Thursday, November 25, 2010

Αφήσε πίσω το χθες, επένδυσε στο αύριο

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε ένα έντονο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβερνητικών φορέων, κοινωνικών εταίρων, τεχνοκρατών των δανειστών μας, δημοσιογράφων και απλών πολιτών, με αφορμή τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η τρόικα, που σαν «κακός δαίμονας» αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας, λειτουργεί έτσι κι αλλιώς ως καταλύτης μιας μεταρρυθμιστικής δυναμικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να βγει από το τέλμα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Υπάρχουν, βέβαια, ερωτήματα και φόβοι.

Ζήσαμε ήδη σημαντικές οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και μισθών στο δημόσιο τομέα που επιβάρυναν μέσα από την πτώση της κατανάλωσης και κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Σε λίγο καιρό ενδέχεται να δούμε και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μαζί με μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ και κλείσιμο υπηρεσιών. Αυτά είναι όντως πρωτοφανή και ξένα γεγονότα για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας.

Μακάρι να μη φτάναμε ως εδώ. Πρέπει να αναλογιστούμε όμως αν πρόκειται για μέτρα συνωμοσίας για την καταστρατήγηση του έθνους ή, απλά, για συμπτώματα μιας ξέφρενης πορείας μαζικής οικονομικής και κοινωνικής ανόδου βασισμένης σε δανεικά και της πελατειακής διαχείρισης των περιορισμένων κοινωνικών και άφθονων δανεικών πόρων.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η προστασία των σημερινών θέσεων εργασίας μοιάζει εύλογη μπροστά στο φόβο της οικονομικής καταστροφής. Δεν παύει όμως να αποτελεί δικαιολογία για τη συντήρηση του χθες από τους κάθε λογής «προστάτες» του αδηφάγου μεταπολιτευτικού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της χώρας. Θέλουμε να μεταβούμε σε μια νέα εποχή ευκαιριών και δημιουργίας για τις νέες και τις μελλοντικές γενιές; Αν ναι, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, δημόσιας και ιδιωτικής, είναι κλειδί για το δικό μας αύριο.

Η τρόικα από τη μια μας κρατά μακριά από το χείλος της χρεοκοπίας, κι από την άλλη επιχειρεί να σπάσει την ακαμψία της οικονομίας, μέσα από μια μνημειώδη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των εργασιακών σχέσεων και κινήτρων στην αγορά εργασίας. Δεν είναι δίκαια, θα πούνε πολλοί από μας.

Όμως, απέναντι σε ποια σημερινή δικαιοσύνη είναι άδικα τα μέτρα αυτά; Απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες ανέργων; Απέναντι στους χιλιάδες νέους εργαζόμενους σε ετοιμοθάνατες επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως έχουν εκχωρήσει μέρος του μισθού τους για να κρατήσουν την εργασία τους; Έχουμε ή δεν έχουμε έλλειμμα εκπροσώπησης στις διαπραγματεύσεις σχέσεων εργασίας; Υπάρχει ή δεν υπάρχει έλλειμμα υγιούς συνδικαλισμού; Δηλαδή, καταργώντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις ενισχύουμε την Εθνική γενική συλλογική σύμβαση ή μήπως φτιάχνουμε μια νέα μηχανή παραγωγής ανεργίας;

Η μεταρρυθμιστική πρόταση θέτει βάσεις για πιο δίκαια, συμμετοχική και υγιή συνδικαλιστική δράση. Δίνει αίτια και κίνητρα στους ίδιους τους εργαζόμενους να δημιουργούν δικά τους σωματεία ταυτισμένα με τις ανάγκες τους και όχι με την ατζέντα που ενισχύει την συνδικαλιστική καριέρα των κομματικά διορισμένων εργατοπατέρων.

Ίσως, βέβαια, να μη θέλουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Ίσως να εθιστήκαμε σε μια χώρα, παλαιού τύπου, που δεν ταιριάζει με το νέο κόσμο γύρω μας και να προτιμάμε να τη δούμε να βυθίζεται με εμάς μέσα της. Μήπως πρέπει να αναλογιστούμε με ποιά συνείδηση μαχόμαστε το άνοιγμα της αγοράς μας; Αυτή του καταναλωτή, αυτή του εργαζόμενου ή αυτή του «πατριώτη»;

Το άνοιγμα της αγοράς εργασίας θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην ανακατανομή πόρων κι ευκαιριών μεταξύ οικονομικών κλάδων. Το βιοτικό επίπεδο κάποιων από εμάς θα πέσει απότομα. Πολλοί θα πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο εργασίας και συμμετοχής στην παραγωγή του εθνικού μας πλούτου. Άλλοι κλάδοι κι άλλοι εργαζόμενοι όμως θα επωφεληθούνε. Αυτοί που στέκουν στα πόδια τους σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σε αυτούς πρέπει πλέον να βασιστεί η χώρα, η εθνική οικονομία. Ποντάροντας ως κοινωνία πάνω τους θα δούμε το βιοτικό επίπεδο όλων μας να ξανανεβαίνει σύντομα.

Οι περικοπές, συγχωνεύσεις και προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου δεν αρκούν. Για να πετύχουμε το στοίχημα της φερέγγυας Ελλάδας της νέας χιλιετίας, πρέπει σα χώρα να ανοίξουμε τα οικονομικά μας σύνορα, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και να επενδύσουμε οι ίδιοι στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δυναμική κλάδων με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: αγροτεχνολογικά προϊόντα, τουρισμός, υγεία, ναυτιλία. Χωρίς ευέλικτη και ανοικτή αγορά εργασίας είναι αμφίβολο αν τα παραπάνω θα επιτευχθούν. Χωρίς πολιτική βούληση και κοινωνική συγκατάθεση, είναι απίθανο αν θα τα καταφέρουμε.

