Όταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2008, με αφορμή το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, θέσαμε το ζήτημα της εξέλιξης της ΟΝΕ σε μία δημοσιονομική ομοσπονδία , πολλοί συμφώνησαν επί της θεωρίας, όμως ελάχιστοι θεώρησαν ότι υφίστανται σοβαρές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Πριν από δύο βδομάδες, με αφορμή τη συζήτηση που ξέσπασε πανευρωπαϊκά περί σταθερότητας της ΟΝΕ και διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της Νότιας Ευρώπης, επαναναφέραμε το ζήτημα της δημοσιονομικής ένωσης στο προσκήνιο, λέγοντας ότι "ήρθε η ώρα". Πολλοί τότε έσπευσαν να διατυπώσουν την έντονη διαφωνία τους στη λογική ότι δεν θα το επιτρέψει η Γερμανία, γι' αυτό μην ασχολείστε με ανοησίες και υποθετικά σενάρια.
Μια πλήρης δημοσιονομική ένωση στην ΕΕ μπορεί ακόμα να βρίσκεται εντελώς εκτός των άμεσεων σχεδιασμών των ισχυρών της Ευρώπης, ωστόσο η Γερμανία σταδιακά ενδίδει στη λογική κεντρικά σχεδιασμένων ευρωπαϊκών λύσεων για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από "κα Αντίδραση", όπως τη χαρακτήρισε σε πρόσφατο άρθρο του ο Paul Krugman, η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να εγκαταλείπει το ρόλο του μοναχικού καβαλάρη και τη στρατηγική "ο καθένας για τη χώρα του", αναγνωρίζοντας πλέον ότι χρειάζονται κοινές δράσεις για να αντιμετωπστεί ο κυκλώνας που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η στροφή αυτή της Γερμανίας, γνωστή στα καθημάς ως "ευρωσωσίβιο", επικοινωνείται αυτές τις μέρες μέσω δηλώσεων του οικονομικού της επιτελείου, και μολονότι στη σημερινή μίνι διάσκεψη κορυφής στο Βερολίνο δεν εκδόθηκε κείμενο συμπερασμάτων για να μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, είναι βέβαιο ότι στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου θα καταγραφεί και επισήμως σαν τάση. Αυτό που παραμένει ζητούμενο βέβαια, είναι το περιεχόμενο και οι όροι της ευρωβοήθειας. Η ΕΕ θα πάει από κοινού σε έκδοση ευρωομολόγων; Θα δανείσει η Γερμανία στα υπερχρεωμένα κράτη της Νότιας Ευρώπης λειτουργώντας σαν δανειστής εσχάτου ανάγκης (lender of last resort) με αντάλλαγμα σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές και απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία; Θα δημιουργηθεί άραγε η ευρωπαϊκή Bad Bank που πρότεινε ο Αλμούνια;
Όποια απ΄όλες τις παραπάνω ενέργειες και αν συμβεί, η ουσία είναι ότι ανατρέπεται η ρήτρα "μη διάσωσης" του Μάαστριχτ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται τόσο στην ΕΚΤ όσο και στα κράτη μέλη να παρέχουν οικονομική βοήθεια σε δεύτερο κράτος μέλος σε περίπτωση κακής δημοσιονομικής κατάστασης του τελευταίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ομολογία αποτυχίας της σταθεροποιητικής αντικυκλικής λειτουργίας της ΕΕ, που η Γερμανία επέβαλε να γίνεται στα πλαίσια της πειθάρχισης των εθνικών προϋπολογισμών, και την οποία θεσμοθέτησε στο Μαάστριχτ και διπλοσιγούρεψε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 1997.
Το ερώτημα εδώ είναι, γιατί αλλάζει τώρα στάση η Γερμανία;
Πρώτον, διότι η υπερχρέωση και το υψηλό κόστος δανεισμού των κρατών της Νότιας Ευρώπης, των λεγόμενων PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) καθιστά μη διατηρήσιμες τις δημοσιονομικές τους θέσεις με κίνδυνο να δεχτεί ανοδικές πιέσεις το επιτόκιο δανεισμού όλων των κρατών της ΟΝΕ ή ακόμα να διακυβεύεται και η ίδια η ενότητα της ευρωζώνης.
Δεύτερον, διότι κατάρρευση του Νότου και στάση πληρωμών ή έστω ένα παρατεταμένο δημοσιονομικό μπλοκάρισμα συνεπάγεται δραστική μείωση της ζήτησης και ισοδυναμεί με ισχυρό πλήγμα στη γερμανική οικονομία η οποία στηρίζεται στις εξαγωγές.
Ωστόσο, κι εδώ βρίσκεται το σημείο κλειδί στην αλλαγή στάσης των Γερμανών, τα προβλήματα του Νότου είναι ασήμαντα μπροστά στην ενδεχόμενη κατάρρευση των οικονομιών των Ανατολικών κρατών μελών της ΕΕ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης (με πρωταθλήτρια την Αυστρία) είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η παρουσία τους αντιστοιχεί στο 90% των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η ανατολική Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση παρόμοια με την κρίση της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας τη δεκαετία του '90. Κατάρρευση των νομισμάτων, μαζική φυγή ή δραστική συρρίκνωση των εισερχόμενων κεφαλαίων, αδυναμία αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους και των ελλειμμάτων, βαθιά ύφεση. Η Λετονία είναι η νέα Αργεντινή. Η Ουγγαρία κατέφυγε στο ΔΝΤ με το φιορίνι να χάνει 12% έναντι του ευρώ μόνο κατά το μήνα Φεβρουάριο. Το πολωνικό ζλώτι χάνει 11% έναντι του ευρώ, η κορώνα της Τσεχίας 7%. Οι χώρες της Βαλτικής αναμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% φέτος. Ήδη οι ηγέτες των κρατών της ανατολικής Ευρώπης ζήτησαν τη συντονισμένη παρέμβαση της ΕΕ κάνοντας λόγο ακόμα και για επίσπευση της εισόδου τους στο ευρώ. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ζέλικ, απευθυνόμενος προς τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι "έχουν περάσει 20 χρόνια από την ενοποίηση της Ευρώπης και θα αποτελέσει τεράστια τραγωδία να επιτρέψετε να χωριστεί εκ νέου".
Όμως υπ' αυτές τις συνθήκες όξυνσης της ύφεσης και των οικονομικών προβλημάτων εντός της ΕΕ, οι κοινές δράσεις, τις οποίες διαβάζουμε στον Τύπο ότι επεξεργάζεται μετά τις αρχικές επίμονες αρνήσεις της η Γερμανία μαζί με τους ισχυρούς της ΟΝΕ, δεν επαρκούν. Ένα ευρωομόλογο δεν φέρνει την άνοιξη, ούτε μπορεί η ΕΕ, τη στιγμή που τα νομίσματα στην ανατολή καταρρέουν, δια στόματος του κυρίου Αλμούνια να συστείνει απλώς στους ανατολικοευρωπαίους να μην κάνουν δημόσιες δηλώσεις για τα νομίσματά τους, μη και προκαλέσουν νευρικότητα στις αγορές.
