Wednesday, October 20, 2010

Το επιχειρείν στην καρδιά της ατζέντας για τη νέα γενιά

Την Τετάρτη 20/10/2010, διεξήχθη στη Γ.Γ. Τύπου τετράωρη ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και 100 περίπου νέους επιχειρηματίες απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα τη νεανική και καινοτομική επιχειρηματικότητα. Η εκδήλωση αποτελεί το έναυσμα μιας απόπειρας από την πλευρά της πολιτείας να θέσει το επιχειρείν και ειδικά την καινοτομική επιχειρηματικότητα στο κέντρο της ατζέντας για τη νέα γενιά. Ακολουθεί παρακάτω η τοποθέτηση του οικοδεσπότη της εκδήλωσης, Υπουργού ΠΑΑΝ. Θα ακολουθήσουν videos και ομιλίες από τις παρεμβάσεις των νέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της G700, κ. Γιώργου Αγγελόπουλου.


Ομιλία Υπουργού Π.Α.ΑΝ.
20-10-2010

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Φιλοδοξώ, φεύγοντας από εδώ σήμερα, να έχουμε επικοινωνήσει ουσιαστικά, να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα και να βάλουμε κάτω τους προβληματισμούς μας και να αναπτύξουμε θέσεις και προτάσεις, δρομολογώντας λύσεις.

Γνωρίζω ότι είστε δύσπιστοι στο κάλεσμα της πολιτικής εξουσίας. Και το κατανοώ, το συμμερίζομαι απόλυτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα η νέα γενιά χρησιμοποιείται «διακοσμητικά» από την εκάστοτε πολιτική εξουσία είτε για επικοινωνιακούς είτε για ψηφοθηρικούς λόγους.

Υπάρχει δυστυχώς μέχρι σήμερα μια διάχυτη καχυποψία, μια ετικέτα «κρατισμού» σε κάθε πρωτοβουλία να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ νέας γενιάς και αγοράς. Και δυστυχώς, φορείς όπως το πανεπιστήμιο ή τα ερευνητικά κέντρα που θα μπορούσαν να διαμεσολαβούν δημιουργικά, δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί ή αναλάβει τους ρόλους που θα έπρεπε.

Εδώ που φτάσαμε δεν χωρούν άλλοι πειραματισμοί και καθυστερήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, και ψάχνουμε τρόπους να γεφυρώσουμε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης με πράξεις και όχι με λόγια.

Ζείτε και επιχειρείτε σε μια χώρα που σας κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Η Ελλάδα της φούσκας και της άμετρης κατανάλωσης σκάει πάνω σας. Σε όσους έχετε ήδη πετύχει, δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφειά σας. Σε όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, δημιουργεί απαισιοδοξία και αίσθηση αυξημένου ρίσκου. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον παραδοσιακα αναξιόπιστο ρόλο του κράτους σε ζητήματα γραφειοκρατίας, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η δική σας γενιά έχει τάσεις φυγής στο εξωτερικό ή περιθωριοποιείται πολιτικά.

Δυστυχώς για χρόνια επενδύσαμε στην επιχειρηματικότητα ανάγκης, όχι στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας. Τώρα στόχος μας είναι να αλλάξουμε πρακτικές ανατρέποντας την πεπατημένη των άστοχων επιδοτήσεων, της έλλειψης αναπτυξιακού οράματος, και να χτίσουμε μια νέα προσέγγιση στα πράγματα, εντάσσοντας το επιχειρείν στην καρδιά μιας συνολικής ατζέντας για τη νέα γενιά.

Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη νεανική και νέα, καινοτομική επιχειρηματικότητα ευκαιρίας. Να δώσουμε κίνητρα σε νέους να επιχειρήσουν, αντί να ταπεινώνουν τις φιλοδοξίες τους για μια υπο-αμειβόμενη θέση στο δημόσιο ή να παραμένουν οικονομικά εξαρτημένοι από την οικογένειά τους.

Δεύτερον, θέλουμε ανοιχτό διάλογο μαζί σας, με τις κοινότητες των νέων, ώστε να πάρουμε τις προτάσεις σας και να τις μετουσιώσουμε σε πολιτικές, σε προγράμματα, σε κίνητρα, σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Τρίτον, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Να βγούμε δυναμικά στην κοινωνία και να προσφέρουμε στους νέους εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Θα υλοποιήσουμε τους επόμενους μήνες μια ιντερνετική πλατφόρμα δικτύωσης προτάσεων και επενδυτικών σχεδίων από νέους σε κάθε νομό και περιφέρεια, ενοποιώντας ταυτόχρονα όλη την πληροφορία για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το «επιχειρείν», που σήμερα είναι απρόσιτα στο ευρύ κοινό και διάσπαρτα σε διάφορες ιστοσελίδες.

Χρειαζόμαστε τις ιδέες σας και τη συνδρομή σας για να υλοποιήσουμε και να το επικοινωνήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να προσφέρει χρήσιμη και φιλική πληροφορία στον πολίτη και όχι να τον αποθαρρύνει. Κάνουμε την αρχή, ελάτε δίπλα μας.

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα πριμοδοτήσουμε επιπρόσθετα τις νέες επιχειρήσεις και τη νεανική επιχειρηματικότητα υψηλής καινοτομικότητας. Πρόκειται για κεντρική στρατηγική απόφαση που θα στρέψει επιτέλους την ελληνική οικονομία στο μέλλον και θα δώσει εφόδια στη νέα γενιά να κεφαλαιοποιήσει τις σπουδές και τη γνώση.

