Tuesday, April 12, 2011

Debtocracy: γιατί δεν συνυπέγραψα

Του Γιάννη Βαρουφάκη

Το ντοκιμαντέρ Debtocracy το είδατε φαντάζομαι (αν όχι πατήστε εδώ για να το δείτε - αξίζει). Πριν το σχολιάσω, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 2 Φεβρουαρίου πήρα ένα email από τον Jamie Galbraith, γνωστό οικονομολόγο(και γιο του μεγάλου John Kenneth Galbraith), με το οποίο με ρωτούσε την άποψή μου για την προσπάθεια δημιουργίας μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) της οποίας στόχος θα ήταν να μελετήσει προσεκτικά την σύσταση του ελληνικού δημόσιου χρέους: σε ποιον χρωστάμε, πότε δανειστήκαμε, για ποιον λόγο, τι έγιναν αυτά τα χρήματα, κατά πόσον η Βουλή και η κοινή γνώμη τηρείτο ενήμερη για αυτές τις συμφωνίες δανεισμού κλπ. (Το κείμενο με το οποίο περιγράφεται η συγκεκριμένη προσπάθεια διατίθεται εδώ ενώ μια πολύ πιο επιστημονικά διεξοδική παρουσίαση, υπό την επιμέλεια του καλού συνάδελφου Κώστα Λαπαβίτσα, βρίσκεται εδώ). Το ερώτημα του Galbraith ήταν αν θεωρώ σκόπιμο να υπογράψει (κι αν εγώ θα υπέγραφα).

Διάβασα προσεκτικά το σκεπτικό της ΕΛΕ. Εξ αρχής η προδιάθεσή μου ήταν θετική. Πράγματι, η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν βασικές αρχές της δημοκρατίας χωρίς τις οποίες η δημοκρατία δεν είναι παρά ένα άδειο πουκάμισο με το οποίο καλύπτονται λογιών-λογιών απολυταρχικές ανομίες. Ο λαός, είναι αλήθεια, δικαιούται να γνωρίζει σε ποιον χρωστά και τι έγιναν τα χρήματα τα οποία δανείστηκαν κατά καιρούς οι κυβερνώντες στο όνομά του. Ιδίως όταν η αποπληρωμή του χρέους είναι τόσο δυσβάστακτη που θέτει υπό απειλή ακόμα και την ύπαρξη της χώρας.

Κι όμως. Όταν τελείωσα την ανάγνωση του σκεπτικού της ΕΛΕ, και μετά από βασανιστική σκέψη, αποφάσισα ότι δεν θα συνυπέγραφα την προσπάθεια. Η απάντησή μου στον Galbraith ήταν η εξής (σε δική μου ελεύθερη μετάφραση):

"..." Η συνέχεια στο Protagon GR.

34 comments:

  1. Ο Βαρουφάκης πολύ καλός στις τοποθετήσεις του. Βέβαια θέλει προσοχή ο διαχωρισμός του επιχειρήματος ενός αναλυτή από τις δυνατότητες, τα εργαλεία και τα παράθυρα ευκαιρίας για την δράση ενός υλοποιητή.

    ReplyDelete
  2. Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει συντεταγμένα με πρωτοβουλία της ΕΕ εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών της (ας πούμε της ΟΝΕ καλύτερα).

    Η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να κάνει - επί της ουσίας τώρα μιλάμε και με βάση τις ικανότητες, τα εργαλεία και το κοινωνικό κεφάλαιο που διαθέτει - είναι μια χρεοκωπία.

    Αυτή η εξέλιξη που φαντάζει πολύ πιθανή στους Ευρωπαίους γείτονες μας επίσης φαντάζει τρομερή ως προς την πορεία των ίδιων των οικονομιών τους αλλά κυριότερα ως προς την πορεία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Κατ'΄εμέ η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες ούτε πρέπει να ξαφνιάζει, αλλά ούτε και να ερμηνεύεται ως αποτυχία. Η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη κι αυτό κανείς δεν το έχει αρνηθεί, επί της ουσίας, από την αρχή της ιστορίας.

