Tuesday, June 30, 2009

Κάπνισμα STOP! Πλήρης απαγόρευση τώρα.

Της G700
Δημοσιεύτηκε στο Newstime

«Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο». Αυτός είναι ο φιλόδοξος τίτλος της καμπάνιας του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Βέβαια, η ίδια η καμπάνια εμφανίζεται αναμενόμενη, αδύναμη, χωρίς ουσιαστικές πληροφορίες και τελικά χωρίς ισχυρό μήνυμα.

Αλήθεια, υπήρξε πληροφόρηση για την πλήρη απαγόρευση του τσιγάρου στα ταξί, στα οποία οι οδηγοί τους κατά κανόνα καπνίζουν παρότι είναι το πιο ακριβό από τα «μέσα μαζικής μεταφοράς»;

Πέρα από την καμπάνια, η προετοιμασία της διοίκησης για την αυριανή εφαρμογή του νόμου χαρακτηρίζεται τραγελαφική. Οι καταστηματάρχες περιφέρονται μεταξύ δήμων και υπουργείου ψάχνοντας άδειες και αυτοκόλλητα, ενώ οι αιτήσεις υπαγωγής στην εξαίρεση των 70 τ.μ. παραμένουν ελάχιστες.

Ο συνδυασμός αυτός, της αδύναμης καμπάνιας και της απροετοίμαστης διοίκησης, κινδυνεύει να μετατρέψει την εφαρμογή του νόμου σε ανέκδοτο. Βέβαια, ο συγκεκριμένος νόμος έχει υποθηκευτεί από τη στιγμή της ψήφισής του. Οι ρυθμίσεις του είναι λεπτομερείς και γραφειοκρατικές και αναπαράγουν τη συνήθεια του δημοσίου για «διαδικασίες, εγκρίσεις και άδειες». Τελικά, καταλήγουν να αποδυναμώνουν το στόχο ενίσχυσης του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Τι προβλέπει ο νόμος ακριβώς; Όποιος ιδιοκτήτης καταστήματος έως 70 τ.μ. επιθυμεί, μπορεί να χαρακτηρίζει το χώρο του «ως αποκλειστικά για καπνίζοντες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πέρα από την ατυχή διατύπωση, ο νόμος εξουσιοδοτεί τους καταστηματάρχες να αποφασίζουν εκείνοι εάν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα.

Και χρειαζόταν ολόκληρος νόμος για το αυτονόητο; Ήταν απαραίτητο να στηθεί ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία με αιτήσεις, παράβολα, άδειες και αυτοκόλλητα για να καταλήξουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε;

Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο συμβολισμός της «νομοθετικής εξουσιοδότησης» των καταστηματαρχών να αποφασίζουν εκείνοι για την πολιτική υγείας σε αυτή τη χώρα, είναι αυτή που γελοιοποιεί την καμπάνια και τους στόχους της και δείχνει πόσο αδύναμη και απρόθυμη είναι η ηγεσία του υπουργείου. Επιπρόσθετα η ευρωπαϊκή εμπειρία ως προς τα καταστήματα άνω των 70 τ.μ. δείχνει ότι η συνύπαρξη χώρων καπνιζόντων και μη καπνιζόντων παραμένει στα χαρτιά και στην πράξη καταργείται. Άλλωστε, υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα από το 2002 με τα μέτρα Παπαδόπουλου.

Η υποτιθέμενη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, έφερε στην επικαιρότητα μία συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των καπνιστών και την «καταδίωξή» τους από το δημόσιο χώρο. Υποστηρίζεται ότι με τους περιορισμούς πλήττεται το θεμελιώδες δικαίωμα των καπνιστών να εμφανίζονται και να υπάρχουν στο δημόσιο χώρο με τον τρόπο που εκείνοι επιλέγουν, δηλαδή καπνίζοντας.

