Wednesday, April 6, 2011

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα της αναδιάρθρωσης. Καιρός για ριζικές μεταρρυθμίσεις και τομές

Διαβάζουμε εδώ και μέρες στα ξένα Μέσα ότι επίκειται αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πρέπει τώρα να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, προτρέπει ο Economist (sic), ισχυριζόμενος ότι παρά τις ηρωικές περικοπές παραμένει το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος το Γερμανικό Spiegel ισχυρίζεται ότι διαθέτει πληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το ίδιο το ΔΝΤ έχει προτρέψει την Ελλάδα να προβεί σε αναδιάρθρωση. Σήμερα στο χορό προστέθηκαν οι Financial Times με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ΕΕ χάνει την πίστη της στην Ελλάδα», όπου αναφέρεται η πληροφορία ότι τα κράτη της Ευρωζώνης σκέπτονται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Κι ας ισχυρίζονται στην ευρωζώνη ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης. Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πρώτον, διότι ένα τμήμα του είναι τοκογλυφικό και άδικο. Δεύτερον, διότι το μέγεθος του είναι δυσβάσταχτο και αν δεν διευθετηθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές το σύνολο της οικονομίας θα υποστεί μακροχρόνιο δημοσιονομικό εγκλωβισμό, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για άτακτο πιστολάρισμα με πολλαπλά θύματα. Τρίτον, διότι η πρόβλεψη του να βγούμε ξανά στις αγορές στις αρχές του 2012 δεν βγαίνει εύκολα υπό τις παρούσες συνθήκες. Τέταρτον, διότι οι ηρωικές περικοπές στις οποίες αναφέρεται ο Economist (τώρα που κατέρρευσε η Ιρλανδία γίναμε ήρωες;), οι θυσίες των πολιτών, δεν θα πιάσουν τόπο σε συνθήκες παρατεταμένης οξείας ύφεσης.

Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο «Όμως».

Καταρχάς, η με οποιοδήποτε τρόπο ρύθμιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στο μέλλον, θα γίνει συντεταγμένα εντός ευρωζώνης και όχι υπό πίεση, ούτε ως αντίδραση στις κραυγές των πρωτοσέλιδων των FT, του Economist και του Spiegel. Και σίγουρα δεν θα γίνει με πρωτοβουλία Παπακωνσταντίνου. Η ΕΕ είτε στο πλαίσιο της συντηρητικής πολιτικής της Μέρκελ, είτε με πρωτοπορία μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική τύπου Gabriel - Steinmeyer - Steinbruck θα θέσει τους όρους της αναδιάρθρωσης των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνολικά, καθώς και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο μέλλον. Ήδη ως προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ένα πρώτο βήμα έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Δεύτερον, για να υπάρξει αναδιάρθρωση και να είναι πετυχημένη, βάζοντας την οικονομία σε βιώσιμη δημοσιονομική πορεία, πρέπει να φροντίσουμε σαν χώρα να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Τη στιγμή που μιλάμε, αν εξαιρέσουμε τα χρωστικά που δίνουμε για τοκοχρεολύσια, παράγουμε έλλειμμα της τάξης του 6,5%+. Ακόμα κι αν αναδιαρθρώναμε δηλαδή το χρέος και εξαφανίζαμε ως δια μαγείας τα τοκοχρεολύσια, πάλι θα έπρεπε να βρούμε πόρους να χρηματοδοτήσουμε δομικά παραγώμενα ελλείμματα του ελληνικού κράτους.

Τι πρέπει να κάνουμε; Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές. Είναι εύκολο να βγάζεις το μαχαίρι και οριζοντίως να κόβεις μισθούς και συντάξεις, να αυξάνεις φόρους κι όποιον πάρει ο χάρος. Είναι δύσκολο να σχεδιάζεις και να υλοποιείς σύνθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν το πλαίσιο για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Η 18μηνη εμπειρία από τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο την αμφιθυμία που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.

-Από τη μία επιχειρείται μια μεγάλη τομή, ο Καλλικράτης, με μια μείωση των μισθών του δημοσίου πράγμα σωστό διότι στη συντριπτική πλειοψηφία δεν ανταποκρίνονται στην παραγωγικότητα.

-Από την άλλη το Δημόσιο παραμένει ακόμη άθικτο ως προς τον τρόπο λειτουργίας του. Η εργατική αριστοκρατία στις ΔΕΚΟ καλά κρατεί με πληθώρα οργανισμών και παραοργανισμών να επιδοτούνται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καμία σχέση δεν υπάρχει με πρακτικές New Public Management, η Κυβέρνηση είναι σε μέγεθος ιστορικό με 50 άτομα, Υπουργεία υπάρχουν χωρίς να έχουν αλλάξει ακόμα το όνομά από τον προηγούμενο ανασχηματισμό, γραμματείες υπάρχουν κομμένες από τη μία και πεταμένες από την άλλη.

