Tuesday, May 19, 2009

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρωπαϊκή Ατζέντα

Του Π.Κ. Ιωακειμίδη*

Η πολιτική ζωή στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μπει στη λογική των ευρωεκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου. Αλλά έχει μπει με στρεβλό τρόπο καθώς φαίνεται ότι είναι «λογική ευρωεκλογών χωρίς Ευρώπη».

Και δυστυχώς αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές προβλέπεται ότι θα φτάσει στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 34% περίπου, με το 66% του εκλογικού σώματος να σκέπτεται να μην προσέλθει στις κάλπες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν πράγματι συμβεί αυτό, τότε θα αποτελέσει πλήγμα στην προσπάθεια προώθησης της υπερεθνικής δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ.

Η απονομιμοποίηση της ενοποιητικής διαδικασίας επομένως θα βαθύνει. Και αυτό σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε «περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη». Ακόμη, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού, η agenda των ευρωεκλογών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από την εθνική, εγχώρια θεματολογία με ελάχιστη έως μηδαμινή αναφορά στην Ευρώπη. Έτσι ο πολίτης δεν θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΕ πάνω σε δέσμη θεμάτων που αφορούν άμεσα την καθημερινότητά του και για τα οποία το Ευρωκοινοβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο ως συννομοθέτης μαζί με το Συμβούλιο.

Στο σημείο αυτό καταγράφεται μια κραυγαλέα αντίφαση: ενώ δηλαδή το Κοινοβούλιο έχει αναδειχτεί σε αποφασιστικό όργανο λήψης αποφάσεων, η ελκυστικότητά του στο εκλογικό σώμα βαίνει φθίνουσα. Για τη θλιβερή αυτή κατάσταση ευθύνονται πολλοί και πάντως το ίδιο το ΕΚ. Το τελευταίο έχει αποτύχει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά το έργο και το ρόλο του. Έτσι έχει αποτύχει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο σύστημα της Ένωσης και την ευρωπαϊκή κοινωνία μέσω των άμεσων εκλογών.

Η αποτυχία αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον τρόπο που το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το έργο του μέσω των εντελώς δυσανάγνωστων, φλύαρων ψηφισμάτων του (ορισμένοι φοιτητές/τριες γράφουν απείρως καλύτερα κείμενα). Οφείλεται επίσης στον τρόπο επιλογής και ανάδειξης των ευρωβουλευτών και σειρά από άλλους λόγους…

*Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο 50ο Ενημερωτικό Δελτίο για τις Ευρωπαϊκές Εξελίξεις που εκδίδει το Εργαστηρίο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής (ΕΕΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

7 comments:

  1. Το ευρωβαρόμετρο προβλέπει ότι μόνο το 30% των ψηφοφόρων θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πανευρωπαϊκά

    ReplyDelete
  2. Τραγικό έτσι; Στην Ελλάδα λέει ότι θα ψηφίσει το 49%. Στη Γερμανία το 43%. Στο Βέλγιο το 70%. Εμ βέβαια αφού τους ταΐζει η ΕΕ μπορούν να κάνουν διαφορετικά; Στην Πολωνία το χαμηλότερο ποσοστό 17%.

    ReplyDelete
  3. Θέλουμε την Ευρώπη του Πουπάκη και του Μπαρόζο;

    "Όσο για το «ποια Ευρώπη θέλουμε», αλήθεια ποια Ευρώπη θέλουμε ; Και τούτο διότι μέχρι σήμερα η Ευρώπη που θέλει η Νέα Δημοκρατία είναι η διακυβερνητική Ευρώπη, μακριά από την λεγόμενη «κοινοτική μέθοδο».
    Με άλλα λόγια, μια Ευρώπη στην οποία αποφασίζουν οι κυβερνήσεις και οι αρχηγοί τους. Και από αυτούς, οι κυβερνήσεις και οι αρχηγοί των μεγάλων και ισχυρών κρατών-μελών. Η Ν.Δ. εγκατέλειψε άγνωστο για ποιούς λόγους, την «κοινοτική μέθοδο» του Ζακ Ντελόρ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονταν ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη-μέλη, η οποία, με τη σειρά της προσπαθούσε πριν κατεβάσει μια πρόταση, να την ισορροπήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να αναγνωρίζονται λιγότερο ή περισσότερο μέσα σ’αυτή.
    Σήμερα, εδώ και πέντε χρόνια, Κομισιόν δεν υπάρχει ,η ίδια αυτοευνουχίστηκε πολιτικά, γιατί έτσι ο κ. Μπαρόζο θα μπορέσει να μην είναι ενοχλητικός στους μεγάλους και να διασφαλίσει μια ακόμη 5ετία στη θέση του προέδρου της"
    Δαράτος-NewsTime

    ReplyDelete
  4. «ποια Ευρώπη θέλουμε»

    Θέλουμε την Ευρώπη του Πουπάκη,
    θέλουμε την Ευρώπη του Χουντή.
    Θέλουμε την Ευρώπη του Παφίλη,
    θέλουμε μια Ευρώπη, πιό μουντή.

    ReplyDelete
  5. χα χα χα πολύ καλό το ποιηματάκι. Άμα είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε Μπάρόζο και Ρασμούσεν ας πούμε θα είχε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον το πράμα. Τώρα το σύνθημα να φύγει ο Μπαρόζο δε συγκινεί. Αυτό το ποιηματάκι να το στείλεις στα επιτελεία θα πιάσει τόπο

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. η συμμετοχή στις ευρωεκλογές προβλέπεται ότι θα φτάσει στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 34% περίπουΠάλι καλα! Προτιμώ να μη σκέφτομαι τι θα ψήφιζε το υπόλοιπο 66%.

    ReplyDelete