Thursday, December 4, 2008

Το πρόσχημα της κρίσης

Τους τελευταίους δύο μήνες παρακολουθούμε έκπληκτοι, την παγκόσμια οικονομική κρίση να μετατρέπεται σε πρόσχημα για πάσης φύσεως τρελές απαιτήσεις και επικίνδυνα αιτήματα από διάφορες ομάδες συμφερόντων. Πρώτα ήρθαν οι τράπεζες οι οποίες απαίτησαν η χρηματική στήριξη του δημοσίου να τους δοθεί χωρίς ίδια συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς έλεγχο από το κράτος. Σχεδόν την πήραν. Τώρα έχουμε τους βιομήχανους και τους εμπόρους, οι οποίοι δια του προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλου, ζητάνε γενική μείωση (μικρή σημασία έχει αν γίνει με νόμο ή με συμφωνία) της εργάσιμης βδομάδας σε 3 έως 4 μέρες με αντίστοιχη μείωση των απολαβών των εργαζομένων.

Για σταθείτε ρε παιδιά; Εξ’ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε, πολλοί από εσάς, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Μαϊλης που θέτει σε διαθεσιμότητα 140 εργαζόμενους, εκπρόσωπο της οποίας ακούσαμε να μιλάει στην εκπομπή Αποδείξεις χτες το βράδυ, είχατε πρόβλημα και γράφατε ζημιές εκατομμυρίων πολύ πριν έρθει η κρίση και σας χτυπήσει την πόρτα. Μην προσπαθείτε λοιπόν να νομιμοποιήσετε πολιτικές μαζικών και φτηνών απολύσεων φορτώνοντάς τα όλα στην κρίση, γιατί θα τρελαθούμε…

Η πρόταση Μίχαλου, όπως παλιότερα η πρόταση της Κυβέρνησης για υποχρεωτική υπαγωγή όλων των τραπεζών στο πακέτο των 28 δις ευρώ και στη συνέχεια η προτροπή της ΓΣΕΕ «την κρίση να την πληρώσουν οι τραπεζίτες», ανήκουν στην κατηγορία "αφόρητος λαϊκισμός" χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Είναι κούφιοι ριζοσπαστισμοί οι οποίοι στο βωμό του εντυπωσιασμού των ομάδων που εκπροσωπούν θυσιάζουν αναίσχυντα την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και αγνοούν την πραγματικότητα στο μικροεπίπεδο της κάθε επιχείρησης και του κάθε σωματείου εργαζομένων.

Η κρίση, η οποία στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό λόγω της «αργεντινοποίησης» της ελληνικής οικονομίας και έχει να κάνει τόσο με την κρίση φερεγγυότητας της χώρας όσο και με τη στενή της παραγωγική βάση, μας αφορά όλους. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά για να αποφύγουμε την ύφεση που έρχεται σφαίρα κατά πάνω μας.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με πυροτεχνήματα τύπου Μίχαλου. Ούτε φυσικά με τις μεγαλόπνοες γενικολογίες ορισμένων πολιτικών και πολιτικολογούντων οι οποίες συνήθως υποκρύπτουν έναν άκρατο λαϊκισμό.

Η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ διέπεται από ένα στενά συντεχνιακό πνεύμα καθώς γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας και της οικονομίας σε συνθήκες κρίσης. Να προστατευτούν πάση θυσία οι επιχειρηματίες και οι άλλοι ας κόψουν το κεφάλι τους. Δεν είναι έτσι όμως. Οι εργαζόμενοι είναι και αυτοί καταναλωτές. Εφόσον περικοπούν επιπλέον τα εισοδήματά τους, ο πρώτος που θα πληγεί από τη μείωση της κατανάλωσης θα είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις και ο κύκλος εργασιών τους. Πρόκειται για ανερμάτιστη πρόταση που προσεγγίζει την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εντελώς άστοχα και επιδερμικά.

Η ενδεχόμενη γενική εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να μεταφερθούν πιθανά προβλήματα, από τους έχοντες υψηλά εισοδήματα από κεφάλαιο και παροχή υπηρεσιών τύπου golden boys στη γενιά των 700 ευρώ και τα μεσαία στρώματα που μέχρι στιγμής αντέχουν και σε κάποιες περιπτώσεις κρυφογελάνε, γιατί βλέπουν να αποκλιμακώνονται κι οι τιμές που μέχρι πρότινος είχαν θερίσει τα εισοδήματά τους.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Έχει πρόβλημα μια επιχείρηση;

Πρώτον, ας αποδείξει την ιδιαίτερη φύση των σημερινών της προβλημάτων. Υπήρχαν από πριν, ήταν δηλαδή διαρθρωτικά, ή τώρα εμφανίστηκαν, είναι δηλαδή κυκλικά και έντονα; Διότι αν είναι διαρθρωτικά τότε όπως ρητά προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει για την κρίση δεν συνάδει λόγος για ειδική μεταχείριση ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης, είτε μιλάμε για επιδότηση είτε για περικοπές.

Δεύτερον, κι εφόσον έχει πρόβλημα λόγω της κρίσης, ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς; Είναι πρόβλημα ρευστότητας ή μείωσης των πωλήσεων και του κύκλου εργασιών και άρα αύξησης του κόστους και των ζημιών;

Τρίτον, μέχρι στιγμής το πρόβλημα για τις περισσότερες επιχειρήσεις φαίνεται να αφορά πρωτίστως στο θέμα ρευστότητα. Εάν το πρόβλημα όμως είναι η ρευστότητα και η δύσκολη πρόσβαση στο χρήμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να γίνουν απολύσεις και να μην υπαχθεί η επιχείρηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας που θέσπισε η κυβέρνηση (ρήτρα δανεισμού στο τραπεζικό πακέτο, ΤΕΜΠΜΕ κοκ);

Τέταρτον, εάν δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και προσωπικού η επιχείρηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει διαπραγματευόμενη με το εργατικό σωματείο χωρίς τη συνδρομή των άνωθεν τριτοβάθμιων εργοδοτικών κι εργατικών οργανώσεων βάσει των ισχύοντων νόμων. Ο νόμος ήδη δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, μέσω του θεσμού της «εκ περιτροπής εργασίας». Προϋπόθεση αποτελεί η έγγραφη συμφωνία εργοδότη και μισθωτού, καθώς και η αναγγελία αυτής της αλλαγής στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες μπορούν να επιβάλουν την «εκ περιτροπής» εργασία στους μισθωτούς και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, υπό τον όρο ότι μπορούν να αποδείξουν περιορισμό των εργασιών τους.

Τι άλλο ζητάει ο κύριος Μίχαλος λοιπόν, αν όχι να κολακέψει την εκλογική του πελατεία στο ΕΒΕΑ; Μήπως να χρησιμοποιήσει την κρίση για να πετύχει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές και ακόμα φτηνότερες απολύσεις; Αυτά δεν είναι σοβαρές προτάσεις παρότι ηχούν καλά και αυτονόητα στα αυτιά πολλών επιχειρηματιών που μιλάνε τη γλώσσα της πιάτσας.

Μάλιστα, εμείς σ’ αυτό το σημείο θα αντιπαραθέταμε το επιχείρημα ότι ο θεσμός της εκ περιτροπής εργασίας είναι υπέρ το δέον ελαστικός. Η εφαρμογή του με πρόσχημα την κρίση θα έπρεπε να οδηγήσει σε ενίσχυση των εγγυήσεων που προσφέρει, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να μην υποβαθμιστεί και κινδυνεύει να πεταχτεί στα αζήτητα ο παραγωγικός συντελεστής εργασία.

Όπως το έθεσε ο blogger Jaga σε άρθρο του στο προσωπικό του blog, The Zocalo, και σχολίασε στο προηγούμενο ποστ, για να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι σε μείωση ωρών και άρα αποδοχών και εκ περιτροπής εργασία με πρόσχημα την κρίση θα πρέπει να υπάρχει "ανταποδοτικότητα" από την επιχείρηση, ώστε η συμφωνία να είναι δίκαιη. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορεί να συμφωνήσουν ΜΟΝΟ αν έχουν *γραπτές* εγγυήσεις ότι: (α) η μείωση αποδοχών θα γίνει σε όλα τα κλιμάκια των υπαλλήλων (ίσως με μεγαλύτερη βαρύτητα στους υψηλόμισθους, μια και εκεί υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο), (β) ότι αυτό το μέτρο είναι προσωρινό με συγκεκριμένο ορίζοντα "επαναφοράς" στο κανονικό καθεστώς, (γ) γραπτή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση της συμφωνίας και απολύσεις πάραυτα.

Η κρίση, η οποία στην Ελλάδα είναι πρωτίστως εσωτερική, θέλει υπευθυνότητα και κοινή προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην οικονομία με τις ελάχιστες απώλειες για όλους. Όχι κανονιές στον αέρα, γιατροσόφια, ασπιρίνες στον πονόδοντο και μονόπαντες υπεραπλουστευμένες προσεγγίσεις που διχάζουν και φοβίζουν την κοινωνία σε μια δύσκολη στιγμή, με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των εγωιστικών συμφερόντων.

