Thursday, August 28, 2008

New Tax on the Block

Με το νομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα στη Βουλή η Κυβέρνηση καταργείται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 10.500 ευρώ που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και εισοδηματίες και επιβάλλεται αντ' αυτού συντελεστής 10%.

Τεράστιο κομμάτι των νέων σήμερα δουλεύουν είτε συνειδητά ως freelancers, είτε αναγκαστικά γιατί έτσι το θέλει ο εργοδότης ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», χωρίς την κάλυψη της εργατικής νομοθεσίας και χωρίς διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα. Απολύονται ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, ενώ είναι ταυτόχρονα μοναδικοί υπεύθυνοι για την καταβολή των αυξημένων –λόγω της μη υπαγωγής στο ΙΚΑ- ασφαλιστικών τους εισφορών.

Μαζί με όλα αυτά, προστίθεται τώρα και ο συντελεστής 10%. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος που δουλεύει με μπλοκάκι με αμοιβή 700 ευρώ θα πληρώνει ετήσιο φόρο εισοδήματος 860 ευρώ, παραπάνω δηλ. από αυτό που αμείβεται μηνιαία. Ένας νέος που δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας μερικά χρόνια και έχει φτάσει στα 1.000 ή 1.200 ευρώ θα πληρώνει 1.200 και 1.400 ευρώ αντίστοιχα. Δηλ. έναν μήνα του έτους και παραπάνω θα τον δουλεύει για την εφορία όταν τα εισοδήματα του μόλις (;) του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια.

Με λίγα λόγια, οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι χτυπιούνται ως ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Οι νέοι φόροι δεν συνδέονται με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τη στιγμή που όλες οι προηγμένες οικονομίες του πλανήτη γλιστρούν στην ύφεση, η ελληνική οικονομία έχει τριπλάσιο από αυτές ρυθμό ανάπτυξης. Τη στιγμή που οι τράπεζες της Βρετανίας και των ΗΠΑ καταρρέουν, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν απλώς μειωμένα κέρδη.

Οι νέοι φόροι έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Τη συντήρηση ενός πλαδαρού, συντεχνιακού και πελατειακού κράτους (βλέπε φορολογική αμνήστευση δεκάδων συντεχνιακών ομάδων με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος), η οποία γίνεται σίγουρα πιο δύσκολη σε συνθήκες κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας. Τους έχουν ξεφύγει απλώς τα έξοδα και οι κρατικές δαπάνες. Με τα Καθαρά Έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού 2008 (ΤΠ 2008) το 1ο εξάμηνο να είναι αυξημένα μόλις κατά 4,3% σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων του ΤΠ 2008 ως σύνολο μετά δυσκολίας θα ξεπεράσει το 8%, σημαντικά χαμηλότερα από την πρόβλεψη για αύξησή τους κατά 13%. Αντίστοιχα οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 11,6% κατά το 1ο εξάμηνο του 2008, γεγονός που σημαίνει ότι για το έτος ως σύνολο αναμένεται αύξηση των πρωτογενών δαπανών του ΤΠ κατά 10,5% περίπου, υπερβαίνοντας τον στόχο του ΤΠ 2008 για αύξηση κατά 8,3% (Οικονομικό Δελτίο Alpha Bank 20-8-2008). Σημειωτέον επίσης ότι μέχρι στιγμής εντοπίζεται αύξηση κατά 11,0% των λειτουργικών δαπανών και άλλων κρατικών επιχορηγήσεων.

Μ' αυτά και μ' αυτά, οι δαπάνες του ΤΠ θα φθάσουν τα 49,55 δις ευρώ το 2008 αντί των 28,3 δις ευρώ το 2002. Μέσα σε έξι μόνο χρόνια οι ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες του κράτους θα έχουν δηλ. αυξηθεί κατά 21,2 δις ευρώ (ή κατά 75,1%). Από 18% του ΑΕΠ το 2002 στο 20,2% του ΑΕΠ το 2008 (μέση ετήσια αύξηση στην 6ετία: 10,9%)

Αντί λοιπόν να περιορίσουν τη σπατάλη των κρατικοβολεμένων και να βάλουν φρένο στην απομύζηση των δημόσιων πόρων από το παρασιτικό κομματικό κύκλωμα, βλέπουμε να χτυπούν τον πιο αδύναμο κρίκο του συστήματος. Τους νέους ανθρώπους που δουλεύουν στο ελεύθερο επάγγελμα παρότι στην πλειονότητά τους είναι μισθωτοί και οι οποίοι δεν έχουν τον κ. Μπλε, τον κ. Πράσινο ή τον κ. Κόκκινο για να τους εκπροσωπήσει και να φωνάξει στα παράθυρα για τα δίκαια τους.

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και μας κάνει να ντρεπόμαστε για λογαριασμό τους. Ντρεπόμαστε, γιατί δεν έχουν το θάρρος να μαζέψουν τους κηφήνες που συντηρούν και επιλέγουν να στριμώξουν τον στριμωγμένο. Ντρεπόμαστε, τέλος, γιατί αποθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους –η τριετής εξαίρεση από το μέτρο είναι σταγόνα στον ωκεανό- που θέλουν να είναι δυναμικοί, ανεξάρτητοι, αισιόδοξοι, αυτούς που θέλουν να παλεύουν και να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι. Ντρεπόμαστε, γιατί στην ουσία μας λένε ότι η μοναδική λύση στην Ελλάδα για να συντηρηθείς με αξιοπρέπεια είναι να γίνεις και εσύ κομμάτι αυτού του παρασιτικού συστήματος. Και δείχνουν απλώς το ψεύτικο ενδιαφέρον τους όταν γίνονται χορηγοί σε εκδηλώσεις όπως η παγκόσμια εβδομάδα προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων στα τέλη Νοεμβρίου.

