Friday, April 22, 2011

«Αναδιάρθρωση» ή, αλλιώς, «τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε καμπόσους»…

Του GoAS*

Υπάρχει μια απλή παράμετρος που μέσα στην αναδιαρθρωσολογία (sic) του τελευταίου διαστήματος έχει ξεχαστεί εντελώς: Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεινή της θέση επειδή στη σαθρή παραγωγική της βάση έχει χτιστεί ένα μεγάλο πελατειακό κράτος.

Η ελληνική οικονομία λόγω στρεβλώσεων, αγκυλώσεων και ξεπερασμένων προστατευτισμών δεν μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα. Δεν μπορεί να πουλήσει έξω αρκετά αγαθά ώστε να αντισταθμίσει τις ανάγκες της σε εισαγόμενα. Η Ελλάδα στα χρόνια πριν την κρίση ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου. Το έλλειμμα αυτό καλύφθηκε μέσα από έναν μηχανισμό κρατικού δανεισμού και κρατικής κατανάλωσης (αμοιβές, προμήθειες, έργα κτλ.) που μετέφερε χρήμα στην αγορά ώστε τα αγαθά που εξέλειπαν να μπορούν να αγοραστούν από τους Έλληνες. Τα δημοσιονομικά αυτά ελλείμματα αθροίστηκαν σε ένα χρέος που τώρα είναι κοντά στο 140% του ΑΕΠ και δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, υπό την έννοια ότι οι τόκοι του δανεισμού δεν επιτρέπουν στη χώρα να μειώσει τα ελλείμματά της.

Οι περισσότεροι θαυμαστές του «από μηχανής θεού» που πήρε τα ονόματα «στάση πληρωμών» ή «αναδιάρθρωση» ή «επαναδιαπραγμάτευση» εστιάζουν σε αυτήν ακριβώς την παράμετρο αγνοώντας είτε από βλακεία είτε από σκοπό το βασικό πρόβλημα των δημοσιονομικών μας: το μεγάλο δίδυμο Έλλειμμα! Έλλειμμα προϋπολογισμού και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Η τριμερής των δανειστών μας έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση μια σειρά μέτρων που βοηθούν στον περιορισμό του ελλείμματος. Σε μια κοινωνία όπου το κράτος ήταν ο βασικός εργοδότης, βασικός πελάτης αγαθών και υπηρεσιών και βασικός πάροχος κάποιων άλλων υπηρεσιών, κάθε απόπειρα περιορισμού των εξόδων του σημαίνει κάποιο σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο. Όμως, όπως λέμε εδώ και χρόνια στη g700, οι αλλαγές αυτές στη δομή της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητες και το γεγονός ότι δεν έγιναν, ώστε να προστατευτούν οι βασικοί κομματικοί πελάτες του μεταπολεμικού και μεταπολιτευτικού status quo, ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η δική μας γενιά έτυχε της χειρότερης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής μεταχείρισης τα τελευταία δέκα χρόνια. Το σύστημα αυτό πρέπει να αλλάξει ΑΜΕΣΑ!!!

Η δημόσια συζήτηση περί «αναδιάρθρωσης» έχει μια πλάνη κρυμμένη μέσα της: όλοι (πολιτικοί, ΜΜΕ, συνδικαλιστές κτλ.) ποντάρουν στην τεχνική άγνοια του λαού και συνδέουν την αναδιάρθρωση με τη λύση των προβλημάτων μας. Υπονοούν, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, πως μόλις γίνει η αναδιάρθρωση θα σταματήσουν τα μέτρα, οι μισθοί του Δημοσίου θα αυξηθούν και πάλι κατά 20-30%, οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά του δημοσίου θα συνταξιοδοτηθούν στα 52 και το χρήμα θα τρέξει ζεστό στην αγορά και στα χέρια μας.

Αυτό είναι ένα ψέμα. Ένα ακόμα ψέμα στη σειρά όλων των ψεμάτων που ακούσαμε στο μεταπολιτευτικό παραμύθι και που ξεκίνησε με τις «καλύτερες μέρες», πέρασε από την «επανίδρυση του κράτους» και τελείωσε με το «λεφτά υπάρχουν». Η αναδιάρθρωση του χρέους, αν και όποτε γίνει, δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου το οικονομικό πρόγραμμα οποιασδήποτε ορθολογικής κυβέρνησης θελήσει να μας κρατήσει στην ΕΕ και στο ευρώ.

Η ελληνική οικονομία της δημοσιοϋπαλληλίας, της πελατειακής κρατικοδίαιτης ψευτοεπιχειρηματικότητας και των συντεχνιακών παροχών πρέπει ΤΩΡΑ να αναδιαρθρωθεί και να μετατραπεί από παρασιτική σε παραγωγική μηχανή. Όσο δεν αναδιαρθρώνεται η οικονομία μας καλύτερα να αφήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους να συζητείται το Υπουργείο Οικονομικών και μόνο…

Ο στόχος και η μόνη μας δημόσια κουβέντα πρέπει να είναι ο περιορισμός του δίδυμου ελλείμματος. Καμία ελληνική πολιτική παράταξη δεν το συζητά, κανένας prime time δημοσιογράφος δεν το αγγίζει. Το χρέος δεν επιβλήθηκε από κανένα σκοτεινό κέντρο. Είναι το άθροισμα μιας πολιτικής ελλειμμάτων που εγκαινιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, μακάρι, να ενταφιαστεί από τον φυσικό κληρονόμο του. Τα ελλείμματα έγιναν το χαλί κάτω από το οποίο κρύψαμε το συνδυασμό της ανικανότητάς μας να παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και της επιθυμίας μας να καταναλώνουμε σαν Αμερικάνοι.

Τώρα – όπως πολλοί «γραφικοί» προέβλεπαν αλλά ποιος τους άκουγε; – το χαλί γύρισε και μας τύλιξε σαν κοκορέτσι. Κοιτώντας λοιπόν τις σούβλες μας, όσοι καταφέρουν να σουβλίσουν αυτό το Πάσχα, ας σκεφτούμε μήπως το μπλα μπλα περί αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να είναι λιγότερο και μήπως πρέπει, επιτέλους, να συζητήσει η ελληνική κοινωνία, από πού θα εξοικονομήσουμε τα χρήματα που θα μειώσουν το έλλειμμά μας.

Ο Χριστός, καθώς λέγεται, ανέστη. Άντε και στα δικά μας…

*O GoAs είναι blogger και μέλος της G700.

61 comments:

  1. Έτσι απλά και κατανοητά. Πιστολιά τύπου χρεωκοπίας = απομόνωση και κανιβαλισμός !!!

    ReplyDelete
  2. Bravo ρε Goas μίλησες στην λογική μας.

    ReplyDelete
  3. @goAS
    so Simitis is either stupid or has something in mind.I would appreciate a direct answer.

    ReplyDelete
  4. @GoAS:

    Νομίζω έχεις πιάσει μόνο τη μία όψη του νομίσματος, μάλλον από υπέρμετρη αισιοδοξία και "πίστη" στους κυβερνώντες.

