Friday, May 8, 2009

"Μισή δουλειά για να δουλέψουν όλοι"

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε από την Πράγα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν τη μείωση των ωρών εργασίας ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κύματος ανεργίας που πλήττει την Ευρώπη. Σημειωτέον, μόνο το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 620,000 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας, ενώ στους επόμενους 12 μήνες υπολογίζεται ότι 6,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η συνταγή γνωστή. Για μία ακόμη φορά επιχειρείται να συντηρηθεί το συνολικό επίπεδο της απασχόλησης μέσα από τη μαζική αύξηση της φτώχειας στην εργασία. Μισές δουλειές, μισοί μισθοί, μισές ζωές. Δεν χωράει αμφιβολία ότι πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα και πρέπει να αντιδράσουν για να μη χρεοκοπήσουν. Είναι όμως αυτό που προτείνει η ΕΕ η λύση στο πρόβλημα της διευρυνόμενης ανεργίας;

Διατηρούμε τεράστιες επιφυλάξεις. Γιατί; Διότι πρώτον, οι μισές δουλειές, εάν δεν συνοδευτούν από κάλυψη του χαμένου του εισοδήματος από το κοινωνικό κράτος, θα επιτείνουν το αρνητικό κλίμα και τις χαμηλές προσδοκίες και εν τέλει θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης στην οικονομία. Δεύτερον, το θέμα δεν είναι να διαχειριστούμε την κρίση και κατ’ επέκταση την ανεργία πρόχειρα και όπως-όπως, αλλά να βάλουμε βάσεις για να ξεκινήσει και πάλι η αναπτυξιακή διαδικασία.

Το θέλει αυτό η Ευρώπη; Φυσικά ναι. Το κάνει όμως; Απ` ότι βλέπουμε, όχι.

Η ΕΕ, δια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακολουθεί μεν επιθετική πολιτική ως προς τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά (στο 1% μειώθηκε χτες το επιτόκιο της ΕΚΤ). Παραμένει, όμως, λόγω της θεσμικής της αρχιτεκτονικής και του δόγματος της επεκτατικής σταθεροποίησης στην οικονομία(expansionary stabilization) με τα χαμηλά επιτόκια και τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες, φειδωλή ως προς όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Γεννάται λοιπόν το εξής ερώτημα. Πιστεύει κανείς ότι η οικονομία θα πάρει μπρος ρίχνοντας αφειδώς περισσότερο δανεικό χρήμα στην αγορά χωρίς συγκροτημένο σχέδιο με τη λογική να κλείσουν τρύπες και να ανακουφιστούν εκείνοι μόνο που μπορούν να ασκούν πίεση στους νομοθέτες, αφήνοντας τις πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι σε τομείς που πλήττονται, οι νέοι και οι γυναίκες στο έλεος της «μισο-εργασίας»;

Δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση στην κρίση χωρίς ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης με πόρους, συντονισμό και κεντρικούς στόχους. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατακερματισμένες δράσεις που αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοαναιρούνται, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, έχοντας μπροστά κρίσιμες εκλογικές μάχες, να προσπαθούν μικροπολιτικά και αποσπασματικά να καλύψουν προσωρινά το πρόβλημα.

Το βέβαιο είναι, ότι η απάντηση στη κρίση δεν είναι η περισσότερη φτώχεια για αυτούς που ήδη ήταν αποκομμένοι από το κύμα ανόδου της περασμένης δεκαετίας. Εάν αυτό καταλαβαίνουν οι ηγέτες μας, τότε έχουν ακόμα πολλά να μάθουν από την κρίση και τα κοινωνικά ξεσπάσματα που κάθε τρεις και λίγο αντιμετωπίζουμε.

25 comments:

  1. να χαιρόμαστε αυτούς που έχουμε και οδηγούν τις χώρες μας και την Ευρώπη.

    πιο λίγοι και από το τίποτα.