50 comments:

  1. Υψηλότεροι φόροι σε ένα ήδη πλαδαρό σύστημα σημαίνει ενίσχυση της φορο- και εισφορο-διαφυγής.

    Ταυτόχρονα εξισωτικές φορολογικές πολιτικές ζημιώνουν ακόμα περισσότερο τους νέους, οι οποίοι δεν εισέρχονται στην επιχειρηματική κοινότητα ή έστω τουλάχιστον ανταγωνιστικά κριτήρια προς αυτούς που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο.

    Δυστυχώς έχουμε πέσει σε ένα φαύλο κύκλο κυνηγητού των αριθμών, έτσι ώστε να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ. Χωρίς όραμα, και δυναμική πολιτική τα μπαλώματα πολιτικές και χαράτσια θα συνεχίζονται.

    Προβλέπω ΦΠΑ 20-21% το 2009.

    ReplyDelete
  2. "Προβλέπω ΦΠΑ 20-21% το 2009."

    +1

    ReplyDelete
  3. Φίλοι G700, μπορεί να διαφωνήσαμε πρόσφατα στα περί πολιτικής στρατηγικής, ωστόσο συμφωνώ απολύτως με τα αναγραφόμενα και προσυπογράφω.

    Προσθέτω την διάσταση της διαφθοράς. Πολύ σοβαρή, καθώς οι νέοι φόροι μπήκαν για να καλύψουν και τη μαύρη τρύπα που ανοίγει η τεράστια διαφθορά στην οικονομία.

    Επίσης, ας σημειώσω ότι σε μια οικονομία προβληματική ή τουλάχιστον μη ανταγωνιστική, η φορολόγηση με 10% των μερισμάτων μετοχών, θα προκαλέσει νέο κύμα εξόδου των μεγάλων επιχειρήσεων, πλήρες πάγωμα επενδύσεων από το εξωτερικό και ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση του εργατικού κόστους -πχ με αύξηση της μαύρης εργασίας- από τους επιχειρηματίες που θα το θελήσουν προκειμένου "να βγουν".

    Η φορολόγηση με 10% των υπεραξιών των μετοχών του χρηματιστηρίου τέλος, είναι ένα εξωφρενικό μέτρο, που ουσιαστικά θα κλείσει το χρηματιστήριο, καθώς εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα σύστημα που θα τους φορολογεί τόσο ακριβά [ακόμη και ο φόρος Τόμπιν είναι χαμηλότερος...]

    http://sakiotis.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Ο Αλογοσκούφης γράφει ιστορία.
    Από τις πιο χρεωκοπημένες πολιτικές προσωπικότητες σε σχέση με τις ευκαιρίες που έχει κλωτσήσει.
    Βλακώδης πολιτική αντίληψη και
    μικρο-διαχειριστική λογική.
    Πήρε μία οικονομία σχετικά τακτοποιημένη δημοσιονομικά και αντί να την απογειώσει την έκανε και δημοσιονομικά αδύναμη.
    Πέρα από το ισοζύγιο πληρωμών που θα μας είχε κάνει Αργεντινή εάν δεν υπήρχε ευρώ,
    δεν μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες του.
    Και έχουν το θράσσος οι υπόλοιποι υπουργοί και διαμαρτύρονμται γιατί τους αφαιρεί τα ειδικά κονδύλια.

    ReplyDelete
  5. may i correct the title to new tax on the ΜΠΛΟΚ

    ReplyDelete
  6. Οι ευνοημένοι πάντως της υπόθεσης είναι απ' ότι φαίνεται οι λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα, μεγάλες επιχειρήσεις. Με τις φορολογικές πολιτικές κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των μικρών, πόσο μάλλον των νέων επιχειρηματιών. Κρατά γερά γερά η δεξιά.

    ReplyDelete
  7. Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.
    Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.
    Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.
    Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.
    Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.

    ReplyDelete
  8. Πιστεύω:
    1) στην Πατρίδα
    2) στο Θεό
    3) στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Πιστεύω εξ ίσου και στα τρια αν και τελευταία ο Ιερώνυμος κλονίζει τη σχέση μου με το Θεό.

    ReplyDelete
  9. Θα συμφωνήσω απόλυτα με όλα τα σημεία του άρθρου. Να προσθέσω επίσης ότι η άρση του αφορολόγητου ορίου σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

    Και ο πρώτος φοροδιαφυγάς θα είμαι εγώ, γιατί πολύ απλά δεν μου περισεύει ένα μηνιάτικο να δώσω στην Εφορία για να κλείνουν οι τρύπες που ανοίγει το ίδιο το Δημόσιο.

    Επίσης ας μου εξηγήσει κάποιος το σκεπτικό πίσω από το νέο νομοσχέδιο. Ο μεγαλοεισοδηματίας που μέχρι τώρα φοροδιέφευγε δηλώνοντας ποσά κάτω των 10.500 ευρώ, τώρα τί ακριβώς θα κάνει; Θα προτιμήσει να κάνει ειλικρινή δήλωση και να πληρώσει 20.000 ευρώ ή θα συνεχίσει να κάνει ψευδείς δηλώσεις και να πληρώνει 1.000 ευρώ;

    Σα δε ντρέπονται λιγάκι λέω εγώ; Εκτός από το εισόδημά μας, υποτιμάνε και τη νοημοσύνη μας.