    Ο κόσμος δεν είναι πλέον χαζός, τουλάχιστον αυτός που ενημερώνεται, ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει με την οικονομία. Όπως επίσης ξέρει πολύ καλά ότι η σημερινή κατάσταση, όπως προέκυψε τους τελευταίους 12-18 μήνες, δεν είναι καθόλου αποτέλεσμα φυσιολογικής οικονομικής διαδικασίας, αλλά στοχευμένης επίθεσης, κατά της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ.

    Το έλλειμμα είναι σαφώς υπαρκτό και μακροχρόνιο, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Η διαδικασία όμως του μνημονίου και του ξαφνικού, επιβαλλόμενου δανεισμού, με υποθήκευση της ίδιας της χώρας, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο παρά τους ίδιους τους δανειστές. Και αυτό επίσης το γνωρίζουν πλέον όλοι. Όταν πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η απότομη κατρακύλα, οι "αρμόδιοι" έλεγαν πως γίνεται για την ανάπτυξη, για την ανόρθωση του ελλείμματος. Τώρα, που βλέπουν αυτό που πολλοί λέγαμε εξ' αρχής, λένε ότι δεν έχει σημασία το έλλειμμα προς το παρόν, αρκεί να μην ξεφύγει το χρέος. Ούτε αυτό έχει νόημα, γιατί το 2013 θα είμαστε στο 157% του ΑΕΠ.

    ReplyDelete
  5. Όπως έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο, τα πράγματα δεν είναι μαύρο-άσπρο, όλοι το ξέρουν αυτό. Όταν κάποιος λέει ότι η σημερινή πολιτική, των απολύσεων, της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού, της μείωσης μισθών και συντάξεων, χειροτερεύει το πρόβλημα, ΔΕΝ σημαίνει αυτομάτως εγκρίνει τα φέσια των προηγούμενων δεκαετιών. Το να λέμε κάτι τέτοιο γενικά, για όλους, είναι άκρως υποτιμητικό και προσβλητικό θα έλεγα ως ένα βαθμό.

    Τέλος, σε ότι αφορά ειδικά την "αναδιάρθρωση", κανείς λογικός άνθρωπος δεν περιμένει να μας λύσει το πρόβλημα της οικονομίας. Αλλά το να πληρώνουμε τόκους από μίζες και κερατιάτικα, αυτά που "ΔΕΝ τα φάγαμε όλοι μαζί", είναι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει εξ' αρχής, σε ένα χρέος που έτσι κι αλλιώς είναι μη διαχειρίσιμο. Αυτό είναι όλο.

    ReplyDelete
  6. Bull's eye Goas! Excellent analysis and right to the point.

    Το τι πρεπει να γινει ειναι λιγο πολυ γνωστο και αρκουντως προβαλομενο απο τουτο δω το forum. Εκει που το πραμα θολωνει ειναι αν αυτο που πρεπει να γινει, μπορει να γινει. Η institutional/structural επανασταση που οι πιο αισιοδοξοι απο μας ελπιζαν οτι θα'ρθει κατω απο την πιεση του fiscal αδιεξοδου, ουτε ηρθε αλλα ουτε -λογικα- αναμενεται να ερθει, κι ας ειναι ζητημα εθνικης επιβιωσης. Η κυβερνηση ΓΑΠ αποδειχτηκε λιγη. Οι αποσπασματικες, δειλες, αργες και vacilating κινησεις της ειναι κατα πολυ κατωτερες των περιστασεων. Τα κλειστα επαγγελματα (μαθαινω ουτε τα ποσοστα κερδους των φαρμακοποιων δεν τολμησαν να καταργησουν), οι συντεχνιες, τα ολιγοπωλια, τα αυθαιρετα, οι προσοδουχοι, το δημοσιο κηφηναριο, καλα κρατουν. Τομεις κριτικοι οπως η εκπαιδευση, η δικαιοσυνη και η προσελκυση ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ επενδυσεων βρισκονται εκτος ημερησιας διαταξεως. Φρονω οτι η αλλαγη του οικονομικου προτυπου της χωρας ειναι αδυνατη, οχι μονο γιατι δεν υπαρχει το πολιτικο κεφαλαιο αλλα - κυριως- γιατι ειναι απιθανο να υπαρξει ενα minimum of militant social consensus προς αυτη την κατευθηνση. Οι διαφορες ομαδες που σημερα ζουν απο το πελατειακο δανειοδιαιτο κρατος αμεσα η εμεσα αποτελουν την πλειοψηφια. Μαζεψτε μαζι δημοσιους υπαληλους, συντεχνιακους, προνοιοδιαιτους, επιδοματουχους, συνταξιουχους των 50, αεριτζιδες, των κλειστων επαγγελματων και αμεσως γινεται αντιληπτο οτι ολα αυτα τα ειδικα συμφεροντα, παροτι conflicting, ειναι ενα πλειοψηφικο σωμα που κανεις απο τους decision makers μπορει να αψηφησει.

    Οι αλλαγες που απαιτουνται ειναι τετοιας εκτασης και εντασης που μεγαλα entrenched interests θα πρεπει κυριολεκτικα να καταστραφουν για να ερθει το νεο, το σφριγηλο, το ανταγωνιστικο, το εξωστρεφες. Ειναι the good old creative destruction του schumpeter σε ολο του το μεγαλειο που η ελληνικη κοινωνια, η γαλουχισμενη στο διεκδικητισμο του πεζοδρομιου αμφιβαλω οτι μπορει να διαχειριστει...

    So call it restructuring, forestructuring, destructuring or reprofiling if you must. This debt is not going anywhere as long as the conditions that created it are alive and kicking.

