Sunday, February 7, 2010

Γιατί η κρίση μας κάνει καλό;

1. Το δημοσιονομικό σοκ μας αφυπνίζει. Σταδιακά συνειδητοποιούμε ότι ο μεταπολιτευτικός επιχώριος ευδαιμονισμός για χρόνια συντηρούνταν με δανεικά. Λεφτά δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως μεγάλες δυνατότητες να δημιουργηθεί πλούτος εφόσον εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.

2. Αποκτήσαμε συλλογικό στόχο για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε μετά την ένταξη στην ΟΝΕ το 2001 και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και την παρακμή. Η εθνική ανάταση και η οικονομική ανάταξη.

3. Μεταβάλουμε, έστω προσωρινά, τις καταναλωτικές μας συνήθειες κάνοντας καλό στην τσέπη και την υγεία μας. Από ανυπόμονοι καταναλωτές που ζουν για να καταναλώνουν (homo consumerus), αναγκαζόμαστε να χαλιναγωγήσουμε τις επιθυμίες μας, ενώ γινόμαστε πιο προσεκτικοί και φιδωλοί στις αγορές μας.

4. Μειώνονται αργά και σταθερά οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για την αγορά ακινήτων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών είναι υπερτιμημένες από 10% έως 30%. 250 χιλιάδες σπίτια παραμένουν απούλητα δημιουργώντας ευκαιρείες για νέους και παλιούς που θέλουν να αγοράσουν κατοικία.

5. Γίνεται πιο δίκαιη η φορολογία. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση, περιορίζονται στο ελάχιστο οι εξαιρέσεις, ενιαιοποιείται η φορολογική κλίμακα, επιστρέφει ο φόρος σε κληρονομιές και γονικές παροχές, φορολογείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία, μπαίνει στο στόχαστρο η μεγάλη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα, το αφορολόγητο όριο συνδέεται με την επίδειξη αποδείξεων για δαπάνες, μπαίνουν παντού ταμειακές μηχανές.

6. Το ασφαλιστικό σύστημα προσαρμόζεται σταδιακά στα πραγματικά οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες κόβονται όλα τα ειδικά όρια ηλικίας που επιτρέπουν πρόωρη έξοδο από την εργασία, ενιαιοποιούνται οι κανόνες ασφάλισης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης γίνονται τρία, η αρχιτεκτονική του συστήματος παίρνει χαρακτηριστικά οιωνεί μικτού με μία βασική σύνταξη (αναδιανεμητική) και μία ανταποδοτική.

7. Εξορθολογίζεται η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο. Ήδη οι υπερωρίες των αποσπασμένων σε βουλευτικά γραφεία, διοικητές οργανισμών, υπουργούς κοκ μειώθηκαν κατά 50% και έπεται συνέχεια για τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Χοντρό είναι και το ψαλίδι στα επιδόματα που μειώνονται μέχρι και 10% για τους πιο ευνοημένους. Ανοίγει επιτέλους και από άλλη αφετηρία πλέον η συζήτηση για την ενιαιοποίηση του μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων.

8. Κλείνει η στρόφιγγα των προσλήψεων από την πίσω πόρτα στο Δημόσιο με το ΑΣΕΠ να επεκτείνει το πεδίο αρμοδιότητάς του.

9. Εξασθενίζει κάπως η δύναμη των συντεχνιών. Οι πολίτες, ξεμπλοκάρουμε ψυχολογικά από τα μπλόκα και τις αντιδράσεις των εγωιστικών συμφερόντων, αφού πλέον αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης και στην συντριπτική μας πλειοψηφία θεωρούμε τα όποια μέτρα αναγκαία και δίκαια.

10. Παύουμε να αισθανόμαστε βολικά ως κοινωνία συνενοχής. Δεν ανεχόμαστε πλέον τη διαφθορά, την παρακμή, το παραμύθιασμα, δεν δικαιολογούμε τις παθογένειες και τα χρόνια προβλήματα, δεν υποκύπτουμε στον ωχαδελφισμό, δεν τρώμε κουτόχορτο, δεν υιοθετούμε τη θεωρία όλοι ίδιοι είναι. Γι' αυτό κι επειδή οι περισσότεροι πολίτες βάζουμε πλάτη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση έχουμε απαιτήσεις. Τόσο από τον εαυτό μας όσο και από την κυβέρνηση, την οποία θα τιμωρήσουμε σκληρά εάν αποτύχει.

