«Οι ανησυχίες για την Ελλάδα στοιχειώνουν τις αγορές»
«Φήμες εκτινάσσουν τα spread»
«Δύσκολος ο δανεισμός σε δολάρια»
«Έντονη ανησυχία για το κόστος δανεισμού του δημοσίου»
Διαβάζοντας τους παραπάνω τίτλους των εφημερίδων, τίτλοι που αναπαράγονται σε όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά μέσα τις τελευταίες δύο μέρες, εύκολα σε πιάνει απελπισία και πανικός. Έχεις την αίσθηση ότι βουλιάζουμε. Ότι είμαστε επιβάτες σ’ ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Ωιμέ! Το είπε άλλωστε κι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών πριν από ένα περίπου μήνα. Η οικονομία μας μοιάζει με τον Τιτανικό λίγο πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο.
Τι συμβαίνει; Κατά τη γνώμη μας αυτό που οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, George Akerlof και Peter Schiller περιγράφουν ως «Ζωώδη Ένστικτα» στο ομώνυμο βιβλίο τους (Animal Spirits). Έχει ξυπνήσει μέσα μας το άλλογο, το θυμικό και η ανορθολογική αντιμετώπιση της κρίσης. Όντας ανυπόμονοι και μην μπορώντας να κατανοήσουμε τη δυναμική των οικονομικών βαρών που συσσωρεύτηκαν εδώ και χρόνια, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη και την ψυχραιμία μας κι έχουμε επιτρέψει να μας δηλητηριάσει ένας διάχυτος πεσιμισμός.
Πανηγυρίζουμε με μια μικρή ανάσα. Βλέπε το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Με την πρώτη στραβή μας πιάνει η μαύρη απαισιοδοξία. Βλέπε την αναταραχή που προκάλεσαν οι (υπαρκτές ή ανύπαρκτες) δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους στο Market News International για επιθυμία της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
Πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
Η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο αντικειμενικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο δημόσιο χρέος σε συνθήκες υψηλών επιτοκίων δανεισμού, ύφεσης, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και χαλαρής έως ανύπαρκτης διάθεσης από πλευράς ευρωπαίων εταίρων για ουσιαστική οικονομική στήριξη.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα ζωώδη ένστικτα του πεσιμισμού, του τρόμου και της κακής ψυχολογίας να κυριαρχήσουν. Πρέπει γι’ αυτό, πρώτη απ’ όλους η κυβέρνηση, να πάψει να μιλάει από εδώ κι από εκεί, να σταματήσει την ανούσια βεντέτα που έχει ανοίξει με τους διεθνείς «κερδοσκόπους», ν’ αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και από τα δανεικά να μιλήσει επιτέλους για τα αναπτυξιακά.
Αυτό σημαίνει ευλαβική προσήλωση στο βασικό στόχο. Την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Την αλλαγή του ασφαλιστικού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας (αλήθεια αυτή η Μαριλίζα που είναι εξαφανισμένη;), την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, την αποδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου για επενδύσεις.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έπραξε τα εύκολα. Έκοψε τη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου, έβαλε πλαφόν στη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού των Υπουργείων και μάζεψε έσοδα από έκτακτους φόρους σε επιχειρήσεις, έχοντες και νοικοκυριά. Άλλαξε φυσικά και το φορολογικό προς την κατεύθυνση ενός δικαιότερου συστήματος, γεγονός που αποτελεί μείζονα διαρθρωτική αλλαγή.
Τα δύσκολα όμως έπονται. Ειδικά το να αποκαταστήσει η κυβέρνηση τη συλλογική ψυχραιμία, πόσο μάλλον να βάλει τα ζωώδη ένστικτα να δουλέψουν υπέρ της οικονομίας, δημιουργώντας ξανά κεφάλαιο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι όμως ακατόρθωτη. Αρκεί ν’ ανεβάσει ταχύτητα εκεί που πρέπει.
