Monday, April 11, 2011

Η Δημοκρατική Αριστερά και το «απαράδεκτο Μνημόνιο»

Του Μάνου Ματσαγγάνη*
Ομιλία στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς
31 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2011

1. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι παιδί της κρίσης. Δεν ξέρω αν η Ανανεωτική Πτέρυγα θα είχε ούτως ή άλλως αποχωρήσει από τον ΣΥΝ. Αυτό που ξέρω είναι ότι όσοι έσπευσαν να πλαισιώσουν τη ΔΗΜΑΡ, έχοντας μείνει πολλά χρόνια εκτός ενεργού πολιτικής δράσης, δεν θα το είχαν κάνει εάν δεν είχε μεσολαβήσει το σοκ της κρίσης και του Μνημονίου. Θα είχαν μείνει στο σπίτι τους.

2. Ο καταλύτης λοιπόν ήταν το Μνημόνιο. Το «απαράδεκτο Μνημόνιο» όπως λέει ο Φ. Κουβέλης – το οποίο, απαράδεκτο ή όχι, είναι οπωσδήποτε ταπεινωτικό. Είναι η ταπεινωτική επιβεβαίωση της παταγώδους αποτυχίας μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς της Μεταπολίτευσης, στην πολιτική και στην κοινωνία: της ίδιας (ως ανθρώπινου υλικού – με λαμπρές, φυσικά, εξαιρέσεις), και κυρίως των στερεοτύπων της.

3. Αυτά, μερικές φορές, με κάποιο τρόπο, τα λέμε. Μιλάμε π.χ. για κρίση του μεταπολιτευτικού προτύπου κτλ. Καταλαβαίνουμε όμως πού οδηγούν; Συνειδητοποιούμε ότι το πρόγραμμα της μεταπολιτευτικής αριστεράς (όλης: από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το Μ-Λ ΚΚΕ) έχει αποτύχει (όλο: αγροτικοί συνεταιρισμοί, δημόσιες επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια); Δεν είμαι τόσο σίγουρος.

4. Το Μνημόνιο είναι το μεγάλο ταμπού: δεν μιλάμε για αυτό. Παρότι είναι το υπ’αριθμόν 1 θέμα για το οποίο μιλάνε όλοι οι άλλοι. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν κατά του Μνημονίου στη Βουλή – εκ του ασφαλούς, έχω την εντύπωση (επειδή υπολόγιζαν ότι θα ψηφιζόταν έτσι κι αλλοιώς). Σε σχετικό μου ερώτημα στη συνέλευση του τομέα παιδείας και έρευνας, μου δόθηκε η διαβεβαίωση ότι εάν από την ψήφο τους κρινόταν το αν θα χρεωκοπούσαμε εδώ και τώρα (εκεί και τότε) ή όχι, τότε οι βουλευτές μας θα ψήφιζαν υπέρ. Τότε γιατί δεν το έκαναν; Εμένα αυτό δεν μου αρέσει: αποπνέει δειλία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, σε τελευταία ανάλυση ανειλικρίνεια. Προδίδει επίσης μια αυτοαναφορική αντίληψη για την πολιτική: μιλάμε σαν να απευθυνόμαστε στο τάδε δυσαρεστημένο στέλεχος (ή καθόλου δυσαρεστημένο, ή πρώην στέλεχος) του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΝ, ή στον δείνα πολιτικό συντάκτη ή τηλεοπτικό αστέρα.

5. Τι πρέπει λοιπόν να λέμε για το Μνημόνιο; Διάφορες σκέψεις, δικές μου και άλλων, υπάρχουν σε διάφορα κείμενα. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει (δεν μας αρέσει), το Μνημόνιο είναι το μόνο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και της χώρας. Άλλο προς το παρόν δεν υπάρχει. Ας φτιάξουμε εμείς ένα δικό μας – αλλά μέχρι τότε το μοναδικό σχέδιο είναι το Μνημόνιο. Θα αρκεστώ στη φράση ενός φίλου: «Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, είναι να το εφαρμόσουμε».

