Tuesday, February 3, 2009

The menu of pain

Ας το πάρουμε επιτέλους χαμπάρι. Με μηδενική ανάπτυξη, τεράστιο δημόσιο χρέος, επαχθείς όρους δανεισμού του δημοσίου και έλλειμμα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αγγίζει το 15% του ΑΕΠ, οι λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας για οικονομική ανάκαμψη δεν είναι πολλές. Το παγκόσμιο οικονομικό τσούναμι μας βρήκε αραχτούς στην παραλία να κάνουμε dolce vita με διακοποδάνειο.

Χρειαζόμαστε άμεσα ένα σχέδιο διάσωσης και αποφασιστικούς ηγέτες που θα το εφαρμόσουν. Ένα πλάνο που παράλληλα με την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και την ισχυρή βούληση να συμμαζέψει τα του οίκου της. Ν’ αλλάξει τροπάρι.

Καλούμαστε για πολλοστή φορά στη νεοελληνική ιστορία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε οι αναξιόπιστοι χαβαλέδες της νότιας Ευρώπης. Χρειάζεται γι’ αυτό να παίξουμε το λεγόμενο παιχνίδι της εμπιστοσύνης. Να ισορροπήσουμε πάνω σε μια λεπτή γραπτή. Από τη μία να πάρουμε μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα βάζουν τέρμα στις υπερβολές. Από την άλλη να προωθήσουμε πολιτικές τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με την υψηλότερη δυνατή πολλαπλασιαστική επίδραση στην αγορά, έτσι ώστε να αναχαιτιστεί το ενδεχόμενο της μηδενικής ανάπτυξης και της έκρηξης της ανεργίας η οποία ήδη έχει αρχίσει να τσιμπάει.

Ουσιαστικά απαιτείται ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης με τέσσερις βασικές επιδιώξεις: δημοσιονομική σταθεροποίηση, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, διαρθρωτική προσαρμογή και ανάπτυξη της οικονομίας.

Απ’ τους τέσσερις αυτούς άξονες, κι έτσι όπως δυστυχώς τα κατάφερε η κυβέρνηση, η επείγουσα λήψη σταθεροποιητικών δημοσιονομικών μέτρων αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αν φυσικά θέλουμε να ανακτήσουμε έγκαιρα την αξιοπιστία μας στην ΟΝΕ και να δημιουργήσουμε κλίμα θετικών προσδοκιών για την ελληνική οικονομία.

Αυτό όμως απαιτεί θυσίες από όλους και πρώτα απ’ όσους βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας, τους «πάνω». Τους αξιωματούχους, τους προνομιούχους, τους βολεμένους, όλους όσους δικαιολογούν τα παχυλά τους εισοδήματα βάση θέσης ή σχέσης με την εξουσία και τα εντός των τειχών συστήματα και μόνο. Δεν μπορεί τη στιγμή που οι ξένοι εγκαταλείπουν τα ελληνικά ομόλογα γυρίζοντάς μας την πλάτη, εμείς να πορευόμαστε μακάριοι με τις ίδιες συνταγές σα να μην τρέχει τίποτα.

Το μήνυμα εδώ είναι απλό και σκληρό. Μάγκες, το φαγοπότι τελείωσε. Οι εύκολες λύσεις που επιτυγχάνονται με προσωρινά μέτρα μπαλώματος του προϋπολογισμού, όπως η δημιουργική λογιστική, η περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, οι έκτακτες φοροεπιδρομές και η αναδρομική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν είναι διατηρήσιμες, απλώς δεν «παίζουν». Είναι εγκληματικές. Για επιδόρπιο λοιπόν, έχετε να διαλέξετε κάτι τις απ’ το μενού του πόνου. Διαφορετικά μας περιμένει όλους ένας αργός οικονομικός θάνατος.

Τι πρέπει να γίνει;

Οι «πάνω» οφείλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση μας αφορά όλους. ΚΑΙ αυτούς. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, να απελευθερώσουμε πόρους και να δημιουργήσουμε απόθεμα αξιοπιστίας που τόσο το έχει ανάγκη η εθνική οικονομία σήμερα.

Υπό το πρίσμα αυτής της λογικής προτείνουμε να γίνουν ορισμένες κινήσεις ύψιστης Συμβολικής σημασίας:

1. να μειωθούν τα εισοδήματα των Βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, τόσο από μισθούς όσο και παραστάσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές κατά 500 ευρώ μηνιαίως.

2. Να κοπούν τα οδοιπορικά επιδόματα σε συνεργάτες Βουλευτών και Υπουργών, μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής και ειδικούς συνεργάτες και να πληρώνονται μόνο τις υπερωρίες.

Στις ΗΠΑ, την πρώτη ουσιαστικά ημέρα της θητείας του ως Προέδρου, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παγώσει τους μισθούς όσων υπαλλήλων του Λευκού Οίκου αμείβονται με περισσότερα από 100.000 δολάρια το χρόνο.

3. Οι αμοιβές των μελών των Δ.Σ., των Διευθυντών, Υποδιευθυντών και Διοικητών Οργανισμών των ΔΕΚΟ, ορισμένοι εκ των οποίων αμείβονται πλουσιοπάροχα για να είναι επικεφαλής ακόμα και σε εταιρείες οι οποίες έχουν τεράστια ελλείμματα, ΝΑ συνδεθούν με την επίτευξη των οικονομικών στόχων των εταιρειών αυτών.

