Κατ’ αρχάς, η μαλακία είναι μια πράξη έρωτος προς τον εαυτό. Ο μαλάκας αξιολογεί τον εαυτό του ως εξόχως αρεστό και, φυσικά, σπουδαιότερο των άλλων. Ως εκ τούτου, και με χειρωνακτικές πράξεις, ευχαριστεί εαυτόν. Η αποχή, επίσης, προσφέρει στον εαυτό μεγαλείο και σπουδαιότητα. Ο απέχων υπερβαίνει την εκλογική επιλογή και ευχαριστιέται να φωνάζει ανεύθυνος της επιλογής των υπολοίπων.
Επίσης, η μαλακία προκαλεί αναμφίβολη ευχαρίστηση. Πολλές φορές ιδιαίτερα μεγάλη. Άλλωστε, κατά τη λαϊκή ρήση «άμα πιάσει η μαλακία…..» Έτσι και η αποχή. Ο απέχων ευχαριστημένος γνωρίζοντας πως η αθλιότητα του βίου του δεν είναι δική του ευθύνη.
Τρίτον, η μαλακία δεν εμπεριέχει κινδύνους για την προσωπική υγεία. Δεν μεταφέρει μικρόβια (πλένουμε καλά τα χέρια) από πιθανώς ανεύθυνων συντρόφων. Η κάλπη και η συναναστροφή με πιθανούς υποψηφίους, η συζήτηση για την κατάληξη στο ορθότερο δυνατόν αποτέλεσμα, το πιθανό άγχος του αποτελέσματος διαταράζουν την υγεία. Κάλλιο να έχουμε την υγειά μας, λοιπόν.
Τέταρτον είναι πως ο μαλάκας δεν διακινδυνεύει επικίνδυνους εξευτελισμούς ή, έστω, το άγχος της ανταπόκρισης σε μια ενδεχόμενη σεξουαλική συνεύρεση. Η μαλακία δεν έχει αξιολογικές παγίδες, δεν έχει τον κίνδυνο της απογοήτευσης του άλλου. Είναι μια ωραία προσωπική διαδικασία που πάντα μας βγάζει σπουδαίους, τέλειους και τρομερούς. Έτσι κι ο απέχων, δε χρειάζεται να εξηγήσει σε εαυτόν και αλλήλους την όποια επιλογή του. Ποιος από μας δεν ένοιωσε την πικρή συναίσθηση του «κοψοχέρη», εκείνου που διάλεξε λάθος και λούστηκε το αποτέλεσμα της ψήφου του; Ο απέχων θα έχει πάντα το δίκιο με το μέρος του και θα μπορεί πάντα να βρίζει τους άλλους.
Ακόμα περισσότερο, η μαλακία επιτρέπει την ύπαρξη ιδανικών συντρόφων. Ο μαλάκας, αγαπώντας εαυτόν (όχι αλλήλους) κλείνοντας τα μάτια κι απομακρύνοντας το βλέμμα από τη στεγνή πραγματικότητα, κατορθώνει να αποκτήσει ιδανικό, είτε μόνιμα απρόσιτο είτε απλά ανύπαρκτο, εραστή ή ερωμένη. Η μαλακία είναι το δικαίωμα στο απόλυτο όνειρο. Έτσι κι όποιος απέχει από την εκλογική διαδικασία μπορεί μετά να φαντασιωθεί πως κάποιος αναμενόμενος Μεσσίας θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση στην οποία την έφεραν οι επιλογές των άλλων, των ηλιθίων άλλων. Άλλωστε, κανένας από τους τόσους πολιτικούς δεν περνάει τον υψηλά τοποθετημένο πήχη του απέχοντα.
Λίγο πάνω από τέσσερεις στους δέκα Έλληνες επέλεξαν να αυτοϊκανοποιηθούν. Απέρριψαν ένα μεγάλο δίλλημα, απέρριψαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιος θα τους μαζεύει τα σκουπίδια, ποιος θα εγκρίνει τις οικοδομικές τους δραστηριότητες, απέρριψαν ο ένας τον άλλον και κλείστηκαν στα μικρά τους κουβούκλια.
Όσοι απείχαν έδωσαν το δικαίωμα στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ να μιλάει για κοινωνική επιβεβαίωση της ανελαστικά ορισμένης πολιτικής της, την Νέα Δημοκρατία να θεωρεί αποδεκτή την ανεδαφική οικονομική πρότασή της, το ΚΚΕ να ετοιμάζει νέες αντιστασιακές ταλαιπωρίες στην πλάτη των μικρομεσαίων, τα πολύ μικρά κόμματα να προσπαθούν να μέσα στην μικρότητά τους πείσουν ότι γκρεμίστηκε ο δικομματισμός, την επικίνδυνη Χρυσή Αυγή να έχει θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας και, τελικά, επιτρέπουν στον καθένα να λέει ό,τι τον ευχαριστεί στην πλάτη όσων ψήφισαν με τις πλάτες όσων απείχαν.
Όσων, αντί να καταμετρηθούν όπως οι υπόλοιποι «ταπεινοί» πολίτες με τις διαθέσιμες επιλογές, προτίμησαν να περιμένουν το επόμενο μικρόφωνο του Αυτιά για να κραυγάσουν τη γκρίνια τους.
"το σύστημα που σιχαίνεσαι αντέχει την σιωπή σου μια χαρά φίλε μου. Τις ερωτήσεις φοβάται."
Yannis Zabetakis,Yianniskriti
ReplyDeleteΟταν ο ίδιος είσαι τρόφιμος του "πολυτελούς" τομέα του δημοσίου,είναι αλητεία να επιτίθεσαι εναντίον των απλών δημοσίων υπαλλήλων.
Kαι αν η πανεπιστημιακή σου θέση,που την απέκτησες "στήνοντας κώλο",σου εξασφαλίζει το δικαίωμα στον ισόβιο αυνανισμό,είναι αλητεία να λοιδωρείς ανθρώπους που πήγαν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα στις εκλογές.
Απέκτησες μια πανεπιστημιακή θέση,ερποντας,γλείφοντας και φιλώντας κατουρεμένες ποδιές,αλά αυτό μπορεί να σου εξασφάλισε το δικαίωμα στην "ισόβιο μαλακία" αλλα είναι αλητεία να αυριανίζεσαι σε βάρος ανθρώπων που αγωνίζονται σκληρά για το μεροκάμματο.
Βλέπω δεύτερο άρθρο σας για τη "μ@λ@κί@" όπως λέτε της αποχής. Παρόλο που ούτε εγώ δεν συμφωνώ ότι έχει πρακτικό αποτέλεσμα, ΔΕΝ μπορείτε να κατηγορείτε ως αδιάφορους, κάφρους, απολίτιστους, το 50% των συμπολιτών μας. Πολύ περισσότερο όταν από αυτούς που δεν ψήφισαν, το 80% διαπιστώνεται ότι είναι νέοι.
ReplyDeleteΔηλαδή εσείς τι ακριβώς θέλετε; Να υποχρεώσουμε τους νέους να ψηφίσουν ακριβώς αυτούς που εσείς κατηγορείτε ΣΥΝΟΛΙΚΑ ως καιροσκόπους στο τέλος του άρθρου; Μήπως θέλετε να πείτε ότι αντί να απέχουν θα πρέπει να πάνε και να ρίξουν λευκό;
Για να καταλαβαίνουμε τι λέμε εδώ μέσα. Γιατί τα περί "αποχή ίσον αδιαφορία" τα ακούω εδώ και χρόνια από τον κάθε κάφρο επαγγελματία πολιτικό, ο οποίος ακριβώς είναι υπεύθυνος για αυτό.
Και εγώ λέω ότι όλοι πρέπει να ψηφίσουν, αυτό που πιστεύουν, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαι εξ' ορισμού πιο έξυπνος ή πιο υπεύθυνος από κάποιον που δεν ψηφίζει.
Παίδες μόνο να μην συνεχίσουμε τις εκατέρωθεν επιθέσεις όπως στο προηγούμενο. Ευχαριστούμε εκ της διαχείρισης.
ReplyDeleteTο λευκό είναι ψήφος συνειδητή jaga.
ReplyDeleteΕπίσης εκτός από τους πέντε κοινοβουλευτικούς υπάρχουν και πολλοί άλλοι που κατεβαίνουν. Οι επιλογές πολλές.
ReplyDeleteΚαι μια και το άρθρο είναι σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης, υποθέτω ξέρετε το ανέκδοτο με τα σβηστά φώτα και αυτόν που φωνάζει "...να οργανωθούμε ρε παιδιά!"
