Thursday, April 29, 2010

Κακοποίηση τέκνων παιδεύει γονείς

Σήμερα γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης. Στην Ελλάδα του βαθέματος της οικονομικής κρίσης, η «γιορτή» αυτή των γενεών, μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί από τους πολίτες. Η γενιά της Μεταπολίτευσης αφήνει κληρονομιά στα παιδιά της μια οικονομία γεμάτη στάχτες και αποκαΐδια. Οι σημερινοί νέοι, καλούνται στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου να «θυσιαστούν» για να βγει η χώρα από μία ανεπανάληπτη κρίση.

Το ότι είμαστε γενιά Ιφιγένεια, όμως, το ξέραμε. Αυτό που μόλις τώρα έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό είναι ότι μαζί με τους νέους, καλούνται πλέον να θυσιάσουν μέρος της ευημερίας τους και οι γονείς τους. Με τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ να κρέμεται πάνω απ’ τα κεφάλια μας και υπό το πρίσμα μιας πιθανής χρεοκοπίας, εξαϋλώνονται σταδιακά ένα προς ένα τα προνόμια που μεταπολιτευτικά βαφτίστηκαν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις κι οδήγησαν στη συσσώρευση δυσβάσταχτων χρεών. Τα αφορολόγητα επιδόματα-συμπληρώματα στο μισθό ασχέτως παραγωγικότητας, η αυτοτελής φορολόγηση σωρείας επαγγελματικών ομάδων, η πρόωρη συνταξιοδότηση και οι χρυσές εθελούσιες έξοδοι, το δικαίωμα στο διορισμό σε μια προβληματική ΔΕΚΟ - κουβά των παιδιών του κομματικού κράτους, οι αργομισθίες στο δημόσιο, τα κλειστά επαγγέλματα και οι κλειστές αγορές - φέουδα των εγωιστικών συμφερόντων, οι εθνικοί προμηθευτές, το χάρισμα εισφορών και φόρων, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και άλλα πολλά που θέλει κανείς σελίδες για να μπορέσει να τα απαριθμήσει. Η γενιά που καβάλησε το άλογο της «ψ-ευδαιμονίας» καλείται σήμερα να αφιππεύσει βίαια.

Η πτώση, ο κρότος της οποίας φτάνει απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη, αποδεικνύει περίτρανα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, όπως θεαματικά καταρρέει ο άπληστος και ανεξέλεγκτος χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός της Wall Street, έτσι θεαματικά καταποντίζονται και τα μοντέλα ανάπτυξης που βασίζονται σε διαγενεακά άδικες πολιτικές. Όταν το κράτος ξοδεύει πέρα από τα όρια του, υποθηκεύοντας την ευημερία των μελλοντικών γενεών, όταν οι πολιτικοί διορίζουν άχρηστους και φαύλους φίλους σε σημαντικές θέσεις, πριμοδοτώντας την κομματική επετηρίδα και αγνοώντας την αξιοκρατία, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται δυσανάλογα από την παραγωγικότητά τους, όταν το κράτος ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και ξοδεύει τα έσοδα για να συντηρήσει μια εφήμερη κατανάλωση, όταν η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δημιουργεί περισσότερο χρέος και ανισότητα απ’ ότι τελικό κέρδος, όταν η διαφθορά και φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό σπορ, όταν το πρότυπο στην αγορά είναι ο «ραντιέρης», το «αρπακτικό», ο «ακάλυπτος», το «λαμόγιο» και ο «καταφερτζής», τότε οι νέοι, τα παιδιά και οι μελλοντικές γενιές καλούνται να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα.

Όταν όμως το κόστος του λογαριασμού αυτού ξεφύγει από κάθε όριο, τότε οι θύτες γίνονται κι αυτοί θύματα. Καλούνται κι αυτή να πληρώσουν τη λυπητερή. Τότε βέβαια, είναι πλέον πολύ αργά για διάσωση. Το μήνυμα λοιπόν της σημερινής ευρωπαϊκής ημέρας διαγενεακής αλληλεγγύης με αφορμή και την οικονομική κρίση είναι απλό. Κακοποίηση τέκνων παιδεύουσι γονείς. Καιρός να μάθουμε όλοι το μάθημά μας. Στο δημόσιο χώρο το γενεακό παιχνίδι οδεύει προς εξισορρόπηση.

