Monday, October 4, 2010

Η Κίνα αφύπνισε τα ζωώδη ένστικτα

Πριν από 12 μήνες σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ αφόριζε τη συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ με την COSCO, σχετικά με την παραχώρηση της λειτουργίας του προβλήτα 2 του ΟΛΠ για εμπορική αξιοποίηση από την κινεζική εταιρεία. Οι πρώτες μέρες της τότε νεοσύστατης κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από εικόνες παράλυσης στο λιμάνι σε συνδυασμό με μια αμφίσημη, αν όχι πλήρως παρακωλητική στάση από πλευράς επίσημης πολιτείας. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ βέβαια αμφιβολίες είχε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που εκτός από τους "Ρώσους σωτήρες" του Πούτιν ποτέ δεν είδε στον ορίζοντα άλλη εναλλακτική. Αλλά και η ίδια η ΕΕ, που παραδοσιακά κοιτάζει τις κινεζικές επενδύσεις σε υπομοδές και δίκτυα έβλεπε την απόβαση των Κινέζων σε ευρωπαϊκό έδαφος με καχυποψία.

Ένα χρόνο μετά, κι αφού η ελληνική κρίση χρέους έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή και ακολούθως βαθιά ύφεση, οι Κινέζοι επιστρέφουν στο Λιμάνι του Πειραιά, αυτή τη φορά μετά βαϊών και κλάδων, ως ήρωες. Στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ευρωασιατικής Συνόδου χειροκροτούνται. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κοιτώντας και τη ραγδαία οικονομική προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών στέλνουν μηνύματα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Τα ζωώδη ένστικτα αφυπνίζονται σιγά σιγά. Πέρυσι ήταν ο μπαμπούλας της αποικιοκρατικής σύμβασης COSCO-ΟΛΠ, το σκιάχτρο το οποίο φόβιζε κυβέρνηση και πολίτες από το να δεχτούν τις κινεζικές επενδύσεις. Σήμερα “ο κινέζος” είναι ο μεσίας που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα, επενδύοντας σε υποδομές μεταφορικών δικτύων, αγοράζοντας ελληνικό λάδι και ομόλογα, δημιουργώντας ταμείο για τη ναυπήγηση των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών στην Κίνα. Σημειωτέον ότι ο ελληνικός στόλος μεταφέρει το 40% των κινεζικών προϊόντων στον πλανήτη. Αναμφίβολα μιλάμε για σημαντικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να βγει από το τέλμα και σε βάθος χρόνου να αποκτήσει πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά.

Παρόλ' αυτά είναι προφανές επίσης ότι, όταν δεν αναλωνόμαστε σε μίζερες συνομωσιολογικές θεωρίες, παραμένουμε λαός που τέρπεται παράγοντας λήρους και χορταίνει καταναλίσκοντας ανεμώλια έπη. Ας είναι! Σ' αυτή τη φάση η ψυχολογία είναι το κλειδί. Και αυτή είναι και η μεγαλύτερη μέχρι στιγμήςσυμβολή της κινεζικής επίσκεψης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δημιουργείται μια θετική επενδυτική αφήγηση. Βάσιμη ή όχι θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να παίξουμε μπάλα στο νέο περιβάλλον. Η ευκαιρία υπάρχει.

51 comments:

  1. Θαυμάσιο και επίκαιρο το άρθρο σας.Αντί οποιουδήποτε δικού μου σχολίου, σας μεταφέρω μια παράγραφο από το βιβλίο των Akerlof-Shiller: "Animal Spirits"

    "Ακριβώς,όπως οι ασθένειες μεταδίδονταιμέσω της μόλυνσης,το ίδιο συμβαίνει με την εμπιστοσύνη,ή την έλλειψη εμπιστοσύνης.Στη πραγματικότητα,η εμπιστοσύνη ,ή η έλλειψή της,μπορεί να είναι τόσο μεταδοτική όσο μια ασθένεια.Η επιδημία της εμπιστοσύνης ή η επιδημία της απαισιοδοξίας μπορεί να προκύψει μυστηριωδώς απλώς επειδή υπήρξε αλλαγή στο τρόπο μετάδοσης ορισμένων τρόπων σκέψης".
    Animal spirits
    G.Akerlof-R.Shiller

    ReplyDelete
  2. H υπερμαθηματικοποίηση και κυρίως η υπερλογιστικοποίηση της οικονομικής επιστήμης, και η επικράτηση αυτής της αντίληψης ολοκληρωτικά τα τελευταία χρόνια, παραμέρισε το κυρίαρχο ρόλο που παίζουν στη συμπεριφορά και στις αποφάσεις του ανθρώπου οι άλογες ανάγκες του.

    ReplyDelete
  3. Η Κίνα άρχισε να συμπεριφέρεται ως παγκόσμια υπερδύναμη.Με όπλο τα άφθονα κρατικά κεφάλαια.Ξέρει ότι το κινεζικό θαύμα θα κρατήσει "μόνο 3 μερες" αν ο Ευρωπαίος και ο Αμερικάνος καταναλωτής σταματήσει να αγοράζει τα προιότα της.Αυτή είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της.Και ήλθε στην Ελλάδα με σκοπό να ανοίξει το πουγκί της για να στήσει την "Ωραία Πύλη" της Ευρώπης,η οποία αργότερα αν χρειαστεί μπορεί να λειτουργήσει και ως η "κερκόπορτα"
    της Ευρώπης.

    ReplyDelete
  4. Θα ήθελα να κάνω ορισμένα σχόλια για την "Κινεζική επέλαση":

    1)H EE η πιο σωστά το 4ο Ραιχ καλοβλέπει πλέον τους Κινέζους όπως και τους Ρώσους μετά την στροφή της Γερμανικής πολιτικής προς την πραγματική ενδοχώρα τους την Ανατολή.

    2)Στο πλαίσιο της παραπάνω πολιτικής η ευρωπαική περιφέρεια χάνει την αξία της για το Ραιχ και εγκαταλείπεται στην τύχη του.

    3)Ο ελληνικός εφοπλισμός είναι απάτριδος και πλήρως ενταγμένος στο διεθνές καπιταλιστικό κεφάλαιο. Η εθνική συνεισφορά του είναι ελάχιστη σε σχέση με το μέγεθός του.

    4)Οι παραδοσιακά χερσαίες δυνάμεις χρειάζονται μια ουδέτερη εμπορική ναυτική δύναμη για τις μεταφορές τους αλλά και για να αντλήσουν πολύτιμο Know-how που δεν κατέχουν. Τι καλύτερο από τον διεθνοποιημένο και απάτριδο ελληνικό εφοπλισμό που μόνος σκοπός του είναι το κέρδος και που δεν εκπροσωπεί και κανένα άλλο εθνικό συμφέρον.

    5) Με τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος συναλλαγματικός πόλεμος ως συνέχεια του ιδιότυπου οικονομικού πολέμου που μένεται τα τελευταία 2 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τα "καλύτερα" έρχονται.

