Tuesday, July 3, 2012

Ψήφος στα 16. Τρέμετε νοικοκυραίοι

Διαβάσαμε το άρθρο του Κωνσταντίνου Ζούλα στην Καθημερινή με τίτλο "Μαμά τι να ψηφίσω", σύμφωνα με το οποίο η καθιέρωση της ψήφου στα 18 το 1981 αποδείχτηκε αριστερός ψευτοπροοδευτισμός. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο τα δεκαοχτάχρονα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν έστω για 2-3 χρόνια τη ζωή έξω από το σχολείο για να ψηφίζουν συνειδητά. Ως παράδειγμα που στοιχειοθετεί το επιχείρημά του αναφέρεται η αδυναμία της πρώτης σε βαθμούς στις πανελλήνιες εξετάσεις, Όλγας Κ., να επιλέξει κόμμα και υποψήφιο, καθότι ήταν βυθισμένη στο ρυθμό των αρχαίων και των λατινικών ως ισχυρίζεται η ίδια. Κατά συνέπεια ρώτησε την μητέρα της και τον πατέρα της τι να κάνει.


Βρισκόμαστε εδώ αντιμέτωποι, όχι απλά με μια συντηρητική άποψη, ως φοβάται ότι θα του καταλογισθεί ο συγγραφέας. Πρόκειται για μια γεροντοκρατική, βαθιά αντιδημοκρατική ψευτο-ελιτίστικη άποψη ντυμένη με τα ρούχα της υπευθυνότητας. Να συρρικνωθεί το εκλογικό σώμα με ηλικιακά κριτήρια ώστε να το φέρουν κάποιοι στα μέτρα που τους ταιριάζει. Ποια είναι αυτά; Η συνειδητή αστική ψήφος. Γιατί να το κάνουμε; Διότι κάποιοι φοβούνται τη ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς.


Η άποψή μας είναι η ακριβώς αντίθετη.


Καταρχάς, εάν σήμερα υπάρχει ζήτημα ριζοσπαστικοποίησης των νέων αυτό δεν έχει καμία σχέση να κάνει με το επίπεδο υπευθυνότητας ή ευσυνειδησίας τους, αλλά με το γεγονός ότι οι ηλικιακές ομάδες 18-24 και ακόμα πιο πολύ οι μεγαλύτεροι των 25-34 βιώνουν με πολύ πιο επώδυνο τρόπο την κρίση σε σχέση με τους νοικοκυραίους. Μια κρίση που ξεκίνησε γι’ αυτούς πριν το κραχ χρέους με τη «γενιά των 700 ευρώ» (εργασιακή επισφάλεια, υποαπασχόληση, χαμηλές αμοιβές, έλλειμμα προοπτικής), σήμερα εξελίσσεται σε μια απόλυτη καταστροφή με έναν στους δύο νέους να είναι άνεργοι, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν πάρει αναγκαστικά και όχι από επιλογή τον δρόμο του εξωτερικού, και όλους να αισθάνονται ότι αποτελούν πλέον μια χαμένη γενιά που κλήθηκε να θυσιαστεί σ’ έναν οικονομικό πόλεμο για να σωθεί  η χώρα.


Δεύτερον, εάν κάτι είναι προβληματικό στην εκλογική συμπεριφορά των νέων σήμερα, αυτό είναι η ροπή τους προς την αδιαφορία για τα κοινά και συνεπώς τα μεγάλα ποσοστά αποχής. Όταν η γενιά των 700 ψηφίζει φραπέ, αυτό είναι το μείζον πρόβλημα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς.


Τρίτον, σε συνθήκες πληθυσμιακής γήρανσης, όπου το εκλογικό σώμα κυριαρχείται αριθμητικά από μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σε μια περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας όπου οι νέοι ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα και μορφώνονται πολύ καλύτερα, είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του εκλογικού σώματος με ηλικιακά κριτήρια προς τα κάτω. Όχι συρρίκνωση. Εδώ και χρόνια οι θεσμοί έχουν μείνει πίσω από τις ανάγκες και γι’ αυτό ακριβώς παράγεται κρίση εκπροσώπησης και συνεπώς νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Η γενιά των baby boomers κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα. 