Η γενιά μας έχει, ούτως ή άλλως, υποθηκεύσει ήδη το μέλλον της σα μια μοντέρνα Ιφιγένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Το στοίχημα είναι πλέον αν θα διαφυλάξουμε το μέλλον όσων έρχονται μετά από μας. Ας κάνουμε όλοι μαζί το – τόσο τρομακτικό αλλά, τόσο αναγκαίο – άλμα προς τα μπρος κι ας μπούμε επιτέλους με τόλμη στο δρόμο της νέας γενναίας Ελλάδας.

59 comments:

  1. Σήμερα είμαι αποφασισμένος να δαγκώσω οποιονδήποτε αναλυταρά της μουντίλας σκάσει μύτη.

    ReplyDelete
  2. Επισημαίνω και πάλι την δραματική στροφή 180 μοιρών της G700 σε θέματα που μέχρι πριν 2 χρόνια θεωρούσε απαράβατο δικαίωμα όχι μόνο των νέων εργαζομένων αλλά ΟΛΩΝ των εργαζομένων. Οι κομματικοί τεμπέληδες ΔΥ.

    Για να μην μακρηγορούμε, παραπέμπω τα ερωτήματά μου στο αμέσως προηγούμενο post, σχολιάζοντας τις "νέες" θέσεις του Π.Σταμπολίδη, στις οποίες ευγενικά περιμένω απαντήσεις.

    Στο μεταξύ, ρίξτε μια ματιά τι γράφατε μέχρι πριν από 2-3 χρόνια σχετικά με τα ίδια θέματα:

    "Δώστε το πόρισμα για τα εργασιακά στη δημοσιότητα" (7/4/2008):
    http://g700.blogspot.com/2008/04/blog-post_07.html

    "Οι νεόπτωχοι της διπλανής πόρτας" (14/1/2008):
    http://g700.blogspot.com/2008/01/blog-post_14.html

    (-> ειδικά το πρώτο σχόλιό σας σχετικά με το επίπεδο φτώχειας στην Ελλάδα)

    "Μερική Ανεργία. Πλήρης Ανοησία." (12/2/2009):
    http://g700.blogspot.com/2009/02/blog-post_12.html

    "...οι επιχειρήσεις πρέπει πάση θυσία να στηριχτούν και να μην κλείσουν, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει θυσιάζοντας την απασχόληση και το εργατικό εισόδημα. Δε βρισκόμαστε σε μια ομαλή οικονομικά περίοδο όπου δεν τρέχει μία...
    ...η στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από τη δραματική αύξηση της ανεργίας ή της φτώχειας όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά αντιθέτως είναι σαν να αφήνουμε το αυτοκίνητο ακυβέρνητο σε κατηφόρα και χωρίς χειρόφρενο..."


    "Το πρόσχημα της κρίσης" (4/12/2008):
    http://g700.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

    "...(Η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ)...Να προστατευτούν πάση θυσία οι επιχειρηματίες και οι άλλοι ας κόψουν το κεφάλι τους. Δεν είναι έτσι όμως. Οι εργαζόμενοι είναι και αυτοί καταναλωτές. Εφόσον περικοπούν επιπλέον τα εισοδήματά τους, ο πρώτος που θα πληγεί από τη μείωση της κατανάλωσης θα είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις και ο κύκλος εργασιών τους..."

    Όπως λέτε και εσείς, το "πρόσχημα της κρίσης" δεν ακυρώνει την ορθότητα ή όχι των παραπάνω επιχειρημάτων. Είτε τότε είχατε δίκιο είτε τώρα που λέτε τα ακριβώς αντίθετα. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.

    ReplyDelete
  3. Αυτά που επισημαίνετε στο άρθρο είναι σωστά, η λύση είναι εντελώς λάθος. Το ίδιο έλεγε ο Jeffry πριν ένα χρόνο, το ίδιο και εσείς, το ίδιο και κάθε σοβαρός οικονομικός αναλυτής εδώ και στο εξωτερικό.

    Ο ακρωτηριασμός είναι η πιο γρήγορη και απλή επιλογή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα, απλώς το "ακυρώνει", αφήνοντας κουσούρι για μια ζωή. Δεν είναι όλα μαύρο-άσπρο, τα προβλήματα και οι λύσεις για το στήσιμο μιας οικονομίας από την αρχή είναι πολύ πιο σύνθετες από οποιεσδήποτε "συνταγές" τύπου μνημονίου.

    ReplyDelete
  4. Oi Ellines exete kollisei me to mnimonio. To mnimonio den einai thesfato, oi politikes pou apaitountai den einai tis perissoteres fores kan entos tou mnimoniou. Apla to mnimonio bazei ladi sta granazia tis skouriasmenis mixanis. Ki ayto prepei na to blepoume thetika, ena eidos tough love. Giati mono etsi tha proetoimastoume psyxologika gia tis meres pou erxontai.


    kalo to arthro G700, skliro alla xreiazontai kai tetoia

    ReplyDelete
  5. "Ο ακρωτηριασμός είναι η πιο γρήγορη και απλή επιλογή"

    Ενω εσυ,απότι καταλαβαίνω, προτιμάς τον αποκεφαλισμό.

    ReplyDelete
  6. "rat700

    Oi Ellines exete kollisei me to mnimonio"

    Καποιοι τυπαράδες βγάζουν το ψωμί τους με τον "αντιμνημονιακό αγώνα".Και κάποιο άλλοι το πατεσπάνι τους.

    ReplyDelete
  7. Σε τελική ανάλυση όλοι αυτοί οι αναλυταράδες και τυπαράδες προσφέρουν πολύ καλές υπηρεσίες στην εφαρμογή του μνημονίου.Μόλις η κοινωνία τους βλέπει "ποιοί είναι και τί είναι" αρχίζει να προσεύχεται στο μνημόνιο.Μνημόνιο και ξερό ψωμί.

    ReplyDelete
  8. jaga
    εμενα το ποστ μου άρεσε πολύ διότι είναι μεστό και σοβαρό.
    Πράγματι αυτή η γενιά έχασε- τέλος.
    Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην "θάψουμε" και τις επόμενες γενιές.

    Για τον τρόπο που θα γίνει το συζητάμε.
    Ούτε ο normad έχει δίκιο που τα βλέπει όλα ρόδινα, ούτε εσύ που γαντζώνεσαι στη λογική των "κεκτημένων" και της "ήπιας προσαρμογής".

