Sunday, February 28, 2010

Με λένε Μεταπολίτευση και μόλις (ξανα)τελείωσα

Της G700
Δημοσιεύτηκε στο Newstime*

Το 1985 αναγγέλλεται το τέλος της Μεταπολίτευσης και έκτοτε η αναγγελία επαναλαμβάνεται τακτικά, διαψεύδοντας όλες τις προηγούμενες. Πράγματι, η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης έχει τελειώσει αρκετές φορές από τότε.
-Το 1985 με το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης του Σημίτη, έληξε η περίοδος των κρατικοποιήσεων και ξεκίνησε δειλά δειλά μια περίοδος φιλελευθεροποίησης της οικονομίας.

-Το 1989 με την καθιέρωση της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλάζει άρδην ο τρόπος επηρεασμού της κοινής γνώμης και διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας.

-Τη δεκαετία του '90 αλλάζουν τα ιδεολογικά μέτωπα στη δημόσια σφαίρα και ανασυντάσσονται γύρω από το στόχο της ΟΝΕ, του εξευρωπαϊσμού και της προσαρμογής της χώρας στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

-Από το 2005 και μετά αρχίζει να γίνεται ορατή η εξάντληση της μαζικής ανοδικής κοινωνικής και οικονομικής δυναμικής των μεσοστρωμάτων που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 και γιγαντώθηκε μεταπολιτευτικά. Πλέον, σημαντικά τμήματα του πληθυσμού με πρώτους απ' όλους τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της στασιμότητας ακόμα και της μαζικής καθόδου.

Και όμως, παρά τις όποιες θεσμικές αναδιαρθρώσεις, οικονομικές αλλαγές και ιδεολογικές αναπροσαρμογές των τελευταίων 35 χρόνων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, αυτό που ονομάστηκε Μεταπολιτευτικό πρότυπο, μπορεί μεν να είχε μεταλλαχθεί σε σημαντικό βαθμό, μπορεί να είχε φτάσει στα όριά του πνέοντας σχεδόν τα λοίσθια, όμως δεν είχε ουσιαστικά τελειώσει.

Σε πείσμα των όποιων εξαγγελιών περί τέλους της Μεταπολίτευσης, νέας Μεταπολίτευσης και Λευτεριάς απ' τη Μεταπολίτευση, τις οποίες ακούσαμε να διατυμπανίζουν όλο και πιο συχνά τα τελευταία δύο χρόνια ομάδες ακτιβιστών (υμών συμπεριλαμβανομένων), μικρά και μεγάλα πολιτικά κόμματα, η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού προτύπου επείλθε οριστικά λόγω της έμμεσης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους πέντε μήνες.

Με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης τελείωσε οριστικά ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης. Το μοντέλο του συνεχούς δανεισμού πόρων από το μέλλον, το οποίο στηρίχθηκε στην αναδιανομή των δανεικών μέσα από πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Ένα πρότυπο που, ντυμένο με κοινωνιστική περιβολή, χρηματοδότησε τη σπατάλη, συρρίκνωσε την παραγωγική βάση της χώρας, επέκτεινε το δημοσιοϋπαλληλικό κράτος σε βάρος του αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, οδήγησε στην κυριαρχία ενός παρεοκρατικού καπιταλισμού των καρτέλ και των ραντιέριδων καθώς και στην υποκατάσταση της επιχειρηματικότητας από την τυφλή κερδοσκοπία.

Δεν είναι ότι δεν έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια ή ότι δεν περάσαμε καλά. Κάθε άλλο. Η χώρα προόδευσε, έκανε άλματα, έγινε στην κυριολεξία αγνώριστη. Η πλειονότητα των Ελλήνων ζήσαμε καλά, ειρηνικά, σε πρωτόγνωρες συνθήκες δημοκρατικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής, με ένα επίπεδο ευημερίας πολύ πιο πάνω από τις πραγματικές δυνατότητές μας. Πραγματοποιήσαμε στον υπερθετικό βαθμό το σύγχρονο νεοελληνικό καταναλωτικό όνειρο. Φάγαμε, ήπιαμε, παχύναμε, αγοράσαμε σπίτια, αυτοκίνητα, εξοχικά, ηλεκτρονικές συσκευές, gadgets, υπολογιστές, ταξιδέψαμε, ζήσαμε εμπειρίες και βιώματα που ο Έλληνας της γενιάς του 114 και του Πολυτεχνείου ουδέποτε φανταζόταν στο ξεκίνημα της εργασιακής του ζωής. Αγνοώντας όμως την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων μας, καταντήσαμε τη λεγόμενη και 3η ελληνική δημοκρατία μια δουλοπαροικία του χρέους.

Αναπόφευκτα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Το πάρτι τελείωσε και τώρα δεν υπάρχει σάλιο. Έντρομοι αναρωτιόμαστε "τι κάνουμε";

Ας μην ανησυχούμε. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Αλλάζουμε ριζικά την Ελλάδα. Η έμμεση οικονομική χρεοκοπία του κράτους έρχεται να απελευθερώσει τη χώρα από τα μεταπολιτευτικά της δεσμά. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού καθεστώτος έρχεται να ακυρώσει τις υπερβολές και τα προνόμια των σκληρών συντεχνιών και των ραντιέριδων, των κρατικοδίαιτων συνδικάτων και επιχειρηματιών, των πάσης φύσεως ευνοημένων του πελατειακού κράτους, της γενιάς που πίστεψε ότι μπορεί για πάντα να μεταθέτει τις δύσκολες οικονομικές αποφάσεις στο μέλλον.

Η Μεταπολίτευση τελείωσε λοιπόν. Οριστικά πλέον και αμετάκλητα. Η γενιά των 700 ευρώ πρέπει να νιώθει πολύ ευχαριστημένη απ' αυτή την εξέλιξη. Το παιχνίδι ανάμεσα στις γενιές σταδιακά ισορροπεί. Σίγουρα θα περάσουμε όλοι δύσκολα μέχρι να βγούμε από την κρίση, όμως στο χέρι μας είναι να γράψουμε την επόμενη σελίδα με δικούς μας όρους. Μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος οικονομικός και πολιτικός ιστορικός κύκλος εντελώς διαφορετικός από τον προηγούμενο. Ας τον διαμορφώσουμε σύμφωνα με τις δικές μας προτεραιότητες.

*To Newstime είναι ένας νέος διαδικτυακός "τόπος" ενημέρωσης και ανάλυσης. H ομάδα της G700 αρθρογραφεί τακτικά για την ενότητα Παρεμβάσεις.

44 comments:

  1. ΠΟΛΥ ωραια τα λέτε.Τα ψέμματα τέλειωσαν.Τη "γενια των 700" την αναμένει μια σκληρή μεγάλη χρονική περίοδος που θα παλεύει με τις συνέπειες της καταστροφής του μεταπολιτευτικού μοντέλου και της δημιουργίας ενός άλλου, που κανένας δεν μπορεί να το περιγράψει, με ακριβή τρόπο, πως θα είναι.
    Οι "g700s" καλούνται να είναι οι κτίστες του αν δεν θέλουν να είναι η "χαμένη γενιά".