Η ΔΕΗ έδειξε πρώτη το δρόμο. Ο μισθός του κ. Π. Αθανασόπουλου, αλλά και ανωτάτων στελεχών της - διευθύνων σύμβουλος, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος-μειώθηκε με βάση απόφαση που επικυρώθηκε από το Δ.Σ. της Επιχείρησης και αποφασίστηκε σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας. Δηλαδή παρέμεινε σταθερό το 40% των αποδοχών, ενώ το υπόλοιπο 60% θα συναρτάται (στην περίπτωση του κ. Αθανασόπουλου) κατά: 20% από την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού, κατά 20% από την επίτευξη στόχου δαπανών κατά 90 εκατ. ευρώ το 2009 και κατά 20% από την επίτευξη στόχου ανάθεσης έργων μονάδων 2.400 MW.

4. Να περικοπούν οι παροχές όλων των πρώην, νυν συνταξιούχων Προέδρων και Πρωθυπουργών. Έχει δημόσιο αυτοκίνητο με οδηγό ο Σαρτζετάκης; Πάρτον. Έχει αστυνομικούς ο Μητσοτάκης. Πάρτους. Να τελειώνει το πάρτι που γίνεται με τους πρώην.

Η κρίση επαναλαμβάνουμε μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

Πέρα όμως από το συμβολισμό υπάρχει και η ουσία.

Η αντικειμενική πραγματικότητα λέει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 42,2% μέσα σε τέσσερα χρόνια, το έλλειμμα ουδέποτε έπεσε κάτω του ορίου του 3%, ενώ, άκουσον άκουσον, ένα έλλειμμα ύψους 17 δις ευρώ, το οποίο αντανακλά την απόκλιση ανάμεσα σε σωρευτικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος την τετραετία 2004-2008, και αναλογεί σε 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κρύβεται κάτω από το χαλί.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει για τη διετία που υπολογίζεται να διαρκέσει η οικονομική κρίση να γίνει μια σημαντική προσπάθεια περικοπής αυτών των υπερβολών και μακροπρόθεσμα να γίνουν δραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Μεσοπρόθεσμα πρέπει:

1. Να αναχαιτιστεί η πρόσφατη ρύθμιση για την περαίωση φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να μπορέσει να συλλέξει το πλήρες ποσό των 7,1 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών από σύνολο 35 δις βεβαιωμένων οφειλών, ποσό το οποίο σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση είναι δυνατό να εισπραχτεί, αλλά φυσικά κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί δε θέλει να τα εισπράξει υπολογίζοντας ότι θα μαζέψει μόνο 1,5 δις.

2. Ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών του κράτους να πέσει κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή να μειωθεί σε σταθερές τιμές

3. Να καθιερωθούν υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς στις υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσιακοί υφυπουργοί τους οποίους θα συνδράμουν αποκλειστικά υπάλληλοι του υπουργείου τους. Οι αποσπασμένοι να γυρίσουν στις υπηρεσίες τους.

4. Να περιοριστεί ο αριθμός των οργανισμών, επιτροπών και νομικών προσώπων συνολικού κόστους 151 εκ ευρώ μόνο για τη διετία 2004 με 2006. Δηλαδή μιάμιση φορά πάνω το κεφάλαιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο ρόλο της ενίσχυσης της ρευστότητας προς τις μικρές επιχειρήσεις εν όψει της πιστωτικής στενότητας που υπάρχει στην αγορά.

5. Να παγώσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο για τρία χρόνια. Μετά την τριετία και για τα επόμενα επτά χρόνια η κάλυψη του 80% των κενών οργανικών θέσεων να γίνεται από το πλεονάζον υπάρχον προσωπικό άλλων υπηρεσιών, μέσω μετατάξεων, αποσπάσεων ή μεταθέσεων και μόλις κατά 20% από προσλήψεις νέου προσωπικού.

6. Να αποκατασταθεί πλήρως η έκταση του ελέγχου του ΑΣΕΠ για το υπόλοιπο 20% των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του ίδιου του Συμβουλίου «είναι ανεπίτρεπτη η θέση σε ισχύ νομοθετικών ή άλλων κανονιστικής φύσεως διατάξεων και πράξεων με τις οποίες γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο τομέα κατά παραμερισμό του ΑΣΕΠ».

7. Οι θέσεις των εξερχόμενων από το δημόσιο τομέα να πληρούνται αυστηρά με προσλήψεις που καλύπτουν ανάγκες σε τομείς υψηλής οικονομικής και κοινωνικής προτεραιότητας (πχ παιδεία, υγεία).

8. Να μπει τέλος στις εθελούσιες εξόδους που οδηγούν σε χρυσοπληρωμένες πρόωρες συντάξεις,

9. Να μπλοκαριστούν, αν όχι με νόμο, τουλάχιστον διοικητικά και a priori οι συμβάσεις ανάθεσης έργου, οι οποίες ως γνωστόν υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας στο Δημόσιο και χρησιμοποιούνται στην πλειονότητά τους ως εργαλεία προνομιακής εξασφάλισης εμπειρίας των μελών της εκλογικής πελατείας των Δημάρχων, των Νομαρχών και των Υπουργών, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της ισότητας.

10. Να επιτρέπεται μόνο η σύναψη έργου για υψηλής ειδίκευσης θέσεις που δεν είναι δυνατό να βρεθούν εντός των δημόσιων υπηρεσιών.

