Saturday, June 2, 2012

Ευθύνη όλων να αποφύγουμε τον Δραχμαγεδδών


Του Καλλικράτη
Επιστολή προς τη G700

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας 32 ετών με δύο παιδιά. Δεν είμαι των 700 ευρώ, απλά είμαι πολύ νέος για να μπορέσω να χωνέψω ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το να καταρρεύσει ολοκληρωτικά η οικονομία, και ότι ο ερχομός του Δραχμαγεδδών μετά τις εκλογές δεν θα μου επιτρέψει καν την πρόσβαση στις 700 δραχμές. Ήδη, ζούμε τις πρώτες επιπτώσεις του επικείμενου. Ο αποκλεισμός από ασφάλιση εισαγωγών και εισαγωγικές πιστώσεις στον οποίο προχώρησαν ορισμένοι ασφαλιστικοί οίκοι του εξωτερικού στερεί πρώτες ύλες για την διατήρηση της παραγωγικής βάσης, συρρικνώνει τις οικονομικές συναλλαγές και το εμπόριο και θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη χτυπημένη από την ύφεση και την πιστωτική ασφυξία παραγωγή.

Ακόμα και τώρα που ατενίζουμε την άβυσσο, όμως, μυαλό δεν βάζουν μερικοί. Όπου σταθώ και όπου βρεθώ ανά την Ελλάδα, ακούω πολλούς να περιγράφουν την κατάσταση, με τα ίδια λόγια, την ίδια ευκολία και την ίδια ελαφρότητα που επεδείκνυαν και τα χρόνια της ανεμελιάς, της καλοπέρασης, της αδιαφορίας, της διαπλοκής και της δημαγωγίας. Όλων αυτών των αντιλήψεων και των νοοτροπιών που μας έριξαν στα βράχια. Μόνο που τώρα, εδώ που φτάσαμε, το ζητούμενο δεν είναι το επίπεδο διαβίωσής μας, αλλά το πώς θα επιβιώσουμε!

Το μόνο που ακούω αυτές τις μέρες είναι για τις ευθύνες των άλλων. Των έξω, του καπιταλισμού, του δικομματισμού και δεν συμμαζεύεται. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι αποφεύγει ο καθένας από εμάς, να σκιαγραφήσει, στο βαθμό που του αναλογεί, το πρόσωπό του στο κάδρο με τους υπαίτιους της εθνικής κατάρρευσης. Αυτοί όλοι που τώρα φωνάζουν, δεν ήταν στην πλειονότητά τους αυτοί που ευνοήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το πελατειακό κράτος που έκλεινε αγορές, ρύθμιζε επαγγέλματα, έθετε κατώτατες αμοιβές και ποσοστά, δημιουργούσε έργο απ’ το πουθενά, δεν άφηνε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός; Δεν είναι μήπως αυτοί που επέτρεψαν σ’ ένα φαύλο πολιτικό σύστημα να τους εκμαυλίσει; Ακόμη και σήμερα υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι επειδή ακριβώς φέρουν το προνόμιο της υπογραφής επιβάλλουν αντίποινα στους απλούς Έλληνες πολίτες επειδή τους περικόψανε τους αδούλευτους μισθούς, τις πλασματικές υπερωρίες, τα εκτός έδρας  κλπ. Όλοι αυτοί λοιπόν ξαφνικά θυμήθηκαν ότι πρέπει να τιμωρήσουν τους υπαίτιους (δηλαδή τους άλλους) και το εργαλείο για αυτό είναι η εναλλαγή των κέντρων εξουσίας με μοναδικό κριτήριο το όνειρο για επαναφορά στις επάλξεις τους. Ζήτω το νέο ’81.

Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και καμιά φορά ως τραγωδία. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Όσο πρόλαβε ο καθένας να αποφύγει την ατομική του ευθύνη, πρόλαβε. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, όλοι όσοι υπήρξαν απλά αγνοημένοι ή και θύματα των ευνοημένων του πελατειακού κράτους έχουν και αυτοί ευθύνη. Ο λογαριασμός της απόλυτης εθνικής τραγωδίας, θα βαραίνει ακόμη και τα ψάρια του Αιγαίου!