    Αντί των ψυχολογικών ασκήσεων αισιοδοξίας θα αναφερθώ στα 5 γνωστά ψυχολογικά στάδια της "απώλειας":

    1. Άρνηση
    2. Θυμός
    3. Διαπραγμάτευση
    4. Κατάθλιψη
    5. Αποδοχή

    Θα κλείσω με μια ιστορική αναφορά καθώς θεωρώ την ιστορία ασφαλέστερο δάσκαλο από την ψυχολογία:

    Λέχθηκε από τον αρχηγό των Γαλάτων Βριέννιο την στιγμή που μετά από αντιρρήσεις των Ρωμαίων για το σωστό βάρος χρυσού, που θα καταβάλλονταν ως λύτρα για την απελευθέρωση των Γαλατών αιχμαλώτων από την Ρώμη, έριξε το ξίφος του πάνω στη ζυγαριά αναφωνώντας Vae victis.

    -Ουέ τοις ηττημένοις!!!

    ReplyDelete
  5. Η Δύση, Ευρώπη και ΗΠΑ,φαντάζουν στα μάτια της Κίνας αλλά και άλλων(Τουρκία,Ιράν, εκπροσώπων του μετριοπαθούς και ριζοσπαστικού Ισλάμ αντίστοιχα) ως ο "Μεγάλος ασθενής".Επομενως υπάρχει "Δυτικο ζήτημα", κατά αντιστροφή προς το πάλαι ποτέ "Ανατολικό ζήτημα".Η Δύση πεθαίνει δημογραφικά και όχι οικονομικά.Η Κίνα,που πήρε το δρόμο της "δυτικοποίησης" φιλοδοξεί να είναι ο συνεχιστής του ¨δυτικού πολιτισμού που θα τον εμπλουτίσει, ζευγαρώνοντά τον, με τον Κομφουκιανισμό.
    Γιαυτό και ήλθε να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελλάδα ,τη γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού.Η Κίνα θα πέξει πολιτισμικά στη διεθνή σκακιέρα σε αντίθεση με τις ανερχόμενες θεοκρατικές δυνάμεις.Και θα κάνει στρατηγική συμφωνία με την ασθενή δύση.Για να υπάρχει όμως Δύση πρέπει να την βοηθήσει να ζήσει έστω και σε δεύτερο ρόλο.

    ReplyDelete
  6. H Kίνα είναι μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα.Γοητεύτηκε απο το καπιταλισμό,τον υιοθέτησε, ως το οικονομικό σύστημα που ταιριάζει, όσο κανένα άλλο, στη κινέζικη κουλτούρα,και τώρα τον αποθεώνει.Οι αντίπαλοί της δεν βρίσκονται πιά στην Ευρώπη και Αμερική αλλά στην Ασία.

    ReplyDelete
  7. Η Ελλάδα υπέφερε απο έλλειψη εμπιστοσύνης διεθνώς.Και το χειρότερο απο έλλειψη αυτοπεποίθησης των ίδιων των πολιτών της.Και ήλθαν οι Κινέζοι και μας είπαν:"Ελληνες σας εμπιστευόμαστε.Εσείς και εμείς είμαστε οι δυό πιό ωραίοι λαοί του κόσμου και της ιστορίας".Η αισιοδοξία μας ανέβηκε μονομιάς στα ύψη.Είχε αρχίσει βέβαια να ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα απο τις διεθνείς επιτυχίες του ΓΑΠ.Τώρα οι φορείς του ιού της απαισιοδοξίας δυσκολεύονται να βρούν μη ανοσοποιημένα θύματα.Και η Ελλάδα χέρει-χέρι με το ΓΑΠ πορεύεται το "δρόμο της Αρετής".

    ReplyDelete
  8. Αυτό που ονομάζουμε Δύση τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας έχασε πια την σημασία του. Υπάρχει μεγάλη πολυδιάσπαση. Οι κινέζοι έχουν καταφέρει σε πολύ σύντομο χρόνο να αποδομήσουν πλήρως τα δυτικά ιδεολογήματα του στιλ οι δημοκρατίες είναι αποδοτικότερες στην καπιταλιστική οικονομική διαχείριση κτλ.

    To σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιούργησε ένα επικίνδυνο παράδειγμα επιτυχημένης απολυταρχικής διακυβέρνησης με όρους οικονομίας που φαίνεται να γοητεύει τους Ρώσους αλλά κυρίως τους Γερμανούς με την μακρά παράδοση στον εθνικοσοσιαλισμό.

    Οι χερσαίες δυνάμεις συνασπίζονται γι άλλη μια φορά.

    Κάτω από την μποτα του 4ου Ραιχ το ευρωπαικό κοινωνικά ευαίσθητο οικονομικό μοντέλο που έχτισε κυρίως η σοσιολδημοκρατία τον περασμένο μισό αιώνα πέρασε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    ReplyDelete
  9. Μπορεί τα κανάλια να το έχουν κάνει αβαβά, όπως και την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφους σε εντεταλμένη κυβερνητική υπηρεσία, αλλά εγώ οφείλω να το αναφέρω ΚΑΙ εδώ, για να τελειώνουν επιτέλους τα σχόλια περί "αναγκαστικής" προσφυγής στο ΔΝΤ:

    «Εξομολόγηση» του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για την ελληνική οικονομία και τον Γ.Παπανδρέου (6/10/2010):

    >> http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231061804

    >> http://www.zoomnews.gr/?p=53696

    Τα προσχήματα τελείωσαν, οι μάσκες πέφτουν.

    ReplyDelete
  10. Όσο και να πασαλείβουν την επέλαση των Κινέζων ως βήμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αποτελεί άλλη μια ξεδιάντροπη κωλοτούμπα από τους μάστορες της τέχνης (και με βραβείο πλέον, από την περασμένη Κυριακή).

    Το ότι η Κίνα θεωρείται (και είναι ως ένα βαθμό) ένα από τα πιο αντιδημοκρατικά και καταπιεστικά καθεστώτα στον πλανήτη, το ότι έχει σχεδόν αστείο εργασιακό επίπεδο και το ότι εξαγοράζει ότι κινείται ή δεν κινείται τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς κανένα φραγμό ή έστω πρόφαση, αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν εδώ στη μπανανία. Αρκεί αν έρθει ζεστό χρήμα, με κάθε τίμημα. Ξέρετε πως λέγεται αυτό; Πορνεία. Στην περίπτωσή μας, πολιτική και εθνική.

    Από την άλλη, ας δεχτούμε να έρθουν οι Κινέζοι οι οι Ρώσοι ή οποιοσδήποτε "θεσμικός επενδυτής" στη χώρα. Είμαστε σίγουροι ότι δεν αγοράζει μισοτιμής; Έχει γίνει κάποια μελέτη π.χ. στο λιμάνι του Πειραιά ως προς τα αναμενόμενα αντισταθμιστικά οφέλη; Είναι σίγουρο ότι τέτοιες διακρατικές συνεργασίες είναι προς το συμφέρον μας, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πως οι Κινέζοι θα φέρουν εδώ τεράστια πολυκαταστήματα, που θα "παίζουν" με αντίπαλο τα επίσης μεγάλα Ευρωπαϊκά πολυκαταστήματα που βρίσκονται ήδη εδώ, βάζοντας στη μέση κάθε άλλη "μικρή" εγχώρια επιχείρηση;

    ReplyDelete
  11. Ας μη γελιόμαστε. Οι Κινέζοι βρήκαν την ευκαιρία, είδα τη χώρα-μέλος της ΕΕ σε δεινή θέση και αποφάσισαν να βάλουν πόδι για τα καλά στην Ευρώπη.