Με τους πόρους του Ε.Σ.Π.Α. και του Ε.Π.Α.Ν. και κυρίως της ψηφιακής Σύγκλισης θα συν-διαμορφώσουμε προγράμματα για τις ανάγκες σας, ενθαρρύνοντας και την εξωστρέφεια και την πρόσβαση σε φτηνό χρήμα και τα start-ups.

Τέλος, εισάγουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια. Έχουμε φτιάξει ήδη το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, έχουμε φτιάξει το JEREMIE, δημιουργούμε το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Σήμερα κάνουμε την αρχή. Ενδεχομένως να απουσιάζουν κάποιοι συνάδελφοί σας, Όμως η συνέχεια είναι αυτή που θα προσδώσει στο εγχείρημά μας αξιοπιστία. Θα πραγματοποιήσουμε ανάλογες συναντήσεις και στην περιφέρεια. Θα δικτυώσουμε νέους που ψάχνουν την ευκαιρία για να τολμήσουν και θα εξοικονομήσουμε τις νέες επιχειρήσεις με τα αναπτυξιακά μας εργαλεία.

Σας έχουμε ήδη αποστείλει ένα ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσετε. Θα επανέλθουμε και θα δουλέψουμε μαζί σε μικρότερες ομάδες, ανά επιχειρηματικό κλάδο για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού σήμερα εδώ δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε.

42 comments:

  1. Ήταν μια πολύ χρήσιμη κουβέντα με πολλές καλές παρεμβάσεις από όλους τους παρευρισκόμενους, νέους και πολιτική ηγεσία. Μπράβο στον ΓΑΠ που έμεινε τέσσερις ολόκληρες ώρες και άκουσε όλους αυτούς τους πραγματικά πρωτοπόρους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι οι εργάτες γνώσης, η πιο δυναμική ομάδα των οποίων είναι οι νέοι καινοτόμοι επιχειρηματίες, πρέπει να αποτελέσουν την πρωτοπορία στην μετατροπή της Ελλάδας σε μια δυναμική εξωστρεφή οικονομία.

    ReplyDelete
  2. Μονη λυση για τη χωρα η απολυση
    700.000 ΔΥ και καταργηση της μονιμοτητας.

    Καταργηση των υποχρεωτικων εισφορων στο ΤΕΒΕ ενισχυση της ιδιωτικης ασφαλισης γενναια μειωση φορολογιας για τις επιχ/σεις ,ενισχυση της επιχειρηματικοτητας.

    Η Ελλαδα να γινει χωρα ελευθερων επαγγελματιων και οχι
    Δημοσιων υπαλληλων.

    Τα υπολοιπα ειναι λογια του αερα
    και μπουρδες

    Εχουμε αναγκη απο γενναια και μονιμα μετρα.

    ReplyDelete
  3. "ετικέτα κρατισμού"... ????!!!!
    Τι λες βρε Χρυσοχοίδη..... ? Μήπως θυμάσαι και ποιός την κόλλησε ?

    "να γεφυρώσουμε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης με πράξεις"
    και που είναι αυτές οι πράξεις ?

    "αναξιόπιστο ρόλο του κράτους"
    αυτό πιά ? Από τι χείλη ακούστηκε

    Για να σοβαρευτούμε-
    δεν κοιτάς χριστιανέ μου να προχωρήσεις τα κονδύλια της ΚτΠ και κυρίως σε ότι έχει σχέση με το Δημόσιο ?
    Αυτό να δεις τι ανάπτυξη θα δημιουργήσει, πόση γραφειοκρατία θα καταργήσει και πόσες δουλειές θα δημιουργήσει.

    Ασε το εξοικονομώ κατ' οίκον, άλλο είναι αυτό. Το ίδιο και το jeremie

    Φρόντισε να ενισχύσεις το επιχειρείν της νέας γενιάς δίνοντάς της την ευκαιρία δημιουργώντας να καταστρέψει το οπισθοδρομικό κράτος που τόσα χρόνια θρέφατε αφειδώς.

    Τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια

    ReplyDelete
  4. Οι πράσινοι παγκόσμιοι πρωταθλητές του κρατισμού βγαίνουν και μιλάνε για... επιχειρείν και εξωστρέφεια της οικονομίας.... Ε-Λ-Ε-Ο-Σ !

    Ας τους θυμίσει επιτέλους σε κάνα δημόσιο μικρόφωνο κάποιος, οτι τόσα χρόνια κέρδιζαν εκλογές με το σύνθημα "Ζήτω το ΚΡΑΤΟΣ, ζήτω οι δημόσιες επιχειρήσεις ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ χαρακτήρα, θα κάνουμε άμεσα ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" κτλ).

    Νέοι, νέες,

    αμα είστε τόσο γρόθοι και δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι εστί Πράσινη κομπανία και τρελλάς,

    τραβάτε σηκώστε τις οικονομίες των γονιών σας,
    βάλτε υποθήκες τα σπίτια σας και πάρτε δάνεια,
    τραβάτε ανοίξτε επιχειρήσεις και χώστε τα μετρητά σας στην Ελληνική αγορά,

    και μετά απο λιγο καιρό, όταν τα χάσετε όλα και δείτε την περιουσία σας να γίνεται εφάπαξ και επιδόματα παραγωγικότητας 1.000.000 βολεμένων αργόμισθων, ελάτε να σας ξεναγήσουν στο νέο σας σπίτι, στον Ασπρόπυργο, τον Κορυδαλλό και την Αλλικαρνασσό.

    Άν τωρα γλυτώσετε το Γεντί Κουλέ, φροντίστε να έχετε κρύψει σε καμια γωνιά κανα φράγκο για εισιτήρια στο Αουστράλια να "ξεκινήσετε απο την αρχή".