Ως συνήθως, μέσα από τις υπερβολικές διατυπώσεις καλύπτεται η ακρίβεια και τελικά η αλήθεια. Διότι πρόκειται για τον περιορισμό -και όχι την κατάργηση- ενός δικαιώματος ενόψει της προστασίας του δημόσιου αγαθού της υγείας. Μέσα από το δημόσιο διάλογο και την πολιτική σύγκρουση προκύπτει η ιεράρχηση αξιών και προτεραιοτήτων, η οποία πιθανόν καταλήγει στη ρύθμιση και τον αναλογικό περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων ενόψει της ενίσχυσης των συλλογικών αγαθών. Αυτή είναι η μέθοδος της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Θα ήταν λοιπόν καλύτερο να ξεπεράσει η κυβέρνηση την «κανονο-λαγνεία» που δέρνει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα, και την πολιτική δειλία που αυτή υποκρύπτει, και να προχωρήσει σε απλά, στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Δηλαδή, στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

55 comments:

  1. Stop smoking start caning it! Greetings from the dude duderinos. Anyway as a proper caner me-self i hate cigarette smoke so i support your cause.

    ReplyDelete
  2. Μεγάλη ατυχία η συγκεκριμένη καμπάνια να τύχει στον i-am-the-man Αβραμόπουλο. Πολλοί αντιδρούν μόνο και μόνο γιατί βλέπουν τα μούτρα του.

    Αντί να βγαίνει στην τηλεόραση και να σκούζει κουνώντας τα χέρια σαν καραγκιόζης, θα μπορούσε να προτείνει κάτι πολύ απλό στο κυβερνητικό συμβούλιο (σύντομο ανέκδοτο):

    Σε αναλογία με τη στατιστική εξάρτηση ασθενειών και καπνίσματος (π.χ. 70% των καρκίνων πνεύμονα), να αφαιρείται η αντίστοιχη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης του ασφαλισμένου-καπνιστή.

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο για τον Έλληνα από το να βάζει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη (ακόμα περισσότερο από ότι το κάνει ήδη), όταν χρειάζεται να φροντίσει την υγεία του. Επιπλέον, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έπαιρναν πολύ βαθιά ανάσα, μην πληρώνοντας για κάτι που όλοι πλέον γνωρίζουν πως και γιατί κάνει κακό στην υγεία.

    Και για να μην κατηγορηθεί κανείς ως απάνθρωπος, μετά από 12-18 μήνες το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα άλλο, ακόμα πιο λογικό και πιο δίκαιο: αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα (κυρίως εισαγωγής, όχι γενικά στον καπνό) κατά 100%, δηλαδή το πακέτο να κοστίζει πλέον ίσως 10 ευρώ ή παραπάνω.

    Μετά όποιος θέλει ας συνεχίζει να καπνίζει 2-3 πακέτα την ημέρα.

    ReplyDelete
  3. Καλά ρε γαμώτο οι αμερικανοί έβαλαν μέσα τον Μέιντοφ 150 χρόνια φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες εδώ ούτε το κάπνισμα δεν μπορούμε να απαγορέψουμε από τους δημόσιους χώρους; Ο man έκανε ότι και με τα παρκόμετρα όταν ήταν δήμαρχος. Μια τρύπα στο νέρο. Με την πρώτη πίεση χέστηκε πάνω του και τα πήρε πίσω.

    ReplyDelete
  4. Και συμφωνώ με την πρόταση για ασφαλιστικά. Ο καθένας να πληρώνει το lifestyle που επιλέγει όχι να περιμένει την κοινωνία να τον σώσει.

    ReplyDelete
  5. Εεε, στην Ελλάδα ζούμε. Ο νόμος δεν πρόκεται να εφαρμοστεί. Να βάλουμε και στοίχημα άμα είναι. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 100 χρόνια (και βάλε) κοινωνικής εξέλιξης και πολιτισμού για να βρεθεί εκεί που βρίσκεται σήμερα η Κέντρο-Βόρεια Ευρώπη. Μόνο με βούρδουλα καταλαβαίνει στην παρούσα φάση ο el greco. Ατυχήσαμε. Ας οργανώσουμε ένα καραβάνι να φύγουμε απ' εδώ, να γίνουμε και μετανάστες που είναι της μόδας τελευταία.

    ReplyDelete
  6. Μα πως κάνετε έτσι ?

    Λες και θα είναι ο 1ος νόμος που δεν θα εφαρμοστεί....

    Λες και χρειάζεται νόμος γιά να καταλάβουν οι καπνιστές ότι βλάπτουν την υγεία τους (και όχι μόνο)
    Γιά τον διπλανό δεν το κουβεντιάζω, αυτό είναι ..χλιδή

    ReplyDelete
  7. Πάντως στην Αγγλία έχεις το δικαίωμα να καπνίσεις στο σπίτι σου χωρίς να σε νοιάζει τίποτα. Εκτός και αν μπει μέσα διαρρήκτης, οπότε πρέπει να το σβήσεις γιατί το σπίτι σου γίνεται ο χώρος εργασίας του.