    Μέχρι τώρα τα (λαθραία) εμπορεύματα έμπαιναν στην Ευρώπη από τη μαφία στη νότια Ιταλία. Επειδή ακριβώς δεν υπήρχε επίσημη διακρατική συμφωνία, λόγω των Ευρωπαϊκών περιορισμών, τα εμπορεύματα αυτά έμπαιναν κατά 99% στη ζούλα, χωρίς νόμιμα χαρτιά και φόρους. Τώρα, η χώρα μας θα γίνει περήφανα η πρώτη και μοναδική επίσημη "πλύστρα" Κινεζικών εμπορευμάτων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα σε αυτά ακριβώς για τα οποία κατηγορούμε τους λαθρομετανάστες, όταν λέμε ότι κάνουν κακό στην εγχώρια αγορά. Τώρα θα κάνουμε εμείς το ίδιο, πλήρως νόμιμα, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εύγε!

    Γιατί όμως η ΕΕ συμφωνεί με αυτό; Μα γιατί η Γερμανία (κυρίως) και οι άλλες χώρες έχουν καταλάβει προ πολλού ότι η Ανατολή είναι η επόμενη "παρθένα" αγορά για τα ακριβά Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα, αφού οι ΗΠΑ πάνε ολοταχώς (πάλι) προς ύφεση. Και επιπλέον, οι αμιγώς Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί πόροι είναι πλέον ανεπαρκείς. Χωρίς τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο από Ρωσία και Κίνα, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει στην ανηφόρα.

    Ο Κινέζος εργάτης είναι μαθημένος να δουλεύει 16 ώρες χωρίς να διαμαρτύρεται, να ζει φτωχά και να ονειρεύεται μια Mercedes Benz. Το ίδιο πάνε να κάνουν και σε εμάς εδώ, και το έχουν σχεδόν καταφέρει. Μόλις αρχίσουν να μας ταΐζουν και ρύζι, έκλεισε η μπίζνα για τα καλά.

    ReplyDelete
  12. Και κάτι τελευταίο:

    Αφού είμαστε τόσο φίλοι με τους Κινέζους και αφού η ΕΕ φαίνεται ότι τους "ανέχεται" στα σκαλοπάτια της για καθαρά οικονομικούς/ενεργειακούς λόγους, ΓΙΑΤΙ δεν δεχτήκαμε ούτε για πλάκα τα χρήματά τους, ούτε και των Ρώσων, όταν προσφέρθηκαν να μας ξελασπώσουν, λίγο πριν ο "γκαπ" πέσει με τα μούτρα στο ΔΝΤ;

    Μήπως τελικά ο Γερμανός υπουργός και ο Προβόπουλος λένε αλήθεια όταν επιβεβαιώνουν πως ο Γιωργάκης ήξερε ΑΚΡΙΒΩΣ τι συμβαίνει με το έλλειμμα και, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για αυτό μετά τις εκλογές, αλλά επεδίωξε με κάθε μέσο να μας βάλει στο ΔΝΤ, από επιλογή και όχι από ανάγκη;

    Βάζω στοίχημα ότι κάπου εδώ οι βαρέως πασοκόπληκτοι ονειροπαρμένοι εγκέφαλοι μερικών αρχίζουν να ρετάρουν, να υπερθερμαίνονται, να βγάζουν μηνύματα λάθους "...Error: Does not compute..."

    ReplyDelete
  13. A message for China

    by Paul Krugman

    http://www.nytimes.com/2010/10/01/opinion/01fri1.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  14. China

    The debate over universal values

    It is not quite true that China is rejecting Western values such as democracy. Rather, it is fighting over them ...

    Read more:
    http://www.economist.com/node/17150224?story_id=17150224

    ReplyDelete
  15. Mesut Tavaz,
    Πολύ ωραίο το άρθρο στον Economist.Η φιλευθεροποίηση του κινεζικού πολιτικού συστήματος άρχισε εδώ και χρόνια.Ο κινεζικός λαός ζεί πολύ πιό φιλελεύθερα στη καθημερινή του ζωή απο όσο νομίζουμε εμείς οι δυτικοί και αυτό οφείλεται στην απουσία κυρίαρχων θεοκρατικών αντιλήψεων στη διαχρονική του κουλτούρα.Η Κίνα φοβάται τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό περισσότερο από ότι τον φοβούνται οι, αρκετά αφελείς, δυτικοί.

    ReplyDelete
  16. Λοβέρδος: «Φεύγω σε έξι μήνες εάν...» (skai.gr, 6/10/2010):

    http://tinyurl.com/2w4tujt

    "...Τρεις στόχους μέχρι το τέλος Μαρτίου για την παραμονή του στο υπουργείο Υγείας έθεσε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής...
    «Αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχω διπλογραφικό σύστημα για τα έσοδα και τις δαπάνες των νοσοκομείων...αυτό συγκροτεί για μένα υπαρξιακό θέμα...δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υπουργός Υγείας και να παραμείνει στο υπουργείο αυτό αν μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω»..."


    Μας το υπόσχεσαι;

    Λέω να το συντομεύσεις λίγο, πριν το Μάρτιο, μπας και προλάβεις τις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

    ReplyDelete
  17. Οι Κινέζοι ήταν ανέκαθεν έμποροι. Όποιος έχει ταξιδέψει στην Ασία ξέρει ότι σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει κινεζική μειονότητα (πχ Ινδονησία, Μαυρίκιος κτλ) ασχολούνται με το εμπόριο.

    Προσπάθησαν να πατήσουν πόδι στην Αμερική αλλά έφαγαν "πόρτα" όταν προσπάθησαν να αγοράσουν διυλιστήρια.

    Στην Ευρώπη βρήκαν την ευκαιρία με την προβλήτα του ΟΛΠ.Άλλωστε η Cosco χρειάζεται μιά τοπική βάση.

    Και τότε αρχίζουν τα ωραία-
    ξεσηκώνεται το σύμπαν εναντίον των Κινέζων. Όταν ξεπερνιέται το πρόβλημα αρχίζουν τα "τάκλιν"...

    Παρασκηνιακές συζητήσεις του ΟΛΠ με την MSC (ανταγωνίστρια της Cosco)ώστε να προσορμίζονται πλοία της στην άλλη προβλήτα, μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ, καθυστερήσεις στο Θριάσιο και "βρωμικος πόλεμος" από τα συνδικάτα.

    Ο μηχανολογικός εξοπλισμός παραδόθηκε ασυντήρητος (άρα οι Κινέζοι ξόδεψαν και κάτι εκατομμύρια επιπλέον), οι του ΟΛΠ αρνούνται να εκπαιδεύσουν τους της Cosco και υπάρχει διαρκής ένταση.