    Το ζήτημα είναι με τι όρους αυτή θα γίνει και κατά πόσο θα μπορέσει η χώρα να προετοιμαστεί δομικά έστι ώστε αυτή και η ΕΕ μαζί να διαπραγματευτούν μια λύση που στηρίζει τις δύο οντότητες και δεν αποσταθεροποιούν και τις χρηματαγορές.

    Γι'αυτό το πρόγραμμα μακροοικονομικής σταθεροποίησης του ΔΝΤ είναι μόνο η αρχή μιας συντονισμένης διακρατικής και πολυμερούς προσπάθειας ΕΕ-ΔΝΤ-διεθνών επενδυτών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με μπόλικα τα στοιχεία ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ του ελληνικού κράτους κι αγοράς. Αυτή η διαδικασία, μη γελιόμαστε, θέλει πάνω από δεκαετία. Μόνο το νομικό πλαίσιο για να ετοιμαστεί για την φιλική διευθέτηση χρεών - ακόμα και με την πολυσήμαντη συμμετοχή του ΔΝΤ - χρειάζεται πολλούς μήνες και πολλές διαπραγματεύσεις, αλλά και stewardship - καθοδήγηση - της διαδικασίας από επενδυτές βαρύτητας, πχ ο Σόρος στην περίπτωση της Ελλάδας. Η υποστήριξη του Σόρος ενός reprofiling ουσιαστικά αποτελεί σημαντικότατο σταθεροποιητικό παράγοντα στην πολύχρονη αυτή διαδικασία της αναδιάρθρωσης.

    Αν διαβάσει κανείς τα γεγονότα σωστά, μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την Ελλάδα να τα καταφέρει. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι λιγότερος κανιβαλισμός και περισσότερη ευκινησία.

    ReplyDelete
  3. Mesout Tavaz

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Ολα τα άλλα τα θεωρώ επικίνδυνες ανοησίες.

    ReplyDelete
  4. Και φυσικά ένα μέρος του χρέους ξοδεύτηκε για να σπουδάσουν στην αλλοδαπή και να κάνουν ζηλευτές καρριέρες ο Βαρουφάκης,ο Βατικιώτης, ο Λαπαβίτσας και οι λοιπές "αντιμνημονιακές" δυνάμεις.

    ReplyDelete
  5. Σωστός ο Βαρουφάκης.

    Πάντως δεν καταλαβαίνω τη λογική της ΕΛΕ. Λένε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μία ΕΛΕ για να δούμε αν το χρέος είναι απεχθές ώστε να το αρνηθούμε. Από την άλλη όμως, πρωτού συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή και πρωτού δούμε ότι το χρέος είναι απεχθές, αποφαίνεται η χρεοκρατία ότι το χρέος είναι απεχθές και πρέπει να αρνηθούμε να το πληρώσουμε; Αν ήδη έχουμε στο μυαλό μας ότι το χρέος είναι απεχθές προς τί η σύσταση ΕΛΕ; Μήπως τα έχουνε χάσει λίγο οι δημοσιογράφοι του χρεοκρατία;

    ReplyDelete
  6. Ο Βαρουφάκης είναι ικανότατος οικονομολόγος και χρήσιμο να ακούει κανείς τις απόψεις του.

    Αλλά η εξήγηση του δίνει για την "άρνησή" του, τόσο για μια ΕΛΕ όσο και για αυτά που παρουσιάζονται στο "Χρεοκρατία" είναι μάλλον ψυχολογικά παρά λογικά-οικονομικά επιχειρήματα.

    Για τη μεν ΕΛΕ υποστηρίζει λίγο-πολύ ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει, όχι απλώς ότι δεν έχει νόημα, γιατί υποτίθεται πως δεν θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Για τη δε "Χρεοκρατία", σχεδόν όλοι συμφωνούν πως για εμάς εδώ, με τη συγκεκριμένη οικονομία και νόμισμα, δεν είναι τόσο εύκολο όπως για την Αργεντινή και τον Ισημερινό να πούμε "δεν πληρώνω", γιατί εισάγουμε σχεδόν τα πάντα. Σύμφωνοι. Αλλά δεν εξηγεί γιατί δεν έχει καν νόημα η ΑΠΕΙΛΗ της χρεοκοπίας, αποφασισμένοι να το κάνουμε στ' αλήθεια αν χρειαστεί, εν όψει του νέου "μνημονίου" του EFSF μετά το 2012.

