Tuesday, May 26, 2009

Οικολόγοι-Πράσινοι. "Σερφάροντας" στο κύμα της δημοσκοπικής ανόδου

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι «σερφάρουν» πάνω στο κύμα αγανάκτησης, και παράλληλα προσδοκίας των Ελλήνων πολιτών για αλλαγή. Ένα κύμα που δημιουργήθηκε 100 μέρες μετά τις εκλογές του 2007 από το φουσκωμένο ποτάμι της υποβόσκουσας απαξίωσης του πολιτικού μας συστήματος και το οποίο αρχικά καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπίστωση αυτή, διατυπωμένη βεβαίως με δικά μας λόγια, ανήκει στον Αντώνη Καφετζόπουλο, ο οποίος επιχείρησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής να εξηγήσει τη δημοσκοπική απογείωση του κόμματος με το οποίο είναι συμβολικά υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Πράγματι, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι (ΟΠ) βάλανε πλώρη για την Ευρωβουλή, χτυπώντας ακόμα και την τρίτη θέση με ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ το 5% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και διψήφια νούμερα. Τι συμβαίνει;

Οι ΟΠ, φαίνεται να εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή καλύτερα από κάθε άλλο πολιτικό φορέα, τη δυσφορία των πολιτών όχι απλώς για το δικομματισμό, αλλά για την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού μας συστήματος συνολικά, μέρος του οποίου αποτελούν και τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Αριστεράς. Εύλογα λοιπόν, οι ΟΠ έχουν βρεθεί δημοσκοπικά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού υποδοχέα του κύματος κοινωνικής διαμαρτυρίας, ακόμα και ως οιωνεί εναλλακτικού πόλου μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Οι συνθήκες τους ευνοούν. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και την οικολογία, η οποία γεννήθηκε ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση με τις ευλογίες και του νέου Αμερικανού προέδρου, κ. Ομπάμα, καταφέρνουν να απευθυνθούν με εξαιρετική ευστοχία στο συλλογικό φαντασιακό και να δημιουργήσουν ταυτίσεις και προσδοκίες πέρα και έξω από τα παραδοσιακά όρια του πολιτικού εκκρεμούς ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά. Όπως συνέβη με το ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο ανάμεσα στις εκλογές του 2007 και τα Δεκεμβριανά το 2008, διεκδικούν και έχουν κατορθώσει να κερδίσουν, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, τη σκυτάλη της εκπροσώπησης του εναλλακτικού αντισυστημικού πόλου του πολιτικού μας συστήματος.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό να δημιουργούν έντονες αντιπάθειες και να αποκτούν ορκισμένους εχθρούς, κυρίως στα μικρά κόμματα που διεκδικούν τη διεύρυνση της εκλογικής τους απήχησης. Από τα δεξιά βάλλονται για τις θέσεις τους στα εθνικά θέματα. Από τα αριστερά αμφισβητείται η προοδευτικότητά τους. Από το κέντρο τους κατηγορούν για μονοθεματική ατζέντα και μονοδιάστατη οπτική στα πολιτικά πράγματα. Από τον ευρύτερο χώρο της οικολογίας στηλιτεύεται το γεγονός ότι επιχειρούν να μονοπωλήσουν το οικολογικό κίνημα και να εκφράσουν κατά αποκλειστικότητα την οικολογική ευαισθησία στη χώρα.

Ψιλά γράμματα. Σ’ αυτή τη φάση, στο συλλογικό φαντασιακό οι Οικολόγοι-Πράσινοι αποτελούν μια αξιοπρεπή, χωρίς βαρίδια εναλλακτική επιλογή. Για την ακρίβεια δε χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να αποδείξουν ποιοι είναι. Επάνω τους προβάλλονται, έστω και με απλουστευτικό τρόπο, όλες οι ματαιώσεις και οι προσδοκίες του εκλογικού σώματος για ένα νέο πολιτικό σχήμα που δεν θα φέρει τις «αμαρτίες του παρελθόντος». Ως εκ τούτου, το πολιτικό «ξύλο» που συνόδευσε την αρχική πολιτική αμηχανία των μικρών κομμάτων, δε φαίνεται ικανό να αναχαιτίσει την είσοδο των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ίσως απλώς να περιστείλει την εκλογική τους δυναμική, κατεβάζοντάς τα ποσοστά τους σε φυσιολογικά για τα κυβικά τους επίπεδα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, άλλο είναι το μείζον. Ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι, σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία, αναδεικνύονται σε έναν σημαντικό πόλο συσπείρωσης ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς και αξιακούς ορίζοντες και αναζητάνε επίμονα πρωτότυπες και προωθητικές συνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η οικολογία και η πράσινη ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν τον κεντρικό ιστό πάνω στον οποίο θα γίνουν τέτοιες συνθέσεις. Χαριτολογώντας, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι ΟΠ σήμερα αποτελούν τη φωνή του απλού αγανακτισμένου με το πολιτικό σύστημα πολίτη που φωνάζει δυνατά «όχι άλλο κάρβουνο».

Προφανώς, η διάρκεια, η έκταση και το βάθος του φαινομένου των Οικολόγων-Πράσινων μένει να φανεί. Θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι η αποφυγή του οικολογικού λαϊκισμού και η επίδειξη ικανότητας να συνθέσουν ευρύτερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το εργασιακό (γενιά των 700 ευρώ, πρεκαριάτο, ανεργία και απασχόληση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας), μέσα από το πρίσμα της πράσινης ανάπτυξης. Σε ό,τι μας αφορά, θεωρούμε καταρχήν ελπιδοφόρο ότι τουλάχιστον, κάτι κινείται και λαμβάνει δυναμική πέρα από τα συνηθισμένα και τετριμμένα.

57 comments:

  1. Πράσινο στους Οικολόγους-Πράσινους. Δε χρειάζεται πολύ σκέψη.

    ReplyDelete
  2. Μέσω των οικολόγων πράσινων θέλω να στείλω τρία μηνύματα στην ευρωβουλή.

    1)ΝΑΙ στην πράσινη οικονομική ανάπτυξη, ΟΧΙ στο σημερινό οικονομικό και νομισματικό σύστημα, όσο θα παράγεται χρεωστικό χρήμα με αναλογία 9 προς 1 από τις εμπορικές τράπεζες το μέλλον της γης παραμένει αβέβαιο.

    2)Ναι σε μια ελεύθερη ευρωπαϊκή κοινότητα χωρίς σύνορα, όπου η εθνικότητα μας θα είναι φορέας του πολιτισμού μας, δικαίωμα στη ελεύθερη διακίνηση προσώπων από τρίτες χώρες της Ευρώπης και λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα.

    3)ΝΑΙ στην θέσπιση κανόνων διαγενεακής δικαιοσύνης.

    P.S. Ρε παιδιά ο κομφούκιος που χάθηκε?