-Από τη μία ξεκίνησε το One Stop Shop για ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα σε μία στάση με αποτέλεσμα να κερδίσουμε την επόμενη φορά 12 θέσεις στην Ετήσια Έκθεση Doing Business.

-Από την άλλη δεν τα βρίσκουν τα Υπουργεία στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μικρών μεταποιητικών εργαστηρίων (το 90 % των αδειοδοτήσεων στη χώρα) με αποτέλεσμα ένα σχέδιο νόμου που ήταν να έχει ψηφιστεί τέλη Δεκεμβρίου να σέρνεται.

-Από τη μία ψηφίζεται ένας νόμος σκούπα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

-Από την άλλη οι γνωστοί άγνωστοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, παραμένουν κλειστότεροι από ποτέ.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι με τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα η Ελλάδα σταδιακά θα αποκαταστήσει το χαμένο ηθικό της πλεονέκτημα. Κανείς δεν θα μπορεί σε λίγο να μιλήσει βάσιμα για τους ανεύθυνους ή τεμπέληδες Έλληνες που απομυζούν τους ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα, αγανακτισμένοι πολλοί Ευρωπαίοι από το κακό που έπαθε το «καλό και αγαπημένο τους παιδί» η Ιρλανδία και υπό το φόβο ενός μεγαλύτερου ντόμινο, θα βγουν να σπρώξουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης για να γίνει μια ώρα αρχύτερα.

Ωστόσο, χωρίς δραστικές αλλαγές που οδηγούν σε αναπτυξιακή αναδιάρθρωση την ελληνική οικονομία, δεν θα κερδίσουμε ποτέ το στοίχημα της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και μια ενδεχόμενη άκαιρη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους θα είναι εφήμερη, χωρίς ισχυρά θεμέλια που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στο μέλλον. Υπ’ αυτή την έννοια οι προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση δεν υπάρχουν ακόμα. Κάντε ριζοσπαστικές μεταρρύθμισεις.

8 comments:

  1. Αλλάξτε το "αμφιθυμία" με το "απροθυμία".

    Δυστυχώς χάσαμε όχι μόνο 2 χρόνια αλλά και το momentum.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Αυτη η κυβέρνηση είχε μιά χρυσή ευκαιρία να αλλάξει τα κακώς κείμενα που αυτή η ίδια παράταξη δημιούργησε.
    Την ευκαιρία την κλώτσησε, δυστυχώς

    ReplyDelete
  2. Την αναδιάρθρωση τη συζητάμε στην Ελλάδα, μπας και, ονειρευόμαστε οι μπαγάσες, μπας και, ξυπνήσουμε από το κακό το όνειρο κι επιστρέψουμε στην παλιά καλή εποχή αφού μας έχουνε χαρίσει τα χρέη, ή τουλάχιστον τα κρύψαμε όλοι μαζί κάτω από το μαξιλάρι για τα παιδιά κι εγγόνια να πληρώσουν.

    Πέρυσι ήτανε το έτος με τα σπρεντ, φέτος είναι το έτος της αναδιάρθρωσης. Του χρόνου θα είναι το έτος της φιλικής διευθέτησης χρεών κρατών μελών της ΕΕ με πρωτοβουλία της ΕΕ, και του παραχρόνου το έτος υπογραφής ενός νέου πακέτου ΕΕ/ΔΝΤ για την Ελλάδα, με νέες εκλογές, κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ και την επάνοδο της αστικής τάξης στη μοναδική παράταξη που τα τελευταία 30 χρόνια, κακήν κακώς, έχει διασφαλίσει την παρουσία της χώρας στα κλαμπ των οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά ισχυρών κρατών.

    Σερ μην ανυσηχείς, το έχει δεν το έχει το μομέντουμ εσύ τα ίδια λες από το 2009 δεν πειράζει. Αλλά τις πέτρες θα τις φάνε αυτοί που τις αξίζουν, μην ανυσηχείς, σύντομα έρχεται η ώρα τους.

    ReplyDelete
  3. O Economist stirizei to symferon tis Irlandias. Apo ti mera pou i Irlandia efage sfaliara apo tin EE o Economist exei allaksei stasi - sta keimena tou - pros tin Ellada. Ksafnika anagnorizei tin yperogki ki epiponi prospatheia pou katabalei i ponemeni xora alla opou i prospatheia ayti den epibrabeyetai apo mia "armozousa" stasi apo ton GalloGermaniko kako pyrina tis EE.

