Της G700
Hellenic NEXUS
τ. 46 Νοέμβριος 2010
Εδώ και κάμποσους μήνες, με αφορμή πλέον και την ελληνική κρίση χρέους, η παγκόσμια οικονομική συζήτηση έχει επικεντρωθεί γύρω απο ένα θεμελιώδες δίλημμα: τόνωση της οικονομίας ή δημοσιονομική προσαρμογή; Επεκτατικές ή περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές; Ανάπτυξη ή λιτότητα;
Στη συζήτηση αυτή, τα στρατόπεδα είναι πλέον χωρισμένα.
Οι ΗΠΑ του Ομπάμα επιμένουν στις πολιτικές τόνωσης της ζήτησης μέσα από δημόσιες δαπάνες και ισχυρίζονται ότι η μη έγκαιρη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής θα υπονομεύσει την προσπάθεια ανάκαμψης. Ισχυρίζονται ότι αν δεν υπήρχε το πακέτο τόνωσης, σήμερα δεν θα υπήρχε καν αυτή η ασθενής ανάπτυξη που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ. Και θεωρούν ότι πρέπει να πάνε για δεύτερο πακέτο τόνωσης. Με την πολιτική Ομπάμα συμφωνούν οι "σοφοί της Οικονομίας", Στίγκλιτς και Κρούγκμαν και το γεράκι των χρηματηστηρίων κ. Σόρος. Διαφωνούν , όμως, ριζικά οι Ρεπουμπλικάνοι αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τεράστια μεταστροφή της άποψης ενός κομματιού του πληθυσμού σχετικά με τα μέτρα τόνωσης. Ήταν το βασικό διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών.
Στην ΕΕ, πλέον, εκτός από τους Γερμανούς, και οι Άγγλοι βγαίνουν εξαιρετικά επιθετικά υπέρ της δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Osborne να επιχειρεί να ηγηθεί του μετώπου της ευρωλιτότητας.
Οι τραπεζίτες της Fed, της ECB, και της Τράπεζας της Αγγλίας παίρνουν έμπρακτα θέση κατά των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, υπέρ όμως της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Συνεχίζουν να ρίχνουν τα επιτόκια.
Στο δίλημμα αυτό καλείται να απαντήσει εδώ και μήνες και η Ελλάδα. Όχι γιατί το θέτει επιτακτικά η παγκόσμια οικονομική συζήτηση ανάμεσα στις ελίτ, αλλά γιατί έχει ανακύψει από την εγχώρια επικαιρότητα και ανάγκη. Υπενθυμίζουμε το πρόσχημα του πρόσφατου ανασχηματισμού.
Στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για ψευτοδίλημμα. Όχι γιατί δε θέλουμε ανάπτυξη, αλλά λιτότητα ή το αντίστροφο.
Πρώτον, γιατί η χώρα μας λόγω πρότερου μη έντιμου οικονομικού βίου (συσωρευμένα δημοσιονομικά βάρη) δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει προς την κατεύθυνση της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δεύτερον, διότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει μπρος ρίχνοντας απλά με τη σέσουλα χρήμα στο παλιό μοντέλο ανάπτυξης. Αντιθέτως, επιβάλλονται όλες εκείνες οι αλλαγές για τις οποίες οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ, και συγκεκριμένα οι εργάτες γνώσης, φωνάζουν εδώ και χρόνια. Διαρθρωτικές αλλαγές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για περισσότερη εξωστρέφεια, καινοτομικότητα και πιο υγιή λειτουργία του κράτους και των αγορών. Όχι στο παρεοκρατικό κράτος, όχι στον φεουδαλικό ελληνικό καπιταλισμό. Όταν γίνουν αυτά τότε θα έχουμε πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, και τότε θα μπορούμε να επιλέξουμε και το μίγμα της δημοσιονομικής μας πολιτικής.
Ο "κύβος ερρίφθη".Ευτυχώς.Σαυτό συνέβαλαν και οι "αντιμνημονιακές" δυνάμεις που τη περασμένη Κυριακή αυτοκτόνησαν μαζικά.Θεός σχωρέστους.
ReplyDeleteΠροχωρούμε,ως χώρα, σε ραγδαίες και σαρωτικές αλλαγές, παντού, και με χορηγό τη πρόσφατη λαική ετυμηγορία.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.Το πελατεικό κράτος πεθαίνει.Τα σκανδαλώδη προνόμια αφαιρούνται απο όλους.Τα παράσιτα ψεκάζονται κανονικά με ισχυρά παρασιτοκτόνα.
Oi diarthrotikes allages pou epikentronontai sto welfare state tin agora ergasias kai tin organosi tou dimosiou tomea einai ta tria megala pedia metarrythmisis pou tha krinoun tin poreia tis elladas kai pollon xoron tis ee.
ReplyDeleteoi taxytites me tis opoies prepei na ginoun einai megales kai epipones gia megala kommatia tou plhythismou.
px pera apo to 20% kopsimo etision apolabon syntaksiouxon kai dimosion ypallilon, tha ginei perikopi theseon ergasias ston eyrytero dimosio tomea?
episis sto xoro tis ygeias, tha kleisoun nosokomeia, diagnostika kentra kai loipes iatrikes monades / tha kopei i strofygga xrimatodotisis tous apo ta asfalistika tameia kai tin kentriki kybernisi kai tha enisxythoun arage organotika ta megala nosokomeia ton astikon kentron me anthropino dynamiko kai porous?
i Ellada exei ena megalo meionektima ti sygkekrimeni xroniki sygkyria. Ki ayto afora ti mesoprothesmi anaptyksiaki prooptiki tis. Ayto to stoixeio einai isos kai to simantikotero pou ksexorizei tin periptosi tis elladas apo alles xores se paromoia thesi opos px i irlandia.
alla to problima den einai apla nomismatikou i monetaristikou typou pou polloi areskontai na eyaggelistoun damazontas to anerxomeno kyma esostrefous laikismou. piso apo tis pesimistikes anaptyksiakes prooptikes yparxei mia seira domikon problimaton kai domikon symptomaton opos o eggenis domikos stasimoplithorismos tis xoras.
telos, yparxei ki ena zitima symmetoxikis diadikasias se oli ayti tin prospatheia. baseis gia anaptyksi xoris syntonismo kratous kai agoras de ginetai na tethoun, giayto elpizoume se ena kalo politiko management kai ypomoni gia apotelesmata se bathos xronou.
iso to dnt ta epomena xronia na mporesei perissotero na prosferei ston eksygxronismo tou dimosiou tomea, kai stin katartisi tou prosopikou. exei tis domes, exei to knowhow ki exei kai tous porous gia na to kanei.
Για το άρθρο:
ReplyDeleteΦαίνεται ότι ο συγγραφέας θεωρεί τον εαυτό του "σοφότερο" από το οικονομικό επιτελείου του Ομπάμα και τουλάχιστον δύο νομπελίστες οικονομολόγους, καθώς επίσης και πάμπολους οικονομικούς αναλυτές (WSJ, NYT, FT, ...). Όλοι πλέον λένε ξεκάθαρα ότι η παρούσα πολιτική ανελέητων περικοπών και φορολογίας δεν έχει αποδώσει και, το χειρότερο, αν συνεχιστεί θα βυθίσει τη χώρα μας σε μόνιμη ύφεση.
@rat700:
Αν κατάλαβα καλά, λες ότι χρειάζονται περαιτέρω οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, κλείσιμο νοσοκομείων, περαιτέρω καταστρατήγηση των σημερινών εργασιακών ελάχιστων συνθηκών. Μπορείς να μας εξηγήσεις ΑΚΡΙΒΩΣ πως αυτό θα οδηγήσει μας στην ανάπτυξη;
Σήμερα η Κατσέλη δημοσιεύει άρθρο που εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην πολιτική της τρόικας (παρά το ότι έχει υπογράψει τα πάντα ως υπουργός) και λέει λίγο-πολύ ότι πάμε κατά διαόλου. Οι "προδότες" και οι "Λαφαζάνηδες" βρίσκονται παντού, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση. Σε λίγο θα τους κρεμάνε προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, μερικά ερωτήματα στα οποία δεν έχει απαντήσει κανένας, ούτε εδώ μέσα:
ReplyDelete1. Γιατί πρέπει να εφαρμοστούν πάλι "άδικα αλλά αναγκαία" μέτρα περικοπών; Γιατί στις ΔΕΚΟ δεν απολύονται ΜΟΝΟ οι χρυσοπληρωμένοι κομματικοί συνδικαλιστές, δηλαδή το 1-2% που έτσι κι αλλιώς είναι κηφήνες και κοστίζουν πολύ;
2. Τι σόι αναπτυξιακό μέτρο είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και εισιτήρια των ΜΜΜ, όταν είναι αναμφίβολο πως πλήττουν και πάλι ΜΟΝΟ τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα;
3. Τι έχουν σκοπό να κάνουν για την παραοικονομία; Περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, σε ανύπαρκτες συναλλαγές; Ίσως μια ακόμα περαίωση του χρόνου (ήδη απέτυχε η φετινή);
4. Θα πάρουν ποτέ αναγκαία και δίκαια μέτρα; Δεν θέλουν ή δεν μπορούν; Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των απαραίτητων ΔΕΚΟ ή θα συνεχίσει ο Ρέππας να βγάζει μέσο όρο μισθών παίρνοντας τον μέγιστο (του 0,1%) και το ελάχιστο (του 99%) και διαιρώντας δύο 2;
5. Μπορούν να μας δώσουν μια λίστα με απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές, τις οποίες θεωρούν απαραίτητες και θα τις διασώσουν πάση θυσία; Έχουν υπόψη τους τίποτα τέτοιο ή απλά το 2013 θα έχουμε ξεχρεώσει τους Γερμανούς και θα ζούμε σε 100% ιδιωτικοποιημένη χώρα;
6. Έχουν σκοπό να διαπραγματευτούν για χρέη που προέκυψαν από παράνομες ενέργειες; Θα ζητήσουν επιτέλους αποζημίωση π.χ. από τη Siemens για τα χρήματα που έχει μαζέψει όλες αυτές τις δεκαετίες στη χώρα μας μέσω μίζας και μαύρου χρήματος; 'Η απλώς θα συνεχίζουν να πληρώνουν (στην πλάτη όλων μας) ότι τους ζητάνε, χωρίς καμία ερώτηση; Θυμίζω ότι το έλλειμμα του 2010 ήδη λένε ότι θα είναι διψήφιο.
Δεν γράφω περισσότερα, απλώς να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή, εν μέσω κρίσης, στο ΥΠΑΜ τρέχουν προγράμματα αγοράς (υποχρεωτικής;) τουλάχιστον 4 νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμού 4-6 υποβρυχίων.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα πικρόχολα σχόλια και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον μου, αλλά περιμένω συγκεκριμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
Ελλάς ΑΕ- η κεφαλαιακή της διάρθρωση είναι τέτοια που πλέον, σε στάδιο distress,δεν μπορεί να αναπτυχθεί.
ReplyDeleteΤα πράγματα είναι απλά- πρώτα πρέπει να κοπούν τα σάπια μέλη (και αυτό περιλαμβάνει και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΥ) και μετά θα συζητήσουμε γιά ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη προυποθέτει πόρους- ιδιωτικοί πόροι δεν θα διατεθούν όσο το περιβάλλον είναι αυτό που είναι & δημόσιοι πόροι δεν υπάρχουνΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ για το αρκετά ορατό μέλλον.
Επομένως μόνο στους ιδιωτικούς πόρους μπορούμε να στηριχθούμε
Τι σημαίνει αυτό ? Μείωση του κράτους με ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις ΔΥ και απλούστευση διαδικασιών.