    Καλη Ανασταση

    ReplyDelete
  7. p1.
    Έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή της, μετά την μεταπολίτευση. Η πολιτική ηγεσία όφειλε να πράξει, με γνώμονα την πορεία της χώρας στους διεθνείς πολιτικούς και νομισματικούς σχηματισμούς και πάνω απ’ όλα να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή στην διάρκεια του χρόνου. Από τότε πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την ορθότητα της απόφασης, αλλά παράλληλα διαμορφώθηκαν και συμμαχίες ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Οι Έλληνες βρεθήκαμε μπροστά στο δίλλημα για την στάση και τον ρόλο μας στην νέα εποχή, που αν μη τι άλλο θα άλλαζε την ζωή όλων μας. Κάποιες δυνάμεις, αποφάσισαν να στυλώσουν τα πόδια τους και να δώσουν μάχη μέχρι εσχάτων για την διαιώνιση της στρεβλότητας και της ανομίας σε κάθε επίπεδο της δημόσιας λειτουργίας του κράτους. Αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει μια και καλή, προκειμένου να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμμαχο, που θα εγγυάται την οικονομική σταθερότητα, την συμμαχική δύναμη της περιοχής αλλά και το μοντέλο αλλαγής, από ένα άκρως κουμμουνιστικό κράτος, σε ένα μοντέλο σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό. Οι σχηματισμοί που σήμερα υπονομεύουν τον απεγκλωβισμό της χώρας από την οικονομική και θεσμική κρίση, είναι οι ίδιοι που οδήγησαν την κοινωνία και το κράτος μας εδώ. Είναι όλοι αυτοί που για χρόνια ολόκληρα ρίζωσαν το παρακράτος και νέμονταν τους δημόσιους πόρους. Προφανώς το μόρφωμα αυτό είχε σχεδιαστεί και υποστηριχθεί από όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Κανένας κομματικός σχηματισμός δεν αντιστάθηκε πραγματικά στον κατήφορο που οδηγούνταν η χώρα.
    Σήμερα όμως, παρ’ όλη την φασαρία για την οικονομική δυσχέρεια που έφερε για κάποιους η μνημονιακή πολιτική, για άλλη μια φορά το πολιτικό σύστημα δείχνει να προστατεύει τα «καλά» παιδιά του παρακράτους. Ίσως γιατί νομίζουν πως αυτοί οι αριστοκράτες των καλοπληρωμένων ρετιρέ αποτελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Ίσως γιατί η σύσταση των κομματικών τους σχημάτων είναι δομημένη από τέτοιου είδους μορφώματα που καθορίζουν τις ηγεσίες τους. Ίσως γιατί η περιβόητη φράση του «μαζί τα φάγαμε» να είναι όντως η εικόνα του πάζλ της κατάρρευσης.
    Όμως, για όσους επιλέξαμε την άλλη Ελλάδα, όλα αυτά μοιάζουν με πτώματα μέσα στο χρονοντούλοπο των καιρών μας. Όσο αυτοί επιτίθενται στο μέλλον μας, τόσο εμείς θα στηρίζουμε τις πολιτικές αλλαγές, όσο αυτοί τα βρίσκουν με τους τελευταίους του πολιτικού συστήματος, τόσο εμείς θα στηρίζουμε την αναμόρφωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Όσο αυτοί εκβιάζουν την κοινωνική συνοχή, τόσο εμείς θα πεισμώνουμε και θα δουλεύουμε για την εκρίζωση του σαθρού τους συστήματος. Εμείς λοιπόν, δεν συνταχθήκαμε με το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Αυτό έρχεται, με αργά δυστυχώς βήματα, σ’ αυτά που εμείς πρεσβεύουμε.

    ReplyDelete
  8. p2.
    Από το 2007, έχουμε αναπτύξει ατζέντα και λόγο, που τότε κάποιοι έχοντας την εξουσία του συνδικάτου και του παρακράτους, θεωρούσαν την παρουσία μας, ως άλλη μια απεγνωσμένη παρέα νέων που ανακάλυψε το διαδίκτυο και επιτίθονταν στο πολιτικό σύστημα γιατί ήταν εκτός αυτού. Τέσσερα (4) χρόνια μετά, οι πολιτικές μας θέσεις γίνονται, αργά ξανά, μέρος της ατζέντας της κυβέρνησης, που για κάποιους αυτό θεωρείται στήριξη στον ΓΑΠ κλπ. Ναι, αν είναι να δούμε τις αλλαγές στην πράξη και μια άλλη Ελλάδα από αυτή που μας κληροδοτήσανε, ναι αυτό είναι στήριξη στον ΓΑΠ και σε όσους προτάσσουν το μέλλον μας και δεν διακατέχονται από σύνδρομα του παρελθόντος.
    Όπως έχω γράψει ξανά, οι μεταρρυθμιστικοί ρυθμοί της κυβέρνησης μοιάζουν με “νύφη που φοβάται την πεθερά της”. Θέλει να πάρει πρωτοβουλία αλλά το πολυσυζητάει, δείχνει φοβισμένη και στο τέλος ενοχική. Ο ΓΑΠ πρέπει τις προσεχείς ημέρες να θυμίσει σε όλους, εντός και εκτός κυβέρνησης, ποια θα ήταν η τύχη μας εάν μας είχε κυριεύσει το κάλπικο συναίσθημα του μεγάλου γένους και είχαμε επιλέξει την χρεοκοπία. Παράλληλα πρέπει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση με λίγους ή όσους πιστεύουν στην σωτηρία της χώρας μέσα και μόνον από τον συμμαχικό μηχανισμό. Έτσι και αλλιώς στην ιστορία γράφτηκε η απόφαση του, τώρα πρέπει να πάρει τα μέτρα προκειμένου να τον δικαιώσει και μαζί μ’ αυτό να σωθεί και το μέλλον μας.
    Πιστεύω ακράδαντα, ότι τώρα που όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να δράσουμε επιθετικά, ορθολογικά και συντεταγμένα, προκειμένου αφενός να μην υποταχθούμε στις δυνάμεις του σκότους, αφετέρου να ελπίζουμε στις δυνάμεις της αλλαγής και της προόδου.

    ReplyDelete
  9. Κατα πρώτον, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

    Κατα δεύτερον, πολύ καλό κείμενο και συγχαρητήρια στον GoAS.

    Κατα τρίτον, οι όποιες αλλαγές προσδοκούμε και συζητάμε επι μακρόν, δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, ούτε και φυσικά οι κρατικολάγνες Ελληνικές κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να προωθήσουν. Αντ αυτού, θα ρίξουν το βάρος στην αγελάδα του ιδιωτικού τομέα (φορολογία) και όσο πάει το βιολί (βάλτε καμια 20αρια χρόνια ακόμα, μέχρι να χορηγήσουν τα εφάπαξ στον κομματικό στρατό του Ανδρέα του διοριστή).

    Κατα τέταρτον και τελευταίον, μια μικρή παρατήρηση στους διαχειριστές του blog. Ειδικά τον τελευταίο καιρό στον εργασιακό χώρο παρατηρείται μια μαζική καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας απο την περίφημη "Επιθεώρηση εργασίας", η οποία σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μεσω εφημερίδων και ρεπορτάζ των ΜΜΕ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ή συστηματικά λαδώνεται απο τους εργοδότες, με αποτέλεσμα απο τις 100 καταγγελίες που γίνονται να παρεμβαίνει άντε στις 2 το πολύ. Αντι λοιπόν να συζητάτε συνεχώς για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν και να αναπαράγεται συνεχώς η ίδια κουβέντα, καλό θα ήταν να ασχοληθείτε και λίγο με τον κόπρο του Αυγέα, την Ελληνική "Επιθεώρηση εργασίας" η οποία αντι να ασκεί το έργο της, να εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία και να υπερασπίζει τα δίκαια του ΚΑΘΕ εργαζομένου (ναι, ακόμα και αυτουνού του σεκιουριτά των 552 ευρώ), κλάνει μια μάντρα αρ@#/*@ στους εργοδότες και τον κάθε λογής τυχάρπαστο απατεώνα που κυκλοφορεί ελεύθερος έχοντας ξεφτυλίσει εργατικές νομοθεσίες και δικαιώματα των εργαζομένων.

    ReplyDelete
  10. Από το 1821,συμβατική χρονιά έναρξης της απαλλαγής μας από τον Οθωμανικό ζυγό,μέχρι σήμερα,2011,ζούμε κάτω απο το ζυγό του πελατειακού κράτους.

    ReplyDelete
  11. 200 χρόνια σκλαβιας απο το πελατειακό κράτος δημιούργησαν καταναγκασμούς που ρίζωσαν βαθειά μέσα στους θεσμούς μας,στη νοτροπία μας,στη κουλτούρα μας.Θα χρειαστεί ένας τιτάνιος και πολυετής αγώνας για να γίνουμε ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κράτος των πολιτών.

