Βρισκόμαστε δυο μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Όσο και αν η επικαιρότητα παίζει τα δικά της εφήμερα παιχνίδια, διαμορφώνοντας συνθήκες οξείας πόλωσης και αγανάκτησης στο εκλογικό σώμα με αφορμή υποθέσεις του παρελθόντος, την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για τους βουλευτές και τα κόμματα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Προφανώς, κι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, το ΕΚ δεν αποτελεί ούτε σέξυ θέμα ενασχόλησης, ούτε trendy επιλογή. Παντού, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η ατζέντα των ευρωεκλογών έχει εγκλωβιστεί στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Στην Αγγλία καταποντίζονται οι Εργατικοί του Gordon Brown, στην Ιταλία διεξάγεται δημοψήφισμα για τα καμώματα του ανεκδιήγητου Καβαλιέρε, στην Ισπανία κρίνεται η δυνατότητα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Θαπατέρο δεδομένου ότι ο αποπληθωρισμός καλπάζει και η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 17,5%.
Αναπόφευκτα, η ευρω-ψήφος αποτελεί μήνυμα προς τους πολιτικούς φορείς εντός συνόρων. Δεν παύει όμως να είναι ψήφος μεγάλης ευρωπαϊκής σημασίας. Το ΕΚ είναι το όργανο που συναποφασίζει με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 80% των αποφάσεων που αφορούν στην οικονομική και όχι μόνο καθημερινότητά μας. Απασχόληση, μετανάστευση, δικαιώματα στο διαδίκτυο, περιβάλλον είναι μόνο μερικά από τα πεδία στα οποία το Ευρωκοινοβούλιο έχει λόγο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, την Κυριακή η G700 ψηφίζει. Δεν πάει «παραλία», δεν οχυρώνεται πίσω από το αδιέξοδο «όχι σε όλους» ούτε κρύβεται πίσω από απολίτικες επιλογές. Δεν μένει στην απέξω εκχωρώντας το δικαίωμα της επιλογής σε τρίτους. Αν πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν επιλογές θα είχαμε κατέλθει οι ίδιοι στην εκλογική διαδικασία. Θα ήμαστε κόμμα και όχι οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.
Έχουμε και λέμε.
Καταρχάς, καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που φόρτωσε τους νέους και τις μελλοντικές γενιές με δυσβάσταχτα χρέη (+62δις ευρώ αυξήθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης), εκχώρησε τις οικονομικές αποφάσεις στους διεθνείς μας πιστωτές (επιβολή υψηλών επιτοκίων και όρων) και έθεσε την Ελλάδα στο περιθώριο της ευρωζώνης (2η επιτήρηση), καθιστώντας μας ξανά το «μαύρο πρόβατο» της ευρωπαϊκής οικογένειας ή στην καλύτερη περίπτωση αναξιόπιστο εταίρο.
Δεύτερον, καταψηφίζουμε τον μικρό δικομματισμό των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελούν αμφότεροι αντι-ευρωπαϊκές επιλογές, οι οποίες αντλούν δύναμη και εκλογική πελατεία, βάλλοντας μέρα νύχτα εναντίον της Ευρώπης. Το μεν ΚΚΕ το κάνει απροκάλυπτα. Από τη μία αποδομεί καθημερινά την ΕΕ και τις επιλογές της, από την άλλη προτάσσει ως πρότυπο έναν φονταμενταλιστικό μαρξισμό, ο οποίος έχει οδηγήσει τον Περισσό στο ολίσθημα να λειτουργεί ως απολογητής ακόμα και της σταλινικής περιόδου. Ο δε επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο αρχικά υπήρξε προσέγγιση και συνεργασία σε δυο τρία θέματα (πχ συνεργασία με την Ανοιχτή Πολή για τη μεταμεσονύχτια λειτουργία του ΜΕΤΡΟ), αλλά και ανταλλαγή απόψεων (ομιλία στο Χολαργό για το Πρεκαριάτο), έχει επιλέξει ως πολιτικό εκπρόσωπο της γενιάς των 700 ευρώ, μέλος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος (ΚΟΕ), μιας οργάνωσης κουκουεδίστικων ιδεολογικών αποχρώσεων και πολιτικών αντιλήψεων που μέχρι σήμερα αντιτάσσεται με δογματισμό και μένος στην ΕΕ.
Η θετική μας ψήφος πηγαίνει σε δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκή αντίληψη και ενδιαφέρον για το Διαγενεακό Ζήτημα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη εμφορείται από διάθεση σύγκρουσης με το υπάρχον πολιτικό σύστημα του μεγάλου και μικρού δικομματισμού, αλλά και επιθυμία εκπροσώπησης καινοτόμων μεταρρυθμιστικών ιδεών στο ΕΚ (πχ πράσινο new deal). Οικολόγοι-Πράσινοι και Φιλελεύθερη Συμμαχία πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Για τους οπαδούς της real politik όμως υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι οι ευρωβουλευτές του μπορούν στο πλαίσιο του PES να κινητοποιήσουν ευρύτερες δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα που αφορούν στη γενιά των 700 ευρώ (εργασιακό, οικολογικό, ασφαλιστικό). Να βάλουν έτσι το Πρεκαριάτο, το ζήτημα των νέων επισφαλών εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής στασιμότητας και της γενεακής αδικίας, στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ήδη, στην παρελθούσα ευρωκοινοβουλευτική περίοδο έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τουλάχιστον σε επίπεδο διαλόγου και συμβολισμών. Την επόμενη περίοδο πρέπει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να περάσουν στην ουσία. Το Πρεκαριάτο, η ελληνική εκδοχή του οποίου είναι η γενιά των 700 ευρώ, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που τους αφορά όλους.