Αυτό είναι πολύ καλό άρθρο και συγχαρητήρια. Πολύ καλύτερο βέβαια από την ανοησία των ΝΥΤ (το προηγούμενο άρθρο). Εδώ στις ΗΠΑ τους ΝΥΤ τους διαβάζει η "4η δέσμη" (γενικά κι αόριστα, κάτι λίγο για τον καθένα).
ReplyDeleteΒεβαίως και πρέπει να μειωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας.
Πρέπει κάποιος να πει στους συνδικαλιστές του δημοσίου ότι "δεν είναι ντροπή να εργάζεται κάποιος για τα προς το ζειν".
Μπήκαμε στη γεωλογική περίοδο του Γαπόκαινου.Πως θα είναι; Αν επικρατήσει η Μαριλίζα,η Ξυλολόγα,θα έχουμε παγετώνα.Και αυτό θα συμβεί αν ο ΓΑΠ δεν καταλάβει ότι "οι εχθροί είναι εντός των τοιχών".ΓΑΠ,πάρε της το κεφάλι ΤΩΡΑ.Αλλοιώς θα σε "κλαίν οι ρέγγες" που λένε και οι Θεσσαλοί.
ReplyDeleteΠολύ καλό άρθρο-χωρίς κορώνες.
ReplyDeleteΔεν είδα να γίνεται διάκριση χρέους- χρηματορροών. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο το μεγάλο χρέος,αλλά το ρευστό.
Πχ μπορεί να έχεις 1 κότερο & 5 βίλες στην Εκάλη (=wealthy) αλλά να μην μπορείς να πληρώσεις τη δόση του κότερου στην τράπεζα (=cash stripped)
Με αυτό το απλοικό παράδειγμα θέλω να πω ότι το σημερινό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστού.
Σαν λαός ο Ελληνας είναι ενθουσιώδης και επειδή ξέρει ότι ποτέ δεν έχει διάρκεια, απογοητεύεται όταν δεν του κάθεται η όποια ευκαιρία εμφανίζεται.
Θυμάστε πριν μερικά χρόνια με την Εθνική & τον Ρεχάγκελ (Ρεχακλής..) τι είχε γίνει?
Ο Ελληνας πανηγυρίζει την εύνοια της τύχης και όχι τα αποτελέσματα της επιμονής & συνέπειάς του.
Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλά λάθη σε σύντομο διάστημα.
Ηρθε απροετοίμαστο (και με τη γνωστή ικανότητα των Ελλήνων πολιτικών..), δίγλωσσο και διπρόσωπο και κυρίως υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες (προεκλογικά).
Δεν παίρνει αποφάσεις, σύρεται από τις συνθήκες και τις βουλές άλλων. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος διότι βλέπει ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση.
Οι περιφημες "διαρθρωτικές αλλαγές" που τόσα χρόνια δεν έγιναν τώρα πρέπει να πάρουν μορφή λαίλαπας, διότι το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο.
Πολύ απλά, δεν αρκεί το -30% στα δώρα των ΔΥ.
Πριν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση, αλλιώς ανάπτυξη δεν πετυχαίνεις.
Που υπήρξε σταθεροποίηση ? Στο σπάταλο δημόσιο ? Στις αποφάσεις που η κυβέρνηση (ακόμα) ΔΕΝ παίρνει ?
Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά μόνο ένα υπουργείο δουλεύει με αποτέλεσμα- το Εργασίας.
Τα υπόλοιπα δεν παράγουν έργο αλλά μόνο τηλεοπτικό χρόνο.
Όταν στο ΥΠΑΝ κοιμούνται και ονειρεύονται "νεανική & γυναικεία επιχειρηματικότητα" είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι ζούν 30 χρόνια πίσω, στην κοσμάρα τους.
Το ΕΣΠΑ δεν πρέπει να σπαταληθεί σε αγορές "εξοπλισμού γραφείου" & "μεταφορικά μέσα".