    ReplyDelete
  3. Εύστοχο το κείμενό σας. Βλέποντας κανείς το χαμηλό επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που παραπέμπει σε άλλες εποχές(μεταφερόμενοι οπαδοί, αρνητική διαφήμιση, λαικίζοντα σλόγκαν κ.α.) καθώς και τα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν από καιρό απαξιώσει την πολιτική ζωή στη χώρα μας, θα ήταν ελπιδοφόρο ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στις επικείμενες ευρωεκλογές.
    Θα μπορέσουν οι Ο-Π να διαχειριστούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα απ'ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο νωρίτερα, την εμπιστοσύνη που -έστω δημοσκοπικά- φαίνεται να του δείχνει ένα σημαντικό μέρος των πολιτών;
    Αυτό είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή. Προσωπικά το ελπίζω και θα τους στηρίξω.Πράσινο στους πράσινους λοιπόν!

    ReplyDelete
  4. Μὲ ᾿γειὰ τὸ καινούργιο παλτό,
    νά ᾿σαι καλὰ νά… θυμάσαι τὸ παλιό.

    ReplyDelete
  5. Καλα το ειπες Normad

    Στην Ελλάδα θεοποιούμε τη μία μέρα αυτόν που σταυρώνουμε την επόμενη

    Οι οικολόγοι τόσα χρόνια ήταν μεταξύ φθοράς και ανυπαρξίας- τώρα έγιναν trendy

    "Οι Οικολόγοι-Πράσινοι «σερφάρουν» πάνω στο κύμα αγανάκτησης"- αυτή είναι η ουσία


    Εμένα δεν με εχουν πεισει- λόγος βερμπαλιστικός και θεωρητικός, χωρίς ουσία

    Και για να διαλύσω τις ψευδαισθήσεις ορισμένων- δείτε ποιοί επιχειρηματίες είναι μπλεγμενοι στα "πράσινα" της ενέργειας και αντε καλές βουτιές την 7η Ιουνίου

    ΥΓ- gmosie
    συμπαθείς οι ΦΣ, αλλά νομίζω τους λείπει η πυγμή
    Μην το παρεις τοις μετρητοίς, η αποψη είναι υπό διαμόρφωση ακόμη

    ReplyDelete
  6. Αν μας επιτρέπετε να κάνουμε κιεμείς ένα σχόλιο σχετικά με τους Ο-Π γιατί θεωρούμε ότι δέχονται άδικη κριτική από πολλές πλευρές.

    Θα μιλήσουμε για την δική μας εμπειρία. Η δουλειά που έχουν κάνει οι Ο-Π στην περίπτωση του Ασωπού, ποιοτικά δεν συγκρίνεται με κανένα από τα κόμματα της Βουλής. Τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με κορυφή βέβαια την ημερίδα στις Βρυξέλλες στην ευρωβουλή που κάλεσαν όχι μόνο ειδικούς επιστήμονες αλλά και τους απλούς πολίτες της περιοχής, βάζοντας ΌΛΑ τα έξοδα αυτοί.
    Ήμασταν εκεί και την ζήσαμε την δουλειά τους.

    Συγκρίνετε τώρα αυτή την ενέργεια και αυτή την επιστημονική ανάλυση:

    http://asopossos.wordpress.com/2009/05/04/%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84/

    ...με τις επισκέψεις "ενημέρωσης" της Παπαρήγα και τα "περιβαλλοντικά Γκουαντάναμο" που ξεφούρνιζε ο Τσίπρας μπροστά στις μπούκες με τα αποβλητα παρουσία καρκινοπαθών και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Για το ΠΑΣΟΚ, τι να πούμε; Άφαντο, ούτε καν επίσκεψη "ενημέρωσης" δεν αξιωθήκαμε να δούμε! Και μας μιλάν ΑΥΤΟΙ για πράσινη ανάπτυξη!

    G700, εύστοχη η ανάλυσή σας και συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα πορεία σας!

    ReplyDelete
  7. Hey there πατριωτάκια μου !
    After all, it seems that ΟΠ will manage to attract much of the frustration vote of those who will do take the trouble to vote. They will play in Greece the role they played elsewhere, especially in bi-partizan political settings, the vehicle of protest against ineffective and/or corrupt pilitical systems, and as such they should be wellcome. Greece is in desperate need of such vehicles.
    Although I have stopped following greek developments in the last 3 months, what I read lately about them, their people, and their positions, doesn't convince me. Not because their positions are wrong -quite the contrary-, but because I didn't see an analysis and a program wide and deep enough to show me they can deal with the failing system called Greece. Green development, yes, no doubt, but there's much more to that, and I didnt see convincing arguments on public debt, deficits, education, productivity, crime,competitiveness,corruption,
    and national security.
    Yet for the time being, and until such time comes (it'd better come sooner rather than later) that there will be a force able to provide an over-the-board alternative to the country's free fall, ΟΠ are and should be considered the best frustration vote outlet. And make no mistake, they may not be that force today, but they can easily be part of it tomorrow...

    ReplyDelete
  8. Μερικοί μην εξάπτεστε. Η G700 βάζει έναν ισορροπημένο προβληματισμό. Και πολύ σωστά εντοπίζει ότι δυνητικά οι ΟΠ μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτκό πόλο. Και προσωπικά λέω χίλιες φορές από το ΣΥΡΙΖΑ.

    Γιατί λέω μην εξάπτεστε μερικοί; Γιατί ΟΚ με τον Ασωπό, αλλά τώρα που θα κλείσουν οι πρώτες βιομηχανίες, γιατί η Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είχε φτιάξει υποδομές και γιατί δεν ήθελαν να πειράξουν τους αγρότες που είναι οι βασικοί ρυπαντές του υδροφόρου ορίζοντα και έτσι έγιναν οι εταιρείες οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και τώρα θα απολυθεί κόσμος τότε να δούμε τι θα συμβεί. Θα τους βρουν δουλειά οι Οικολόγοι και οι οργανώσεις ή ο Αλαφούζος του ΣΚΑΙ να ψήνουν καφέ στο κυλικείο και να φυτρώνουν δεντράκια. Μερικά πράγματα θέλουν προσοχή και περισυλλογή και ψάξιμο.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ που μερικοί εύκολα το χρησιμποιούν σα σάκο του μποξ για τα πάντα αποτελεί την κολώνα της πράσινης ανάπτυξης. Χωρίς ΠΑΣΟΚ πράσινη ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Καλό είναι όσοι εκφράζετε άποψη υπέρ των ΟΠ -και καλά κάνετε- να καβαλήσετε μεν το κύμα, αλλά όχι το καλάμι.

    Ανακεφαλαιώνω. Μακάρι να τα πάνε καλά οι ΟΠ. αα μην το ξεχάσω ser να το ρίξεις ΦΣ μη το σκέφτεσαι. Εγώ θα το ρίξω ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε όπως είχα πει και στον κομφούκιο είμαι ΠΑΣΟΚ. Πήγα από εδώ πήγα από εκεί, αλλά τώρα μ' αυτά που βλέπω θέλω να ρίξω μια π*πα στον Καραμανλή τον αλητάγκουρα που μας πουλάει φούμαρα. Κι ένα τελευταίο ΠΑΣΟΚ-ΟΠ πράσινη παράταξη.