11. Να απαγορευτεί η δυνατότητα ανανέωσης των stage πέραν της μίας φοράς. Οι εκπαιδευόμενοι των stage να ασφαλίζονται.

12. Να αναιρεθούν εγκληματικές τροπολογίες χορήγησης επιδομάτων σε ειδικές ομάδες, όπως για παράδειγμα: α) η χορήγηση του 50% των εσόδων του Εθνικού Τυπογραφείου που δόθηκε ως επίδομα στους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ, μέσα από άρθρο τσόντα στο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, τη στιγμή μάλιστα που οι υπάλληλοι πρώτης γραμμής των νομαρχιών αμείβονται με ψίχουλα.

Το κεφάλαιο αξιοπιστίας που θα δημιουργηθεί από αυτές τις κινήσεις σταθεροποίησης, καθώς και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, πρέπει σε συνδυασμό με τις τελικές πληρωμές του Γ’ ΚΠΣ, τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία μόνο για το 2009 υπολογίζονται σε 17,5 δις ευρώ περίπου, να αξιοποιηθούν για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την προστασία της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου η γενιά των 700 ευρώ αναστενάζει, με την κατάσταση στην αγοράς εργασίας να γίνεται πλέον δραματική.

Τα παραπάνω μέτρα που προτείνουμε δεν είναι ούτε εξαντλητικά, ούτε φυσικά αποτελούν θέσφατα. Είναι όμως ενδεικτικά του τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει στο μέτωπο της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αυτή τη στιγμή βάλλεται τόσο από την έξωθεν κακή μαρτυρία όσο και από την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση.

Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μια βιώσιμη και διατηρήσιμη δημοσιονομική θέση πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ρίχνει το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ σε ορίζοντα 10ετίας, συλλέγει φόρους δε τους χαρίζει για να κάνει μετά έκτακτες φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων, διατηρεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης, αλλάζει ασφαλιστικό σύστημα, αποκτάει μια παραγωγική οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, την πράσινη οικονομία.

Αν η λήψη ορισμένων επείγουσας φύσης σταθεροποιητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αποτελεί κομβικό μέλημα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ευρώπης στην Ελλάδα, κλείνοντας αυτό το μακροσκελές post, επαναλαμβάνουμε ότι η μονιμότερη σταθεροποίηση της οικονομίας προϋποθέτει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση και των τριών άλλων επιδιώξεων που είπαμε στην αρχή: των διαρθρωτικών αλλαγών κυρίως στο ασφαλιστικό, της τόνωσης της αγοράς κυρίως μέσω της ενίσχυσης των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, της ανάπτυξης που παράγει πολλές και καλές δουλειές επενδύοντας στην πράσινη οικονομία. Αυτά για την επόμενη φορά.

87 comments:

  1. και ειπα κι εγώ...

    καλά το ξεκινήσατε αλλά στην πορεία τέλειωσαν τα κάυσιμα...

    πάγωμα προσλήψεων (και πάντα μέσω ΑΣΕΠ), υπηρεσιακοί γραμματείς κτλ

    πουθενά λόγος γιά διαδικασίες, μηχανογράφηση, απολύσεις ΔΥ...

    αυτό δεν είναι Menu of pain- τσίμπημα είναι

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Που χάθηκες βρε κομφούκιε όλες αυτές τις μέρες;

    ser, αναμενόμενη η κριτική. Η μηχανογράφηση κλπ δεν είναι πολιτική θέση είναι τεχνικό ζήτημα στο οποίο συμφωνούν οι πάντες. Οι απολύσεις δεν είναι λύση. Ειδικά εν μέσω ύφεσης είναι καταστροφή. Η δηοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι πάντα αντικυκλική

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Ναι πράγματι we forgot...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Χαιρετίζω μετά απο αρκετό καιρό την ομάδα της G700. Ενδιαφέρον το post και συμφωνώ με όλα.

    Να προσθέσω και μερικές ακόμη λύσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα,μεσοπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα.

    Μια που όλα τα κόμματα εδώ και 30 χρόνια συμφωνούν στην αναγκαιότητα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, είναι αναγκαίο να εισάγουμε περισσότερη ελευθερία στο σύστημα με λίγους και ισχυρούς κανόνες που θα διασφαλίζουν σωστό παιχνίδι ελεύθερου ανταγωνισμού ( όπου ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει)- το οποίο εξήγγειλε και ο Ομπάμα την ημέρα της ορκομωσίας του.

    Απόσυρση του κράτους απο όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν φόρους για έργα τα οποία συνήθως υπερτιμολογούνται. Σήμερα το κράτος ελέχγει το 70% της οικονομίας.

    Ενδεχομένως μια μερική αποεπιδότηση των αθλητικών σωματείων και ενθάρρυνσης της οικονομικής τους ανεξαρτησίας. Είναι τραγικό πόσα χρήματα έχουν φαγωθεί μέσω του αθλητισμού.

    Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
    Κατάργηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

    Εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και εκπαίδευση του προσωπικού, μείωση γραφειοκρατίας ,απλοποίηση διαδικασιών, ηλεκτρονικοποίηση όλων των χαρτιών και αρχείων περασμένων χρόνων.

    Ίσως και κάποια μείωση των αμυντικών δαπανών αν είναι εφικτό.