Η Ευρώπη, μια οικονομική περιοχή που χαρακτηρίζεται από ανόμοιες παραγωγικές συνθήκες, χαμηλή κινητικότητα εργασίας και διαρθρωτικές αδυναμίες, όμως διαθέτει πυκνότατες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα συμμετρικό οικονομικό σοκ σ' ολόκληρη την επικράτειά της, μολονότι με διαφορετικές διαστάσεις στο Νότο, στο Κέντρο και στην Ανατολή. Πολύ γρήγορα θα χρειαστεί ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ανάλογο μ' αυτό των ΗΠΑ και κεντρικό σχεδιασμό για να το εφαρμόσει. Όχι απλώς χαλαρές κοινές δράσεις και συστάσεις.
Το Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας που προτάθηκε στις 26 Νοεμβρίου και πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση, όμως τι να το κάνεις αφού στο χρηματοδοτικό σκέλος επιχειρεί να βγάλει από τη μύγα ξύγγι. Προβλέπει δαπάνες ύψους 200 δις ευρώ, τις οποίες κατά 170 δις καλούνται να αναλάβουν τα κράτη μέλη από δικούς τους πόρους στα πλαίσια όμως (sic) που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, όπου πρόσφατα ψηφίστηκε το πακέτο Ομπάμα ύψους 800 δις δολαριών, σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα της εφημερίδας New York Times, αναμένονται συνολικές δεσμεύσεις από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους αρκετών τρις δολαρίων. Στην ΕΕ το ποσό αυτό δεν το φτάνει ούτε καν το σύνολο των δεσμεύσεων της προγραμματικής περιόδου 2006-2013.
Υπ' αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα. Ειδικά το μεγάλο ευρωπαϊκό project για επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα (πράσινη οικονομία), ως εργαλείου εξόδου από την ύφεση, είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να προωθηθεί μόνο σε κρατικό επίπεδο και άνευ σημαντικών ποσών κοινοτικού χρήματος.
Είμαστε πεποισμένοι ότι η οικονομική κρίση θα καταδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η σταθεροποιητική αντικυκλική λειτουργία της ΕΕ, έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί στο Μάαστριχτ και το Άμστερνταμ με εντολή Γερμανίας, είναι αναποτελεσματική και επιζήμια. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί σε μια νομισματική ένωση δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του αυτόματου σταθεροποιητή σε περιόδους ύφεσης. Αντίστροφα, η σταθεροποιητική λειτουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού σε περίοδο κρίσης, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την ασυντόνιστη δράση πολλών δημοσιονομικών πολιτικών.
Το 1977 ο πρώην Πρόεδρος της Βρετανικής Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων (CBI) στη γνωστή πλέον Έκθεση MacDougall, που του είχε αναθέσει να συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε προτείνει ένα σχετικά μικρό αλλά δυναμικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της τάξης του 2%-2,5% του κοινοτικού ΑΕΠ, με έμφαση σε διαρθρωτικές, κυκλικές και περιφερειακές πολιτικές, καθώς και πολιτικές για την απασχόληση και την εξωτερική βοήθεια, ο οποίος με εργαλείο τη θεσμοθέτηση κάποιου τύπου προοδευτικής φορολογίας θα ήταν σε θέση να παρέχει προστασία από τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Το σχέδιο αυτό απορρίφτηκε. Σήμερα ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι κολλημένος στο 1,2% και διαθέτει μία μόνο σημαντική διάσταση: αυτή της μείωσης των διαπεριφερειακών ανισοτήτων μέσα από τα Διαρθρωτικά Προγράμματα, τα γνωστά ΚΠΣ. Καμία δυνατότητα αναδιανομής ή σταθεροποίησης, καμία ευελιξία.
Αργά ή γρήγορα, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις θεμελιώδεις αδυναμίες της οικονομικής της αρχιτεκτονικής. Όταν η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ εξαντλήσει τα όριά της, τα ευρωομόλογα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα και η Γερμανία εξαντλήσει τις αντοχές της για μεταβίβαση ad hoc πόρων προς το κάθε PIG, τότε αναπόφευκτα θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της δημιουργίας ενός κοινού πακέτου τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και μαζί μ' αυτό θα μπουν και τα πρώτα θεμέλια για τη δημοσιονομική ένωση. Ουσιαστικά τη δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού που επιτελεί τη σταθεροποιητική λειτουργία και είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι ανεξέλεγκτες και ασυντόνιστες δράσεις πολλών δημοσιονομικών πολιτικών στα πλαίσια μιας νομισματικής ομοσπονδίας. Ένα μείζον ζήτημα σωστής και σταθερής λειτουργίας του συνόλου της ΕΕ, όχι απλά διάσωσης του κάθε PIG. Μια εξέλιξη η οποία σημειωτέον θα αντιμετώπιζε τα δημοσιονομικά αδιέξοδα και τις αναπτυξιακές προκλήσεις της ΕΕ πολύ πιο αποτελεσματικά και δίκαια. Έπεται συνέχεια. Δυστυχώς όμως, πρώτα θα μάθουμε the hard way.
"Κομφούκιος said...
ReplyDeleteΠαρουσίασε και συ Παρμενίδη μία ενδιαφέρον έρευνα επί τέλους. Ολο λόγια είσαι
February 22, 2009 10:43 PM"
Σωστά το επισημαίνεις.Ακριβώς αυτό προσπαθώ να αποφύγω.Τη πλημμύρα και τον κατακλυσμό των ερευνών.Που μας πνίγουν και δεν μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε μια πρωτογενή αντισυμβατική σκέψη.Που παγιδεύουν το μυαλό μας σε ένα αφόρητο και άγονο φορμαλισμό.
Ας ρισκάρουμε να διατυπώνουμε σκέψεις που δεν συνάδουν με τον τρέχοντα Ακαδημαισμό.Ας απελευθερωθούμε απο το στενό κορσέ του διανοητικού καθωσπρεπεισμού.Και ας αμφισβητήσουμε επί τέλους όλες εκείνες τις αυθεντίες,που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Wall street δεν είναι χαβούζα αλλά τέμενος.
Εχουμε τον πιό Φαταούλα και τεμπέλαρο πρωθυπουργό που γέννησε η σύγχρονη Ελληνική ιστορία.Αντε να πάρουμε, όλοι μαζί, ένα σκουπόξυλο και να τον πάμε κυνηγώντας στο σπίτι του, να χορτάσει,επί τέλους, το αγαπημένο του πλέι στέισιον.Θα έχει να μάθει πολλά, με το τελευταίο χάι τέκ πλέι γκέιμ, "η ανάληψη του Παλαιοκώστα απο τον Κορυδαλλό στους Ουρανούς".
ReplyDeleteΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ RULES GREECE
ReplyDeleteΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
Amazing!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
This is amazing!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I mean, this is spectacularly amazing!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν χειάζεται να είναι κανείς Ρουμπίνι για να καταλάβει ότι, μια χώρα, που έχει ως πρωθυπουργό, ένα κοινό φαφλατά, που εκλογολογεί ασύστολα και ανερυθρίαστα,δεν πρόκειται να δεί άσπρη μέρα.
ReplyDeleteΜοιραία λοιπόν φτάνουμε στο να θεωρούμε τον Παλαιοκώστα, ως τον μοναδικό Ελληνα που αξίζει κανείς να θαυμάζει για την πανουργία του και την εφευρετικότητά του.