    ReplyDelete
  7. Θυμίζω επίσης ότι ο Βαρουφάκης συμμετείχε σε "μελέτη" του ΕΒΕΑ που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες. Το αποτέλεσμα-πρόταση της "μελέτης" ήταν ότι χρειάζεται επειγόντως μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ΜΟΝΟ, όχι γενικά της φορολογίας, ώστε να επανέλθει η αγορά στα φυσιολογικά της. Μόνο που η "μελέτη" δεν λέει αν αυτό είναι δίκαιο, ρεαλιστικό ή έστω ποιος θα αγοράζει - προφανώς όχι οι Έλληνες. Τα κρατικά κονδύλια δεν φτάνουν ούτε καν για νοσοκομεία πλέον, οπότε με 15% όπως προτείνει το ΕΒΕΑ, υποθέτω θα γυρίσουμε στα βότανα και στα ξόρκια από το μάγο του χωριού.

    Δεν έχει νόημα να συζητάμε για πραγματική οικονομία, αν δεν ξεπεράσουμε όλοι, κυρίως οι "ρεαλιστές" μνημονιακοί, τις προκαταλήψεις και να πούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Αν αυτό εννοούσε ο Λοβέρδος, όταν είπε "...να πούμε την αλήθεια στο λαό", τότε είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ μαζί του.

    ReplyDelete
  8. Και κάτι τελευταίο, για την αποτελεσματικότητα μιας ΕΛΕ. Αν το πραγματικό πρόβλημα είναι η εύρεση των τωρινών κατόχων ομολόγων και CDS που σχετίζονται με την Ελληνική χρεοκοπία, τότε η λύση είναι πολύ απλή.

    Το εφάρμοσε το Ντουμπάι, με τη δική του "χρεοκοπία" (ποτέ δεν έγινε στ' αλήθεια). Μόλις τα CDS και τα spreads άρχισαν να κάνουν παιχνίδι, η κυβέρνηση βγήκε και είπε: ΟΚ, χρεοκοπήσαμε. Πληρώστε τώρα όσους πρέπει να πληρώσετε! Εννοείται πως οι οίκοι που εκδίδουν τα CDS, π.χ. η GS, πουλάνε αέρα χωρίς καθόλου liability. Δεν αποπληρώνουν τους πελάτες τους, οι πελάτες απλώς προωθούν τα CDS από χέρι σε χέρι, "δημιουργώντας" υπεραξία.

    Μόλις κατάλαβαν ότι το πράγμα στράβωσε, ως δια μαγείας, τα ratings άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι, τα streads κατέβηκαν και τα CDS επέστρεψαν στο κανονικό. Το Ντουμπάι σήμερα λειτουργεί σαν να μην κινδύνευσε ποτέ. ΑΥΤΟ ακριβώς είναι αυτό που δείχνει το "Χρεοκρατία" και ο Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει εξ' αρχής, πολύ νωρίς, αυτή την ιδέα, όπως λέει και ο ίδιος στην αρχή του άρθρου του.

    ReplyDelete
  9. Να θυμήσουμε σε "εαυτούς και αλλήλους" ότι είμαστε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης και ελέγχουμε κυριαρχικά και γεωπολιτικά τη μισή Ανατολική Μεσόγειο,η οποία κυριολεκτικά φλέγεται.Οι λατινοαμερικανισμοί και οι μεσανατολισμοί είναι ανιστόριτοι για τη περίπτωσή μας.

    ReplyDelete
  10. Και ενώ ο Ρουμπάι,ο πρόεδρος της ΕΕ, επισκέπτεται ταυτόχρονα Ελλάδα και Κύπρο(κάτι σημαίνει αυτό) και ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τιθεται θέμα,ουτε κάν συζήτησης,για την αναδιαρθρωση του Ελληνικού χρέους,εμείς εξακολουθούμε να άδουμε αμπουνταμπικά.

    ReplyDelete
  11. "Και φυσικά ένα μέρος του χρέους ξοδεύτηκε για να σπουδάσουν στην αλλοδαπή"
    Πες μας κι αλλες αηδίες..........


