Tuesday, June 26, 2012

Η τελευταία τους ευκαιρία

By Μπροστά Σήμερα / Fwd Greece Today*

Σε όλες μας τις τοποθετήσεις έχουμε υπογραμμίσει πόσο σημαντικό ήταν και είναι για την χώρα μας να αποκτήσει κυβέρνηση, ώστε να διαπραγματευτεί το ευρωπαϊκό της μέλλον και να υλοποιήσει τις δίκαιες αλλαγές που αναβάλλονται ή μένουν πάντα στη μέση.

Πολύ θα θέλαμε, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων, να σχηματιστεί μια πραγματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, όπου κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμμετείχε ουσιαστικά και ενεργά σε αυτήν, χωρίς να κρατά αποστάσεις.

Μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης δεν θα είχε στη σύνθεσή της στελέχη που ευθύνονται για το κυβερνητικό φιάσκο της 5ετίας Καραμανλή, αλλά θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συνέχεια στη Διοίκηση, υλοποιώντας όσες μεταρρυθμίσεις ήδη "τρέχουν", διατηρώντας άξιους δημόσιους λειτουργούς και αξιοποιώντας πολιτικούς με ήθος και αποτελέσματα. 

Μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης δεν θα δημιουργούσε υπερ-υπουργεία χωρίς προηγουμένως να εφαρμόσει τη διοικητική μεταρρύθμιση και δεν θα ανέσυρε παρωχημένες δομές, όπως πχ. το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης δεν θα κατέγραφε ευσεβείς πόθους προεκλογικής κατανάλωσης χωρίς να κοστολογεί και χωρίς να απαντά στους πολίτες που θα βρει τα χρήματα για επέκταση επιδομάτων, μείωση φορολογικών συντελεστών και διατήρηση των χιλιάδων άχρηστων φορέων στο Δημόσιο, όταν τα έσοδα δεν αποδίδουν και η φορολογική μεταρρύθμιση εκκρεμεί.

Μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα έβαζε χρονοδιαγράμματα σε βάθος 4ετίας, μετρήσιμους στόχους και θα έδινε έμφαση στην υλοποίηση, όχι πάλι σε νομοθετήματα, γενικολογίες και νέες "στρατηγικές" για την "παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότησης της χώρας", το "χτύπημα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς". Ξέρουμε όλοι πια ότι πίσω από κάθε μεγαλόπνοη στρατηγική κρύβεται η αδράνεια και η παραπομπή του προβλήματος στον επόμενο.

Μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα κρατούσε το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος οικονομικής στήριξης και θα φρόντιζε να δημιουργήσει τις διοικητικές δομές, ώστε αυτές να εφαρμοστούν. Θα κατέγραφε συγκεκριμένα βήματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, θα διεύρυνε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δεν θα χάιδευε τα αυτιά των δημοσίων υπαλλήλων και θα πρότεινε ισοδύναμα μέτρα κοινωνικής προστασίας και ανταποδοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Ακόμη και έτσι, και παρά την έντονη οσμή παλαιάς πολιτικής που αναδύει, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο έργο της και να μεταφέρει εικόνα σοβαρότητας στην διεθνή κοινότητα, ώστε να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη και να σταματήσει η ύφεση, η ανασφάλεια στην αγορά, η βία, το ξεχαρβάλωμα του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Όλα αυτά ξεπερνάνε τη ζωή μιας κυβέρνησης. Ας κάνουν όμως την υπέρβαση, γιατί είναι η τελευταία τους πολιτική ευκαιρία.

*Το Μπροστά Σήμερα / Fwd Greece Today είναι Πολιτική Κοινότητα Παρέμβασης

31 comments:

  1. Πώς μπορείς να ελπίζεις σε μιά κυβέρνηση που φτειάχτηκε απο 3 πολιτικάντες που τα έδοσαν όλα στη προσπάθειά τους να μην απειληθούν απο κάποιον υπουργό που θα ξεπερνούσε τη μετριότητα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esy prin mia bdomada de xairosouna gia ta apotelesmata skandinabikou typou?