Η ακραία δημογραφική τάση ενίσχυσης των μεσηλίκων που εξαρτώνται οικονομικά από το κράτος (Δημόσιοι Υπάλληλοι ή κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες) ή εκείνων που βγαίνουν από την αγορά εργασίας και συνταξιοδοτούνται, ευνοεί πολιτικές επέκτασης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσω της χρηματοδότησης των χρεωκοπημένων ασφαλιστικών συστημάτων και ένα μοντέλο κατασπατάλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη. Φέρει βαριά ευθύνη αυτή η ηλικιακή ομάδα για τη σημερινή κρίση.


Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε δημόσια υποστηρίξει την ανάγκη για καθιέρωση ψήφου στα 16. Μάλιστα με σταθμισμένη, ενισχυμένη λογική.


Η άποψή μας έχει κι ένα βιωματικό στοιχείο. Το 1996, όταν η συντροφιά της G700 ήταν μόλις 16 ετών, η Ελλάδα μαστιζόταν από οξεία πολιτική κρίση και ακυβερνησία, έχοντας έναν βαθιά άρρωστο πατερούλη Πρωθυπουργό, τον Ανδρέα Παπανδρέου, ως βασικό δελφίνο στο ΠΑΣΟΚ τον Άκη Τσοχατζόπουλο, και από την άλλη πλευρά, ως εναλλακτική λύση στο τιμόνι της αντιπολίτευσης έναν λαϊκιστή ηγέτη της Δεξιάς παράταξης, τον Μιλτιάδη Έβερτ. Ήταν μια τραγωδία. Τότε, είχαμε ήδη πολύ καλά διαμορφωμένη άποψη για τα πολιτικά πράγματα. Δεν ρωτήσαμε ούτε τη μάνα μας, ούτε τον πατέρα να μας πει πώς να σκεφτούμε. 

31 comments:

  1. Προσυπογράφω... Και αν μάλιστα κρίνω κι αριστερή τη θέση, μην παρεξηγηθείς. Μία μείωση του ηλικιακού ορίου (δε θα αλλάξει ριζικά το αποτέλεσμα των εκλογών), αλλά θα αλλάξει ριζικά τη θεσμική μορφή της δημοκρατίας μας αφού θα πρέπει να αγκαλιάσει ριζοσπαστικά νεανικά στοιχεία τα οποία ακόμα διατηρούν ζωντανό το όνειρο και το όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας.

    σ.σ. ότι το 2-3 χρόνια του άρθρου το είπε η μαθήτρια όχι ο αρθρογράφος. Εκείνος ήθελε απλά να δείξει ότι οι νέοι στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ (κι όχι ΝΔ που θα ήθελε ή ΠΑΣΟΚ) από ανωριμότητα...

    ReplyDelete
  2. Παρατηρήσεις:

    - Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί αυτό το μπλογκ ονομάζεται G700. Προσωπικά, ακόμα και πριν την κρίση, δεν έχω πάρει ποτέ μισθό πάνω απο 600 ευρώ.

    - Ναι μεν αλλά. Αν και συμφωνώ με τη λογική του άρθρου, δε μπορώ να μην αναγνωρίσω οτι οι νέοι 18-24 ετών είναι ανώριμοι.

    - Με ενοχλεί η δαιμονοποίηση των κρατικών ελλειμμάτων. Μια χαρά εργαλείο είναι τα κρατικά ελλείμματα και - ειδικά - ο εσωτερικός δανεισμός από την κεντρική τράπεζα, και ούτε καν συνεπάγεται μείωση της αξίας του νομίσματος. Η Ιαπωνία το έχει αποδείξει αυτό.

    - Τα ασφαλιστικά συστήματα δεν είναι χρεοκοπημένα. Η Ευρωζώνη έχει κεντρική τράπεζα και αν θέλει μπορεί να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε είναι τιμολογημένο σε ευρώ. Το οτι δε θέλει είναι άλλο θέμα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό, και συγκεκριμένα οτι X εργαζόμενοι δε θα μπορούν να παράγουν τα απαράίτητα προϊόντα/ υπηρεσίες για X-επι-δύο συνταξιούχους. Αλλά αυτό πάλι είναι άλλο θέμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 στα 4 άψογος ++

      Με μια μικρή επιφύλαξη για το 2ο, εξηγώ παρακάτω.

