Wednesday, November 3, 2010

Απέχοντας(;)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κάποια στιγμή στο γυμνάσιο – αν δεν κάνουμε λάθος – ακούσαμε για πρώτη φορά το δόγμα «η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα». Κάποιος καθηγητής των Στοιχείων Δημοκρατικού Πολιτεύματος, εν είδη καθηγητή Θρησκευτικών, πριν περάσει στη διδασκαλία ενός βαρετού μαθήματος μας διατύπωσε το βασικό δόγμα για να μην μπερδευόμαστε. Για τους περισσότερους από τους συμμαθητές είναι και το μόνο πράγμα που έμαθαν από αυτό το μάθημα.

Είναι προφανές ότι η προσδοκία ενός ανθρώπου από το «καλύτερο πολίτευμα» είναι η «καλύτερη ζωή». Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα δηλώνουν «μη ικανοποιημένη από τη λειτουργία της δημοκρατίας». Το πολίτευμα που έχει παρουσιαστεί ως το καλύτερο, έχει απογοητεύσει. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, ανεξέλεγκτοι υπουργοί, αναδεικνυόμενοι μικροκομματάρχες ως τοπικοί άρχοντες, κομματισμός… Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει δύο συμπτώματα: πρώτον την ενίσχυση αμφότερων των πολιτικών άκρων και δεύτερον, την μεγάλη αποχή.

ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΤΑ

Οι άνθρωποι της γενιάς μας είναι πρωταθλητές της αποχής. Το μύθευμα της τελευταίας δεκαετίας της «ευμάρειας» (μπήκαμε στο ευρώ άρα, αλλού αποφασίζονται όλα) έδωσε το ηθικό άλλοθι της απομάκρυνσης από τις κοινές δημοκρατικές διαδικασίες, σημαντικότερη από τις οποίες είναι οι εκλογές. Κι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στη «γενιά των εφτακοσίων ευρώ» απέκτησαν πολιτικά δικαιώματα στην αυγή του μιλλένιουμ, όλες σχεδόν οι εκλογές που συμμετείχαμε είχαν διαδικαστικό και απολιτικό χαρακτήρα.

Βέβαια, η δραματικότητα του λαού μας και το «επαναστατικό» καθήκον που η ιστορία μας έχει κληροδοτήσει (τόσο αίμα χύθηκε, τόσοι άνθρωποι εξορίστηκαν και βασανίστηκαν για να μπορούμε να ψηφίζουμε εμείς σήμερα) δεν επιτρέπει τη χαλαρή αποχώρηση από τα κοινά αλλά την μετατρέπει σε ιδεολογία διότι, ως γνωστόν, αν έχεις ιδεολογία επιτρέπονται όλα.

Έτσι μετά το σοκ των προπέρσινων «ευρωεκλογών του φραπουτσίνο» επινοήθηκε ο όρος «συνειδητή αποχή». Και, φυσικά, αντί της συμμετοχής στις εκλογές προτιμείται η «διαμαρτυρία» - μέσω του ίντερνετ συνήθως που δεν απαιτεί και ποδαρόδρομο ή η γκρίνια μπροστά στην τηλεόραση που δεν απαιτεί και γνώσεις υπολογιστών. Άρα, για να αλλάξουμε τον κόσμο δεν κάνουμε τίποτε σχετικό με την αλλαγή του.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ;

Η δημοκρατία δεν ικανοποιεί τους Έλληνες: είναι δύσκολη.

Στη δημοκρατία ο λαός εκχωρεί εμπιστοσύνη σε πολιτικούς που επιλέγει μέσω των εκλογών και τους δίνει την εξουσία να ασκήσουν διοίκηση. Στην ελληνική κοινωνία η εμπιστοσύνη έχει αποκλειστικά χαρακτηριστικά φατρίας. Δίνεται προνομιακά σε όσους συνδέονται με προϋπάρχοντες δεσμούς και μόνο αυτούς.

Η σχέση πολιτών και πολιτικών στη νεαρή μας δημοκρατία (ούτε 40 χρονών…) έχει μάλλον οπαδικά χαρακτηριστικά. Η σχέση επιβεβαιωνόταν μέσα από τη συναλλαγή ψήφου – εξυπηρέτησης. Πολλές φορές η ψήφος (της οικογένειας η του σογιού) μετατρεπόταν σε χρηματισμό και η εξυπηρέτηση σήμαινε περισσότερα από την επιτάχυνση μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας ή έναν διορισμό. Η νίκη του «δικού μας» σήμαινε μια αυτόματη και κατανοητή ανταμοιβή, η ήττα του εκλεκτού υποψηφίου σήμαινε άρση της εύνοιας των ηττημένων από το κράτος ή ακόμα και διώξεις σε όσους μπορούσαν να διωχθούν λόγω θέσης.

Έτσι λειτουργούσε η παλιά καλή ελληνική δημοκρατία.

Αυτό το σκληρό, αντικοινωνικό και οπισθοδρομικό σύστημα είχε όντως ένα καλό: ήταν κατανοητό στο μέσο επίπεδο πολιτικής συνείδησης των περισσότερων Ελλήνων.

Το 1993 ο Αναστάσης Πεπονής έφερε το νόμο του ΑΣΕΠ. Φυσικά, η κοινωνία τον τιμώρησε και δεν επανεξελέγη. Η κοινωνία έκτοτε και σταδιακά χάνει το βασικό κριτήριο πολιτικής κρίσης που της επέτρεπε να λειτουργεί στη διάρκεια της μεταπολίτευσης χωρίς να έχει καταφέρει να ανεβάσει το πολιτικό της επίπεδο ώστε να κατανοήσει την νέο – πιο πολύπλοκο – σύστημα ανταμοιβής τιμωρίας.

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – ΤΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ;

Στο δρόμο την ανακάλυψης αυτού που στη Δύση είναι πλέον κατανοητό (ότι δηλαδή η ψήφος και η πολιτική επιλογή συνεπάγεται συμμετοχή στις κοινές αποφάσεις) αναγκαζόμαστε να περνάμε από χίλια μύρια κύματα: οι εκλογές αντί να γίνουν εργαλείο παρέμβασης χρησιμοποιούνται σαν μέσο ψυχολογικής εκτόνωσης το οποίο, τελικά, δε βρίσκει ποτέ το στόχο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμά είναι το «πολιτικό μήνυμα» της αποχής των Ευρωεκλογών του 2009: μια κοινωνία τόσο «συγκλονισμένη» από τα Δεκεμβριανά, πολιτικοποιημένη όσο ποτέ άλλοτε, οδήγησε σε ένα μόνο αποτέλεσμα: την επιτάχυνση της οικονομικής αποτυχίας. Τα δημοσιονομικά της χώρας κατέρρεαν και οι Έλληνες (κυρίως οι νέοι) αποφάσισαν στις Ευρωεκλογές να δηλώσουν ότι τα πολιτικά τους αφορούν λιγότερο από τους παραθαλάσσιους φραπουτσίνο τους.