ΠΑΣΟΚ για να πονέσει το ΣΥΣΤΗΜΑ.
ReplyDeleteΓΑΠ για να ματώσει το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,είναι ήδη Sold Out απο χθες το βράδυ.
ReplyDeleteΗ σημερινή σας ανάρτηση με απογοήτευσε λίγο. Με ξένισε που έστω και έμμεσα προτρέπεται το κόσμο να στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ, Δράση και Οικολόγους Πράσινους. Καλό θα ήταν να μη παίρνεται θέση υπέρ ή κατά κάποιας παράταξης. Νομίζω, μπορεί και να κάνω λάθος, ότι στόχος αυτής της κίνησης (Γ700) είναι η ενημέρωση του κόσμου αλλά και μια προσπάθεια να αλλάξει η πολιτική ατζέντα στην χωρά. Ας μη ταυτίζουμε το διαγενεακό ζήτημα με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους το ίδιο λάθος έγινε και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ταυτίζονται λίγο πολύ με το χώρο της Αριστεράς.
ReplyDeleteΑν καταλαβαίνω καλά xanoum mpourek η G700 προτείνει τη "stop Barroso" ψήφο.Και αυτή τη ψήφο υπάρχουν πολλά κόμματα που την αξίζουν.Αρα ο καθένας μας μπορεί να διαλέξει.Το ΣΥΝ δεν θα τον έβαζα στις αντιευρωπαικές πολιτικές δυνάμεις.Πως όμως μπορείς να ψηφίσεις ΣΥΝ χωρίς να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ,που τον ελέγχει μια κλίκα αντιευρωπαιστών;
ReplyDeleteΤη ψήφο στο ΚΚΕ δεν θα την έβαζα στη "stop Barroso" ψήφο,γιατί το ΚΚΕ είναι οπαδός του "τί Πλαστήρας τί Παπάγος".
ReplyDeleteΚαι φυσικά είναι αστείο να συζητάμε για "stop Barroso" ψήφο όσον αφορά τη ΝΔ,η οποία δεσμεύτηκε,όπως και όλο το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, να υποστηρίξει ξανά την υποψηφιότητα Μπαρόζο.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προέδρου της Κομισσιόν.
Αρα σαυτές τις εκλογές το διακύευμα είναι Baroso or no Baroso.
Ο Μπαρόζο,πέρα του ότι απέτυχε στο ρόλο του,ως προέδρου της κομισσιόν,ειδικά για την Ελλάδα,και λόγω της ιδεολογικής συγγένειας με τη ΝΔ,έχει ευλογίσει τις λογιστικές αλχημείες του διδύμου Καραμανλή -Αλογοσκούφη, σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος, με αποτέλεσμεα να χάσουμε κάθε αξιοπιστία απο τη διεθνή κοινότητα ως χώρα.
ReplyDeleteΑυτο που ηταν και θα ειναι παντα το ζητουμενο ειναι αν οι εργαζομενοι θα περιμενουν τεχνοκρατικες απαντησεις η θα καταφερουν να διαμορφωσουν νεες κοινωνικες σχεσεις.
ReplyDeleteΠολλοι θελουν να πιστεψουμε οτι οι ρυθμισεις του καπιταλισμου θα μας σωσουν εστω και στο χειλος του γκρεμου(ετσι λεει η κυριαρχη προπαγανδα καλλιεργωντας φοβο). Οταν τα αδιεξοδα φαινονται αξεπεραστα ο μονος τροπος πειθους ειναι ο φοβος...
Γι αυτο οσο και αν το αρνειστε υπαρχει αλλη διεξοδος...Δε μπορουμε να σας πουμε οτι θα γινει με ενα συγκεκριμενο τροπο ουτε σε ποσο καιρο..Αντιθετα εσεις ειστε τοσο μαγκες που μας εχετε τις απαντησεις, διορθωση των δεικτων και ειμαστε ετοιμοι...Απλα δε σας εμπιστευομαστε!
Εμεις μπορουμε και αφηνουμε μεσα μας το απροσδιοριστο να μας βασανιζει, εσεις οχι..Οι ψυχαναγκαστικες σας απαντησεις στη πραγματικοτητα φανερωνουν το φοβο σας μπροστα σε πραγματα που σας υπερβαινουν..
Πιπιλιζετε το "απολογητες του σταλινισμου"! Η ιδια σας η λογικη σας οδηγει να ονομασετε τους εαυτους σας "απολογητες του ευρωπαισμου" για το εγκλημα στη Γιουγκοσλαβια?
Υποκριτες...