ReplyDeleteΌταν κάποιος έχει βαρεθεί να βρίσκεται μονίμως μπροστά-μπροστά στην ουρά στο σκοτεινό δωμάτιο των οργίων, ίσως κάποια στιγμή αποφασίσει να διαλέξει την αυτοϊκανοποίηση, μπας και γλιτώσει τελικά το πωπουδάκι του.
(λέμε τώρα...)
@G700:
ReplyDelete"...Tο λευκό είναι ψήφος συνειδητή jaga...
...Επίσης εκτός από τους πέντε κοινοβουλευτικούς υπάρχουν και πολλοί άλλοι που κατεβαίνουν. Οι επιλογές πολλές..."
Συμφωνούμε απόλυτα. Αυτό εννοώ και εγώ ότι όλοι πρέπει να ΨΗΦΙΣΟΥΝ, αυτό που πιστεύει ο καθένας.
Πεταλωτής, 28/9:
ReplyDelete«Δεν θα λάβουμε νέα μέτρα το 2011»
Κ. Γιούνγκερ, 8/11:
"H Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα"
Γ. Παπανδρέου, 8/11:
"...η κυβέρνηση, μένοντας πιστή στις υποχρεώσεις της (σ.σ. Μνημόνιο), θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο..."
Εχθές ο Πεταλωτής, μιλώντας στην εκπομπή του Χατζηνικολάου και σε ερώτηση αν μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής στα πλαίσια της τήρησης του μνημονίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει "θολές" ή "μικτές" λύσεις (δεν θυμάμαι πως το είπε (δεν βρήκα link). Δηλαδή θέλουν ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη πολιτική, αμιγώς Chicago politics, χωρίς παρεκκλίσεις.
Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι ακύρωσαν τη μπλόφα πολύ νωρίς, ότι έπρεπε να την κρατήσουν (για όσους τέλος πάντων ψάρωσαν) μέχρι την επόμενη Κυριακή, θα βγάλουν πάλι Ραγκούση και Πάγκαλο στα κανάλια να λένε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν αποκλειστεί ακόμη.
Ας τα σκεφτούν αυτά όσοι την ερχόμενοι Κυριακή σκέφτονται να πάνε για καφέ αντί να πάνε στις κάλπες - άλλωστε το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Έρχονται και άλλες δηλώσεις "λαϊκής ανοχής στο μνημόνιο" και άλλοθι για αυτά που έρχονται.
Σύμβολα του αντιμνημονιακού αγώνα, οι λαικοί αγωνιστές,Ψωμιάδης και Νικήτας.Η "Αριστερά" σας ευγνωμωνεί.
ReplyDeleteΞέχασες το Γιακουμάτο.Και να μην ξεχνάς να αγοράζεις την "Αυριανή" κάθε μέρα.
ReplyDeleteΠρος αυτούς που παρεξηγούνται...
ReplyDeleteΤο να μην ψηφίσει κάποιος δεν τον κάνει αδιάφορο, κάφρο και λοιπά γενικώς.
Η πράξη όμως αυτή είναι καφρίλα, δείχνει αδιαφορία για το μέλλον και είναι πράξη ανευθυνότητας.
Το θέμα της αποχής, εγώ προσωπικά το έχω ανάγει στην ίδια κατηγορία καψίματος νευρώνων με την όλη αναμπουμπούλα που είχε δημιουργηθεί με την απαγόρευση του καπνίσματος.
ReplyDeleteΑνήκει δηλαδή στην κατηγορία όπου δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο κακομαθημένα, αδιάφορα, και κωλοπαιδίστικα αντιδρά πολύς κόσμος, και όσο πιο πολύ το ψάχνεις, τόσο πιο πολύ εκπλήσεσαι.
Ανήκει επίσης στην κατηγορία όπου αναδύεται ο πραγματικός ατομικισμός που διέπει την ελληνική κοινωνία. Και στις δύο περιπτώσεις, το ρεζουμε της "αντίπαλης" επιχειρηματολογίας ήταν: "εγώ έτσι το βλέπω και σε όποιον αρέσει". Θυμίζει πολύ την φράση του κ. Κακλαμάνη προς δημότη των Αθηνών: "Αν δεν σας αρέσει η πόλη κυρία μου να πάτε αλλού".
Η αποχή δεν είναι απλά μαλακία. Η αποχή είναι ξεκαθαρή βλακεία.
< < Όσοι απείχαν έδωσαν το δικαίωμα στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ να μιλάει για κοινωνική επιβεβαίωση της ανελαστικά ορισμένης πολιτικής της, την Νέα Δημοκρατία να θεωρεί αποδεκτή την ανεδαφική οικονομική πρότασή της, το ΚΚΕ να ετοιμάζει νέες αντιστασιακές ταλαιπωρίες στην πλάτη των μικρομεσαίων, τα πολύ μικρά κόμματα να προσπαθούν να μέσα στην μικρότητά τους πείσουν ότι γκρεμίστηκε ο δικομματισμός, την επικίνδυνη Χρυσή Αυγή να έχει θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας και, τελικά, επιτρέπουν στον καθένα να λέει ό,τι τον ευχαριστεί στην πλάτη όσων ψήφισαν με τις πλάτες όσων απείχαν. > >
ReplyDeleteΆντε πάλι τα ίδια... Θεωρείτε δηλαδή ότι αν είχε ψηφίσει το 40% της αποχής, δεν θα είχε ψηφίσει κάποιον από αυτούς. Ναι ή όχι; Γιατί αν είχε ψηφίσει, τότε τι θα άλλαζε από τα παραπάνω, τα οποία παρουσιάζετε ως προβληματικά; Απλά αυτά θα ίσχυαν με συμμετοχή 100% αντί για συμμετοχή 60%. Χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι.
Το πρόβλημα είναι με αυτόν που απείχε και δεν ψήφισε όλους τους παραπάνω, ή με αυτόν που δεν απείχε και τους ψήφισε;
Από εκεί και πέρα, όταν το blog σας φτάνει στο σημείο να αποκαλεί το 40% των συμπολιτών σας μαλάκες (επαναλαμβανόμενα), είναι ώρα να το κλείσετε.
Αν και θεωρητικα εχεται δικιο, ειναι τοσο μεγαλη η αηδια που αισθανεται πλεον ο κοσμος για τους πολιτικους, που παλι καλα που ψηφισαν οσοι ψηφισαν! Ουτε εγω ψηφισα, στον δημο μου εβαζαν υποψηφιοτητα δυο κομματαρχες, δυο δυσαρεστημενοι(;) κομματαρχες και ο συνηθης μαϊντανος της (πολυπλευρης)αριστερας. Τι να ψηφισω; Ουτε στον δευτερο γυρο θα παω. Το πολιτικο σκηνικο χρειαζετε επειγοντως ανανεωση. Και αν η ιδρυση νεων σχηματων ειναι σχεδον αδυνατη, τα υπαρχοντα κομματα πρεπει να σκεφτουν και να μπολιαστουν με ιδεες του 21ου αιωνα, εκτος αν προτιμουν να παραμεινουν ενα ειδος αριστοκρατιας, αποκομμενοι απο τους πολιτες που τους εκλεγουν.
ReplyDeleteI believe you are missing the point.
ReplyDeleteΟι εκλογές αυτές έχουν ένα συγκεκριμενο χαρακτήρα, που καμία σχέση δεν έχει με το μνημόνιο, τη νομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών κοκ.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνειδητά και εκβιαστικά προσπάθησε να αλλάξει τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο των εκλογών αυτών για να βοηθήσει το κόμμα του.
Θα έπρεπε να είχε κάνει το αντίθετο. Να αποσυνδέσει εντελώς τις εκλογές αυτές από τις επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης. Αν νομίζει ότι υπάρχει θέμα νομινοποίησης της κυβέρνησής του, πράγμα που απ' ό,τι φαίνεται κανείς δεν υποστηρίζει, ας προκυρήξει εκλογές με το σωστό περιεχόμενο.
Για ποιο λόγο ακριβώς θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να επιλέξει ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια του με βάση ποιος είναι το μεγαλύτερο κομματόσκυλο ή με βάση τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν από την κεντρική κυβέρνηση;
Τα περί μαλακίας των πολιτών ταιριάζουν σε χίλιες δυό άλλες περιπτώσεις, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση.
Οι Έλληνες σαφώς και έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις. Πράξεις πολιτικής ανευθυνότητας από έναν κατα τα φαινόμενα πολιτικό αγύρτη ολκής δεν βοηθούν την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ντρέπεται για τη στάση του.
Ας ελπίσουμε ότι θα μας κάνει το χατίρι και θα συνεχίσει τις αλλαγές που χρειάζονται με περισσότερη αποτελεσματικότητα από εδώ και πέρα.
