Friday, June 15, 2012

Ο Μύθος της «Ανταγωνιστικής Δραχμής»

Των Βασίλη Αλεβιζάκου και Αλέξανδρου Αποστολίδη*

© G700

Την Κυριακή οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν όχι μόνο παράταξη αλλά και ποια Ελλάδα θέλουν. Αυτή η επιλογή απαιτεί όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση των δεδομένων, των εναλλακτικών επιλογών αλλά και των συνεπειών τους.

Ένας από τους πολλούς μύθους που έχει δημιουργήσει η κρίση στην ελληνική κοινωνία, και εντέχνως καλλιεργηθεί από τους εκπροσώπους της συμμαχίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων, είναι και αυτός της «ανταγωνιστικής δραχμής».

Το επιχείρημα είναι απλό: η «φθηνή» δραχμή θα ρίξει κάθετα το κόστος παράγωγης των ελληνικών προϊόντων και θα βελτιώσει θεαματικά την ανταγωνιστικότητα τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί η εξωστρέφεια της οικονομίας, θα  έχουμε επιτέλους εξαγωγές, ακόμα και (γιατί όχι;) θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Άρα, δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιστροφή στη δραχμή, αντίθετα θα έπρεπε να την επιδιώκουμε κιόλας.

If it sounds too good to be true then it probably is…

Στην κατάσταση που έχουμε βρεθεί μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η επιστροφή στη δραχμή παρουσιάζεται συχνά σαν τέτοια ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.  Μια βασική ανάλυση των δεδομένων αλλά και η ιστορική εμπειρία δείχνουν το τι θα επακολουθήσει. Και δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Θα αυξηθούν οι εξαγωγές;

Καταρχάς, ο βαθμός εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας δεν φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από την φθηνή δραχμή. Το 1980 η ισοτιμία δραχμής –δολαρίου ήταν 1$/42,6Δρχ ενώ οι ελληνικές εξαγωγές 5,1 Δις. $. Το 2000 η ισοτιμία δραχμής –δολαρίου είχε πλέον εκτιναχτεί στο 1$/308,93Δρχ ενώ οι ελληνικές εξαγωγές είχαν μόλις μετά βίας διπλασιαστεί στα 10,8 Δις.$.

Ακόμα ποιο ενδιαφέρον είναι το τι έγινε μετά. Από το 2001 μέχρι το 2008 οι ελληνικές εξαγωγές υπερδιπλασιαστήκαν από 10,4 Δις$ σε 25,5Δις.$. Η Ελλάδα του ακριβού ευρώ ήταν σαφέστατα πιο εξωστρεφής από την Ελλάδα της φθηνής δραχμής!

Φθηνά προϊόντα;
Δεύτερο  ζήτημα είναι ότι το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος δεν περιορίζεται στο κόστος εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή του.

Ακόμα και προϊόντα με σημαντικό βαθμό ελληνικής προστιθέμενης αξίας ουσιαστικά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές από το εξωτερικό. Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας π.χ. καταναλώνει εισροές ύψους 7%  από την ευρωζώνη (σπόροι, λιπάσματα, εργαλεία, ανταλλακτικά, σωλήνες κλπ).

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Εάν η συνολική παραγωγή είναι 10 Δις. Ευρώ και οι εισροές  από ΕΕ είναι 700 εκ., μια υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 50% σε σχέση με το ευρώ θα αύξανε το κόστος παραγωγής κατά 350 εκ. Ευρώ!

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εάν αναλογιστούμε το τι πρόκειται να συμβεί σε μια σειρά από τομείς στους οποίους υποτίθεται ότι έχουμε και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα:
·    Στα τρόφιμα, αναψυκτικά και προϊόντα καπνού απαιτούνται εισροές 18% (4,2 Δις) ετησίως,
·    στα προϊόντα υφαντουργίας 34 % (2 Δις),
·    στα έπιπλα 33% (1 Δις).

Μπορεί σε πολλούς τομείς ο βαθμός ελληνικής προστιθέμενης αξίας να είναι σημαντικός, αυτό δεν σημάνει όμως ότι μπορεί και να απορροφήσει το επιπρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η προμήθεια αγαθών από το εξωτερικό σε καθεστώς υποτιμημένης δραχμής για να συνεχιστεί η παραγωγή στα ίδια επίπεδα.

Συνεχίζοντας με το ίδιο σενάριο της υποτίμησης της νέας δραχμής κατά 50%, και με δεδομένο ότι στα τρόφιμα η ελληνική προστιθέμενη αξία είναι 39% (6,6 Δις) θα απαιτηθούν επιπρόσθετα 2,1 Δις για εισαγωγές από ΕΕ! Αντίστοιχα, στα προϊόντα υφαντουργίας η ελληνική προστιθέμενη αξία είναι 45 % (941 εκ.) και θα απαιτηθούν επιπρόσθετα 1 Δις ενώ στα έπιπλα με προστιθέμενη αξία 46% (569 εκ) θα χρειαστούμε άλλα 500 εκ. ετησίως.

Φυσικά, οι απαιτούμενες εισροές δεν περιορίζονται σε χώρες τις ΕΕ. Εάν προσθέσουμε και το κόστος εισροών από χώρες εκτός ευρωζώνης είναι προφανές ότι πολύ σύντομα δεν θα αξίζει να παράγουμε απολυτός τίποτα.

Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι προηγούμενες περιπτώσεις εξόδου της χώρας από καθεστώτα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών (Λατινική Νομισματική Ένωση και κανόνας του χρυσού) δεν συνοδεύτηκαν από αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αντίθετα ενίσχυσαν την παρασιτική επιχειρηματικότητα και υπονόμευσαν το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Έτσι, η  έξοδος της Ελλάδας από τον κανόνα του χρυσού τη δεκαετία του 30’ οδήγησε στη συγκρότηση μη ανταγωνιστικών (συνήθως μεταποιητικών) μονοπωλίων. Οχυρωμένες πίσω από τον προστατευτισμό του ελληνικού κράτους, μια ολόκληρη γενιά επιχειρήσεων ανδρώθηκε με κοινό χαρακτηριστικό τη συστηματική  επιδίωξη εξασφάλισης προσόδων μέσω της απόκτησης μη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Εδώ υπάρχει βέβαια και το αντεπιχείρημα ότι σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης αυτό δεν μπορεί να συμβεί μια και δεν μπορούν να τεθούν τεχνητά εμπόδια ή ισοδύναμοι περιορισμοί στις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ. Συμφωνούμε. Ωστόσο, έχουμε επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθεί και η τελωνειακή ένωση (πιο σωστά, η συμμετοχή μας σε αυτήν) την επομένη μέρα  της αποχώρησης μας από την ευρωζώνη.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι την δεκαετία του ‘30, όπως και σήμερα, η αποσύνδεση από τον κανόνα του χρυσού παρουσιάστηκε από την αριστερά σαν «φιλολαϊκή» εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, η ακρίβεια που προκάλεσε η νέο-ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς και, κυρίως, ο πληθωρισμός ροκάνισαν τις αποταμιεύσεις της μεσαίας τάξης και έβαλαν φρένο στις φιλοδοξίες  της μικρής εργατικής τάξης.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα τότε; 

Όχι, επιλογές πάντοτε υπάρχουν. Δύσκολες επιλογές, αλλά σίγουρα επιλογές.

Όσο και να φαντάζει ανυπέρβλητη η κρίση σήμερα είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Τα πραγματικά ερωτήματα έχουν να κάνουν μόνο με τη χρονική διάρκεια της όπως και με το συνολικό κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Πόσο φτωχότεροι θα είναι οι έλληνες στο τέλος της κρίσης; Όσο καθυστερούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ψάχνοντας μαγικές λύσεις, τόσο το χειρότερο για όλους.

Το πρόβλημα της Ελλάδας του χθες ήταν ότι είχε καταλήξει να υιοθετήσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο βασιζόταν σε μια περιορισμένη παραγωγική βάση ενώ συντηρούσε ταυτόχρονα και μια μαζική καταναλωτική κοινωνία. 

Αυτό είναι ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναλάβει η Ελλάδα του σήμερα.

Για να διορθώσει η Ελληνική οικονομία πρέπει να μεταφέρει πόρους από τους τομείς των μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στους τομείς των εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Η σύγχυση που θα προκαλούσε μια έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε τροχοπέδη σε μια τέτοια προσπάθεια, θα  τροφοδοτούσε τις κεντρόφυγες τάσεις του κομματικού συστήματος και θα προσέφερε ελάχιστα στην επίλυση των  προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. 
Πρέπει να την αποφύγουμε.

*Ο Βασίλης Αλεβιζάκος είναι πολιτικός επιστήμονας. Ο Αλέξανδρος Αποστολίδης είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. 

95 comments:

  1. Ευχαριστούμε τους Βασίλη Αλεβιζάκο και Αλέξανδρο Αποστολίδη για το άρθρο τους.

    ReplyDelete
  2. "από τους εκπροσώπους της συμμαχίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων"

    Απο τους εκπροσώπους των μπαταχτσήδων καλύτερα να λέτε για να είστε και ταξικά συνεπείς.

    ReplyDelete
  3. Το κουαρτρέτο (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ,ΔΡΑΣΗ...)θα πάρει τα κυβερνητικά ηνία απο βδομάδα.Αρα τέρμα στο τέλμα.Αρκετά διασκεδάσαμε με τους συριζαίους.Τους ευχαριστούμε απο τα βάθη τής καρδιάς για όλα τους τα χάπενιγκς που μας προσφέρανε για δύο μήνες.Καιρός να ξεκουραστούν και να ανανεώσουν το ρεπερτόριό τους.Θα τους ξαναχρειαστούμε.Είχαν πλάκα οι μπαγάσηδες.Είχαν πιστέψει ότι θα γίνουν πλανητάρχες.Είναι αυτό το παραλήρημα μεγαλείου που το συναντάς σε όλους τους κομπλεξικούς.

    ReplyDelete
  4. Safos kai panta yparxei epilogi, xoris pote magikes lysi. Kala ta lete. oraio arthro. Elpizo se mia kybernitiki symmaxia pro-eyropaikon dynameon me ypeythyno programma kai apofasistikotita stin ylopoiisi tou.