Αυτή η μεγάλη μάζα των πολιτικά αδιάφορων που δηλώνουν «κατά συνείδηση απέχοντες» συμμετέχει κατά κύριο λόγο σε παράδοξες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας και σε μια γενικότερη γκρίνια.

Εμείς τους προτείνουμε να σηκωθούν τις δύο επόμενες Κυριακές και να πάνε να ψηφίσουν. Να επιτρέψουν σε νέες δυνάμεις να αναδειχτούν, να δώσουν στη γενιά μας μια εκλογική πολιτική αποτύπωση, να ξεκινήσουν προκαλώντας αλλαγές στη μικροκλίμακα των πόλεων και να δηλώσουν τη θέση τους για τις κεντρικές πολιτικές τους επιλογές μέσα από τις περιφερειακές εκλογές. Να πάψουν να ψάχνουν τον πολιτικό Μεσσία που αναζητούσαν οι μπαμπάδες μας στο πρόσωπο του Αντρέα ή του Καραμανλή. Αρκεί να ψηφίσουν ανάμεσα στις υπάρχουσες επιλογές τη λιγότερο ζημιογόνα.

Πιστέψτε μας το «όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι» είναι μια μεγάλη μπούρδα αντίστοιχη με το «όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες» και το «όλοι οι άντρες είναι γουρούνια». Δείχνει ότι απλώς βαριόμαστε να ψάχνουμε τους καλύτερους για μας.

Η αποχή στις εκλογές μοιάζει με την αποχή από το σεξ. Αντιμετωπίζεται ιδεολογικά ως ένας αξιέπαινος άθλος αλλά, τελικά, απλώς οδηγεί στη μαλακία.

58 comments:

  1. Μια και έχω (μάλλον) την τιμή για το πρώτο σχόλιο της ημέρας, να πω ότι το άρθρο είναι εξαιρετικά επίκαιρο και εύστοχο στις επισημάνσεις, χωρίς (ευτυχώς) πολιτικές κατευθύνσεις.

    Έχω μια αντίρρηση ως προς τα παρακάτω:

    "...Η δημοκρατία δεν ικανοποιεί τους Έλληνες: είναι δύσκολη...
    ...Αρκεί να ψηφίσουν ανάμεσα στις υπάρχουσες επιλογές τη λιγότερο ζημιογόνα..."


    Οι μεταπολιτευτική ποτέ δεν γεύτηκε πραγματική Δημοκρατία. Από τα πρώτα χρόνια οι κυβερνήσεις ήταν καθοδηγούμενες, χειραγωγημένες, άτολμες, κυβερνώντας είτε βάσει άτυπων "μνημονίων" είτε μα βάση καθαρά λαϊκιστικούς όρους. Θυμίζω την ψηφοφορία των δέντρων του θείου Καραμανλή και το "Τσοβόλα δώστα όλα" του μπαμπά Παπανδρέου.

    Όποιος νομίζει ότι σήμερα έχουμε Δημοκρατία ας αναρωτηθεί:
    (α) αν μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλλει υποψηφιότητα για βουλευτής (έξοδα, κομματική υποστήριξη, πρόσβαση στα ΜΜΕ),
    (β) αν έχουμε ισονομία (βλ. βουλευτική ασυλία, ασυδοσία μεγαλοαπατεώνων)
    (γ) αν ο εκλογικός νόμος είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικός του εκλογικού σώματος (50 έδρες "μπόνους" στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού).

    Όταν κάποιος είναι "φυλακισμένος" άδικα, δεν αρκεί να διαλέγει ως φίλο τον λιγότερο σκληρό δεσμοφύλακα (= το μικρότερο κακό). Οφείλει και πρέπει να ρποσπαθεί πάντα να βγει από τη φυλακή (=αδικία), όσο χρόνο και να του πάρει. Με αυτή την έννοια, η υποχρεωτική επιλογή μεταξύ σχεδόν εξίσου άθλιων υποψηφίων, απλά δεν είναι αποδεκτή. Όχι μέσω αποχής, αλλά μέσω καταδικαστικής ψήφου, ότι κι αν αυτό σημαίνει για τον καθένα μας.

    ReplyDelete
  2. "...Η αποχή στις εκλογές μοιάζει με την αποχή από το σεξ. Αντιμετωπίζεται ιδεολογικά ως ένας αξιέπαινος άθλος αλλά, τελικά, απλώς οδηγεί στη μαλακία..."

    Εξαιρετικό :-))
    Θα έπρεπε να το έχουν ως σύνθημα όλα τα "μικρά" κόμματα.

    ReplyDelete
  3. Καλό άρθρο.

    Το πρόβλημα "δημοκρατίας" και της συμμετοχής των πολιτών δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφορά όλες τις δυτικού τύπου δημοκρατίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η αποχή των πολιτών από τα κοινά εκφράζει το αδιέξοδο που νιώθουν καθώς και μια βαθιά υπαρξιακή κρίση και απογοήτευση. Οι ουτοπίες ξυλώθηκαν, οι ιδεολογίες απέτυχαν, οι επαναστάσεις εκφυλίστηκαν, οι ηγέτες τελειώσανε, τα πρόσωπα απομυθοποιήθηκαν, οι αντιπρόσωποι αφού τα φάγανε μας ρίξαν και ένα μανίκη. Μας έμειναν οι αγορές, ο μαμωνάς και οι νόμοι του προς τον οποίο όλοι μας οφείλουμε πλέον να προσκυνήσουμε.

    Χρειάζεται να επανατοποθετήσουμε βασικές σταθερές σε τελείως νέες βάσεις. Το παλιό καταρρέει και χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για την επόμενη μέρα και το τι μέλει γενέσθαι, ο κόσμος θα αδιαφορεί.

    Νομίζω πως κατά βάθος οτιδήποτε δεν θα "ζωοποιει" και δεν θα ενδυναμώνει το πρόσωπο απέναντι στο απρόσωπο των συστημάτων και της εξουσίας η αδιαφορία θα συνεχιστεί.

    ReplyDelete
  4. μήπως μπορείτε να εξηγήσετε λίγο παραπάνω, πως οι ευρωεκλογές του 2009 οδήγησαν πιο γρήγορα τη χώρα στην οικονομική αποτυχία? Με το κείμενο γενικότερα συμφωνώ. Εξαιρετικό.

    ReplyDelete
  5. H δημοκρατία με τους θεσμούς της θεωρείται το καλύτερο πολίτευμα. Ο λόγος απλός- δεν μενει ο λαός ικανοποιημένος από την Χ κυβέρνηση την αλλάζει.
    Η επόμενη κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους ίδιους θεσμούς λαμβάνει άλλες αποφάσεις κτλ κτλ

    Στην Ελλάδα του σήμερα έχουμε δημοκρατία όσον αφορά τη δυνατότητα του πόπολου να ψηφίζει, δεν έχουμε όμως θεσμούς.

