Monday, November 15, 2010

Επιτέλους!

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών του Καλλικράτη, πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας ψήφισαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ» μέσα από το άκυρο/λευκό και την – πιο ξεκούραστη – αποχή. Με τις πλάτες τους οι κομματικοί μηχανισμοί επινόησαν δηλώσεις υψηλής φαντασίας προσπαθώντας να τους καρπωθούν, χωρίς να βρίσκουν σαφή εκλογική απάντηση στις σοφιστείες τους. Το μήνυμα όμως της δεύτερης Κυριακής δεν ήταν αυτό.

Πριν από λίγο καιρό γράφαμε ότι είναι ο καιρός να υποστηριχτούν υποψηφιότητες που δεν προέρχονταν από την κομματική ιεραρχία των μεγάλων κομμάτων. Εκτεθήκαμε, μάλιστα προτείνοντας τρία συγκεκριμένα πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες. Στις δημοτικές εκλογές τα κόμματα είχαν την ευκαιρία και την έχασαν. Είναι λογικό. Οι κομματικοί μηχανισμοί πεθαίνουν τελευταίοι. Αλλά, επιτέλους, μάτωσαν. Δεν είναι αθάνατοι. Όσοι σηκώθηκαν να πάνε ως τις κάλπες τους έδωσαν το πρώτο χτύπημα.

Ο Γιώργος Καμίνης (που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και τους Οικολόγους, υποστηρίχθηκε από το ΠαΣοΚ και τη Δράση) πολεμήθηκε από τον ίδιο τον εσωκομματικό μηχανισμό του ΠαΣοΚ που προτιμούσε ένα από τα γνωστά «αγωνιστικά» μέλη του κόμματος, τύπου Παπουτσή και Σκανδαλίδη. Επέβαλε την αισθητική και την προσωπικότητά του και αντιστάθηκε στα κομματικά νάζια. Η Ιπποκράτους τον ξέγραψε ως αουτσάιντερ, η Αθήνα όμως τον προτίμησε ως τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική στον καταστροφικό Κακλαμάνη και στο βαθύ ΠαΣοΚ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης (προτάθηκε από το Συνασπισμό, τη ΔΑ και τη Δράση, υποστηρίχθηκε από ΠαΣοΚ, Οικολόγους και Ντόρα Μπακογιάννη) ήταν το κόκκινο πανί για το ΠαΣοΚ Θεσσαλονίκης. Αντίπαλος την προηγούμενη φορά, επιβλήθηκε ως παρουσία παρά την αντίρρηση του βαθέως μηχανισμού. Στην υποψηφιότητά του αντιστάθηκε κάθε είδους κατεστημένο – ακόμα και το παραληρών εκκλησιαστικό! – και η νίκη του είναι, ως εκ τούτου προσωπική.

Στην πασοκοκομάνα Πάτρα οι μηχανισμοί προτίμησαν τον πρώην νομάρχη και πρώην βουλευτή Κατσικόπουλο. Ο Γιάννης Δημαράς (υποστηριζόμενος από Δημοκρατική Αριστερά, Συνασπισμό και Δράση) κατάφερε και εκτόπισε τον εκλεκτό των νομαρχιακών.

Για μας το μήνυμα των εκλογών είναι ένα και μόνον ένα. Τα κόμματα στο δρόμο για την επιβίωση της χώρας οφείλουν να παραιτηθούν από παραδοσιακές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Οι τοπικές και οι νομαρχιακές οργανώσεις που στη δεκαετία του ’80 ανεβοκατέβαζαν στελέχη έχουν καταντήσει δεξαμενές συσσώρευσης των πλέον άχρηστων κομματιών της κοινωνίας και μόνη τους δουλειά είναι να προσπαθούν να εξασφαλίσουν εύνοιες, αργομισθίες και μικροεξουσίες γι’ αυτά. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ήταν το πεδίο της λαμπρής τους δόξας.

Τα κόμματα εξουσίας πρέπει επιτέλους να αποχωρήσουν από τις δημοτικές εκλογές, επιτρέποντας στους ψηφοφόρους να διαλέγουν προσωπικότητες και όχι χρωματιστές κορδέλες. Έτσι θα μπορέσουν να ανανεωθούν και τα ίδια παράγοντας πιο αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό. Τα ελληνικά κόμματα εξουσίας πρέπει να αφήσουν τις «ερμηνείες» που στόχο έχουν το εσωκομματικό γλείψιμο και τις ισορροπίες και, επιτέλους, να στραφούν στις πληροφορίες που τους δίνουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα τα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

65 comments:

  1. Η ρελάνς των Αστών.

    Kαμίνης,Μπουτάρης,η επανάσταση των Αστών.Η λαικούρα, "Κακλαμάνη-Γκιουλέκα", συνετρίβη απο δύο πολύ ωραίες αστικές προσωπικότητες.Νίκησε ο αστικός πολιτισμός.

    ReplyDelete
  2. Μα αυτό δεν είναι ο ΓΑΠ;
    Ενας Αστός σοσιαλιστής δεν είναι;

    ReplyDelete
  3. H Eυρώπη θα ξανανθίσει μόνο αν ξαναβρεί το χαμένο αστικο πολιτισμό της,που τη δόξασε.

    ReplyDelete
  4. Η διαμόρφωση μιας Εθνικής μεσαίας αστικής τάξης είναι προυπόθεση για να βγούμε απο τη κρίση και να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

    ReplyDelete
  5. Ο Σαμαράς και τα στελέχη του,με την ακατάσχετη αντιμνημονιακή μπουρδολογία, τρόμαξαν τους αστούς(τους πραγματικούς,όχι τα λαμόγια)και τους έσπρωξε προς το ΓΑΠ που έχει όλα τα θετικά αστικά χαρακτηριστικά και όλα τα μεταμοντέρνα και μετααστικά χαρίσματα.

    ReplyDelete
  6. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι νίκη της Δημοκρατίας το να ψηφίζουν 1 στους 3 και κατά πόσο ο Παπούλιας δικαιούται να λέει ότι "μέμφεται" τους πολίτες που δεν ψηφίζουν, όταν ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι πολλές από τις δικές του υπογραφές ως ΠΔ έχουν οδηγήσει τα πράγματα εδώ.

    Οι περισσότεροι από τους "λοιπούς" του πανηγυριού σίγουρα ανακουφίστηκαν που επιτέλους έφυγαν με την ουρά στα σκέλια κάτι τυπάκια σαν τον Ομέρ Πριόνη. Από την άλλη, η "ψήφος ευθύνης" έφερε στο δημοτικό συμβούλιο τη Χρυσή Αυγή και τον Ψινάκη.

    Παρεπιπτόντως, στο Κολωνάκι και στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου ο Καμίνης πήρε πάνω από 50% στο Β' γύρο, στον Α' γύρο οι ίδιες περιοχές έδωσαν 20% στη Χρυσή Αυγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό εκεί είναι κατ' ανάγκη νεοφασίστες, απλά δείχνει πόσο κακός δήμαρχος ήταν ο Κακλαμάνης.

    Πάντως, στο Β' γύρο είναι σίγουρο ότι ψήφισαν κυρίως οι "στρατοί". Και όποιος πανηγυρίζει ή κλαίει σήμερα με τα αποτελέσματα, απλά δεν έχει καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα. Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν έχουν δικό τους προϋπολογισμό, εξαρτώνται 100% από την κεντρική εξουσία. Οι ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας θα δείξουν κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορεί ή όχι να είναι "ανεξάρτητη" (κυρίως οικονομικά).