    ReplyDelete
  5. Fovero arthro tou Kassimati gia ton monsieur Tsipras

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_15/06/2012_447170

    ReplyDelete
  6. Pesta Giorgo

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/06/2012_447134

    Bebaia to PASOK, opos to ekane o Beni me tin praksikopimatiki tou symperifora, einai na mi blepetai kai kalytera na pane oi psifoi ton Ellinon se alles politikes dynameis pou den ypeskapsan to terastio ergo tou ethnikou eyergeti GAP kai merikon akoma ypourgon tis dietias pou toso eykola o kanibalos ellinikos laos goustarei na kremasei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θέλω να μου τεκμηριώσεις γιατί ο ΓΑΠ είναι εθνικός ευεργέτης

      Delete
  7. Επιμένω να τα δούνε ΟΛΟΙ, και τα δύο βίντεο, πριν πάνε να ψηφίσουν. Απόλυτα σεβαστό το τι προτιμά ο καθένας, αλλά όσοι ακόμα σκίζονται για ΝΔΠΑΣΟΚ πραγματικά πρέπει να έχουν σοβαρό πρόβλημα (ή να είναι στα ημερολόγια του Άκη):

    Βουβουζέλος unleashed:

    >> http://www.youtube.com/watch?v=kmkTvrOzCzc

    Antonis διαψεύδει τον εαυτό του:

    >> http://www.youtube.com/watch?v=00uWTjcUxFg

    Δηλαδή τι άλλο πρέπει να συμβεί για να πέσουν μαζί στο 14-15%; Να βγούνε στην κάμερα με ζουρλομανδύα;

    ReplyDelete
  8. Ο Βαρουφάκης εξηγεί πως η ΕΚΤ έβγαλε για πάρτη της 840 δισάκια από το πρόσφατο (πετσοκομμένο) πακέτο των 4,2 προς Ελλάδα και πως η Φινλανδία τελικά έχει λάβει ήδη 311 δισάκια σε ρευστό ως εγγυήσεις, όπως ακριβώς είχε ζητήσει:

    "Solidarity Euro-Style: Finnish loans, ECB bond purchases, EFSF tough love and assorted horror stories from the postmodern Euro-Workhouse" (7/6/2012):

    >> http://yanisvaroufakis.eu/2012/06/07/solidarity-euro-style-finnish-loans-ecb-bond-purchases-efsf-tough-love-and-assorted-horror-stories-from-the-postmodern-euro-workhouse/

    Και για όσους δεν αρέσει ο Βαρουφάκης, ορίστε τι λέει ακόμα και το NYT πλέον:

    "Σοκ από New York Times: 'Ετσι λεηλατούν την Ελλάδα η τρόϊκα και οι τραπεζίτες'..." (15/6/2012):

    >> http://alithinapsemata.gr/greece/greece-news/greece-economy/3475-leilasia-elladas-nyt.html

    "...«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο..."

    Ομολογώ δεν περίμενα οι NYT να τυπώσουν τόσο ξεκάθαρα αυτό που φωνάζουμε μερικοί από το 2010, τη στιγμή που οι εθνοσωτήρες και τα τσιράκια τους στα ΜΜΕ έλεγαν ότι πρόκειται για προπαγάνδα των αριστεριτζήδων.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gia bres kai to original arthro ton NYT kane post to link kai meta ta ksanaleme xoris tin eleytheri metafrasi

      olo parapliroforisi eisai re pousti mou, eleos pia

      Delete
    2. Πάλι τα ίδια θα λέμε Jaga;

      Αυτά τα είπαμε την πρηγούμενη εβδομάδα! Πάλι με τo ίδιo άρθρο εμφανίζεσαι, με τις ίδιες αλλοιώσεις, με τις ίδιες επιλεκτικές αναφορές, με τα ίδια λάθος συμπεράσματα;

      Τα σχετικά σχόλια στο ποστ "If Greece go out of Euro".

      Τελικά μήπως o λογαριασμός "Jaga" επανδρώνεται από περισσότερους του ενός και μπερδευτήκατε για το τί αλλοίωσε και το τι σκουπίδι μετέφερέ, ποιός και πότε;

      Delete
    3. Όσο λέτε τις ίδιες παπάρες, θα υπενθυμίζω αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

      Τα σχόλια που αναφέρεις και που ακόμα περιμένω απάντηση (αντί για τη γνωστή παπαρδέλλα για Τσίπρα και τα σχετικά):

      >> http://g700.blogspot.com/2012/05/if-greece-go-out-of-euro.html?showComment=1338471556206#c8248063019932325671

      Το αρχικό άρθρο στους NYT έχει ημερομηνία 29/5/2012 και βρίσκεται εδώ:

      >> http://www.nytimes.com/2012/05/30/business/global/athens-no-longer-sees-most-of-its-bailout-aid.html?_r=1&pagewanted=all

      Απόσπασμα από το παραπάνω άρθρο:

      "...The central bank, in particular, is eager to be paid back, said Mr. Mayer, who has followed the cash.

      To help calm volatile financial markets, it bought billions of euros in Greek bonds that come due monthly. “It’s why they want to get paid back every month now,” he said. “The E.C.B. bought at a high price and now insists on being paid in full.”..."


      Το τελευταίο είναι ακριβώς αυτό που γράφω παραπάνω και που αναφέρεικαι ο Βαρουφάκης στο δικό του post (μεταγενέστερο).

      Έτσι για να ξέρουμε ποιος μπουρδολογεί και γεμίζει τα σχόλια με σκουπίδια, μήπως και οι επισκέπτες μπλεχτούν και δεν πάρουν χαμπάρι.

      Delete
    4. Καλά, έχεις επαφή; Με βάζεις και ψάχνω λινκ χωρίς λόγο...

      Και αυτό που δίνεις στα προηγούμενα σχόλια:

      http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=460166

      Και αυτό που δίνεις στα τωρινά:

      http://alithinapsemata.gr/greece/greece-news/greece-economy/3475-leilasia-elladas-nyt.html

      Είναι προφανές ότι αναφέρονται στο ίδιο άρθρο των ΝΥΤ γιατί λένε και τα δύο ακριβώς τα ίδια πράγματα.

      Και το link που δίνεις για το οριτζιναλ άρθρο των ΝΥΤ εδώ τώρα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έδωκε ο ventriloquist πριν μερικές μέρες.

      Τι γράφει ο Βαρουφάκης και τι γράφει το οριτζιναλ των ΝΥΤ δεν μπορώ να ελέγξω γιατί αγγλικά νο.

      Άρα καλά δεν σου λέει ο ventriloquist ότι αυτά με τους ΝΥΤ τα ξανάπες;

      Τόσο πολύ σου άρεσαν και τα ξαναλές; Χάλια ήταν.

      Delete
    5. @Giannis:

      Εσύ αυτό κατάλαβες; Ότι ξαναέβαλα το άρθρο των NYT ξάνα, ως καινούργιο; Ευτυχώς που δίπλα σε κάθε link βάζω και ημερημηνία δημοσίευσης, αν και δεν βλέπω να διαβάζει κανείς από εσάς τι γράφει ο άλλος, απλά θέλετε να βρίσετε, ΟΚ.

      Delete
    6. Πουλάς τρέλα;;;

      -Δεν αγοράζω!! Κράτα τη για τον εαυτό σου.

      Τρέλααααααααα

      Delete
  9. O Tsipras kai o SYRIZA einai pera apo ola ta alla kai i genia tou copy/paste/misinform

    Epaneillimena eite i Aygi eite alla paradimosiografika blogs pou stirizoun to komma kanoun "eleytheri metafrasi" kata to dokoun, opos mallon emathan na kanoun metafrasi kai antigrafi sto sxoleio kai sto panepistimio gia na perasoun ta mathimata. Ki epeidi ayti i methodos tis poustias einai i pleon kathieromeni sta ellinika thrania, giati na min perasei kai os praktiki sti dimosiografia, tin politiki kai genikotera stin epaggelmatiki drastiriotita tou enilikiomenou pia mathimenou stin poustia?

    Simera an to politiko systima apofasize na ekane riziki domiki allagi sto sytima tis paideias sti xora, tha thelame 30 xronia apo tora gia na doume ta prota simadia allagis aytou tou paradigm pou leme koinon "neoellinas".

    ReplyDelete
  10. Για το άρθρο:

    Αν μπούμε σε οικονομομετρική ανάλυση της ανταγωνιστικότητας της δραχμής, τότε δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συγκρίνουμε πόσο πιο ακριβά θα κοστίζουν οι εισαγωγές επίπλων(!), αλλά το αν μπορούμε να συντηρήσουμε τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού σε περιβάλλον ύφεσης (για το καλό της "εξωστρέφειας" της οικονομίας).

    Επιπλέον, η σύγκριση δεν πρέπει να είναι η ισοτιμία δολαρίου-δραχμής αλλά οι μετρικές που σχετίζονται με το πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ, δηλαδή πόσα χρήματα καταλήγουν σε κάθε νοικοκυριό.

    Δεν χρειάζεται να εξηγούμε ότι η νομισματική υποτίμηση ΠΑΝΤΑ δίνει εξαγωγικό πλεονέκτημα, μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με τη σύσταση του παραγωγικού τομέα. Το αν αυτή η αύξηση συμφέρει ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το αν μπορεί αν αντιμετωπιστεί η επιδείνωση του σιοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών, κυρίως σε ότι αφορά τα τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα.

    Επομένως, το πραγματικό ακατέβατο κόστος εξόδου από ένα σκληρό νόμισμα περιορισμένης (πλέον) κυκλοφορίας για την Ελλάδα είναι για μερικά μόνο αγαθά. Αυτό υπολογίζεται, όπως λέει και το άρθρο, γύρω στα 2,1 δις για τρόφιμα (σημερινή διαθεσιμότητα, όχι λιγότερη). Ήδη το 2011 έχουμε -9,1% μεταβολή εισαγωγών, δηλαδή μείωση της εισαγώγιμης κατανάλωσης ή στέρηση κάποιων μη απαραίτητων αγαθών.

    Με λίγα λόγια, θα έπρεπε κανονικά να δούμε πόσο κοστίζουν αυτά τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, να υπολογίσουμε πόσα θα μας λείψουν, και να τα ανάγουμε σε ποσοστό ΑΕΠ. Ακόμα και 10 δις να είναι αυτό το πραγματικά "πρωτογενές" έλλειμμα, μιλάμε για το -4,5% του ΑΕΠ. Θυμίζω ότι έχουμε ήδη ύφεση που ξεπερνά το -7%, εντός μνημονίων και με ατελείωτα δανεικά.