    ReplyDelete
  8. Παιδιά, παιδιά

    ο γελοίΟΣ υποκείμενΟΣ του Manhattan

    ξανάρχισε να αρθρογραφεί στο

    e-roosters.com

    και όλο βρίζει πάλι τον Γιώργο μας

    που με αυτοθυσία του θα σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή.

    ReplyDelete
  9. Νεοέλληνας και απαγόρευση καπνίσματος ακούγονται αστεία στην ίδια πρόταση.

    Ευτυχώς που υπάρχουνε και κάτι τέτοια για να μας κάνουνε να γελάμε διότι κατά τα άλλα είμαστε για κλάμματα... μόνο για κλάμματα.

    ReplyDelete
  10. Ventliloquist

    Στην Αγγλία, στα σπίτια,Ventrilo, πιό πολλές ώρες μένουν οι διαρρήκτες παρά οι κάτοικοί τους.Να μην έχουν και κάποια δικαιώματα οι άνθρωποι;

    ReplyDelete
  11. "..ο γελοίΟΣ υποκείμενΟΣ του Manhattan

    ξανάρχισε να αρθρογραφεί.."


    Δεν συμφωνώ με τους αυτοχαρακτηρισμούς σου.Δεν είσαι τόσο γελοίος όσο νομίζεις.Εχεις περιθώρεια να βελτιωθείς.Δείξε κάποια κατανόηση στα προσόντα σου.Δείξε κάποια επιείκεια.Δεν λέω, είσαι ένας καλός λιβελλογράφος(όχι αρθογράφος,μην τα μπερδεύεις),είδος που σπανίζει τις μέρες μας,αλλα βρε παιδί μου, αυτή η βαθειά σεμνότητά σου και η απαράμιλλη ταπεινότητά σου, σε εμποδίζουν στην αυτογνωσία σου.

    ReplyDelete
  12. "Στην Αγγλία, στα σπίτια,Ventrilo, πιό πολλές ώρες μένουν οι διαρρήκτες παρά οι κάτοικοί τους"

    Παρά οι ένοικοί τους.Γιατί κάτοικοι φυσικά γίνονται οι διαρρήκτες.Που όπου νάναι θα ζητήσουν να μην τους αποκαλείς με αυτούς τους απαξιωτικούς ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς ανιρατσιστή Βεντρίλο.

    ReplyDelete
  13. Χάθηκε ο κόσμος να τους αποκαλείς με το πολιτικά ορθό όνομά τους "άνθρωποι που φροντίζουν το σπίτι όταν λείπουν οι ένοικοί του"; Τι ρατσισμός είναι αυτός Ventrilo;

    ReplyDelete
  14. Η φορολόγηση των τσιγάρων είναι και λύση κρατικών εσόδων, όπως και των ποτών. Και αποποινικοποίηση νομιμοποίηση και φορολόγηση όλων των ναρκωτικών.

    ReplyDelete
  15. Τα τσιγάρα θα τα φορολογήσει τελικά ή τα κάνει δώρο με πρόσχημα τα "δικαιώματα των καπνιστών";

    ReplyDelete
  16. Θα φορολογήσει τσιγάρα και καύσιμα στο Φθινοπωρινό πακέτο. Καλό είναι αυτό.

    ReplyDelete
  17. Κομφούκιε, χαίρομαι ιδιαίτερα που επέστρεψες στο blogging, έστω κι αν εμάς μας σνομπάρεις. Θα σε παρακολουθώ, φυσικά.

    ReplyDelete
  18. Ventriloquist

    Almost everything has already been said on the issue of smoking, and a relatively wide consensus exists between bloggers here...
    be you...be big smoker... like your teatcher Komfou,friend of cancer.

    ReplyDelete
  19. εάν θεωρούν ότι η πλήρης απαγόρευση δεν είναι εφικτή

    ας προχωρούσαν στην πλήρη απαγόρευση στους χώρους που σερβίρεται φαγητό και ας άφηναν τα μπαρ για κανένα χρόνο ως μεταβατικό μέτρο.