    ΥΓ Νεολόγε για τα χρέη και τα ελλείμματα βέβαια άστο εκεί πάω πάσο.

    ReplyDelete
  9. good night to all my Felicity is waiting for me...

    ReplyDelete
  10. Έλεος σε λίγο θα αγοράσουμε και πράσινους δονητές για να αυνανίζουμε τη φαντασιοπληξία μας.

    Αυτό ως προς τους λάτρεις φυσιολάτρες απολιτίκ αρνούμενους να ανοίξουν μια εφημερίδα ή να ασχοληθούν πάνω από 5 λεπτά να ζυμώσουν πολιτική σκέψη, πρόταση και πρόγραμμα στιβαρών κομμάτων.

    Συμφωνώ με σερ και νορμαδ ως προς τα αρχικά σχόλια.

    Το άρθρο σπέσιαλ, οι Ο-Π θα ανέβουν κι άλλο στο μέλλον, η ατζέντα τους είναι πιο ξεκάθαρη από την κοινοβουλευτική αριστερά, αγγίζει καλύτερα τη φαντασία των βαριεστημένων πολιτών που άλλοτε για να ξεφύγουν από τις ευθύνες της πραγματικότητας διέφευγαν στην κάλπικη ουτοπία των φυλάκων της αριστεροσύνης. Και επί της ουσίας μάλλον φαίνεται ότι η προηγούμενη δράση τους, όπως είπε κι ένας σχολιαστής πριν, είναι περισσότερο υπαρκτή κι ακτιβιστική, όχι ρουσφετολογική.

    Πάντως το μεγάλο δίλημμα είναι ένα: ή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΓΑΠ ή βαρβαρότητα. H ΝΔ του Καραμανλή μπορούσε, αλλά προτίμησε να αράξει. Κρίμα, πολύ κρίμα, γιατί δεν έδωσε την ευκαιρία κάθαρσης κι ανανέωσης του πολιτικού συστήματος που χρειαζότανε η χώρα. Τώρα όμως κύριοι, και μάλιστα κύριοι νέοι, έρχεται η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γι' αυτό ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας κι ας διαχειριστούμε την ψήφο μας με υπευθυνότητα. Έχουμε γίνει οι ίδιοι παπαγαλάκια από την ανάποδη κι αισθανόμαστε ενοχές γιατί δε θέλουμε να παραδεχτούμε ότι από το άθλιο μίζερο και και και ΠΑΣΟΚ (αν δεν τα βάλουμε αυτά τα υποκοριστικά πριν την απαγορευμένη λέξη δεν αισθανόμαστε καλά ε?) ΔΕΝ υπάρχει άλλη λύση. Τέλος. Τους Δον Κιχώτηδες ας τους αφήσουμε για άλλες γενιές.

    ReplyDelete
  11. Μπαλαρίνος συνέντευξη σπέσιαλ στο www.newstime.gr :

    http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=3163
    ΄
    5 απαντήσεις έξω από τα δόντια. Και 7 κόμματα να τα πούνε έτσι δεν τα λένε ούτε τον επόμενο αιώνα.

    To site της newstime είναι πολύ καλό πάντως. Πρώτες εντυπώσεις πολύ καλές.

    ReplyDelete
  12. @Gμόσιος:
    Ειλικρινά φίλε μου δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Πέραν του ότι κάνεις λάθος για την ευθύνη των αγροτών (δεδομένου ότι δεν είναι τα νιτρικά και τα φωσφορικά το πρόβλημα στον Ασωπό, αλλά τα βαρέα μέταλλα), θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ακόμακ και χωρίς υποδομές αν οι βιομηχανίες λειτουργούσαν τους βιολογικούς (για τους οποίους έχουν πάρει επιδοτήσεις), δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν το κάνουν, λόγω αύξησης κόστους.

    Αν ακολουθήσεις το λινκ που παρέθεσα προηγουμένως, θα βρείς αναλυτικά πόσες οδηγίες της Ελληνικής και Ευρωπαικής νομοθεσίας παραβιάζονται. Τι περισυλογή χρειάζεται; Για να δούμε αν θα πρέπει να συνεχίζεται η ρύπανση και να τοξινώνεται με βαρέα μέταλα ο πλυθησμός της περιοχής (μαζί και οι αγρότες, μαζί και οι εργαζόμενοι); Απλά και μόνο για να μην θιγούν τα συμφέροντα μερικών (όχι όλων) βιομηχάνων;
    Συγνώμη που ξεφεύγουμε από το θέμα, αλλά μερικά πράγματα χρειάζονται απάντηση για να μην παραπληροφορείται ο κόσμος.

    ReplyDelete
  13. @notorious
    Τα ψευδοδιλήμματα στα οποία έχει στηριχτεί το δικομματικό μεταπολιτευτικό μας σύστημα ευτυχώς αγγίζουν ολοένα και λιγότερους πολίτες. Το ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα κινδυνεύουν να σημειώσουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά δεν μπορεί να είναι μόνο μόδα ή καπρίτσιο. Είναι φαινόμενο που έχει αιτίες. Και στην προκειμένη περίπτωση το να "διαχειριστούμε την ψήφο μας με υπευθυνότητα" κατά την άποψή μου ισοδυναμεί με το να σταματήσουμε να τους δίνουμε επ'απειρω ψήφο ανοχής.

    ReplyDelete
  14. @ dengi35

    Σεβαστή η άποψη σου και ενδιαφέρον μεγάλο έχει το οικολογικό κίνημα. Κάποια στιγμή μετά τις ευρωεκλογές θα συζητήσουμε επί της ουσίας και γι’ αυτό το θέμα, τι εννοούμε και τι καταλαβαίνουμε ο καθένας μας και το κάθε κόμμα. Εγώ είμαι υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης αυτού που οι G700 αποκαλούν οικολογική περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Υπέρ της θεσμοθέτησης Κοινοβουλευτικού Επίτροπου για το περιβάλλον, έναν «Πράσινο Συνήγορο» ή ένα «Συνήγορο των Μελλοντικών Γενεών», με δυνατότητα φραγμού σε νομοσχέδια που δε λαμβάνουν υπόψη την παραπάνω συνιστώσα.

    Αλλά, αρνούμαι να βάλω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο ίδιο κουτί, δεν απατώμαι. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ με το βάθος της καρδιάς μου γιατί πιστεύω στον ΓΑΠ. Η δική μου ευθύνη δε σταματά στην ψήφο αλλά ξεκινά με αυτή.

    ReplyDelete
  15. @notorious
    Συμφωνώ απόλυτα με τη συνταγματική κατοχύρωση και τον "Πράσινο Συνήγορο" και ειλικρινά ελπίζω να υπάρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση γύρω από αυτό το θέμα.
    Όσο για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αναμφίβολα δεν μπορούμε να βάλουμε τα 2 κόμματα στο ίδιο τσουβάλι, το ΠΑΣΟΚ παραμένει το βασικό πολιτικό όχημα στον χώρο της κεντρο-αριστεράς. Παρά τις καλές του προθέσεις όμως ο ΓΑΠ (τον οποίο στήριξα το 2004) δεν με έχει πείσει ότι μπορεί να φέρει την ανανέωση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το πολιτικό μας σύστημα και γι΄αυτο νομίζω ότι ένα γερό ταρακούνημα των μεγάλων θα έχει θετική επίδραση στά πολιτικά πράγματα. Θα έχει ενδιαφέρον να τα ξαναπούμε μετά τις ευρωεκλογές για να δούμε πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες τότε.