    Ελευθερία επιλογής ιδιωτικών η δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να έχει επιλογή ο Έλληνας γονιός να μην σπαταλάει λεφτά στο φροντιστήριο, τα οποία αποτελούν μέρος των δαπανών της καθημερινότητάς του, και να δίνει αργότερα τα χρήματα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο πιστεύει ότι αξίζει και που το οποίο μπορεί να δεχτεί διάφορους μακροπρόθεσμους τρόπους πληρωμής.

    Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης εταιριών. Στον ιδιωτικό τομέα ο καλύτερος τρόπος να πάρεις αύξηση είναι με μεταγραφή. Όσο περισσότερες εταιρίες τόσο περισσότερες μεταγραφές.

    Όταν έκανα το τελευταίο τμήμα της θητείας μου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την περίοδο Νοέμβριος 2003 – Ιούλιος 2004 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έπαιρναν υπερωρίες που δεν τις έκαναν ενώ λάμβαναν ο καθένας απο ένα κιβώτιο γάλατα το μήνα επειδή δουλεύουν μπροστά στο κομπιούτερ. Κομμένα όπως λέει και η G700.

    Όλα όμως αυτά καθώς και τα προηγούμενα που ανέφερε η ομάδα της G700 απαιτούν και πρυποθέτουν την πλήρη συνείδηση των Ελλήνων ότι στη σημερινή εποχή δεν έχει σημασία μόνο τι λες και τι προτείνεις αλλά ποιός είσαι εσύ που το λες και πόσο αξιόπιστος είσαι. Άρα απαιτείται καλύτερο κριτήριο ψήφου των Ελλήνων, αλλαγή νοοτροπίας η οποία θα ξεκινήσει απο τους νέους και θα μεταδοθεί στους παλιούς, εισαγωγή νέων προσώπων και κομμάτων στην πολιτική και περισσότερη απεξάρτηση του πολίτη απο το σύστημα ( απορουσφετοποίηση της ψήφου)με στόχο να έχουμε δικαιότερες εκλογές και καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας.

    Με εκτίμηση,

    Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Ίσως να ήρθε η ώρα να δώσουμε τη κυβέρνηση με σύμβαση σε όποιον ενδιαφέρεται. Π.χ. στους Ιταλούς ή τους Γερμανούς. Να πάρουν ένα ποσοστό του ΑΣΕΠ για τον κόπο τους κι αν επιτύχουν τους στόχους (προϋπολογοσμός, δημόσια έργα, ανεργεί κλπ) να πάρουνε και μπόνους.

    Αναρωτιέμαι, θα αναλάμβανε κάποια ιδιοτική εταιρία να κυβερνήσει την Ελλάδα?

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Και οι τράπεζες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν τους υπαλλήλους τους με λεφτά των φορολογουμένων στο Λας Βέγκας κλπ. Διαβάστε τα τελευταία για την Wells Fargo.
    Σοβαρές τράπεζες είανι ελάχιστες. Οι υπόλοιποι είναι τσογλάνια.

    Όσον αφορά τις αμοιβές των υψηλών στελεχών κλπ, αυτά που κάνει ο Ομπάμα είναι χεοιρονομίες που αποτελούν παράδειγμα, και όχι βοήθημα πραγματικό για την οικονομία... μην μου πει κανείς ότι η οικονομία θα στρώσει εάν κόψεις 500.000 δολάρια (συνολικά) παραπάνω αμοιβή από το λευκό οίκο, σε μια οικονομία των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων... όλα αυτά είναι συμβολικές κινήσεις.

    Τέλος, όσον αφορά την Ολυμπιακή, δεν είναι η μόνη που έχει προβλήματα... όλες οι αεροπορικές εταιρείες είναι προβληματικές (ίσως με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις).

    ReplyDelete
  23. @G700
    @alexandros

    well done...

    Και επειδή δεν πρόκειται να γίνει ούτε το 1% από τα παραπάνω, προτείνω ένα ακόμα μέτρο:

    ---
    Outsourcing της ελληνικής κυβέρνησης για τουλάχιστον 5 χρόνια σε στελέχη από την ΕΕ.
    ---

    Αυτό κάνει κάθε καλή ιδιωτική "εταιρία" όταν βλέπει ότι οι εσωτερικές διαδικασίες είναι ανεπαρκείς ή κοστίζουν πολύ.

    Να δούμε τότε αν οι βουλευτές μας θα έχουν την ίδια έπαρση και κουτοπονηριά, όταν ο "λυκειάρχης" της ΕΕ (που υπάρχει έτσι κι αλλιώς) βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια τους καθημερινά.

    ReplyDelete
  24. "Outsourcing της ελληνικής κυβέρνησης για τουλάχιστον 5 χρόνια σε στελέχη από την ΕΕ.
    ---"

    Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια και ευτυχώς.Τώρα μας ανέλαβε προσωπικά ο Σαρκοζί, έναντι κάποιων δισ. ευρώ, που θα τα πάρει και θα μας πουλήσει φρεγάτες.Εμείς θα πάρουμε "φτηνά" ευρωομόλογα.