    Γιατι παρ όλες τις μπαρούφες που λένε τα πράσινα καραγκιοζάκια, το επιχειρείν στο τρελλάς σε 2 δρόμους συνήθως καταλήγει:

    ή πίσω απο τα σίδερα,

    ή πάνω στην σέλα ενός παπιού με ενα μεταλλικό κουτί απο πίσω γεμάτο πίτσες για να ξεχρεωθεί σιγά σιγά με δόσεις το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και τα πρόσθετα (προσαυξήσεις, πρόστιμα, εφάπαξ εισφορές κτλ).

    Υπάρχει και 3η λύση για τους τυχερούς φυσικά, ο Σαμοϊλης.

    Διαλιέχτε...

    ReplyDelete
  5. Γιατι παρ όλες τις μπαρούφες που λένε τα πράσινα καραγκιοζάκια, το επιχειρείν στο τρελλάς σε 2 δρόμους συνήθως καταλήγει:

    ή πίσω απο τα σίδερα,

    ή πάνω στην σέλα ενός παπιού με ενα μεταλλικό κουτί απο πίσω γεμάτο πίτσες για να ξεχρεωθεί σιγά σιγά με δόσεις το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και τα πρόσθετα (προσαυξήσεις, πρόστιμα, εφάπαξ εισφορές κτλ).

    Υπάρχει και 3η λύση για τους τυχερούς φυσικά, ο Σαμοϊλης.

    Διαλιέχτε...




    Ετσι ειναι τα πραγματα yanniskriti
    καθε προσπαθεια για δημιουργια επιχειρησης βρισκει ενα λαβυρινθο
    απο τρελες απαιτησεις του δημοσιου ,εισφορες τεβε ,δημοτικα τελη και δεν ξερω
    τι αλλο τρελο σκαρφιζεται ο στρατος κατοχης του δημοσιου.

    Τα ιδια και τα ιδια τους εχουμε βαρεθει.

    ReplyDelete
  6. Ο υπερ-πετυχημένος "ironman" Mike δεν είπε τίποτα άλλο πέρα από "θέλουμε να..." και "θα κάνουμε...", αλλά τέλος πάντων, αφού μας έκανε την τιμή, ας σχολιάσω μερικά σημεία:

    "...Και δυστυχώς, φορείς όπως το πανεπιστήμιο ή τα ερευνητικά κέντρα που θα μπορούσαν να διαμεσολαβούν δημιουργικά, δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί ή αναλάβει τους ρόλους που θα έπρεπε..."

    Ναι, φταίνε τα Πανεπιστήμια που έχει κοπεί ΠΑΛΙ η πρόσβαση στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά γιατί το υπουργείο "ξέχασε" να πληρώσει τις συνδρομές, όπως έγινε και πέρυσι άλλωστε. Και φταίνε γιατί έμειναν απλήρωτοι κάμποσες εκατοντάδες νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες, γιατί λόγω οικονομικών περικοπών οι "εξωτερικοί συνεργάτες" θεωρούνται optional.

    "...Τώρα στόχος μας είναι να αλλάξουμε πρακτικές ανατρέποντας την πεπατημένη των άστοχων επιδοτήσεων, της έλλειψης αναπτυξιακού οράματος..."

    Δεν μας λέει κιόλας ποιος τα έφαγε; Ποιος επιδοτούσε επί δεκαετίες τους αγρότες για "μπαμπάκι" και τους πλήρωνε τα καινούργια 4x4; Δεν είπε καν ότι προχθές φάγαμε πρόστιμο περίπου 350 εκατ ευρώ από την ΕΕ από τις περσινές "επιδοτήσεις" του Χατζηγάκη. Ούτε βέβαια για τον ποταμό των κονδυλίων που έχει "διαχειριστεί" η ΚτΠ, με ελάχιστα αποτελέσματα (όπως αποκάλυψε η ίδια η ΚτΠ σε πρόσφατη έρευνα).

    "...Να δώσουμε κίνητρα σε νέους να επιχειρήσουν, αντί να ταπεινώνουν τις φιλοδοξίες τους για μια υπο-αμειβόμενη θέση στο δημόσιο..."

    Μπα; Αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπο-αμοιβόμενοι, τότε γιατί τους κόψατε τους μισθούς και τα επιδόματα; Γιατί σκούζετε ότικοστίζουν πολύ, ότι χρειάζονται μετατάξεις και ίσως απολύσεις; Γιατί θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε ακόμα και κερδοφόρες ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ;;;

    "...Θα υλοποιήσουμε τους επόμενους μήνες μια ιντερνετική πλατφόρμα δικτύωσης προτάσεων και επενδυτικών σχεδίων από νέους σε κάθε νομό και περιφέρεια..."

    Θα μας κάνετε την τιμή να μας πείτε πόσο θα κοστίσει αυτή η νέα "ιντερνετική" πλατφόρμα; Είναι στην χαμηλή ταρίφα των websites των ΟΤΑ (125.000 ευρώ) ή στην υψηλή των 1-1,2 εκατ ευρώ όπως τα websites της Βουλής και του Δήμου Αθηναίων; Ελπίζω αυτή τη φορά να εξηγήσετε γιατί χρεωνόμαστε 10 ή 100 φορές πάνω από το μέσο κόστος της "αγοράς", έτσι δεν είναι;

    "...Με τους πόρους του Ε.Σ.Π.Α. και του Ε.Π.Α.Ν. και κυρίως της ψηφιακής Σύγκλισης θα συν-διαμορφώσουμε προγράμματα για τις ανάγκες σας..."

    "Ε ρε παπάρα που θα δουλέψει..."