65 comments:

  1. Aντιγράφω τον εαυτό μου

    Κομφούκιος said...
    Διαβάζω στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Συγκεκριμένα το μέσο ΑΕΠ στην ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ των «27», μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2008 κατά 0,2%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα, στο ίδιο διάστημα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.

    Eίδατε που είπα προχθές ότι η οικονομία της Ελλάδος, καθότι αφορά ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑ, μπορεί τελικά να ΜΗΝ αγγιχτεί από την κρίση.

    Υπερέβη και τις δικές μου "προσδοκίες", ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ. Πράγματι, νταβατζιλίκια, δουλειές του υποκόσμου κλπ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ σε ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΥΦΕΣΕΩΣ. Αυτό το παράδειγμα τόχουμε ΚΑΙ από το Chicago και την Νέα Υόρκη την περίοδο της PROHIBITION (τέλος) σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με την ΥΦΕΣΗ [ίδε Francis Scott Fitzgerald, Great Gatsby].

    χαχαχαααααααααααααααχαχαχαχαχα

    December 4, 2008 4:47 PM

    ReplyDelete
  2. προσωπικά είμαι επιφυλακτικός όπως είπε κι ο Σημίτης στο βιβλίο χώρες χωρίς παραγωγικές δομές και με χρέη θα υποστούν πιο αργά αλλά πιο βαριά και για πιο πολύ τις συνέπειες της κρίσης

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. AΝΤΙ ΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ

    Οταν ο Ζαγοράκης συνάντησε τον Αλογοσκούφη…
    Του Αντωνη Καρπετοπουλου

    Την Τριτη το πρωί, ο κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΟΚ, επισκέφτηκε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη για να συζητήσουν το θέμα των χρεών του ΠΑΟΚ στο ελληνικό Δημόσιο. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών ξαφνιάστηκε: πίστευε ότι ο Ζαγοράκης θα του ζητήσει έναν νέο κρατικό χορηγό και όχι ότι θα του παρουσιάσει μια πρόταση ρύθμισης των χρεών της ομάδας. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ τού πρότεινε να αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη μη πληρωμή των χρεών και να πληρώσει ο ΠΑΟΚ ντούκου το 30% του καθαρού χρέους, όπως αυτό θα προκύψει. Χοντρικά, ο ΠΑΟΚ θέλει τα 18 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει να γίνουν με την αφαίρεση των προσαυξήσεων 10 και από αυτά να πληρωθούν 3,5 άμεσα. Τη μερική απαλοιφή των προσαυξήσεων -θυμίζω ότι- είχε προτείνει πέρυσι ο κ. Γιώργος Ορφανός που ταυτόχρονα έδινε στον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα να ξεχρεώσει με εκατό δόσεις. Πέρυσι, ο ΠΑΟΚ αρνήθηκε να βάλει στη ρύθμιση του ειδικού νόμου του Ορφανού τα χρέη του, με το επιχείρημα ότι εξαιρουμένου ενός μικρού ποσού της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, τα υπόλοιπα τα έχει προσβάλει στο δικαστήριο. Τώρα, τρέχει να προλάβει τις δικαστικές αποφάσεις που πιθανότατα θα επιφέρουν δικαστικά επιβεβαιωμένες προσαυξήσεις: ο ΠΑΟΚ πέρυσι αγόρασε χρόνο, αλλά ο χρόνος κοστίζει. Η λογική λέει ότι ο ΠΑΟΚ από τη στιγμή που αποφάσισε πέρυσι να κινηθεί δικαστικά, το ήξερε πως αν χάσει τις δίκες θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό με τόκο. Ομως, η λογική και το ελληνικό ποδόσφαιρο σπανίως συμβαδίζουν.

    Ας μην κακίζουμε τον ΠΑΟΚ: στην Ελλάδα μπορείς να ζητάς οτιδήποτε. Αλλο πράγμα όμως είναι μία αίτηση και άλλο η αποδοχή της: το πρόβλημα δεν είναι οι αιτήσεις, είναι το δεύτερο. Το μόνιμο εγχείρημα όλων των προέδρων όταν φτάνει η στιγμή να πληρώσουν είναι ότι δεν τα δημιούργησαν οι ίδιοι τα χρέη, αλλά οι προκάτοχοί τους εξαιτίας της αμέλειας της Πολιτείας. Ομως, σε όλες αυτές τις ιστορίες αυτό που προκύπτει είναι ότι οι έλεγχοι της Πολιτείας γίνονταν και τα πορίσματα έβγαιναν, απλώς κανείς δεν πλήρωνε τον λογαριασμό. Το κράτος κακώς δεχόταν αναβολές πληρωμών χρεών - όμως το κράτος δυστυχώς δεν κάνει ούτε τώρα κάτι διαφορετικό: και τώρα επιτρέπει το ίδιο, συζητάει για ρυθμίσεις, ψάχνει λύσεις, αντί απλώς να εφαρμόσει τους νόμους του.

    Απo το 1980 που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, η Πολιτεία διαρκώς ρυθμίζει χρέη, αποδεχόμενη την ήττα της να επιβάλει στις ΠΑΕ στοιχειώδεις ρυθμίσεις. Αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται και εξαιτίας της πίεσης του κόσμου. Ποτέ όμως δεν θυμάμαι τον κόσμο που σήμερα διαμαρτύρεται γιατί το κράτος δεν βοηθά τον ΠΑΟΚ (και χθες διαμαρτυρόταν γιατί δεν βοηθά τον Αρη, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ κ.λπ.) να διαμαρτύρεται για τις πρακτικές διοικήσεων που φέσωναν το κράτος. Ισα ίσα που μια μερίδα του κόσμου, αποβλακωμένη από το οπαδικό πάθος, διαμαρτύρεται ακόμα και για τους ελέγχους της Πολιτείας! Ποτέ δεν έχει υπάρξει διαμαρτυρία του κόσμου για διοικήσεις που υπερχρέωναν ομάδες - ο κόσμος γουστάρει προέδρους που ξοδεύουν κι ας το κάνουν με δανεικά κι αγύριστα. Κανείς δεν έχει αντιρρήσεις για σπατάλες: ακόμα κι ο ίδιος ο Ζαγοράκης, όταν υπέγραψε στον ΠΑΟΚ, τους «κακούς» που τον υπερχρέωσαν αποδέχτηκε ως εργοδότες, χωρίς να θυμάμαι να είχε κάνει την παραμικρή ένσταση τότε για τις πρακτικές τους…

    December 4, 2008 5:32 PM

    ReplyDelete
  5. EMEIΣ οι ΕΝ ΤΗ ΠΡΑΞΕΙ ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

    θα ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ τις ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ του spectator sport που ονομάζεται SOCCER, ελληνιστί ποδόσφαιρο.

    ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ είναι, ας κάνουν Ο,ΤΙ θέλουν αλλά με ΙΔΙΕΣ δυνάμεις. OYTE ΦΡΑΓΚΟ από τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ.
    Πέραν δε αυτού, οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ θα ΕΧΟΥΝ και την ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΝΟΜΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ υποχρέωση της ΤΗΡΗΣΗΣ της ΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ και ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ.

    ReplyDelete
  6. Λιγότερη εργασία = λιγότερη αμοιβή = λιγότερα χρήματα για ξόδεμα = λιγότερες πωλήσεις = περισσότερες απολύσεις = ακόμα λιγότερη εργασία = ακόμα λιγότερες πωλήσεις ...

    Για θυμίσε τε μου, το ότι δεν ξοδεύουμε περισσότερα δεν είναι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση; Αν γίνει αυτό μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου θα καταρρεύσει το όλο σύστημα και θα δούμε κοινωνικές επαναστάσεις.

    Στη θεωρία πάντως προσωπικώς μου ακούγεται σωστό, αν ο νεοέλληνας ήτανε συνειδητοποιημένος καταναλωτής θα δούλευε το σύστημα των λιγότερων ωρών. Θα μου πείτε τώρα αν ήτανε συνειδητοποιημένος θα φτάναμε σε αυτά τα χάλια;

    ReplyDelete
  7. Οι πρόβλεψή του ECONOMIST για την Ελλάδα το 2009:

    GREECE

    GDP growth: 1.4%
    GDP: $351bn (PPP: $358bn)
    Inflation: 3.0%
    Population: 11.0m
    GDP per head: $31,890 (PPP: $32,600)


    The centre-right New Democracy
    government, with a two-seat majority, could be forced to call early elections if the courts rule against it in a bribery case. On balance, though, it is likely
    to see out its term. The opposition
    Panhellenic Socialist Movement has
    its own troubles, and could face a
    leadership battle if results in the June 2009 European Parliament election prove disappointing.

    The huge current-account deficit will narrow, but only because imports will slip on flagging consumer and business demand.

    Λιγότερη κατανάλωση σημαίνει ότι αγοράζουμε λιγότερα γερμανικά και ασιατικά αυτοκίνητα, λιγότερα brand names πολυεθνικών στο super market,
    λιγότερα ιταλικά ρούχα και γαλλικά αρώματα. Ακόμα και μείωση των δημοσίων επενδύσεων σημαίνει λιγότερες εισαγωγές από τους αμέτρητους ξένους προμηθευτές του κράτους. Έχει δίκιο μάλλον ο Κομφούκιος για τα περί ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΕΡΑ.

