Γιορτάζουμε φέτος για δεύτερη χρονιά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης. Η προσπάθεια αυτή να ακούσουμε το μέλλον, έχει ειδικά φέτος ιδιαίτερη σημασία.
Και αυτό γιατί αντιμετωπίζουμε μία κρίση που ανατρέπει δεδομένα και συνήθειες και μας αναγκάζει μέσα από επώδυνες διαδικασίες να ψαχτούμε περισσότερο, να βρούμε τα πλεονεκτήματα μας, να αξιοποίησουμε τα χαρίσματά μας και να ξανασχεδιάσουμε με πιο δίκαιο τρόπο πώς ζούμε και πώς αναπτυσσόμαστε. Η κρίση αυτή έχει δύο πλευρές. Μας θυμίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο συνηθίσαμε να παράγουμε πλούτο και ευημερία ειδικά στον αναπτυγμένο κόσμο, δεν είναι ούτε βιώσιμος ούτε δίκαιος. Δεν είναι ούτε έξυπνος ούτε ηθικός. Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι. Τελειώνουν γρήγορα παρότι δεν ανήκουν μονάχα στις γενιές που τους εκμεταλλεύονται αλλά και στις γενιές που έρχονται.
Επιπλέον, για μία ακόμη φορά οι θεσμοί μένουν πίσω από τις ανάγκες και γι’ αυτό ακριβώς παράγεται κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Στο παράδειγμα της Ελλάδας βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά τον συνδυασμό μίας ομαδικής παράκρουσης υπερκατανάλωσης με χρέωση δημοσιονομική και περιβαλλοντική των μελλοντικών γενεών. Η κατάσταση μπορεί να πήρε ακραία μορφή στην περίπτωση μας, ωστόσο δίνει μία καλή γεύση του τί γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες δυτικές χώρες. Απροθυμία συγκράτησης του δημόσιου χρέους και συνέχιση της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη. Ακόμη και η πιο ρυπογόνος χώρα στον πλανήτη, η Κίνα, παράγει -αναλογικά με τον πληθυσμό της- λιγότερους από τους μισούς ρύπους της Ευρώπης και το ένα τέταρτο των ρύπων των ΗΠΑ.
Το κάρο είναι μπροστά από το άλογο. Η γενιά των baby boomers κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα. Η ακραία δημογραφική τάση -ειδικά στην Ευρώπη- ενίσχυσης εκείνων που βγαίνουν από την αγορά εργασίας και συνταξιοδοτούνται, ευνοεί πολιτικές επέκτασης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσω της χρηματοδότησης των χρεωκοπημένων ασφαλιστικών συστημάτων και ένα μοντέλο κατασπατάλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη.
Η κρίση λειτουργεί διεγερτικά και μας ξυπνά απότομα από το βαθύ ύπνο. Όμως μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς γίνεται, τα χρέη τρέχουν και το περιβάλλον καταστρέφεται. Το καλοκαίρι του 2007 ζήσαμε την τραγωδία της απώλειας δεκάδων ανθρώπινων ζώων εξαιτίας πυρκαγιών που κατέστρεψαν το 6% των δασών, αγροτικές καλλιέργειες και μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου. Το καλοκαίρι του 2009 χάσαμε ένα σημαντικό κομμάτι των δασών της Αττικής. Από το φθινόπωρο του 2009 και μέσα σε έξι μήνες, οι προβλέψεις του χρέους έχουν αυξηθεί γεωμετρικά με ρυθμό "ν εις το χάος", και χωρίς διεθνή βοήθεια θα σηκώναμε λευκή πετσέτα παραδίνοντας τα κλειδιά της χώρας στους πιστωτές.
Ο αγώνας για δίκαιη κατανομή πόρων και ευκαιριών μεταξύ των γενεών είναι τελικά ο αγώνας για να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, να τον κάνουμε βιώσιμο και να διατηρήσουμε ευκαιρίες και ευημερία για τις επόμενες γενιές.
Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται η φρεσκάδα και η δύναμη των νέων ανθρώπων που αποστασιοποιούνται. Η Δημοκρατία χρειάζεται να έρθει πιο κοντά σε αυτούς που είναι κοντά στο μέλλον. Να επινοήσει νέους τρόπους ώστε η απαισιοδοξία των νέων που είναι απογοητευμένοι και πεισμένοι ότι θα ζήσουν χειρότερα απ’ ότι οι γόνεις τους, να γίνει αγώνας και η ασφυξία να γίνει ελπίδα.
Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε χθες με το σχέδιο "Καλλικράτης" ότι το όριο εκλογιμότητας για τους δημοτικούς συμβούλους κατεβαίνει στα 18 χρόνια. Καλό αλλά λίγο. Προτείνουμε την ενσωμάτωση της προστασίας της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών στις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου ∆ιαμεσολαβητή, τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου των Μελλοντικών Γενεών, με δικαίωμα παρέμβασης τόσο στη νομοθεσία όσο και στις διοικητικές πράξεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον όπως έχει γίνει ήδη στην Ουγγαρία. Έπιπλέον, τη διεύρυνση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια όπως έχει ήδη θεσμοθετηθεί στην Αυστρία και όπως προτείνουν οι Βρετανοί Εργατικοί.
Προτείνουμε σταθμισμένη-ενισχυμένη ψήφο στις εκλογές για τους νέους με ηλικία μέχρι τα 30. Να κερδίσουμε μία ευκαιρία η αδιαφορία να γίνει έκφραση, ο θυμός επιλογή και η ελπίδα για ευημερία σε έναν καλύτερο πλανήτη πιο δυνατή.
Άντε να ειπωθεί και τίποτα άλλο εκτος απο οικονομία έχω πήξει μέτρα μέτρα μέτρα όλο μέτρα. Εγώ συμφωνώ με την ψήφο στα 16 με τη σταθμισμένη δεν ξέρω μου φαίνεται πολύ ριζοσπαστικό. δεν πειράζει όμως εσείς τη δουλειά σας βγάλατε τον πάσαλο και καρφώνετε με μανία τα βαμπίρ
ReplyDeleteη πρόταση εντάσσεται σ' αυτό που ο Κον Μπεντίτ θα ονόμαζε "ριζοσπαστικό ρεφορμισμό". Ριζοσπαστικές ιδέες και συμμετοχή στις θεσμικές διαδικασίες.
ReplyDelete"Προτείνουμε σταθμισμένη-ενισχυμένη ψήφο..."
ReplyDeleteTi einai auto pali?
Σε μία κάλπη ψηφοφόροι από 16 έως 30, με το αποτελέσμα της κάλπης να μετράει 60% στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα
ReplyDeleteκαι σε μία κάπλη ψηφοφόροι άνω των 30 με το αποτελέσμα της κάλπης να μετράει 40% στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη.
ReplyDeleteθα τον πιούμε που θα τον πιούμε τουλάχιστον ας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η ψήφος
ReplyDeleteκυβέρνηση Ταλιμπάν
ReplyDelete@g700:
ReplyDelete"...Προτείνουμε σταθμισμένη-ενισχυμένη ψήφο στις εκλογές για τους νέους με ηλικία μέχρι τα 30..."
Αυτό που προτείνετε είναι αντισυνταγματικό. Έχει κάποια λογική, ως προς την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, αλλά είναι απλά αντιδημοκρατικό.
Για να δικαιολογήσει κάποιος σταθμισμένη ψήφο, πρέπει η βαρύτητα να συνδέεται άμεσα με την ικανότητα "σωστής" (informative) ψήφου. Ο ανήλικος κατά τεκμήριο είναι πιο πιθανό να ψηφίζει non-informative παρά informative, παρά το ότι πολλά 16χρονα σήμερα είναι πιο συνειδητοποιημένα πολιτικά από τους γονείς τους.
Η λύση σε αυτό που ζητάτε είναι πολύ απλή και υπάρχει στη θεωρία συλλογικής απόφασης. Αν ο "εκλεγόμενος" είναι κατά τεκμήριο αναξιόπιστος και αθετεί τις υποσχέσεις του, ενώ παράλληλα υπάρχει δια νόμου "κομματική δικτατορία" στο αντιπροσωπευτικό σώμα (Βουλή), η πιο αποδοτική λύση είναι η μείωση του χρόνου "ασυλίας" και η διαρκής κρίση μέσω ενδιάμεσων εκλογών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει: (1) αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική, (2) μείωση του χρόνου θητείας του εκλεγόμενου κόμματος, (3) εκτεταμένη και υποχρεωτική εφαρμογή δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα. Με άλλα λόγια, περιορισμός της ανεξαρτησίας-ασυδοσίας των κομμάτων, υποχρεώνοντάς τα να συνεργαστούν μεταξύ τους, θέλουν δε θέλουν, και να δίνουν λόγο στους ψηφοφόρους συνεχώς.
