Monday, February 1, 2010

Test de credibilite pour la Grece



Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο EURONEWS πρόβαλε, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, στο πλαίσιο της εκπομπής Europeans, υπό τον τίτλο «Test de crédibilité pour la Grèce» (Τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα).

Το ρεπορτάζ ξεκινά με δύο νέους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν μια μικρή εταιρεία μεταφορών, καθώς, όπως δηλώνουν, η κατάσταση στην Ελλάδα τους οδήγησε να σκεφθούν ρεαλιστικά. Και οι δύο είναι απόφοιτοι του πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο ένας σπούδασε μαθηματικά και ο άλλος πληροφορική, αλλά, στη συνέχεια, επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα άλλο επάγγελμα, καθώς, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ανήκουν στη γενιά των G700, των νέων δηλαδή κάτω των τριάντα ετών, οι οποίοι, μολονότι έχουν σπουδάσει, δεν βρίσκουν εργασία, ενώ όσοι εργάζονται αμείβονται με τον βασικό μισθό των 700 ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος. Ο Βασίλης Αλεβιζάκος, που αρθρογραφεί στο Blog G700, καταδικάζει την αδικία των προηγούμενων γενεών σε βάρος των σημερινών, με το τεράστιο χρέος των 300 δις ευρώ, που βαρύνει τη χώρα. Η κατάσταση θα μπορούσε να παραλληλισθεί, όπως επισημαίνει, με μια γενιά που χρησιμοποιεί, χωρίς μέτρο, μια πιστωτική κάρτα και αφήνει την αποπληρωμή της σε μια άλλη γενιά.

Τον Δεκέμβριο του 2008, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι νέοι εξέφρασαν το θυμό τους με τις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν του θανάτου ενός εφήβου, από δύο αστυνομικούς. Μολονότι ήταν η αστυνομική βία, που πυροδότησε τις ταραχές, οι διαμαρτυρίες μετετράπησαν γρήγορα σε μια μαζική καταγγελία των θεσμών, που χαρακτηρίσθηκαν άδικοι, αναποτελεσματικοί και διεφθαρμένοι.

Πέρυσι όλες οι ομάδες της κοινωνίας είχαν κατέβει στο δρόμο, φοιτητές, συνταξιούχοι, αγρότες, εξαγριωμένοι από τις μεταρρυθμίσεις και τη γενικευμένη διαφθορά. Έναντι αυτής της κατάστασης σημειώθηκε η σταδιακή μείωση της δημοφιλίας της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορήθηκε για την αδυναμία της να εξυγιάνει τη δημόσια διοίκηση, να εκσυγχρονίσει τη χώρα, ενώ αντίθετα ενεπλάκη σε μια σειρά σκανδάλων.

Μετά τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, ο Π/Θ Κώστας Καραμανλής απομακρύνθηκε από την εξουσία, ενώ τη θέση του κατέλαβε ο σοσιαλιστής, Γιώργος Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου υποσχέθηκε, όχι μόνο προς τη χώρα του αλλά και προς τις Βρυξέλλες, να μειώσει δραστικά το δημόσιο έλλειμμα, που αγγίζει το 13%, περίπου, του ΑΕΠ, και το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το 3%, που θέτει η Ευρωζώνη.

Ο Π/Θ υποσχέθηκε επίσης να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, σε μια χώρα, όπου ο ένας στους τρεις πολίτες του ενεργού πληθυσμού της χώρας, εργάζεται στο Δημόσιο. Εξήγγειλε επίσης τη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς παρά την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη μιας εξαιρετικά εύπορης τάξης, είναι λιγότεροι από 5.000, οι Έλληνες που δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparency International, η διαφάνεια δεν φαίνεται να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ελλάδας, καθώς καταλαμβάνει την 71η θέση, ως πιο διεφθαρμένη, μεταξύ 180 χωρών, ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, μαζί με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα, Κώστας Μπακούρης, «το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες γενικά δεν πιστεύουν ότι τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις λειτουργούν σωστά. Στην Ελλάδα όμως είναι ακόμη χειρότερα, για τα πολιτικά κόμματα, πχ, η έλλειψη αξιοπιστίας αγγίζει το 85% ή και παραπάνω».