Amazing parmie μου ΔΕΝ είναι τα επιτεύγματα του Παλαιοκώστα. Στας Αμερικάς θα έτρωγε καρπαζιές.
ReplyDeleteAmazing είναι η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΣ, η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και η ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ
λόγω "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" και ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
Av θέλετε να διαβάσετε κάτι αποκρηάτικο, σας το προσφέρει η σημερινή συνέντευξη του μπαλαρίνου, σαλταδόρου και νουμερίστα του Perroquet στην ΚΙΤΡΙΝΟΤΥΠΙΑ.
ReplyDeleteΜεταξύ άλλων παραλληλίζει τον Baby Doc-de facto Μικροκεφαλάκην de facto Assad-Παπανδρέου, no more no less, με τον ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΖΟΡΜΠΑ.
Μπαλαρίνε, έχει και ο ΑΡΡΙΒΙΣΜΟΣ τα ΟΡΙΑ του
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;
Μιας και μιλάτε για αντισυμβατικές προτάσεις γιατί δεν επικεντρώνεστε στα ευρωπαϊκά όπου αναμένεται κοσμογονία και ασχολείστε με τον Παλαιοκώστα.
ReplyDeleteμία παρένθεση στη διεύθυνση http://www.vimeo.com/ioc/videos/sort:newest μπορείτε να δείτε τις ομιλίες του συνεδρίου για τα social media όπως αυτές ανεβαίνουν σταδιακά.
ReplyDeleteΕδώ μια κριτική αποτίμηση της Ημερίδας από τον Μανώλη Ανδριωτάκη Πολιτική και Νέα Μέσα
Κλείνει η παρένθεση
Γράφει ο κ. Ανδριωτάκης:
ReplyDelete"Η ευκαιρία που έχουν οι πολίτες είναι μοναδική: αν θέλουν να υποκειμενοποιηθούν πρέπει επειγόντως να απεκδυθούν την ανωνυμία και να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους."
ΣΥΜΦΩΝΩ και ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!!
ΚΑΙ πρέπει ΟΛΟΙ εδώ μέσα, ο ένας μετά τον άλλο να μπαίνουνε πλέον επωνύμως. Τι λες parmie επ' αυτού;
Θα πάω γιά μερικές μέρες, όπως πάντα τον Φλεβάρη στη Hawaii γιά "θεραπεία" [έτσι αποκαλεί η θεία Stamie την ηλιοθεραπεία] και θα το σκεφτώ σοβαρά.
Νομίζω πως όσο μπαίνουμε ανωνύμως, ό,τι και να λέμε, όσο άριστο και να είναι, βοηθάμε στην διαιώνιση των ΗΛΙΘΙΩΝ στην εξουσία by default. Tα γεγονότα ότι το κρέας και ο μικροκεφαλάκης είναι στην κορυφή της εξουσίας και ένας χαλβάς και ανίκανος πολιτικός έφθασε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ την ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Ιt is high time that we took over by usurpation - NOUS LES CITOYENS DU MONDE!
"ΚΑΙ πρέπει ΟΛΟΙ εδώ μέσα, ο ένας μετά τον άλλο να μπαίνουνε πλέον επωνύμως. Τι λες parmie επ' αυτού;"
ReplyDeleteΘέλει σκέψη.Είναι δύσκολο το δίλημμα.Δεν είναι θέμα θάρρους.Είναι η δημιουργικότητα που μπορεί να θιγεί από την επωνυμία.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ δε η ΕΠΩΝΥΜΙΑ θα είναι λόγος ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ και ΑΡΣΗΣ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΑΣ και ΕΠΙΤΡΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
ReplyDelete@Κομφου & @Parmi
ReplyDeleteΑφού είναι ο μόνος που μπορεί να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο και να το εκτελέσει άψογα.
Η Γερμανία ξύπνησε επί τέλους.Η κρίση στις Ανατολικές και Κεντροανατολικές χώρες,που αποτελούν τη γεωπολιτική αυλή της, άναψε το λαμπάκι.Για μας αυτές οι χώρες αποτελούν την οικονομική μας ενδοχώρα.Εξάγουμε,επειχειρούμε,δεχόμαστε τουρίστες,επικοινωνούμε πολιτισμικά,έχουμε επιρροή.Αυτός ο χώρος πρέπει να διασωθεί.
ReplyDeleteH γεωπολιτική διάσταση της κρίσης είναι που ανησυχεί και κινητοποεί τη Γερμανία.Αλλωστε είναι και η χώρα που γέννησε τη Γεωπολιτική επιστήμη.
ReplyDeleteΧα, ανεξάρτητα απ' τα μέτρα που θα παρθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης (ευρωομόλογα κλπ), μια δημοσιονομική ένωση δε θα περάσει καθόλου εύκολα. Ο λόγος είναι οτι οι Ευρωπαϊκοί λαοί σκέπτονται πρωτίστως σαν Γερμανοί, Γάλλοι, 'Αγγλοι, Πορτογάλοι κλπ, και δευτερευόντως (και αν) σαν πολίτες μιας κάποιας ευρωπαϊκής ένωσης. Ειδικά τώρα στην ΕΕ των 27.
ReplyDeleteΞεχάσαμε κιόλας το φιάσκο με το ευρωσύνταγμα;
'Ασχετα με το αν εχουν γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες, και άσχετα με την "παγκοσμιοποίηση" του εμπορίου (που μπορεί να είναι απλά ένα πείραμα, μπορεί να είναι και ένα μελετημένο βήμα για την επόμενη φάση), θα χρειαστούν ακόμη πολλές γενιές μέχρι η μεγάλη μερίδα του κόσμου να μάθει να σκέπτεται χωρίς σύνορα.
U.S. Eyes Large Stake in Citi
ReplyDeletehttp://online.wsj.com/article/SB123535148618845005.html
where is the money Lebowski??
Πάντως, πολύ με εντυπωσίασε ο κ. Chrysohoides στον Observer. Ξέρει τι γίνεται και στην Καμπούλ.
ReplyDelete-Καθήστε ρε παιδιά να δούμε τι θα μας προτείνουν οι Γερμανοί και μετά χαιρόμαστε για τα "πρώτα θεμέλια για τη δημοσιονομική ένωση". Καθήστε, μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμμένοι. -Όχι ότι δε μας χρειάζεται ένα κουρεματάκι βέβαια...
Ακόμη πιστεύω σε αυτό που είπα στο Παρμενίδη πριν από κανα μήνα. Ότι δηλαδή μακροπρόθεσμα, αυτός που έχει τα λεφτά και την ανάπτυξη ευθυγ(ρ)α(μ)μεί τους άλλους. Βεβαίως ο Παρμενίδης τότε έλεγε ότι εμείς είμαστε και πολύ καλοί εκβιαστές. Εδώ νομίζω το παιχνίδι παίζεται στο ποιος θα πανικοβληθεί πρώτος για την κατάσταση της Ελλάδας: οι Έλληνες ή οι Γερμανοί.