    Τα πράγματα είναι ΞΕ-ΚΑ-ΘΑ-ΡΑ.
    Είμαστε πανάκριβοι στις υπηρεσίες και δεν παράγουμε τίποτα.

    Δεν έχουμε δημιουργήσει υποδομή που θα στηρίξει ανάπτυξη (πχ Bangalore, Palo Alto, City) - ουτε καν βάσεις δεδομένων δεν έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

    Η συνταγή είναι αφ' ενός να γίνουμε φτηνότεροι (5 ευρώ ο καφές ? έλεος) και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις υποδομές ώστε να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα (ιδιαίτερα των νέων)

    Αναρωτήσου γιατί ο libertarian και ο rat700 (και αλλοι) βρίσκονται εκτός Ελλάδος και δεν μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν ΕΝΤΟΣ Ελλάδος ?

    Η λύση είτε το θέλεις έιτε όχι είναι μία - δεν θα μιλήσω εγώ διότι μπορεί να με θεωρείς προκατειλλημένο
    Δες τι λέέι ο Παπαδόπουλος, ένας άνθρωπος τίμιος, ειλικρινής και γιά τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ (όχι της πλάκας σαν τον Πάγκαλο...)

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231068657

    Πρέπει ΑΜΕΣΑ να απολυθούν ΔΥ

    και ειλικρινά κάθε φορά που ακούω δηλώσεις του τύπου "δεν θα απολυθούν ΔΥ" φρίττω
    διότι δείχνει ξεκάθαρα ότι το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας εκτός από ανίκανο και διεφθαρμένο είναι και ανίδεο

    ReplyDelete
  9. Για να βγεί κάποιος απο την ασημαντότητά του νομίζει ότι του αρκεί να πεί κάποιο "οχι" που τον διευκολύνει σε μια φασαρία επειδή τον θρέφει υλικά και ψυχολογικά.

    ReplyDelete
  10. περαστικά στον Παπαδόπουλο

    Μπήκε πριν λίγο στο ΝΙΜΙΤΣ - εγκεφαλικό

    ReplyDelete
  11. @ser:

    "...ούτε εσύ που γαντζώνεσαι στη λογική των "κεκτημένων" και της "ήπιας προσαρμογής"..."

    Κάθε άλλο. Δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπίζομαι αργόμισθους ΔΥ που τους πληρώνω εγώ και δεν με εξυπηρετούν όταν χρειαστώ κάτι. Αλλά από την άλλη, υπάρχουν υπεύθυνοι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι αργόμισθοι. Η "οριζόντια προσαρμογή" είναι κατεξοχήν άδικο μέτρο που προκαλεί ακόμα περισσότερες αντιδράσεις και κρύβει τους πραγματικά λαμόγια.

    "...και ειλικρινά κάθε φορά που ακούω δηλώσεις του τύπου "δεν θα απολυθούν ΔΥ" φρίττω..."

    Και εγώ επίσης. Αξίζει να δούμε ποιοι υπουργοί το δηλώνουν απερίφραστα, για να καταλάβει κανείς πως σκέφτονται πίσω από τις κάμερες. Αν πραγματικά θέλουν να κάνουν κάτι, ας πετάξουν στο δρόμο πρώτα του "δικούς τους", που πληρώνονται και δεν κάνουν τίποτα, για κανέναν (ακόμα και όταν είναι "συνδικαλιστές").

    Θυμίζω ότι το να φύγει κάποιος στο εξωτερικό λύνει το *ατομικό* πρόβλημα, όχι το συνολικό (της χώρας). Προφανώς εμείς συζητάμε πως θα σωθεί η χώρα, ολόκληρη, όχι μόνο όσοι καταφέρουν να έχουν δουλειά στους επόμενους 12-24 μήνες. Δικαίωμα βέβαια του καθενός να κάνει τις προσωπικές του επιλογές.

    Ο Παπαδόπουλος πάντως δεν είναι συνδικαλιστής, είναι νεο-σοσιαλιστής, κάτι σαν επαναστάτης δημοσιονομικής προσαρμογής. Όταν ήταν υπουργός έκανε ακριβώς αυτά που καταγγέλλει τώρα. Περαστικά του κιόλας, γιατί είναι στην εντατική, μάλλον με εγκεφαλικό.

    ReplyDelete
  12. Τελικά δεν είναι εγκεφαλικό, υποτασικό με ταχυκαρδία είναι. Μάλλον θα είναι εντάξει και θα βγει σύντομα.

    ReplyDelete
  13. "...Ο Παπαδόπουλος πάντως δεν είναι συνδικαλιστής, είναι νεο-σοσιαλιστής."

    Άντε τον βάφτισα και συνδικαλιστή τον άνθρωπο...

    ReplyDelete
  14. Παπανδρέου:

    "ΘΑ βάλουμε τάξη στο σπάταλο κράτος την επόμενη διετία".

    Με την ησυχία σου πρόεδρε.

    ReplyDelete
  15. Εσείς οι νέοι που πληρώνετε την κρίση με την ανεργία βρείτε τα πρώτα με την μιζέρια και την κλάψα των τάχαμου αριστερών "επαναστατών" και των φλωρο-enterpreneurs γιατί αλλιώς την έχετε κάτσει.

    http://www.varometro.net/blog/skotwse_ton_niko_dimou_pou_kryveis_mesa_sou/#comment-9024

