Friday, February 19, 2010

Πώς οι αγορές βάλθηκαν να κυνηγούν την Ελλάδα

Του Τζέιμς Ρίκαρντς*
How markets attacked the Greek piñata
© Financial Times, 15-2-2010
Μετάφραση από την ομάδα του PPOL

Στη Ουολ Στριτ λατρεύουν τα πάρτι με «πινάτα»: απομονώνουν μια εταιρεία ή μια χώρα (που παίζει έτσι το ρόλο της «πινάτα») και στη συνέχεια όλοι μαζί τη χτυπούν με τα ραβδιά τους μέχρι να σπάσει. Όπως και στο μεξικανικό παιχνίδι, η «πινάτα» γίνεται θρύψαλα. Σε αντίθεση με το μεξικανικό παιχνίδι, η «πινάτα» της Ουολ Στριτ δεν είναι γεμάτη γλυκίσματα, αλλά γεμάτη λεφτά, που όταν σπάσει οι τραπεζίτες τα μαζεύουν με τις χούφτες. Τούτες τις μέρες μπορούμε όλοι να παρακολουθήσουμε πώς παίζεται το παιχνίδι: το ρόλο της «πινάτα» παίζει η Ελλάδα!

Πολλοί επενδυτές, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν γιατί τα χαρτοφυλάκιά τους εξαερώνονται για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, εξειδικεύονται στα ελληνικά δημόσια οικονομικά. Αλλά αν έριχναν μια ματιά στα πάρτι με την «πινάτα», ίσως να ξεκαθάριζαν καλύτερα τα πράγματα.

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συχνά μετριούνται από τους επενδυτές διαμέσου της διακύμανσης του ύψους των «ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας» (CDS), ενός είδος εξασφάλισης των κατόχων ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Συνήθως στις ασφάλειες το ασφάλιστρο αυξάνει ανάλογα με τη διακινδύνευση του κάθε αγαθού. Τι συμβαίνει όμως όταν η τιμή του ασφαλίστρου διαμορφώνεται ανεξάρτητα από τη διακινδύνευση του ασφαλισμένου αγαθού;

Οι τιμές των CDS δεν εξαρτώνται από μια αντικειμενική εκτίμηση της πορείας των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά από κάτι πολύ διαφορετικό. Το ρόλο του ασφαλιστή τον παίζουν συνήθως συνταξιοδοτικά ταμεία που προσπαθούν να αυξήσουν το ασφάλιστρο που αποκομίζουν και το ρόλο του ασφαλιζόμενου κερδοσκοπικά κεφάλαια, που προσανατολίζονται σε περαιτέρω μεσοπρόθεσμη αύξηση της τιμής του ομολόγου που αγοράζουν. Ενδιαμέσως παρεμβαίνει η «Γκόλντμαν Σακς» ή κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα που αναζητά παχυλά «σπρεντ».

Όλα πλέον είναι έτοιμα να ξεκινήσει το πάρτι με την «πινάτα»: οι τράπεζες αρπάζουν τα ραβδιά τους και αρχίζουν να κοπανάνε (να ξεπουλάνε) τα όχι και τόσο περιζήτητα ελληνικά ομόλογα, μεγεθύνοντας το «σπρεντ» του επιτοκίου μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων (που είναι τα πλέον αξιόπιστα).

Στη συνέχεια τα συνταξιοδοτικά ταμεία ειδοποιούνται για την πτώση της αξίας των ομολόγων τους και τα πωλούν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια με αυξημένα ασφάλιστρα. Αυτά «φτυαρίζουν» με χαρά όλη αυτή τη ρευστότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται: την ονομαστική αύξηση του τζίρου τους, συν αποδόσεις που μπορεί να φθάσουν και στο 20% επί του κύκλου εργασιών. Πόσο βολικά όλα αυτά, όταν μάλιστα συμβαίνουν το Δεκέμβριο, ενώ κλείνουν οι ετήσιοι ισολογισμοί, όπως στην περίπτωσή μας! Αυτή η δυναμική της τεχνητής διόγκωσης των «σπρεντ» και των «προειδοποιήσεων» (margin call) των επενδυτών είναι η ίδια που «τίναξε στον αέρα» το κερδοσκοπικό κεφάλαιο «μακροπρόθεσμη διαχείριση κεφαλαίου» (LCTM) το 1998 και την AIG το 2008. Το ίδιο κόλπο επιχειρείται και σήμερα, αυτή τη φορά εις βάρος της Ευρώπη.

