Το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» τέθηκε επιτακτικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στη χτεσινή προεκλογική συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο. Σκοπός του ήταν να αναδείξει το διλημματικό χαρακτήρα των φετινών ευρωεκλογών. Πετυχημένο. Επιτέλους, ακούμε ένα πολιτικό σύνθημα που συμβαδίζει με το δίλημμα που επιχειρούμε κι εμείς να βάλουμε όλο αυτό το διάστημα. Επιπρόσθετα, το δίλημμα "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" οδηγεί τη δημόσια συζήτηση μακριά από τα παπαγαλάκια και τα πάσης φύσεως επικοινωνιακά τεχνάσματα που επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή των πολιτών σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, θέτοντας ένα ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα, έστω και κατά βάση εθνικό. Τέλος, στο δίλημμα αυτό, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς προτρέπει τον πολίτη να δράσει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, συμπυκνώνονται δύο μεγάλες αλήθειες και. Ότι πρώτον, πρέπει να αλλάξουμε επειγόντως κυβέρνηση και δεύτερον, για να πάει η χώρα μπροστά πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να κάνουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και την οικονομία.
Ως προς την πρώτη αλήθεια ο ΓΑΠ ήταν απόλυτα πειστικός. Η πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις στατιστικές, είναι αμείλικτη για τη ΝΔ. Η συντηρητική παράταξη εξάντλησε το πολιτικό της κεφάλαιο και μαζί τα αποθέματα κοινωνικής ανοχής και τα ερείσματα στο μεσαίο χώρο, ακόμα και αυτού του «πολύ» και «καταλληλότερου» κυρίου Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι ότι δεν έκανε τίποτα. Έκανε και είπε πολλά. Όμως με τις πολιτικές που ακολούθησε πέτυχε από πενιχρά έως μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά αποτελέσματα στις βασικές στρατηγικές της επιλογές. Ξεκίνησε να επανιδρύσει το κράτος και το διόγκωσε στον υπερθετικό βαθμό. Είπε ότι θα περικόψει την κρατική σπατάλη και προέβη σε μεγαλύτερη και απ’ αυτήν που θα περίμενε ακόμα κι ο μεγαλύτερος λαϊκιστής. Δεσμεύτηκε ότι θα τα βάλει με τους νταβατζήδες, τους προνομιούχους και τις ειδικές ομάδες των ρετιρέ και ακόμα ευδοκιμεί ο παρεοκρατικός καπιταλισμός, τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια της ακρίβειας, μαζί με τα κλειστά επαγγέλματα. Δικαιολογείται για τα μερεμέτια στο ασφαλιστικό, ισχυριζόμενη ότι οι αλλαγές στο σύστημα συντάξεων είναι μια διαρκής διαδικασία, ουσιαστικά προσπαθεί να αποφύγει να ασχοληθεί άμεσα και σε βάθος με το θέμα. Είπε ότι θα αυξήσει την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και εδώ και τρία χρόνια δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ. Υποσχέθηκε σεμνότητα και ταπεινότητα και βουτήχτηκε στο βάζο με το μέλι. Μέχρι και το δικό της Κοσκωτά απέκτησε, τον φυγόδικο δραπέτη κύριο Χριστοφοράκο.
Προφανώς, ήδη βουλιάζουμε. Ακόμη χειρότερα, η οικονομική κρίση θα μας βρει κατά πάσα πιθανότητα σε μια κατάσταση L. Κάθετη πτώση και στη συνέχεια στασιμότητα ή ισχνή μεγέθυνση. Το θέμα είναι πως αλλάζουμε; Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο ερωτηματικό. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή; Δυνητικά δεν αμφιβάλουμε ότι θα μπορούσε. Όπως και η Νέα Δημοκρατία, είναι κόμμα-παράταξη με δυνατότητες, δυνάμεις και εμπειρία. Απέχει όμως πολύ από το να πείθει ότι θα τα καταφέρει για δύο λόγους.
Πρώτον, μια μεγάλη μερίδα των πολιτών συνεχίζει να βλέπει το ΠΑΣΟΚ με καχυποψία. Αντιλαμβάνεται ότι «δεν άλλαξε» όσο θα έπρεπε. Η ανανέωση, όπου επιχειρήθηκε σε πρόσωπα και ιδέες, ήταν λάιτ και σε μερικές περιπτώσεις έβγαλε ακόμα και αναπαλαίωση. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» συνεχίζει να αποτελεί ένα σκιάχτρο για σημαντική μερίδα του πληθυσμού. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η αδιαμφισβήτητη ηθική υπεροχή που χρειάζεται ένα κόμμα για να ηγηθεί σημαντικών αλλαγών και οι ταυτίσεις που πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει με τους πολίτες έτσι ώστε να διεγείρει το συλλογικό φαντασιακό, είναι δύσκολα ζητούμενα.
Δεύτερον, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στην οικονομία και τους θεσμούς είναι τόσο μεγάλες που πραγματικά απαιτείται μια επανάσταση σε συνδυασμό με μια πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά για να υπάρξει αποτέλεσμα. Σωστό και ειλικρινές ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τη βιομηχανία των stage στο δημόσιο, όμως τόσο το πρόβλήμα των σταζιέρ, όσο και γενικότερα της γενιάς των 700 ευρώ είναι πολύ πιο σύνθετο. Συνδέεται και με το ασφαλιστικό που πλήττει με 44% το συνολικό κόστος εργασίας. Συνδέεται και με την επιχειρηματικότητα που είναι ρηχή. Συνδέεται και με το δυισμό που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας: όλα για την προστατευμένη εργασία των μεσηλίκων, επισφάλεια και μισοδουλειές για τους νέους.