    ReplyDelete
  10. Ο Αλογοσκούφης γράφει ιστορία!
    Ζούμε ιστορικές στιγμές στην οικονομική πρακτική και θεωρία.

    Άντε, και πρόεδρος της ΕΚΤ υπουργέ μου και το νόμπελ οικονομίας δώρο.

    ReplyDelete
  11. Απλά αφού δεν μπορεί να τους πιάσει τους φορολογεί γιά το ελάχιστο (10.500) - δεν το καταλαβαίνετε ?

    Και για να πούμε την αλήθεια ποιος έχει ζητήσει απόδειξη απο υδραυλικό/ ηλεκτρολόγο/πλακά κτλ ?

    Ας είμαστε ειλικρινείς κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν βγάζει 10.500.
    Αν έβγαζε τοσα καλύτερα να δούλευε μισθωτός πιό πολλά θα έπαιρνε


    Καιρός να δούμε κατάματα την κοινωνία που μόνοι μας φτιάξαμε

    ReplyDelete
  12. @ser

    Προσωπικά ξέρω πολλούς "ελεύθερους επαγγελματίες" που βγάζουν 700 ευρώ το μήνα. Αν η εργασιακή σου σχέση είναι με ΑΠΥ και όχι ως εργαζόμενος σε μία εταιρία, αυτόματα βαφτίζεσαι "ελεύθερος επαγγελματίας"

    Υπάρχουν πολλών ειδών ελ.επ. σε όλη τη γκάμα πραγματικών εισοδημάτων. Από αυτούς που έχουν πραγματικό ετήσιο εισόδημα 10.000 το πολύ μέχρι αυτούς της τάξης άνω των 100.000

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση πλήττει ΜΟΝΟ τα ασθενέστερα στρώματα των "ελεύθερων επαγγελματιών". Δεν κάνει τίποτα παραπάνω.

    Τα χιλιαρικάκια που θα εισπράξει το Κράτος από κάθε χαμηλόμισθο "ελεύθερο επαγγελματία" δεν αρκούν για να μπαλώσουν τα τεράστια ελλείμματα του πρώτου. Ταυτόχρονα εξαθλιώνει χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους.

    ReplyDelete
  13. @ sir

    ελάχιστοι νέοι freelancer έχουν αμοιβές πάνω από το αφορολόγητο.
    θα πρέπει να αμείβονται με 1.500 ευρώ το μήνα.
    Εάν ξέρεις πολλούς τέτοιους
    έλα να μας τους δείξεις
    να κάνουμε το blog της g1500.

    "Ας είμαστε ειλικρινείς κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν βγάζει 10.500.
    Αν έβγαζε τοσα καλύτερα να δούλευε μισθωτός πιό πολλά θα έπαιρνε".

    Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι γίνεται στην αγορά εργασίας.
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
    Είναι μισθωτοί που ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ
    από τους εργοδότες να δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες για να μειώνεται το εργατικό κόστος.
    Γιατί έτσι ο εργοδότης δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και σε διώχνει όποτε θέλει χωρίς αποζημίωση.

    "Καιρός να δούμε κατάματα την κοινωνία που μόνοι μας φτιάξαμε"

    Άμα νομίζεις ότι την έφτιαξες μόνος σου την κοινωνία,
    άλλαξέ την κιόλας
    και βάζουμε και εμείς ένα χεράκι.

    ReplyDelete
  14. Με δεν είναι θαυμάσια και υπέροχος η χώρα ημών;;;;;
    Εάν δεν μας εξοντώσει ως να σαραντήσωμεν, θα σκοτωθώ με ευτυχίαν δι'αυτήν !

    ReplyDelete
  15. συμφωνώ με ελληνάκι. το ότι δεν μπορεί να πιάσει ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να πιάσει το κράτος τον υδραυλικό και τον εστιάτορα με ΔΠΥ, τον Ο.Ε. ή τον Ε.Ε. δε σημαίνει ότι οκ τώρα ξεζουμίζω τους μικρούς. Μισθωτοί με μπλοκάκι δήθεν ελεύθεροι επαγγελαμίες υπάρχουν ένα σωρό και κινούνται εκεί γύρω στα 12 χιλιάρικα. Η επιστροφή του ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου είναι η αποταμίευσή τους την οποία τώρα παίρνει το κράτος

    ReplyDelete
  16. Και πώς να πιάσει τον υδραυλικό
    και τον εστιάτορα
    όταν ο αξιοθαύμαστος αλογοσκούφης
    έχει διαλύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Ωστόσο, το θέμα είναι να συζητούμε για το πως θα εξοντωθεί ο υδραυλικός που μπορεί να βάζει τελικά στην άκρη 10 χιλιάρικα το χρόνο (σιγά τα λέφτα στην τελική!)αντί του νέου freelancer που ζει με 500 το μήνα και περιμένει το μάννα εξ ουρανού της επιστροφής φόρου
    Η'
    να συζητήσουμε καλύτερα για ποιο λόγο επιβλήθηκαν οι νέοι φόροι.

    Για να πολλαπλασιάσουμε τους δημόσιους πόρους
    Η'
    για να συντηρούμε τους άχρηστους και ανεπάγγελτους που κάνουν παραπολιτική στην πλάτη μας.