Τα προσωπικά του ζητήματα, η πολιτική του αυτοεπιβεβαίωση κλπ δε μας ενδιαφέρουν. Έχει μία πολύ συγκεκριμένη δουλειά να κάνει. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μιας χώρας που πρέπει να αλλάξει τώρα για να αποφύγει την πραγματική τριτοκοσμικότητα.
Η εκβιαστική αλλαγή του περιεχομένου εκλογών ξεπερνά κατα πολύ τις αρμοδιότητές του. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει την βαρύτητα της θέσης του και τους περιορισμούς που αυτή η βαρύτητα προσδίδει.
Sutor, ne supra crepidam.
Εκπληκτικό το post. Προσωπικά συμφωνώ με την άποψη οτι η αποχή συντηρεί τη στασιμότητα. Είναι αδιάφορες και αδιέξοδες για την κοινωνία οι απόψεις όσων συστηματικά δεν αποδέχονται κανέναν της υποψήφιο.
ReplyDeleteΒασικά, λογικές του τυπου "κανένας δεν ειναι αρκετά καλός για μένα" και "το σύστημα φοβάται την αποχή μου" υποκρύπτουν βαθύτατο ναρκισσισμό.
Πάντως η "Die Welt" χαρακτηρίζει την τεράστια αποχή των Ελλήνων ως δείγμα ωριμότητας και σαφές πολιτικό μήνυμα προς την ανίκανη ηγεσία (όχι μόνο τη σημερινή).
ReplyDeleteΜόνο τα spreads φαίνεται να "παρακολουθούν" τις δηλώσεις της κυβέρνησης για "σιωπηλή αποδοχή" της πολιτικής της. Πάντως η Πορτογαλία ανακοίνωσε ήδη ότι διακόπτει της συνεργασία με κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αξιολόγησης, γιατί λέει παίζουν παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας της (μπα, άντε καλέ, ιδέα σας είναι...)
"Πόλεμο ανοίγουν οι πορτογαλικές τράπεζες με τη Fitch! Πώς "χτυπούν" τον οίκο για τις "άδικες" υποβαθμίσεις" (isotimia.gr, 9/11):
ReplyDeletehttp://ow.ly/36Hs0
"...η Banco Espirito Santo είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται κατά τρεις βαθμίδες σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, κίνηση που σύμφωνα με την άποψη της τράπεζας, δεν συνοδευόταν από κάποια βάσιμη αιτιολογία...
...Ο οίκος (Fitch) επικαλέστηκε τον αυξημένο κίνδυνο χρηματοδότησης και ρευστότητας καθώς και την επιδείνωση της ποιότητας κεφαλαίων..."
Ενώ εμείς εδώ, θα συνεχίσουμε να χαράσσουμε την πολιτική βάσει των spreads και των ίδιων οίκων "αξιολόγησης".
ποσο στοκος μπορει να ειναι καποιος που αποκαλλει μαλακες αυτους που δικαιοματικα επελεξαν να μην ασκησουν το εκλογικο τους δικαιομα!
ReplyDeleteεπισης ποσο ΜΑΛΑΚΑΣ ειναι αυτος που αναφερει ως επιχειρημα το οτι δωθηκε δικαιομα στα κοματα να πουν αυτα που ειπαν,λες και αν ψηφιζαν ολοι θα ελεγαν κατι διαφορετικο!
ακομα,ποσο γελοιος μπορει να ειναι καποιος που κατακρινει με αυτον το τροπο χιλιαδες συνανθρωπους του απλα γιατι θελησαν να αντιδρασουν εστω και με αποχη!
και τελος ποσο βλακας μπορει να ειναι καποιος για να πιστευει πως μπορει κατι να αλλαξει μεσα απο καποιες δημοτικες εκλογες!
ποιος δημαρχος?ποιος περιφεριαρχης?
ποιος υπουργος?και τελος ποιος πρωθυπουργος ρε μπαγλαμα?
αντε πανε πουλα αλλου το παραμυθι που σου ειπαν στο σχολειο και αναπαραγεις με καθε ευκαιρια!
.συγνωμη για τα ορθογραφικα λαθη.
Νορμαντ, είμαι λέει ο Ζαμπετάκης???????????
ReplyDeleteΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Και είμαι και Πανεπιστημιακός???
Αλήθεια το πόσο ΓΡ*Θ*Σ εισαι, στο χει πει κανείς?
@ g700, δεν εχω καμια διαθεση να ασχολούμαι, αλλα τα ζητάει ο οργανισμός του. Πάντως δεν συνεχίζω, τον αφηνω να γραφει τις πίπες του.
@ Gabriel_Tse
Συνυπογράφω 100% φίλε. Θα μας πουνε και μαλάκες επειδή δεν πήγαμε να ψηφίσουμε τα σούργελα. Έλεος δηλαδή.
@Gabriel_Tse δείχνεις παντελώς άσχετος:
ReplyDelete1ον Η ψήφος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ δεν είναι δικαίωμα.
2ον Αυτό που έκανες είναι ανεύθυνο. Δεν ξέρω αν έχεις παιδιά, αλλά αν έχεις θα έπρεπε να σκεφτείς τι είναι καλύτερο για αυτά, να ενημερωθείς, και αν ακόμα πίστευες ότι κανένας δεν κάνει (που αυτό είναι δικαίωμά σου) να ρίξεις λευκό.
3ον Αυτός ο... γελοίος αποφάσισε για εσένα!!! ΦΑΤΗΝ!!!
Vassilis,
ReplyDeleteΤο τι θα επιλέξω να κάνω ΕΓΩ και αν θα πάω στην κάλπη ή στην Τρίπολη για βόλτα, δεν θα μου υποδείξει ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός καραγκιόζης. Και αυτα περι "υποχρεώσεων και ευνομούμενης πολιτείας και δημοκρατικών θεσμών", καλά είναι να τα λέμε στα παιδάκια του Γυμνασίου αλλα κάποτε ο άνθρωπος ωριμάζει και απορρίπτει τις θεωρητικές πίπες που του δίδαξαν κάποιοι "θεσμικοί".
Όσο για το σύνολο του 60% που πήγε να ψηφίσει, όπως ξανάγραψα δεν είναι «συνειδητοποιημένοι ενεργοί πολίτες μιας δημοκρατίας» που λέει το βιβλίο του Γυμνασίου, αλλα στην μεγάλη του πλειοψηφία κατι βολεμένα κομματόσκυλα που έχουν «στρατευθεί» σε πολιτικές συμμορίες, με βάση προσωπικό συμφέρον. Γι αυτο και ΣΕ ΚΑΘΕ πολιτικό γραφείο, οι κουβέντες έχουν να κάνουν με θέμα τα ρουσφέτια, και οχι με... αναπλάσεις και πλατείες.
Αυτη είναι η "Ελληνική δημοκρατία", και γι' αυτο και ο ανεξάρτητος υποψήφιος του 2% στις προηγούμενες εκλογές, οταν ξανακατεβαίνει ο ίδιος με "κομματική στήριξη" παίρνει... 60%. Ο ΙΔΙΟΣ !!! Αν αυτό λοιπόν δεν λέγεται καραγκιοζιλίκι, τοτε τι λέγεται?
Το να απέχει λοιπον κάποιος απο αυτό το καραγκιοζιλίκι που λέγεται "εκλογές", είναι ωριμότερο απο το να συμμετάσχει.
Τελος, στα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης, τα ποσοστά της αποχής είναι πολύ μεγαλύτερα απο την κυνο-βολευτική δημοκρατία της Ελλάδος. Λέτε να ειναι όλοι αυτοί μαλάκες και μεις εδώ οι ξύπνιοι?
Κοίτα, αν εσύ θες χούντα πρόβλημά σου. Αλλά φέρθηκες ανεύθυνα. Αν σε ενοχλεί, πρόβλημά σου.
ReplyDeleteΨήφισα εγώ και για σένα!!! Ευχαριστώ που με άφησες να αποφασίσω και για τα παιδιά σου.
Τώρα επειδή εσύ τα βλέπεις όλα θεωρητικά... άφησε τους πολιτικούς να σε ..... πρακτικά!!!
Πάλι δεν αλλάζει ότι φέρθηκες ανεύθυνα.
Υ.Γ. Στα ανεπτυγμένα κράτη της δύσης δεν γεννήθηκε η Δημοκρατία. Γεννήθηκε στην Ελλάδα. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν εκεί. Όποιος δεν ψηφίζει στην Ελλάδα για μένα φέρεται ανεύθυνα.
ReplyDelete"Yianniskriti said...
ReplyDeleteΝορμαντ, είμαι λέει ο Ζαμπετάκης???????????
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Και είμαι και Πανεπιστημιακός???"
Βεβαίως και είσαι.Και,με την αποχή, υπηρετείς γονατιστός το πελατειακό σύστημα που σε επέλεξε να είσαι ένας απο τους πολλους αργόμισθους πολυτελείας του δημοσίου.