    ReplyDelete
  20. Το θέμα μας δεν είναι αν το κάπνισμα είναι καλό ή κακό,αλλά αν πρέπει να θεωρείται αδίκημα,η χρήση του, σε ορισμένους χώρους.
    Το ότι είναι ένα σκληρό ναρκωτικό και του ότι βλάπτει τόσο το χρήστη όσο και έμμεσα το κοινωνικό σύνολο, μέσω της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, είναι χιλιοαποδεδειγμένο.
    Ευτυχώς τώρα άρχισε και η κοινωνική απονομιμοποίηση του καπνίσματος και έτσι οι καπνιστές άρχισαν να νοιώθουν, σιγά-σιγά, τον κοινωνικο ψίθυρο στο αυτί τους,που τους θυμίζει διαρκώς το "είσαι βλάξ".

    ReplyDelete
  21. Eτσι το κάπνισμα απο σύμβολο χειραφέτησης των γυναικών και αντιεξουσιαστικής συμπεριφοράς των εφήβων,μετατράπηκε σε σύμβολο εξάρτησης απο την νικοτίνη, που η εξουσία της είναι πιό σκληρή απο κάθε άλλο σύστημα εξουσίας.
    Οι άνδρες καπνιστές έχουν κατανοήσει την εξάρτησή τους και άρχισαν να ντρέπονται.Είναι σε καλό δρόμο. Αγωνιούν και αγωνίζονται.Θα τα καταφέρουν.

    ReplyDelete
  22. Μακάρι. 1142 γραμμή καταγγελίας

    ReplyDelete
  23. θυμάμαι όταν ψηφίστηκε ο νόμος Παπαδόπουλου το 2002 έκανα μεταπτυχιακό στην Αθήνα. Είχαν βάλει λόιπόν την πινακίδα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους βάσει του νόμου Χ;/2002 οπότε μπαίνει μέσα ένας καθηγητής τη βλέπει, τη γυρίζει ανάποδα, βγάζει τσιγάρο, το ανάβει και με πολύ περηφάνεια λέει "χα εδώ είναι Ελλάδα".

    ReplyDelete
  24. Ένας άλλος πάλι περιφανευόταν ότι κάπνιζε μέσα στο γραφείο του στην Αμερική γιατί ήταν μάγκας και είχε βγάλει τον αισθητήρα καπνού.

    ReplyDelete
  25. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μόνο ΕΜΕΙΣ θα μπορέσουμε να δώσουμε (και σ' αυτή την περίπτωση) τη λύση, μποϋκοτάροντας και δυσφημώντας άγρια τους χώρους εκείνους που δεν θα σέβονται την απαγόρευση για να μην κακοκαρδίσουν τους άξεστους, νεόπλουτους Ελληνάρες τους οποίους θα σταβλίζουν εντός τους. Ή μήπως έχετε αμφιβολία ότι ο νόμος αυτός θα καταστρατηγηθεί, ενώ ήδη είναι από τη γένεσή του ατελής και κουτσουρεμένος; Αμφιβάλλει κανείς ότι οι “πολυμήχανοι” Ελληνάρες θα βρουν χίλια δυο “παραθυράκια” για να ακυρώσουν το νόμο; Αμφιβάλλει κανείς ότι ανοίγεται νέο πεδίο δόξης λαμπρόν για τους λαδιάρηδες των “ελεγκτικών μηχανισμών”; Ή αμφιβάλλει κανείς, στην τελική, ότι όλοι όσοι δεν θέλουμε να μπαίνουμε σε χώρους-τεκέδες θα υφιστάμεθα το χλευασμό και την ποικιλότροπη τρομοκρατία τών έτσι-μ’-αρέσει “συμπολιτών” μας; Η μάζα τών “μαγκιά, κλανιά και φραπεδιά” Ελληναράδων θα επιβάλει τελικά σε όλους μας τις φούμες της…

    ReplyDelete
  26. Εμπρός λοιπόν για τον αποστειρωμένο, καθαρό, straight, political correct κόσμο του αύριο όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για το κάπνισμα αλλά ποτέ για τα σκατά που τρώνε, που πίνουν και αναπνέουν...

    Μου αρέσουν ειδικά κάτι τυπάκια που καταμεσήμερο στο κωλονάκι θα διαμαρτυρηθούν για τον καπνό του άλλου την ίδια στιγμή που δίπλα του περνάει το λεωφορείο της γραμμής και τους κάνει την μούρη και τα ρούχα μαύρα σαν τον βέγγο σε εκέινη την ταινία με το τρένο...

