Very little of the debate on the greek economic crisis has focused on how to get the economy to grow. Even among policy makers this issue is receiving little attention. Their effort is directed mostly to fiscal stabilization and/or debt renegotiation. Yet, ultimately growth is the key to improving public finances and to servicing debt as well as to raising incomes and employment.
...Read the full article in Aristos Doxiadis' scrapbook and repository.
Ερχονται σιγά-σιγά τα καλά νέα: Κατω του 9%(!) το ισοζύγιο τρεχουσων συναλλαγών.
ReplyDelete"Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω του 9% του ΑΕΠ το 2011, αφού προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν οι εξαγωγές και οι τουριστικές εισπράξεις, ενώ θα συνεχίσουν να μειώνονται οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών">
Απόσπασμα απο τη σημερινή έκθεση του διοικητή της Τραπεζας Ελλάδας, Προβόπουλου.
Από το 2012 αρχίζουμε ναμπαίνουμε στον "αιώνα" των πλεονασμάτων.
ReplyDeleteΟι αριθμοί θα πάνε καλά πολύ πιό σύντομα απο ότι νομίζαμε μέχρι τώρα.
Στη Θεσσαλία οι περισσότεροι παραγωγοί πουλήσανε τα ζώα τους σε πολύ καλές τιμές ,μετρητοίς και ζωντανά απο το σταύλο,σε Τούρκους(!) εμπόρους.
ReplyDeleteΕπιπλέον φέτος δεν υπάρχουν "ελληνοποιήσεις" αμνοεριφίων.
"Πρωτόγνωρες στιγμές ζει η ελληνική κτηνοτροφία καθώς Τούρκοι έμποροι κρεάτων «αλωνίζουν» την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (και το νομό Λάρισας) και αγοράζουν αιγοπρόβατα και μοσχάρια σε σημαντικά αυξημένες τιμές, πληρώνοντας μετρητοίς και σε κάποιες περιπτώσεις προπληρώνοντας για ζώα που θα αποκτήσουν μετά από εβδομάδες αν όχι μήνες"
ReplyDelete"Ελευθερία" Λάρισσας.
«Είδαν τα ζώα μου, μου έδωσαν προκαταβολή, έγινε ο κτηνιατρικός έλεγχος και 5 λεπτά αφού τα ζώα ζυγίστηκαν και φορτώθηκαν στο φορτηγό, στον τραπεζικό μου λογαριασμό είχε πιστωθεί ολόκληρο το ποσό της αγοράς», δήλωσε στην «Ε» ο Φαρσαλινός αγελαδοτρόφος κ. Κώστας Τανός λέγοντας ότι με ανάλογο τρόπο έχουν γίνει αγοραπωλησίες κυρίως σε μοσχάρια αλλά και πρόβατα και με άλλους κτηνοτρόφους της επαρχίας Φαρσάλων. Μόνο τον τελευταίο καιρό, όπως εξηγεί, έφυγαν 4 νταλίκες με μοσχάρια από τα Φάρσαλα για Τουρκία".
ReplyDeleteH πρωτογενής παραγωγη και ο τομέας τροφίμων έχουν πολύ μέλλον στην Ελλάδα.
Αλλά εδώ μέσα επειδή γράφουν και σχολιάζουν άνθρωποι μικροαστικής νοοοτροπίας της δεκαετίας του 60 αυτά δεν τα πολυκαταλαβαίνουν γιατί δεν περιέχουν περίπλοκες χρηματοοικονομικές λεκτικές περικοκλάδες που όταν τις γράφεις δείχνουν μια κάποια σπουδαιοφάνεια.Με τα πρόβατα θα ασχολούμαστε τώρα!
"...η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδοτεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας καθώς διαβλέπει τις επισιτιστικές ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και τα μεγάλα κέρδη που συνεπάγεται η αγορά τροφίμων τα επόμενα χρόνια".
ReplyDelete@parmenides
ReplyDeleteSo,Turkey is helping us out.Who's afraid of Davoutoglou then?What a pity that Simitis in Trikala did not share your optimism.
Και τώρα μερικές πραγματικές ειδήσεις και όχι λιβάνισμα:
ReplyDelete"Ζητήθηκε επιμήκυνση από το '12, συζητείται τον Ιούνιο στη Σύνοδο" (enet.gr, 18/4/2011):
>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=268301
"...Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012..."