    ReplyDelete
  16. Β. Πούτιν
    «Δημιουργία κοινής αγοράς Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ»

    http://www.tovima.gr

    H Ρωσσία ήταν πάντα μια χώρα της Δύσης.Μια χώρα που συνέβαλε στη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού.Ηλθε η ώρα να ενωθεί και θεσμικά με τις αδελφές χώρες.
    Προχθές στη Λισαβόνα βρήκε το ρόλο της στο ΝΑΤΟ.Σε λίγο θα είναι μέλος του ΠΟΕ.
    Με το βερολίνο, ο έρωτάς τους, αυτό το διήμερο, γίνεται αρραβώνας.Ο Ομπάμα δίνει τις ευλογίες του.
    Με δυό τρείς έξυπνες κινήσεις και με μιά μακροημέρευση του Πούτιν στην εξουσία ο γάμος θα πάρει ημερομηνία τέλεσις.
    Θα ήταν ευχής έργο οι Αμερικανοί να συμμετάσχουν ως εταίροι.ΑΝ δεν το θελήσουν,οι Γερμανοί και οι Ρώσσοι,όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να "κλεφτούν" και να διάγουν βίον ανθόσπαρτον.Μαζί τους και εμείς σαν καλά παρανυφάκια.Η κρίση όσο πάει, με τέτοιες πρωτοβουλίες, γίνεται κρισούλα.
    Να δείτε που ο ΓΑΠ θα βρεί τρόπο να τρυπώσει στο ειδύλλιο.Αρκει να μην βαλτώσει στη διαχειριστική λάντζα του μνημονίου. Ο ρόλος του CEO δεν του πάει καθόλου.

    ReplyDelete
  17. Η κρίση τέλειωσε."Εκφυλίστηκε" σε ένα απλο επιχειρηματικό πρότζεκτ.Θα το αναλάβουν οι τεχνοκράτες και οι επικοινωνιολόγοι.Ο ΓΑΠ σαυτό δεν έχει ρόλο.Τον βλέπω τώρα να αρχίσει να σκαλίζει τα Ελληνοτουρκικά.

    ReplyDelete
  18. Κοιτάζοντας το φλυτζάνι δεν βλέπω πουθενά κοινωνική εξέγερση φέτος.Θα τη βγάλουμε πάλι με επαναλήψεις Λαζόπουλου.Πρόωρα ο Jaga φόρεσε τη φουστανέλα.σε τρείς μήνες όμως θα έχουμε αποκριές.Θα του χρειαστεί.

    ReplyDelete
  19. "Undue restrictions".
    Τί να θέλει άραγε να πεί ο ποιητής;
    Σύμπαν το Εθνος, τον επόμενο μήνα, θα προσπαθήσει να το ερμηνεύσει.

    ReplyDelete
  20. Ακόμα αυτό το μήνα έχουμε δουλειά."θα χαθούμε στη μετάφραση".
    Μετά πάμε Αράχωβα για Χριστούγεννα.Και μετά βλέπουμε.

    ReplyDelete
  21. I genia mas tha bgei kerdismenoi kai perifani efoson symmetexei kai epiballei tis allages pou proteinei i G700, i troika, kai polloi alloi, egxorioi kai ksenoi analytes.

    To stoixima loipon einai na ginoume genia tis xilietias, kai mazi na smproksoume tin Ellada pros ta kei.

    Alla an den psifizoume kan stis ekloges, tote ksekiname mallon apo lathos afetiria.

    ReplyDelete
  22. I troika paizei to rolo tis kybernisis pou i metapoliteytiki Ellada de thelise na exei pote.

    Kairos einai na ginoume apo koinonia antidrastikon se koinonia drasis.

    Greeks proactive

    Makrys o dromos alla efiktos

    ReplyDelete
  23. jaga καμία απολύτως στροφή.

    Τότε που τα χώναμε στον Μίχαλο του ΕΒΕΑ δεν υπήρχε καμία σοβαρή κρίση στην Ελλάδα ακόμα για να μιλάει αυτός για μερική ανεργία. Αυτό που υπήρχε και ήταν σαφές -τουλάχιστον εμείς το βλέπαμε και το είχαμε προβλέψει ότι θα μας τσακίσει- ήταν υπερχρέωση. Ως εκ τούτου οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οι τσαχπινιές του ΕΒΕΑ δεν είχαν καμία σχέση μ΄αυτό που έπρεπε να γίνει τότε για να μην μπούμε στο μάτι του κυκλώνα.

    Σήμερα μπήκαμε λοιπόν. Και για να βγούμε κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή (πάντα λέγαμε ότι πρέπει να γίνει, απλά αν είχε γίνει έγκαιρα θα ήταν πιο ομαλή) ΚΑΙ διαρθρωτικές αλλαγές. Μία εκ των οποίων είναι και στην αγορά εργασίας. Είναι πάγια θέση μας η flexicurity στην αγορά εργασίας.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. @G700:

    Σε αυτό που δεν απαντήσατε είναι (μεταξύ άλλων) το ερώτημα που έθεσα: πως ακριβώς θα ανακάμψει η οικονομία, η αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία, με 1 εκατ. ανέργους το 2013 και άλλα 2 εκατ. σε "flexicurity" όπως λέτε; Ο Μίχαλος και λοιποί λένε τα ίδια ακριβώς, εδώ και χρόνια, προ και μετά κρίσης.

    Μια επιχείρηση, αν πέσει έξω, βαράει πτώχευση, γίνεται εκκαθάριση και τελείωσε. Πάμε γι' άλλα. Το ΕΒΕΑ έχει κάνει και ημερίδα ακριβώς για τον νέο πτωχευτικό νόμο (πέρυσι). Ένα κράτος όμως δεν μπορεί να "πτωχεύσει" ποτέ με αυτή την έννοια. Κάθε απόλυση δεν σημαίνει μόνο μείωση δαπανών αλλά μείωση και εσόδων. Και αυτό είναι άμεσο πρόβλημα, βραχυπρόθεσμο. Δεν μπορεί να λυθεί με αναπτυξιακά όνειρα και πράσινα άλογα.

    Μπας και προτείνετε την στροφή πάλι σε λογικές υπέρμετρου δανεισμού και διατήρησης της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, με κάθε κόστος; Γιατί εγώ δεν βλέπω άλλο τρόπο να συμβούν και τα δύο, με την ανεργία να είναι ήδη "εξασφαλισμένη" από το μνημόνιο.

    ReplyDelete
  26. Η Cosco έχει εφαρμόσει ήδη το νέο εργασιακό μοντέλο "Κατσέλη" στον Πειραιά. Και δεν είναι μόνο η μείωση του ημερομισθίου από τα 80 στα 40 ευρώ.