    Κύριε Mike, ξεχάσατε να αναφέρετε νούμερα. Πόσα κονδύλια έχουμε χάσει γιατί εμείς δεν έχουμε να βάλουμε το δικό μας 20% της χρηματοδότησης:
    "Σε τροχιά χρεοκοπίας η Κοινωνία της Πληροφορίας"
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_09/06/2010_403751

    "...Τέλος, εισάγουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια...

    "Ε ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ..."
    (τράπεζες)

    "...Σας έχουμε ήδη αποστείλει ένα ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσετε. Θα επανέλθουμε και θα δουλέψουμε μαζί σε μικρότερες ομάδες, ανά επιχειρηματικό κλάδο για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά..."

    Εντάξει κύριε Mike, το ξέρουμε ότι θα πέσει χοντρό screening στην "ανοικτή συνεργασία". Το έχουμε μάθει πλέον.

    "...Η παρουσία του Πρωθυπουργού σήμερα εδώ δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε...

    Τα σέβη μας στον σουλτάνο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τιμή μας κάνει να διακόψει τα ταξίδια του και να βρίσκεται εδώ μαζί μας σήμερα. Άλλωστε δεν χρειάζεται να μιλά, μας εμπνέει η παρουσία του και μόνο.

    ReplyDelete
  7. @valo:

    "...Μονη λυση για τη χωρα η απολυση 700.000 ΔΥ και καταργηση της μονιμοτητας..."

    Θυμίζω και πάλι ότι το συνολικό κόστος μισθοδοσίας, μετά την απογραφή, υπολογίστηκε σε περίπου 30-35 δις ευρώ ετησίως. Οι 700.000 ΔΥ αντιστοιχούν το πολύ σε 60% του δυναμικού σήμερα. Απόλυσή τους σημαίνει 60% λιγότεροι γιατροί, πυροσβέστες, εφοριακοί, δάσκαλοι, διοικητικοί, στρατιωτικοί.

    Κανείς μας δεν θέλει να πληρώνουμε αργόμισθους, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να γίνουμε ξαφνικά Ελβετία ή Λουξεμβούργο, για πολλούς λόγους. Ας κάνουν πρώτα τους αργόμισθους να φτύνουν αίμα όπως οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα και μετά να δούμε πόσοι χρειάζονται και πόσοι θα θέλουν να μείνουν.

    ...Καταργηση των υποχρεωτικων εισφορων στο ΤΕΒΕ ενισχυση της ιδιωτικης ασφαλισης γενναια μειωση φορολογιας για τις επιχ/σεις ,ενισχυση της επιχειρηματικοτητας..."

    Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί για δεκαετίες στις ΗΠΑ. Έχει καταλήξει 1 στους 5 πολίτες να μην έχει ΚΑΘΟΛΟΥ ασφάλιση υγείας. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ πιο πολιτισμένοι, ώστε να μην αφήνουμε τους άνεργους ασθενείς να καταλήγουν άστεγοι στο δρόμο.

    Αυτό που χρειάζεται είναι μπάλωμα των "διαρροών" από τα ταμεία, το κλείσιμο των απίστευτων εξόδων και τα "τσεπώματα" από τα λαμόγια στον κλάδο Υγείας (κυρίως). Γιατί όταν ο κουβάς είναι τρύπιος, όσα και να βάλεις στην "είσοδο" από εισφορές, πάλι έλλειμμα θα έχουμε.

    Και το λέω με πόνο ψυχής, ως ελεύθερος επαγγελματίας, που πληρώνω αμέτρητα χρόνια ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ και το μόνο που το έχω χρεώσει μέχρι τώρα είναι μερικές ασπιρίνες.

    "...Η Ελλαδα να γινει χωρα ελευθερων επαγγελματιων και οχι
    Δημοσιων υπαλληλων..."


    Σύμφωνοι σε αυτό, αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξει η ιδεολογία της εξουσίας που μας κυβερνά. Αν δεν ήθελε να κυβερνά κράτος ΔΥ, δεν θα το είχαμε σήμερα. Πρέπει πρώτα να σοβαρευτούν και να καταλάβουν ότι αυτό το παραμύθι τελείωσε. Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι τέτοιο, το αντίθετο θα έλεγα. Εκτός από τον Πάγκαλο, όλοι οι υπουργοί διαλαλούν ότι δεν θα απολυθεί ούτε ένας ΔΥ.

    ReplyDelete
  8. Μπορεί να είσαι "ελεύθερος επαγγελματίας" και τα έσοδά σου όλα να προέρχονται απο το κράτος.Και αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα που το κρύβουμε σαν εφτασφράγιστο μυστικό στα βάθη του υποσυνειδήτου μας.
    Οι φαρμακοποιοί, ας πουμε, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες;
    Κρύβουμε ή ενδεχομένως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε όλοι κρατικοδίαιτοι περισσότερο από τους ΔΥ.
    Ολοι παρασιτούμε στο κράτος.

    ReplyDelete
  9. την επόμενη φορά θα στείλουν πρόσκληση και στη ΦΙΣ για να μην αισθάνεστε Left out

    ReplyDelete
  10. και ο Jaga θα προσκληθεί να φτιάξει δωρεάν τη νέα ιστοσελίδα ή με κάποιο συμβολικό ποσό που θα προτείνει αυτός.

    ReplyDelete
  11. @parmenides:

    Μάλλον τα έχεις μπλέξει. Όταν λέμε "κρατικοδίαιτος" εννοούμε ότι εισπράττει ΜΟΝΟ από το δημόσιο και χωρίς αυτό δεν έχει ουσιαστικά εργασία.