    Είναι δυνατόν να πολλαπλασιάζεται συνεχώς το λειτουργικό κόστος του κράτους και των οργανισμών του;;;

    Να πληρώνουμε συνεχώς την κακοδιαχείριση, τις νέες επιτροπές και τα νέα ΔΣ οργανισμών για να ζουν οι κομματικοί καρχαρίες;;;

    Να πληρώνουμε για να παίρνουν οι συνδικαλιστές και οι παρατρεχάμενοι τους διπλές υπερωρίες από τον καναπέ του σπιτιού τους;;;

    ReplyDelete
  17. Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.
    Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.
    Θέλω να γίνω οννεδίτης και να έχω ένα σίγουρο μέλλον.

    ReplyDelete
  18. Πήγα πριν 1 μήνα σε φανοποιό για μια ζημιά την οποία την κάλυπτε η ασφαλιστική εταιρία. Του λέω μάστορα πόσο θα μου κοστίσει με κάτι έξτρα μερεμέτια; Μου λέει για την ασφαλιστική θα βγει τόσο, τα δικά σου τα έξτρα τόσο, και το ΦΠΑ από το τιμολόγιο της ασφαλιστικής θα μου το πληρώσεις ΕΣΥ!

    Τί; του λέω.
    Ναι, μου λέει, το ΦΠΑ θα μου το πληρώσεις εσύ.
    Κάτσε ρε μάστορα πώς γίνεται αυτό, και γω τιμολόγια κόβω δε μου πληρώνει κανένας το ΦΠΑ.

    Δεν ξέρω, μου λέει, εμείς έτσι κάνουμε και ρώτα όπου θες.

    Έμεινα μαλάκας να κοιτάω στο άπειρο...

    Ακούς κύριε Αλογοσκούφη; Δεν φτάνει που έχουν τιμή με ΦΠΑ και χωρίς, αλλά άμα και αναγκαστούνε να κόψουν τιμολόγιο σε βάζουν να πληρώσεις και το ΦΠΑ!

    Αλλά άμα είχατε σχέση με την κοινωνία θα τα ξέρατε αυτά, δεν θα στέλνατε τις υπηρέτριες να ψωνίζουν.

    Άντε, στο τέννις club της Φιλοθέης τώρα να παίξεις με τη συμμορία σου!

    ReplyDelete
  19. @lou
    @ellinaki

    δεν ειχα καθόλου σκεφτεί την κατηγορία των "μισθωτών" με παροχή υπηρεσιών- νομίζω φανερό από το περιεχόμενο.
    Όντως αυτοί πλήττονται διοτι σίγουρα δεν θα μετακυλίσουν το 1000 στην αμοιβή τους.

    @lou
    διαβασε το σχόλιο του panagriotatoy και του vaggela και ελπίζω να καταλάβεις.

    Μόνος μου φυσικά δεν την έφτιαξα αλλά μόνος μου προσπαθώ πάντοτε γιά το καλύτερο και πίστεψέ με αυτή τη στιγμή εκκρεμεί αίτημα αποζημίωσής μου από την επιτροπή εφαρμογής νομοθεσίας επειδή το δημόσιο (σσσστ!) κοιμαται.

    Και γιά να μην νομίζεις ότι αν γίνεις οννεδίτης θα λύσεις το πρόβλημα, μιά καλή φίλη, υπέροχος άνθρωπος και πολύ εργατική κοπέλλα προσπαθεί 3 χρονια να μπει στο δημόσιο και δεν τα καταφέρνει

    @vaggelas
    ετσι για να τον τεστάρεις γιατί δεν του απάντησες "κι εγώ θα κανω καταγγελία στην εφορία και θα γελάσει ο κάθε πικραμένος" ?

    Αυτούς είναι που δεν μπορεί να πιάσει ο Αλογοσκούφης -και δεν θα μπορέσει ποτέ- επειδή και οι "μηχανισμοί" είναι διεφθαρμένοι
    (γιά panagriotatos)

    Aυτο εννοουσα λέγοντας γιά την κοινωνία που φτιάξαμε εμείς οι Ελληνες

    ReplyDelete
  20. Μια και είμαι παλαιότερη, θυμάμαι μια έκθεση αρμόδιου ευρωπαϊκού φορέα (δε θυμάμαι όνομα, οι οικονομολόγοι σίγουρα θα το γνωρίζουν) που είχε φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις ήταν τότε (αρχές 10ετίας 90, γύρω στο 1982 με 83) οι ΜΕΓΑΛΕΣ γερμανικές εταιρείες και οι ΜΙΚΡΕΣ ελληνικές, ακόμα και οι ΑΤΟΜΙΚΕΣ ελληνικές επιχειρήσεις.

    Δεν κατάλαβα ποτέ (ακόμα προσπαθώ να καταλάβω λέμε!) γιατί δεν ενισχύθηκαν αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, γιατί πολεμήθηκαν μάλλον, μια και δούλευαν και τα έβγαζαν πέρα μια χαρά... Πολεμήθηκαν από το 1995-96 και μετά, με άγρια φορολογία, με υπέρογκους τόκους στα δάνεια, με όποιο αρρωστημένο μέσο μπορεί να φανταστεί ένα νοσηρό ("οικονομικό"?) μυαλό. Αρκετοί μικροί επιχειρηματίες αντιστάθηκαν όσο μπόρεσαν, μερικοί αυτοκτόνησαν (πραγματικά ή διέλυσαν τις δουλειές τους) και μερικοί αποσύρθηκαν ξεπουλώντας το βιος τους.