      Delete
  2. Φτειάξανε μια "ολιγομελή και επιτελική" τεσσαρακονταμελή κυβέρνηση απο ανθρώπους που δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί τους.Μόλις πρίν λίγες μέρες μάς μιλούσαν για σχηματισμό κυβέρνησης "Εθνικής Ελλάδος" με τους καλύτερους και αξιότερους.Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης,τρείς χρυσές μετριότητες αριστείς του πολιτικαντισμού.

    ReplyDelete
  3. Μάζεψαν όλους τους ασήμαντους και ανεπαρκείς αλλά και κάποιους σεσημασμένους για την συνεισφορά τους στη λεηλασία της χώρας τη περίοδο 2004-20009.Αυτό αφορά το Σαμαρά.
    Ο Μπένυ έβαλε τα φιλαράκια του,τους βραδινούς ομοτράπεζους.Τί αθλιότητα Θεέ μου.
    Ο Κουβέλης μάζεψε κάποιους απο τα ΚΑΠΗ.Μέ περγαμηνές αρχισυντεχνιτών που πολέμησαν με φανατισμό κάθε απόπειρα εκσυγχρονισμού της Χώρας.Ανατριχίλα!

    ReplyDelete
  4. "...Ξέρουμε όλοι πια ότι πίσω από κάθε μεγαλόπνοη στρατηγική κρύβεται η αδράνεια και η παραπομπή του προβλήματος στον επόμενο..."

    Τι έγινε παιδιά, αρχίσατε κιόλας την αντιπολίτευση;

    Όταν λέγαμε ότι ο Antonis αυτό ακριβώς θέλει να κάνει και ότι το sequel με τα Ζάππειο 1-2-3 είναι για τα πανηγύρια, εσείς γιατί ακριβώς επιμένατε ότι ο κόσμος πρέπει να τον ψηφίσει (μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Τζημερομάνο);

    Τώρα καταλήξαμε ο μεν Antonis να είναι ξάπλα από τις "ευχές" του επίτιμου, ο Ράπανος να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια μόλις είδε το συφερτό που του μαζέψανε στο υπουργείο, και η ΕΛλάδα να εκπροσωπείται στην κρίσιμη (υποτίθεται) σύνοδο στο Eurogroup από τον Αβραμόπουλο και τον Παπούλια.

    Δηλαδή τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί μόλις μία εβδομάδα μετά από εκλογές; Κανένας αστεροειδής με το σφυροδρέπανο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν μετανιώνουμε που επιμέναμε διότι η εναλλακτική ήταν πολλαπλώς επικίνδυνη με κίνδυνο θερμού οικονομικού επεισοδίου εντός (bank run) και εκτός με την ΕΕ (κόψιμο χρηματοδότησης) και υψηλή πιθανότητα να μας τον φορέσουν και γεωπολιτικά με θερμό επεισόδιο άλλου τύπου. Ο Τσίπρας έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του να μετατραπεί από Τσάβεζ σε Λούλα. Να γίνει ΑΚΕΛ. Αν είναι έξυπνος θα το κάνει και τότε θα πάρει όλο το μαγαζί.

      Delete
    2. Αυτό που λέτε δεν βασίζεται σε τίποτα παραπάνω από εικασίες. Ακόμα και οι αμιγώς μνημονιακοί της ΔΗΜΑΡ και του (πρώην) ΠΑΣΟΚ παραδέχονται πλέον ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τροϊκανοί, ανεξαρτήτως της σύνθεσης δικής μας κυβέρνησης, είναι να μας κόψουν τα δανεικά.

      Πράγμα που θα ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί, έστω και αν χρειαζόταν να τους το ζητήσουμε εμείς (no more loans). Πολύ απλά, γιατί επίσης όλοι πλέον παραδέχονται ότι ουσιαστικά όλα τα χρήματα πάνε σε rollovers. Τα 4,2 δις της προηγούμενης δόσης πήγαν στα "ρετάλια" του εξαιρετικά επιτυχημένου(!) PSI, ενώ το 1 δις που αποδέσμευσαν τώρα πάει κατεθείαν στο ταμείο του ESM ως συμμετοχή της Ελλάδας.

      Με άλλα λόγια, αν μας κόψουν τα επόμενα δανεικά, εμείς απλά θα κάνουμε στοπ στην αποπληρωμή των προηγούμενων. Τουλάχιστον δεν θα έχουμε την "υποχρέωση" να δίνουμε σε κανένα υπο-γιάπη της τρόικας πόσα ξοδεύουμε για φάρμακα και για γάζες στα νοσοκομεία.

