Στο κάλεσμα αυτό πρέπει όλοι να συντονιστούμε. Σε ό,τι μας αφορά βάζουμε πλάτη για:
- την κοινωνική ειρήνη. Λέμε όχι στα μπλόκα των συντεχνιών και των βολεμένων που εδώ και χρόνια απομυζούν τον εθνικό πλούτο αναδιανέμοντας το δημόσιο χρήμα υπέρ τους.
- τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Λέμε ναι στη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης και συγκεκριμένα την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα νέα δημογραφικά δεδομένα, συγκεκριμένα το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και ο συνολικός εργασιακός βίος καθώς και οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι
- την αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Λέμε ναι στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων προνομιούχων ομάδων, ναι στην παροχή αποδείξεων απ' όλους, ναι στην επιβολή φόρου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα πολυτελή είδη, ναι στην φορολόγηση των offshore, της ακίνητης περιουσίας, από την οποία προκύπτουν εισοδήματα, των γονικών παροχών και των κληρονομιών.
- την περικοπή των επιδομάτων κατά 10% στο Δημόσιο Τομέα.
Η στήριξη μας στα παραπάνω μέτρα προκύπτει από τη διαχρονική μας πεποίθηση ότι για να πάει η χώρα μπροστά, για να μπορέσει το επίπεδο ζωής που έχουμε να διατηρηθεί βιώσιμο σε βάθος χρόνου και να επεκταθεί και σε ευρύτερες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, πλην των συνηθισμένων προνομιούχων ραντιέριδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρέπει στην Ελλάδα να γίνουν βαθιές τομές στη λειτουργία του Κράτους, του Ασφαλιστικού και των Αγορών. Αλλαγές όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός μικτού συστήματος συντάξεων που αποκαθιστούν στη βάση τους έννοιες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα.
Ταυτόχρονα, κι αυτό είναι κάτι που διαφεύγει της προσοχής της κυβέρνησης, πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα τα όποια διόλου αμελητέα κεφάλαια διαθέτουμε, ειδικά το ΕΣΠΑ (γιατί αργεί τόσο;), για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά.
Γνωρίζουμε ότι το έγχειρημα είναι δύσκολο. Άλλωστε η πρόσφατη ελληνική ιστορία είναι γεμάτη ημιτελείς ή κατ' επίφαση προσπάθειες για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό. Σε κάθε περίπτωση και για να μην πολυλογούμε, στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός τα είπε όπως έπρεπε να τα είχε πει εδώ και καιρό. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι η υλοποίηση ριζικών τομών σε όλα τα επίπεδα. Για να αποτελέσει η κρίση ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι την αρχή της καταστροφής. Βάζουμε πλάτη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Ο ΓΑΠ,εκτός των άλλων ,συνέβαλε στη διεθνοποίηση του "Ελληνικού ζητήματος" κυρίως με την "VIP player" παρουσία του στο Ναβός.
ReplyDeleteΕτσι όλοι συνειδητοποίησαν ότι πέραν των καθαρά εγχώριων προβλημάτων υπάρχουν: Το ασύδοτο και αρπακτικό χρηματοοικονομικό σύστημα,το δημοσιονομικό έλλειμμα και ΤΕΡΆΣΤΙΟ χρέος όλων των "ανεπτυγμένων" κρατών με κορωνίδα τις ΗΠΑ,τη δυσλειτουργία της Euroland,την ήττα της Πολιτικής από την Οικονομία.
Συμφωνώ απολύτως. Δείτε και στο http://sakiotis.eu το σημερινό ποστ.