Πάντως Παρμενίδη, στο ίδιο παλιότερο ποστ έλεγες "Ασε που όλη η "αΡιστερή και προδευτική" Ιντελιγκέντσια της Ευρώπης μας θαυμάζει για την επαναστατική μας πρωτοπορία και όπου νάναι ετοιμάζουν Επικά ποιήματα." και νατος ο Observer. χαχαχαχαχ
Παρμενίδη μου πώς τους καταλαβαίνεις αυτούς τους guardian reading, bleeding heart, champagne socialists βρε παιδί μου! χαχαχαχαχα
Αλλά είναι (είμαστε) κι αυτοί (εμείς) πιο προβλέψιμοι και από τη βαρύτητα...
Υποχωρούν τα spreads στα ομόλογα
ReplyDeleteΗ προοπτική έκδοσης ευρω-ομολόγου ρίχνει το κόστος κρατικού δανεισμού
Για να δούμε τι θα γίνει. To άρθρο του Observer για τα children of revolution, όχι αυτό στο οποίο αναφέρεται ο βέντρι το άλλο που είχε πει χτες, είναι Γ(ια) Τ(ον) Π(ούτσο) Κ(αβάλα). ΓΤΠΚ που λένε και στο στρατό. Για να μην τα πολυλογώ τα Δεκεμβριανά λέει τα έκαναν 200 αναρχικοί και σήμερα τα γκαζάκια και οι βόμβες είναι λέει το φυσικό επακόλουθο των Δεκεμβριανών. Λες και δεν υπήρχαν μαθητές, κοινωνία, χούλιγκανς, φοιτητές, κλπ. Μου φαίνεται εκεί στην Αγγλία πολύ δεξιά τους έχει κάτσει η φάση και ψάχνονται για καμιά επανάσταση ν' αρχίσουν να χαίρονται. Έχω και τη Felicity και μου θέλει επανάσταση...
ReplyDeleteΖε Ζέρμανς ενδιαφέρονται για την ανατολική Ευρώπη που καταρρέει. Μετά για τα pigs που αποσταθεροποιούν το ευρώ. Τα ανταλλάγματα θα είναι σκληρά και θα μας κάνουν καλό. Γιατί μόνοι μας φέξε μου και γλίστρησα.
ReplyDeleteGreece, cradle of revolution. Or winner of this year's panto awards, if you ask me.
ReplyDelete@g700
ReplyDeleteενας απο αυτούς που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και γενικότερα δυσπιστία είμαι εγώ - και εξακολουθώ.
Όπως λέει ο Ventriloquist πολύ σωστά περιμένετε να δειτε την "ουρά".
Σήμερα διάβαζα το εβδομαδιαίο e-letter του John Mauldin
(προσπάθησα να το "κολλήσω" εδώ αλλά είναι μεγάλο.)
Είναι πολύ ενδιαφέρον κυρίως γιά την αντιμετώπιση του όλου θέματος
Η εισαγωγή:
I mentioned last week that European banks are at significant risk. I want to follow up on that point, as it is very important. Eastern Europe has borrowed an estimated $1.7 trillion, primarily from Western European banks. And much of Eastern Europe is already in a deep recession bordering on depression. A great deal of that $1.7 trillion is at risk, especially the portion that is in Swiss francs. It is a story that could easily be as big as the US subprime problem.
+
Με ενθουσιασμό κάποιοι νομίζουν ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να παίξουν το ρόλο του καλού Σαμαρείτη
Οχι φυσικά και δεν πρόκειται η Γερμανία να γίνει lender of last resort.
To πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ'όσο κάποιοι νομίζουν:
The sums needed are beyond the limits of the IMF, which has already bailed out Hungary, Ukraine, Latvia, Belarus, Iceland, and Pakistan -- and Turkey next -- and is fast exhausting its own $200bn (€155bn) reserve. We are nearing the point where the IMF may have to print money for the world, using arcane powers to issue Special Drawing Rights
Η Ευρώπη είναι κατακερματισμένη, πολλες χώρες, πολλές ταχύτητες, πολλά συμφέροντα.
Οι Γερμανοί ξέρουν ότι είναι οι στυλοβάτες του ευρώ και έχουν κι αυτοί το δίλημμα: ως που σέρνουμε το κάρο και από ποιό σημείο και μετά πετάμε τα "βαρίδια" ?
Ας περιμένουμε λιγάκι διότι αυτά που θα δούμε κάτι μου λέει ότι θα είναι τα κανόνια του... Ναβαρόνε
Western European banks have been very aggressive in lending to emerging market countries worldwide. Almost 75% of an estimated $4.9 trillion of loans outstanding are to countries that are in deep recessions. Plus, according to the IMF, they are 50% more leveraged than US banks.
Austrian banks have lent $289 billion (230 billion euros) to Eastern Europe. That is 70% of Austrian GDP. Much of it is in Swiss francs they borrowed from Swiss banks. Even a 10% impairment (highly optimistic) would bankrupt the Austrian financial system, says the Austrian finance minister, Joseph Proll
και το ζουμί είναι (πικρή αλήθεια):
The problem is that in Europe there are many banks that are simply too big to save. The size of the banks in terms of the GDP of the country in which they are domiciled is all out of proportion.
Σκεφτείτε ποιά ελληνική τράπεζα θα μπορούσε να σωθεί γιά να επιβιώσει το βαλκανικό της όνειρο .....
@ ventrilό
ReplyDeleteΠάντως, πολύ με εντυπωσίασε ο κ. Chrysohoides στον Observer. Ξέρει τι γίνεται και στην Καμπούλ.
commenting on,
"I am very afraid that the situation will get a lot worse," said Chrysohoides, the former public order minister. "This is like nothing we have dealt with before. These people care not for human life. What we are seeing doesn't happen elsewhere in Europe. It happens in Kabul."
Το ξέρω ότι το λες ειρωνικά ventrilό μου αλλά, αν το καλοσκεφτείς, ο κ. Χρυσοχοϊδης ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΕΙΡΑΝ από KABUL, διότι σε KABUL και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ μετέτρεψαν η
ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81 και ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ PORN-ALCOHOLIC-ANDREW PAPANDREW
την ΑΘΗΝΑ και την ΕΛΛΑΔΑ, αντίστοιχα.
ΟΤΑΝ
ΟΤΑΝ
ΟΤΑΝ
μέσα στο ΑΣΥΛΟΝ της ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ μου
μέσα στο ΑΣΥΛΟΝ της ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ μου
μέσα στο ΑΣΥΛΟΝ της ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ μου
ένας DAVADJI ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ του ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
και
μιά ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΠΟΡΝΗ μου λένε
"ΑΜΑ ΔΕΝ σου αρέσει να πας να μείνεις στην Κηφισιά"!!!!!!!!
EINAI ΕΜΦΑΝΕΣ και ΠΡΟΦΑΝΕΣ,
IMPLICIT and EXPLICIT,
ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε πλέον ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑ και ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ
ΑΛΛΑ
Α Ν Ο Μ Ι Α Ν,
Αυτοί οι άνθρωποι, από 81 και εντεύθεν, in a Παλαιοκώστας manner, σε κοιτάζουν στα μάτια και σου λένε
Η θα προσαρμοστείς ή θα σου κάνουμε ΚΑΚΟ!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ, that is!!!!