@ hanoum
ReplyDelete"το ίδιο λάθος έγινε και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ταυτίζονται λίγο πολύ με το χώρο της Αριστεράς"
υπάρχει κάποιος άλλος χώρος που διεκδικεί να εκφράσει την πολιτική οικολογία;
xanoum mpourek καταρχάς δεν προτείνουμε Δράση αλλά Φιλελεύθερη Συμμαχία. Το ξεκαθαρίζουμε γιατί υπάρχει διαφορά. Η Δράση και Στέφανος Μάνος, ο οποίος είναι ένας έντιμος νεοφιλελεύθερος πολιτικός με αρκετές καινοτόμες ιδέες, θεωρεί ταυτόχρονα ότι είναι και ο κλειδοκράτορας του φιλελεύθερου χώρου και ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της πολιτικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Τη στιγμή που ανβτί να κατεβαίνει στα 70 για βουλευτής θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους εργάτες γνώσης της ΦΙΣ να ορθοποδήσουν. Συνεπώς συμπεριφέρεται σαν βαμπίρ και γι' αυτό η Δράση δεν πριμοδοτείται από τη G700.
ReplyDeleteΣχετικά με την υποστήριξη των τριών αυτών παρατάξεων ΦΙΣ, Οικολόγοι Πράσινοι ΠΑΣΟΚ -θα στηρίζαμε και τους Δημοκρατικούς αν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τα γραφειοοκρατικά εμπόδια και να προσέλθουν στην κάλπη- δε σημαίνει ότι αυτοί οι χώροι είναι οι αποκλειστικοί εκφραστές του διαγενεακού ζητήματος, αλλά ότι σ' αυτή τη συγκυρία είναι οι καλύτερες διαθέσιμες, όχι απαραίτητα οι ιδεατές, επιλογές. Μπορεί όμως αύριο να μην είναι. Πολύ πιθανό. Τώρα όμως που η κατάσταση είναι μπάχαλο είναι κρίσιμο να πριμοδοτηθούν δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την προώθηση των συμφερόντων της γενιάς των 700 ευρώ. Και φυσικά οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις που αποκλείουμε δεν αποδέχονται καν το διαγενεακό ζήτημα ως σημαντικό. Αντιθέτως μερικές εξ αυτών μας χτυπάνε επίσημα μέσα από τις εφημρίδες τους (βλ. ΚΚ που μας είχε πρωτοσέλιδο ως ανάχωμα του κεφαλαίου). Thanks ΚΚ αλλά δε θα πάρουμε.
γιούρι, ναι είστε απολογητές ενός από τους μεγαλύτερους και πιο στιγμούς εγκληματίες στην ιστορία του 20ου αιώνα. Του Στάλιν, ο οποίος από το 1919 είχε δηλώσει το διάσημο "ο θάνατος λύνει όλα τα προβλήματα. Κανένας άνθρωπος κανένα πρόβλημα". Αλλά δε σας φτάνει αυτό, τολμάτε να συγκρίνετε την ΕΕ με το καθεστώς του Μιλόσεβιτς που μαζί με τους ανεκδιήγητους φασιστοκροάτες κατέστρεψαν τη Γιουγκοσλαβία σπέρνοντας το μίσος και πνίγοντας το λαό στο αίμα. Ντροπή.
ReplyDeleteΗ διέξοδος είναι μία ΕΥΡΩΠΗ.
Το θεμα δεν ειναι τι εκανε ο Μιλοσεβιτς αλλα τι εκανε η ΕΥΡΩΠΗ
ReplyDeleteparmenides, άλλο ο ΣΥΝ και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το χώρο του ΣΥΝ μπορεί να υπάρξει και ιδεολογική και προγραμματική συνεννόηση. Με το ΣΥΡΙΖΑ που κουκουεδίζει ασύστολα και δεν αποδέχεται το Διαγενεακό Ζήτημα ενώ καθημερινά απορρίπτει την ΕΕ πως να υπάρξει;
ReplyDeleteΗ Ευρώπη έχωσε μέσα το χασάπη των Βαλκανίων. Cloba Sloba!!!
ReplyDeleteΤην Κυριακή ψηφίζω Οικολόγους-Πράσινους. Έχω λόγο! έχω ψήφο! Είμαι υπεύθυνη. Στηρίζω το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη χτυπάω μικρό και μεγάλο δικομματισμό. Αλλάζω τους συσχετισμούς. :)
Zouf σκληρά, με πράσινους μπροστά!
ReplyDeleteΟι πράσινοι είναι η μοναδική δύναμη από τα μικρά κόμματα που είναι ανοιχτή σε συνεργασίες ώστε να εφαρμόσει κομμάτι της προγραμματικής της ατζέντας.
ReplyDeleteδηλώνουν ανοιχτοί και αυτό σημαίνει ότι έχουν αυτογνωσία ότι δεν κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, όπως ΚΚΕ και πλειοψηφόν κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
τέλος στον μικρομεγαλισμό του δικομματισμού της αριστεράς.
οι Πράσινοι είναι η ανανέωση της αριστεράς στην Ελλάδα και αυτοί που φέρνουν κάτι νέο στο πολιτικό σύστημα όχι μόνο στο επίπεδο της δημόσιας ατζέντας, αλλά κυρίως στη
διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών.