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αναλογιστούμε τι διακυβεύεται στις εκλογές του Ιουνίου. Και δεν είναι μόνο η παραμονή μας στην ευρωζώνη. Ο Δραχμαγεδδών δεν έχει να κάνει απλά με τα γνωστά περί κατάρρευσης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης στο 65%, τον τραπεζικό πανικό, το χάσιμο καταθέσεων και όλων αυτών των τρομακτικών αποτελεσμάτων μιας ασύντακτης χρεωκοπίας. Γεγονότα από ένα ζοφερό μέλλον που έχουν περιγράψει όλες οι μελέτες ξένων και εγχώριων αναλυτών.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη σε συνθήκες κατάρρευσης πολύ φοβάμαι ότι θα σημάνει το τέλος μιας ομαλής πορείας προς την Ευρώπη. Η μαύρη τρύπα της Βαλκανικής μας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Οι Έλληνες θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της ανυποληψίας, της απαξίωσης, της απομόνωσης, της ταπείνωσης, της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής συρρίκνωσης και ακόμη χειρότερα του εθνικού διχασμού. Η αντίστροφη κατεύθυνση θα είναι πιο δύσκολη από την έως σήμερα γραμμικά ανοδική εξελικτική πορεία μας. Έννοιες και μηχανισμοί που σήμερα διασφαλίζουν τα ελάχιστα για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, θα αποτελούν αλήστου μνήμης χαρακτηριστικά. Οι περιορισμοί που μας θέτει η Τρόικα, θα αντικατασταθούν από την υποταγή στις διάφορες ντόπιες μαφίες, την ανομία που θα κυριαρχήσει οριζόντια, περιορίζοντας την οικογενειακή και ατομική αυτονομία, και ένα κράτος ανίκανο να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ας δούμε λίγο τι έγινε στην Αργεντινή του χάους, όπου σε μία νύχτα το 40% του πληθυσμού πέρασε το όριο της φτώχειας, οι κατά τόπους περιφέρειες έκοβαν δικό τους χαρτονόμισμα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ο στρατός βγήκε να φυλάει τις τράπεζες και τα κτίρια από την οργή της μάζας.

Προσωπικά δηλώνω αηδιασμένος με την ανευθυνότητα του πολιτικού συστήματος αλλά και απογοητευμένος με τα μυαλά που κουβαλάμε σαν Έλληνες. Καταρχάς ουδέποτε καθίσαμε σοβαρά να συμβάλλουμε στη σύνταξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, είναι ανήκουστο το ότι πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων όσα εργαλεία μας παρείχαν οι εταίροι μας για να μεταρρυθμίσουμε την χώρα. Είναι αξιολύπητο που δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε πέντε αλλαγές στο όνομα των συντεχνιών και του κομματισμού.

Είμαι νέος και δεν εμπιστεύομαι την παρούσα πολιτική τάξη, γιατί είναι αδύναμη και διεφθαρμένη ηθικά. Οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων είναι ανθρωπάκια που δεν ξέρουν τι θα πει στήνω επιχείρηση και οικογένεια,. Είναι μικροί για τέτοια μεγάλα γεγονότα. Όμως η δημοκρατία μπορεί να μου δίνει το δικαίωμα να αμφισβητώ, αλλά δεν μου δίνει το δικαίωμα να αυτοκαταστραφώ. Για αυτό όσο θυμό και οργή να έχουμε, δεν θα πρέπει να αυτοκτονήσουμε διολισθαίνοντας  στο λάθος. Και το λάθος είναι ένα: η επικράτηση των νεολαϊκιστών κάθε πλευράς: των εμπόρων ψευδαισθήσεων και αυταπατών, των οπαδών της συνωμοσίας, των πατριδοκάπηλων και των υπάλληλων του λόμπι της δραχμής. Το συνονθύλευμα βολεμένων και επικίνδυνων προσωπικοτήτων  που για δεκαετίες τώρα πληρώνονται από εμάς για να κάθονται στα πεζοδρόμια ή να βγαίνουν στις τηλεοράσεις να φιλολογούν για τον πόνο μας. Το χρωστάω στα παιδιά μου για αυτό και θα παλέψω να επικρατήσουν οι δυνάμεις του ευρώ.

52 comments:

  1. Ευχαριστούμε τον Καλλικράτη για την επιστολή του. Αγαπητοί φίλοι, θα προσπαθήσουμε μέχρι τις 17 Ιουνίου να αναρτήσουμε όσες περισσότερες μπορούμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δηλαδή αν σας στείλω και εγώ επιστολή θα τη δημοσιεύσετε;
      Δύσκολο το βλέπω...

      Delete
    2. Εσύ είσαι παρόν καθημερινά στο blog με δεκάδες επιστολές σχόλια

      Delete
  2. Επειδή δεν θέλω να μπούμε πάλι σε κουβέντα όπου ο καθένας "μεταφράζει" τον άλλο όπως θέλει, εγώ έχω μία και μόνο ερώτηση προς τον Καλλικράτη και τους υπόλοιπους που θα σχολιάσουν εδώ από αύριο:

    Αν εμείς κάτσουμε στα αυγά μας, κάνουμε τους καλούς μαθητές και τηρήσουμε κατά γράμμα τα προβλεπόμενα από την τρόικα, είναι σίγουρο ότι θα "πετύχουμε";