    Παρόλα αυτά, έχω ξαναπεί ότι το ίδιο το νόμισμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι η άρση της κηδεμονίας της οικονομίας και η διάσωση του πληθυσμού από την τριτοκοσμική κατρακύλα που διασφαλίζουν τα μνημόνια διπλής δράσης: ακραία λιτότητα ΚΑΙ αύξηση χρέους (αντί για αναίρεση του δεύτερου μέσω του πρώτου). Όλα τα νούμερα, σε όλες τις "προβληματικές" χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν αυτό ακριβώς.

    Αν αυτή η κατεύθυνση μας φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τους τοκογλύφους της ΕΕ (βλέπε προηγούμενο σχόλιο για ΕΚΤ και Φινλανδία), τότε οφείλουμε να κάνουμε αυτό που συμφέρει εμάς τους ίδιους, όχι τις κεντρικές τράπεζες και το ευρώ.

    Διαφορετικά, περιστατικά όπως το σημερινό όπου ένας άντρας επιτέθηκε και χτύπησε με τσεκούρι υπαλλήλους του Δήμου, θα αποτελούν καθημερινή κατάσταση σε όλη τη χώρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αποκλείεται να είσαι ερευνητής-διδάκτορας εσύ!

      Α_Π_Ο_Κ_Λ_Ε_Ι_Ε_Τ_Α_Ι_!

      Αυτά που γράφεις στερούνται νοήματος. Δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με την οικονομική επιστήμη. Είναι ένας τελείως μπακαλίστικος τρόπος προσέγγισης, ούτε καν λογικοφανής!

      Delete
    2. ΟΚ, περιμένω τη δική σου διατριβή.

      Πάντως από τα πειραματικά αποτελέσματα 2,5 χρόνων, καθώς και από τις απόψεις σχεδόν όλων των οικονομολόγων (όχι στελεχών τραπεζών), μάλλον έχω δίκιο.

      Και να σκεφτείς ότι τα οικονομικά δεν είναι ο τομέας μου,. Σκέψου πόσο προφανή είναι αυτά που γράφω.

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Η προπαγάνδα, εεε, συγγνώμη, το άρθρο ήθελα να πω, επικεντρώνει στις εξαγωγές, και όχι στην αντικατάσταση εισαγωγών, για να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι εννοείς "αντικατάσταση εισαγωγών"; Αντικατάσταση με τί; Έχουμε υποδομές να τις αντικαταστήσουμε με κάτι, ή απλώς θα είμαστε χωρίς;

      Delete
    2. Ακριβώς. Όλοι όσοι εντός κι εκτός Ελλάδας ονειρεύονται δραχμή θέτουν το επιχείρημα της άμεσης εκτίναξης των εξαγωγών. Εδώ το άρθρο σου λέει ότι αυτό είναι μούφα. Γιατί πολύ απλά επειδή εισάγουμε για εξάγουμε το κόστος θα παραμείνει. Η υποκατάσταση εισαγωγών είναι αυτό που πρέπει τελικά να γίνει έτσι κι αλλιώς στη λογική ενός νέου προτύπου ανάπτυξης

      Delete
    3. chemengoff pou ksefitroses esy froutaki? edose grammi i koumoundourou epeidi pirane oloi prefa ton Jaga? Kalos orises poulaki mou ki esy, gia na se doume

      Delete
    4. Φίλε rat700, πόσο μέσα έπεσες! πρώην ΟΝΝΕΔίτης και φοιτητικός συνδικαλιστής (και ντρέπομαι γι αυτό όσο δεν παίρνει) που είδε τη σαπίλα και την αναξιοκρατία από μέσα, και έτζασε κατά 2005 μεριά και από το 2008 έφυγε για εξωτερικό. Όταν έφτασα εδώ ήδη από ο 2007 έπαιρναν μέτρα, εμείς κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου.

      Delete
  13. Η ελληνική ντομάτα δεν εξάγεται όχι γιατί είναι ακριβή αλλά γιατί:

    1. Δεν ξέρουμε τι θα πει δίκτυο διανομής
    2. Δεν ξέρουμε τι θα πει συσκευασία
    3. Δεν ξέρουμε τι θα πει τεχνολογία
    4. Δεν ξέρουμε τι θα πει σταθερή ποιότητα
    5. Δεν ξέρουμε τι θα πει οργανωμένη παραγωγή
    6. Δεν ξέρουμε τι θα πει λειτουργική νομοθεσία

    Αν ξέραμε δεν θα κάναμε εισαγωγές από την Ολλανδία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Αύξηση στις εξαγωγές της ντομάτας κατά 148% το 2011!" (18/1/2012):

      >> http://kali-ellada.blogspot.gr/2012/01/148-2011.html

      "Διπλάσιες οι εξαγωγές ελληνικής ντομάτας στην Ευρώπη το 2011" (13/1/2012):

      >> http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/75482/diplasies-oi-exagoges-ellinikis-domatas-stin-europi-to-2011-/

      "...O όγκος των εξαγωγών ντομάτας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε από τους 4.189 τόνους, στους πρώτους 9 μήνες του 2010, στους 10.392 τόνους κατά την ίδια περίοδο του 2011 (148%)..."

      Πάλι διάνα έπεσες ρε μπαγάσα!

      Delete
    2. Από όλα αυτά που έγραψα αυτό κατάλαβες; Την ντομάτα;

      Δεύτερον, τελικά μπορούμε να εξάγουμε και εντός του ευρώ.

      Χμ... Αν ήμουν στην θέση σου θα το ξανασκεφτόμουν πριν ποστάρο την συγκεκριμένη είδηση.

      Delete
    3. Τελικά η κωλοτούμπα είναι μεταδοτική. Όσο πιο πολύ τη βλέπετε από τον "ηγέτη", τόσο πιο καλά την εκτελείτε.

      Αντί να πεις ότι οι συνολικά εξαγωγές έχουν αυξηθεί οριακά, γιατί η εσωτερική οικονομία καταρρέει (χαμηλότεροι μισθοί, μη πληρωμή εισφορών+φόρων στις επιχειρήσεις, γενικό ξεπούλημα όσο-όσο), βάζω στοίχημα ότι ξύνεις το κεφάλι σου πως σου ξέφυγε ένα τόσο καλό "επιχείρημα".

      Και στα κρεματόρια στου Άουσβιτς, η "επιχείρηση" είχε κέρδος παρά τα "έξοδα", γιατί ανακύκλωναν ανθρώπινα υποπροϊόντα (μαλλιά, λίπος, δόντια). Και έκαναν και "εξαγωγές".

      Delete
    4. Ενώ εσύ πάλι έκανες οικονομετρική μελέτη των εξαγωγών στην Ελλάδα ρε τζιμάνι. Στα πέντε κόπυ πέιστ ένα paper

      Delete
    5. Αυτή είναι η ανάλυσή σου για τις εξαγωγές λοιπόν; Ε ρε που έχουμε μπλέξει

      Delete
    6. Εγώ ακόμα περιμένω κάποια στιγμή, όποτε έχεις έμπνευση, να διαβάσω τελικά τη δική σου "άποψη".

      Περιμένω, μόλις σου δώσουν το ραβασάκι ειδοποίησέ μας.

      Delete
  14. Το δίλλημα ευρώ ή δραχμή είναι ψευτοδίλλημα. Όλοι θέλουμε ένα ισχυρό νόμισμα...
    ΑΛΛΑ για την είσοδο στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ υπήρχε η προϋπόθεση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Η οποία ποτε δεν τηρήθηκε, μάλιστα μαγειρεύτηκε όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι δορυφόροι τους λέει θέλανε το Σημίτη για Πρωθυπουργό εθνικής ενότητας (το αφεντικό της συγκάλυψης) και τελικά 'επιλέχθηκε' ο Παπαδήμος (ο αρχιτέκτονας της). Αστείο δεν είναι; Να καταγγέλεις για παραποίηση στοιχείων και να ζητάς να συνεργαστείς με τον λωποδύτη.
    Λοιπόν όσο έχουμε έλλειμμα στον προυπολογισμό η έξοδος από το ευρώ (είτε εκκούσια είτε ακούσια, με κυβέρνηση μνημονιακή είτε αντιμνημονιακή) είναι δεδομένη και απλά καθυστερείται για να δώσουμε στους φίλους ευρωπαίους το headstart για να κάνουν τις αλλαγές που θέλουν, ώστε να περιορίσουν τη μόλυνση. Ο ισοσκελισμένος προυπολογισμός είναι απαραίτητος είτε είμαστε στο ευρώ είτε στη δραχμή.
    Τι θα γίνει για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα;;; Είτε μισθοί 400ευρ και το ψωμάκι σταθερό (και ίσως και με αυξητικές τάσεις) στο 1,5 ευρ (ήτοι 200-250 φρατζόλες το μηνιατικό σου) για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια, είτε κάνεις αναδιαπραγμάτευση χρέους με ταυτόχρονη επιλεκτική παύση εξυπηρέτησης του. Αν αυτό οδηγήσει τους Ευρωπαίους στο να κλείσουν τις κάνουλες, θα πας στη δραχμή ο μισθός ναι θα είναι υποτιμημένος, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα επαρκεί για >300 φρατζόλες, γιατί το γαμ.. αλέυρι μπορούμε να το παράγουμε, και όχι να το εισάγουμε όπως κάνουμε τώρα. (Για το πετρέλαιο ούτε τώρα το πληρώνουμε οπότε μην ακούω εξυπνάδες. Τους έχουμε ταράξει στο βερεσέ τους μεσανατολίτες). Η αλήθεια είναι ότι το νέο ipad εκεί που ήταν 1.5 μισθός μνημωνιακός, τώρα δε θα εισάγεται καν (οι κατέχοντες ας το φέρουν από το εξωτερικό). Αυτό θα κρατήσει 5-10 χρόνια. Ναι, θα είναι φτώχεια, αλλά θα είναι μια φτώχεια αξιοπρέπειας. Αλλά που ξέρεις μπορεί να ανοίξουν ξανά εργοστάσια, ELCO, Eskimo, Pitsos, για να καλύψουν τις ανάγκες τις αγοράς. Μπορεί έτσι να βρεί δουλειά το ξαδερφάκι μου που είναι άνεργος 2 χρόνια. Και που ξέρεις μπορεί να αποκτήσουμε και εμείς εταιρείες όπως οι Τούρκοι, BEKO, Westel, αν το ελληνικό κράτος δεν παίρνει μίζες για να τα αποκτήσει αυτά τα προϊόντα αλλά τα ενθαρρύνει να είναι καλά (γκουχ γκουχ Κόκκαλης). Μετά από αυτά τα 5-10 χρόνια και απαλλαγμένοι από τα λαμόγια (είτε αυτά είναι πολιτικοί είτε μεσάζοντες), έχοντας καταλάβει ότι ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΗ από την ΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι ανούσια. Μεταξύ μας προτιμώ 5-10 χρόνια φτώχειας με ένα μέλλον χωρίς βάρη χρέους παρά 30χρόνια εξαθλίωσης με ζοφερά βαρίδια χρέους. Μην ξεχνάτε μετά την εξυπηρέτηση του τρέχοντος χρέους θα έχουμε τα μνημονιακά κερατιάτικα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Η αλήθεια είναι ότι το νέο ipad εκεί που ήταν 1.5 μισθός μνημωνιακός, τώρα δε θα εισάγεται καν (οι κατέχοντες ας το φέρουν από το εξωτερικό)."