    Η Cosco δίνει συμβάσεις ακόμα και ημέρας, στις οποίες λέει ότι δεν αναγνωρίζεται καμία δικαιοδοσία Ελληνική, ούτε Ευρωπαϊκή, ούτε σωματειακή (συλλογική σύμβαση ΓΣΕΕ). Όλα εντάσσονται στο Κινεζικό δίκαιο, σε νομικό και εργατικό επίπεδο. Που σημαίνει ότι η Cosco μπορεί να μειώσει αύριο το πρωί το άθροισμα των ημερομισθίων πολύ κάτω από το όριο της ΣΣΕ, χωρίς να παραβιάσει κανένα εθνικό ή Κοινοτικό δίκαιο.

    Υποθέτω δεν έχετε αυτό υπόψη σας όταν ως G700 μιλάτε για "flexicurity", έτσι δεν είναι;

    ReplyDelete
  27. @rat700:

    Καλά τα ευχολόγια και η αισιοδοξία, αρκεί αν μην είναι το μοναδικό πλάνο δράσης. Η αλήθεια είναι αμείλικτη και λέει ότι αν όλα πάνε ΤΕΛΕΙΑ στα επόμενα 2 χρόνια, η Ελλάδα θα έχει σχεδόν εκμηδενίσει το έλλειμμα αλλά θα έχει 1 εκατ. ανέργους και τουλάχιστον 145% χρέος ΑΕΠ. Η λύση δεν είναι ένα δημοσιο-οικονομικό μνημόνιο αλλά τι κάνουμε πέρα από αυτό (προς το παρόν δυστυχώς τίποτα).

    @parmenides:

    Δώσε και καμιά απάντηση σε αυτά που ρωτάω, αν θέλεις να γίνεις χρήσιμος. Αν στο επιτρέπει το κόμμα βέβαια. Εμένα πάντως δεν πρόκειται να με τσαντίσεις όσο και να χτυπιέσαι.

    ReplyDelete
  28. "• Η Μεσογειακή Διατροφή ανακηρύχτηκε από την UNESCO ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας
    Οι Υπουργοί Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οριστική ανακήρυξη της Μεσογειακής Διατροφής από την UNESCO ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας. Κατά την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε στις 16 Νοεμβρίου το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα..."

    Υπάρχουν και κάποιοι που δουλεύουν σαυτή τη χώρα για να προωθήσουν μοντέρνες αντιλήψεις στη παραγωγή.Αλλά σιωπηρά και διακριτικά για να μην προκαλέσουν την μήνιν των "λουδιστών".

    ReplyDelete
  29. Παξιμάδια θα βγάλουν;

    Θα κάνουν θραύση στους συνταξιούχους...

    ReplyDelete
  30. Μαλλον κολλυβα!
    Ειναι τα κολλυβα στην μεσογειακη διατροφη;

    Παντως για να μην ειμαστε τοσο γκρινιαρηδες, εχουν αρχισει, δειλα ακομα, αρκετες μεταρρυθμισεις.
    Θαπρεπε να ειχαν ηδη γινει πολυ περισσοτερα και εδω και πολυ καιρο, αλλα οσο μεθοδικοι και προσυλωμενοι στην δουλια μας, ειμαστε ολοι οι αλλοι, τοσο ειναι και αυτοι. Αυτο που κατα την γνωμη μου χρειαζεται ειναι να μην φοβουνται κανεναν και τιποτα, γιατι ουσιαστικα το μεγαλυτερο κομματι της κοινωνιας θελει τις αλλαγες αυτες.
    Ενα παραδειγμα δειλιας:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_76_26/11/2010_423854

    ReplyDelete
  31. Δημαράς: "Συγγνώμη, λάθος! Δεν παραιτούμαι"

    Συμπαθητικό ανθρωπάκι.Σου προκαλεί κάτι σαν χαρμολύπη όταν το βλέπεις. Με αρκετούς θαυμαστές και εδώ στη γειτονιά μας.
    Η κλάψα όμως μπορεί καποια στιγμή να βγάλει κλαυσίγελω.Το έχουμε ανάγκη και αυτό,καλοδεχούμενο.

    ReplyDelete
  32. Solaris

    ego pou zo ekso kai perno klima diaforetiko apo Ellada, mporo na sou po oti kai to klima kai i aisthisi einai oti ginontai megales allages ayti ti stigmi, se Ellada kai Eyropi.

    Yparxei mia sygkratimeni aisiodoksia kai mia tasi Germanopoiisis tis Eyropis, pou perilambanei kai ton anagkastiko eksygxronismo tis Elladas. Eimaste mesa se ola ta club ton pio plousion kai pio isxyron kraton, ontas sxetika "ypanaptyktoi", i kalytera skouriasmenoi. Alla exoume to megalytero dynato periballon ypostiriksis gia ayti ti metabasi sti nea gennaia Ellada pou lene ki oi G700. Me tin troika na paizei to rolo tou whistle blower, siga siga tha allaksoume kai nootropia.

    I aisiodoksia mou pigazei apo ayto to klima, kai apo to gegonos oti os metanastis blepo enan kosmo gemato eykairies pou perimenei pos kai pos tin Ellada na ginei meros tou.

    Imastan mia kleisti oikonomia, kleisti koinonia fobikon antilipseon kai ideon. Edo einai to megalo stoixima ki edo einai pou prepei na patisoume os neoi, na xtisoume mia Ellada pou basizetai se neo set ideon kai aksion. To na zeis ekso polles fores boithaei os pros ayto, sou dinei alla matia

    ReplyDelete
  33. Ετσι ειναι ρατ700. Και επισης εαν δεν πιεσουμε εμεις, οι ελληνες πολιτες, απ`την μια και η ΕΕ απ`την αλλη, δεν προκειται να απαλλαγουμε απ` τις κακοδαιμονιες μας.