    ReplyDelete
  2. Πολύ σωστό το άρθρο. Πρέπει να το τυπώσετε σε 300 αντίγραφα και να το μοιράσετε στους "εκλεκτούς", για homework, μπας και καταλάβουν ότι το "επάγγελμά" τους όπως το ήξεραν μέχρι σήμερα έχει τελειώσει.

    Γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει ούτε τώρα, στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, θα πέσει πολύ γέλιο (και πολύ κλούβιο αυγό επίσης).

    ReplyDelete
  3. Καλά μας τάισε το χρέος όλα αυτά τα χρόνια, μεγαλώσαμε με όλα τα καλά, Τώρα τα κεφάλια μέσα και δουλειά.

    ReplyDelete
  4. Να σταματήσουμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε (ο γιος τους Μήτσου ή χειρότερα ο γιος του Μέγα Αλέξανδρου) και να αποκτήσουμε Πρόσωπο με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Διότι στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποδείξεις ποιος είσαι, πετάς ένα «Ξέρεις ποιοι ήταν οι πρόγονοι μου;» και τελείωσες. Δεν χρειάζονται πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, δημιουργικότητα, όρεξη για δουλειά, άλλα το ποιος σε κουβαλούσε όταν ήσουν σε υγρή μορφή.

    ReplyDelete
  5. Ναι όμως αυτή την εθνική ιδιαιτερότητα την έχουν όλοι ο καθένας πλάθει τους δικούς του μύθους και έχει τα δικά του κόμπλεξ δε διαφέρουμε δηλαδή σε κάτι εμείς από τους Γάλλους ή του Γερμανούς. Άντε να τελειώνουν τα μισθολογικά να γίνει και καμιά επένδυση σιγά σιγά.

    ReplyDelete
  6. Ε ναι ρε Παρμενιδάκο... καλά τα λέει αφού είναι βαμένο πρασινο το άρθρο. Καλά ρε... το 2005 άρχισαν τα πράγματα να παίρνουν εμφανώς την κάτω βόλτα; (ε! έπρεπε να είναι χρόνιά που ήταν η ΝΔ στην διακυβέρνηση!);;;;;
    Ηηηηηηηηηηηηηη το 1999-2000 με το μέγιστο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τον εξανεμισμό των φράγκων του κοσμάκη. Ηηηηηηηηη μήπως το 2000 ο νέος δούλευε πρώτη δουλειά πάνω από 180,000;;;;;;;;;;;;
    Όχι πείτε μου!

    Λοιπόν να μη λέμε ότι θέλουμε. Η κατάσταση βρωμούσε ουσιαστικά από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και ειδικά με την έλευση του ΠΑΣΟΚ. Από τότε που γεννήθηκα δε θυμάμαι και τίποτα άλλο από λιτότητα και προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς (και καλά).

    Και τώρα έχοντας τον 3ο στη σειρά Παπανδρέου υπάρχουν ακόμα θύματα (και δε μιλώ για τους πρασινοφρουρούς που πάλι θα τα αρπάζουν κανονικά) που ελπίζουν ότι θα γίνει κάτι.

    Ρεεεεεεεεεεεεεεεε; Κούνια που σας κούναγε.

    Δύο πράγματα θα πω:

    1) Αγωγός φυσικού αερίου
    2) Ενοικίαση στους Κινέζους ελληνικών λιμανιών

    Είναι τα μόνα πρότζεκτ (επί ΝΔ) πέραν της Εγνατίας (αρχής γενομένης επι ΠΑΣΟΚ) που μπορούν να υποσχεθούν αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και όμως η κυβέρνηση θέλει να τα θάψει. Γιατί άραγε το αμερικανοπασπορτιασμένο γκιοργκάγκι θέλει να τα θάψει; Μήπως το γκιοργκάγκι απλώς εκτελεί εντολές - άλλωστε το έχει δηλώσει φανερά ότι ποσώς το ενδιαφέρει η Ελλάδα και η εσωτερική κατάσταση, αυτός έχει άλλα σχέδια (παγκόσμιες κυβερνήσεις κτλπ.).

    Κατά τα άλλα του Χανούμ Μπουρέκ τον πειράζει που είμαστε Έλληνες και όχι τούρκάκια όπως αυτός (χαλάρωσε....). Εκεί είναι το πρόβλημα; Δηλαδή όσοι φάγανε πήγαίνανε και πέρνανε τα φράγκα της ΕΟΚ και μετέπειτα της Ε.Ε. στο όνομα του Μ. Αλεξάνδρου; Τίποτα πιο έξυπνο δεν έχετε να πείτε από το να επιτείθεστε στο έθνος; Αυτό σας πειράζει; Αυτό σας μάρανε;

    Ρε εγώ είμαι εξωγήινος τι το θες; Θα αλλάξει τίποτα αυτό στο γεγονός ότι το 30% του λαού έφαγε εις βάρος του 70% και ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έθρεψαν και στηρίχτηκαν σε αυτό το 30% αφού μπορούσαν και κοπαδοποιούσαν τους υπόλοιπους; Αλλάζει τίποτα στο ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι κύριο μέρος του προβλήματος και όχι η λύση του;

    Αλλάζει τίποτα στο ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει κάθε μεγάλο αναπτυξιακό έργο και να συνεχίσει το ίδιο βιολί της εξάρτησης και της ζητιανιάς;

    Και ερωτώ... με το κλείσιμο του αγωγού θα πάει μπροστά η οικονομία;

    ReplyDelete
  7. "έμμεση" χρεοκοπία ?????????

    ΑΜΕΣΗ, ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ

    είπαμε: beggars can't be choosers

    καταλάβατε παρμενίδη και zouf ?

    ReplyDelete
  8. Γεια σου ulis long time long seen.

    Πάντως έχασες το τελευταίο επεισόδιο των αναπτυξιακών πρότζεκτ. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα πήραν οι Άραβες του Αμπού Ντάμπι. Μεγάλο κακό μας βρήκε... Τι τα θέλουμε τόσα εκατομύρρια που έδωσαν; Και θα διασωθούν και όλες οι θέσεις εργασίας και θα γλιτώσουμε και από το άχρηστο υποβρύχιο Παπανικολής της Thysen Group...

    Εμ τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτή τη χώρα. Κανείς δε θέλει πρότζεκτς. Όλοι ίδιοι είναι. Ο Τσάκος Shipping ας πούμε συνενώθηκε την προηγούμενη βδομάδα με τον Χάινριχ Σέλερ στην Tsakos-Columbia Shipmanagement για να φτιάξει τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή παγκοσμίως με 150 δεξαμενόπλοια και έδρα της την Ελλάδα Αθήνα.