    Μέχρι τώρα, η στατιστική δεν δείχνει καλή: Ένα μνημόνιο το Μάιο 2010 (αποτυχία), ένα μνημόνιο στις αρχές του 2012 και ένα μεσοπρόθεσμο μέσα στο 2011. Αφαιρώ τα ενδιάμεσα "μέτρα αναπροσαρμογής" που επίσης απέτυχαν. Τι μας μένει; Ακριβώς 1 στις 4 πιθανότητες, δηλαδή 25% επιτυχία.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Αν εμείς ποντάρουμε τη χώρα ολόκληρη στη "μπίλα" που λέει 25%, είμαστε τρομερά τυχεροί και όντως μας κάτσει, είμαστε σίγουροι για την επιβίωσή μας ΕΝΤΟΣ ευρώ;

    Έχει πει κανένας τι θα γίνει όταν τα διεθνή κοράκια πάρουν ακόμα πιο πολύ θάρρος, από τη δική μας 100% παθητική πλέον συμπεριφορά, και ξεσκίσουν εντελώς την Ισπανία; Εκεί δεν έχει πακέτο διάσωσης, εκεί έχει ξαφνικό θάνατο, για την Ισπανία και για το ευρώ επίσης.

    Υπάρχει πλάνο για αυτό το ενδεχόμενο; Δηλαδή να έχουμε ξεπουληθεί εντελώς στην τρόικα, να έχουμε περάσει δύο ακόμα χρόνια κολασμένης κατρακύλας, και στο τέλος του τούνελ, όταν ο ΟΟΣΑ προβλέπει πλεονάσματα, να δούμε την επιγραφή "sorry, no more euro"; Τότε θα γυρίσουμε στη δραχμή σε καλύτερες συνθήκες;

    Απλώς ρωτάω, γιατί φαίνεται πως όλοι (σχεδόν) βλέπουν το μέσα-έξω από το ευρώ ως το βασικό δίλλημα, ενώ δεν ξέρουμε καν αν θα υπάρχει ευρώ σε 2-3 χρόνια.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Σχετικά με το ενδεχόμενο της δραχμής, ένα σενάριο που ομολογώ δεν είχα ακούσει ποτέ με τόσο συγκεκριμένο τρόπο:

    >> http://thezocalo.blogspot.gr/2012/05/realistic-flowchart-for-greece-after.html?showComment=1338502980020#c6848544766873819354

    >> http://thezocalo.blogspot.gr/2012/05/realistic-flowchart-for-greece-after.html?showComment=1338503585604#c7130323699735162386

    Δεν τα παραθέτω όλο το σχολιασμό εδώ για οικονομία χώρου, όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά.

    Σημειωτέο ότι το παραπάνω μοντέλο αποσυνδέει πλήρως το "συναλλακτικό" από το "αποθεματικό" χαρακτήρα του νομίσματος, δηλαδή παύει πλέον οριστικά το ποιηματάκι περί απαξίωσης μισθών, καταθέσεων, κτλ.

    Αν η καθυστέρηση μετάβασης στη δραχμή, δηλαδή αντί για τώρα σε 2-3 χρόνια, εμπεριέχει μέσα ένα τέτοιο πλάνο ανεξάρτητου διπλού νομίσματος (χωρίς ευρώ), τότε ίσως και να έχει νόημα μια πιο "ήπια" μετάβαση.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ιδέα με το ασημένιο νόμισμα είναι τρομερή, αναρωτιέμαι πως δεν το είχαμε σκεφτεί νωρίτερα!

      Με το ασημένιο νόμισμα η ελληνική οικονομία δεν φοβάται πλέον τους βρικόλακες. #eleos

      Delete
  5. Το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει "επαγγελματικη" προσπαθεια για δημιουργια κομματος που να εκφραζει τις ιδεες του αρθρου. Οι προσωπικες προσπαθειες των κ. Μανου και Τζημερου ειναι ερασιτεχνικες και δεν μπορουν να ελκυσουν κοσμο. Ειμαστε εγκλωβισμενοι μεταξυ Βοριδη και Στρατουλη, χωρις να υπαρχει μια δυνατη φωνη λογικης στο πολιτικη συζητηση. Τωρα ειναι πολυ αργα για κατι τετοιο, αλλα νομιζω οτι αν δεν αφανιστουμε τελικα σαν χωρα, πρεπει να γινει μια προσπαθεια προς αυτη την κατευθυνση, για να μπορεσει να εκφραστει πολιτικα και αυτο το τμημα του εκλογικου σωματος, το πιο ανοιχτομυαλο και δημιουργικο.

