Thursday, July 8, 2010

Πόση σύνταξη αλλά και για πόσους;

Του Κρίτωνος Αρσένη*
Δημοσιεύτηκε στο Protagon

Η κρίση που βιώνουμε στην Ευρώπη οφείλεται στο ότι καταναλώνουμε όλο και περισσότερο και παράγουμε όλο και λιγότερο. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα κατανάλωσής μας, δανειζόμαστε. Αυτό συσσωρεύει χρέη. Η πιο εκρηκτική απειλή όμως είναι η χρεοκοπία μας λόγω του ότι οι εισφορές των μειούμενων εργαζόμενων δεν αρκούν για την υφιστάμενη σύνταξη των αυξανόμενων συνταξιούχων και άρα χρειάζεται αυξανόμενος δανεισμός. Αυτό ή θα μας χρεοκοπήσει πλήρως ή θα το αλλάξουμε σήμερα.

Από το 1996 όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο ήταν δεδομένο για τους συμφοιτητές μου ότι ήταν απίθανο να πάρουμε σύνταξη. Ήταν κοινή εκτίμηση για τη γενιά μου ότι θα πλήρωνε τις συντάξεις των προηγούμενων γενεών με τις εισφορές της και όταν θα έφτανε η ώρα να βγει στη σύνταξη τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν χρεοκοπήσει. Όταν άρχισα να εργάζομαι αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο. Πολλοί φίλοι και συνάδελφοι γραφτήκαν στο κλαδικό ταμείο ασφάλισης τους μόλις χρειάστηκαν την άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ παλιότερα, όποιος μπορούσε γραφόταν μόλις τελείωνε τη σχολή προκειμένου να αρχίσει να μετρά η 35ετία. Άλλοι φίλοι εργάζονται συχνά ανασφάλιστοι καθώς εκτιμούν ότι δε θα υπάρχει σύνταξη στο μέλλον.

Για τη γενιά μου η συζήτηση για την καταπόντιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μοιάζει υποκριτική. Η πολιτική ανευθυνότητα και η κοινωνική ανωριμότητα, μας έκανε να καθυστερήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να διακινδυνέψουμε την πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Για την γενιά των 20άρηδων, 30άρηδων και 40άρηδων σημαντικό είναι όλοι να έχουμε ίσα και ισότιμα εγγυημένα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών δεν είναι η κατά το δυνατό πιο μακροχρόνια διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε μακροχρόνια μη διατηρήσιμα επίπεδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενδιαφέρει κάποιους πολιτικούς και κάποιους συνδικαλιστές, αλλά δεν αντιπροσωπεύει το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.

Αντί να συγκρίνουμε αυτό που είχαμε με αυτό που προτείνεται, θα ήταν πιο ειλικρινές να συγκρίνουμε αυτό που πραγματικά μας αντιστοιχεί με αυτό που προτείνεται. Αν προσθέσουμε δηλαδή τις συντάξεις του σήμερα και την αναμενόμενη έλλειψη συντάξεων του αύριο, αν δούμε από σήμερα έως όταν βγούμε όλοι οι εργαζόμενοι στη σύνταξη τι θα λάβουμε κατά μέσο όρο, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τα προτεινόμενα θα είναι λιγότερα.

Ξεκινώντας από τη κατοχύρωση της εγγυημένης ελάχιστης σύνταξης για όλους τους πολίτες, μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές. Η υγεία των ασφαλιστικών ταμείων εξαρτάται και από την τόνωση της απασχόλησης που θα πρέπει να είναι η βασική μας στόχευση. Μονόδρομος είναι η πράσινη ανάπτυξη που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης σε βιώσιμες δραστηριότητες. Για να γίνει πράξη η περιβαλλοντική εξυγίανση των οικονομικών μας δραστηριοτήτων, χρειαζόμαστε κίνητρα και αντικίνητρα. Χρειαζόμαστε περιβαλλοντικούς φόρους σε επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του ασφαλιστικού μας συστήματος μειώνοντας και τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Στη νέα πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε δεν υπάρχουν μόνο ανυπέρβλητα αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις, σαν την παραπάνω που πρότεινε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και θα τις βρούμε μόλις αλλάξουμε τρόπο σκέψης και για πρώτη φορά σχεδιάσουμε το μέλλον μας με προοπτική.