24 comments:

  1. 1) Αφορούσε και σας (αφού αφορούσε και τους γονείς σας). Τώρα διαμαρτύρεστε; Γιατί; Επειδή χάθηκε το όνειρο του «λαϊκού καπιταλισμού» της (αγαπημένης σας) Σημιτικής περιόδου; Τώρα είναι αργά… (Αλλά πριν ήταν καλά και για σας. Πώς νομίζετε ότι σας πήραν το πρώτο σας αυτοκίνητο;).

    2) Ωραίο αυτό! Σαν να λέμε: Ένας καρκινοπαθής είναι ευτυχισμένος άνθρωπος. Έχει ένα στόχο κι έτσι μπορεί να σηκώνεται κάθε πρωί χαμογελαστός!

    3) Η «ελεύθερη» αγορά στηρίζεται στην κατανάλωση. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Στίγκλιτζ για να το ξέρει αυτό. Κάθε μείωση, ένα σκαλί πιο κάτω…

    4) Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μας, το ίδιο συμβαίνει με το χαβιάρι και το παντεσπάνι. Γουάου!

    5) Πιο δίκαιη; Πόσο θα αυξηθεί η εταιρική φορολογία;

    6) Δεν φαίνεται να ανησυχείτε. Προφανώς υπολογίζετε ότι θα πιάσετε την καλή και θα σκοράρετε ψηλά στο ανταποδοτικό σκέλος. Να μη σας χαλάσουμε το όνειρο…

    7) Και πόσο ακριβώς θα εξορθολογιστεί η μιζολογική δαπάνη;

    8) Πείτε αλεύρι. Ο Ντίνος Ρόβλιας σας γυρεύει!

    9) Τώρα μάλιστα! Ξέρετε τι έχει να γίνει οσονούπω; Θα τρίβετε τα μάτια σας! (Φυσικά δεν πρόκειται να δείτε καλύτερα…).

    10) Δεν τρώτε κουτόχορτο; Εδώ συμφωνούμε! Με μία διαφορά: Αυτό συμβαίνει γιατί το προορίζετε όλο για τον κοσμάκη…


    ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Πού είσαι Πασοκ που έταζες πως θα γινόνταν άλλα!...

    ReplyDelete
  2. Πάντως εγώ μέχρι στιγμής δε βλέπω *τίποτα* από όλα αυτά να συμβαίνουνε στην πράξη.

    ReplyDelete
  3. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Να κάνω μία ηλίθια πρόταση που μου ήρθε στο μυαλό μόλις τώρα; Γιατί τα κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης αφού ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την φτώχεια αλλά και για την οικονομική κατάσταση των μελών της δεν μας συμπληρώνει το έλλειμμα και το μισό ποσό από αυτό που θα πληρώναμε σε τόκους όλο αυτό το διάστημα που κερδίζουμε το χαρίζουμε εμείς εκ μέρους της Ε.Ε. στις "τριτοκοσμικά" κράτη;

    ReplyDelete
  4. Η καλύτερη λύση παιδιά είναι να προσφύγουμε στο ΔΝΤ τώρα.Αυτό συμφέρει ιδιαίτερα τους νέους.Θα τους δοθεί η ευκαιρία να κτίσουν το μέλλον τους απο την αρχή χωρίς τα βάρη της γενιάς της μεταπολίτευσης για την οποία πρέπει να στηθή ένα ειδικό δικαστήριο που θα αφαιρέσει όλα τα προνόμιά τους.
    Το ΔΝΤ έχει τους ανθρώπους τα μέσα και τα προγράμματα να το κάνει αυτό και να το κάνει καλά.Τώρα με το Στρός-Κάν επικεφαλής έχει αφαιρέσει τη περιτή ισοπεδωτική σκληρότητα του παρελθόντος, μελετά τη κάθε χώρα προσεκτικά και καταρτίζει το άνάλογο πρόγραμμα.
    Ολες οι άλλες λύσεις,ακόμα και αυτή της Ευρωζώνης,δεν επαρκούν γιατί το έλλειμμα και το χρέος,ειδικά το χρέος,είναι πολύ μεγαλύτερο απο αυτό που εμφανίζεται επίσημα.
    ΔΝΤ και μια δεκαετία σκληρης δουλειάς για να σωθούμε.