    Αυτός είναι ο λόγος που προτιμούν πολλοί να πάνε γιά φραπέ αλλά όχι να ψηφίσουν.
    Και αυτό εννοούν λέγοντας "τι θα αλλάξει?" και "όλοι ίδιοι είναι"

    Μόλις αποφάσισαν οι βο(υ)λευτές μας να αυξήσουν το μισθό τους στα 6500 χιλιάρικα καθαρά.
    Προηγουμένως είχαν αυξήσει την αποζημίωση από συμμετοχές σε επιτροπές (που στο κάτω κάτω αυτή είναι η δουλειά τους)

    Μόλις εγκρίθηκε ο προυπολογισμός της Βουλής- ρίξτε του μιά ματιά.
    Εννοείται ότι το κανάλι και το ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (το ξέρατε ?) της Βουλής δεν καταργούνται

    Που είναι οι θεσμοί ? Που είναι η θεσμική διαδικασία ?

    Που είναι η θεσμική θωράκιση του πόθεν έσχες ? Γιατί απαγορεύεται η σε ηλεκτρονική μορφή ανάρτηση των δηλώσεων των εθνοπατέρων?

    Που πήγε το 1 εκατ. που πήρε απο την Siemens ο Τσουκάτος?
    Το κράτησε αυτός? Γιατί δεν διώκεται? Το πήραν άλλοι ? Ποιοί ?
    Τελειωσε το σκάνδαλο με τον πεθαμένο τον Τσοχατζόπουλο ?

    Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί απέχει ο κόσμος ? Διότι η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι ατελής και διότι κανείς δεν πείθει ότι θα αλλάξει αυτό το μπάχαλο που ευσυνείδητα και ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ δημιουργήθηκε

    ReplyDelete
  6. @ser:

    Όπως πολύ σωστά λες, εχθές εγκρίθηκε με τη γνωστή ψηφοφορία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ υπέρ, ΚΚΕ κατά, ΣΥΝ και λοιποί λευκό). Ο Πετσάλνικος αναφέρθηκε στα 6μιση χιλιάρικα λες και είναι ελεημοσύνη ή χαρτζιλίκι - μπορεί και να είναι αν λάβουμε υπόψη τα υπόλοιπα "έσοδα" που έχουν κατά καιρούς από "χορηγούς". Και μην ξεχνάμε ότι πλέον δεν υπάρχει ασυμβίβαστο και εργάζονται κανονικά αν θέλουν.

    Επίσης, δεν σχολιάστηκε το γεγονός ότι μισθός και επιδόματα δεν συνδέονται καθόλου με την παρουσία τους στη Βουλή. Αν έχουν το ΟΚ από το κόμμα, στο οποίο και μόνο δίνουν πλέον λόγο, μπορούν απλά να περνάνε μία φορά το μήνα να εισπράττουν το μισθό που τόσο δημοκρατικά τους χαρίσαμε.

    Λεπτομέρειες εδώ:

    http://tinyurl.com/32sngdx

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=364439&ct=32&dt=02/11/2010

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1891126

    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=219575

    ReplyDelete
  7. @ser:

    "...H δημοκρατία με τους θεσμούς της θεωρείται το καλύτερο πολίτευμα. Ο λόγος απλός- δεν μενει ο λαός ικανοποιημένος από την Χ κυβέρνηση την αλλάζει...
    ...Στην Ελλάδα του σήμερα έχουμε δημοκρατία όσον αφορά τη δυνατότητα του πόπολου να ψηφίζει, δεν έχουμε όμως θεσμούς..."


    Η Δημοκρατία δεν είναι το καλύτερο πολίτευμα απλά λόγω δυνατότητα ψηφοφορίας - αν π.χ. εκλέγεις μόνο μη-δημοκρατικά επιλεγμένους υποψηφίους, τότε δεν έχεις Δημοκρατία. Επίσης, πιο σημαντικό, υπάρχει απόδειξη στη Θεωρία Αποφάσεων και στο Game Theory για ποιο λόγο οι ψηφοφορίες, και μάλιστα οι "flat" (κάθετες, όχι μέσω αντιπροσώπων όπως στις ΗΠΑ), δίνουν συνολικά πιο "σωστές" αποφάσεις.

    Όπως έγραψα και παραπάνω, όταν έχουμε σύστημα υπερ-ενισχυμένης πλειοψηφίας με εγγυημένη αυτονομία του πρώτου κόμματος, αυτό στη θεωρία ονομάζεται "dictatorship" (καθόλου τυχαίο), επειδή η γνώμη των μειοψηφούντων κομμάτων στη Βουλή δεν έχει καμία επιρροή στη λήψη αποφάσεων.

    ReplyDelete
  8. "..ένα μεγάλο μέρος της άλλης Αριστεράς, έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών".

    Aυτή η "αλλη αριστερά" αποτελεί μέρος του προβλήματος,είναι στυλοβάτης του Συστήματος, είναι η Συστημική Αριστερά.
    Είναι αυτή η Αριστερά που επιτρέπει και επιβάλλει το Πολυτεχνείο να μετατρέπεται σε γιάφκα τρομοκρατών,στο όνομα του δήθεν ασύλου.

    ReplyDelete
  9. Κορυφαίο το άρθρο. Από τα πολύ καλά των τελευταίων πολλών βδομάδων. Αφήστε το φραπέ και ψηφίστε. Μπας κι αρχίσετε να σκέφτεστε Ελληνάρεεες ρεεε...

    ReplyDelete
  10. Στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουμε υποψηφίους δύο πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες,τον Καμίνη και Μπουτάρη.Ο καθένας με τη δική του, αυτόνομη, διαδρομή, είναι μια ανάσα δροσιάς στο καταθλιπτικό τοπίο των παραγοντίσκων και των πουθενατζήζων.

    ReplyDelete
  11. "Δήλωση σοκ Γ. Μπουτάρη: Ναι, είμαι μεγάλος για δήμαρχος!!!" (Απρίλιος 2005):

    http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_03.html

    "...«Για να είμαι ειλικρινής, αγαπώ αυτή την πόλη και δέχτηκα να συμμετάσχω στο σχήμα που σήμερα αντιπολιτεύεται τη δημοτική αρχή. Όμως στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Τις όποιες ικμάδες έχω θα τις αναλώσω στις άλλες μου δραστηριότητες. Άλλωστε είμαι 63 χρόνων. Κακά τα ψέματα. Μια προσπάθεια ανανέωσης δεν μπορεί να ξεκινήσει από εξηνταπεντάρηδες. Πρέπει να ξεκινήσει από σαραντάρηδες»..."

    Δήλωση σοκ Γ. Μπουτάρη: Όχι στα κομματικά χρίσματα! (Ιαν.2002):

    http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_4278.html

    Αυτά για τη Θεσσαλονίκη.

    ReplyDelete
  12. Γ. Καμίνης: "Έχω μια παράκρουση μεγαλείου":

    http://athinapress.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html

    Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού στην πλατεία Κλαυθμώνος:

    http://gkaminis.gr/news/news-51/

    Όσοι έχουν περάσει από το κέντρο, θα έχουν παρατηρήσει τον ατελείωτο σωρό από κιβώτια, σαν τείχος στην Κλαυθμώνος, που γράφουν επάνω "Καμίνης Δήμαρχος", ενώ από την μπροστινή πλευρά νομίζει κανείς ότι πρόκειται για έκθεση βιβλίου.