    Ο φαρμακοποιός έχει μαγαζί, έχει πελάτες που θέλουν φάρμακα και απλώς πληρώνεται από τα ταμεία τους, βάσει των εισφορών τους εκεί. Δεν σημαίνει ότι χωρίς τις τα ασφαλιστικά ταμεία (που δεν είναι και καλοπληρωτές) δεν θα έχει δουλειά. Αν αύριο το πρωί όλοι πηγαίναμε σε ιδιωτική ασφάλιση, απλώς θα άλλαζε ο τρόπος πληρωμής του, δεν θα έκλεινε το μαγαζί.

    Μάλλον λάθος στα έχουν πει. Δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες λαμόγια και "του κόμματος" για να παίρνουν έργα του δημοσίου.

    ReplyDelete
  12. @Gμόσιος:

    "...και ο Jaga θα προσκληθεί να φτιάξει δωρεάν τη νέα ιστοσελίδα ή με κάποιο συμβολικό ποσό που θα προτείνει αυτός..."

    Αν δεν είσαι από τους "θιγόμενους", από αυτούς που έφαγαν με χρυσά κουτάλια από τα "χρυσά portals", τότε προφανώς δεν έχεις καμία σχέση με τη συγκεκριμένη αγορά.

    Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις το μέγεθος της υπερκοστολόγησης που έχει πέσει, δες λίγα πράγματα εδώ:

    http://thezocalo.blogspot.com/2009/04/e-web-portal.html

    Συνοπτικά, ένα website με τη δομή και το περιεχόμενο ενός ΟΤΑ κοστίζει στην αγορά περίπου 3.000-5.000 ευρώ. Ένα πολύ σύνθετο web portal, με ειδικά (custom) εργαλεία ή e-shopping κάνει συνήθως 10.000-25.000 ευρώ. Όταν πληρώνουμε για ποσά π.χ. 1,2 εκατ. ευρώ, μιλάμε για υπερκοστολήγηση x100 φορές, η οποία συνήθως δικαιολογείται με αγορά απίστευτου εξοπλισμού h/w που δεν χρειάζεται ή σε συμβόλαια συντήρησης που επίσης είναι απάτη.

    Ρίξε αν θέλεις μια ματιά στην επίσημη προκήρυξη του "χρυσού" νέου site της Βουλής και θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ.

    ReplyDelete
  13. "Αν αύριο το πρωί όλοι πηγαίναμε σε ιδιωτική ασφάλιση, απλώς θα άλλαζε ο τρόπος πληρωμής του, δεν θα έκλεινε το μαγαζι"

    Δεν θα έκλεινε το μαγαζί;
    Τα 3/4 θα έκλειναν.

    Το γεγονός ότι έχουμε μόνο στη Θεσσαλονίκη , όσα φαρμακεία έχει η Αυστρία σε όλη τη χώρα και όλα βγάζουν τρελλά λεφτά δεν σου λέει τίποτε;

    ReplyDelete
  14. Όσο υπάρχουν πελάτες, που θέλουν να αγοράζουν και πληρώνουν, υπάρχουν και μαγαζιά που βγάζουν κέρδη.

    Αν εννοείς κρατικοδίαιτους προμηθευτές νοσοκομείων και "εισαγωγείς" της μιας αποθήκης, τότε ναι, αυτοί σίγουρα θα κλείσουν (και έτσι πρέπει).

    ReplyDelete
  15. Δεν έχω καμία σχέση με ιστολόγια. ΔΥ είμαι βασικά με -30% κάτω μισθό. Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί προδικάζεις ότι το site θα το φτιάξει κάποια ακριβή εταιρεία και δεν θα το φτιάξουν Inhouse τα άτομα που δουλεύουν εκεί όπως έγινε στη Διαμαντοπούλου. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί αφού είσαι τόσο ηθικός και καλός και γνώστης δεν τους κάνεις μια εθελοντική πρόταση να το φτιάξεις εσύ;

    ReplyDelete
  16. Το website του ΥΠΕΠΘ έγινε από υπαλλήλους του υπουργείου, είναι λίτο και καλό, αλλά δεν έγινε τσάμπα. Οι άνθρωποι πληρώθηκαν κανονικά το μισθό τους, στο χρόνο που έτσι κι αλλιώς θα έκαναν κάτι άλλο. Ίσως, αν ήθελαν να δώσουν το καλό παράδειγμα, να έπρεπε να πάρουν κάτι έξτρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

    Με το Δημόσιο έχω διακόψει κάθε επαγγελματική επαφή, γιατί μέχρι τώρα τουλάχιστον, οι προκηρύξεις ήταν προσχηματικές, απορροφούσε χρόνο και κόπο από όλους για την υποβολή προσφορών, για να καταλήξουν τελικά να τις απορρίπτουν όλες, όλων, με απίστευτες δικαιολογίες (ή ενίοτε χωρίς καμία αιτιολόγηση), και να καταλήγουν τελικά στους 2-3 γνωστούς αναδόχους.

    Δεν ξέρω αν η "νέα διακυβέρνηση" έχει σκοπό να τα αλλάξει, πάντως ότι έχει προκηρυχθεί μέχρι τώρα είναι στο γνωστό, αλάνθαστο, παλιό μοτίβο. Που σημαίνει είτε σπατάλη κονδυλίων των κουτόφραγκων για να πλουτίζουν οι ίδιοι 2-3 που πλούτιζαν και πριν, είτε "in-house" τζαμπατζηλίκι στις πλάτες κάποιων ορεξάτων υπαλλήλων. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο.

    ReplyDelete
  17. "Όσο υπάρχουν πελάτες, που θέλουν να αγοράζουν και πληρώνουν, υπάρχουν και μαγαζιά που βγάζουν κέρδη"

    Στη περίπτωση των φαρμακοποιών δεν υπάρχουν πελάτες.Είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.Είναι το κράτος δηλαδή που ελέγχει το δημοσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που λειτουργεί ως μονοψώνιο.Οι φαρμακοποιοί είναι το αντίστοιχο των προμηθευτών των νοσοκομείων(δευτεροβάθμια περίθαλψη), αλλά στη πρωτοβάθμια περίθαλψη λετουργούν ως μονοπώλιο.
    Είναι απο τα πιό προστατευμένα επαγγέλματα και γιαυτό και η μεγάλη μαύρη τρύπα της δημόσιας υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος.