    δεν παραιτείται κανένας για την κρίση σαν τον Βερελή;

    ReplyDelete
  2. εσείς πριν 1 μήνα περίπου είχατε ένα εκπληκτικό άρθρο γιά την "Αυστριακή σχολή"

    Είτε έτσι είτε αλλιώς χαμένοι θα βγούν οι ίδιοι και εξηγούμαι.

    Λόγω κρίσης->απολύσεις->ανεργία->περιορισμός κατανάλωσης και πάει λέγοντας
    (ξεχάστε τις δημόσιες επενδύσεις λόγω χρέους. Άλλωστε σε χώρες όπως η Ελλάδα το ΠΔΕ μεταφράζεται σε δρόμους,βίλες,μίζες)

    Με περιορισμό του capacity οι ανωτέρω παραμένουν χαμένοι.

    Με τον πληθωρισμό της οικονομίας πάλι οι ανωτέρω χάνουν διότι ο πληθωρισμός χτυπά τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

    Η λύση είναι μία, είτε το θέλουμε είτε όχι - εθνικό stop loss.

    Να πάρουμε τη ζημιά μας, να καταλάβουμε ότι πρέπει τα πράγματα να αλλάξουν ΑΜΕΣΑ και γιά ΟΛΟΥΣ χωρίς εξαιρέσεις, να κλείσουμε τις τρύπες και να κοιτάξουμε μπροστά.

    Αρα τέρμα τα "κεκτημένα" και τα "προνόμια".

    Αλλιώς ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί -
    οι "πονηροί" θα την σκαπουλάρουν και οι πολλοί θα μπούν στο λούκι

    ReplyDelete
  3. Το ότι μπροστά σε μια τόσο μεγάλη κρίση προτείνονται τέτοια μέτρα δείχνει ότι το παρόν οικονομικό μοντέλο έχει εξαντληθεί. Εκτός αν επαναληφθεί το γνωστό σενάριο μετατροπής του νερού σε οίνο όπως έλεγε ο Ιωάννης για τον γάμο στην Κανά...

    Επειδή όμως εγώ δεν πιστεύω σε θαύματα βλέπω ότι έρχεται φτώχεια άνευ προηγουμένου μεταπολεμικά για τον δυτικό κόσμο.

    Όσο τα περιθώρια κέρδους πέφτουν τόσο θα αναζητείται η εύκολη λύση των μειώσεων του εργασιακού κόστους. Και όσο οι πολλοί έχουν λιγότερο εισόδημα τόσο ο φαύλος κύκλος της συρρίκνωσης της οικονομίας θα συνεχίζει.

    Ας κάτσουν αυτοί που έχουν στοιχειώδη λογική να σκεφτούν μόνοι τους.

    Με αυτά όμως που λένε αποδεικνύουν ότι δεν σκέφτονται.

    ReplyDelete
  4. Mονεταριστικη αντιληψη για κατι που θελει δημοσιονομικη στηριξη. Αν παραδεχτουμε ολοι οτι εχουμε τα μισα λεφτα, το ιδιο βιωτικο επιπεδο θα εχουμε. Μιση τιμη, μισος μισθος.

    Ολοκληρη ζωη ομως.

    ReplyDelete
  5. Ρε συ ser, είσαι σίγουρος πως τη σύνταξη αυτή της ανύπαντρης κόρης την παίρνουν και εργαζόμενες???
    Μου φαίνεται πολύ άκυρο.
    Στο περιβάλλον μου υπάρχουν ορφανές που είχαν πατέρα ΔΥ αλλά ποτέ δεν έχω ακούσει για τέτοιου είδους έσοδο.
    Μήπως πρόκειται μόνο για γυναίκες που είναι άνεργες κατά το θάνατο του πατέρα τους ή δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους?
    Αν ήταν έτσι, καμία κόρη ΔΥ η τραπεζικού δε θα παντρευόταν, σιγά μην το άφηναν να πάει χαμένο.
    Εγώ μόνο μία σιτεμένη στο χωριό μου που δεν έχει σηκώσει ποτέ τον κώλο της να δουλέψει ξέρω να ζει μ'αυτή τη σύνταξη.
    Και δεν είναι ανύπαντρη, είναι διαζευγμένη!