    Εντάξει για COSCO έχεις δίκιο ούτε εγώ συμφωνώ με χειρισμούς Λούκα, έλα όμως που η προηγούμενη συμφωνία της χάριζε της Κόσκο φόρους άρα δίνονταν έμεση επιδότηση σε εταιρεία πράγμα που απαγορεύεται βάσει του δικαίου του ανταγωνισμού της ΕΕ... Όσο για αγωγό το πρόβλημα είναι η Βουλγαρία και όχι η Ελλάδα. Και σ' αυτό συμφωνεί και η Ρωσία.

    ReplyDelete
  9. για όλα τα άλλα ποιος φταίει και τι φταίει εμένα ποσώς με ενδιαφέρει. Σημασία έχει ότι η ίδια η πραγματικότητα αλλάζει από μόνη της το τοπίο. Τύφλα να χει ο ιστορικός ντετερμινισμός του Μαρξ

    ReplyDelete
  10. party's over dudes fuck it and let's go bowling!!!

    ReplyDelete
  11. 37% Συντηριτικοί,35% Εργατικοί,σε νέα δημοσκόπιση.Ο Μπράουν μετα τη τελευταία συνάντηη και δημόσια φωτογράφιση με το ΓΑΠ αρχίζει να ελπίζει.Η Μέρκελ και ο Ομπάμα,για τον ίδιο λόγο,περνάνε δύσκολα με τα εσωτερικά τους, κάλεσαν επειγόντως το ΓΑΠ να φωτογραφιθούν μαζί του.

    ReplyDelete
  12. Ulis
    Ο πιό πράσινος πο όλους τους Ελληνες, αυτή τη περίοδο, είναι ο Καρατζαφέρης.Εχεις καμμιά εξήγα γιαυτό το εθνικό φαινόμενο;

    ReplyDelete
  13. Δικαιο έχεις Ulis.Ο ΓΑΠ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της πρώτης παγκόσμιας διακυβέρνησης.ο Απόστολος των Εθνών.Στις ΗΠΑ μέχρι και την Εθνική γιορτή της 25 Μαρτίου τη μεταφέρανε, εσπευσμένα στις 9, για χάρη του.Φαντάζομαι πόσο μεγάλη υπερηφάνεια θα αισθάνεσαι για το Εθνος μας Ulis.
    Μόνο που αυτή τη φορά οι ομογενείς,του Κομφού συμπεριλαμβανομένου, δεν θα ντυθούν τσολιαδάκια κατα την διάρκεια της παρέλασης.Ο ΓΑΠ με τους εθνισμούς δεν τα πάει και τόσο καλά.Ασε που όλες οι εθνικές μας στολές είναι made in China.

    ReplyDelete
  14. Το 2010 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα έχει τη τελευταία της ευκαιρία να μείνει στο club των Ευρωπαικών κρατών με Δημοκρατία,ελεύθερη αγορά,ισχυρό κοινωνικό κράτος,ανοιχτή κοινωνία.
    ΓΑΠ,2010,ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ReplyDelete
  15. ΓΑΠ,πάρε σοβαρά και υπεύθυνα μέτρα και ας είναι όσο σκληρά νομίζουν οι κονδυλοφόροι της πλάκας,οι πρωινατζήδες και οι μεσσημεριανοτζούδες.
    Γράψε στα καρύδια σου κάτι πανελίστες,τύπου εργατολόγου Μητρόπουλου, που ξημερωβραδιάζουν στα ΜΕΝΤΙΑ και αναζητούν με τον πιό ελλεινό τρόπο επαγγελματική πελατεία ανάμεσα στους ανήμπορους πολίτες.
    Βούλωσε αυτιά και μάτια για να μην βλέπεις και ακούς ούτε το "βαθύ" ούτε το "ρηχό" ΠΑΣΟΚ και αμετρήσου ΕΝΟΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΣΘΑΝΤΙΚΑ με την Ιστορία.
    Τέλος συνέχισε την παλιά σου συνήθεια,κάθε βράδυ μετά τα μεσάνυχτα,να διαβάζεις το μπλόγκ της "G700".

    ReplyDelete
  16. "Greeks are legendary spendthrifts with a reputation for throwing cash around freely. "Greece is a poor country with rich people".
    FORTUNE.

    Ετσι μας βλέπουν και έτσι είμαστε.Αυτή η αηδία πρέπει να αλλάξει.Θα συμβεί.Oμως θα αφήσει πίσω της συντρίμια και χαλάσματα.Αλλά απο τα ερείπια θα αναδυθεί μια ΑΛΛΗ Ελλάδα περήφανη για τα παιδιά της και την Ιστορία της.

    ReplyDelete
  17. Eχουμε το πρότυπο του ΓΑΠ.Λιτός,ευγενικός,αθλητικός,συναινετικός,συγκαταβατικός,δραστήριος,αισιόδοξος και οπαδός της άποψης ότι "κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο".Τυχερή η Ελλάδα.Σταθερή πολιτικά κυβέρνηση όσο λίγες στο κόσμο,υπουργικό συμβούλιο αλά "ΜΒΑ",λαός που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ιστορίας.Οι πάντες "συνομωτούν" για να μην αποκλίνουμε από το λαμπρό ιστορικό μας πεπρωμένο.

    ReplyDelete
  18. Ποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κατά τη γνώμη σας, είναι μέτρα που αλλάζουν την Ελλάδα; Τα μέτρα που εγώ γνωρίζω αφορούν κυρίως απολαβές ΔΥ. Όταν έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που θέλαν και θέλουν να δουλέψουν στα stage δημοσίου με μηδαμινούς μισθούς επ' αόριστον, δε βλέπω πώς με το να κόβουμε μερικούς μισθούς (απαραίτητο για την αποφυγή χρεωκοπίας) αλλάζουμε την Ελλάδα.

    Η έμμεση φορολογία, νομίζω όλοι συμφωνούν, δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή.

    Η παραγωγικότητα που αναφέρετε πως θα αυξηθεί;

    Το "σενάριο" που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι "δεν έχουμε να σας δώσουμε" και όχι "δεν τα βγάζετε". Η έννοια της καθαρής παρούσας αξίας είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της ελληνικής οικονομίας. Η μόνη θεωρητικά σωστή εφαρμογή της γίνεται από ιδιώτες με κουμπάρους στην κυβέρνηση.

    Πιστεύω ότι η γ700 είναι μία χαμένη γενιά. Τα παιδιά της ίσως αποκτήσουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Οι γ700 δεν τα έχουν.

    ReplyDelete
  19. Μιλώντας με ένα φίλο την νύκτα των εκλογών του είχα πει οτι το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ έπρεπε μέσα σε λιγότερο από 100 μέρες να περάσουν όσο περισσότερα νομοσχέδια μπορούσαν για την δημοσιονομική διάσωση της χώρας. Το σχέδιο (λογικά) θα έπρεπε να ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές και να εφαρμοστεί αμέσως, τώρα, χθες!!!!