> Η αποχή είναι μια μαλακία.
ReplyDelete> Όσοι απείχαν έδωσαν το δικαίωμα στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ να μιλάει για κοινωνική επιβεβαίωση της ανελαστικά ορισμένης πολιτικής της, την Νέα Δημοκρατία να θεωρεί αποδεκτή την ανεδαφική οικονομική πρότασή της, το ΚΚΕ να ετοιμάζει νέες αντιστασιακές ταλαιπωρίες στην πλάτη των μικρομεσαίων, τα πολύ μικρά κόμματα να προσπαθούν να μέσα στην μικρότητά τους πείσουν ότι γκρεμίστηκε ο δικομματισμός, την επικίνδυνη Χρυσή Αυγή να έχει θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας και, τελικά, επιτρέπουν στον καθένα να λέει ό,τι τον ευχαριστεί στην πλάτη όσων ψήφισαν με τις πλάτες όσων απείχαν.
LOL, προκαλείς θυμηδία. Δηλαδή από τη μία μας λες ότι η αποχή είναι μαλακία (άρα εγώ είμαι μαλάκας που δεν ψήφισα) και από την άλλη μας λες ότι δεν υπάρχουνε ικανοί πολιτκοί να ψηφίσουμε.
Ξέρεις τι άλλο είναι μαλακία; Η αυτοαναίρεση. Και από αυτή (την αυτοαναίρεση) φαίνεται ότι έχεις αρκετή.
Η αποχή είναι μαλακία. Αυτό σημαίνει ότι έκανες μαλακία, όχι ότι είσαι μαλάκας.
ReplyDeleteΤα Ελληνικά δεν είναι ΤΟΣΟ δύσκολη γλώσσα!!! χιχι
"Η Εθνική Τράπεζα «ανοίγει» την αγορά
ReplyDeleteΕξασφάλισε 4,7 δις ευρώ με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου"
"Γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα, κάνοντας το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίου"
http://www.tovima
Αυτά είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα στην Εθνική μας οικονομία όλων των μετεχοντων στις δημοκρατικές διαδικασίες.Κια ευτυχώς οι μετέχοντες είναι και οι δημιουργικότεροι και οι υγειέστεροι ΑΛΛΑ και οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.
Οι μετέχοντες-ανεξάρτητα τί έρριξαν μέσα στη κάλπη- έστειλαν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής ωριμότητας προς όλες τις κατευθύνσεις.Η αντίδραση των αγορών είναι θετική.Αρχίζει η ανάκαμψη με πρώτο το τραπεζικό σύστημα.Σε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα θα στηριχθεί η ανάκαμψη και η όποια, επωφελής, στο μέλλον και στη κατάλληλη στιγμή αναδιάρθρωση του χρέους.
ReplyDeleteΣυμφωνούμε με Βασίλη 100%.
ReplyDeleteΚι εν πάση περιπτώσει δείτε το κι αλλιώς όσοι διαφωνείτε. Είναι ένα χιουμοριστικό άρθρο που στηλιτεύει μια αδιέξοδη στάση η οποία δημιουργεί αυτοϊκανοποίηση, το άτομο αισθάνεται ότι έστειλε το μήνυμα, όμως δεν οδηγεί πουθενά ακόμα κι αν οι προθέσεις είναι οι καλύτερες και οι πιο αγαθές. Αν κάποιος θέλει να φτύσει το πολιτικό σύστημα μπορεί να ψηφίσει λευκό και να καταγραφεί.
Κάποιοι άνθρωποι εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, κάηκαν, κρεμάστηκαν, χλευάστηκαν, εξορίστηκαν και κηνυγήθηκαν για να μπορούμε εμείς να ψηφίζουμε ελεύθερα.
ReplyDeleteΚαι σου σκάει τώρα το κάθε κακομαθημένο για να πουλήσει ιδεολογία από τον καναπέ. Κρίμα. Πολύ κρίμα...
Κάποτε ήταν μπάνιο και αδιαφορία, τώρα έγινε μαλακία. Μάλιστα. Δικαίωμα σας να λέτε ότι σας κατεβαίνει στο κεφάλι. Μόνο μια ερώτηση: Εντάξει εγώ είμαι μαλάκας στο μυαλό σας. Αυτός που ψήφισε πασοκ και νδ σε αυτές τις εκλογές τι ακριβώς θέση έχει μέσα στο μυαλό σας; δημοκρατικός και σωστός πολίτης;
ReplyDeleteΑυτό που με ανησυχεί περισσότερο στις μέρες μας δεν είναι τόσο η κατάσταση αλλά η απάθεια και η μουροχαβλίωση του κόσμου! Νομίζει ότι αν δεν ψηφίσει, θεωρείται και επαναστάτης!!!
ReplyDeleteΕίμαστε στην φάση, βαράτε με (για να μην το πω αλλιώς) και ας κλαίω και να αντιδράσω δεν λέω! Σιχάθηκα την γκρίνια και την κλαψούρα εκείνων που όταν τους δίνεται με τον πιο δημοκρατικό τρόπο να δείξουν την αντίθεσή τους στο σάπιο σύστημα, ΑΠΕΧΟΥΝ!!! Έλεος!
Και για όσους δεν βρίσκανε τι να ψηφίσουνε, ας ψηφίζανε τουλάχιστον "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ" ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό φέρνει την λέξη ΑΝΤΑΡΣΙΑ και φυσικά δεν σχετίζεται με τα άκρα! Αυτή θα ήτανε για μένα επαναστατική ψήφος διαμαρτυρίας και διάθεση αλλαγής!
Αλλά δυστυχώς η μπουταλάδική γενιά μας του big brother και ΣΙΑ νομίζει ότι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι η αδιαφορία και η αποχή!!! Μοσχάρια που το παίζουνε τσε γκεβάρες της κλανιάς και του φραπέ και βολεύονται στην οικογενειακή τους ασφάλεια! Γιατί κατα βάθος ξέρουνε ότι ο μπαμπάκας ή η μαμάκα τους κάπου θα τον/την βολέψουνε όταν πιάσει το ρουσφέτι!
Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά οτι είναι μαλακία μου να πιστεύω ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο!
Εγώ πάντως την επιλογή μου την έκανα. Μετανάστευση, εφόσον επανάσταση δεν βλέπω. Προτιμώ ξένος σε μια άλλη χώρα παρά ραγιάς στην δική μου για το υπόλοιπο της ζωής μου.
Και μια απάντηση από μένα στο ερώτημα του ιπτάμενου ολλανδού.
Άλλου τύπου μαλάκες! Οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουνε καθαρά από θέμα συμφερόντων ή υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση που τους έγινε στο παρελθόν (θέση στο δημόσιο, ευνοϊκή μετάθεση, βυσματική θητεία κλπ.). Άρα θα μπορούσες να τους πεις και μαλάκες με δόλο!
Το θέμα είναι αυτοί να μην αποφασίζουνε και για σένα! Αλλά απ'ότι έδειξαν και οι εκλογές η μειοψηφία αποφασίζει για την πλειοψηφία!
@Iptamenos Ollandos
ReplyDeleteΜαλάκες ειναι και με το παραπάνω ...εσυ ομως εισαι δυο φορες μαλάκας που άφησες τον μαλακα να αποφασίσει για σένα. Να μην επαναλαμβανόμαστε όμως, αυτά τα έχουν πει και άλλοι πιο πάνω.
Εγω στις εκλογες ψηφισα για περιφερειάρχη και δήμαρχο, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Την κυβέρνηση θα την κρινω στις εθνικες εκλογες.
Vassilis, g700
ReplyDeleteΑΠΕΧΩ, δεν σημαίνει οτι προσπαθώ να στείλω μήνυμα και να νιώσω ενα αίσθημα αυτοικανοποίησης όπως λανθασμένα αντιλαμβάνεστε.
ΑΠΕΧΩ, σημαίνει πολύ απλά οτι δεν θεωρώ κάποιον υποψήφιο αξιόλογο και δεν πάω να σπαταλήσω χρόνο και να ασχοληθώ με μια ανούσια διαδικασία εκλογής κατω του μετρίου -κατα την προσωπική μου γνώμη- υποψηφίων.
Αν λοιπον ήμουν δημότης Χανίων εγω προσωπικά, θα πήγαινα να ψηφίσω τον κυριο Αρχοντάκη, τον οποίον -κατα το δικό μου γούστο- θεωρώ πολύ αξιόλογο άνθρωπο.
Αν απο την άλλη ήμουν δημότης Αθηναίων, δεν θα πηγαινα καθότι θεωρώ όλους τους υποψηφίους κάτω του μετρίου. Τα ίδια και για το "δημοκρατικό Ηράκλειο" όπου ψηφίζω.