    Εχω επίσης να προσθέσω πως αν ισχύει αυτό το αίσχος πρέπει όντως η "σύνταξη" αυτή να κοπεί αμέσως από την "ανύπαντρη κορούλα" και να δωθεί στην παντρεμμένη άνεργη με δύο παιδιά κορούλα...

    ReplyDelete
  6. Σίγουρα το χρέος το δικό μας δε βοηθάει, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση. Δεν καταλαβαίνω πως θα βοηθήσει ένας μισός μισθός να τονωθεί η οικονομία.

    ReplyDelete
  7. Κι όμως patsiouri η σύνταξη άγαμης θυγατέρας ισχύει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ας δουλεύουν οι θυγατέρες έτσι... Άστα ξέρω δυο τρεις περιπτώσεις από πρώην ΔΕΚΟ. Στην Εμπορική ίσχυε μέχρι το 2006. Τραγικές καταστάσεις, όταν το ένα τέταρτο των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις των 400 ευρώ. Τώρα στο δημόσιο δεν ξέρω τι παίζει. Άρα φαντάσου τώρα να δουλεύεις σε μια βιομηχανία και να σου ζητάνε μισή δουλειά και παρακάτω να γίνεται πάρτυ

    ReplyDelete
  8. @patsiouri

    "Απίστευτο και όμως αληθινό!!! Ο Ελληνικό δημόσιο χορήγει συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων, τραπεζικών και στρατιωτικών!!!

    Για ποιο λόγο άραγε; Διότι αυτή η κατηγορία πολιτών είχαν τα μέσα να πιέσει και να εκβιάσει και να πάρει αυτό που θέλει:

    http://www.capital.gr/News.asp?id=729978

    «Πονοκέφαλος Νο. 2» αναμένεται να προκύψει για την κυβέρνηση από το Λουξεμβούργο, μετά την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το αργότερο έως τα μέσα του 2009 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να καταδικάσει την χώρα μας για μια ρύθμιση που ισχύει στο δημόσιο και στον τραπεζικό τομέα και αφορά την συνταξιοδότηση των άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και τραπεζικών υπαλλήλων.

    Πρόκειται την ουσία για μια διάταξη που ισχύει μόνο στην Ελλάδα εδώ και περίπου 30 χρόνια και αφορά επίσημα πάνω από 40.000 γυναίκες, οι όποιες λαμβάνουν την σύνταξη του πατέρα τους εφόσον παραμένουν ανύπανδρες. Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Τη σύνταξη αυτή τη λαμβάνουν ακόμα και γυναίκες οι όποιες έχουν εισόδημα από άλλες πήγες, όπως για παράδειγμα από μισθούς ή από άλλες συντάξεις. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα γυναίκες οι όποιες εργάστηκαν στο δημόσιο τομέα για 15-20 χρόνια και κατόπιν συνταξιοδοτήθηκαν στα 40 τους χρόνια με συντάξεις από την εργασία τους από 800 έως 1.000 ευρώ. Με την προσθήκη όμως της σύνταξης του πατρός τους, αυτή την στιγμή έχουν συνολικές αποδοχές περίπου 2.000 ευρώ.

    Το κόστος για το δημόσιο μόνο για τις συντάξεις αυτές είναι τεράστιο και υπερβαίνει τα 550.000.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι η μέση σύνταξη κυμαίνεται μεταξύ 1.000-1.200 ευρώ μηνιαίως.

    Είναι πραγματικά απίστευτο την στιγμή που υπάρχουν νέοι που δουλεύουν από το πρωί έως το βραδύ και παίρνουν €700 τον μήνα, να έχουμε τις άγαμες θυγατέρες να εισπράττουν 1000 έως 2000 τον μήνα από το δημόσιο!!