    ReplyDelete
  25. Ο Χατζηγάκης περιφέρεται στις Βρυξέλλες χαζεύοντας τις βιτρίνες

    ReplyDelete
  26. Aκομα δεν εχετε καταλαβει οτι ζουμε στην Χωρα Των Καφρων;! Ποιος θα κατσει να δουλεψει για να εφαρμοστουν αυτα τα μετρα; Η κυβερνηση, μηπως, που θα εκανε τα παντα για μια ακομα μερα στην εξουσια; Η "υπευθυνη" αντιπολιτευση (σε στυλ ειπε ο γαϊδαρος τον πετεινο κεφαλα) που εχει σκυλιασει να ξανανεβει στην εξουσια; Μηπως θα βοηθουσαν τα μικροτερα κομματα, που το μυαλο τους ειναι κολλημενο σε αλλες εποχες; Ή μηπως οι κρεατολαγνοι ελληναρες που μονο για φαϊ και πανυγηρια ειναι αξιοι.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Aντε να χαθείς γελοίΕ υποκείμενΕ, δήθεν.

    ΚΑΙ γω είμαι η Faux-faux y Dos Sicilias

    ReplyDelete
  31. Συμφωνώ με τα περισσότερα που λέει το αρθρο που εχει εντυπωσιακώς καλό επίπεδο.Διαφωνώ ομως με τις εντονα πεσσιμιστικές απόψεις για την ελληνική οικονομία, η οποία δείχνει να πηγαίνει καλυτερα από τις περισσότερες ευρωπαικές οικονομίες και τις μεγαλες οικονομίες του κόσμου.

    Αν επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης πάνω απο το 1% θα είναι πραγματκος θρίαμβος ενώ η ανεργία δεν εχει αυξηθεί μέχρι στιγμής όπως έχει συμβεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες.Αρα δεν συμφωνώ με τον μελοδραματικο τόνο της αναλυσης ούτε βεβαιως να φέρουμε ξένους σωτήρες που τα 'χουν κάνει μπάχαλο στη χώρα τους
    Οσο για την αντιμετώπιση της κρίσης συμφωνώ με τα μετρα σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο αλλά πιστευω οτι η μειωση του ελλειμματος δεν προέχει τώρα αλλά η διατήρηση της αναπτυξης και μετά το πέρας της κρίσης οι προσπάθειες να επικεντρωθουν στη μείωση των ελειμματων.

    ReplyDelete
  32. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.Ο μεγάλος δημόσιος τομέας είναι καλό εργαλείο για προσωρινές μανούβρες μέχρι να περάσει η μπόρα.Ο τουρισμός,η οικοδομή,η ναυτιλία και η ψυχαγωγία,οι κατεξοχήν πυλώνες της οικονομίας μας, είναι επίσης αρκετά ευέλικτοι και αρκετά ανθεκτικοί τομείς της οικονομίας.Θα μπουρδουκλώσουμε και λίγο τους Ευρωπαίους και θα τη βγάλουμε αναίμακτα.

    ReplyDelete
  33. Μπερτόλδος

    Αγροίκος και ασχημομούρης χωρικός, ήρωας της σάτιρας του Ιταλού Ιούλιου Καίσαρα Κρότσε, στο βιβλίο "Πανουργίες υψηλότατες Μπερτόλδου" που ήταν μεταφρασμένο και πολύ διαδομένο στην Ελλάδα ως τον περασμένο αιώνα. Ο Μπερτόλδος προσπαθεί να μπει στην αυλή του βασιλιά, αλλά όταν ο βασιλιάς τον καλεί να γίνει αυλικός εκείνος του απαντά "ο ελεύθερος δε γυρεύει να γίνει δούλος". Ο βασιλιάς τον καταδικάζει σε θάνατο, γιατί με τις πανουργίες του έχει εξοργίσει όλο το παλάτι. Τελικά δεν θανατώνεται, γλιτώνοντας το θάνατο δυο φορές την τελευταία στιγμή. Γίνεται σύμβουλος του βασιλιά και βοηθά να ορθοποδήσει το βασίλειο.

    Πέθανε από την. . καλοπέραση!

    ReplyDelete
  34. Στη θέση του Βασιλιά βάλτε όποιον θέλετε.Βάλτε ας πούμε την ΕΕ.

    ReplyDelete
  35. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το θέμα είναι πιο απλό (αλλά δυσκολότερα κατανοητό).
    Τρία Κοινοτικά Πλαίσια στήριξης αξιοποιήθηκαν κυρίως για κατανάλωση και ψηφοθηρικές δραστηριότητες άμεσης απόδοσης. Έτσι φθάσαμε να είμαστε μια χώρα με υψηλό επίπεδο ανάπτυξης αλλά χωρίς καμμία υλική παραγωγική βάση, πράγμα εμφανίζεται ιδιαίτερα παραστατικά και στην τελευταία έρευνα του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.
    Δείτε σχετικά το άρθρο "Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια" στην πρώτη σελίδα του http://leftengineers.wordpress.com

    http://leftengineers.wordpress.com/2009/01/17/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9/

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. g700
    :)

    μα επιτέλους ρε παιδιά, δεν έχετε καταλάβει ότι χορτάσαμε από "πολιτικές" λύσεις ?