    Η κυβέρνηση εξακολουθεί στο ίδιο μονοπάτι, να εξαθλιώσει ό,τι απέμεινε από τους αγωνιστές της ουτοπίας στο ΕΛλαδιστάν. Πόσο φόρο πια? Μια αγελάδα αδύνατη, δεν βγάζει γάλα. Γιατί δεν πιάνει να αρμέξει τις παχιες αγελάδες; Επειδή πάνε κατά βαλκάνια και Κίνα;

    ReplyDelete
  21. @rodia

    εγώ λέω να μην αρμέξει κανέναν.
    να στηρίξει αυτούς που παράγουν,

    μικρούς, μεσαίους, μεγάλους

    να κόψει τις σπατάλες
    και να διώξει όσους δεν δουλεύουν.

    ReplyDelete
  22. Δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορείτε τα λεβεντόπαιδα της Ν.Δ. και ειδικά τον Αλογοσκούφη.χα χα χα!!!
    ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΏΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ReplyDelete
  23. Ενώ το 2001-2002 τα έσοδα από φόρους προέρχονταν σχεδόν κατά το ήμισυ από μισθωτούς/ συνταξούχους και την υπόλοιπη πλέμπα και κατά το ήμισυ σχεδόν από επιχειρήσεις, το τελευταίο έτος ο λόγος 50/50 επιδεινώθηκε εις βάρος της πλέμπας (περίπου 70/30).

    Παρ'όλα αυτά ο "τσάρος" αποφάσισε σε σύμπνοια με τον Κο Πρωθυπουργό να μειώσουν το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών στις 10.000 με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Και ερωτώ γιατί αν μέχρι τώρα μπορούσα να φοροδιαφεύγω νομότυπα και να παρουσιάζω εισοδήματα κάτω του έως τώρα αφορολόγητου,....να μην συνεχίσω να φοροδιαφεύγω παρουσιάζοντας εισοδήματα κάτω του νέου αφορολόγητου των 10.000.

    Τι θα με εμποδίσει???????
    Το πρώην ΣΔΟΕ το οποίο διαλύθηκε από τον "τσάρο"???Εφόσον το έκανα πριν γιατί να μην το κάνω και τώρα???? Δεν θα πληρώνω εγώ ο φοροφυγάς 1000 που λέει το ellinaki...δεν θα πληρώνω πάλι τίποτα αφού πλέον εγώ έχω το καρπούζι και το μαχαίρι και όσο θέλω κόβω/ δηλώνω....

    Και μετά θα έρθει και το Νέο ΣΔΟΕ (όπως λέμε Νέα Δημοκρατία, ...όπως λέμε επανίδρυση του κράτους) και θα μου πει: "δώσε τόσα να μην σε ελέγξω!!!". Προσέξτε. Όχι ο διεφθαρμένος υπάλληλος που θα θέλει "λάδωμα"....όχι, Το κράτος θα μου το πει. Η συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία!!!!!!!!!!

    Τι μπουρδέλο είμαστε!!!!!!!!!!
    Μα ούτε ένας της προκοπής να μην περάσει? Όλοι οι μαθητευόμενοι μάγοι στην δική μας την καμπούρα θα μάθουνε....(???)!!!

    ReplyDelete
  24. Διαβάστε και κλάψτε.....

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/29/1556346.htm

    Η ποσοστιαία κατανομή των εσόδων από τους νέους φόρους.

    ReplyDelete
  25. Afou paliotera xarizane kai mas kakomathane, kairos tora na mas ta paroun me to zori.

    ReplyDelete
  26. @ser

    Οι εφοριακοί που τα φτάχνουν τα αμάξια τους; Στον Άρη;

    Αυτήν είναι η τραγωδία, όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα απολύτως!

    ReplyDelete
  27. H παγκόσμια κρίση τσακίζει την Ελλάδα:

    "αύξηση 15% των καθαρών της κερδών το α Δ εξάμηνο σημείωσε η Εθνική Τράπεζα"

    http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080829&nid=9624581&sn=&spid=1376

    ReplyDelete
  28. panagriotate, κια οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβλήματα. Όχι τόσο όσο οι ξένες (Η Αμερικανική FDIC έχει στη μαύρη λίστα κατάρρευση 117 τράπεζες).

    Θα κλάψουν και οι δικές μας που έδιναν αφειδώς καταναλωτικά δάνεια-πιστωτικές κάρτες για να "διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους".

    Ανάπτυξη και κατανάλωση με δανεικά ΤΕΛΟΣ!

    ReplyDelete
  29. @ ser
    "Και γιά να μην νομίζεις ότι αν γίνεις οννεδίτης θα λύσεις το πρόβλημα, μιά καλή φίλη, υπέροχος άνθρωπος και πολύ εργατική κοπέλλα προσπαθεί 3 χρονια να μπει στο δημόσιο και δεν τα καταφέρνει"

    Φταίει το ότι είναι υπέροχος άνθρωπος και κυρίως εργατική κοπέλα.

    Γιατί δεν μπαίνει στις στρατιές των γαλάζιων συμβασιούχων?
    Δεν μπαίνεις μόνιμα βέβαια στο δημόσιο αλλά κάτι είναι και αυτό.

    Και φυσικά αυτές οι στρατιές συμβασιούχων είναι ένας από τους λόγους που εμφανίζεται η ανεργία χαμηλή και το δημόσιο έλλειμμα διογκωμένο.

    Κατάλαβες γιατί θέλω να γίνω οννεδίτης;

    Δεν είμαι υπέροχος άνθρωπος ούτε εργατικός.

    Θέλω στη χειρότερη να γίνω συμβασιούχος.

    Δεν θα με χάλαγε μια θέση σε δσ οργανισμού.