Το κριτήριο επιδότησης πρέπει να είναι ένα και μόνο ένα- η προστιθέμενη αξία της επένδυσης.
Αλλά είναι σε θέση το ΥΠΑΝ να καταλάβει από τέτοια ?
Πάλι σε επιδότηση γιά κλιματιστικά και αυτοκίνητα θα ξοδευτούν τα λεφτά....
Τα Νοσοκομεία, ΓΑΠ ,δεν μπορούν να διοικούνται απο Νηπιαγωγούς.Είναι τεράστιες επιχειρήσεις και χρειάζονται μάνατζερς διεθνών προδιαγραφών.Μάνατζερς,όχι κρατικούς υπαλλήλους.Το μάνατζμεντ των Νοσοκομείων πρέπει να παραχωρηθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιώτες.Αλλά πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν τα Ασφαλιστικά ταμεία.
ReplyDeleteΑς,καταλάβουμε επι τέλους,ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι και μάνατζερς.Αλλη είναι η δουλειά τους.
Οι Φωφώ και Μαριλίζα δεν κάνουν για καμμία απο τις δύο δουλειές.
Εκει που φθάσανε τα πράματα μόνο η ιδιωτικοποίηση του Μάνατζμεντ των Νοσοκομείων μπορει να εξαφανίσει τη μαύρη τρύπα του χρέους.
@ser
ReplyDeleteΠράγματι το υπουργειο Εργασίας έκανε στο ακέραιο ό,τι πρότεινε η g700 στο Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα.Καιρός είναι να περιλάβουμε λίγο και τις δύο κυρίες.Ετσι ήταν και ο Λοβέρδος στην αρχή.Κουράστηκε και στρεσαρίστηκε πολύ στους 6 μήνες.Αλλά παρήγαγε έργο και λαός τον τιμά με υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.
Τώρα πάσχει απο "φλεγμονή".Μια βλακώδης διάγωση που ελπίζω να μην εξελιχθεί σε "περίπτωση Κακαουνάκη".
"Ολα δείχνουν" ότι έχει κάποιο όγκο στο έντερο που του προκάλεσε ειλεό.Θα χειρουργηθεί κάποια στιγμή και θα γίνει καλά.
ReplyDeleteνα τις περιλάβουμε γιατί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου η απόλυτη ισορροπία του τίποτα. Ο λοβέρδος έκανε δουλειά θέλει κι άλλο.
ReplyDeleteπεραστικά
ReplyDeleteΟ σερ είπε κάτι πολύ σημαντικό, να μην πάνε τα λεφτά του ΕΣΠΑ σε κλιματιστικά κατανάλωση και πράσινα άλογα.
ReplyDeleteΤα λεφτά πχ από την ρύθμιση των ημιυπαίθριων ναι μεν θα τα έβαζα σε λογαριασμό αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τα έδινα να γίνουν πλατείες και δέντρα. Το θέμα της αστικής υποβάθμισης το έχουν ρυθμίσει έμμεσα με τους (λαθρο)μετανάστες και την εγκληματικότητα. Όταν οι αξίες πέσουν στο κέντρο θα το αγοράσουν μεγάλα κατασκευαστικά projects και θα κάνουν αναπλάσεις, γραφεία κτλ όπως έγινε παντού. Οι κατασκευαστικές και οι νταβατζήδες δεν χρειάζονται άλλες επιδοτήσεις!
Αφήστε τις πλατείες και επιλέξτε 2 3 τομείς τεχνολογίας αιχμής και ρίξτε χρήμα στην έρευνα και ανάπτυξη. Βάλτε τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν με ιδιωτικές εταιρίες και αυξήστε πχ την εθνική συμμετοχή στην ευρωπαική υπηρεσία διαστήματος (ESA) να μας δώσουν ερευνητικό έργο.