      Delete
    2. Επειδή εσύ Jim δεν πληρώθηκες ποτέ πάνω 600 άρα το blog πρέπει να ονομάζεται κάτι άλλο; Αδυνατώ να σε παρακολουθήσω. Και άλλοι δεν πληρώθηκαν ποτέ πάνω από 500 και άλλοι τόσοι πληρώνονται με 800. ? ερωτηματικό ως προς το συλλογισμό.

      Επί του θέματος έχω ισχυρές επιφυλάξεις για την ενισχυμένη ψήφο των νέων. Για τη μείωση στα 16 το βλέπω θετικά.

      Delete
  3. Η ψήφος της δημιουργίας στους νέους! Η σοφία κατακτάται, δε χαρίζεται απλά και μόνο μέσω του γήρατος. Η ωριμότητα της πολιτικής σκέψης θέλει συνεχή κατάκτηση κι αυτή είναι η πρόκληση της δικής μας εποχής ως νέοι. Ανοιχτό μυαλό κι εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας για να παλέψουμε για όσα μας αξίζουν και για δικαιότερες κοινωνικές συνθήκες...

    ReplyDelete
  4. Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάει ο Ζούλας, αλλά τάρα τελευταία με αυτά που γράφει νομίζω πάει να γίνει ο Πάγκαλος των ΜΜΕ. Ίσως απλά προσπαθεί απεγνωσμένα να τραβήξει την προσοχή πάνω του.

    Ως προς την ουσία, σαφώς και θέλουμε οποιονδήποτε σκέφτεται ώριμα να ψηφίζει κιόλας, ας είναι και στα 14. Αλλά από την άλλη, υπάρχουν και άτομα 100 χρονών που έχουν μυαλό πίτουρου κι όμως ψηφίζουν εδώ και έναν αιώνα σχεδόν.

    Το κρισιμότερο στοιχείο αυτή τη στιγμή, βάσει του τελευταίου εκλογικού δείγματος, είναι αυτοί που ψηφίζουν να είναι:
    (α) ήδη μπασμένοι μέσα στην καθημερινή επιβίωση, έστω και ως φοιτητές (αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου 4ετία χαβαλές)
    (β) απεξαρτημένοι από τη γενική αδιαφορία του Ελληναρά ή την "οικογενειακή ψήφο", από συνήθεια ή από υποχρέωση
    (γ) να έχουν αποδείξεις ότι δεν ψηφίζουν βάσει ομερτά, λόγω κομματικού ή προσωπικού συμφέροντος και μόνο


    Από τα παραπάνω, το δυσκολότερο είναι φυσικά το (γ), αλλά υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί το "κακό". Μπορεί για παράδειγμα να εφαρμοστεί στέρηση εκλογικών δικαιωμάτων για ειδικές κατηγορίες δεδικασμένων, όπως π.χ. για μεγάλα οικονομικά εγκλήματα "λευκού κολλάρου" (τραπεζικά, χρηματιστηριακά, φορολογικά). Όχι βέβαια σε επίπεδο να χρειάζεσαι φορολογική ενημερότητα για να ψηφίσεις, αλλά με κάποιο τρόπο απομόνωση της σάπιας κάστας από ολόκληρη την εκλογική διαδικασία, είτε ως υποψήφιοι κομμάτων, είτε ως "χορηγοί", είτε ως ψηφοφόροι.

    Και εννοείται με 100% απλή αναλογική. Όταν ο ήδη απογοητευμένος νέος ξέρει ότι αν πάει να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο πλην του 1ου κόμματος η ψήφος του διαρείται δια 2 ή 3 ή περισσότερο, τότε την κρίσιμη Κυριακή προτιμά να πάει για μπάνιο.

    ReplyDelete
  5. Στη χώρα που στα 24 γίνεσαι νομάρχης (Διαμαντοπούλου) και στα 26 βουλευτής (Σαμαράς) γιατί να μην ψηφίζεις από τα 16 ?
    Και νωρίτερα ακόμα....