Όπως και να το δει κανείς, δεν μπορεί να το διατυπώσει αλλιώς παρά χρεοκοπία (αν και ήπια), εφόσον συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες δανειστές(;). Δηλαδή ακριβώς αυτό που σήμερα βγήκαν όλοι στα κάγκελα και διαψεύδουν σε κάθε τόνο.
Ο μηχανισμός EFSF προβλέπει ακριβώς αυτό, δηλαδή την ήπια χρεοκοπία χωρών, στα πλαίσια της βοήθειας προς αυτές. Άρα το τέλος του 2012 είναι η καταληκτική ημερομηνία, αν και οι Γερμανοί μας ετοιμάζουν ήδη για φέτος το καλοκαίρι, που ο κόσμος θα κάνει τα μπάνια του και μόλις γυρίσει θα ανακαλύψει ότι έγινε φτωχότερος ακόμα ένα 30% σε σχέση με τώρα.
Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2012 (το αργότερο) θα ενταχθούν στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ σχεδόν τα πάντα, από υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης μέχρι τρόφιμα. Το έχουμε σημειώσει εδώ και 12 μήνες, όταν ανακοινώθηκε το version 1 του μνημονίου (το λέει μέσα ξεκάθαρα). Βλέπω ότι ήδη αρχίζουν να το ψελλίζουν τα λιβανιστήρια στα κανάλια.
Επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρον:
ReplyDelete"Προειδοποιεί τις ΗΠΑ η S&P" (enet.gr, 18/4/2011):
>> http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=268568
"...Πιθανότητα 30% δίνει η Standard & Poor's να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια...
...Η ανακοίνωση της απόφασης της S&P προκάλεσε νέα αύξηση στην τιμή του χρυσού που έφτασε μέχρι τα 1.491 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του ευρώ..."
Το έρχεται το (χρεοκοπημένο) ΔΝΤ στις ΗΠΑ; Εκεί τι έγινε και απέτυχαν; Έχουν τεράστιο δημόσιο τομέα; Έχουν τεράστια ασφαλιστικά έξοδα, με 1 στους 3 Αμερικανούς χωρίς καμία περίθαλψη; Φταίει μήπως ο "σοσιαλιστής" Ομπάμα που δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά;
Αυτό το τελευταίο κάτι μου θυμίζει...
Κανείς δεν νιώθει καλά όταν επιβεβαιώνονται καθημερινά οι χειρότερες προβλέψεις, αλλά τουλάχιστον τώρα αρχίζει να γίνεται σε όλους ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει, εδώ και 12 τουλάχιστον μήνες στη χώρα.
ReplyDeleteΜέχρι και ο Πρετεντέρης(!) πλέον λέει (σήμερα) "...Είναι ξεκάθαρο ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει. Δεν μπορώ να προτείνω κάτι, αλλά ξέρω ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο σημερινό αδιέξοδο..."
Η αλήθεια είναι ότι η υλοποίηση του μνημονίου έχει πετύχει 100% αυτά που προέβλεπε, με τη βοήθεια των υπάκουων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και των υπόλοιπων καλοθελητών από τις άλλες πτέρυγες. Η "συνταγή" ακολουθείται πιστά, άσχετα αν κάποιοι ανακαλύπτουν εκ των υστέρων ότι δεν τρώγεται με τίποτα.
Jaga
ReplyDelete"Κανείς δεν νοιώθει καλά όταν επιβεβαιώνονται καθημερινά οι χειρότερες προβλέψεις"
Και τη κοινωνική εξέγερση που προέβλεψες ότι θα γίνει στην Ελλάδα και έγινε στην Υεμένη; Τη πάτησα, περίμενα να γίνει ο χαμός για να το απολαύσουμε μαζί.
Δεν πειράζει και οι καφετζούδες κάνουν τα λαθάκια τους.Αλλά η τέχνη τέχνη.Συνέχισε ακάθεκτος.Δεν μπορεί σε κάτι θα στραβώσει και θα το πετύχεις.
@Normad:
ReplyDeleteΒλέπω ότι δεν έχεις κόψει στο ελάχιστο τη συνήθεια να γεμίζεις με spam το blog. Δυστυχώς για εσένα, είναι το μόνο που σου έχει απομείνει πλέον να κάνεις.