    Οι Κινέζοι είναι μια ευκαιρία που δυστυχώς δεν αξιοποιούμε όπως πρέπει.
    Λαμπρή απόδειξη ? Ο ΓΑΠ ψάχνει για επενδυτές. Οι επενδυτές είναι εδώ.
    Δεν χρειάζονται ταξίδια, τομές χρειάζονται

    ReplyDelete
  18. Αληθεια ειναι τυχαιο οτι η Κινα μπηκε στην Ελλαδα και εφαγε πορτα στη Αμερικη;

    Μηπως η Ελλαδα ηταν ο ποιο αδυναμος κρικος και μπηκε μεσα;

    O Eλληνικος λαος ,τι ακριβως ωφελεια θα εχει;

    Και δεν μιλαω για τους ΔΥ που ανακουφιστικαν απο τα ομολογα που υποσχεθηκε οτι θα αγορασει η Κινα(και ετσι δεν φοβουνται οι ΔΥ μηπως κοπουν οι μισθοι τους)

    Μιλω για την υπολοιπη κοινωνια που παραγει.

    Γιατι δηλ να μην ερχονται δυτικα κεφαλαια (σουπερ μαρκετ,εταιρειες κλπ) αλλα να ερχονται Κινεζοι αραβες λιβυοι και κογκολεζοι;

    Σε τι θα ωφεληθει ο Ελληνας εργαζομενος και η Ελληνικη κοινωνια;

    To μονο που βλεπω ως ωφελεια ειναι η αγορα ομολογων.

    Ασε που υπαρχει και ο κινδυνος να απομακρυνθουμε απο τη Δυση
    και να μας θεωρησουν κινεζικη μαο
    μαο σοσιαλιστικη δημοκρατια.

    ReplyDelete
  19. valo
    να διευκρινίσω κάτι επειδή τελευταία πολύς λόγος έχει γίνει για το ποιός αγοράζει ομόλογα

    Αγοράζω ομόλογα δεν σημαίνει ότι ωφελείται ο εκδότης- μόνο στην πρωτογενή αγορά εισπράτει ο εκδότης.
    Βέβαια θα μου πεις ότι όταν υπάρχει δευτερογενής ενισχύει την πρωτογενή-και θα έχεις δίκιο

    Αυτη τη στιγμή η δευτερογενής είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
    Τις τελευταίες μέρες κάτι κινήθηκε λόγω του μεγάλου discount
    πχ τα 15ετη βρίσκονται περί το 65 και τα 3ετή στο 88
    δηλαδή σε απλά ελληνικά αποδόσεις κάπου στο 10% (σε ευρώ!) + το upside αν διακρατηθούν ως την λήξη

    Το μεγάλο τεστ ΘΑ είναι ΟΤΑΝ το ελληνικό κράτος βγάλει την επόμενη σειρά. Γιατί ?
    Διότι τότε θα πρέπει είτε να ενσωματώσει το haircut και να βγει με deep discount είτε να το δώσει ως απόδοση (είτε με συνδυασμό των 2)

    Άρα θα εισπράξει (πχ) 70, με κουπόνι 7% για να πληρώσει στη λήξη 100.
    Ότι γίνεται και με τους τοκογλύφους δηλαδή, δανείζεσαι 10 αλλά παίρνεις 7.

    Αυτα τα 70 φυσικά θα πάνε σε καλό σκοπό- θα μισθοδοτηθούν οι ΔΥ, οι του ΟΣΕ (που ο Ρεππας με περισσό καμάρι λέει ότι δεν θα απολυθούν κτλ)

    Τον λογαριασμό φυσικά θα τον πληρώσουμε εσύ, εγώ, ο parmenides, o normad, o anax, oι g700 κτλ

    ReplyDelete
  20. Σημειωτέον ότι ο ελληνικός στόλος μεταφέρει το 40%???
    27%- 30% των κινεζικών προϊόντων στον πλανήτη.

    ReplyDelete
  21. valo
    να διευκρινίσω κάτι επειδή τελευταία πολύς λόγος έχει γίνει για το ποιός αγοράζει ομόλογα

    Αγοράζω ομόλογα δεν σημαίνει ότι ωφελείται ο εκδότης- μόνο στην πρωτογενή αγορά εισπράτει ο εκδότης.
    Βέβαια θα μου πεις ότι όταν υπάρχει δευτερογενής ενισχύει την πρωτογενή-και θα έχεις δίκιο

    Αυτη τη στιγμή η δευτερογενής είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
    Τις τελευταίες μέρες κάτι κινήθηκε λόγω του μεγάλου discount
    πχ τα 15ετη βρίσκονται περί το 65 και τα 3ετή στο 88
    δηλαδή σε απλά ελληνικά αποδόσεις κάπου στο 10% (σε ευρώ!) + το upside αν διακρατηθούν ως την λήξη

    Το μεγάλο τεστ ΘΑ είναι ΟΤΑΝ το ελληνικό κράτος βγάλει την επόμενη σειρά. Γιατί ?
    Διότι τότε θα πρέπει είτε να ενσωματώσει το haircut και να βγει με deep discount είτε να το δώσει ως απόδοση (είτε με συνδυασμό των 2)

    Άρα θα εισπράξει (πχ) 70, με κουπόνι 7% για να πληρώσει στη λήξη 100.
    Ότι γίνεται και με τους τοκογλύφους δηλαδή, δανείζεσαι 10 αλλά παίρνεις 7.

    Αυτα τα 70 φυσικά θα πάνε σε καλό σκοπό- θα μισθοδοτηθούν οι ΔΥ, οι του ΟΣΕ (που ο Ρεππας με περισσό καμάρι λέει ότι δεν θα απολυθούν κτλ)

    Τον λογαριασμό φυσικά θα τον πληρώσουμε εσύ, εγώ, ο parmenides, o normad, o anax, oι g700 κτλ

    ReplyDelete
  22. Η Κίνα, σαυτή τη φάση, επιλέγει να φερθεί, στον υπόλοιπο κόσμο,μερκαντιλιστικά και όχι μιλιταριστικά.Δείχνει να θέλει να πιάσει την Ιστορία λίγο πρίν τη δημιουργία του Ευρωπαικού θαύματος,περίοδο κατα την οποία κυριαρχούσε ο μερκαντιλισμός, που σφράγισε τον πλανήτη τα τελευταία 400 χρόνια.Αντιγράφει τη "Δύση",την ιστορική κυρίως.Το φωνάζει άλλωστε σε όλους τους τόνους.

    ReplyDelete
  23. Η σημερινή Κίνα είναι μια χώρα στην οποία κυριαρχεί η ρύπανση,ο συνωστισμός,η καταστροφή του περιβάλλοντος,η φτώχεια,οι τεράστιες ανισότητες.
    ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ.Δεν θα μπορούσε εύκολα να ζήσει σαυτή τη χώρα ένας "δυτικός" ούτε για ένα μήνα.Δεν υπάρχει τίποτε απο αυτό που ορίζει ως ποιότητα ο Ευρωπαίος στη καθημερινή ζωή .Εκτός αν ζείς σε κάποιο γκέτο πλουσίων φρουρούμενος.Αυτό όμως είναι μια νεοπλασματικού τύπου ζωή.