    Οσον αφορά το χρέος
    1- "απεχθες" δεν υπάρχει περίπτωση να κηρυχθεί ούτε ένα ευρώ.
    Το ότι σε μιά δημοκρατία υπήρξε κακή διαχείριση είναι τελείως διαφορετικό (και δεν πήγε και κανείς φυλακή...).

    Όποιος παρακολούθησε τις ομιλίες του Olivares-Caminal και του Panizza (o 1ος μάλιστα είναι Αργεντίνος) έχει λύσει όλες του τις απορίες.

    2-Μια δημόσια καταγραφή του χρέους θα δημοσιοποιήσει και κάποιες "λεπτομέρειες" που δεν πρέπει να ειπωθούν.
    Μιλάω γιά τα swaps της Αντιγόνης.

    3-H αναδιάρθρωση του δανεισμού θα μπορούσε να γίνει με εσωτερική προσπάθεια. ¨Οταν όμως δεν μπορούν καλά καλά να χωρίσουν 2 γαιδάρων άχυρα περιμένεις να ασχοληθούν με convexity ?

    ReplyDelete
  12. Parmenidi

    prepei na mathoume na zoume kai na leitourgoume dimiourgika se ena periballon me pollous kindynous, kryfous kai mi.

    I diogkosi tou Ellinikou kratous sto bathmo pou ti zisame emeis oi neoi koubalouse mazi tis ena megalo ithiko kindyno pou egine pragmatikotita - mia dyskiniti epaggelmatiki taksi, dimosia kai idiotiki, fobiki kai kleisti stis kosmogonikes allages pou telountai gyro mas.

    Ki ayti gia na allaksei, prepei na perasoume apo tin koinonia tis diatyposis stin koinonia tis drasis. Ki epeidi kakomathame, xreiazontai idiaiteres taktikes gia tin apallagi mas apo to kousouri tis metapoliteysis.

    Mia lysi einai - ki ego o idios ti zo prosopika - oi Ellines na tolmisoun kai na fygoun sto eksoteriko na spoudasoun, na doulepsoun, na mathoun kai na anabathmisoun to ethniko mas yliko. Kathos o dimosios tomeas olo kai tha mikrainei, kai kathos logo yfesis i dynatotita gia ergasia tha einai periorismeni gia pollous ta epomena xronia, einai eykairia na ginei ayti i metakinisi.

    To epixeirin, pou einai i deyteri, kai anagkaioteri lysi makroprothesma, eksartatai oxi mono apo tin katargisi tou daidalodous grafeiokratikou kai adiafanous egxoriou systimatos alla kai apo ti dimiourgia neon, realistikon kai ylopoiisimon ideon.

    Oi neoi Ellines - mia prosopiki mou gnomi - pasxoume poly apo idees, giati pano ap'ola pasxoume apo parastaseis.

    Kathos oi aggeloi tou Mesout Tavaz tha mas kathodigoun kai paidagogoun ta epomena 10 xronia mesa apo mia epiponi diadikasia, eykairia einai emeis oi ypoloipoi na eksoplistoume me gnoseis, parastaseis kai idees pou tha feroun telos sti "fasi telous" tis metapoliteysis.

    (sorry alla epestrepsa Dania pali ara oi latinikoi xaraktires)

    ReplyDelete
  13. Ser

    i esoterikopoiisi tou xreous apaitei kai ti metastrofi mias kritikis meiopsifias Ellinon, aston se pneyma kai syssoreymeno plouto, san ton eayto sou epi 50-100k atoma pou lei o logos, oi opoioi me diki tous protoboulia kai tharros tha perasoun apo tin kerkida sto gipedo na paiksoun mpala. Kai oikonomika, kai politika.

    ReplyDelete
  14. Μεγαλύτερη αηδία προκαλούν οι άνθρωποι που αρνούνται για τον εαυτό τους ό,τι προσάπτουν στους άλλους.