    ReplyDelete
  34. rat700

    Η Ελλάδα αλλάζει κάθε μέρα με ταχύτητες μη αφομοιώσιμες απο μια κοινωνία πρόθυμη να τις δεχτεί αλλά ράθυμη να τις εφαρμόσει.
    Η Ευρώπη μπήκε σε διαδικασία ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησής της και συνεπώς της πολιτικης της ενοποίησης.
    Η κρίση του Ευρώ,(αλλά ποιό νόμισμα δεν έχει κρίση;),δίνει, ΚΑΛΩΣ,μεγαλύτερο ρόλο στη Γερμανία.
    Σήμερα το κόστος διάλυσης της Ευρωζώνης είναι απείρως περισσότερο και για τη Γερμανία απο το όποιο κόστος στήριξης των χωρών που έχουν μεγάλα χρέη.
    Η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη ωφελιμένη απο αυτή τη κρίση.Σε λίγα χρόνια θα είναι μια μικρή "Γερμανία".Δηλαδή,οι "κατά κεφαλήν" BMW των Ελλήνων θα μειωθούν και θα γίνουν όσες οι "κατα κεφαλήν" των Γερμανών.

    ReplyDelete
  35. Solaris,

    "...description is prescription. If you can get people to see the world as you do, you have unwittingly framed every subsequent choice..."

    ReplyDelete
  36. Jaga

    "Η λύση δεν είναι ένα δημοσιο-οικονομικό μνημόνιο αλλά τι κάνουμε πέρα από αυτό (προς το παρόν δυστυχώς τίποτα)."

    aporo merikes fores me to midenismo sou. Bebaia den eisai o monos. Isos anti na apantiso kalytera na se rotiso, esena telika ti tha se ikanopoiouse os praksi allagis? Ti tha itan ayto pou tha se ekane na peis "nai, kanoume kati"?

    ReplyDelete
  37. Solaris

    protimo tous daimones apo tous sotires. Oi men kinitopoioun, oi de tyflonoun.

    ReplyDelete
  38. Parmenides

    apo tin epoxi tis Eyropaikis Germanias pername stin epoxi tis Germanikis Eyropis: megalyteri dimosionomiki peitharxia, megalyteri eksostrefeia tis Eyropaikis oikonomias, megalyteri frontida gia poiotita, paragogikotita, kai symmetoxikes / epikodomoitikes ergasiakes sxeseis.

    An I Ellada ki oi ypoloipes perifereiakes xores tis EE tha kataferoun na prosarmostoun stous neous orous kai nees eykairies tha eksartithei apo to bathmo pou tha desmeytoun na afisoun piso tous to xthes.

    ReplyDelete
  39. Mesout

    ton kosmo tora tha mathoume na ton blepoume germanika. to afigima grafetai apo ta deksia, alla ta ofeli tha erthoun pros ta aristera.

    ReplyDelete
  40. @rat700:

    Το πρόβλημα με τους περισσότερους που είναι υπέρ του "να πάμε μπροστά" είναι ότι δεν βλέπουν πέρα από το δάχτυλο. Νομίζουν ότι αυτό που τους σερβίρεται ως "λύση" είναι όχι μόνο μοναδική αλλά και αλάνθαστα επιτυχημένη.

    Δες τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη των PIGS. Ξαφνικά όλοι τρελάθηκαν; Ξαφνικά όλοι έγιναν λαμόγια και τεμπέληδες, και προσπαθούν να κρατήσουν τη θεσούλα τους ή την απατεωνιά τους;

    Η σημερινή κατάσταση είναι καρμπόν κόπια με αυτό που συνέβαινε ακριβώς 100 χρόνια πριν. Αν θέλεις να δεις που οδηγεί αυτός ο δρόμος, διάβασέ το από την παγκόσμια Ιστορία. Συνοπτικά: δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, μια παγκόσμια ύφεση και μερικές παγκόσμιες ενεργειακές κρίσεις (κυρίως πετρελαίου). Ίσως να γλιτώσουμε τον παγκόσμιο πόλεμο, αλλά το Δ' Ράιχ είναι ήδη εδώ, στην ΕΕ, και αν τα πράγματα δεν χαλαρώσουν, σίγουρα θα γίνουν πολύ χειρότερα, με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    ReplyDelete
  41. Αυτό που προτείνουν άλλοι, πιο σοφοί από εμένα, είναι ότι η κρίση χρειάζεται "εξαναγκασμένη" ανάκαμψη. Η ανάκαμψη χρειάζεται ρευστότητα και διαθεσιμότητα χρήματος για ξόδεμα, πραγματικού και όχι πληθωριστικού (βλ. ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους, των βασικών παροχών, του κοινωνικού ιστού, με ΚΑΘΕ τρόπο, έστω και δυσαρεστώντας προσωρινά τους δανειστές μας (επαναδιαπραγμάτευση, αναδιάρθρωση, αναχρηματοδότηση χρέους).

    Μόλις η κρίση ξεπεραστεί και έχουμε σώσει όσο περισσότερες θέσει εργασίας μπορούμε, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για αναδόμηση του κράτους, για εξόρυξη ορυκτού πλούτου, για εξαγωγή μεσογειακής διατροφής, για ότι άλλη παπάρα μας κατέβει. Και κυρίως διαφύλαξη του momentum, της ελπίδας σε όσους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, σε νέες συνθήκες. Να μείνουν εδώ, αντί να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό.

    Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του και η οικογένειά του στερείται τα βασικά, τότε τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Ούτε η αποπληρωμή χρεών, ούτε αν θα χρεοκοπήσουμε "ήπια" ή κανονικά, ούτε ποιον δήμαρχο θα ψηφίσει. Απλά βγαίνει στο δρόμο και σπάει, δέρνει, καίει, κλέβει, σκοτώνει. Τελικά, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Πιο πολύ τι θέλουμε, να σώσουμε τον κοινωνικό μας ιστό ή το καλό μας πρόσωπο στους δανειστές μας.