    ReplyDelete
  7. Στο μεταξύ, στα πιο σημαντικά, που περνάνε στη μούγκα:

    "Εγκατέλειψε την Ελλάδα ο Φόλκερ Γιουνγκ" (13/11):
    http://www.skai.gr/news/politics/article/156522/egateleipse-tin-ellada-o-folker-gioyng/

    "Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Φόλκερ Γιουνγκ" (14/11):
    http://www.skai.gr/news/politics/article/156581/edalma-syllipsis-se-varos-toy-folker-gioyng-/

    Ο κ. Γιούνγκ ήρθε στην Ελλάδα, πήγε στην Πάρο για διακοπές και έφυγε σαν κύριος. Μόλις έφυγε, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του. Ο "κύριος Siemens" της Ελλάδας μέχρι το 2003 μας χαιρετάει με το δάχτυλο ψηλά, ενώ η επίσημη Siemens αρνείται πλέον τα αυτονόητα, αναιρώντας ότι έχει πει μέχρι τώρα για τις μίζες στην Ελλάδα και βγάζοντας λάδι και τα δύο μεγάλα κόμματα.

    ReplyDelete
  8. Ταυτόχρονα, στο μικρόκοσμό μας:

    "Αυξημένος ο κίνδυνος τρομοκρατίας στην Ελλάδα" (15/11):
    http://www.skai.gr/news/greece/article/156631/ayximenos-o-kindynos-tromokratias-stin-ellada/

    Είμαστε πλέον στην 24η θέση, 33 θέσεις πάνω από την περσινή (γιατί αλήθεια;), πάνω από την Ισπανία που όντως έχει σοβαρό πρόβλημα τρομοκρατικών επιθέσεων και τραγικό (πρόσφατο) παρελθόν. Εκτός από τη Δημοκρατία των αγορών, έχουμε και τη Δημοκρατία των προστατών.

    "Τζο Χίγκινς στο tvxs.gr: Ζούμε υπό τη δικτατορία των αγορών" (13/11):
    http://tinyurl.com/2czhce2

    Έχω σημειώσει σε προηγούμενο σχόλιο ότι η σειρά εφαρμογής των "παραγόντων κινδύνων" σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κατά σειρά: οικονομική κατάρρευση, τρομοκρατία, εθνική απειλή. Το πρώτο το ζήσαμε σε αυτές τις εκλογές. Το δεύτερο το ξαναβλέπουμε, με αρχή τα "δυναμιτάκια" την εβδομάδα πριν ακριβώς από τις εκλογές και την παραπάνω "αναβάθμιση" της χώρας μας ως επικίνδυνη (έρχεται όπου να 'ναι και η Αλ Κάιντα). Το τρίτο, αν φτάσουμε ως εκεί, θα είναι κάπως δύσκολο να γίνει, μια και είμαστε πλέον φιλαράκια με τους Τούρκους και ήδη σχεδιάζεται συνεκμετάλλευση στο Β. Αιγαίο.

    Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος. Προτείνω ανεπιφύλακτα:

    "Orwell Rolls in His Grave" (2003):
    http://www.imdb.com/title/tt0410407/

    ReplyDelete
  9. Jaga, η τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνει όσο ανεξάρτητη επιθυμούν οι πολίτες της.

    Επειδή στην Ελλάδα έχουμε μια προσφατη παράδοση υπερ του μεγάλου κεντρικού κράτους και μιας ανάγκης συνεχούς παρουσίας του στις υποθέσεις μας, δε νομίζω η ανεξαρτησία να έρθει σύντομα.
    Άλλωστε και τα προηγούμενα μοντέλα αυτοδιοίκησης μόνο "ανεξάρτητα" δεν τα λες.

    Ο Καλλικράτης είναι ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς αντικαθιστά το κρατικό μπιμπερο που γέμιζε κατα τα κεφια της εκάστοτε κυβέρνησης με μια κάποιες πηγες σταθερης χρηματοδότησης συσχετισμένες με τις τοπικές οικονομίες. Και καθιστά και τις τοπικές διοικήσεις πιο υπεύθυνες καθώς αν χρεώσεις το δήμο σου με υπεράριθμες "αναπτυξιακές" δεν μπορείς ν απεριμένεις απο πιο οικονομους κι ορθολογικα διοικούμενους δημους να σου πληρωσουν τα "κερατιάτικα".

    Προκειται για ενα πειραμα διοικητικής αποκέντρωσης που θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα εφαρμογής στο άμεσο μελλον απο τους συνηθισμενους στην απραξια κρατικους μηχανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Είναι σημαντικο να τα εντοπίσουμε από την αρχη και να τα αναδείξουμε παρα να μείνουμε στη συνήθη γκρίνια.

    ReplyDelete
  10. @ parmenidis:

    "Αστό σοσιαλιστή" δεν τον λές κιόλας. Οι προεκλογικές ανοησίες με τα "λεφτά υπάρχουν" μάλλον σε φτηνό λαϊκιστή μας παραπέμπουν....
    Ας είναι καλά η τρόικα που τον έχει συνεφέρει.

    ReplyDelete
  11. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_14/11/2010_1293268

    ReplyDelete
  12. Ξανά οι επιπόλαιες και δασκαλίστικες επιδερμιδικές αναλύσεις, μνημονιακής εμπνεύσεως, απο τους ίδιους και τους ίδιους και με τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα-ποιήματα.Σαν να μην συνέβη τίποτε χθές.

    ReplyDelete
  13. goas,

    Εγώ ανήκω σε αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν πως "λεφτά υπάρχουν" και θα υπάρχουν στον "αιώνα τον άπαντα".Σημασία έχει πως τα διαχειρίζεσαι.Σε ποιούς τα δίνεις.Τί τα κάνουν αυτοί που τους τα δίνεις.

    ReplyDelete
  14. Goas,
    Η Ελληνική παραγωγική μηχανή παράγει περίπου 250 δισ. και δανείζεται άλλα 50 δισ. το χρόνο.Σύνολο 300 δισ. Αυτά είναι "τα λεφτά που υπάρχουν".
    Φθηνός δεν είναι αυτός που το είπε.Φθηνό είναι το επιχειρήμά σου.Και αμετροεπές και αλλαζονικό.

    ReplyDelete
  15. @goas:

    Όσους "Καλλικράτηδες" και να φτιάξουμε, η ουσία είναι ότι την οποιαδήποτε κρατική μηχανή την κινεί το χρήμα. Και εφόσον οι περιφέρειες δεν έχουν δικό τους υπουργείο Οικονομικών και δικά τους έσοδα (πέρα από κάποια τέλη), θα κρέμονται πάντα από την κεντρική κυβέρνηση, για σχολεία, νοσοκομεία, μισθούς, συγκοινωνίες.

    Εκτός αν έχουν σκοπό να εντάξουν στο ΕΣΠΑ όλα τα παραπάνω, όπως είναι της μόδας τώρα τελευταία. Δηλαδή κοινωνικό κράτος με χορηγία της ΕΕ. Σαν να λέμε social sponsoring τύπου Coca-Cola. Είτε τα έχετε καλά με τον χορηγό και "αγοράζετε" σαν καλοί πελάτες, είτε σας κόβουμε μέχρι και το νερό (βλέπε Αγαθονήσι κτλ).

    ReplyDelete
  16. "Τι αποκαλύπτουν τα κρυφά στατιστικά στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος" (12/11):
    http://tinyurl.com/2vtt2rl

    "...Τα ‘στατιστικά του χρέους’ αποκαλύπτουν έναν κόσμο που βουλιάζει στο χρέος με τα κράτη να κρύβουν υποχρεώσεις τους που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν πολλές φορές το ΑΕΠ τους...