    ReplyDelete
  5. O ΓΑΠ πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση.Αλλοι ηγέτες στο παρελθόν,για να σώσουν τη χώρα,χρειάστηκε να κάνουν πολέμους και να θυσιάσουν ανθρώπους.Εάν καθυστερήσει, η κατάσταση θα κακοφορμίσει και θα γίνει ανίατη με ειρηνικά μέσα.

    ReplyDelete
  6. Τα μισά από αυτά που αριθμείτε να ισχύουν, κάτι καλό θα γίνει...

    ReplyDelete
  7. Το συνολικό χρέος(δημόσιο,ΔΕΚΟ,Ασφαλιστικών Ταμείων,Τοπικής Αυτοδιοίκησης,επιχειρήσεων,ιδιωτών) ξεπερνά το αβυσσαλέο ποσό των 800 δισ. Ευρώ.Αν προσθέσουμε και τις επιταγές, ξεπερνά το ένα τρισσεκατομύριο.Ολα τα άλλα είναι λογιστικά τερτίπια.

    ReplyDelete
  8. Μη λες τέτοια στον left παρμενίδη και τον πιάνει τρέλα.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Όταν φτάνουμε στο σημείο να δανειζόμαστε 55 δις ευρώ (!!) για να λειτουργήσουμε, κάτι δεν πάει καλά (κοινή λογική). Χρόνια τώρα ο μοναδικός νταλκάς των κυβερνήσεων ήταν η σύγκληση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κανείς δεν ρώτησε το πώς. Υπολειπόμαστε 15%, 13%, 10%... 3,2,1 ΜΠΑΜ. GAME OVER.

    Διαβάζω ότι ο ΟΣΕ έχει συσσωρεύσει χρέη 9,2 δις ευρώ και μπαίνει μέσα κάθε μέρα 2,2 εκατ. ευρώ. Γιατί δεν τον κλείνουμε;
    Είχα κάνει το λάθος το καλοκαίρι να ταξιδέψω με το τραίνο, λάθος, μεγάλο λάθος. Πρώτα απ’ όλα το εισιτήριο ήταν 50 ευρώ, μπορούσα να βρω αεροπορικό στην ίδια τιμή και να μειώσω την διάρκεια κατά το 1/10 – ο ρομαντισμός με έφαγε. Το δεύτερο και χειρότερο ήταν η άθλια κατάσταση των βαγονιών, βρόμα και δυσωδία, μετά από 10 ώρες ταξίδι σιχαίνεσαι τον εαυτό σου. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την απαράδεκτη συμπεριφορά των υπαλλήλων τότε το συμπέρασμα είναι ένα: Να πάνε να πνιγούνε, εγώ δεν τους πληρώνω.

    ReplyDelete
  11. Ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος πέτυχε την εξαίρεση των στρατιωτικών, τα όρια των οποίων (συνταξιοδότηση με 25ετία και αναγνώριση πλασματικών ετών) υποτίθεται ότι θα αναπροσαρμοστούν αργότερα, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για μη αποστρατεία των παλαιότερων κατά την προαγωγή των νεότερων. Από κοντά στους κερδισμένους είναι και οι αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί κ.ά.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=129940

    Γιατί εξαιρουνται τα καμαρια μας;;; Για να καθονται στα γραφεια τους;;; Απαραδεκτο! (για να μην πω και τιποτα χειροτερο)

    ReplyDelete

  12. Γιατί τα κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης αφού ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την φτώχεια...


    Μπαρούφες.


    Η «ελεύθερη» αγορά στηρίζεται στην κατανάλωση.


    Πάλι μπαρούφες. Ο καπιταλισμός στηρίζεται στην αποταμίευση και στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Αυτά που λέτε "κατανάλωση" τα γράφουν οι αναλφάβητοι στις εφημερίδες και δημιουργούν εντυπώσεις οι οποίες περιέργως γίνονται "γνώση" μετά από λίγο καιρό.