    Καλά θα κάνει ο μελλοντικός μεσσίας της Αττικής να μας εξηγήσει, πέρα από το άθλιο αισθητικό εξάμβλωμα που έχει κάνει κατάληψη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του κέντρου, που βρήκε τόσα χρήματα. Τουλάχιστον το εκλογικό κέντρο του Ομέρ Πριόνη στο Σύνταγμα είναι προκάτ κατασκευή, που μοιάζει με τουαλέτες οικοδομής.

    Αυτά για την Αθήνα.

    ReplyDelete
  13. Μην ακούτε τα ένα σωρό άσχετα πράγματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ. Μην ασχολείστε με ανεγκέφαλους πιτσιρικάδες που ξαφνικά(;) αποφάσισαν να στείλουν δυναμιτάκια σε φακέλους δεξιά και αριστερά.

    Μείνετε συγκεντρωμένοι στα σημαντικά, μην ξεχνάτε τι συμβαίνει σε δύο 24ωρα. Είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία μέσα σε 4 χρόνια να ψηφίσετε, ίσως οι τελευταίες με σταυρό. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πιθανότατα θα είναι αμιγώς κομματικές, χωρίς σταυρούς.

    Σηκωθείτε από τον καναπέ και ΨΗΦΙΣΤΕ.

    ReplyDelete
  14. "Αλλωστε είμαι 70 χρονών"
    Δημαράς.

    ReplyDelete
  15. Για όσους προτιμάτε τους 70 plus,ψηφίστε Κακλαμάνη.

    ReplyDelete
  16. "πέρα από το άθλιο αισθητικό εξάμβλωμα "

    Εννοείς το Μητρόπουλο; Τον εκατομυριούχο εργατολόγο; Διερωτάσαι που βρήκε τα λεφτά; Ε! καλά, τόσοι άνεργοι κάθε μέρα δέχονται τις ευεργετικες του υπηρεσίες.

    ReplyDelete
  17. Κάντε μια απλή μόνο σκέψη....

    Έχετε αναρωτηθεί ότι, αν το 30-40% της αποχής πήγαινε να ψηφίσει μικρά, άγνωστα κόμματα και προσωπικότητες (άγνωστα και μικρά για τον κοινό λαό που μαθαίνει πρόσωπα και κόμματα μόνο από αυτά που τους σερβιρουνε στα προπαγανδιστικά ελληνικά ΜΜΕ - μέσα σε αυτούς βάζω και τον εαυτό μου) που είναι πάνω απ'όλα ανεξάρτητα και αδέσμευτα από το σάπιο σύστημα τι κοσμογονικές αλλάγές θα συμβαίνανε στην Ελλάδα;

    Κατάρρευση του παλιού συστήματος και ανάδειξη νέων δυνάμεων!!!

    Αυτό δεν θέλουμε όλοι που απέχουμε στις εκλογές? Κάτι καινούργιο μα δεν το βρίσκουμε....κοιτάξτε λίγο καλύτερα και θα είναι μπροστά σας στα χαρτάκια που θα σας δώσουνε την στιγμή που θα πάτε να ψηφίσετε. Ξεχάστε όμως τα κοινότοπα ονόματα!!!

    Αυτό θα είναι για μένα ψήφος αλλαγής (διαμαρτυρίας για κάποιους που μπορεί να τον θεωρήσουνε έστω και έτσι).

    Αλλά κάντε το!!!

    Μια φορά στα 4 χρόνια μας παρακαλάνε και μετά μας ξεχνάνε....οπότε ρίξτε τους μια μούτζα τους μέγαλους (με το μικρό πουλί) και ψηφίστε κάποιον, οποιονδήποτε άλλο που μπορεί να σας εκφράζει έστω και αν είναι θαμμένος από τα ΜΜΕ και τα διαφημιστικά των άλλων!

    Καλύτερα να παίξετε λόττο στο ψηφοδέλτιο που θα ρίξετε, βγάζοντας πρώτα τα κάλπικα (ζονκ), παρά να πάει χαμένος o ψήφος σας που συνεπάγεται έμμεση συμμετοχή στην επανεκλογή των ξεπουλημένων (με την βοήθεια της δικής μας αποχής πάντα...)!!!

    Αυτά και από ένα βολιώτη...

    ReplyDelete
  18. Εντάξει, δαγκωτό Παπατόλια για περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

    ReplyDelete
  19. Επίσης για να μην απογοητευόμαστε και να νομίζουμε ότι δεν υπάρχουνε αξιόλογοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά, παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα....

    http://www.youtube.com/watch?v=VQbIecsf0iM

    http://www.youtube.com/watch?v=2dx3FC5VkpA

    ...αν και δεν ξέρω τι κατάληξη θα έχει αυτό το πρότυπο χωριό μετά την ενσωμάτωσή του στον Δήμο Αλμυρού Μαγνησίας μέσω του Καλλικράτη!

    Μακάρι αυτός ο άνθρωπος (Τσουκαλάς) να αναλάβει την τύχη όλου του δήμου, όπως επίσης να βρεθούνε και άλλοι ανάλογα αξιόλογοι άνθρωποι για όλους τους δήμους της Ελλάδας!

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Normad να θεωρήσω οτι στο σχόλιο σου για Παπατόλια (κλασσικό κομματόσκυλο) αστειεύεσαι φυσικά! Όσοι είναι του νομού Μαγνησίας πήραμε μια γεύση τι παπαρίδης είναι και αυτός!

    Τέλος πάντων για να μην καταλήξουμε να spamaroume το blog με ονόματα, ας αφήσουμε ο καθένας να κρίνει μόνος του.

    Η ουσία όλη βρίσκετε στο άρθρο που σχολιάζουμε και πρέπει να συγχαρώ τον άνθρωπο που το έγραψε!

    Συμμετέχουμε στις εκλογές! Δεν απέχουμε!

    ReplyDelete
  22. Nαι η Ανάβρα είναι ένα παράδειγμα αξιοποίησης προγραμμάτων κοινοτικών και άλλων.Εχει όμως εγχώριες οικονομικές δυνάμεις που θα διατηρήσουν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης μόλις σταματήσουν οι εξωτερικές μηχανές; Είναι με άλλα λόγια βιώσιμη η ανάπτυξη ή πρόκειται για μια φούσκα.Δεν μπορώ να φανταστώ εισοδήματα 50-150.000 ευρώ το χρόνο και υποδομές κοινωνικές που να τις στηρίζει η αγορά.Εντάξει έχει και ένα γυμναστήριο σαν της Σακοράφα στο Μαρούσι.Είναι λίγο κίτς για το χωριό. Αφού αρμέξουν τις αγελάδες μετά πάνε και κάνουν κοιλιακούς με ψηφιακά όργανα.Κάτι,κάτι, δεν μου πάει καλά.Οι πρωταγωνιστές δηλαδή, καλοπληρωμένα στελέχη μιας ΔΕΚΟ,μετέφεραν στο χωριό ένα αστικό αέρα απο την Αθήνα.