Δηνιουργήστε ομάδες που θα συντονίζουν την όλη υπόθεση. Για κάθε ευρώ που επενδύεται σε τεχνολογία αιχμής επιστρέφουν πίσω πολλαπλάσια
Αρκετά καλό το άρθρο, ειδικά η ανάλυση της ψυχολογίας του Έλληνα. Αλλά τα οικονομικά δεν είναι μόνο ψυχολογία. Πρέπει να στρέψετε εξίσου την προσοχή στο τι παιχνίδι γίνεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, σε βάρος της Ελλάδας και σε βάρος της ΕΕ.
ReplyDeleteΑυτό που φταίει δεν είναι ότι χρωστάμε πολλά. Χρωστάμε όσα και πολλές άλλες χώρες. Ούτε είμαστε η #9 υποψήφια χώρα στον κόσμο για χρεωκοπία, πιο πιθανό και από το Ιράκ(!). Αυτό που φταίει είναι ότι έχουμε δώσει πολλές αφορμές για να πέσουν όλα τα κοράκια πάνω μας και, το χειρότερο, οι δικοί μας κυβερνώντες φαίνεται ότι το αποδέχονται αυτό μοιρολατρικά.
Jaga, 7/4:
"...Ετοιμαστείτε για τα "καλά νέα" από το ΔΝΤ, όταν βγούμε να δανειστούμε με 8%. Αμέσως μετά έρχεται η μεγάλη κατρακύλα και το πραγματικό εθνικό κραχ..."
Μετά το χθεσινό βατερλό με τα Ελληνικά spreads, χωρίς καμία απολύτως λογική αιτία, είναι φανερό ότι τα διεθνή hedge funds κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να στείλουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ, πολύ πιο σύντομα από τα 1-2 χρόνια που αρχικά προβλέπαμε.
Και επιπλέον "τιμωρούν" την αλαζονεία όσων έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη ζούγκλα της υπερ-φιλελεύθερης "ελεύθερης" αγοράς μετά το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στο τέλος του 2008. Τώρα χτυπούν αδυσώπητα όσους σήκωσαν κεφάλι, τους εύκολους στόχους, όσους τόσα χρόνια επωφελήθηκαν από τίτλους κοπανιστού αέρα και swaps.
Και μέσα σε όλα αυτά, εχθές άκουσα στις ειδήσεις κάποιου καναλιού ότι η Ιρλανδία λέει επιτέλους δείχνει σημάδια σωτηρίας, σώζεται από τη χρεωκοπία, ανακάμπτει με βάση την πολιτική των νεοφιλελεύθερων. Παραθέτω και πάλι το link, μπας και ανοίξει τα στραβά του κανένας δημοσιογράφος και βγάλει τον κουβά από το κεφάλι του:
* "Βυθίζουν την Ιρλανδία οι τράπεζες" (7/4/2010, ethnos.gr):
http://bit.ly/Es6s3
"...Δάνεια ιδιωτικών τραπεζών σε χρεοκοπημένες εταιρείες κερδοσκόπων ακινήτων που φυσικά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ άρχισε την περασμένη εβδομάδα να... κρατικοποιεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας!...
...η εγκληματική κυβέρνηση της Ιρλανδίας προτίθεται να φορτώσει τα δημοσιονομικά της χώρας με ιδιωτικά τραπεζικά χρέη αξίας ίσης με το μισό ΑΕΠ της χώρας!..."