    ...Aν συμπεριλάβουμε τα κρυφά χρέη το ύψος του παγκόσμιου χρέους σήμερα ξεπερνά κατά πολύ τα 150 τρις δολάρια (αυτό συμπεριλαμβάνει το παγκόσμιο κρατικό και όχι και το ιδιωτικό και το χρηματοοικονομικό χρέος).

    Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το χρέος δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ. Ένα τμήμα αυτού θα διαγραφεί και ένα άλλο θα αναχρηματοδοτείται αιώνια δημιουργώντας την εξάρτηση δανειστών – δανειοληπτών η οποία κινεί τον κόσμο..."


    Και αυτά δεν τα λέει κάποιος βαμμένος κόκκινος. Τα λέει διευθυντής χρηματιστηριακής εταιρίας.

    ReplyDelete
  17. @ parmenides

    Τα κατά καιρούς "λεφτά που υπήρχαν" είναι περίπου 350 δις σύμφωνα με τους τελευταιους υπολογισμούς και αναφέρονται με την κωδική ονομασία "δημόσιο χρέος", αγαπητέ.

    Όταν ο ΓΑΠ αποφασίσει να βάλει μαχαίρι στην εκλογική πελατεία του ΠαΣοΚ (ΔΕΚΟ, υψηλόμισθοι δημοσίου, χρυσοί συνταξιούχοι προνομιούχων ταμείων) θα μας έχει στο πλευρό του.

    Όσο το κλωθογυρίζει, τόσο χάνει τις ασικές και πριγκηπικές ιδιότητες που του αποδίδεις.

    Για τη μπουρδολογία Σαμαρά δεν έχεις άδικο, ωστόσο...

    ReplyDelete
  18. ....
    τρόμαξαν τους αστούς
    ...
    τους έσπρωξε προς το ΓΑΠ που έχει όλα τα θετικά αστικά χαρακτηριστικά και όλα τα μεταμοντέρνα και μετααστικά χαρίσματα.

    pou einai o Komfu?

    ReplyDelete
  19. όπως θα έλεγε κι ένας καλός λογιστής άλλο το cash (cash flow statement) κι αλλο το wealth (profit n loss account). Πλούτος υπάρχει αλλά όχι ρευστό

    ReplyDelete
  20. "Όταν ο ΓΑΠ αποφασίσει να βάλει μαχαίρι στην εκλογική πελατεία του ΠαΣοΚ (ΔΕΚΟ, υψηλόμισθοι δημοσίου, χρυσοί συνταξιούχοι προνομιούχων ταμείων) θα μας έχει στο πλευρό του"

    Ολοι αυτοί ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ αποτελούσαν τη ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ πελατεία του πολιτικού συστήματος.
    Απο τις χθεσινές όμως εκλογές φάνηκε σαφώς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πιά κόμμα της "εργατικής αριστοκρατίας" αλλά της μεσαίας τάξης.
    Ας φύγουμε λοιπόν λίγο απο τα ερμηνευτικά στερεότυπα που κυκλοφορούν στην αγορά για να εξηγήσουν τις κοινωνικές αναφορές του κάθε κόμματος.Η κοινωνία αλλάζει και οι ταξικότητες των πολιτικών σχηματισμών αλλάζουν.
    Το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να εκφράζει ό,τι πιό προοδευτικό υπάρχει και δημιουργείται στο τόπο.Ολους τους υπόλοιπους τους μοιράζονται όλοι οι άλλοι.

    ReplyDelete
  21. Kάθε προοδευτική δύναμη, ατομική ή συλλογική, που δημιουργείται σαυτό το τόπο, αργά ή γρήγορα, αφου περιπλανηθεί για κάμποσα χρόνια και μόλις ωριμάσει θα "παρκάρει" τελικά στο ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  22. Χθες το ΠΑΣΟΚ άλαξε τη κοινωνική του βάση κατά 25%.Πήρε την αφρόκρεμα απο τους άλλους χώρους και τους αντάλλαξε με προιόντα,τύπου Δημαρά και Μητρόπουλου,κατάλληλα για κομποστοποίηση.

    ReplyDelete
  23. Οσο για τον Πειραιά,το βιολί βιολάκι.Μεσσηνιακή Μάνη versus Λακωνικής Μάνης.
    Συμμάχησαν για ένα Σαββατοκύριακο και για τα επόμενα 4 χρόνια θα σκοτώνονται για τα λάφυρα.

    ReplyDelete
  24. jaga
    "Πάντως, στο Β' γύρο είναι σίγουρο ότι ψήφισαν κυρίως οι "στρατοί""

    Αυτό είναι μιά μεγάλη αλήθεια. Με μιά γρήγορη ματιά βλέπει κανείς ότι οι εκλεγέντες πήραν περίπου το 20% επί του συνόλου των ψήφων.
    Δήμαρχος Αθηναίων με 77 χιλιάδες ψήφους και Θεσσαλονίκης με 52 (και Πειραιώς με 27)...

    Ε πως να το κάνουμε, είναι ξεφτίλα
    Στην ουσία αίρεται η νομιμοποιητική βάση.

    Βάλε και την ανυπαρξία πόρων, τα υπάρχοντα χρέη και τα προβλήματα επάνδρωσης και έχεις την συνταγή της ...επιτυχίας.

    Ευτυχώς πάντως που όλοι βγήκαν κερδισμένοι

    ReplyDelete
  25. g700
    "Τα κόμματα εξουσίας πρέπει επιτέλους να αποχωρήσουν..."

    Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να το κάνουν.Κανείς νταβατζής δεν παραιτείται

    Ο κόσμος θα τους περιορίσει ενισχύοντας τις ευρύτερες κινήσεις πολιτών.
    Αμφιβάλλει κανείς ότι ο πραγματικά κερδισμένος στην Αθηνα είναι ο Αμυράς ?

    Αν εχετε χρόνο δείτε το συσχετισμό αποχής/συμμετοχής εκεί που υπήρχαν πραγματικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι (όχι "ανεξάρτητοι")

    ReplyDelete
  26. Τα νέα μέτρα του προοδευτικού πράσινου νεο-σοσιαλισμού είναι ήδη εδώ:

    "Νέο νομοσχέδιο για επιπλέον ανατροπές στα εργασιακά" (15/11):
    http://tinyurl.com/2auanmc

    "Τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, από τη The Wall Street Journal" (15/11):
    http://tinyurl.com/2asenze

    Όντως το νέο ΠΑΣΟΚ έχει μαζέψει όλη την αφρόκρεμα. Ήδη έχουν στείλει εγκωμιαστικά άρθρα Μάνος, Ανδριανόπουλος και άλλες "προοδευτικές δυνάμεις", από αυτές που εργασία εννοούν να διαβάζουν την εφημερίδα τους κάθε πρωί στο χωρίς αντικείμενο "επαγγελματικό" τους γραφείο.

    Το αν οι επερχόμενες εξελίξεις αποτελούν συνταγή εξασφαλισμένης αποτυχίας ή την εκπλήρωση καλά μελετημένου σχεδίου, αυτό θα το δείξει η Ιστορία. Προς το παρόν όλοι, μα ΟΛΟΙ, θέλουν να είναι με τους "νικητές" των δελτίων των 8.

    ReplyDelete
  27. @ser:

    "...Δήμαρχος Αθηναίων με 77 χιλιάδες ψήφους και Θεσσαλονίκης με 52 (και Πειραιώς με 27)...
    Ε πως να το κάνουμε, είναι ξεφτίλα
    Στην ουσία αίρεται η νομιμοποιητική βάση...

    ...Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να το κάνουν.Κανείς νταβατζής δεν παραιτείται..."


    Well said...