    ReplyDelete
  23. Το άρθρο είναι γενικά και θεωρητικά πολύ ωραίο. Δυστυχώς, η στάση του πρωθυπουργού με αναγκάζει, για πρώτη φορά, να πιστεύω ότι το λευκό στις συγκεκριμένες εκλογές είναι η πιο καλή λύση.

    Αυτές τις εκλογές ο Παπανδρέου τις κατέστρεψε με μία στάση απερίγραπτης πολιτικής ανευθυνότητας. Θα έπρεπε να ντρέπεται. Κρίμα ο Καλλικράτης. Από τον Σαμαρά δεν περίμενα τίποτε καλύτερο αλλά και η όποια στάση του έτσι κι αλλιώς δεν έχει σημασία.

    Η αποχή είναι μαλακία, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο μαλάκας είναι ο Παπανδρέου.

    ReplyDelete
  24. Ναι έχουνε αξιοποιήσει τα κοινοτικά προγράμματα σε σημείο που τους αποφέρουνε και έσοδα! Είναι πλέον αυτόνομοι! Δεν περιμένουνε το επόμενο πρόγραμμα για να σωθούνε!

    Σπείρανε καλά τον καιρό που οι άλλοι δήμοι μασουλούσανε τα κοινοτικά προγράμματα και τώρα θερίζουνε και απολαμβάνουνε τους καρπούς τους ενώ εμείς οι υπόλοιποι θερίζουμε θύελλες!

    Ένα απλό παράδειγμα, αιολικό πάρκο που τους αποφέρει έσοδα 100.000 ευρώ τον χρόνο! Πιστέυω πως δεν είναι και λίγα για ένα χωριό 700 κατοίκων!

    Τώρα για το αν ο αγελαδοτρόφος (ή cowboy για να μην ακούγεται κιτς σε αυτούς που το παίζουνε τρέντυ) κάνει κοιλικακούς με ψηφιακά όργανα νομίζω ότι δεν μας απασχολεί!

    Τέλος για τα εισοδήματα που αναφέρονται γιατί να μην είναι όντως πραγματικά; Αν έχουνε στήσει σωστό συναιτερισμό,σφαγείο και εμπορικό δίκτυο γίνεται.

    Τέλος, για τους πρωταγωνιστές ευτυχώς που δεν μετέφεραν εκεί τον μολυσμένο αστικό αέρα της Αθήνας και είχανε αγνές διαθέσεις. Θέλω να πιστεύω πως κάθε πόλη και χωριό έχει τέτοιους αξιόλογους ανθρώπους που θέλουνε να προσφέρουνε έργο. Αρκεί να τους αναδείξουμε και να είναι και οι ίδιοι πρόθυμοι να το κάνουνε.

    ReplyDelete
  25. H γενιά των 700 ευρώ , είναι γενιά των 592 ευρώ !
    Απο πότε ο όρος συνειδητή αποχή σημαίνει ταυτόχρονα και καναπές ? Απο πότε οι κατά συνείδηση απέχοντες έγιναν συνώνυμο του προβοκάτορα ή του εχθρού της Δημοκρατίας ? Ποιός είναι ο "επαναστάτης" που το κρίνει ? Αναρωτηθήκατε γιατί οι άνθρωποι της γενιάς μας είναι πρωταθλητές της αποχής ? Μας λέτε "αρκεί να ψηφίσουν ανάμεσα στις υπάρχουσες επιλογές τη λιγότερο ζημιογόνα" ! Δηλαδή το λιγότερο χειρότερο είναι και το καλύτερο ? Ποιός/ποιοί πρότειναν τις υπάρχουσες επιλογές και κάτω απο ποιά κομματικά φουστάνια ? Οι καλύτεροι μπορούν τελικά να επιβιώσουν εκτός κομματικής στάνης ?
    Πότε θα δεχθείτε επιτέλους οτι ψηφίζοντας μαζικά αλλά στη συνέχεια λειτουργώντας με γνώμονα το ατομικό συμφέρον, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ?

    ReplyDelete
  26. Εσύ,Τσούχτρα, τί προτείνεις;

    ReplyDelete
  27. Normad, εγώ προτείνω μαζική - όχι στα λόγια - αλλά με πράξεις αντίδραση. Για παράδειγμα αρκετές χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα, όχι για ώρες, αλλά για μέρες, σου ακούγεται ουτοπικό ? Απο πότε χάσαμε την ικανότητά μας να διεκδικούμε ? Αρνούμαι να επιλέξω το λιγότρεο κακό. Να κατεβεί στους δρόμους κόσμος χωρίς κομματικά σημαιάκια. Με τα λόγια και πίσω απ' την ουρά πουλημένων συνδικαλιστών που άρπαξαν βουλευτικές έδρες (π.χ Πρωτόπαπας) το έργο θα συνεχιστεί. Τούτος ο ραγιαδισμός δεν βγάζει πουθενά. Το να "δίνει" και να "δείχνει" στεγνά ο ένας τον άλλο, δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα. Μας λείπει η οργή. Όχι αυτή που τα σπάει για να τα σπάσει, αλλά η άλλη, που δεν έχει ανάγκη καμιάς καθοδήγησης για να εκφραστεί. Δε νομίζεις οτι είναι περισσότερα κι απο πολλά αυτά που αδιαμαρτύρητα δεχθήκαμε ? Εκπλήσομαι με την σιωπή μας ! Εγώ για μένα επέλεξα να απέχω και να βοηθάω μέσα στην καθεμέρα μου με όποιους τρόπους βρήκα και πάντως εκτός καναπέ, τον διπλανό μου και τον διπλανό του διπλανού μου. Δεν ανήκω σε κανέναν. Ας ακούγομαι γρφική, αλλά δεν σύρρομαι τουλάχιστον. Διατηρώ το δικαίωμά μου να σκέφτομαι χωρίς βοηθήματα.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Διευκρίνηση: Απέχω απο τις εκλογές, όχι απ' τη ζωή !

    ReplyDelete
  30. Τσούχτρα,

    Ωραία,καταιβένουμε εκατομμύρια λαού στο Σύνταγμα. Και τί θα ζητήσουμε όλοι μαζί και απο ποιόν; Πότε και με τί θα θεωρηθεί ότι ικανοποιηθήκαμε;

    ReplyDelete
  31. Εάν αγαπητέ Normad δεν ξέρουμε ακόμα και τώρα τι και απο ποιόν ζητάμε, και άρα δεν θα πάρουμε χαμπάρι με τί θα θεωρηθεί ότι ικανοποιηθήκαμε, αυτό σημαίνει οτι η χώρα διάγει βίον ανθόσπαρτον. Δηλαδή όλα πάνε καλά ! Ζούμε στην Ελβετία του Νότου και δεν το ξέρω ! Κοινώς είναι τεράστιο ψέμα η μείωση μισθών και συντάξεων, οι μισθοί "μαθητείας", η ατιμωρησία όλων όσων έκαναν φτερά και πούπουλα το δημόσιο χρήμα, η ανεργία που χτυπάει κόκκινο, το γεγονός οτι οι πασίγνωστοι έχοντες και κατέχοντες χαίρουν άκρας υγείας και μας χαιρετουν τον πλάτανο.
    Όμως για όλα τα "θέλω" χρειάζεται αλλαγή της δικής μας νοοτροπίας πρώτα απ' όλα. Διότι όσο "σατττ" αυτοί και "γαβββ" εμείς, το "μπορώ" θα καίγεται στον καναπέ και στην άσκοπη γκρίνια.