Όπως επισημαίνεται ωστόσο στο ρεπορτάζ, ο Κώστας Μπακούρης θεωρεί ότι τα κυριότερα κόaμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι έτοιμα να στηρίξουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Στα συνδικάτα όμως η ανησυχία μεγαλώνει, και κυρίως στον τομέα των οικοδομών, που επλήγη έντονα από την κρίση. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, πρόεδρο της ομοσπονδίας οικοδόμων, Γιάννη Πάσουλα, που προέρχεται από το κομουνιστικό κόμμα, το 40% των εργατών που δουλεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, είναι σήμερα άνεργοι, ενώ διερωτάται τι θα συμβεί όταν σταματήσουν τα επιδόματα ανεργίας που λαμβάνουν. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Πάσουλας, «τα επιδόματα ανεργίας, όποια και εάν είναι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και της επιβίωσης των εργαζομένων. Τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες, με πιστωτικές κάρτες ή άλλες οφειλές, ενώ υπάρχουν 350.000 με 400.000 απούλητα διαμερίσματα στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια η δραστηριότητα στον οικοδομικό τομέα δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα, ακόμη και εάν υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία».

Η οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα, συνεχίζει το ρεπορτάζ, έχει καταστεί θέμα συζητήσεων στην ΕΕ. Πρόκειται για μια σχετικά φτωχή χώρα, που εντάχθηκε στην Ένωση και γνώρισε μια οικονομική έκρηξη, η οποία σταμάτησε ξαφνικά, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα και μια μεγάλη κοινωνική αστάθεια.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι απόψεις της Ελληνίδας σχεδιάστριας, Δάφνης Βαλέντε, η οποία, παρά την επίγνωση των προβλημάτων εμφανίζεται αισιόδοξη για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, «με δεδομένο ότι οι Έλληνες είναι εξαιρετικά δύσπιστοι ως προς τους πολιτικούς, λόγω των σκανδάλων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, εάν αυτοί αρχίσουν να δίνουν το καλό παράδειγμα, οι Έλληνες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν».

Το ρεπορτάζ μεταφέρει επίσης τις απόψεις του Αλέκου Λιδωρίκη, που εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος δηλώνει ότι αισθάνεται μια στήριξη προς την κυβέρνηση, όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών, αλλά και του πληθυσμού της χώρας, παρά τις θυσίες που πρέπει να γίνουν, επισημαίνοντας ότι δεν ευθύνεται μόνο η χώρα για την απώλεια της αξιοπιστίας της. «Νομίζω, αναφέρει, ότι το θέμα της αξιοπιστίας της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ότι η αξιοπιστία είναι μια υπόθεση που πηγαίνει προς δύο κατευθύνσεις. Ένα κράτος μέλος όπως η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Πολωνία θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη στιγμή λοιπόν που αυτή η χώρα δεν παρουσιάζει τα σωστά στοιχεία, υπάρχει ένα μέρος ευθύνης που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την 11η Φεβρουαρίου, καταλήγει το ρεπορτάζ, θα τεθεί εκ νέου το θέμα της αξιοπιστίας, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θα αφορά στην οικονομία και στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Πρόκειται για ένα τεστ σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να ανακάμψει, χωρίς να παραμερίσει ένα από τα κράτη-μέλη της.


Συντάκτης κειμένου αποδελτίωσης Λουκάς Κόζαρης, Παρίσι (1-2-2010).

21 comments:

  1. Επιτέλους, μετα απο κάτι μήνες άσχετων δημοσιεύσεων, τελικά θυμηθήκατε την γενιά των 700ρηδων.

    Εύγε!!!

    ΥΓ Πάμε στις 10 του Φλεβάρη όλος ο ιδιωτικός τομέας να φωνάξουμε στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ υπερ των "κεκτημένων" των εφοριακών των 3.000 ευρώ το μήνα. Το άλλο με τις κατσίκες του γείτονα το ξέρετε, έτσι?

    ReplyDelete
  2. Σωωωωωπα !!!!! Ο ΓΑΠ ξύπνησε παιδιά. Τώρα κατάλαβε σε τι σημείο έφτασε η Ελλάδα.