    Δεν υπήρχε χρόνος ούτε για κατούρημα. Δεν χρειάζεται πτυχία οικονομικών για να το καταλάβεις.

    Όπως φάνηκε τελικά στην πορεία δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ για κάποιο διάστημα ταλαντεύτηκαν μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και πραγματικότητας, και μέχρι να καταλάβουν που είναι, ποιοι είναι, και τι κάνουν, τα σπρεντ έφτασαν στο θεό!

    Παρμενίδη σε στεναχωρώ το ξέρω αλλά το να βγαίνει υποψήφιος πρωθυπουργός και να λέει παραμονή των εκλογών στον κόσμο ότι λεφτά υπάρχουν είναι το χειρότερο είδος λαικισμού.
    Ο ΓΑΠ δεν είναι μέρος των λύσεων αποτελεί κι ίδιος πρόβλημα.

    Μετριότητες και ανθυπομετριότητες που δεν διαθέτουν τους ώμους να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών τους.

    Με αυτά και με τα άλλα αποτελεί απλά θέμα χρόνου η βίαιη(;) ανατροπή της εγχώριας αλητ. Εκεί θα κλείσει οριστικά και τελεσίδικα ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Το πως και το πότε θα γίνει μένει να το δούμε...

    ReplyDelete
  20. Ventriloquist, πως αλλάζει η Ελλάδα; Θα σου πως μερικές πρώτες αλλαγές που βλέπω εγώ προσωπικά.

    1. καταρχάς αυτά που βλέπεις κι εσύ. βιώνουμε την πιο μεγάλη περικοπή μισθών στο Δημόσιο. Με μείωσεις που προσεγγίζουν την πραγματική παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα

    2. υπάρχει συναίνεση στις περικοπές. Η πλειοψηφία του κόσμου στηρίζει τις περικοπές μισθών και οι απεργίες εκλαμβάνονται λίγο πολύ ως ένα φολκλορικό συνοδευτικό των μέτρων.

    3. αλλάζει δομή το ασφαλιστικό. Δε γνωρίζω αν έχεις παρακολουθήσει τη συζήτηση, αλλά πάμε σε διπυλωνικό σύστημα με βασική σύνταξη στο αναδιανεμητικό σκέλος και πλήρως αντοποδοτικό το άλλο σκέλος. Αυξάνονται επίσης τα πραγματικά όρια ηλικίας, κόβονται οι πρόωρες.

    4. ενσωματώνονται οι νόμιμοι μετανάστες. Ψηφίστηκε νόμος για την ιθαγένεια των μεταναστών 2ης γενιάς και όσων ζουν στη χώρα για πολλά χρόνια που δεν συναρτά την ελληνικότητα με το αίμα.

    5. Αλλάζει το σύστημα παροχής πολιτικού Ασύλου με τις ευλογίες της Ύπατης Αρμοστείας και όλων των ΜΚΟ διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων που είχαμε γίνει ρόμπα τόσα χρόνια.

    6. άνοιξε η διαδικασία διαβούλευσης κυβέρνησης και πολιτών στα αμερικανικά διαδικτυακά πρότυπα με το opengov. Άρα όποιος κοτάει μπορεί να μπει και να γράψει την άποψή του κάτω από τα σχέδια νόμου

    7. αλλάζει ο διοικητικός χάρτης της χώρας με τον καλλικράτη. Τελειώνουν οι νομαρχίες και το κακό συναπάντημα με τους 53 αιρετούς νομάρχους, τις επιτροπές τους και όλα αυτά και πάμε σε regions με περιφερειάρχες. Μεγαλώνουν αντίστοιχα οι Δήμοι.

    8. αλλάζει ο εκλογικός χάρτης της χώρας, σπάει η χαβούζα της β αθήνας και πάμε σε συνδυασμό λίστας και μονοεδρικών

    9.τα υπουργεία έχουν ήδη περιοριστεί σε αριθμό και οι υφυπουργοί. Υπάρχει επιτέλους υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας και Υπουργείο Homeland Security με όλα τα σώματα ασφαλείας διακλαδικά διασυνδεδεμένα

    10. η φορολογία αλλάζει δραστικά. Για να μη λέω πολλά ας πω μόνο ότι καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; ότι επιτέλους στην Ελλάδα θα πληρώνουν όλοι φόρο εισοδήματος.

    Και να φανταστείς ότι όλα αυτά τα σκέφτομαι στο πόδι χωρίς να το ψάξω πάρα πολύ.

    Άμα αρέσουν ή δεν αρέσουν, αν είναι αρκτά ή όχι είναι άλλο θέμα αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δεν κινείται η φάση. Ότι δεν αλλάζει τίποτα και ότι καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα σαν πιρν από πέντε μήνες με το μπουχέσα των κωστακη που περσυι τον Ιανουάριο είχε έλλειμμα 1,5 δις μόνο το συγκεκριμένο μήνα και φέτος έχει πλεόνασμα μισό δις ήδη μέσα σ' ένα μήνα. 16,6% έχουν αύξηση τα έσοδα και μείωση 6,5% οι πρωτογενείς δαπάνες.

    Και στην τελική να πω και κάτι; Κι εγώ πιστεύω όπως όλοι οι Έλληνες ότι άργησε να πάρει μέτρα ο ΓΑΠ. Και πιστεύω επίσης ότι χρειάζονται κι άλλα. Δραστικές τομές και πάμε. Μέσα. Παίξε μπάλα. Αλλά μη τα ισοπεδώνουμε και όλα με μια αφυψηλού κριτική. Γιατί μετά καταλήγουμε να κάνουμε σαν την αριστερά που πετροβολεί τη βιτρίνα απ' έξω. Γινόμαστε η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Στη βράση κολλάει το σίδερο σπρώξτε όλοι το σύστημα να αλλάξει περισσότερο.

    ReplyDelete
  21. Θα ήθελα πάρα πολύ κάποιος οικονομολόγος να μου εξηγήσει τι είναι αυτό το καινούργιο φρούτο που ακούγεται από εχθές, για το κόψιμο του 14ου μισθού και από τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα.

    Θα ήθελα πάρα πολύ να καταλάβω πως ακριβώς αυτό ωφελεί το κρατικό έλλειμμα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη λιανική αγορά. Αν μου το εξηγήσει κάποιος και με πείσει, εγώ χαρίζω και τον 13ο μισθό μου.

    Επίσης, οι καινούργιοι (πράσινοι) "καταλληλότεροι" θα ήθελα να μας εξηγήσουν γιατί κρατάνε ακόμα στη διοίκηση του ΟΤΕ αυτόν που μας φέσωσε, εμάς και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, κάμποσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ:

    *** "Μαρτυρία-φωτιά «καίει» τον Π. Βουρλούμη" (ΤΟ ΘΕΜΑ, 2/3/3010):

    http://bit.ly/aHz8g6

    Άντε γιατί αρκετά κράτησε το δούλεμα περί "απαραίτητων μέτρων" και "εθνικής θυσίας".