    Είμαι απίστευτα εξοργισμένος!!

    Μου φαίνετε αδιανόητο ότι ο μέσος Έλληνας δεν νοιάζεται για αυτή την αδικία!! Θα μπορούσα κάπως να το δεχτώ αν αυτός ο νόμος συμπεριλάμβανε όλες τις ανύπαντρες θυγατέρες της Ελλάδος. Γιατί όμως να ισχύει μόνο για τους τραπεζικούς, στρατιωτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους;

    Τις υπόλοιπες ανύπαντρες θυγατέρες δεν τις γέννησε μάνα;

    Και μετά θέλουν ορισμένοι να μου πουν ότι έχουμε κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου και ότι θέλουν να προφυλάξουν την κοινωνική ασφάλιση!!

    Το μόνο που ορισμένοι θέλουν να προφυλάξουν είναι τις τσέπες τους και να ροφάνε το μεδούλι σας για να περνάνε αυτοί καλά. Όσοι δεν το έχετε ακόμα αντιληφτεί αυτό δεν μπορώ να σας πείσω και δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω!



    Γιώργος Καισάριος

    georgek@market-talk.net "

    Για την αντιγραφή,Παρμενίδης.

    ReplyDelete
  9. Θεούλη μου!

    Καταρχήν όπως ξαναείπα είναι άκρως ρατσιστικόγια τις υπόλοιπες "άγαμες θυγατέρες" που ο πατέρας τους δεν ήταν δημόσιος η τραπεζικός, κατά δεύτερον είναι άκρως ρατσιστικό για τους άντρες γιατί -δεν κατάλαβα- κι'αυτοί ορφανά δεν είναι με την ίδια λογική???
    Κατά τρίτον, άντε και να την προστατεύσουμε την κακομοίρα την άγαμη θυγατέρα σου λέω εγώ, όμως ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ, αν ΔΕ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ και αν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ!

    Διπλομισθίες και διπλοσυντάξεις είναι απαράδεκτα πράγματα τα οποία επαναλαμβάνω τα έχει ανάγκη περισσότερο μια ΕΓΓΑΜΗ γυναίκα με παιδιά που ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.
    Δλδ αυτή την προστατεύει ο σύζυγος με τον υπερμισθό του να υποθέσω????

    Τα'χω πάρει,(χωρίς να είμαι εγγαμη, άνεργη η με παιδιά), θα ρωτήσω από περιέργεια αυτές τις γνωστές μου αν παίρνουν τέτοιου είδους σύνταξη.

    ReplyDelete
  10. Να πάρει μπρος η οικονομία.

    Πως;;

    Αφού η τωρινή εμπειρία έχει δείξει οτι η οικονομία παίρνει μπρος μέσω των "boom & bust" κύκλων, και μέσω των επενδύσεων με φτηνό δανεικό χρήμα σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες όμως αδυνατούν να συντηρηθούν για μεγαλο χρονικό διάστημα, ακριβώς επειδή δεν είναι παραγωγικές.

    Απ' αυτή την άποψη η ΕΕ καλά κάνει και επιμένει στην εξάλειψη των ελλειμμάτων κλπ, αν και ουσιαστικά πρόκειται για παραπέτασμα καπνού για τη μονεταριστική πολιτική της κεντρικής της τράπεζας, που δε διαφέρει σε τίποτα πχ με αυτή της Αμερικής.

    Προσωπικά πιστεύω οτι κάτι μεγαλύτερο παίζεται εδώ. 'Ισως έχει να κάνει με την επαναχάραξη της σχέσης Δύσης - Ανατολής με βάση το υπάρχον μοντέλο. 'Ισως όμως έχει να κάνει και με ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο που δεν έχει διαφανεί ακόμα.

    ReplyDelete
  11. @jim slip
    αυτο που παιζεται εδώ ειναι ότι με κάθε τρόπο οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν αποφύγουν τον αποπληθωρισμό έχοντας κατά νου τι συμβαίνει στην Ιαπωνία τα τελευταία 10 (και βάλε) χρόνια.