    Η δε Λούκα κοιμάται κι ονειρεύεται. Ειναι τελείως ακατάλληλη. Πιστέψτε με αν την αντικαταστήσει το spread θα πέσει τουλάχιστον 50 bps

    Κατά τα άλλα όλοι μαζί στα μπλόκα, στις καταλήψεις, στις απεργίες και στον χαβαλέ

    Και γιά αυτά ΔΕΝ φταίνε οι προηγούμενες γενιές.....

    ReplyDelete
  3. Και που είστε ακόμα. Αλλα μην ανησυχείτε. Πάντα υπάρχουν τα κορόϊδα του ιδιωτικού τομέα να πληρώνουν τους βολεμένους. Όλα για την κατσίκα του γείτονα...

    Το άλλο που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα το ακούσατε?
    Ο κάθε ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ Υπάλληλος λέει χρωστάει ΧΑΡΗ στους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι οποίοι κινουν το χρήμα και δεν πεθαίνει η αγορά!
    Με απλά λόγια μας λένε ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος πρέπει να παρακαλάει να μην χάσουν τα "κεκτημένα" οι τεμπέληδες του δημοσίου και... πεινάσει.

    Άντε λοιπόν, αμήν και γρήγορα να έρθει το ΔΝΤ να τελειώνουμε με αυτό το τσίρκο που λέγετε Ελληνικό Κράτος και Δημόσιο. Θα είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που θα ωφεληθεί τα μέγιστα απο την επέμβαση ξένων δυνάμεων στην χώρα. Ακόμα και Γερμανική κατοχή να είχαμε αυτα τα χάλια δεν θα υπήρχαν. Να πληρώνονται με 3 χιλιάρικα το μήνα έκαστος 1 εκατομμύριο αργόσχολοι, για να μπαίνουν στο διαδίκτυο να μας λένε οτι ζηλεύουμε την κατσίκα του γείτονα αντι να "απαιτήσουμε" λέει απο τους κακούς μας εργοδότες να μας δώσουν κι εμάς 3 χιλιάρικα το μήνα...

    Τέλος, περι ΓΑΠ και ΔημοσιοΥπαλληλικού κινήματος (ΠΑΣΟΚ), μην τρέφετε φρούδες ελπίδες. Αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αν δεν υπήρχε δημόσιος τομέας, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μικρότερο κόμμα απο την Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη.

    Το να τα βάλει το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο του τον εαυτό δεν γίνεται ρε κοπέλια, πάρτε το χαμπάρι επιτέλους. Έχετε δει κανένα βασίλειο να τα βάζει με τον εαυτό του?

    ReplyDelete
  4. Σοσιαλισμός (κατα τα ερμηνευτικά λεξικά): Η θεωρία και το σύστημα κοινωνικής οργάνωσης στο οποίο τα μέσα παραγωγής και κατανομής των αγαθών κατέχονται και ελέγχονται από το κράτος και όχι από ιδιώτες, οπότε η ατομική ιδιοκτησία και η κατανομή του εισοδήματος υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο κατ' αντιδιαστολή προς τον καπιταλισμό και το φιλελευθερισμό.

    Εμείς στην υπερδύναμη της Βαλκανικής έχουμε ένα ενδιάμεσο (συγχωρέστε μου την λέξη) "μπασταρδάκι".
    Στο Ελλάδα λοιπόν φίλοι μου εκ του εξωτερικού, υπάρχει εδώ και δεκαετίες ένα πολιτικό κόμμα (και πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να πει καποιος) το οποίο βοηθά τα στελέχη του (δημοσίους υπαλλήλους) να ζουν άνετα και να κονομάνε (να βιώνουν τον πολυαναμενόμενο σε άλλες χώρες σοσιαλιστικό παράδεισο) χωρίς κόπο, άντε βάζοντας 5-10 σφραγίδες την ημέρα το πολύ, αλλά ταυτόχρονα ΔΕΝ είναι τα πάντα κρατικά ώστε να παράγουν και κάποια κορόιδα (βλέπετε έμαθαν από τα λάθη των Κομμουνιστών) από τους οποίους το κράτος τα παίρνει κανονικά και με το ΝΟΜΟ!!! Ληστεία – "σφάξιμο με το γάντι που λένε".