      Αν αυτό το θεωρείτε καταστροφή του κόσμου, τότε μάλλον έχετε λάθος προτεραιότητες, σε οικονομικό και κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο. Μην τα ξαναλέμε αυτά. Αν όλα αυτά τα παραμύθια είχαν έστω και ένα ελάχιστο πραγματικότητας, τώρα μετά από μήνες ακυβερνησίας, κανένα "νέο μέτρο" και καμία "διαπραγμάτευση", τότε θα έπρεπε ήδη να ψήνουμε αδέσποτα σκυλιά στο δρόμο για να βρούμε να φάμε.

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Ευτυχώς..... εισακουσθήκαμε.Τους επιβάλαμε(κυρίως το Μπένυ,με την αυστηρή κριτική μας), τη πιό καλη επιλογή, που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, για αφεντικό του προγράμματος διάσωσης.Ο Στουρνάρας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

    ReplyDelete
  7. Ο Στουρνάρας είναι,πολιτικά, ένας ανένταχτος φιλελεύθερος σοσιαλδημοκράτης, και τεχνοκρατικά,ένας χαλκέντερος και μαχητικός πραγματιστής με καλβινιστικά στοιχεία.

    ReplyDelete
  8. Ο κολλητός και δειπνοσοφιστής του Μπένυ παραιτήθηκε απο τη θέση που είχε γίνει ειδικά για αυτόν.Το κράξιμο κάνει καλό.Από μας θα το έχει μπόλικο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό τώρα το λες για καλό; Ότι είναι κολλητάρι με τον Μπένυ;

      Να θυμίσω ότι το 2010 ο Στουρνάρας, μέσω του ΙΟΒΕ, "εξηγούσε" πόσο καλά τα έκανε όλα ο Παπακωνσταντίνου τότε και πως σε 1-2 χρόνια θα είχαμε ανάκαμψη.

      Τώρα που είναι αναγκασμένος να βάζει πλέον υπογραφές, υποθέτω θα σταματήσει επιτέλους τα ευχολόγια και τις μπουρδολογίες. Δεν θα έχει κανένα άλλοθι ουδετερότητας.

      Delete
    2. Εννοούσα το Βερνίκο.

      Delete
  9. G700, πόσο περίπου θα είναι το όφελος απ' την καταπολέμηση της διαφθοράς, φοροδιαφυγής, και "ανοίγματος" της οικονομίας; 'Αλλωστε, ακόμα κι αν γίνουν ολα αυτά η ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να πρέπει να ανταγωνίζεται άλλες οικονομίες σε συνθήκες ελεύθερης μετακίνησης κεφαλαίων και χωρίς "τεχνητά" μέσα ανάκτησης ανταγωνιστικότητας όπως υποτίμηση κλπ.

    Επίσης δε μπορώ να καταλάβω γιατί έχει αγνοηθεί παντελώς απ' το συγκεκριμένο μπλογκ το γεγονός οτι τα κράτη στην Ευρωζώνη έχουν fiscal constraint λόγω του οτι δεν ελέγχουν το νόμισμα, κάτι που τα αναγκάζει να συμπεριφέρονται όπως τα νοικοκυριά, ενώ τα κράτη απ' τη φύση τους δεν είναι (και δε πρέπει να είναι) σα νοικοκυριά. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη κάποιας δημοσιονομικής αρχής σε επίπεδο Ευρωζώνης, η οποία θα συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα (η οποία θα πρέπει να προσθέσει και ένα στόχο ανεργίας στο καταστατικό της).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχει αγνοηθεί καθόλου. Αντιθέτως έχουμε επισημάνει άπειρες φορές ότι υπάρχει γεννετικό λάθος στην οικονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Από το 2008 έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε για την ανάγκη δημιουργίας Δημοσιονομικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ.