    ReplyDelete
  6. @ G700

    Από πού και ως πού επιλέγετε την ψήφο ως δικαίωμα που πρέπει να δωθει σε ανήλικους; Γιατί δεν απαιτείτε, για παράδειγμα, και την στράτευσή τους; Γονική μέριμνα θέλετε μέχρι τα 18;

    Οι νέοι κάτω των 18 δεν είναι ολοκληρωμένοι πολίτες, διότι δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους άνω των 18. Συνεπώς δεν μπορούν να έχουν και τα ίδια δικαιώματα.

    Όταν κριθούν ικανοί να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, το ξανασυζητάμε.


    Το άρθρο σας δεν έχει λογικό επιχείρημα και είναι απλώς εφετζίδικο και απογοητευτικό, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθείτε να υποστηρίξετε το ίδιο άτοπο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ενώ οι 18άρηδες είναι ωριμότατοι πολίτες, ετοιμότατοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πλήρως απογαλακτισμένοι... Για να μην αναφερθούμε στους "ενήλικες". Μήπως να μην είμαστε τόσο ταμπουρωμένοι στις αστικές μας απόψεις; Το δίπλωμα οδήγησης σε διάφορες χώρες στα 16 μήπως είναι πιο επικίνδυνο; Λέω, μήπως..;

      Delete
    2. @ Dafni

      Δεν μιλάμε για άλλες χώρες. Μιλάμε για την Ελλάδα και για την επιχειρηματολογία της G700, που από το κείμενο είναι προφανές ότι αναφέρεται στην Ελλάδα.

      Στην Ελλάδα οι κάτω των 18 δεν αναγνωρίζονται νομικά ως ολοκληρωμένοι πολίτες. Για το λόγο αυτό τους παρέχεται θεσμική προστασία και δεν έχουν τις υποχρεώσεις που έχουν οι ενήλικοι.

      Το επιχείρημα των G700 δεν συνοδεύεται και με αίτημα αναγνώρισης των ανηλίκων ως ολοκληρωμένων πολιτών με όλα τα υπόλοιπα που αυτό συνεπάγεται. Για αυτόν το λόγο η επιχειρηματολογία τους είναι αστήρικτη.

      Οι 18αρηδες που αναφέρεις αντιμετωπίζονται από το κράτος ως ολοκληρωμένοι πολίτες. Ο χαρακτήρας, η ωριμότητα τους και το πως συμπεριφέρεται η μαμά του στον καθένα προσωπικά δεν έχει σχέση με το δικαίωμά του να ψηφίζει.


      Και κάτι άλλο που δεν έχει σχέση με την επιχειρηματολογία μου, η οποία εξηγεί το άτοπο της πρότασης των G700, αλλά έχει σχέση με τη δική σου επιχειρηματολογία. Το να λες ότι οι 18αρηδες είναι ανεύθυνοι κοκ, για να στηρίξεις μία θέση της οποίας βασικό επιχείρημα είναι η ωριμότητα των 16αρηδων, μάλλον δεν βοηθά τη στήριξη της θέσης αυτής. Το να προσπαθείς να τοποθετήσεις σε μία κλίμακα επικινδυνότητας το δικαίωμα ψήφου των 16άρηδων, is a very slippery slope.


      Οι απόψεις μου στηρίζονται στη λογική ή/και διαμορφώνονται από τη λογική.

      Delete
    3. Ο αρθρογράφος της Καθημερινής προτείνει ψήφο στα 21. Με ποια λογική; Σωστά η γ700 βάζουν αντίστοιχα προβοκατόρικα το θέμα της ψήφου στα 16. Το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου και ποιος είναι ολοκληρωμένος πολίτης ή όχι είναι μια σύμβαση που αλλάζει κάθε πενήντα χρόνια ανάλογα με τις πολιτικές διεκδικήσεις των ομάδων της κάθε κοινωνίας. Βλέπε ψήφο γυναικών ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