    Zita etsi apo tin Ellada na min antimetopizei to problima tis os ksexoristo / idiaitero se sxesi me alla krati meli - na sximatisei dld MPLOK me tis katareouses perifereiakes dynameis, gia tin apaitisi perissotero ypostiriktikon metron apo tin EE - px OXI stin eyropaiki enarmonisi tou etairikou forou (pou tha boithisei tin Irlandia na apofygei tin pagida enos death spiral yfesis isxirizetai), NAI stin amesi anadiarthrosi tou xreous tis Elladas me epibarynsi kyrios tis Germanias pou antexei kai OXI stin ayksisi tou epitokiou tis EKT.

    An kai ta epixeirimata einai poly sebasta, thelei prosoxi i bananoflouda.

    To problima tis Elladas einai ksexoristo, ki ayto legetai domiko elleimma tou kratous kai tis ethnikis oikonomias. I domiki anadiarthrosi pou xreiazetai thelei 10etia toulaxiston gia na ylopoiithei (oute kan pliros, alla se ena ikanopoiitiko epipedo), kai prepei tora oi nomoi pou psifistikan na tethoun se leitourgia.

    Blepete ton Kallikrati ti problimata bgazei stin epifaneia. Ayta den einai problimata tou nomou, einai synepeies mias diskinitis, fobikis kai katatmimenis koinonias. I epiponi alla epimenousa prospatheia efarmogis ton psifismenon nomosxedion einai ayti pou siga siga tha ksekollisei olous mas apo to telma tis apragias.

    ReplyDelete
  4. I domiki anadiarthrosi exei na kaneis me domes, ypiresies, thesmous kai organa tou kratous, tis agoras, tis dikaiosynis, tis astynomias, kok.

    Den exei pantos na kanei me tin anadiarthrosi - dld tin epanadiapragmateysi - tou oikonomikou xreous.

    Oso taxytera feroume eis peras tis domikes allages, toso kalytero "value for money" tha dimiourgisoume os xora kai gia ependyseis, kai gia katanalosi, kai gia apotamieysi kai apopliromi daneiakon ypoxreoseon.

    To xroniko orizonta i EE tha mas ton dosei, kai i diapragmateytiki mas isxys episis tha beltiothei, an ki efoson emeis kanoume ti douleia mas.

    Douleia, douleia, douleia.

    ReplyDelete
  5. Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2009 πηγαίναμε στο χαμό.
    Απο τότε μπήκαμε στη σωστή πορεία,αλλά μερικές φορές πάμε τρικλίζοντας.Ομως οι οιωνοί είναι καλοί όσο ποτέ.Είναι η ευκαιρία της Ιστορίας μας.Δεν πρέπει να τη χάσουμε αυτοπαραδιδόμενοι στη μεμψιμοιρία που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι λογής καιροσκόποι.

    ReplyDelete
  6. Το σχέδιο διάσωσης και σωτηρίας της χώρας που θα ολοκληρωθεί θεσμικά μέχρι τον Ιούλιο φαίνεται ότι πετυχαίνει.Απο εκεί και πέρα αρχίζει το σχέδιο αναγέννησης.Μακρύ και επίπονο.Και θα εξαρτηθεί η επιτυχία του σε μεγάλο βαθμό απο την επαγρύπνιση και μαχητικότητα του ανώνυμου πολίτη απέναντι στον ανελέητο πόλεμο των φαύλων συντεχνιών.

    ReplyDelete
  7. Οι Ευρωπαίοι,οι Αμερικάνοι,η διεθνής κοινότητα κάνουν περισσότερα απο ότι μπορούσαμε να φανταστούμε για να μας δώσουν τα μέσα για να στηρίξουμε μια επιτυχή πορεία προς την ευημερία.Το μπαλλάκι είναι πιά σε μας.Στο καθένα μας.Απέναντι στις ευθύνες μας.Δεν πρέπει να υπάρξουν ριψάσπιδες σαυτό τον Εθνικό Αγώνα που όμοιός του λίγες φορές χρειάστηκε να δοθεί στη συνολική ιστορία του Εθνους μας.

    ReplyDelete
  8. GAP

    irthe i ora na spaseis ta ayga entos tou kommatos sou kai epitelous na baleis se efarmogi osa psifistikan to teleytaio etos sti bouli.

    Allios blepo tou xronou edo sti Dania na kanoume synoikia Ellinon metanaston.

    ReplyDelete