    ReplyDelete
  32. Η αποτυχία των συστημάτων και η ταχεία αποδόμησή τους σε πλανητική κλίμακα είναι γεγονός.

    Δεν είναι κατ ανάγκη κακό, έτσι συμβαίνει πάντα με το παλίο να παραχωρεί τη θέση του στο νέο. Αυτήν η παραχώρηση της θέσης και του χώρου μέσα στον χρόνο δεν γίνεται ποτέ συντεταγμένα αλλά σχεδόν πάντα χαοτικά. Ειδικότερα όταν η ανατροπή αφορά συστήματα πολύ μεγάλης πολυπλοκότητας.

    Σε μια τέτοια χαοτική κατάσταση η χρήση συμβατικών λύσεων όπως η εκδήλωση της οργής, η κινητοποίηση, αλλά και κάθε άλλη μορφή παραδοσιακής οργάνωσης που τείνει μηχανικά να αναπαράγει φρακταλικές δομές που έχουν ως βάση τους το μοτίβο του παλιού συστήματος δεν έχουν καμιά τύχη.

    Συνέπεια όλων αυτών είναι ο γενικός αποπροσανατολισμός, η σύγχυση, η αποδιοργάνωση, και μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας, και ανασφάλειας.

    Its ok...change its on its way!!

    ReplyDelete
  33. normad

    εσυ αληθεια τι προτείνεις ?
    Γράψε ένα κείμενο 200 λέξεων εξηγώντας τις θέσεις σου

    ReplyDelete
  34. @Τσουχτρα:

    Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με αυτά που γράφεις. Απλώς έχε υπόψη σου ότι η αποχή από τις εκλογές σημαίνει μη συμμετοχή, όχι διαμαρτυρία.

    Η αποχή σε μια εκλογική διαδικασία "από κοινού απόφασης" έχει νόημα όταν αυτός που απέχει αποφασίζει συνειδητά να αφήσει την υπόλοιπη πλειοψηφία να πάρει απόφαση, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει στη διαδικασία αυτή. Αλλά όταν αυτοί που συμμετέχουν μόνιμα έχει αποδειχθεί πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι είναι ανίκανοι ή χειραγωγημένοι όσο δεν πάει άλλο, τότε η αποχή οφείλει να γίνει συμμετοχή, για να διορθωθεί το "στραβό" αποτέλεσμα με κάθε τρόπο.

    Ούτε εγώ δέχομαι να ψηφίσω τον λιγότερο άχρηστο ή απατεώνα. Αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον όποιος δεν θέλει να ψηφίσει κανέναν, οφείλει να το δείξει, με λευκό ή άκυρο. Αλλιώς η γνώμη του είναι σαν να μην υπάρχει. Αν είχαμε 70% αποχή, όπως γίνεται στις φοιτητικές εκλογές, δεν θα γινόταν τίποτα. Αν όμως είχαμε 70% λευκά, τότε ο "νικητής" θα ήταν πραγματικά τρομοκρατημένος την επόμενη μέρα.

    ReplyDelete
  35. Συλλεκτικό άρθρο:

    "Barclays: Εκλογικές οδηγίες προς επενδυτές" (5/11/2010):

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=88902

    "...Σύμφωνα με τον Pascual, η Αττική διαδραματίζει κεντρικό ρόλο...Έτσι, στην περίπτωση που ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σγουρός δεν περάσει στο δεύτερο γύρο, αυτό θα θεωρηθεί από τις αγορές ως απογοητευτικό αποτέλεσμα, εξηγεί ο αναλυτής..."

    Η "Δημοκρατία των αγορών" σε όλο της το μεγαλείο. Ορίστε το επίτευγμα του διλήμματος του "γκαπ", με πρόταση Ραγκούση, που κατάφερε να κάνει τις εκλογές ροντέο χρηματιστηριακών δεικτών.

    ReplyDelete
  36. Εγώ θα έλεγα ότι το άκυρο είναι ο καλύτερος τρόπος εκδηλώσης διαμαρτυρίας και αντίδρασης για όσους δεν θέλουνε να ψηφίσουνε κανένα!!!

    Το λευκό πάει στους πρώτους ψηφοφόρους που συνεπάγεται και ενίσχυσή τους, κάτι που δεν νομίζω οτι θέλουμε!

    Από την άλλη η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να ψηφίσουμε άγνωστα και ανεξάρτητα ονόματα που κατεβαίνουνε στις τοπικές εκλογές γιατί με αυτό θα εκδηλώσουμε την απόλυτη αποστροφή στα μεγάλα ονόματα και κόμματα! Αν το ψάξουμε λίγο καλύτερα θα βρούμε και ικανά άτομα που κατεβαίνουνε στις εκλογές και μας αντιπροσωπεύουν και τα οποία δεν μετέχουνε σε κανένα κομματικό συνδυασμό. Και μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουνε ικανοί και ανεξάρτητοι άνθρωποι ανάμεσά μας! Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο, τότε όλοι μας είμαστε για τα μπάζα και δεν πρόκειται να δούμε ποτέ προκοπή.

    Τουλάχιστον για μένα ένας ανεξάρτητος ψηφοφόρος και ίσως άγνωστος που θέλει να εμπλακεί με τα κοινά δηλώνει ότι έχει το θάρρος να αντιταχθεί ενεργά κατά του κατεστημένου!

    Οπότε μην πετάτε την ψήφο σας στα σκουπίδια. Δώστε του την ευκαιρία!

    @ τσούχτρα: καλά αυτά που λες, αλλά η αντίδραση θα πρέπει να είναι ολική και κάθε στιγμή που σου δίνεται αυτή η ευκαιρία να την εκμεταλλεύεσαι. Η ψήφος είναι ένας ουσιαστικός και καθοριστικός τρόπος. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη!

    Για να κλείσω, βαρέθηκα να ακούω ότι είμαστε μια κοιμισμένη γενιά που απέχει!!! Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας και όχι οι πρεσβύτεροί μας για μια ακόμη φορά....καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

    ReplyDelete
  37. Αγαπητέ Jaga, το λευκό/ άκυρο στο 70% ίσως και να τρομοκρατούσε τον νικητή και τον ηττημένο θα προσθέσω. Γιατί όχι όμως και ένα 70% αποχής ? Και τα δύο δεν αποτελούν απόρριψη ? Γιατί το ένα είναι διαμαρτυρία και το άλλο ...αδιαφορία ? Πως να προληφθεί το "στραβό" του αποτέλεσματος όταν γι' ακόμη μια φορά και μάλιστα σε δημοτικές εκλογές, οι υποψήφιοι είναι ταχυδρόμοι κομματικών επιταγών ? Πως ακριβώς σκέπτεται να μας σώσει απ' το μνημόνιο για παράδειγμα ο Αλαβάνος ή ο Μητρόπουλος ? Υπογραμμίζω οτι μιλάμε για δημοτικές και όχι εθνικές εκλογές. Μια που απάντηση δεν έχω πάρει, παρα μόνο κούφια γηπεδικά συνθήματα, επέλεξα συνειδητά να μην συνεισφέρω στη διαδικασία αυτή. Καθ' ένας ας πράξει όπως σκέπτεται κι όχι όπως του λένε .