Θα ήθελα πολύ να διαβάσω κάποιο δικό σου άρθρο, σε δικό σου blog, να δω πραγματικά αν έχεις να πεις κάτι. Όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνω ότι ίσως τελικά πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα sock-puppet, virtual persona κάποιου λιβανιστηριού από κάποιο κανάλι ή κάποιο AI ρομποτάκι που απαντά από περιορισμένο λεξικό "καλαμπουριών".
Στο εξής, αν θέλεις απάντηση από εμένα θα πρέπει να λες γνώμες και απόψεις, να αποδείξεις ότι υπάρχει σκεπτόμενος άνθρωπος πίσω από το screen name σου. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί χάσιμο χρόνου ή τέλος πάντων αντικείμενο προσωπικής σου υπόθεσης και δεν θα συμμετέχω στο ελάχιστο.
το άρθρο πολύ ενδιαφέρον- μπράβο.
ReplyDeleteΜε σοβαρά στοιχεία δείχνει το ελληνικό πρόβλημα
Κόλαφος κατ αρχήν γιά την κυβέρνηση των καθηγητών (λέγε με Σημίτη, Χριστοδουλάκη κτλ) που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα,δίνει συγχωροχάρτι στον Καραμανλή διότι σύμφωνα με τα στοιχεία το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί (και η κακοδιαχείριση των πουλέν του απλά επιδείνωσε την κατάσταση)
Κατόπιν αυτών, το παπαγαλάκι (με 6/12 ποστς) πανηγυρίζει που πουλήσαμε βόδια στους Τούρκους (αυτούς που παινεύει ο Πάγκαλος) και ο normad βλεπει ευμάρεια ολόγυρα.
jaga
negative outlook δεν σημαίνει ΔΝΤ. Το ζητούμενο τώρα είναι η επόμενη κίνηση της FED με δεδομένο ότι θέλει να διατηρήσει το 3Α rating
"Ενώ θα συνεχίσουν να μειώνονται οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών".
ReplyDeleteΜετάφραση: θα συνεχίσουν να κλείνουν εμπορικά καταστήματα, θα συνεχίσει να αυξάνεται η ανεργία, θα συνεχίσει να χάνεται εισόδημα, θα συνεχίσει η ύφεση.
"Από το 2012 αρχίζουμε να μπαίνουμε στον "αιώνα" των (κρατικών) πλεονασμάτων."
Μετάφραση: ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να φτωχαίνει όσο το κράτος επιχειρεί να αποταμιεύει σε βάρος του, όπως επιτάσσει η σχέση των ισοζυγίων των διαφόρων τομέων της οικονομίας (sectoral balances).
Και μιας και αυτά τα ωραία προκύπτουν απ' την έκθεση του κ. Προβόπουλου, ας δούμε τι άλλο είπε.
"Προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είνα η επιτάχυνση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθούν σε μόνιμη βάση δαπάνες που προέρχονται από την αναποτελεσματική του λειτουργία, και η εξοικονόμηση δαπανών με εξάλειψη της σπατάλης."
Μετάφραση: οι πόροι net μειώνονται, αλλάζει ελαφρώς η κατανομή τους, αλλά το συνολικό net αποτέλεσμα στην οικονομία θα είναι αρνητικό.
Συμπέρασμα: το μόνο θετικό από όλα αυτά είναι οτι η Ευρωζώνη βαδίζει κατευθείαν στο γκρεμό, και ή θα υποχρεωθεί να ομοσπονδοποιηθεί, ή θα διαλυθεί.
ser
ReplyDelete"πουλήσαμε όλα τα βόδια στους Τούρκους "
Δεν τα πουλήσαμε όλα,ένα τους ξέφυγε.
ser
ReplyDelete"Παράλληλα,δίνει συγχωροχάρτι στον Καραμανλή διότι σύμφωνα με τα στοιχεία το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί (και η κακοδιαχείριση των πουλέν του απλά επιδείνωσε την κατάσταση)"
Καλά τότε είχαμε τζιτζιcocracy,η αγαπημένη σου περίοδος.
normad
ReplyDeleteπραγματι έχεις δίκιο - τους ξέφυγες
Αντε σοβαρέψου επιτέλους. Καφενείο το έκανες το blog