Τελικά, όταν ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα «σωτηρίας», η ροή του χρήματος θα αντιστραφεί ξανά. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν κερδίσει: τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε ασφάλιστρα, οι τράπεζες σε «σπρεντ», οι διαχειριστές των κερδοσκοπικών κεφαλαίων σε αμοιβές και μπόνους. Χαμένοι είναι μόνο οι κακότυχοι επενδυτές του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και φυσικά οι δυστυχείς κάτοικοι της «πινάτα». Πόσο σχετίζονται όλα αυτά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Ελάχιστα! Το όλο παίγνιο μοιάζει μάλλον με μερικές γρήγορες ζαριές σε ένα μπαρμπούτι που έχει στηθεί σε κάποιο σκοτεινό αδιέξοδο της Ουολ Στριτ.

Κάπου εδώ μας τελειώνει και η αξία των CDS ως μέσου ασφάλισης. Επί πάνω από 250 χρόνια, η ασφαλιστική αγορά απαιτούσε από τον αγοραστή μιας ασφάλειας να διαθέτει κάποιο «υλικό συμφέρον», ένα πραγματικό προς ασφάλιση αγαθό -με άλλα λόγια το παιχνίδι να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο γείτονάς σου π.χ. δε δικαιούται να ασφαλίσει το σπίτι σου, γιατί δε διαθέτει «υλικό συμφέρον» για να το κάνει αυτό (το σπίτι είναι δικό σου). Αν παρ' ελπίδα του επιτρεπόταν να αγοράσει μια ασφάλεια του σπιτιού σου, το όλο σύστημα θα διαστρεφόταν: ο γείτονάς θα αποκτούσε έξαφνα συμφέρον να καεί το σπίτι σου (κι αν του δινόταν η ευκαιρία, ίσως να έβαζε και το χεράκι του να ανάψει...).

Όταν εγκαινιάστηκε η αγορά των CDS, τη δεκαετία του 1990, τα «γκόλντεν μπόις» που εφηύραν αυτό το παράγωγο «λησμόνησαν» να το συνδέσουν με την έννοια του «υλικού συμφέροντος». Ο καθένας θα μπορούσε να στοιχηματίζει στο οτιδήποτε, πράγμα που όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε μια αρρωστημένη επιδίωξη χρεοκοπίας επιχειρήσεων και κρατών από όλους όσοι κρατούσαν στα χέρια ασφάλιστρα, αλλά όχι μερίδιο στα ομόλογα ή τις μετοχές των θηραμάτων τους. Με άλλα λόγια, δώσαμε στην Ουολ Στριτ κίνητρο να βάλει φωτιά στο σπίτι σας.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: τα ελληνικά δημόσια οικονομικά βρίσκονται πράγματι σε κακά χάλια. Οι στατιστικές παραποιήθηκαν, τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν και ο απερίσκεπτος δανεισμός ήταν για χρόνια ο κανόνας. Χρειάζονται όντως δραστικά μέτρα. Αλλά η κρίση είναι διαχειρίσιμη και η Ευρώπη εξέπεμψε σαφή μηνύματα πως προτίθεται να φροντίσει μόνη για τα του οίκου της, χωρίς την ανάμειξη Κινέζων, Αμερικανών ή του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ). Δυστυχώς όμως, η λελογισμένη διαχείριση της κρίσης δεν είναι επαρκώς κερδοφόρα για τους εμπόρους CDS, που χρειάζονται αστάθεια, ακόμα και πανικό για να μεγιστοποιήσουν τις απολαβές τους. Όσο μάλιστα περισσότερο και πιο ανεξέλεγκτα επεκταθεί η κρίση, τόσο το καλύτερο για τους κερδοσκόπους, που δε δίνουν φυσικά δυάρα για τις όποιες «παράπλευρες απώλειες».