    καιρός να ασχοληθούμε με πραγματικές λύσεις και πείτε τις όπως θέλετε
    αλλά να είναι λύσεις, γιατί όταν μπαίνει μπροστά η λέξη "πολιτικ-ος/η/ο" καταλήγει κωμωδία αρχικά και τραγωδία εν συνεχεία

    ReplyDelete
  41. και

    "λύσεις"

    (παράληψή μου)

    ReplyDelete
  42. Κομφουκιε το εισόδημα της Ελλαδας
    προερχεται κατά 20% από παραγωγή αγαθών και το 75% απο τις υπηρεσίες.
    Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25% αγαθά 75% από υπηρεσίες.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_European_Union
    Αρα δεν δικαιολογείται το συμπέρασμα της ανάλυσης σου.
    Το εισόδημα που προερχεται από υπηρεσίες είναι οσο εισόδημα είναι και το εισόδημα που προερχεται από αγαθά.Δεν υπάρχει κάποιος οικονομικός λόγος διαχωρισμού τους.
    Απλά επειδή οι υπηρεσίες είναι κατά τεκμήριο μη εμπορευσιμες και τα αγαθά εμπορεύσιμα μια οικονομία περισσότερο επικεντρωμενη στις υπηρεσίες είναι πιο κλειστή αρα λιγότερο ευάλωτη σε επιβραδυνση ή υφεση από το εξωτερικό.

    Επίσης εχεις δίκιο για το μεγεθος της παραοικονομίας που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά μην ξεχνάς οτι αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στους εθνικούς λογαριασμούς αρα το πραγματικό εισόδημα υποτιμάται από τα επίσημα στοιχεία.

    Επίσης δεν θα συμφωνήσω για το spread. Αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλαδας σε σχέση με τη Γερμανία και οχι στο ελλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.
    Και οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμα στο ισοζύγιο τους μικρότερο βέβαια από την Ελλάδα αλλά δανείζονται χαμηλότερα από τη Γερμανία.

    ReplyDelete
  43. Eπισης μια μείωση του ελειμματος του προυπολογισμού οπως γνωρίζει καποιος που εχει μελετήσει βασική μακροοικονομία οδηγεί με σταθερή την αναπτυξη σε χαμηλοτερο ελλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
    mechcon αν και τα στοιχεία του
    παγκοσμιου οικονομικού φορουμ είναι όντως ανησυχητικά η φετεινή εκθεση ανέφερε οτι οι Αμερικανικές και οιΙσλανδικές τράπεζες είναι πιο ασφαλέις από τις Ελληνικές.
    Αρα τα στοιχεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω οτι καποια από αυτά που λεει για την ελληνική οικονομία είναι βάσιμα.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. "Να φας τη κνίδα σου Κομφού"!
    -λαική εκφραση-

    Ξέρετε ποιό είναι το πρόβλημα;
    Οι αριθμοί της συμβατικής οικονομικής σκέψης δεν αρκούν για να κατανοήσουμε το "τί συμβαίνει" σήμερα στο κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.Γιαυτό και είπα να το δούμε το θέμα λίγο με τα εργαλεία του Μπερτόλδου.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. Το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ΜΕΓΑ πρόβλημα τόσο για την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού νότου, και μαζί με την κρίση φερεγγυότητας αυτών των χωρών, δμιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης. Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΟΝΕ αυτή τη στιγμή. Πρόβλημα είναι επίσης τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα Ολλανδίας και κυρίως Γερμανίας και η χρόνια υποτονική κατανάλωση σ' αυτές τις χώρες. Αυτή η σχέση: παράγουν οι βόρειοι καταναλώνουν οι νότιοι δημιουργεί απροσπέλαστα προβλήματατα στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ.

    Για προβληματισμό διαβάστε το Euro at 10: Is its future secure? του CER

    Πάντως, όπως είχαμε επιχειρηματολογήσει τις προάλλες, η Ευρώπη πρέπει να αναθεώρησει την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και να προχωρήσει στη δημιουργία πλήρους Δημοσιονομικής Ένωσης. It is time.

    ReplyDelete
  52. Κομφούκιε δεν μπορώ να καταλάβω τον διαχωρισμό σε πραγματικές ή μη υπηρεσίες.
    Εισόδημα κερδίζει ο ιδιοκτήτης και οι εργαζόμενοι σε μια βιομηχανία εισόδημα κερδίζουν οι εργαζόμενοι σε μια τουριστική επιχείρηση εισόδημα κερδίζουν οι ‘’εργαζόμενοι’’ σε ένα οίκο ανοχής.
    Αν θέλουμε να μετρήσουμε το συνολικό εισόδημα που παράγεται σε μια χώρα οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και τις τρεις αυτές δραστηριότητες και ο διαχωρισμός σε πραγματικές ή μη υπηρεσίες δεν είναι ορθός.
    Επίσης για να έχει το επιχείρημα σου βάση πρέπει τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρωπη. Μπορεί και να είναι αλλά πως μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό και πόσο σημαντικός είναι ποσοτικά αυτός ο παράγοντας; Ακόμη νομίζω ότι η πορνεία δεν συμπεριλήφθη στην αναθεώρηση του ΑΕΠ(αν και θεωρητικά πρέπει).

    Το ισοζύγιο είναι αυτό που αναλύεις μόνο που οι ξένοι δεν δανείζουν γενικά σε όλη την οικονομία αλλά στο ελληνικό δημόσιο και κοιτούν την διαφορά μεταξύ αυτών που το κράτος εισπράττει και αυτών που το κράτος δαπανά τώρα και στο μέλλον και όχι τη διαφορά εισαγωγών-εξαγωγών γενικά για όλη την οικονομία.

    ReplyDelete
  53. Kαι επαναλαμβάνω οτι παράνομες δραστηριοτητες δεν συμπεριλαμβανονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεια.Αλλώστε πως να μετρηθούν..