    ReplyDelete
  16. @ dengi35

    Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Πιστεύω ότι οι προσωπικές θέσεις του ΓΑΠ δεν ταυτίζονται με τις θέσεις του κόμματος. Στην ανάγκη για παραμονή στην εξουσία του κόμματος και στην εκλογική νίκη, το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης έχει θολώσει και πολλούς από εμάς έχει επίσης μπερδέψει. Παρ' όλα αυτά πάντα οι πολίτες ψηφίζουμε στην Ελλάδα περισσότερο με την ελπίδα, ή την απογοήτευση. Ελάχιστοι (αν υπάρχουν καν) θεωρώ είναι αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν με πλήρη συνείδηση και ζύγισμα των + - των κομματικών προγραμμάτων. Την ίδια ελπίδα είχα το 2004 για τον Κώστα Καραμανλή. Ήλπιζα ότι η δική του ΝΔ θα είναι το νέο κόμμα μεταρρυθμίσεων. Αποδείχτηκε ότι οι θεματοφύλακες της εξουσίας και της συντήρησης ήταν πολύ ισχυρότεροι από αυτόν. Γι' αυτό αναζητώ κι ελπίζω για μια εναλλακτική κυβερνητική λύση. Παρ' όλα αυτά, χαίρομαι που διαχωρίζουμε τους μεν από τους δε.

    Και θεωρώ ότι ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και ΟΠ είναι πολύ κοντά στις θέσεις τους για την πράσινη ανάπτυξη. Ευελπιστώ σε new age πολιτική συνεργασία με τα δύο αυτά κόμματα να θέτουν το παράδειγμα.

    ReplyDelete
  17. Notorious said: "Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ με το βάθος της καρδιάς μου γιατί πιστεύω στον ΓΑΠ."
    Καλυτερα να ψηφιζες με το βαθος του μυαλου σου, γιατι στις εκλογες δεν κρινονται πιστευω και ιδεολογιες αλλα τα συμφεροντα μας.
    Και το ΠΑΣΟΚ, δεν με εχει πεισει ακομα ο,τι σοβαρολογει, δεδομενου και του πολυ κακου παρελθοντος του.
    Τα παλια προσωπα ευτυχως εχουν εξαφανιστει και τα καινουργια ειναι τοσο αχρωμα και αοσμα που δεν μπορουν να δωσουν ενα στιγμα του τι ακριβως θα κανουν αν γινουν κυβερνηση.
    Η εντυπωση που μου δινουν και τα δυο μεγαλα κομματα ειναι ο,τι γενικα "αποφευγουν". Αποφευγουν να συγκρουστουν με τη "μαφια του δημοσιου", με τους "νταβαδες", ... κτλ.
    Το ερωτημα ειναι αν θελουν να το κανουν ή οχι.Και αν ναι εχουν την δυναμη; Μετα απο τοσα χρονια τρομερης διαφθορας, μηπως τους εχουν ηδη τυλιγμενους σε μια κολλα χαρτι και δεμενους χειροποδαρα;
    Για να δωσω ενα παραδειγμα για το τι ακριβως ειμαστε για τους πολιτικους και ποσο μας "σκεφτονται", θα μιλησω για τις παρανομες διαφημιστικες πινακιδες στους δρομους. Ολοι ξερουμε ποσο επικυνδυνες ειναι για την οδικη ασφαλεια και ποσοι συναθρωποι μας εχουν χασει την ζωη τους εξαιτιας τους, χωρια την τριτοκοσμικη αισθητικη που επιβαλλουν στις πολεις. Καμια κυβερνηση δεν τολμησε να τις πειραξει και ολες αποφευγουν και να αναφερθουν στο θεμα. Και μαλιστα τωρα στις εκλογες τις χρησιμοποιουν για τις δικες τους διαφημιστικες καμπανιες. Δηλαδη δεν πειραζει να σκοτωθουν και καμια δεκαρια, αρκει εμεις να κανουμε την δουλεια μας. Πως να πιστεψω τετοιους ανθρωπους;

    ReplyDelete
  18. @ asopossos

    οκ. Εμένα με ξενερώνει που από το ένα άκρο θα περάσουμε στο άλλο. Από τη ρύπανση με την ευλογία του κράτους και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο κλείσιμο βιομηχανιών επειδή "πιεζόμεθα" από το οικολογικό κίνημα και τον ΣΚΑΙ. Δηλαδή δεν μπορούμε να συνδυάσουμε ανάπτυξη με περιβάλλον; Εσείς στην ιστοσελίδα σας έχετε μια φωτογραφία από εκσυγχρονισμένα εργοστάσια στη Γερμανία και λέτε ότι από δίπλα το νερό πίνεται. Εδώ γιατί πρέπει να είμαστε των άκρων;

    Με ξενερώνει επίσης η εύκολη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης. Διότι οκ κι εγώ του έχω ρίξει όσα δε φαντάζεστε και δεν ξέρω κι αν ήρθαν ή δεν ήρθαν οι βουλευτές στον Ασωπό (ο Κουβέλης πάντως ασχολήθηκε απ' ότι διαβάζω), αλλά επαινείτε τους ΟΠ για την πράσινη, όταν οι μισοί από αυτούς δεν αναγνωρίζουν καν τον όρο ανάπτυξη και θα προτιμούσαν να κλείσουν οι μισές εταιρείες και να γυρίσουμε back to basics. Επιστροφή στη φύση.

    Λίγο μέτρο λοιπόν.

    Στα άλλα μεγάλα θέματα πχ χρέος, κράτος κλπ θεωρώ ότι ισχύει αυτό που λέει ο solaris κανείς μεγάλος δε θέλει να συγκρουστεί αλλά θέλει μήπως κανένας μικρός εκτός από τη ΦΙΣ που είναι στα κάγκελα και τους Δημοκρατικούς που τελικά δεν κατεβαίνουν;

    ReplyDelete
  19. Θέλω να σημειώσω δύο πράγματα:
    1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι (μιας και είμαι μέλος τους) έχουμε ολοκληρωμένη πολιτική και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Οικολογία.
    2. Είναι λίγο προσβλητικό να μας συγκρίνεις με τον Τσίπρα (όχι τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) μιας και αυτός είναι μία επικοινωνιακή φούσκα και για αυτό έσκασε άλλωστε...