6. Θα ήθελα να τελειώσω με δυο λόγια για το άλλο ερώτημα: Σε ποιον πρέπει να απευθυνόμαστε; Σήμερα στην κοινωνία περισσεύει ο θυμός. Αυτοί που κλείνουν τη Λεωφόρο Λαυρίου, αυτοί που δεν ακυρώνουν εισιτήριο, αυτοί που γιουχάρουν τους πολιτικούς, αυτοί που σπάζουν βιτρίνες – είναι όλοι θυμωμένοι. Συχνά είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Πολλοί από αυτούς μέχρι χθες πίεζαν τους πολιτικούς για διορισμούς, χτίζαν αυθαίρετα, κλέβαν την Εφορία (ή θα το κάνουν όταν μεγαλώσουν). Αυτοί ακούνε τον Σαμαρά, το Λαφαζάνη, την Παπαρρήγα, τον Μ. Θεοδωράκη, κάποιοι ίσως τον Μιχαλολιάκο – εμάς όχι: ό,τι και να πούμε δεν μας ακούνε, ούτε πρόκειται ποτέ.

7. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας, λιγότερο θορυβώδες. Είναι σαφώς μειοψηφικό, αλλά όλο και πιο πολυάριθμο. Είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η προηγούμενη περίοδος δεν είναι ο χαμένος παράδεισος στον οποίο πρέπει να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατόν. Συνειδητοποιούν ότι στην ψεύτικη ευδαιμονία της υπήρχε κάτι βαθιά σάπιο. Οι πολίτες αυτοί είναι πιο πολύ προβληματισμένοι παρά θυμωμένοι. Ακούνε όσους απορρίπτουν την κουλτούρα της Μεταπολίτευσης: από τον Αλέκο Παπαδόπουλο έως τον Στέφανο Μάνο.

8. Εάν επικρατήσουν οι πρώτοι, χαθήκαμε. Δεν εννοώ ως ΔΗΜΑΡ, εννοώ ως χώρα. Εάν επικρατήσουν οι δεύτεροι, μπορεί και να γλυτώσουμε. Και τότε ποιος θα είναι εκεί, για να σώσει τη χαμένη τιμή της αριστεράς, εάν όχι η Δημοκρατική Αριστερά;

*Ο Μάνος Ματσαγγάνης διδάσκει Ευρωπαϊκές κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει το δικό του blog

16 comments:

  1. "Μνημόνιο, φτού κακά".
    ΔΗΜΑΡ

    ReplyDelete
  2. "Τα υψηλόβαθμα στελέχη πιστεύουν ότι απομακρύνεται η χρεοκοπία
    Αυτό δείχνει έρευνα που διεξήχθη από την ΕΑΣΕ σε συνεργασία με την ICAP Group"

    Αυτά λένε οι CEOs,οι άλλοι.Οι ημέτεροι, ser & jaga,τί λένε;

    ReplyDelete
  3. @Normad:

    Μια και ρώτησες:

    "Σόιμπλε: Καταστροφή για το ευρώ η χρεοκοπία της Ελλάδας" (7/5/2010):

    >> http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28465149

    "Οργανωμένη χρεοκοπία προτείνει ο Σόιμπλε" (20/5/2010):

    >> http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=17508

    Ο Σόιμπλε είναι ο τελευταίος (λόγω Μέρκελ) που θα έπρεπε λογικά να λέει κάτι τέτοιο. Αλλά το λέει, συνεχώς, άμεσα ή έμμεσα, από την πρώτη στιγμή. Γι' αυτό και προτείνει να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο, όσο είναι καιρός.

    "Ο Β. Σόιμπλε προαναγγέλλει χρεοκοπίες χωρών" (7/3/2011):

    >> http://www.zoomnews.gr/?p=75472

    Και η πρόσφατη δήλωσή του:

    "O Σόιμπλε «αμφιβάλλει» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές" (10/4/2011):

    >> http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=12388&cid=6

    "...Το περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα γράφει ότι η τελευταία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει αυτοδύναμα το χρέος της καταλήγει σε «συμπεράσματα-συναγερμό».

    Διαπιστώνει ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμένονταν. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης βρίσκεται σε καθοριστική φάση», καθώς πέραν της ύφεσης υπολείπεται και στο σκέλος των εσόδων. Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν επιφυλακτικά το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας..."


    Δηλαδή παραδέχονται πλέον δημόσια, οι ίδιοι οι δανειστές μας, αυτά που μερικοί εδώ λέμε από την πρώτη στιγμή, ότι ο λογαριασμός απλά δεν βγαίνει.

    Προτείνω να κόψεις το MEGA και το ΣΚΑΪ για ενημέρωση, ειδικά όταν ΔΕΝ έχουν απεργία.