Απο κει και περα, ουτε μηνύματα, ουτε αυτοικανοποιήσεις και όλα αυτά που γράφετε.
Και η μεγαλύτερη μαλακία για εναν νεο άνθρωπο στην τελική, είναι να ασχολείται με την πολιτική στην Ελλάδα. Γιατί πολύ απλά, δεν αξίζει.
That's my point και καληνύχτα.
g700
ReplyDeleteε οχι και χιουμοριστικό άρθρο
Ένα κομπλεξικό και ηλίθιο άρθρο είναι το οποίο πρέπει να αποσύρετε άμεσα.
Αν πρόκειται να κάνουμε σοβαρή κουβέντα να το κάνουμε με επιχειρήματα. Αν είναι να μιλήσουμε σε επίπεδο Λαζόπουλου και με κραυγές βάλτε 2-3 λαμόγιους να φωνάζουν
o Arkoudos blog τα λέει όλα ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ! Άρα συμμετέχουμε για να έχουμε.
ReplyDeleteΘεωρώ το επιχείρημά μου και όλων των υπολοίπων συνομιλητών σοβαρότατο. Ίσως κάποιοι να προτιμούν πανεπιστημιακή διάλεξη για την αποχή και την κρίση της δημοκρατίας ώστε να διευκολυνθούν να λάβουν μέρος στη συζήτηση. Εγώ πάντως όχι. Και δεν βλέπω και Λαζόπουλο. Με τέτοια άρθρα ζωντανεύει ο διάλογος.
ReplyDeleteΌσο από διάλογο και επιχειρήματα άλλο τίποτα εδώ μέσα. Εγώ πείστηκα πάντως! Όχι για να πάω να ψηφίσω στο β' γύρο, πείστηκα ότι τελικά η αποχή ΕΤΣΟΥΞΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΛΟΥΣ.
ReplyDeleteτα λέμε καλόπαιδα...
Τα πράγματα μπορεί να ήταν λίγο πιο σύνθετα προχθές αλλά στις 14 είναι απλά και δεν χρειάζονται, νομίζω, πολλές αναλύσεις: σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε δήμο (σε όσους, εννοείται, δεν εκρίθη το αποτέλεσμα στις 7/11) επιλέγουμε μεταξύ δύο συνδυασμών. Και επειδή δεν πρόκειται για ομοζυγωτικούς διδύμους σε κάτι θα διαφέρουν και σε κάτι θα θεωρούμε τον έναν λίγο καλύτερο ή χειρότερο από τον άλλο. Αν αφήσουμε την επιλογή σε άλλους θα είμαστε άξιοι της καθημερινότητός μας.
ReplyDeleteStis ekloges tis California psifisane 3 filoi mou, enas apo Londino, 2 apo Kopenhagi.
ReplyDeleteAntistoixes ekloges me tis dikes mas dld.
Kai oi treis einai Asiates / Amerikanoi, aisiodoksoi, me antagonistiko pneuma, filodoksia kai diathesi gia symmetoxi sta koina.
Kai psifisan eksapostaseos.
Exei endiaferon na sygkrinei kaneis tis diaforetikes staseis zois, eidika se atoma idias ilikiakis katigorias alla diaforetikis paideias kai nootropias.
@ Yianniskriti:
ReplyDeleteΛες "Και η μεγαλύτερη μαλακία για εναν νεο άνθρωπο στην τελική, είναι να ασχολείται με την πολιτική στην Ελλάδα. Γιατί πολύ απλά, δεν αξίζει."
Έχεις κάποια αντιπρόταση για τους νέους; Με ενδιαφέρει προσωπικά...
> Η αποχή είναι μαλακία. Αυτό σημαίνει ότι έκανες μαλακία, όχι ότι είσαι μαλάκας.
ReplyDelete> Τα Ελληνικά δεν είναι ΤΟΣΟ δύσκολη γλώσσα!!! χιχι
Αυτός που κάνει μαλακία είναι μαλάκας, όπως και αυτός που κάνει φόνο είναι φονιάς.
Δεν είναι και ΤΟΣΟ δύσκολη συλλογιστική!!! χιχι
> Αν κάποιος θέλει να φτύσει το πολιτικό σύστημα μπορεί να ψηφίσει λευκό και να καταγραφεί.
ReplyDeleteΠοιός ο λόγος αφού τα λευκά δεν προσμετρούνται στο εκλογικό μέτρο (http://www.ypes.gr/ypes_po/detail.asp?docid=1716). Είτε ψηφίσεις λευκό είτε δεν ψηφίσεις είναι το ίδιο και το αυτό.
"Κάποιοι άνθρωποι εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, κάηκαν, κρεμάστηκαν, χλευάστηκαν, εξορίστηκαν και κηνυγήθηκαν για να μπορούμε εμείς να ψηφίζουμε ελεύθερα.
ReplyDeleteΚαι σου σκάει τώρα το κάθε κακομαθημένο για να πουλήσει ιδεολογία από τον καναπέ. Κρίμα. Πολύ κρίμα..."
Άτοπον και παραπλανητικό. Κάποιοι άνθρωποι υπέστησαν αυτά που λες για να έχουμε την επιλογή ψήφου, όχι για να υποχρεωνόμαστε να ψηφίσουμε.
"Και για όσους δεν βρίσκανε τι να ψηφίσουνε, ας ψηφίζανε τουλάχιστον "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ" ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό φέρνει την λέξη ΑΝΤΑΡΣΙΑ και φυσικά δεν σχετίζεται με τα άκρα! Αυτή θα ήτανε για μένα επαναστατική ψήφος διαμαρτυρίας και διάθεση αλλαγής!"
ReplyDeleteΑυτό είναι το πιο αφελές (για να μην πω τίποτα άλλο) σχόλιο εδώ μέσα και δείχνει ακριβώς το λόγο που έχουμε γίνει το κλωτσοσκούφι της ΕΕ. Ψηφίστε όχι διότι υπάρχει συγκροτημένος λόγος, ιδέες και σκέψεις αλλά μόνο και μόνο ως αντίδραση, ασχέτως αν το άλλο άκρο είναι το ίδιο πανηγύρι με αυτούς που στηλιτεύεις. Με την ίδια λογική ας ψηφίσω ΧΑ μόνο και μόνο ως αντίδραση.
> Μαλάκες ειναι και με το παραπάνω ...εσυ ομως εισαι δυο φορες μαλάκας που άφησες τον μαλακα να αποφασίσει για σένα. Να μην επαναλαμβανόμαστε όμως, αυτά τα έχουν πει και άλλοι πιο πάνω.
ReplyDeleteΕγω στις εκλογες ψηφισα για περιφερειάρχη και δήμαρχο, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Την κυβέρνηση θα την κρινω στις εθνικες εκλογες.
Αυτό μπορούμε να το συνεχίσουμε επ' άπειρον, καθώς και εσύ (όπως και ο συγγραφέας του άρθρου) είστε τρεις φορές μαλάκες που ασχολήστε με μαλάκες που αφήνουνε μαλάκες να αποφασίσουνε γι' αυτούς.
Got the point?
> Εγω στις εκλογες ψηφισα για περιφερειάρχη και δήμαρχο, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Την κυβέρνηση θα την κρινω στις εθνικες εκλογες.
ReplyDeleteΆλλο άτοπον. Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες οι υποψήφιοι είναι κομματοποιημένοι, που σημαίνει ότι παίρνουνε γραμμή από το κόμμα. Άρα στην ουσία ψηφίζεις για κόμμα, όχι για δήμο.
Ξεπερνώντας τα προσωπικά σχόλια εκατέρωθεν από εχθές, και σε συνέχεια του δικού μου σχολίου για την "έξωση" που έφαγε η Fitch στην Πορτογαλία, ορίστε τι κάνει ο δικός μας υπουργός Οικονομικών όσο εμείς διαφωνούμε για την αποχή:
ReplyDelete"Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με στελέχη της Fitch" (skai.gr, 10/11):
http://tinyurl.com/357fvrl
"...Στη συνάντηση εξετάζεται η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου..."
Καταλάβατε τώρα γιατί με την αποχή δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από αυτούς που μας κυβερνούν; Δεν είναι θέμα αδιαφορίας ή συνειδητής απόφασης.
Το πραγματικό ερώτημα είναι πως ΣΤΑΜΑΤΑΣ αυτόν που κατά τεκμήριο δεν ενδιαφέρεται για εσένα, ως ψηφοφόρο. Σίγουρα όχι με την μη-ψήφο.
> Το πραγματικό ερώτημα είναι πως ΣΤΑΜΑΤΑΣ αυτόν που κατά τεκμήριο δεν ενδιαφέρεται για εσένα, ως ψηφοφόρο. Σίγουρα όχι με την μη-ψήφο.