    Μεγάλο το μπέρδεμα όταν δε παράγεις τίποτα...

    ReplyDelete
  8. Των οικιών .....Και εμείς άδομεν


    Απορώ και εξίσταμαι.Πως είναι δυνατόν να μη βλέπουμε τη μπόρα; Τέτοια μέθη; Τέτοια τύφλωση; Τι θεωρίες είναι αυτές περί "φρέσκου αέρα"; Το κράτος έχει σταματήσει να πληρώνει γιατί δεν έχει μία και πουλάει,πράγματι εδώ ταιριάζει, "φρέσκο αέρα", εδω και εκεί σαν όλους τους βουλιαγμένους.Και εμείς άδομεν!Αλλοίμονο αν δεν αναγνωρίσουμε ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα.

    ReplyDelete
  9. «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» ... Σε απλοελληνική μετάφραση δηλαδή , ενώ καίγεται το σπίτι μας εμείς τραγουδάμε.

    ReplyDelete
  10. @ panos Konstantinides
    @ flexicure

    Mετά τα σχόλιά σας και το άρθρο του Economist, θα ΗΘΕΛΑ να σταθώ εκεί που ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ή έγκριτη αυτή επιθεώρηση, αν ΚΑΙ δεν ξέρω αν εσυ flexicure έκανες το bolding [της πρότασης] ή το είχε έτσι ο economist.

    AYTO που θέλω να πώ ΚΑΙ είμαι σίγουρος πως είναι ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ της Ελληνικής Οικονομίας, πέραν από ελλείμματα, χρέος και ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ προβλήματά της,

    είναι Ο,ΤΙ εδώ και μήνες ΚΑΙ συνέχεια τις τελευταίες βδομάδες/μέρες επαναλαμβάνω ΔΙΑΡΚΩΣ και ΩΡΥΟΜΑΙ

    δλδ

    το ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ,

    i.e. the BOLDED sentence in the Economist's article,

    OYK EA ME ΚΑΘΕΥΔΕΙΝ και από κει νομίζω θα ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΜΕ.
    Εάν θα ΥΠΑΡΞΕΙ κατάρρευση, ΑΥΤO θα είναι ΚΑΙ

    τόσο η ΚΟΜΒΙΚΗ ΑΙΤΙΑ
    όσο ΚΑΙ
    ο ΕΚΛΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ.

    Είμαι βέβαιος γι αυτό. Εχω κάνει 2-3 μοντέλα και όλα μου βγάζουν το ίδιο συμπέρασμα.

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
    Εάν, λοιπόν, υπάρξει ΡΑΓΔΑΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ του ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ τρεχουσών συναλλαγών, όχι διότι ευελπιστούμε (σ)την βελτίωση του τουρισμού (που θάναι χάλια φέτος ως γνωρίζουμε ήδη), ούτε επειδή θα βελτιωθεί το ναυτιλιακό συνάλλαγμα

    ΑΛΛΑ λόγω ΡΑΓΔΑΙΑΣ πτώσης της ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, υπάρχει
    ΙΣΧΝΗ ελπίδα να αποτραπεί η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ.
    Κατά την γνώμη μου, πάντα, το ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑ από την ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ τρεχουσών συναλλαγών θα ΥΠΕΡΑΚΟΝΤΙΣΕΙ το ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ του ΔΙΟΚΟΥΜΕΝΟΥ ΧΡΕΟΥΣ και ΔΙΕΥΡΥΝΟΜΕΝΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

    ΙΔΩΜΕΝ

    ReplyDelete
  11. O #2 MEΓΑΛΟΣ μου φόβος είναι ΟΧΙ η αύξηση του ΧΡΕΟΥΣ η απορρέουσα εκ του αυξανόμενου δανεισμού

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    η ΥΠΕΡΑΞΙΑ που θα αποκτήσει το ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΧΡΕΟΣ από την επερχόμενη DEFLATION.

    Εγινα αντιληπτός;

    ReplyDelete
  12. ΠΡΟΒΛΕΨΗ

    Προσωπική μου πεποίθηση είναι πως Ο,ΤΙ και να συμβεί, θα ΕΙΝΑΙ για το ΚΑΛΟ της ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΝΟΜΙΖΩ ότι η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ θα μοιάζει με την ΛΑΜΠΡΗ ΟΚΤΑΕΤΙΑ του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (1955-1963)

    χωρίς τα ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της, δλδ τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ, την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, τον Ψυχροπόλεμο και την απαίσια μετανάστευση.

    ΕΥΧΟΜΑΙ δε να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ στο οποίο θα ΔΙΚΑΣΘΟΥΝ οι ΠΑΣΟΚΟΙ γιά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ κατά της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ δεδομένου ότι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ και όχι μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

    Mιά άλλη μου ελπίδα και λόγος αισιοδοξίας είστε ΣΕΙΣ. ΑΝΑΜΕΣΑ σας, όπως έχω τονίσει ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ, υπάρχει ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, WORLD CLASS CREME DE LA CREME.

    Ι do have faith in you!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις με το πρόσχημα του ακριβού πετρελαίου επιβάλλανε μεγάλες αυξήσεις. Τώρα που το πετρέλαιο φλερτάρει τα 40 δολ. γιατί δεν ακούω για αντίστοιχες μειώσεις;

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Our only hope is the members of the G700 blog to become members of the European parliament, and the European parliament to completely substitute our own.
    As long as we live, we hope.
    Hahahaha

    ReplyDelete
  16. Actually, this could be their only hope too (G700 no more…). :-)

    ReplyDelete
  17. @ Κομφούκιος

    Το bolding το έκανα για να δείξω τη σχέση του κομματιού με αυτό που έγραψα παρακάτω.

    @ Παρμενίδης

    Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα? Απλά, είναι πολυσύνθετο.

    Ο ΠΚ έγραψε: Λιγότερη εργασία = λιγότερη αμοιβή = λιγότερα χρήματα για ξόδεμα = λιγότερες πωλήσεις = περισσότερες απολύσεις = ακόμα λιγότερη εργασία = ακόμα λιγότερες πωλήσεις ...

    Η λύση εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι περισσότερο/ευκολότερο χρήμα στην αγορά, περισσότερες κρατικές επενδύσεις, για να στηριχθεί η αγορά και να μην χαθούν δουλειές.

    Όταν όμως η εθνική αγοραστική μας δύναμη (τόσο των ιδιωτών όσο και του κράτους) ξοδεύεται κυρίως σε αγαθά και υπηρεσίες εισαγόμενες, μια τέτοια λύση αυξάνει το έλλειμμά του εμπορικού ισοζυγίου το οποίο αυξάνει το (ήδη τεράστιο) κόστος χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους το οποίο σημαίνει ότι απλά μεταφέρεται το κόστος της κρίσης στο διηνεκές (ή αλλιώς στις επόμενες γενιές) ελπίζοντας ότι δεν θα οδηγηθούμε γονυπετείς στη πόρτα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με τις γνωστές συνέπειες.

    Οι Γερμανοί σκέφτονται την λύση «κουπονιών κατανάλωσης». Όσο διφορούμενο μπορεί να είναι ένα τέτοιο μέτρο είναι λογικό οι αριστερά-του-κέντρου οικονομολόγοι να περιμένουν το μεγαλύτερο μέρος των 500 Ευρώ να τονώσει την εθνική παραγωγική μηχανή γιατί οι Γερμανοί αγοράζουν κυρίως γερμανικά προϊόντα ή τέλος πάντων γιατί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ήταν πάνω από 100 δις. Ευρώ τους πρώτους 8 μήνες του 2008.

    Τι θα γινόταν αν αποφάσιζε ο οποιοσδήποτε Αλογοσκούφης ένα παρόμοιο μέτρο στην Ελλάδα που κατά την ίδια περίοδο είχε το 3ο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (σε πραγματικούς αριθμούς) στην Ευρώπη των 27; Μια τρύπα στο νερό, αν δούμε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

    Τέλος πάντων, είναι τραγικό ότι το εισόδημα του μέσου Έλληνα συρρικνώνεται ακόμα κι αν μπορεί έτσι να βελτιωθούν οι αριθμοί – γιατί τι να τους κάνουμε τους καλύτερους αριθμούς αν δε μπορούμε να επιβιώσουμε – αλλά οι πραγματικές λύσεις θα είναι μακροπρόθεσμες και σίγουρα δεν θα έρθουν από τους συνήθεις ύποπτους, τους Άγιους Βασιλίδες της πολιτικής όπως πολύ σωστά έγραψαν πρόσφατα οι G.

    ReplyDelete
  18. Κομφούκιε,

    Υπάρχει και η πιθανότητα όπως ακούγεται από διάφορες πηγές το δολλάριο να υποτιμηθεί πολύ και δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας είναι σε δολλάρια να βοηθηθούμε και από κει.

    Ισχύει κάτι τέτοιο;

    ReplyDelete
  19. Ax

    ΓΙΑΤΙ έχετε όλοι γίνει κλώνοι αυτού του καθάρματος, ονόματα δε λέμε μη μας κάνει μήνυση η Μπαβαρουάζ και Κλάφτον και μας πάρουνε τη βίλλα.