      Delete
  7. Οι γενιες των σημερινων συνταξιουχων ειχαν μια παιδικη αντιληψη για την πολιτικη. Γεννηθηκαν και εμειναν παιδια οσο αφορα την πολιτικη σκεψη. Οι σημερινοι μεσηλικες, θελουν να κανουν πραγματικοτητα τα ανεφαρμοστα εφηβικα τους πολιτικα ονειρα. Αν μας πειρε 200+ χρονια για να προχωρησουμε σαν κοινωνια απ` την παιδικη στην εφηβικη ηλικια, λιγη υπομονη, παρακαλω, σε 10 - 15 γενιες απο τωρα ισως ωριμασουμε και αρχισουμε να αναλαμβανουμε τις ευθυνες μας σαν μεγαλοι ανθρωποι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται τόσο πολύ. Η σημερινή γενιά των 20-40 όπου περισσότεροι από 1 στους 2 δεν έχουν δουλειά, ωριμάζουν απότομα.

      Μόλις ξεμπερδέψει ο τόπος από τους σημερινούς φοβικούς εγωιστάκους κρυφοχουντικούς συνταξιούληδες, οι αμέσως επόμενοι ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

      Delete
    2. Ναι ναι, δίκιο έχεις Jaga. Η ανεργία ωριμάζει μια κοινωνία πολιτικά. Γι'αυτό η πολιτική κορύφωση της Ελλάδας ήρθε τη δεκαετία του 1960, όταν η ανεργία είχε επίσης κορυφωθεί. Άντε, την πέταξες τη βλακεία της μέρας. Μπορείς τώρα να αποσυρθείς. Αύριο πάλι.

      Delete
    3. Εσύ από το άρθρο και όλα τα σχόλια, βρήκες να σχολιάσεις (βλακωδώς όπως πάντα) αυτό που έγραψα;

      Μάλλον ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία που περιγράφω, δεν εξηγείται αλλιώς.

      Delete
    4. Ναι λάθος έκανα. Εγώ είμαι βλάκας ενώ εσύ είπες κάτι πολύ έξυπνο.

      Τρία πουλάκια…

      Το ποστ είναι τόσο πολύ λάθος που βαριέμαι και να ασχοληθώ. Ασχολήθηκαν άλλοι.

      Αυτό που είπες εσύ στη βλακεία σου είναι σημαντικό. Περνάμε δύσκολες στιγμές και θα περάσουμε και πιο δύσκολα ακόμα πριν έρθουμε στα ίσα μας.

      Πολιτικές παρεκτροπές σαν αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια τις δεκαετίας του 60 ή και διαφορετικές δεν πρέπει να τις δούμε ως αναμενόμενες ή αναποφευκτες, μόνο και μόνο επειδή έχουν μαζευτεί μερικοί επικίνδυνοι ηλίθιοι και προσπαθούν με το λέγε λέγε να μας πείσουν γι' αυτό.

      Βγαίνετε και λέτε παπαριές ξανά και ξανά για χούντες, επαναστάσεις και όλες τις άλλες μαλακίες σιγοντάροντας ότι παρεκτροπή κι αν βγει, για να βγείτε από τη δύσκολη θέση να αναμετρηθούν οι βλακείες σας στον πραγματικό κόσμο ή για να φάτε τζαμπέ στην αναμπουμπούλα.

      Αλλά μη φας, έχουμε γλάρο. Η πλειοψηφία δε θέλει ούτε συριζοβλακείες, ούτε καθικοχούντες, ούτε μαλακοεπαναστάσεις. Ή θα σοβαρευτείτε ή θα μείνετε με το πουλάκι στο χέρι.

      Delete
    5. Στο ξαναλέω, έχεις μπουρδουκλώσει τους νευρώνες σου άσχημα, κάνε κάτι.

      Χούντα και πολιτική εκτροπή είναι ο "ηγέτης", είτε εκλεγμένος (με άλλες υποσχέσεις) είτε με το στανιό (στρατό), κάνει ότι θεωρεί αυτός καλό ή απαραίτητο, και επιβάλλει τη δική του αντίληψη δια της βίας, κόντρα στην πλειοψηφία που του ζητά να μην το κάνει ή έστω να παραιτηθεί και να αποχωρήσει χωρίς να γίνει σύρραξη.