      Νομίζω τα είπες όλα σε μια πρόταση.

      Delete
    2. @chemengoff

      Τραγικό λάθος, μάγκα μου.

      Λες: Τι θα γίνει για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα;;; Είτε μισθοί 400ευρ και το ψωμάκι σταθερό….., είτε κάνεις αναδιαπραγμάτευση χρέους με ταυτόχρονη επιλεκτική παύση εξυπηρέτησης του."


      Οχι μάγκα. Έχεις μπερδευτεί!!! ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ πλεόνασμα ή έλλειμμα καμία απολύτως σχέση έχει με το χρέος και τα δάνεια και τις δόσεις και τις επαναδιαπραγματεύσεις με τους ξένους κλπ κλπ κλπ.

      ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ είναι μόνο τι εισπράτει το κράτος και τι ξοδεύει για τα έξοδα λειτουργίας του. Και εμείς έχουμε ακόμα ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ.

      Άρα όλος ο επόμενος συλλογισμος σου είναι λάθος, γιατί μπερδεύτηκες σε αυτό και δεν αναλογίζεσαι τι σημαίνει αυτό στη σημερινή Ελλάδα…..

      οκ;

      Delete
    3. Φίλε μου εννοούσα τον τακτικό προϋπολογισμο όχι το Πρωτογενές Ισοζύγιο Γενικής Κυβερνήσεως. Τα τοκοχρεωλύσια απορροφούν το 27,2% του ΑΕΠ (2011: ΑΕΠ: 228δις ευρ, τοκοχρεωλύσια: 62δις ευρ, όταν η παιδεία είναι στο 2,5 του ΑΕΠ). Εδώ να τονίσω ότι οι μισθί και συντάξεις είναι 19.8δις.

      Delete
    4. Κακώς εννοούσες άλλο, γιατί το γεγονός παραμένει ότι έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Ακόμα.

      Α, και για να μην ξεχνάμε, μιας και ανέφερες και τα 19.8 δισ για μισθούς και συντάξεις. Καλό νούμερο... Να τονίσω εδώ ότι πριν μας συμμαζέψει λίγο η τρόικα το ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ έλλειμμα ήταν 25 δισ!!!! (χωρίς τοκοχρεολύσια)

      Τι σου λέει αυτό σε σχέση με τα 19.8 δισ που αναφέρεις;

      Delete
    5. Όποιος σπέρνει λόγια εισάγει σιτάρι chemengoff

      Delete
    6. Το όραμά σου για την Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν θα μπορούσα να ζήσω ούτε λεπτό. Πίσω στο 80 με τον λαλάκη τον εισαγόμενο, την κλειστή βαλκανική οικονομία και λίγο ποστ-μόντερν μίξ από Αργκεντίνα και Τουρκία τουρλού τουρλού. Απόλυτη φτωχοποίηση για 5 με 10 χρόνια -στο μεταξύ θα μας έχουν ξεβρακώσει οι γείτονες γεωπολιτικά- και να ευχόμαστε να ανοίξει ξανά η Εσκιμό. Η Πίτσος μια χαρά ανοιχτή είναι πάντως με τη Bosch μαζί κάνουν και μια μεγάλη επένδυση στα Μεσόγεια.

      Delete
    7. @Giannis:

      Έχεις καταλάβει εντελώς λάθςο το παραμύθι που πουλάει η τρόικα:

      Όταν ένα κράτος έχει πρωτογενές έλλειμμα, για να μην πεινάσει πρέπει να δανειστεί. Άρα αυξάνει το χρέος και το ίδιο το έλλειμμα, καθώς πρέπει να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα νέα δανεικά. Άρα η οικονομία κλονίζεται, τα δανεικά γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, ώσπου τελικά "κάποιος" (...) λέει, οκ αρκετά δανειστήκανε, τώρα αν θέλετε κι άλλα θα σκύψετε και θα κατεβάσετε το σωβρακάκι.

      Όμως, στην πραγματικότητα από τη στιγμή που κλείνεις τρύπες στο πρωτογενές έλλειμμα με δανεικά, είναι απόλυτα βέβαιο ότι στέλνεις την οικονομία κατά διαόλου, ειδικά αν βρίσκεσαι μέσα σε σκληρό νόμισμα το οποίο ούτε καν ελέγχεις. Εμάς μας πήρε περίπου μια δεκαετία αυτή η τελική φάση της κατάρρευσης, αν και είχε ήδη αρχίσει από τα τέλη του '80.

      Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να περιορίσεις αυτά που σου προκαλούν έξοδα, ΟΧΙ όμως ξεκινώντας από αυτά που κινούν την οικονομία στο εσωτερικό. Όταν αυξάνεις φόρους και μειώνεις μισθούς, όχι μόνο δεν διορθώνεις κανένα πρόβλημα αλλά το επιταχύνεις κιόλας. Αυτό ακριβώς ξεφωνίζουν πλέον όλοι οι οικονομολόγοι, όσοι τουλάχιστον δεν παίρνουν μισθό από κάποια τράπεζα.

      Αν μπλέχτηκες, απλά κάνε μια σύγκριση: πόσα δισάκια χρειαζόμαστε για να καλύψουμε (ή να υποστούμε) το πρωτογενές έλλειμμα ΧΩΡΙΣ μνημόνια, και πόσα ΜΕ τα μνημόνια, μέχρι το τέλος του χρόνου. Άλλο 3-5 δις ελλείψεις σε τρόφιμα ή καύσιμα ή φάρμακα, και άλλο "ισοδύναμα μέτρα" 14 δις που θα κάνουν τα ίδια αγαθά απλησίαστα για τριπλάσιο πληθυσμό.

      Delete
    8. Τι πίνεις και δε μας δίνεις;;

      Μας λέει η τρόικα ότι πρέπει να κλείνουμε τρύπες στο πρωτογενές έλλειμμα με δανεικά;;;;;


      ΟΛΟ το μνημόνιο είναι για το πως θα μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα εσωτερικά. Και μας δίνουν δανεικά για να μην πτωχεύσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

      Επαναλαμβάνω, μιας και βλέπω υπάχει μια μικρή δυσκολία, ένα μικρό (…) κενό:

      ΟΛΟ το μνημόνιο περιγράφει πως θα μπορέσουμε να να αλλάξουμε για να μην ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ δανεικά. Πως θα μπορέσουμε να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και θα αρχίσουμε να παράγουμε.

      Διάβασέ το. Καλό είναι.

      Εσύ στο τέλος θα μας πεις ότι το "αντιμνημονιακό μέτωπο" είναι η τρόικα!…


      Τρελααααααααααααααααααα

      Delete
    9. Ρε Γιάννη το Μνημόνιο πάει σετάκι με τη νέα Δανειακή Σύμβαση. Όχι άλλα δάνεια για να συντηρηθεί ο καρκίνος
      Αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή είναι πλήρης λογιστικός έλεγχος του χρέους και τι έχει λάβει μέχρι στιγμής κάθε πιστωτής. Και επαναδιαπραγμάτευση.
      Όταν εσύ παίζεις στοίχημα σε παράνομο book, ή και σε νόμιμο αλλά περιορισμένης φήμης, που έχει καλύτερες αποδόσεις, δεν είσαι υπεύθυνος των πράξεών σου; Ή ας μη το τραβήξω τόσο με το στοιχηματζίδικο. Όταν πας στην Τράπεζα και τους λες έχω ένα μύριο να το βάλουμε σε προθεσμιακή. Σου λένε 4%. Κάτι παραπάνω τους λες. Σου λένε πάμε σε επενδυτικά προϊόντα που ναι μεν έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις αλλά μη εγγυημένες.
      Έτσι κύριοι δανειστές όταν δανείζατε την Ελλάδα με 5% (και τη Γερμανία με 2%) είχατε στο πίσω μέρος του μυαλού σας το ρίσκο. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, ρισκό-απόδοση. Αλλά με αυτούς τους δωσίλογους που έχουμε για διαφεντευτές όλοι οι Ευρωπαίοι κάναμε το χρέος της Ελλάδας προς τους ιδιώτες, χρέος προς τους λαούς της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που μαστίζεται και αυτή από το χρέος.

      Delete
    10. chemengo apo to zizek ta mathaineis ta oikonomika sou?

      ore gelio pou exete

      Delete
    11. chemengoff,
      υπάρχει διαφορά σε αυτό που λες με αυτό που γίνεται. Και δεν είναι τόσο λεπτή. Το δάνειο που μας δίνουν μας το δίνουν για να συντηρηθεί ο ασθενής, μέχρι να κοπεί ο καρκίνος. Και το μνημόνιο μας λέει ότι θα συντηρήσουμε τον ασθενή εφόσον κάνετε βήματα να κόψετε τον καρκίνο.

      Αλλιώς μας λένε και νας ξαναλένε και μας ξαναλένε και μας ξαναλένε ΔΕΝ έχει δανεικά, γιατί εμείς δεν είμαστε διατεθημένοοι να συντηρούμε καρκίνο.