    ReplyDelete
  42. Για το αν έχουμε χρήματα να πληρωθούν οι μισθοί χωρίς το ΔΝΤ, αυτό δεν το γνωρίζει κανένας αυτή τη στιγμή. Οι δύο "ενημερώσεις" του μνημονίου ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιευμένες πουθενά δημόσια, οπότε όποιος υποστηρίζει πως οι μισθοί κρέμονται από το ΔΝΤ απλά δεν λέει την αλήθεια (δεν γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα). Επίσης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δεν ξέρουμε τελικά αν τα "ενημερωμένα" μέτρα θα μας οδηγήσουν τελικά το 2013+ σε κατάσταση καλύτερη ή χειρότερη συνολικά από ότι σήμερα. Από ότι φαίνεται, εδώ και σε άλλες χώρες, μάλλον το αντίθετο ισχύει. Όσες χώρες εφαρμόζουν λιτότητα και περικοπές, βυθίζονται όλο και περισσότερο σε δημοσιονομική κρίση (PIGS συν Αγγλία συν Ιρλανδία).

    Τέλος, για εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις, τις οποίες προτείνω ή αναμεταδίδω (προτάσεις οικονομολόγων) ως "εναλλακτικές", ρίξε μια ματιά στα σχόλια που έχω γράψει τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες (κυρίως για ενέργεια και R&D). Τα έχω γράψει πολλές φορές αλλά σχεδόν κανείς δεν φαίνεται να τα διαβάζει επί της ουσίας, έστω και για να διαφωνήσει με επιχειρήματα (πλην του ser, νομίζω).

    ReplyDelete
  43. Για όσους θεωρούν την αναφορά σε Δ' Ράιχ υπερβολική, δείτε τι έγινε προχθές στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που λέμε "...της συνιστώσας", αλλά σε εθνικιστική κλίμακα:

    http://www.youtube.com/watch?v=F3gHrqnp3F0

    Έτσι όπως πάει, θα αρχίσουμε να μιλάνε πλέον σοβαρά για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Κανονικό ριάλιτι σόου.

    ReplyDelete
  44. Ανήκω σε εκείνους που έγραψαν πολύ σκληρά πράγματα για τους Γερμανούς όταν αργοπορούσαν και προέβαλαν εμπόδια στη γρήγορη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας το περασμένο χειμώνα.
    Τώρα οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να αποδεχτούν την ιστορική τους μοίρα.Να γίνουν,δηλαδή, μια κανονική Ευρωπαική χώρα και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γιαυτό.Επιπλέον κατανόησαν και άρχισαν να υπερασπίζονται με "γερμανικο πείσμα" την ΕΕ και την Ευρωζώνη.Η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη απο αυτή τους την απόφαση.Για πολλα πολλα χρόνια,για όσα χρειαστεί,θα είμαστε προστατευμένοι απο τη μανία των αγορών.Τώρα που οι κερδοσκόποι λυσσομανούν εμείς παίρνουμε όσα δισ. Ευρώ θέλουμε απο το μηχανισμό με λιγότερο απο 4.50%.
    .

    ReplyDelete
  45. Η Γερμανία είναι ένα κράτος, που όταν ακούνε τους Γάλλους,στο τέλος, πάντα κάνουν το σωστό.Οι Γάλλοι,μετά τους Βρετανούς,έχουν τη καλύτερη πολιτική ελίτ στο κόσμο.
    Εμείς,σωθήκαμε χάρη στους Γάλλους και τους Ευρωπαικούς θεσμούς που ελέγχουν.Και χάρη στους Αμερικανούς του Ομπάμα και τον Γάλλο διευθυντή τού ΔΝΤ,Στρός Κάν.
    Εχουμε πολύ γερές πλάτες,ως χώρα.Αυτή τη φορά έχουμε μαζί μας και το πανίσχυρο Εβραικό λόμπυ.Ολοι αυτοί βοήθησαν στο "normalisation" της Γερμανίας.Ας είναι καλά ο ΓΑΠ που τους έπεισε ότι το αξίζουμε και ότι το μπορούμε και ότι θα το κάνουμε, να μείνουμε,δηλαδή, στο κλάμπ των σοβαρών χωρών του κόσμου που μας έβαλε ο Σημίτης.

    ReplyDelete
  46. Απο εδώ και πέρα όλα είναι μιά ρουτίνα.Υγιεινοδιαιτική αγωγή,καλή φυσική κατάσταση και διασκέδαση με τους αντιμνημονιακούς χαβαλέδες.Στο τομέα της ψυχαγωγίας δεν παίζονται.

    ReplyDelete
  47. Ολα δείχνουν ότι οι Γερμανοί θα αποδεχτούν τη πρόταση των Γάλλων για έκδοση ευρωομολόγων.Οπότε θα κλάψουν μαννούλες απο όσους κάνανε δισσεκατομύρια από τη φούσκα των "εθνικών ομολόγων".Και απο όσους ποντάρουν στη καταστροφή του ευρώ.

    ReplyDelete
  48. @ Mesout Tavaz

    Tην γνωμη μου λεω, δεν θελω και δεν μπορω να την επιβαλω με καποιο τροπο στους αλλους.
    Το οτι ξενοι εχουν ανακατευτει στα εσωτερικα μας ειναι πολυ αρνητικο. Δεδομενης ομως της αναλγησιας και του συντηρητισμου του πολιτικου μας συστηματος σαν συνολο, που το κανει δυσκινητο και ανικανο να αντιδρασει σωστα στα ανυπερβλητα σχεδον προβληματα που το ιδιο δημιουργησε, η συμβολη της ΕΕ εχει και θετικες πλευρες.

    ReplyDelete
  49. jaga
    "Για το αν έχουμε χρήματα να πληρωθούν οι μισθοί χωρίς το ΔΝΤ, αυτό δεν το γνωρίζει κανένας αυτή τη στιγμή"

    Συνελθε σε παρακαλώ- δεν υπάρχει σάλιο. Άσε πια την αέναη αμφισβήτιση

    Εχουμε τρελλό ταμειακό έλλειμα αφού έτσι κι αλλιώς έχουμε ακόμα πρωτογενή ελλέιματα.
    Με λίγα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα απ΄' όσα έχουμε

    ReplyDelete
  50. @ser:

    Το ότι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε, αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρήματα που ΤΩΡΑ παίρνουμε ως δάνειο πάνε σε πρωτογενή ελλείμματα. Εφόσον έχουμε περικοπές μισθών και συντάξεων, θα έπρεπε να δανειζόμαστε όλο και λιγότερα, όχι όλο και περισσότερα όπως συμβαίνει τώρα.