Μέχρι τη μέρα που η αγορά των CDS περιοριστεί μόνο σε όσους έχουν «υλικό συμφέρον» να είναι «καλυμμένο» το προς ασφάλιση αγαθό, μέχρι τη μέρα που οι πωλητές ασφαλίσεων θα υποχρεούνται να διαθέτουν τα ασφαλιστικά αποθεματικά που αναλογούν στα ασφαλιστήρια που έχουν πουλήσει, η αγορά των CDS θα συμπεριφέρεται με την ανευθυνότητα ενός εμπρηστή. Εδώ όμως διακυβεύονται σοβαρά ζητήματα κυριαρχίας και σταθερότητας. Οι ελεγκτές των αγορών θα πρέπει να πάψουν να ανέχονται τα πάρτι με τις «πινάτα» και να παράσχουν επιτέλους λίγη σοβαρή, ενήλικη επιτήρηση.

James Rickards είναι διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο

29 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Η Αυγή που ροδίζει..

    "Και όμως, μέσα σε αυτή τη μέγγενη των καιρών, νοιώθω ότι υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία. Ότι σαν λαός θα την περάσουμε την κρίση. Πιθανόν να ματώσουμε, να στερηθούμε, αλλά η ιστορία λέει ότι όλα θα τα αντιμετωπίσουμε. Και θα βγούμε από το τούνελ. Πραγματικά αυτή τη φορά. Αλλαγμένοι και απαλλαγμένοι από κακές συνήθειες του παρελθόντος. Κυβερνήτες και λαός. Οι παλαιότεροι πέρασαν πολύ χειρότερα και επέζησαν. Εμείς οι ζεστοκώληδες καταναλωτάκηδες πρέπει λίγο να ξεμάθουμε.
    Θέλω να κάνω μια παραίνεση σε όλους μας. Να μην ξεχνάμε τώρα όσους έχουν ανάγκη. Τα γηρατειά στο διπλανό διαμέρισμα. Είναι οι περισσότεροι. Να βοηθάμε όσο μπορούμε. Έχουμε.
    Γιατί πιο ωφελημένοι θα βγούμε μαζί πιασμένοι χέρι χέρι από το τούνελ, παρά ολομόναχοι".

    ReplyDelete
  3. Είναι περίεργο(;),αλλά ο δείκτης αισιοδοξίας και ευτυχίας των Ελλήνων άρχισε να ανεβαίνει.Ολοι περιμένουν τα μέτρα να λυτρωθούν,να απελευθερωθούν,να καθαρθούν απο το άγος των ενοχών γιατί επίτρεψαν τον εαυτό τους να βυθιστεί σε μια καταναλωτική αηδία.

    ReplyDelete
  4. Η Ελλάδα θ' αλλάξει ριζικά σ' αυτό ευελπιστούν όλοι και αισιοδοξούν. επίσης η Ελλάδα έχει στόρυ. Αποκτήσαμε στόχο, ενδιαφέρον και νόημα ο συλλογικός βίος.

    ReplyDelete
  5. Οι αγορές κυνηγούν τις αποδόσεις και όχι την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο ρόλος τους, έτσι σταθεροποιούν το σύστημα- αλοίμονο αν Ελλάδα και Γερμανία δανειζόταν με τους ίδιους όρους.

    Το LTCM και η AIG είναι 2 διαφορετικές περιπτώσεις- το 1ο "έσκασε" λογω Ρωσικής κρίσης και δεν είχε συστημικό ρίσκο- αντίθετα, και γι' αυτό διασώθηκε- η 2η την πάτησε λόγω subprime..

    Τo "υλικό συμφέρον" στα CDS (και σε όλα τα OTC) είναι σχετικό.
    Επίσης "η τιμή του ασφαλίστρου" ΔΕΝ "διαμορφώνεται ανεξάρτητα από τη διακινδύνευση του ασφαλισμένου αγαθού" αλλά ευθέως ανάλογα της υποκείμενης αξίας.