KAI
ήμουνα ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΜΑΡΤΥΣ, απειλής που δέχθηκε
[ΑΚΟΥΣΤΕ κι ΑΥΤΟ το ΕΥΤΡΑΠΕΛΟ]
ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΑ ΚΥΡΙΑ των ΑΘΗΝΩΝ,
εκ CORNELL ορμώμενη,
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΗΜΙΤΗ
από ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!
"Πρόσεξε καλα ΜΗ σου συμβεί κανένα ΚΑΚΟ"
ΑΠΑΙΤΩ,
ΑΠΑΙΤΩ,
ΑΠΑΙΤΩ
τις ΚΕΦΑΛΕΣ των ΠΑΣΟΚΩΝ επί ΠΙΝΑΚΙ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
February 23, 2009 7:11 PM
PARADIGM SHIFT
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα, τουλάχιστον, έχουμε ΑΛΛΑΓΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ, διό και τους έχει ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!!!!!!!
Κάποτε, ο ΚΑΚΟΣ ήταν ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ που δεν άφηνε τη θυγατέρα του να παντρευτεί τον ΚΑΛΟ της που ήταν φτωχό και τίμιο παιδί.
Διά της ΑΠΑΓΩΓΗΣ εις το ΑΤΟΠΟΝ, πολλοί σκεπτόμενοι ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ότι ο κακός ΔΕΝ είναι ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ, ή τουλάχιστον δεν είναι ΤΟΣΟ ΚΑΚΟΣ
όσο
Η "ΠΑΝΟΥΣΗΣ και ΣΙΑ"
που ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΕ την ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!
Oι ΓΕΡΜΑΝΟΙ, δεν έχει άδικο ο parmie, σε άλλες εποχές βέβαια, έφεραν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στην Ελλάδα
ReplyDeleteοι ΑΓΓΛΟΙ αποτέλειωσαν την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ενσπείροντας ΔΙΧΟΝΟΙΑ και ΤΡΟΦΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ουσιαστικά τον ΕΜΦΥΛΙΟ.
Οι ΜΟΝΟΙ που ΤΩ ΟΝΤΙ και ΑΠΤΩΣ (tangibly) ήρθαν ως ΑΡΩΓΟΙ της Ελλάδας, οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
μετατράπηκαν ΑΓΝΩΜΟΝΩΣ σε ΣΤΟΧΟ αυτής της ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ
διότι, όπως πάντα, στα ΤΥΡΑΝΝΙΚΑ και ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΑ καθεστώτα, ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ βρίσκει ΕΝΑ εύκολο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΟΧΟ (και τότε ήταν οι Αμερικανοί ενόσω ο Kissinger είχε υποδαυλίσει ή τουλάχιστον ανεχθεί σιωπηρώς την συνωμοσία στην ΚΥΠΡΟ με τις καταστρεπτικές της συνέπειες).
Μέσα από τον ΑΝΤΙΜΑΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ και, αργότερα, την ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ του φιλελευθερισμού ΚΑΙ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΑΤΑΦΕΡΕ
ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ να ελέγξει
τον ΑΞΕΣΤΟ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ!
ΚΑΙ αφού ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ του ΘΥΜΙΚΟΥ του ΛΑΟΥ
έρχεται τώρα ο ΥΙΟΣ του ΦΟΝΙΑ και μας υπόσχεται
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"The problem is that in Europe there are many banks that are simply too big to save. The size of the banks in terms of the GDP of the country in which they are domiciled is all out of proportion.
ReplyDeleteΣκεφτείτε ποιά ελληνική τράπεζα θα μπορούσε να σωθεί γιά να επιβιώσει το βαλκανικό της όνειρο"
Ολα αυτά λύνονται με τη νομισματοποίηση του χρέους.Αλλά πού μυαλό να το σκεφτείται.Ανοίξτε λίγο τα στραβά σας,εξώγαμα του Κομφούκιου.
KAI μετά ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ένας τύπος ΠΑΣΟΚΟΣ ονόματι Βαλυράκης διότι οι Αμερικανοί του δημιούργησαν προβλήματα στην είσοδό του στη Νέα Υόρκη.
ReplyDeleteΑν ΗΜΟΥΝ στην θέση των Αμερικανικών Αρχών ΘΑ του ΕΙΧΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ την είσοδο
και ΟΧΙ διότι ο περί ου ο λόγος είναι επικίνδυνος γιά την ασφάλεια των Αμερικανών,
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
όταν βρε τέρας, αλητάγκουρα, ΥΠΟΚΡΙΤΗ, ΒΡΙΖΕΙΣ τον άλλο από πρωίας μέχρι νυκτός
ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΖΗΤΑΣ στο ΣΠΙΤΙ του;;;;
ΑΛΗΤΑΡΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@ Normad
ReplyDeleteΝαι, έτσι έσωσε την οικονομία της Ζιμπάμπουε ο ιδιοφυής οικονομολόγος Mugabe.
KAI όταν μιλάω γιά αντιαμερικανισμό ΔΕΝ αναφέρομαι στην δικαιολογημένη απόκριση-αντίδραση πολλών, απείρων σκεπτόμενων ανθρώπων οπουδήποτε της Γης σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ και ΑΝΟΜΕΣ παρεμβάσεις Αμερικανικών Κυβερνήσεων σε εσωτερικά ξένων χωρών με μοναδικό ΚΙΝΗΤΡΟ τον Μαμμωνάν
ReplyDeleteΑΛΛΑ
στην ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ του ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ ως ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ.
Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ τον ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΝ ως ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΝ!!!!!!!!!!!!!
@ G700
ReplyDeleteτου ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ ως ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΤΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ συντάσσεται με ΠΤΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ
τον ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΝ ως ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΝ
ΠΤΩΣΗ ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ συντάσσεται με ΠΤΩΣΗ ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ
and so on and so forth
@normad
ReplyDelete"Ολα αυτά λύνονται με τη νομισματοποίηση του χρέους" - εξήγησέ το μας λίγο περισσότερο σε παρακαλώ
εννοείς μήπως την κεφαλαιοποίηση του χρέους ? Αν ναι είσαι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ, διότι έτσι εκποιείς άμεσα μέρος της Ελλάδας στους δανειστές της, ήγουν "Δεν μπορώ να πληρώσω τόκους, πάρτε την Κρήτη"
Αν δεν κατάλαβα συγνώμη εξ αρχής αλλα εξήγησέ το μας σε παρακαλώ να το καταλάβουμε
@ser
ReplyDeleteΓια να υπερκερασθεί η αδυναμία χρηματοδότησης των δημοσίων ελλειμμάτων, μπορεί η κεντρική τράπεζα μιας χώρας να προσφύγει στην εκτύπωση χρήματος για το δανεισμό του κράτους και την κάλυψη των ελλειμμάτων του. Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για «νομισματοποίηση» του χρέους. Το αντίτιμο, εάν ξεπεραστούν κάποια όρια, είναι η υποτίμηση του νομίσματος και πολύ μεγάλος πληθωρισμός (βλ Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπερπληθωρισμό Γερμανίας το 1923 ή υπερπληθωρισμό Ζιμπάμπουε σήμερα), που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Εάν η κατάσταση κρατηθεί υπό έλεγχο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Η διαδικασία νομισματοποίησης του χρέους έχει μόλις ξεκινήσει στις ΗΠΑ, αλλά δεν φαίνεται σε επίπεδο πληθωρισμού όσο το χρήμα που μοιράζεται στις εμπορικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις διακρατείται (ή καλύπτει ζημίες από επισφαλή δάνεια) και δεν κυκλοφορεί ώστε να δημιουργήσει ζήτηση και να αυξηθούν οι τιμές.