    ReplyDelete
  12. Ομως "ο κύβος ερρίφθη".Δεν πρόκειται να χαθεί αυτή η προσπάθεια,που από αύριο αποκτά νέα ορμή.Τα δυναμικά κομμάτια τις Ελληνικής κοινωνίας δίνουν, όλα, μετά απο κάποιους ενδοιασμούς, το παρόν στη καθοριστική μάχη υπέρ των σαρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.
    Η προοδευτική, δημοκρατική, μεταρρυθμιστική υπερκομματική παράταξη παίρνει διάταξη μάχης.Στο πλευρό της,με αποφασιστικότητα, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα με τους θεσμούς της.Ο αγώνας γίνεται σε Ελληνικό έδαφος αλλά έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά.

    ReplyDelete
  13. Η αναδιαρθρωσιολογία,η ανασχηματισμολογία και η εκλογολογία μάς αφαιρούν πολύτιμο χρόνο και μάς αποπροσανατολίζουν.Δεν έχουν θέση στη συζήτηση μιας προοδευτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

    ReplyDelete
  14. April 25 Christ, as they say, was resurrected....and is the same 37 years after


    Come on in ours Έτσι απλά και κατανοητά...1974-2011

    all the same in Elade or....

    ReplyDelete
  15. Καταρχήν χρόνια πολλά και καλή υπομονή σε όσους επέστρεψαν σήμερα στις δουλειές τους.

    @Neologos said:

    "...ολα αυτα τα ειδικα συμφεροντα, παροτι conflicting, ειναι ενα πλειοψηφικο σωμα που κανεις απο τους decision makers μπορει να αψηφησει..."

    Άρα όλοι, ακόμα και οι πιο φανατικοί υπερασπιστές του "creative destruction" στο κυβερνών κόμμα, συμφωνούμε σε δύο πράγματα:

    (1) πρόκειται όντως για "destruction", το πόσο "creative" είναι φαίνεται από τη σημερινή αναθεώρηση του ελλείμματος στο 10,5% και στο χρέος που ήδη έχει φτάσει το 142% του ΑΕΠ, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει όλοι όσοι τα έλεγαν εξ' αρχής.

    (2) Αυτή η επιλογή είναι αντίθετη με την βούληση της πλειοψηφίας, η οποία ουδέποτε ρωτήθηκε ούτε συμφώνησε σε αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τη δική της ξεροκέφαλη πολιτική, είτε γιατί θέλει να γίνει με το στανιό εθνοσωτήρας, είτε γιατί η δική της ατζέντα αξιολόγησης της επιλογής αυτής δεν έχει καμία σχέση με το καλό του τόπου, όπως το αντιλαμβάνονται τουλάχιστον όσοι κατοίκους εδώ και δεν κάνουν ασκήσεις οικονομικών εκ του ασφαλούς (από το εξωτερικό).

    Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση και το κόμμα βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας, όχι μόνο για αυτά που περνά στη Βουλή αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί στο εσωτερικό του. Θυμίζω ότι η διαγραφή βουλευτών λόγω διαφωνίας με κάποιο σχέδιο νόμου, και μάλιστα από τον αρχηγό του κόμματος χωρίς συγκρότηση των κομματικών οργάνων, αποτελεί παραβίαση των όρων λειτουργίας των κομμάτων ως μέρος του (ήδη στραβού) εκλογικού μας συστήματος.

    Επομένως, ας μη μιλάμε για βολεμένη κακομαθημένη πλειοψηφία αλλά για ξεροκέφαλη αντιδημοκρατική μειοψηφία. Όποιος σέβεται τη Δημοκρατία οφείλει να την υπακούει, έστω και αν διαφωνεί με το συλλογικό αποτέλεσμα.

    ReplyDelete
  16. @Παναγιώτης Σταμπουλίδης:

    Λυπάμαι, αλλά στο εκτενέστατο σχόλιο δεν αναφέρεις πουθενά συγκεκριμένα πράγματα, δείγματα γραφής, ότι το "σχέδιο ανάκαμψης" που εφαρμόζεται έχει πετύχει κάτι, έστω και σε ένα βασικό οικονομικό τομέα. Αντίθετα, βασίζεται ακριβώς στα ίδια ευχολόγια που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες και που εκτόξευσε τα spreads και τα CDS στα ύψη. Είτε όλος ο κόσμος είναι το ίδιο ανίδεος, είτε η κυβέρνηση πάσχει η ίδια από παράνοια.

    "...Ο ΓΑΠ πρέπει τις προσεχείς ημέρες να θυμίσει σε όλους, εντός και εκτός κυβέρνησης, ποια θα ήταν η τύχη μας εάν μας είχε κυριεύσει το κάλπικο συναίσθημα του μεγάλου γένους και είχαμε επιλέξει την χρεοκοπία..."

    Δυστυχώς, δεν μας έδωσε ποτέ την ευκαιρία να επιλέξουμε - όχι την χρεοκοπία, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Δεν άφησε την επιλογή να πούμε ναι ή όχι στο δικό του "σχέδιο". Δεν έδωσε αυτή την επιλογή ούτε στους ίδιους του βουλευτές του, απειλώντας και διαγράφοντας οποιονδήποτε διαφωνεί. Αντίθετα, ΥΠΕΚΛΕΨΕ την ψήφο από όσους τον εμπιστεύτηκαν, καθώς έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είπε προεκλογικά. Όσο δίκιο και να είχε, όσο σίγουρος κι αν νιώθει, έχει χάσει εξ' αρχής κάθε δικαίωμα άσκησης τέτοιας πολιτικής. Και αυτό δεν μπορεί αν το αμφισβητήσει ΚΑΝΕΙΣ σήμερα.

    "...Πιστεύω ακράδαντα, ότι τώρα που όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να δράσουμε επιθετικά, ορθολογικά και συντεταγμένα, προκειμένου αφενός να μην υποταχθούμε στις δυνάμεις του σκότους, αφετέρου να ελπίζουμε στις δυνάμεις της αλλαγής και της προόδου..."

    Όταν η αντίθετη πολιτική θέση γίνεται "δυνάμεις του σκότους", τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Θυμίζει την πιο συντηρητική νεοφιλελεύθερη ατζέντα τύπου Μπους, ο οποίος με αντίστοιχο πολιτικό λόγο χαρακτήριζε λίγο-πολύ προδότες όσους διαφωνούσαν μαζί του. Αντί για επιχειρήματα, προβάλλεται ο ψυχολογικός παράγοντας του χάους και της καταστροφής, συνεχώς και με συνέπεια, από όλα τα ΜΜΕ και από τον πολιτικό-ψυχαναγκαστικό λόγο της κυβέρνησης, προς πολίτες που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στη ΕΕ.

    Ξαναλέω ότι ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να λέει ότι θέλει. Αλλά αν πάψουμε να μιλάμε με επιχειρήματα και στοιχεία, δεν πάμε "μπροστά" αλλά "πίσω". Όχι απλώς στην εποχή διακρίβωσης πολιτικών φρονημάτων του καθενός, αλλά πιο πίσω, στο μεσαίωνα, όπου όποιος κατηγορούνταν ως υποστηρικτής του "σκότους" καιγόταν στην πυρά από την Ιερά Εξέταση.