    ReplyDelete
  15. Πρώτα θέματα στο skai.gr:

    "«Δεν μπορεί το βάρος να μεταφέρεται στους πιο αδύναμους» (πρωθυπουργός)

    "Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές εξαγωγές"

    "Ενεργοποιείται ο νέος Επενδυτικός Νόμος, ύψους 3,2 δισ. ευρώ"


    Και στο enet.gr:

    "Μπαράζ διαψεύσεων για την αναδιάρθρωση, πυροδοτεί τα σενάρια"

    "Κόβουν από την συνταγογράφηση, φάρμακα πρώτης ανάγκης"

    "Δεν αποκλείει συνταγή επιμήκυνσης για το χρέος η κυβέρνηση"


    Ελπίζω να έχουν καταλάβει πλέον οι μεγαλο-καναλάρχες-εκδότες, γιατί τα "προϊόντα" τους έχουν πλέον απαξιωθεί τόσο πολύ.

    Ειδικά το τελευταίο θέμα του enet.gr, αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους ακόμα ελπίζουν και εύχονται η κυβέρνηση να μην τους (ξανα)κοροϊδεύει με τις διαψεύσεις της.

    ReplyDelete
  16. Αυτό το είδε κανείς, έστω και σε μονόστηλο, σε εφημερίδα, ή σε μονόλεπτο σε δελτίο ειδήσεων;

    "Γιώργος Κασιμάτης - 'αντισυνταγματικό το Μνημόνιο'"

    >> http://www.youtube.com/watch?v=D0bHuJi07eE

    "Κώστας Μπέης - Μνημόνιο και Πρόεδρος Δημοκρατίας"

    >> http://www.youtube.com/watch?v=qMtsJ8LYvfc

    Η ημερίδα του Πανεπ. Αθηνών έγινε εχθές (12/4) και οι ομιλίες διήρκεσαν πολλές ώρες, τα παραπάνω είναι ενδεικτικά αποσπάσματα.

    Πριν σπεύσουν κάποιο να κατακρίνουν τους συνταγματολόγους ως ανίδεους, ας μάθουν πρώτα π.χ. την πορεία του κ.Κασιμάτη και τη σχέση του με το κυβερνών κόμμα.

    ReplyDelete
  17. Και κάτι τελευταίο:

    Γιατί κάποιος μόνιμος, τεμπέλης, αργόμισθος, μαζί-τα-φάγαμε, δημόσιος υπάλληλος να αποφασίσει ξαφνικά να αφήσει τη θεσούλα του για 5 χρόνια και να ψάξει για δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μάλιστα ήδη απολύει κόσμο για να γλιτώσει μισθούς;

    Ελπίζω η εξαγγελία του παραπάνω "μέτρου" να μην είναι στρατηγικής σημασίας στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, γιατί μάλλον ψάχνουν όχι απλώς για τεμπέληδες αλλά για ΒΛΑΚΕΣ τεμπέληδες.

    ReplyDelete
  18. rat
    αυτο που μου άρεσε περισσότερο ήταν το "συσσωρευμένο πλούτο"
    Ειδικά γιά μένα ! :)

    Τον πλούτο τον έχουν συσσωρεύσει κάτι λαμόγια, σαν αυτά που λιβανίζει ο παρμενίδης νυχθημερόν.
    Και ο ΓΑΠ σφυρίζει αδιάφορα λες και δεν τα ξέρει.....

    Κατά βάση έχεις δίκιο ότι έτσι πρέπει να γίνει- πρέπει να μπει η "καλή εντεκάδα στο γήπεδο".
    Πιστεύεις όμως ότι όσοι έχουν άλλα συμφέροντα την αφήνουν αυτή την ενδεκάδα να μπει στο γήπεδο ?

    Μην πάς μακριά- δες εδώ μέσα τον λεκτικό κανιβαλισμό στον οποίο ειδικεύονται ορισμένοι.

    Διαφωνώ επίσης με τον τρόπο που βλέπεις την επαγγελματική μετανάστευση - αυτοί που θα φύγουν θα είναι οι καλύτεροι, αυτοί που χρειάζεται περισσότερο να μείνουν εδώ για να αλλάξουν τα πράγματα.