Χαίρομαι που το πικρό ποτήρι τουτο θα το πιεί το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που είναι κατ' εξοχήν υπέυθυνο γιά το σημερινό μας χάλι.
Κατσέλη, Ρέππας, Χυτήρης κτλ νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με τα καραγκιοζάκια που τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει, αλλά κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Servaas Deroose, άλλα έχει κατά νου.
jaga
ReplyDeleteη Κατσέλη πρέπει άμεσα να φύγει από την κυβέρνηση.
Σιγά την αυθεντία που επικαλείσαι
Άχρηστη είναι
@ser:
ReplyDeleteΔυστυχώς, πάλι απαντάς με ρητορείες σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Χρειαζόμαστε νοσοκομεία, ναι ή όχι; Αν για τον ιδιώτη δεν είναι συμφέρουσα επιχείρηση, ποιος άλλος εκτός του κράτος θα εξασφαλίσει ότι κάποιος που παθαίνει ατύχημα μπορεί αν νοσηλευθεί ΔΩΡΕΑΝ;
Γι' αυτά τα βασικά πράγματα άλλωστε δεν πληρώνουμε φόρους; Εκτός αν εννοείς να καταργηθεί στο σύνολό του το κράτος, να μην πληρώνουμε καθόλου φόρους, κάθε κρατική δομή να θεωρηθεί προαιρετική. Οπότε μιλάς για άλλου τύπου πολίτευμα και κράτος στο σύνολό του.
@ rat700
ReplyDelete"pera apo to 20% kopsimo etision apolabon syntaksiouxon kai dimosion ypallilon, tha ginei perikopi theseon ergasias ston eyrytero dimosio tomea?"
Αυτό που γράφεις δεν στέκει, καθώς "πάσα βασιλεία μερισθείσα καθ εαυτής ερημούται".
Δεν μπορεί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να απολύσει το... ΠΑΣΟΚ !
jaga
ReplyDelete1- δεν ισχύει αυτό που λες. Το φαγοπότι είναι γενικό, οι ΔΕΚΟ μας κοστίζουν ο κούκος αηδόνι
Στη ΔΕΗ έχεις 22.582 άτομα Χ 75000 ευρώ- αν οι 50 συνδικαλιστές παίρνουν 100Κ και 50 αλλοι 50Κ λίγη σημασία έχει
Επίδομα κεραίας (!!) στον ΗΛΠΑΠ και παραλαβής/παράδοσης στην ΕΘΕΛ δεν παίρνουν οι συνδικαλιστές...
2-Η αύξηση ΦΠΑ δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο, αλλά ομολογία της ανικανότητας του κράτους (δηλ. των ΔΥ) να εισπράξουν τα οφειλόμενα.
3-Η παραοικονομία είναι πρόβλημα όλων μας, είμαστε όλοι συνένοχοι
4-Δεν μπορούν. Θυμήσου : beggars can't be choosers
5-To 2013 θα είμαστε ακόμα βαθύτερα στα σκατά και (αυτό που κανείς δεν λέει) αυτά που ξέραμε θα πρέπει να τα ξεχάσουμε
6-Αυτές οι "ενέργειες" είναι διπλής ανάγνωσης. Δεν μπορείς δηλαδή να ζητήσεις τα σπασμένα από τη Siemens αφήνεις να κυκλοφορούν ελεύθεροι Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Τσουκάτος και άλλοι (πχ για το Λαλιώτη είσαι σίγουρος ότι δεν θα προκύψει θέμα ?)
Δεν φταίνε οι άλλοι που εμείς ψηφίσαμε διεφθαρμένα λαμόγια που τα έπαιρναν και που δεν είχαμε μηχανσιμούς ελέγχου άρα πρώτα καθάρισε τον οίκο σου και μετά κατηγόρησε τους άλλους
Αναρωτήσου επίσης γιατί στο σοσιαλιστικό μπουρδέλο δεν δουλεύει τίποτα αλλά στην καπιταλιστική Αμερική αν σε πιάσουν σου κόβουνε τον κόλο.
Χθες φυλακιστηκε ηθοποιός για φοροδιαφυγή $38 εκατ - εκεί. Εδώ ?
@ser:
ReplyDelete1. Ξαναγράφεις ένα νούμερο του Ρέππα, το οποίο έχει αποδειχθεί λάθος. Το 75.000 ανά εργαζόμενο προκύπτει ακριβώς με την αλχημεία που αναφέρω, δηλαδή με μη-σταθμισμένη μέση τιμή. Και μπορεί η διαφορά μεταξύ 50Κ και 100Κ να μην έχει σημασία, αλλά η διαφορά μεταξύ 3Κ και 200Κ σαφώς και έχει όταν μιλάμε για περικοπές.
2. Η άποψη ότι για τη μη είσπραξη του ΦΠΑ φταίνε οι ΔΥ, άρα τους αξίζει να απολυθούν, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Και το οργανωμένο, θεσμοθετημένο κράτος, η εκλεγμένη κυβέρνηση τι κάνει για αυτό; Ξέρει μόνο να απολύει; Αυτό μπορεί να λειτουργεί σε μια επιχείρηση (τους απολύουμε όλους και βαράμε πτώχευση), αλλά καλώς ή κακώς σε ένα κράτος αυτό απλά δεν γίνεται.
3. Για την παραοικονομία, το "είμαστε όλοι συνένοχοι" αποτελεί μη-απάντηση, ειδικά όταν το λέει κυβέρνηση. Εκλέγεται για να λύσει το πρόβλημα, όχι να κουνήσει το δάχτυλο στον μέσο "κατά σύμβαση απατεώνα" πολίτη. Θυμίζει άλλες λογικές και άλλες εποχές.
4. Συμφωνώ, αλλά όχι απόλυτα. Δεν κάνουν ούτε αυτά τα λίγα που μπορούν (π.χ. δικαιότερες περικοπές και φορολόγηση), γιατί πασχίζουν να κρατηθούν στις θέσεις τους από τους σπόνσορες (π.χ. ΜΜΕ)
5. Συμφωνώ και σε αυτό. Το ερώτημα λοιπόν είναι "γιατί"; Με ποια προοπτική πάμε προς τα εκεί; Τι περιμένουμε (οπότε να αποδεχτούμε τα σημερινά);
6. Έχεις δίκιο για τα "συντρόφια" που κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως επιχείρημα, γιατί έχει ήδη βρει ένοχη τη Siemens. Αν είχαμε μια απλή συνδιαλλαγή πελάτη-επιχείρησης, μια αγωγή για διαφυγόντα κέρδη και για απάτη σίγουρα θα εκδικαζόταν θετικά και θα υπήρχε αποζημίωση. Απλώς εδώ έχουμε λυράτους πολιτικούς που ξέρουν μόνο να κακαρίζουν στα εγχώρια κανάλια.
Τέλος, μια και αναφέρεις τις ΗΠΑ, να θυμίζω ότι η FED τυπώνει χρήμα με τη σέσουλα, οι αναγκαίοι πόροι "εθνικοποιούνται" μέσω του στρατού (βλέπε Ιράκ), ενώ στο εσωτερικό 1 στους 3 πολίτες δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, ενώ 1 στους 5 είναι κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας. Και ταυτόχρονα, επιτρέπονται (νομικά) πράγματα που εμείς εδώ θεωρούμε ακόμα (ευτυχώς) αδιανόητα (π.χ. χρηματοδότηση πολιτικών). Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν είναι σωστή επιλογή παραδείγματος για ευνομούμενο κράτος.
Ο συγγραφέας δεν θεωρεί εαυτό σοφότερο από το επιτελείο του Ομπάμα jaga. Ο συγγραγέας παραθέτει τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και επισημαίνει ότι σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ που έχουν επιλογή, η Ελλάδα δεν έχει παρά να συμμαζέψει τα ελλείμματα και να φτιάξει το αναπτυξιακό της πρότυπο σε υγιή βάση. Παριθώρια για αντικυκλικές πολιτικές δεν υπάρχουν.
ReplyDeleteΟι Κρούγκμαν και Στίγκλιτς,ιδιαίτερα ο πρώτος, ελάχιστες φορές μίλησαν δημόσια για την Ελλάδα.Και ποτέ δεν είπαν κάτι που να μη συμφωνεί, grosso modo, με τη κυβερνητκή πολιτική.Ο Στίγκλιτζ άλλωστε είναι και σύμβουλος του ΓΑΠ.Πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει και συνυπολογίζει στις αποφάσεις του τη γνώμη τού νομπελίστα.
ReplyDeleteΟι μόνοι που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική είναι όσοι μας προτείνουν να πτωχεύσουμε,να αρνηθούμε τις υποχρεώσεςι μας προς τους δανειστές της ευημερίας μας, να φύγουμε απο το ευρώ και να επιστρέψουμε στην ηρωική δραχμή που αυτόματα θα μας λύσει τα προβλήματα.Αυτή η πρόταση,με τις διάφορες αποχρώσεις της,φέρει το κωδικό "λαφαζανισμός".
περιθώρια αντικυκλικής υπάρχουν θεωρώ εγώ αν επιτααυνθεί το ΕΣΠΑ και ενισχυθεί η ρευστότητα με τα Ταμεία τύπου ΕΤΕΑΝ, Jeremie, Jessica κι όλα αυτά τα καινούρια.
ReplyDeletehttp://www.nytimes.com/2010/11/21/world/europe/21irish.html?nl=todaysheadlines&emc=a25
ReplyDeleteBreaking News Alert
ReplyDeleteThe New York Times
Sun, November 21, 2010 -- 8:49 AM ET
-----
Ireland Will Apply for Bailout Package
Irish finance minister Brian Lenihan confirmed today that
Ireland had formally applied to Europe and the International
Monetary Fund for a bailout package.
He would not give an exact figure but said the amount would
be in the tens of billions of euros and that the final figure
was still subject to further negotiations.
Read More:
http://www.nytimes.com/2010/11/22/business/global/22debt.html?emc=na
@parmenides:
ReplyDeleteΘέλω αν πιστεύω ότι απλά δεν έχεις παρακολουθήσει τις δηλώσεις και τα άρθρα των δύο συγκεκριμένων οικονομολόγων τους τελευταίους 18 μήνες. Αλλιώς, αυτά που γράφεις είναι ξεκάθαρη παραπλάνηση.
Ειδικά ο Κρούγκμαν κατηγορείται στις ΗΠΑ ακριβώς επειδή λέει ότι η πολιτική της φορολογίας και των περικοπών οδηγεί σε βαθύτερη κρίση, αντίθετα προτείνει εντατικοποίηση των κρατικών δαπανών για την τόνωση της εργασίας και της αγοραστικής δύναμης.
Κανείς από τους δύο δεν είναι πλέον σύμβουλου του Jeffry, έχουν απομακρυνθεί εδώ και καιρό, από όταν άρχισε να ακούει μόνο επικοινωνιολόγους.
@g700:
ReplyDeleteΑπό το παραπάνω σχόλιο κρίνω ότι υιοθετείτε 100% τις απόψεις του συγγραφέα. Ότι δηλαδή η μοναδική πολιτική για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η περαιτέρω λιτότητα, περαιτέρω περικοπές, περαιτέρω φόροι.
Καλώς ή κακώς, έχουμε πλέον συγκεκριμένο πραγματικό παράδειγμα ότι αυτή η πολιτική δεν έχει αποτέλεσμα. Η Ιρλανδία την εφαρμόζει εδώ και 2 χρόνια, και μάλιστα με τεράστια κρατική βοήθεια στις χρεοκοπημένες τράπεζες και δραστικές περικοπές-απολύσεις ΔΥ. Όπως φαίνεται, βυθίστηκε σε βαθύτερη κρίση και τώρα μπαίνει και αυτή σε μνημόνιο δανεισμού 100 δις ευρώ όπως και εμείς. Δηλαδή φτου κι απ' την αρχή.