    ReplyDelete
  17. Και κάτι τελευταίο, για τις "δυνάμεις του σκότους":

    Το 99% όσων υπέστησαν περικοπές σε συντάξεις έχουν πληρώσει στο πολλαπλάσιο τις συνταξιοδοτικές τους εισφορές όσο εργάζονταν. Το 100% όσων απολύθηκαν ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς ακόμα δεν έχουμε απολύσεις από το Δημόσιο τομέα. Όσοι δουλεύουν εκτός Δημοσίου, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας τους οποίους θεσμοθέτησε πλέον και τυπικά η κυβέρνηση, έχουν μία και μόνο "παροχή" από το κράτος, αυτό της κοινωνικής ασφάλισης. Θυμίζω ότι το κράτος έχει σταματήσει να καταβάλλει τις δικές του ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα "επένδυσε" σε παράγωγα τα αποθεματικά των ταμείων, με αποτέλεσμα να εκμηδενιστούν σε χρόνο-ρεκόρ.

    Όλοι οι παραπάνω, λογικά, ανήκουν στις "δυνάμεις του σκότους", αφού αντιδρούν. Μαζί και ο Μίχαλος, ο οποίος και αυτός λέει πλέον ανοικτά ότι η πολιτική του μνημονίου έχει πατώσει την αγορά. Το ίδιο και όλα τα επιμελητήρια εμπόρων, βιοτεχνών, κτλ. Αν αρχίσουμε να δικάζουμε και να "καίμε" τις σύγχρονες μάγισσες, αυτές που ψάχνει και κατηγορεί η κυβέρνηση, τότε δεν μας φτάνουν όλα τα δάση της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  18. jaga
    "Μαζί και ο Μίχαλος, ο οποίος και αυτός λέει πλέον ανοικτά ότι η πολιτική του μνημονίου έχει πατώσει την αγορά"

    Αυτός είναι ο νέος ήρωάς σου;
    Μανία που έχεις με τους τραμπαδόρους!

    ReplyDelete
  19. "Το ίδιο και όλα τα επιμελητήρια εμπόρων, βιοτεχνών, κτλ."

    Ολοι οι κρατικοδίαιτοι φαταούλες.Να τους προσέχουμε μην μας πάθουν τίποτε.

    ReplyDelete
  20. Μίχαλος και ΣΙΑ.Ολοι οι παράγοντες του φωτός,του ανεσπέρου φωτός.Δεύτε λάβετε φώς.

    ReplyDelete
  21. Τα επιμελητήρια που χρηματοδοτούν με τα λεφτά των επιχειρήσεων τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει τα διόδια και να δημιουργεί την ανομία, συμφωνώ ότι πρέπει να φωτίσουμε το σκοτάδι γιατί αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε νέο Τσερνομπίλ όπως εκείνο που κυβερνούσε ο λαός με τους σοσιαλιστές

    ReplyDelete
  22. Ο Μίχαλος τώρα έγινε και αυτός κρατικοδίαιτος; Δηλαδή όταν λέει ότι θέλει μείωση της φορολόγησης στο 15% για τις επιχειρήσεις έχει δίκιο, αλλά όταν λέει αυτά που λέει τώρα είναι "τραμπαδόρος";

    Ρε Normad πάρτο επιτέλους χαμπάρι, ξέρουμε όλοι τι ακριβώς κάνεις εδώ μέσα.

    Αν δεν αποφασίσεις να πεις μια γνώμη της προκοπής, αντί να ειρωνεύεσαι συνεχώς όποιον διαφωνείς, δεν πρόκειται να προκαλέσεις κανέναν σε flame.

    Μόνος σου ζορίζεσαι, μόνος σου αυτο-συγχαίρεσαι για αυτά που γράφεις.

    ReplyDelete
  23. Ποιος όμως θα μας πει από πού πηγάζει το δικαίωμα του αρχιλαμόγιου συνδικαλιστή Φωτόπουλου που απειλεί ότι θα κατεβάσει τον γενικό εάν προχωρήσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις ; θα μας πεις jaga;;;

    ReplyDelete
  24. jaga δεν μου σχολίασες αυτό στο προηγούμενο άρθρο (Κάντε κλικ εδώ http://et.diavgeia.gov.gr/f/perifereia_attikis/find/thid) ; δεν ξέρω τι λέει ο κάθε Σταμπουλίδης, εγώ ξέρω ότι όλοι αυτοί που κλαίνε για τα αδιέξοδα, όταν τους δίνεται η εξουσία λειτουργούν έτσι

    ReplyDelete
  25. Οι κρατικοδίαιτοι φρουροί του συστήματος,τύπου Μίχαλου, που υποστηρίζεις JAGA είναι αυτοί που χρηματοδοτούν κάτι αντισυστημικούς που "δεν πληρώνουν διόδια" όπως το τεχνικό επιμελητήριο της Πιερίας που πιάστηκε στα πράσα να χρηματοδοτεί τους "δεν πληρώνω" των Μαλγάρων.

    ReplyDelete
  26. @kalikratis:

    Το αν ο κάθε Φωτόπουλος είναι αρχιλαμόγιο ή όχι, υποθέτω έχεις στοιχεία να το υποστηρίξεις έτσι; Άλλο το να κατακρίνουμε τη συμπεριφορά κάποιου συνδικαλιστή, άλλο να λέμε ότι λόγο αυτού συμφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση της μοναδικής ίσως καθαρά κερδοφόρας ΔΕΚΟ και άκρως σημαντικής εθνικής υποδομής. Μην τα μπλέκεις αυτά τα δύο γιατί βγάζεις λάθος συμπέρασμα.

    Αλήθεια, για τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ, για τον οποίο έχει βουίξει το σύμπαν ότι έχει πλουτίσει τα τελευταία χρόνια της "θητείας" του, έχει ασχοληθεί κανείς; Ή επειδή λίγο-πολύ συμφωνεί με τους κυβερνώντες θεωρείται εξ' ορισμού μη-λαμόγιο;

    Επίσης, το link που έστειλες δεν λειτουργεί. Υποθέτω δεν είναι για το σχολείο κωφών, που το κλείνουν χωρίς διαβούλευση και χωρίς "Διαύγεια" έτσι;

    ReplyDelete
  27. @Normad:

    Για να καταλάβεις πόσο πολύ τα έχεις μπλέξει, ρίξε αν θέλεις μια ματιά πόσα έχω σούρει στον Μίχαλο, εδώ και στο δικό μου blog. Είμαι ο τελευταίος που θα τον στήριζα, ακριβώς επειδή πληρώνω το ΕΒΕΑ ως μέλος του και υποτίθεται πως με εκπροσωπεί.

    Επίσης ο Μίχαλος είναι ο πρώτος βιομηχανο-πατέρας που βγήκε και είπε ότι πρέπει όσοι δεν πληρώνουν τα διόδια να συλλαμβάνονται πάραυτα. Δεν ξέρω τι κάνει στα συμβούλια του ΕΒΕΑ και τι ψηφουλάκια μαζεύει, αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θεωρεί τους συγκεκριμένους "συναδέλφους" του της Πιερίας ως εξίσου ενόχους. Και άσε πρώτα να ξεκαθαριστεί δικαστικά το θέμα, γιατί αυτοί λένε πως έχουν κάθε δικαίωμα να στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν και που πλήττονται από τα διόδια (εννοείται καμία σχέση με ΣΥΡΙΖΑ).