    Ότι μαλακισμένη υστερία υπάρχει στο εξωτερικό πρέπει οπωσδήποτε να την υιοθετήσουμε.

    Με την λογική σας θα έπρεπε τα ασφαλιστικά ταμεία να μην πληρώνουν όσους τρώνε πολύ κρέας γιατί παθαίνουν πιο συχνά έμφραγμα...και όσους δουλεύουν πολλές ώρες και κάτω απο πίεση γιατί έχουν πολύ άγχος άρα πάλι παθαίνουν έμφραγμα...αυτές οι "παπαριές" ξεπερνούν την ηλιθιότητα και αγγίζουν το cult

    Γιατί κανείς δεν ζητάει απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων σε δημόσιους χώρους απο την στιγμή που άπειρες μελέτες καταγράφουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας? Γιατί τα κινητά δεν γράφουν στην συσκευασία τους τους κινδύνους που έχουν?
    Γιατί οι ορμονούχες ντομάτες και τα δειοξινούχα κοτόπουλα δεν αναγράφουν στην ετικέτα τους, τους κινδύνους που απορρέουν απο την κατανάλωση τους?
    Γιατί στην είσοδο της Αθήνας δεν υπάρχει ταμπέλα που να λέει " Η εισπνοή του αέρα γίνεται με δική σας ευθύνη και μπορεί να προκαλέσει πνευμονολογικές παθήσεις" απο τη στιγμή που τα "όρια ασφαλείας" ξεπερνιούνται κάθε μέρα ?

    Μόνο λύπη μπορεί να προκαλέσει το γεγονός οτι νέοι άνθρωποι χειραγωγούνται και φανατίζονται τόσο εύκολα απο τις συνθηματικές πολιτικές μιας εξουσίας που έχει ανάγει σε επιστήμη την χειραγώγηση...

    Ναι το τσιγάρο είναι ενοχλητικό για αυτούς που δεν καπνίζουν και ναι θα πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός κλπ κλπ αλλά οκ...μην το ξεχειλώσουμε τελείως.

    ReplyDelete
  27. Και γιατί να μην κάνουμε και τα κακά μας στη μούρη του διπλανού μας Thodoris? Απο όσο ξέρω δεν υπάρχει μελέτη που να λέει ότι επιβαρύνει το Ασφαλιστικό. Και να ακούμε το κάθε μαλακισμένο δυτικό κατακάθι που μας το απαγορεύει; Γιατί; Γιατί; Πολλά τα γιατί Thodoris.

    ReplyDelete
  28. Συμφωνώ Thodoris ότι οι λακέδες της εξουσίας πάνε να ανοίξουν νέες τουαλέτες για μας τους αντιεξουσιαστές καπνιστές.Αλλά τώρα είναι η ώρα να πληρώσουν ακριβά αυτά τα καθάρματα.Ας έχουν λίγο υπομονή.

    ReplyDelete
  29. @normad...αυτό κατάλαβες απο όσα έγραψα?

    ReplyDelete
  30. Οι "NO" είναι υποχρεωμένοι να καταπιέζουν τους "YES" και οι "YES" είναι αναγκασμένοι να εναντιώνονται στους "NO",αφού δεν έχουν να χάσουν τίποτε παρά μόνο τις, απο νικοτίνη, αλυσίδες τους.
    SECTA των "YES",Ιούλης 2.

    ReplyDelete
  31. Τρομερή λογική. Αφου περνάει το λεωφορείο με το φουλ καυσαέριο και αφού επιτρέπονται τα κινητά με την ακτινοβολία, τότε απαγορεύεται να κάνουμε κάτι για το τσιγάρο. Πρώτα πρέπει να λύσουμε τα άλλα, και να αφήσουμε για το τέλος το τσιγάρο.

    ReplyDelete
  32. Βλέπουμε, συνεχίζετε τη διαγραφή ενημερωτικών και μόνο σχολίων μας. Συνεχίστε, συνεχίστε.

    Μέχρι ο αυτοεξευτελισμός σας να γίνει τέλειος...

    ReplyDelete
  33. @΄LeftG700
    Καλησπέρα.

    Δεν είπαμε την προηγούμενη φορά ότι το μέτρο είναι σωστό και συμφωνήσαμε να υπάρχουν "καπνιστήρια";
    Γιατί, τέτοια ένταση;

    Ήρεμα...