ReplyDeleteΜε άλλα λόγια... Νομίζω πως συμφωνούμε! http://pliktro.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
ReplyDeleteβάζω κι εγώ που είμαι θύμα των περικοπών
ReplyDeleteκαι 50% μείωση στις υπερωρίες του δημοσίου
ReplyDeleteΗ μείωση των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλληλων δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα αν δεν ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα ο ΓΑΠ.Ας προσλάβει ως σύμβουλο το ΙΟΒΕ που έχει επεξεργασμένες προτάσεις επ' αυτού.Ή το ΚΕΠΕ που είναι ένα από τα πιό σοβαρά Think tank.ΙΟΒΕ,ΚΕΠΕ και ΕΚΕ είναι τα τρία πιό σοβαρά κέντρα.Ας τα χρησιμοποιήσει επί τέλους.
ReplyDeleteΚαι φυσικά η μείωση των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕΝ συνιστά διαρθρωτική αλλαγή.Για να ξέρουμε και τί λέμε.
ReplyDeleteΕίναι απλά ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος να κόψεις δαπάνες.Απαραίτητο αλλά ανεπαρκές και άχρηστο εάν δεν συνοδευτεί επειγόντως από διαρθρωτικές αλλαγές.Εαν καθυστερήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές αυτό το μέτρο θα εξαντληθεί σύντομα και απλά θα συμβάλλει στην επίταση των ανισοτήτων.Γιατί θα σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι δεν συνέβαλαν.Και τότε.... ..."γαία πυρί μειχθήτω".
Συμφωνώ και επαυξάνω. Αν δε γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα τότε θα πάθουμε ό,τι το 86-87 με το πρόγραμμα σταθερότητας επί Σημίτη που μείωσε μεν τους μισθούς, αλλά δεν ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα. Μετά ήρθε το τσοβόλα δώστα όλα και πάλι από την αρχή.
ReplyDeleteΌμως έπρεπε να γίνει άσχετα αν με το ξερά καίγονται και τα χλωρά.
ReplyDeleteΣυμφωνούμε με τη μείωση των ονομαστικών αποδοχών με τη προυπόθεση ότι θα ανακτηθεί σύντομα η ίδια αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μέσα απο γρήγορες δομικές αλλαγές που θα κάνουν τα προιόντα και τις υπηρεσίες μας φθηνότερα,άρα μια οικονομία ανταγωνιστικότερη,άρα μια οικονομία παραγωγικότερη,άρα μια "jobful growth based" οικονομία.
ReplyDeleteΜε τη μείωση των ονομαστικών αμοιβών θα χάσουμε σίγουρα αγοραστική δύναμη όταν θα αγοράζουμε ξένα προιόντα και υπηρεσίες.Οταν αγοράζουμε ένα εκπαιδευτικό ή ένα τουριστικό πακέτο ας πούμε απο χώρα του εξωτερικού.Αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί.Ολα τα εισαγόμενα προιόντα και υπηρεσίες θα είναι πιό ακριβά.Το στοίχημα είναι να φθηνύνουν τα εγχώρια και να τα προτιμήσουμε οπότε τότε θα αυξηθεί η αγοραστική μας δύναμη. Και η ονομαστική απώλεια δεν θα φανεί και δεν θα εξελιχθεί σε φτώχεια.
ReplyDeleteΤα εύκολα και αναγκαία γίνονται επιτέλους πράξη. Τα δύσκολα; Για να δούμε οι δέκα χιλιάδες Έλληνες με οφσόρ και οι εισοδηματίες που φοροδιαφεύγουν τι θα πάθουν;
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΝα σκεφτούμε μονό τις πληγές που άνοιξε αυτή η ενδογενής κρίση στην ελληνική οικονομία. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον κατασκευαστικό κλάδο, αν δεν κάνω λάθος οι αιτήσεις για νέες οικοδομικές άδειες έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Από τα πρώτα θύματα αυτής της εξέλιξης οι χιλιάδες μηχανικοί και ο κλάδος των οικοδομικών υλικών.
ReplyDeleteΑν στόχος της κυβερνήσεις είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, τότε, πια θα είναι τύχη όλων αυτών που απασχολούνται, έμμεσα ή άμεσα, στον κλάδο των κατασκευών;
Αν η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από την ρευστότητα και η ρευστότητα εξαρτάται από τις τράπεζες, τότε γιατί η κ. Κατσέλη πειραματίζεται με νομοσχέδια που δεν έχουν εγκριθεί από το ΕΚΤ και θέτει σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία;
Δεν είναι απλά πράγματα αυτά και οι μεγαλοστομίες μόνο ανησυχία μου προκαλούν.