    ReplyDelete
  22. Εκτός από την ενσωμάτωση μεταναστών, που μπορεί δυνητικά να αυξήσει την παραγωγικότητα, όλα τα άλλα δεν βλέπω πως θα το κάνουν. Οι (μπλόγκερς) γ700 λένε σωστά ότι αυτό που λείπει είναι η παραγωγικότητα.

    Το να μειώνεις τους μισθούς για να αντιστοιχούν στη μειωμένη σου παραγωγικότητα, σε γλιτώνει από την χρεωκοπία, αλλά δεν αυξάνει την παραγωγή.

    ReplyDelete
  23. Δεν στενοχωριέμαι Vaggelas.Χαίρομαι όπως χαίρεται και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που επι τέλους αρχίσαμε τη μάχη με τα προβλήματα και δεν τα σπρώχνουμε κάτω απο το χαλί.
    Οσο για τα νομοσχέδια που δεν είχε έτοιμα,ευτυχώς.Αυτή η περίοδος που περάσαμε,οι τελευταίοι 5 μήνες απο τις εκλογές, ήταν η πιό παραγωγική πολιτικά περίοδος για την Ελλάδα.Αναδείξαμε,ως χώρα, το πρόβλημα και για τους πολίτες της και για τη διεθνή κοινότητα και τα κέντρα εξουσίας.Με ένα ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο η Ελλάδα εμφανίστηκε,και είναι, περίπτωση case study, θύμα της παγκοσμιοποίησης και του ελέγχου της απο μη νομιμοποιημένα κέντρα εξουσίας που απειλούν να σβήσουν το δημοκρατικό πολίτευμα απο τον ιστορικό χάρτη.Το είδαν όλοι,αρχισαν να το αισθάνονται όλοι και περιμένουν τη σειρά τους.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ.
    Το Ελληνικό ζήτημα είναι διεθνές ζήτημα και με διεθνή εργαλεία θα λυθεί.
    ο ΓΑΠ αναγνωρίζεται ντε φάκτο ως ο τρίτος μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα που θα κουβεντιάσουν τη διεθνή διάσταση του ζητήματος.

    ReplyDelete
  24. Κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε καθυστέρηση.Οι 5 μήνες ήταν απαραίτητοι για την ωρίμανση των αποφάσεων.Σκεφτείτε λίγο πόσο ωρίμασε ο Λοβέρδος.Και είναι προς τιμήν του.
    Ο ΓΑΠ πάνω σαυτό το θέμα κινήθηκε με ενα αξιοζήλευτο επαγγελματισμό.
    Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο γράφεται δια χειρός "Γ700".Ο Λοβέρδος αντιγράφει, ΝΑΙ αντιγράφει τις προτάσεις της.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
    Γιατί να μην χαίρεται η "G700" γιαυτό;

    ReplyDelete
  25. @ Παρμενίδη

    Να χαίρεται για την επιτυχία της ηλικιακής της συντεχνίας, έναντι της προηγούμενης, όπως ήταν και το σωστό. Τίποτα όμως δεν έκανε ακόμη έναντι του κακού εαυτού της. Όταν το κάνει, να μας ειδοποιήσει να χαρούμε για το τέλος της μεταπολίτευσης!

    -Εντάξει, δε λέω, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν τα παιδιά. Αλλά όταν ακούω το ΓΑΠ να μιλάει για συγκινητικές θυσίες μου'ρχεται να ξεράσω.

    ReplyDelete
  26. χρεοκοπία ήθελα να πω, και όχι χρεωκοπία (ή πτώχευση...)

    ReplyDelete
  27. Η περικοπή του 14ου μισθού σημαίνει άραγε και περικοπή:

    Α. του 15ου και 16ου μισθού των υπαλλήλων της Βουλής ?

    Β.της βουλευτικής αποζημίωσης των 300 ?

    Νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε στις απαντήσεις..........

    ReplyDelete
  28. 'Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού καθεστώτος έρχεται να ακυρώσει τις υπερβολές και τα προνόμια των σκληρών συντεχνιών και των ραντιέριδων, των κρατικοδίαιτων συνδικάτων και επιχειρηματιών, των πάσης φύσεως ευνοημένων του πελατειακού κράτους, της γενιάς που πίστεψε ότι μπορεί για πάντα να μεταθέτει τις δύσκολες οικονομικές αποφάσεις στο μέλλον.'..


    Θα συμφωνούσα 100% με όλη την ανάρτηση, συμφωνώ 90%, κυρίως επειδή αυτή η βαθειά νοοτροπία, τα 'κεκτημένα' συμφέροντα, που καθόλου απρόσωπα δεν είναι, έχουν όνομα και επώνυμο, και βρίσκονται παντού, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, κάτω ακριβώς απ' τα πόδια της κυβέρνησης, πολύ φοβάμαι πως δεν θα παραιτηθούν τόσο εύκολα.

    Έχω την αίσθηση πως ο κόσμος (όλοι εμείς που ήμαστε πάντα στην απ' έξω τουλάχιστον) βλέπει.
    Βλέπει μια κυβέρνηση που τουλάχιστον εργάζεται, προσπαθεί, και δεν θα συμφωνήσω καθόλου με κάποιους απ τους σχολιαστές πως καθυστερεί. Η κυβέρνηση ασχολείται όλον αυτόν τον καιρό με την 'διαχείριση' του προβλήματος, απλά γιατί αλλιώς καμιά 'πολιτική' δεν θα μπορέσει να χαραχθεί. Παρ' όλα αυτά, ήδη, σε κρίσιμα σημεία διαφαίνεται μια άλλη πολιτική πρόθεση.
    Γίνονται, και θα γίνονται και λάθη. Και πραγματικά και επικοινωνιακά. Αλλά, λάθη δεν γίνονται μόνο στα νεκροταφεία και στα τεμπελχανεία.
    Τώρα, για το εάν το κείμενο 'είναι πράσινο', κόκκινο ή μπλε, εάν η κατηφόρα άρχισε το 2005 ή το 1981, εάν λεγόταν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ή για το εάν ο 3ος Παπανδρέου εκτελεί εντολές, εναντίον του 'έθνους', κλπ κλπ, νομίζω πως αυτά και θολά είναι, και κυρίως μας πηγαίνουν πίσω, ακριβώς εκεί στην νεκρή 'μεταπολίτευση'..

    ReplyDelete
  29. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρούμε όλοι πολύ φυσιολογικό να μπούμε στενή επιτήρηση, να λέμε ναι σε όλα, να γίνουμε φτωχότεροι για δεκαετίες ολόκληρες, να μας πουλάνε από πάνω και φρεγάτες οι Γάλλοι, και εμείς να λέμε μπράβο και ζήτω στους Λοβέρδους και σε κάθε νεόκοπο σωτήρα που δεν έχει δουλέψει ποτέ του, ούτε πρόκειται να μείνει ποτέ χωρίς σύνταξη ή φάρμακα.