    ReplyDelete
  18. στο twitter YoungInnovGR που φτιάχτηκε για την εκδήλωση μπορεί όποιος θέλει να δει έναν πιο αντιπρσωπευτικό διάλογο

    http://twitter.com/search?q=%23younginnovGR

    ReplyDelete
  19. Kali, aisiodoksi kai gemati prosdokies i omilia tou Ypourgou.

    Oi eykairies kai i dimiourgia dynatotiton einai aytes pou tha dikaiosoun ta logia.

    Anamenoume me enthousiasmo.

    ReplyDelete
  20. Jaga

    ego ksero oti gia na trekseis ena enimerotiko site to kostos einai stis ergatoores ki oxi sto na ftiakseis tin platforma.

    Ousiastika eksoda leitourgias grafeiou / etaireias exeis. An exeis dyo analytes me 20,000 eyro etisio kostos o kathenas, na pos ftaneis ta 40 xil.

    To erotima se ayta pou anaferesai einai an fysika piasane topo ayta ta xrimata, e ki ekei tha symfonisoume, kathos 15 xronia tora ta sites itan mia apo tis agapimenes piges armegmatos tis kratikis ageladas gia polles etaireies kai maimoudes.

    Alla an thes na ftiakseis enimerotiko portal me kathimerina kai egkyra updates tote prepei na ependyseis se anthropino dynamiko, oxi se IT.

    ReplyDelete
  21. Πάμε τώρα στους πληροφορικάριους.
    Ο δικός μου πληροφορικάριος είναι εκπαιδευτικός σε Λύκειο.Εχει "μαγαζί πληροφορικής" στο όνομα της γυναίκας του.Το μαγαζί πουλάει μηχανήματα,λογισμικό,πληροφοριακές υπηρεσίες,εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
    Ο ίδιος συμμετέχει και σε διάφορους διαγωνισμούς για προμήθειες.Πρωταγωνιστεί δε στις απεργίες και καταλήψεις και αποχές για να ελαχιστοποιεί το χρόνο παραμονής στο σχολείο και να δουλεύει στο "μαγαζί της γυναίκας του".Πληρώνει ελάχιστα τους εργαζόμενους στο μαγαζί του, τους περισσότερους με "ευέλικτη" εργασία.Ο ίδιος είναι σκληρός σοσιαλιστής προς το κομμουνιστικέ.
    Αυτό είναι περίπου το προφίλ του μέσου Ελληνα "ελεύθερου επαγγελματία" πληροφορικάριου.

    ReplyDelete
  22. @rat700:

    Σωστό αυτό που λες για τα ενημερωτικά portals. Μόνο που εδώ αναφερόμαστε στο κόστος κατασκευής όχι λειτουργίας. Ο ανάδοχος που έφτιαξε π.χ. το site του Δήμου Αθηναίων, μετά την παράδοση του έργου, παρόλο που ούτε καν δούλεψε, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τι θα κάνει ο Δήμος με αυτό. Όταν μιλάμε για ανάθεση έργου κατασκευής μιλάμε για το κόστος ΜΕΧΡΙ την έναρξη λειτουργίας του. Εσύ αναφέρεσαι στο λειτουργικό κόστος αργότερα, όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία από τον "πελάτη".

    @parmenides:
    Αυτό που περιγράφεις είναι δημόσιος υπάλληλος, καλοπερασάκιας, αργόμισθος, μάλλον κομματικά διορισμένος, με κανένα ενδιαφέρον για το αντικείμενο, ούτε σε εκπαιδευτικό ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

    Αν αυτή την εικόνα έχει και η κυβέρνηση που τόσο υποστηρίζεις τότε, δυστυχώς, βρίσκεστε ακόμα στην εποχή του '80 ("μπαμπά" Παπανδρέου). Η Πληροφορική, η αγορά, οι επαγγελματίες IT και η τεχνολογία έχει προχωρήσει με έτη φωτός από τότε. Η "δια βίου μάθηση" στον τομέα αυτό δεν είναι επιλογή αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσεις. Προφανώς μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα.

    ReplyDelete
  23. Οσο για τους σκληρους φιλελεύθερους, που κάνουν ανένδοτο κατά των ΔΥ, αν κοιταχτούν προσεκτικά στο καθρέπτη, θα δια διαπιστώσουν ότι οι περισσότεροι είναι κρατικοδίαιτοι προστατευμένοι "ελεύθεροι επαγγελματίες" που αν το κράτος τους αφαιρέσει τη προστασία θα καταρρεύσουν την επομένη.
    Ενα παράδειγμα.Μεγαλοδημοσιογράφος που χαλλάει κόσμο στο δελτίο των 8.Εργάζεται και πληρώνεται απο ένα ΜΜΕ που χρωστά εκατομύρια στο δημόσιο απο ασφαλιστικές εισφορές,φόρους και δάνεια.
    Είναι αυτός ο δημοσιογράφος ελεύθερος επαγγελματίας; Και είναι αυτοί οι εργοδότες του ελεύθεροι επαγγελματίες;

    ReplyDelete
  24. "Αν αυτή την εικόνα έχει και η κυβέρνηση που τόσο υποστηρίζεις τότε, δυστυχώς, βρίσκεστε ακόμα στην εποχή του '80 ("μπαμπά" Παπανδρέου)"

    Aκριβώς έτσι μιλάνε τα λαμόγια.