    Υπο αυτή την έννοια καλά κάνουν να χρησιμοποιούν κάθε μέσο.

    @patsiouri
    αυτό σε πείραξε ? Δεν σε πείραξε το ότι από το 1982 (με την αλλαγή του οικογενειακού κώδικα επί ΠΑΣΟΚ ώστε να έχουμε "ισότητα") τέτοιες διατάξεις διατηρήθηκαν ?

    Αυτά ίσχυαν το 1950 -

    G700- νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να "σηκώσετε"
    Γιά λόγους αρχής να παραιτηθεί η ΓΓ Ισότητας.
    Η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο διαγενεακή

    Ελπίζω όλοι σας τώρα να καταλαβαίνετε γιατί φτάσαμε σε αυτό το χάλι
    Ρουσφετάκι από εδώ, μάσα από εκεί, κακοδιαχείριση κτλ και το λογαριασμό ? ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

    Όχι άλλο κάρβουνο λοιπόν

    ReplyDelete
  12. Εννοείται ότι θα το σηκώσουμε τώρα που το πήραμε χαμπάρι, τα είχαμε ξαναπεί για την Εμπορική αυτά στο παρελθόν αλλά εδώ φαίνεται υπάρχει ολόκληρο νταμάρι. Οι συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες είναι μείζον ζήτημα διαγενεακής και κοινωνικής αδικίας ακαι φυσικά όταν ζητάμε αλλαγές αυτά τα αίσχη εννοούμε ότ πρέπει να αλλάξουν

    ReplyDelete
  13. @matsiouri
    "...είναι άκρως ρατσιστικό για τους άντρες ...."

    Εχεις δίκαιο.Αυτός είναι ο λόγος που το ΔΕΚ εισηγείται στην Επιτροπή για να μας ρίξει καμπάνα.Γιατί οι ασφαλιστικοί νόμοι στην Ελλάδα βρίθουν σεξισμού.Τη περίπτωση να εξισωθούν οι άγαμοι υιοί με τις άγαμες θυγατέρες,αν και τυπικά λύνει το πρόβλημα,δεν το βλέπω πιθανή,γιατί, αν το κάνουμε, θα μας κράξουν και δεν θα έχουν άδικο.

    Το θέμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.Υπάρχουν πολλές ευεργετικές ασφαλιστικές διατάξεις, για τις άγαμες θυγατέρες, που καταργήθηκαν ή καταργούνται σιγά-σιγά.Είναι ένα ακόμα παράδειγμα μιας θετικής διάκρισης, για τις γυναίκες, με σκοπό τη φυλετική δικαιοσύνη που θεσπίστηκε μια άλλη εποχή που οι κοινωνικές συνθήκες ήταν άλλες.Τότε μια ανύπαντρη γυναίκα δεν είχε στον "Ηλιο μοίρα".Και επειδή η αγαμία δεν ήταν επιλογή της αλλά αποτέλεσμα της μεγάλης αριθμιτικής λειψανδρίας έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να εξουδετερωθεί αυτό το μειονέκτημα.
    Σήμερα έχουμε "ποιοτική λειψανδρία", αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο σχόλιο.

    ReplyDelete
  14. "Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι"

    O Bερελής παραιτήθηκε για λόγους "υπερβολικής ευθιξίας". Υπερβολικής βλακείας,νομίζω.Απλώς εμωράνθη.Ολα τα άλλα σενάρια επί σεναρίων είναι διακεκριμένες ανοησίες.

    ReplyDelete
  15. ο Βερελής παραιτήθηκε γιατί ο Παπανδρέου δεν θα τον κάλυπτε σε καμία περίπτωση και μάλλον θα τον διέγραφε επιπλέον.

    έφυγε με το κεφάλι ψηλά και του δόθηκε ο λόγος να εξηγηθεί και να εξηγήσει την προσωπική του διαδρομή.