    ReplyDelete
  24. ο Κινέζος όμως είναι υπομονετικός,καρτερικός,ασκητικός,φιλόπονος,παραγωγικός και όχι καταναλωτικός,σχεδόν πρωτεστάντης.

    ReplyDelete
  25. Στην Ελλάδα οι Κινέζοι δεν έρχονται ούτε για πλιάτσικο ούτε για αρπαχτή.Ερχονται να επενδύσουν στο μέλλον τους.Κινούνται στρατηγικά με μακρυπρόθεμο γεωπολιτικό ορίζοντα.

    ReplyDelete
  26. Τί γίνεται όμως με το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας; Μοιάζει με αυτό της Ευρώπης;
    Τυπικά ναί.Ουσιαστικά όχι.Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν γενάνε οικειοθελώς ενω οι Κινέζοι τούς επιβάλλεται.Πως θα αντιδράσουν τα ζευγάρια άν αρθεί αυτή η απαγόρευση και τους δοθεί η εντολή να γεμίσουν το κόσμο Κινεζόπουλα; Νομίζω ότι η απάντηση σαυτό το ερώτημα θα κρίνει και το μέλλον της Κίνας.Σήμερα δεν υπαρχουν οι λιμοί και λοιμοί που αποδεκάτιζαν στο παρελθόν τους νεανικούς πληθυσμούς.Αρα όσοι πιστεύουν στην αποστολή της τεκνογονίας έχουν το μέλλον με το μέρος τους;Η ιστορία έχει τις δικές της απαντήσεις που ούτε η ίδια δεν τις γνωρίζει αν πρώτα δεν συντελεστούν.

    ReplyDelete
  27. @ ser

    os pros to teleytaio sou sxolio, symfonoume, ousiastika opoia methodo xrimatodotisis kai na dialekseis, to apotelesma tha einai xontrika to idio, diogkosi tou ethnikou xreous kai metakylisi tou koinonikou kostous apopliromis tou sto mellon.

    Ennoeitai pos an de ginoun rizikes diarthrotikes allages ston eyrytero dimosio tomea tote osa omologa kai na paroume apo tous Kinezous i tous Norbigous pali stin idia kai xeiroteri thesi tha eimaste. Apla tha exoume dieyrinei to kalathi ton ypoxreoseon mas se ofeiletes, ki endexomenos me synepeies sto dixty politikis isoropias / prostasias / synergasias mas metaksy paradosiakon kai neon "eyergeton" mas.

    Eida oti o Oli Ren gkriniazei pali gia ta oikonomika / logistika tou eyryterou kratous. En merei poly kala kanei, giati dinei to minima oti ektos kentrikis kybernisis to eyrytero kratos mpazei kai xreiazetai metarrythmisi. En merei bebaia taytizetai xronologika me tin episkepsi ton Kinezon kai tin episimopoiisi tis neas epoxis gia tin EE, stin opoia i Kina pleon bazei podi gia ta kala. Teleionei i pantodynamia ton Germanon kai ton Gallon kai i Ellada paradoxos paizei rolo katalyti sto "neo megalo paixnidi".

    Alla en telei na mi geliomaste. O monodromos gia tin Ellada einai safis. O Kallikratis itan mia poly kali arxi gia tin taktopoiisi tou eyryterou dimosiou tomea, alla mono i arxi. Kala tha kanei to IMF kai i EE na egkatastisoun prosopiko na ekpaideysei tous ypallilous mas kai na stisei to neo mixanismo.

    Episis pisteyo oti me to peras ton dimotikon eklogon to PASOK tha ksanapei tin alitheia, kai tha proxorisei se perikopi tou megethous tou eyryterou kratous, apo ypyresies mexri kai etaireies, deko, organismous kok.

    ReplyDelete
  28. Οταν μιλάμε για δημογραφική έκκρηξη και τις ευεργετικές επιπτώσεις της στην ανάπτυξη πάει ο νούς μας στην άλλη ανερχόμενη υπερδύναμη της Ασίας,την Ινδία.Εμείς,ως Ελλάδα, πήγαμε να παίξουμε Ινδία αλλά δεν μας βγήκε γιατί το πολιτικό σύστημα της Ινδίας είναι δυσκίνητο στο τομέα των ξένων επενδύσεων και επι πλέον είναι πολύ πίσω απο τη Κίνα στο γεωπολιτικό παιχνίδι.Εχει όμως μέλλον.Γιαυτό ο ΓΑΠ συναντήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες με τον ανιπρόεδρο της ινδικής κυβέρνησης και τα είπαν για αρκετή ώρα.
    Πρέπει να καταλάβουν και οι Ινδοί ότι η αναπτυξιακή βοήθεια τώρα ΔΕΝ πάει απο τις αναπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες αλλά το αντίστροφο.

    ReplyDelete
  29. Parmenidi

    i Kina pou den eixe dimografiko problima, logo tou kratikou parembatismou apektise apotoma kai katakoryfa zitima dimografikis giransis tou plythysmou tis ta teleytaia 10-15 xronia.

    Sto metaksy i beltiosi tou oikonomikou epipedou ton politon tis leitoyrgei antistrofa os pros tin plythysmiaki ayksisi.

    Parola ayta i Kina einai ayti ti stigmi ena "zontano ergastirio" opou dokimazontai diafora montela koinonikis kai ygeionomikis asfalisis kai frontidas, kyrios se astikous plythysmous.

    Endexomenos to neo stadio anaptyksis tha einai i idrysi ethnikou systymatos koinonikis asfalisis kai mia pararilli strofi stin ayksisi tis esoterikis katanalosis me mia taytoxroni ayksisi misthon kai diathesimon theseon ergasias. Kata tin prosopiki mou apopsi einai monodromos gia na mi metatrapei i anaptyksi tis Kinas se mia megali fouska.