Σωστό επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αυξήσει τα έσοδα του ελληνικού κράτους που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με τις χώρες της ευρωζώνης, όμως φτάνει αυτό για να μειωθεί το έλλειμμα και να εξυπηρετηθεί το γιγάντιο χρέος; Μόνο οι τόκοι των 60 δις ευρώ που δανείστηκε φέτος η κυβέρνηση ξεπερνούν τα 3 δις, δηλαδή είναι περισσότεροι από τις ετήσιες καθαρές εισπράξεις των κοινοτικών προγραμμάτων. Επιπρόσθετα από πού θα βρεθούν κεφάλαια για επενδύσεις όταν η εθνική αποταμίευση είναι αρνητική (-5δις ευρώ από θετική το 2001) δεδομένου ότι βάσει του ισοζυγίου εισοδημάτων το 2008 πληρώσαμε για τόκους, μερίσματα και κέρδη προς το εξωτερικό 11 δις ευρώ, από 2,4 δις το 2004, δηλαδή αύξηση της τάξης του 343%.
Μα, θα πει κάποιος, είστε πολύ αυστηροί με το ΠΑΣΟΚ και πιο πάνω ακόμα περισσότερο με τη ΝΔ. Όλο κριτική ασκείτε και μάλιστα εκ του ασφαλούς. Ναι, είμαστε. Είμαστε αυστηροί, διότι από τα δύο μεγάλα κόμματα περιμένουμε να κυβερνηθεί η χώρα. Δεν ασκούμε όμως καμία κριτική εκ του ασφαλούς. Διότι εμείς θα ζήσουμε το πρώτο μισό του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, όχι η γενιά του πολυτεχνείου και του 114 που σταδιακά αποσύρεται. Κι επειδή βλέπουμε τις σταθερές που συντήρησαν την ανάπτυξη τις περασμένες δεκαετίες να καταρρέουν ανησυχούμε. Άρα δε γίνεται παρά να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό.
Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε λοιπόν. Και αλλάζουμε σημαίνει ριζική αποχώρηση από το υπάρχον status quo στην οικονομία και τους θεσμούς. Από τη νοοτροπία του ωχαδερφισμού, της απάθειας και του «δε βαριέσαι», τον παρεοκρατικό καπιταλισμό, το πλαδαρό κι αναποτελεσματικό δημοσιοϋπαλληλικό κράτος που παράγει χαμηλή δημόσια και κοινωνική αξία, τις επετηρίδες και το ηλικιακό status quo, τις νομενκλατούρες, τον τρόπο σκέψης και τις ιδεολογικές αναφορές που είναι κολλημένες στο ’70, τα υψηλά χρέη και ελλείμματα, το εμπορικό έλλειμμα, το οικολογικό έλλειμμα, την έλλειψη συλλογικών αγαθών.
Το να αλλάξουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας και ειδικά τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ και τις μελλοντικές γενιές. Η αλλαγή όμως θα επέλθει από ένα πολιτικό project με τολμηρές παρεμβάσεις και μια αφήγηση που συνεγείρει το φαντασιακό, όχι απλώς μέσα από τη διατύπωση της καλής μας πρόθεσης και μόνο.
Eμένα γιατί μου φαίνεται ότι όλοι τους ακολουθούν το σύνθημα 'βουλιάζουμε αλλά δεν αλλάζουμε';
ReplyDeleteΠώς μπορεί να είναι πειστικό το ΠΑΣΟΚ όταν σε δημόσια έγγραφα γίνεται πλέον λόγος για χρηματισμό στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων από τη SIEMENS; Ποιές κινήσεις έκανε ο κ.Παπανδρέου όταν επί μακρό χρονικό διάστημα συνεχιζόταν η δίκη στη Γερμανία και στην Ελλάδα κόμματα και ΜΜΕ πάσχιζαν να συγκαλύψουν το τεράστιας έκτασης σκάνδαλο. Ο κ.Παπανδρέου βρίσκεται ήδη 5 χρόνια στο τιμόνι της παράταξης. Έχει πεισθεί κανείς ότι έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για την ανανέωση του Κινήματος; Δυστυχώς το βουλιάζουμε ισχύει, αλλά για να αλλάξουμε θα πρέπει το εκλογικό σώμα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτές τις ευρωεκλογές. Η πτώση των δυο μεγάλων κομμάτων σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά είναι η μόνη περίπτωση να ασχοληθούν σοβαρά με την ανανέωσή τους και να δούμε επιτέλους μια σοβαρή προοπτική ενόψει και των εθνικών εκλογών. Από συνθήματα έχουμε χορτάσει πλέον.
ReplyDelete@ dengi35
ReplyDeleteή να αλλάξουν πάλι τον εκλογικό νόμο να τους δίνει έξτρα μπόνους όταν αυτά πιάνουν πάτο - κάτω του 30%. Ο νόμος ΝΔ είναι το "υπόδειγμα".
αλλάζουμε ή βουλιάζουμε μάγκες. Όλοι. Εγώ, εσείς, εμείς, οι άλλοι. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω.
ReplyDeletedengi35 με την Αντιγόνη τη ΜΚΟ των Οικολόγων αλήθεια τι γίνεται; Με πιάνεις; Μη το ξευτιλίσουμε εντελώς το θέμα με γενικεύσεις.
@gmosios
ReplyDeleteΔεν νομίζω οτι γενικέυω, αντίθετα μίλησα πολύ συγκεκριμένα για το έγγραφο του νομικού συμβουλίου του κράτους που αναφέρεται στο γεγονός.
Όσο για την Αντιγόνη, εφόσον κατατεθούν οι σχετικές μηνύσεις και αποδειχτεί η οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση θα με βρείς απόλυτα σύμφωνο μαζί σου. Όλα στο φώς!
Ναι Γμοσιε έτσι είναι. Σε επίπεδο σλόγκαν η ατάκα έγραψε. Πολύ πιο κατανοητή από το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.
ReplyDeleteΣε επίπεδο ουσίας εγώ θέλω να δω τι θα γίνει με τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Εντάξει τα έσοδα, αλλά με την ουσιαστική μεταρρύθμιση κι εξυγίανση του? και μιλάμε για πόσες νομαρχίες και δήμους που είναι οι σημαίες του νταβά. Ένα σύστημα δημόσιας διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης πότε θα αναπτύξουμε? Πότε θα συνδεθεί ο δημόσιος τομέας με την παραγωγικότητα κι απόδοση του? Δε λέμε να γίνει πολυεθνική, αλλά κάτι ρε παιδί μου που να δείχει αποφασιστικότητα ελαχιστοποίησης του κόστους και μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας του.
Από τη μία πλευρά καλά κάνει και είναι κρυψίνος ο ΓΑΠ. Όποτε ήταν αφελής στο παρελθόν κι έλεγε σταράτα τις θέσεις, τσουπ, την επόμενη μέρα τις έκλεβε η ΝΔ και τις παρουσίαζε για δικές της. θυμάσαι το Ταμείο Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών? χαχαχα. Ταμείο ξεβρακώματος των νέων θα μπορούσαμε να πούμε.
μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που διαβάζω στο 2ο μισό; Άμα μπορούν καλώς αλλιώς τρεχαγυρευόπουλος.
ReplyDeleteΓια να αλλάξει η νοοτροπία θέλει πολυυυυυυύ χρόνο. Καλό είναι βέβαια κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά με τον άρχοντα του λαϊκισμού Κώστα Καραμανλή στην αντιπολίτευση δεν έχουμε ελπίδα. Δαγκωτό Μάντσεστερ, έτσι, και αλλιώς.
ReplyDeleteΑν μακροπρόθεσμα η αλλαγή νοοτροπίας είναι must, βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι κάτι κοντά σε αυτό που προτείνει ο Αστέρης Χουλιάρας στο www.newstime.gr:
http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=3152
για μένα δαγκωτό Οικολόγους αλλά η κουβέντα για siemens, αντιγόνες και γερμανούς δε μ' αρέσει. σκανδαλολογία ή μερικά λαμόγια να δίνουν τον τόνο και να σπιλώνουν παρατάξεις. Ως εδώ.
ReplyDeleteΚαλά ο πρωθυπουργός ήταν και πολύ άνετος έτσι; έτσι; έτσι;
@zouf
ReplyDeleteελπίζω ο χαρακτηρισμός "λαμόγιο" να μην ήταν για μένα.
Πάντως μιας κι εγώ άνοιξα το θέμα περί διαφθοράς σταματώ εδώ και υπόσχομαι να μην επανέλθω, αν και το θεωρώ κρίσιμο για την απαξίωση των θεσμών που βιώνουμε.
κατά τα λοιπά συμφωνούμε.
Όχι ρε Dengi35, μη μασάς. Το κεφάλαιο διαφθορά είναι τεράστιο. Απλά το οικειοποιήθηκε και το λοιδόρησε τόσο πολύ ο Καραμανλής, που ακόμα κι αυτό, όπως η λέξη ΠΑΣΟΚ, όταν αναφέρεται από το στόμα άλλου, έχει μια πολύ αρνητική χροιά στο μυαλό και στον αρχαικό εγκέφαλο των πολιτών (ωραία λέξη Παρμενίδη).
ReplyDeleteΠάντως δε νομίζω να εννοούσε εσένα η/ο zouf, αν ναι οφείλει εξηγήσεις. Μάλλον βλέπει πολύ τηλεόραση αυτές τις μέρες και τσατίζεται που έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα να φάνε τους ΟΠ. Ξεχάσαμε και την κρίση, ξεχάσαμε και το χρέος, ξεχάσαμε και την Ευρώπη την ίδια. Αρκεί να μη μας φάνε τις ψήφους οι ΟΠ, ε zouf?
το σύνθημα αυτό είναι πετυχημένο επικοινωνιακά αναμφίβολα.
ReplyDeleteΔυστυχώς όμως είναι και αμφίσημο, δηλ. ο Έλληνας μπορεί να το ερμηνεύσει ως "αλλάζουμε κόμμα" γιά να μη βουλιάξουμε, αντί να το ερμηνεύσει σωστά "αλλάζουμε μυαλά"
Κι εσείς G700 πέσατε στην παγίδα της περιπτωσιολογίας, τι έκανε ο ένας και ο άλλος, τι είπε ο ένας και τι ο άλλος.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ "παίζουν" με το ίδιο σύστημα, γι αυτό έχει δίκιο ο Gerasimos
Εδώ χρειάζεται υπέρβαση - αρκετό χρόνο έχουμε χάσει ως χώρα
ε όχι βρε dengi35 καμία σχέση εννοώ τα αληθινά λαμόγια που κάνουν ό,τι κάνουν και μετά βγαίνει σε όλους το όνομα
ReplyDeleteΤο σύνθημα είναι πολύ καλό. Αμφίσημο βεβαίως βεβαίως ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει. Για μένα αλλάζω σημαίνει ψηφίζω Οικολόγους-Πράσινους και δρω οικολογικά στην καθημερινή μου ζωή και βάζω προτεραιότητα το περιβάλλον
ReplyDelete"Η αλλαγή όμως θα επέλθει από ένα πολιτικό project..."
ReplyDeleteΤα τρέχοντα προβλήματα είναι ακριβώς αποτελέσματα πολιτικών projects του παρελθόντος. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα εάν προσπαθήσετε να λύσετε αυτά τα προβλήματα με περισσότερους πολιτικούς από όσους υπάρχουν ήδη.
Ο "ωχαδερφισμός" είναι άμεσο αποτέλεσμα της μεγάλης εξουσίας των πολιτικών και του κράτους. Σε μία χώρα στην οποία η ατομική ευθύνη/υπευθυνότητα είναι υψηλή, δεν υπάρχει ωχαδερφισμός. Αντιθέτως, σε μια χώρα στην οποία "ότι και να κάνεις δεν έχει αποτέλεσμα επειδή το κράτος θα τα κάνει θάλασσα", ο ωχαδερφισμός και η παραδοχή της προσωπικής ήττας θα κυριαρχούν.
Καλή ιδέα ήταν πάντα η ισχυρή και όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση (είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις τον ταμία του χωριού, παρά τον ταμία ενός τεράστιου υπουργείου). Αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίζεται από ισχυρές νοοτροπίες δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Ο κόσμος πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά σε τοπικά έργα και διαδικασίες (και όχι μόνο να ενδιαφέρεται για το τι κάνει ο τάδε ή δείνα υπουργός στην Αθήνα).
Θέμα νοοτροπίας λοιπόν... θέμα απεξάρτησης από τους Σουλτάνους (και τους "διανοούμενους") των Αθηνών ή και των Βρυξελλών.
Και οι νοοτροπίες, όπως λέει και ο notorious, δεν αλλάζουν γρήγορα. Συνήθως απαιτούνται 2-3 γενιές.
Και στο μεταξύ, η κατάσταση ίσως να χειροτερέψει κιόλας πριν καλυτερέψει. Η πλειοψηφία των νέων των 30 ετών σήμερα, εξακολουθεί να ονειρεύεται μη παραγωγικές θέσεις απασχόλησης (όχι "εργασίας", απλά απασχόλησης) στο δημόσιο.
Ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι στο παρελθόν.
Το γεγονός και μόνο ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να αναζητούν λύσεις - και πάλι, και πεισματικά - μέσω της ίδρυσης νέων πολιτικών φορέων, ή μέσω μιας "προβατο-οργανωμένης πολιτικής γενιάς", είναι απόδειξη ότι οι παλιές νοοτροπίες έχουν όχι μόνο παραμείνει, αλλά είναι και στολισμένες τώρα με μπλαζέ θεωρίες.
Αντί λοιπόν να πουν ορισμένοι "να κάνουμε ένα συνέδριο για τους τοπικούς ξενοδόχους και τουριστικούς επαγγελματίες για να βελτιώσουμε τα τουριστικά πράγματα στην περιοχή μας και να διαφημιστούμε, να δεσμευτούμε σε βελτιώσεις και να μετράμε τα αποτελέσματα", αρχίζουν και λένε "να φτιάξουμε πολιτικές που θα στοχεύουν..." κλπ κλπ. "και να λέμε ωραία και περίπλοκα λογάκια".
Παρόμοια με τα λάθη που κάνουν τώρα οι πανικόβλητοι Αμερικανοί: αντί να αυξήσουν την παραγωγικότητα, πάνε και προσλαμβάνουν 1 εκατομμύριο κόσμο (προσωρινούς υπαλλήλους) στη στατιστική υπηρεσία. Μάλιστα κύριε! Βρήκαμε τη λύση στο πρόβλημα της παραγωγικότητας: θα προσλάβουμε προσωρινούς υπαλλήλους για να μετρήσουμε να δούμε πόσοι είμαστε.
Κι άλλα τέτοια και ο δυτικός κόσμος θα πάψει να είναι ο "προνομιούχος" σε 10-15 χρόνια το πολύ.
ser εννοείται ότι είναι αμφίσημο, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά του. Και γι' αυτό θα λειτουργήσει πιο γόνιμα στην προεκλογική αντιπαράθεση.
ReplyDeleteΤι σημαίνει αλλάζω;
Αλλάζω για εμάς σημαίνει μια σειρά από πράγματα. Πρώτον δεν απέχω γιατί αυτό σημαίνει ότι είμαι άξιος της μοίρας μου κι ότι δεν αντιλαμβάνομαι ότι tailor cut πολιτικοί φορείς κατ'οίκον και κατ' άτομο δεν υπάρχουν. Δεύτερον, σημαίνει "καταψηφίζω κυβέρνηση και αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις" και επιλέγω από μια ευρεία γκάμα άλλων κομμάτων. Τρίτον, και πιο βασικό σημαίνει αλλάζω μυαλά και πιέζω να εφαρμοστούν πολιτικές, κωδικοποιημένα ας τις ονομάσουμε "γενεακής δικαιοσύνης" για να συνεννοηθούμε, όπως τις έχουμε περιγράψει πολλές φορές από τις στήλες αυτού του blog και όπως υπονοούνται στο σημερινό άρθρο.
Το κρίσιμο πάντως είναι το τελευταίο. Εκεί κρίνεται τελικά η αλλαγή και όχι στην κομματική εναλλαγή η οποία ελλείψει σωστών πολιτικών μπορεί να αποδειχτεί πουκάμισο αδειανό.
Βλέπω μερικοί από εσάς δεν έχετε πάει ακόμα παραλία χεχε
ReplyDeleteΤα τελευταία άρθρα σας είναι πολύ δυνατά. Όσον αφορά τις εκλογές, καλό είναι όλοι να ψηφίσουμε. Είναι το απόλυτο όπλο των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία. Εγώ θα έρθω από Αγγλία για να ψηφίσω. Έχω μερικούς μήνες τώρα που έφυγα από Ελλάδα γιατί τα πράγματα με τη δουλειά δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Χρωστάω στη χώρα μου στην ψήφο μου για αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής. Βέβαια οι ευρωεκλογές δε θα αλλάξουν δυστυχώς τίποτα, γιατί απ' ότι διαβάζω στα προγράμματα των κομμάτων, δεν επικρατεί πουθενά ατζέντα για Ευρώπη. Είναι όλα σε στυλ δημοψηφίσματος για το ποιος είναι ικανότερος να κυβερνήσεις. Ας είναι καλά η Αγγλία που παρά την κρίση ακόμα προσφέρει θέσεις εργασίας καλές και καλοπληρωμένες και απορροφά έστω μερικούς από εμάς. Χθες ανακοινώθηκαν επιτέλους τα πρώτα μέτρα - προτάσεις της Κομισιόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στον χρηματοοικονομικό τομέα. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν το έχει πιάσει το νόημα. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα πίσω. Έχουν οχυρωθεί όλοι πίσω από τα εθνικά συμφέροντα και τις εθνικές πολιτικές προστατευτισμού και διάσωσης των πολιτικών τους αξιωμάτων.
Κάποιον είχα διαβάσει πρόσφατα να μιλάει για γκρίζο μέλλον στην Ευρώπη. Απ' ότι φαίνεται πλην Ελλάδας η ΕΕ θα γεμίσει συντηρητικές πολιτικές πλειοψηφίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Κι ο Μπαρόζο πάει για δεύτερη πενταετία. Έχω την εντύπωση ότι πανευρωπαϊκά αλλάζουμε αλλά βουλιάζουμε.