Όποιος υποστηρίζει ότι αυτό θα δουλέψει για εμάς εδώ, θα πρέπει να εξηγήσει (α) γιατί δεν δουλεύει μέχρι τώρα και (β) πως ακριβώς θα ανακάμψει η αγορά εν μέσω περικοπών και ανείσπρακτων φόρων. Αλλιώς πρόκειται απλά για υπεραισιόδοξα ευχολόγια.
jaga
ReplyDeleteΝαι το γνωρίζω,αυτά λέει για την Αμερική ο Κρούγκμαν,αλλά εγώ εγραψα: "Οι Κρούγκμαν και Στίγκλιτς,ιδιαίτερα ο πρώτος, ελάχιστες φορές μίλησαν δημόσια για την Ελλάδα.Και ποτέ δεν είπαν κάτι που να μη συμφωνεί, grosso modo, με τη κυβερνητκή πολιτική".
Το ότι μιλάνε έτσι για την Αμερική δεν σημαίνει αυτόματα ότι έτσι θα μιλούσαν και για την Ελλάδα αν μιλούσαν.Η μηχανιστική μεταφορά απόψεων-προτάσεων για την αντιμετώπιση της Αμερικάνικης κρίσης,ως θεραπεία και για την αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης είναι απλά ένας αφελής δογματισμός.
Οσον αφορά για την πρόθεση, που μου αποδίδεις, για παραπλάνηση,να παραπλανήσω ποιούς;
Η "συνταγή Κρούγκμαν" τυπώστε δολλάρια και πετάξτετα απο τα ελικόπτερα,πράγμα που γίνεται σήμερα στην Αμερική,θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;
ReplyDeleteΓια την Ελλάδα εναλλακτική της σημερινής εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η "συνταγή Λαφαζάνη": Πτώχευση-δραχμή-τάρταρα.Επεκτατική πολιτικη, για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας,και με τα εργαλεία που διαθέτει, σημαίνει έξοδος απο το Ευρώ και πορεία προς το χαμό.
'Αρθρο της Κατσέλη στο Βήμα, "γιατί λέω όχι στην τρόικα":
ReplyDeletehttp://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=368577&dt=21/11/2010
Λέει:
"Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας απολαμβάνουν υψηλούς μισθούς, αλλά ότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, αποτέλεσμα κυρίως του υψηλού μη μισθολογικού κόστους εργασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το υψηλό φορολογικό βάρος και η σημαντική επιβάρυνση από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης."
Μπράβο κυρα-Κατσέλη. Μόλις αποκαλύψατε τη μισή αλήθεια για το γιατί η Ελλάδα είναι μόνιμη πρωταθλήτρια πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η άλλη μισή είναι οτι η ελληνική οικονομία, εσωστρεφής, δύσκαμπτη και χωρίς να ανταγωνίζεται "αντίπαλους" κλάδους στο εξωτερικό, "απορρόφησε" τις εισροές κεφαλαίων των τελευταίων 30 ετών (εεε, δανεικά) και τις "μετέφρασε" σε πληθωρισμό τιμών και εισοδημάτων.
Μπράβο.
'Εστω και η μισή αλήθεια είναι καλύτερη από καθόλου αλήθεια.
Και τι σκοπεύει να κάνει η κυρα-Κατσέλη λοιπόν, αφού διαπίστωσε το πρόβλημα; Μήπως να μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, που είναι και το πιο λογικο;
'Οχι!!!
Συνεχίζει:
"Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες. Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Ρυθμίσεις για την απασχόληση των νέων, τη δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας και τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης αποτελούν παρεμβάσεις προς την ίδια κατεύθυνση."
Επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτήσεις για την απασχόληση νέων, και διεύρυνση της μερικής απασχόλησης!!!
Καλά, μιλάμε σοβαρά;
Αυτή η κυβέρνηση θα σώσει τη χώρα;
Αυτή η κυρία δεν είναι οτι έπρεπε να έχει φύγει απ' την κυβέρνηση. Δεν έπρεπε καν να μπει στην κυβέρνηση. Το ίδιο βασικά και σχεδόν όλη η κυβέρνηση. Το ίδιο και ο Παπανδρέου, που εντάξει, είναι ενας άκακος κλόουν που κάνει τον κόσμο να γελάει ("θα εξάγουμε τη μεσογειακή διατροφή"), αλλά δεν κάνει για πρωθυπουργός, και κυρίως δεν κάνει το ΠΑΣΟΚ (το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ) για κυβέρνηση.
Δυστυχώς τα κόμματα δεν πέφτουν απ' τον ουρανό. Βγαίνουν απ' την κοινωνία, και η κοινωνία είναι που τα ψηφίζει.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν έχουν μάθει απολύτως τίποτα απο 30 χρόνια καταστροφικών πολιτικών.
Το χειρότερο είναι οτι έχουν μάθει οι γείτονες μας (Βουλγάρια, Τουρκία), οι οποίοι είναι θέμα χρόνου να μας προσπεράσουν στα πάντα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Θα φάμε πολλές σφαλιάρες στο μέλλον.
@parmenides:
ReplyDeleteΜερικές από τις δημόσιες θέσεις του Krugman για την Ελλάδα που φαίνεται ότι δεν έχεις υπόψη σου:
"Greek End Game" (5/5):
http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/05/05/greek-end-game/
"Learning From Greece" (8/4):
http://www.nytimes.com/2010/04/09/opinion/09krugman.html?_r=1
"A Money Too Far" (6/5):
http://www.nytimes.com/2010/05/07/opinion/07krugman.html
"The Euro Trap" (29/4):
http://www.nytimes.com/2010/04/30/opinion/30krugman.html?ref=opinion
Υπόψη ότι τα παραπάνω άρθρα είναι προ-ΔΝΤ. Έχει πει ότι το euro δεν επιτρέπει να τυπώσουμε χρήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει η ΕΚΤ, για να υποστηρίξει συνολικά την ΕΕ έναντι Ασίας και ΗΠΑ. Αυτό έχει πει.
Και επιπλέον, δεν έχει φύγει ποτέ από τη θέση ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς αναδιάρθρωση χρέους ή πλήρη πτώχευση. Δηλαδή το αντίθετο από όσα λέει η δική μας κυβέρνηση.
Που ακριβώς βλέπεις ότι συμβαδίζει;
Εκτός αν εννοείς ότι είναι και αυτός "Λαφαζανιστής" (ήμαρτον πια με αυτή τη χαζομάρα)
@jim slip
ReplyDelete"Το χειρότερο είναι οτι έχουν μάθει οι γείτονες μας (Βουλγάρια, Τουρκία), οι οποίοι είναι θέμα χρόνου να μας προσπεράσουν στα πάντα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Θα φάμε πολλές σφαλιάρες στο μέλλον. "
Αυτά λέω και ‘γω στις παρέες και με “κοροϊδεύουν”. Τους απαντώ ότι όταν μια χώρα σημειώνει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης +συν διαθρωτικές αλλαγές +συν δημιουργία μεσαίας τάξης (που προέρχεται κυρίως από παραγωγικές δραστηριότητες) =τότε το μίγμα αυτό μας κάνει την πολυπόθητη υγιή και μακροχρόνια ανάπτυξη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θα γίνουν "πλούσιοι" από την μια μέρα στην άλλη.
Για μένα δεν υπάρχει το δίλλημα ανάπτυξη ή λιτότητα για την περίπτωση μας, πρώτα μαζεύουμε τα δημοσιοοικονομικά μας εφαρμόζοντας ταυτόχρονα διαρθρωτικές αλλαγές οριζοντίως και καθέτως
Εν ολίγης ΦΕΕΕΕΤΑ.
@Jim Slip:
ReplyDeleteΑυτό που λέει η Κατσέλη για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι καθόλου λάθος. Είναι ακριβώς αυτό που οφείλει να κάνει το κράτος, βραχυπρόθεσμα εννοείται, για να επιβιώσουν οι ΜΜΕ σε περίοδο κρίσης. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, το κράτος μπορεί να "ρεφάρει" και να πάρει μερίδιο από τα αυξημένα κέρδη.
Το ίδιο όφειλε να πει και για τη φορολογία, ότι δηλαδή σε περίοδο κρίσης πρέπει να μειώνεται, όχι να αυξάνει όπως τώρα με το νέο ΦΠΑ. Αλλά δυστυχώς θέλει πολύ περισσότερο να μείνει στην κυβέρνηση παρά να πει την αλήθεια για αυτό που ήδη σκέφτονται πολλοί εντός της κυβέρνησης.
Όταν αυτά τα λέει υπουργός εργασίας εν ενεργεία, μέσω εφημερίδων αντί μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο, καταλαβαίνουμε όλοι τι σόι διακυβέρνηση και εθνική ανεξαρτησία έχουμε αυτή τη στιγμή.
Συμμάζεμα των δημοσιοοικονομικών σημαίνει καταρχήν μείωση σπατάλης από αδιευκρίνιστα έξοδα (βλ. νταβατζήδες έργων) και στη συνέχεια πόλεμο κατά της μαύρης οικονομίας με μηχανισμούς ελέγχου.
ReplyDeleteΕμείς δεν κάνουμε τίποτα από τα δύο. Μείωση ΔΥ βεβαίως μπορεί να γίνει, αλλά αφού πρώτα αναλυθούν οι πραγματικές ανάγκες. Το να μειώνεις προσωπικό σε νοσοκομεία που ήδη υπολειτουργούν δεν είναι πολιτική επιλογή, είναι απλά ηλίθιο.
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι νταβατζήδες σε αυτή τη χώρα δεν μοιάζουν με τον Darth Vader αλλά με την κυρά Λίτσα της διπλανής πόρτας;
ReplyDeletejaga
ReplyDelete"Και επιπλέον, δεν έχει φύγει ποτέ από τη θέση ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς αναδιάρθρωση χρέους ή πλήρη πτώχευση".
Καταλαβαίνω ότι συντάσεσαι με τη θέση του Λαφαζάνη ότι "η λύση είναι η πτώχευση" και απλως διαστρευλώνεις τον Κρούγκμαν για να βρείς κάπου κάποιο σοβαρό αποκούμπι.
Δεν είναι κακό να πεις ευθέως τη θέση σου πράγμα που αποφεύγεις επιμελώς τόσο καιρό.
(1)
ReplyDeleteΟ Κρούγκμαν και ο Σκιντέλσκι είναι οι μοντέρνοι υπέρμαχοι της κεϋνσιανής οικονομικής σκέψης και πρότασης οικονομικής πολιτικής.
Ο Κρούγκμαν έχει μελετήσει (εν μέρει γιαυτό πήρε και το νόμπελ) τις διεθνείς θεωρίες εμπορίου. Τη δεκαετία του 90 όταν η οικονομική παγκοσμιοποίηση ακόμα έπαιρνε μορφή, ο Κρούγκμαν ισχυριζότανε ότι για να δαμαστεί το κύμα απαιτείται συντονισμός και άρτια ρυθμιστική εποπτεία των εμπορικών, συναλλαγματικών και χρηματοοικονομικών ροών μεταξύ χωρών. Επίσης θεωρούσε ότι ο συντονισμός αυτός δεν μπορούσε να επιτευχθεί μέσω πολυμερών διεθνών οργανισμών αλλά προέβλεπε τη δημιουργία περιφερειακών οικονομικών μπλοκ με εργαλεία οικονομικής και πολιτικής υφής τα οποία λίγο πολύ θα λειτουργούσαν ως ομοσπονδοιακές και ομογενείς στο εσωτερικό τους μονάδες. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους για τον οποίο διαφωνούσε με την εξέλιξη της ευρωζώνης ως μιας απλής νομισματικής ένωσης χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση.