ReplyDeleteΜας λες πως δεν τον σταματάς, δεν μας λες όμως πως τον σταματάς. Αναμένω να δω πως θα τον σταματούσες.
Όχι Jaga δεν κατάλαβα. Δηλαδή αν την Κυριακή νικούσε το ΚΚΕ ή το ΛΑΟΣ πως αυτό θα άλλαζε το πρόγραμμα της ατζέντας του Παπακωσταντίνου; Για πες μας;
ReplyDeleteΛοιπόν θα το πω μια φορά γιατί κακώς κάνω και μιλάω με ανθρώπους που μιλάνε φασιστικά. Με την αποχή/λευκό/άκυρο αυτοί που μπορούν να σκεφτούν είπαν ΟΧΙ σε μνημόνιο, καλλικράτη και το τσίρκο που ονομάζουν δημοκρατία. Όποιος ψήφισε είναι το δεκανίκι μιας ξεφτιλισμένης δημοκρατίας. Και η απόδειξη είναι ότι θα κληθείτε το δεύτερο γύρο να ψηφίσετε υποψηφίους των κομμάτων της εξουσίας και δεν θα μπορείτε να ρίξετε λευκό/άκυρο ή να κάνετε αποχή. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ;
@Panos Konstantinidis:
ReplyDeleteΜε το που είδαν τα αποτελέσματα, ο Χρυσοχοΐδης βγήκε στον Παπαχελά και είπε ότι δεν μπορεί επιτέλους να την πληρώνουν μονίμως οι εργαζόμενοι(!) Το ίδιο δήλωσαν αργότερα και άλλοι υπουργοί, ενώ αυτοί που δεν μιλάνε τους έχει λούσει ήδη κρύος ιδρώτας γιατί ξέρουν ότι πρέπει να ανακοινώσουν νέα μέτρα σε λίγες μέρες.
Αν αυτά δείχνουν μπροστά στις κάμερες, σκέψου τι πανικός τους έχει πιάσει. Άνθρωποι που καταλαβαίνουν μόνο από "κουκιά" και ψηφουλάκια, τους χτυπάς εκεί που πονάνε. Ξαναλέω ότι ένα 40% αποχή τους δίνει άλλοθι να το αγνοήσουν. Αλλά ένα 40% λευκά ή άκυρα ή οτιδήποτε άλλο "μικρό" τους προκαλεί πραγματικό πανικό και αυτό φαίνεται πλέον.
@Iptamenos Ollandos:
ReplyDelete"...Δηλαδή αν την Κυριακή νικούσε το ΚΚΕ ή το ΛΑΟΣ πως αυτό θα άλλαζε το πρόγραμμα της ατζέντας του Παπακωσταντίνου; Για πες μας;..."
Αν θεωρείς ότι το δίλημμα "μνημόνιο ή θάνατος" είναι αληθινό, τότε σίγουρα δεν πιστεύεις ότι υπάρχει άλλη επιλογή, οπότε κακώς κατηγορείς τον Παπακωνσταντίνου.
Αλλά η πραγματικότητα είναι (όλοι το γνωρίζουν πλέον) ότι το μνημόνιο είναι τοκογλυφικός διακανονισμός αποπληρωμής χρεών, τίποτα παραπάνω. Τα 110 δις ευρώ δεν πήγαν σε πληρωμή μισθών αλλά 100% σε χρεωλύσια προς Γερμανία και Γαλλία. Επομένως ΣΑΦΩΣ και η πολιτική του μνημονίου μπορεί να αλλάξει ή έστω να καθυστερήσει χρονικά, για το καλό αυτών που την πληρώνουν πιο άσχημα από όλους.
Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο η Ελλάδα να βαρέσει "κανόνι" και να αφήσει απλήρωτα χρέη σχεδόν μισού δις. Οι δανειστές μας θα κάνουν τα πάντα για να μας σώσουν. Εμείς ως καλοί
"πελάτες" οφείλουμε να τους πούμε ότι θα πληρώσουμε μόνο τα πραγματικά χρέη, όχι μίζες ή συμβόλαια με απατεώνες (εκατέρωθεν), σε χρόνο που μπορεί όντως να πραγματοποιηθεί και όχι στύβοντας την οικονομία μας μέσα σε 2-3 χρόνια μέχρι τελικής καταστροφής.
Όλα αυτά τα ξέρουν, τα γνωρίζουν πολύ καλά (ή τέλος πάντων οφείλουν να τα γνωρίζουν), απλώς δεν έχουν τα κάκαλα να κάνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις. Αν πιεστούν αρκετά, με κάθε μέσο, με εκλογική ήττα, με απεργίες, με καθημερινό κράξιμο, με κάθε τρόπο, θα αναγκαστούν είτε να το κάνουν είτε να παραιτηθούν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί, στη χώρα μας και αλλού.
"...Λοιπόν θα το πω μια φορά γιατί κακώς κάνω και μιλάω με ανθρώπους που μιλάνε φασιστικά..."
Ελπίζω να μην εννοείς εμένα, έτσι; Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία, διάβασε τα σχόλια που έχω γράψει για την αποχή τις τελευταίες ημέρες.
Το ζήτημα της αρνητικής ψήφου έχει προταθεί από κάποιους θεωρητικούς (Decision Theory), ακριβώς για να λυθεί το πρόβλημα του "αδιεξόδου" στην ψηφοφορία μεταξύ εξίσου κακών υποψηφίων.
ReplyDeleteΚάθε ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα 1 ή 2 ψήφων, θετικών ή αρνητικών (ή εναλλακτικά 1+1). Η θετική πάει σε αυτόν που θέλει, ενώ η αρνητική σε αυτόν που δεν θέλει να εκλεγεί. Με αυτό τον τρόπο, κάποιος που δεν θέλει να ψηφίσει κανέναν θετικά, εκφράζεται ψηφίζοντας αρνητικά αυτόν που δεν θέλει με τίποτα να κερδίσει. Δεν λύνει εντελώς το πρόβλημα, αλλά βελτιώνει την ποιότητα της συνολικής εκλογής και μειώνει δραστικά την αποχή. Άλλωστε, "νικητής" μπορεί να εκλεγεί πάντα, ακόμα και έτσι.
Αν εφαρμοζόταν αυτό την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την απλή αναλογική, ένα μεγάλο ποσοστό της αποχής και λευκών/άκυρων θα μεταφράζονταν πλέον σε αρνητικές ψήφους προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν θα ήταν περίεργο να δούμε τελικά τα ποσοστά τους να είναι (+/-) πολύ κοντά στο μηδέν.
Στο γνωστό απαξιωτικό επιχείρημα εναντίον οποιασδήποτε δραστικής αλλαγής στον εκλογικό μας νόμο, η απλή απάντηση είναι ότι το σύστημα της υπερ-ενισχυμένης αναλογικής είναι αυτό που έχει εκθρέψει τα σημερινά κομματόσκυλα και τους επαγγελματίες βουλευτές κάθε χρώματος (κυρίως στα 2 κόμματα που κυβερνούν).
Το πρόβλημα είναι πως τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα της Δημοκρατίας αλλά για την ποιότητα (και ποσότητα) της δικής τους κομματικής ευημερίας και "άνεσης" στο κοινοβούλιο. Γι' αυτό και ο Ραγκούσης ετοιμάζει στον επόμενο εκλογικό νόμο κατάργηση εντελώς της σταυροδοσίας. Οι βουλευτές θα είναι πλέον απρόσωπα "στρατιωτάκια" και τα "πρόβατα" θα διαλέγουν πλέον κόμμα, όχι βουλευτές.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, σχετικά με την υποτιθέμενη "αναγκαιότητα" του μνημονίου:
ReplyDeleteΆκουσαν πριν λίγο τον Ρέππα να λέει ότι το μνημόνιο ως περιεχόμενο δεν μας επιβλήθηκε αλλά ήταν κυβερνητική επιλογή. Η συμφωνία με ΕΕ-ΔΝΤ ήρθε απλά ως ενίσχυση και άλλοθι των "αναγκαίων" αλλαγών.
Επίσης, ο Παντελής Οικονίμου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες, είπε ότι η τρόικα μας λέει πως χρειάζονται άλλα 5 δις πρόσθετων μέτρων το 2011. Είπε ότι η απάντηση σε αυτό είναι "δεν πληρώνω", δηλαδή να τους πούμε ότι όχι, δεν συμφωνούμε στη νέα τροποποίηση του μνημονίου, γιατί είναι εκτός πραγματικότητας και δεν μας συμφέρει.