Και αυτό ανοίγει την κερκόπορτα της αποδυνάμωσης του μεγάλου δικκοματισμού, ο οποίος ακόμη και στις ευρωεκλογές ζει και βασιλεύει.
Πράσινο κι εγώ αλλά από το άλλο το πιο real politik που λέει ο ποιητής με πολύ σκεπτικισμό παρότι ιδεολογικά ανήκω στο χώρο.
ReplyDeleteΣυγχαρητήρια για τα γραφόμενά σας. Μιλάτε όπως θα έπρεπε να σκέφτεται ο κάθε ψηφοφόρος. Όχι από άποψη των κομμάτων που κατακρίνετε και αυτών που επευφημείτε, αλλά για τον τρόπο που τοποθετείστε.
ReplyDeleteΑν μη τι άλλο, υπάρχει ένας ρεαλισμός στα γραφόμενά σας, αφού πιστεύω πως περιγράφετε εύστοχα τις θέσεις των αντίστοιχων κομμάτων.
Μακριά από κομματικές πολώσεις, και κλισέ φράσεις!
Από τότε που διώξατε τον Κομφούκιο έχασε κάθε επίφαση αντικειμενικότητας αυτό το μπλογκ.
ReplyDeleteαστοχο το σημερινο post
ReplyDeleteσαν προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ, θα συμφωνήσω με xanoum mpourek
καμιά κολυμπήθρα του Σιλωαμ δεν πρόκειται να ξεπλύνει τα λάθη του ΠΑΣΟΚ που έφτασαν την χώρα εδώ που είναι σήμερα σε επίπεδο οικονομίας και διαφθοράς
Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στις ικανότητες των Ελληνων πολιτικών πόσο μάλλον όταν πρόκειται γιά το Ευρωκοινοβούλιο που αποτελεί τόπο εκδρομής για τους περισσότερους
Θυμίζω ότι η επιλογή γίνεται με κομματική λίστα
Καλές βουτιές λοιπόν!
Καλημέρα,
ReplyDeleteΗ G700, αντί να αναπροσανατολίσει την αντίληψη για τις ευρωεκλογές στο ορθό (εκλογές για την Ευρώπη, όχι δημοψήφισμα και δημοσκόπηση για τις προσεχείς εθνικές), παραμένει στο διαστρεβλωμένο σχήμα -έστω και εάν το απαλύνει με το "δεν παύει, όμως, να είναι ψήφος μεγάλης πολιτικής σημασίας".
Συμφωνώ και εγώ στην συμμαχία της συμμετοχής, στην μη-οχύρωση πίσω από το "όχι σε όλα". Από την άλλη, εάν δεν υπήρχαν επιλογές θα έπρεπε να κατέβει η G700 ως κόμμα; Δεν γνωρίζω. Μπορεί. Όμοως πολιτική ασκείται και από τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί αντί να υπάρξει κομματοποίηση διαφόρων φορέων του.
Δεν καταψηφίζουμε, ούτε υπερψηφίζουμε κανέναν με αναγωγή στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν γινόμαστε ούτε ο πολιορκητικός κριός της αντιπολίτευσης, ούτε η ασπίδα της Κυβέρνησης κλπ. Προσπαθούμε να βρούμε ποιές είναι οι θέσεις τους για την Ευρώπη των ίδιων των ελληνικών κομμάτων και των ευρω-κομμάτων, που συμμετέχουν.
Πέραν αυτών, γνώμη μου είναι ότι δεν θα έπρεπε η G700 να προτείνει τί να (μην) ψηφίσουμε. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να απομακρύνει κόσμο, που να έδειχνε ενδιαφέρον στην κίνηση αυτή και στο τί προσπαθεί να υπερασπιστεί, θεωρώντας την ως κρυφό κομματικό προπαγανδιστικό μηχανισμό. Καλύτερο θα ήταν να πρότεινε απλώς την αντίληψή της για την Ευρώπη. Οι πολίτες, συμφωνώντας ή όχι, θα ψήφιζαν το ανάλογο κόμμα.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΕλάτε που δεν είχατε καταλάβει οτι το G700-blogspot (και όχι η γενιά των 700 ευρώ, απο πότε έγινε το συγκεκριμένο μπλογκ εκπρόσωπος της εν λόγω γενιάς;) φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή οι συζητήσεις με την Αννούλα να έβαιναν άκαρπες;
ReplyDeleteΦίλε @Jim Slip,
ReplyDeleteΓειά στο στόμα σου! Ή μάλλον στο πληκτρολόγιό σου!...
Τα λέμε.
@Jim Slip
ReplyDeleteΕίναι κακό να συζητάς με την Αννούλα;
Μπορεί να θεωρώ άστοχη την σημερινή τοποθέτηση των Γ700 (προσωπική άποψη) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφω την όλη δουλεία που έχουν κάνει αυτά τα παιδιά. Δεν με πείραζε να γίνουν μέρος του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οποιασδήποτε άλλης παράταξης. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα στο σημερινό πολίτικο σκηνικό είναι οι κλειστές δομές των κομμάτων. Το μπόλιασμα με νέους ανθρώπους και φρέσκες ιδέες δεν είναι κακό και ιδιαίτερα από παιδιά όπως οι Γ700, στο κάτω – κάτω αυτοί αποφασίζουν και ο καθένας μπορεί να τους κρίνει.