22 comments:

  1. «Παιδεύουσι» είναι τρίτο πρόσωπο πληθυντικού, όχι ενικού.

    ReplyDelete
  2. "...η «γιορτή» αυτή των γενεών, μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί από τους πολίτες.
    ...Η γενιά της Μεταπολίτευσης αφήνει κληρονομιά στα παιδιά της μια οικονομία γεμάτη στάχτες και αποκαΐδια.
    ...Οι σημερινοί νέοι, καλούνται στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου να «θυσιαστούν» για να βγει η χώρα από μία ανεπανάληπτη κρίση.
    ...Το ότι είμαστε γενιά Ιφιγένεια, όμως, το ξέραμε....


    Εξαιρετικό. Ότι καλύτερο μπορώ να σκεφτώ ως απάντηση στους αλαλάζοντες επαγγελματίες συνδικαλιστές που θα βγούνε πάλι το Σάββατο να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες για την Πρωτομαγιά.

    Προτείνω να διαβάσουν όλοι την απάντηση μια ειδικής κατηγορίες "δημόσιων υπαλλήλων", των πιλότων της ΠΑ, οι οποίοι όχι μόνο θα έχουν μείωση μισθού λόγω μέτρων αλλά λίγο-πολύ ο υπερ-μέγιστος Βενιζέλος χαρακτήρισε ως ημι-προδότες γιατί αντιδρούν:

    http://tinyurl.com/3xg9y8r

    Να τους χαιρόσαστε όσοι τους ψηφίζετε εδώ και 30 χρόνια (βουλευτές και συνδικαλιστές, 2 σε 1).

    ReplyDelete
  3. Από την γενιά της μεταπολίτευσης στην γενιά της πτώχευσης.

    Το τέλος μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από ασυνεχής εκφάνσεις του πολιτικού μας συστήματος, ήρθε με τον πιο τραγικό τρόπο, τόσο για την πιο αποτυχημένη γενιά, την λεγόμενη «γενιά της μεταπολίτευσης» που εγκαθίδρυσε το παρακράτος των κολλητών, την παραοικονομία των πολιτικών και την ύπουλη και ψευδεπίγραφη συμμετοχή των πολιτών, όσο και για την νέα γενιά που οριακά προλαβαίνει να αλλάξει την πορεία αυτού του τόπου.
    Δυστυχώς ενώ οι πρώτοι είχαν στην διάθεσή τους 40 χρόνια για να καταστρέψουν κάθε μορφής δομή ενός σύγχρονου και δίκαιου κράτους, η γενιά μας έχει μόνον 3-5 χρόνια για να αντιστρέψει την κατάσταση, μπαίνοντας με αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη στο μέλλον.
    Αυτήν ακριβώς την δικαιοσύνη ζητούμε επιτακτικά από τους νεκροθάφτες του πολιτικού μας συστήματος. Δικαιοσύνη χωρίς όρους, δικαιοσύνη παντού.
    Η G700, έχει εισάγει στον πολιτικό διάλογο της χώρας έντονα και δομημένα τον όρο της διαγενεακής δικαιοσύνης. Σήμερα σε όλη την Ευρώπη, στην Ευρώπη της ημιολοκλήρωσης, στην Ευρώπη των ευκαιριών αλλά και στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, η διαγενεακή δικαιοσύνη αποτελεί αίτημα για την διασφάλιση της ισοπολιτείας και της κοινωνικής δικαιοσύνης των λαών. Είναι στο χέρι όλων μας να αποδείξουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό όραμα ή να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως μετοχική εταιρεία.
    Στην χώρα μας, όπως συνήθως κάθε τι καινούργιο αλλά και ακαταλαβίστικο τρομάζει τους βολεμένους. Μόνο που αυτή την στιγμή κανείς από αυτούς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στο αίτημα της γενιάς μας. Εξάλλου όπως αποδείχθηκε το παιχνίδι παίζεται ομαδικά.

    ReplyDelete
  4. Το σωστό είναι το "παιδεύει" γιατί συμφωνεί με το περιφραστικό υποκείμενο που είναι το "κακοποίηση τέκνων",ενω το "γονείς" είναι αντικείμενο.