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος μας λέμε

    ΟΧΙ στους ΑΡΙΘΜΟΥΣ

    ΝΑΙ στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    ReplyDelete
  20. bafos for all united we smoke united we stand united we fall....to bed

    ReplyDelete
  21. The prohibition is not a good example because “the crisis” does not create, in itself and as far as I can see, an alternative, lucrative market (i.e. illegal alcohol). And this is exactly what we need. –An alternative market, that is, not illegal alcohol.


    “H krish” einai diar0rwtiko problhma. It’s just that its scope is enormous. This (the enormous scope) does not mean that its solution is free cash for all. It still means we have to, firstly, implement changes in the way the money market works/is regulated, instead of opting for cash injections that could “magically” re-invigorate the market. We would be flogging a dead horse. Do let us not take our eyes off the ball.


    To take advantage of a possible decrease in dept, due to the falling price of the dollar, we should be able to pay more back when the dollar is down. We cannot do this, simply because we do not have the money. The dollar was down many times before. I might have missed something, but I didn’t see us rushing to pay off our dept (not to mention that the way we pay it off also depends on the conditions of the loans and not the exchange rate of the dollar – unless I am mistaken).


    The marked growth of the Greek economy is by no means real. In my view, drying-up of liquidity from legitimate channels has forced money from our black market to surface. This does not mean that our economy is growing. It does not even mean that our black market is thriving. It just means that some of the money, previously circulating unchecked, is now being used to keep things afloat. As someone pointed out, this will also dry out.


    Spending more money is not the answer to our problems. Finding new markets is. To give money to small time consumers, to support small businesses by cash injections or more flexible legal frames etc, just helps us to drag along so that our collective economic system does not collapse until “the big guys” find or create new markets.
    Greece does not seem poised to do this. It takes a lot - brains, organization, long-term planning, innovation, balls. In a world in crisis, one should focus in products that never go out of fashion. Food and energy, for example.
    Or we find people that are still growing despite this crisis and we do business with them, instead of selling out to them. The Chinese president, Hu Jintao, after coming to Greece to sign the hand-over of Piraeus, made a tour of Latin America, promising US$100 billion in trade by 2010. Will we be able to mediate this with our shipping industry?
    But instead of trying to create a market for ourselves in China, we allowed them to make a market out of us. Good going.

    It seems we will have to keep “dragging along” until others will pull us out of this “crisis” with yet more loans - loans of money, technology, innovation, trust and faith.



    Everybody seems to think that this crisis will last for a year. The conditions of coming out of this crisis, as envisaged by western governments, are unclear to me. It seems that the emphasis is on consumer spending, a steady flow of loans to individuals and businesses from banks and inter-bank lending. I fail to see how this will lead us out. What got us into this mess in the first place is irresponsible lending and spending. Yet, now governments seem to worry that if they give out money to people, the people might not use the cash to buy stuff, but instead use it to pay off their loans or, god forbid, save it. Well, maybe the governments should buy the stuff themselves and then hand it out to people. What do you think? In this way the government could make strategic decisions on what is best to spend money on (Greek products, if they can find them) and what is best to give to the people (“free” healthy food). Great, right?

    Finding or creating new markets is our only way out, I think.

    ReplyDelete
  22. @ vaggelas

    Mακάρι να υποτιμηθεί το δολλάριο, αλλά έναντι ΤΙΝΟΣ νομίσματος;;;

    Από μόνο του;;;

    Προσωπικά πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε το αντίστροφο, δλδ

    1 EURO = 1.15 (or so) USD.

    KAI εάν γινόταν κάτι τέτοιο (υποτίμηση, that is), οι συνέπειες γιά την Ευρώπη ΚΑΙ ειδικά την εξαγωγή των προϊόντων της στις ΗΠΑ, θα ΗΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ (του τουρισμού ΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣ μεταξύ των Ευρωπαϊκών προϊόντων που αγοράζουν οι Αμερικανοί). ΣΩΣΤΑ;;;

    ΕΝΘΥΜΟΥ πάντα, λοιπόν, πως ΠΙΘΑΝΗ υποτίμηση του δολλαρίου (αλλά έναντι ΠΟΙΑΣ "ΑΞΙΑΣ" ΑΝΑΦΟΡΑΣ;;;) θα ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ γιά όλες τις χώρες!!!!!!!!!

    Οι Αμερικανοί ΞΟΔΕΥΟΥΝ περίπου 60% του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

    Εάν λοιπόν, με οιονδήποτε τρόπο, through divine intervention, μαγικό ή άλλο - for the sake of the argument, υποτιμηθεί το δολλάριο,

    Η ΠΤΩΣΗ της ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

    VIS-A-VIS στα ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ θα είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ.

    Υποτίμηση του δολλαρίου θα βοηθήσει ΣΙΓΟΥΡΑ τις ΗΠΑ (νομίζω τουλάχιστον)

    ΑΛΛΑ

    ΟΧΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    @ ventriloquist

    H ΥΦΕΣΗ του 29 και όχι η prohibition ήταν ο κόμβος του επιχειρήματός μου. Σε κάθε περίπτωση το έγκλημα ΚΑΙ τα νταβατζιλίκια οργιάζουν ΠΑΝΤΑ σε καταστάσεις με ΣΠΑΝΙΝ ΑΓΑΘΩΝ, πχ Γερμανική Κατοχή.

    Αναμφισβήτητα, βέβαια, η συνύπαρξη ΥΦΕΣΗΣ και ΠΟΤΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ είχε ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στο ΕΓΚΛΗΜΑ.

    BTW, στην Γερμανική Κατοχή ΣΠΑΝΙΣΕ το ΛΑΔΙ και σκότωνε γιός μάνα και μάνα γιό γιά ένα ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ λάδι!.

    ReplyDelete
  23. @ ventriloquist

    I have word that our SHIPPING industry is bordering on bankruptcy.

    I understand that all, including Greek, shipowners have lost as much as 90% of their assets!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  24. 44 USD σήμερα το ΑΡΓΟ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  25. smoke me Lebowski and feel good, now that you got me.
    Cause there's no sunshine when it goes..

    Still working, working time directive my ass. We dont need a paper for the shit, we take it every day.. errmm.. night as well..

    Θα φτιάξω ράστα και θα κάνω επανάστα

    Λε χαιρετισμ,

    Μονσιέρ Μπαφ
    722 € καθαρά :-)

    ReplyDelete
  26. Τρικ είναι, για να ξελασπώνουν οι ημέτεροι τους τραπεζίτες φίλους τους.

    Προσωπικά δεν βλέπω γιατί αντιτίθεστε στην παραοικονομία, η οποία είναι ωφέλιμη για τον πολύ κόσμο, διότι είναι πιο φτηνή. Πιστεύω ότι είναι καθήκον κάθε πολίτη να αποφεύγει να πληρώνει φόρους, ειδικά τόσο υψηλούς όσο σήμερα στο δυτικό κόσμο.

    Αφού ρε ξέρετε τι θα κάνουν με τους φόρους: θα τα τσεπώσουν από δω κι από κει, θα προσλάβουν ημέτερους στο δημόσιο, και όλες οι κοινωνικές παροχές θα χρεωθούν στο "έλλειμα".

    ReplyDelete
  27. Η κρίση δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια αλλά σε υπερεπάρκεια,υπερπροσφορά,υπερπαραγωγή αγαθών.Η καταναλωτική μηχανή της Δύσης έχει μπουκώσει,έχει κορεσθεί.Ο Δυτικός δεν ζητάει πιά προιόντα αλλά υπηρεσίες που παράγουν εμπειρίες.Εκεί είναι ακόρεστος.Δείτε τι γίνεται με την άνθηση της βιομηχανίας των εμπειριών,που δημιουργούν άλλους κόσμους, που παράγουν άλλους κόσμους.Κανείς δυτικός δεν θέλει πιά ετούτο το κόσμο.Τον βαρέθηκε,τον χόρτασε,τον συχάθηκε.Οι καιροί θυμίζουν αρκετά την Ελληνιστική εποχή, που άλλαξε το κλασσικοελληνικό παράδειγμα,στο οποίο κυριαρχούσε το υλικοκεντρικό-ανθρωποκεντρικό ιδεώδες του Εντεύθεν, με το μεταφυσικό-πνευματοκεντρικό ιδεώδες του Εκείθεν.Ενα πράδειγμα στο οποίο αποσπάστηκε η ψυχή απο το σώμα,με τη βοήθεια και του Πλάτωνα,και καθόριζε πιά ως αυτόνομη ύπαρξη τις απαιτήσεις της.Απαιτήσεις που δεν άργησαν να φανούν κάποιοι νεοκοσμοπλάστες για να τις ικανοποιήσουν.