    ReplyDelete
  6. Καλλικράτη
    (δηλ. συγκεκαλυμμένη g700)

    καθόλου δεν αισθάνομαι συνυπεύθυνος- αυτά θα μπορούσες να τα πεις σε όσους ψήφισαν Απόστολο Κακλαμάνη ( ο ένας από τους 4 του ΠΑΣΟΚ που μπήκαν στη Βουλή, σκέψου πόσους πελάτες έχει) και σε όσους ψηφίζουν γιούς και κόρες πάλαι ποτέ υπουργών

    Επίσης μπορείς να τα πεις σε αυτούς που χειροκροτούν την πελατειακή αναρρίχιση δικών τους (σαν εκείνο το παλικάρι που έκανε 9 χρόνια να τελειώσει ΤΕΙ αλλά ήταν κολλητός του Χρυσοχοίδη).

    Διότι σε τελική ανάλυση καλό είναι να καταλάβουμε όλοι ότι το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    Η δημοκρατία δεν εξαντλείται στο να ψηφίζουμε κάθε 4 (ή όσα) χρόνια αλλά στις δομές και τους θεσμούς που ισχύουν ΜΕΤΑ από την ψήφο (και την πλήρη έλλειψη πραγματικού ελέγχου).
    Δεν νοείται δημοκρατία με θύλακες διαφθοράς που κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει.

    Κι επειδή καλό είναι να κοιτάμε την πρακτική πλευρά του θέματος, πιστεύεις έστω και γιά ένα λεπτό ότι όποια κυβέρνηση και να βγει μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί την κατάσταση είτε με ευρώ είτε με δραχμή ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αληθινή τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού είναι ότι μετά τον Καπποδίστρια το νεο-ελληνικό κρατίδιο που συγκροτήθηκε κατάντησε ένα δυνάστικό κράτος και αποτέλεσε ουσιαστικά τον μεγαλύτερο εχθρό απέναντι του έθνους.

      Ένα κρατίδιο το οποίο αφού πρώτα μας μάντρωσε στο περιθώριο του Ελληνόφωνου κόσμου, συστηματικά εξόντωσε την μεγαλύτερη δύναμη του Ελληνισμού την οικουμενικότητά του και την οικουμενική Ελληνική αστική τάξη.

      Αυτό το κρατίδιο και η νομεκλατούρα του είχε και έχει κάθε συμφέρον να κρατά διαλυμένη την εθνική μας συλλογικότητα, αφού από κει αντλούσε και αντλεί νομιμοποίηση για να ηγεμονεύει!

      Ιστορικά το νεο-ελληνικό κρατίδιο αποτέλεσε για τον Ελληνισμό μια μορφη οπισθοδρόμησης στο πολιτικό πολιτισμό του έθνους.

      Delete
    2. @ser:
      ++
      Ακριβώς αυτό.

      Delete
    3. Καλλικράτη +++

      ser όταν σε ρώτησα τι κάνουμε μου απάντησες σοβαρότητα. Μερικές φορές όμως εσύ ο ίδιος τη χάνεις πέφτοντας στο επίπεδο επιχειρηματολογίας του jaga. Ο οποίος φυσικά σε επικροτεί

      Delete
    4. @Gμόσιος:

      Καλά δεν βαρεθήκατε πια αυτό το αποτυχημένο χαπάκι; Όποτε κάποιος σας λέει κάτι και δεν μπορείτε να αρθρώσετε μισό ανεπιχείρημα, να ξεκατινιάζεστε προσπαθώντας να μειώσετε τον άλλο; Είπαμε, η σχολή Παγκάλου τελείωσε, βρείτε άλλη.

      Delete
    5. Ναι, έχεις δίκιο. Ούτε μισό "ανεπιχείρημα" δεν μπορούμε να ορθώσουμε σαν τα δικά σου.

      Σωστός ο γλωσσοπλάστης. Κατά λάθος, αλλά σωστός.

      Delete
  7. Pesta re Ser, epitelous tha mas trellanoun toutoi edo. Den exoume pragmatiki dimokratia otan i nomothetiki kai i ektelestiki einai ena kai to ayto. SYGKEKALIMENI DIKTATORIA exoume. Aytos pou thespizei nomous, einai taytoxrona ypeythynos gia na elegxei tin efarmogi tous. Monos sou apofasizeis, monos sou diatazeis kai an thes mporeis na min tireis tous nomous pou o idios thespises xoris na se timorisei kanenas.

    Geloia, tritokosmika pragmata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι ρε σερ. Ζήτω ο Γιώργος Καισάριος. Ουπς ξέχασα αούα... αυτός είναι στη ΔΗΣΥ και ξέχασα ότι εσύ είσαι Τζήμερος. Ξέρεις αυτός που δεν έχει πτυχίο, αλλά κατεβαίνει συνδυασμός με το φίλο του σερ τον Μάνο. Ε...ρε...τι διαβάζω βραδιάτικα ο έρμος στα σχόλια...

      Delete
    2. Ksero ki'allous college drop-outs: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Roman Abramovich, Mahatma Gandhi....