    Αν έχεις λεπτομέρειες, υλικό ή links όπου υπάρχουν δημοσιευμένες οι δύο "επικαιροποιήσεις" του μνημονίου, δημοσίευσέ τα εδώ γιατί όπως θα ξέρεις δεν τα έχει ΚΑΝΕΝΑΣ αυτή τη στιγμή σε δημόσια πρόσβαση. Βάσει αυτών, το συζητάμε στη συνέχεια αν το δάνειο πάει σε μισθούς ή σε χρεωλύσια.

    ReplyDelete
  51. Σιγά-σιγά αρχίζουν όλοι να καταλαβαίνουν που πάμε:

    "...η πτώση του τζίρου στην αγορά υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 25% ενώ το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση έχει περιοριστεί δραστικά. Ο καταναλωτής δεν έχει πρόβλημα ωραρίου, αλλά εισοδήματος προς κατανάλωση..."

    Ποιος το είπε αυτό; Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την απόφαση του Σγουρού (η πρώτη μετά την επανεκλογή του) για άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στις γιορτές. Και δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είναι βαμμένος ΚΚΕ, ούτε πιστεύει στον πόλεμο κατά της πλουτοκρατίας κτλ κτλ κτλ (δεν ανέφερα καν τις "χλιαρές" δηλώσεις της ΓΣΕΕ για το ίδιο θέμα).

    ReplyDelete
  52. Επίσης, αρχίζει πλέον να γίνεται ξεκάθαρη η "συνταγή καταστροφολογίας" στην ΕΕ, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για ΔΝΤ και "μνημόνια", με τις ευλογίες της Γερμανίας εννοείται:

    "Σπρώχνουν επιδέξια και την Πορτογαλία στον Καιάδα" (enet.gr, 27/11):
    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=228108

    "...Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «FT Deutschland», το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ορισμένα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πιέζουν την Πορτογαλία να προσφύγει «προληπτικά» στον μηχανισμό διάσωσης..."

    "...«Μπορώ να σας πω ότι είναι απολύτως αναληθές, απολύτως αναληθές», τόνισε ο Μπαρόζο..."

    "...Τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα της Ιρλανδίας έχουν αυξηθεί πάνω από 9%, της Πορτογαλίας πάνω από το 7% και της Ισπανίας πάνω από το 5%, καθιστώντας μέρα με την ημέρα ακριβότερο το δανεισμό των χωρών αυτών, <παρόλο που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν -η Πορτογαλία και η Ισπανία- άμεσα πρόβλημα ρευστότητας..."

    ReplyDelete
  53. "Και δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είναι βαμμένος ΚΚΕ.."

    Η βλακεία δεν είναι αποκλειστικότητα των υποστηρικτών ενός μόνο κόμματος.Καλά το λές.

    ReplyDelete
  54. Το ΚΚΕ πολλοί εμίσησαν,τον κουκουεδισμό ουδείς.Κάθε συνδικαλιστής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να ομνύει σαυτόν.

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  56. "...Η βλακεία δεν είναι αποκλειστικότητα των υποστηρικτών ενός μόνο κόμματος..."

    Όπως και των σχολίων επίσης.

    ΓΣΕΒΕΕ = Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

    ΕΣΕΕ = Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
    (ο πρόεδρός του είπε ακριβώς τα ίδια).

    Δηλαδή δεν πρόκειται για υπαλλήλους αλλά για ιδιώτες επαγγελματίες, αφεντικά του εαυτού τους, οι σύνδεσμοι των οποίων είναι κάτι σαν το ΕΒΕΑ αλλά για πολύ μικρότερες επιχειρήσεις.

    Άρα "λογικά" θα έπρεπε να πούνε "ναι" στην απόφαση του Σγουρού. Πολύ περισσότερο, όταν πάρα πολλοί από αυτούς κατηγορούν τις πορείες και τις συγκεντρώσεις στο κέντρο για το κακό τους χάλι, ακόμα και σε ημέρες που είναι κλειστά (Δευτ-Τετ).

    Στο έχω ξαναπεί Normad, όσο μιλάς εκτίθεσαι.

    ReplyDelete
  57. "Εφόσον έχουμε περικοπές μισθών και συντάξεων, θα έπρεπε να δανειζόμαστε όλο και λιγότερα, όχι όλο και περισσότερα όπως συμβαίνει τώρα."

    Ε, αυτό γίνεται, αφού ο δανεισμός προβλέπει περιορισμό του ελλείμματος σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    Αν η Ελλάδα δεν έκανε περικοπές μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα μεγαλύτερο έλλειμμα, και άρα θα δανειζόταν περισσότερο.

    Duh.

    Το αν μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα με άλλο τρόπο είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Γενικά η ελληνική οικονομία δε φημίζεται ακριβώς για την προσαρμοστικοτητα της, άρα δύσκολα τα πράγματα, ειδικά όταν τα χρονικά πλαίσια είναι κάπως στενά.

    ReplyDelete
  58. jAGA,το ΕΒΕΑ είναι επιμελητήριο και όχι συνδικαλιστική,ούτε επαγγελματική οργάνωση.Δεν είναικακό που τα μπερδεύεις.Γενικά είσαι μπερδεμένος.Αλλά εδώ είμαστε εμείς να σε βοηθήσουμε.
    Να με παρακολουθείς με προσοχή θα μαθαίνεις και δεν θα "εκτίθεσαι".

    ReplyDelete
  59. @Normad:

    Ευτυχώς που είσαι εδώ για να μου εξηγήσεις το επιμελητήριο στο οποίο είμαι γραμμένος εδώ και δύο δεκαετίες.

    Πάντως καλά κάνεις και δεν απαντάς για ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, μάλλον κατάλαβες ότι έκανες λάθος (πάλι).

    ReplyDelete