    Είπαμε, εδώ σχολιάζουμε τι γράφει ο καθένας μας, όχι ποιος τα γράφει. Προσοχή γιατί εκτίθεσαι.

    ReplyDelete
  28. Το σύστημα έχει από μόνο του την ικανότητα να διορθώνει τις ανισορροπίες μέσω των ισοτιμιών και του πληθωρισμού.

    Αλλά..

    'Οπως η Κίνα παρέκαμψε τις δικλείδες ασφαλείας του συστήματος κλειδώνοντας την ισοτιμία του νομίσματος της με το δολάριο, έτσι και η Γερμανία πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια με το Ευρώ.

    Αφενός μεν πήγαν περίπατο οι ισοτιμίες (αφού οι κυριότεροι εμπορικοί της εταίροι χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα), αφετέρου δε πήγε περίπατο και ο πληθωρισμός αφού οι γερμανικές τράπεζες δάνεισαν την πλεονάζουσα ρευστότητα της γερμανικής οικονομίας στην περιφέρεια, ενώ το γερμανικό κράτος υπερφορολογησε το γερμανικό ιδιωτικό τομέα οδηγώντας σε αύξηση το γερμανικό ιδιωτικό χρέος (το συνολικό γερμανικό χρέος είναι παρεμφερές με το συνολικό ελληνικό χρέος, αν και προφανώς δεδομένων των διαφορών των δυο οικονομίων τα δύο χρέη θα έχουν διαφορετικούς προορισμούς).

    Και θέλετε να μας πείσετε οτι ο μοναδικός κακός σε αυτή την ιστορία είναι οι "τεμπέληδες" του Νότου; Ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε. Στη χειρότερη φταίνε όλοι που άφησαν μια αδιέξοδη κατάσταση να φτάσει στο αμήν.

    Η Ελλάδα έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα εσωτερικής κουλτούρας, αλλά το να εστιάζεις σε αυτά αγνοώντας τις μερκαντιλιστικες πολιτικές ορισμένων χωρών που εκμεταλλεύτηκαν την ελευθερη μετακίνηση κεφαλαίων στην "παγκοσμιοποιημένη" οικονομία είναι κοντόφθαλμο, αν όχι ανέντιμο.

    ReplyDelete
  29. πάτησε http://et.diavgeia.gov.gr/f/perifereia_attikis και μετα πήγαινε στις αποφάσεις, η πρώτη γράφει άδεια διακίνησης ζωικών τροφίμων κάτι τέτοιο. Ά σε παρακαλώ τον κύριο με τον πόυρο πρέπει να τον μεταχειριστούμε με προσοχή και δάφνες καθοτι το πουρο στο τέλος κάπου πρέπει να καταλήξει…

    ReplyDelete
  30. Τί άλαξε λοιπόν,jaga, και ξεφτελίζεις τα επιχειρήματά σου αναζητώντας συνηγορία από το Μίχαλο και τον κάθε δανειοβίωτο με θαλασσοδάνεια επιμελητηριούχο;
    Σε εμποδίζει φυσικά ο λαφαζανισμός σου που προστατεύει όλους αυτούς.

    ReplyDelete
  31. Τί δουλειά έχεις εσύ,jaga, μαυτούς τους ισόβιους επιμελητηριάρχες που αφηνίασαν επειδή αισθάνονται όλο και περισσότερο την ανάσα του ΣΔΟΕ δίπλα τους;

    ReplyDelete
  32. @Normad:

    Αν εννοείς τι δουλειά έχω εγώ στο ΕΒΕΑ, πρόκειται για λογιστική-φορολογική υποχρέωση. Αν ρωτάς τι δουλειά έχω εγώ με τους επιμελητηριάρχες του Βορρά και του Νότου, προφανώς και καμία. Είναι χειρότεροι από τους χειρότερους συνδικαλιστές, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, ακριβώς γιατί αισθάνονται ότι είναι υπεράνω νόμων και φόρων, σε αντίθεση με την πλέμπα που θέλουν παρόλα αυτά ως πελάτες στις επιχειρήσεις τους. Το ότι αναφέρω τον Μίχαλο ως όψιμο "αντιδραστικό" είναι γιατί ΟΛΟΙ, ακόμα και όσοι αρχικά συμφωνούσαν με τα χίλια, τώρα πλέον αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο.

    @kalikratis:

    Μάλλον εννοείς αυτό:

    http://et.diavgeia.gov.gr/f/perifereia_attikis/ada/4%CE%91%CE%9357%CE%9B7-%CE%9B

    Καταρχήν πρόκειται για άδεια κυκλοφορίας ως προς τις απαιτήσεις μεταφοράς τροφίμων, όχι τροχαίας. Κατά δεύτερον, ακόμα και αν πρόκειται για κάποιου είδους λαμογιά, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Μπας και περιμέναμε με τον "Καλλικράτη" να διορθωθούν αυτά τα πράγματα; Απλώς τώρα η μπίζνα γίνεται από λιγότερους, σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ξαναλέω όμως ότι δεν εννοώ τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί μου φαίνεται απλά για πιστοποίηση υγειονομικής φύσης.

    ReplyDelete
  33. βρε σύντροφε, είχα γράψει ότι για μια απλή τέτοιου είδους άδεια, υπογράφουν 5 διαφορετικά πρόσωπα (δεν εννοώ οτι έχει λαμογιά η υπόθεση) απλά όταν ο νόμος μιλάει για απλοποίηση κα;ι λιγότερη γραφειοκρατία, οι υπάλληλοι (πολιτικοί & διοικητικοί) θα ανακαλύψουν ρόλους και υπογραφές για δικαιολογήσουν την παρουσία και το κόστος που μασ φορτώνουν κλπ κλπ

    ReplyDelete
  34. Εκείνο που με κάνει Τούρκο, jaga,
    είναι ο συγχρωτισμός σου με κάθε ξόανο και ρεντίκουλο αρκεί να δηλώνει αντιμνημονιακός.

    ReplyDelete
  35. goas
    αυτοί που έχουν μάθει να χαιδεύουν τα αυτιά αυτού του λαού αντί να πουν την αλήθεια προσπαθούν να υπονοήσουν ότι υπάρχει σωτηρία χωρίς πολύ ζόρι- και μετά όλα θα είναι σαν πριν

    Θα μου πεις ότι τέτοιος λαός τέτοιους θέλει (και τέτοιους αξίζει)...
    Άσε που και το 99,9% όλων αυτών που μιλάνε δεν ξέρουν καν τι λένε

    Το καλύτερο σχόλιο όλων των ήταν του ventriloquist στο προηγούμενο ποστ- με 5 λέξεις τα είπε όλα.

    Αντί να βάλουμε κάτω το κεφάλι και δουλέψουμε παραμένουμε κολλημένοι στην "φραπεδομαγκιά"

    ReplyDelete
  36. Jaga εξαιρετικές οι απόψεις σου(όπως και του Jim Slip).το blog σου είναι public?

    ReplyDelete
  37. Ναι φυσικά και είναι public:

    http://thezocalo.blogspot.com

    Σχόλια ευπρόσδεκτα. Έχω απενεργοποιήσει το profile για λόγους anti-spam. Επίσης δεν το αναφέρω συχνά εδώ στο G700, μήπως κάποιος θεωρήσει ότι κάνω διαφήμιση (λες και βγάζω λεφτά...)