      Delete
    3. Opote asto, ayta mas ta'pan ki'alloi pou tin eixan pio megali

      Delete
    4. Τελικά δεν κατάλαβα, οι Τζημερομάνοι θέλουν οι νέοι να "σπαταλούν" χρόνια και να σπουδάζουν ή μετά είναι over-qualified και "μη ανταγωνιστικοί" για την οικονομία;

      Delete
    5. Theloun beltiosi tou ekpaideytikou epipedou meso sobaris aksiologisis se oles tis bathmides.

      Delete
    6. Pliri apodesmeysi tis anotatis ekpaideysis apo otidipote kommatiko kai sobari ependysi ston epaggelmatiko prosanatolismo.

      Delete
  8. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η ανάγκη να σταθεί όρθια η χώρα και να μην περάσουμε σε στιγμές αλήστου μνήμης, είναι περισσότερο σοβαρό από την διάρκεια των σπουδών ενός ασήμαντου κομματικού νέου. Εγώ σας μεταφέρω το αίσθημα της απομόνωσης που αρχίζω νιώθω για τις παραγωγικές δυνάμεις αυτής της χώρας, λόγω της επικείμενης ανεξέλικτης εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ. Σημάδια που δείχνουν ότι κανένας ξένος δεν νιώθει υποχρεωμένος να σταθεί αλληλέγγυα στους έλληνες επιχειρηματίες μετά από τόσα χρόνια συναλλαγής, αντιθέτως, παρότι είμαστε ακόμη φερέγγυοι, μας έχουν ως 3η ή 4η επιλογή για να πωλούν τα προϊόντα τους. Κάτω από τους Τούρκους και τους Αλβανούς και το βάζω σε επίπεδο οικονομικής και ευρωπαϊκής κλίμακας και καθόλου φυλετικά. Μπορεί για κάποιους η επιστροφή στην δραχμή να μοιάζει μια απλή και χαμηλού ρίσκου εξέλιξη , όμως για όποιους έχουν ζήσει μεγαλώνοντας σε οικογένεια που δεν είχε πρόσβαση στην χρηματοδότηση, που παρήγαγε για να επιβιώσει, τότε δεν είναι απλά φόβος για την παλινδρόμηση είναι μια ήττα μετά από χρόνια προσπάθειας και μάχης για ένα καλύτερο μέλλον.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξαναλέω αυτό που ανέφερα ως σχόλιο σε προηγούμενη "επιστολή" και έπεσαν όλοι να με φάνε:

      Το ερώτημα είναι: "δραχμή" για όλους ή "ευρώ" για μερικούς;

      Για τους ανέργους, τους μισθωτούς των 350 ευρώ ή γαι τους μικρούς επαγγελματίες των φόρων και τους "τελους επιτηδεύματος", αυτό που περιγράφεις ως παλλινδρόμηση, ήττα και δύσκολο παρελθόν, τώρα αποτελεί εφιαλτικό παρόν και μέλλον.

      Άρα, δεν είναι αυτοί που θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχου, αλλά αντίθετα όσοι είναι λίγο-πολύ βολεμμένοι στην παρούσα κατάσταση και δεν θέλουν να ξεβολευτούν, άσχετα αν όντως έφτυσαν αίμα για να τα καταφέρουν. Ας ψάξουν τις ευθύνες αλλού, όχι σε αυτούς που είναι ήδη στον πάτο και θέλουν απλά μια άλλη λύση για να επιβιώσουν.

      Delete
    2. Αυτό το δίλημμα είναι του κώλου. ΑΠΛΑ! Με την δραχμή θα εξαθλιωθούν οι πάντες και οι πιθανότητες να ανακάμψει η οικονομία θα εκμηδενιστούν.

      Αυτά που γράφεις είναι πίπες! Είμαι απολυμένος και καθόλου βολεμένος (το σουξέ της εποχής) . Βολεμένοι είστε όλοι εσείς που από την μία κλαίτε για τα χαράτσια και απ' την άλλη δεν παραχωρείται ούτε ένα από τα τρελά προνόμια σας αγαπητέ μου.

      Την χώρα αυτή δεν θα την παραδώσουμε έτσι εύκολα στους αχταρμάδες.

      Delete
    3. @ Jaga :Mία ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ευνοήσει το κεφάλαιο εις βάρος των πολιτών που θα γίνουν φτωχότεροι. Την παραδοχή αυτήν την κάνουνε μέχρι και επιχειρηματίες:
      «Μία επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο....'Ομως θα επέστρεφε την χώρα 50 χρόνια πίσω.Κι εγώ είμαι πρώτα Έλληνας και μετά επιχειρηματίας»..Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg τον Φεβρουάριο...