    Η Ελλάδα πληρώνει το κόστος της ανοησίας της και της τεμπελιάς της.
    Σε όρους παραγωγής πλούτου βρίσκεται κάπου μεταξύ 1950-1960.
    Τουρισμός+σουβλάκι: ο συνδυασμός που διέλυσε τα πάντα. Τώρα διαπιστώνουμε ότι και οι Τυνίσιοι, Αιγύπτιοι, Τούρκοι κτλ προσφέρουν το ίδιο και καλύτερο προιόν

    Δημόσιο και αριστερός ξύλινος λόγος: το δηλητήριο που παρελυσε την παραγωγικότητα του Ελληνα.

    Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικός- και μακάρι να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω ότι μόνη λύση είναι ένα ξαφνικό, δυνατό χαστούκι διότι όσο περνάει ο χρόνος βρισκόμαστε σε όλο και δυσκολότερη θέση.

    Εσύ είσαι εκτός και δεν ζεις τον ελληνικό μικρόκοσμο- σκέψου πχ να άκουγες ότι σκέφτονται να επιτρέπουν στους ΔΥ να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών γιά να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

    Στον ιδιωτικό τομέα που ήδη μετρά 900 χιλ. άνεργους, κατά τεκμήριο περισσότερο ικανούς και καταρτισμένους από τους ΔΥ

    Με τέτοιους ερασιτέχνες, σοσιαλιζοντες βουτυρομπεμπέδες ("δεξιούς" και "αριστερούς") τι προοπτική να δώσεις σε αυτή τη χώρα ?

    ReplyDelete
  19. «Οι αγορές φοβούνται ότι αν και όταν, με τη βοήθεια του Μνημονίου, φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και επομένως δεν έχουμε ανάγκη καινούργιου δανεισμού, τότε και μόνον τότε θα πάμε σε μια μορφή λελογισμένης χρεοκοπίας (αναδιάρθρωση), είτε με κούρεμα, είτε με επιμήκυνση, είτε με αναδιαπραγμάτευση επιτοκίου ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών, ώστε να μειώσουμε το ύψος των τοκοχρεολυσίων που μας βαραίνουν».

    Του Μπαμπη Παπαδημητριου
    Η απαραίτητη επιστροφή
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_14/04/2011_1294949

    ReplyDelete
  20. Ολα πάνε μεθοδικά και οργανωμένα.Στο κατάλληλο χρόνο θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις απο τους κατάλληλους ανθρώπους.Από αύριο, με την ανακοίνωση του Εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, γίνεται μια καινούρια αρχή.Από αύριο και πέρα κανένας δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε.Ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του.

    ReplyDelete
  21. Το 2021,η Ελλάδα,200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της,θα είναι μια σύγχρονη Ευρωπαική χώρα,όπως την οραματίστηκαν οι Εθνάρχες της,μεταξύ των οποίων πολύ μεγάλων και ο ΓΑΠ.Στα 200 χρόνια που πέρασαν παρά τις κατα περιόδους μεγάλες προσπάθειες δεν κατάφερε να εκσυγχρονιστεί αλλά παρέμεινε ένα πελατειακό κράτος για τις ανάγκες των Πελοποννησίων κυρίως.
    Τώρα ήλθε η ώρα.
    Θα πρόκειται για Ηράκλειο άθλο, που λέει και ο συμπαθέστατος Ρουμπάι,αλλά θα συμβεί.

    ReplyDelete
  22. "Ολα πάνε μεθοδικά και οργανωμένα"

    Ποιόν νομίζεις ότι κοροιδεύεις ρε παπαγαλάκι ?
    Δεν βλέπεις τι γίνεται τριγύρω σου ή νομίζεις ότι ξεγελάς κανέναν ?

    Αν έχεις να πεις κατι σοβαρό πες το με επιχειρήματα και σταμάτα τις ξύλινες βερμπαλιστικές μπούρδες.

    Φτάνει πιά το λιβάνισμα- σε βαρεθήκαμε.

    ReplyDelete
  23. "Του Μπαμπη Παπαδημητριου
    Η απαραίτητη επιστροφή"

    Τραγική πρόφαση δημοσιογράφου, δεν έχει καν συναίσθηση ότι αυτά που λέει, τώρα και εδώ και μήνες, κάθε μέρα στα κανάλια του αφεντικού, έχουν γραφτεί για πάντα στο δίκτυο.