    ReplyDelete
  28. Δεν είναι λίγοι εκείνοι,οι περισσότεροι, που εύχονται να έλθει μια καταστροφή για να ζήσουν την εμπειρία της.Το ειρηνικό περιβάλλον είναι ένα αφύσικο περιβάλλον για την εξέλξη του είδους μας.Δημιουργεί εκφυλιστικά βιολογικά φαινόμενα που η Φύση τα αποστρέφεται.Δεν μπορεί η Φύση να ανεχθεί τον άνθρωπο-τέρας που μετέτρεψε τον οργανισμό του σε μια τεράστια αποθήκη λίπους.
    Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει όσο πέντε τουλάχιστον κανονικοί άνθρωποι.Και με δαιδομένη την ταχύτατη Αμερικανοποίηση του παγκοσμιάνθρωπου, τα 7 δισ. του πλανήτη καταναλώνουν για τουλάχιστο 30 δισ πληθυσμό.Εμείς οι Ελληνες καταναλώνουμε για 50 εκατομύρια πληθυσμό.Το εθνικό μας προιόν είναι τα σκουπίδια.Μακάρι, έστω αυτό, να το είχαμε συνειδητοποιήσει και να αξιοποιούσαμε αυτή την, πολυ υψηλής ενεργειακής αξίας, πρώτη ύλη.

    ReplyDelete
  29. Eξαίρετος!!!!!!!!!!!!!!!

    Γι αυτό σε ΛΑΤΡΕΥΩ άτιμε.

    A propos de rien,

    ΚΥΡΙΕΣ και ΚΥΡΙΟΙ,

    εδώ στο Blog G700

    ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ReplyDelete
  30. Καλημερα σας!
    Προσωπικά διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με τον προεδρο ΕΒΕΑ κ.Μίχαλο!
    Νταβατζιλίκια , τραμπουκισμοί , ξεκάθαροι εκβιασμοί από βιοτέχνες- επιχειρηματίες, προς τους υπαλλήλους τους.
    Η χαμένη κυβέρνηση με κολημένη την πλάτη στον τοίχο, ακούει και βλέπει να διαπράτονται εγκλήματα και σουρώνει στο καβούκι της ακόμη περισσότερο και αγνοεί συστηματικά τους Έλληνες πολίτες.

    Ελαστικό ωράριο?

    Διαθεσιμότητα?

    Α ΡΕ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ!!!!

    Σε οποιοδήποτε σοβαρό κρατος θα είχε επέμβει αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας

    ReplyDelete
  31. Κοινωνική πολιτική με δανεικά από τις τράπεζες.
    μας εγγυάται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


    Γράφει ο Κων/νος Κουτελίδης

    28 δις στις τράπεζες χωρίς καμία παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας τους, με 20% στο πλαστικό χρήμα και στεγαστικά από 6% και πάνω, με πλειστηριασμούς για 5000 ευρώ μπράβο στη Νέα Δημοκρατία που ζει μάλλον σε άλλο πλανήτη.Νέα ζευγάρια που αναγκαστικά δανείζονται από τράπεζες για να φτιάξουν το σπιτικό τους στο τέλος το χάνουν και αυτό,που είναι οι εργατικές κατοικίες που είναι οι κοινωνική σας πολιτική; Γιατί δικαιούνται δώρο ύψους 70.000Ε για σπιτικό μονό οι ρομ και οι τσιγγανοι; Γιατι δικαιουνται δωρο και ατοκο δανειο οι ομογενεις παλλινοστουντες; Αυτοι που πληρωνουν το ελληνικο δημοσιο και είναι η πλειονοτητα γιατι εχουν μονο υποχρεωσεις και όχι προνομια; Ως ποτε θα νομοθετείτε για τις μειονοτητες και όχι για την πλειονοτητα;Η ενεργοποιηση του ταμειου της φτωχιας απαιτουσε 100.000.000Ε

    Και το σκανδαλο του βατοπαιδιου ανερχετε σε 1.200.000.000Ε. Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

    Έχετε γεμίσει την Ελλάδα από κακοποιά στοιχεία και λαθρομετανάστες πάσης φύσεως σε βαθμό κακουργηματικό για την χώρα μας.

    Η μετοχή της εθνικής τράπεζας έχει πέσει από 50Ε στα 11Ε θέλετε να πείτε στους επενδυτές γιατί συνέβη αυτό;μια εξαγορά τουρκικής τράπεζας σας θυμίζει κάτι;

    Θέλατε να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα με τους δικούς σας ακαταλαβίστικους αριθμούς η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα μόνο που δεν το βιωνουν οι πολίτες της.

    Όσους και να στρατεύεστε στα κόμματα σας και στο πολιτικό σας παιχνίδι του έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει θα βρεθείτε εκτεθειμένοι στην ιστορία την ελληνική και την παγκόσμια.

    Η άκρατη υποχωρητικότητα και ο ενδοτισμός σας, έχει φέρει την χώρα σε υπανάπτυξη και μαρασμό.

    Η αλήθεια λέγετε με απλά λόγια!!!!


    Πες τα τους δυνατά μεγάλε,
    Μπας και ξεβουλώσουν ορισμένων τα ταπωμένα αυτιά .
    Πας σε ένα σχολείο η μόνη γλώσσα που δεν ακούς στα διαλειμματα είναι τα Ελληνικά.
    Πας να γράψεις το παιδί σου σε ένα παιδικό σταθμό, δεν το μπορείς γιατί δεν πληροίς τις προδιαγραφές αφού πρέπει να είσαι η εισαγόμενος μετανάστης η κάτω από τα όρια της φτώχιας.
    Αλλά φόρους, συνάφειες, περαιώσεις,
    να πληρώνεις κατά τα άλλα κάτσε στην απέξω και παρακολούθα τους κομματάρχηδες.

    Να τι κατάφεραν όλοι οι αντιρατσιστάδες.

    ReplyDelete
  32. Μετά τον Παρμενίδη το χάος. Έρχεται η εποχή της Μπούργκας να υποθέσω; Όπως με το Χριστιανισμό μετά τα ελληνιστικά χρόνια του ξέφρενου ευδαιμονισμού;

    ReplyDelete
  33. προσέξτετο!
    "Την έκπληξη έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία μείωσε το επιτόκιό της κατά μία μονάδα, στο 2%. Η πρώτη φορά που το επιτόκιο της BoE υποχώρησε στο 2% ήταν το 1852 και δεν έχει πέσει κάτω από αυτό το όριο"

    156 χρόνια! Τι να θέλει να μας πεί άραγε ο ποιητής!

    ReplyDelete
  34. Απαιτήσεις που δεν άργησαν να φανούν κάποιοι νεοκοσμοπλάστες για να τις ικανοποιήσουν.


    Αυτή την φορά όμως οι "νεοκοσμοπλάστες" αναγκαστικά θα πρέπει να κινηθούν και να συνθέσουν μία οκτάβα υψηλότερα σε σχέση με την τελευταία φορά. Η εξέλιξη της ανθρώπινης εμπειρίας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για σκόπιμες παρερμηνείες, επαναλήψεις και φάλτσα. Ότι και να γίνει από δω και στο εξής είναι εξαναγκασμένοι να συνθέσουν περισσότερο αρμονικούς σκοπούς.
    Κι αν δεν είναι εκπαιδευμένοι να το πράξουν οι ίδιοι, όλο και κάποιο πηγαίο ταλέντο θα εμφανιστεί από το πουθενά για να συνθέσει τις απαιτούμενες νέες συμφωνίες.

    ReplyDelete
  35. @libertarian

    μήπως τα παραλές; Τελευταία φορά που ήτανε σε αυτά τα επίπεδα το επιτόκιο ήτανε το 1957.

    ReplyDelete
  36. @Panos Konstantinidis
    "μήπως τα παραλές; Τελευταία φορά που ήτανε σε αυτά τα επίπεδα το επιτόκιο ήτανε το 1957"

    Σου δίνω την πηγή μου και αμαρτίαν ουκ έχω.Είναι απο το σημερινό ΕΛ. ΤΥΠΟ.

    "........O κ. Τρισέ δήλωσε πως η Την έκπληξη έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία μείωσε το επιτόκιό της κατά μία μονάδα, στο 2%. Η πρώτη φορά που το επιτόκιο της BoE υποχώρησε στο 2% ήταν το 1852 και δεν έχει πέσει κάτω από αυτό το όριο"
    ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ
    Ελεύθερος Τύπος 05-12-08

    1852 γράφει.Και μένα μου κάνει εντυπωση αλλά αξίζει να το προσέξουμε.Αλλοι γράφουν άλλες ημερομηνίες.Η ουσία όμως παραμένει.

    ReplyDelete
  37. Το θέμα είναι ότι έτσι όπως το παρουσιάζει ο ΕΤ είναι σαν να μην έχουνε ξαναπέσει τα επιτόκια στο 2%. Το κάνει να φαίνεται πως αυτό είανι το χαμηλότερο εδώ και 150 έτη, ενώ στην ουσία το 1957 πάλι είχαμε 2%. Κινδυνολόγοι δημοσιογράφοι (του κώλου).