*Ο Κρίτων Αρσένης είναι τριαντάρης Ευρωβουλευτής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Αναδημοσιεύουμε ύστερα από άδεια του συγγραφέα.

24 comments:

  1. Σύντροφε Κρίτωνα,

    ολίγη από πράσινη ανάπτυξη, ολίγη ξυλινη γλώσσα και τα κλασσικά στερεότυπα.
    Είσαι ήδη στην κατηγορία που ο κόσμος έχει διαγράψει.

    Το πρόβλημα δεν είναι ότι δανειζόμαστε γιά να καταναλώσουμε, αλλά το ότι καταναλώνουμε εισαγόμενα.
    Το πρόβλημα είναι η σπατάλη του αδηφάγου δημόσιου τομέα που ακόμα δεν ξέρουμε πόσους μισθοδοτεί και που δεν υπάρχει πουθενά έλεγχος (χάρη στο κόμμα σου σύντροφε).

    Εξήγησέ μας αφού άρχισες να εργάζεσαι το 1996 γιατί ο νόμος Γιαννίτση το 2000 θάφτηκε ? Που είσασταν τότε όλοι εσείς οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ ? Που ακούστηκε η φωνή σας ?

    Ποιά η θέση σου γιά τις πρόωρες συντάξεις ?

    Και ολίγη από "πράσινη" ανάπτυξη. Φοροι στις ρυπογόνες δραστηριότητες- εξήγησέ μας λοιπόν τι πολιτική τιμών προτείνεις γιά την ΔΕΗ που είναι η πιό ρυπογόνα βιομηχανία από τις ελάχιστες εναπομείνασες.
    Μετά τα τσιμέντα - να φύγουν και αυτά (εύκολο) και οι 3 χαλυβουργίες.

    Και τότε θα ζήσουμε "τον μύθο μας στην Ελλάδα"

    Κρίμα- από έναν 30αρη και ευρωβουλευτή περίμενα στιβαρό και ουσιώδη λόγο και όχι ξύλινη γλώσσα και κουβεντούλα καφενέ

    Αλλη μιά απόδειξη του τι πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα - ασχέτως ηλικιών

    ReplyDelete
  2. Gi ayto egine MEP o Κρίτων! Malakas einai?

    ReplyDelete
  3. Σίγα ρε σερ ισοπεδωτή και κριτή των πάντων. Αλλά τέτοιοι είστε κάτι κολλημένοι. Ακούγεται μια φωνή υπέρ μιας μεταρρύθμισης αλλά σας ξινίζει γιατί δεν είναι η δική σας. Δηλαδή όποιος ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα πρέπει να απολογείται για τους συνδικαλιστές και το νόμο Γιαννιτση; Δεν το κατάλαβα αυτό. Στηρίζει ή δεν στηρίζει ο άνθρωπος τη μεταρρύθμιση. Αντί να λες να κι ένας που τη στηρίζει χωρίς να τη φορτώνει στο μνημόνιο τσαμπουνάς ένα κάρο άσχετα εμπαθή επιχειρήματα έλεος. Κρίμα για σένα που υποτίθεται ότι είσαι και σοαβρός.

    ReplyDelete
  4. Lito sovaro kai ousiastiko to arthro tou MEP.

    Ayta einai ta prosopa ki ayta einai ta myala pou prepei na na proothithoun stin politiki skini tis sygxronis Elladas.

    Ki afiste tous ypoloipous sto perithorio.

    ReplyDelete
  5. Όπως λέει και το άρθρο φορολογία στη ρυπογόνο ενέργεια και χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

    έτσι θα ξεχρεώσουμε την κατασπατάληση των φυσικών πόρων των περασμένων δεκαετιών με την αποπληρωμή του χρέους που δημιούργησε το φαγοπότι των baby boomers.