    Υποθέτω 50-70 χιλιάδες τούβλα είναι ο σκληρός πυρήνας καθενός από τα μεγάλα πτώματα (συγνώμη, κόμματα). Στατιστικά τόσοι πρέπει να είναι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, άμεσα ή έμμεσα, με θέσεις "ευθύνης", διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, συμμετέχοντες σε κάθε είδους επιτροπές και μισθολόγιο από το κόμμα, διαχρονικά και εναλλάξ κάθε 5ετία περίπου.

    Μέχρι να βγούνε τελικά σε (πρόωρη εννοείται) σύνταξη, δεν αναμένεται δραστική αναδιάρθρωση αυτού του 20% του εκλογικού σώματος.

    ReplyDelete
  28. ...Και για να προλάβω πιθανές παρεξηγήσεις: Ασφαλώς ΔΕΝ εννοώ ότι όποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι εξ' ορισμού λαμόγιο ή αργόμισθος.

    Αναφέρομαι στο "στρατό" των δύο κομμάτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τους γραμμένους στις κομματικές οργανώσεις, τους παλαμοκροτητές και τους σημαιάκηδες. Το ποιοι από αυτούς ανήκουν και στις δύο κατηγορίες (κομματοθρεμμένα λαμόγια), αυτό μπορέι να βγει πολύ εύκολα από τη ΓΓΠΣ, συνδυάζοντας τα φορολογικά τους, τις περιουσίες τους, το είδους της εργασίας τους και την κομματική τους ιδιότητα.

    Διευκρινίζω τα αυτονόητα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις...

    ReplyDelete
  29. Ο Μπουτάρης δεν προτάθηκε από κανένα Συνασπισμό... ο Τσίπρας θα στήριζε ποτέ "μνημονιακό" υποψήφιο? δικό του υποψήφιο είχε που πήρε ένα 3,5%...

    ReplyDelete
  30. "All men naturally desire knowledge"

    true or not true?

    ReplyDelete
  31. Μια και μιλάμε για εκλεγμένους αντιπροσώπους, αποχή και απολύσεις στο Δημόσιο
    (απ το capital.gr)
    +
    Αμηχανία που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης προκαλεί η πληροφορία δικαστικών πηγών πώς τα έντεκα έγγραφα, τα οποία με περισσή περηφάνια παρουσίασαν οι βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στο κλιμάκιο το οποίο πήε στη Γερμανία για να φέρει επιπλέον στοιχεία για τη Siemens, βρίσκονταν στη δικογραφία εδώ και δυο χρόνια και είχαν σταλεί και μεταφρασμένα από την ανακρίτρια στην εξεταστική της Βουλής από το Μάρτιο του 2010.

    Οι βουλευτές πιάστηκαν ανεύθυνα αδιάβαστοι αφού έφεραν μαζί τους τα έντεκα έγραφα, κατόρθωμα που χαρακτήρισαν και ως «άθλο», ενώ θα αρκούσε να ψάξουν καλύτερα (ή στοιχειωδώς) τη δικογραφία για να τα βρουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα έγγραφα αυτά υπήρχαν ήδη στη δικογραφία, που έχουν στη διάθεση τους από το Μάρτιο του 2010 οι βουλευτές, Τότε τους εστάλησαν μεταφρασμένα από τους εφέτες ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Γιάννη Φιοράκη. Αυτά τα έγγραφα υπήρχαν στη δικογραφία από την περίοδο που διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση ο εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, το 2008.

    Πρόκειται για έγγραφα που αφορούν την εκροή χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens κατά την περίοδο 2000-2003 σχετικά με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ και αναφέρονται μεταξύ άλλων σε καταβολές που έγιναν στον κωδικό Φρανζ που φέρεται να συνδέεται με τον Γιάννη Σκαρπέλη αλλά και με τον Πρόδρομο Μαυρίδη.

    Τα έγγραφα αυτά είχε επικαλεστεί ο Ρίχαρντ Σίκατσεκ καταθέτοντας στον κ. Αθανασίου, ο οποίος τότε τα ζήτησε και τα έλαβε από τις γερμανικές Αρχές.

    Σήμερα εξάλλου στις 14:00 έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας το σήμα από το αστυνομικό τμήμα της Πάρου, το οποίο ενημέρωνε ότι το ότι δεν είχε εμφανιστεί στο Α.Τ. του νησιού ο Φόλκερ Γιούνγκ, ως όφειλε.

    Προφορικά οι αστυνομικές Αρχές της Πάρου ενημέρωσαν την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράϊκου, το περασμένο Σάββατο με καθυστέρηση όμως αρκετών ημερών, ενώ το επίσημο σήμα τους στάλθηκε σήμερα. Ήδη διερευνώνται οι ευθύνες που έχει η Αστυνομία της Πάρου για την καθυστέρηση έγκαιρης ενημέρωσης σχετικά με την απουσίας του Γιούνγκ.


    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  32. Η εκπομπή του Παπαχελά τη Δευτέρα "Νέοι Φάκελοι" πολύ καλή. Όλοι οι προσκεκλημένοι με πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις:

    http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=207234

    ReplyDelete
  33. Αυστρία: εν αμφιβόλω το μερίδιο της για την 3η δόση του δάνειου προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει τους στόχους του μνημονίου.

    Γερμανία: η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος.

    ReplyDelete
  34. Σε συνεχεια του Jim Slip.
    Βγηκε δημοσια ο Παπανδρεου και κατηγορησε την Γερμανια. Και δικιο να εχουμε (δεν φτανουν οι γνωσεις μου στο συγκεκριμενο θεμα για να κρινω) τωρα που εχουμε τοση αναγκη, επρεπε να γινει κατι τετοιο;
    Ελπιζω να κανω μεγαλο λαθος, αλλα νομιζω οτι κανει την μια γκαφα πισω απ`την αλλη, σαν τον προκατοχο του και αυτο ειναι πολυ ανυσηχητικο.

    ReplyDelete
  35. @ser:

    Όλοι οι βουλευτές που ήταν στην "αποστολή" ήξεραν πολύ καλά ότι πήγαιναν απλώς για διακοπές. Αλλά είναι τόσο στόκοι που δεν μπορούν με τίποτα να αποφύγουν τη γελοιοποίησή τους.

    @Mesout Tavaz:

    Εγώ θέλω να ξέρω η κυρία, που ήταν τόσο λυσσασμένη με τις ΔΕΚΟ και κάθε 10" έλεγε πόσο απαραίτητο είναι να βάλουν λουκέτο για το καλό της κοινωνίας, τι ασφάλιση έχει και που πηγαίνει τα παιδιά της όταν αρρωσταίνουν. Ποιος αστυνομικός φυλάει τη γειτονιά της και ποιος μαζεύει τα σκουπίδια από το σπίτι της. Μερικοί εγκέφαλοι δεν βάζουν μυαλό με τίποτα ούτε μετά από 2 χρόνια οικονομικής κρίσης.

    @Jim Slip:
    @Solaris:

    Ο Jeffry πήρε αέρα μετά το "δίλημμα" των εκλογών και νομίζει ότι μπορεί να πείσει οποιονδήποτε για τις απειλές του (threat credibility). Μόνο που το σκέφτηκε με ακριβώς 10 μήνες καθυστέρηση. Τραγική εικόνα, δείχνει πόσο εκτός πολιτικής αντίληψης βρίσκεται.

    Η Γερμανία αποκαλύπτει επιτέλους το πραγματικό της οικονομικό της πρόσωπο και την πολιτική υπεροψία που ποτέ δεν έχει ξεφορτωθεί, μετά από 2 παγκόσμιους πολέμους και 2 ολοκληρωτικές καταστροφές της. Τουλάχιστον οι Άγγλοι καταλαβαίνουν ότι η εποχή της αποικιοκρατίας έχει τελειώσει και αρκείται να κοιτάζεται στον καθρέφτη.