    Ποιός παιδεύει; η "κακοποίηση τέκων"(υποκείμενο).

    Τί παιδεύει; Τους γονείς(αντικείμενο).

    ReplyDelete
  5. "Κακοποίηση τέκνων παιδεύει γονείς"

    Tα όσα έγραψα παραπάνω θα ήταν σωστά αν υπήρχε και το άρθρο ¨Η¨ μπροστά απο τη φράση.Η φράση όμως είναι καθαρά ΓΑΠικής συντάξεως και έτσι δεν επιδέχεται καμμιάς σοβαρής Ελληνογραμματικής ερμηνείας.

    ReplyDelete
  6. Η "ΓΑΠική διάλεκτος" είναι ένα γλωσσικό ιδίωμα που χαρακτηρίζει το γραπτό και προφορικό λόγο ολόκληρης της, "Αγγλοσωξανικής" μορφώσεως, "γενιάς των 700 ευρώ".
    Εςίναι ένα ιδίωμα που εκτοπίζει διαρκώς τα "Οξφορδιανά" Ελληνικά στα οποία γράφει ο Κομφούκιος και μερικοί ακόμη στη "Καθημερινή".

    ReplyDelete
  7. Ζήτω η ανορθογραφία...θα την κόψει κι αυτή το ΔΝΤ

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. parmenides , από όλα όσα γράφτηκαν αυτό ξεχώρισες;;; αν ναι τότε προβληματίσου!!!

    ReplyDelete
  10. Ο Βενιζέλος είναι πολιτικό κρέας. Ελπίζω σύντομα να απαλλαχτούμε από την παρουσία του.

    ReplyDelete
  11. Μπορεί να μην τον συμπαθώ και δεν θα τον ψήφιζα ποτέ αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει δίκιο. Αν είναι να κάνει λευκή απεργία και η άμυνα άσχετα αν έχει δίκιο ή όχι τότε να μπει ολοκληρωτικό λουκέτο να έρθει το 5ο Ράιχ να τελειώνουμε.

    ReplyDelete
  12. 140 δισ. ευρώ επιδικάστηκε να μας αποδώσουν οι Γερμανοί, ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση, γιατί επι 6 μήνες μάς αποκαλούσαν συνεχώς απατεώνες.
    Παραλληλα θα αναλάβουν και την υποχρέωση, μέσα σε 4 το πολύ χρόνια,να μας κάνουν σύγχρονη Ευρωπαική χώρα γιατί αλλοιώς θα πληρώνουν μιά ζωή το προπαταρικό τους αμάρτημα να μας εντάξουν στην Ευροζώνη.

    ReplyDelete
  13. Στο ρόλο του δικαστή ο Ομπάμα.Η απόφαση ανακοινώθηκε τηλεφωνικώς απο τον ίδιο στην εκπρόσωπο και εκφωνήτρια των κατηγουρομένων Μέρκελ.
    Δώρο Μαμούθ για το φίλο του, τον ΓΑΠ.
    ΓΑΠ,ο διαγενεακός!

    ReplyDelete
  14. Έχει να πέσει περικοπή... Το 40% κάτω υποτίμηση που λεγες... το πιάσες παρμενίδη προς τα εκεί βαδίζουμε. εεε ωωωπ. Το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στα χρονικα λέει. 140 δις με δώρο δεωρεάν δονητή σε μέγεθος ΧΧΧlarge και χρώμα κίτρινο κόκκινο και μαύρο και για τους μερακλήδες συλλεκτική έκδοση με περιορισμένα κομμάτια σε χρώμα άσπρο μπλε. Βλέπω να δουλεύουμε τζάμπα για τους δανειστές τα επόμενα χρόνια. Θ' αντέξουμε; Μακάρι. Στηρίζω ΔόΝηΤή

    ReplyDelete
  15. Ενα μικρό μέρος απο αυτά τα δισ. θα πάει για τις υπερωρίες που θα χρειαστεί να κάνει το ΠΑΜΕ για τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης τα επόμενα 4 χρόνια.
    Είναι ο μόνος κωδικός του κρατικού προυπολογισμού που κρίθηκε υψηλής αναπτυξιακής προτεραιότητας και δεν κόπηκε απο την Τρόικα.