    ReplyDelete
  30. China offers EU a hand on financial reform
    By Dimitris Kontogiannis in Athens
    Published: October 2 2010 20:24 | Last updated: October 3 2010 19:15
    Wen Jiabao, China’s premier, lifted spirits during a weekend visit to Athens at the start of a one-week European tour by offering to buy Greek bonds when the country returns to the markets and seeing scope for a sharp increase in bilateral trade and investment.
    Speaking before Greece unveils its 2011 draft budget, which is expected to set a deficit of 7.1-7.2 per cent of gross domestic product next year from a revised 7.8-7.9 per cent in 2010, Mr Wen said he believed the country was starting to emerge from its financial crisis.
    He also promised that China would not reduce its holdings of European government bonds but urged the European Union to recognise China as a market economy, a status that would make it less vulnerable to anti-dumping duties under World Trade Organisation rules.
    Mr Wen’s speech comes on the eve of a trip to Brussels, where he is due to attend an EU-China summit before going on to Germany, Italy and Turkey.
    At the summit, he is likely to come under pressure for what the EU sees as an undervalued renminbi, and for what European business leaders have recently sharply criticised as protectionist industrial policies.
    The premier vowed to double bilateral trade volumes with Greece in the next five years and referred to increased co-operation between the two sides in other areas such as logistics and shipping.
    Fokion Karavias, general manager of global markets at Eurobank EFG in Athens, said the offer to buy Greek bonds was “important”, coming after an encouraging statement from the Norwegian sovereign fund.
    “It shows that some real money accounts are looking again at Greek bonds with interest,” he said.
    The Greek government has repeatedly said it would like to resume issuing bonds next year, although it looks a formidable task at this point with Greek 10-year bond yield spreads over German bunds at more than 800 basis points despite a rally in the past 10 days.
    With consumer spending expected to remain stagnant or fall further in 2011 and domestic investment spending in doldrums, Greece’s only hope for recovery rests on a pick up in exports and foreign direct investments, according to economists. To this extent, the government has launched a campaign to attract foreign investment from cash-rich countries such as China and Qatar.

    ReplyDelete
  31. China offers EU a hand on financial reform

    By Dimitris Kontogiannis in Athens

    Published: October 2 2010 20:24 | Last updated: October 3 2010 19:15


    Wen Jiabao, China’s premier, lifted spirits during a weekend visit to Athens at the start of a one-week European tour by offering to buy Greek bonds when the country returns to the markets and seeing scope for a sharp increase in bilateral trade and investment....

    http://www.ft.com/cms/s/0/98e5bbd6-ce58-11df-a156-00144feab49a,dwp_uuid=79cadde4-5c1b-11df-95f9-00144feab49a.html?ftcamp=Late_cta1a/NL/CEOctober2010/Vanilla_eurocs/0/

    ReplyDelete
  32. "Το Συμβούλιο της Επικτατείας (ΣτΕ) ακυρώνει το μνημόνιο" (3/10/2010):

    http://www.nomoneynodebt.gr/details.php?id=349

    "...Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα του τύπου (βλ Πρώτο Θέμα 3/10) η εισήγηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει ως αντισυνταγματικές, τουλάχιστον, τις περικοπές στους μισθούς και συντάξεις αλλά και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων..."

    Το επόμενο αναπτυξιακό βήμα της νέας διακυβέρνησης θα είναι το outsourcing της Δικαιοσύνης στους Κινέζους συνεργάτες μας.

    Σιγά μην ασχολούμαστε τώρα με τους δικούς νόμους. Εμείς έχουμε πλέον ένα, το λέμε μνημόνιο (version 2.0)

    ReplyDelete
  33. "Ο Αυριανισμός του jaga και τα ζωώδη ένστικτα"

    Το επόμενο πόστ.

    ReplyDelete
  34. "...Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες...",υιοθετημένες απο τους απανταχού Αυριανιστές,προεξάρχοντος εμού , του Jaga..."

    Αμα δεν μας δείξεις το βίντεο δεν μας πείθεις.

    ReplyDelete
  35. "(βλ Πρώτο Θέμα 3/10)"

    Αφού τις πληροφορίες τις έχεις απο το Κομιστή,άστο το βίντεο, στείλε κανένα ντι βι ντι.

    ReplyDelete
  36. Τα αρθρα των G700 ειναι εξαιρετικα, καθως και οι αποψεις που ριχνουν στο τραπεζι για συζητηση. Βεβαια καποιοι σχολιαστες, παρολο το επιπεδο τους, ισως, σε μια παρατεταμενη εφηβεια, προσπαθουν να μας πεισουν, σαν κατι εξωγηϊνους που καρπωνονται μερος των φορων μας, για να σωσουν την ψυχη μας!, για το απολυτο καλο και το απολυτο κακο. Επλιζω να ενηλικιωθουμε ολοι!(στο μυαλο!)
    Αυτο που θελω να φερω στην συζητηση, ειναι οτι η ιστορια της κρισης ειναι διεθνης. Ολοι χρωστανε, Γερμανια, Γαλλια, μεχρι και οι ΗΠΑ. Εχω την εντυπωση, οτι μονοι μας δεν μπορουμε να το αντιμετωπισουμε, χωρις, εννοω, καποιου ειδους συνεννοησης και με τους αλλους λαους. Τωρα τι συνεννοηση, σε ποιο επιπεδο και με ποιους δεν το ξερω. Παντως ειναι οι πολιτες ολων των χωρων, που πληρωνουν πολυ ακριβα την κριση (σε ποιους;).

    ReplyDelete
  37. @Normad:

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1043137

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=178061

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=202327

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/08/2010_411350

    "...Στην προσφυγή υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψήφιση του σχετικού νόμου ήταν πλημμελής, καθώς δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 των βουλευτών. Επιπλέον τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολογία όταν λαμβάνονται μέτρα που θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία προστατεύονται και από διεθνείς συνθήκες..."

    http://www.antinews.gr/?p=61554

    "...Ο ΔΣΑ και οι άλλοι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο Ν. 3845/2010 είναι αντισυνταγματικός καθώς δεν ψηφίστηκε όπως προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι “για την ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων όλων των βουλευτών”..."

    Πρέπει επιτέλους να μάθεις τη διαφορά μεταξύ της είδησης και του σχολιασμού της είδησης. Εκτός αν έχεις insider info από μέλη του ΣτΕ που σε έχουν ενημερώσει για το αντίθετο. Εγώ σχολίασα το δημοσίευμα, δεν είπα ότι είναι σίγουρη αλήθεια. Αλλά φαίνεται ότι ο πανικός έχει αρχίσει να μεταδίδεται και να φαίνεται.

    Τουλάχιστον μάθε να χρησιμοποιείς το Google πριν γεμίσεις με εμπαθή spam τα σχόλια εδώ. Όσο και να προσπαθείς, εδώ και καιρό, δεν πρόκειται με τίποτα να με βάλεις σε flame.

    ReplyDelete
  38. Ορίστε κι άλλη μια "Αυριανική" είδηση, η οποία επίσης έχει γίνει γαργάρα από ΟΛΑ τα κανάλια:

    "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για διακοπή πρόσβασης στους Elsevier και Wiley" (ΣΕΑΒ, 1/10/2010):

    http://www.heal-link.gr/journals/newsl.jsp?n_Id=78

    Υπόψη ότι ο Δ. Σπινέλης, πριν γίνει Γ.Γ στη ΓΓΠΣ όπου είναι σήμερα, είχε επισημάνει το πρόβλημα από πέρυσι, όταν είχε πέσει πάλι blackout στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ:

    http://www.spinellis.gr/nojournal/

    Άντε τώρα να δούμε τι μαγικά θα σκαρφιστούν στο ΥΠΕΠΘ για να μας πείσουν ότι πάλι φταίνε οι κουτόφραγκοι για το δικό μας κατάντημα.