    ReplyDelete
  25. @parmenides:

    "...Aκριβώς έτσι μιλάνε τα λαμόγια..."

    Αν θέλεις να πεις κάτι εναντίον μου, πες το ξεκάθαρα, να ξέρω αν πρέπει να συνεχίσω να σου απαντώ. Είπα ότι σε flame δεν πρόκειται να με βάλει με το ζόρι κανένας πρασινοκάφρος.

    ReplyDelete
  26. @jagas

    Το ΤΕΒΕ πρεπει να καταργηθει (η τουλαχιστον οι υποχρεωτικες εισφορες) γιατι καταντησε θηλια
    στο λαιμο του καθε μικρου επιχειρηματια.

    Εχω δει πολλα σχετικα δραματα.

    Οι 700.000 που ζητησα να απολυθουν πιθανοτατα να ειναι υπερβολη, υποψιαζομαι ομως οτι υπεραριθμοι υπαρχουν και στα νοσοκομεια.
    Απλα το ΕΣΥ ειναι πανισχυρο κρατος που αποτελει τεραστια κομματικη πελατεια.

    Ναι στις ΗΠΑ υπαρχουν πολλοι ανασφαλιστοι ομως εδω υπαραχουν παρα πολλοι ανεργοι ,χρεωστες στο ΤΕΒΕ και ενας πλυθησμος που κραυγαζει ''διοριστε με στο δημοσιο να σωθω''

    Καταντησαμε σαν τα κομμουνιστικα κρατη που ειχαν νοσοκομεια αλλα και ορδες εξαθλιωμενων.

    @ Παρμενιδη

    Δεν ειναι ολοι οι επιχειρηματιες κρατικοδιαιτοι.

    Δεν εχουν ολοι καναλια και κατασκευαστικες.

    Προσωπικα δεν ειμαι ουτε σκληρος φιλελευθερος ουτε καν φιλελευθερος.

    Δεν ειμαι τιποτα.
    Απλα θα ηθελα περισσοτερη κοινωνικη δικαιοσυνη.

    Και αυτη δεν επιτυγχανεται με τους διορισμους στο δημοσιο και
    φορολογιες.

    ReplyDelete
  27. Ομιλία Υπουργού Π.Α.ΑΝ.
    21-1-2010

    ???

    eipame 20-10-2010

    ReplyDelete
  28. VALO,
    αν πρόσεξες,μιλούσα πιό πολύ για κρατικοδίαιτους "ελεύθερους επαγγελματίες".
    Αυτό θα είναι και το επόμενο μεγάλο θέμα που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, ως κοινωνία. Την απελευθέρωση,δηλαδή, των επαγγελμάτων και υπηρεσιών, στο πολύ εγγύς μέλλον.

    ReplyDelete
  29. ''διοριστε με στο δημοσιο να σωθω''

    Το στοίχημα είναι να αλλάξει αυτή η νοτροπία και να αντικατασταθεί από το θέλω "να επιχειρήσω γιατί βλέπω ευκαιρίες".

    Επίσης και στο Δημόσιο θα έπρεπε όποιος πάει να μπορεί να δημιουργήσει και όχι να μπει απλά για να σωθεί.

    ReplyDelete
  30. valo
    "Προσωπικα δεν ειμαι ουτε σκληρος φιλελευθερος ουτε καν φιλελευθερος"

    Eγώ είμαι φιλελεύθερος,σκληρος και ακραίος σε πολλά,με την ένοια της ατομικής ευθύνης,αλλά και ακραίος σοσιαλιστής,με την ένοια της κοινωνικής ευθύνης.Μια δίκαιη κοινωνία χρειάζεται αυτό το ιδεολογικό μείγμα κατά τη γνώμη μου.

    ReplyDelete
  31. Πέρα όμως απο τον οποιοδήποτε ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό,που μας δίδαξαν Ελληνες και Ευρωπαίοι στοχαστές, αξία έχει και ο πραγματισμός που μας δίδαξαν οι Αμερικάνοι.
    Και στη προκειμένη περίπτωση, στο σχολιαστικό μέρος του μπλόγκ, αξία έχουν τα επιχειρήματά μας και κυρίως το ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ τους.

    ReplyDelete
  32. Parmenides

    oute o Komfoukios na egrafe to teleytaio sxolio :)

    pantos to "epixeirein" einai filosofia zois pou prepei na allaksei se ola ta epipeda apasxolisis kai koinonikis organosis ton neon stin Ellada. Se mia oikonomia dynatotiton, opos leei ki Amartya Sen, den mporeis na dimiourgiseis dynatotites i na tairiakseis tis anagkes me tis deksiotites, an den epixeiriseis, dld an den tolmiseis, dld an den kataripseis to epidomatokentriko tropo zois ston opoio bythistike i Eyropi me protopora ti genia ton baby boomers.

    ReplyDelete
  33. "to epidomatokentriko tropo zois "

    Μου άρεσε πολύ αυτό!

    Με επιδόματα που θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές φυσικά.

    ReplyDelete
  34. bebaia o Amartya Sen anaferotane sto olo paketo dytikis / diethnous boitheias pros tis anaptyssomenes xores kai tin anagki apeksartisis ton xoron apo ayto kai tin ependysi stin kainotomia kai ti gnosi.

    Kai malista ta syndeei kai politika me ti diasfalisi tis dimokratias.

    I India px paei kala os pros ta parapano. Kai sfizei apo aisiodoksia, idiaitera stous neous.