    ReplyDelete
  38. αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δημιουργούν μια πραγματική πλημμύρα χρήματος είτε τυπώνοντας λεφτά είτε μειώνοντας τα επιτόκια. Δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει αυτό το πράγμα. Υπάρχει και η λεγόμενη παγίδα ρευστότητας όπως μας δίδαξε το παράδειγμα της Ιαπωνίας. Liquidity trap που λένε και οι οικονομολόγοι. Το ερώτημα είναι πως μετατρέπουμε το ρευστό σε ρευστότητα και τη ρευστότητα σε επενδύσεις και άρα σε βιώσιμη ανάπτυξη και καλές δουλειές και όχι σε υπερκατανάλωση. Η εποχή της υπερκατανάλωσης τελειώνει. Αν δε θέλουμε μια επώδυνη προσαρμογή πρέπει να δούμε αυτό που κάπως σχηματικά ο ventriloquist λέει New markets

    ReplyDelete
  39. για όποιον ενδιαφέρεται :

    Αύριο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου ώρα 10 το πρωί και μέχρι τις 6 το απόγευμα, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 70 στην Καλλιθέα, διεξάγεται η 2η Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) με τίτλο "Άνθρωπος, Οικογένεια, κοινότητα στη νέα εργασιακή πραγματικότητα: προκλήσεις και ευκαιρίες". Θα μιλήσει και εκπρόσωπος του blog η αφίσα και η πρόσκληση της εκδήλωσης υπάρχουν στη σελίδα μας στο facebook genia eptakosion euro

    ReplyDelete
  40. Exactly my point, Parmenides. And in a market/society saturated by your products, there are only two options: expand your product range (create new markets) or expand your products’ reach (find new markets). It’s common sense.

    You correctly identified “experience” as a pivotal value of our world. When you have solved all the basic problems threatening your survival and ensured it, everything else is an “experience”. This is of course the reason why all products available to you today are marketed as experiences. And all experiences are marketable products, with the best of them also being bankable assets.
    It might also be interesting to note that with the explosion of available information to everyone and especially because of the en masse opinion writing of unprecedented levels by the everyman for everyone, all our experiences are second-hand. There is almost nothing you can experience that no-one else has (and then written about it). This has the tendency to make our evaluation of these experiences formulaic, or at least biased. This is why personal character and a solid, basic set of personal values have never been more important than they are now.

    ReplyDelete
  41. i'm not solid coz i shmoke solid

    dude

    ReplyDelete
  42. You’re one of the few exempt from this prerequisite. Any experience unrelated to smoking goes straight over your head. You are the immovable boulder of impassiveness, bang in the middle of our world’s rapids.

    ReplyDelete
  43. “one should focus in products that never go out of fashion” should probably be “one should focus on products that never go out of fashion”

    and

    “And in a market/society saturated by your products” should probably be “And in a market/society saturated with your products”

    I guess I should also master the art of writing in short(er) and more concise sentences, a rarity amongst Greeks who are generally bona fide hand-waving wind-bags. None more than me, evidently, but I enjoy it when I can get away with it.

    Have a good weekend.

    ReplyDelete
  44. @ Ventriloquist

    Μέσα στις κοινωνίες και τις κορεσμένες από προιόντα αγορές το δικαίωμα της επιλογής είναι η ψευδαίσθηση της άγνοιας.
    Οι εμπειρίες που αγοράζουμε και πουλάμε είναι στη βάση τους ψευδαισθητικές. Ένα ανύπαρκτο που υποκρίνεται το υπαρκτό. Γι αυτό όσες εμπειρίες και να φάμε είναι εξασφαλισμένο πως δεν θα χορτάσουμε ποτέ.

    ReplyDelete
  45. @Ventriloquist
    "all our experiences are second-hand"

    @Vaggelas
    "Γι αυτό όσες εμπειρίες και να φάμε είναι εξασφαλισμένο πως δεν θα χορτάσουμε ποτέ"

    Οι εμπειρίες, σε αντίθεση με τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά,έχουν μικρό χρόνο ζωής,είναι υποκειμενικές, και είναι, σε ένταση και σε αριθμό, άπειρες.Είναι αυτές κυρίως που θα δημιουργήσουν τις new New Markets.Τα τουριστικά ταξίδια που ετοιμάζονται στο διάστημα είναι μικρό μόνο μέρος αυτής της νέας μεγάλης βιομηχανίας.Και φυσικά ενω την εποχή των διαρκών αγαθών χρειαζόμασταν την ιδιοκτησία τους για να τα απολαύσουμε,την εποχή των άχρονων εμπειριών χρειαζόμαστε απλά πρόσβαση έναντι ενός μικρού τιμήματος.

    ReplyDelete
  46. Αυταπάτες για τη φοροδιαφυγή
    Του Νικου Νικολαου,Καθημερινή.

    Συμπαθής η καμπάνια για τη φοροδιαφυγή που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με καταχωρίσεις στις εφημερίδες και σποτ στα κανάλια, αλλά φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί πεταμένα λεφτά! Διότι, σωστό το μήνυμα να αξιώνουμε και να παίρνουμε αποδείξεις σε κάθε αγορά αγαθών και υπηρεσιών, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε, για να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση οι πολίτες, θα πρέπει να είναι πεισμένοι ότι έχουν απέναντί τους ένα κράτος που επιβραβεύει τον ειλικρινή φορολογούμενο, τιμωρεί τον φοροδιαφεύγοντα και τα χρήματα που εισπράττει από φόρους τα διαχειρίζεται έντιμα, δεν τα σπαταλά, αλλά τα δαπανά για την παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη κ.λπ.

    Στην Ελλάδα, δυστυχώς, καμιά από τις τρεις αυτές προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Το κράτος βουλιάζει την οικονομία σε κρίση με τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει είναι ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες. Ο ειλικρινής επιχειρηματίας που επιζητεί τον έλεγχο της εφορίας και πληρώνει τους φόρους του αισθάνεται κορόιδο όταν βλέπει όλους τους ασυνεπείς να εξοφλούν με καθυστέρηση ετών και με χαριστικές ρυθμίσεις τα χρέη τους.

    Πώς να αποκτήσει φορολογική συνείδηση ο μισθωτός όταν γνωρίζει ότι, δεκαετίες τώρα, είναι το φορολογικό υποζύγιο, αφού μαζί με τους συνταξιούχους πληρώνει το 50% του φόρου και δηλώνει το 68% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις δηλώνουν το 16% και το πλήθος των εμπόρων, βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών μόνο το 15%; Και όταν βλέπει ότι ουδείς φοροφυγάς πήγε ποτέ φυλακή, όταν μάλιστα προκλητικά κλέβει τον ΦΠΑ που του πληρώνει ο πελάτης; Αλλά μήπως διαπομπεύθηκε τουλάχιστον κάποιος φοροφυγάς; Οχι, γιατί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρηματιών που η Υπηρεσία Προληπτικού Ελέγχου εντοπίζει ως ενόχους φοροκλοπής, ενώ την ίδια στιγμή αμνηστεύει εκδότες και καναλάρχες για σκαστές φορολογικές παρεμβάσεις.

    Τέλος, όταν ο φοροτεχνικός μηχανισμός σε μεγάλο ποσοστό είναι διεφθαρμένος, και ο κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει ότι αν δεν δώσει φακελάκι θα του ρίξουν τα βιβλία, δικαίως ή αδίκως, πώς να αποκτήσει φορολογική συνείδηση όταν είναι πεπεισμένος ότι το κράτος τον αδικεί κατάφωρα; Ας ασχοληθούν, λοιπόν, σοβαρά στο υπουργείο Οικονομικών με την ανασυγκρότηση των φοροτεχνικών υπηρεσιών και ας αφήσουν στην άκρη μια καμπάνια, από την οποία μόνο οι διαφημιστές κερδίζουν!
    ------------------------------

    Σας θυμίζω ότι αυτή την εποχή βρίσκεται σε έξέλιξη ένας ορυμαγδός κρατικών διαφημήσεων που σκοπό έχουν τη χρηματοδότηση των ιδιοκτητών των ΜΕΝΤΙΑ,ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν μερικοί απο τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες και φοροκλεπτες, και την εξαγορά της εύνοιάς τους προς την κυβέρνηση.
    Η ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.
    Αυτό βλέπουν οι διεθνείς αγορές και αυξάνουν τα spreads.TH KYBERNHTIKH FAYLOTHTA.

    ReplyDelete
  47. AΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ


    Καλώς με δέχτηκες Parmie

    ReplyDelete
  48. Σήμερα παρακολούθησα την ημερίδα "Άνθρωπος, Οικογένεια, κοινότητα στη νέα εργασιακή πραγματικότητα: προκλήσεις και ευκαιρίες" και άκουσα έναν από τους εκπροσώπους της G700 να μιλά. Ομολογώ ότι δεν γνωρίστηκα με τα παιδιά. Κρύφτηκα. Μου φάνηκε περίεργο να συνομιλήσω μαζί τους ζωντανά, όταν έχω συνηθίσει να συζητώ διαδικτυακά. Το σύνδρομο του blogging υποθέτω, ή ίσως ο κρυφός φθόνος που δημιουργήθηκε μέσα μου από το θαυμασμό για την ευρηματικότητα και τη φρεσκάδα τους. Παρόλα αυτά, εντυπωσιάστηκα που η ημερίδα περιστράφηκε γύρω από το φαινόμενο της Γ700. Να σας πω την αλήθεια δεν το περίμενα. Κι όμως, όλες οι ομιλίες κάνανε στην πλειονότητα τους κεντρική αναφορά στο φαινόμενο ή στην κίνηση την ίδια των G700. Και όχι σε επίπεδο κλάψας. Σίγουρα άλλοι πιο συνδικαλιστικά, άλλοι περισσότερο επηρρεασμένοι από την ερμηνεία της G700 στα Media, ίσως μη γνωρίζοντας ή διαβάζοντας το blog ως σήμερα, άλλοι πιο στοχαστικά και στο πλαίσιο των μοντέρνων διεθνών εξελίξεων.