    ReplyDelete
  6. Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνηση αρκετό καιρό τώρα για να μπορεί να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της περίφημης πράσινης ανάπτυξης. Προσωπικά δεν είδα καμία, αλλά μπορεί και να μου ξέφυγε, διότι δε ζω στην Ελλάδα. Ας με βοηθήσει κάποιος σε αυτό.

    -Πάντως αυτό με τους φόρους που προτείνει ο ευρωβουλευτής, το οποίο είναι και η μόνη ψιλό-συγκεκριμένη πρόταση που αναφέρει, σαφώς δεν συνιστά πράσινη ανάπτυξη και σαφέστατα δεν ειναι λύση για το ασφαλιστικό.


    Ως ευρωβουλευτής, νέος και υποτίθεται μορφωμένος, καλά θα κάνει ο κύριος Αρσένης να δουλέψει περισσότερο τις απόψεις του και λιγότερο εμάς. Το επίπεδο του άρθρου είναι πολύ χαμηλό.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. To σημαντικό είναι ότι από σήμερα έχουμε ένα άλλο τοπίο στο Ασφαλιστικό.Μαζί με τη ψήφιση, την άλλη Εβδομάδα, και του Ασφαλιστικού του Δημοσίου, ολοκληρώνεται μια μεγάλη δομική αλλαγή,στηριγμένη στη πράσινη Βίβλο, που για πρώτη φορά προηγείται των άλλων Ευρωπαικών χωρών.
    Η Γ700 πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη, γιατί συνέβαλε,με τις γενετικές της ιδέες, στο να κτισθεί ένα σύγχρονο και με προοπτική Ασφαλιστικό σύστημα.
    Επεται συνέχεια.

    ReplyDelete
  10. Θετικά σχόλια απο τα διεθνή μέσα για το Ασφαλιστικό.Μερικά ήταν διθυραμβικά.
    Ενδεικτικά:
    Μόντ:"νόμος-φάρος για την Ευρώπη".
    NYTimes: "νόμος-έξοδος απο τη κόλαση".

    ReplyDelete
  11. "Eκλαψε","πόνεσε","μάτωσε", αλλά έκανε το πατριωτικό του καθήκον.
    Μόνο αυτός είναι ικανός να περάσει, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, τέτοιες μεγάλλες αλλαγές.
    Και το όνομα αυτού Λοβέρδος.Επικοινωνιακό φαινόμενο.
    Αφού σκέφτεται να τον προσλάβει ο Σαρκοζί, για το συνταξιοδοτικό των Γάλλων, καθότι κατέχει άπταιστα τα Γαλλικά.

    ReplyDelete
  12. Kάτι Μητρόπουλους και κάτι Ρωμανιάδες,ο Λοβέρδος, τους έκανε μια μπουκίτσα.
    Κάποιοι εδώ μέσα,που όλες οι γνώσεις τους για το Ασφαλιστικό στηρίζονται στα " Τα άπαντα για τους φτωχούς" του Αλέξη Μητρόπουλου,σε επιμέλεια Αυτιά και με εμψυχώτρια τη Σακοράφα,διερωτώνται πώς χθές,με τη δυναμική,τρόπος του λέει, κινητοποίηση "εργαζομένων" δεν είχαμε εκατόμβες νεκρών και πτώση της Κυβέρνησης.Αλλά ελπίζουν στο Σεπτέμβριο.

    ReplyDelete
  13. ΓΑΠ,δώσε στο Λοβέρδο ΚΑΙ το Υπουργείο Υγείας.

    ReplyDelete
  14. @ser:

    Είναι η δεύτερη φορά που συμφωνώ σχεδόν απόλυτα μαζί σου.
    Αρχίζω και ανησυχώ...

    @parmenides:

    "...Και το όνομα αυτού Λοβέρδος. Επικοινωνιακό φαινόμενο.
    Αφού σκέφτεται να τον προσλάβει ο Σαρκοζί, για το συνταξιοδοτικό των Γάλλων..."