    Malista o Economist problepei oti i anaptyksi tis Indias tha kseperasei meso/makroprothesma tis Kinas, kathos i dynamiki pou exei mesa apo tous ergates gnosis kai tin kainotomia, ypostirizomenoi apo tin eleytheria diakinisis gnosis, pliroforias ki apopseon (enanti tis Kinas), se syndyasmo me to dimografiko stoixeio pou ekei exei thetiko prosimo, tha anaptyksei mia oloena kai megalyteri oikonomia ton dynatotiton poy leei ki o Sen.

    ReplyDelete
  35. Ta mathimata gia tin Eyropi einai oti den prokeitai apla gia ena klasiko debate metaksy keynesianikis kai neoclassikistikis sxolis antimetopisis tis krisis.

    Prokeitai gia bathies tomes ston tropo organosis tou koinonikou kratous kai tis agoras ergasias, me emfasi sti dimiourgia dynatotiton, opou i ergasia epibrabeyetai kai i tempelia timoreitai.

    Dystyxos omos i tempelia (krymmeni kato apo to mandya tis epanastatikotitas) exei geneaka xaraktiristika kai metadidetai sa nosos kai sti nea genia ton "egxorion" Eyropaion.

    As einai kala omos oi "eisagomenoi" Eyropaioi, oi opoioi se opoia xora kai na tous breis einai gematoi filodoksia, antagonostikotita, maxitikotita gia epiteygmata. Kai to kanoun ayto ... epixeirontas ...

    ReplyDelete
  36. Νομίζω ότι είναι κλασική μίζερη Ελληνική στάση ή τοποθέτηση όσων αμφισβητούν την πρόθεση της πολιτείας να δημιουργήσει δίαυλους επικοινωνίας με τις πραγματικές παραγωγικές τάξεις και όχι με τις κλαδικές και παρακμιακές πανεπιστημιακές και άλλου είδους ιδρυματικές συντεχνίες.
    Είναι χαρακτηριστική η φρασεολογία που χρησιμοποιείται και δείχνει την αγωνία κάποιων για την δυναμική και την τολμηρή ατζέντα που η g700 προωθεί και αλλά και προβάλλει.
    Όμως το ζητούμενο είναι τα τοποθετηθούμε επί των δηλωθέντων και να συμμετάσχουμε σε μια ανοιχτή και απροκάλυπτη συζήτηση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
    Παρατηρώντας την τοποθέτηση του υπουργού αλλά και την στάση του πρωθυπουργού καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης και τις τοποθετήσεις του, είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρείται να μεταδοθεί ένα νέο μήνυμα στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί ένα φιλόξενο αναπτυξιακό περιβάλλον. Είναι ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το νέο ταμείο (πρώην τεμπε) αλλά πρέπει να πάνω απ’ όλα να εφαρμόσουμε κατά γράμμα το Μνημόνιο. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει πράξη τις προθέσεις της, πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το Μνημόνιο. Τον πιο σοβαρό Νόμο που ψήφισε ποτέ η Ελληνική βουλή.
    Είναι η στιγμή που η χώρα μας πρέπει να τραβήξει μπροστά αφήνοντας πίσω της το κουμμουνιστικό πρότυπο που την χαρακτηρίζει και να πορευτεί χωρίς αναστολές στις ανάγκες των σύγχρονων Δημοκρατιών.

    ReplyDelete
  37. To choose austerity is to bet it all on the confidence fairy

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2010/oct/19/no-confidence-fairy-for-austerity-britain

    ReplyDelete
  38. Οι κατεξοχήν και μοναδικοί αρμόδιοι να μιλήσουν για επιχειρηματικότητα, για δημιουργικότητα μέσα από τη δουλειά τους και για αγάπη για αυτό που κάνουν (το πιο βασικό), είναι αυτοί που ζούνε εκτός δημοσίου. Αυτοί που καθημερινά κάνουν αυτό που θέλουν, όπως πρέπει, με αντάλλαγμα την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

    Το να ακούς κρατικοδίαιτους, άεργους, επαγγελματίες πολιτικούς να λένε ότι το δημόσιο δεν είναι πανάκεια και "σωτηρία" είναι τόσο αντιφατικό που απλώς προκαλεί γέλιο. Όσο καλές προθέσεις και αν πιστέψουμε πως έχουν, είναι αδύνατο να πείσουν οποιονδήποτε με στοιχειώδη λογική και επαγγελματική πείρα, όταν είναι φανερό πως αν εργάζονταν στην ιδιωτική αγορά κάθε 6μηνο θα ήταν απολυμένοι λόγω ανικανότητας.

    Ας εξηγήσουν πρώτα την απαράδεκτη κατάσταση με την απορροφητικότητα του Γ'ΚΠΣ και τώρα του ΕΣΠΑ, τα πρόστιμα που πέφτουν βροχή από την ΕΕ για κακοδιαχείριση, το γιατί η βάση της καινοτομίας, η Ψηφιακή Παιδεία, εξαφανίζεται από τα Γυμνάσια και Λύκεια με το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει η Διαμαντοπούλου, και μετά συζητάμε για επιχειρηματικότητα, καινοτομία και άλλα τέτοια "αναπτυξιακά".

    ReplyDelete
  39. Αρα, ο μοναδικός αρμόδιος να ομιλεί, επι παντός επιστητού, με ύφος 100 καρδιναλλίων, είσαι εσύ.
    Δεν γνωρίζω άλλον, σαυτή τη χώρα, που να έχει αυτές τις προδιαγραφές.

    ReplyDelete
  40. Αν κρίνουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι (τελικά) γύρω στους 1,2 εκατ. και το ενεργό εργατικό δυναμικό είναι περίπου 5,6 εκατ., προφανώς οι "πλέον αρμόδιοι" είναι 4,4 εκατ. (πλην των επαγγελματιών πολιτικών). Απλή αριθμητική.

    ReplyDelete