    Οι ομιλητές στο σύνολο τους ήταν πολύ καλοί, κι εύχομαι G700 να μπορέσετε να συλλέξετε τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις και να τις διαθέσετε και σε μας.

    Συνοπτικά, τα συμπεράσματα μου και σκέψεις μου που τροφοδοτήθηκαν από όσα άκουσα:
    (1) η κα Τσιβάκου, καθηγήτρια στην Πάντειο (κι εδώ Κομφούκιε επηρρεασμένος από την Μπερμάντειο εξεπλάγην θετικά για το άτομο της) έδωσε μια mindblowing ομιλία, μια μαρξιστική ανάλυση για την εργασία που φοράει τα πόδια όλων των αριστεριστών και κατ'επάγγελμα μαρξιστών σε ένα παπούτσι. Εξαιρετική!!!
    (2) η G700 δεν είναι μισθολογική ομάδα, πράγμα που φαίνεται μερικοί σοβαροί κι αξιόλογοι επιστήμονες κατανοούν πλήρως. Δυστυχώς η τραγική αλήθεια είναι ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις το μήνυμα καθαρό. Κι αυτό ισχύει και για τη G700.
    (3) Σε 20 χρόνια από τώρα θα έχει αλλάξει πάρα πολύ ο κόσμος. Ήδη συμβαίνουν ριζικές αλλαγές και στην Ελλάδα αρνούμαστε να τις κατανοήσουμε, να συμμετέχουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτές, να τις συγκαθορίσουμε. Όποιος κι αν είναι ο κόσμος τότε, μερικοί από εμάς τότε θα είναι πολύ ψηλά, και μερικοί θα είναι ακόμα Γ700. Τα παιδιά της G700 δημιουργούν την πρώτη κατηγορία ανθρώπων.
    (4) Η συναισθηματική επιβάρυνση (που οδηγεί σε κατάθλιψη και διάφορες νόσους-conditions, όχι ψυχικές νόσους φυσικού τύπου που απαιτούν φάρμακα, θεραπεία κλπ.) είναι άρτια συνδεδεμένη στη δυτική καταναλωτική κοινωνία με την προσέγγιση του εαυτού μας ως ένα προϊόν μάρκετινγκ (marketing commodity) αντί ως ον, με την ανάγκη προσδιορισμού του εαυτού μας μέσω του καθρέφτη της σύγκρισης μας με τους άλλους, υπό το πρίσμα της αύξησης των οικονομικών ανισοτήτων. Μόνο μέσα από την δημιουργία θετικών προτύπων, την κατανόηση της εργασίας ως ένα πληθωρικό εργαλείο στο πλαίσιο μιας όλο και περισσότερο πολύπλοκης δομής της κοινωνίας, και την κοινωνική προστασία της εργασίας ως παραγωγικό συντελεστή, μπορεί να θεραπευτεί η νόσος της γρίππης της αφθονίας και της ευμάρειας - affluenza, και μπορεί να επαναπροσδιοριστεί ο όρος ευτυχία και η προστιθέμενη αξία που έχει αυτή στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανθρώπινη εξέλιξη.

    Μια θετική νώτα, και ένα ουσιαστικό μήνυμα αισιοδοξίας από τη G700 και τις εργασίες της ημερίδας. Μπράβο στους διοργανωτές, που κάνανε κάτι το διαφορετικό σήμερα. Μπράβο παιδιά, που για άλλη μια φορά εκπλήσσετε θετικά. Εύχομαι καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  49. Νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια νέα αστική τάξη με θετικό πρόσημο για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση στη νέα εποχή και την ανεξιθρησκεία μας από την επιβολή του μαμονισμού.

    Διαφορετικά, οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι πολύ μεγάλες κι επώδυνες τα επόμενα χρόνια και δε θα είναι μεταξύ κρατών, αλλά μεταξύ ομάδων ανθρώπων. Αν θέλετε, μεταξύ τάξεων. Αλλά στη δυτική κοινωνία, αυτή φαντάζει όλο και περισσότερο ως πάλη των γενεών. Άραγε, η κοινωνική, δημογραφική και οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να βοηθήσει? Εγώ πιστεύω ότι είναι η πιο αποτελεσματική μας ελπίδα. Αλλά αυτό, θέλει μια ισχυρή αστική τάξη νέου τύπου που θα καλλιεργήσει τα θετικά πρότυπα για τα οποία μιλάς Ευάγγελε.

    ReplyDelete
  50. εργάτες γνώσης η νέα εργατική πρωτοπορία

    ReplyDelete
  51. TI να πω, ΤΙ να πω.

    Eφθασα στις 2 το μεσημέρι. Κοιμήθηκα κάπου 6 ώρες γιά να στρώσει το δερματάκι μου.

    Ημουνα σαν τη καλή χαρά, σε φόρμα και σε κέφια. Οντας σχετικά λουσαρισμένος πήρα ταξί να πάω στο Νίκο και τη Νικούλα. Μου λέει ο ταξιτζής, "Μόλις σκοτώθηκε ένα παιδί σε συλλλαλητήριο".

    Γλεντήσαμε.

    ΗΤΑΝ τέσσερες το πρωί. Πήρα ξανά ταξί. Λέω, "Πλατεία Ρηγίλλης σας παρακαλώ". Μου απαντά, "Θα σας πάω μέχρις όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία". Φθάνουμε στην διασταύρωση του Hilton. Aπό κει και πέραν η Βασιλίσσης Σοφίας ήταν μπλοκαρισμένη. Πληρώνω βγαίνω.

    ΗΣΑΝ 2-3 "εκατό" στρατηγικά σταθμευμένα εγκάρσια στην Βασ. Σοφίας. Πλησιάζω ένα και λέω, "Είναι ασφαλές να περπατήσω μέχρι την Πλατεία Ρηγίλλης;" Μου απαντούν, "Να προσέχετε". Ξαναλέω, "ΕΜΑΘΑ ότι σκοτώθηκε ένα ΠΑΙΔΙ".

    Μου ΑΠΑΝΤΑΕΙ ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ του ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και του ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ, "ΑΛΗΤΗΣ ήταν, όχι ΠΑΙΔΙ", Συγχίζομαι και αποκρίνομαι, "Δεν γνωρίζω τις συνθήκες του συμβάντος, αλλά ένα άτομο 16 ετών είναι ΠΑΙΔΙ".

    Εδώ Πλατεία Ρηγίλλης. Καλημέρα σας.

    ReplyDelete
  52. τραγικές καταστάσεις ανεκπαίδευτων και φασιστοτραμπούκων αστυνομικών, μαφιόζων χουλιγκανοτραμπούκων δήθεν αντιεξουσιαστών και μιας απούσας κυβέρνησης από το θέμα ασφάλεια εδώ και 4 χρόνια. Κρίμα να χάνονται έτσι ζωές χωρίς λόγο και να καταστρέφονται περιουσίες ανθρώπων που δε φταίνει σε τίποτα

    ReplyDelete
  53. Όταν δίνεις όπλα σε αστυνομικούς τι περιμένεις να γίνει?

    Εγώ ζω στα Εξάρχεια και όντως τα τελευταία χρόνια η γειτονιά συστηματικά υποβαθμίζεται με την παρότρυνση της αστυνομίας.

    Τα παιδάκια αστυνομικοί που "περιφρορούν" κατ' εντολή την περιοχή, τι περιμένεις να κάνουν? Είναι ανόητα και θερμόααιμα όσο είναι και τα παιδάκια αντιεξουσιαστές. Όταν βάζεις λοιπόν 2 ομάδες ανώριμων θερμόαιμων φανατισμένων νέων να συγκρουστούν ξανά και ξανά, τι περιμένεις να δεις? Αυτό είναι ευθύνη της διοίκησης της αστυνομίας, που προτιμά να βγάζει για "λάντζα" τους νέους άπειρους και ασυγκράτητους αστυνομικούς αντί να κάνει σωστά τη δουλειά της.

    ReplyDelete
  54. Και βγαίνει έντρομη η κυβέρνηση μέσω μπουχέσα και Φαυλόπουλου και βγάζει πόρισμα καταδίκης του αστυνομικού μπας και κατευνάσει τα πνεύματα. Αλλά πού, ηρεμούν τα πνεύματα ρε γελοίοι όταν χάνεται η ζωή ενός εφήβου? Πιστόλι εναντίον πέτρας? Πέτρα ψαλίδι χαρτί παίζουμε δηλαδή?

    ReplyDelete
  55. Γνωρίζετε τί ακριβώς έγινε; Έχετε πληροφορίες; Δεν είναι καλύτερα πρώτα να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη και μετά να κρίνουνε; Δε λέω, ο θάνατος οιουδήποτε είναι τραγικός αλλά δεν πρέπει να διερευνηθούνε πρώτα οι συνθήκες; Ή μήπως να αρχίσουμε να τσουβαλιάζουμε "όλοι οι μπάτσοι είναι κακοί, όλοι οι αντιεξουσιαστές καλοί" (και το αντίστροφο).