(2)
ReplyDeleteΟ Κρούγκμαν επίσης έχει μελετήσει σε βάθος την οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες βρίσκεται σε στασιμότητα και πάσχει από αποπληθωρισμό. Κατόπιν κατάρρευσης της στεγαστικής φούσκας τα τέλη του 80, οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας που ακολούθησαν προσπάθησαν με κεϋνσιανού τύπου επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές να διατηρήσουν την απασχόληση και την παραγωγή εθνικού προϊόντος σε ψηλά επίπεδα. Καθώς επέλεξαν όμως την κρατική σπατάλη (πχ γέφυρα δεκάδων εκ δολαρίων που συνδέει δύο χωριά 5,000 κατοίκων σε επαρχία που δε συνδέεται με βιομηχανικές ζώνες ή αστικά κέντρα) έναντι των κρατικών επενδύσεων σε συνδυασμό με σειρά διαρθρωτικών μέτρων εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα, του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, η Ιαπωνία έφτασε σήμερα να χρωστάει 200% του ΑΕΠ της, χωρίς να έχει καταφέρει στο μεταξύ να αλλάξει ούτε τον παραγωγικό ιστό της ούτε να έχει πετύχει μακροπρόθεση άυξηση της δυναμικής της οικονομίας της.
Ως αντιπαράδειγμα αυτό της Ιαπωνίας, ο Κρούγκμαν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτή τη στιγμή μεγάλες δημοσιονομικές ενέσεις που στοχεύουν σε αυτά που δεν κατάφερε - ή δε θέλησε να καταφέρει - η Ιαπωνία. Μάλιστα θεωρεί ότι κλάδοι όπως αυτός της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, των δημόσιων υποδομών και της οργάνωσης του κράτους είναι κλειδιά σε αυτή τη διαδικασία. Εμπνευσμένος και από το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και σταθερότητας της Μεγάλης Βρετανίας, σε συνεργασία με τον οικονομολόγο κ. Μπούιτερ καθηγητή του LSE, έχει μιλήσει για την υιοθέτηση ενός αντίστοιχου μοντέλου για ΗΠΑ και ΕΕ όπου (μεταξύ άλλων) ο "χρυσός κανόνας" δημοσιονομικής πολιτικής θα επιτρέπει μόνο την έγκριση κρατικών δαπανών για επενδύσεις υποδομών και διαρθρωτικών αλλαγών.
(3)
ReplyDeleteΤο quantitave easing εντάσσεται στο πλαίσιο αντίθετα της διεθνούς εμπορικής πολιτικής, και εξηγείται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Κρούγκμαν ότι η παραγωγή παγκόσμιου πλούτου με δίκαια ανακατανομή μεταξύ χωρών μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν υπάρχει συντονισμός / συνεργασία / κοινή ρυθμιστική εποπτεία μεταξύ οικονομικών μπλοκ. Όταν ο συντονισμός αυτός αποτυγχάνει, μέτρα συναλλαγματικής πολιτικής (γιατί κατά βάση εκεί στοχεύει το quantitative easing) θεωρούνται δικαιολογημένα κι επιβεβλημένα ως ότου επιτευχθεί ξανά δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των μπλοκ.
(4)
ReplyDeleteΟι ΗΠΑ έχουν μεταξύ πολλών άλλων κάποια θεμελιώδη χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τις παραπάνω προτάσεις αλλά που δεν είναι εφαρμόσιμες στην περίπτωση της Ελλάδας. Το χρέος τους είναι σχετικά χαμηλό (από τα χαμηλότερα στις χώρες της Δύσης), ενώ η δημογραφική δυναμική τους είναι θετική σε αντίθεση με αυτή της Ελλάδας. Επίσης έχουν καλές υποδομές οργάνωσης του δημόσιου τομέα, ευέλικτη αγορά εργασίας, και πάνω απ’ όλα άφθονο κεφάλαιο ανθρώπινου δυναμικού και καινοτομικότητας για να κάνουν γρήγορα αυτή τη μεγάλη στροφή. Επίσης έχουν δικό τους νόμισμα που ακόμα μπορούν να διαχειριστούν λόγω της ισχύος του για να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να κλείσουν τρύπες στους ετήσιους ισολογισμούς τους. Η Ελλάδα εντός του ευρώ, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Αλλά ακόμα και με τη δραχμή, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα καθώς η δραχμή δεν έχει καθόλου βαρύτητα ως νόμισμα στις διεθνείς αγορές για να παίξει αντίστοιχο ρόλο (η διολίσθηση της θα ήταν αναμφίβολη αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας σε χρόνο ρεκόρ). Επίσης η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο δημόσιο και κρυφό χρέος, που καθιστά αδύνατη τη δυνατότητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής τύπου πρότασης ΗΠΑ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης και δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Επομένως η μόνη λύση για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να κάνει όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την αγορά εργασίας και την οργάνωση του κράτους, που θα μειώσουν τις σπατάλες και θα καταστήσουν την οικονομία της περισσότερο εξωστρεφή και ανταγωνιστική. Αν δεν τα καταφέρει λόγω βάρους του χρέους, καλό θα ήταν για την Ελλάδα να ακολουθήσει παράλληλα με τα παραπάνω μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της υπό εποπτεία ΔΝΤ / ΕΕ έτσι ώστε να μη διαλυθεί τελείως ο ιστός του κοινωνικού κράτους που κρατά μεγάλο μέρος του πληθυσμού μακριά από τη φτώχεια και τη μακροχρόνια ανεργία. Το τελευταίο θεωρείται ως μια εφικτή λύση, αν τελικά χρειαστεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ανήκει σε Γαλλικές, Γερμανικές και Αμερικάνικες τράπεζες / κυβερνήσεις, κάνοντας τη διαδικασία της αναδιαπραγμάτευσης πιο εύκολα διαχειρίσιμη και με χαμηλότερο κόστος (πχ ευκολότερος ο συντονισμός, μικρότερες πιθανότητες κίνησης ξεχωριστών δικαστικών διαδικασιών, πολιτική στήριξη της Ελλάδας από τις παραπάνω χώρες, αλληλεξάρτηση οικονομιών κλπ) και για τις δύο πλευρές.
Αυτά λέει ο Κρούγκμαν, κι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά.
Καθυστέρηση ή παραίτηση ;;
ReplyDeleteΗ δεύτερη κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται πως έχει ήδη κουραστεί, μολονότι από την ορκωμοσία της μέχρι και σήμερα κ ενόψει της τρίτης έγκρισης του δανείου από τις συμμαχικές δυνάμεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στο κράτος, εάν δεν έχουν σταματήσει, στην καλύτερη περίπτωση εξαγγέλλονται.
Γιατί άραγε μια τόσο νέα Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει το πιο φιλόδοξο και ανατρεπτικό πρόγραμμα εξυγίανσης του κράτους και των θεσμών;
Είναι αλήθεια ότι κανείς από αυτούς που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα δεν πιστεύει στην πολιτική της διεθνοποιημένης οικονομίας. Οι περισσότεροι θέλουν να δείχνουν σοσιαλιστές και κάποιοι «κομμουνιστηκότεροι» των κομμουνιστών. Οι μισοί φέρουν σύνδρομα του πολυτεχνείου και άλλοι μισοί αδυνατούν να αντιληφθούν τον ρόλο τους και αρκούνται στα κρατικά προνόμια της εξουσίας (ρουσφέτια, αυτοκίνητα, συνοδείες κλπ) μπερδεύοντας την διακυβέρνηση της χώρας με την εκλογική τους πελατεία.
Σημασία όμως έχει ότι η χώρα αυτήν την στιγμή χρειάζεται ανθρώπους που δεν θα φοβούνται να κοιταχθούν στον καθρέπτη. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που θα προτάξουν την σωτηρία της χώρας κ όχι την σωτηρία του εαυτού τους.
Είναι φανερό ότι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των συμμάχων έχουν παραμεληθεί, με αποτέλεσμα, όπως είναι λογικό, να υπάρχει έντονη αντίδραση εκ μέρους τους, ασκώντας πιέσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αλλαγές και να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου.
Μήπως όμως οι τεχνοκράτες της τρόικας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με προσωπικότητες περιορισμένων δυνατοτήτων;
Ας ελπίσουμε αυτό να είναι το καλύτερο σενάριο. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός οφείλει χωρίς αναστολές να αλλάξει με συνοπτικές διαδικασίες όσους αρνούνται να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, αρχής γενομένης από την Λούκα Κατσέλη που για άλλη μια φορά θέλει τον εαυτό της επαναστάτρια και κοινωνικά ευαίσθητη, απέναντι σε μια κοινωνία σάπια και ανερμάτιστη. Η άρνηση της να μεταρρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις είναι φαινόμενο αργόμισθου ανθρώπου που ποτέ δεν επένδυσε σε επιχείρηση.
Στην συνέχεια, θα πρέπει επιτέλους να δίνεται ενδοκυβερνητικό dead line στους Υπουργούς προκειμένου να εφαρμόζουν όσο πιο γρήγορα και σωστά τις απαιτήσεις του Μνημονίου και οι περιβόητες εξαγγελίες να γίνουν πράξη.
Σήμερα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι κακοκαιρία που κάποια στιγμή θα περάσει και θα ξαναβγεί ο ήλιος.
Η κρίση που περνάμε είναι πρωτίστως κρίση κουλτούρας και αντίληψης των πολιτών για το κράτος, τους θεσμούς αλλά και του ρόλου τους.
Η κυβέρνηση και ιδίως ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να καταλάβουν ότι παράλληλα με τις φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές ακρωτηριασμού στους παθογόνους φορείς και θεσμούς και όχι πολιτικές παράτασης του προβλήματος. Φαινόμενα όπως της Ολυμπιακής και αυτού που πάει να εφαρμοστεί στον ΟΣΕ δεν δίνουν λύσεις στον προϋπολογισμό του κράτους αλλά εξυπηρετούν στο όνομα των αλλαγών όσους βούλιαξαν τους οργανισμούς.
Τέλος επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και όλοι ζητούν εδώ και τώρα να πέσει χρήμα, Ευρωπαϊκό στην αγορά, θα είναι ολέθριο σφάλμα του Χρυσοχοϊδη να υποκύψει στις πιέσεις και να εγκλωβίσει την πολιτική του στις επιδοτήσεις. Έχει μπροστά του σκοπέλους που κρατούν χρόνια τώρα έρμαια την ελεύθερη αγορά. Έχει να συγκρουστεί με στοιχεία του άκρατου δημοσιοϋπαλληλικού κατεστημένου και της παραοικονομίας που διοικούσαν και διοικούν τις υπηρεσίες του υπουργείου του, που το ΕΣΠΑ είναι μικρό μπροστά σ’ αυτά που θα κέρδιζε η οικονομία αν άφηναν τα πιράνχας να αναπτυχθεί η ελεύθερη αγορά. Πάνω απ’ όλα όμως έχει την ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό, ελεύθερο και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, χωρίς εξαναγκαστικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς συντεχνιακούς περιορισμούς και πάνω απ’ όλα χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις.
@xanoum mpourek:
ReplyDeleteΑν "νταβατζή" εννοείς την κυρούλα που ψωνίζει από τη λαϊκή χωρίς απόδειξη, τότε σίγουρα εννοούμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
@parmenides:
ΟΚ καταλάβαμε, όποτε καταλαβαίνεις πως είπες πατάτα πετάς μια άσχετη εξυπνάδα και νομίζεις ότι καθάρισες.