Εύχομαι μόνο στη νέα γενιά να καταλάβει την ευθύνη που έχει για τη σημερινή κατάσταση και για τη στάση της που υποθηκεύει το μέλλον της και των παιδιών της. Στην Αγγλία η πλειονότητα της νεολαίας είναι πέρα βρέχει. Pop idol κι εκπτώσεις στα μαγαζιά λόγω κρίσης.
Νοτόριους, Λεφτέρη, έχετε δίκαιο. Θυμάμαι βέβαια τον ΓΑΠ να λέει κάποτε την κλασική ατάκα περί think global act local. Η βάση του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη παράδοση στο ρουσφέτι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ βέβαια ξεπέρασε παράδοση 20ετίας σε 3,5 μόλις χρονάκια. Είναι μεγάλο το στοίχημα αν ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ όντως θα αλλάξει και δε θα βουλιάξει το μέλλον της χώρας. Αλλιώς δε με βλέπω να γυρνάω ποτέ πίσω.
Γμόσιε, σε παραδέχομαι γιατί δεν κολλάς τη ρετσινιά του ΠΑΣΟΚοφόβου.
Λεφτέρη, όσο για το τελευταίο σχόλιο σου, διάβασε το ακόλουθο:
http://english.caijing.com.cn/2008-12-22/110041238.html
Είναι λίγο τεχνοκρατικό σε κάποια σημεία αλλά γενικά πολύ δυνατό άρθρο για κρίση και το μέλλον και τη θέση στην παγκόσμια οικονομική αρένα των Ασιατικών χωρών.
Και φυσικά ισχύει κι αυτό που λέει ο Λευτέρης. Πάμπολλες αλλαγές ξεκινάνε από τον καθένα ατομικά και προσωπικά ή συλλογικά στην κοινωνία των πολιτών και δε χρειάζεται να φτιάχνουμε συνέχεια κόμματα ή να παίζουμε τα ρέστα μας στον πολιτικό βολονταρισμό.
ReplyDeleteΣούπα το debate λόγω των ερωτήσεων. Είναι δυνατόν να μην κάνουν μία ερώτηση για την Ευρώπη και να θάψουν την οικονομική κρίση εντελώς;
ReplyDeleteg700
ReplyDeleteδυστυχώς δεν προλαβαίνω να απαντήσω πριν την επόμενη βδομάδα διότι σε 2 ώρες πρέπει να είμαι στο αεροδρόμιο
τα πράγματα στη θεωρία άκούγονται απλά όμως στην πράξη όπως λεει και ο Λευτέρης είναι αλλιώς
θα τα πούμε απο βδομάδα
Γεια σας παιδιά
ReplyDeleteΔιαβάζω το μπλογκ εδώ και κάποιο καιρό τώρα και θεωρώ ότι από ενέργειες σαν αυτή ίσως μπορέσει η κοινωνία μας κάποτε να ξυπνήσει και να διεκδικήσει αυτά που θα πρεπε να ναι αυτονόητα. Θα ήθελα να σας πω ένα μπράβο για αυτήν την υπομονετική σας προσπάθεια.
Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα... Ίσως να έβρισκα ωραίο αυτό το σύνθημα αν το άκουγα από άλλα χείλη. Δεν με πείθει όμως γιατί καταρχήν δεν βλέπω να έχουν αλλάξει αυτοί που το λένε. Πως θα μπορούσα να περιμένω την αλλαγή από ένα κόμμα που προσπαθεί να με πείσει ότι το σημερινο χάλι οφείλεται μόνο σε 5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ και ότι μέχρι το 2004 η Ελλάδα ήταν ένας παράδεισος? Πως να περιμένω αλλαγή όταν δεν αναγνωρίζουν το τεράστιο κακό που έχουν κάνει στον τόπο με τα δανεικά που μοίρασαν και θα πληρώνει η γενιά μας, το προηγούμενο που δημιούργησαν με όλα αυτά? Πως να πειστώ ότι έχουν αλλάξει?
Πράγματι πρέπει να αλλάξουμε αλλιώς θα βουλιάξουμε. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει απο κάθε έναν απο εμάς. Να δείξουμε στα κόμματα εξουσίας ότι δεν σηκώνουμε άλλη κοροιδία, ότι δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς που μας δίνουν χάντρες και τους προσκυναμε. Οτι καταλαβαίνουμε πότε λαϊκίζουν και δεν τσιμπάμε πια.
Μας το έστειλαν και το αναδημοσιεύουμε.
ReplyDeleteΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΗ Μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας πραγματοποιεί την εκστρατεία «ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ» με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με το θέμα των ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου 2009.
Στα πλαίσια της εκστρατείας «πάρε θέση» διοργανώνονται ποικίλες δράσεις ενημέρωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ρόδο.
Επίσης από τις 27 μέχρι τις 29 πραγματοποιείται το συνέδριο "Ευρωεκλογές 2009- Νέοι Ευρώ-ορίζοντες" στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευτείτε το site της εκστρατείας www.parethesi.gr ή να επικοινωνήσετε στο 6976029292 ή στο communication@elix.org.gr
Ντόρα Βουγιούκα
Υπεύθυνη Προβολής και Επικοινωνίας
"ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας"
Βερανζέρου 15, ΤΚ-10677 Αθήνα-Ελλάδα
τηλέφωνο: ++30 210 38 25 506,
φαξ: ++30 210 38 14 682
web: www.elix.org.gr
Του Πασχάλη Αγανίδη
ReplyDeleteΑλλάζουμε ή Βουλιάζουμε;
"Η έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ALCO, έδειξε ότι τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε η ερωτική επιθυμία στο 62% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ μειώθηκε η ερωτική επιθυμία στο 51% των ψηφοφόρων της Ν.Δ."
ReplyDeleteΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29-05-09
power is an aphrodisiac ναι κι εγώ τη διάβασα προσοχή μη μας *σουν όλους
ReplyDeleteφαντάζομαι το δράμα που περνάνε οι Ολυμπιακοί στο μπάσκετ...