    Πρέπει όλοι να ακούσουν την εκπομπή του Χατζηστεφάνου στο Infowar στις 21/2, όπου μιλάει τι ακριβώς έκανε η Αργεντινή όταν ήθελαν να την βάλουν στη "στενή" του ΔΝΤ:

    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=109905

    Απλά είπε "δεν πληρώνω κανέναν", χρησιμοποίησε το εξωτερικό χρέος ως οικονομικό πλεονέκτημα και μερικά χρόνια αργότερα άρχισε να ξεχρεώνει κανονικά, χωρίς πολλές θυσίες και φανφάρες στα ΜΜΕ, και κυρίως χωρίς τη βοήθεια κανενός ΔΝΤ.

    Όσο για το παραμύθι της μειωμένης παραγωγικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται (σύμφωνα με τη Eurostat) στην πρώτη θέση παραγωγικότητας και ΗΤΑΝ στο 60% του μέσου μισθού στην ΕΕ, τώρα υποθέτω θα πέσουμε κάτω από το 50%. Άρα θα έπρεπε να ήμασταν ο παράδεισος των επενδυτών, η "Ινδία" της ΕΕ.

    Αντί για αυτό, τα εγχώρια λαμόγια συνεχίζουν να αρμέγουν αβέρτα, από φάρμακα, καύσιμα, δημόσια έργα, προμήθειες, μετοχικά κεφάλαια, φοροδιαφυγή, ανασφάλιστη εργασία. Και εμείς ακόμα ψάχνουμε με το φακό να βρούμε τη μαύρη τρύπα στα λογιστικά μας.

    Αν δεν σοβαρευτούνε, να βάλουν το κεφάλι κάτω και να κάνουν αυτό που πρέπει σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, σε 3-4 χρόνια η κρίση που θα ξανάρθει θα είναι 10 φορές πιο σοβαρή, και τότε κανένας δεν πρόκειται ούτε καν να σκεφτεί να μας βοηθήσει.

    ReplyDelete
  30. @Jaga

    "Άρα θα έπρεπε να ήμασταν ο παράδεισος των επενδυτών..."

    -Και γιατί δεν είμαστε; Επειδή μας φθονούν;

    Μιλάμε ακόμα για στοιχεία της eurostat? Πως εκφράζεται η παραγωγικότητα σύμφωνα με τη eurostat? Οι μισθοί του δημοσίου φαίνονται?

    -Αλλά αυτό που κυρίως παραποιεί το μέγεθος της παραγωγικότητας είναι η έλλειψη παραγωγής. Αυτό, λόγω του background σου πιστεύω ότι δε χρειάζεται να στο εξηγήσω, αλλά θα το κάνω γιατί άρχισες να λες για παραμύθια.

    Υποθετικό σενάριο: Μία πολυεθνική έχει διάφορες δραστηριότητες και από αυτές είχε κέρδος 50δις τη χρονιά που μας πέρασε. Η απόδοση επί του αρχικού κεφαλαίου ήταν 20%, πες.

    Στα κεντρικά της γραφεία έχει και μια καντίνα που είχε απόδοση 30% και έβγαλε 20 χιλιάρικα.

    Ποιό το συμπέρασμα; Ότι το μέλλον της εταιρίας είναι στην καντίνα; Ότι θα επενδύσει σοβαρά στην καντίνα;

    Βάλε τώρα στο σενάριο ο καντινιέρης να μας είπε ψέματα για τα οικονομικά της καντίνας, βάλε ότι είναι καταχρεωμένος, βάλε ότι το φαϊ είναι χάλια. Εδώ ποιό είναι το συμπέρασμα;

    ReplyDelete
  31. Gmosie egrapses re file, esto kai sto podi

    pantos einai entelos fysiologiki i antidrasi tou kosmou - i myopia einai astheneia olon, alla to megaleio tou anthropou einai oti kapoia stigmi parasyretai me to kyma kai traba mprosta.

    Dystyxos i diki mas genia - symperilambanomenon kai ton 40xronon, den exei zisei dyskoles pragmatika katastaseis gia na mporei na aksiologisei. Mono mia geysi pire peri axristias eidika tin teleytaia pentaetia.

    Kai gia na min kakologoume tous Ellines kai ti neolaia tis Elladas, ki ekso xamena ta exei o kosmos kai oi neoi se bathy skotadi zoune. Einai dyskoles stigmes gia oli ti Dysi, alla einai kai metabatiko stadio se nea epoxi gia olous mas. Opoios parei prefa tha fygei mprosta.

    ReplyDelete
  32. Τραβάει βέβαια ο κρατικός τομέας όλα τα λεφτά και δεν μένει "σάλιο" για τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο δαιμονοποίησαν βέβαια πρώτα...

    Και στο τέλος βρήκαν και τη λύση: ας δώσουμε άπλετη πίστωση σε όλους να περνάνε καλά στα μπουζούκια, όπως το κάνει ο φίλος μας ο Μπους και μετά ο Ομπάμας.

    Καλή πτώχευση.


    ΥΓ. Θα πληρώσουν οι Γερμανοί στο τέλος γιατί κι αυτοί θέλουν το ευρώ και έχουν και τη φωλιά τους λερωμένη, αλλά θα το τραβήξουν λίγο ακόμα για πολιτικούς λόγους και να να πέσει λίγο ακόμα το ευρώ.

    ReplyDelete
  33. @Ventriloquist

    Η Eurostat ξέρει πολύ καλά τα νούμερα και ξέρει πολύ καλά τι να προσέχει και τι να "αγνοεί" όταν θέλει να κάνει το κορόιδο.

    Στο παράδειγμα που λες, η τυπική τακτική της πολυεθνικής θα ήταν να κάνει ανακαίνιση στην καντίνα, να την κάνει καφετέρια πολυτελείας, να τραβάει κόσμο, να διατηρήσει και να αυξήσει το 30% των κερδών - όχι τόσο για το τελικό ποσό, αλλά γιατί δείχνει πολύ καλό μέσο διαφήμισης, για να αυξήσει το κύριο κέρδος, από 20% (50 δις) στο 21% (52.5 δις). Αυτό είναι το σημερινό πρότυπο επιχειρηματικό μοντέλο σήμερα παγκοσμίως. Άρα η "επένδυση" είναι πάντα μικτή, ποτέ στοχευμένη μόνο στην απόλυτα μέγιστη απόδοση.

    Επίσης, η παραγωγικότητα υπολογίζεται βάσει ωρών εργασίας και ποσοστού ανεργίας. Στο πρώτο είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη, στο δεύτερο είμαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Και αν κάποιος θεωρεί ότι όλοι οι Έλληνες είναι χοντροί αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι που όλο το 8ωρο παίζουν πασιέντζα, μάλλον δεν έχει καμία επαφή με το υπόλοιπο 85% των εργαζόμενων (ιδιωτικός τομέας).