Είναι πρόκληση στη νοημοσύνη μας να έχουμε εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική (σίγουρη αυτοδυναμία) και +50 έδρες "μπόνους" στο πρώτο κόμμα. Έχουν μετατρέψει το πολίτευμα σε κομματική ολιγαρχία και κανένας δεν μιλάει. Να χαρούν τη μεταπολίτευσή τους.
Συγνώμη για ένα ακόμη οικονομικό σχόλιο, αλλά πρέπει να ειπωθεί:
ReplyDeleteΕίναι *πρόκληση* να ανακοινώνουν το κόψιμο του 13-14ου μισθών και συντάξεων (ειδικά αυτό!), δηλαδή πάνω από 14% μείωση ετησίως σε όλους ανεξαιρέτως, ακριβώς πάνω στην Πρωτομαγιά.
Αν είχανε το παραμικρό ίχνος τσίπας, θα έλεγαν στην ΕΕ και στο ΔΝΤ ότι εμείς δεν εκλεγήκαμε με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τέτοια μέτρα, και πάμε πάλι σε εκλογές με δική σας ευθύνη. Αντί για περαιτέρω αστάθεια, η "τρόϊκα" ίσως τότε προτιμούσε να μην τραβήξει τόσο πολύ το σχοινί όπως κάνει τώρα.
Το "καλό του τόπου" δεν νοείται όταν 2 στους 10 πολίτες της πλέον θα αρχίσουν στην κυριολεξία να πεινάνε.
Ντροπή και αίσχος τους!
τα δημοψηφίσματα είναι η μεγαλύτερη αντιδημοκρατική μπούρδα.
ReplyDeleteαυτό που προτείνεται δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Τα Συντάγματα αλλάζουν με αναθεώρηση από τη Βουλή. Και είναι δυνατόν, ειδικά εάν προβλεφθεί στο Σύνταγμα ειδική διάταξη για την διαγενεακή διακιοσύνη.
@panagriotatos:
ReplyDeleteΤα δημοψηφίσματα -θεωρούνται- ανοησία γιατί οι πολιτικοί μας έχουν πείσει ότι ο ψηφοφόρος σε δημοψήφισμα είναι εξ' ορισμού απληροφόρητος, ανόητος, χειραγωγημένος και ανώριμος να αποφασίσει σωστά. Κάτι που είναι αλήθεια βέβαια σε μεγάλο βαθμό, αλλά ισχύει πολύ περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές (αυτό φυσικά δεν το λένε).
Η έννοια της σταθμισμένης -εθνικής- ψήφου είναι αντίθετη με την αρχή της δικαιοσύνης, της ισονομίας και της ισότιμης εκπροσώπησης. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ελλάδα να καταδικαστεί σε χρόνο μηδέν. Και θα έχουν δίκιο, γιατί το επόμενο βήμα συνήθως είναι η σταθμισμένη ψήφος σε μετανάστες που έχουν αποκτήσει υπηκοότητα, σε όσους ΈΛληνες ζούνε κυρίως στο εξωτερικό, σε όσους γενικά θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν δεύτερο λόγο στην ψηφοφορία.
Άλλο που δεν θέλουν βέβαια μερικοί, ειδικά τώρα που ήδη μας δείχνουν με το δάχτυλο ως ψεύτες και απατεώνες.
@ Jaga
ReplyDelete"Αν είχανε το παραμικρό ίχνος τσίπας, θα έλεγαν στην ΕΕ και στο ΔΝΤ ότι εμείς δεν εκλεγήκαμε με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τέτοια μέτρα, και πάμε πάλι σε εκλογές με δική σας ευθύνη."
και να προσέθεταν ότι τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαΐου μπορεί να τις παραλαμβάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος μετά από σχετική αίτηση του στο υπουργείο χρεοκοπίας και χάους.
get real
@ g700
ReplyDeleteκαι η στάθμιση είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας που δηλώνει ότι μεταξύ την ηλικιών 16 και 18 στον μέσο πολίτη υπάρχει χαμηλότερο αίσθημα πολιτικής ευθύνης ή ευαισθητοποίησης για τα κοινά.