    Πχ θάχε ενδιαφέρον να ξέραμε τις θέσεις σε ελληνικά CDS των ελληνικών τραπεζών - αυτές θυμίζω αγοράζουν ελληνικά ομόλογα - οι οποίες θα έπρεπε να αντισταθμίζουν τον κίνδυνό τους.

    Οι αγορές έχουν το χαρακτηριστικό ότι προεξοφλούν- άρα είναι σημαντικό να βγούμε μπροστά ΜΟΝΟΙ μας.

    Όταν ένας chief dealer σηκώνει το χέρι να υπάρχει άλλος που θα τον αντικρύσει.

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι θα ματώσουμε μόνοι μας, πέρα από τα μικροσυντεχνιακά συμφέροντα τελωνειακών, ταξιτζήδων, εφοριακών κτλ κτλ κτλ

    ReplyDelete
  6. Οι συντεχνίες είναι πιά ξεδοντιασμένες.Η κοινωνία τους κράζει.Ολα τα προνόμια ΟΛΩΝ να αφαιρεθούν τώρα.
    Και όταν λέμε συντεχνίες δεν ενοούμε μόνο αυτές του δημόσιου τομέα.Αυτές σε λίγο θα διαλυθούν.Ενοούμε κυρίως αυτές του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες ακόμα δεν βλέπουμε τίποτα.

    ReplyDelete
  7. Οι "συντεχνίες" μπορούν να υπάρχουν μόνο ότν υπάρχουν λεφτά για να δοθούν για τις απαιτήσεις τους.

    Όταν δεν υπάρχουν λεφτά, τότε είτε γίνονται "Χίτλερ", είτε τους κατασπαράζουν οι υπόλοιποι, οι μη προνομιούχοι, που τους έχουν σιχαθεί πλέον.

    Η μεγαλύτερη αδικία είναι τα συνδικάτα που καθιερώνουν συστήματα στα οποία μόνο τα μέλη τους δικαιούνται υψηλότερες παροχές, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να πεινάνε.

    ΔΕΝ υπερασπίζονται την "εργατιά", αλλά ΜΟΝΟ τα μέλη τους. Πρόκειται για λόμπι δηλαδή και εκβιαστικούς συλλόγους. Τα μέλη τους θα πάρουν περισσότερα και έτσι θα μείνουν λιγότερα για τους υπόλοιπους.

    Και για να εξασφαλίζουν αυτές τις παροχές για αυτούς και τα μέλη τους, εκβιάζουν ολόκληρη την κοινωνία. Μαφία δηλαδή.

    ReplyDelete
  8. Δεν υπάρχουν Ελλάδα και Γερμανία.Υπάρχει Ευρωζώνη.Η Ευρωζώνη είναι μια ανεξάρτητη χώρα με ΜΙΑ Κεντρική τράπεζα και ΕΝΑ νόμισμα.Δεν μπορεί αυτή η χώρα να έχει διαφοροποιημένα επιτόκια δανεισμού στα ομόσπονδα κράτη της.Αυτό επιτρέπεται μόνο στα εταιρικά ομόλογα της EUROLAND.Τα κράτη όμως δεν είναι εταιρίες που να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα.
    Είναι αλήθεια ότι η EUROLAND έτσι όπως είναι μοιάζει με χώρα τραβεστί.Ηλθε η ώρα να διαλέξει φύλο.Το νυστέρι το κρατάει η Γερμανία η οποία είχε καλομάθει να κρατάει και το καρπούζι και το πεπόνι,αλλά επειδή είναι πολιτικος φασιστοπαιδοβούβαλος θα πάρει στο λαιμό της ολόκληρη την Ευρώπη.
    Ο ΓΑΠ της πέταξε τη καυτή πατάτα που παρέλαβε απο το Μπουχέσα, που όταν η Ελλάδα βούλιαζε, αυτός επιδοτούσε με δανεικά τα βλαχαδερά να αγοράζουν Μερσεντές και Μπέμπες για να στηρίξει τη Γερμανική αυτοκινοτοβιομηχανία.
    Τώρα ή βρίσκουν τρόπο να μας στηρίξουν ή πάμε ΔΝΤ και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.Αλλά στη περίπτωση αυτή ισχύει το: Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων.
    Αυτό σημαίνει η διεθνοποίηση του Ελληνικού ζητήματος.Με ευφυείς κινήσεις ο ΓΑΠ μετέτρεψε το "ΕλληνικΟ" σε "Γερμανικό".
    Και το ωραίο είναι ότι τους δουλεύει και απο πάνω με εκείνο το απίθανο: "μα εγώ δεν ζήτησα χρήματα απο κανένα"!
    Και το ΣΠΙΕΓΚΕΛ σήμερα λέει: Εντάξει θα βρούμε καμιά 25 δισ. και βλέπουμε.
    Αγάντα,αγάντα,σιγά τα ψίχουλα!