      Οκτώβριος 2008 Δημοσιονομική Ομοσπονδία στην ΕΕ. Μήπως να το σκεφτούμε;


      Αρχές Φεβρουαρίου 2009 Δημοσιονομική Ομοσπονδία στην ΕΕ. Ήρθε η ώρα

      Τέλη Φεβρουαρίου 2009 Η Γερμανία ενδίδει...Μαθαίνοντας the hard way

      Στο τελευταίο μάλιστα είχες κάνει σχόλιο λέγοντας ότι μια δημοσιονομική ένωση δεν θα περάσει καθόλου εύκολα.

      Delete
    2. Θεωρητικά ναι, μια δημοσιονομική ένωση θα έλυνε εν μέρει το πρόβλημα της ανομοιογένειας στους ισολογισμούς. Πραγματικά, μακάρι να ήταν τόσο απλό, γιατί τότε θα συμφωνούσαμε όλοι.

      Αλλά όταν αυτοί που έχουν θετικά θέλουν όχι μόνο να τα διατηρήσουν αλλά να τα αυξήσουν πάνω στα αρνητικά των άλλων, μην περιμένετε προκοπή. Απλά δείτε τις δηλώσεις που κάνουν καθημερινά οι Γερμανοί.

      Η ανεργία είναι άλλη μια άγνωστη λέξη για τη "δημοσιονομική ένωση". Μόνο ο Μπαρόζο ασχολείται, όταν το θυμηθεί μπροστά σε καμιά κάμερα.

      Πρώτη (και μοναδική) προτεραιότητα στην επόμενη Σύνοδο στο Eurogroup είναι να γίνει ΜΙΑ κεντρική διατραπεζική ένωση και το ESM να "δανείζει" πλέον κατευθείαν τράπεζες χωρίς διαμεσολάβηση κρατών. Να σωθεί το νόμισμα και οι τράπεζες, και όλα τα άλλα έπονται.

      Delete
  10. "Να θυμίσω ότι το 2010 ο Στουρνάρας, μέσω του ΙΟΒΕ, "εξηγούσε" πόσο καλά τα έκανε όλα ο Παπακωνσταντίνου τότε και πως σε 1-2 χρόνια θα είχαμε ανάκαμψη"

    Ο Παπακωσταντίνου ήταν ένας απο τους καλύτερους υπουργούς οικονομικών που περάσανε απο αυτό το τόπο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.Οπως και ο Σημίτης,ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου.Οπως θα είναι και ο Στουρνάρας.Αυτοί όλοι δεν είναι κολλητάρια κανενός.Και προπαντός,ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, δεν έχουν καμμιά σχέση με το Μπένυ και το βαθύτατο συντηρητισμό του,ο οποίος φθάνει στά όρια του "δικηγόρου της διαπλοκής" που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ReplyDelete
  11. Και φυσικά χάρη στο νόμο του Παπακωστατίνου-ΓΑΠ του 2010,για τις σχέσεις πολιτικών και off sore εταιριών, ο κολλητός του Μπένυ Βερνίκος,με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ,πήγε στο σπίτι του.
    Είπαμε, ο ΓΑΠ άφησε ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο-παρακαταθήκη και για καλή κυβέρνηση και για καλή αντιπολίτευση.Αυτό θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το "οπλοστάσιο" που άφησε ο κρεμανταλάς, ο Benny το αξιοποιεί κατάλληλα, για να μην καθήσει κανένας τους στο σκαμνί.

      Τελικά με τις τελευταίες εκλογές επιβεβαιώθηκε το αδιανόητο: ότι και να ψηφίσει ο κόσμος, τελικά πάλι κυβέρνηση Σημίτη θα προκύψει.

      Ετοιμαστείτε, όπου να 'ναι θα σκάσουν πάλι τα αγοράκια της GS, με πολύ "πλούσιες" προτάσεις στη μασχάλη για αλλαξο-δάνεια. Ομολογουμένως, αυτό ξέρουν να το κάνουν πολύ καλά.

      Delete
  12. Λυπαμαι που επιβεβαιώνομαι πολύ γρήγορα- είχα πει οτι η χώρα είναι μη κυβερνήσιμη και κάθε μέρα αυτό φαίνεται και περισσότερο.

    Το θέμα g700 δεν είναι ποιός θα πάρει το "μαγαζί" αλλά αν το μαγαζί θα συνεχίσει να υπάρχει. Όσο γιά το bank run έχουν αλλάξει οι καιροί - τώρα δεν χρειάζεται να κάνει ουρές ο κόσμος, υπάρχουν φαξ & ιντερνετ.
    Την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές έφευγαν κατα μέσο όρο 400 εκατ/μέρα

    Να πούμε κι άλλα ?