    Ε βέβαια, με τόσα "γαλλικά" που έχει ακούσει (και έχει ακόμα να ακούσει...) λογικό είναι να τα έχει μάθει καλά. Υποψιάζομαι μάλιστα ότι ο "ρόλος" του άρεσε και τώρα θα βάλει να του χώνουν μπινελίκια κάθε πρωί που θα μπαίνει στο υπουργείο, μια και έξω θα κυκλοφορεί στο εξής με αμφίεση.

    Γενικό σχόλιο:

    Δεν ξέρω πότε πρόλαβε να σπουδάσει, να εργαστεί, να κάνει καριέρα, να γνωρίσει την ελληνική πραγματικότητα, για να γίνει και ευρωβουλευτής στα 30 του και (μάλλον) σε καλό δρόμο και για βουλευτής εδώ, οπότε πριν τα 40 θα έχει και αυτός εξασφαλίσει τη σύνταξή του.

    Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωθεί καλύτερα σχετικά με τα μέτρα για τους "φόρους ρύπων". Η λογική αυτή ξεκίνησε από τις ΗΠΑ αλλά πλέον έχει τεθεί σε σοβαρή αμφισβήτηση, για δύο λόγους.

    Ο πρώτος είναι η πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικό, όπου η BP είναι αδύνατο να πληρώσει ποτέ για τη ζημιά που προκάλεσε. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ακριβώς εθίζει τις εταιρίες και τα κράτη στη λογική του "πληρώνω, άρα μπορώ να ρυπαίνω", κάτι που επίσης δεν φαίνεται να δουλεύει. Καλώς ή κακώς, με τα χρήματα δεν μπορούν να διορθωθούν τα πάντα, ειδικά όταν πρόκειται για το περιβάλλον. Μερικά πράγματα, όπως τα πυρηνικά ή τις γεωτρήσεις στην Αρκτική, πρέπει επιτέλους να τα ξεχάσουμε - το περιβαλλοντικό ρίσκο τους δεν κοστολογείται με κανένα τρόπο.

    ReplyDelete
  15. @ Jaga
    "Δεν ξέρω πότε πρόλαβε να σπουδάσει, να εργαστεί, να κάνει καριέρα, να γνωρίσει την ελληνική πραγματικότητα, για να γίνει και ευρωβουλευτής στα 30 του.... πρώτος είναι η πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικό, όπου η BP είναι αδύνατο να πληρώσει ποτέ για τη ζημιά που προκάλεσε."

    Μιας και το παίρνεις προσωπικά και είναι λογικό μιας και μία ηλικία είμαστε όλοι,
    και μιας και αναφέρεσαι στην πετρελαιοκηλίδα,
    υπόθετω δεν γνωρίζεις ότι είναι ο πρώτος που πρότεινε πριν δύο μήνες μορατόριουμ στις εξέδρες στην ΕΕ στον επίτροπο ενέργειας δημιουργώντας μίνι κίνημα στο ευρωκοινοβούλιο.

    μετά από δύο μήνες η επιτροπή ανακοίνωσε μορατόριουμ στην ΕΕ

    http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/richardblack/2010/06/the_deepwater_horizons_rig_dis.html?page=19


    http://news.bbc.co.uk/2/hi/scotland/north_east_orkney_and_shetland/10558148.stm

    ReplyDelete
  16. Επιτέλους ένας νέος άνθρωπος μιλάει...
    όταν το μισό ΠΑΣΟΚ θέλει απεμπλοκή από το μνημόνιο και το άλλο μισό κρύβεται πίσω από το μνημόνιο

    ReplyDelete
  17. @lou

    Καλά μην τρελαθούμε κιόλας, δεν αποφάσισε η ΕΕ το μορατόριουμ επειδή το πρότεινε ένας Έλληνας ευρωβουλευτής - όχι ο συγκεκριμένος, οποιοσδήποτε. Πάντως μπράβο του, γιατί οι ευρωβουλευτές μας κατά κανόνα κάνουν απλώς διακοπές εκεί με δικά μας έξοδα.