      Delete
    4. Εσύ θεωρείς τον Μυτιληναίο πιο έγκυρο ή πιο μεγάλο "αρπακτικό" από τον Σόρος;

      Γιατί ο George βγήκε εχθές και είπε ότι αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι "να τηρήσει" η Ελλάδα είναι απλά ανεφάρμοστα. Και είπε ότι, ακόμα και με κάργα φιλομνημονιακή κυβέρνηση, το ευρώ έχει μόνο τρεις μήνες ζωής, αν δεν αλλάξει μυαλά η Γερμανία.

      Εσύ τι λες, θέλει να καταρρεύσει το ευρώ; 'Η αντίθετα να είναι ισχυρό αλλά υπό κίνδυνο, ώστε το δολάριο να συνεχίσει να είναι εκεί που είναι σήμερα;

      Τι νομίζετε, ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται γύρω από το δίλημμα "δραχμη-ευρώ"; Τουλάχιστον γαι εμάς, το ζητούμενο είναι η διαθεσιμότητα χρήματος (ρευστότητα), αλλά όχι από δανεικά γιατί έτσι θα γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση πολύ σύντομα (βλέπε 2010->2012).

      Delete
    5. Θες να πεις το σωστό δίλημμα είναι ευρώ για όλους ή δραχμή για τα λαμόγια που θέλουν να αγοράσουν κοψοχρονιά τη χώρα

      Delete
    6. Στο "όλους" βάζεις μαζί Σόρος και G495;

      Ενώ στα "λαμόγια" που θα αγοράσουν τη χώρα σε δραχμές βάζοεις ποιους; Τους αριστεριτζήδες μπαμπούλες με τα σεντούκια γεμάτα πετροδόλλαρα;

      Δεν παλεύεστε λέμε...

      Delete
  9. Προσωπικά τα όποια δάκρυά μου είχα για τη χώρα τα περισσότερα τα έχυσα πάνω στη μελέτη της ιστορίας. Όσο για τα δύσκολα που έρχονται ούτε θα φοβηθώ, ούτε και...θα κλάψω. Θα τα αντιμετωπίσω όσο πιο ψύχραιμα μπορώ ως μια ιστορική νομοτέλεια αλλά συνάμα και ως μια χρυσή ευκαιρία να ξαναχτίσουμε αυτό το μπουρδέλο από την αρχή.

    Οφείλουμε όσοι ιδιαίτερα από έμας είμαστε πατεράδες να παλέψουμε με νύχια και με δόντια να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη χώρα, ένα λειτουργικό κράτος αντάξια του έθνους μας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, σ'αυτό έχεις δίκιο. Μόνο ένα Τσιπροκαμμένο κράτος είναι αντάξιο του Ελληνικού έθνους. Τα παιδιά σου θα έχουν πολλά να λάβουν...

      Delete
  10. Γινόμαστε μάρτυρες του τέλους της λεηλατικής κομματοκρατίας και της δυναστικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

    Ο Σύριζα είναι αδύνατον εκ φύσεως να αποτελέσει το νέο κομματο-κλεπτο-κρατικό όχημα για την περαιτέρω επιβίωση της λεηλατικής φύσης του πολιτικου μας συστήματος.

    Όσοι ονειρεύονται κάτι τέτοιο θα μείνουν με το όνειρο. Η επικράτηση του Σύριζα θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής του οριστικού τέλους της Ελληνικής πολιτικής φαυλοκρατίας συνολικά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ++
      Πολύ σωστό και αυτό.

      Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην παρέα του Τσίπρα, αλλά το θέμα είναι ότι οι "απέναντι" έχουν ξεκαθαρίσει, με λόγια και έργα, τι προτίθενται να κάνουν. Και όσο πιο ξεκάθαροι γίνονται, τόσο πιο πολύ πέφτουν τα ποσοστά τους.

      Από την άλλη, όσο πιο πολύ ετερόκλητο κόσμο μαζεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνει πίσω μετεκλογικά, αλλιώς θα αποσυντεθεί σε χρόνο ρεκόρ στις συντιστώσες του.

      Delete
    2. JP KoningJune 2, 2012 5:47 PM

      "The restored drachma would stay in circulation only if the Greeks were denied access to foreign exchange, preventing the informal use of the euro. That would require draconian exchange controls..."


      Also, what about the already-existing paper euros circulating in Greece? I don't see why a shopkeeper would accept drachmas when there are plenty of good euros in people's wallets.

      Gresham's law only applies when there are two circulating currencies and the authorities successfully enforce a peg such that one currency is artificially overvalued. The undervalued currency disappears from circulation as people either hoard it or send it overseas where it has more purchasing power, leaving only the overvalued (the "bad") currency to circulate.

      But in Greece, the authorities lack the authority and power to even set a peg to begin with. Rather than being expelled, already existing paper Euros will continue to circulate while new drachmas fall to a deep discount. Anticipating this fall, why would people even rationally accept drachmas to begin with? New drachmas will be valueless as good money drives out bad.