    " Η ελευθερία μου σταματά εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου"
    Τέρμα, δεν αμφισβητείται, αυτό.

    Αλλά μην χρησιμοποιούμε ακραίες εκφράσεις, "βλάκας", "μάγκας"..
    Υπάρχουν, αλλά μην το γενικεύτε.
    Συζήτηση κάνω και καλοπροαίρετα μαζί σας, έτσι;

    Δεν κάνω αντιδικίες,ούτε κόντρες.

    ReplyDelete
  34. Φίλε @Σπίθα,


    Μάλλον μας έχεις μπερδέψει. Τι σχέση έχουμε εμείς με τέτοιους χαρακτηρισμούς; Για εξηγήσου γιατί δεν καταλαβαίνουμε τίποτα!


    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  35. parmenides said...


    Ευτυχώς τώρα άρχισε και η κοινωνική απονομιμοποίηση του καπνίσματος και έτσι οι καπνιστές άρχισαν να νοιώθουν, σιγά-σιγά, τον κοινωνικο ψίθυρο στο αυτί τους,που τους θυμίζει διαρκώς το "είσαι βλάξ".
    .............


    Gμόσιος said...

    Ένας άλλος πάλι περιφανευόταν ότι κάπνιζε μέσα στο γραφείο του στην Αμερική γιατί ήταν μάγκας και είχε βγάλει τον αισθητήρα καπνού.
    ...............

    Δεν ξέρω τους παραπάνω σχολιαστές, ούτε ποιοί είστε.
    Δυό φορές έχω έρθει και το ξέρεις.
    Δεν κάνω σπέκουλα, είναι γνωστό
    (από το ποστ μου)

    Υπάρχει μια τέτοια ατμόσφαιρα, γενικά, και γι΄αυτό το είπα.

    ReplyDelete
  36. Δεν υπάρχει θέμα.
    Άλλωστε είμαι υπερ και θέλω να το κόψω, το έχω πει. Ευκαιρία είναι.
    Είμαι κατά των υπερβολών, όμως και της υπερπροβολής του Αβραμόπουλου.
    Όχι κομματικά, αλλά επειδή ΥΓΕΙΑ σημαίνει κι΄άλλα πράγματα και τον κρίνω ανεπαρκή στα υπόλοιπα.

    Καλησπέρα, τα λέμε,πρέπει να φύγω.

    υ.γ.
    Ούτε με τους σχολιαστές που ανέφερα, έχω προσωπικά.
    Την γνώμη μου, λέω επί θεμάτων που μας αγγίζουν και είναι σοβαρά.

    ReplyDelete
  37. @ λεφτ

    Καταρχάς δε σβήσαμε τίποτα. Το διαφημιστικό λινκάκι το έβαλες στο προηγούμενο ποστ προφανώς κατά λάθος. Είσαι βέβαια τόσο εμπαθής που δε βλέπεις τα ίδια σου τα λάθη και κατευθείαν ψάχνεις για αυτόν που σε έριξε. Στο είπαμε και άλλη φορά. Μη Σε παρακαλούμε μη μας σκοτίζεις άλλο. Δε θέλουμε διάλογο μαζί σου.

    ReplyDelete
  38. Αγαπητέ Σπίθα,

    ναι η G700 είχαμε τηρήσει μια πιο ευέλικτη στάση την προηγούμενη φορά, μαζί τα είχαμε πει άλλωστε, υπό την προϋπόθεση ότι η βάση του αντικαπνιστικού νόμου θα ήταν η πλήρης απαγόρευση με ειδικούς χώρους για καπνιστές όπου αυτό είναι δυνατόν να γίνει και όχι το αντίστροφο όπως συνέβη με το νόμο Αβραμόπουλου. Εδώ είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δίνεται το δικαίωμα σε κατόχους μαγαζιών κάτω των 70 τμ να επιλέξουν αν θα είναι ή όχι κανπιζόντων τα μαγαζιά τους. Εκεί που το κράτος όφειλε να πει τελεία και παύλα. Μικρός χώρος = αυτόματα μη καπνιζόντων.

    ReplyDelete
  39. @G700,


    Ναι κάναμε λάθος. Και φυσικά ζητάμε συγνώμη. Όπως βέβαια (δεν) κάνουν οι εμπαθείς.