@xanoum
ReplyDeleteΝαι, είναι. Η Διαμαντοπούλου είναι το κλασικό παράδειγμα ανεπάγγελτου πολιτικού, δικτυωμένη μέσα απο νεολαία κόμματος, υπερξύλινος λόγος κλπ.
25 χρονών Νομάρχης Καστοριάς. Χα! ΧΑ!!
Καλεσμένη της λέσχης Μπίλντεμπεργκ. ΧΑ!!!!!
Αυτή θα σώσει την κοινωνία; Απο που; Ως τι;
'Εχουνε γίνει λέει σημαντικά βήματα σε επίπεδο συμβολισμου και διαλογου. ΧΑ!!!!!!!!
Το blog G700 πολιτικοποιείται επικίνδυνα, και όποιος πολιτικοποιείται στο συγκεκριμένο σύστημα γίνεται μέρος του κατεστημένου.
Εγώ ανήκω στη γενιά των 600 ευρώ (ούτε καν 700). 'Οποιος συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εκπρόσωπος μου!!!!
Επίσης η Αννούλα ήταν και ευρωπαϊκή επίτροπος και απ’ όσο γνωρίζω έχαιρε της εκτίμησης των υπολοίπων ευρωπαίων.
ReplyDeleteΘα διαφωνήσω μαζί σου, το να είσαι πολιτικός είναι επάγγελμα (με την καλή την έννοια)
Δεν είμαι οπαδός της Αννούλας. Μου αρέσει όμως γιατί είναι αφέντρα.
Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω μαζί σου. Η πολιτικοποίηση του blog θα αφαίρεση από τη δυναμική του.
Το πρόβλημα μου με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στα λόγια και σε επίπεδο συμβολισμών τα πηγαίνει καλά, η πράξη με φοβίζει.
για να μην έχει κανείς αμφιβολία γιά τις "σχέσεις" διαφόρων βαρόνων (τύπου, επιχειρήσεων,κατασκευών κτλ) ρίξτε μιά ματιά στο πρωτοσέλιδο του Βήματος σήμερα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας
ReplyDelete@xanoum
ReplyDeleteΔυστυχώς το blog G700 προωθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα γενιά που δεν έχει προλάβει να ζήσει έργα και ημέρες του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Όλα αυτά που το blog G700 κατηγορεί τη ΝΔ (και δε λέω οτι η ΝΔ είναι άμοιρη ευθυνών, αφου ουσιαστικά δεν έχει κάνει τίποτα όσα χρόνια είναι κυβέρνηση) είναι αποτελέσματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημα με τους νέους της νέας γενιάς που νομίζουν ότι μεγάλωσαν και μιλάνε με εμπειρίες χρόνων για να ανοίξουν τα μάτια των νεοτέρων που δεν έζησαν ΠΑΣΟΚ σε εξουσία, είναι ότι οι ίδιοι ζήσανε την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, την τερατογέννηση του κοινωνικού φαινομένου νεοελληνας που τα ξέρει όλα και φταίνε όλοι οι άλλοι.
ReplyDeleteΤώρα αυτοί οι νέοι λοιπόν που νόμισαν ότι ζήσανε το κακό ΠΑΣΟΚ γεύονται όμορφα την ωραία μας δεξιά και την ανικανότητα. Κι ακόμα θέλει χρόνο για να καταλάβουν αυτοί οι έμπειροι και παντογνώστες νέοι οργισμένοι, ότι τα δύο δεν είναι διόλου ίδια. Σιγά σιγά, υπάρχει πάντα και το πρόβλημα του ότι εμείς οι Έλληνες πάντα τα ξέρουμε όλα. Ειδικά στην κριτική, έχουμε έτοιμες τις απαντήσεις από τη γέννηση του σύμπαντος μέχρι και το τέλος του.
Πάντως η γενιά που ακόμα δεν ψηφίζει, θα είναι μια πιο τυχερή γενιά, θα μεγαλώσει μέσα σε κύμα μεγαλύτερης αισιοδοξίας, και πιστεύω ότι θα θελήσει περισσότερο δυναμικά κι όχι αφοριστικά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συναντά μπροστά της.
Εμείς παραλία, γκρίνια και φθόνος προς όλες τις κατευθύνσεις.
Jim Slip
ReplyDeleteΌλα είναι αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ, να σου πω την αλήθεια, κι αυτή την 5ετία, το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε, ψέμματα σου είπανε, ο χοντρός ήταν βιτρίνα μόνο.
@Notorious
ReplyDelete'Οτι είχα να πω το είπα.
Ωστε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιοπιστη κυβερνητική επιλογή, ε;
Επίτρεψε μου λοιπόν να πιστεύω πως είτε είσαι πολύ μικρός σε ηλικία και δεν έχεις ζήσει τη λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ που λεηλάτησε τη χώρα, είτε έρχεσαι εκ του πονηρού να μου κάνεις σύγκριση με τη ΝΔ. 'Αλλωστε είπα ήδη οτι η ΝΔ είναι τραγική.
Αλλα ξανά ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ αλλα δεν θα πάρω.
