Friday, April 15, 2011

Start Up Greece. Yes we can!

Πέντε μέρες μετά την υλοποίηση της εξαγγελίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα με μία στάση, γίνεται τώρα πραγματικότητα και το πρώτο πλήρες No stop shop για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα!

Το Start Up Greece είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου συγκεντρώνονται σε μία ιστοσελίδα όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για να ξεκινήσει ή να χρηματοδοτήσει μέσα από δημόσια προγράμματα μία επιχείρηση. Κίνητρα, χρηματοδότηση, έρευνες και νομικό πλαίσιο είναι όλα εκεί και όχι μόνο.

Το Start Up Greece αποτελεί παράλληλα μια διαδραστική κοινότητα δικτύωσης και συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί τα social media για να φέρνει κοντά ανθρώπους, ιδέες, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, φορείς, για να γεννηθούν συνεργασίες και επενδυτικά σχέδια.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές τού το Startup Greece εκφράζει την Ελλάδα του «Ναι, γίνεται»: την Ελλάδα που προσπαθεί, παράγει, κοιτά έξω από τα σύνορα, αναζητά αγορές, ενώνει τους ανθρώπους και τις ιδέες τους, δίνει έδαφος στην επιχειρηματικότητα να ανθίσει. Προάγει το δικαίωμα στην επιτυχία αλλά και στην αποτυχία, στον πειραματισμό, στην καινοτομία.

Υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ) και την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με κοινότητες νέων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έλαβε τον περασμένο Οκτώβριο το ΥΠΑΑΝ για την προώθηση της νέας και νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας ως βασικού πυλώνα στη στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Με το Start Up Greece να προάγει τη δικτύωση των νέων πρωτίστως επιχειρηματιών καθώς και την έγκαιρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση όλων, και το ΓΕΜΗ να αποτελεί τη βάση για ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα με μια στάση, ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μικρή εξελισσόμενη επανάσταση στο για χρόνια ταλαιπωρημένο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Αν μάλιστα σε λίγες μέρες περάσει χωρίς «περιβαλλοντικές εκπτώσεις» το πολυνομοσχέδιο της Γ.Γ. Βιομηχανίας του ΥΠΑΑΝ για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το νόμο της Γ.Γ. Εμπορίου για το προ-πτωχευτικό και αργότερα το Σχέδιο για μια Ελλάδα Φιλική προς τις Επιχειρήσεις (δέσμευση για άρση 30 σημαντικότερων εμποδίων στην επιχειρηματικότητα), τότε θα μιλάμε για μια πρώτη ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων ενάντια στη γραφειοκρατία που θα έχει ανεβάσει την Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας αρκετές θέσεις. Ταυτόχρονα, θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για να μπει το επιχειρείν στην καρδιά της ατζέντας για τη νέα γενιά. Το καλό να λέγεται!


16 comments:

  1. Το startupgreece.gov.gr είναι πραγματικά ελπιδοφόρο. Συγχαρητήρια και από εδώ σε όσους το έκαναν πράξη.

    ReplyDelete
  2. Μάλιστα. Εκεί φτάσαμε. Να εξαγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός, ένα απλό ενημερωτικό website (σε Drupal, χωρίς αλλαγή template, δουλειά 1-2 ημερών δηλαδή), ως βασικό αναπτυξιακό μέτρο.

    Αν είναι τόσο εύκολο, να τους φτιάξω 5-6 τέτοιους "αναπτυξιακούς μηχανισμούς", δωρεάν, να έχουν με κάτι να παίζουν. Και να μην χρειάζεται να γράφουν από κάτω όλους τους σπόνσορες της υφηλίου, λες και κόστισε εκατομμύρια ευρώ (μπορεί και να τους κόστισε τόσο!)

    ReplyDelete
  3. @ Jaga

    Το πρόβλημα πού βρίσκεται; Στο ότι είναι απλό ή ότι είναι ενημερωτικο; Προσωπικά νομιζω ότι και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι αναγκαία για την ανάπτυξη. Γίνεται ανάπτυξη στα κρυφά; Καλά κάνουν και δίνουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη δημοσιότητα σε πηγές πληροφόρησης. Αλλιώς τα παίρνουν μόνο αυτοί που ξέρουν γιατί είναι στη κλίκα και τα λοιπά γνωστά.

    Αν προσφέρεσαι και μπορείς να κάνεις κάτι κι εσύ δωρεάν όπως λες για να βοηθήσεις μπράβο σου. Να το κάνεις.