Jerome E. Schnee, economist with the Graduate School of Business at Rutgers University, published a report in 1977 assessing the overall economic impact of Apollo. According to Dr. Schnee--
ReplyDelete“… NASA's budget totaled less than 1 percent of the GNP during peak activity years in the last half of the 1960s. Why then have economists devoted considerable attention to a governmental program that represents a negligible proportion of national economic activity? Professional interest in space program economics is attributable to a growing awareness of the economic significance of technological change. Economists define technological change as an advance in industrial-related knowledge that permits, and is often embodied in, new methods of production, new designs for existing products, and entirely new products and services. Economists view technological changes as one of the most significant determinants of the shape and direction of the U.S. economy …
“Analyses of the macroeconomic effects of the U.S. space program [therefore] attempt to identify and measure that portion of economic growth attributable to technological progress. A Midwest Research Institute (MRI) study of the relationship between R&D expenditures and technology-induced increases in GNP indicated that each dollar spent on R&D returns an average of slightly over seven dollars in GNP over an eighteen-year period following the expenditure. Assuming that NASA's R&D expenditures produce the same economic payoff as the average R&D expenditure [some have argued that NASA funding has significantly more innovative leverage …], MRI concluded that the $25billion (1958) spent on civilian space R&D during the 1959-69 period [mainly on Apollo] returned $52 billion through 1970 and will continue to stimulate benefits through 1987, for a total gain of $181 billion ….”
“… technological change exerts a particularly important influence on the national rate of economic growth ... about 90 percent of the long-term increase in output per capita in the U.S. has been attributable to technological change, increasing educational achievement, and other factors not directly associated with increases in the quantity of labor and capital [emphasis added] ….”
Βαγγέλα συμφωνούμε θα μπορούσε όμως να πάει σε επενδύσεις για να αναπτυχθεί η βιομηχανία διαχέιρισης σκουπιδιών
ReplyDeleteG700
ReplyDeleteΕδώ που φτάσαμε έχω την άποψη πως πρέπει να στοχεύσουμε στην μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα της κάθε επένδυσης, στο κάθε ευρώ που ξοδεύουμε.
Η βιομηχανία διαχείρησης σκουπιδιών δεν ξέρω πως μπορεί να αποδόσει πολλαπλασιαστικά την επένδυση. Στην τελική πρέπει να μιλάμε για έρευνα και ανάπτυξη σε τεχνολογία αιχμής από την οποία θα μπορέσει να επωφεληθεί ολόκληρη η οικονομία αλλά και τα σοβαρά πανεπιστήμια.
Άλλο παράδειγμα που διάβαζα πρόσφατα είναι μια ομάδα στην Κοζάνη που σχεδιάζει και αναπτύσει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Γιατί όχι να μην βοηθηθούν;
Φτιάξαμε υποβρύχια που χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου για να παράγουν ηλεκτρισμό. Πληρώσαμε 2,5 δις ευρώ και θα πληρώσουμε άλλο 1, γιατί λοιπόν αντί να επιδοτούμε χρεωκοποημένα ναυπηγεία να μην εισάγουμε αυτήν την πράσινη τεχνολογία και το know-how της? Πως θα δημιουργήσουμε "πράσινη οικονομία" εισάγωντας κυψέλες καυσίμου, φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες από την Γερμανία;
Θα γράψουμε σύντομα σχετικό άρθρο για τα σκουπίδια. Στα γρήγορα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΧΥΤΑ και παράνομες χωματερές περίπου 400 πανελλαδικά ίσως και περισσότερες. Δηλαδή θάβουμε τα οικιακά σκουπίδια και τα μπαζοσκούπιδα είτε νόμιμα είτε παράνομα κατατρώγοντας τη γη ή μολύνοντας την ατμόσφαιρα και παράγοντας διοξείνες καίγοντάς τα στις ανεξέλεγκτες. Αν οργανώσουμε εργοστασιακές μονάδες καύσης ή πυρόλυσης ανά συστάδες δήμων θα επενδύσουμε σε δουλειές εργατών γνώσης και εργατοτεχντιών σε μονάδες υψηλής τεχνολογίας που θα παράγουν και υποπροϊόντα από ρεύμα μέχρι λύπασμα. Μια βόλτα στην Αττική γύρω γύρω στις χωματερές φτάνει για να καταλάβει κανείς το πρόβλημα. Από νεάντερταλ που είμαστε σήμερα αποκτάς μια ολόκληρη βιομηχανία που δεν την είχες ποτέ και προστατεύεις και το περιβάλλον. Στο επόμενο ποστ η συνέχεια.