    ReplyDelete
  13. Sir,είδα με τα ίδια μου τα μάτια σε υποκατάστημα της alpha,μέσα στο λιοπύρι,ηλικιωμένη να φεύγει, αφού είχε βάλει δυο δεσμίδες των 200 μέσα στις μπότες της.

    ReplyDelete
  14. Τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν για να τα λέμε στα εγγόνια μας και να παριστάνουμε τους ήρωες μια και στη παραγματική μας ζωή είμασταν καλοβολεμένα και κακομαθημένα ανθρωπάκια με ανάξιο λόγου πατριωτικό έργο.Τόσο ανάξιο που θα καταγραφούμε ως η "γενιά της αρπαχτής".

    ReplyDelete
  15. Συμπεράσματα-αποφάσεις Συνόδου:

    1. Χρηματοδότηση των τραπεζών κατευθείαν από "Ευρωπαϊκό" ταμείο αντί έμμεσα από τα κράτη (λες και το ταμείο θα γεννάει χρήμα από μόνο του) και ολοκληρωτικός έλεγχος όλων των τραπεζών κεντρικά, ώστε κανένα κράτος να μην μπορεί να αρνηθεί την αναχρηματοδότησή τους ή να τις κρατικοποιήσει αν χρεωκοπήσουν.

    2. Το "αναπτυξιακό σχέδιο" των 120 δις ευρώ θα συνδεθεί άμεσα με τις δημοσιονομικές ρήτρες που ήθελε εξ' αρχής η Γερμανία, πράγμα που σημαίνει π.χ. ότι αν το όριο του ελλείμματος είναι στο -3%, η Ελλάδα μένει απ' έξω.

    3. Ο Antonis φρόντισε να ξαναστείλει(!) επικαιροποίηση της υπογραφής του ως ρπος τις "δεσμεύσεις" της Ελλάδας, κείμενο-καρμπόν με αυτό που πριν τις εκλογές έλεγε ότι δεν ισχύει πλέον. Και ο Παπούλιας έκανε ένα ωραίο ταξιδάκι, διάβασε και δυο λέξεις στους δημοσιογράφους, και έφυγε(!) αφήνοντας τους υπουργούς να απαντήσουν στη συνέντευξη τύπου. Αυτό θα πει στιβαρή διαπραγμάτευση!

    Από Δευτέρα όλα λύνονται. Η κρίση πέρασε. Ευτυχώς που οι ΈΛληνες ψήφισαν "υπεύθυνα".

    ReplyDelete
  16. For ward? or For wire?
    wardens in yards hard's
    it's hard..

    ReplyDelete
  17. Φαίνεται ότι από τότε που ο ΓΑΠ αποχώρησε από το πολιτικό σκηνικό (και έμμεσα μέσω Παπαδήμου), η χώρα έχει πάρει την κατιούσα. Ας είμαστε ευγνώμονες που τουλάχιστον απφύγαμε την ολική οικονομική κατάρρευση (ως τώρα). Η ασχετοσύνη, ωστόσο, και οι εγωισμοί των πολιτικών 'ζώων' δεν υποφέρεται πια. Πότε άραγε θα αποκτήσουμε υπεύθυνες πολιτικές προσωπικότητες; Ως πότε θα αυτοκτονούμε; Τα ίδια και τα ίδια, σιχαθήκαμε πια...

    ReplyDelete
  18. Just admiring your work and wondering how you managed this blog so
    well. It’s so remarkable that I can't afford to not go through this
    valuable information whenever I surf the internet! \
    고스톱

    ReplyDelete
  19. Thanks for sharing This is really inspiring and I love to read more about this. 경마

    ReplyDelete
  20. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. 오피헌터

    ReplyDelete
  21. I would recommend your website to everyone. You have a very good gloss. Write more high-quality articles. I support you.카지노사이트

    ReplyDelete


  22. This seems to be the age of the entrepreneur,
    슬롯사이트

    Here I am once again trying to explain things to people.
    슬롯사이트

    ReplyDelete