      Ο μοναδικός λόγος που δεν είχαμε τέτοιες εξελίξεις τα προηγούμενα 2 χρόνια, κάτι που θα βόλευε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τους "εθνοσωτήρες" ώστε να ενεργοποιήσουν στρατιωτικούς νόμους και άλλα τέτοια ωραία (απαγόρευση συγκεντρώσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη δύση του ήλιου, κτλ), είναι γιατί ο κόσμος προτίμησε να τρώει ξύλο και χημικά καθημερινά στο Σύνταγμα, μένοντας στα συνταγματικά πλαίσια από την πλευρά ρου, παρά να "μπουκάρει στη Βουλή" και να δώσει την απαραίτητη αφορμή για τα χειρότερα. Και ορθώς έπραξε βέβαια, γιατί αλλιώς σήμερα μπορεί να είχαμε κυβέρνηση τύπου Ασάντ αντί απλώς για ρετάλια σφουγκοκολλάριους της τρόικας.

      Άντε τώρα πάρε τα χάπια σου γιατί από Σεπτέμβριο δεν θα σου τα πληρώνει κανένα ταμείο. Make your vote count.

      Delete
    6. Συνεχίζεις τα προβοκατόρικα για χούντες και στρατιωτικούς νόμους, αλλά τα κουκιά σου δεν βγαίνουν. Είχαμε εκλογές και ο λαός σας έριξε μούντζα. Με τόσες παπαριές που τον φλομώσατε, προτίμησε ποιον;; - Το Σαμαρά!

      Οπότε, αν δεν αφήσετε τις παπαριές ο λαός θα επιλέγει όποιον να'ναι εκτός από τους τρισηλίθιους του ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά θα κάνει. Παρακάτω σε βλακεία από τους τύπους που απαρτίζουν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει.

      Αλλά τελειώνοντας, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου που απέτρεψες πραξικόπημα γιατί επέλεξες να μην μπουκάρεις στη βουλή.

      ΤΡΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

      Εσύ και ο Βαξεβάνης αποτρέπετε το ένα πραξικόπημα μετά το άλλο. Εθνοσωτήρες κατ'εξακολούθηση…

      Λοιπόν, μάγκα, είσαι σε λάθος ιστότοπο. Αν θες να κάνεις μια χάρη στον εαυτό σου και στο κόμμα σου, πάνε στους παρακάτω ιστότοπους και μείνε εκεί. Εδώ σε έχουμε μόνο για να γελάμε και να μας θυμίζεις τι θα πει συριζοβλακεία. (Για σένα το λέω. Αν δεν θέλεις, δεν πειράζει, λίγο γέλιο και υπενθύμιση για μας καλά είναι).

      http://www.prasinipriza.com
      http://www.paidika.gr/

      Delete
    7. Μάλλον εσύ είσαι σε λάθος blog.

      Εγώ παρακολουθώ το G700 (από βίτσιο το ομολογώ) εδώ και τουλάχιστον 5-6 χρόνια.

      Εσύ το ανακάλυψες πριν κάποιους μήνες ή τουλάχιστον τότε σου γύρισε η βίδα και βρίζεις θεούς και δαίμονες.

      Χρειάζεσαι επειγόντως επαγγελματική ψυχική βοήθεια γιατί είσαι στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Η ψυχωσική επιθετική συμπεριφορά και οι συνεχείς απρόκλητες επιθέσεις προς "τους άλλους" είναι κλασικό πρόδρομο φαινόμενο.

      Στο λέω πολύ σοβαρά, δεν κάνω πλάκα. Περαστικά.

      Delete
    8. Για καλό το λες αυτό; Τι μας δείχνει το γεγονός ότι όχι μόνο είσαι σε λάθος ιστότοπο, αλλά ότι επιμένεις να είσαι σε λάθος ιστότοπο για 5-6 χρόνια;

      Πάντως εσύ είσαι καλός σε πάρα πολλά. Επιστήμονας, εθνοσωτήρας, ψυχίατρος. Ανεξάντλητο ταλέντο. Η κορύφωση όμως είναι στην ακούσια φαρσοκωμωδία.