    Η λύση είναι μεγάλης κλίμακας μποϊκοτάζ, από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (μαζί και Ρωσία), προς όλα τα Γερμανικά προϊόντα, τουλάχιστον για 2-3 χρόνια. Μόλις πάρουν χαμπάρι ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τις εξαγωγές τους μόνο προς ΗΠΑ, θα αναγκαστούν να φροντίσουν τις σχέσεις τους με τους γείτονες. Όπως ακριβώς σκάει στο κλάμα (αλλά τελικά συμμορφώνεται) ένα κακομαθημένο παιδάκι όταν του παίρνουν για λίγο το παιχνίδι ως τιμωρία.

    ReplyDelete
  36. Και κάτι για την αποχή:

    Μήπως μπορεί να μας επαναλάβει τις απόψεις του για την αποχή κάποιος από τα κόμματα που εχθές το βράδυ αποχώρησαν πριν από τις ψηφοφορίες για τις παραπομπές;

    Μπορεί να μας εξηγήσει σε τι διαφέρει αυτή η αποχή (προκαθορισμένη απόφαση) από την αποχή κάποιου από τις πρόσφατες εκλογές (επίσης το ίδιο, σε οικονομικό επίπεδο);

    Αν τους κόβει τόσο πολύ, καλύτερα να μην κάνουν άλλες επιτροπές και εισαγγελικές, για την απόδραση "ποντικών" όπως προχθές, γιατί την επόμενη φορά θα τους πασάρουν λίστα για ψώνια αντί για δικογραφίες.

    ReplyDelete
  37. O JAGA αποίκισε το μπλόγκ και το έπνιξε.Κανένας σοβαρός σχολιαστής δεν θα μείνει.Αν αυτός ήταν ο σκοπός του τον πέτυχε.

    ReplyDelete
  38. @jim
    απολυτα σωστό. Όπως είπε και η Solaris κάνει τα ίδια με τον προκάτοχό του- στην ουσία είναι και οι 2 το ίδιο.
    Ποδόσφαιρο ο μπουχέσας (->διάστρεμμα), ποδήλατο ο ΓΑΠ (->δάχτυλο στην ακτίνα)

    Είδες και την προειδοποίηση των Γερμανών σήμερα-
    η 3η δόση θα καθυστερήσει λιγάκι, τόσο ώστε να περάσει το μήνυμα

    ReplyDelete
  39. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΕΒ (EBEA, 17/11):

    Tην «κατάλυση του υπερτροφικού και πελατειακού κράτους» μέσω της «κατάργησης άχρηστων φορέων, οργανισμών και θέσεων του Δημοσίου» ζητεί ο ΣΕΒ, τασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, αφού όπως υποστηρίζει αυτός «είναι ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι δανειστές μας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλους φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων».

    Οι ανθρωποθυσίες ξεκινούν, οι δανειστές παρακολουθούν και οι "ιθαγενείς" χοροπηδάνε χαρούμενοι.

    ReplyDelete
  40. @Jaga
    Η αποψη σου για την Γερμανια και τις προθεσεις της ειναι συναισθηματικη και απλοϊκη και οχι λογικη και δεν με πειθει.

    ReplyDelete
  41. @ libertarian

    Δεν συμφωνω μαζί σου ότι υπάρχει πρόθεση αποίκισης του μπλόγκ απο κάποιον.
    Υπάρχει μια τάση απο μερικούς, μεταξύ των οποίων και ο Jaga, να γράφουν πολλά και,κυρίως, μεγάλα κείμενα.
    Αυτό προκαλεί δυσλειτουργίες και αποθαρρύνει τη συμμετοχή άλλων γιατί οδηγεί σε βαρεμάρα.

    ReplyDelete
  42. Εγω τη βαρεμάρα μου τη θεραπεύω καταφεύγοντας στο σαρκασμό.

    ReplyDelete
  43. Επιτέλους! Κατεβάστε αυτό το πόστ,σάπισε!

    ReplyDelete
  44. @Solaris:

    Το θέμα με τη Γερμανία και κυρίως το "γυμνάσιο" που μας παίζει η Αυστρία είναι πολύ απλό. Θυμίζω ότι στην Αυστρία το κυβερνών κόμμα είναι τρίτο, πίσω από τους ακροδεξιούς του Χάιντερ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η καθαρά λογιστική, ψυχρή, καθαρά οικονομική οπτική της Μέρκελ ισοδυναμεί με Δ' Ράιχ (έχουν πράγματι κάποιο δίκιο).

    Όσο για τα δικά μου post, καταλαβαίνω το πρόβλημα και θα προσπαθήσω να τα περιορίσω σε έκταση, αφήνοντας το πολύ μπλα-μπλα για το δικό μου blog.

    ReplyDelete
  45. @Jaga

    Εχω ακουσει οτι πανω απο το 80% του κεφαλαιου της Αυστριας ειναι σε γερμανικα χερια, αν αληθευει, η σταση της Αυστριας ειναι κατανοητη. Αυτο που με προβληματιζει ειναι, γιατι οι ιδιες γερμανικες επιχειρησεις συμπεριφερονται τοσο διαφορετικα σε μας (λαδωματα, διαφθορα κτλ.) και στην Αυστρια.

    ReplyDelete
  46. ΓΑΠ, σε συνέντευξη στο Bloomberg.

    "Θα εξάγουμε τη Μεσογειακή διατροφή".

    Γέλαγαν μαζί του οι δημοσιογράφοι.

    ReplyDelete
  47. Η Ελλάδα έχει τελειώσει.

    Η αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι κολοσσιαία: αντικατάσταση εγχώριας ζήτησης (ακίνητα, λιανεμπόριο, υπηρεσίες) με εξωτερική ζήτηση (αν βρούμε κάτι που θέλουν οι ξένοι απο εμάς). Και όλα αυτά, γρήγορα.

    Πολύ απλά, αυτή η αλλαγή δε μπορεί να γίνει, ούτε με την υπάρχουσα δημόσια διοίκηση, ούτε με το υπάρχον ΠΑΣΟΚ, ούτε με την υπάρχουσα ΝΔ, ούτε με τον υπάρχουσα φορολογική πολιτική, ιδιωτικό τομέα, δημόσιο τομέα κ.ο.κ.

    Γιοκ. Μηδέν. Τζίφος.

    Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, και θα δούμε Βουλγαρία και Τουρκία να μας προσπερνάνε (έχει πάρει χαμπάρι κανείς τι έργο κάνει ο Ερντογάν;), με οτι αυτό συνεπάγεται και για τα "ευαίσθητα" εθνικά μας θέματα.

    Τότε και μονο τότε θα χρειαστεί (αναγκαστικά) να ξαναχτίσουμε απ' το μηδέν την παραγωγική μας βάση ωστέ να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες, και τότε και μόνο τότε ίσως μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια αργή ανοδική πορεία, αρκεί να έχουμε αποβάλλει και αρκετές απ' τις ηλίθιες αριστερό-εμμονες μας.

    ReplyDelete
  48. @Solaris:

    "...Αυτο που με προβληματιζει ειναι, γιατι οι ιδιες γερμανικες επιχειρησεις συμπεριφερονται τοσο διαφορετικα σε μας (λαδωματα, διαφθορα κτλ.) και στην Αυστρια..."

    Μα είναι πολύ απλό: κοστίζει λιγότερο. Στην Αυστρία έχουν να κάνουν με κράτος, που λειτουργεί, ελέγχει και ενίοτε τιμωρεί. Εδώ απλώς λαδώνουν το κάθε κομματόσκυλο που γίνεται υπουργός και καθαρίζουν.