    ReplyDelete
  4. Το start up greece είναι super και δεν είναι απλά μια ιστοσελίδα. Είναι μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που έχουν βαρεθεί τη μιζέρια και τον ωχαδερφισμό και θέλουν τα αυτονόητα. Επίσης είναι η απάντηση σε όσους διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει έγκαιρη και ενιαία πληροφόρηση για προγράμματα και ρυθμίσεις. Μαζί με το One stop shop για την ίδρυση επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα μέτρα που θα ακολουθήσουν αποτελεί σημαντικό ένα μικρό όμως σημαντικό λιθαράκι στην υπόθεση της ανάπτυξης. Και κυρίως στην υπόθεση της απαλλαγής από την μιζέρια

    ReplyDelete
  5. Poly xrisimo to startupgreece.gov.gr kai argise kai poly!

    Deite kai to antistoixo site tis EE gia oli tin Eyropi

    http://ec.europa.eu/youreurope/business

    Bravo sta paidia pou doulepsane gia ti dimiourgia tou.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. @Giannis Lernos:

    Η ένσταση δεν βρίσκεται στο site καθεαυτό, αλλά στο ότι κάτι εντελώς αυτονόητο και συνηθισμένο γενικώς ως πρακτική, παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως εξαιρετική ιδέα και "σχέδιο". Το συγκεκριμένο το εξαγγέλλουν σε κάθε ημερίδα εδώ και μήνες, λες και πρόκειται για το ΕΣΠΑ ΙΙ.

    Τέτοιες on-line κοινότητες, για επιχειρηματικότητα και όχι μόνο, υπάρχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, πολύ πιο στοχευμένες και πολύ πιο χρήσιμες. Όποιος ενδιαφέρεται, δεν περιμένει από κανένα καθυστερημένο start-up ή fast-track να βρει αυτό που ψάχνει. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες του site θα έπρεπε να βρίσκονται εξ' αρχής στο site του υπουργείου, αντί να παρουσιάζουν εκεί ένα σωρό άχρηστα πράγματα.

    ReplyDelete
  8. @ Jaga

    Πού είναι αυτές οι πιο χρήσιμες online κοινότητες; Πρέπει να τις δούμε κι αυτές γιατί δεν ξέρω που τα έβρισκες εσύ ως τώρα, αλλά εγώ παρακαλούσα "κουρασμένους" ΔΥ και αποδιοργανωμένους συνεταιρισμούς.

    Κατά τα άλλα όταν πετυχαίνονται τα αυτονόητα εγώ χαίρομαι και δεν μιζεριάζω. Ας μας δώσει το κράτος τα αυτονόητα και μετά ας κάνουμε εμείς τα παραπάνω. Έτσι νομίζω είναι και η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων.

    Στη χώρα μας όμως μου φαίνεται ότι συμπεριφερόμαστε σα μικρά παιδιά που κρατάνε μούτρα στους γονείς τους και δεν διαβάζουν το βράδυ γιατί δεν τους δώσαν παγωτό το μεσημέρι. Σε αυτή την αναλογία όταν μας δίνουν έστω και ένα βιβλίο να το διαβάζουμε. Παγωτό θα πάρουμε μόνοι μας όταν μεγαλώσουμε. Αυτό που υπήρχε το φάγαν οι γονείς μας.

    ReplyDelete
  9. @Giannis Lernos:

    Νομίζω είμαι απόλυτα ξεκάθαρος σε αυτό που είπα, δύο φορές μάλιστα. Όποιος επαγγελματίας περιμένει από τους "κουρασμένους" (όπως λες) ΔΥ να του προωθήσουν την επιχείρησή του, μάλλον ψάχνει λάθος πράγμα σε λάθος μέρος.

    Επίσης, όποιος θεωρεί ότι πρέπει να υπερασπιστεί κάποιον ή κάτι, όποιος νιώθει ότι πρέπει να πετάει τη σκούφια του από χαρά, να δώσει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη της κυβέρνησης για την "καλή της προσπάθεια", δικαίωμά του.

    Για εμένα, και τους περισσότερους όπως φαίνεται, η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Καλύτερα ρεαλιστής και συνειδητοποιημένος παρά αθεράπευτα αιθεροβάμων. Είτε έχουμε απαίτηση για σοβαρή κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, είτε για πρόσωπα και events που "γράφουν" καλά στην κάμερα (ιδίως στην κρατική).

    ReplyDelete
  10. Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι δεν αρκεί ένα site για να γίνει η δουλειά.
    Άλλα πράγματα χρειάζονται - το site είναι σε τελική ανάλυση απλά ένα ενημερωτικό εργαλείο.

    Αυτά τα "άλλα" είναι που θα πρέπει να παλέψουν οι πολιτικοί, αν θέλουν οι προθέσεις τους και οι προσπάθειές τους να έχουν αποτελέσματα

    ReplyDelete
  11. @ Jaga

    Ε, πως ξεκάθαρος; Εγω είπα ότι ψαχνω με τους κουρασμένους ΔΥ. Εσύ είπες για χρήσιμες online κοινότητες που υπάρχουν ήδη. Πού είναι αυτές οι πιο χρήσιμες online κοινότητες; Πρέπει να τις δούμε κι αυτές γιατί τις χρειαζόμαστε. Πες μας σε παρακαλώ. Υπάρχει ενδιαφέρον.