Τα δύσκολα μόλις τώρα άρχισαν, πάρτε το χαμπάρι.
ο ΓΑΠ είπε το ένα, ο ΓΑΠ είπε το άλλο.... τι θα έλεγε αν δεν του έτριζαν τα δόντια;
ReplyDeletethe incoming government always blame the previous one and so on and so on....
god bless τις μεγάλες δυνάμεις
Unfortunately!!!
ReplyDeleteΗ απλή πραγματικότητα αλεξ είναι ξεκίνησε η περικοπή του payroll στο Δημόσιο. Για τα άλλα περιμένω. Για αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου θέλει και χρήμα. Ας σταματήσει να μιλάει η Κατσέλη κι ας βάλει μπρος το ΕΣΠΑ που λέει και το post.
ReplyDeleteGreece is front page news everywhere. The general feeling is: "We are bailing Greece out (...). Why don't they do the honorable thing and leave."
ReplyDeleteNo amount of explaining will do. We are pariahs. And I tend to talk to bleeding-heart guardian-reading "socialists"...
Για τη Κατσέλη σας προειδοποιώ ότι είναι το βαρύ πυροβολικό της Ανάπτυξης.Απλώς επειδή ανάπτυξη σημαίνει ΕΣΠΑ plus, τα γνωστά όρνεα, που τα τρώγανε μέχρι τώρα, ανησυχούν μήπως δεν μπορέσουν να επαναλάβουν το γεύμα τους.Και προσπαθούν να τη τσαλακώσουν για να είναι του χεριού τους.Τους επόμενους μήνες και χρόνια θα πέσουν αρκετά δισ. ευρώ στη πιάτσα,με διαχειριστή τη Λούκα.Εμείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί κινδυνεύουμε αντί να είμαστε με το αρνί, μπορεί,κόντρα στα συμφέροντά μας,να πάμε με το λύκο.
ReplyDeleteOσον αφορά τα ξένα δημοσιεύματα, τύπου "FT" και "WJ",τα περισσότερα χρηματοδοτούνται απο αδίστακτους απατεώνες που μπροστά τους εμείς είμαστε απλά κλεφτρόνια.
ReplyDeleteΚαι φυσικά τα μικρά κλεφτρόνια πάντα τιμωρούνται για να ξεπλένουν και να ηθικοποιούν το σύστημα όπου άνετα μπορούν να οργιάζουν ανενόχλητοι οι διεθνείς μεγαλονταβατζήδες "επενδυτές".
Ε! Ας μην αυτοπροσφερόμαστε, ως ορεκτικές μπουγίτσες,στους μεγαλοκαρχαρίες των διεθνών MEDIA.
Εγώ σας μεταφέρω το κλίμα που προσωπικά αντιλαμβάνομαι στους πολίτες της Αγγλίας, το οποίο διαμορφώνεται, μεν, από τα ΜΜΕ, αλλά και τα υπερκεράζει.
ReplyDeleteΕσείς μπορεί να χτυπιέστε για καιροσκόπους, κερδοσκόπους και μεγαλοαπατεώνες. Εγώ απλώς σας ενημερώνω.
Καλά το κλίμα το ξέρουμε αυτό δεν λέει τίποτα. Τα ίδια και χειρότερα λένε για την κυβέρνηση Μπράουν τα ταμπλόιντς. Υπάρχει debt crisis και η Ελλάδα είναι νούμερο ένα στόρυ για πολλούς λόγους κυρίως όμως γιατί έτσι τη λένε οι άγγλοι στο ευρώ.