    Έτσι το κόμμα-κράτος έχει χρήμα να ταΐσει τους δικούς του και όλοι οι άλλοι να ψοφήσουν στην δουλειά για να αποπληρώνουν τα δάνεια και τα φαγοπότια των βολεμένων. Αυτοί και οι επόμενες γενεές.

    Στο τέλος, σε ένα απίστευτο και ελεεινό εμπόριο ελπίδας φτιάξανε και τον ΑΣΕΠ ώστε να τυφλώσουν εντελώς τους απ έξω από το φαγοπότι, και να τους εθίσουν στο να πετάνε τα λεφτά τους σε φροντιστήρια (μιλάμε για τεράστια ποσά) μπας και καταφέρουν να χώσουν τα παιδιά τους στον «παράδεισο» που οι ίδιοι έφτιαξαν για τα μέλη του κόμματος-κράτους, τους «στρατευμένους» ψηφοφόρους. Σωστό τζόκερ και ΠΡΟ-ΠΟ κατάντησαν την χώρα, εμπόριο ελπίδας στους απελπισμένους, εμπόριο ελπίδας με σημαίες τον σοσιαλισμό, την αξιοκρατία και την… δικαιοσύνη. Και ο κόσμος εδώ πέρα ακόμα κοιμάται ελπίζοντας σε θαύματα, όπως και οι Ευρωπαίοι οι οποίοι δεν έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ τι γίνεται σε αυτή την χώρα εδώ και πολλά χρόνια και επενδύουν πάνω σε αυτό το μόρφωμα ντροπής και αδικίας.

    Περήφανη "πολιτισμένη" Ελλάδα, χώρα πανηγύρι της ξεφτίλας, χώρα η οποία αποφάσισε να ζουν οι μισοί εις βάρος των άλλων και όλοι μαζί εις βάρος των παιδιών τους!

    Live your myth -of socialist paradise- in Greece.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ReplyDelete
  5. "Το ρεπορτάζ ξεκινά με δύο νέους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν μια μικρή εταιρεία μεταφορών, καθώς, όπως δηλώνουν, η κατάσταση στην Ελλάδα τους οδήγησε να σκεφθούν ρεαλιστικά."


    1) Δηλαδή είναι κακό να σκέφτεται κανείς ρεαλιστικά;


    2) Κι από την άλλη, αν εγώ γουστάρω να σπουδάσω κάτι, οτιδήποτε, πρέπει μετά να βρω δουλειά και στον τομέα που σπούδασα, υποχρεωτικά; Δηλαδή άμα σπουδάσω ζωολογία με ειδίκευση στους πιγκουίνους, πρέπει να ζητήσω από το ελληνικό κράτος και την κοινωνία να μου φέρει πιγκουίνους στην Ελλάδα και να με πληρώνουν για να μελετώ τα χαμπέρια τους;

    3) Σοσιαλισμός υπάρχει μόνο όταν υπάρχει μπόλικο χρήμα. Ακόμα κι αν δημεύσετε όλες τις περιουσίες των πλουσίων, κρυφές και μη, δεν θα φτάσουν ούτε για το 1% των παροχών που υπόσχονται οι σοσιαλιστές.

    Εγώ λέω μπράβο στα παιδιά με το φορτηγό και με το καλό να γίνουν και μεγάλη εταιρεία μεταφορών, να δώσουν το παράδειγμα της επιτυχίας και στους άλλους.

    Όσον αφορά σε αυτούς που διέδωσαν ανά την Ευρώπη ότι το ψωμί βγαίνει με 6ωρο σε ένα γραφείο... να τις χέσω τις σπουδές τους. Τα αυτά και για το εκπαιδευτικό και πολιτικό σύστημα που τους έκαναν ανίκανους για οποιαδήποτε σοβαρή και παραγωγική εργασία.

    ReplyDelete
  6. καθόλου κακό δεν είναι την καλύτερη δουλειά έκαναν αυτοί οι μάγκες

    ReplyDelete
  7. Η Λούκα όντως κοιμάται. that's a fact.