    Ειδικά κάτι σαν τα παρακάτω:

    "...Το κύριο θέμα για τη χώρα είναι να επιστρέψει στις αγορές. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε φύγει...
    ...Η, από πρακτική άποψη, επιμήκυνση, με ανακατασκευή του συνολικού προφίλ του χρέους είναι η ορθή λύση...
    ...Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα Μνημόνιο - 2, που θα μας επιστρέψει με ασφάλεια σε θετικό έδαφος..."


    Δηλαδή είναι λάθος να ζούμε με δανεικά, αλλά πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξαναεπιστρέψουμε σε αυτά. Το τονισμένο σημείο παραπάνω, είναι προφανώς έμμεση πρόταση (προς το γραφείο του πρωθυπουργού) "μετάφρασης" του debt reprofilling που είπε πριν λίγες μέρες ο Σόρος. Το παλικάρι κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει.

    Όταν κάποτε ηρεμήσουν τα πράγματα και ο κόσμος βρει το χρόνο να κοιτάξει πίσω πιο ψύχραιμα, μερικοί "δημοσιογράφοι" θα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν.

    ReplyDelete
  24. ser
    "Ποιόν νομίζεις ότι κοροιδεύεις ρε παπαγαλάκι ?"

    Eλα ντέ.Μπορεί ποτέ ένα παπαγαλάκι να κοροιδέψει μια κόττα;
    Στοιχειώδης πτηνολογία είναι αυτά.

    ReplyDelete
  25. normad

    νομίζω ότι έχεις δίκιο - ένα παπαγαλάκι δεν μπορεί να σε κοροιδέψει

    ReplyDelete
  26. Είδες πόσο σε οφελούν οι εμπειρίες σου απο τη σωστή επιλογή πνηνοσυμπεριφοράς;

    ReplyDelete
  27. όταν ωριμάσεις θα μπορείς κι εσύ να μιλάς με τους μεγάλους

    μέχρι τότε κρείττον σιγάν (κι επειδή μάλλον δεν είσαι σε θέση να το καταλάβεις, σημαίνει "κλείστο")
    αν και δεν νομίζω ότι σε ενοχλεί ιδιαίτερα που έχεις γίνει περίγελος εδώ μέσα

    ReplyDelete
  28. Εχθές οι "λάθος" δηλώσεις του Γιωργάκη #2 στους FT εκτόξευσαν τα spreads πάνω από τις 1000 μονάδες. Σήμερα οι μη-δηλώσεις του Γιωργάκη #1 τα ανέβασαν ακόμα πιο ψηλά.

    Όποιος αγόρασε μερικές ημέρες πριν "Ελληνικά" CDS και swaps, από αύριο μπορεί να τα πουλήσει με ένα σοβαρό ποσοστό κέρδους, ανήκουστο πριν μερικά χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι ζήτημα bailout. Όλους τους βολεύει να εξακολουθούμε να χαροπαλεύουμε, γιατί βγάζουν χρήμα με τη σέσουλα στην πλάτη μας.

    Αν κάποιος είναι τόσο καλόπιστος ώστε να μην τους χρεώσει δόλια τακτική και σκοπιμότητα, πρόκειται για επικίνδυνα άσχετους ανθρώπους. Είτε εσκεμμένα είτε ακούσια, χαρίζουν απλόχερα δεκάδες δισ. ευρώ ΚΑΘΕ μέρα, με κάθε τους δήλωση.

    ReplyDelete
  29. ser

    " ...όταν ωριμάσεις..."

    Αναπολεις τα χρόνια που ήσουν παλλακίδα! Μην απαγοητεύεσαι,η γριά η κόττα έχει το ζουμί!

    ReplyDelete
  30. "Henocracy,γιατί υπέγραψα".
    by ser

    ReplyDelete
  31. Parmenidi ti egine o GAP kai to programma anasygrotisis den epeise tis agores e? hahahahaha

    ReplyDelete
  32. normad
    δεν ασχολούμαι άλλο μαζί σου.
    Στο επίπεδο ηλιθιότητας και κατινιάς είσαι πρωταθλητής.

    Η προσφορά σου στο blog είναι παρόμοια με της Μαριλίζας στην κυβέρνηση.