Ακριβώς. Καμία σχέση με Mugabe και τέτοια. Reflate the economy για να αποφευχθεί το αποπληθωριστικό σπιράλ που αυξάνει το βάρος του χρέους και οδηγεί σε κανόνια και απανωτές καταρρεύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος. Ένας τρόπος (όχι ο μοναδικός) είναι να κόβει η κεντρική τράπεζα χρήμα και να αγοράζει χρέος του κράτους. Τα έλεγε o Fischer, πατέρας του Quantity Theory of Money και του Debt-Deflation Theory, στις αρχές του αιώνα.
ReplyDeleteΆρθρο Σημίτη για κρίση στο Capital Gr
ReplyDeleteΤίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά την κρίση
Η Ευρώπη δεν είναι Αμερική. Η χώρες τις Αν. Ευρώπης δεν είναι χώρες του Αμερικανικου νοτου. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτός ο σφιχτός έλεγχος που όλοι ΕΥΧΟΝΤΑΙ να υπάρξει στην Αμερική.
ReplyDeleteΕπίσης, τι θέλεις να σώσεις; Τις τράπεζες της Αυστρίας μόνο ή ΚΑΙ τις χώρες της Αν. Ευρώπης; Υπάρχει διαφορά στα δύο σενάρια σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της κοπής χρήματος.
Και όταν αναλογιστούμε τι ποσά χρειαζόμαστε και ΟΧΙ ΜΟΝΟ για τις τράπεζες αλλά και για πολλούς άλλους τομείς, όπως φαίνεται, νομισματοποίηση του χρέους ως ΜΟΝΗ λύση ή ώς ΚΥΡΙΑ λύση, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καταστάσεις Ζιμπάμπουε.
Υπάρχει μια αναντιστοιχεία μεταξύ του συνόλου του χρήματος που κυκλοφορεί, σε φυσική ή ηλεκρονική μορφή, και του συνόλου του χρέους.Αυτό πρέπει με τους κατάλληλους χειρισμούς να διορθωθεί.Αλλο χρήμα και άλλο νόμισμα.ΟΣΟ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΌΣΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΙΣΜΑΤΟΠΟΕΙΤΑΙ.
ReplyDeleteΑλλά για να τα καταλάβεται αυτά πρέπει να εγκαταλείψεται τις ιδεολογικές αιμομικτικές σχέσεις με τον Μπουφούκιο.
Η χώρες τις Αν. Ευρώπης δεν είναι χώρες του Αμερικανικου νοτου.
ReplyDelete-> Η χώρες τις Αν. Ευρώπης δεν είναι πολιτείες του Αμερικανικου νοτου.
"Υπάρχει μια αναντιστοιχεία μεταξύ του συνόλου του χρήματος που κυκλοφορεί, σε φυσική ή ηλεκρονική μορφή, και του συνόλου του χρέους.Αυτό πρέπει με τους κατάλληλους χειρισμούς να διορθωθεί.Αλλο χρήμα και άλλο νόμισμα."
ReplyDelete-Βεβαιως! Ποιοι όμως είναι οι κατάλληλοι χειρισμοί; Απλή νομισματοποίηση όπως την εννοείς για το σύνολο της διαφοράς τις αναντιστοιχίας, ή ακόμη και για το μεγαλύτερο μέρος της;
Ή μήπως με συνδυασμό δανεισμού από άλλους που μπορούν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση με πραγματική ανάπτυξή (τους) και επαναπροσδιορισμό της αξίας της αγοράς σου, έστω κι αν αυτό προϋποθέτει την αποδοχή περάσματος από ύφεση;Νομισματοποίηση μόνο μικρού μέρους της διαφοράς, για να "απαλύνουμε" τις πραγματικές συνέπειες στους πολίτες είναι αποδεκτη, αλλά όχι για να βγούμε από την ύφεση, νομίζω.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
ReplyDeleteέχει εμφανιστεί ένα πρόβλημα στο σύστημα "following" στον blogger, από χτες, και ισχύει για όλα τα blogs, οπότε όποιοι δουν να εξαφανίζονται οι αναγνώστες τους από την αντίστοιχη στήλη να μην ανησυχούν λογικά θα αποκατασταθεί σύντομα.
Παιδιά για να βάλουμε κάτω τα αντικειμενικά δεδομένα και να μην μπερδευόμαστε, αυτή τη στιγμή και Η Fed και η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας κόβουν χρήμα. Τόσο με το κόψιμο όσο και με άλλες μεθόδους οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφέρει στην αγορά να υπάρχει ρευστότητα, η οποία όμως είναι αδιοχέτευτη προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Διότι πολύ απλά βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Σου λέει να δανείσω και μετά να φάω το κανόνι; Ή να εξασφαλιστώ εγώ και άσε τους άλλους να κουρεύονται;
ReplyDeleteΓια να μην εγκλωβιστούμε όμως στο θέμα "κόβω χρήμα" η ουσία αυτή που εντοπίζει o gmosios. Να μην μπει η οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού. Τι σημαίνει αυτό ότι χρειάζεται να τονωθεί η συνολική ζήτηση. Διότι με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να έχεις μια ανοδική φούσκα μπορείς να έχεις και μια καθοδική που δε σταματάει πουθενά.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΝομισματοποίηση ΕΙΝΑΙ επαναπροσδιορισμός της αξίας της αγοράς σου, αλλά με μόνο κριτήριο την εκτίμηση του τεχνοκράτη που αποφασίζει πόσο χρήμα θα κόψει.
ReplyDelete@ Γ700
Η κοπή που αναφέρετε, αφού δεν διοχετεύεται στους πολίτες, δεν είναι ενίσχυση ρευστότητας, είναι υπόσχεση ρευστότητας σε περίπτωση έσχατης ανάγκης (ή σε περίπτωση ανευθυνότητας των τραπεζιτών), και μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά μόνο εαν χρειαστεί αποσπασματικά.
Ο αποπληθωρισμός δεν είναι απαραίτητο να γίνει με ελεύθερη πτώση. Όλοι πλέον τον αποδεχόμαστε ως αναγκαιότητα. Εσείς δεν λέγατε πρόσφατα ότι το 2009 πρέπει να ανακηρυχτεί σε έτος Εθνικών Εκπτώσεων; Αποπληθωρισμός δεν είναι αυτό;
" αυτή τη στιγμή και Η Fed και η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας κόβουν χρήμα."
ReplyDeleteΔεν κόβουν χρήμα κόβουν νόμισμα.Το χρήμα παράγεται.Αρα το σύνολο του χρήματος,μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι χρέος, ζητάει την έκφρασή του σε νόμισμα για να μειωθεί το μέγεθος της φούσκας.Εαν την αφήσεις να σκάσει έχεις ντεπρέσιον.Αυτό κινδυνεύει να πάθει η Ευρώπη.Αυτά είναι τα οικονομικά του Μπου Φού.Αν την τροφοδοτήσεις με υπερβολική κοπή νομισμάτων έχεις Ζιμπάμπουε.Αυτό κινδυνεύει να πάθει η Αμερική,που όλα τα εκτυπωτύρια τυπώνουν δολλάρια και τα πετάνε με τα ελικόπτερα..Υπάρχει πάντα ο μέσος δρόμος.