    ReplyDelete
  16. το θέμα είναι ο τεμπελχανάς και πρωταθλητής στην τιποτολογία

    Κώστας Καραμανλής.

    "Απαιτείται ικανότητα ευελιξίας. Απαιτείται ετοιμότητα προσαρμογών. Απαιτείται εθνική αντίληψη, εθνική στρατηγική." σήμερα στη Θεσσαλονίκη

    ικανότητα ευελιξίας δείχνει, και ετοιμότητα προσαρμογής δείχνει.

    αθωώνει με το βουλοκέρι τον Τέλη παραγράφοντας με το κλείσιμο της Βουλής όλες τις υποθέσεις έως τον Σεπτέμβρη του 2007.

    και τον ξάδελφο, ο οποίος παρέλαβε τα τρόλεϊ της mann το 2004.

    ΝΤΡΟΠΗ.

    Από αυτό και μόνο, τους αξίζει να φύγουν όχι νύχτα.

    καλύτερα να φύγουν μέρα μεσημέρι μέσα στην περιφρόνηση και τη λήθη.

    και ας πάρουμε επιτέλους ένα ιστορικό μάθημα ότι όσο δεν στεριώνουμε θεσμούς σταθερούς, ευέλικτους και διαφανείς,

    πάντοτε στην ιστορία θα φυλάγουν στην γωνία πολιτικοί σαν τον Καραμανλή χωρίς ίχνος προσωπικού καθήκοντος και χωρίς τσίπα προσωπικής ευθύνης και θα πηγαίνουν το ρολόι συνεχώς πίσω γλύφοντας τα αυτιά μας...

    ReplyDelete
  17. @ Lou
    "πάντοτε στην ιστορία θα φυλάγουν στην γωνία πολιτικοί σαν τον Καραμανλή χωρίς ίχνος προσωπικού καθήκοντος και χωρίς τσίπα προσωπικής ευθύνης και θα πηγαίνουν το ρολόι συνεχώς πίσω γλύφοντας τα αυτιά μας..."

    ο Καραμανλής είναι σπάνιος συνδυασμός χαμηλού δείκτη ηθικής και συνέπειας και από την άλλη μηδενικής προσφοράς.

    έχουν περάσει και άλλοι ξετσίπωτοι,

    αλλά

    άφησαν κάτι πίσω τους.

    επίσης πολλοί από την υπερβολική προσήλωση στα λόγια τους (πιο σπάνιο)

    δεν άφησαν τίποτα.

    ο Κώστας Καραμανλής μπορεί και τα δύο.

    ReplyDelete
  18. άξιος πρωθυπουργός της "Δημοκρατίας Νοτίως των Σκοπίων".

    σήκωσε σήμερα την μπαντιέρα της πατρίδας και της Μακεδονίας, Θράκης κτλ.

    μετά το κλείσιμο της Βουλής, την οριστική παραγραφή, την οριστική αθώωση του Τέλη,

    θα δούμε το αντίδωρο-παραίτηση του μονομάχου της Σύμης.

    και μετά από αυτό ο κυβερνήτης άξιος πρωθυπουργός της "Δημοκρατίας Νοτίως των Σκοπίων" θα στηρίζεται σε σταθερή πλειοψηφία 151 αδιάφθορων (από τους οποίους 2 είχαν διαγραφεί πριν μερικούς μήνες -Κουκοδήμος και Δαϊλάκης)

    ReplyDelete
  19. http://en.wikipedia.org/wiki/Banana_republic


    ας μπούμε να δώσουμε και συμπληρωματικό ορισμό τη "δημοκρατία νοτίως των Σκοπίων".