      Delete
    3. There is a real choice between two parallel currencies only when their circulation is equal and plentiful. If one is scarce and "foreign", then the other, the cheap one, becomes the default currency of everyday exchange.

      Additionally, no one, not even the most pro-drachma advocates, dream of replacing euro in 24 hours. Instead, there will be a period of 6 months up to 2 years of double currency in Greece, as it works in other (poor/developing) countries. The only critical factor is the amount of money circulation (in euro) that the Eurogroup regards as "acceptable risk" for the Greek economy: if it is realistically too low, then the euro will be dropped shortly by default.

      Delete
    4. I won't cry for you Argentina!

      Delete
    5. Kratos is power.....not knowledge...

      "real world shop keepers simply cannot pre-calculate the would-be equilibrium value for the soon-to-be drachma, and will assume it to be 0. "

      That is a silly argument. The drachma will have a positive value as long as the Greek government makes it the only legal tender - shopkeepers and shoppers will still have to pay taxes.
      Reply
      eurobaggerJune 4, 2012 7:11 AM

      I'm sorry, but that's way oversimplistic. At fist I thought this was good summary but the more I think about it, the more wrong things I find about it.

      I'll start with the middle: drachma and Greek central bank, as this is what the rest of the issue hangs on.

      1. It is not given that Greeks would not be able to create independent or at least largely independent central bank. Just because most Greeks find paying taxes optional does not have to guarantee that their central bank would print money like newspapers. As bad as Greece is politically, it is not Latin America-style banana republic: it has strong national identity and cohesion, and Greeks might be able to get themselves politically to create tolerable central bank.

      Nation's propensity to pay taxes (fiscal matters) is not the same as single, centralized organization that is legally protected and manned by central bankers. The two are not cut using the same nation's peculiar political cookie cutter.

      2. As long as not hyperinflated, drachma would not be worthless: if stable, after some time it could gain trust proportional just like other fiat money. Low exchange rate is not "valueless". If 1 unit of national currency buys you coffee and doughnut year in, year out, that's a working currency, even if that unit is worth 5 US cents. Drachma might be comparable to Romanian leia or Ukrainian hryvna: even if rule of law in the country is relatively poor, that does not guarantee hyperinflation already.

      Bad money pushes out good money only if bad money is actually bad, and that's not proven in Greece.

      3. Currency controls would be unnecessary, as it would actually be counterproductive: faced with underground euroization/dollarization, politicians would have to back off pressure on central bank. Were it not for such underground black markets, additional pressure on politicians would not be present, and that's bad, not good.

      4. If there was moderate inflation and low exchange rate of drachma (low, but not worthless), that would actually be a great thing for Greece: tourism would become extremely cheap by foreign standards and a much bigger source of income for Greece. OTOH, imported fuels and the like would become very expensive - and that's both good and bad thing, good in the sense Greeks would actually start being thrifty with them, bad because it would add to operating costs.

      Delete
    6. @ vaggelas

      Τι λες ρε μάγκα; Για ποια "φύση" μιλάς;;;

      Σε αυτό αναφέρομαι: "Ο Σύριζα είναι αδύνατον εκ φύσεως να αποτελέσει το νέο κομματο-κλεπτο-κρατικό όχημα για την περαιτέρω επιβίωση της λεηλατικής φύσης του πολιτικου μας συστήματος."

      Ό,τι να'ναι κι εδώ…

      Delete
  11. "Δουλέψτε μέχρι τα 80 σας χρόνια!" (4/6/2012):

    >> http://www.hbnews.gr/permalink/133313.html

    "...η κρίση χρέους στην Ευρώπη καταδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να αποδεχθούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εργαστούν περισσότερα χρόνια, όσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής..."

    Όχι, δεν το είπε ο Λοβέρδος (το έχει πει παλαιότερα βέβαια). Πριν σπεύσουν κάποιοι να συμφωνήσουν, ας διαβάσουν ποιος το λέει και που εργάζεται. Δεν χρειάζεται κανένα σχολιασμό.

    ReplyDelete
  12. Ακόμα δεν κατάλαβα γιατί επιμένετε ότι θα βγούμε από το ευρώ. Αν δηλαδή, βάσει του δημοσιονομικού συμφώνου, δε μας βγάζει έξω το χρέος που φέρνουν τα μνημόνια, για ποιο άλλο λόγο να βγούμε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό δεν το έχει εξηγήσει κανείς, είναι αλήθεια. Κάτι σαν παγανιστικό δόγμα ένα πράγμα.

      Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κατά σειρά:
      (1) ΕΕ/ΔΝΤ κόβουν τα δανεικά, ή εμείς λέμε όχι σε αυτά
      (2) η εσωτερική αγορά ζορίζεται, σταματάμε να πληρώνουμε
      (3) ως αντίποινα η ΕΚΤ στεγνώνει την Ελλάδα από ευρώ
      (4) ως αντίποινα, εμείς κυρήσσουμε διαγραφή του χρέους
      (5) ...all out war...