ReplyDeleteΩραία η τοποθέτηση σας G700, πιστεύω ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και για πρώτη φορά η κοινωνία στην πλειονότητα της είναι αποφασισμένη να σηκώσει το βάρος των επίπονων αλλαγών. Δε συμφωνώ με αλλαγές στα υπουργεία, δίνει λάθος σήμα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Αυτό που θέλει είναι μια πιο συστηματική και καθημερινή πίεση των υπουργών από το κυβερνητικό μάνατζμεντ Παπανδρέου – Πάγκαλου για να βγάλουν δουλειά. Το Υπουργείο Υγείας πχ έχει καλό στελεχιακό δυναμικό πέρα από τις άσχετες Υπουργούς. Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι ο Ηλίας ο Μόσσιαλος, κορυφαίος οικονομολόγος της Υγείας στην Ευρώπη, που πρόσφατα ανέλαβε το ΙΣΤΑΜΕ. Μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να παραχθεί με το συντονισμό του πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο εφόσον η Υπουργός το επιτρέψει. Κι εκεί θέλει τη συμβολή και προστασία από το ΓΑΠ.
ReplyDeleteΓια τα σκουπίδια που μιλήσατε, ακούγεται μικρό εγχείρημα αλλά δεν είναι. Γενικά οι πράσινες δουλειές δε θα σώσουν από μόνες τους τη νεολαία ούτε θα μας βγάλουν από την κρίση, αλλά μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προοπτική των νέων και της ανάπτυξης της χώρας αν αναζητήσουμε τρόπους για να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά αυτή την ευκαιρία, ειδικά σε μια εποχή που το θέμα περιβάλλον και πράσινη ανάπτυξη γίνεται κορώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Δύσης.
Για όποιον αντέχει δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στην ιστοσελίδα του IPPR της Αγγλίας:
Encourage creation of new, good quality green jobs for people who are not highly skilled
http://www.ippr.org.uk/articles/?id=3942
Low Carbon Jobs in an Interconnected World
http://www.ippr.org.uk/publicationsandreports/publication.asp?id=739
@ Vaggelas
Η διαχείριση των ρύπων και η γενικότερη αισθητική αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος της Ελλάδας θα βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση της εικόνας της τουριστικής βιομηχανίας και συνολικότερα του τουριστικού προϊόντος. Αν δε, αυτοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο αναπτύξουν υποδομές και υπηρεσίες πράσινου τουρισμού σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και εκμεταλλευόμενες τον διαθέσιμο πολιτιστικό / ιστορικό πλούτο τότε έχουμε έναν ανανεωμένο κλάδο που μπορεί ξανά να μπει στην τροχιά της προσέλκυσης υψηλού εισοδηματικού και πολιτιστικού επιπέδου.
Σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη, το θέμα φετίχ του G700 blog.
ReplyDelete"Ήδη, το ΥΠΕΚΑ έχει καταφέρει να βάλει απέναντί του δύο σημαντικές ομάδες επενδυτών οι οποίοι σχετίζονται με την «πράσινη ανάπτυξη»: τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να προωθήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα και εκείνους που ενδιαφέρονται για τα θαλάσσια offshore αιολικά πάρκα. Οι μεν πρώτοι κρίνουν ότι θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρή η κρατική πολιτική για τη συμμετοχή της ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο 12%, ενώ οι δεύτεροι βλέπουν με καχυποψία την πρόθεση της Πολιτείας να κρατήσει στην ευθύνη της την ανάπτυξη των έργων αυτών και να τα μοιράσει στη συνέχεια μέσω διαγωνισμών."