Αλλά το καλαμπούρι με το Λαφαζάνη έχει κρυώσει εδώ και καιρό. Τουλάχιστον βρες κάτι φρέσκο. Για τις θέσεις μου διάβασε τι έχω γράψει από την αρχή, δεν μπορώ να σου κάνω ιδιαίτερα.
@Παναγιώτης Σταμπουλίδης:
ReplyDelete"...ο πρωθυπουργός οφείλει χωρίς αναστολές να αλλάξει με συνοπτικές διαδικασίες όσους αρνούνται να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά...
...θα πρέπει επιτέλους να δίνεται ενδοκυβερνητικό dead line στους Υπουργούς προκειμένου να εφαρμόζουν όσο πιο γρήγορα και σωστά τις απαιτήσεις του Μνημονίου..."
Κύριε Σταμπουλίδη, έχετε σκεφτεί ότι καμιά φορά οι "πολλοί", αυτοί που φωνάζουν (υποτίθεται) και λένε ότι η κυβέρνηση πάει στραβά, ακόμα και υπουργοί όπως λέτε, ίσως και να έχουν δίκιο; Ότι δηλαδή οι Jeffry-Παπακωνσταντίνου είναι οι μόνοι "φανατικοί" υπέρ του μνημονίου; Μήπως αυτό λέγεται φανατισμός και ιδεοληψία, και όχι σαφής και εκλογικευμένη πολιτική; Μήπως η κυβέρνηση, από "συμμετοχική δημοκρατία" έγινε προσωποπαγής μονοπρόσωπη "επιτροπή" διαχείρισης χρέους;
"...Φαινόμενα όπως της Ολυμπιακής..."
Ελπίζω να εννοείτε όχι μόνο τους 3χίλιαρους αργόμισθους που κληρονομήσαμε από το κλείσιμό της, αλλά και την ίδια την "ιδιωτικοποίηση". Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν άνοιξε η αγορά, αλλά έγινε καθαρό μονοπώλιο μέσα σε ένα 6μηνο, παρά τις εξαγγελίες προς το αντίθετο.
"...Πάνω απ’ όλα όμως έχει την ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό, ελεύθερο και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, χωρίς εξαναγκαστικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς συντεχνιακούς περιορισμούς..."
Πολύ θα θέλαμε να διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοείτε με τους όρους: (α) "εξαναγκαστικές συμβάσεις εργασίας", (β) "υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον" και (γ) "συντεχνιακούς περιορισμούς". Ας πούμε ότι το (β) λίγο-πολύ το καταλαβαίνουμε όσοι δουλεύουμε ως ιδιώτες στην αγορά. Τα άλλα δύο; Μήπως ξαφνικά αποκτήσαμε υπερ-προστατευτισμό των υπαλλήλων στην αγορά εργασίας και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Γιατί εγώ ξέρω ότι έρχονται νέες περικοπές 10-20% ΠΑΝΤΟΥ (όχι μόνο στους ΔΥ), η ΣΣΕ έχει καταργηθεί και τυπικά, και η ανεργία βαίνει σταθερά προς το 20% (λόγω απολύσεων εννοείται).
"...Γιατί άραγε μια τόσο νέα Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει το πιο φιλόδοξο και ανατρεπτικό πρόγραμμα εξυγίανσης του κράτους και των θεσμών;..."
Ξαναγυρίζω στο 1ο ερώτημα: Ίσως δεν μπορεί να τα εφαρμόσει γιατί είναι αναποτελεσματικά, παράλογα και κυρίως εναντίον κάθε "λαϊκής" εξαγγελίας, βάσει των οποίων αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε; Μήπως η απάντηση στο ερώτημα είναι πραγματικά τόσο απλή, αλλά εμείς απλά ψάχνουμε ένα πολύ πιο σύνθετο άλλοθι αποτυχίας;
jaga
ReplyDeleteΑφόρητη φλυαρία.Που καταλήγει σε μπουρδολογίες.Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.Αντιγραφή του τηλεοπτικού λόγου της Κανέλη,ως προς το ύφος και τη διαχείριση μιας απέραντης και πληκτικής πολυπραγμοσύνης.Aντιλογίες,αντιλογίες και πέραν τούτου ουδέν.
@parmenides:
ReplyDeleteΣεβαστή η άποψή σου, αλλά αδιάφορη προς το παρόν. Δεν είμαι υπερασπιστής ούτε του Λαφαζάνη, ούτε της Κανέλη, ούτε κανενός άλλου, ώστε να τους υπερασπίζομαι κάθε φορά που αναφέρεις κάποιο όνομα από τη "μαύρη λίστα".
Μέχρι να απαντήσεις κάτι επί της ουσίας, με επιχειρήματα και όχι με πράσινα ευχολόγια, δεν βρίσκω αντικείμενο περαιτέρω σχολιασμού σε αυτά που λες.
Το όλο δημοσιονομικό πρόβλημα είναι μία άλλη μορφή της επιβολής των εθνικών ελίτ σε βάρος των μικρότερων κρατών. Κάθε κυβέρνηση ενδιαφέρει για την ενίσχυση των εθνικών αστικών συμφερόντων. Δεν εξηγείται αλλιώς η Γερμανική εμμονή για επιχειρηματικές επεκτάσεις σε άλλες χώρες (Ανατολική Ευρώπη, ευρωπαϊκό Νότο κτλ) χωρίς όμως να βάλει το χέρι στην τσέπη. Στην ίδια λογική κινούνται και οι ΗΠΑ. Οι δημόσιες δαπάνες δεν έχουν ιδιαίτεηρ αύξηση, πλην του κεντρικού πολιτικού θέματος της νοσηλείας.
ReplyDelete"Εξακόσια(!) πανεπιστημιακά τμήματα δεν έχουν λόγο αυτοτελούς παρουσίας".
ReplyDeleteΠανάρετος,υφυπουργός παιδείας.
Επιτέλους,η αρχή του τέλους της οικογενειοκρατίας και φαυλοκρατίας στα Πανεπιστήμια.
Μαζί τα φάγαμε.....
ReplyDelete+
Ένα από τα δόκανα έχει στήσει το ΣΔΟΕ για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80 και μάλιστα από εκείνους που θεωρούνταν έντιμοι άνθρωποι και αδιάφθορα στελέχη. Η υπόθεση αφορά σε φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων και έφτασε στην υπηρεσία με τη μέθοδο της μαρτυρίας από άλλους πολίτες.
Ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός έχει τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση, ελέγχονται οι κινήσεις του και όλες οι δοσοληψίες του, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τους λογαριασμούς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει 180 πολυτελή ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ισάριθμες εξωχώριες εταιρείες real estate. Κάθε εταιρεία είχε κεφάλαιο 90.000 ευρώ, αλλά όλες εμφανίζονται ζημιογόνες. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν στερήθηκε τη δανειοδότηση από τις τράπεζες, έχοντας μια περίεργη ευχέρεια ως προς αυτό.
Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επίκειται η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.
Μια και το ρίξαμε στα νέα:
ReplyDelete"Αγριο ψαλίδι μισθών στον ιδιωτικό τομέα" (enet.gr, 22/11):
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=226223
"...Από 16% έως 40% του κλαδικού τους μισθού θα χάσουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση που κερδίσει η Κατσέλη και δεν θα πέσουν οι αμοιβές κάτω από το κατώφλι της ΓΣΕΕ..."
Την ίδια στιγμή:
"12 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" (EBEA - K. Μίχαλος):
http://tinyurl.com/3y8je2e
"...Το Ε.Β.Ε.Α. θεωρεί ότι ο νέος προϋπολογισμός θα βαθύνει την ύφεση στην αγορά και βέβαια θα προκαλέσει, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ και σημαντική αύξηση της ανεργίας. Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν θα επιτύχει την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών, χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις ή ακόμα χειρότερα παράπλευρα θύματα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιέξοδη αυτή πορεία προς την ύφεση
Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα..."
Παρακαλώ τα σχόλιά σας προς enet.gr και acci.gr (τα παραπάνω είναι copy-paste)
Aρχισαν σαρωτικοί έλεγχοι για το πόθεν έσχες.
ReplyDelete"Στόχος του επικεφαλής του Σ∆ΟΕ Γ. Καπελέρη είναι τα πρόστιµα που θα επιβληθούν το επόµενο έτος να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το 2009 και 4,5 δισ. ευρώ που εκτιµάται πως θα διαµορφωθούν φέτος, ώστε και το ∆ηµόσιο να πάρει βαθιά ανάσα από τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής – όπως επιτάσσει και η τρόικα – και να εµπεδωθεί στους φορολογουµένους ισχυρό αίσθηµα ελέγχου".
Τα αποτελέσματα απο τη μάχη για την καταπολέμηση της φοραδιαφυγής και της διαφθοράς,σε συνδιασμό με την αναμόρφωση του κράτους θα καθορίσουν εαν αποφύγουμε τη χρεοκοπία μεσα στο 2011.
Στην αρχή της κρίσης μιλούσαμε για 40% εσωτερική υποτίμηση που θα λειτουργήσει ως το ισοδύναμο της υποτίμησης του νομίσματός μας.Δηλαδή για 40% μείωση εισοδημάτων και 40% μείωση της αξίας τιμών και υπηρεσιών.
ReplyDeleteΑυτο συμβαίνει τώρα.Και είναι η πρώτη αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την έξοδο απο τη κρίση.
Η διαφορά των δύο μορφών υποτίμησης βρίσκεται στη δυσκολία εφαρμογής της "εσωτερικής" αλλά αν εφαρμοστεί επιτυχώς είναι ΑΠΕΙΡΩΣ πιό δίκαιη και κυρίως στο κομμάτι που αφορά την αγοραστική διατηρισιμότητα των μικροκαταθέσεων και μικροαποταμιεύσεων.
Βέβαια η μείωση των τιμών, προιόντων και υπηρεσιών, θα έλθει κάπως ετεροχρονισμένα σε σχέση με τη μείωση των εισοδημάτων.Θα ξεκινήσει απο το 2011 και θα συνεχιστεί, πτωτικά, για πολλα χρόνια.
ReplyDeleteΣυνοψίζοντας, για να έχουμε ένα μπούσουλα τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια:
ReplyDelete- Χάνουμε το 40% των εισοδημάτων μας και των περιουσικών μας στοιχείων,πλήν καταθέσεων σε ευρώ.
-Αναδιοργανώνουμε τα πάντα,πολιτικό σύστημα,ιδιωτικός και δημόσιος τομέας κλπ,κλπ.
-Σύγκλιση αμοιβών και ενιαιοποίηση εργασιακών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε ο δημόσιος τομέας να μην έχει συγκριτικό πλεονέκτημα προσέλκυσης ταλέντων που στη συνέχεια τα καταπίνει.
-Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας και ο χώρος που θα προσφέρει θέσεις απασχόλησης.
-Ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.
-Ισχυρό προνοιακό σύστημα.
Ευχομε Παρμενιδη να πραγματοποιηθουν αυτα που λες, για το καλο ολων. Ελπιζω επισης η πυγμη της κυβερνησης να μην εχει εξαντληθει στους υπαλληλους και στους συνταξιουχους και για ολα τα αλλα να φερθουν σαν κοτες. Γιατι μεχρι σημερα ολοι οι αλλοι, απο περιπτεραδες και συνδικαλιστες μεχρι τους δικηγορους και τους φαρμακοποιους (τυχαια επιλογη επαγγελματων)κανουν οτι τους καπνισει.
ReplyDeleteΜόλις μεταδόθηκε, στο Mega και στα διεθνή δίκτυα, ότι οι "πράσινοι" στην Ιρλανδία αποσύρουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.
ReplyDeleteΩς αποτέλεσμα, οι εκλογές είναι σίγουρες, όμως η παρούσα, καθ' ομολογία αποτυχημένη κυβέρνηση, θα προλάβει να βάλει και αυτή τη χώρα σε υποθήκη ύψους 90-100 δις ευρώ σε ΔΝΤ-ΕΚΤ, πριν παραιτηθεί.