ReplyDeleteΜεγαλύτερο μέρος για τη σούπα του ντιμπέιτ φέρουν οι δημοσιογράφοι πλην Σρόιτερ. Συμφωνώ με ζουφ
Πλάκα έχει η έρευνα normad
ReplyDeletegerasime, δεν έχεις άδικο
ody, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
ser, περιμένουμε την επιστροφή
rat, που χάθηκες τόσο καιρό;
Το ντιμπέιτ είχε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης.Γιουροβιζιονικά. 85% τηλεθέαση. 3,5 εκατ. τηλεθεατές! Φοβερό νούμερο! Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν θα απέχουν εύκολα απο τις εκλογές.
ReplyDeleteΕίμαστε άλλωστε και η μόνη Ευρωπαική χώρα που έκανε ντιμπέιτ.Μπράβο για τη πρωτιά μας.Αυτό είναι στα θετικα της πολιτικής μας κουλτούρας.Η συμμετοχή είναι στοιχείο υγείας της Δημοκρατίας.
Ενημερωτικά για όποιον ενδιαφέρεται.
ReplyDeleteΣτο 3ο τεύχος του Post Media η Γεωργία Οικονομοπούλου παίρνει την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη απ’ τον ψυχολόγο Oliver James, Βρετανό συγγραφέα του βιβλίου Affluenza ο οποίος υποστηρίζει ότι εδώ και καιρό έχει προσβάλλει τον αναπτυγμένο κόσμο μια επιδημία, με πολύ περισσότερα θύματα από εκείνα της γρίπης των χοίρων. Η επιδημία αυτή οφείλεται στον Ιό της Αφθονίας, ονομάζεται Αφθονίτιδα, και διαβρώνει την ψυχή των πολιτών κάνοντάς τους μηχανές που αναζητούν το χρήμα, τα καταναλωτικά αγαθά και τη φήμη.
Περισσότερα στο Post Media
Αφθονίτιδα. pizza, μπύρα και debate και γκρίνια για την άτιμη την κενωνία
ReplyDeleteOι πολιτικοί αρχηγοί έδοσαν απαντήσεις σε όλα όσα ερωτήθηκαν.Ευγενικά και πολιτισμένα.Απορώ με τη γκρίνια μας.
ReplyDeleteΟ Αλέκος και η Αλέκα με την χλωμή και άνευρη παρουσία τους σηματοδοτήσανε το δράμα της παραδοσιακής Αριστεράς και την αναμενόμενη ήττα της.Ο δικομματισμός θα θριαμβεύσει.
H Ανανεωτική Αριστερά πέθανε πρωτού πεθάνει ο Παπαγιαννάκης.Νεκροθάφτης ο ΣΥΡΙΖΑ.
ReplyDelete"Το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του,διότι δεν είναι επιχείρηση"
ReplyDeleteΑλέκα,ντιμπέιτ.
Υπάρχει μεγαλύτερη αυτοπροβοκάτσια από αυτό;
Στην Ελλάδα μπορούν να ελέγχονται οι πάντες, πλήν ΚΚΕ.
Ναι Παρμενίδη τώρα σκεφτόμουνα ότι η στάση ειδικά του Αλέκου θύμιζε φοβισμένο ή απογοητευμένο / ηττημένο άνθρωπο χθες. Έβγαζε μια πικρία προς τους δημοσιογράφους που μόνο όταν έχεις πάρει την κάτω βόλτα δικαιολογείται. Του αναγνωρίζω όμως το γεγονός ότι εύστοχα προσπάθησε να προκαλέσει τον πρωθυπουργό.
ReplyDeleteΟι δημοσιογράφοι ήταν πολύ κακοί στην πλειονότητα τους. Είχαν την ευκαιρία να κάνουν 10 καλές ερωτήσεις. Σήμερα διάβασα το δελτίο τύπου της ΦΣ που το είπε πολύ ωραία:
"Debate πολιτικής ανεπάρκειας και απουσίας ευρωπαϊκού οράματος .....
Από την σημερινή συζήτηση απουσίαζαν τα ευρωπαϊκά ζητήματα που αφορούν την χώρα μας, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης."
Ας είναι καλά το newstime που ανακάλυψα από το μπλογκ σας και είδα live από Αγγλία το ντιπέιτ.
G700 nice to be back.
Affluenza = Αφθονίτιδα
Ναι είχαμε μιλήσει για το φαινόμενο ξανά στο μπλογκ, για τον James της Αγγλίας και για τους new age marxists στην Αμερική. Μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης.
Ody, θα πάρει καιρό πολύ για τα κοινωνικά ρεύματα και τάσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα να διαμορφωθούν σε συμπαγείς πολιτικές τάσεις και να εκπροσωπηθούν επαρκώς στην πολιτική σκηνή. Υπομονή και συμμετοχή.
Το ΒΗΜΑ ανήρτησε στις 8.20 -πριν το ντιμπέιτ-δημοσκοπικά αποτελέσματα που υποτίθεται ότι στηρίζονταν σε έρευνα που έγινε μετά το ντιμπέιτ.Παναγιά μου αθλιότητα.
ReplyDeleteμεγαλη αθλιότητα και το κοιτούσα να δεις και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δε συμφωνώ με αξιολόγηση Αλαβάνου. Ήταν καλός. Η Παραρήγα ήταν ρόμπα αλλά μήπως αυτή φταίει αφού τη θέση του ΚΚ εκφράζει έλεγχος μόνο για τους άλλους.
ReplyDeleteΑν και πληκτρολογούμε εξ αποστάσεως, η μικροαστίλα μας πνίγει τα ρουθούνια!
ReplyDeleteΚαλώς τον κλέφτ.
ReplyDelete-"Μαμά, μαμά, το παιζάκι αυτό έχει το ίδιο αυτικινητάκι μ' εμένα!".
ReplyDelete-"Πόσες φορές σου έχω πει να μη σε νοιάζει τι κάνουν τα αλητάκια;".
Θεματοφύλακες της αριστεροσύνης, σε παρακαλώ Παρμενίδη.
ReplyDeleteΌσο για διάλογο κάθε φορά που θα κάνεις το λάθος να ανοίξεις διάλογο αυτοί θα το βάζουν στα πόδια. Δυστυχώς η αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι συνώνυμη της προόδου. Είναι μονοπώλιο συγκεκριμένων κομμάτων.
ok KLeftρόνι.