      Άντε, λιγότερες από 5 ώρες έμειναν από την 6η Ιουλίου 2012. Κάνε ένα κουράγιο να μην μπουκάρεις στη βουλή και θα μας σώσεις και σήμερα από ένα ακόμα πραξικόπημα.


      IQ Jaga = IQ ΣΥΡΙΖΑ

      Επαναστάτες χωρίς φαιά ουσία.

      Delete
  8. Ψήφο στα 16:ίνα πληρωθή το υπό του σαββόπουλου ρηθέν:"είμαι 16άρης ,σας ....τα λύκεια".Μα είμαστε σοβαροί,ρε παιδιά;Μετά θα λέτε "τα τσογλάνια,που τους δώσαμε και δικαίωμα ψήφου".Εξ άλλου,δεν νομίζετε ότι πρέπει ν' αποτελέσει αίτημα των ίδιων των 16άρηδων;Γιατί η αμηχανία και η αποτυχία ενός εκλογικού μηχανισμού να φορτωθεί εν μέρει στους φτωχούς ώμους των παιδιών;

    ReplyDelete
  9. "Περαιτέρω μειώσεις μισθών ζητά από την Ελλάδα ο Χ.Ράιχενμπαχ" (5/7/2012):

    >> http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Oikonomia/29/109746/peraitero-meioseis-misthon-zita-apo-tin-ellada-o-chraichenmpach

    "...Όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια..."

    Αυτό για όσους στόκους επιμένουν ακόμη ότι το "πρόγραμμα προσαρμογής" έχει αποτύχει ή ότι δεν προβλέπει (μόνο) μειώσεις μισθών.

    Μόλις ο τροικανός έπαρχος της περιοχής τελείωσε την περιοδεία του στα υπουργεία, έδωσε το τελικό κειμενάκι στον Antonis για να το διαβάσει στη Βουλή.

    Το μόνο που λείπει πλέον είναι οι βουλευτές του ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ να σκάσουν μύτη στα έδρανα με μπλουζάκια "επαναδιαπραγμάτευση" και τον Ράιχενμπαχ να πάει στον μπαρμπέρη για βαφή, γιατί το μαλλί του ξέβαψε από τους προβολείς στις αμέτρητες συνεντεύξεις τύπου.

    ReplyDelete
  10. MBA certificate courses online

    My sibling recommended I may like this site. He was altogether right. This post really filled my heart with joy. You cann't envision essentially how much time I had spent for this data! Much appreciated!

    ReplyDelete
  11. Thank you for share this post for us. This post is very helpful for me and I hope also other. Please keep update and add more topic.
    I also write about the android app like Yowhatsapp APK Download

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Very nice blog. It is very useful for us. Thanks for good information.Visit here :wallpaper 3d parallax

    ReplyDelete
  14. I Love your article. You can visit my website : apk editor pro apk download

    ReplyDelete
  15. ΔΑΝΕΙΑ LENDINGTREE® INC.


    Έχετε επιδοθεί πού να λάβετε δάνεια, απορρίφθηκαν από τράπεζες και τώρα απογοητευθήκατε από πού να πάρετε δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στο lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
    Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
    Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
    Δάνειο για αγορά διαμερίσματος;

    Μην ψάχνετε άλλο, το LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
    Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
    Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
    Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
    οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

    Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο αριστείας μας Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ανά πάσα στιγμή της ημέρας.
    Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
    20 χρόνια

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

    . πραγματική χρηματοδότηση
    . επενδυτής ακινήτων
    . δάνεια κατασκευής
    . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
    . στεγαστικά δάνεια
    . Καταναλωτική πίστωση,
    . Δάνεια FHA
    . προσωπικά δάνεια
    . δάνεια αυτοκινήτων
    Εάν χρειάζεστε δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας μέσω

    email: lendingtreegroupinc@gmail.com

    email: lending-tree@outlook.com

    Ζεστή σκέψη

    ELIZABETH WALTER

    LENDINGTREE INC®

    ReplyDelete
  16. Broken planet sweatshirt combine the modest design language of the Parisian brand.
    https://brokenplanetmarkets.net/

    ReplyDelete