εεεε;
διαφωνω πληρως
ReplyDeleteΗ ψήφος δεν είναι class A & class B shares.
Νομίζω ήταν στο Βέλγιο πριν πολλά χρόνια που κάποιοι είχαν (νομίμως) διπλή ψήφο. Αν θέλετε ψάξτε το.
@ "και η στάθμιση είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας που δηλώνει ότι μεταξύ την ηλικιών 16 και 18 στον μέσο πολίτη υπάρχει χαμηλότερο αίσθημα πολιτικής ευθύνης ή ευαισθητοποίησης για τα κοινά."
ReplyDeleteΚαι πώς θα υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης όταν θεσμικά δεν θεωρούνται υπεύθυνοι.
Μπορεί να διώκονται ποινικά αλλά δεν θεωρούνται αρκετά ώριμοι να αποφασίζουν.
Η άστική κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ένα σύστημα αξιών.
Με ποια μέσα εξυπηρετούνατι οι αξίες αυτές, μπορούμε κάθε φορά να το συζητάμε.
Πώς θα σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή όταν αυτοί που αποφασίζουν ψηφίζοντας ΔΕΝ νοιάζονται γιατί ΔΕΝ θα ζουν ότι η καταστροφή αυτή θα εξαπλωθεί;
Ενδιαφέρεται ο σημερινός 60άρης για το hammer του ή για την κλιματική αλλαγή και το δημόσιο χρέος που αφήνει στις επόμενες γενιές;
Το ζήτημα είναι νέο, γιατί τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε δημιοσονομικά και περιβαλλοντικά το φαινόμενο της πρωτοφανούς ευημερίας των baby boomers.
Τέτοια προβλήματα δεν τα έχουν οι αναπτυσσόμενες όπου στην πληθυσμιακή σύνθεση κυριαρχούν οι νέοι. Πάρτε παράδειγμα τη γειτονική Τουρκία.
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο κομμάτι της σημερινής κρίσης ανήκει ακριβώς στη δημοσιονομική βόμβα του ασφαλιστικού.
Με απλά λόγια.
Αν η Ελλάδα είχε την πληθυσμιακή σύνθεση της Τουρκίας (τον ίδιο πληθυσμιακό λόγο νέων προς ηλικιωμένους)
ΔΕΝ θα υπήρχε κρίση.
Πάντως κι οι παππούδες δεν ψηφίζουν και τόσο δα υπεύθυνα, με το φόβο παραμάσχαλα και το συντηρητισμό σημαία ψηφίζουν, κι επειδή φοβούνται τόσο πολύ ψηφίζουν κατά ποσοστά που αγγίζουν το 100% σε σχέση με άλλες ηλικίες.
ReplyDeleteΑν μια τέτοια ποσόστωση ενθαρρύνει τους νέους να συμμετάσχουν πολιτικά, κι εφόσον διασφαλίζει την ισορροπία στην πολιτική εκπροσώπηση υπό συνθήκες ραγδαίας δημογραφικής γήρανσης το μέτρο είναι καλό, εξισορροπητικό και διαγενακά δίκαιο.
" ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται και ένα σχέδιο μείωσης του κόστους της... δημοκρατίας!
ReplyDeleteTι σημαίνει αυτό; Tον περιορισμό των βουλευτών από 300 σε 200, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος, που είναι λιγότερο κοστοβόρο και πιο διαφανές"
"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 30-4-10
Η μοναξιά του ελευθεριακού επαναστάτη,του ΓΑΠ.
Πάνω από όλα είναι το "ψηφιζω" και όχι το "τί ψηφίζω".Κάτι που τείνει να απαξιωθεί ως δημοκρατική κατάκτηση.Λίγο απέχουμε απο το να αποδώσουμε τη κρίση στη "Δημοκρατία".Καταγγέλουμε το πολιτικό συστημα.Και μάλιστα, όσοι απο μας ευνοηθήκαμε απο τη λειτουργία του, σηκώνουμε και το δάκτυλο υποκριτικά και επιδεικτικά.
ReplyDeleteΜάγκες,Δημοκρατία και "ξερό ψωμί".
ReplyDeleteΑς ήμαστε μαχητικά παρόντες στις αλλαγές που έρχονται.Οχι τις μικρολογιστικές που αποροφάνε,ΚΑΚΩΣ, τις συζητήσεις μας.Αλλά τις ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ πολιτικές που θα είναι οι σημαντικότερες.