'Οσο για τη νέα γενιά που θα είναι πιο αισιόδοξη, θέλω να δω πόσο αισιοδοξη θα παραμείνει οταν μπει στην αγορά εργασίας. Αυτή είναι η κρίσιμη καμπή στη ζωή του ανθρωπου.
Ήταν αναμενόμενο ότι η πρότασή μας για ψήφο στους Οικολόγους-Πράσινους, τη Φιλελεύθερη Συμμαχία ή το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με τις προτιμήσεις που έχει ο κάθενας θα ευχαριστούσε πολλούς και αντίστοιχα θα δυσαρεστούσε κάποιους.
ReplyDeleteΚάποιοι θα δυσαρεστούνταν για διάφορους λόγους. Λόγους ειλικρινούς ανησυχίας για τη G700 ή απλά λόγους προσωπικής πολιτικής διαφοροποίησης.
Ειλικρινής είναι ο xanoum mpourek ο οποίος ανησυχεί γιατί διαβλέπει κίνδυνο ταύτισης του blog με κόμματα και άρα ενδεχόμενο χάσιμο της δυναμικής του.
Επίσης ειλικρινή θεωρούμε την τοποθέτηση του thougtsofashy που λέει ότι δεν θα έπρεπε να προτείνουμε ποιον να μην ψηφίσουν οι αναγνώστες διότι έτσι αποκλείεται κάποιος κόσμος από πολλούς χώρους και έτσι ζημιώνεται η κίνηση.
Xanoum Mpourek και thoughtsofashy, το να προτείνεις κάποιον βάσει συγκριτικής ικανότητας να προωθήσει μια ατζέντα δεν είναι κακό.
Καταρχάς η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων και των οργανώσεων της ΚτΠ τοποθετούνται. Ακόμα και ο Economist ψηφίζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση χωρίς να συμβιβάζει την ανεξαρτησία της γνώμης του και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος ψηφίζει αντιπροσωπεύει τα πιστεύω του συγκεκριμένου περιοδίκου. Επίσης δείτε για παράδειγμα τι λέει η WWF για τις φετινές ευρωεκλογές. "Η ώρα της ψήφου. Ψηφίζω και για το κλίμα." Δηλαδή τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Πάντως όχι το ΛΑΟΣ.
Δεύτερον, παρά την αποκάλυψη των ευρωεκλογικών μας προτιμήσεων για τις 7 Ιουνίου, εμείς μιλάμε και ζυμωνόμαστε με ανθρώπους όλων των πολιτικών χώρων. Εάν έρθει αύριο η επίσημη ΝΔ και πει αλλάζω το ασφαλιστικό και κάνω ειλικρινή προσπάθεια να συμμαζέψω το σύστημα θα πούμε μπράβο πως μπορούμε να βοηθήσουμε; Άλλωστε στις ψιλοαλλαγές που πήγε να κάνει είχαμε βάλει πλάτη και τότε έβγαινε οι άλλοι και φώναζαν. Επίσης αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και πει κάνω δράση για τις λεωφοριολωρίδες ελάτε, θα πάμε.
Ειλικρινής όπως πάντα είναι και ο ser, όμως θεωρούμε ότι έχει εκνευριστεί και ρίχνει επιλεκτικά στοχευμένες ρυπές περί "φυλλαδίου ΠΑΣΟΚ", υπό την έννοια ότι αγνοεί επιδεικτικά την πρότασή μας για αντισυστημική ψήφο υπέρ της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, την οποία μάλιστα ο ίδιος είχε πει ότι συμπαθεί και σκεφτόταν να ψηφίσει. Ser, θα μπορούσες κάλλιστα να τοποθετηθείς επ' αυτού λέγοντας ναι συμφωνώ με τη ΦΙΣ ή όχι δε συμφωνώ γι' αυτό θα πάω παραλία γιατί και η ΦΙΣ δεν έχει πυγμή κλπ. Αντ' αυτού παίζεις κρυφτούλι. Η επιλεκτική χρέωση στο ΠΑΣΟΚ είναι προβληματική και δείχνει ότι σ' έχει ενοχλήσει υπέρ το δέον που προσθέσαμε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα από τα τρία κόμματα που προτείνουμε.
Ανειλικρινής είναι ο Jim Slip, και μας ξαφνιάζει αυτό, διότι ο ίδιος έχοντας μάλιστα δηλώσει στο παρελθόν θαυμαστής της αυστριακής σχολής του Χάγιεκ (διόρθωσέ μας αν κάνουμε λάθος) α) παραβλέπει την επιλογή Φιλελεύθερη Συμμαχία και β) μας χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ και τη Διαμαντοπούλου. Εκτός και αν θίγεσαι προσωπικά επειδή ψηφίζεις ΔΡΑΣΗ Jim Slip δεν καταλαβαίνουμε προς τι το μένος και η συνωμοσιολογία. Εμείς πάντως γελάμε διότι η χρεώση της G700 στην ΑΔ είναι τόσο γελοία όσο αυτά που έλεγαν διάφοροι τύποι (ανένταχτοι και πασόκοι) τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας, ότι η G700 είναι κάτι δημοσιογράφοι της Καθημερινής που δουλεύουν για τη ΝΔ. Έλεος δηλαδή.
byron, μπορείς να γράφεις ο ίδιος συχνότερα για να γίνει ξανά το blog πιο αντικειμενικό. Μην περιμένεις να κάνουν οι άλλοι, ό,τι θα μπορούσες να κάνεις ο ίδιος για τον εαυτό σου.