    Γιάννη προσοχή μη χάσεις την αντιπροσωπεία της ΦΙΣ στο Ηράκλειο.

    Καμία συμμετοχή στα μπλόκα και τις απεργίες των συντεχνιών.

    Το μεγάλο χρέος όπως και να το κάνουμε είναι η κληρονομιά της γενιάς του πολυτεχνείου στα παιδιά της.

    ReplyDelete
  8. Η Λούκα είναι στη γραμμή Stiglitz. Αν ακούσατε τί είπε στο συνέδριο του Economist ο νομπελίστας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια σχολή σκέψης που αναζητεί και διατυπώνει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση.Αλλο άν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν πρέπει να μπεί σε επικίνδυνους πειραματισμούς.Ο,τι λέει η Λούκα το λέει και ο Ομπάμα.
    Ο ΓΑΠ πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της προοδευτικής ιδεολογίας του και του ρεαλισμού που επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών.
    Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.Μέχρι σήμερα άκουγε και συνομιλούσε.Από αύριο αρχίζουν οι αποφάσεις.Βρισκόμαστε στο κατάλληλο timing.Ολα δείχνουν ότι ο ΓΑΠ έχει τον έλεγχο του momentum.
    Χρειαζόμασταν όλοι ένα χρονικό διάστημα για να συνειδητοποιήσουμε "τί μας συμβαίνει".Τώρα δημιουργήθηκε η κρίσιμη εκείνη κοινωνική μάζα που θα στηρίξει τα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές εντάσεις.

    ReplyDelete
  9. Σήμερα θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα.Τέτοιες μέρες θα έχουμε πολλές στο εγγύς μέλλον.Η Ελλάδα αλλάζει.Τυχεροί που ζούμε και συμβάλλουμε στο χτίσιμο της "νέας Ελλάδας".Την Ιστορία όταν τη ζείς δεν την καταλαβαίνεις.Κυρίως όταν είσαι βυθισμένος στις προκαταλήψεις σου,στο μικρόκοσμό σου,στη μιζέρια σου.

    ReplyDelete
  10. προσωπική μου άποψη ότι ευτυχώς έχουμε το ΓΑΠ σ' αυτή τη συγκυρία και όχι κανά βλαχομπαρόκ βαλκάνιο πολυλογά μάγκα. Αλλά η Λούκα θα πάει άπατη κι αυτό γιατί ο ρόλος της είναι να βάλει μπρος την αγορά και να ρολάρει την πιάτσα. Κι εκεί δεν έχει στίγκλιτς και περισοπύδαστες ακαδημαϊκές ομιλίες. Θέλει ιδρώτα. Και μια και είναι στίγκλιτσ με το ΕΣΠΑ τι θα γίνει; Θα μείνει για πολύ ανενεργό ακόμα; Που είναι τα κεφάλαι που χρειαζόμαστε για να πάρει μπρος η οικονομία;

    ReplyDelete
  11. Η Λούκα βρίσκεται σε προχωρημένη συνενόηση με την Ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων(αντιπρόεδρος ο Πλούταρχος Σακελάρης) για να μας δοθή αναπτυξιακό δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί για την Εθνική μας συμμετοχή στο ΕΣΠΑ.

    ReplyDelete
  12. Στίγκλιτς: "Δεν μπορεί η ΕΚΤ να δανείζει με 1% τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις να τις παραπέμπει να δανείζονται από τους τοκογλύφους με θηριώδη επιτόκια".
    Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο ιδεολογιών.Μεταξύ των δύο κόσμων θα έλεγα.
    "Οι τράπεζες απο εργαλεία έγιναν αυτοσκοπός".
    Λόγια γεμάτα σοφία.

    ReplyDelete
  13. "Δεν μπορεί η ΕΚΤ να δανείζει με 1% τις τράπεζες, και τις κυβερνήσεις να τις παραπέμπει να δανείζονται από τους τοκογλύφους με θηριώδη επιτόκια".