    ReplyDelete
  20. Βασικά είναι άδικο και ρατσιστικό για όλα τα ορφανά που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα (πχ δε διαθέτουν ούτε σπίτι ούτε εισόδημα).
    Ας παίρνουν και οι ορφανοί γιοι με βάση την Ισότητα των Φύλων το αντίστοιχο βοήθημα ( και όχι ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ εννοείται) υπό την προυπόθεση να κάνουν μηδενική φορολογική δήλωση, να παρουσιάζουν κάρτα ανεργίας και να μην έχουν τίποτα στο όνομά τους, δηλ. ενοίκια και τέτοια.
    Υπό αυτή και μόνο την προυπόθεση μου φαίνεται αποδεκτό.
    Τώρα το να παίρνει ολόκληρη συνταξάρα μία κυράτσα μόνο και μόνο επειδή είναι ορφανή, γυναίκα και παιδί ΔΥ, ακόμη και αν εργάζεται ή αν εισπράττει τα κερατιάτικά της από ακίνητα έ, πρόκειται για αλητεία!

    ΥΓ: Με την ίδια λογική, αν ένας γιος δημοσίου υπαλλήλου ή στρατιωτικού, αν χάσει τον πατέρα του και αμέσως προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, δικαιώνεται??? Θεωρείται άγαμη κορασίδα και τσιμπάει τη συνταξούλα??? Χε χε!

    ReplyDelete
  21. Ser, αυτα για την Ιαπωνία είναι χιλιοειπωμένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ιαπωνίας δεν είναι ο αποπληθωρισμός και η στάσιμη οικονομία, αλλα οι ιλιγγειωδεις ρυθμοί γήρανσης, χειρότεροι κι απ' αυτούς της Ευρωπης. Αλλα έτσι κι αλλιώς η Ιαπωνία παραμένει βιομηχανικός γίγαντας. Η Ευρώπη και η Αμερική είναι τελείως διαφορετικές περιπτώσεις.

    ReplyDelete
  22. > "Μισή δουλειά για να δουλέψουν όλοι"

    Μισή δουλειά = λιγότερα χρήματα = λιγότερο ξόδεμα χρημάτων. Αυτό δεν είναι που μας έφερε στην κατάσταση πυο είμαστε; Το ότι δεν υπάρχουνε χρήματα για ξόδεμα; Απορώ μερικές φορές με τους "οικονομολόγους" (του κώλου) της Μπανανίας και της ΕΕ, από το ΙΚΑ το πήρανε το πτυχίο;

    ReplyDelete
  23. G700, εδώ θίγετε ένα μεγάλο ζήτημα, και για εμάς, εδώ είναι το "ζουμί" της υπόθεσης. Η αλληλεξάρτηση (λέξη καραμέλα της τελευταίας 20ετίας) δεν είναι κακό πράγμα, εφόσον υπάρχει μια πολιτική "ομπρέλα" που να ρυθμίζει αποτελεσματικά τις σχέσεις των αλληλεξαρτώμενων.

    Στην Ευρώπη, δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται γιατί η Ένωση δεν είναι πολιτικά ομοιογενής - δεν είμαστε ομοσπονδία - και συνεπώς οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες σε καιρό κρίσης προσκρούουν στα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών. Υπό το παρόν καθεστώς της ατελούς ένωσης μπορούν να είναι αλλιώς τα πράγματα; Απουσία αποτελεσματικής νομικής ρύθμισής και ενιαίας πολιτικής, ο καθείς αν δεν σώσει τον εαυτό του θα πέσει λόγω του ότι θα το κάνει ο αυτός με τον οποίο συναλλάσσεται - το γνωστό "prisoners dillema". Π.χ. γιατί η Γερμανία να ρισκάρει να σώσει ξένες εταιρίες; Και αν συμφωνήσει με την Γαλλία σε κάποιον διακανονισμό, πως ορίζονται τα ποσά που πρέπει να αφιερώσει η κάθε χώρα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα;

    Αυτά είναι προβλήματα που έχουν δύσκολες λύσεις. Δεν είναι θέμα προθυμίας για συνεργασία - η προθυμία υπάρχει. Είναι θέμα δυνατότητας συνεργασίας, απουσίας θεσμικών οργάνων στις Βρυξέλλες που να επιβάλλουν πολιτικές σε εθνικό επίπεδο.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete