Sunday, May 31, 2009

Λαϊκισμός σε περιτύλιγμα "υπευθυνότητας"

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου το δίλημμα "λαϊκισμός ή υπευθυνότητα". Λαϊκιστές θεωρούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο απ' όλα το ΠΑΣΟΚ, και υπεύθυνη δύναμη η κυβέρνηση. Δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν λαϊκισμό νέου τύπου, ο οποίος σε αντίθεση με τη γνωστή ανδρεοπαπανδρεϊκή κολακεία του λαού τη δεκαετία του '80 (ένας είναι ο θεσμός ο κυρίαρχος λαός), επιχειρεί αυτή τη φορά να κολακεύσει τον έλληνα νοικοκύρη που δε θέλει σκοτούρες στο κεφάλι του, ούτε τον ενδιαφέρει να αναλύσει τα πράγματα σε βάθος. Είναι ο λαϊκισμός του τσαμπουκά πρωθυπουργού που με υπερβολικές κινήσεις και τόνο στη φωνή που δεν σηκώνει πολλά πολλά, προσπαθεί να δώσει την εικόνα της κυβερνητικής υπευθυνότητας.

Είναι όμως λαϊκισμός, ο οποίος είναι το ίδιο επικίνδυνος, παραπλανητικός και αποπλανητικός, διότι στηρίζεται αποκλειστικά στη σκηνοθεσία και στην κατασκευασμένη αποφασιστικότητα. Μια αποφασιστικότητα που εξαντλείται στην ευχέρεια λόγου του κ. Καραμανλή, στην υπερβολή τω ρητορικών του σχημάτων και στην πληθωρικότητα των χειρονομιών του. Δεν είναι απόδειξη, ωστόσο, ούτε πολιτικής σοβαρότητας ούτε θεσμικής υπευθυνότητας, η άπνοια ιδεών, το νομοθετικό μπάλωμα και η «μεταρρυθμιστική» προχειρότητα.

Είναι απλώς ο "μεσαιοχωρικός" λαϊκισμός σε όλο του μεγαλείο.

Αυτού του τύπου ο λαϊκισμός, που σήμερα πωλείται σε περιτύλιγμα υπευθυνότητας, είναι η άλλη όψη του νομίσματος του αριστερού λαϊκισμού, ο οποίος εκθειάζει το λαό αποδίδοντάς του μονάχα ιδιότητες εκ των οποίων πηγάζουν δικαιώματα και μάλιστα απεριόριστα, χωρίς τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το κράτος δικαίου. Συνίσταται, καταρχάς, στην υιοθέτηση ενός ήπιου και ρητορικού, πολυσυλλεκτικού μεταρρυθμιστικού λόγου από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους πελάτες ψηφοφόρους. Επιπλέον, στην εκτόξευση περιστασιακών επιθέσεων οξύτητας και κατηγοριών προς την αντιπολίτευση, με στόχο το ντοπάρισμα της κομματικής βάσης μέσω εκβιαστικών διλημμάτων.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση λαϊκισμού που σερβίρεται σε περιτύλιγμα "υπευθυνότητας" είναι η συνεχής υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών και το παράλογο -την ίδια στιγμή- φούσκωμα των δημοσιονομικών. Αντί, λοιπόν, της εφαρμογής μίας προγραμματικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, ώστε να αυξηθεί ο κοινωνικός πλούτος και η δημόσια ωφέλεια που αποδίδεται στην κοινωνία και τους πολίτες, επιλέγεται η «ήπια προσαρμογή», ενώ η μεταρρύθμιση λογίζεται σκόπιμα ως μία διαρκής διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε βάθος χρόνου για να μπορεί και να μετατεθεί εύκολα στο μέλλον (βλ δηλώσεις Πετραλιά για το ασφαλιστικό).

Εξίσου δηλωτική αυτού του νέου τύπου λαϊκισμού είναι η προσπάθεια του επιτελείου της ΝΔ να κάνει την τρίχα τριχιά γύρω από τα πολιτικά συνθήματα των αντιπάλων. Αρχικά προσπάθησε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι ένα κατεξοχήν σύνθετο φιλοσοφικό δίλημμα, όπως το "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", σημαίνει κατ' ουσίαν το απλοϊκό "πας μη πασόκος βάρβαρος" και άρα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο αντίπαλος θεωρεί τους μισούς Έλληνες βάρβαρους. Συνεπώς είναι επικίνδυνος. Από χτες, κι αφού η παραπάνω απόπειρα έπεσε στο κενό, επιχειρεί να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι το πολιτικό δίλημμα που θέτει το ΠΑΣΟΚ "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν ωμό εκβιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το εκλογικό σώμα. Ξεχνά βέβαια η ΝΔ το αλησμόνητο προ εξαμήνου απολίτικο δίλημμα «Καραμανλής ή χάος».

Η αλήθεια είναι ότι εάν η κυβέρνηση είχε να επιδείξει χειροπιαστό έργο δε θα μιλούσαμε τώρα για "μεσαιοχωρικό" λαϊκισμό, αλλά για μία υπεύθυνη μεταρρυθμιστική δύναμη που φέρνει σε πέρας δύσκολες αλλά χρήσιμες αποστολές. Και θα τη στηρίζαμε. Γιατί η γενιά των 700 ευρώ θα έβγαινε κερδισμένη.

Δυστυχώς, όμως, σημαντικό έργο δεν υπάρχει. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει εξελιχτεί σε δουλοπαροικία του χρέους. Οι Ευρωπαίοι μας έχουν στην μπούκα για τη δανειοτραφή ανάπτυξη, και τον Οκτώβριο περιμένουν πενταετές σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών. Το ΔΝΤ, κλιμάκιο του οποίου επισκέφτηκε τη χώρα μας την περασμένη βδομάδα, προέβλεψε ύφεση -1% και τόνισε την ανάγκη να συμμαζευτεί η κατάσταση. Την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ στη Έκθεσή της για την ΕΕ, θα αποκαλύψει το βάθος της ύφεσης σε ευρωζώνη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με το ελληνικό έλλειμμα να φτάνει το 5,5% και το χρέος να ξεπερνάει το 100%. Ο ΟΟΣΑ τέλος προειδοποιεί ότι η Αθήνα έτσι όπως πάει, κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάκαμψης. Δυστυχώς για τους υπεύθυνους αξιωματούχους της κυβέρνησης, όλοι αυτοί ΔΕΝ είναι λαϊκιστές.

15 comments:

  1. "Υπάρχουν συμφέροντα που σήμερα βολεύονται και καλοπερνάνε με την ανομία, την ατιμωρησία, την αδικία, την ανισότητα. Συμφέροντα που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα κράτος δικαίου. Για αυτούς ο μόνος φόβος είναι το ΠΑΣΟΚ. Κανέναν άλλον δεν φοβούνται. Διότι μόνο το ΠΑΣΟΚ σήμερα εγγυάται μια άλλη πορεία για την διακυβέρνηση της χώρας"
    Γιώργος Α. Παπανδρέου

    ReplyDelete
  2. τελικά η πολιτική διαφήμιση έχει αποδέκτες!

    είναι εκπληκτικό πόση σημασία μπορεί να δίνουν στις διαφημίσεις κάποιοι άνθρωποι!

    ReplyDelete
  3. Εν αρχή ην ο Αντρέας και μετά ην ο Κώστας.

    ReplyDelete
  4. Ο υπεύθυνος πρωθυπουργός από τη Λαμία

    "το ΠΑΣΟΚ βουλιάζει στην ανευθυνότητά"

    ενώ η ΝΔ

    Μειώνουμε δραστικά τις δαπάνες του Δημοσίου.
    - Αναδιοργανώνουμε τον ΟΣΕ, που καταγράφει ζημιές 2 εκ. ευρώ την ημέρα.
    - Καταργούμε ή συγχωνεύουμε άμεσα 255 από τους 620 φορείς του Δημοσίου που εξετάστηκαν.
    - Προχωρούμε στην πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών στο ΕΣΥ.
    - Καθιερώνουμε αυστηρότερο έλεγχο στη φαρμακευτική δαπάνη.
    - Εντείνουμε τη μάχη απέναντι στη φοροδιαφυγή
    Να το δω και να μην το πιστέψω

    ReplyDelete
  5. Κάποιες πλούσιες(από ποιές επιχειρηματικές άραγε δραστηριότητες;) πολιτικές οικογένειες αγαπούν ιδαίτερα την Ουραγουάη."Στο Σαββατοκύριακο απέδοσε το υπουργείο εξωτερικών τη καθυστέρηση...."
    Κάποιες άλλες λατρεύουν τη Γερμανία.

    ReplyDelete
  6. εγώ όταν μεγαλώσω θέλω να κάνω δικαστικό τουρισμό

    ReplyDelete
  7. Δικαστικός τουρισμός - έγραψε.

    Πάντως με τα λίγα και με τα πολλά, λίγα σκάνδαλα από εδώ, λίγο εκλογές από εκεί, οι βόμβες της Ελλάδας είναι έτοιμες να εκραγούν, αλλά καλά θάφτηκαν κάτω από το τραπέζι, γιατί είπαμε, οι σκοτούρες του Έλληνα είναι πολλές, μην του τύχουν κι άλλες.

    ReplyDelete
  8. Ενας Ελληνας φυγόδικος,ο Χριστοφοράκος,σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, έχει καταφύγει σε μια χώρα της ΕΕ για να αποφύγει την Ελληνική δικαιοσύνη.Αυτό δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα του τρόπου που η λειτουργεί η Ευρωπαική Δικαιοσύνη; Και μάλιστα ενόψη Ευρωπαικών Εκλογών;

    ReplyDelete
  9. Oταν μάλιστα αυτή η Χώρα, με το πρόσχημα της διπλής Ιθαγένειας, τον περιθάλπει και τον προστατεύει απο το μείζον έγκλημα του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος για το οποίο κατηγορείται ο εν λόγω κύριος.

    ReplyDelete
  10. Ναι δε θα το έλεγα. Διότι και στη Γερμανία διώκεται και για την Ελλάδα μπορεί να βγει ένταλμα έκδοσης το πρόβλημα είναι που έφυγε από δω και πως έφυγε.

    Η ελληνική δημοκρατία χρειάζεται επειγόντως ανανέωση
    http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5217&LID=1

    της Βασιλάκου αντιπρόεδρου των Οικολόγων Πράσινων Αυστρίας

    ReplyDelete
  11. Ο PPOL λέει θα στηρίξει Οικολόγους τελικά. Πάνε οι Δημοκρατικοί...

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. @Zouf


    Ευχαρίστως να ψήφιζα την κ.Βασιλάκου,που εικονίζεται στη διεύθυνση που γράφεις, και που την είδα για πρώτη φορά, αν:
    -Δεν φορούσε τόσα πολλά μπιχλιμπίδια ώστε να μοιάζει με εκπρόσωπο της φυλής των Τούτσι.
    -Δεν συζούσε με το σκύλο της.
    -Αν φρόντιζε να ξυρίζεται συχνότερα.

    ReplyDelete
  14. Οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας δεν ΔΙέφυγαν, ΦΥΓΑΔΕΥΤΗΚΑΝ.

    "Μόνο τα πρακτικά της Δίκης του Μονάχου αρκούσαν για να αχθεί η υπόθεση στην Εξεταστική της Βουλής"

    Τάδε έφη Ζορμπάς,
    τέως εισαγελέας αρμόδιος για το ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος.

    Οι πολιτικές οικογένειες σε κρίση.

    ReplyDelete