    ReplyDelete
  38. "Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρεους της" δήλωσε ένας πρώτος εξάδελφος της Μέρκελ.

    ReplyDelete
  39. normad
    εξήγησέ μας λοιπόν ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της αναδιάρθρωσης.

    Ή γιατί πχ σε κάνει Τούρκο ο αντιμνημονιακός Μίχαλος και όχι το ΠΑΣΟΚ που σύσσωμο σαμποτάρει το μνημόνιο

    ReplyDelete
  40. ser
    "εξήγησέ μας λοιπόν ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της αναδιάρθρωσης"

    Οπως ξέρεις υπάρχουν 3657 είδη αναδιαρθρώσεων.Ποιά απο όλες σε ενδιαφέρει;

    ReplyDelete
  41. Το ΠΑΣΟΚ ηγείται ταυτόχρονα και του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού μετώπου.Αφού όλοι οι άλλοι είναι τσαρλατάνοι τους παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι.

    ReplyDelete
  42. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ!!!
    http://fimotro.blogspot.com/2011/04/made-in.html

    ReplyDelete
  43. "Βράβευση του Πρωθυπουργού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας" (πριν λίγο):

    >> http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=397860

    >> http://news.pathfinder.gr/greece/politics/705101.html

    >> http://www.skai.gr/news/greece/article/168044/o-pou-vraveuei-ton-prothupourgo-/?utm_source=rss_news_greece&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

    "...Το εν λόγω βραβείο είναι η υψηλότερη διάκριση του ΠΟΥ για τον περιορισμό του καπνίσματος και σύμφωνα με το σκεπτικό του, «ήταν μια σημαντική πράξη πολιτικού θάρρους η επιχειρηματολογία και η σταθερή υποστήριξη εν δυνάμει μη δημοφιλών μέτρων, παρά την αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων και σε περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αυστηρής λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημόσιο χρέους και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση»..."

    Όχι, δεν είναι λάθος. Πρόκειται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), αυτόν που ακόμα θεωρεί "πετυχημένο" τον Αβραμόπουλο επειδή "κατάφερε" να αγοράσει 16 εκατ. δόσεις εμβολίου Η1Ν1 για χώρα 10 εκατ. κατοίκων (και ακόμα τα πετάμε στους κάδους ληγμένα).

    Η "βράβευση" έρχεται μόλις 48 ώρες αφού ο αρμόδιος υπουργός Lover-δος δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι "...σε αυτό το μέτωπο έχουμε αποτύχει" (ενώ σε όλα τα άλλα πέτυχαν).

    Εξαιρετική επιλογή, εξαιρετική ανακοίνωση, άξιοι για τα λεφτά που παίρνουν από τις φαρμακοβιομηχανίες.

    ReplyDelete
  44. Ναι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μία συνωμοσία των φαρμακοβιομηχανιών, των μασόνων και των Αμερικάνων. Στο θέμα μάλιστα του καπνίσματος στα μπαρ της Ελλάδας, φταίει η κυβέρνηση γιατί, όχι μόνο μας ωθεί στο τσιγάρο με αυτά που κάνει, αλλά μας ρίχνει και ναρκωτικά στην πορτοκαλάδα για να μην καταλαβαίνουμε τα κακά του Μνημονίου. Τα ίδια άλλωστε δεν κάνουν και οι Αμερικάνοι στη Λιβύη; Από αυτούς τα έχει μάθει όλα ο Τζέφρυ που, ως γνωστόν είναι πράκτορας της ΣΙΑ. -Και γι'αυτό τον βράβευσε και ο Π.Ο.Υ.

    ReplyDelete
  45. @Ventriloquist:

    Εγώ παραθέτω δημοσιεύματα από sites και εφημερίδες, μαζί με τη *γνώμη* μου, και εσύ το μόνο που παραθέτεις εδώ είναι υπεράσπιση της κυβέρνησης (ούτε καν του αντικαπνιστικού νόμου) και ακατάσχετη ειρωνεία. Εντάξει, δεν είμαστε καμία επιτροπή σοφών, αλλά να ξέρουμε τι λέμε.

    Από το απόσπασμα φαίνεται ότι ο WHO βράβευσε τον George για "...πολιτικό θάρρους, επιχειρηματολογία και σταθερή υποστήριξη εν δυνάμει μη δημοφιλών μέτρων, παρά την αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων..." κτλ κτλ, δηλαδή ακριβώς την ίδια καραμέλα με αυτή που ακούμε από τα δικά μας ΜΜΕ. Δηλαδή όχι για την επιτυχία του νόμου, σε επίπεδο προστασίας της υγείας, αλλά γιατί τους άρεσε η προσπάθεια του λεβέντη μας. Άρα, εκτός από άστοχο (αποτυχία νόμου), το βραβείο έχει και άσχετη παρουσίαση-αιτιολόγηση. Μιλάμε για τον WHO, όχι για πάνελ στην ΕΡΤ.

    Επίσης, δεν ξέρω σε τι πλανήτη ζεις τα τελευταία χρόνια, αλλά οι σχέσεις WHO με φαρμακοβιομηχανίες είναι πλέον κοινός τόπος. Όχι τώρα, εδώ και χρόνια. Δες το παρακάτω (2009), αν σε ενδιαφέρει φυσικά, καθώς και τα σχόλια-links, ακριβώς ένα χρόνο μετά (2010):

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

    Για τη Λιβύη, μια και το ανέφερες έτσι χαζοχαρούμενα, καθημερινά οι σύμμαχοι χτυπάνε "κατά λάθος" τους αντάρτες (μόνο σήμερα 11 νεκρούς από ΝΑΤΟ) και ο Καντάφι τους δεκαπλάσιους αμάχους. Η χώρα πάει σίγουρα προς διχοτόμηση, μεθοδευμένα, οι δυτικοί τρίβουν τα χέρια τους για τις "δουλίτσες" εκεί σε 1-2 χρόνια, και εδώ τα ΜΜΕ χάφτουν μύγες μιλώντας για Δημοκρατία.

    Αν αυτά είναι θέματα για ανόητη πλακίτσα, δικαίωμά σου. Για τα υπόλοιπα, ελπίζω να καταλαβαίνεις πόσο άκαιρο και προσβλητικό είναι για τους αναγνώστες του blog η συγκεκριμένη τακτική, να προσπαθείτε συνεχώς, συγκεκριμένα άτομα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, να προσπαθείτε να υποβαθμίζετε απόψεις που απλά δεν συμφωνείτε και επιπλέον δεν θέλετε να συμφωνήσει κανείς άλλος, έτσι με το στανιό. Αν λέω κάτι λάθος ή ψέμα, πες ακριβώς τι. Αν διαφωνείς, πες τη γνώμη σου. Ειρωνεία μπορεί να κάνει και ένα 10χρονο παιδάκι.