      ΚΑΙ έρχεται η τσιπρόφουσκα, ο απόλυτος ηλίθιος, και προσπαθεί να μας πείσει ότι μπλοφάρουν και ότι οι ξένοι θα κάθονται να συντηρούν τον καρκίνο στον αιώνα τον άπαντα.

      Delete
    12. @rat700:

      Έχεις γίνει χειρότερος από τον parmenides, ότι σχόλιο δεν σου αρέσει το πασαλείβεις με θλιβερές βρισιές. Κρίμα.

      @Giannis:

      Μία ερώτηση μόνο:
      Αφού όπως λες η ΣΔΔ και το μνημόνιο (1ο και 2ο) δεν αφορούν στο κλείσιμο της τρύπας του πρωτογενούς ελλείμματος, έστω και προσωρινά, τότε γιατί τα δεχτήκανε; Γιατί κατέστρεψαν την οικονομία αν δεν τα είχαμε(;) απόλυτη και επιτακτική ανάγκη; Τι σημαίνει "για να μην πτωχεύσουμε"; Αυτό δεν σημαίνει;

      Καταλαβαίνεις ελπίζω ότι αυτό που λες καταρρίπτει από μόνο του ότι έχει συμβεί ως εκβιασμός εδώ και δύο χρόνια. Είτε είχαμε απόλυτη ανάγκη από δανεικά αλλιώς θα πεινάγαμε (αυτό λένε συνεχώς από την αρχή), είτε έκαναν όλο αυτό το μακελειό για να πληρώσουν στην ώρα τους τα τοκογλυφικά δάνεια (και με μπόνους από πάνω).

      Αυτό που λες δεν το υποστηρίζει ούτε ο πιο φανατικός ακρο-φιλελεύθερος μνημονιακός επιτηρητής, στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Ακριβώς γιατί ανατρέπει όλη τη μπαρούφα που μας πουλάνε.

      Η πιο έξυπνη ιδέα που έχω ακούσει για να φανερωθεί όλο αυτό το ξεβράκωμα είναι τη Δευτέρα το πρωί ο όποιος πρωθυπουργός μας να πει στην τρόικα:
      ΟΚ, δεν θέλουμε άλλα δανεικά, δεν πάνε στην οικονομία μας έτσι κι αλλιώς, απλώς για 5-10 χρόνια δεν θα σας πληρώνουμε τα δάνεια. Και όλοι θα αναγκαστούν είτε να πούνε την αλήθεια, φανερώσουν πόσο τοκογλύφοι είναι με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων μονομερώς (από τη δική τους πλευρά), είτε να κάνουν την πάπια για να κρατήσουν την πολιτική τους καριέρα ανέπαφη. Απλά πράγματα.

      Delete
    13. Πάλι τρέλα πουλάς….

      Ήρθε ο ΓΑΠ στην εξουσία και μας είπε:

      Μάγκες έχω 25 δισ πρωτογενές έλλεμμα και χρέος γάμησέ τα. Λέγαμε στις αγορές ώς τώρα ότι έχουμε έλλειμμα πολύ λιγότερο, αλλά τώρα για να εξυπηρετήσω τις ανάγκες πρέπει να ζητήσω νέα δάνεια που δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία που δίναμε ως τώρα.

      Οι επιλογές:

      1) Μηδενίζεις το πρωτογενές έλλειμμα σε μία μέρα και είσαι στα αρχίδια σου.

      -Μπορείς; Δυο χρόνια αργότερα, ακόμα δεν τα καταφεραμε.

      2) Πας στις αγορές και ζητάς δανεικά.

      -Σου λένε, σε τέτοια κατάσταση που είσαι και με τα ψέματα που έχεις πει ως τώρα, ή άει κουρέψου, ή θέλω τόκο τρελό. Τσάκω τη τσαπού.

      3) Πας τρόικα και ζητάς δάνειο με τόκο πολύ πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα δανειζόσουν κανονικά - τόκο υγιούς οικονομίας.

      -ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ: για να σου πα δώσουμε αυτά και να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (μισθοί-συντάξεις κλπ κλπ κλπ - δεν μπορούσαμε είχαμε πρωτογενές έλλειμμα) θα σου τα δώσουμε, με την προϋπόθεση ότι θα μηδενίσεις το έλλειμμα.

      Αυτό λέει το μνημόνιο. Θα σου δώσουμε δάνειο μέχρι να μηδενίσεις το έλλειμμα και να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα.

      Αν είχες τα αρχίδια ας μηδένιζες το πρωτογενές έλλειμμα (25 δισ) σε μιά νύχτα. Μπορούσαν; Δεν νομίζω.

      ΑΛΛΑ μάγκα Jaga (και μάγκα τσίπρα), τσάμπα χρήμα δε σου δίνει κανένας

      Delete
    14. This comment has been removed by the author.

      Delete
    15. τεράστια παπαριά ο λογιστικός έλεγχος του χρέους. Επί μια δεκαετία, όσο είμαστε στο ευρώ, σαν Γερμανία δανειζόμασταν και τα δίναμε στους ΔΥ σε πλασματικούς αφορολόγητους ή αυτοτελώς φορολογούμενους επιπρόσθετους μισθούς, σε ανθρωποπληθωρισμό των εργαζομένων με stage, σε επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ και σε επιδοτήσεις επιχειρήσεων με τον αναπτυξιακό νόμο, σε όπλα και υπερτιμολογημένα έργα και προμήθειες. Μήπως όλοι αυτοί να τα έδιναν πίσω μετά τον λογιστικό έλεγχο για να υπάρξει δικαιοσύνη;

      Delete
    16. @Giannis:

      Αυτό κατάλαβες ότι έκανε δύο χρόνια ο κρεμανταλάς με το μουστάκι;

      Γι' αυτό δεν μπορεί να σταυρώσει ομιλία ούτε στην πατρίδα του στο Αμέρικα; Ούτε για τηλεπωλήσεις μανταλάκια δεν τον εμπιστεύονται.

      Για την ιστορία, ο τυπάκος που τώρα είναι εξαφανισμένος, είχε υποσχεθεί (έγγραφα αμερικανικής πρεσβείας 2008) ότι μόλις έρθει στην εξουσία θα παγώσει κάθε επαφή με την "ανατολή" και θα βάλει τη χώρα σε επιτήρηση.

      Επιπλέον, τα δανεικά δεν τα ζήτησε από ανάγκη αλλά από επιλογή, και μάλιστα στοχευμένα απότο ΔΝΤ (οι ΕΕ δεν ήθελε μονομερή συμμετοχή του ΔΝΤ, γι' αυτό και έκανε την "τρόικα). Και τα δανεικά δεν είναι απλό χρήμα, είναι συμβόλαιο υποθήκευσης και εθνικής επιτήρησης, για το οποίο ουδέποτε ρώτησε κανέναν. Απλά το έκανε, γιατί αυτό είχε υποσχεθεί.

      Άντε τώρα να του δώσεις προσωπικά συγχαρητήρια που θα βγει πάλι βουλευτής και θα έχει ασυλία (ακόμα και παίρνοντας έδρα στην Αχαϊα από άλλο "σύντροφο"). Τη σκαπούλαρε προς το παρόν από ειδικό δικαστήριο.

      Delete
    17. "...Αυτό λέει το μνημόνιο. Θα σου δώσουμε δάνειο μέχρι να μηδενίσεις το έλλειμμα και να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα..."

      Δεν ξέρω τι έκανες και που ήσουνα εσύ 3 χρόνια τώρα. Μερικοί πάντως φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μνημονιακή συνταγή φέρνει ύφεση, ανεργία, απολύσεις, περικοπές, κατάρρευση.

      Τώρα που όλα αυτά επαληθεύονται, όχι γιατί έχουμε το κληρονομικό χάρισμα αλλά γιατί αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο όπου εφαρμόζεται, εσείς ξύνετε το κεφάλι σας πως θα πλασάρετε στα ΜΜΕ τα επόμενα "άδικα αλλά αναγκαία" μέτρα που έρχονται από αύριο για ψήφιση και εφαρμογή.

      Δεν πειράζει, αν και ξύπνησες αργά, μπορεί με άλλα 3 χρόνια καθυστέρηση να παραδεχτείς ακόμα και εσύ τα τα αυτονόητα.

      Delete
    18. Ναι ναι, καλά κρασά….

      Επιλογή ήταν να δημιουργήσουμε 25 δισ ευρώ πρωτογενές έλλειμμα. Επιλογή όλων, και αυτών που κυβερνούσαν και τα έδιναν, και αυτών που ήταν αντιπολίτευση και το μόνο που έκαναν ήταν να ζητάνε κι άλλα.


      25δισ πρωτογενές έλλειμμα συν ότι χρώσταγε στον κόσμο όλο και κατά τα άλλα επιλογή να ζητήσει βοήθεια…


      Ε, βέβαια, θα μπορούσε να κάτσει να χέσει ευρώ, όπως φαίνεται να πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει ο Τσίπρας.

      Ναι δίκιο έχεις. Το μνημόνιο φέρνει ύφεση, ανεργία, απολύσεις κλπ κλπ κλπ. Ενώ χωρίς αυτό, με όλα τα ευρώπουλα που θα γεννούσε ο Τσίπρας από τον κώλο του θα περνούσαμε ζωή και κότα….


      Τρία πουλάκια κάθονταν.

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. "Προβοκάτσια Μάνου για ψαλίδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις" (15/6/2012):

    >> http://www.protothema.gr/ekloges/article/?aid=204535

    "Απλλλλή (γ)λλλλλογική..."

    Ευτυχώς που πήρε το τζιμάνι τον Τζήμερο, για να γλιτώσει τις επικοινωνιακές πατάτες. Λες και το κάνουν επίτηδες.

    ReplyDelete
  17. Είναι άκρως εντυπωσιακός ο δημαγωγικός χαρακτήρας του συλλογισμού από τους εκπροσώπους της συμμαχίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων, είναι και αυτός της «ανταγωνιστικής δραχμής».