Τελικά θα πρέπει να μας εξηγήσουν αν κυβέρνηση υποστηρίζεται από το κόμμα, από μέρος του κόμματος ή από το "καλό" μέρος του κόμματος. Είτε έχουν ξεχειλίσει πανικό και δεν ξέρουν τι να πούνε, είτε όντως υπάρχει θέμα εσωτερικής συνοχής και υποστήριξης από το κόμμα ως σύνολο.
"ο Παντελής Οικονoμου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες"
ReplyDeleteΚαι διευθυντικό στέλεχος της coca cola, όπου και ασκούσε τα σοσιαλιστικά του καθήκοντα, στη πράξη, κατά της κορπορατικής παγκοσμιοποίησης απο την οποία και επλούτισε.
Είναι κάτι σαν τον Μητρόπουλο, τον πάμπλουτο δικηγόρο των ανέργων.
Η πενία των επιχειρημάτων φλυαρίες κατεργάζεται Jaga.
> Αλλά ένα 40% λευκά ή άκυρα ή οτιδήποτε άλλο "μικρό" τους προκαλεί πραγματικό πανικό και αυτό φαίνεται πλέον.
ReplyDeleteΔηλαδή με ένα 40% λευκό θα τον σταματούσες; Πώς είναι δυνατόν αυτό; Έδειξα παραπάνω ότι τα λευκά είναι ίδια με τα άκυρα ή την αποχή.
Υγ. Το να ψηφίσεις μικρό είναι καλή λύση, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μικρό και σε εκφράζει. Διότι μικρό είναι και η ΧΑ.
@Panos Konstantinidis:
ReplyDeleteΤο λευκό = άκυρο ισχύει μόνο στα χαρτιά, δηλαδή σε ότι αφορά την καταμέτρηση των τελικών ποσοστών. Ο νόμος λέει ότι μετράνε τα -σχετικά- ποσοστά κάθε κόμματος. Αυτό είναι όλο. Στην ουσία όμως, όλοι ξέρουν τι σημαίνει λευκό. Κανείς δεν μπορεί να ονομάσει αδιάφορο αυτόν που πήγε στην κάλπη και έδειξε ότι δεν ψηφίζει κανέναν.
Όσο για την ΧΑ, δεν νομίζω ότι όποιος τους ψηφίζει έχει στο μυαλό του τη Δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και για τον Ψινάκη, που θα είναι επίσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Κανονικό κλουβί με τις τρελές.
Εκτός από Οικονόμου και Ρέππα, νέες δηλώσεις έχουν γίνει και από Καστανίδη και Κατσέλη, σχετικά με την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
ReplyDeleteΥποθέτω ότι ούτε αυτά αποτελούν ομολογία αποτυχίας της μέχρι τώρα πολιτικής, ούτε αυτοί ξέρουν τι λένε. Μόνο που 3 στους 4 είναι υπουργοί εδώ και ένα χρόνο. Υποθέτω ότι στο κόμμα έχουν ξεμείνει από "γνήσιους πατριώτες" να τους κάνουν υπουργούς (ήδη διαρρέουν για μίνι ανασχηματισμό για να τους φοβίσουν).
jaga
ReplyDeleteΑπο παραπολιτική και παραπληροφόριση σκίζεις.
@ Jaga
ReplyDeleteΤο φασιστικά πήγαινε στον αρθρογράφο πρώτα απ' όλα και μετά στα υπόλοιπα βελάσματα πάνω στον ίδιο ρυθμό...
Δεν μου απάντησες σε καμία από τις ερωτήσεις που σου έκανα.
@ χανούμ μπουρέκ
Ζαλίστηκες τόσο από την σφαλιάρα που είναι σαν να μου λες στο σχόλιο σου ότι όποιος ψήφισε ΛΑΟΣ είναι σωστός δημοκρατικός πολίτης και ότι καλύτερα από το να απέχω θα ήταν να ψήφιζα πασοκ ή νδ. Και μάλιστα με απαράδεκτο τρόπο. Εσύ δεν είσαι λοιπόν μαλάκας (αφού ψήφισες) απλά έχεις ολοκαίνουργιο εγκέφαλο (αχρησιμοποίητο).
Ο Λοβέρδος συμφώνησε με τους φαρμακοποιούς,αλλά τί συμφώνησε ΔΕΝ μαρτυράει! Πέρυσι, τέτοιο καιρό, τα ίδια έκανε με το "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ" και μετά χρειάστηκε να ρίξει το κλάμα της ζωής του για να το περάσει έστω και κουτσουρεμένο.
ReplyDeleteEΤσι δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα φίλε.
Αλλά θα τα πουμε όταν μάθουμε τι συμφωνήσατε.
"ο υπουργός Υγείας τους εξήγησε ότι έχουμε 12.000 φαρμακεία στην Ελλάδα περισσότερα, αναλογικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κατέληξε λέγοντας τι νόημα θα είχε η απελευθέρωση"
ReplyDeleteΚάποιος πρέπει να του μιλήσει για την απελευθέρωση.Οταν μάθει τί είναι, μετά θα γίνει ο καλύτερος μαθητής της.Πραγματικός μουτζαχεντίν.
Εντάξει, δεν του κόβει και πολύ ,αλλά άμα το διαβάσει πολλές φορές το μαθαίνει το μάθημα γιατί είναι καλός στην αποστήθιση.
@Normad:
ReplyDelete"...Απο παραπολιτική και παραπληροφόριση σκίζεις..."
Μάθε πρώτα να απαντάς επί της ουσίας και ύστερα θα ασχοληθώ να σου απαντήσω και εγώ. Εκτός αν δεν έχεις ακούσει τις δηλώσεις που αναφέρω.
@Iptamenos Ollandos:
"...Δεν μου απάντησες σε καμία από τις ερωτήσεις που σου έκανα..."
Μάλλον δεν διάβασες αυτά που έγραψα. Οτιδήποτε άλλο πλην ψήφου σε κόμματα και πρόσωπα που υποστήριξαν το μνημόνιο σημαίνει πίεση προς την κυβέρνηση. Και εξήγησα γιατί, κατά την άποψή μου πάντα. Αυτό εννοούσε άλλωστε και ο ίδιος ο Jeffry με το ψευτοδίλημμα που, δυστυχώς, ψάρωσε αρκετό κόσμο. Αυτό είπα. Ρώτησες κάτι άλλο και μου διέφυγε (εκτός από το "Δεν είναι τραγικό;...")
Για Love-έρδο, φαρμακεία, κτλ:
Δυστυχώς δύο φορές η ίδια παράσταση δεν έχει ποτέ επιτυχία στο θέατρο. Ο κλαψιάρης μεταρρυθμιστής έχει ήδη δώσει deadline στον εαυτό του για το μηχανογραφικό σύστημα. Όταν διαπιστώσει ότι ούτε τα κλάματα ούτε οι κραυγές πιάνουν πλέον, θα φάει σουτ σε χρόνο ρεκόρ από το υπουργείο. Ήδη έχει αρχίσει η γκρίνια, ο αποκλεισμός από τα κανάλια και οι φήμες για ανασχηματισμό. Ίσως τελικά να παίξει την "Ιφιγένεια" σε 1-2 μήνες.
Webster Tarpley : economic warfare against the euro (YouTube):
ReplyDeletehttp://www.youtube.com/watch?v=vQ7TRv6Qoaw
Ο Tarpley είναι γνωστός για τις σχεδόν συνομοσιολογικές θεωρίες του για ένα σωρό θέματα, αλλά το ζήτημα είναι ότι αναφέρει ονόματα και συγκεκριμένα hedge funds. Μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί επίσημα τίποτα.
Όσο για τον Soros (αναφέρεται στο video) και τις προβλέψεις του για την υποτιθέμενη "φούσκα" του χρυσού, ορίστε μερικά στοιχεία:
Μάρτιος 2010:
"Soros Signals Gold Bubble as Goldman Predicts Record":
http://tinyurl.com/yd2wazy
Αύγουστος 2010:
"Gold Rallying to $1,500 as Soros's Bubble Inflates":
http://tinyurl.com/32grvcr
Σεπτέμβριος 2010:
"Soros warns on gold rally, says nothing safe":
http://www.reuters.com/article/idUSTRE68E33K20100915
Σήμερα η τιμή του χρυσού έχει ξεπεράσει τα $1400. Ο εφιάλτης των τραπεζιτών, των hedge funds και των δανειστών "αέρα" είναι η επιστροφή σε hard currencies. Όπως φαίνεται ο Soros κάνει πολύ καλά το μιντιακό τους παιχνίδι, κερδοσκοπώντας ταυτόχρονα στην αγορά χρυσού (δείτε προσεκτικά το διάγραμμα Νοεμβρίου).
Η αποχή είναι ψήφος ανοχής να το καταλάβετε αυτό παιδάκια.