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/576337/ChameleonArticle.aspx
Και ένα άλλο θέμα για το πως η κυβέρνηση νομίζει οι επενδυτές κεφαλαίων θα ανέχονται τα καπρίτσια του κάθε δημόσιου τομέα.
ReplyDelete"Η Τουρκία, συνεπώς, αναδεικνύεται σε σημαντικό ανταγωνιστή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων στον τομέα της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μας, ξένες εταιρίες, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια να πείσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις προθέσεις τους να ακουμπήσουν κεφάλαια στον ενεργειακό τομέα, αρχίζουν να αλληθωρίζουν προς Τουρκία μεριά, καθώς η υπομονή τους για τα ελληνικά δεδομένα αρχίζει να εξαντλείται."
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/576338/ChameleonArticle.aspx
Ξυπνάτε κύριοι. Δε ζείτε πια στο 1981. Στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν δικαιούσαι επενδυτικά κεφάλαια. Τα διεκδικείς με τις πολιτικές σου.
Η αναφορά της Κεντρικής Τράπεζας των Κεντρικών Τραπεζών (Bank of International Settlements):
ReplyDeletehttp://www.zerohedge.com/article/bank-international-settlements-sees-us-debtgdp-over-400-2040
Με δυο λόγια, game over.
@ jim slip
ReplyDeleteχαίρομαι που θίγεις το θέμα των "επενδυτών" στα φωτοβολταϊκά συστήματα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Ο χώρος αυτός, δυστυχώς, λυμαίνεται από κακοποιούς επιχειρηματίες, όπως το ακούς, οι οποίοι από τη μία παίζουν σκληρό παιχνίδι μεταξύ τους αλλά συνολικά λειτουργούν ως καρτέλ / συμμαχία ελέγχοντας χρόνια τώρα όλο το ενεργειακό παιχνίδι στη χώρα. Δεν είναι μόνο μικρότεροι παίχτες της χώρας που δεν μπορούν να παίξουν στον τομέα, αλλά και ξένοι σοβαροί και διεθνώς ανταγωνιστικοί επενδυτές.
Αυτοί οι τύποι λοιπόν καμία σχέση δεν έχουν με την πράσινη ανάπτυξη, και είναι ντροπή να τους επιτρέπεται από τα ΜΜΕ και από αφελής σαν και τον εαυτό σου να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο.
Να είσαι σίγουρος ότι όσο η κυβέρνηση θα προσπαθεί να μεταρρρυθμίσει το ενεργειακό τοπίο στη χώρα, τόση λάσπη αυτοί θα ρίχνουν, αλλά να θυμάσαι ότι είναι λιγότεροι από δέκα.
Mesout Tsavaz, αν έχεις κάτι να πεις επι της ουσίας για το νομοσχέδιο της Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ, πες το, αλλιώς χαρακτηρισμοί και γενικολογοι αφορισμοί, το μόνο που δείχνουν είναι απουσία οποιουδήποτε νοήματος.
ReplyDeleteΗ πόλη Rice Lake του Wisconsin εκλέγει 19χρονο Δήμαρχο:
ReplyDeletehttp://wcco.com/local/19.year.old.2.1620097.html
επειδή η προηγούμενη διοίκηση "δεν άκουγε και δεν σεβόταν τους πολίτες".
Ο 19χρονος φέρεται ότι θέλει να ακολουθήσει τη γραμμή του παραδοσιακού Ron Paul (TX).
Μπράβο.
@G700
ReplyDeleteΔεν έχω καμιά ένσταση ως προς την ορθολογικότερη διαχείριση των σκουπιδιών και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Εστιάζω περισσότερο στο θέμα της αλλαγής παραδείγματος και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής παραγωγικής ικανότητας. Είναι ο μόνος δρόμος για την γενιά μας να πληρώσει το χρέος που κληρονομεί.