    ReplyDelete
  20. @Gμόσιος:

    Φυσικά και μπορούμε να συνδυάσουμε ανάπτυξη με περιβάλλον! Αυτό υποστηρίζουμε κι εμείς. Δεν θέλουμε να κλείσουν τα εργοστάσια, θέλουμε να σταματήσουν να ρυπαίνουν, θέλουμε να γίνονται συχνοί και σωστοί έλεγχοι, θέλουμε να χρησιμοποιούνται οι νεώτερες τεχνολογίες, και τελικά θέλουμε να γίνουμε υπόδειγμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
    Αν διαβάσετε τις δημοσιεύσεις μας, ασκούμε κριτική σε όλα τα κόμματα όταν προσπαθούν να καπελώσουν τον αγώνα μας. Τι να την κάνουμε την δημοσιότητα που προσφέρουν οι δηλώσεις και οι επισκέψεις των κομμάτων όταν στο τελος κάθε φορά μπαίνουν οι ατάκες κάθε πολιτικής ιδεοληψίας; Δεν μας λείπουν τα λόγια, μας λείπουν οι πράξεις και πράξεις μέχρι τώρα, μόνο οι Ο-Π έχουν κάνει, χωρίς να διαθέτουν τα κεφάλαια και την δύναμη των άλλων κομμάτων. Έχουν γίνει καμμιά δεκαριά επερωτήσεις στην Βουλή και οι απαντήσεις είναι πανομοιότυπες, ενώ στην πραγματικότητα δεν γίνεται τίποτε ουσιαστικό. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε και να επαυξήσουμε την ανεξαρτησία μας από κόμματα, αλλά ξέρετε, υπάρχουν ευθύνες σε κόμματα για την υπάρχουσα κατάσταση. Εμείς είμαστε που "διαφημίσαμε¨την παρουσία των 2 ευρωβουλευτών στην ημερίδα μας, παρότι ο κ. Παπαστάμκος ήταν της ΝΔ και ήρθε για να μας πολεμήσει. Ήρθε όμως.

    Τι πρέπει να κάνουμε; Να σιγήσουμε; Αν φωτογραφίσουμε έναν υπαίτιο, αρχίζει ο μηχανισμός που μας χαρακτηρίζει ακραίους και "κομμουνιστές", ειδικά στην τοπική κοινωνία. Έχετε δει και ακούσει πολλούς κομμουνιστές να εκθειάζουν τεχνολογικές λύσεις (πχ το εργοστάσιο που είδατε κι εσείς) και να τα "χώνουν" σε όσους τα βάζουν με το "Κεφάλαιο" αγνοώντας τις ΕΔΒ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων; Αυτά είναι στο πρωτοσέλιδό μας τώρα, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Πέρα από ιδεολογίες, υπάρχει και η κοινή λογκή. Αυτήν επικαλούμαστε!

    ReplyDelete
  21. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει νερά, οι ΟΠ είναι εν δυνάμει αξιόπιστο αποκούμπι του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι ο Jeffrey και οι G700 να τους υποστηρίξουν.

    ReplyDelete
  22. @asopossos
    "...Πέρα από ιδεολογίες, υπάρχει και η κοινή λογική..."

    Επίτρεψέ με να διαφωνίσω.Δεν υπάρχει κοινή λογική.Υπάρχουν κοινές ή συγγενείς ιδεολογικές απόψεις ή ,έστω,συμφωνία σε κάποιες απαντήσεις, πάνω στα "ίδια και τα αυτά" ερωτήματα.

    ReplyDelete
  23. ΙωάννηςΚ, εάν αναφέρεσαι στο post, επισημαίνουμε ότι η σύγκριση γίνεται με το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και με τον Τσίπρα να γινόταν θεωρούμε ότι δεν θα ήταν καθόλου προσβλητική όπως λες, αλλά τιμητική και ενδεικτική του ότι οι ΟΠ αποκτούν θέαση στην κοινωνία.

    dengi35, συμφωνούμε ότι η διαχείριση της εμπιστοσύνης των πολιτών, που μέχρι τώρα είναι δημοσκοπική, είναι το μεγάλο στοίχημα για τους ΟΠ. Για να μη γίνουν πυροτέχνημα

    asopossos, η κοινή λογική εφόσον τις αποδίδεται ένα σαφές περιεχόμενο, είναι ευρωπαϊκή, ταυτίζεται με τον εξευρωπαϊσμό και συνδέεται με την ατζέντα των Ευρωπαίων Πράσινων είναι καλή πυξίδα για την πορεία των ΟΠ. Διαφορετικά όπως επισημαίνει και ο παρμενίδης δε λέει και τίποτα. Η επίκλησή της πολλές φορές δημιουργεί τον κίνδυνο να υποπέσει κάποιος σε έναν πλαδαρό πανσυλλεκτισμό.

    zouf, ΟΠ σκληρά όπως πάντα.

    gmosie, ξεπασοκιάστηκες και το ευχαριστήθηκες. Μήνες είχες; Αλλάζει το κλίμα εκεί στην Ιπποκράτους.

    ser, give ΦΙΣ a chance. Έχουν και πυγμή και θέληση.

    alesandro, ΝΑΙ στην θέσπιση κανόνων διαγενεακής δικαιοσύνης. ΠΑΝΤΑ.

    notorious, Συνήγορος των Μελλοντικών Γενεών = Green Ombudsman πάνω απ' όλα.

    ReplyDelete
  24. Εν αρχή ήν η Ερώτηση

    ReplyDelete
  25. Εγώ έχω τις απαντήσεις αλλά δεν ξέρω τις ερωτήσεις.

    ReplyDelete
  26. Το θεμα του Ασωπού δεν είναι τόσο απλό, ούτε είναι αλήθεια οι μπούρδες ότι οι κακοί βιομήχανοι δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς για να μην ανεβάσουν το κόστος.
    Αυτά είναι κουβέντα καφενείου.

    Η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες. Πέρα από την παντελή έλλειψη ελέγχου, τα λαδώματα σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο γιά να μην δημιουργήσουν προβλήματα εκ του μη οντος δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο ούτε κανόνες

    Νομίζω συμφωνείτε όλοι ότι αν το κράτος και οι φορείς του ήθελαν να επιβάλλουν ευνομία τότε δεν θα είμασταν σε αυτό το χάλι - που πήρε πάνω απο 20 χρόνια γιά να γίνει

    Όσον αφορά τους ΟΠ έχω μιά αντίρρηση- σήμερα είναι trendy και ο κόσμος τείνει προς αυτούς ως ψήφο διαμαρτυρίας. Πιστεύω ότι θα "περάσει η μπογιά τους"

    Θεωρώ ότι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ μπορούν αν θέλουν να "πρασινίσουν" τα αναπτυξιακά τους προγράμματα και μάλιστα ΠΙΟ ΠΕΙΣΤΙΚΑ.

    Δεν αρκεί μόνο το "θέλω" και το "να κανουμε" αλλά το "πως" και "με ποιά μέσα"

    ReplyDelete
  27. Well, thanks for nothing, Normad. We all know the answer. According to Deep Thought the answer is 42. BTW, do you always carry a towel with you?