    ReplyDelete
  4. Και κάτι ακόμα, food for thought:

    Στο τετραήμερο "διακοπών" για τα κανάλια μας, ο Παπακωνσταντίνου επιχείρησε (αποτυχημένα) να περάσει το νέο νόμο για τα "φρουτάκια". Αύριο που θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες, θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες, αλλά από αυτά που βγαίνουν σήμερα στη δημοσιότητα έγινε μύλος.

    Με βάση ποιο ακριβώς σκεπτικό ο συγκεκριμένο νόμος είναι "αναπτυξιακός"; Που ακριβώς σταματά η "ανάγκη" μαζέματος χρήματος για αυτή την κυβέρνηση; Θα νομιμοποιήσουν στη συνέχεια τα ναρκωτικά, την πορνεία, το εμπόριο οργάνων;

    Προσοχή στις απαντήσεις σας. Τα "φρουτάκια" περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Επίσης προσοχή στα επικριτικά σχόλια προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν, γιατί ακόμα υπάρχουν οι αντίστοιχες δηλώσεις όταν πριν πολλά χρόνια προσπάθησαν και πάλι να περάσουν τον ίδιο ακριβώς νόμο, με τους ίδιους όρους και τους ίδιους αναδόχους-κατασκευαστές. Τσεκάρετε τις ημερομηνίες πριν απαντήσετε απαξιωτικά, γιατί πιθανόν κάποιοι να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

    ReplyDelete
  5. Αγαπητέ Μάνο,επιτέλους ο Κουβέλης έγινε αρχηγός κόμματος.Νο comment.

    ReplyDelete
  6. παρα πολλοί πιστεύουν οτι το μνημόνιο θα εξαφανιστεί με μαγικό τρόπο
    Ο Παπακωνσταντίνου έχει δίκιο όταν λέει ότι η λύση δεν είναι στις Βρυξέλλες αλλά στην Αθήνα.
    Τι κάναμε απ όσα έπρεπε ? Τίποτα.
    Και δεν μιλάω γιά το μνημόνιο διότι σε τελική ανάλυση αυτά που λέει είναι όσα ισχύουν στην Δ.Ευρώπη.
    Δεν κάναμε τίποτα απ όσα πρέπει για να βρισκόμαστε στο κλαμπ των προηγμένων χωρών.

    Το συνοθύλευμα που κυβερνά δεν έκανε ότι έπρεπε έγκαιρα κι έτσι χάθηκε ο χρόνος που τώρα θα απέδιδε.
    Αντί γιά έργα η προσπάθεια όλων ήταν το γνωστό σοσιαλιστικό: βερμπαλισμός και απραξία.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι το Δημόσιο παραμένει προβληματικό, οι ΔΕΚΟ επίσης και ο ιδιωτικός τομέας έχει διαλυθεί.

    Αυτό που καταφέραμε λοιπον είναι να βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση, όχι λόγω μνημονίου αλλά λόγω απροθυμίας.

    Με διαλυμένες τράπεζες και αποσαρθρωμένο ιδιωτικό τομέα το επόμενο στάδιο είναι το "πουλήστε".
    Εννοείται ότι η αποτίμηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάποιοι ονειρέυονται - έτσι λοιπόν η "κηδεμονία" θα αντικατασταθεί από την "ιδιοκτησία".

    Δεν ξέρω αν αυτό απαντάει την ερώτηση σου normad- το ζήτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε, χρεοκοπημένοι είμαστε.
    Το ζήτημα είναι ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ

    ReplyDelete
  7. Δεν θα χρεοκοπήσουμε SER.Απλά θα κανουμε reprofiling(ωραίος ο Σόρος) του χρέους τη κατάλληλη στιγμή.
    Εχουν δίκαιο οι άλλοι CEOs και είναι αισιόδοξοι.Κάτι ξέρουν και αυτοί.Ανθρωποι της πιάτσας είναι.Ετσι η "χρεοκοπία" θα είναι ΕΠΙΛΟΓΗ και όχι ακαιρη επιβολή απο των πανικό των ηττημένων.

    ReplyDelete
  8. @jaga
    "Προτείνω να κόψεις το MEGA και το ΣΚΑΪ για ενημέρωση, ειδικά όταν ΔΕΝ έχουν απεργία".