(και πάλι, χωρίς προσωπικό μου σχόλιο)
Μόλις τώρα το ανεβάζουν στα ειδησιογραφικά sites:
ReplyDeletehttp://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=226482
Παρμενίδη,
ReplyDelete"Στην αρχή της κρίσης μιλούσαμε για 40% εσωτερική υποτίμηση που θα λειτουργήσει ως το ισοδύναμο της υποτίμησης του νομίσματός μας.Δηλαδή για 40% μείωση εισοδημάτων και 40% μείωση της αξίας τιμών και υπηρεσιών."
Είναι αμφίβολο αν θα πετύχει γιατι:
- αφενώς μεν χρειάζεται μεγάλη χρονική περίοδος προσαρμογής για να περάσει η αλλαγή στις τιμές, σε αντίθεση με την υποτίμηση που οι τιμές των εισαγωγών αυξάνονται σχεδόν αυτόματα.
- μια μεγάλη γκάμα εισαγόμενων προϊόντων είναι τόσο ανταγωνιστικά που θα "απορροφήσουν" τη μείωση των εισοδημάτων πιο αποτελεσματικά από τα εγχώρια προϊόντα, και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει εμπορικό έλλειμμα.
- η κυβέρνηση (γενικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι μόνο η τωρινή) συνεχίζει να σαμποτάρει την εγχώρια παραγωγή με μια σειρά καταστροφικών πολιτικών: συνεχής μεταφορά πόρων προς το δημόσιο, υψηλή φορολόγηση που δρα σαν αντικίνητρο στην ανάπτυξη παραγωγικών πρωτοβουλιών σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονου φορολογικού ανταγωνισμού, πολιτκές που οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό που καθιστά την εγχώρια παραγωγή μη ανταγωνιστική διεθνώς.
Jaga,
ReplyDelete"Αυτό που λέει η Κατσέλη για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι καθόλου λάθος. Είναι ακριβώς αυτό που οφείλει να κάνει το κράτος, βραχυπρόθεσμα εννοείται, για να επιβιώσουν οι ΜΜΕ σε περίοδο κρίσης. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, το κράτος μπορεί να "ρεφάρει" και να πάρει μερίδιο από τα αυξημένα κέρδη."
Αυτό που λέει η Κατσέλη είναι τελείως λάθος γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχουμε ένα λειτουργικό μοντέλο που δε λειτουργεί προσωρινά λόγω της κρίσης, αλλά ένα μη λειτουργικό μοντέλο που είναι στο τέλος της ζωής του, και η Κατσέλη θέλει να διατηρήσει στη ζωή με πορους που δεν υπάρχουν καν (επιδοτήσεις).
@solaris
ReplyDeleteΚαταλαβαίνω τί εννοείς και γιατί αγωνιάς.
Η πολιτική είναι ξεκαθαρισμένη και θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες μέρες για όλους τους κρατικοδίαιτους "περιπτεράδες" σε όποια κοινωνική και επαγγελματική ομάδα και αν βρίσκονται.
@Jim Slip
ReplyDeleteΠράγματι,όπως λές, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ως προς το παραγωγικό σκέλος.
Ομως υπάρχουν προιόντα που εύκολα μπορούν να παραχθούν και να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές.Τέτοια είναι τα αγροτικά.Το 60% του ψωμιού που τρώμε γίνεται με αλεύρι απο μαλακο σιτάρι που είναι εισαγόμενο.Αυτό μπορεί να αλλάξει σε μια χρονιά αν φανούμε λιγάκι έξυπνοι και κουβεντιάσουμε μονο με τους Θεσσαλούς αγρότες.Πολλά απο τα εισαγόμενα προιόντα(ρούχα,παπούτσια) είναι εύκολα υποκαταστήσιμα.
Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες.Στο μεταξύ όλο και πιό πολύ ακούω συμπολίτες μας να διερωτώνται γιατί να μην αναζητούμε και αγοράζουμε "ελληνικά".Αρχισε να δημιουργείται, κατα τη γνώμη μου,ένα κίνημα καταναλωτικό αγοράς Ελληνικών προιόντων.Είναι μια μορφή, καλώς νοούμενου, σύγχρονου πατριωτισμού.
Στο μεταξύ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εκλέχτηκαν πάρα πολλοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που "διψάνε" για παραγωγή δημιουργικού έργου.
ReplyDeleteΧθες διάβασα στο "βημα" μια συνέντευξη του Γλέτσου του γνωστού τηλεαστέρα που εκλέχτηκε ανεξάρτητος δήμαρχος της Στυλίδας.
Μου έκανε εντύπωση το πείσμα του στο στόχο να προωθήσει την ελιά ανατολικής Φθιώτιδας.
Και να μην ξεχάσω το Μπακογιάννη, το γυιό της Ντόρας, που εκλέχτηκε στο Καρπενήσι.Εβαλε ως στόχο να ιδωτικοποιήσει το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου.
Αυτοί οι νέοι άνθρωποι δεν χαμπαρίζουν απο γραφειοκρατίες και ιδεοληψίες.Χαίρεσαι να τους ακούς.
Υπάρχει βέβαια και οι άλλη Ελλάδα,η Ελλάδα της "ελληνοφρενειας".Υπάρχουν αυτοί, που στο όνομα της σάτυρας, προσπαθούν να γελοιοποιήσουν όσους δεν πειθαρχούν στη πολιτικη γραμμή του ΚΚΕ.Απο τότε που ο Γλέτσος δεν πειθάρχισε στο Περισσό τον βάζουν κάθε βράδυ να χορεύει τσάμικο για να τον "διαγράψουν".Η ανυπακοή έχει,βλέπετε, και την άλλη όψη.
ReplyDeleteΙρλανδία,η χώρα υπόδειγμα για το Σαμαρά.
ReplyDeleteΓια όσους σώνει και καλά θέλουν μια χώρα-LEHMAN BROTHERS, αυτή που έχει όλες τις προυποθέσεις γιαυτό το τίτλο είναι η Ιρλανδία και όχι η Ελλάδα.
Είναι η Χώρα υπόδειγμα για το Σαμαρά,ως προς το τρόπο που διαχειρήστηκε τη κρίση.
Να ευχαριστεί βέβαια τους Ελληνες και ιδιαίτερα το ΓΑΠ,που "ματώσανε" να στήσουν τον Ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης χάρη στον οποίο θα σωθούν και οι Ιρλανδοί που καλοτρώγανε απο τις χρηματοοικονομικές φούσκες.
Εκείνο που με ενοχλεί είναι αυτός ο εξευτελισμένος υπερπατριωτισμός τους.Τουλάχιστο εμείς,με ελάχιστες εξαιρέσεις, διαλέξαμε τη στάση μιας αυτοκριτικής και μιας σιωπηρής υπερηφάνειας.Αυτή η στάση των Ελλήνων αποτελεί εγγύηση για μια γρήγορη έξοδο απο τη κρίση.
Αυτός ο γυφτοπατριωτισμός των Ιρλανδών με ενοχλεί πάρα πολύ."Δεν τους είχε πεί κανένας τί συναίβενε" και πως μέσα σε 10 χρόνια απο γελαδαραίοι, που ήταν πρίν, απέκτησαν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη.
ReplyDeleteKαι τώρα αγωνίζονται να διατηρήσουν το "αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο" δικαίωμα να είναι πρώτοι σε κατακεφαλην εισόδημα στην Ευρώπη αλλάζοντας απλά κυβέρνηση.Τρομάρα τους.Εμείς,ως λαός και ως πολιτικό σύστημα, έχουμε συμπεριφορές που απέχουν έτη φωτός πολιτισμού απο τις κρατικοδίαιτες κοκότες παρουσιάστριες της κρατικής Ιρλανδικής ΤV.
Για αυτά που πέρασαν: Δηλώσεις και φούσκες, για τον "κέλτικο τίγρη της οικονομίας" (παρόλο που είναι του Μπογιόπουλου, σε αυτά που γράφει εδώ έχει δίκιο):
ReplyDelete"Το ελληνο-ιρλανδικό «θαύμα»":
http://e-parembasis.blogspot.com/2010/11/blog-post_7362.html
Έτσι για να θυμόμαστε ποιοι έλεγαν τι.
Και για αυτά που έρχονται, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν επίσης ως "άδικα αλλά αναγκαία":
ReplyDeleteΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV
Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3 Μαΐου 2010
http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/fin/sn/Parartima4.pdf
(το 2011 περιγράφεται στις σελίδες 14 και κάτω)
-----
(Σελ.15)
6. Ενέργειες για τον έκτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος
του τρίτου τριμήνου του 2011):
(...)
- Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας την συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ.
-----
Όσοι βιάζονται να πούνε ότι η αύξηση του ΦΠΑ έχει ήδη γίνει, ας διαβάσουν καλύτερα το κείμενο: προβλέπει μια αύξηση στο τέλος του Β' 3μήνου του 2010 (έσοδα 800 εκατ. ευρώ), μία στο τέλος του Γ' 3μήνου του 2010 (η πρόσφατη, έσοδα 1 δις ευρώ, ελαφρώς καθυστερημένη) και μία ακόμα στο τέλος του Γ' 3μήνου του 2011 (έσοδα 300 εκατ. ευρώ).
Στο 2010 είχαμε δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά μόνο η δεύτερη ήταν "εντός μνημονίου" (Μάιο και μετά). Άρα η τρέχουσα από 1η Ιανουαρίου είναι η 2η και όχι η 3η - πράγμα που σημαίνει ότι έχει υπογραφεί μία ακόμα, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα.
Υπόψη ότι το συγκεκριμένο κείμενο υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο. Οι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακόμα και σήμερα λένε ότι αν όλα πάνε καλά, δεν θα υπάρξει νέα αύξηση ΦΠΑ. Άρα, είτε προδιαγράφουν την αποτυχία των μέτρων, είτε πρόκειται πάλι να αναγγείλουν τη δυσάρεστη έκπληξή τους όταν ανακοινωθεί το τελικό έλλειμμα του 2010.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, το δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ, ήδη από το καλοκαίρι:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=329358&ct=32&dt=03/05/2010
Jaga
ReplyDeleteApantontas se proigoumeno sou sxolio ta erotimata ta ethesa os paradeigmata alla ki esy biazesai na ermineyseis, polles fores diabazeis epipolaia, opos px ton Krugman (Mesout kali i analysi sou).
Alla gia na dieykriniso poly synoptika mias kai rotas, orizonties perikopes misthon kai syntakseon exoun eksantlisei ta oria tous ayti ti stigmi. Etsi ki allios elaxista kerdi tha apoferoun se sxesi me to pragmatiko problima xreous tis xoras mesoprothesma. Apo edo kai pera i tha katarreysei olokliro to systyma syntakseon, epidomaton, ki eyryterou koinonikou kratous alla kai leitoyrgias dimosiou tomea, i tha doume megales domikes anatropes pou tha prokalesoun anakatanomi eykairion, theseon ergasias kai paragogis metaksy oikonomikon kladon.
Oi apolyseis poy rotas, einai mia lysi nai (oxi i epithimiti), an apodeixtei koinonika dikaia kai efarmosimi tha mporouse na akolouthithei. Stin Ellada omos oso pasxei o dimosios tomeas, allo toso nosei o parasitikos kratikodiaitos idiotikos tomeas.