    Και συνεχίζει διερωτώμενος: "άραγε έχουν περισσότερη φερεγγυότητα οι τράπεζες απο τις χώρες";
    Μα όταν πριν απο δύο χρόνια τέθηκε το δίλημμα να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες ή οι χώρες, εμείς είπαμε οι χώρες!οι χώρες!
    Και αυτή την ιστορική απόφαση τη πήραν πρώτα οι ΗΠΑ.Και φυσικά χρεοκόπησαν πρώτες.Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση απο τη δική μας.Είναι χρεοκοπημένη.Αλλα αν και ο βασιλιάς είναι γυμνός δεν τον "βλέπουμε" έτσι γιατί δεν έχουμε την παιδική αθωότητα που χρειάζεται για να τον δούμε όπως πραγματικά είναι.

    ReplyDelete
  14. Eρχεται δραματική μείωση των εισοδημάτων μας.Το τοποθετώ γύρω στο 40% και να είμαστε και ...ευχαριστημένοι.
    Αυτή η ονομαστική μείωση δεν είναι υποχρεωτικό να μετατραπεί σε μείωση της αγοραστικής δύναμης.
    Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
    Βραχυπρόθεσμα, μόνο με τεράστια προσωπική προσπάθεια στην αλλαγή του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ καταναλωτικού μοντέλου.
    Μεσομακροπρόθεσμα,με την μείωση των τιμών προιόντων και υπηρεσιών που παράγει η Ελληνική οικονομία.

    ReplyDelete
  15. Γιάννη προσοχή μη χάσεις την αντιπροσωπεία της ΦΙΣ στο Ηράκλειο.

    Μπα, ούτε ΦΙΣ ούτε Δράσεις. Στην χώρα όπου θεωρείται γραφικός αυτός που λέει τα αυτονόητα, εγώ λέω να κινηθώ προς αριστερά μεριά. Να γίνουμε όλοι ΠΑΣΟΚ και να κάνουμε την δεξιά πτέρυγα του κινήματος, αντιπολίτευση εκ των έσω (στυλ Τατούλη :-))

    Να μείνει μόνο ένα κόμμα να ησυχάσουμε, δεν είμαστε για πολλές δημοκρατίες στην Ελλάδα

    oχι από δω οι έξυπνοι και από εκεί οι βλάκες.

    Τωρα όσον αφορά τα υπόλοιπα, μ'αρέσει που οι περισσότεροι κάθονται και ψάχνουν "λύσεις" στα... επιτόκια δανεισμού. Είχε βλέπετε μια σκασίλα ο άνεργος ή ο εργαζόμενος των 700Ε για το εάν δανείστηκε ο ΓΑΠ με 2 ή 3 ή 6% επιτόκιο.

    http://www.youtube.com/watch?v=zFH45ANePkA

    Τελικά η νήσος φταίει...

    ReplyDelete
  16. Tα αγροτικά,βιοτεχνικά και βιομηχανικά προιόντα είναι πάμφθηνα στο χωράφι αλλά πανάκριβα στο ράφι.
    Μέχρι να μάθει ο φούρναρης να μην πουλάει το ψωμί των 250 γρ. σαν να είναι 1000 γραμ., μπορούμε να φτειάχνουμε το ψωμί μόνοι μας.Είναι πανεύκολο.Και υγειεινότατο.Και ευεργετικό για την ομορφιά μας.
    Μαγερεύουμε μόνοι μας,φτειάχουμε το ψωμί μόνοι μας,κουρευόμαστε μόνοι μας,πλένουμε το αυτοκίνητο μόνοι μας.
    Μέχρι να ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ολοι να πουλάνε τις υπηρεσίες τους χωρίς να μας κλέβουν.
    Πάρτε τα όπλα και εμπρός στον αγώνα.Ο στόχος είναι να αυξήσουμε την αγοραστική μας δύναμη μέσα απο επιλογές κατάρχήν προσωπικές που μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται απο το επόμενο δευτερόλεπτο.

    ReplyDelete
  17. Δεν πάμε σε διατροφολόγους για να μας "διδάξουν" πώς να μην παχαίνουμε.Δεν πάμε σε ιδιωτικά γυμναστήρια για να "αθληθούμε".Δεν πάμε σε ινστιτούτα ομορφιάς και κομμωτήρια για να "ομορφύνουμε".Υπάρχουν δωρεάν τρόποι να είμαστε υγιείς,όμορφοι,μορφωμένοι.