Για εμάς σημασία έχει ότι:
α) συνεχίζουμε σαν ομάδα πίεσης στην Κοινωνία των Πολιτών με ανοιχτά χαρτιά ως προς τις ευρωεκλογικές μας προτιμήσεις στις εκλογές του 2009.
β) οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλαδή οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, η Φιλελεύθερη Συμμαχία δηλαδή το ALDE (Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι) και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή το PES είναι τρεις χώροι στο ΕΚ προνομιακοί, μέσα από τους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε την ατζέντα του Πρεκαριάτου και της γενιάς των 700 ευρώ.
Κέρδισε το κόμμα της παραλίας, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε.
ReplyDeleteΜε 46% αποχή βγήκαν όλα τα μεγαλοστελέχη στα κανάλια και άρχισαν τις αρλούμπες.
Το πως θα ερμηνεύσει ο καθένας το αποτέλεσμα θα το δούμε και θα το κρίνουμε εδώ μέσα.
+
G700 - κάνεις λάθος αν νομίζεις ότι εκνευρίστηκα.
Το μήνυμα που έπρεπε να πάρεις είναι ότι αν το blog επιθυμεί να εκφράζει τη γενιά 700 τότε πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις και να μην δίνει "γραμμή" προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά να προάγει το γόνιμο διάλογο.
Αν όμως το blog επιθυμεί να εκφράσει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ άτομα της γενιάς 700 τότε θα εκφυλιστεί σε κομματικό λόγο και κομματικές αντιπαραθέσεις.
Εγώ ανειλικρινής; Απο που κι ως που;
ReplyDeleteΔεν έχω πρόβλημα με προτροπή ψήφου σε Οικολόγους ή Φιλελευθερη Συμμαχία. 'Ομως έχω και παραέχω με προτροπή ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ.
Δεν κατάλαβα δηλαδή, ξεχάσαμε που οδήγησε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ; Του δώσαμε συγχωροχάρτι επειδή έγινε πρόεδρος ο ΓΑΠ; Θα δώσουμε κι άλλη ευκαιρία να ξανακυβερνήσουν οι Παπανδρέου, Διαμαντοπουλοι, Βενιζέλοι, Φλωρίδηδες, Παπουτσήδες, ή και γιατί να μη ξαναφέρουμε κανα Λαλιώτη ή κανα Κουλούρη; 'Ετσι, για θυμηθούμε τα παλιά.
'Όχι εγώ.
Προτιμώ να δω κυβέρνηση ΚΚΕ να μας βάλει όλους να δουλεύουμε σε κολεκτίβες, προτιμώ να δω κυβέρνηση ΛΑΟΣ να κάνει πογκρόμ κατα των μεταναστών..
..Αλλα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δε θέλω να ξαναδώ.
Αλλα απ' οτι φαίνεται, εσείς G700 blog πιστεύετε οτι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε. Ναι, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Μέσα στα πολλα στραβά που έλεγε ο Κομφούκιος έλεγε και πολλά σωστά. Εγώ δεν ξεχνάω, αρνούμαι να ξεχάσω, ποιός οδήγησε την Ελλάδα σ' αυτη τη σιχαμερή κατάσταση. Αν εσείς ξεχάσατε, πρόβλημα σας.
Εγώ χαίρομαι που βγαίνουν οι ΟΠ ευρωβουλή. Πολύ μίσος ρε συ Τζιμ πολύ μίσος. Δε μας είπες τι ψήφισες όμως... Οικολόγοι Πράσινοι πάουερ.
ReplyDeleteΑποχή = αυξάνω το αποτέλεσμα των άλλων σε ποσοστό. Χαρήκατε τώρα εσείς οι φαν της αποχής;
ReplyDelete@zouf
ReplyDeleteβεβαίως! Διότι αν θεωρείς αυξημένα ποσοστά το 32% και το 36% (επί του 50%) να γελάσουμε όλοι μαζί.
Μονομπλοκ το ΚΚΕ που πηρε 8% στο 50% (δηλ. 4-4.5% που παραδοσιακά έχει)
Το μήνυμα στους πολιτικούς είναι οτι ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη αφού πρώτοι του την γύρισαν αυτοί
Φτάνει τόση πολιτική τόσα χρόνια-χορτάσαμε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτική, administration χρειάζεται.
Μα ρε σερ και το administration που επαγγέλεσαι είδος πολιτικής είναι και αυτό, απλά ένα είδος που δεν το εξασκούν τα ελληνικά κόμματα για διάφορους λόγους.
ReplyDeleteΜην απαξιώνεις έτσι την πολιτική, ειδικά εσύ που έχεις βαρύνουσα σημασία στο λόγο σου και πλάθεις περισσότερο νεανικές αντιλήψεις. Η πολιτική έγινε όμηρος της οικονομικής ανάπτυξης (growth όχι development). Η κατανάλωση και η ευημερία όπλισε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε όλη τη Δύση με τεμπελιά, αρχοντιά και παντογνωσία του καναπέ.