    Το σκεπτικό σας δεν το κρίνω λάθος. Είναι σωστό θα έλεγα. Ωστόσο, παραβλέπεται το γεγονός ότι η απουσία ανταγωνιστικότητας δεν οφείλεται σε μισθολογικά στοιχεία, αλλά στον τρόπο που η ΕΕ οργάνωσε την ελληνική παραγωγή (μονοδιάστατη ανάπτυξη του τουρισμού και ναυτιλίας, διάλυση της αγροτικής παραγωγής, επενδύσεις μόνο στο δευτερογενή τομέα με διάλυση με ευρωπαϊκή καθοδήγηση και κονδύλια της βιοτεχνίας κλπ).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σωστά, αλλά το πιο σημαντικό, που ηθελημμένα παραβλέφθηκε είναι αυτό που επισήμανε O Jim Slip. Ότι το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών θα τονωθεί όχι μόνο από την αύξηση των εξαγωγών αλλά και από την μείωση των εισαγωγών. Τέρμα η πατάτα Αιγύπτου. Δε θα έχει νόημα να την εισάγουμε όταν θα την παράγουμε πιο φθηνά στην Θήβα ή στην Τρίπολη. Και τόνωση της γεωργίας και ανακούφιση του ελληνικού νοικοκυριού με ντόπια πατάτα.

      Delete
    2. Ναι, μόνο που η παραγωγή θέλει υποδομή. Και εμείς τώρα δεν έχουμε υποδομή. Γιατί τα τελευταία 30 χρόνια τη διαλύσαμε και τα τελευταία δύο κάναμε επανάσταση.

      Άρα όλα τα δυτικά καλούδια να τα ξεχάσουμε, έτσι κι αλλιώς. Αλλά και η πατάτα νομίζεις είναι απλή υπόθεση; Μέχρι και σπόρο πατάτα παίρνουμε όλο από την ολλανδία. Η σποροπαραγωγή στην Ελλάδα για τον πούτσο. Δε νομίζω να καταφέρει να μας το δείξει ΚΑΙ αυτό ο γλυκός Αλέξης με το που θα βγεί, μαζί με το πως να παίζουμε πόκερ.

      Delete
    3. Άρα, ναι, θα μειωθούν οι εισαγωγές. Και με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών.

      Αλλά, chemengoff και jim slip, πρέπει και να εξηγήσετε στον κόσμο ότι το ισοζύγιο είναι ένας λόγος, ένα κλάσμα. Με αριθμητή και παρονομαστή. Το αποτέλεσμα της διαίρεσης μας δίνει το πόσο μία οικονομία μπορεί να συνεχίσει όπως πάει.

      ΑΛΛΑ, οι τιμές του αριθμητή και του παρονομαστή μας δείχνουν πως ζουν οι πολίτες. Χωρίς ευρώ, οι τιμές αυτές γίνονται πολύ πιο μικρές, πολύ πιο απότομα. Αυτό πρέπει να το ξέρουν όσοι πάνε να ψηφίσουν.

      Με δραχμές ούτε θα εξάγουμε (γιατί δεν παράγουμε) ούτε θα εισάγουμε (γιατί δεν έχουμε αγοραστική δύναμη).

      Με ευρώ είμαστε στην εντατική αλλά με τεχνιτή υποστήριξη, μέχρι ή να ξεστραβωθούμε ή να μας βαρεθούνε.

      Αυτό πρέπει να το ξέρουν όσοι πάνε να ψηφίσουν.

      Delete
    4. Για να υποκαταστήσεις εισαγωγές πρέπει να αλλάξεις παραγωγικό πρότυπο. Παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας λέγεται στην αριστερή. Όχι απλά να γίνεις κλειστή βαλκανική οικονομία με φράχτη γύρω γύρω. Για να κάνεις παραγωγική αναδιάρθρωση όμως σημαίνει ότι πας από την κρατικοδίαιτη οικονομία με το παράλληο σύστημα των πάμπολλων οικογενειακών μικροεπιχειρήσεων -που στίβουν τον εργαζόμενο, φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν κλπ- σε ένα άλλο μοντέλο με μεγάλες επιχειρήσεις και sme's εξωστρεφείς. Άρα διαρθρωτικές αλλαγές παντού.

      Delete
    5. Προσέχετε τι γράφετε γιατί αυτά περί καταστροφής της εγχώριας παραγωγής είναι ακριβώς αυτά που λέει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ εναντίον της ΕΕ.

      Απλά το λέω, γιατί μάλλον φαίνεται να το αγνοείτε (ακτός αν ψηφίζετε Αλέκα...)

      Ως προς το πρακτικό, αν μιλάμε για τόνωση του ισοζυγίου εξαγωγών-εισαγωγών, τυπικά ένα σκληρό ξένο νόμισμα ευνοεί οριακά το πρώτο και εντελώς αρνητικά το δεύτερο (αν δεν υπάρχει σωστή παραγωγή). Επομένως ούτε αυτό είναι σοβαρό επιχείρημα υπέρ του ευρώ.

      Ο μοναδικός λόγος που το ευρώ ίσως μας συμφέρει σε αυτή τη φάση είναι ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει πέσει με τα μούτρα να το διασώσει. Τίποτα άλλο.

      Delete
    6. Ναι, δίκιο έχεις. Η Αλέκα, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ήταν που μας έσπρωχναν προς την παραγωγή τόσα χρόνια... Αχ, γιατί δεν τους ακούγαμε;; Με τις συμβουλές τους τώρα θα είμασταν Γερμανοί στη θέση των Γερμανών στην παραγωγικότητα..

      Τρελαααααααααααααα

      Delete
    7. o Jim Slip einai o oikonomikos symboulos tis koumoundourou. varoufologos.

      Delete
    8. Το άλλο με το ευρώ που προσπαθούν όλοι να το σώσουν είναι άλλη μία πλάγια προσπάθεια να παρουσιάσεις το τζογαδόρικο του τσιπράγκαλου ως λογικό…. Δεν είναι. Είναι μία άδεια μπλόφα. Μία τσιπρόφουσκα.

      Delete
    9. Οι τσιπρόφουσκες δε θα περάσουν. Θα σκάσουν. Ελπίζω να σκάσουν πριν τις εκλογές μόνες τους και όχι μετά, στα μούτρα μας...

      Delete
    10. @ rat700

      O jim slip είναι αμοραλιστής δεξιός. Απλά του έχει κολλήσει μια ιδέα και τα άλλα τα προσπερνάει ως λεπτομέριες. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί σαν αυτον.

      Delete
    11. "η ΕΕ οργάνωσε την ελληνική παραγωγή"

      Deime i megaliteri kotsana pou exeis petaksei os simera.

      Emeis oi idioi sapisame tin elliniki paragogi. Ti rimaksame, opos kai apotrepsame kathe epixeirimatiki kai ependytiki idea. Ola stithikan gyro apo to pelateiako kratos to opoio kai pneei ta listhia tou. Alla emeis to threpsame kai trafikame apo ayto. Bebaia kakomathame kai tora psaxnoume gia ftaixtes kai barbarous ektos ton ethnikon pylon. Kala krasia.

      Delete
    12. @ giannis

      se parakalo. prosbaleis ton pantognosti jim. Tha ton anagkaseis na grapsei ki allo sentoni oikonomikis annalysis pou oute o Krugman den mporei na antikrousei.

      Delete
    13. @rat700:

      Το "πελατειακό κράτος" καθόρισε τις διακρατικές συμφωνίες και τις ρήτρες χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, από το '80 και μετά;

      Το "πελατειακό κράτος" υποχρέωνε τους αγρότες να πετάνε τις καλλιέργειές τους αντί να τις πουλάνε, γιατί βάσει των κανόνων της ΕΕ δεν είχαν δικαίωμα εξαγωγής παρά μόνο σε συγκεκριμένο ποσοστό;

      Το "πελατειακόκράτος" τους έμαθε ότι η αποζημίωση από καταστροφή(...) είναι πιο σίγουρη από τα το κέρδος από εξαγωγές, λόγω ποσόστωσης;

      Ρε τι ακούμε σήμερα οι καψεροί!...

      Delete
    14. "Το "πελατειακόκράτος" τους έμαθε ότι η αποζημίωση από καταστροφή(...) είναι πιο σίγουρη από τα το κέρδος από εξαγωγές, λόγω ποσόστωσης;"

      -ΝΑΙ, προφανώς. Γιατί, ελέγχεται ο ΕΛΓΑ από την μέρκελ; Τους κρατούσε κι αυτούς από τα αρχίδια, όπως και τον Παπαδήμο;;

      Τρέλαααααααααα

      Delete
  18. Οι προηγούμενες τακτικές ακολουθούμενες από το Πασοκ και υπαγορευόμενες από την Τρόικα ήταν:
    α. Μείωση μισθών -> κατάρρευση της οικονομίας
    β. Αύξηση ΦΠΑ -> μια τρύπα στο νερό, μειώθηκαν τόσο οι πωλήσεις που απέφερε φραγκοδίφραγκα (ή αν θέλετε ευροσέντσια). Κατάρρεσυση της αγοράς
    γ. Αύξηση φορολογίας. Και κερατάς και δαρμένος ο Έλληνας. Όχι μόνο του κούρεψαν το μισθό κατά 35%, αλλά του ανέβασαν τη συνολική φορολογία κατά 80% (τα νούμερα είναι δική μου περίπτωση και ίσως να μην αφορά όλους). Πάντως έμαθα ότι εγώ που δεν έχω εισοδήματα στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσω. Και όλα αυτά με την ποιότητα των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών σε ελεύθερη πτώση (νοσοκομεία. σχολεία κλπ). Και κερατάς και δαρμένος και γ...μένος λοιπόν.
    Επίσης αν το φόρο ακίνητης περιουσίας τον επέβαλλε η Τρόικα, θα πρέπει να την μετονομάσουμε σε Περεστρόικα γιατί τέτοιο φόρο επί της ιδιοκτησίας μόνο ο Στάλιν θα εφάρμοζε.
    δ. Και 'λέγαν το 2009 ''λεφτά υπάρχουν''
    Και λέγαν το 2010, αφού λεφτά τελικά δεν υπήρχαν ότι με το μεσοπρόθεσμο ''Μπήκε πάτος στο βαρέλι. Πρωτογενές πλεόνασμα από 4Q 2011''
    Και αφού πάλι η παλάτζα δεν ήρθε στα ίσα της, κουρέψαμε το χρέος (που μετά βγελλυγμίας λέγαμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε γιατί συνιστά πτωχευτική πράξη) κατά 40%(???!) και βγαίνανε και το βροντοφωνάζανε για μεγάλη επιτυχία που έκοψε το μυθικό ποσό(!) των 5δις ευρ από το χρέος της Ελλάδας.
    Το μόνο που κατόρθωσε να κάνει το PSI είναι ένα χρέος ιδιωτικό να το καταστήσει χρέος δημόσιο των λαών της Ευρώπης.