    ReplyDelete
  56. Οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι ασήμαντες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ένας προβληματικός συνδυασμός υστέρησης και ιδεολογίας γίνεται επάγγελμα, από τη μία, και ένα επάγγελμα/υπηρεσία γίνεται μία προβληματική ιδεολογία, από την άλλη. Σε αυτό προστείθεται και η αποδοχή της χρήσης βίας από όλους και ο τεχνιτός διαχωρισμός σε "εμάς κι εκείνους" που καλλιεργείται επειδή θεωρείται ότι αυτό εξασφαλίζει τη συνοχή και καλύτερη λειτουργία των "δύο ομάδων".

    Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις η ευθύνη βαραίνει την πολιτεία και το επίσημο ένοπλο σώμα. Η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπους πολιτικής και κοινωνικής διαχείρισης. Το ένοπλο σώμα να βρει, ασφαλείς για όλους, τρόπους επιχειρησιακής διαχείρισης. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους. Δεν είναι εκεί, ούτε απλώς για να συστήνονται σε δεξιώσεις ως υπουργοί, ούτε για να περπατούν καμαρωτά καμαρωτά με τα περίστροφα στη ζώνη - σύμβολα και επιβολείς στρεβλής εξουσίας με υψηλότατο, ύψιστο σε αυτή τη περίπτωση, τίμημα.

    ReplyDelete
  57. Το στημένο παιχνίδι που τέθηκε εκτός ελέγχου.
    Εδώ και χρόνια ζούμε μια κακοστημένη παράσταση μεταξύ των δήθεν αντί-εξουσιαστών και των σωμάτων ασφαλείας.
    Η σχέση των δύο πλευρών διαρκεί εδώ και χρόνια αρχίζοντας ως ένα παιχνίδι εκπαίδευσης των αστυνομικών σε ασφαλές πεδίο μάχης και με την πάροδο των ετών να εξελίσσεται σε ένα πραγματικό πρόβλημα τόσο για την ίδια την αστυνομία όσο και για την κοινωνία. Οι συνεχείς καταστροφές που προκύπτουν κάθε φορά που παίζεται μια διαμάχη μέσα στο κέντρο της Αθήνας, προκαλούνται εκατοντάδες εκατομμυρίων ζημιές σε επαγγελματίες που καταστρέφονται οι επαγγελματικοί τους χώροι αλλά και σε αμέριμνους πολίτες που χάνουν περιουσίες ετών δουλειάς και κόπων.
    Αποκορύφωμα των μέχρι τώρα «εχθροπραξιών» είναι ο αδιευκρίνιστος θάνατος του Ανηλίκου αγοριού στους δρόμους των Εξαρχιών. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο θύμα αυτού του ανίερου παιχνιδιού.
    Ωστόσο τα ερωτηματικά τόσων χρόνων παραμένουν ενοχικά αναπάντητα από την πολιτεία.
    Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται ή χρήση του Πολυτεχνείου για οτιδήποτε άλλο σκοπό εκτός από το να είναι χώρος εκπαίδευσης και εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης ;
    Γιατί η πολιτεία επιτρέπει στις Πανεπιστημιακές αρχές να παρέχουν άσυλο στους εκάστοτε ταραξίες της δημόσιας ζωής;
    Πόσα εκατομμυρίων ευρώ έχουν σπαταληθεί για τις συνεχείς ανακατασκευές των κτιρίων και την αγορά εξοπλισμού που συχνά λεηλατούνται από τους γνωστούς αλλά και αγνώστους;
    Γιατί ο χώρος, που έχει και μια ιστορική σημασία δεν γίνεται μουσείο έτσι ώστε να φυλάσσεται επισήμως και να αξιοποιείται από την Πολιτεία;
    Τι κόστος σε εργατοώρες και εξοπλισμό έχει αυτό το κακόγουστο παιχνίδι για την αστυνομία;
    Ποιος θα καλύψει τις οικονομικές ανάγκες των πολιτών που χάνουν τις περιουσίες τους ;
    Γιατί έχει εγκαταλειφτεί και υποβαθμίζεται συνεχώς η τελευταία γειτονιά του Κέντρου της Αθήνας; μήπως για να «αξιοποιηθεί» όπως συνέβη με τις γειτονιές του Ψυρρή και του Βοτανικού;


    Όπως καταλαβαίνεται σειρά εύκολων ερωτημάτων αποτελούν στάση ενοχής για την πολιτεία.
    Φυσικά το πρόβλημα σήμερα παίρνει ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, θέτοντας σε αντιπαράθεση τις ίδιες τις κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας ταξικές διαφορές μεταξύ τους και ένα κράτος που αδυνατεί να παρέχει ποιότητα ζωής να σφυρίζει αδιάφορα.
    Ας ελπίσουμε σε μια συντονισμένη κοινωνική πολιτική παρέμβαση της πολιτείας για την εξάλειψη τέτοιων νοσηρών φαινομένων , παρέχοντας ένα ασφαλές και αποδοτικό περιβάλλον για τους πολίτες των πόλεων.

    ReplyDelete
  58. υπάρχει κι ένα θέμα γενικότερης κοινωνικής βίας η οποία διοχετεύεται στα γήπεδα και τους δρόμους και ξεπερνάει το φαινόμενο εξάρχεια vs αστυνομία. Στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου έχουμε αποτύχει όλοι σαν κοινωνία με πρώτη απ' όλους την απούσα κυβέρνηση του υπερυπουργού πάκη παυλόπουλου.

    ReplyDelete
  59. in any case συμφωνώ με τον ventriloquist

    ReplyDelete
  60. @ ventriloquist

    "Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις η ευθύνη βαραίνει την πολιτεία και το επίσημο ένοπλο σώμα. "

    Εμείς είμαστε η πολιτεία.

    ReplyDelete
  61. πολιτεία η [politía] O25 : 1. το κράτος και η πολιτική, ιδίως η κυβερνητική εξουσία: H ~ οφείλει να λάβει μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών. Πρέπει να επέμβουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.


    Όχι, η πολιτεία δεν είμαστε εμείς. Η πολιτεία είναι ο Καραμανλής και ο Παυλόπουλος. Πολλές φορές έχω γράψει σε αυτό το μπλογκ για τα κακά των Ελλήνων και της κοινωνίας τους. Αλλά ακόμη κι εμάς, αυτοί που είμαστε, μας αξίζει μία καλύτερη πολιτεία.
    Ο ανίκανος πολιτικός, ανήμπορος να διαχειριστεί ακόμη και την οδοντόβουρτσά του, κατά την άποψή μου, είναι γνήσιο προϊόν της Ελληνικής δημοκρατικής διαδικασίας.
    Αλλά ο πολιτικός που δεν βλέπει πολιτικές ευθύνες στο φόνο ενός αγοριού ΔΕΝ είναι. Είναι ξένος προς την συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας. Όπως ξένος προς τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας είναι και ο κάθε αστυνομικός που αρέσκεται να τον αποκαλούν "ράμπο".
    Η Ελληνική κοινωνία έχει υγιή αντανακλαστικά. Δυστυχώς όμως, αντανακλαστικά είναι το μόνο πράγμα που έχει.

    ReplyDelete
  62. Για ποιά προσχήματα μιλάτε;

    Ποιος σας είπε οτι υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα για χρηματοδότηση απο τον κρατικο κουμπάρα...

    Αν θέλετε να προτείνετε κάτι αξιόλογο που συστηματικά δεν διάβασα εδώ, είναι να προτείνετε να ιδρυθεί μια Κρατική Τράπεζα στα πρότυπα της Αγροτικής που θα δίνει δάνεια αβέρτα--κουβέρτα και άτοκα δάνεια...

    Μια τέτοια κρατική ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ θα έφερνε αφενός τα χρήματα των κοινοτικών προγραμμάτων κατ ευθείαν στους νέους επιχειρηματίες και αφετέρου θα δανειοδοτούσε άτομα με την τρέχουσα ρύθμιση για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας...

    Την πρόταση αυτή την έχω κάνει μήνες τώρα και όλοι κωφεύουν...

    Εσείς που υποτίθεται οι έχετε το μέγιστο ενδιαφέρον γιατί ποιείτε την νήσσα ή κάνετε την πάπια, επί το λαϊκότερο;

    ReplyDelete
  63. @ventriloquist

    πολιτεία η [politía] O25 : 1. το κράτος και η πολιτική, ιδίως η κυβερνητική εξουσία: H ~ οφείλει να λάβει μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών. Πρέπει να επέμβουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

    Δίκαιο έχεις. Νόμιζα ότι η κυβερνητική εξουσία είναι αιρετή, αλλά μάλλον κάνω λάθος, έτσι;

    ReplyDelete
  64. @Panos

    Το τι εννοώ φαίνεται απο τη συνέχεια του σχολίου στο οποίο αναφέρεσαι παραπάνω. Ότι δηλαδή, πολύ απλά, δε νομίζω ότι η λαϊκή βούληση, όπως είναι τώρα, αλλά και όπως εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές, συμφωνεί με τις τωρινές πράξεις και κρίσεις της κυβέρνησης.

    ReplyDelete