Επειδή η τύχη του δολλαρίου βρίσκεται στα χέρια της Κίνας,η Κίνα αντιδρά βίαια στα πληθωρισμένα δολλάρια.Οπότε; Αδηλα τα μελλούμενα.
Και για να καταλάβουμε λίγο τα μεγέθη για τα οποία μιλάμε.
ReplyDeleteΓια την Αγγλία μόνο, τα χρήματα που υπολογίζεται ότι πρέπει να ξοδευτούν ή να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για "toxic assets", αν τελικά η κυβέρνηση Brown αποφασίσει να στηρίξει καθοριστικά και την RBS/Lloyds είναι 1,3 ΤΡΙΣ ΛΙΡΕΣ. (http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7906922.stm).
Το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ποσό σε κομμένο νόμισμα λιρών Αγγλίας που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ υπολογίζεται γύρω στα 3,6 ΔΙΣ. (δες Royal Mint annual report).
Δηλαδή 361,111 ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το ποσό δαπάνης και εγγυήσεων για την ύφεση.
Ας μου πει κάποιος λοιπόν, ο Normad ή όποιος άλλος, πόσο νόμισμα πρέπει να κόψει η Αγγλία για να κάνει διαφορά η νομισματοποίηση και αν θεωρείτε ότι αυτός θα ήταν ο μέσος δρόμος και όχι ο δρόμος της Ζιμπάμπουε (επί 100).
προς Ventriloquist
ReplyDelete1. Η κοπή που αναφέρετε, αφού δεν διοχετεύεται στους πολίτες, δεν είναι ενίσχυση ρευστότητας
OXI
Η ΕΚΤ όταν κόβει χρήμα ή όταν δανείζει τις τράπεζες ενισχύει τη ρευστότητα. Αν οι τράπεζες ΔΕΝ δανείζουν την πραγματική οικονομία και άρα δεν κυκλοφορεί "το ρευστό", αυτό δε σημαίνει ότι η ρευστότητα δεν έχει ενισχυθεί, αλλά ότι αυτή έχει μπλοκαριστεί για κάποιο χ λόγο (συνήθως επειδή οι τράπεζες αξιολογούν ότι δεν υπάρχει collateral) και άρα δημιουργείται πιστωτική στενότητα. Υπ' αυτές τις συνθήκες λέγεται ότι οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους ως παρόχων ρευστότητας, διότι κρατάνε το χρήμα για δικές τους εξασφαλίσεις ή το πουλάνε με πολύ αυστηρούς όρους τόσο που δεν το παίρνει κανείς.
Για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης στη σελίδα 9, η Επιτροπή, αφού αναγνωρίζει τη συμβολή στην ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ, καλεί τις τράπεζες να αποκαταστήσουν το ρόλο τους ως παρόχων ρευστότητας και υποστηρικτών των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.
2. Ο αποπληθωρισμός δεν είναι απαραίτητο να γίνει με ελεύθερη πτώση
Όταν γίνεται λόγος για αποπληθωρισμό δεν εννοείται απλώς η μείωση των τιμών, αλλά γίνεται αναφορά στο αποπληθωριστικό σπιράλ, εξορισμού μια διαβρωτική διαδικασία η οποία μέσω των λεγόμενων financial accelerators καταστρέφει μια οικονομία. Στις ΗΠΑ ουσιαστικά αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή και πάει να το αποτρέψει ο Bernanke μελετητής των Υφέσεων και συγκεκριμένα του fischer του οποίου κάλυψε τις τρύπες στο οικονομικό του μοντέλο. Στην Ισπανία ο αποπληθωρισμός υπάρχει και επισήμως. Αποπληθωρίζεται η οικονομία, μειώνεται το collateral (αξία σπιτιών, μετοχών) και οι μισθοί πέφτουν, αυξάνεται το βάρος των χρεών, βαράνε τα κανόνια, μπαίνουν σε δυσμενή θέση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κοκ. Φαύλος κύκλος.
Εσείς δεν λέγατε πρόσφατα ότι το 2009 πρέπει να ανακηρυχτεί σε έτος Εθνικών Εκπτώσεων; Αποπληθωρισμός δεν είναι αυτό;
Αυτό είναι ένα μέτρο τόνωσης της κατανάλωσης στη λογική του National Yard Sale a la Kotlikoff που μπορείς να διαβάσεις εδώ Running A National Sale
Η ρευστότητα προϋποθέτει ροή! Χωρίς ροή δεν έχει σημασία πόσο νόμισμα έχεις. Σημασία εδώ έχουν η εγγυήσεις. Και η κοπή νομίσματος ΔΕΝ μπορεί να εγγυηθεί το ποσό που χρειαζόμαστε ούτε κατα διάνοια.
ReplyDeleteΚοντός ψαλμός αλληλούια. Διαβαστε το προηγούμενο σχόλιό μου για τα μεγέθη από τα οποία μπορεί κάποιος να καταλάβει αν θα έχει αποτέλεσμα η κοπή νομίσματος και ποιο θα είναι αυτό.
Μιας και αναφέρθηκε ο Fischer μπορείτε να διαβάσετε άρθρο του Economist για την Deflation-Debt Theory. Τα εξηγεί καλά.
ReplyDeleteΜην μπερδεύετε την έννοια της ρευστότητας, την έννοια του "ρευστού" (δλδ νομίσματος, coinage - όπως τη χρησιμοποιούμε στα καθημερινά ελληνικά) και την έννοια του δανεισμού. They are not interchangeable and, as we are finding out, one does not lead to the other.
ReplyDeleteΡε παιδιά τί μου βάζετε να διαβάζω τώρα; Εντάξει θα το διαβάσω απόψε, γιατί τώρα θα σας αφήσω.
ReplyDeleteΤο πρόβλημά μου είναι με την πρόταση κοπής νομίσματος. Αυτό δηλαδή που πρότεινε ο Normad.
Δεν έχω καταλάβει ακόμη αν εσείς το δέχεστε ή όχι γιατί νομίζω μπερδεύετε τις έννοιες που ανέφερα παραπάνω.
Αλλά, αν συμφωνείτε με τον Normad, θέλω να μου πείτε, στο παράδειγμα της Αγγλίας που ανέφερα παραπάνω, πόσο νόμισμα πρέπει να κοπει (πολύ πολύ χονδρικά).
Η ρευστότητα προϋποθέτει ροή!
ReplyDeleteΝαι, και ως γνωστόν "τα πάντα ρει". Τώρα θες να μιλήσουμε οικονομικά; Ή χαοτικά; Να έχει δηλαδή ο καθένας από έναν ορισμό για κάθε έννοια; Κι εν πάση περιπτώσει ακόμα και μ' αυτόν τον ορισμό περί ροής πάλι υπάρχει ρευστότητα, διότι το χρήμα φτάνει μέχρι τις εμπορικές τράπεζες. Μετά μπλοκάρει. Δηλαδή για να θεωρηθεί αυτή η διαδικασία "ενίσχυση της ρευστότητας" πρέπει να ξεκινάει από την κεντρική τράπεζα και να φτάνει με delivery mail στο σπίτι απευθείας;
Δες εδώ τη συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου στην Καθημερινή Υπάρχει Ρευστότητα, αλλά οι Τράπεζες είναι Απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
Διαβαστε το προηγούμενο σχόλιό μου για τα μεγέθη από τα οποία μπορεί κάποιος να καταλάβει αν θα έχει αποτέλεσμα η κοπή νομίσματος και ποιο θα είναι αυτό.