    Λοιπόν σε αυτούς θα εμπιστευτούμε την Ελλάδα; Στους ανίκανους ή δωσίλογους; Διαλέχτε και παίρνετε. Ή ανίκανοι ή δωσίλογοι...
    Το ερώτημα δεν είναι ή ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ. Τεχνιέντως το δίλλημμα έχει μεταφερθεί εκεί. Το ερώτημα είναι ''ανίκανοι ή δωσίλογοι'' από τη μία και Κουρτίνα Β. Ε, προτιμώ την κουρτίνα Β ακόμα κι αν έχει Ζονγκ. Γιατί στην Κουρτίνα Α έχει σίγουρα Ζονγκ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν ξέρω, μάγκα, πάλι μπερδεμένα τα βρίσκω τα γραφόμενά σου.

      Οι προηγούμενες τακτικές που περιγράφεις, ακολουθούμενες από το πασόκ δεν ήταν υπαγορευμένες από την τρόικα. Ήταν υπαγορευμένες από την εσωτερική αντίσταση όλων των μπαταχτσήδων αγύρτηδων πελατών που την είχαν δει άρχοντες με τα κλειστά τους επαγγέλματα, με τα προνομιακά τους επιδόματα, με τις τρελές καβάτζες και είχαν και την αμέριστη στήριξη όλης ανεξαιρέτως της αντιπολίτευσης μέχρι πολύ πολύ πρόσφατα. -Μέχρι την 6η Μαίου, για να είμαστε συγκεκριμένοι.

      Η τρόικα δεν ήθελε την οριζόντια μείωση των μισθών που έκαναν οι μαλάκες γιατί φοβήθηκαν τους καβάτζες. Διάβασε το μνημόνιο.

      Και πού στο μνημόνιο λέει για αύξηση του ΦΠΑ. Μόνο τρείς (3) φορές βλέπω το ΦΠΑ στο μνημόνιο. Μία (1)λέει ότι πρέπει να απλοποιηθεί και δύο (2) ότι πρέπει να εισπραχτεί!!

      Ποια αύξηση της φορολογίας; Εγώ αυτό που βρίσκω είναι:

      1) Αύξηση της φορολογικής βάσης (ερώτηση - δική μου: γνωρίζεις τι ποσοστό Ελλήνων ψηφοφόρων δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο; Ή πληρώνουν πεντακοσαράκια κάθε χρόνο;)

      2) Μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών

      3) Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης για να αρχίσουμε επιτέλους να εισπράτουμε βεβαιωμένους φόρους. -Αυτό που μας λένε σε όλους τους τόνους όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη δηλαδη.

      Ποιοι μας δέρνουν και ποιοί μας γαμάνε δηλαδή;;

      Δεν ξέρω που σε βρήκε και σε γάμησε εσένα η τρόικα, αλλά εμένα ακόμα με γαμάνε οι ίδιοι που με γαμούσαν τόσα χρόνια:

      Αυτοί που τα ξίνουν και παίρνουν τρελά επιδόματα για να πλένουν τα χεράκια τους, στο δημόσιο, γιατί έχουν καβατζωθεί

      Αυτοί που δηλώνουν ότι βγάζουν 10 χιλιαρικάκια κάθε χρόνο αλλά τους βλέπω να ξοδεύουν 100, στο ελεύθερο επάγγελμα

      Αυτοί που κόβουν ταρίφα με την κάλυψη του κράτους και τους θέλω δεν τους θέλω, τους χρειάζομαι ή όχι, τους πληρώνω γαμησιάτικα για το άχρηστο, κλειστό επάγγελμά τους.

      Delete
    2. Και να σου πω και για τις κουρτίνες, γιατί πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Τί διαλέγεις; Όλα σκατά.

      Αλλά τώρα οι επιλογές είναι δύο:

      1) Αυτοί που προσπαθούν να με πείσουν ότι με γαμάνε οι ξένοι και ότι εμείς τους ξένους τους κρατάμε στο χέρι και θα τους αναγκάσουμε να μας τα χώσουν.

      -Με υποσημείωση: Εντάξει, κι αν αυτό δεν μας κάτσει, θα ακυρώσουμε το χρέος και όλα καλά και με ωραία ανάπτυξη, γιατί σε γενικές γραμμές από την Ελλάδα μόνο τα ipod λείπουν και όλα τα άλλα θα τα έχουμε…

      2) Αυτοί που μου λένε ότι κοίτα, εδώ τα έχουμε γαμήσει όλα και χωρίς τους ξένους πάπαλα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μας λένε, αλλά επειδή μάλλον δεν μπορούμε θα προσπαθήσουμε λάου λάου να εξοικονομήσουμε και κάτι παραπάνω.

      -Με υποσημείωση: Εντάξει, ως τώρα εμείς οργανώναμε το ξεσάλωμα, αλλά τώρα ξεστραβωθήκαμε.


      Μάγκα, να σου πω. Εγώ επιλέγω κουρτίνα 2. Γιατί; Γιατί τουλάχιστον συμφωνούμε στο που είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Όχι δεν τους εμπιστεύομαι. Αλλά στην κουρτίνα 1 δεν υπάρχει καμία ελπίδα γιατί ακόμα κι αν πιστέψω την ειλικρίνεια των προθέσεων, δεν μου αρέσουν οι προθέσεις. Είτε γιατί διαφωνώ, είτε γιατί είναι εκτός πραγματικότητας.

      Delete
    3. @Giannis:

      Για τις αυξήσεις ΦΠΑ, δες στο πρώτο μνημόνιο (Μάιος 2010) το χρονοδιάγραμμα αύξησης ("εξίσωσης") στα πάντα, από τουρισμό μέχρι σε μπουγάτσες, μέχρι το Σεπτέμβριο 2011. ¨Ολα έγιναν κατά γράμμα, με μικρές μόνο καθυστερήσεις. Τι νόμιζες, ότι ξαφνικά ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να αυξήσουν το ΦΠΑ δύο και τρεις φορές;

      Επίσης, από τα υπόλοιπα που λες, ακόμα και αν πιστέψει κανείς ότι αυτά φταίνε για τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της Ευρώπης μέσα σε μια 2ετία (ενώ τόσα χρόνια όλοι τεμπέλιαζαν μια χαρά χωρίς πρόβλημα), ακόμα και έτσι, πες μου ένα πράγμα που έφτιαξαν αυτοί που κυβέρνησαν τα 2-3 αυτά χρόνια.

      Ποιοι; Αυτοί που απέτυχαν να τα διορθώσουν; Και τώρα λένε ότι, οκ σαν σκίσαμε τον πάτο, αλλά τώρα θα το κάνουμε πιο ήρεμα και με βαζελίνη;

      Δεν ξέρω τι κοσμοθεωρία κουβαλάς, εγώ πάντως ξέρω ένα πράγμα: όταν μια γυναίκα τη βάζουν με το ζόρι να κάνει πεζοδρόμιο, δεν αρκείται στο να διαλέξει τον πιο μετανιωμένη νταβατζή, κοιτάει πως θα ξεφύγει από το βούρκο, με κάθε κόστος.

      Delete
    4. entaksei apo pezodromio kserete kala sto komma Jaga mou

      apo Deytera etoimasou na katevasete brakia.

      Delete
    5. Τσου τσου.

      Στο πρώτο μνημόνιο λέει "…ΦΠΑ με απόδοση 1000 εκατομυρίων ή μέτρο ισοδύναμης απόδοσης". Με άλλα λόγια σας λείπει 1 δισ. Βρείτε το.

      -Στο πρώτο μνημόνιο. Στο μνημόνιο 2 δεν μας λένε ούτε αυτό. Αφού δεν εισπρατουμε.

      Όταν κατάλαβαν τι τρέχει:
      μας λένε στο μνημόνιο 2, εισπράξτε τουλάχιστο τα βεβαιωμένα

      μας το στέλνουν και στο πιο πρόσφατο μέμο ως αποτέλεσμα τις έρευνάς τους. Εισπράξτε τα βεβαιωμένα.

      Η αύξηση του ΦΠΑ τους μάρανε; Τσου.

      Delete
    6. Αυτή την παράγραφο που έγραψες Jaga την σκέφτομαι ώρα….

      "Επίσης, από τα υπόλοιπα που λες, ακόμα και αν πιστέψει κανείς ότι αυτά φταίνε για τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της Ευρώπης μέσα σε μια 2ετία (ενώ τόσα χρόνια όλοι τεμπέλιαζαν μια χαρά χωρίς πρόβλημα), ακόμα και έτσι, πες μου ένα πράγμα που έφτιαξαν αυτοί που κυβέρνησαν τα 2-3 αυτά χρόνια."

      Τί γράφεις εδω τώρα; Ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα τελευταία 2-3 χρόνια; Ότι ως πριν 2-3 χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα; Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μία πλεκτάνη που στήθηκε πριν δυο χρόνια και ως τότε όλα καλά;

      Δηλαδή όταν φωνάζετε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μας έφερε εδώ, εννοείτε τα 2 τελευταία χρόνια;

      Delete
    7. Α, και το άλλο για τη μετάνοια. Ποια μετάνοια; Νομίζεις πως πιστεύω ότι έχει μετανιώσει κανένας για κάτι; Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος; Μην τρελαθούμε. Τα μέγιστα καθάρματα. Δεν τους προτιμώ παραπάνω από τον Τσίπρα γιατί πιστεύω ότι είναι καλύτεροι άνθρωποι. Τους προτιμώ γιατί νομίζω ότι, πλέον, και οι δύο - και όλοι οι άλλοι που εσύ θα αποκαλούσες μνημονιακούς (στην ουσία δεν υπάρχει ούτε ένας μνημονιακός στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι άσχετο τώρα) - έχουν αντιληφθεί τι παίζεται και έχουν κλάσει πατάτες. Και ΙΣΩΣ γι αυτό, κουτσά στραβά θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

      Δεν ξέρω, ίσως είναι επειδή δεν είναι τόσο απομονωμένοι όσο ο Τσίπρας από τον υπόλοιπο κόσμο, ίσως επειδή έχουν μία κοσμοθεωρία πιο συμβατική από την αναρχοκομμουνιστική των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνοι - κανένας από τους δύο. Αλλά δεν βγάζουν και αυτή την ηλιθιότητα της αποκοπής του Τσίπρα. Καλά για καμμένο δε μιλάμε.