    Εκτός αν μου πεις ότι η "ελεγχόμενη αγορά" (βλέπε Κίνα) δεν στηρίζεται στην κατανάλωση (κυρίως των Αμερικανών, τώρα και των Κινέζων). Ότι παράγεις, πού θα πάει;

    Πιο δίκαιη; Πόσο θα αυξηθεί η εταιρική φορολογία;

    Μέχρι το σημείο στο οποίο οι εταιρείες θα γίνουν να πάνε κι αυτοί από Βουλγαρία μέχρι Κίνα. Ή θα κλείσουν τελείως.
    Αυτές οι μαλακίες περί "βαράτε τις εταιρείες" μου θυμίζουν τα Χιτλερινά "διώχτε τους Εβραίους". Έτσι κατέληξε ο Αϊνστάιν στις Η.Π.Α.
    Από τότε οι Ναζί το βουλώσανε.

    Ρίχτε μια ματιά πρώτα στις σκανδαλώδεις παροχές και συντάξεις (άκου σύνταξη στα 48!!!), στον υπέρογκο και ζημιογόνο δημόσιο τομέα και μετά πιάνετε τους ιδιώτες.

    Επί τη ευκαιρία πανέξυπνοί μου άνθρωποι, το ΕΛΛΕΙΜΜΑ για το οποίο διώκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, είναι ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ και όχι του ιδιωτικού. Οι εταιρείες, παρά τα όποια παρατράγουδα, δεν συνεισφέρουν "αρνητικά" στο όποιο έλλειμμα. Δεν δημιουργούν "κρατικά χρέη". Το χρέος της Ελλάδας είναι χρέος του κρατικού τομέα, οπότε ξεκινήστε από κει κι αφήστε τις ιδεολογικές παπάρες. Οι ιδεολογίες είναι για τα μικρά παιδιά και όσους πιστεύουν σε αοριστίες και φαντάσματα. Άντε, να σοβαρευτούμε λίγο.

    ReplyDelete
  13. Ωραίο το παραμύθι με τα "καλά" της κρίσης και όντως πολύς κόσμος ξύπνησε από το λήθαργο της αποβλάκωσης του νεοέλληνα.

    Αλλά θα πρότεινα να ακούσετε οπωσδήποτε την εκπομπή Infowar (ΣΚΑΪ ράδιο) της 7/2, σχετικά με το τι έχει γίνει στην Ιρλανδία:

    >> http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=109430

    Με λίγα λόγια, όταν δεν υπήρχε κρίση οι τράπεζες ήθελαν το δημόσιο να μην τις αγγίζει, αφήνοντας το δανεικό χρήμα και τις αυξήσεις (=> υπερκατανάλωση) να ρέει άφθονο, ακόμα και στο δημόσιο. Τώρα με την κρίση, όλοι ξαφνικά κόβουν την κάνουλα με το χρήμα, πετάνε ανθρώπους έχω από σπίτια και δουλειές, και όλοι είναι και ευχαριστημένοι από πάνω γιατί η κυβέρνησή τους κάνει το "σωστό" και αυτό που "είναι απαραίτητο".

    Ένας Ιρλανδός συνοψίζει σε μια φράση όλη την ουσία: οι "αγορές", με τη βοήθεια των ΜΜΕ και την ανοχή των πολιτικών, δημιούργησαν την κρίση. Και τώρα οι πολιτικοί παίρνουν "απαραίτητα" μέτρα για το καλό όλων, και οι ψηφοφόροι τους δε βγάζουν άχνα.

    Και κάτι άλλο σχετικό: "The Shock Doctrine" της Naomi Klein. Το έγραψε για τους νέους "παγκόσμιους" πολέμους, με όπλα ή χρέη κρατών, και το ότι σήμερα είναι η καλύτερη μέθοδος επιβολής πολιτικών με την ελάχιστη (εγχώρια) αντίδραση:

    >> http://www.naomiklein.org/shock-doctrine/the-book

    ReplyDelete
  14. Ένα κάρο νέα έχω διαβάσει. Τώρα που έχουν ανακατευτεί όλοι με την "Ελληνική κρίση", δεν κλείνουμε λέω εγώ τις πόρτες και κάθε επικοινωνία, να τους αφήσουμε να τα βρουν μεταξύ τους πρώτα (οι άλλες χώρες) και όταν ηρεμήσουν να μας ειδοποιήσουν;

    Μερικές φορές όταν γίνεται φασαρία καλύτερα να φεύγεις για λίγο καιρό...