ReplyDeleteε ρε νορμαδ, σε είπα και παρμενίδη. Σόρυ και στους δύο.
ReplyDeleteΑλήθεια παρμενίδη αυτό που είπες για το βήμα είναι αλήθεια?
@notorius
ReplyDeleteΗ πηγή είναι η εκπομπή «Σεμνά & Ταπεινά»
με τους Δημήτρη Πετρόπουλο & Γιώργο Κακούση, 13-15, ραδιόφωνο του Αλφα 98,9.
Ψάξε στη χθεσινή ηλεκτρονική σελίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ".Εκεί έχει την ώρα 8.20. Αλλά νομίζω ότι το απέσειρε μετά το κράξιμο.
Όταν το στριμώχνεις, το "προοδευτικό" συνονθύλευμα βρίσκει ένα σωρό προφάσεις για να αποφύγει την αντιπαράθεση.
ReplyDeleteΑλλά φυσικά, μετά λένε: "αυτοί το βάζουν στα πόδια"!
Η πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας ήταν πάντα το αγαπημένο τους καταφύγιο...
"Debate: πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους πολιτικούς αρχηγούς;
ReplyDeleteΠέμπτη 28 Μαΐου 2009 [ 20:18 ] "
Το έχει ακόμα αδιόρθωτο.
Re: La petit bourgeoisie qui boit du champagne (cair)
ReplyDeleteΓιατί βρε φτύνετε εκεί που πίνετε;
(My comment above was obviously directed at LeftG700)
ReplyDelete@Ventriloquist,
ReplyDeleteUnfortunately, we have a very poor knowledge of French. Would you be kind enough to translate your comment?
See you around.
La petit bourgeoisie qui boit du champagne = βλακώδες γαλλικό τραγούδι (και αστείο;) που έτυχε να ξέρω
ReplyDeletebois de la champagne (cair) = πίνω σαμπάνια (μάρκας cair)
Petit bourgeois = μικροαστός
(you could google stuff, you know, it's very easy)
Κακώς ισχυρίζεστε ότι σας βρωμάνε. Είναι η ομάδα που η αριστερά στην Ελλάδα de facto υπερασπίζεται.
La petite bourgeoisie (...)
ReplyDeleteΑγαπήστε τους ανθρώπους περισσότερο από τις ιδεολογίες.
ReplyDeleteΌλες οι καταστροφές στην Ευρώπη έχουν συμβεί επειδή πολλοί αγαπάνε τις ιδεολογίες και δεν ενδιαφέρονται για τους ίδιους τους ανθρώπους.
@ Νormad
ReplyDeleteΔεν παίζεσαι.... :)
@Ventriloquist,
ReplyDeleteΠοτέ δεν είπαμε ότι "μας βρωμάνε". Είπαμε ότι "μας πνίγει τα ρουθούνια". Το σχόλιό μας ήταν πολιτικό και όχι απαξίωση και μάλιστα τέτοιου "επιπέδου" κατά προσώπων. Σε αντιλήψεις αναφερόμαστε. Δεν βγήκαμε στο net για να μιλάμε για "βρωμιάρηδες"...
Πού στηρίζεις την άποψή σου ότι η Αριστερά στην Ελλάδα υποστηρίζει τους μικροαστούς; Ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
Τα λέμε.
Κι εγώ τις αντιλήψεις εννοούσα.
ReplyDelete@ cleft
ReplyDelete"Σε αντιλήψεις αναφερόμαστε"
Δηλαδή "cleft" εννοείς το κλέψιμο του ονόματος των g700.Καλές αντιλήψεις.
"Οπως υποστηρίζει η Elke Weber, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κολάμπια, «η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, δηλαδή οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων δεν πρέπει να μας απασχολεί. Αν όμως αυτό που προκαλεί την κλιματική αλλαγή είναι πρωτίστως η ανθρώπινη συμπεριφορά, τότε η λύση ενδεχομένως να βρίσκεται ακριβώς στην αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς».
ReplyDeleteΣύμφωνα με τους γνωσιακούς ψυχολόγους, διαθέτουμε δύο νοητικά συστήματα για την εκτίμηση των κινδύνων: ένα αναλυτικό, που αξιολογεί τα οφέλη και τις απώλειες, και ένα εμπειρικό, που βασίζεται στην προσωπική εμπειρία. Από τα πειράματα της Weber προέκυψε ότι ο αναλυτικός μηχανισμός μάς αποτρέπει από το να κάνουμε μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Αυτό μεταφρασμένο σε περιβαλλοντικούς όρους σημαίνει ότι αποφεύγουμε να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη.* "
Απο τη σημερινη ελευθεροτυπια...
Παρμενιδη σκεφτηκα οτι θα σε ενδιαφερει...
Η καθηγητρια ψυχολογιας,παυλα,διοικησης επιχειρησεων(παντα μου αρεσαν αυτα τα δυο μαζι) λεει οτι ολοι φταιμε για την κλιματικη αλλαγη.
Ευτυχως Παρμενιδη λυθηκε κι αυτο το θεμα, η βιολογια και διαφορα μυστηριωδη κυκλωματα στον εγκεφαλο ειναι υπευθυνα για την κλιματικη αλλαγη!!!
Επιστροφη στη φυση Συμπολιτες!!!
ReplyDeleteΜΟυααααχαχαχαχαχαχα
@Neither logical Normad. Just politically immature,
ReplyDeleteΜη γίνεσαι Bασιλικότερος του Bασιλέως. Αναρωτήσου γιατί Eκείνος σιωπά...
Τα λέμε.
@γιουρι γκαγκάριν
ReplyDelete"Σύμφωνα με τους γνωσιακούς ψυχολόγους, διαθέτουμε δύο νοητικά συστήματα για την εκτίμηση των κινδύνων"
Δύο εγκεφάλους διαθέτουμε γιούρι,που μάλιστα τις περισσότερες φορές, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Ο παλαιοεγκέφαλος:ερπητικός+(λιμβικός=πρωτοθηλαστικός),ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών,που παράγει τα στοιχειακά και πρωτόγονα αισθήματα της ύπαρξης.