    ReplyDelete
  39. Για το συγκεκριμένο θέμα, ένα αρκετά πλήρες "ιστορικό" από πέρυσι:

    http://thezocalo.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html

    ReplyDelete
  40. @jaga

    Οποιος καταφεύγει στη πιθανότητα κάποιου ψώνιου ή εκτός τόπου και χρόνου ή σταλινικού κατάλοιπου ή αυριανιστή σαν και του λόγου σου δικαστή, που θα μπορούσε να δημιουργήσει συνταγματικά προβλήματα στη πρόοδο της χώρας, βρίσκεται ο ίδιος σε κρίση πανικού.
    Μου κάνει όμως εντύπωση που το παίζεις αναρχοτέτοιος και παράλληλα επικαλείσαι το Σύνταγμα για να σε βγάλει απο το αδιέξοδο των επιλογών σου, όπως θα έκανε η χειρότερη συντηριτικούρα.Ιλαροτραγικό το βρίσκω.

    ReplyDelete
  41. solaris

    τα μαθήματα από την κρίση αλλά και από άλλες πολλές κρίσεις στην ιστορία είναι πολλά, και σε ένα βαθμό επίσης κοινά.

    Αλλά, υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

    Η Ασιατική κρίση του 97-98 σε συνδυασμό με τους διδακτισμούς της Δύσης και το διεθνή διασυρμό των Ασιατικών χωρών ως διεφθαρμένες, υπανάπτυκτες και διογκωμένες ως προς τις πραγματικές τους δυνατότητες, δημιούργησε την εξής μαμούθια δυναμική. Με εργαλείο τους το πολιτιστικό και κοινωνικό στοιχείο της αποταμίευσης σε ατομικό επίπεδο, καταφέρανε να αποταμιεύσουνε τεράστια ποσά σε συλλογικό επίπεδο έτσι ώστε να αποφύγουνε πιθανές κρίσης εμπιστοσύνης / ρευστότητας στο μέλλον. Εν μέρει λοιπόν η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό λοιπές ανατολικές χώρες αγόρασαν το χρέος της Δύσης με τις αποταμιεύσεις τους, δίνοντας τροφή/ρευστότητα στο διψασμένο υπερκαταναλωτικό κοινό της Δύσης. Διατηρώντας ταυτόχρονα αυστηρές μακροοινομικές πολιτικές νομισματικής, δημοσιονομικής και συναλλαγματικής σταθερότητας - σε συνεργασία με ΔΝΤ μερικές χώρες από αυτές - καταφέρανε όχι απλά να σταθούνε στα πόδια τους σήμερα αλλά να κερδίσουν ένα τεράστιο στρατηγικό / συγκριτικό πλεονέκτημα ρευστότητας και αναπτυξιακής δυναμικότητας που λείπει παντελώς από τη Δύση. Στο πλαίσιο ειδικά της παγκόσμιας οικονομικής φιλελευθεροποίησης, η δυναμική για τις χώρες αυτές να καλύψουν την ψαλίδα της κατανομής του παγκόσμιου ΑΕΠ αυξάνεται κατακόρυφα.

    Τώρα, η συστημική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, βρήκε αντίθετα απροετοίμαστες, κοιμισμένες, τις χώρες της Δύσης, στην κάθε μία από τις οποίες βγήκαν στην επιφάνεια τα άπλητα ετών/δεκαετιών και χειροτέρευσαν τις προοπτικές για οικονομική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή. Στην ΕΕ δε όπου για χρόνια τα πραγματικά προβλήματα πολιτικού οράματος κρυβότανε κάτω από το χαλί, ξέσπασε μια μεγάλη υπαρξιακή κρίση που στο κέντρο της έχει το ερώτημα του τι Ευρώπη θέλουμε, και με τι κατανομή πολιτικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων.

    Όπως καταλαβαίνεις η είσοδος της Κίνας στην αγορά χρέους της ΕΕ (μέσω της κερκόπορτας της Ελλάδας) κατόπιν αγοράς σχεδόν ολόκληρου του χρέους των ΗΠΑ, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή της μετάβασης σε μια νέα, όχι τόσο σταθερής, όπου οι γνωστές πολιτικές ισορροπίες των μπλοκ της Δύσης λυγίζουν, κι όπου η ΕΕ μέσω της παραδοσιακής της ηγεμόνιδας Γερμανίας δείχνει να έχει μείνει χωρίς αντανακλαστικά.

    Η έφοδος Όλι Ρεν στην Αθήνα, τα άρθρα του Economist για το πώς και γιατί η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα σε ανάπτυξη, γνώμες όπως η αρχή των συναλλαγματικών και εμπορικών πολέμων, προτάσεις για την εφαρμοήγή των κανόνων του WTO στην Κίνα ή αλλιώς την ανάγκη προστατευτικών μέτρων από ΗΠΑ κι ΕΕ, που λαμβάνουν τόπο τις τελευταίες μέρες εν όψει παρουσίας της Κίνας σε ΕΕ και διεθνή σκηνή, δεν είναι καθόλου τυχαία.

    Το ερώτημα φυσικά είναι αν η Ελλάδα, καταλύτης παραδόξως,όπως λέει ο Ρατ700, μπορέσει να μεταβεί σε μια εποχή "μετριοφροσύνης" κι "εργατικότητας", κι ας αφήσει το νέο μεγάλο παιχνίδι στις νέες μεγάλες δυνάμεις...

    ReplyDelete
  42. παρμενίδη

    έχεις πολύ χρώμα στα σχόλια σου αλλά αναστατώνεις τα πνεύματα μας. Αν μπορούσε η ξεχειλίζουσα αισιοδοξία σου να μεταδοθεί και στο εργατικό δυναμικό μας ίσως να πειθόμασταν μια ώρα νωρίτερα για τις θυσίες που όλοι πρέπει να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο για να βγούμε από το τέλμα. Και μιλώντας για θυσίες, για να μην παρεξηγηθούμε, ας εννοήσουμε αρχικά και πάνω απόλα τα αυτονόητα, δλδ παραγωγή αυτών που ορίζονται ως αρμοδιότητες στη δουλειά μας.

    Ρατ700

    Καλό το σχόλιο σου για την Κίνα και το νέο μεγάλο παιχνίδι. Σε παρέφρασα στο δικό μου. Τα ομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος - λένε - χρηματοδότησης του κράτους - αλλά, όπως λέει κι ο Σερ, όταν αυτά τα εκδίδεις με κόστος που δεν αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη απόδοση σου ως κράτος, τότε έχεις ζήτημα περαιτέρω υποθήκευσης των νεότερων και μελλοντικών γενεών. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το μικρότερο εξόλων των κακών είναι ο δανεισμός από το ΔΝΤ. Ίσως αυτό που χρειάζεται στον επόμενο κύκλο δανεισμού (γιατί υποθέτω ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος) μια καλύτερη διαπραγμάτευση από Ελλάς για την αξιοποίηση των μηχανισμών ΔΝΤ για την οργάνωση του κράτους, την ενιοποίηση νομικών πλαισίων λειτουργίας της αγοράς και του χρηματοοινομικού τομέα. Απ'ότι ξέρω το ΔΝΤ προσφέρει δωρεάν σεμινάρια σε δημόσιους υπαλλήλους των κρατών μελών του κατόπιν αιτήματος. Θα μπορούσε να είναι αυτή μια αρχή για το κυβερνητικό και δημοσιοδιοικητικό προσωπικό, από σήμερα, και σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα.