    ReplyDelete
  54. Re Komfoukie, Arkas eisai k mas ta prhzeis me thn astikh ta3h? Hmarton ... ti na pw dhladh egw pou eima kwlopatrona! Ici Londres, bonsoir!

    ReplyDelete
  55. @ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

    "ΔΕΝ καταλάβατε κύριε, δεν καταλάβατε.ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ των ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ in a THATCHERIAN MANNER!!!"

    Δε διαφωνώ καθόλου. Μιλούσα όμως περισσότερο για τα λoιπά αθλήματα και λιγότερο για το ποδόσφαιρο. Αλλά δεν θα με πείραζε να ήταν όλα τα σωματεία σε όλα τα αθλήματα αυτοχρηματοδοτούμενα.

    "Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
    Eπ' αυτού ΩΡΥΟΜΕΘΑ εδώ μέσα από ΔΙΕΤΙΑΣ και επιμένουμε ότι ΟΧΙ μόνο πρέπει να ανοίξουν 100% αλλά και να καταργηΘούν οι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ παρουσίες (πχ δικηγόρων σε διάφορες πράξεις) ΚΑΙ οι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ αμοιβές."

    Πολύ σωστό, ξέχασα να το πώ ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

    "Ελευθερία επιλογής ιδιωτικών η δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να έχει επιλογή ο Έλληνας γονιός να μην σπαταλάει λεφτά στο φροντιστήριο.
    Aυτό ΠΩΣ το εννοείτε αγαπητέ. Επεξηγήσατέ το, παρακαλώ."

    Εννοώ ότι ένας γονιός που έχει αποφασίσει έτσι και αλλιώς να στείλει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο το παιδί του, πολύ πιθανόν να μην το στείλει στο φροντιστήριο όταν αυτό είναι στο σχολείο, άρα δεν θα ξοδέψει χρήματα.Αν όμως ζεί σε μια χώρα όπου το Δημόσιο πανεπιστήμιο είναι το μόνο που αναγνωρίζεται τότε αναγκάζεται να ακολoυθήσει αυτό .

    "Βy the way, προς άρση παρεξήγησης, ΔΕΝ εκπροσωπώ ούτε ανήκω ηλικιακά στους G700."

    Καμία παρεξήγηση.Και να ανήκατε δεν έχει σημασία για μένα.Το γνωρίζω πάντως αφού επισκέπτομαι το site συχνά και διαβάζω κατα καιρούς σχόλιά σας με τα περισσότερα απο τα οποία συμφωνώ όπως με το παρακάτω το οποίο το υπογράφω χίλια τοις εκατό!

    «ειδικά εσύ, ως ασχολούμενος με τα χρηματο-οικονομικά, γνωρίζεις ή θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι οι ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ και η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ είναι ΚΛΕΙΔΙΑ και ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΜΟΧΛΟΙ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

    Να προσθέσω και της οικονομικής συμπεριφοράς. Η πολιτική και η οικονομία είναι κατα βάση κοινωνικές επιστήμες και καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό απο την νοοτροπία.

    (Ευχαριστώ για τα σχόλια)

    Αλέξανδρος Ηλιόπουλος

    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. @ JAGA

    "Και επειδή δεν πρόκειται να γίνει ούτε το 1% από τα παραπάνω, προτείνω ένα ακόμα μέτρο.."

    Για αυτό και επιμένω στην τελευταία παράγραφο του αρχικού μου σχολίου και έχω θέσει όλες μου τις ελπίδες στην νεολαία η οποία θέλω να πιστεύω ονειρεύεται κάτι καλύτερο απο αυτό που της πλασάρουν...

    Αλέξανδρος Ηλιόπουλος

    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. ΕΚΤΑΚΤΟ (ΑΣΧΕΤΩΣ ΘΕΜΑΤΟΣ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Τελικώς η κυβέρνηση θα αποσσύρει το χαράτσι του 10% για τους χαμηλόμισθους "ελεύθερους επαγγελματίες".

    Σνιφ... σνιφ... Μυρίζει κανείς εκλογόσουπα ή είναι η ιδέα μου;

    ReplyDelete
  61. Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν.Αυτό είναι απλά ένα σχέδιο διάΣωσης και ΣΩΤΗΡΙΑΣ της ΔΕΞΙΑΣ.
    Θα βάλλει πλάτη και το ΚΚΕ και τα πράματα θα σπρωχθούν μεχρι τις ευρωεκλογές για να γίνει το πρώτο τεστ.Ο ΣΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ.

    ReplyDelete
  62. Καρατζαφέρης,ΚΚΕ και ΝΔ έχουν απο κοινού εκπονήσει σχέδιο ΔΙΑΣΩΣΗΣ της ΔΕΞΙΑΣ.Οχι εκλογικής αλλά ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ.

    ReplyDelete
  63. Ερχονται αγώνες,σκληροί και ταξικοί.Και θα χρειασθούν οι προμήθειες τριών εξοπλιστικών προγραμμάτων για να επιβιώσει η ΔΕΞΙΑ.Η οποία,ειρήσθω εν παρόδω,δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τα φιλελεύθερα ιδανικά,τα οποία σε κάποια φάση τα "υιοθέτησε" εντελώς καιροσκοπικά.Και σαυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η μαεστρία του Καραμανλή να υποδύεται πότε το Τρουφαντίνο,πότε το Μπερτόλδο και πότε το Χατζηαβάτη.