    Βέβαια πέρασαν τα χρόνια μου για τέτοια πράγματα. Πήρα πτυχίο, πήρα και μεταπτυχιακό. και δεν κουβάλησα ποτέ τους φίλους μου στις φοιτητικές εκλογές ούτε τους έβγαλα τζάμπα στα μπουζούκια.

    τώρα είναι αργά να γίνω οννεδίτης.

    ReplyDelete
  30. διάβασα έναν εκπρόσωπο του μπλογκ στον Ελεύθερο Τύπο να τα χώνει σήμερα. το link είναι αυτό εδώ http://www.e-tipos.com/newsitem?id=49537, μόνο που δεν είναι πλήρες όπως στην κανονική έκδοση. μπράβο. δεν είναι δυνατόν οι μικροί και οι συνεπείς να είναι τα θύματα της ανικανότητας του κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή ή να μειώσει τα έξοδα.

    ReplyDelete
  31. η εφορία ξέρει και μπορεί η πολιτική θέλει;

    ReplyDelete
  32. @lou

    "Πήρα πτυχίο, πήρα και μεταπτυχιακό. και δεν κουβάλησα ποτέ τους φίλους μου στις φοιτητικές εκλογές ούτε τους έβγαλα τζάμπα στα μπουζούκια.

    τώρα είναι αργά να γίνω οννεδίτης."


    Ναι ρε γαμώτο, κάπως έτσι την πάτησα κι εγώ. Νομίζω πως θα πρέπει να επιτρέψουν πλέον τις κομματικές νεολαίες να διεισδύουν στην εκπαίδευση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης να αφήνουν τα κομματόσκυλά τους να κάνουν διαλέξεις την ώρα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (διδάσκεται ακόμα αυτή η φάρσα;;) ώστε οι μαθητές να ενημερώνονται σωστά και υπεύθυνα για το μέλλον τους.

    ReplyDelete
  33. E ρε επανίδρυση που σας χρειάζεται!!!

    ReplyDelete
  34. ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΧΙΛΙΑΔΩΝ Τ.Μ. ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ


    Αγια παραχώρηση από Ν.Δ. σε Βατοπέδι


    Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ


    Στην παραχώρηση τεράστιας αξίας έκτασης στο κέντρο του Ολυμπιακού χωριού κατέληξε το γαϊτανάκι ανταλλαγών μεταξύ της κυβέρνησης και της Μονής Βατοπεδίου. Η μονή έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με ιδιώτες για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού. Ακίνητα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό Δημόσιο.



    Σημαντική λεπτομέρεια: Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, μοναχός Εφραίμ, είναι ο πνευματικός του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου. Οι δε δικηγόρος και συμβολαιογράφος που συνήψαν τα αρχικά συμβόλαια παραχώρησης των ανά την Ελλάδα εκτάσεων είναι ο κουνιάδος και η σύζυγος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, Δημήτρης και Κατερίνα Πελέκη.

    ReplyDelete
  35. ¨"... ο κουνιάδος και η σύζυγος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη...."


    Πάνε οι κουμπάροι.Τώρα έχουνε συζύγους και κουνιάδους.
    Ποιός Ελληνας πολίτης ύστερα από αυτό το ρημαδιό θα πιστέψει ότι αυτά τα μέτρα είναι για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα κάτσει να συζητήσει μαζί τους στα σοβαρά;

    ReplyDelete
  36. @ vaggelas
    παω στοίχημα ότι γιά τους εφοριακούς ισχύουν άλλες τιμές, άλλη εξυπηρέτηση- γενικώς άλλα

    @lou
    νομίζεις ότι δεν το δοκίμασε και αυτό ? 2 φορές συμβασιούχος και μάλιστα με διάλειμμα 2-3 μηνών στο ενδιάμεσο γιά να μην θεμελιώνει δικαιώματα.

    Τα πράγματα έχουν φτάσει πιά σε τέτοιο σημείο που δεν μπορεί να τα συμμαζέψει κανένας (πόσο μάλλον πολιτικός που θα καθήσει max 4 χρονια).

    Η δημόσια διοίκηση είναι διαλυμένη, αδιάφορη & παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί το παραμικρό.

    Αφού έχασε την ευκαιρία ο Καραμανλής να κόψει τα κεφάλια του τέρατος,το τέρατος τώρα τον δαγκώνει

    ReplyDelete
  37. το τέρας

    οχι το τέρατος :)

    ReplyDelete
  38. ""Πήρα πτυχίο, πήρα και μεταπτυχιακό."

    Και τι κάθεσαι και κάνεις στην Ελλάδα... η Ελλάδα είναι σαν το Πουέρτο Ρίκο: πας για μπάνια και διακοπές. Δεν είναι για δουλειές και τέτοια.

    Σαν να πει τώρα κάποιος "θα πάω στην Καραϊβική να ανοίξω βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας". Δεν είμαστε καλά...

    Αφού Ενωμένη Ευρώπη είστε τώρα, ε, όπως μετακομίζει ο Αμερικανός από Καλιφόρνια στο Σικάγο για επαγγελματικούς λόγους, έτσι κι εσείς πρέπει να πάτε σε άλλη "πολιτεία" της Ευρώπης, να κονομήσετε κλπ κλπ.

    Η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες που ονειρεύεστε.