    ReplyDelete
  9. Το θετικότερο από όλη αυτή την ιστορία που ζούμε τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως θα γίνουν πιο συνειδητοποιημένου, πιο γνώστες του τι συμβαίνει και του πως δουλεύει το οικονομικό σύστημα γύρω μας.

    Όταν ο συνταξιούχος παππούλης ακούει για subprimes και για παράγωγα δεν καταλαβαίνει τίποτα. Όταν όμως του λες "τζόγος" και "μπαρμπούτι" σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα και στο εξής είναι πιο υποψιασμένος όποτε ακούει για "αναγκαία μέτρα".

    Πολύ καλό το άρθρο των FT, αλλά ήρθε με δύο εβδομάδες καθυστέρηση. Μόλις σήμερα έγινε γνωστό ότι πράγματι υπάρχει στα αλήθεια συνεργασία μεταξύ FT και GS στη διάδοση ψευδών ειδήσεων με σκοπό την κερδοσκοπία (MEGA, 20:00). Άρα δεν είμαστε τρελοί όσοι εδώ μέσα φωνάζουμε εδώ και μέρες ότι παίζεται χοντρό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  10. Γιατροί του Κόσμου
    "Αϊτή - Οικονομικός απολογισμός"
    (11/2/2010):

    >> http://www.mdmgreece.gr/haiti-oikonomika.html

    "...Οι Γιατροί του Κόσμου δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά κρατική ή ευρωπαϊκή ενίσχυση και στηρίζονται αποκλειστικά στην γενναιοδωρία των Ελλήνων Πολιτών..."

    Και η ντροπή συνεχίζεται. Αν το επίσημο κράτος αδιαφορεί για τα 72.000 ευρώ των συνολικών εξόδων της αποστολής, τότε δεν αξίζει να μας σώσει καμία ΕΕ από το οικονομικό μας πρόβλημα ως χώρα.

    ReplyDelete
  11. Πως κλέβουν οι Ευρωπαίοι;
    Αποφασίζουν ότι μια ευρέος χρησιμοποιούμενη ουσία ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον. Αποφασίζουν να θέσουν κάποια όρια ώστε να μειώσουν τις επιπτώσεις. Αντί να θέσουν συγκεκριμένες τιμές ή προδιαγραφές διατυπώνουν έναν ορισμό του τύπου «Τι είναι η ζωή» και καλούν την βιομηχανία να τον εφαρμόσει.
    Οι βιομηχανίες συζητούν το θέμα αλλά αδυνατούν να βρουν μια κοινή λύση. Οι μήνες παίρνουν και το deadline πλησιάζει. Ως που την τελευταία στιγμή εμφανίζεται μια εταιρία με έτοιμη την λύση και με πολύ συμφέρουσες τιμές. Τι να κάνεις...

    Ο έλληνας όταν θέλει να κλέψει @^#!*@ το σύμπαν (νόμους, θεσμούς, διαδικασίες), ο ευρωπαίος από την άλλη είναι πιο gentleman, το κάνει μέσα από νομότυπες διαδικασίες.