    ReplyDelete
  38. MikeVol, όταν έρθει ο καιρός που θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, θα είμαι εκεί λόγο τιμής ! Όποτε προκύψει η μαζική αντίδραση θα είμαι εκεί. Την είδες κάπου εσύ μέχρι τώρα ? Πες το ξεροκεφαλιά, πες το όπως θες, για μένα κι αυτές οι εκλογές, μας δανείζουν απλώς την αίσθηση οτι αποφασίζουμε. Απο την στιγμή που αισχρά κομματικοποιήθηκαν μόνο τους "κλώνους" θα εξυπηρετήσουν.
    Το είπα ξανά: εκφράζω αυστηρά προσωπικές απόψεις. Δεν νιώθω "μοναξιά" και δεν ψάχνομαι για οπαδους.

    ReplyDelete
  39. @MikeVol:

    "...Το λευκό πάει στους πρώτους ψηφοφόρους που συνεπάγεται και ενίσχυσή τους, κάτι που δεν νομίζω οτι θέλουμε!..."

    Αυτό δεν ισχύει, ειδικά στις δημοτικές/περιφερειακές και στις ευρωεκλογές. Τα λευκά πάντα αφαιρούνται από τα τελικά ποσοστά, δεν προστίθενται σε κανέναν, ποτέ. Απλώς στις βουλευτικές, λόγω του αίσχους της υπερ-ενισχυμένης (με μπόνους) πλειοψηφίας, η αφαίρεση των λευκών στην ουσία κατεβάζει το απαιτούμενο όριο και το πρώτο κόμμα γίνεται ευκολότερα κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια, "μοιράζεται" (όχι εξίσου) σε όλους από λίγο.

    @Τσουχτρα:

    "...Γιατί όχι όμως και ένα 70% αποχής ? Και τα δύο δεν αποτελούν απόρριψη ? Γιατί το ένα είναι διαμαρτυρία και το άλλο...αδιαφορία ?..."

    Εγώ δεν είπα ΠΟΤΕ ότι η αποχή είναι αυτομάτως αδιαφορία (αν και πολλές φορές όντως δεν γίνεται από άποψη). Αλλά η αποχή δίνει άλλοθι στον νικητή, ανεξάρτητα το πραγματικό (όχι σχετικό) ποσοστό του, να πει ότι έχει την έγκριση του λαού. Και εγώ προσωπικά δεν θέλω να δώσω άλλοθι σε κανένα "νικητή" την Κυριακή το βράδυ.

    ReplyDelete
  40. Τσούχτρα
    "οι υποψήφιοι είναι ταχυδρόμοι κομματικών επιταγών"

    Ολες οι κομματικές επιταγές είναι ίδιες;
    Ολοι οι κομιστές είναι ίδιοι;
    Πάντα οι άνθρωποι οργανώνονται σε συλλογικότητες.Αλλοιώς δεν μπορούνε να έχουν κοινωνική ζωή.Δεν μπορούν να αποφασίζουν. Τις συλλογικότητες αυτές σε αυτή τη φάση τις λεμε "κόμματα" και τη Δημοκρατία μας κομματική Δημοκρατία.
    Περνάει κρίση το κόμμα ως θεσμός συλλογικής έκφρασης ή περνάει κρίση αυτή καθεαυτή η Δημοκρατική οργάνωση;
    η ΑΠΟΧΉ σε τί θα βοηθήσει;
    Δεν μοιάζει αρκετά εγωιστικό να δείχνουμε ότι δεν καταδεχόμαστε να ψηφίσουμε κανένα γιατί εμείς είμαστε κάτι ιδιαίτερο αν όχι κάτι ανώτερο, όπως διαφαίνεται απο τα σχόλια αρκετών εδώ μέσα;

    ReplyDelete
  41. Σγουρός vs Δημαράς vs Κικίλιας (Alter):

    http://www.newsbomb.gr/politiki/story/sgouros-vs-kikilias-vs-dimaras

    Δεν ξέρω αν ο Σγουρός είχε κατεβάσει καμιά δεκαριά καφέδες από το πρωί και καθόταν σε κάρβουνα, πάντως ακολουθεί πιστά το Παγκαλο-κουσούρι του κόμματος "καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς".

    Τραγική εμφάνιση, εμπαθής και αγενής, με εξόφθαλμα σήματα πανικού. Καλό για αυτόν που έκλεισε η προεκλογική περίοδος γιατί μέχρι την Κυριακή θα έπιανε μονοψήφιο νούμερο.

    ReplyDelete
  42. ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Ο ΤΥΠΟΣ!!!

    Μας έχουνε καταντήσει να ζούμε σε μια λογοκριμένη, χουντική δημοκρατία με την ελευθερία τύπου στην χώρα μας να βρίσκετε στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δείτε σχετικό link: Ελευθερία τύπου ).

    Δεν μας φτάνει αυτό έχουμε και τον καραγκιόζη τον Σγουρό και κάθε σγουρο-μανδύα να γκαρίζει και να ζητάει εκβιαστικά μέσω τρίτων (βλέπε γιωργάκης αν δεν βγούνε οι δικοί μου πάω σε εκλογές) να τον ψησίσουμε!

    Άντε ρε τα καθήκια να πάρουνε τον πούλο όλοι τους και μην δούνε ούτε "τσακιστή" ψήφο! Θα δούμε μετά ποιοι θα ΄ναι μάγκες και ξερόλες!

    ReplyDelete
  43. Εντάξει ρε αδελφέ,μην ψηφίζεις Καραγκιόζη,ψήφισε Χατζηαβάτη.Ολοι οι Νιόνιοι αυτό θα κάνουν.

    ReplyDelete
  44. Μάικ αφού δεν θες Σγουρό, Καμίνη, Μπουτάρη, Μπόλαρη ρίξτο ζορό
    Ψωμιάδη, ντιγκιντάγκα μπαγλμάνη και κρασοκανάτα Δημάρα. Έτσι για μία ακόμη φορά θα έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν. Σαν τα μούτρα μας.

    ReplyDelete
  45. Normad και Gμόσιος εφόσον απ' ότι φαίνεται ξέρετε τι θα ψηφίσετε , μην ξεχάσετε να πάρετε τα σημαιάκια και τις κόρνες την Κυριακή!!! Και αν δεν σας βγει το αποτέλεσμα, κρατήστε τες για την επόμενη, μπορεί να σας βγει! Θα αλλάξει ο Μανολιός και θα φόρεσει τα ρούχα του αλλιώς!