    ReplyDelete
  28. Οικολογική(από υλικά ανακύκλωσης) ή συμβατική; Τί προτιμάς;

    ReplyDelete
  29. Now that everyone is jumping on the bandwagon of ΟΠ, I'd suggest hemp. Be careful if you bump into Lebowski, though, he'll try to smoke it. He's very confused (although no more than the Greek electorate, as far as I can see).

    ReplyDelete
  30. @ser

    Δεν συνηθίζουμε να λέμε μπούρδες.

    Μετά τις 5 το απόγευμα, κλείνουν οι βιολογικοί και αποσύρονται τα φίλτρα. Για το πρώτο έχουμε μερτυρίες, το δεύτερο είναι εύκολα διαπιστώσιμο από τον καθένα που περνά από την Εθνική και βλέπει τα φουγάρα πρωί και απόγευμα. Είναι τυχαίο ότι το ίδιο φουγάρο το πρωί δεν βγάζει σχεδόν τίποτε ενώ από το απόγευμα και μετά βγάζει κόκκινο καπνό; Όσοι ξέρουν, κόκκινος καπνός = οξείδια χαλκού.
    Μας απαξιώνεις χωρίς να γνωρίζεις. Λίγο προσοχή φίλε. Η πραγματικότητα στον Ασωπό, είναι χειρότερη από οποιαδήποτε ακρότητα που μπορεί να ακουστεί σε συζήτηση καφενείου. Για αυτό την λέμε "τραγωδία του Ασωπού".

    ReplyDelete
  31. ventriloquist psifizo prasino gia na fitrosei mayro. pfff aaa...giati me ton asopo fitrone fosforize

    ReplyDelete
  32. bebaia gia na min pareksigitho ego Ibiza tha eimai kai tha to rikso komma paralias sorry everyone

    ReplyDelete
  33. @asopossos
    απ αυτό που λες καταλαβαίνω ότι αναφέρεσαι σε ΜΙΑ συγκεκριμένη βιομηχανία

    Εκτός κι αν νομίζεις ότι μόνο μετά τις 5 υπάρχει πρόβλημα και ότι δεν ολιγωρούν οι αρμόδιοι

    και δεν νομίζω ότι απαξιώνω κάτι ή κάποιον λέγοντας:

    "Η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες. Πέρα από την παντελή έλλειψη ελέγχου, τα λαδώματα σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο γιά να μην δημιουργήσουν προβλήματα εκ του μη οντος δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο ούτε κανόνες

    Νομίζω συμφωνείτε όλοι ότι αν το κράτος και οι φορείς του ήθελαν να επιβάλλουν ευνομία τότε δεν θα είμασταν σε αυτό το χάλι - που πήρε πάνω απο 20 χρόνια γιά να γίνει"

    ReplyDelete
  34. @ser

    "ότι αναφέρεσαι σε ΜΙΑ συγκεκριμένη βιομηχανία"

    ένα παράδειγμα ήταν μόνο, πραγματικό μεν, αλλά παράδειγμα.


    Αυτό το θεωρούμε απαξίωση:

    "ούτε είναι αλήθεια οι μπούρδες ότι οι κακοί βιομήχανοι δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς για να μην ανεβάσουν το κόστος.
    Αυτά είναι κουβέντα καφενείου."


    Κανένα άλλο σχόλιο, γιατί αισθανόμαστε ότι κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας των G700. Στο δικό μας, ελεύθερα για να συνεχίσουμε τον διάλογο πανω σε αυτό το θέμα.

    ReplyDelete
  35. @ ser
    Μόνο ένα ακόμα:
    Οι πηγές μου είναι εδώ:

    http://sites.google.com/site/itapoinofyta/symmetechontes

    Ελπίζω να σε καλύπτουν.

    ReplyDelete
  36. τι σχέση έχουν οι 5-10 πονεμένες ψυχές που θα πάνε στην ευρωβουλή αν πάνε, με τα "προβλήματα" της γ700;;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  37. ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) said...

    Θέλω να σημειώσω δύο πράγματα:
    1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι (μιας και είμαι μέλος τους) έχουμε ολοκληρωμένη πολιτική και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Οικολογία.

    Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει την την πολιτική ατζέντα αυτού του κόμματος.
    Άλλο η οικολογία και η πράσινη ανάπτυξη, κι άλλο πράγμα η πολιτική συνολικά.
    Εδώ έχουμε να κάνουμε πλέον με επικίνδυνα πράγματα. Βάζουμε μια ταμπέλα πχ οικολογία, και πίσω από την οικολογία τοποθετούμε-κρύβουμε μια πολιτική ατζέντα για όλα τα θέματα.

    Το επικίνδυνο του πράγματος είναι ότι ο κόσμος φαίνεται πια πως δεν ψηφίζει με βάση την πολιτική ουσία, αλλά διαλέγει ετικέτα, κοιτάει απλά την ταμπέλα και επιλέγει. Και πως να το κάνει άλλωστε, o ορθολογισμός και η κριτική σκέψη έχουν εξομβελιστεί από την ελληνική πραγματικότητα.

    "zouf said...

    Πράσινο στους Οικολόγους-Πράσινους. Δε χρειάζεται πολύ σκέψη.May 26, 2009 5:02 PM"

    Η ψήφος των ελλήνων πολιτών δεν χρειάζεται πια την σκέψη. Αυτά τα δύο έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και καιρό.

    ReplyDelete
  38. Για όλα φταίει ο Αρχαικός εγκέφαλος(ο υπεύθυνος για τα συναιασθήματα), που εδώ και 3 εκατ. χρόνια δεν άλλαξε καθόλου.Και αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον μόλις 150 χιλ ετών Νεοεγκέφαλο( υπεύθυνος για τις γνωστικές λειτουργίες).

    ReplyDelete
  39. @vaggelas
    Είναι αλήθεια ότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει την πολιτική αυτού του κόμματος αλλά νομίζω ότι αυτο οφείλεται και στην υπο-εκπροσώπηση που είχαν οι ιδέες του χώρου της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας. Στην Ευρώπη, ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια διακριτή συνιστώσα του πολιτικού φάσματος με ισχυρή εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο. Στη χώρα μας το παράλογο κατά τη γνώμη μου εκλογικό σύστημα που έδινε σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ποσοστά της τάξης του 40-45% στα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να πετύχουν ισχυρές αυτοδυναμίες, δεν άφηνε το περιθώριο σε άλλους πολιτικούς χώρους να αναπτυχθούν και να "αναπνεύσουν" πολιτικά. Πιστεύω ότι η εκπροσώπηση των Πρασίνων στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και -μελλοντικά- μιας φιλελεύθερης συνιστώσας θα αποτελέσουν δείγματα ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα καθώς και σύγκλισης με τις πολιτικές εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    ReplyDelete
  40. Γιατί όλα περνούσαν από τον οδοστρωτήρα της Αριστεράς,πού τα σάρωνε αν δεν μπορούσε να τα ελέγξει.Η μεγάλη ηττημένη αυτών των εκλογών θα είναι η "Αριστερά" του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.Η ΥΠΕΡΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗ,σε επίπεδο ιδεών, της Αρχαικής Αριστεράς, είναι μία από τις βασικές στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος.
    Και οι Πράσινοι ανέλαβαν το ρόλο του καταλύτη της αποαριστεροποίησης της κοινωνίας.

    ReplyDelete
  41. Από την Αριστερά της ναφθλίνης,εννοείται.

    ReplyDelete
  42. Από το site των ΟΠ για το τι προτείνουν:

    "Τερματισμός των πειραμάτων σε ζώα στην ιατρική εκπαίδευση αλλά και στην έρευνα."

    Βεβαίως. Όχι έρευνα σε/με ζώα, βασική ή άλλη, καινούρια φάρμακα κατευθείαν σε ανθρώπους κτλ.

    Εγώ από την άλλη προτείνω (για να ξαλαφρώσει και λίγο το σύστημα υγείας, αλλά και για να βοηθηθεί η έρευνα) ψηφοφόροι των ΟΠ να ΜΗΝ λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία για την ανάπτυξή της στηρίχτηκε ή στηρίζεται σε πειράματα σε ζώα, αλλά και να προσφερθούν τα νέα φάρμακα να δοκιμάζονται πρώτα σε αυτούς χωρίς να περνάνε το στάδιο των ζώων.

    ReplyDelete
  43. Προτείνω, αντί να τρώμε τα κακόμοιρα τα ζώα-τί φταίνε αυτά;-να τρώμε οικολόγους.

    ReplyDelete
  44. @ Normad

    Ναι, ναι συμφωνώ κι εγώ.

    ReplyDelete
  45. Οι οικολόγοι είναι Lactovegetarians.Αλλά γάλα από σόγια όμως.Να μη βασανίζουμε τα ζώα αρμέγοντάς τα!

    ReplyDelete
  46. Το τέλος της Αριστεράς της Ναφθαλίνης.

    Σωστός ο Παρμενίδης!!

    ReplyDelete
  47. Mια λύση θα ήταν ο θηλασμός.Δεν ξέρω αν το προτείνουν αυτό στο site τους.

    ReplyDelete
  48. Από τον Lawrence Bloom, Chairman, World Economic Forum, Global Agenda Council on Urban Development, Davos :

    ‘I have seen the future, and it won’t work’. On our present trajectory Jack Krugman’s observation is chillingly accurate, as was recently confirmed in an MIT review of more than 10 different future scenarios, including those from the IPCC and Royal Dutch Shell. Of those, the MIT study concluded that Shell’s ‘Blueprints’ scenario resulted in the lowest realistically achievable CO2 emissions levels, because it was based on the implementation of advanced technologies and energy efficiency initiatives, and involved a highly effective collaboration between government, industry, international institutions, NGOs and academia. Even then, CO2 levels would stabilize at around 650ppm…yet 450ppm is currently accepted as the viable maximum.

    We now understand that at this level various serious trigger points and feedback loops start operating. Not least of these is the acidification of the oceans, causing them to become a net emitter of CO2 rather than a sink. These increasing CO2 levels then feed back into higher temperatures, accelerating both ice melt at the poles and the melting of tundra ice with its consequent release of methane.

    It is now clear that technology alone will not ensure our survival. Much more needs to be done. The Blueprints scenario gives us a five-year window. We must act now! In line with Einstein’s observation that ‘No problem can be resolved at the same level of awareness that created it’, it follows that only a world class ‘lifestyle behaviour change’ programme will overcome the challenge humanity is facing. It is highly probable that the biggest obstacle posed by the question we are here to address is the lack of public engagement and real commitment to carbon reduction. A major lifestyle behaviour change programme is the only vehicle that could take us through this next challenging period with a realistic prospect of minimizing its impacts.

    ReplyDelete
  49. Κανένας ποτέ δεν ψήφισε με το μυαλό του. Όποιος επικαλείται την ορθολογική επισκόπηση των κομματικών προγραμμάτων ως αποκλειστικό κίνητρο ψήφου, ή εξαπατάται, ή λέει ψέματα. Συμφωνώ με Νοτόριους ως προς αυτό.

    Αλλά ας μιλήσουμε ορθολογικά. Ποιο είναι πέρα από τη φαντασία το μεγαλύτερο διακύβευμα για την οικολογία και το περιβάλλον? Είναι ας πούμε η επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου? Αυτός που σκέφτεται ορθολογικά και ψηφίζει ορθολογικά, θα πρέπει αυτό το ερώτημα να το έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του και να έχει βρει τις λύσεις στο κόμμα που πρόκειται να υποστηρίξει.

    Συνεχίζω. Απαντάνε τα πράσινα και τα λοιπά κόμματα στο πώς ως κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιτύχουν μια μετάβαση σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα? Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο και τι δράσεις προτείνουν - και πώς τις ιεραρχούνε - για την επίτευξη αυτού του σκοπού? Πώς θα διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που θα πάρουν για την οικονομία και την ανάπτυξη δε θα υποθηκεύσουν την ποιότητα ζωής των νεότερων αλλά κυρίως των μελλοντικών γενεών?

    ReplyDelete
  50. Πολύ ενδιαφέρον θα είχε μια δημοσκόπηση με την ερώτηση που αυτοτοποθετούνται ιδεολογικά οι ψηφοφόροι των Ο-Π. Επιτρέψτε μου να κάνω την υπόθεση οτι άνω του 60% θα δήλωναν Αριστεροί.

    Η παραδοσιακή (πέραν του ΠΑΣΟΚ) νεοελληνική Αριστερά αναλώνεται σε ανεδαφικότητες και κλισέ περασμένων δεκαετιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και αυτή μέρος του συστήματος εξουσίας. Είναι φυσικό λοιπόν να χάνει το ηθικό της πλεονέκτημα στις καρδιές του κόσμου (στον "αρχαϊκό" εγκέφαλο που λέει ο parmenides). Αυτό το κενό έρχονται σήμερα να συμπληρώσουν οι Ο-Π. Έχουν μια πολύ σοβαρή και μετρημένη παρουσία στα ΜΜΕ, δεν αναλώνονται σε μονότονες επαναλήψεις του πόσο κακός είναι ο δικομματισμός, έχουν έμπρακτη παρουσία στην κοινωνία, έχουν πρόταση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δεν ξεκινούν τις μισές τους λέξεις με το πρόθεμα "αντι-", δεν ασχολούνται με το τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι.

    Όσο για την ΦΣ, την οποία παρακολουθώ εδώ και καιρό με πολύ ενδιαφέρον, συμφωνώ σχεδόν σε όλα όσα προτείνουν. Δε μπορώ όμως να ταυτιστώ με μια παράταξη που σε ολόκληρο το site τους δεν αναφέρει παρά μόνο 2 ή 3 φορές τη λέξη "αλληλεγγύη", σε αντίθεση με αυτό των Ο-Π που είναι πάνω απο 200!