ReplyDeleteΗ κυβέρνηση π.χ για τις νομαρχιακές σήμερα έχει (στο περίπου)
ΝΑΙ - 34% *60% = 21%
ΑΝΟΧΗ = 40%
Αρα λαμβάνει ψήφο ανοχής 61%. Ο Λαός μίλησε. Έληξε.
Και ένας να ψηφίσει θα βγει η απόφαση με 100% ανοχή και θα είναι και νόμιμη και ηθική. Οι απέχοντες να πάνε να @@@θούν. Ερωτήθηκαν.
Τα άλλα είναι ελιτισμοί της κακιάς ώρας ότι εσείς είσαστε μάγκες και ψαγμένοι και οι άλλοι σας φταίνε πάντα. Κλασικοί Νεοέλληνες εξυπνάκηδες. Ας φτιάχνατε δικό σας κόμμα ρε αν δεν σας αρέσουν αυτά που υπάρχουν. Δεν σας το απαγόρευσε κανένας.
Άντε από κεί συνέχεια μας τα πρήξατε με την αποχή σας. Στην πολυκατοικία σας θα κάνετε ρε ηλίθιοι αποχή ποιός θα είναι διαχειριστής και παραπονιέστε μετά ότι σας κλέβει στα κοινόχρηστα; Να αναλάβετε εσείς ηλίθιοι, για διαχειριστές αν είστε καλύτεροι.
Oust from here idiots!!!
Η αποχή ερμηνεύεται από την κυβέρνηση ως ψήφος ανοχής πράγματι. Αυτοί κυβερνάνε ότι θέλουν λένε. Θα τους ελέγξει κάποιος; Αααα... ξέχασα. Αυτό ζητήθηκε και κάποιοι απέχουν. Μαλακία δεν είναι;
ReplyDeleteΣε αυτό που λέει ο σύνδεση έχει δίκαιο. Αλλά αν κρίνω από τον σύνδεση που ψηφίζει, την κατάντια της Ελλάδος, καθώς και τον ευέξαπτο χαρακτήρα του, μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο που έχει καταντήσει η Ελλάδα μπουρδέλο.
ReplyDeleteFU idiot :)
ReplyDeleteLOL και τώρα νομίζεις ότι με πρόσβαλλες; Έχει ξεφύγει ο νεοέλληνας...
ReplyDeleteΟ Iptamenos Ollandos παραπονιέται ότι δεν του απαντά κανείς σε κάποιο επιχείρημα που έχει. Υποθέτω πως εννοεί το συντριπτικό "ξεφτιλισμένη δημοκρατία" της οποίας είναι δεκανίκι όποιος ψηφίζει.
ReplyDeleteΑν κατάλαβα καλά, δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στις διαδικασίες της "σάπιας" δημοκρατίας που έχουμε. Θα ήταν καλό, πριν σωπάσει, να προτείνει την ιδανική δημοκρατία που θα τον βόλευε ώστε να σηκωθεί και να ψηφίσει.
Κάτι μου λέει ότι μόλις μας αποκαλύψει θα γίνουμε όλοι πιο σοφοί και δεν θα ξαναπατήσουμε κοντα σε κάλπη.
Ο Panos Konstandinidis έχει ένα πολύ σοβαρό πόιντ όταν λέει πως η ψήφος είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση. Το άρθρο δεν έλεγε κάτι αντίθετο. Απλά, υποστηρίζει πως όποιος δεν ασκεί αυτό το δικαίωμα κάνει μαλακία, όχι έγκλημα ή ηθική ζαβολιά. Και η μαλακία συνίσταται στον αυτοακρωτηριασμό ως τρόπο τιμωρίας του "συστηματος".
Εδώ βρίσκετε και η διαφορά μας φίλε μου goas,
ReplyDeleteΕγώ δεν σου είπα τι να κάνεις και πολύ περισσότερο δεν σε χαρακτήρισα γι' αυτό που έκανες.
Σοφός δεν είναι κανένας, σοφές μπορούν να είναι μόνο οι πράξεις μας.
Στο αργόστροφο δε μυαλό μου, φαντάζει αρκετός ο λόγος το ότι εσύ διατείνεσαι ότι η εξουσία και η κυριαρχία, δημοκρατία όπως θέλεις να την αποκαλείς, με την μορφή που την ξέρουμε έχει λόγο ύπαρξης, άρα εσύ θα πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζει να τη συντηρούμε. Δικαίωμα σου να κάνεις ότι θέλεις. Αρκεί να μην μιλάς για τους άλλους τόσο περιφρονητικά.
Την καληνύχτα μου.
@goas
ReplyDelete> Απλά, υποστηρίζει πως όποιος δεν ασκεί αυτό το δικαίωμα κάνει μαλακία, όχι έγκλημα ή ηθική ζαβολιά
Μόνο που για να ασκήσεις αυτό το δικαίωμα πρέπει να υπάρχει κάποιος να σε αντιπροσωπεύει. Αν είναι όλοι τους σκουλήκια τότε απλώς δεν ψηφίζεις, απλό. Ίσα ίσα το αντίθετο, αν ψηφίζεις μόνο και μόνο για να πεις ότι ψήφισες τότε έκανες εσύ τη μαλακία.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι όλοι οι απέχοντες πηγαίνανε να ψηφίσουνε και ρίχνανε λευκό. Τί διαφορά θα έκανε αυτό στο εκλογικό αποτέλεσμα από το αν δεν πηγαίνανε να ψηφίσουνε;
Πάνο,
ReplyDeleteη κοινωνία λειτουργεί και μέσα σε αφοριστικά πλαίσια ("είναι όλοι σκουλήκια") αλλά περιμένω από κάποια μέλη της με ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής ευαισθησίας (όπως εσύ δείχνεις) μια πιο χρήσιμη προσέγγιση.
Δεν πιστεύω πως είναι όλοι το ίδιο. Αν εσύ έτσι τους βλέπεις συμπεραίνω δύο πράγματα: ή το κριτήριο σου δεν είναι αρκετά οξύ ή βαριέσαι να ψάξεις.
Χωρίς να ξέρω που ψηφίζεις είμαι σίγουρος πως κάποιος από τους δεκάδες δημοτικούς συμβούλους της προηγούμενης Κυριακής θα σε εξέφραζε. Απλά, δεν τον βρήκες. Επίσης, είμαι σίγουρος πως αν αφιερώσεις μια - δυό ώρες να σκεφτείς ποιος από τους δύο υποψηφίους του δήμου ή της περιφέρειας σου είανι καλύτερος, κάποιον θα διαλέξεις.
Κάντο! Δεν πρόκειται να εμφανιστεί κανένας Μεσσίας εξ'ουρανου. Δεν θα εμφανιστεί καν κανένας καλός πολιτικός αν δεν δείξουμε ως εκλογείς μια κάποια προτίμηση προς το είδος του.
Κατά τη γνώμη μου το λευκό και το άκυρο έχουν την ίδια βαρύτητα με την αποχή με μια ουσιώδη διαφορά. Ο ψηφοφόρος που πηγαίνει για να δηλώσει την αποστροφή του είναι εξ' ορισμού πιο σαφής στο μήνυμα που στέλνει.
Το "άκυρο - λευκό" σημαίνει "σας απορρίπτω". Η αποχή μπορεί να σημαίνει είτε "σας απορρίπτω" είτε "σας ανέχομαι".
> Δεν πιστεύω πως είναι όλοι το ίδιο. Αν εσύ έτσι τους βλέπεις συμπεραίνω δύο πράγματα: ή το κριτήριο σου δεν είναι αρκετά οξύ ή βαριέσαι να ψάξεις.
ReplyDeleteΛυπάμαι αλλά αυτό είναι λάθος συμπέρασμα, καθώς αγνοείς την πιθανότητα όντως να τους έχω ψάξει όλους και όντως να μην υπάρχει κανένας που να ταυτίζονται οι απόψεις μου με τις δικές του.
> Κατά τη γνώμη μου το λευκό και το άκυρο έχουν την ίδια βαρύτητα με την αποχή με μια ουσιώδη διαφορά. Ο ψηφοφόρος που πηγαίνει για να δηλώσει την αποστροφή του είναι εξ' ορισμού πιο σαφής στο μήνυμα που στέλνει.
Οι πολιτικοί τα μηνύματα τα γράφουνε στα παλαιά τους τα υποδήματα (για να μην πω τίποτα άλλο). Μακάρι (γι' αυτούς) να κάναμε όλοι την επανάστασή μας και να τους στέλναμε μηνύματα.
Στην ουσία αυτό που λες εσύ είναι αυτό που είπα κι εγώ πέντε μέρες πριν, ότι είτε ψηφίσεις είτε δεν ψηφίσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Απλώς στην περίπτωση που ψηφίσεις στέλνεις ένα μήνυμα στους πολιτικούς που αγνοείται επιδεικτικώς.