    Για μια ακόμη φορά θα δούμε την Κυριακή, της Ελλάς το γυφτοπάζαρο! Πράσινα και μπλέ ανθρωπάκια να παίζουνε στο θέατρο σκιών, τα μισά να κλαίνε και τα άλλα μισα να χαίρονται. Αλλά αυτό μέχρι για καμμιά βδομάδα το πολύ! Γιατί όλα μαζί, πάλι θα κλαίνε και θα λένε "τι διεφθαρμένοι πολιτικοί?" κλπ.

    Τσάμπα σηζήτηση μου φαίνεται κάνουμε πάνω σε αυτό το θέμα γιατί πάλι στο ίδιο έργο θεατές θα είμαστε! Δεν βάζει μυαλό ο ραγιάς! Θέλει να γλύφει αιώνια το πασά!

    Μπλε και πράσινα ανθρωπάκια καλή αποτυχία!!!

    ReplyDelete
  46. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι εσύ που θα το ρίξεις για να συνενοούμαστε ανοιχτά δηλαδή;

    ReplyDelete
  47. Αλλαγή πορείας Του Γιάννη Μπουτάρη

    Στον προτείνω Μάικ για να γίνει η Σαλόνικα Ανάβρα.

    ReplyDelete
  48. Gμόσιος το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως δεν θα ψηφίσω κάτι στα χρώματα του μπλε ή του πρασίνου γιατί μου φέρνουν αλλεργία! Θα ψηφίσω κάποιον χωρίς "ταμπέλα" και "χρώματα".

    Και μια σημείωση. Το τελευταίο link που έστειλες αναφέρεται σε καποιον υποψήφιο του Πύργου ονόματι Μπούρης και όχι στον Μπουτάρη.

    ReplyDelete
  49. Για όποιον δεν το έχει δει

    http://www.youtube.com/watch?v=gaZXFwEkBcc&feature=player_embedded

    ReplyDelete
  50. Άρθρο για την αποχή και τα πραγματικά ποσοστά της, πολύ μικρότερα (λόγω μη ενημερωμένων καταλόγων) από αυτά που αναφέρονται γενικά:

    "Χ.Βερναρδάκης για την αποχή: ανοχή ή αντίσταση;" (tvxs.gr, 6/11):

    http://tinyurl.com/2d5p4oc

    ReplyDelete
  51. "Γ.Παπανδρέου: Δεν φοβάμαι πολιτική αστάθεια αν γίνουν εκλογές" (enet.gr, 5/11):

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220716

    "Δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές" (Γ. Δελαστίκ, 29/10):

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=40356977

    ReplyDelete
  52. Εχθές ο πρωθυπουργός κατηγόρησε λίγο-πολύ ως αντιπατριώτες όσους αύριο ψηφίσουν εναντίον των πράσινων υποψηφίων. Λέει ότι δεν μπλοφάρει (ότι χειρότερο στο πόκερ) αλλά ταυτόχρονα αρνείται να αναφερθεί επίσημα σε "όριο ανοχής" στο ποσοστό που περιμένει να πάρει το κόμμα, όπως γράφει αύριο το ΕΘΝΟΣ σε συνέντευξή του.

    Η συνήθης σειρά στο "φοβικό δόγμα" διακυβέρνησης είναι συνήθως: οικονομική απειλή, τρομοκρατική απειλή, εθνική απειλή. Έχουμε περάσει ήδη συνοπτικά από τα δύο πρώτα, οπότε εφόσον είναι στην πραγματικότητα ΑΔΥΝΑΤΟ να γίνουν βουλευτικές εκλογές αυτή τη στιγμή, η μοναδική επόμενη διέξοδος είναι η εθνική απειλή, προς ενίσχυση του πατριωτισμού εννοείται. Αναμένουμε έξωθεν απειλή στα σύνορα, από μετεωρίτες ή από εξωγήινους, οτιδήποτε μπορεί αν βοηθήσει τη συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση, για το καλό των spreads εννοείται (900 και ανεβαίνουν...)

    "One of the great attractions to patriotism, it fulfills our worst wishes. In the person of a nation we are able, vicariously, to bully and cheat while feeling we're profoundly virtuous."
    -- Aldous Huxley

    ReplyDelete
  53. όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες»


    και το



    όλοι οι άντρες είναι γουρούνια


    well ....και δεν είναι μια καλή γενίκευση?

    ReplyDelete
  54. ε σωστά κεκτημένη ταχύτητα άντε και μία ψήφος στον Μπούρη να και δεν έχω σχέση με Πύργο τα λέει πολύ σωστά

    ReplyDelete
  55. Και αφού ψηφίσαμε όλοι ψευτοαυτοδιοικητικά,από σήμερα, ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του.

    "..Και βγήκαν όλοι νικητές..
    ..και χάσαν όλοι οι άλλοι.."
    Οπως θα έλεγε ο διαχρονικός Χαρρυ Κλυν.

    ReplyDelete
  56. Καλημέρα στους συντρόφους της "ψήφου ευθύνης".

    Παρά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν όλες αυτές τις μέρες, παρά την πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ και την εκστρατεία του τρόμου, παρά τα όσα είπαμε εμείς περί μη αποχής, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

    40% αποχή και 10% λευκά-άκυρα πανελλαδικά, 57% και 9% αντίστοιχα στην Αττική. Δηλαδή 1 στους 2 ως 2 στους 3 αποφάσισε να δηλώσει πως θεωρεί απαράδεκτο το ΣΥΝΟΛΟ του παρόντος πολιτικού συστήματος. Και, καλώς ή κακώς, κανείς μας δεν μπορεί να τους θεωρήσει πλέον καλοπερασάκηδες και αδιάφορους, γιατί αυτό σημαίνει ελιτισμό και ρατσισμό εκ μέρους όποιου στο εξής το δηλώνει.

    Όσο για τον Jeffry, όποιος έχει μυαλό και στοιχειώδη λογική, δεν είχε καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αναμενόμενο αποτέλεσμα, αναμενόμενη και η απόφαση του "καπετάνιου" να κάνει άλλη μια κωλοτούμπα, live, prime-time.

    Άντε να δούμε τώρα οι μάγκες τύπου Πάγκαλου (που εξαφανίστηκε αυτός;) πως θα βγαίνουν στην κάμερα να δηλώνουν πως έχουν ισχυρή λαϊκή εντολή. Και κυρίως για πόσο ακόμα θα συνεχίζουν να αναμασούν το ΠΑΡΑΜΥΘΙ της δήθεν χρεωκοπίας της Ελλάδας αν δεν ακολουθήσουμε πιστά το μνημόνιο.

    Και τα καλύτερα έρχονται...

    ReplyDelete
  57. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι του καπνίσει.Κυριολεκτικά ό,τι του καπνίσει.

    ReplyDelete
  58. Αν τα λευκά είναι 50%+1.
    Σύμφωνα με το Άρθρο 41 παράγραφος 1 του Συντάγματος
    " Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Κυβερνήσεις και η σύνθεσή της ...δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Οι εκλογές ενεργούνται από την Κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Βουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37."

    ReplyDelete