    ReplyDelete
  12. Oraio to arthro, kai kalodexoymenes oi prospatheies tou arthrografou na ginei pio sygkekrimenos os pros to poioi paixtes tis agoras epireazoun kai giati. Bebaia ayti i synithismeni sizitisi peri agoron einai arketa apoprosanatolistiki. Oi agores den einai aprosopes, ki otan katalaboume ti kai poioi briskontai apo piso, tote tha kseroume kai ti symferonta proothountai. Omos ayto einai mia poli dyskoli douleia, kathos sti diakyvernisi ton agoron den yparxei i diafaneia poy synanta kaneis sti leitoyrgia tis dimosias sfairas.

    ReplyDelete
  13. Εννοείται ότι κυνηγούν τις αποδόσεις ser γι' αυτό έστησαν και χορό κερδοσκοπίας εκ του ασφαλούς. Φάνηκε άλλωστε από τις τοποθετήσεις του Ιανουαρίου 8 δις ζητήσαμε 25 μας πρόσφεραν.

    ReplyDelete
  14. "The Short and Simple Story of the Credit Crisis" (video):

    >> http://www.vimeo.com/3261363

    Αφορά σχεδόν αποκλειστικά στο τι έγινε στις ΗΠΑ με τα στεγαστικά, αλλά δείχνει πόσο εύθραυστο και ανεξέλεγκτο είναι το παγκόσμιο τραπεζικό (κυρίως) σύστημα σήμερα.

    ReplyDelete
  15. Άμα θέλετε να μην σαν "εκβιάζουν" οι αγορές, η λύση είναι μία: μην δανείζεστε.

    Αργά ή γρήγορα οι "αγορές" θα έρθουν πίσω από μόνες τους και θα παρακαλούν. Εκτός κι αν θέλουν αμερικάνικα ομόλογα με 2%...

    ReplyDelete
  16. Υπάρχει και άλλη λύση για να σε σεβαστούν οι αγορές: παύση πληρωμών ("για να μάθετε να λέτε κακά λόγια").

    Μην ξεχνάμε το λόγο για τον οποίο κανένας ποτέ δεν επιχείρησε τρομοκρατική ενέργεια κατά του Στάλιν: είχαν δει τι έκανε ακόμα και στους δικούς του.

    ReplyDelete
  17. Infowar - ΔΝΤ: H νεκρανάσταση του τέρατος

    www.skai.gr/player/Radio/?MMID=109905

    Ίσως η καλύτερη ραδιοφωνική εκπομπή.

    ReplyDelete
  18. Οι Έλληνες, όπως και οι Αμερικάνοι, είναι "τεμπέληδες, μπαταχτσήδες, κλπ κλπ".

    Δηλαδή ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Από τότε θεωρούμε δηλαδή φυσιολογικές τις εργασιακές ακρότητες των Γιαπωνέζων και Γερμανών; Τι βλακείες είναι αυτές που πιάσανε οι Βησιγότθοι να μας κάνουν και ψυχανάλυση;

    Ξέρετε κανένα φυσιολογικό άνθρωπο να λέει "α ωραία, πάω να σκοτωθώ τώρα στη δουλειά και μετά να τα δώσω στο Κράτος, τι ωραία ζωή".

    Τους Γερμανούς και βόρειους ακούτε; Έχετε πραγματικά ζήσει ποτέ εκεί; Κατάθλιψη, ψυχολογικά νοσήματα και χαπάκια, αυτοκτονίες και σεξουαλικά προβλήματα με τη σέσουλα. Γιατί νομίζετε ότι ερχόταν οι Σουηδέζες κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη, για να δούνε τα αρχαία;

    Άντε ρε ξυπνήστε και λίγο. Σαφώς και έχει οικονομικά προβλήματα η Ελλάδα, αλλά και ποιος δεν έχει; Όχι και να μας κάνουν και κομπλεξικούς... καλά κάνουν οι Αμερικανοί που λένε στους Γερμανούς fuck you (άμα δεν είχαν εισβάλει από τα δυτικά θα ήταν η Γερμανία επαρχία της ΕΣΣΔ κι αυτό το ξέρουμε).