    ReplyDelete
  49. Συμφωνω μαζι σου Jaga. Που και που καλο ειναι να επαναλαμβανουμε τα απλα και τα αυτονοητα γιατι ανθρωποι ειμαστε, με τον βομβαρδισμο των μμε, μπερδευομαστε.

    ReplyDelete
  50. Οι Γερμανοί έχουν δίκιο σε πολλά.Αντιλαμβάνονται πρώτοι ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται πιά την Ευρώπη ως παραγωγό αλλά ως καταναλωτική μηχανή, γιατί, οι εκτός Ευρώπης, μπορούν να παράξουν τα πάντα,φθηνότερα και καλύτερα.Αρα μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτήν.
    Ανησυχούν(οι Γερμανοί) πάρα πολύ.Ομως μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.Απλώς θα πεθάνουν τελευταίοι απο τους άλλους Ευρωπαίους.
    Το ίδιο συμβαίνει και με την Αμερική.Οι εκτός Αμερικής τη χρειάζονται μόνο ως καταναλωτή και ως παγκόσμιο χωροφύλακα.
    Αυτές είναι οι "ευεργετικές" για τη Δύση συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

    ReplyDelete
  51. Η σωτηρία της "Δύσης" και ιδιαίτερα της Ευρώπης και ιδαίτατα της Ελλάδας περνάει μέσα απο την επιστροφή στη παραγωγή.
    Πρέπει τάχιστα να αρχίσουμε να παράγουμε τρόφιμα.Η επόμενη μεγάλη κρίση που έρχεται,και δεν χρειάζεται κανένας Ρουμπίνι να την προβλέψει,αυτός άλλωστε όπως και το πλήθος άλλων σοφών είναι κολημένοι στη χρηματοοικονομική αερολογία, είνα η κρίση τροφίμων.
    Η Ελλάδα συτό το τομέα μπορεί πολύ γρήγορα να αντιδράσει.

    ReplyDelete
  52. H " μεσογειακή διατροφή" είναι ο κωδικός της επιχείρησης σωτηρίας της Ελλάδας "παραγετε τρόφιμα".
    Το Μπλούμπεργκ χασκογελά όταν ακούει τέτοια γιατί μόνο απο δομημένα σκαμπάζει.

    ReplyDelete
  53. Jim Slip

    i "mesogeiaki agenda" exei mellon an eisai aisiodoksos kai ependyseis stratigika

    px sto xoro tis ygeias, tha mporousame na kanoume mia strofi pros ekpaideysi / ereyna kai texnologiki anaptyksi iatrikon proionton (farmaka, embolia kok) kai na eksagoume. Tha mporousame episis na poulame ypiresies frontidas / ygeias / apokatastasis se ksenous sto plaisio tou iatrikou tourismou (krati tou borra xrimatodotoun apotherapeies se xores me eykrata klimata efoson pliroun tis proypotheseis poiotitas).

    Ki alla polla, den einai mono to fagito, alla ki ayto, an ginei (os diatrofiko lifestyle) meros tis kathimerinis zois toulaxiston oi Ellines tha ofelithoume apo ligoteri paxysarkia, mikroteri epibarynsi tou ESY kai perissotera gonima xronia ergasias sto plaisio enos makryterou ergasiakou biou entos tou neou asfalistikou nomou :)

    ReplyDelete
  54. Parmenidi

    i diastasi tis pagkosmiopoiisis pou ekfrazeis einai mia pleyra (elafros apaisiodoksi) alla einai mia sobari pithanotita.

    To megalo - mega - zitima pou tithetai gia tin EE kai tis IPA einai i prosarmogi tous se ena neo pio anoikto kai pio antagonistiko diethnes periballon. Ksekinontas apo to dilima igemonia i epiviosi, i Dysi kaleitai ayti ti stigmi na anatheorisei yparksiaka ideologimata koinonikis kai oikonomikis domis kai na fygei mprosta, xreiazetai ena "leap forward" ideon kai kritikon mazon pou tha tis stiriksoun.

    Se ola ta parapano, to megalytero diakybeyma pou tithetai gia tin pagkosmia koinotita den einai oikonomiko (kathos oi koinonies panta briskoun tropo na prosarmosoun to biotiko tous epipedo kai na eytyxisoun) alla politiko. dld dimokratia & eleytheria. dyo aksies pou diaxronika exoun symbadisei me tin antropini proodo kai pou polemountai / yposkaptontai stathera apo pollaples pleyres, eite kratikes, eite perifereiakes, eite idiotikes kai syntexniakes.

    Epeidi den exo xrono na analyso peraitero me xara na ta poume pio dieksodika stin epomeni eykairia.

    ReplyDelete
  55. rat700

    "Οι ανατροπές που σημειώθηκαν στον δεύτερο γύρο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη περιέχουν στοιχεία «αντίστασης» της αστικής τάξης, ιδιαίτερα στην πρώτη και προσπάθειας απαλλαγής από ένα κλίμα επαρχιωτισμού, αρτηριοσκλήρωσης και εσωστρέφειας, ειδικά στη δεύτερη. Στην πρωτεύουσα οι «αστοί» προσεβλήθησαν (προσεβλήθη κυρίως η αισθητική τους) από τις επιδόσεις, τη συμπεριφορά και τις επιλογές προσώπων του Ν. Κακλαμάνη και είτε απείχαν είτε εκδήλωσαν τη δυσφορία τους στην κάλπη. Χαρακτηριστικά ήταν τα αποτελέσματα στο Κολωνάκι, στον Λυκαβηττό, στο Μετς. Στη Θεσσαλονίκη, πολίτες όλων των αποχρώσεων και στρωμάτων έδειξαν ότι ήθελαν να «απελευθερωθούν» από ένα καθεστώς που είχε ξεπεράσει τα όριά του. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν δυνάμεις να συμπαρασταθούν σε μια σοβαρή προσπάθεια εξαγωγής της χώρας από την παρακμή".
    KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,Αγγελόπουλος.

    Ο αστικός πολιτισμός παρήγαγε τις αξίες που περιγράφεις.Κάτι μου λέει ότι είναι σε διαδικασία "come back".

    ReplyDelete
  56. Η περασμένη Κυριακή ήταν η μέρα της "αφύπνισης των αστών".

    ReplyDelete
  57. Jim Slip

    O Bill Gates xrimatodotei dekades ekatomyria ayti ti stigmi gia anaptyksi neon farmakon gia tin antimetopisi tropikon noson basismenon se ximika systatika pou exoun entopistei se "mesogeiaka" trofima opos i ntomata. Paradeigma leo tora.

    Eida kai tin ekpompi tou Papaxela (mesout thanks gia to link) kai mou ekane entyposi i parembasi tou geronta kai i anafora stous ergates gnosis me ta technology business start ups.

    Ego eimai pepeismenos oti an ginei douleia se epipedo stratigikis / epixeirisiakis organosis olon ayton ton dynamikon apo to kratos, an dld px to Yp Anaptyksis dieykolynei thesmika tin anthisi ayton ton kladon, giati na min petyxoume meso kai makroprothesma?

    ReplyDelete
  58. Parmenidi

    nai etsi nomizo ki ego, alla me tin ennoia tou astikou politismou oxi me istorika kritiria (poianou eisai klp) alla me kritirio to "ithos" kai to "pneyma" pou diakatexei aytes tis omades. Kai se ayti tin kateythinsi boithaei tromera i ensomatosi neon anthropon metanaston ypsylon deksiotiton stis oikonomies / koinonies tis Dysis.