ReplyDeleteτο ότι παίζονται παιχνίδια στην πλάτη μας δεν αμφιβάλω. από μεγαλο-απατεώνες; (σημ. υπάρχει και ταξινόμηση της απατεωνιάς; λίγο-απατεώνας όπως λέμε λίγο-έγκυος); κι εμείς τι είμαστε απατεώνες ή τεμπέληδες; ή ένας συνδυασμός;
ReplyDeleteφταίμε όμως. γιατί κακομάθαμε να ζούμε με τα δανεικά και τώρα που τα θέλουν πίσω γκρινιάζουμε. γκρινιάζουμε γιατί δε μας φτάνουν τα χρήματα για να βάλουμε και μία πλάσμα στο εξοχικό. έχουμε μόνο στην Αθήνα.
Πότε θα σταματήσουμε να ζούμε με τα ψέματα; σπουδές με τα ψέματα, δουλειές με τα ψέματα, υγεία περίθαλψη, σύνταξη...
ReplyDeleteη δικιά μου η γενιά (30ντάρης) θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο, να πληρωθεί λιγότερα... και με ένα άγχος για όλα αυτά από τότε που αφήσαμε το λύκειο...
Είναι η νέα γενιά έτοιμη για την αλλαγή; Μάλλον. Παρόλα αυτά η ηγεσία (πολιτική και οικονομική) αποδεικνύεται πιο συντηρητική από την Ελληνική κοινωνία. Αγωνιούν μη χάσουν τα προνόμια...
ReplyDeleteΕρώτημα: χρειαζόμαστε και ένα "ιστορικό" γεγονός που θα μας σπρώξει στο επόμενο βήμα;
"κι εμείς τι είμαστε απατεώνες ή τεμπέληδες;"
ReplyDeleteO,τι είναι όλοι οι άλλοι είμαστε και μείς.Πάντως όχι χειρότεροι απο τους Αγγλους.
Απλά τα μεγέθη μας είναι μικρά,μικροαπατεώνες,μικροτεμπέληδες κλπ,κλπ..ασήμαντα μεγέθη.
Ventriloquist,
ReplyDeleteΟταν οι χαρακτηρισμοί είναι ρατσιστικοί ξέρεις τί πρέπει να τους δείχνεις.
Τί είπε ο Προφήτης Σημίτης το Δεκέμβριο του 2008
ReplyDelete"Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, την Πέμπτη, ο κ. Σημίτης είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα ενδέχεται να υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, καθώς πλέον στις Βρυξέλλες, όπως είπε, θεωρούν πλέον ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια της ΟΝΕ και «απλώς τους κορόιδεψε».
«Aποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής ότι η Eλλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ONE και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν» τόνισε ο κ. Σημίτης.
«Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας που στηρίχτηκε στην EE σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του AEΠ, τη γρήγορη έξοδο από την επιτήρηση, εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη συμπαράσταση για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις. Aπλώς, τους κορόιδεψε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«H Eλλάδα πιστεύουν ότι καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Eπιτροπής» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, προπσθέτοντας:
«Αν παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη ότι η λύση θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔNT. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Eλλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της NΔ».
Και τί απάντησε ο Μπουχέσας δια στόματος ανεκδιήγητου Αλογοσκούφη
ReplyDelete«Δυστυχώς, ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κύριος Σημίτης, έφθασε χθες να κινδυνολογεί για δήθεν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενος 'κύκλους' της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.
Oι Αγγλο-Γαλλο-Γερμανοί μάς στέρησαν το όνειρο να γίνουμε και μείς μεγαλοαπατεώνες σαν και αυτούς.Δεν έδειξαν την απαιτούμενη αλληλεγγύη.Το ρόλο αυτό θα τον κρατήσουν για τον εαυτό τους.Εμείς πρός το παρόν θα μείνουμε μικροαπατεώνες αλλά δεν θα πάψουμε να ονειρευόμαστε.
ReplyDeleteΕντάξει ρε παιδιά. Εμείς αρμενίζουμε προς την ανάπτυξη και μας κόβει ο στραβός γιαλός της ΕΕ.
ReplyDelete