Η αποχή είναι πολιτική στάση ναι, όχι όμως δημοκρατική. Η αποχή είναι πολιτική στάση ναι, είναι στάση του καναπέ και της τεμπελιάς. Τα υπόλοιπα φούμαρα ότι το σύστημα είναι έτσι κι αλλιώς είναι δικαιολογίες για την απάθεια κι αδιαφορία που διακατέχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ειδικά τους νέους. Αν δε σου αρέσει το σύστημα το αλλάζεις, συμμετέχωντας δυναμικά στις πολιτικές διεργασίες, όχι απέχοντας και περιμένοντας φωστήρες κρυμμένος στη γωνία με την πρώτη ευκαιρία να γιουχάρεις όποιον ξαφνικά κάνει κάτι που σου φαίνεται χαζό ή λάθος. Και στην τελική, για δες τον Έλληνα πώς είναι πώς σκέφτεται και τι κάνει. Τελικά ποιος είναι ο σάπιος, το πολιτικό σύστημα ή η ελληνική κοινωνία?
Και τωρα τι καταλαβαμε ολοι οι Ευρωπαιοι με την αποχή στο 47% και διατήρηση της εξουσίας του ΕΛΚ? Θα πάει η Ευρώπη μπροστά ετσι? Θα συνεχισει η κοινωνικη προνοια να υφίσταται εν μεσω παγκοσμιας χρηματοπιστωτικης κρίσης? Δεν ειδα κανενα να γκριναζει για τις τρελες αμοιβες των Ευρωυπαλλήλων...Χαιρομαι παρα πολυ που ειμαστε ολοι εδω στο μπλογκ της γενιας των 700 ευρω...αλλα δε χαιρομαι που δε θα καταφερουμε να αλλαξουμε τιποτα παλι...
ReplyDeleteΓια την Ελλάδα και την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, το συμπέρασμα των εκλογών είναι (1) ότι το σύστημα Καραμανλή πέθανε ως σύστημα εξουσίας. (2) Ο ΓΑΠ παραμένει ξένο στοιχείο στα μάτια και τις καρδιές των περισσότερων Ελλήνων. Τις εκλογές τις κέρδισε μόνος του. Το ΠΑΣΟΚ τον περιμένει στη γωνία με την πρώτη ευκαιρία να τον πετσοκόψει. (3) Η νίκη του ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό αυτό και το ποσοστό αποχής δείχνει ότι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περασμένου έτους ελάχιστη ως μηδαμινή ήταν η αύξηση της δημοτικότητας του κόμματος στην ευρύτερη εκλογική βάση της χώρας. (4) η νίκη του ΓΑΠ σε αυτές τις εκλογές, η πρώτη του, μπορεί να σηματοδοτήσει το πρώτο σημάδι πραγματικής συσπείρωσης του κόμματος και πραγματικής συνεργασίας των διαφόρων στοιχείων του κόμματος. Μόνο αν αυτοί αποφασίσουν να δουλέψουν κι αποδεχτούν το ΓΑΠ ως αρχηγό τους, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ελπίζει σε καλύτερα πράγματα στις εθνικές εκλογές. (5) Πάμε για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Άλλοι 6 μήνες προεκλογικής σφαγής και σκανδαλολογίας προς όλες τις κατευθύνσεις, πάγωμα του ΕΣΠΑ, μεγάλες ζημιές για επιχειρήσεις. (6) Δύσκολη 10ετία έρχεται πολύ δύσκολη. το διακύβευμα των εκλογών αυτών ήταν η κατάρρευση ή όχι της ευρωπαίκής ιδέας, η ενίσχυση ή αποδυνάμωση της δημοκρατίας στα μάτια και τις καρδιές των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων. Δύσκολες οι τάσεις και ως προς τα δύο.
ReplyDeleteΜπράβο! Ψηφίστε Γιωργάκη και Οικολόγους! Επανάσταση! Απλώς αλλάξτε και το όνομα σε G7000 για να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις
ReplyDeleteZestimos, επαναλαμβάνουμε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, το ALDE και το PES είναι τρεις μαζικοί χώροι στο Ευρωκοινοβούλιο ιδιαίτερα προνομιακοί, μέσα από τους οποίους μπορεί να προωθηθεί η ατζέντα του Πρεκαριάτου και της γενιάς των 700 ευρώ. Καταρχάς είναι οι μόνοι χώροι που αν ενωθούν και συμπράξουν και κάποιοι μικροί μπορούν να διώξουν τον Μπαρόζο, έναν άνθρωπο που έχει συνδεθεί με τη διακυβερνητική Ευρώπη της ανεξέλεγκτης αγοράς, τον Μπους και το Ιράκ.
ReplyDeleteΑν πετύχει το εγχείρημα δε το ξέρουμε δες το παρακάτω
Liberals,Greens and Socialists have started joining forces to prevent José Manuel Barroso from being re-appointed as next president of the European Commission, instead proposing Belgium's former Prime Minister Guy Verhofstadt
για την αποχή στο επόμενο post
ReplyDelete