    ReplyDelete
  39. ~~Lou, και'γώ το ίδιο λέω, με έμφαση στους μικρούς και μεσαίους (ασε που μικροί είναι και οι δικοί μας "μεσαίοι" σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέτρα) Οι μεγάλοι είναι μεγάλοι παντού και τα παίρνουν όλα για να μεγαλώνουν κι άλλο!
    Μετά από τόσες παροχές (φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, κλπ) και πάλι ανικανοποίητοι είναι. Οι φόροι που χαρίζονται είναι ανάλογοι, ανάλογα μεγάλοι, μη ξεχνιόμαστε.
    Εκβιάζουν ότι θα φύγουν να πάνε σε χώρες με φτηνά χέρια. Ε, ας πάνε να ησυχάσουν κι αυτοί και μεις. Να ξέρουμε τι μας γίνεται στη τελική. Πόσοι είμαστε, τι παράγουμε, πόσοι και ποιοι δουλεύουμε, κλπ. Οχι μια ζωή ρεμούλα.
    -->> οι μεγάλοι επιχειρηματίες λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους και ως στέκια εξυπηρέτησης "ημετέρων" διαφόρων πολιτικών. Διορίζουν ψηφοφόρους με αργομισθίες που τις πληρώνουν με τις διάφορες κρατικές εξυπηρετήσεις που λέγαμε πιο πάνω.

    ReplyDelete
  40. @ser

    Μάλλον υποτιμάς το θράσος των κατ επάγγελμα απατεώνων. Είναι απύθμενο.

    ReplyDelete
  41. πάντως ένας φόρος που αν μπει θα χειροκροτήσουν όλοι (και 1ος εγώ) θα είναι φόρος γιά όποιον έχει Porsche Cayenne

    ReplyDelete
  42. @ ser

    "Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες- και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό έχουν υποβληθεί εισηγήσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση αυστηρότερου πόθεν έσχες και την καθιέρωση τεκμηρίων, π.χ. στις δαπάνες για αγορά ακριβών ΙΧ ή στις δαπάνες από πιστωτικές κάρτες."

    (apo in.gr)

    Oi proseyxes sou eisakoustikan

    ReplyDelete
  43. @aoua

    ειλικρινά όποτε ακούω τους εκάστοτε ΥΠΟΙΚ (και άλλους) να κάνουν τέτοιες μεγαλόστομες δηλωσεις μουρχεται να ξεράσω

    το "πόθεν έσχες" υποτίθεται ότι εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και σε μιά σειρά "επαγγελμάτων" με πρώτους τους βουλευτές (και τους δικαστικούς)

    Σε πληροφορώ λοιπόν ότι το "πόθεν" κανείς δεν το ελέγχει. Εσύ κι εγώ με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 1 μέρα θα βρίσκαμε πολλούς βουλευτές και δικαστικούς και εφοριακούς να κάνουν ψευδή δήλωση

    Παραδείγματα απο τις φετεινές δηλώσεις

    Βουλευτής (ΠΑΣΟΚ) αγόρασε στο Χολαργό διαμέρισμα 87τμ με 137 χιλ. ευρω

    Υπουργος (ΝΔ) αγόρασε στο Κολωνάκι 200 τμ με πάρκινγκ 424 χιλ δρχ.

    ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΣ

    Και γιατί στα λέω αυτά ?

    1- Αν αρχίσουν να ελέγχονται οι δαπάνες γιά αγορές με πιστωτικές κάρτες απλά ο κόσμος δεν θα τις χρησιμοποιεί- με cash η φοροδιαφυγή είναι ευκολότερη

    2-Το τεκμήριο γιά αγορά πολυτελών αυτοκινήτων αυτή η κυβέρνηση (2004) δεν το κατάργησε ?

    Ε μην τρελλαθούμε- απλά (ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ) δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν ούτε περίπτερο

    Το κλειδι δεν είναι στην αύξηση των ΕΜΜΕΣΩΝ φόρων

    Το κλειδί είναι η σωστή φορολόγηση αφ'ενός (πχ ας ελέγξουν πόσοι απο τους δηλώνοντες <10,000 ευρώ διαθέτουν χρυσές κάρτες και 2 αυτοκίνητα στο όνομα της οικοκυράς συζύγου) και η περιστολή των δαπανών αφ' ετέρου.

    Με μεγάλη χαρά θα ακούσω μηδενικές αυξήσεις στους Δ.Υ (ξέρω Δ.Υ. που παίρνει 2000 ευρώ το μήνα).

    Με χαρά θα χειροκροτήσω τη δήμευση περιουσιών φοροφυγάδων

    Επίσης με άγρια χαρά θα πανηγυρίσω όταν δω στις 7 το πρωί τα φώτα στους δρόμους να είναι σβυστά και όχι να καίνε άσκοπα (γιά να είμαστε πραγματιστές)

    ReplyDelete
  44. Άσχετο αλλά επίκαιρο:

    Και τέταρτος νεκρός στο στρατό

    Γράψτε και ένα άρθρο για το στρατό και τις στρατιωτικές δαπάνες. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια και έχουμε ένα μπάχαλο.