    Αλλά δεν κατακρίνω οποιονδήποτε λόγω "καταγωγής", σίγουρα όλοι μπορούν να προτείνουν και να κάνουν σωστά πράγματα. Το πρώτο δεν ακυρώνει το δεύτερο. Ο καθένας κρίνεται με τα θετικά και τα αρνητικά του.

    Πάντως για το μορατόριουμ, όπως θα διάβασες πρόκειται για defacto κατάσταση, χωρίς κανένα σύμφωνο, τουλάχιστον προς το παρόν. Απλώς θέλουν να δείξουν στα ΜΜΕ ότι νοιάζονται για το περιβάλλον και όχι για την τύχη της κάθε BP. Από τη στιγμή μου ΗΠΑ και Ρωσία δεν συμφωνούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, η ΕΕ κάνει απλώς δημόσιες σχέσεις.

    Αν στη λήξη της θητείας του ΔΕΝ επιστρέψει στην Ελλάδα ως υποψήφιος βουλευτής, θα τον εκτιμήσω πολύ περισσότερο.

    ReplyDelete
  18. Κι εγώ θα ήθελα κάποιος να μου πει τι σόϊ πράσινη ανάπτυξη θα γίνει και πως.

    Προσοχή όμως: χωρίς επιδοτήσεις, και χωρίς κοινοτικές οδηγίες (πχ ενεργειακή απόδοση κτιρίων).

    Οι επιδοτήσεις το μόνο που μου λένε είναι οτι κανείς δε θέλει να επενδύσει απο μόνος του, χωρίς τις "πατερίτσες" του κράτους (δηλαδή χωρίς τα χρήματα των φορολογουμένων).

    Και οι κοινοτικές οδηγίες το μόνο που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να αποτελούν επιδοτήσεις προς συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Για παράδειγμα το θέμα με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα το προσπεράσουμε με μια μελέτη μηχανικού (με το αζημίωτο φυσικά).

    'Ολοι το ξέρουμε. Τι θα γίνει δηλαδή; Προφανώς τα πιο πολλά κτίρια στην Ελλάδα είναι για τα μπάζα απο πλευράς ενεργειακής απόδοσης. Θα αναγκάσουν τον κόσμο να βάλει μονώσεις, κουφώματα κλπ; Με τι λεφτά; Ποιός θα πληρώσει για όλα αυτά;

    Προσωπικά έχω αρχίσει και ζορίζομαι. Υπενθυμίζω οτι (πάλι με κοινοτική οδηγία) υποχρεωνόμαστε και ανακαινίζουμε τα παλιά ασανσερ. Πραγματικά δε γνωρίζω με βάση ποιά λογική οι πολιτικοί φωστήρες (και της Ελλάδας και των Βρυξελλών) αναγκάζουν τον κόσμο κάθε τρεις και λίγο να προβαίνει σε τέτοιου είδους έξοδα, σε καιρό ύφεσης κιόλας. Προσωπικά δεν έχω καμία μηχανή που να βγάζει ευρώ.

    ReplyDelete
  19. "Αναλυση " εντελώς επιφανειακη και αφελής απο τον κ . Αρσένη. Είναι φυσικο βέβαια να αρνειται να δει τις ευθύνες των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, αφου η μητέρα του υπήρξε νομαρχης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ .Περίμενα όμως απο έναν μεταπτυχιακό του Χάρβαρντ με πρακτική εργασία σε υπουργείο της Κύπρου και στην Οικονομικο Οργανισμό Ευξεινου Ποντου - η συνηθισμένη εξελιξη δηλαδη καθε αποφοίτου του Τμηματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - κατι παραπάνω απο περιβαλλοντικούς φόρους! Δεν ξέρω βέβαια πως ήταν τόσο σίγουροι οι συμφοιτητές του ότι δεν θα πάρουν σύνταξη απο το ΤΣΜΕΔΕ όταν όλες οι αναλογιστικές μελέτες αποδεικνυαν την βιωσιμότητα του ευγενούς αυτου ταμείου. Πρεπει πραγματι να είναι κατι πολύ ιδιαιτερο αυτο το τμημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να γνωρίζουν απο το 1996 18χρονοι φοιτητές την κριση στην βιομηχανία και στην οικοδομή που θα προέκυπτε το 2010, και που θα οδηγούσε χιλιάδες μηχανικούς στην ανεργία.Ισως όμως να έχουν άδικο όλοι οι ειδικοί που μιλούν για 70% μείωση των συντάξεων των μηχανικών και δικηο ο κ. Αρσένης που μιλάει για αυξήσεις-εξάλλου 25 χρονών διαπραγματευτηκε με το ΔΝΤ για λογαριασμό της Τουρκίας. Ο κ. Αρσενης μπορεί επίσης να μιλήσει μετ ους Ινδιάνους του Περού στην μητρική τους γλώσσα.Μην ξεχναμε και το μεταφυσικό στοιχείο