ReplyDelete"Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό
ReplyDeleteγεννήσεως, είπε αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στοχαστές, φιλόσοφοι, ποιητές και οι δραματουργοί και οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού"
Βαλερί ζισκάρ Ντ΄Εσταίν.
Τί θεικό να είσαι Ελληνας! Αρκεί να μπορείς να το αποδεικνύεις.
"Ως χαρίεν εστ' Ελληνας, όταν Ελληνας η. ."
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete@alex:
ReplyDelete"...και να προσέθεταν ότι τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαΐου μπορεί να τις παραλαμβάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος μετά από σχετική αίτηση του στο υπουργείο χρεοκοπίας και χάους...get real..."
Προφανώς δεν διάβασες την αμέσως επόμενη φράση μου. Η "τρόικα" ποτέ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Αν είχαμε κυβέρνηση με κάκαλα θα ήξερε πως να παίξει το χαρτί των έκτακτων εκλογών, όπως θα μπορούσε να παίξει σωστά και το χαρτί του δανεισμού από Ρωσία ή Κίνα.
Στην μπλόφα του δανεισμού απέτυχαν οικτρά. Το χαρτί των εκλογών ούτε πρόκειται να το δοκιμάσουν. Κυρίως γιατί ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους πιστέψει. Όλοι ξέρουν πόσο καρεκλολάγνοι και εξουσιομανείς είναι οι πολιτικοί μας εδώ, που προτιμούν να φουντάρουν τη χώρα συνολικά παρά να παραδεχτούν ότι δεν κάνουν ούτε για κλητήρες.
Όποιος έχει όρεξη για διάβασμα, ας δει τα παρακάτω, κυρίως το δεύτερο, για τους εκλογικούς μηχανισμούς που αντιμετωπίζουν την πολιτική διαφθορά:
* Rohini Pande, "Chapter 50 Understanding Political Corruption in Low Income Countries", Handbook of Development Economics
Volume 4, 2007, Pages 3155-3184.
* Myerson Roger B., "Effectiveness of Electoral Systemsnext for Reducing Government Corruption: A Game-Theoretic Analysis", Games and Economic Behavior
Volume 5, Issue 1, January 1993, Pages 118-132.
...Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Τα μέτρα είναι μονόδρομος. ΤΕΛΟΣ.
ReplyDeleteΝα μπει επιτέλους τάξη.
Σιγά που θα λυπηθούμε για τους κυφήνες, τους δημόσιους υπαλλήλους επειδή από τα 1.500 πέφτουν στα 1.000.
Ρώτησε κάνεις τόσα χρόνια τους νέους που παλεύουν στην αγορά με μπλοκάκι:::::
Ή πρέπει πάλι αυτοί να την πληρώσουν:::::
Ανάμεσα στο δίλημα γυρνάμε 3 δεκαετίες πίσω ή παίρνουμε σκληρά μέτρα
επιλέγω με φανατισμό ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ για την εθνκή επιβίωση.
"What we need is a clear message to the people of the country!
ReplyDeleteThis message should be read in every newspaper, heard on every radio, seen on every television.
This message must resound throughout the ENTIRE INTERLINK!
I want this country to realize that we stand on the edge of oblivion!
I want every man, woman, and child to understand how close we are to chaos!
I WANT EVERYONE to remember WHY THEY NEED US!"
(V for Vendetta)
Η Moody's έριξε το rating όλων των Ελληνικών τραπεζών και το ανέβασε μόνο σε μία: στην ΑΣΠΙΣ του Ψωμιάδη, η οποία όλοι ξέρουν τι αποθεματικά έχει και σε ποιον ανήκει πλέον (όχι πάντως σε Έλληνες).
Την Κυριακή (2/5) στις 11:00 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το Infowar ασχολείται με τους οίκους αξιολόγησης, υποθέτω με αφορμή το φιάσκο με την GS. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο από τώρα.
>> http://www.skai.gr/1003/shows/show/?rshowid=63956
Και η Εισαγγελία απάντησε στους Γερμανούς ότι δεν έχουν άλλα στοιχεία για τον Χριστοφοράκο, κάτι που μάλλον ακυρώνει το ευρωπαϊκό ένταλμα εναντίον του, οπότε καθαρίζει και αυτός χωρίς καν να πατήσει το πόδι του σε δικαστήριο.