    Ginetai mia antallagi ergasiakou ithous kai peismatos me aksies dimokratikou kai fileleytherou pneymatos.

    Taseis pou akoma einai stin arxi, alla eimaste se metabatiki periodo etsi? to erotima einai poies taseis tha apodextoun na akolouthisoun oi Ellines ti nea epoxi? Endiaferousa periodos na zei kaneis pantos sigoura.

    ReplyDelete
  59. @rat700:

    Ένα από τα σωστά πράγματα που ειπώθηκαν στην εκπομπή του Παπαχελά είναι ότι χωρίς κρατική παρέμβαση, το R&D δεν μπορεί να ξεκινήσει. Και αυτό γιατί κοστίζει πολύ, σε εκπαίδευση (αρχικά) και αμοιβές (αργότερα), με μακροπρόθεσμο κέρδος και μεγάλο ρίσκο. Καμία ΜΜΕ δεν δουλεύει σε αυτό το πλαίσιο, αν δεν έχει "σπρώξιμο" από το κράτος, βάσει κοινωνικών προτεραιοτήτων και όχι καθαρού άμεσου κέρδους.

    Και σαφώς δεν χρειάζεται να παράγουμε τρόφιμα ή πρώτες ύλες για να επιβιώσουμε οικονομικά. Αρκεί να παράγουμε κάτι, σε προϊόν ή υπηρεσίες (εδώ πάει το R&D) ή ενέργεια, το οποίο να "ανταλλάσσουμε" με άλλα πράγματα. Δηλαδή πίσω στις βασικές αρχές μακροοικονομίας. Η επόμενη σοβαρή κρίση παγκόσμιας κλίμακας θα είναι για το νερό. Ευτυχώς είμαστε σε σχετικά καλή κατάσταση ως χώρα και ως περιοχή.

    ReplyDelete
  60. parmenides said...
    Η περασμένη Κυριακή ήταν η μέρα της "αφύπνισης των αστών".

    Το ότι σε κάτι τεράστιες περιφέριες είχε προέλευση 35% συμπεριλαμβανωμένων λευκών και ακύρων και το ότι κάτι αστειάτορες τύπου Μπουτάρη βγήκαν ουσιαστικά βάση ενός 15% του εκλογικού συνόλου που κάλλιστα αντιπροσωπεύει τους Πρασινοφρουρούς του εσύ το λες πετυχημένες εκλογές και νίκη της (ποιας;) αστικής τάξης; Τι λογική και τι επίπεδο είναι αυτό; Αυτό που έγινε είναι ότι ο σκεπτόμενος κόσμος απλά αρνήθηκε να πάει στις κάλπες όπου οι μόνοι που έτρεξαν ήταν τα κομματόσκυλα με πρώτους και καλύτερους τους Πρασινοφρουρούς - φτάνει να σε διαβάσουμε για να θυμόμαστε με τι επίπεδο έχουμε να κάνουμε. Παρμενιδάκο εντάξη είπαμε είσαι φρουρός με Π κεφαλαίο αλλά χαλάρωσε λίγο. Τόσα χρόνια εδώ δεν κουράστηκες - τόσο καλά σε πληρώνουν να τα λες έτσι ωραία;

    November 17, 2010 7:22 PM
    rat700 said...
    Jim Slip

    '''O Bill Gates xrimatodotei dekades ekatomyria ayti ti stigmi gia anaptyksi neon farmakon gia tin antimetopisi tropikon noson basismenon se ximika systatika pou exoun entopistei se "mesogeiaka" trofima opos i ntomata. Paradeigma leo tora.'''

    Άκουσες Μπιλ και μύρισες χρήμα; Είδες φως και μπήκες; Αμ δε. Επειδή τυγχάνει να ξέτω άτομο που δουλεύει στην οργάνωσή του και τη διασυνδέει με κοινοβούλια και ευρωκοινοβούλια ανά την Ευρώπη, γνωρίζω πολύ καλά περί τίνος πρόκειται και δεν έχει να κάνει σχέση με καμιά καταπολέμηση ασθενιών - μακράν οποιασδήποτε άλλης συνωμοσιολογίες δεν πρόκειται τίποτα άλλο παρά μια καλοστημμένη μπίζνα αφαίμαξης κάτι μπανανιών που τους πουλάνε πράγματα συχνά ανάλογα του να πουλάς γυαλιά μυωπίας στον τυφλό και ακουστηκά στον κωφό. Η όλη υπόθεση είναι η ανάληψη ευθυνών κεντρικά επάνω σε πλήθος χωρών - κάτι ανάλογο του να σου κάνω μια χάρη για να σε έχω υποχρεωμένο και άρα του χεριού μου.

    '''Eida kai tin ekpompi tou Papaxela (mesout thanks gia to link)'''

    ΟΚ δες τον χοντρό αλλά εκτός από αμερικανάκια να βλέπεις και κάτι άλλο... Δεν μπορείς να θεωρήσαι σοβαρός όταν βλέπεις Παπαχελά και παίρνεις στα σοβαρά αυτά που λέει. Και ο Χαρδαβέλας πιο σοβαρός είναι.

    '''Ego eimai pepeismenos oti an ginei douleia se epipedo stratigikis / epixeirisiakis organosis olon ayton ton dynamikon apo to kratos, an dld px to Yp Anaptyksis dieykolynei thesmika tin anthisi ayton ton kladon, giati na min petyxoume meso kai makroprothesma?''''

    Τώρα πλάκα με κάνεις; Που ζεις; Αμέρικα; Οστράλια; Κάναντα;

    Σίγουρα όχι Ιρλανδία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!!

    ReplyDelete
  61. November 17, 2010 7:29 PM
    Jaga said...
    @rat700:

    '''Ένα από τα σωστά πράγματα που ειπώθηκαν στην εκπομπή του Παπαχελά είναι ότι χωρίς κρατική παρέμβαση, το R&D δεν μπορεί να ξεκινήσει.'''

    Σοφός ο χοντρός. Τότε γιατί μας απασχολεί με τέτοια θέματα; Είναι της επικαιρότητας; Άμα είναι να μιλάμε στον αέρα και ΕΟΔ σου κάνουμε - Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, με βάση εκτόξευσης, Χαλκιδική, στο τρίτο πόδι.

    '''Και σαφώς δεν χρειάζεται να παράγουμε τρόφιμα ή πρώτες ύλες για να επιβιώσουμε οικονομικά.'''

    Ναι μωρέ. Και άμα έρθει η κακιά ώρα και πέσει έλειψη θα μας βοηθήσουν οι φίλοι μας οι Γερμανοί.

    '''Αρκεί να παράγουμε κάτι, σε προϊόν'''

    Όπως; Πλαστικά για εκτυπώσεις καρτών και τραπουλών; Ανθρακονήματα για αεροσκάφή; Ή ελαστικά καλώδια για εξόρυξη στα 2000μ;

    '''ή υπηρεσίες (εδώ πάει το R&D)'''

    Όπως; Τηλεφωνικά κέντρα; Μας ταιριάζει. Έχουμε και σέξυ προφορές σε Αγγλικά, Γαλλικά και Κινέζικα.

    '''ή ενέργεια,'''

    Αφού με Τζέφρευ είπαμε ένα μεγάλο ¨ΟΧΙ στην ενέργεια. Είπαμε, φέραμε υγροποιημένο αέριο (που είναι ένα και αυτό με το πετρέλαιο για να μην πω χειρότερο αφού θέλει και επιπλέον επενδύσεις...).

    '''το οποίο να "ανταλλάσσουμε" με άλλα πράγματα.'''

    Με το ψωμί ψωμάκι μας.

    '''Δηλαδή πίσω στις βασικές αρχές μακροοικονομίας.'''