    Εκτός από ρύπανση δεν προσφέρεις τιποτα στο Blog.

    ReplyDelete
  33. Παιδια, γιατι δεν το κρατατε σ ενα επιπεδο? Ser, νομιζω εσυ το αρχισες και βεβαια ξεφυγε στα πτηνολογικα. Απ τη μια φωναζουμε ν αλλαξουμε αυτον τον τοπο κι απ την αλλη αναπαραγουμε τις ελληνικες μικροτητες και εμπαθειες?

    ReplyDelete
  34. Διάβασα με ενδιαφέρον τους λόγους για τους οποίους ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να συνυπογράψει την έκκληση για τη δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου.

    Όμως πιστεύω ότι και οι τρεις βασικοί λόγοι που επικαλείται ο κ. Βαρουφάκης για να θεμελιώσει την άρνησή του αποκρούονται:

    Πρώτον, λέει, επειδή η εστίαση στο δημόσιο χρέος ενισχύει την παραπλάνηση ότι η Κρίση των ημερών είναι κρίση του δημόσιου χρέους – ενώ, στην πραγματικότητα, το δημόσιο χρέος δεν είναι παρά η αντανάκλαση της κρίσης που ξεκίνησε στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και συνεχίζεται σήμερα επιταχυνόμενη στις ευρωπαϊκές τράπεζες:

    Αλλά ο κ. Βαρουφάκης μιλάει με τη γλώσσα αυτών που έχουν ξεχάσει την πραγματική οικονομία. Την γλώσσα των τραπεζιτών και των χρηματιστών που τρέφονται με κοκαΐνη, παγωμένη βότκα και χαβιάρι. Ακόμα κι οι άλλοι, αυτοί που από αγρότες μετατράπηκαν σε καφενόβιους βοσκούς κοπαδιών ανασφάλιστων μεταναστών, ακόμα κι αυτοί, όπως και ο κ. Βαρουφάκης, επίσης ξεχάσανε την πραγματική οικονομία. Κι όλοι μαζί, ξεχνάμε ότι η πρωτογενής παραγωγή συμμετέχει στο Α.Ε.Π. με μικρό μονοψήφιο ποσοστό. Ο δε Καλλικράτης χαζεύει άφωνος.

    Δεύτερον, λέει, καμία Επιτροπή δεν μπορεί ούτε να βρει τι έγιναν τα δανεικά ούτε και να εντοπίσει σε ποιον χρωστάμε το χρέος σήμερα. Όπως ξέρεις, λέει, τα ομόλογα αλλάζουν συνεχώς χέρια. Οπότε, οι αρχικοί μας δανειστές δεν είναι εκείνοι στους οποίους χρωστάμε σήμερα.

    Ασφαλώς έχει δίκιο ο κ. Βαρουφάκης στη διαπίστωσή του, ξεχνάει όμως ότι ο λογιστικός έλεγχος, όταν αποδείξει κατάχρηση, μπορεί να απαιτήσει από τον καταχραστή να αποζημιώσει εκείνος τον τελικό ομολογιούχο για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου: Ιδού ο χειρότερος εφιάλτης για οργανισμούς όπως, λόγου χάρη, η Siemens ή η HDW, για να μην περάσομε στην ονοματολογία πέραν του Ατλαντικού.

    Και, τρίτον, λέει, η ΕΛΕ δεν μπορεί (ό,τι και να κάνει) να τα βάλει με το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς των στοιχημάτων τύπου CDS τα οποία έχουν θεμελιωθεί πάνω στο χρέος του ελληνικού δημοσίου.

    Ειλικρινά δε συμμερίζομαι τους φόβους του κ. Βαρουφάκη γιατί ο συνταξιούχος πατέρας μου που βλέπει την ποιότητα της ζωής του να πηγαίνει στο διάβολο, δεν έχει παίξει CDS.

    Πρέπει να ζητήσομε από τον κ. Βαρουφάκη να το ξανασκεφτεί λιγάκι, καθόσον στις πλατείες πρέπει να μαζέψομε περισσότερες υπογραφές: http://www.gopetition.com/petition/43171.html

    ReplyDelete