    ReplyDelete
  45. στο ΒΗΜΑ της Κυριακής έχει δημοσκόπηση της κάπα με ερώτημα "η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει πρόσθετο φόρο σε 1 εκ ελεύθερους επαγγελματίες γιατί δε δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα. Συμφωνείτε να μπει πρόσθετος φόρος;

    ε, ποιο στημένο δημοσκοπικό ερώτημα από αυτό δεν υπάρχει. Γιατί ρε λαμόγια δε ρωτάτε "η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλλει κεφαλικό φόρο 10% στους μικρούς. Συμφωνείτε να μπει πρόσθετος φόρος; να δούμε εκεί τι θα βγάλει ως απάντηση. Για μαλάκες μας περάσατε;

    ReplyDelete
  46. Pote 8a pame na kapsoume ti Bouli, tis Genikes Grammateies, ta Yportgeia kai ti Moni Batopediou??? Mazi me olous tous symparomartountes???
    Otan to kataferoume tote 8a mproume na milame kai gia apeleu8erosi tou laou mas apo to zygo ton mitsotakidon, papandreidon kai olon auton pou dynasteuoyn tin elliniki dimokratia apo gennisimiou tis...mexri tote...8a ka8omaste na grafoume edo kai ligo parapera kai ta idia skata 8a trexoun pano sto kefali mas...isos kai liga perissotera...
    :-(

    ReplyDelete
  47. Ο κόσμος στη πλειοψηφία του χρησιμοποιεί τις πιστωτικές κάρτες από ανάγκη και όχι από επιλογή. Αυτό που τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι αν οι ανάγκες για κατανάλωση είναι πραγματικές, οι πάνε να καλύψουν τις επιταγές του lifestyle που επιβάλει η επιθυμία για κοινωνική αναγνώριση.

    Οι πραγματικά έχοντες, έχουν και τους τρόπους να τα κρύβουν. Το ΙΧ μπορεί να είναι με leasing, το σκάφος να ανήκει σε υπεράκτια εταιρία, η βίλα στο Καστρί να ανήκει κι εγώ δεν ξέρω που κλπ.
    Ομως δεν ειναι εκεί η ουσία, τα παραπάνω ειναι αποτελέσματα ή μάλλον συνέπειες της Ελληνικής πραγματικότητας.

    Η ουσία είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγή σ΄ αυτή τη χώρα (ανύπαρκτη βιομηχανία, διαλυμένος αγροτικός τομέας, ανεπαρκής οργάνωση του τουρισμού κλπ) δεν μπορεί να υπάρξει και οικονομική ευημερία.
    Αυτό που πάντα θα ευημερεί θα είναι η παραοικονομία και η κομπίνα.

    Είναι φανερό γιατί οι εταίροι μας στη Ευρώπη πάνε καλύτερα από εμάς και το γιατί το ξέρουν όλοι και μπορεί να ειπωθεί με τέσσερεις λέξεις:
    Οργάνωση, πειθαρχία, συλλογικότητα, συμμετοχή.
    Στην Ελλάδα αυτά είναι απλά αφηρημένες έννοιες.
    Ότι κάνει ο κάθε ένας για τον εαυτό του όπως του έρθει και όταν του έρθει.
    Κάποιοι πετυχαίνουν γιατί έχουν ταλέντο ικανότητες ή και τύχη. Οι επιτυχίες τους όμως είναι προσωπικές του κάθε ενός και δεν συμβάλουν στο σύνολο συχνά μάλιστα αφαιρούν από αυτό. Έτσι αυτοί, οι πολλοί, που είναι στο μέσο όρο απολαμβάνουν ζωή σαφώς κάτω του μέσου όρου.

    ReplyDelete
  48. Το σύστημα φορολόγησης στη χώρα μας είναι μια σπουδή στο πώς να διαπράττεις φοροδιαφυγή χωρίς να πιάνεσαι.
    Αυτό σε συνδυασμό με τις διεφθαρμένες υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους έχει κατατάξει τη χώρα μας στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής στην Ευρώπη.

    Καμία κυβέρνηση δεν ΘΕΛΗΣΕ ποτέ να κάνει κάτι για αυτό και μια εύκολη και λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου, αιτιολόγηση είναι το δήθεν πολιτικό κόστος.

    Ας το δούμε όμως πιο ψύχραιμα.

    Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που κατά τεκμήριο πληρώνουν φόρους είναι αυτοί που ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ από τους υπόλοιπους (εταιρίες, ελευθέρους επαγγελματίες, επιστήμονες) που κατά τεκμήρια πληρώνουν λιγότερο από αυτό που πραγματικά τους αναλογεί.

    Για εμένα η απάντηση είναι ότι οι κυβερνήσεις λειτουργούν σαν προστατευτική ασπίδα στις ανώτερες τάξεις.
    Όσο ποιο ψηλή οικονομική και κοινωνική θέση κατέχεις τόσο μεγαλώνουν οι δυνατότητες σου να απολαμβάνεις ασυλία όταν παρανομείς η αδικείς συμπολίτες σου.

    Αριθμητικά οι μισθωτοί είναι σαφώς περισσότεροι, άρα θα μπορούσαν εύκολα να «τιμωρήσουν» εκλογικά την όποια κυβέρνηση λειτουργεί προς όφελος της άλλης ομάδας. Βλέπουμε όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει και το ερώτημα είναι γιατί?

    Για μένα η απάντηση είναι ότι απλά φοβούνται, νιώθουν ανασφαλείς και το χειρότερο ελπίζουν ότι κάποτε θα ξεφύγουν από το σωρό και θα αποκτήσουν κι αυτοί πρόσβαση σε κάποιου είδους "κουτάλα" μικρή η μεγαλύτερη.

    Λέω λοιπόν ότι αν δεν χειραφετηθούμε ως κοινωνία, αν δεν αντιληφθούμε πραγματικά τη θέση μας και τα συμφέροντα μας, αν τέλος δεν αρχίσουμε να περνάμε από τη λογική του ΕΓΩ στη λογική του ΕΜΕΙΣ πολύ δύσκολα θα βγούμε από το αδιέξοδο.

    ReplyDelete