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε μπροστά στα ηθικά, πολιτικά και νομοθετικά διλλήματα που θέτει το οικολογικό κίνημα, αν μιλάμε τελικά για μια δημοκρατία ή για ένα άλλο πολίτευμα που προϋποθέτει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη? Αν υποθέσουμε ότι οι δημοκρατίες μας έχουν βασιστεί στην ελευθερία και την κατανάλωση, πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις στάσεις ζωής όπως αναφέρει ο Bloom παραπάνω? Κι αν δεν μπορούμε, αν δε θέλουμε, να αναλάβουμε τις ατομικές μας ευθύνες, τότε ποιος θα αποφασίσει για εμάς και ποιος θα επιβάλει τη συλλογική μας ευθύνη στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πάντα θεσμού?

    Η δημοκρατία, τουλάχιστον στη Δύση, επικεντρώνεται στην ευημερία του ανθρώπου καταναλωτή. Αυτό είναι και το πρώτο και πιο θανάσιμο εμπόδιο για την πράσινη ουτοπία.

    Λέει ο Colin Challen, βουλευτής του Εργατικών της Αγγλίας:

    «I agree with Tony Giddens that we do not have a politics of climate change. There is mainstream politics based on GDP growth, which is well understood and barely needs articulating – it is received wisdom. With the ‘end of (ideological) history’ in 1990, capitalistic growth coupled with globalisation has led to a triumphalist period which at a parochial level could permit phrases like ‘an end to boom and bust’ to be taken seriously. Alternative visions were seen as distractions. The sustainable development model would serve to improve human wellbeing. That sustainable development model permeates …. EU approaches to climate change …. That stands in stark contrast to the almost unprecedented levels of debt incurred to recapitalise banks and restore confidence in the current economic model. It is as if the political imagination is a prisoner of its past and cannot see – or does not want to see – the contradictions on which it is based….»

    Άρα χρειαζόμαστε άμεσα κι έγκαιρα πολιτική μεταρρύθμιση, πριν χαθεί παντελώς ο ανθρώπινος έλεγχος στη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής. Μήπως οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος να πιέσουμε προς αυτή την κατάσταση?

    Και συνεχίζει ο Colin Challen:

    «Our system is predicated on the notion that elections can change things. Elections are the pre-programmed ‘transformative’ moments, although cynics of an anarchist bent will say ‘no matter who you vote for, the government always wins.’ The fact is, of course that elections have a lesser impact on our lives than politicians would like us to believe – the great, complex machinery of society does not change appearance all that much – although it would if we were to decarbonise at anything like the rate necessary to meet the …. suggested targets.

    Ranged against democratic change we have societal inertia, sectoral influences, vested interest, reaction and received wisdom, external pressures and inherited obligations to name but a few. In the light of all these influences, it is curious that our attachment to one democratic model (periodic voting) has been allowed to become the greatest barrier to a rapid transition to a low carbon economy.»

    ReplyDelete
  53. @ κυψελιώτης

    το περιβαλλοντικό κίνημα επιβάλει την αλλαγή από την έννοια αλληλεγγύη στην έννοια δικαιοσύνη.

    Όπως είπαν κι οι G700, Πράσινος Συνήγορος = Συνήγορος των Μελλοντικών Γενεών.

    Το περιβαλλοντικό κίνημα επίσης επιβάλει την αλλαγή στάσης ζωής. Σε μια δημογραφικά γηράσκουσα κοινωνία που έχει μεγαλώσει με άλλες αντιλήψεις κι άλλες συνήθειες, το στοίχημα καλείται να κερδίσει η νέα γενιά. Και ξεκινώντας από την υιοθέτηση ενός νέου καταναλωτικού μοντέλου στην καθημερινή μας ζωή.

    ReplyDelete
  54. @ Mesout

    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι επιστημονικό θέσφατο. Διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση επ αυτού χωρίς κανείς να μπορεί με βεβαιότητα να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Τα διάφορα κλιματικά μοντέλα που παίζουν εδώ και εκεί προβλέποντας διάφορα για το κλίμα, ανάλογα πάντα με τα στοιχεία που εισάγει κανείς σε αυτά τα μοντέλα αποτελούν απλά εικασίες, και δεν αποτελούν επιστημονικές αποδείξεις.

    Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι εδώ δε γνωρίζουνε (οι επιστήμονες) καλά καλά τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην δημιουργία νεφών, τον ήλιο κτλ.

    Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω, είναι πολύ ενδιαφέρον!

    Cosmic rays and climateμετά σύνδεσε το παραπάνω με την παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος:

    Sun Blamed for Warming of Earth and Other WorldsKαι βγάλε συμπέρασμα...

    ReplyDelete
  55. Το CErN προετοιμάζει ένα σχετικό πείραμα για τις σχέσεις κοσμικών ακτίνων και νεφών.

    ReplyDelete
  56. @ vaggelas

    Η σημερινή μορφή παραγωγής ενέργειας βασίζεται στην εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, που από τη μία πλευρά επιτρέπει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο, αλλά από την άλλη παράγει τεράστιες αρνητικές εξωτερικότητες στις νεότερες και μελλοντικές γενιές. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποσαφηνίσει ότι οι σημερινές ενεργειακές πολιτικές της γενιάς που κρατά αυτή τη στιγμή την εξουσία οδηγούν στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που - προσοχή, όχι δημιουργεί αλλά - επιδεινώνει το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου και αυξάνει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως. Ήδη αντιμετωπίζουμε μερικές από αυτές τις καταστροφικές συνέπειες, πχ την δημιουργία προσφύγων, φυσικών καταστροφών (πλημμύρες κλπ.) και συγκρούσεις.

    Όσον αφορά την ηθική διάσταση του προβλήματος και την εισαγωγή της έννοιας της δικαιοσύνης στον προβληματισμό, είναι αλήθεια ότι μόνο από τον 20ο αιώνα και μετά, οι μοντέρνες τεχνολογίες μας έδωσαν τη δυνατότητα αμετάκλητης μετατόπισης των συνεπειών της φθοράς του φυσικού αλλά και του κοινωνικού περιβάλλοντος στο μέλλον. Στις μέρες του Πλάτωνα και του Καντ, οι άνθρωποι δε μοιραζότανε τα ίδια προβλήματα αναφορικά με τις ανθρώπινες επεμβάσεις στο περιβάλλον όπως βιώνουμε σήμερα. Για το λόγο αυτό, δεν υπήρχε καμία ανάγκη στοχοθέτησης των θεωριών περί δικαιοσύνης έτσι ώστε να αυτές να μην περιορίζονται στο χρόνο και το χώρο. Σύμφωνα με τον Hans Jonas, το νέο πεδίο που οι άνθρωποι κατέκτησαν με την υψηλή τεχνολογία είναι ακόμα ένα κενό πεδίο για τις ηθικές υποχρεώσεις των ανθρώπων προς τις νέες και μελλοντικές γενιές. Η εισαγωγή της έννοιας της περιβαλλοντικής διαγενεακής δικαιοσύνης στη δημόσια ατζέντα μπορεί να προσφέρει γόνιμο έδαφος για την αλλαγή κατεύθυνσης και στάσεων ζωής.

    ReplyDelete
  57. Νυσάφι ποια με τα Ασιατικά trolls!

    ReplyDelete