      -Ναι, δεν είναι θέμα μετάνοιας. Οι μεν έχουν χεστεί πάνω τους και μπορεί κάτι να συμμαζέψουν, οι δε είναι χέσε ψηλά κι αγνάντευε.

      Το έγραψα και παραπάνω. Δεν μπορώ να επιλέξω κάποιον ο οποίος δεν εχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, όταν νομίζω ότι δεν το έχει σε τίποτα να τα γαμήσει όλα για μιά χάλια υπολογισμένη μπλόφα.

      Delete
    8. @rat700:
      "entaksei apo pezodromio kserete kala sto komma Jaga mou
      apo Deytera etoimasou na katevasete brakia."


      Πραγματικά κρίμα, ελπίζω να καταλάβεις κάποια στιγμή την κατάντια σου και να σταματήσεις να γίνεσαι ρεζίλι.

      Delete
    9. @Giannis:

      Επειδή επιμένεις να λες ασυναρτησίες για το ΦΠΑ, διάβασε αυτό (ημερομηνία: 22 Νοεμβρίου 2010):

      >> http://thezocalo.blogspot.gr/2010/11/blog-post_20.html?showComment=1290448770863#c3403612215652439352

      Ελπίζω επιτέλους να καταλάβεις τι γράφεις, εκτός αν θεωρείς ότι η Καθημερινή έχει πλαστογραφήσει το Παράρτημα 4 στο δημοσιευμένο μνημόνιο.

      Delete
    10. Και θεωρώ ότι δεν κατάλαβες (ή δεν διάβασες) λέξη από όσα έχω γράψει περί κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

      Από την έναρξη της μεταπολίτευσης, έχει εφαρμοστεί το σύστημα που αναφέρω, δηλαδή κάλυψη ελλειμμάτων με δανεικά, τα οποία είναι "κάτω του αρτίου", με φουσκωμένα επιτόκια και πολλές ρήτρες διασφάλισης. Αμέσως πρν την είσοδο στο ευρώ ο Σημιτάκος και το σκυλολόι του κατάφεραν(...) μέσω της GS να κρύψουν κάτω από το χαλί πολλούς σκελετούς και να καθυστερήσουν την κατάρρευση για 5-7 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα λεηλάτησαν ταμεία και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου. Το ίδιο το κόμμα φυσικά έπαιρνε μαύρο χρήμα με τη σέσουλα.

      Αυτό που έγινε από το 2005 και μετά ήταν η θριαμβευτική πορεία του μπουλούκου, που όχι μόνο δεν κατάλαβε ΤΙΠΟΤΑ αλλά επιπλέον έβαλε άλλα τζίνια της οικονομίας (Αλογοσκούφη και σία) να λένε ότι το ΑΕΠ ανέβηκε και κάθε Έλληνας τσέπωσε 1400 ευρώ. Και όταν πήρε χαμπάρι τι έρχεται, προτίμησε να πάει για μόνιμες διακοπές.

      Σε όλη αυτή την επική πορεία, οι ίδιοι εθνοσωτήρες που σήμερα είναι μετανιωμένοι, ΟΙ ΙΔΙΟΙ, υπέγραφαν για μίζες, αθώωναν συντρόφια τους, έκλειναν συμφωνίες ομερτά πίσω από κλειστές πόρτες και ετοίμαζαν αυτό που έρχεται.

      Αυτό που έγινε από το 2009 και μετά ήταν απλά το ρεφάρισμα. Οι ξένοι τους έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, οι δικοί μας υπέγραψαν τα πάντα με χέρια και πόδια, και άλλα τόσα ακόμα από μόνοι τους για να δείξουν καλή συμπεριφορά. Και τώρα εμφανίζονται ως μετανιωμένοι αυτόχειρες, παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί, την τρομοκράτηση και τα πιο πρωτόγονα ένστικτα γονέων, παππούδων, γιαγιάδων, ΤΑ ΠΑΝΤΑ, αρκεί να τη σκαπουλάρουν για μια ακόμα γύρα (και μετά βλέπουμε).

      Ξαναλέω, δες το βίντεο του Βενιζέλου στο enikos, τις συσπάσεις στο πρόσωπό του όταν ξεκινά ο πολίτης να του λέει περί Siemens και ομερτά, το πως βγαίνει εντελώς εκτός αυτού, αυτός που για δύο χρόνια τον έφτυναν και τον καρπάζωναν ακόμα και μέσα στο υπουργείο του οι τροικανοί και δεν έβγαζε κιχ.

      Η "λογική" που λες, η "μία ακόμα" άφεση αμαρτιών, είναι αυτή που μας έφερε μέχρι εδώ. Δυστυχώς η ίδια ακριβώς γενιά των 60+ τη διατηρεί ακόμα, γι' αυτό και μάλλον ο Antonis και το κακό συναπάντημα θα είναι πρώτος αύριο βράδυ.

      Delete
    11. Τρελός είσαι;; Θα τρλεχω στο κάθε τρελομπλόγκ για να δω τι γράφει στο μνημόνιο;; Ορίστε το 1ο μνημόνιο:

      http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/e5/7b/8e/e57b8e56e86c2fffb7dec54469c427c7e0290a03/application/pdf/Revised+MoU+FINAL+GREEK.pdf


      Οπου γράφει για ΦΠΑ και για άλλους φόρους και άλλα έσοδα αναφέρει πριν τη λίστα:

      "σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ"

      Ειδικά για το ΦΠΑ, όταν αναφέρεται στο 1 δισ, το λέει και ακριβώς δίπλα.

      Delete
    12. Τι άσχετη ημερομηνία είναι αυτή;; Το μνημόνιο 1 έχει ημερομηνία 6 αυγούστου 2010. Εγώ αυτό διαβάζω. Δεν διαβάζω τρελομπλογκ ή ότι άλλο όταν έχω ΟΛΑ τα στοιχεία στη διάθεσή μου.

      Διάβασε το μνημόνιο όλο. Αφού έχεις ίντερνετ. Πλαστογραφίες και παπαριές. Διάβασε πουλάκι μου τις ορίτζιναλ πηγές καμιά φορά μπας και ξεστραβωθείς. Ασχολείσαι με τα copy paste του καθενός και θες να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.

      Delete
    13. Το παιδί επί δύο χρόνια ενημερωνότανε από το olympia.gr, anti-dnt,
      Επίκαιρα, Max Keisher report, Καζάκη. Τι του λες; Τι προσπαθείς να τους εξηγήσεις;

      Delete
    14. This comment has been removed by the author.

      Delete
    15. This comment has been removed by the author.

      Delete
    16. Ώπα, το σχόλιο με το Σημίτη και το Μπούλη τώρα μου εμφανίστηκε.



      Ακριβώς έτσι. Δάνεια για να πληρώνουν πελάτες. 30 χρόνια το ίδιο βιολί. Όλοι, όχι μόνο αυτοί οι δύο.

      

Και δεν κατάλαβα, αυτό ήταν πολιτική της τρόικας;;;; Όχι. Ήταν πολιτική των Ελλήνων. Όλων των Ελλήνων.



      Δεν κατάλαβα, έλεγαν οι τωρινές αντιμνημονιακές δυμάνεις να σταματήσουμε τα δάνεια και να συμμαζευτούμε;;

      

Ή μήπως δεν μας λέει η τρόικα να κάνουμε αυτό που λες;;;;; -Να μηδενίσουμε το πρωτογενές ΕΛΛΕΙΜΜΑ.

      

Η μήπως η τρόικα ήταν στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και έλεγχε όλους τους πρωθυπουργούς και μας υποχρέωνε να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα;;;



      Τέτοια πλεκτάνη, ε;;; Φοβερό.

      Delete
    17. Τέλοσπάντων, καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιτέλους λέει ότι πρέπει να μηδενίσουμε το ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ έλλειμμα..

      

Αλλά άργησε μιά μέρα να μας πεί και τις πολιτικές που θα το επιτύχουν. Γιατί αυτές στο πρόγραμμά του….τσου. Και αύριο εκλογές.

      Delete
    18. @Giannis:

      "...(Σελ.15)
      6. Ενέργειες για τον έκτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος
      του τρίτου τριμήνου του 2011):
      (...)
      - Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας την συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ.
      -----

      ...
      Στο 2010 είχαμε δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά μόνο η δεύτερη ήταν "εντός μνημονίου" (Μάιο και μετά). Άρα η τρέχουσα από 1η Ιανουαρίου είναι η 2η και όχι η 3η - πράγμα που σημαίνει ότι έχει υπογραφεί μία ακόμα, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα..."


      Η ημερομηνία που γράφει στο επίσημο έγγραφο στη Βουλής είναι 3 Μαϊου 2010. Αν εσύ ήρθες ουρανοκατέβατος στη χώρα και δεν ήσουνα εδώ όταν γίνόντουσαν όλα αυτά, μάθε τουλάχιστον να κρατάς κάποια επιφύλαξη.

      Άντε γιατί μας έχεις πήξει στη σαχλαμάρα. Άνοιξε τα μάτια σου και ενημερώσου πριν παπαγαλίζεις γκεμπελίσκους της χειρότερης κομματικής φάρας που έχει βγάλει ο τόπος.

      Delete
    19. Ρε μάγκα, πάλι τα ίδια θα λέμε;;;;

      Το γράφει αυτό που λες αλλά επίσης γράφει ""σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ"

      Διαλέγετε και παίρνετε σου λέει. Έδωσα και το λινκ από το μνημόνιο. Γιατί μου τα ζαλίζεις; Τα ίδια και τα ίδια 15 φορές.

      Delete
    20. Τελοσπάντων, κοιτάξτε τώρα να σεβαστείτε τα αποτελέσματα των εκλογών και άμα λέτε και καμιά μαλακία δεν πειράζει, αρκεί να μην κάνετε μαλακίες.

      Delete
  19. @ Giannis

    Συγχαρητήρια.Απόψεις γραμμένες με καθαρότητα,γνώση και παρρησία.
    Πού ήσουνα τόσα χρόνια;

    ReplyDelete
  20. Η εθνική μας έδειξε το δρόμο, παραμένουμε στο EURO!!!!

    :)

    ReplyDelete