    Εδώ συμφωνούμε. Και η πιο βασική είναι να έχεις μια δόση αυτάρκειας που στο ελάχιστο μεταφράζετε σε ικανότητα σίτησης του πληθυσμού και βασικής κίνησης σε περίοδο έλειψης. Ό,τι προτείνεις παραπάνω είναι το ακριβώς αντίθετο.

    '''Η επόμενη σοβαρή κρίση παγκόσμιας κλίμακας θα είναι για το νερό. Ευτυχώς είμαστε σε σχετικά καλή κατάσταση ως χώρα και ως περιοχή.'''

    Ναι έχουμε το Νείλο - καλά πλάκα με κάνεις;

    -------------------------------

    Το λοιπόν για να σταματήσω και την ειρωνία εδώ, κοροϊδεύω τους κουτόφραγκους σε ξένα μπλογκς αλλά τα ντόπια τα δικά μας είναι άλλο ανέκδοτο. Ικανότητα κριτικής σκέψης υπό του μηδενός. Με μονοτονικό βγάλατε το δημοτικό όλοι;

    ReplyDelete
  62. Το μύνημα των εκλογών αυτών είναι ότι η Ελλάδα έχοντας πιάσει πάτο στο βούρκο του μεταπολιτευτικού δικομματικά πολυκομματικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος - της φυσικής συνέχεις των δύο δικτατοριων - πλέον σπάει και τον πάτο και εισχωρεί στα καθιζήματα πλέον που δημιουργούν το επόμενο καθεστώς το πολυδικομματικά ολοκληρωτικό.

    Άλλοι ακόμα φωνάζουν το 'ξυπνάτε'. Εγώ πλέον λέω 'μακάρι όλοι να μείνουν πτωχοί τω πνεύματι' - δεν θα έχουν πρόβλημα με τη συνείδησή όταν θα παρακαλούν στα γόνατα για τα αυτονόητα. Προετοιμαστείτε για περισσότερα εις το μέλλον. Και δε μιλάω καν για τα οικονομικά... τα χειρότερα είναι άλλα...

    ReplyDelete
  63. @Ulis:

    Με τα πικρόχολα ειρωνικά σου σχόλια δεν απάντησες σε τίποτα.

    Και μια και λες:

    "...Ικανότητα κριτικής σκέψης υπό του μηδενός. Με μονοτονικό βγάλατε το δημοτικό όλοι;..."

    σε πληροφορώ ότι:

    * "μεταφράζετε" (παθητική) γράφεται με "-ται"
    * "σύτισης" γράφεται "σίτισης"
    * "μύνημα" γράφεται "μήνυμα"

    Αυτά δεν έχουν αλλάξει ούτε στο μονοτονικό.

    ReplyDelete
  64. Πρέπει στο μέλλον οι εκλεγμένοι να νιώθουν την ανάσα μας . Την ανάσα αυτόν που θα κρίνουν αυστηρά το έργο τους. Ας μην αφήσουμε να μεταλλαχτούν οι Νέοι και άφθαρτοι στην πολιτικοί σε κομματικά υποχείρια .

    ReplyDelete
  65. Jaga said...
    @Ulis:
    """Με τα πικρόχολα ειρωνικά σου σχόλια δεν απάντησες σε τίποτα."""

    """Και μια και λες:
    "...Ικανότητα κριτικής σκέψης υπό του μηδενός. Με μονοτονικό βγάλατε το δημοτικό όλοι;...""""
    """σε πληροφορώ ότι:
    * "μεταφράζετε" (παθητική) γράφεται με "-ται"
    * "σύτισης" γράφεται "σίτισης"
    * "μύνημα" γράφεται "μήνυμα"
    """Αυτά δεν έχουν αλλάξει ούτε στο μονοτονικό."""

    Σε ευχαριστώ για τις διορθώσεις. Τα κείμενα τα έγραψα βιαστικά και χωρίς να τα ξαναδιαβάσω. Τελευταία δεν πληκτρολογώ μεγάλα κείμενα στα ΕΛληνικά (καθότι δουλεύω και σε ξένη εταιρία και εξωτερικό) και για την ενημέρωση σου.... είμαι και γω δυστυχώς παιδί του ΠΑΣΟΚ, μονοτονικό έβγαλα, τι νόμιζες; Προφανώς εννόησες πώς το ερώτημα ήταν ρητορικό, δεν ήταν να το πάρεις τοις μετροιτοίς.

    Για να απαντήσω στο ερώτημά σου ότι με τα πικρόχολα σχόλια δεν απάντησα και σε τίποτα - εξαρτάται λοιπόν τι ακριβώς θα ήθελες να ακούσεις. Το άρθρο λέει 'Επιτέλους' γιατί είναι γραμμένο από ανακουφισμένο Πρασινοφρουρό που πηδάει από τη χαρά του αφού σε αυτές τις εκλογές δεν πάτησε κανείς εκτός των πρασινοφρουρών και των προσφάτως ελληνοποιηθέντων με αποτέλεσμα να βγει ακόμα και ο Μπουτάρης - με λιγότερο από το 20% των ψήφων των Θεσσαλονικέων. Τι μπορώ να προσθέσω; Να πω ότι είμαι αισιόδοξος για το μέλλον όταν ακούω κάτι τέτοια; Να μιλήσω για έλλειμα δημοκρατίας δεν είναι του στυλ μου - άλλωστε ούτε και ενδιαφέρουν τους Πρασινοφρουρούς που δεν ενδιαφέρονται για δημοκρατίες και άλλες τέτοιες αρλούμπες παρά μόνο για το πώς θα υπηρετήσουν το μηχανισμό εξουσίας τους που τους υπόσχεται σε αντάλλαγμα, ένα δωράκι, μια χάρη, μια θεσούλα κτλπ κτλπ. Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ότι τον πάτο τον πιάσαμε εδώ και καιρό, πλέον εισχωρούμε στα καθιζήματα του πάτου. Έχουμε ακόμα πολλά να δούμε.

    Pavlos Mavridis said...
    '''Πρέπει στο μέλλον οι εκλεγμένοι να νιώθουν την ανάσα μας . Την ανάσα αυτόν που θα κρίνουν αυστηρά το έργο τους. Ας μην αφήσουμε να μεταλλαχτούν οι Νέοι και άφθαρτοι στην πολιτικοί σε κομματικά υποχείρια .'''

    Έχεις περάσει καμιά βόλτα από τα Ελληνικά πανεπιστήμια; Πάνε και θα δεις. Σημείωσε ότι αυτά που θα δεις είναι και τα μορφωμένα τα παιδιά μας. Θα καταλάβεις γιατί αυτό που λες παραπάνω είναι άκυρο.

    Πώς γίνεται η κοινωνία της Ελλάδας να έχει τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο και τόσο χαμηλή κατανόησης της πραγματικότητας; Η μόνη εξήγηση που δίνω είναι ο εγωισμός και το ίδιον συμφέρον. Πχ. ο Παρμενιδάκος δεν είναι τόσο χαζός ώστε να μην ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα και πλέον την αποτελείωνει σαδιστικά. Όμως αυτόν τον ενδιαφέρει πιο πολύ η θεσούλα του οπότε και το μαύρο θα το κάνει άσπρο για να πρασινοφρουρήσει. Όσο και αν δεν θέλετε να το πιστέψετε, σημαντικό μέρος της Ελληνικής νεολαίας είναι κυνικότατοι και πανέτοιμοι να πρασινοφρουρήσουν (ή αναλόγως να υπηρετήσουν σε όποιον άλλον κομματικό μηχανισμό εξουσίας) για 'να πιασουν την καλή'.

    ReplyDelete