    Πραγματικά δεν ξέρω γιατί κάποιος εδώ μέσα να θέλει ντε και καλά να "πείσει" αναγνώστες, λες και πληρωνόμαστε με ποσοστά ή με backlinks. Ειδικά όταν υπερασπίζεται τρίτους (κυρίως την κυβέρνηση, πάση θυσία) αντί για δικές του απόψεις. Είναι πάντως ολοφάνερο πλέον ότι μερικοί έχετε χάσει ΕΝΤΕΛΩΣ την ψυχραιμία σας. Σε λίγο, ακόμα και όταν λέτε κάτι σωστό, κανείς δεν θα σας παίρνει στα σοβαρά.

    (over and out)

    ReplyDelete
  46. jaga: "Ο WHO είναι ΠΑΣΟΚ".
    Τη λαφαζανίτιδα τη γνωρίζουν αυτοί εκεί στον WHO?

    ReplyDelete
  47. "ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2011 "

    Αφιερωμένο εξαιρετικά στους πρεζάκηδες της καταστροφής.

    ReplyDelete
  48. Λάθος Normad,WHO είναι μουσικό συγκρότημα και μας αφιερώνουν...

    Wont Get Fooled Again
    http://www.youtube.com/watch?v=Rp6-wG5LLqE

    ReplyDelete
  49. Ventriloquist

    Πές εκεί τους WHOs να φτειάξουν και κανένα φάρμακο για τη λαφαζανίτιδα.Εδώ στην Ελλάδα ενδημεί αυτή η περίεργη neglected disease.

    ReplyDelete
  50. xanoum mpourek

    Πές εκεί τους WHOs να φτειάξουν και κανένα φάρμακο για τη λαφαζανίτιδα.Εδώ στην Ελλάδα ενδημεί αυτή η περίεργη neglected disease.

    ReplyDelete
  51. normad
    χαίρεσαι που καταντήσαμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης ?

    μάλλον επειδή δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο.......

    βγαλε τις παρωπίδες και κυκλοφόρησε λιγάκι στην Ευρώπη και τότε θα καταλάβεις ότι είμαστε ήδη μιά ολόκληρη γενιά πίσω

    ReplyDelete
  52. ser
    "χαίρεσαι που καταντήσαμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης ?"

    Ξεκαρδίζουμε όταν χρησιμοποιείς φράσεις του Ανδρέα, όπως και ο Μπουχέσας.

    ReplyDelete
  53. "γκαρσόνια της Ευρώπης"

    Ξέρεις κανένα Ελληνα που να κάνει αυτή την ξεφτιλισμένη δουλειά;
    Μαστροπία,ser, μαστροπία, αυτή είναι δουλειά.

    ReplyDelete
  54. Ser,

    Εδώ θα διαφωνήσουμε. Με εκπλήσσει αυτή σου η θέση. Αν κάτι είναι διαχειρίσιμο, ανανεώσιμο, με μακροχρόνιο ορίζοντα και κερδοφόρο, θα κολλήσουμε στις ανασφάλειες του image από τη δεκαετία του '80;

    Jaga,

    Εσύ να μην υποκύπτεις στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστων. Και να μη χρησιμοποιείς προφυλακτικά. Είναι και αυτά αποτέλεσμα μιας πλεκτάνης, ειδικά σχεδιασμένης για να σε σπρώξει στην κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει και την ελεύθερη ροή του αίματος και συνεπώς περιορίζει τις υγιείς σκέψεις κατά του ιμπεριαλισμού και του μνημονίου.

    ReplyDelete
  55. ventriloquist

    "ανανεώσιμο, με μακροχρόνιο ορίζοντα" - εκει μπορουμε να μιλήσουμε για ώρες.
    Δυστυχώς ο τουρισμός κατέστρεψε κάθε παραγωγική υποδομή και έκανε τον Ελληνα να πιστεύει ότι υπάρχουν "εύκολα λεφτά"

    Το mix παραγωγής/υπηρεσιών έχει ένα κρίσιμο σημείο πέρα από το οποίο καθε εισερχόμενο ευρώ προκαλεί πληθωρισμό και μόνο

    Δες το άρθρο του Δοξιάδη (πριν μερικά ποστς)-

    ReplyDelete
  56. Πως μπορείς να τρελαθείς σε ένα λεπτό. Εργαζόμενος σε θυγατρική γνώστης ΔΕΚΟ έφυγε με εθελουσία και πείρε αποζημίωση 30.000 ευρώ! Για να φύγει! Ε όχι ρε Π@@τη. Ομολογώ, τον ζηλεύω, θέλω να του μοιάσω, να με προσλάβουν και εμένα και να με διώξουν. Έτσι, σοσιαλιστικά.

    Καπάκι άλλη αποκάλυψη, γόνος γνωστής γλιτσό-οικογένειας που με το ζόρι έβγαλε το πανεπιστήμιο προσελήφθη σε γνωστή ΔΕΚΟ με μισθό 2.500 ευρώ.

    Συνταξιούχος της ΔΕΗ βγήκε στη σύνταξη στα 55, πείρε εφάπαξ 200.000 ευρώ και σύνταξη ένα ασύλληπτο ποσό. Απόφοιτος γυμνασίου παρακαλώ.

    Τώρα πάμε στο ασύλληπτο «Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Ρωτάω ο αφελής, πόσο ηθικό είναι να δουλεύεις με 30% περιθώριο κέρδους και μάλιστα χωρίς κλιμάκωση; Βλέπε φαρμακοποιούς. Πόσο ηθικό είναι να αμείβεσαι με 3000 ευρώ/μήνα και να πληρώνεις φόρους για τα μισά. Βλέπε εφοριακούς. Και πάει λέγοντας.

    ReplyDelete
  57. "κανένας τομέας της οικονομίας δεν δημιουργεί,όσο ο τουρισμός, τόσο θετικές συνέργειες με όλους σχεδόν τους άλλους τομείς της οικονομίας"

    Αγγελόπουλος,πρόεδρος ΣΕΤΕ,Καθημερινή.













    .

    ReplyDelete
  58. "....η επιδερμική αντιμετώπιση του τουρισμού....... ήταν για πολλά χρόνια η αιτία της διαχρονικής απαξίωσης αυτού του τεράστιου τομέα της οικονομίας, τόσο από τους πολιτικούς όσο και ευρύτερα από την κοινωνία".

    Και όμως συνεχίζουμε να απαξιώνουμε τη πιό "βαρειά βιομηχανία" μας,
    χρησιμοποιώντας Ανδρεοπαπανδρεικές παπαρδέλες.

    ReplyDelete
  59. για να μην παρεξηγηθώ -

    Δεν λέω ότι με τη σημερινή μορφή της ελλ. οικονομίας ο τουρισμός δεν είναι η κύρια πηγή εσόδων (και φυσικά έχει συνέργειες σε μιά οικονομία υπηρεσιών του "αέρα")

    Οπως όμως συμβαίνει με κάθε υπηρεσία το έσοδο αυτό είναι επισφαλές και μεταβαλλόμενο σε αντίθεση με την παραγωγή προιόντων

    και επειδή σε λίγο θα αρχίσουμε να συγκρίνουμε τιμές γιά διακοπές:

    Την περασμένη βδομάδα στο Dortmund είδα πακέτα της TUI γιά Κω/Ρόδο και Κρήτη από 359 ως 599 ευρώ - 1 βδομάδα all inclusive (περιλαμβάνει και την πτήση).

    ReplyDelete