Gia mena protapola simera exei simasia to anoigma epaggelmatikon kladon, kai i sygxoneysi kai organotiki anadiarthrosi tou eyryterou kratous. Px gia ta nosokomeia, ayto pou mporei na ginei amesa (kai eimai sigouros oti tha ginei to epomeno etos) einai i sygxoneysi pollon mikron monadon logistika, leitoyrgika kai dioikitika. To egxeirima epeteyxthei epitixos stin Agglia apo to 1980 kai meta, kai apoti akouo idi yparxei apostoli tou Ypourgeiou mas sto Londino pou meleta to bretaniko systyma promithion, organosis kai apozimiosis ton monadon ygeias tis xoras. Endexomenos, kai makari, na kleisoun polles mikroteres idiotikes monades (eite diagnostika, eite kentra apokatastasis, eite klinikes “omorfopoiisis”) oi opoies zoune apokleistika apo tis pliromes ton asfalistikon tameion xoris pelateia kai me ypertimologiseis. I Ellada exei to megalytero idiotiko tomea ygeias stin Eyropi se sxesi me to megethos tou dimosiou (pou einai idi terastio se sxesi me to megethos tis oikonomias) o opoios ypoleitourgei kai parasitei eis baros ton asfalismenon kai ton forologoumenon politon. Otan ki efoson kleisei i stroffiga einai anamenomeno polles apo aytes tis epixeiriseis na kleisoun kai arketoi na xasoun ti douleia tous. To erotima einai an theloume na syntirisoume to xthes, i na dimiourgisoume eykairies kai prooptikes gia to ayrio. Ego leo to deytero. Esy?
Parmenidi
ReplyDeleteSe katalabaino pou agonias, alla min ksexnas oti ki oi Ellines trianta xronia den pigane piso. Toulaxiston stin Irlandia i fouska irthe apo enan tomea pou “magepse” olokliri tin ifilio ta teleytaia 20 xronia, kai ti bananoflouda tin patisane polites olis tis Dysis mazi.
I Irlandia idi ta teleytai dyo xronia efarmozei politikes anadiarthrosis tou kratous kai perikopon, xoris stiriksi. Ti stiriksi tin eixane oi trapezes tis apo EKT kai ethniki tous trapeza – peri sta 131 kai 31 dis eyro antistoixa to teleytaio etos.
To paketo IMF tis Irlandias einai diaforetiko apo ayto tis Elladas, basizetai kateksoxin se mergers kai acquisitions, elgxomenes ptoxeyseis kai periorismos megethous zimiogonon trapezon. Episis min ksexnas oti oi ageladarides tis Irlandias exoun anaptyksei kainotomikous tomeis sto xoro tis texnologias kai tis ilektronikis psyxagogias (pagkosmioi igetes sto teleytaio deyteros o Kanadas) eno exoun ena apo ta eynoikotera periballonta gia epixeiriseis pou para tin krisi exei diatirisei to FDI (foreign direct investment) se psila epipeda (fetos ayto ektimatai oti tha spasei ola ta rekor). Ti simainei ayto? Oti i pragmatiki reystotita tis xoras katopin metarrythmiseon DNT tha ayksithei grigora kai i proselkysi ksenon epixeiriseon tha dimiourgisei polles nees theseis ergasias. To systyma pianei topo xronia tora sti Slovakia, stin Kina, stin India, sti Malaisia, sti Sigkapouri kok.
I Irlandia einai pio eyelikti xora apo tin Ellada. Isos aksizei tora pou einai ki ayti mes to kourmpeti, na ti doume os “allo paradeigma” kai na mathoume apo ayti se ayta pou kanei kalytera apo mas.
@rat700:
ReplyDeleteΣε κανονικές συνθήκες θα συμφωνούσα μαζί σου. Αλλά μην ξεχνάς ότι εδώ δεν μιλάμε ούτε για οικονομία ανάπτυξης, ούτε για βιομηχανική χώρα, ούτε για "ελεύθερη" αγορά- είμαστε εντός πολύ στενώς λογιστικών πλαισίων.
Το κλείσιμο ιατρικών μονάδων, είτε κρατικών είτε ιδιωτικών, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: προσπάθεια περικοπής δαπανών μέσω περικοπής του συστήματος Υγείας συνολικά.
Αυτό που γράφεις θα ίσχυε αν είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ αρκετών δημόσιων νοσοκομείων, με άφθονες παροχές και πλουσιοπάροχες αμοιβές. Ήδη βρισκόμαστε στον πάτο σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών και παροχών ανά άτομο.
Αυτό που χρειάζεται είναι όντως ο εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών και η έξωση των "ποντικών". Μέχρι τώρα έχουμε μόνο -προβλέψεις- εξοικονόμησης από τη μηχανογράφηση των συνταγών (εξωλογιστικός υπολογισμός). Λόγω ειδικότητας, λέω ότι σίγουρα μπορεί να δουλέψει, αλλά ακόμα δεν το βλέπω αν γίνεται.
Bernanke:
ReplyDelete"As currently constituted, the international monetary system has a structural flaw: It lacks a mechanism to induce needed adjustments by surplus countries, which can result in persistent imbalances."
"Thus, it would be desirable to devise an international monetary system that more consistently aligns the interests of individual countries with the interests of the global economy as a whole. Such a system would provide more effective checks on the tendency for countries to run large and persistent external imbalances, whether surpluses or deficits."
http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/bernanke20101119a.htm
@ parmenides
ReplyDelete"Ομως υπάρχουν προιόντα που εύκολα μπορούν να παραχθούν και να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές.Τέτοια είναι τα αγροτικά.Το 60% του ψωμιού που τρώμε γίνεται με αλεύρι απο μαλακο σιτάρι που είναι εισαγόμενο.Αυτό μπορεί να αλλάξει σε μια χρονιά αν φανούμε λιγάκι έξυπνοι και κουβεντιάσουμε μονο με τους Θεσσαλούς αγρότες.Πολλά απο τα εισαγόμενα προιόντα(ρούχα,παπούτσια) είναι εύκολα υποκαταστήσιμα.
Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες.Στο μεταξύ όλο και πιό πολύ ακούω συμπολίτες μας να διερωτώνται γιατί να μην αναζητούμε και αγοράζουμε "ελληνικά"."
Ειναι πολυ σωστη αυτη η αποψη, αλλα υπαρχει ενα σοβαρο προβλημα με τα ελληνικα προϊοντα. Ειναι ακριβοτερα απ`τα εισαγομενα και οχι παντα καλυτερα ποιοτικα. Κατα την γνωμη μου πολλα απ`αυτα ειναι και αδικαιολογητα ακριβα.
solaris
ReplyDelete"Κατα την γνωμη μου πολλα απ`αυτα ειναι και αδικαιολογητα ακριβα"
Ετσι είναι.Αλλά όλοι αλλάζουμε συνείδηση.Εδώ πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή παραδείγματος σε εξέλιξη.Το στοίχιμα είναι αν θέλουμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις εμείς, με τις αποφάσεις μας και τη δράση μας και προς ποιά κατεύθυνση, ή να μας πάνε εκείνες όπου θέλουν.
Ερχονται τα "CAC"(Collective action clauses).
ReplyDeleteΤα ομόλογα ευρωζώνης,δηλαδή, με «άρθρα συλλογικής δράσης».
Το προτείνουν οι Γερμανοί για μετά το 2013.Μας αφορά, είναι πολύ ενδιαφέρον.Είναι τότε που θα αποφασίσουμε με ποιό τρόπο θα αναδιαρθρώσουμε το χρέος.Εαν το 2011 και 2012 κάνουμε αυτά που πρέπει, το 2013 θα πάμε σε μια συντεταγμένη και καθοδηγούμενη απο την ΕΕ επαναδιαπραγμάτευση(χωρις πτώχευση και χωρίς χρεοκοπια) του χρέους που θα μας βγάλει τη θηλιά απο το λαιμό και θα γλυτώσουμε την ασφυξία.
Ο Παπαδήμος είναι στη Γερμανία και ανέλαβε το θέμα.
Ηλθε το τέλος της κλεπτοκρατίας.
"...Η έρευνα, η γνώση, η καινοτομία, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση..."
ReplyDeleteΦώφη Γεννηματά, σήμερα στα βραβεία Loreal-Unesco σε 3 Ελληνίδες ερευνήτριες.
Μόνο που ξέχασε να πει ότι το εθνικό ποσοστό του ΑΕΠ για την έρευνα ήταν προ κρίσης στο 0,57% ενώ μετά την κρίση τείνει στο μηδέν (δεν πληρώθηκαν καθόλου αρκετοί υποψήφιοι διδάκτορες το 2009 και 2010 σε ερευνητικά ιδρύματα).
Από 1/1 οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας πλέον καταργούνται με σ/ν του θα φέρει η Κατσέλη και πηγαίνουν πλέον στα 740 μικτά. Όποιος ξέρει από αγορά, γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρώτη σύμβαση κάτω από το όριο της κλαδικής, θα παρασύρει όλους προς τα κάτω, μέχρι να φτάσουν όλοι στο κατώτατο όριο, λόγω ανταγωνισμού.
ReplyDeleteΕπίσης, ο Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο κανόνας 1 πρόσληψη ανά 5 "αποχωρήσεις" θα εφαρμοστεί πλέον "οριζόντια" χωρίς καμία εξαίρεση. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και στον κλάδο Υγείας και Παιδείας θα έχουμε δραστική συμπίεση του προσωπικού, ακόμα και εκεί όπου σήμερα υπάρχουν ελλείψεις. Είπε ακόμα ότι ο κανόνας θα εφαρμοστεί και στις μετατάξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, τελικά, 4 στις 5 "αλλαγές" στο προσωπικό σημαίνει κλωτσιά και δρόμο.
Η γενιά των πρώην 700 ευρώ συνεχώς και διευρύνεται. Οι άνεργοι επίσης θα αυξηθούν σε απίστευτα νούμερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα. Θα χρειαστεί πολύ δάκρυ (Κατσέλη, Λοβέρδος) και πολύ μελάνι για να πείσουν τα πρόβατα ότι και αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, όταν θα αρχίσουν να λείπουν τα βασικά (το λίπος μας τελείωσε προ πολλού).
ReplyDeleteΠαρεπιπτόντως, έχει διαψεύσει κανείς την επόμενη αύξηση του ΦΠΑ, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011; Το έχουν κάνει γαργάρα όλα τα κανάλια. Στην Ιρλανδία τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι βλέπουν ότι αν δεν κράξουν και αυτοί μαζί με τον κόσμο, θα φάνε καμιά πέτρα ξέμπαρκη.
Καταλάβατε ?
ReplyDeleteΕδω που φτάσαμε τυχαίο? Δεν νομίζω
592 ευρω και πολλά είναι ......
++++
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την ημέρα του Πολυτεχνείου φαίνεται πως είχαν άλλες προτεραιότητες και υπέγραφαν δίπλα από το Πολυτεχνείο λίγο πριν την πορεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σύμβαση με τη ΔΕΗ για τη λήψη πενταετούς δανείου 500.000 ευρώ.
Η σύμβαση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε από τη ΓΕΝΟΠ ούτε από την ίδια τη ΔΕΗ. Μάλιστα οι συνδικαλιστές έλαβαν και προκαταβολή 60.000 Ευρώ προφανώς στα πλαίσια της διαφάνειας και των ειδικών σχέσεων που φαίνεται να έχει δημιουργήσει ο κ. Ζερβός με τη ΓΕΝΟΠ.
Η αποκάλυψη του γεγονότος προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της ΥΠΕΚΑ κας Μπιρμπίλη η οποία ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από τη ΔΕΗ.
Παράλληλα με το δάνειο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ, για το 2010 είχαν προϋπολογιστεί ετήσιες χορηγίες για την ΓΕΝΟΠ ύψους 820.533 ευρώ και για τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων στη ΔΕΗ ύψους 2.581.685 ευρώ.