    Τα λάθη είναι λάθη. Είναι όντως πιθανό να οφείλονται σε εμπάθεια, όχι όμως και βέβαιο.

    Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας "σκοτίσουμε" ούτε και το κάναμε ποτέ άλλωστε. Και κατανοούμε απολύτως ότι δεν θέλετε διάλογο μαζί μας.

    Κι εμείς στη θέση σας, το ίδιο θα κάναμε...


    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  40. Συνεπώς Θοδωρή αφού υπάρχει που υπάρχει το νέφος ας επιτρέπεται και το κάπνισμα στο γραφείο για να ντουμανιάζει ο διπλανός συνάδελφος, να ξεταφάει πατώκορφα και να πάει μετά σπίτι με πονοκέφαλο. Σωστά;

    ReplyDelete
  41. Φίλε @Σπίθα,


    Άλλο @parmenides, άλλο @Gμόσιος, άλλο LeftG700. Σε παρακαλούμε πολύ, τα πορτοκάλια με τα πορτοκάλια και τα μήλα με τα μήλα.

    ReplyDelete
  42. gia toys allous den ksero, but you are definately a fruitcake duderino

    ReplyDelete
  43. thodoris why don't they let me cane it inside Perisos headquarters i wander

    ReplyDelete
  44. -Μίλησε κανείς;

    -Ο Big Lebowski.

    -E καλά. Δεν έχει σημασία...

    ReplyDelete
  45. Φίλε Σπίθα είπα μάγκας γιατί έτσι μας αυτοπαρουσιάστηκε στην τάξη ο εν λόγω κύριος καθηγητής. Το θεώρησε μαγκιά ότι αυτός καπνίζει ακόμα και στις ΗΠΑ όταν είχε πάει. Ε άμα είναι αυτό μαγκιά τι να πω. Πάντως ξέρω ότι στο τρίωρο μας φλόμωνε κάθε φορά. Ένας από τους καπνιστές καθηγητές που όμως δεν έκανε τον μάγκα ποτέ και ήταν και πολύ καλός καθηγητής δυστυχώς έπαθε καρκίνο του πνεύμονα. Τώρα είναι εντάξει αλλά πέρασε μεγάλη περιπέτεια.

    ReplyDelete
  46. cLeft

    Δώσε στο Big Lebowski μια ταξική απάντηση, βγαλμένη απευθείας απο το στόμα της Λιάνας, που να του φανεί " ο Ουρανός σφοντύλι".

    ReplyDelete
  47. -Μίλησε και κάποιος άλλος;

    -Ο Gόσιος.

    -Α μη μας φέρνεις σε αντιπαράθεση με Αγίους. Εκκλησίες δεν κλέβουμε! Το έχουμε βάλει και στο καταστατικό μας! Θες να μας διαγράψουνε;

    ReplyDelete
  48. κleft

    Εγώ μίλησα ΝΑΙ αλλά δεν σου έδωσα το λόγο. Στο Σπίθα μιλούσα που είναι της ανανεωτικής πτέρυγας απ' ότι βλέπω και καθ' όλα κύριος. Προσωπικά η παρουσία σου στα σχόλια της G700 δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν προσφέρει τίποτα εκτός από το να τραμπουκίζει τους σχολιαστές και εκτροχιάζει τη συζήτηση και καλό θα ήταν οι admin να μην είναι τόσο ελαστικοί.

    ReplyDelete
  49. gmosios, normad, lebowski, left
    Τέλος ο τσακωμός. Όποιος το συνεχίσει θα διαγράφεται.

    Left παρακαλείσαι ευγενικά να επιστρέψεις στο δικό σου blog. Όποιος θέλει κουβέντα του στυλ σου μην ανησυχείς ξέρει που είναι θα έρθει να σε επισκεφτεί από εκεί μεριά.

    ReplyDelete
  50. @ LeftG700
    Λάθος, σόρρυ!

    Δεν απευθυνόμουν σε σένα.

    Απευθυνόμουν στο Blogger G700
    ...........................

    @ G700

    1) Για τα μαγαζιά, συμφωνώ ότι υπάρχει πρόβλημα και ακολουθείται η ελληνική μέθοδος. ( Να περάσει το καλοκαίρι..κλπ)
    Αυτά είναι τα μεσοβέζικα που ούτε και εγώ τα θέλω.