    θΑ το κάνω όπως εσύ:Θα διαβάζω τις "Αποκαλύψεις" του Κοτρώτσου σε "Ε',θα βλέπω το αποκαλυπτικό κανάλι του ΕΧΤΡΑ,θα παρακολουθώ τον αποκαλυπτικό Τράγκα με το Χατζηνικολάου στο πρότυπο επιχειρηματικής υγείας ΑΛΤΕΡ, θα κοιμάμαι με την αποκαλυπτικη"Αυριανή" στην αγκαλιά και θα σερφάρω όλη μέρα στα αποκαλυπτικά blogs.

    ReplyDelete
  9. Α! θα διαβάζω και τους αποκαλυπτικούς ΘΕΜΑτζήδες.Αυτούς με τα dvd και τα εκατομμύρια στο πορτμπαγκάζ για την Ελβετία.
    Θα ακούσω την πρότασή σου jaga.

    ReplyDelete
  10. Και γενικά, jaga,θα διαβάζω,θα ακούω και θα βλέπω όλους όσους έχουν κάνει το χαφιεδελίκι δημοσιογραφικό επάγγελμα.

    ReplyDelete
  11. Σαμαράς,Καρατζαφέρης,Καμένος,διαγκωνίζονται ποιός θα συναντηθεί πρώτος με τον "αποκαλυπτικό" Ψωμιάδη.

    ReplyDelete
  12. jaga,

    Το κόμμα της "Αποκάλυψης" σε θέλει Αρχηγό.

    ReplyDelete
  13. @Normad:

    Το "reprofiling" του Σόρος υποθέτω ότι θα απασχολήσει για μέρες τους μεταφραστές του πρωθυπουργού μας, που θα προσπαθήσουν να το εκφράσουν στα ελληνικά, όταν θα ανακοινώσει επίσημα (υποθέτω με εξίσου τουριστικό υπόβαθρο με πέρυσι), το λόγο που η αποτυχία γίνεται "ευκαιρία".

    Δεύτερον, δεν θα έχουμε τη χαρά να δούμε τον Ζορρό με δικό του κόμμα, γιατί η ΝΔ βγήκε και είπε δημόσια ότι τον στηρίζει (δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό).

    Τρίτον, Ρομπάι και Παπούλιας συμφώνησαν πριν λίγο ότι τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα υποφέρουν από τα μέτρα της τρόικας. Ευτυχώς, γιατί είχαμε μια μικρή υποψία, αλλά δεν είμασταν και πολύ σίγουροι, μια και τα πάμε τόσο καλά με το πρόγραμμα.

    Πάντως εσένα φαίνεται ότι σου πήρε ολόκληρες 4 ώρες και βάλε (8:02'-12:15') για να γράψεις 1 μισή γνώμη και 5 αποτυχημένες προσπάθειες εξυπνάδας.

    Αντίλογο σε αυτά που αναφέρω δεν βλέπω να έχεις, ούτε εδώ ούτε στο προηγούμενο post, οπότε μάλλον συμφωνείς.

    ReplyDelete
  14. Συγνώμη, σημαντική παράλειψη:

    Ο Καρατζαφέρης είχε συνάντηση τον Ψωμιάδη και δήλωσε δημόσια ότι τον στηρίζει, λέγοντας ότι τέτοια "πραξικοπήματα" (έτσι το είπε) δεν θα περάσουν.

    Όχι τίποτα άλλο, να μην αδικήσουμε και τον έτερο ένοικο της πολυκατοικίας.

    ReplyDelete
  15. Ασχολείστε με τους γελωτοποιούς.Καλά κάνετε αλλά ρίξτε και μια ματιά στο ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε σήμερα η Μπιρμπίλη.Ενα σχέδιο που θα λειτουργήσει ως καταστατικός αναπτυξιακός χάρτης ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.
    Ταλέντο αυτή η κοπέλλα, αν δεν είχε τη ΔΕΗ που της το πνίγει.

    ReplyDelete
  16. normad
    αν κοιταξεις λίγο παλιότερα ποστς θα δεις ότι είχα μιλήσει για reprofiling περίπου πριν 1 μήνα

    Μην ξεγελιέσαι- όπως τότε με τον "αναγκαστικό νόμο"
    reprofiling σημαίνει ότι θα πληρώνουν και τα παιδιά των παιδιών σου

    Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν. Λεφτά δεν σου χαρίζει κανείς.

    Και κυρίως το κυρίαρχο ζήτημα παραμένει: δεν μπορεί να ξοδεύουμε περισσότερα απ' όσα έχουμε.
    Αν δεν καταφέρουμε να είμαστε έστω κι ένα ευρώ συν ότι και να γίνει είναι ανευ ουσίας

    ReplyDelete