    ReplyDelete
  64. Οταν εννοείς δεξιά εννοείς το ΠΑΣΟΚ γιατί τα εξοπλιστικά για μια δεκαετία τα δεσμευσε με τον Ακη και τον Γιαννο

    ReplyDelete
  65. Η Δεξιά είναι ένα σύστημα εξουσίας ΥΠΕΡΑΝΩ ΘΕΣΜΩΝ που στοχο έχει την ανπαραγωγή του και την εσαεί διεύρυνση των προνομίων του.Και φυσικά αυτό το σύστημα έχει ανάγκη τροφοδοσίας.
    Στη περίπτωση που λές είχαμε κατάχρηση δημοσίου χρήματος για προσωπικό πλουτισμό.

    ReplyDelete
  66. the menu of pain or may i just say no pain no gain

    ReplyDelete
  67. Η Δεξιά είναι μια συλλογικότητα.Στελέχη της, και μάλιστα επιφανή, μπορεί να μην έχουν καμμιά σχέση με επιδιώξεις προσωπικού πλουτισμού, αλλά να σκοτώνονται και να βάζουν το ταλέντο τους για τον πλουτισμο, σε δύναμη και χρήμα, της ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.Από την οποία αντλούν ποικίλα οφέλη, οικονομικά ή άλλα,όλοι οι κύκλοι του συστήματος.Μπορεί ας πούμε να έχεις τη δικαστική εύνοια,πράγμα σύνηθες,ή να παίρνεις όλα τα συμβόλαια του Βατοπεδίου.

    ReplyDelete
  68. Η Δεξιά είναι η συλλογικότητα που έφερε και κράτησε το Μπούς στην εξουσία,που αιματοκύλισε τον κόσμο,ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΚΡΙΣΗ.

    ReplyDelete
  69. Kαι ας μη μπερδεύουμε τη Δεξιά με τον καπιταλισμό ούτε με το φιλευθερισμό.Είναι ανοσιούργημα που διευκολύνει το παιχνίδι της.

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  71. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  72. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  73. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  74. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  77. Παρμι θεέ πάρε την ΠΑΕ...ακούω τώρα τον ΓΑΠ στο Ζάπειο πολύ φλυαρία ρε παιδάκι μου. Λόγος χωρίς γωνίες να πούμε. Μοναδικό μήνυμα οι εκλογές. Πρέπει να του κάνεις προπόνηση. Άσε αυτοί οι δημοσιογράφοι...Τι είναι αυτά που ρωτάτε βρεεε...ουδείς πολίτης θα ρωτούσε ποτέ αυτά τα εξυπναδίστικα πράγματα από έναν αρχηγό αντιπολίτευσης. Όλο γύρω γύρω άπό την εκλογολογία και το ποιος θα γίνει υπουργός. Μετά το ΓΑΠ θα ΞΑΝΑ-ακούσω το διάγγελμα του Καραμανλή το απόγευμα.

    ReplyDelete
  78. κώστα βγάλε την κασέτα γιατί θα βαρεθώ

    ReplyDelete
  79. όχι άλλο διάγγελμα repeat

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  84. Aντε να χαθείς βρε, γελοίΕ υποκείμενΕ, δήθεν.

    Εμείς βρε θα γίνουμε κυβέρνηση και θα κάνουμε τον Χρυσοχοίδη μας Yπουργό Θορύβου και Ελευθέρων Σκοπευτών γιά να σου στέλνει από ένα μηχανάκι κάθε 15 λεπτά, από μεσάνυχτα μέχρι 6 το πρωί, στη Πλατεία Ρηγίλλης, να σου σπάσουνε τα νεύρα.

    Σιχαμένε φασίστα που μισείς τον
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    ReplyDelete
  85. @ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

    "ΔΙΑΚΑΗΣ μας ΠΟΘΟΣ είναι τα Ελληνόπουλα να επιδοθούν στα πολιτισμένα sports όπως lawn tennis, table tennis, ιππασία, dressage, ξιφασκία, σκοποβολή, yachting, volley ball, basket ball, και όλα τα ΣΥΝΑΦΗ, εθνικούς χορούς κλπ ΚΑΙ να απομακρυνθούν από το ρατσιστικό εθνικο-φασιστικό spectator sport των χυδαίων μαζών, το ποδόσφαιρο."

    Δυστυχώς θα σας απογοητεύσω. Είμαι ξιφομάχος εδώ και 9 χρόνια και σας διαβεβαιώνω ότι παραγοντικά αλλά και αθλητικά η ξιφασκία, όπως και τα άλλα αθλήματα είναι μικρογραφίες του ποδοσφαίρου. Οι κρατικές επιδοτήσεις καταλήγουν σε τσέπες παραγόντων είτε κατα καιρούς, είτε συνέχεια (αναλόγως το άθλημα). Οι αθλητές το μόνο που τους ενδιαφέρει κατα κύριο λόγο είναι να πάρουν κάποια διάκριση για να μπούν στο δημόσιο και να ανοίξουν πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ. Το μόνο που διαφέρει είναι το οπαδικό. Λυπάμαι αλλά η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να μιλάμε για διαφορετική νοοτροπία στο ποδόσφαιρο απο τα άλλα αθλήματα.

    Με εκτίμηση,

    Αλέξανδρος Ηλιόπουλος

    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    ReplyDelete
  86. Η κρίση προκαλεί μεγαλύτερη ισότητα στην κατανομή της εργασίας και των αμοιβών μεταξύ των φύλων. Να και ένα θετικό για τις γυναίκες Γ700.

    ReplyDelete