    ReplyDelete
  16. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα
    έτσι ο ΓΑΠ πληρώνει τις αμαρτίες του πατέρα του που πήρε το χρέος στο 25% και το έφτασε στο 85%

    Εκεί στο 1990 είχαν όλα ξεχαρβαλωθεί και η "σοσιαλιστική" δυναμική ανάπτυξης του χρέους ενός διαλυμένου πλέον κράτους έφτασε το 110% επι Μητσοτάκη

    Κρίμα που δεν μπορώ να επισυνάψω ένα υπέροχο γράφημα που τα δείχνει όλα με μιά ματιά

    ReplyDelete
  17. Σε μεγάλο σκάνδαλο για την Κυβέρνηση θα εξελιχθεί η παρέμβαση του Πετσάλνικου στον σχεδιασμό του Καλλικράτη για την Δ. Μακεδονία και ιδιαίτερα για τον Νομό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εξασφάλισε δήμο με έδρα το χωριό του και μάλιστα τον χαρακτήρισε ορεινό για να μπορεί να αποσπά κοινοτικά κονδύλια που μάλλον θα ήθελε να διαχειρίζεται o αδερφός του πρώην δήμαρχος και ξανά υποψήφιος!! Μετά τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της βουλής τώρα βάζει χέρι και στην μεγαλύτερη μεταρ΄ρυθμιση που γνώρισε ο τόπος

    ReplyDelete
  18. Αν μια ολόκληρη κυβέρνηση κρέμεται από τα @@ του Πετσάλνικου τότε ζήτω που καήκαμε!

    ReplyDelete
  19. ποιος τον γαμεί τον πετσάλνικο ρε παιδιά...με το μαλάκα τον αντιβασίλέα θα τον γαμήσει κι αυτόν το ΔΝΤ

    ReplyDelete
  20. ser ο Καραμανλής και ο Αντρέας φτιάξαν το κρατικό μεταπολιτευτικό "θαύμα". Μην ξεχνάμε τον Καραμανλή που κρατικοποίησε τα πάντα. Από Ολυμπιακή μέχρι τράπεζες. Εμπορική και άγαμη θυγατέρα και όλα τα λεφτά. Όταν ήρθε ο Αντρέας είχε μείνει μόνο το Μινιόν για κρατικοποίηση. Αλλά είχε φερεγγυότητα το κράτος οπότε έδωσε δανεικά συντάξεις κι επιδόματα και έφτιαξε δημσίους υπαλλήλους. Για μένα ως ένα σημείο καλά έκαναν. Η Ελλάδα ήθελε χρήμα και οικονομική σταθερότητα για να γίνει δημοκρατική. Μέχρι το 85 όμως. Μετά ήθελε εξευρωπαϊσμό όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο Αντρέας τα γάμησε το 87 που έφερε τον Τσοβόλα. Η οικουμενική μετά ήταν κι αυτή σκέτη αποτυχία. Μετά ήρθε η δεκαετία του 90. Ο Μητσοτάκης ήθελε έκανε αλλά ήταν κι απ' τα Χανιά βλέπεις μεγάλη φαμίλια και εκλογική πελατεία αναπηρικές συντάξει΄ήταν και λάτρης των αρχαίων και κάτι πίνακες εκεί της ΑΓΕΤ λέγεται ότι εξαφανίστηκαν. Πάντως καλή δεκαετία η 90 με άλματα μπροστά μέχρι τους Ολυμπιακούς το 04. Αλλά εκκρεμότητες πολλές μεταρρυξμιστικές και μασαμπούκα πολλή. Το καταναλωτικό όνειρο βλέπεις... Μετά φυσικά ήρθε ο Κωστάκης με ίνδαλμα τον Αντρέα και θείο το ΚΑραμανλή και τα γάμησε τη μάνααα.... Ο χειρότερος όλων των εποχών μπουχέστατος ΔΕΝ άφησε τίποτα κληρονομιά εκτός από χάος. Αντί να διορθώσει τα κακώς κείμενα τα φούσκωσε τα σκατά σαν τα μούτρα τα πρησμένα που πίνει ουίσκι όλη μέρα. Εμένα αυτή είναι η αφήγηση που έχω για τα πράγματα και την καταθέτω να σπάσει η μονοτονία της ανάλυσης Εστία style.

    ReplyDelete