    Αιματοκύλησαν και κατέστρεψαν την Ευρώπη δύο φορές (και μια οι Γάλλοι) και τώρα κάνουν τους ανώτερους.

    (η αλήθεια είναι ότι έχουν το συνήθειο να φτιάχνουν πιο καθαρές πόλεις, αλλά κι εγώ έχω δει πανέμορφα χωριά στην Ελλάδα, που έχουν και λίγη ζωή - όχι σαν τα χωριά της Ελβετίας ή Γερμανίας που μετά από μια βδομάδα αυτοκτονείς από βαρεμάρα).

    Εθνικό κόμπλεξ κατωτερότητας έχετε πάθει κι αυτό δεν είναι καλό.

    Τραβάτε να ζήσετε στους πάγους και τα διαμερισματάκια-κλουβιά της Σουηδίας. Εγώ θα πάω να χτίσω ένα ωραίο φτηνό προκάτ στην όμορφη Κρήτη να πηγαίνω εκεί τις γκόμενες με το ηλιοκαμένο δέρμα και την σομή του έρωτα και της πουτανιάς κι εσείς να προσπαθείτε να πηδήξετε τις κρύες που έχουν δέρμα σαν γιαούρτι - λες κι είναι άρρωστες (εγώ τις λέω "αγοράκια με ορμονικά προβλήματα").

    Τα οικονομικά προβλήματα δεν λύνονται με το να ζηλεύετε τους κακομοίρηδες τους βόρειους.

    ReplyDelete
  19. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα.Είμαστε οι πιό ΕΠΩΝΥΜΟΙ,λόγω της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας,πολίτες του κόσμου.Ζούμε μέ ένα ιδιαίτερο τρόπο.Οταν χρειάζεται να δουλεύουμε σκληρά το κάνουμε.Οταν χρειάζεται να την αράζουμε και να την κοπανάμε το κάνουμε.Οταν χρειάζεται να ματώνουμε για τη Πατρίδα το κάνουμε.
    Ολοι θα ήθελαν να ζήσουν στην Ελλάδα,στη σύγχρονη Ελλάδα.Τυχεροί όσοι το μπορούν.Οσοι έζησαν την εκτός Ελλάδας ζωή το καταλαβαίνουν καλύτερα.

    ReplyDelete
  20. Μια καλή ιδέα για τη συγκέντωση των 25 δισ. θα ήταν και αυτό που πρότεινε ο εφοπλιστής Ρέστης.Να συμβάλλουν οι εφοπλιστές αλλά και όλοι οι Ελληνες που έχουν χρήματα ΜΗ κατατεθΙμένα σε Ελληνικές τράπεζες.Να δημιουργηθεί δηλ. ένα "ΕΘΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ",χαμηλότοκο, χρηματοδοτούμενο απο Ελληνες ή και φιλλέληνες ή και απλούς αγοραστές ενος χαμηλότοκου ομολόγου με τόκο λίγο υψηλότερο απο το αντίστοιχο δολλαριακό.
    Φαίνεται ότι είναι υλοποιήσιμο.
    Είναι κρίμα μια χώρα, με τεράστιο υλικό πλούτο,με καλά θεμελιώδη οικονομικά και με πολύ καλές προοπτικές να διασύρεται γιατί έχει ένα προσωρινό ταμειακό έλλειμμα που βεβαίως,βεβαίως, το δημιουργησε η αφροσύνη και η απερισκεψία μας.
    Προέχει η ΣΩΤΗΡΙΑ της χώρας και με την αφροσύνη μας,εμεις που φάγαμε καλά επι τριάντα χρόνια, πρέπει να κληθούμε να πληρώσουμε ακόμα και ποινικά αν χρειαστεί.
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΛΛΑ-μέσω των, των ληστρικών "ασφαλίστρων κινδύνου"- ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΕΙΤΑΙ,ΒΑΝΔΑΛΙΖΕΤΑΙ,ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ.