Πρώτον, εμείς δεν ταυτιζόμαστε με τη θέση του normad. Αλλά πήραμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για reflation της οικονομίας. Όταν δε αναφερόμαστε στην έννοια "κόβω χρήμα", μια έννοια που στην οικονομική αργκώ σημαίνει δημιουργώ χρήμα από εκεί που δεν υπάρχει (πληθωριστικό) εννοούμε όλο το φάσμα των δράσεων που μπορεί να κάνει μια κεντρική τράπεζα γι' αυτό το σκοπό: από την απλή κοπή χαρτονομισμάτων μέχρι το δανεισμό του δημοσίου από την κεντρική τράπεζα η οποία αγοράζει ομόλογα.
Για να μην τα πολυλογούμε τα χρέη και τα toxics και όλα αυτά δεν θα τα πληρώσει κανείς στη πραγματική τους αξία. Απλώς θα μειώσει την αξία τους παράγοντας πληθωρισμό. Το γνωστό τροπάρι με τα διάφορα ονόματα: εξαπάτηση των πιστωτών, implicit default on one's debt κλπ. Η ιστορία της Αγγλίας και της Αμερικής βρίθει από τέτοιες περιπτώσεις.
Άντε καλή δουλειά. Αλλά διάβασέ τα άρθρα έχουν ενδιαφέρον.
ReplyDeleteΝομιζω οι αριθμοι μου είναι λαθος. Θα βρω τους πραγματικους και θα επανέλθω! Για να μη σας λέω και βλακείες και επειδή θέλω να είμαι και λίγο υπεύθυνος, παρόλη την "ανωνυμία" μου...
ReplyDeleteΛοιπόν, επειδή το έχω βάρος στη συνείδησή μου, το νούμερο που σας είπα (3.6 ΔΙΣ λιρες) αναφερόταν μόνο στα κέρματα, απο το Royal Mint. πήγα και στο site της BoE και απ'όσο μπορώ να δω (http://www.bankofengland.co.uk/banknotes/about/counterfeits.htm) τα (πραγματικά) χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία έχουν total face value 38,985 ΔΙΣ. Δηλαδή έχουμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ 42.585 ΔΙΣ στερλίνες σε κυκλοφορία. Ας με διορθώσει κάποιος, αν κάνω και πάλι λάθος.
ReplyDeleteΔηλαδή έχουμε 30.53 ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ποσό σε κυκλοφορία ΤΩΡΑ από αυτό που χρειαζόμαστε (1,3 ΤΡΙΣ).
Ακόμη και με αυτά τα νούμερα (που ελπίζω να είναι σωστά), το προηγούμενο ερώτημά μου παραμένει, Normad.
Πόσα πρέπει να κόψουν για να διορθωθεί η κατάσταση και χωρίς να γίνει η Αγγλία Ζιμπάμπουε;
...Αμα νομίζω ότι παραπλανώ, έστω και κατα λάθος, έστω και αν τελικά νομίζω ότι δεν έχει και τόση σημασία για το επιχείρημά μου, δε μου κάθεται...
ReplyDelete:-)
@ G700
ReplyDelete"Ναι, και ως γνωστόν "τα πάντα ρει". Τώρα θες να μιλήσουμε οικονομικά; Ή χαοτικά; Να έχει δηλαδή ο καθένας από έναν ορισμό για κάθε έννοια;"
Επειδή, ξαναδιαβάζοντας τα σχολιά μου, διέγνωσα έναν ενθουσιασμό που μπορεί να παρεξηγηθεί ως υποβόσκωντα κομπασμό, πρέπει να πώ (αν και το ξέρετε καλά) ότι δεν είμαι οικονομολόγος.
Αυτά που γράφω είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας αποθεμάτων ημιμάθειας με την δική μου "λογική", που μπορεί και να υστερεί και να μην είναι καν εφαρμόσιμη στην οικονομολογία. Γι αυτό λοιπόν, ρίχτε μου τάπες αλύπητα για να μαθαίνω.
Στο ίδιο θέμα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για την καλή σας διάθεση να εξηγείτε αυτά που λέτε και για την πολύ καλή σας συνήθεια να συνοδεύετε τα λεγόμενά σας με references.
Το πρόβλημα ξεκινάει από το τι εννοούμε "χρήμα" - γι' αυτο και υπάρχουν διαφορετικές μετρήσεις οι οποίες διαχωρίζονται από τον αριθμό που ακολουθεί το Μ (money supply).
ReplyDeleteM0= narrow money
M3=broadest measure of money
άρα λοιπόν έχετε όλοι σας δίκιο διότι μιλάτε για ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ μεγέθη
Αν το πρόβλημα ήταν τόσο απλό όσο το περιγράφουν ορισμένοι θα κάναμε πάρτυ ήδη.
Δεν θέλω να ακουστώ σαν δάσκαλος, μην παρεξηγηθώ, απλά να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ορισμένα πράγματα
1- Χρήμα ΔΕΝ κόβεται, τουλάχιστον όχι ακόμα. Πράγματι παραμένει σε επίπεδο εγγυήσεων προς το παρόν το παιχνίδι.
Ο λόγος απλός: κανείς δεν ξέρει ΠΟΣΟ χρήμα χρειάζεται να κοπεί
2- Οι τράπεζες πουλάνε long term χρήμα αλλά αγοράζουν short term. Επομένως έχουν απόλυτο δίκιο υπό την παρούσα κατάσταση να είναι επιφυλακτικές
3- Οι τράπεζες οι ίδιες δεν μπορούν να είναι σίγουρες γιά το VaR τους. Αυτό το ξέρουν όλοι και επομένως δυσπιστούν η μία προς την άλλη
4- Είτε τονώνεις την ζήτηση είτε περιορίζεις την προσφορά (η συζήτηση γιά την Αυστριακή σχολή)
5- Ο αποπληθωρισμός δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό σε αυτή τη φάση αρκεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά, δηλαδή να διαλύσει τις φούσκες (ακινήτων κυρίως)
6- Ο πληθωρισμός δεν είναι πάλι λύση, διότι σε βάθος χρόνου σημαίνει αύξηση φόρων και επιτοκίων
7- Και κυρίως μην ξεχνάτε το πιό σημαντικό: μπορεί να κόψεις όσο νόμισμα θέλεις αλλά υπάρχει τιμωρία, η αγορά ομολόγων.
Κανείς σας δεν το έλαβε υπ' όψη του
Εν ολίγοις, τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα. Μακάρι να ήταν απλά αλλά δεν είναι
@ ser
ReplyDeleteΩραίος, στακάτος και χρήσιμος.
No other course of action in economics has ever rivalled monetary policy in its capacity to survive failure....
ReplyDeleteJ K Galbraith in the Affluent Society
(the monetary illusion)