    ReplyDelete
  43. Breaking News Alert
    The New York Times
    Fri, October 08, 2010 -- 5:07 AM ET
    -----

    Liu Xiaobo, Chinese Dissident, Awarded Nobel Peace Prize

    The imprisoned Chinese democracy activist Liu Xiaobo was
    awarded the Nobel Peace Prize on Friday, an announcement that
    the Chinese government anticipated with bitter criticism.

    Mr. Liu was jailed for 11 years last December for writing a
    2008 manifesto with other Chinese activists that calls for
    free speech and multiparty elections.

    The prize, including $1.5 million, will be presented in Oslo
    on Dec. 10.

    Read More:
    http://www.nytimes.com?emc=na

    ReplyDelete
  44. Roger Cohen
    Europe! Europe! Europe!
    By ROGER COHEN
    Published: October 7, 2010

    BRUSSELS — Not since the Berlin Wall came down had there been such impassioned cries of “Europe! Europe! Europe!” ...

    http://www.nytimes.com/2010/10/08/opinion/08iht-edcohen.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  45. “Europe! Europe! Europe!” ..."the Promised Land"

    ReplyDelete
  46. "China! China! China!"....
    "the free riders'Country"

    ....Αλλά οι Νορβηγοί απο σήμερα τους ξεμπρόστιασαν.Θέλουν να το παίξουν υπερδύναμη; Ας αναλάβουν και τις ευθύνες αυτού του ρόλου.Από εδώ και πέρα θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινής γνώμης.

    ReplyDelete
  47. "η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης «αντιβαίνει πλήρως στις αρχές» του βραβείου και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών".

    Τί μας λένε τα κακομαθημένα πουλάκια μου! Απειλές ε!
    Η Δημοκρατία κιτρινάκια μου δεν είναι μόνο φωτογραφίες στην Ακρόπολη! Εχει τίμημα.Εχει κόστος.

    ReplyDelete
  48. ΤΟ 2015 θα το πάρει ο ΓΑΠ.
    Το σκεπτικό της επιτροπής τότε: "Απονέμουμε το βραβείο ειρήνης στον Γ.Α.Π, γιατί, με ΑΝΑΙΜΑΚΤΟ τρόπο, μετέτρεψε την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία της Ευρώπης σε μια ελύθερη,ανοιχτή,διαφανή, κοινωνική,δημοκρατική, ευρωπαική, οικονομία.

    ReplyDelete
  49. Food for thought:

    1. Τώρα ποια θα είναι η στάση του "γκαπ", πρώην αντίθετου και νυν στενό φίλο των Κινέζων; Θα βγει να πει ότι επιδοκιμάζει τη βράβευση ή θα το κάνει γαργάρα για να μη στεναχωρήσει τους "επενδυτές"; Εύκολο: άλλα θε πει εδώ, άλλα θα πει στους Κινέζους, άλλα θα πει στην Ευρώπη. Κάθε δημοσιογράφος και διαφορετική πολιτική.

    2. Επειδή ο "γκαπ" και ο Παπακωνσταντίνου είναι υπεράνω (όπως πάντα) και δεν νιώθουν καμία υποχρέωση, θα μας κάνουν τουλάχιστον την τιμή να μας εξηγήσει ο Χρυσοχοϊδης ή η Μπιρμπίλη τη σκοπιμότητα των αυξημένων τιμολογίων στης ΔΕΗ; Γιατί τώρα και γιατί με αυτό τον τρόπο, αύξηση 14% στα μικρά νοικοκυριά και μείωση 18% στις επιχειρήσεις; Είναι και για αυτό "θλιμμένοι αλλά αναγκασμένοι";

    3. Θα αποφασίσει κάποια στιγμή ο "γκαπ" να εξηγήσει σε εμάς τους αδαείς, όπως και σε κάθε άλλο νομπελίστα οικονομολόγο του πλανήτη, πως έχει καταφέρει να αυξήσει τον Πληθωρισμό κατά 5 μονάδες μέσα σε ένα ακριβώς χρόνο (στοιχεία ΕΒΕΑ) ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τις περικοπές μισθών, την "ελαστικοποίηση" (μέχρι λάστιχο) της εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συντάξεων και την αύξηση απολύσεων και ανεργίας; Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και πρωτοφανής ανικανότητα χωρίς προηγούμενο.

    ReplyDelete
  50. Και επειδή κάποιοι είναι τόσο κάφροι (=υποτελείς) που ούτε καν θεωρούν τους εαυτούς τους άξιους να υποβάλλουν αυτά τα ερωτήματα στον "ηγέτη", ας θυμίσουμε μερικά βασικά πράγματα.

    Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ είναι και αυτά μέρος της "πολιτικής" που προβλέπεται από την τρόικα, θέλοντας να κάνουν την επιχείρηση ελκυστικότερη ως επένδυση. Πιο κερδοφόρα σημαίνει περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές. Αυτό ως κεντρική αιτία.

    Στην πράξη τώρα, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προτιμά να ξεζουμίσει αυτούς που δεν μπορούν να αντιδράσουν, τεντώνοντας κι άλλο το σχοινί, τεστάροντας τις αντοχές της κοινωνίας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένα παγκόσμιο "πείραμα" - ο είπε και ο ίδιος ο Στρος Καν, συμπληρώνοντας (υποκριτικά εννοείται) ότι ο λαός είναι ο μόνος που δεν φταίει αλλά πληρώνει.

    Η ΔΕΗ προσπαθεί να διατηρήσει την κερδοφορία της, ενώ τα χρέη της δεν είναι και τόσο σοβαρό πρόβλημα αν είναι εξασφαλισμένο το πρώτο (δεν υπάρχει επιχείρηση ή κράτος που να μην χρωστά). Θέλει να "καλοπιάσει" τους εμπορικούς πελάτες για να μην πάνω προς ιδιώτες από το 2012, ενώ ταυτόχρονα κάνει άλλο ένα "μπάλωμα" στην αυξανόμενη μαύρη τρύπα της εξαγοράς δικαιωμάτων CO2, τα οποία στο εξής θα κάνουν την εκμετάλλευση λιγνίτη εντελώς ασύμφορη μέσα σε 3-4 χρόνια max.

    Υποθέτω ότι η επόμενη αναπτυξιακή ρύθμιση της κυβέρνησης θα είναι να κόψουν εντελώς το ρεύμα στη μέση οικογένεια, λέγοντας ότι έτσι τους βοηθά να κάνουν οικονομία, συνεχίζοντας απρόσκοπτη του δούλεμα.

    Παρατήρηση: Που έχει πάει κάποιος Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ; Έχει κάνει πλαστική προσώπου για να μην τον αναγνωρίζουν; Είναι αλήθεια ότι στις επόμενες εκλογές θα μπει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, με άλλο όνομα;...

    ReplyDelete
  51. "China! China! China!"....the money land

    ReplyDelete