      Τα 1-2 τυπικά επιτρέπονται. Το 3 είναι ενάντια στο ίδιο το σύμφωνο της ΕΕ και της ΕΚΤ, άρα παράνομο. Οπότε η Ελλάδα δικαιολογείται να κάνει κάτι αντίστοιχης προκλητικότητας. Φυσικά από το 3 και πέρα ουσιαστικά εγκαταλείπουμε το ευρώ, αν και τυπικά μπορεί ακόμα να το έχουμε επίσημα.

      Delete
  13. Dioti i draxmi einai to nonisma tis epanastasis. Einai "cult".

    ReplyDelete
  14. Mπορούν να μας βγάλουν όποτε θέλουν μέσω της συμφωνίας Target2, την επόμενη στιγμή που θα αναστείλουν τις πληρωμές/στήριξη στις τράπεζές μας μέσω της Target 2 έχουμε βγει εκτός και κόβουμε νόμισμα θέλουμε δε θέλουμε....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό δεν το έχει εξηγήσει κανείς, είναι αλήθεια. Κάτι σαν παγανιστικό δόγμα ένα πράγμα.

      Αυτό που μπορεί να γίνει είναι κατά σειρά:
      (1) ΕΕ/ΔΝΤ κόβουν τα δανεικά, ή εμείς λέμε όχι σε αυτά
      (2) η εσωτερική αγορά ζορίζεται, σταματάμε να πληρώνουμε δόσεις
      (3) ως αντίποινα η ΕΚΤ στεγνώνει την Ελλάδα από ευρώ
      (4) ως αντίποινα, εμείς κηρύσσουμε διαγραφή του χρέους
      (5) ...all out war...

      Το 1 τυπικά επιτρέπεται, βάσει των πολύ "επιτυχημένων" συμβάσεων δανεισμού που έχουν υπογράψει.

      Τα 2-3 είναι ουσιαστικά μια επαναλαμβανόμενη, σταδιακά κλιμακούμενη διαδκασία. Τελικά όμως, το 3 είναι ενάντια στο ίδιο το σύμφωνο της ΕΕ και της ΕΚΤ, άρα παράνομο. Δεν μπορεί απλά και μόνο πατώντας στο Target2 η ΕΚΤ να αρνηθεί εντελώς κυκλοφορία νομίσματος σε χώρα-μέλος. Οπότε η Ελλάδα δικαιολογείται να κάνει κάτι αντίστοιχης προκλητικότητας, αν μη τι άλλο για να διαφυλάξει την εσωτερική ρευστότητα.

      Φυσικά από το 3 και πέρα ουσιαστικά εγκαταλείπουμε σταδιακά το ευρώ, αν και τυπικά μπορεί ακόμα να το έχουμε επίσημα στο κάδρο και να το κοιτάμε.

      Delete
    2. Αμα σου κόψουν την παροχή ρευστότητας μέσω του target2 η στήριξη των τραπεζών μπορεί να γίνει μόνο με εθνικό νόμισμα.

      Delete
    3. Σωστός αυτό, αλλά το Target2 έχει συγκεκριμένες ρήτρες. Δεν είναι στην κρίση του κάθε Ντράγκι αν η ΕΚΤ θα εγκρίνει ή όχι χρήμα σε κάποια χώρα.

      Αυτό εννοώ, ότι αν παρόλα αυτά γίνει κατάχρηση από την πλευρά της ΕΕ/ΕΚΤ, υπάρχει πάντα μια αρκούντως προκλητική ανταπάντηση από την άλλη πλευρά.

      Delete
  15. Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος πάντα με καλές προθέσεις

    ReplyDelete
  16. Ο φόβος μπαίνει μέσα μας με το τσουβάλι και βγαίνει-αν βγει ποτέ-με το αγκίστρι.Ο πανικός της επιστροφής στη δραχμή έχει διαλύσει το φαντασιακό όλων μας.Όπως,λοιπόν,οι αγορές κινούνται και αντιδρούν "νευρικά",έτσι και στις 17 του μήνα ο λαός θα ψηφίσει νευρικά ,για να μην πω αλαφιασμένα.Ξέρετε πόσες φορές ζει ο μελλοθάνατος την εκτέλεσή του;Άπειρες.Όταν ακούει την ομοβροντία του αποσπάσματος δεν νοιώθει τίποτα.Κι εδώ θα έχουμε εικονική εκτέλεση.

    ReplyDelete
  17. High DA backlinks are backlinks created on high Domain Authority websites. Domain Authority can guess ranking of website on search engines, your webiste will be rank high in SE when your DA point of website is high.



    Join now: High DA backlinks service

    ReplyDelete