Ο νεοεγκέφαλος,ηλικίας χιλιάδων ετών, που παράγει τη σκέψη και τη νοητική λειτουργία.
Το λάθος είναι που νομίζουμε ότι κυριαρχεί ο νεοεγκέφαλος.Αυτή η πλάνη βρίσκεται πίσω απο κάθε behaviorist.Και όπως γνωρίζεις ο Μαρξισμός είναι μια καθαρά μπηχεβιοριστική θεωρία.
Αγαπητε μου Παρμενιδη, που δε ξερω γιατι, μου εισαι ο πλεον συμπαθης(μαλλον επιρροη του ρινεγκεφαλου θα ειναι) ακουσε με σε παρακαλω..
ReplyDeleteΕιναι πολυ ομορφη η νευροψυχολογια αλλα εσυ το εχεις παρακανει. Εχει τεραστια διαφορα το να κατανοουμε τις ανατομικες διαφορες και λειτουργιες του νευρικου συστηματος απο το να συνδεουμε κοινωνικα φαινομενα που συν τις αλλοις γινονται κατανοητα μεσω συμβολων με αρχαικες δομες του νευρικου συστηματος...
Ουτως η αλλως φανταζομαι καταλαβαινεις οτι το γονιδιωμα συμμετεχει στην κατασκευη καποιων κυκλωματων..Δεν συμμετεχουν ομως στην ενεργο αναπτυξη ολων..
Νομιζω ειναι φανερος ο εξυπνακισμος και η παγιδα που κρυβεται πισω απο κατι τετοιες "ερευνες"...Μιλαω για ενα ηλιθιο ρομαντισμο του τυπου "τι καταστροφικο πλασμα ειναι ο Ανθρωπος" ετσι γενικα και αφηρημενα!Αρεσουν σε καποιους κατι τετοια τραγικα αλλα μου φαινεται πως ειναι προδηλη η ελλειψη παιδειας πισω απο τον ενθουσιασμο και αυτη την ακριτη αμεση αντιστοιχηση
Επισης αυτο που λες,πως ο Μαρξισμος ειναι μια καθαρα μπιχεβιοριστικη θεωρια δεν το γνωριζω καθολου και εχω μαλιστα αντιδιαμετρικα διαφορετικη αντιληψη..Μαλλον αγγιζει το αισθημα του "ανηκειν" του ελλογου οντος μεσα στην ιστορια
ReplyDeleteΚαι το γεγονος ότι, εμπειρικά ,αντιδιαστέλλουμε το συναίσθημα απο τη λόγική, υποστηριζει τη δυαδικότητα του εγκεφάλου μας.Και με δεδομένη,εμπειρικά,τη δύναμη του συναισθήματος,η λογική-ο νεοεγκέφαλος- δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εργαλείο για την ικανοποίηση του ρινεγκέφαλου.
ReplyDeleteΟ Εγκέφαλός μας δεν είναι απλά δυαδικός,είναι σχιζοειδής.
Αυτές οι γνώσεις θα μας χρειαστούν τώρα που αναπτύσσονται οι "οικολογικές" ιδεολογίες.
Φισικός τρόπος ζωής σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στα αδέλφια μας τα φίδια,τα σκουλήκια,τα βατράχια,τις κατσαρίδες.
Ναι ναι βέβαιαααα. Δεν είναι καθόλου μικροαστική η αριστερά είναι απλά αστική αρχηγός της ο Αλέκος Αλαβάνος προσωποποίηση του αστού αριστερού με μεγάλη περιουσία. Άσε ρε κλεφτ καλά σε λέει ο νόρμαντ.
ReplyDeleteΟικολόγοι Πράσινοι δάγκωτό. Έβγαλε και αφίσσα η ΚΟΕ και βρίζει τους οικολόγους. Θα δούμε. Μια βδομάδα έμεινε.
Γκαγκάριν δώστε 1400 ευρώ βασικό στους υπαλλήλους του ΚΚΕ και μη τους παραμυθιάζεται με τον εθελοντισμό για το κόμμα να είστε συνεπείς μαρξιστές και όχι όπως μας βολεύει.
Για την ακριβεια το γεγονος της αντιδιαστολης συναισθηματος λογικης ειναι μια αυταπατη...Το ενα εξυπηρετει το αλλο και αυτο ειναι και καταγεγραμμενο στην ανατομια του εγκεφαλου.
ReplyDeletezouf
Μην ειστε λαικιστες ρε,μη τρελαινεστε..Δεν ειναι στοχος μας να δημιουργουμε οασεις μεσα στην ερημο
Kana goulag maybe comrade? Or just a zone where bourgeios laws like revenue control do not apply.
ReplyDeleteΙσως lebowski αλλα μην ανησυχεις, θα σας εχουμε ενα χωραφι να το καλλιεργειτε, να το καπνιζετε και να ξεχνιεστε...
ReplyDeletemakari kana xoarafaki tha itan polu super. Giati o lenin thimamai se goulag mas ebaze emas tous midenistes mazi me tous anarchikous ki o stalin mas estelne eksoria i mpam kai kato ektelesi. na kanete ena synedrio eksoria i ektelesi? In 1919 Joseph said: Death solves all problems no man no problem. What doea KK say on that?
ReplyDeleteΓράφει¨"Μην ειστε λαικιστες ρε,μη τρελαινεστε..Δεν ειναι στοχος μας να δημιουργουμε οασεις μεσα στην ερημο"
ReplyDeleteΠολύ βολικο...
Τότε τη κάθε συντεχνία που έχει δημιουργήσει την δική της όαση εις βάρος του κοινωνικου συνόλου θα συμπλήρωνα γιατι τη στηρίζετε με τόσο πάθος;
Άλλα βέβαια όταν τα χρήματα είναι τών άλλων είμαστε όλο θεωρείες οταν αφορά εμάς τότε λέμε τι να κάνουμε πρέπει να παίξουμε με τους όρους του συστήματος...αυτή η εν Ελλάδι αριστέρή υποκρισία δεν παλεύεται.