    Συμπέρασμα: όσοι είναι αργόμισθοι στο Δημόσιο -πρέπει- να γίνουν φτωχότεροι. Κανείς δεν λέει όχι σε αυτό, πριν από τους ίδιους. Αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να σκεφτούν όλοι, κυρίως οι πολιτικοί μας, γιατί, όχι μόνο δεν έρχονται ξένες εταιρίες εδώ, αλλά οι Έλληνες "επενδυτές" όπως Λαναράδες και Ψωμιάδηδες εξακολουθούν να κυκλοφορούν έξω ελεύθεροι.

    Μόλις βρούνε απάντηση σε αυτό, θα έχουν αυτομάτως βρει και τη λύση στην οικονομική μας τρύπα.

    ReplyDelete
  34. Βρε Jaga, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτησή μας σε αγαθά και υπηρεσίες και δεν εξάγουμε. Πως να το κάνουμε. Δεν είμαστε παραγωγικοί. Παραμύθι είναι αυτό;

    Και δε πα' να κάθονται οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί απ' το πρωί ως το βράδυ στο χώρο εργασίας τους, με πασιέτζα ή φτύνοντας αίμα, αν δεν παράγουν είναι αδιάφορο τι κάνουν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η αγορά της Ελλάδας είναι της πλάκας.

    Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά από αυτά που βλέπω μου φαίνεται ότι οι Γ700 (γενιά, όχι μπλόγκερς) βολεύονται με την αγορά της πλάκας.

    -Τώρα για το παράδειγμα της καντίνας, το συμπέρασμα είναι σαφές. Αυτά τα περί μικτής επένδυσης τα αφήνω. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι αξιολόγησης επενδύσεων. Το ποσοστό απόδοσης από μόνο του δε λέει τίποτα, ειναι αυτό που ήθελα να πώ και το λες κι εσύ. Το μέγεθος της παραγωγικότητας στο οποίο αναφέρεσαι λέει ακόμα λιγότερα.

    ReplyDelete
  35. H αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί να ξεράσεις ventriloquist με τα λόγια του γαπ και γενικά δεν αντιλεμβάνομαι όλη αυτή την απαισιοδοξία. Κανείς δε βολεύεται πλέον και όλοι ξεοβολεύονται γιατί ήρθε η εποχή που τους μπαίνει το αγγούρι. Τα δανεικά τελείωσαν Όλα θα γίνουν βήμα βήμα πιστεύω. πάνε οι μέρες του μπουχέσα που κάθονταν και έπινε καφέ στη Ραφήνα. Για την παραγωγικότητα και συμφωνώ και διαφωνώ. Καταρχάς η μείωση οδηγεί τους μισθούς του δημοσίου στα πραγματικά επίπεδα παραγωγικότητας τους. άρα καλή εξέλιξη για τους οπαδούς της παραγωγικότητας. Στον ιδιωτικό τομέα η παραγωγικότητα τα τελευταία 15 χρόνια αυξάνοτναν με 3,5% και 4% την πρώτη δεκαετία και με 2 2,5% την υπόλοιπη. Οκ πρέπει να γίνουν αλλαγές οκ πρέπει να βρούμε τι θα παράγουμε σαν χώρα και πως και τα πάντα όλα, γιατί όλοι ξέρουν ότι τα άλματα που κάναμε ήταν λόγω υλικών υποδομών γέφυρες, δρόμοι, αεροδρόμια, κατασκευές, αλλά τώρα θέλουμε επενδύσεις στις άυλες υποδομές εκπαίδευση, αγορά εργασίας και όλα αυτά. Να πιέσουμε όλοι να γίνουν. γιατί μήπως οι νέοι δε θέλουν μια καλή αγορά εργασίας; Στη βράση κολάει το σίδερο όλοι είναι ώριμοιο για αλλαγές

    ReplyDelete
  36. Γιατι το αυτονόητο δεν είναι θυσία.

    Επειδή, όπως είπα και παραπάνω, μειωμένοι μισθοί, αν και θεωρητικά αυξάνει την παραγωγικότητα, δεν αυξάνει την παραγωγη.

    Επειδή οι άυλες υποδομές παίρνουν χρόνο, ακόμα δεν αρχίσαμε.

    Δεν είμαι απαισιόδοξος γενικά. Το αντίθετο. Είμαι απαισιόδοξοςγια τους Γ700 συγκεκριμένα, αλλά υπεραισιόδοξος για τα παιδιά τους.

    I'm a sucker for pleasant surprises, though.

    ReplyDelete
  37. @Ventriloquist

    Αν κάποιος κάθεται και παίζει πασιέντζα, τότε ας χάσει το 99% του μισθού του, σύμφωνοι. Αν όμως κάποιος σκίζεται 12ωρα κάθε μέρα και, επειδή το αφεντικό του είναι λαμόγιο και πουλάει μόνο στο Δημόσιο με υπερκοστολόγηση 1000%, τότε για την μειωμένη "παραγωγικότητα" ευθύνεται αυτός, όχι ο υπάλληλος. Άρα, από αυτόν πρέπει να ζητηθούν οι ευθύνες και οι "θυσίες". Δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο.

    Το αντίθετο μάλιστα. Η αύξηση π.χ. του ΦΠΑ που ανακοινώθηκε σήμερα, όχι μόνο αποτελεί κολωτούμπα για μετάλλιο, αλλά λέει επιπλέον το εξής: ως κράτος δεν με ενδιαφέρει τι παράγεις, αν παράγεις κάτι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να το πουλάς με παραστατικό (κατά προτίμηση υπερτιμολογημένο) και εγώ ως κράτος να εισπράττω το 1/5. Αυτά είναι τα θεσμικά μέτρα που σκέφτονταν 4 μήνες;

    Όταν λέω "παραμύθι" της παραγωγικότητας εννοώ ακριβώς αυτό. Η παραγωγικότητα δεν μετριέται με βάση πόσο πουλάει το τελικό προϊόν αλλά στην πηγή, δηλαδή σε αυτόν που εργάζεται και το παράγει. Αν τελικά αυτό που παράγει δεν πουλάει, τότε πρέπει να αλλάξει η επιχείριση, όχι να γίνει "μοιρασιά" της χασούρας με τον υπάλληλο. Στο κάτω-κάτω αυτό είναι το ρίσκο της επιχειρηματικότητας.

    Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι το καλύτερο "επιχειρηματικό" μοντέλο είναι η δουλεία. Και μάλιστα με κάποιες ελάχιστες αποδοχές, ώστε ο δούλος να πρέπει να -αγοράσει- τρόφιμα, οπότε να είναι ταυτόχρονα και πελάτης, όχι μόνο εργάτης. Αυτό δηλαδή θέλουμε; Προς τα εκεί το πάμε; Δεν απέχουμε και πολύ. Σύμφωνα με την "παραγωγικότητα" ως προς το τελικό προϊόν, αν οι δούλοι παράγουν κάτι που δεν πουλάει στην αγορά, τότε πάλι έχουν μηδενική παραγωγικότητα;

    Αν αυτοί που θέλουν να λέγονται επιχειρηματίες "επενδύουν" μόνο σε λαμογιές, υπερκοστολογήσεις και μαύρη εργασία τότε λέγονται αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη του κράτους να τους εντοπίσει και να τους περιορίσει, όχι να τους διευκολύνει με μέτρα που θίγουν όλους εξίσου.