    ReplyDelete
  21. Οι εφοπλιστές μπρούν να κινητοποιήσουν πόρους μέχρι και 20 δισ.δολλάρια, απο μόνοι τους,ακόμα και ως δωρεά και όχι ως δάνειο.Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να δείξουν το πατριωτισμό τους έμπρακτα.Είμαι σίγουρος ότι είναι έτοιμοι να το κάνουν.

    ReplyDelete
  22. "Με καλά θεμελιώδη οικονομικά.."

    "Με πολύ καλές προοπτικές.."

    "'Εχει ένα προσωρινό ταμειακό έλλειμμα.."


    Μπουχαχαχαχαχαχα!!!

    ReplyDelete
  23. "Ολοι θα ήθελαν να ζήσουν στη σύγχρονη Ελλάδα."


    Μπουχαχαχαχαχαχα!!!

    Ποιοί; Οι δημόσιοι υπάλληλοι; 'Η οι ελεύθεροι-επαγγελματίες υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ; 'Η μήπως όσοι έχουν καφετέριες και ψαροταβέρνες;

    ReplyDelete
  24. Τόσα χρόνια λέμε: διορθώστε τα μόνιμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, μειώστε το δημόσιο και τη γραφειοκρατία και ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα και αγορές, και μετά θα είναι φυσική συνέπεια να μειωθεί και η παραοικονομία καθώς η ιδιωτική οικονομία θα μπορεί να αναπτυχθεί οργανικά και ελεύθερα, και μετά θα είναι φυσική συνέπεια να έρθουν και κεφάλαια - χωρίς να στηριζόμαστε στα χρέη και τα ελλείμματα.

    ReplyDelete
  25. Ένα πολύ ενδιαφέρον video από τον κ. Καισάριο:

    Η επιλογή της στάσης πληρωμών
    www.youtube.com/watch?v=73FX9yd9EwY

    Γάλλοι και γερμανοί έχουν δανείσει στην Ελλάδα 119 δισ. ευρώ. Αν ήμουν γερμανός ή γάλλος θα με έπιανε κρύος ιδρώτας στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών.

    Τα 25 δισ. που θέλουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δεν είναι παρά ασπιρίνες. Θα λύσουν το πρόβλημα για φέτος, του χρόνου όμως; Ακόμη και αν το έλλειμμα να πέσει στο 8 δεν λέει τίποτε καθώς το χρέος από τα 300 δισ. ευρώ θα πάει στα 320. Άρα μια τρυπά στο νερό.

    Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ζόμπι με μόνο σκοπό την αποπληρωμή των χρεών.

    @Lefteris

    Ξέρεις πόσα search έχουν γίνει με την λέξη κατάθλιψη στο ελληνικό google;
    25.200.000!!

    ReplyDelete
  26. Λευτέρη συμφωνώ και επαυξάνω κόμπλεξ κατωρότητας μας έχει πιάσει όλους. Πρέπει να αντιδράσουμε. Παρμενίδη οι εφοπλιστές μέχρι στιγμής δίνουν χρήμα σε πολλά υπουργεία για να κινηθούν ίσως πιο συντονισμένα να ήταν τα πράγματα.

    ReplyDelete
  27. oloi theloun na zisoun stin sinxroni ellada....apo ton iouni mexri ton avgousto fisika.

    File mou, europi den einai mono opou pigan i tsopanides kai aniksan tavernes. diladi germania, souidia, kai velgio.

    Pistepse me oti omorfies exei i ellada eitai oi italoi tis afisane eite i galoi tis ftiaksane eite i fisi.

    Sta ypolipa opou evale to xeraki tou o ellinas ta rimakse.

    Opote ase tis katsikoules sou kai tis sovinistikes sou xlebouries kai pane kana taksidaki na aniksei to mati sou.

    Ps: as mou eksigisei kapios giati efoson oloi symbathoun tous ellines, panda tous vgenei afto to kombles katoterotitas kai prospathoune na tin "poune" stous ksenous...

    ReplyDelete