    ReplyDelete
  12. @Giannis Lernos:

    Εξαρτάται από το τι ψάχνεις. Αν θέλεις διαδικαστικά θέματα στην ΕΕ, ψάχνεις στην αντίστοιχη Επιτροπή (site). Αν ψάχνεις για ΠΔ, ΦΕΚ, νομοθεσία, ψάχνεις στα δικά μας. Αν θέλεις συνεργασίες, ψάχνεις σε αντίστοιχα portals "κοινοπραξιών (κυρίως open-access). Στα social media, κυρίως LinkedIn, υπάρχουν ήδη "κοινότητες" συνεργατών. Εξαρτάται τι ακριβώς θέλεις, για ποιο σκοπό και για ποιο αντικείμενο-δραστηριότητα.

    Κανένας δεν μπορεί να εντοπίσει χρησιμότερα πράγματα για εσένα, από ότι εσύ ο ίδιος. Σχεδόν τα πάντα, ακόμα και στην Ελλάδα, βρίσκονται ήδη στο δίκτυο.

    ReplyDelete
  13. Χονδρικά μπορεί κανείς να πει ότι για να στηριχτεί πρακτικά μια επιχείρηση στην Ελλάδα χρειάζονται παρεμβάσεις στα εξής 4 βασικά πεδία

    α. ενημέρωση
    β. γραφειοκρατία
    γ. χρηματοδότηση
    δ. ρευστότητα

    Το Start Up Greece αποτελεί μια δράση βελτίωσης της πρόσβασης στην ενημέρωση. Πλέον όπως λέει ο Γιάννης δεν χρειάζεται να χάνεις χρόνο ψάχνοντας σε ιστοσελίδες που δεν ενημερώνονται και είναι και διάσπαρτες από εδώ κι από εκεί ενώ μιλάνε και μια διοικητική jargon ακαταλαβίστικη. Μπαίνεις και κάνεις τη δουλειά σου κι έχεις και συμβουλευτική υποστήριξη εάν χρειαστείς είτε από κάποιον χειριστή ενός αντικειμένου είτε από το ΚΕΜΕΛ για σύνταξη business plan κοκ. Κάποιο μέλος της ομάδας χρησιμοποίησε ήδη τις υπηρεσίες και τη γλίτωσε από το να πάει σε σύμβουλο να του τα πάρει χωρίς λόγο.

    Επίσης βρίσκουμε εξαιρετικό ότι πάνω στο start up greece δημιουργήθηκε μια κοινότητα καινοτόμων Ελλήνων επιχειρηματιών. Θα γίνει φαίνεται ίσως μία από τις πλέον δυναμικές Online Κοινότητες καινοτόμων επιχειρηματιών στο ελληνικό διαδίκτυο.

    ReplyDelete
  14. @g700:

    Σύμφωνοι για το (α) και (β). Αν το (γ) σημαίνει "κρατική" (χρηματοδότηση), τότε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ πλέον δια ροπάλου. Το ίδιο και το (δ) αν σημαίνει δανεισμός από τράπεζες με τους σημερινούς τοκοφλυφικούς όρους. Ανάπτυξη με δανεικά ή με κρατικό ταμείο δεν γίνεται, αφού ευνοεί τα ίδια λαμόγια να κάνουν τις ίδιες αρπαχτές.

    @Normad:

    Πρόσεχε τι και ποιον κοροϊδεύεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας και οι δηλώσεις του για πράσινη ανάπτυξη και μεσογειακή διατροφή ήταν η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης διαφήμισης. Όπως και για πολλά σχετικά ανέκδοτα.

    ReplyDelete
  15. Μπράβο στον jaga λέει "
    ένα απλό ενημερωτικό website (σε Drupal, χωρίς αλλαγή template, δουλειά 1-2 ημερών δηλαδή)" και αυτο ακριβ΄ως ειναι .
    οι υπολοιποι που δεν εχετε τεχνικες γνωσεις σταματηστε να μιλάτε. ολλοι εχουν γνωση για ολλα επιτελους δηλαδη.κατι τετοιους προσπαθούν να εντιπωσιασουν οι υπουργει τρωγωντας εκατομιρια kai oi developer ftiaxnoun to idio me 100 euro και εσεις επιτυθεστε στους φεροντας την γνωση , για να μην παραδεχτειτε οτι δεν ξερετε κατι που δεν ξερετε ρε παιδι μου δεν σας κατηγορησε κανεις που δεν εχετε γνωση web design

    ReplyDelete