...και μερικά ακόμα, ενδεικτικά:
"Υποβρύχια: Νέα στοιχεία για τις μίζες στην Ελλάδα"
>> http://tinyurl.com/32m34m8
"Καθεστώς ατιμωρησίας στο Δημόσιο"
>> http://tinyurl.com/2wdx3kq
Σε όποιον ακόμα ονειρεύεται ότι το χαράτσι στους μισθούς και στις συντάξεις θα πιάσει τόπο, το μόνο που έχω να πω είναι...
Καληνύχτα...
Αυτό το πακέτο στήριξης θα είναι και το τελευταίο. Το τελευταίο που θα αρπάξουν οι γύπες πρίν την κάνουν με ελαφρά προς εξωτερικό αφήνοντας πίσω τους τα αποκαίδια. Ήδη τρέχουν τα σάλια τους εν αναμονή της ανακοίνωσης του ποσού μεσ'το Σαββατοκυριακο.
ReplyDelete"Αν είχαμε κυβέρνηση με κόκαλα θα ήξερε πως να παίξει το χαρτί των έκτακτων εκλογών, όπως θα μπορούσε να παίξει σωστά και το χαρτί του δανεισμού από Ρωσία ή Κίνα."
ReplyDeleteΑν υπήρχε δυνατότητα δανεισμού από Ρωσία ή Κίνα, θα είχαν πάρει το χρήμα πολύ πριν το πάρεις χαμπάρι.
Νομίζεις ότι οι Ρώσοι ή Κινέζοι είναι τόσο ανόητοι που θα έτρεχαν να δανείσουν μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας? Όποιος έχει χρήματα τα δανείζει στην ελεύθερη αγορά, και τα δίνει εκεί που είναι πιο σίγουρα και πιο κερδοφόρα. κανείς δεν μας χρωστάει.
@aoua
ReplyDeleteΤο πακέτο στήριξης αποκλείεται να φαγωθεί σε οτιδήποτε άλλο ακτός από την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν. Οι δανειστές μας ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν και το έχουν θέσει ως απαράβατο όρο. Κανενός δεν του τρέχουν τα σάλια. Οι μόνοι που θα πρέπει να χαίρονται είναι οι δυ και οι συνταξιούχοι που θα βρουν χρήματα στο λογαριασμό τους, έστω και λίγο πρακάτω από πριν.
Για την ψήφο από 16 και τη στάθμιση τα έχουν πει ήδη άλλοι. Έτσι και γίνει κάτι τέτοιο θα μας πάρουν με τις πέτρες. Κι όσο για την ωριμότητα των δεκαεξάχρονων, άσε καλύτερα.
ReplyDeleteΑυτό που πρέπει να σταματήσει είναι η δημοκρατία της συναλλαγής. Κάνε μου για να σε ψηφίσω.
100 βουλευτές σε μονοεδρικές περιφέρειες εκλεγόμενοι σε ένα γύρο και χωρίς σταυρό προτίμησης, όπως στο αμερικάνικο σύστημα. Και κυβερνήσεις τεχνοκρατών, όπου να είναι ασυμβίβαστο το αξίωμα του βουλευτή και του υπουργού.
Κι επίσης κατάργηση μισθών και συντάξεων βουλευτών, Δημάρχων, Νομαρχών και Περιφερειαρχών. Όποιος θέλει να συμμετέχει στα κοινά, ας το κάνει αμισθί. Και για να μην έχουμε κι έξοδα κοινοβουλίου, να απολυθούν όλοι οι παχυλά αμειβόμενοι υπάλληλοι της βουλής, και οι αντιπρόσωποι του λαού να διαβουλεύονται και να ψηφίζουν μέσω ίντερνετ. Αφού έτσι κι αλλιώς στη βουλή δεν πατάει κανένας, σε κενά έδρανα αγορεύουν.
δεν ξέρω για τη σταθμισμένη αλλά σίγουρα ένας δεκαεξάρης σκέφτεται καλύτερα από έναν ογδοντάρη με αλτσχάιμερ που τον πάνε σηκωτό οι συγγενείς του να το ρίξει το σταυρό... συνεπώς γιατί να μην μπορεί να ψηφίσει ένας δεκαεξάρης;
ReplyDelete