    ReplyDelete
  18. @parmenides
    βάστα τα άλογα Παρμενίδη! Όχι όποτε μας συμφέρει να επικαλούμαστε άλλους και όποτε όχι να την κάνουμε παπάρα.

    Όντως οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν το ελληνικό κράτος και ενεχυρίαζαν τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ.

    Το αποτέλεσμα ? ΕΝΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ

    Κέρδη όσο όλα πάνε καλά (και φυσικά ξελάσπωμα του κράτους-μπατήρη) και ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ρίσκο πλέον όταν όλα στραβώσουν

    Εδώ δόθηκε μάχη γιά να μπορέσουν να περάσουν τις ζημίες στην καθαρή θέση και όχι στα αποτελέσματα.

    Με λίγα λόγια καταφέραμε και εκθέσαμε σε κίνδυνο και το κομμάτι της οικονομίας που έπρεπε να προσέχουμε σαν τα μάτια μας.
    Το πλέον εξωστρεφές και το πλέον δυναμικό.

    Και έχεις και αυτή την ΑΣΧΕΤΗ την Κατσέλη να θεωρεί δεδομένη την ρευστότητα. Ας έρθει 1 ώρα μόνο στα nostros και αν συνέλθει μετά από 1 βδομάδα γράψτε μου

    Όσο γιά τον ΓΑΠ σου αυτός έδειξε πόσο μακριά είναι απο την πραγματικότητα. Ο μόνος που ξέρει τι του γίνεται είναι ο Παπακωνσταντίνου.

    Πως τα φέρνει η ζωή τα πράγματα ε? Αμαρτίες γονέων (Ανδρέα) παιδεύουσι τέκνα (ΓΑΠ)

    Το γαμώτο είναι ότι παιδεύουν και όσους εξ ημών ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ να μείνουμε σε αυτή τη χώρα και να αγωνιστούμε μπας και καταφέρουμε να την κρατήσουμε όρθια.

    ReplyDelete
  19. "Και έχεις και αυτή την ΑΣΧΕΤΗ την Κατσέλη..."

    Εχεις πολύ άδικο.η Κατσέλη ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι η οικονομία έγινε φασιστικά τραπεζοκεντρική και χρηματοκεντρική.Με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην οικονομία του τζόγου.
    Καιρός να επανέλθουμε στη παραγωγική οικονομία.
    Η Κατσέλη δέχεται απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σαν και αυτούς που δεχότανε,και δέχεται ακόμα, ο ΓΑΠ,κατα σύμπτωση απο τους ίδιους μηχανισμούς.Ξέρει όσο κανένας τη διεθνή πολιτική οικονομία και είναι ώριμη να εφαρμόσει αναπτυξιακά προγράμματα πολλά απο τα οποία βρίσκονται στη φάση ωρίμανσης.
    Οι δύο οικονομικοί υπουργοί Παπακωσταντίνου και Κατσέλη είναι αστέρια.
    Πρόβλημα υπάρχει με το Λοβέρδο.Αλλά το προφίλ του, που προσπαθεί να μην το τσαλακώσει με το να σπάσει αυγά στο Ασφαλιστικό,ενισχύεται απο την άγνοια κινδύνου που διαθέτουν σε περίσσεια πολλά μέλη της κυβέρνησης.
    Η Κατσέλη ΔΕΝ ανήκει σε αυτούς.

    ReplyDelete
  20. Ο Λοβέρδος είναι "numerical illiteral".Και αυτό τον εμποδίζει να κατανοήσει το Ασφαλιστικό συστημα που απαιτεί μαθηματική επάρκεια.
    Και επιπλέον εμφανίζει υψηλού βαθμού άγνοια κινδύνου σχετικά με το "Ελληνικό ζήτημα" και ιδιαίτερα πόσο το Ασφαλιστικό συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του ζητήματος.

    ReplyDelete
  21. Πρέπει να επισημάνουμε και κάτι άλλο.Η Πολιτική Οικονομια παίρνει τη ρεβάνς απο τη Χρηματοοικονομική Οικονομία που κυριαρχούσε στη θεωρητική και εφαρμοσμένη οικονομική σκέψη τα τελευταία 30-40 χρόνια.

    ReplyDelete