    ReplyDelete
  20. @ dimitris

    "Πρεπει πραγματι να είναι κατι πολύ ιδιαιτερο αυτο το τμημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να γνωρίζουν απο το 1996 18χρονοι φοιτητές την κριση στην βιομηχανία και στην οικοδομή που θα προέκυπτε το 2010"

    πάντως και εγώ που μπήκα στη νομική αθήνας το 2001 κάναμε χαβαλέ και ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα πάρουμε ποτέ συντάξεις, και όταν ήμασταν ασκούμενοι δικηγόροι ποτέ και ούτε για πλάκα δεν σκεφτήκαμε να γραφτούμε στο ταμείο νομικών. γραφτήκαμε όταν μας υποχρέωσε ο νόμος και ως προϋπόθεση για να γίνουμε δικηγόροι.

    δεν ξέρω που σπούδασες, αλλά αν θα σε διευκόλυνε για να δεις το προφανες για τη γενιά μας να μάθεις να μιλάς ινδιανικα του Περού , δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις μαθήματα.

    ReplyDelete
  21. @lou
    Με τον χαβαλέ δεν λύνεις το ασφαλιστικό. Σοβαρές αναλογιστικές μελέτες γινονταν και τοτε που μπήκες εσύ , το προβλημα υπήρχε για συγκεκριμένα ταμεία ,όχι όλα , και αν υπήρχε πολιτική βούληση ,τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα.Ερχεται λοιπόν σήμερα ενα παιδι της ιθύνουσας πολιτικής τάξης, που προφανέστατα είχε μεγαλύτερες ευκαιρίες απο τον οποιονδήποτε άλλο, να υποστηρίξει τον νομοσχέδιο -νεκροθάφτη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των γενεών. Ενα νομοσχέδιο που επιβάλλουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, που δεν εξασφαλίζει παρα μόνο την ροή χρήματος προς τους πιστωτές της χώρας, ενω ήταν υποχρέωση των ιθυνόντων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη των επόμενων γενεών. Δεν μπορούμε λοιπόν να κοβουμε το κεφάλι της δημόσιας ασφάλισης χωρίς να εξετάζουμε πως θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Εκτος αν σκοπός είναι να μην υπάρχουν πλεον ταμεία και να αντικατασταθούν απο ιδιωτικές εταιρίες. Γιατι πως μπορει το κόμμα του κ. Αρσενη να δημεγερτεί και διαδηλώνει για το νομοσχέδιο- ασπιρινη Πετραλιά, και να ζητάει σήμερα σαν κυβέρνηση να υποστηρίξουμε αυτο το νομοσχέδιο; Πισω απο το μακρύ μαλλί και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες μου μυρίζει πολύ μούχλα.

    ReplyDelete
  22. Οι Κινέζοι σπάμερς συνεχίζουν ακάθεκτοι κι εμείς συνεχίζουμε να τους διαγράφουμε.

    ReplyDelete
  23. gmosie
    προφανώς δεν έχεις βαρεθεί να σου χαιδέυουν τα αυτιά με ανούσιες κουβεντούλες.

    Πες μας σε παρακαλώ που ακριβώς φάνηκε αυτό το παλλικάρι να είναι υπέρ της μεταρρύθμισης, με τι θέσεις ?

    ReplyDelete