Πρόκειται για τεράστια ποσά για τα οποία γεννάται το ερώτημα τι σκοπιμότητα έχει η διανομή τους και που καταλήγουν. Άραγε έχει ποτέ ελεγχθεί το πόθεν έσχες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ;
Οι κλαδικές συμβάσεις πρέπει να καταργηθούν γιατί καταστρατηγούν την Εθνική γενική συλλογική σύμβαση.
ReplyDeleteΟι επιχειρησιακές πρέπει να αυτονομηθούν προς το πάνω μονο σε συμφωνία με το δικό τους σωματείο.Ετσι θα υπάρχουν κινητρα και για τους εργαζόμενους να γράφονται σε σωματεία και να δημιουργούν σωματεία.Ο υγιής συνδικαλισμός θα κερδίσει.
H ΔΕΗ είναι ΑΕ εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.Πώς μπορείς να την ελέγχεις τί κάνει τα λεφτά της;
ReplyDeleteEκεινο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι α)να καταργήσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ, β)να ελέγξει τα ποσά των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεια των εργαζομένων της ΔΕΗ, γ)να αφαιρέσει όλα τα νομοθετημένα προνόμια των συνδικαλιστών.
ReplyDeleteΤις επόμενες μέρες όλα αυτά τα θέματα θα ανοίξουν.Και θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.
ReplyDeleteΟι αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων έρχονται και θα αποδείξουν αν κάποια ταμεία,επικουρικά κυρίως, μπορούν να ζήσουν χωρίς γεναίες κρατικές επιχορηγήσεις ή θα υποστούν "ξαφνικό θάνατο".
(δεν πληρώθηκαν καθόλου αρκετοί υποψήφιοι διδάκτορες το 2009 και 2010 σε ερευνητικά ιδρύματα).
ReplyDeleteAυτό το επάγγελμα των υποψηφίων διδακτόρων δεν το γνώριζα.
Στην Ελλάδα συναντάμε ένα μοναδικό φαινόμενο. Η δημοκρατία μπορεί να γεννήθηκε εδώ και μάλλον εδώ πρέπει και να πεθάνει. Αποφασίζουμε κάτι με δημοκρατικές διαδικασίες και πρέπει να ικανοποιήσουμε όλους και αυτούς που συμφωνούν και αυτούς που διαφωνούν. Δηλαδή αν αποφασίζαμε να πάμε σε πόλεμο θα πηγαίναμε χωρίς να πάρουμε μαζί μας όπλα έτσι για να ικανοποιούσαμε και αυτούς που τον θέλουν και αυτούς μου είναι αντίθετοι. Κάτι ανάλογο γίνεται με την οικονομία. αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον κακό μας εαυτό που μας οδήγησε σε πτώχευση (η λέξη κρίση είναι για τα κανάλια είναι πιο εύηχη) και θέλουμε να μη ματώσουμε και να μην θίξουμε αυτούς που βολεύτηκαν. Δυο φορές ο Καραμανλής και μια ο Παπανδρέου ζήτησαν από τον λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να εφαρμόσουν ανατροπές στο κράτος και την οικονομία. Επιτέλους ας τελειώνουν πριν μας τελειώσουν.
ReplyDelete@normad:
ReplyDeleteΠροφανώς μιλάω για ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ σε ερευνητικά προγράμματα (σχεδόν όλα πλέον από ΕΕ), παράλληλα με το διδακτορικό τους, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, ως μέρος της ακαδημαϊκής τους κατάρτισης. Ειδικά σε Αγγλία και ΗΠΑ, όπου αναγκαστικά πληρώνουν έτσι το φοιτητικό τους δάνειο.
Διαβάστε και φρίξτε:
ReplyDeletehttp://www.capital.gr/Articles.asp?id=1092763
Αρκετοι πολιτικοι δεν εχουν καταλαβει τιποτα ακομα και εξακολουθουν να εχουν το "βολεμα" στο μυαλο τους.
ReplyDeletehttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_24/11/2010_423550
Ο αντιπρόεδρος ξαναμίλησε για τους ένστολους. Αυτή τη φορά ειδικά για τους μάχιμους πιλότους. Και φυσικά τα έκανε πιο χάλια από όσο οι σύντροφοι φοβόντουσαν:
ReplyDeletehttp://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15688&Itemid=131
http://armyalert.blogspot.com/2010/11/blog-post_954.html
Με λίγα λόγια, αν κάποια υπηρεσία δεν είναι αυστηρά μετρήσιμη σε στενά οικονομομετρικά κριτήρια, δεν μπορεί να θεωρηθεί "παραγωγική", άρα είναι λίγο-πολύ άχρηστη και βάρος για την "κοινωνία" (= οικονομία όπως την εννοούν).
Φρόντισε να συμπληρώσει επίσης ότι "...το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο..." - όχι αναγκαίο κακό όπως λέει η επίσημη κυβέρνηση αλλά ΕΥΤΥΧΙΑ.
Επιτέλους, κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι εφόσον δεν κατέχει το αντικείμενο (οικονομικά), όταν γενικά είσαι παντελώς άσχετος για τα πάντα, δεν το ανοίγεις το ρημάδι. Ίσως να νομίζει ότι, λόγω των κιλών του, οποιαδήποτε κριτική εναντίον του υποσυνείδητα οφείλεται σε κοινωνικό ρατσισμό για τους παχύσαρκους. Αλλά αυτός το έχει παρακάνει, λες και προκαλεί το (σίγουρο, όπως το πάει) λούσιμο με καμιά καρδάρα ξινισμένο γιαούρτι.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=42990948
ReplyDeleteΤεκμηριωμενες προτασεις απο αξιολογους ανθρωπους, βλεπω να πεφτουν και αυτες στο τοιχος βλακειας που ορθωνουν οι πρωταγωνιστες της προϋγουμενης παραπομπης μου.
Δύο τινά ισχύουν για τον Αλέκο Παπαδόπουλο: είτε ετοιμάζεται για τη θέση της Κατσέλη, είτε ετοιμάζεται και αυτός να φορέσει το "στεφάνι ελιάς" του ΔΗ.ΣΥ. Δεν αποκλείεται φυσικά να ισχύουν και τα δύο (plan A, plan B).
ReplyDeleteΑυτο καταλαβες Jaga. Κριμα γιατι σε ειχα για ποιο εξυπνο.
ReplyDeleteΣυγνωμη, για το λαθος
ReplyDeleteΑυτο καταλαβες Jaga. Κριμα γιατι σε ειχα για πιο εξυπνο.
"Προς εθνικοποίηση η Τράπεζα της Ιρλανδίας" (tvxs.gr, 24/11):
ReplyDeletehttp://tinyurl.com/34km2tj
Από τα 95 δις ευρώ που θα δανειστεί η Ιρλανδία από ΔΝΤ και ΕΚΤ, μόνο τα 35 θα πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, ενώ τα 60 θα πάνε αυτομάτως στην εξαγορά όλων των "τοξικών" και μισοπεθαμένων (πρώην) ιδιωτικών τραπεζών. Δηλαδή το 3ο μεγάλο bailout των εκεί τραπεζών, αφού φάγανε χωρίς αποτέλεσμα τα 2 πρώτα.
Σε περιόδους κρίσης, κανένας δεν θέλει ή δεν αντέχει την "ελεύθερη" αγορά. Και κανένας ιδιώτης δεν έχει οικονομικό contingency plan, όταν ξέρει ότι είναι too-big-to-fail. Αποδεικνύεται ξανά και ξανά, ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια.
@Solaris:
ReplyDeleteΣε αυτά που λέει ο Παπαδόπουλος δεν μπορώ ούτε να συμφωνήσω ούτε να διαφωνήσω. Πολύ απλά, γιατί δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, τι σημαίνει "μείωση του διδακτικού προσωπικού"; Σε ποια βαθμίδα; Σε ποια περιοχή; Σε ποια αντικείμενα; Το σημαίνει "συγχώνευση μητροπόλεων"; Γίνεται κάτι τέτοιο συνταγματικά ή πρέπει να περάσει από την Εκκλησία (άρα αδύνατο);
Γι' αυτό και αρκέστηκα μόνο στο σχολιασμό του timing και τίποτα άλλο. Προφανώς καταλαβαίνεις ότι η στιγμή που βγήκε να μιλήσει δεν είναι καθόλου τυχαία. Ούτε τώρα, ούτε κάθε φορά που μιλά. Ψάξε να βρεις πότε ακριβώς έχει μιλήσει από τότε που έφυγε από το υπουργείο Υγείας (ως φιλόδοξος αλλά αποτυχημένος, όπως όλοι άλλωστε).
Συγνωμη Jaga, αλλα σε μας το προβλημα δεν ειναι οι τραπεζες αλλα το υπερογκο και σπαταλο δημοσιο. Καλα τωρα, πλακα κανεις;
ReplyDeleteΚαι κάτι για τα διεθνή, έξω από το μικρόκοσμό μας:
ReplyDelete"US raps China on currency devaluation":
http://www.deccanherald.com/content/112557/us-raps-china-currency-devaluation.html
"China denies yuan behind U.S. trade gap":
http://www.reuters.com/article/idUSTRE62F0HT20100316
Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση επίπτωση, αλλά το επεισόδιο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, το σοβαρότερο από το 1953, συνέβη μερικές ημέρες μετά την κατηγορηματική άρνηση της Κίνας να "σκληρύνει" το νόμισμά της, όπως ζητάνε οι δυτικές χώρες, για λόγους "υγιούς διεθνούς ανταγωνισμού":
"...Obama accused Beijing of intervening aggressively to keep its currency, the renminbi, below its market value to promote exports..."
Υποτίθεται ότι η Β. Κορέα έχει κάθε συμφέρον να συνταχθεί πλήρως με την Κίνα, αλλά υπάρχουν και οι τακτικοί πολιτικοί ελιγμοί, ειδικά όσο η Κίνα στρέφεται προς συνεργασία με τη Δύση.
Οι πόλεμοι γίνονται πλέον στα χρηματιστήρια, με μικρές ή μεγάλες στρατιωτικές "διορθωτικές" αφορμές (καθόλου τυχαίες εννοείται).
Ειλικρινά δεν κατάλαβα το τελευταίο σχόλιό σου. Έγραψα κάτι για Ιρλανδία, εσύ το κριτικάρεις σαν να ήταν άποψη για την Ελλάδα.
ReplyDeleteΑλλά μια και το αναφέρεις, οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας γιατί, από τη μια δεν δανείζουν πλέον κανένα και από την άλλη έχουν διαθέσιμα 28 δις (Αλογοσκούφη) και άλλα 25 δις (πρόσφατα) ως "εγγυοδοσία", από την οποία θα αρχίσουν να "αρμέγουν" πολύ σύντομα:
http://economics-alexander-thessaloniki.blogspot.com/2010/11/blog-post_6826.html
Επίσης, γνωρίζεις πιστεύω ότι δανεισμός 110 δις ευρώ από ΔΝΤ-ΕΚΤ και ταυτόχρονα δραστικές περικοπές παντού σημαίνει αποπληρωμή δανείων, όχι μισθών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των "δόσεων" πάει σε αναχρηματοδότηση, όχι σε μισθούς και συντάξεις. Μην ξαναλέμε γνωστά πράγματα. Κατ' αναλογία, κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην Ιρλανδία (κρατικοποίηση τραπεζών).
(Σταματώ εδώ, γιατί θα ακούσω πάλι παράπονα για πολύ μπλα μπλα...)
ReplyDelete@Jaga
ReplyDelete"Ειλικρινά δεν κατάλαβα το τελευταίο σχόλιό σου. Έγραψα κάτι για Ιρλανδία, εσύ το κριτικάρεις σαν να ήταν άποψη για την Ελλάδα."
Ναι αυτο καταλαβα, συγνωμη!