    2) Στο χώρο εργασίας που είμαι, πάντως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα (άνω των 100 ατόμων) .
    Ευρέθη ένα γραφείο, με ευθύνη του Δ.ντή και κάνουμε 2-3 τσιγάρα την ημέρα.
    Αλλά το βλέπουν όλοι θετικά και το αυτοπεριορίζουν. Είναι θετικό, αυτό.

    Παρότι κάπνιζαν πολλοί, δεν βλέπεις πάνω από δύο ή τρία άτομα για ένα πεντάλεπτο.
    Υπάρχει βούληση για συμμετοχή στο κόψιμο.

    3)Blogger Gμόσιος

    Όποιος υποστηρίζει ότι είναι "μάγκας" επειδή καπνίζει, τότε είναι αστείο να ασχολείσαι μαζί του.
    Νομίζω, είναι μικρή μειοψηφία και δεν συζητάμε με μπουμπούνες.
    Το τι σημαίνει "μάγκας' τόχουμε ξεκαθαρίσει. Αυτός που πολεμάει τα λάθη του, τις εξαρτήσεις του και αυτός που αναζητά την εξέλιξη και την βελτίωση, ως κοινωνικό ον.

    Την καλησπέρά μου και πάλι.
    Εγώ λέω, ότι συμφωνούμε...

    ReplyDelete
  51. ...να προχωρήσει σε απλά, στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Δηλαδή, στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

    Ας μην έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από τη Δεξιά. Μόνο η σοσιαλιστική διακυβέρνηση ΓΑΠ είναι ικανή να μη δείξει κανένα δισταγμό και καμία αναστολή στο καθήκον της να μας προστατεύσει από τους εαυτούς μας.

    ReplyDelete
  52. πλάκα πλάκα η Ιπποκράτους λέει έγινε 100% No smoking. Η Ρηγίλης λέει θα το δει.

    ReplyDelete
  53. .
    : ΑΘΕΟΣ ταυτότης ΘΕΟΣ + Α .ο.!! Α = ΠΡ(ΩΤΟΣ) ΘΕΟΣ .o.! ΚΑΙ ΟΡΑ
    : GOD ταυτότης DOG .o.!! O : {(666 =)} ΙΑΠΕΤΟΣ ταυτότης ΚΑΡΑ +
    Ο + ΜΕΪΤΡΕΓΙΑ ταυτότης MAITΘΡΕΑΣ .o.!! & ΔΕΝ ΕΙΝΕ Ο ΝαζΩΡΑΙΟΣ.
    ΗΤΟ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ Ο ΙΑΠΕΤΟΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΕΚΘΡΟΝΙΣΕΩΣ ΑΥΤΟΥ {(11.
    2. 1996)} ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΕΣΤΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΥΤΟΥ .ο.!
    .
    ΛΑΒΕ ΒΑΛΕ ΜΕΛΕτη ΚΑΙ ΔρΑΣΙν ΕΛΛΗνικήΝ >>
    http://www.youtube.com/watch?v=ddpO4NKPd3g
    http://www.youtube.com/watch?v=P-TiAo6fMKA&feature=channel_page
    http://www.youtube.com/watch?v=WZc6-wldahM
    http://www.youtube.com/watch?v=oVAsX29PZrk
    http://www.youtube.com/watch?v=I3zw6KFYKww
    .
    {(22. 7. 2009)} TΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΕΙΝΕ Η ΝΟΥΜΗΝΙΑ
    ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΩΝ
    {(23. 7. 2009)} ΕΙΝΕ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ .ο.! {(2109560640)}
    .
    .

    ReplyDelete
  54. Δηλαδή εσάς το τσιγάρο σας πείραξε; Ε καλά, αμά είναι την επόμενη φορά που θα πάω στο γιατρό για την χρόνια βρογχιτιδά μου θα του δώσω και ένα δεκάευρω παραπάνω για να μη βάλω μέσα τα ασφαλιστικά ταμεία...

    Μετά πιστεύω πως μπορώ να έχω ένα μπαράκι με εξαερισμό και να καπνίζω ελεύθερα. Εσείς μην έρχεστε. Δεν μας πειράζει. Και όταν πάτε στο γιατρό για κανά εμβολιάκι κατά της χολέρας των προβάτων πείτε του να σας κόψει διπλή απόδειξη για να βγάλετε και τα έξοδα...

    ReplyDelete