    Αναφέρω ενδεικτικά παραδείγματα (κλείνοντας): τρόπος φορολόγησης Ταξί, τρόπος επιδότησης αγροτών, τρόπος ελέγχου (ποιος ήρθε;...) της ασφαλιστικής αγοράς, τρόπος διακίνησης στην αγορά καυσίμων, τρόπος "διακανονισμού" οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, προμήθειες υλικού και φαρμάκων στα νοσοκομεία, κτλ κτλ κτλ....

    ReplyDelete
  38. Ναι συμφωνώ με όσα λες αλλά τα τελευταία δεν τα βάζει χέρι με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και το νέο ασφαλιστικό; Αφού τα τελειώνει δεν πρέπει αυτό κάποιος να βγει το πει; και να πει ας πούμε και μπράβο που επιτέλους κάποια κυβέρνηση τα έβαλε με την κίτρινη φυλή των ταξιτζίδων; πχ λέω εγώ τώρα γιατί τα στραβά εύκολα κάποιος τα αναδεικνύει αλλά τα καλά γαργάρα.

    ReplyDelete
  39. Ο Schaeuble είπε χαρακτηριστικά πως τα μέτρα «είναι στη σωστή κατεύθυνση και αξίζουν σεβασμό». «Οι Έλληνες έδειξαν την υπευθυνότητά τους ως προς την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα».

    Μακάρι να δείχναμε και εμείς οι ίδιοι σεβασμό σε όσους προσπαθούν.

    ReplyDelete
  40. "Fitch: Καλωσορίζει τα νέα μέτρα, δεν αναμένεται άμεση αλλαγή της αξιολόγησης

    Το «πακέτο» των νέων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης καλωσόρισε η Fitch Ratings, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν αναμένεται άμεση αλλαγή στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο.


    «Το νέο πακέτο θα ωφελήσει την Ελλάδα αφού φαίνεται πως λαμβάνουν πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτό θεωρητικά θα ενθαρρύνει τις αγορές να δανείσουν στη χώρα», σχολίασε ο Chris Pryce της Fitch.


    Ερωτηθείς εάν τα νέα μέτρα θα επιφέρουν αλλαγές στην αξιολόγηση "BBB+" για την πιστοληπτική ικανότητα ή το "αρνητικό" outlook της χώρας ο Pryce δήλωσε: "Δεν θα έλεγα πως τα πράγματα θα αλλάξουν άμεσα, ωστόσο έχει γίνει σίγουρα ένα καλό βήμα".
    -------
    Και μην ξεχνάμε ότι η Fitct ήταν η πρώτη που έσερε το χορό των υποβαθμίσεων.

    ReplyDelete
  41. Jaga,

    Ε, να λοιπόν που φτάσαμε και στην επιχειρηματολογία που εργάτη-δούλου.

    Όχι, δεν υπάρχουν δούλοι και ναι, ευθύνονται και οι εργάτες. Και σαφώς και πρέπει και να υποστούν και τις συνέπειες της μη παραγωγικότητάς τους.

    Το γεγονός ότι σου γράφω από το Λονδίνο οφείλεται ακριβώς σε αυτό τον λόγο! Επέλεξα να είμαι εδώ, διότι επέλεξα (τουλάχιστο να κυνηγήσω) την παραγωγικότητα. Μη μου λες τώρα λοιπόν για το δράμα του αθώου εργάτη.

    Και δεν είναι ανάγκη να πας σε άλλες χώρες. Για τα περισσότερα μπορείς να μετακινηθείς μέσα στην Ελλάδα ή να τα δημιουργήσεις. Αυτό είναι το στοίχημα των Γ700.

    Αλλά απόψεις σαν και τη δική σου είναι που με κάνουν απαισιόδοξο, που λέει και ο γμόσιος. Αυτό ακριβώς ήθελα να εκφράσω και το αποτύπωσες εσύ δέκα φορές καλύτερα! Εκεί βρίσκεται και το "βόλεμα" της γενιάς που ανέφερα παραπάνω και που φυσικά με ανησυχεί.

    Σήμερα, αν είσαι πολίτης της ΕΕ και δεν παράγεις, φταις. Ανεξάρτητα από τη θέση σου. Το βόλεμα βρίσκεται στην αποποίηση της ευθύνης. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Γ700! Και η ευθύνη είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ όσο βαριά είναι και η δουλειά.

    Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Καιρός είναι αυτό το πράγμα να το εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει και όχι όπως μας βολεύει.

    ReplyDelete
  42. Για όσους ξυπνάνε νωρίς να πάνε στη δουλειά η g700 μιλάει για τα μέτρα και την κρίση στη ραδιοφωνική εκπομπή του Μάνεση στις 6 και 30 το πρωί της Πέμτπης.

    ReplyDelete
  43. Καλά το χαβά του ο Νόρμαντ το χαβά του ο Παρμενιδάκος που μόνο σεξ δεν ονειρεύεται να κάνει με το γκιοργκάκι.

    Εντάξη να είστε πρασινοφρουροί το καταλαβαίνω. Καλά είναι όμως που και που να προσγειώνεστε και πλανήτη γη και να πέρνετε μια πρέφα του τι παίζει.

    Δε με λέτε ρε μάγκες; Τι θα γινόταν εάν ενοικιάζαμε κανά 2 από τα λιμάνια μας στους Κινέζους και φέρναμε Ρώσικο αέριο κατευθίαν από Ρωσία (κάτι που ψοφήσαν να κάνουν οι Γερμανοί παρεπιπτώντως;).

    Και γιατί το γκιοργκάκι φαγώθηκε να θάψει αυτά τα δύο θέματα;

    Μήπως για τους ίδιους λόγους που και ο πατέρας μπαμπαντρέου έδιωχνε τους Γιαπονέζους λέγοντας 'εγώ την Ελλάδα δεν την πουλάω΄ (ουυυυυυυυυ);

    ReplyDelete
  44. "τι είναι αυτό το καινούργιο φρούτο που ακούγεται από εχθές, για το κόψιμο του 14ου μισθού και από τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα.
    ..."

    Μείωση του εργατικού κόστους => αύξηση της παραγωγικότητας (δηλαδή παραγόμενο προϊόν ανά κόστος input).

    Παλαιότερα η διαφορική παραγωγικότητα καθρεφτίζονταν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στην ΕΕ του κοινού νομίσματος καθρεφτίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα ελλείμματα

    ReplyDelete