Δείτε για παράδειγμα πως κι από που ξεκινά μια καινοτομία στις ΗΠΑ. Δεν έρχεται ουρανοκατέβατη:
Παραγωγή ενέργειας με συστήματα κυψελών καυσίμων SOFC (Solid Oxide Fuel Cell)
BLOOM ENERGY SOLUTION'S
Built with our patented solid oxide fuel cell technology, Bloom's Energy Server™ is a new class of distributed power generator, producing clean, reliable, affordable electricity at the customer site.
Fuel cells are devices that convert fuel into electricity through a clean electro-chemical process rather than dirty combustion. They are like batteries except that they always run. Our particular type of fuel cell technology is different than legacy "hydrogen" fuel cells in four main ways:
Low cost materials – our cells use a common sand-like powder instead of precious
metals like platinum or corrosive materials like acids.
High electrical efficiency – we can convert fuel into electricity at nearly twice the
rate of some legacy technologies
Fuel flexibility – our systems are capable of using either renewable or fossil fuels
Reversible – our technology is capable of both energy generation and storage
Each Bloom Energy Server provides 100kW of power, enough to meet the baseload needs of 100 average homes or a small office building... day and night, in roughly the footprint of a standard parking space. For more power simply add more energy servers.
Δείτε και από που προήλθε η ιδέα για το καινοτόμο προιόν της:
ReplyDeleteNASA™ Technology Comes to Earth
Bloom Energy can trace its roots to work performed at the University of Arizona as part of the NASA Mars space program. Dr. KR Sridhar and his team were charged with creating a technology that could sustain life on Mars. They built a device capable of producing air and fuel from electricity, and/or electricity from air and fuel.
They soon realized that their technology could have an even greater impact here on Earth.
In 2001, when their project ended, the team decided to continue their research and start a company. Originally called Ion America, Bloom Energy, was founded with the mission to make clean, reliable energy affordable for everyone on earth.
In 2002, John Doerr, and Kleiner Perkins became the first investors in the company. Kleiner Perkins was legendary for its early backing of other industry changing companies, like Google, Amazon.com, Netscape, and Genentech, but Bloom was its first clean tech investment. In fact, at that time, clean tech was not even really a word.
With financing in place, the team packed three U-hauls and headed to NASA Ames Research Center in Silicon Valley to set up shop. Over the next few years, the technology quickly developed from concept, to prototype, to product, as the major technological challenges were solved and the systems became more powerful, more efficient, more reliable, and more economical.
In early 2006 Bloom shipped its first 5kW field trial unit to the University of Tennessee, Chattanooga. After two years of successful field trials in Tennessee, California, and Alaska, to validate the technology, the first commercial (100kW) products were shipped to Google in July 2008.
Since that time Bloom's Energy Servers have helped our customers generate millions of kWhs of electricity and eliminate millions of pounds of CO2 from the environment.
From humble beginnings on Mars, Bloom Energy is now changing the Earth for the better.
Αυτά...
Συμφωνούμε βαγγέλα. Απλά πριν καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα καινοτομίας μπορούμε αρχικά να δούμε μερικά απλά, πλην όμως καθόλου αυτονόητα πράγματα. Σχετικά με το παράδειγμα των σκουπιδιών. Αν από τη χωματερή πας στην καύση αυτό είναι τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της παραγωγικής ικανότητας σε ένα συγκεκριμένο κλάδο. Και είναι και οικολογική αναδιάρθρωση ενός κλάδου της οικονομίας. Κλασσικό δηλαδή παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης.
ReplyDeleteJim, μπορεί η πράσινη ανάπτυξη να είναι υψηλή προτεραιότητα για τη G700, όμως δεν θα απολογηθούμε και για το τι κάνει ή δεν κάνει το ΥΠΕΚΑ. Επίσης άμα το ΥΠΕΚΑ τα κάνει μαντάρα πάλι δεν σημαίνει αυτό κάτι για την πράσινη ανάπτυξη και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν με όχημα το περιβάλλον.