    ReplyDelete
  15. Η δογματική προσήλωση στην αντίληψη ότι για όλα φταίει το κράτος είναι αφελής αν όχι ύποπτη.
    Στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας είναι κρατικοδίαιτος και δανειοβίωτος.Είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες,στους προμηθευτές,στις εφορίες,στα ασφαλιστικά ταμεία.Εάν οι ιδιώτες δίνανε τα χρωστικά(τα κλεμένα για να είμαστε ειλικρινείς)στην εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΑΜΕ ούτε δημόσιο χρέος μεγάλο ούτε ελλείμματα μεγάλα.

    ReplyDelete
  16. Δεν υπήρξε ποτέ ένα και μόνο είδος καπιταλισμού.Ο Καπιταλισμός της αποταμίευσης και της παραγωγής, έχει τελειώσει μαζί με την Αστική τάξη που τον διαχειρίστηκε.Σήμερα βρισκόμαστε στον "καπιταλισμό των λύκων" που κυριαρχούν με διάφορα ψευδώνυμα(αγορές,επενδυτές)και που όλους τους άλλους τους βλέπουν και τους συμεριφέρονται σαν υποψήφια αρνάκια για το γεύμα τους.

    ReplyDelete
  17. Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς καμμιά επιφύλαξη, ότι σήμερα ζούμε την εκδοχή του φασιστικού καπιταλισμού.Που τη μόνη ελευθερία που επιτρέπει είναι η ελευθερία του αλληλοσπαραγμού των λύκων και της σφαγής των αμνών.

    ReplyDelete
  18. συμφωνώ και επαυξάνω δε φταίει για όλα το κράτος, ούτε φταίει για όλα η αγορά. Σημασία έχει ποιο κράτος και ποια αγορά;

    ReplyDelete
  19. Για να αντιστεθείς στους λύκους θες όπλα. Όταν πας ξεβράκωτος σε τρώνε λάχανο. Εμείς σφυρίζαμε αμέριμνοι με τον κωστάκη να μοιράζει δις από εδώ κι από εκεί λες και δεν υπήρχε αύριο. Τώρα ήρθε η λυπητερή.

    ReplyDelete
  20. Σήμερα ζούμε στον αστερισμό των αδύναμων κρατών και των ισχυρών αγορών.Αυτό αφορά τη Δύση.Αυτή η ανωμαλία θα πληρωθεί ακριβά απο τα "δυτικά" κράτη που ανέλαβαν το βάρος της "διάσωσης" των τραπεζών.Είναι η χαριστική αυτοκτονική βολή του κράτους.

    ReplyDelete
  21. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας.

    Νομίζω ότι το 1 ισχύει για όλο τον κόσμο, δηλαδή καταλαβαίνουν σιγά, σιγά ότι η ευημερία που βίωναν στηρίχτηκε κατά ένα μεγάλο μέρος σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προιόντα που μόχλευσαν τα ρίσκα και τα μετέφεραν στο μέλλον πολλαπλασιασμένα, αλλά και σε δανεικά, πολλά δανεικά. Το ΗΒ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία καθώς και άλλες μεγάλες χώρες είναι οικονομικώς κατεστραμμένες, επιβιώνουν λόγω πολιτικής ισχύος. Για παράδειγμα το ότι οι ΗΠΑ "κόβουν" δολάρια σε τέτοιες ποσότητες.

    Νομίζω επίσης ότι οι ολυμπιακοί αγώνες συν η διαπλοκή που αναπτύχθηκε γύρω από αυτούς αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα που συνέβαλε στην ήδη κακή οικονομική μας κατάσταση.

    Από το 3 και κάτω συμφωνώ απόλυτα. Ιδίως για την πτώση των ακινήτων νομίζω ότι θα γίνει βατερλό καθώς σε όλο τον κόσμο υπήρξε ένας μικρός εξορθολογισμός εκτός από την Ελλάδα.

    ReplyDelete
  22. Παρμενίδη, είσαι τραγικός, όπως πάντα.

    ReplyDelete
  23. Κι εσύ μικρός Τζιμ

    ReplyDelete
  24. > Κι εσύ μικρός Τζιμ

    Ναι αλλά κάποτε θα μεγαλώσει :D :D

    ReplyDelete