Tης Anne Chemin*
Natalité : la France consolide ses atouts dans une Europe vieillissante
23-08-2008
© Le Monde
Η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης της τεκνοποιίας: με δείκτη γεννητικότητας της τάξης των 2 παιδιών ανά γυναίκα για το 2006, γίνεται, μαζί με την Ιρλανδία η χώρα με την καλύτερη γονιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σύμφωνα με το «εθνικό ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών» (
INSEE) το ψυχολογικό όριο των 2 παιδιών/γυναίκα ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια.
Η Γαλλία βέβαια απέχει ακόμα από τους θριαμβευτικούς αριθμούς της μεταπολεμικής έκρηξης των γεννήσεων (μεταξύ 1946 και 1964, ο δείκτης γεννητικότητας ουδέποτε έπεσε κάτω από το 2.6), αλλά ανακάμπτει σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Παρόμοιοι δείκτες γεννητικότητας καθιστούν τη Γαλλία εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα: εκτός από την Ιρλανδία, όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ των 25 εμφανίζουν χαμηλούς δείκτες γεννητικότητας.
Χειρότερη εμφανίζεται η κατάσταση στη νότιο Ευρώπη: το 2006, οι αντίστοιχοι δείκτες γεννητικότητας της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας υπολείπονταν του 1.4 παιδιών ανά γυναίκα. Παρόμοια είναι η κατάσταση στις πρώην χώρες του σοβιετικού μπλοκ: στην Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία ο δείκτης γεννητικότητας δεν ξεπερνά το 1.35.
Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν πληγεί λιγότερο από την ευρωπαϊκή δημογραφική αναιμία: στη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φιλανδία, ο δείκτης γεννητικότητας ξεπερνά το 1.8 παιδιά ανά γυναίκα, αλλά απέχει ακόμα από το 2.1, που είναι το «όριο αναπαραγωγής των γενεών».
Ο γαλλικός δημογραφικός δυναμισμός ξεχωρίζει τη Γαλλία και σε ότι αφορά τη μετανάστευση: στη Γαλλία, η μετανάστευση συμβάλει μόνο κατά 25% στην αύξηση του πληθυσμού, έναντι 80% στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ των 25.
Η πελώρια επιτυχία του «συμφώνου συμβίωσης»
Αν και η Γαλλία μοιάζει να ξαναφτάνει στη γεννητικότητα που είχε στη δεκαετία του 1970, αυτό συμβαίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον: μέσα σε τριάντα χρόνια, η οικογενειακή δομή της χώρας άλλαξε άρδην. Σήμερα πλέον, ο γάμος δεν είναι υποχρεωτικός σταθμός προς την τεκνοποιία: το 2006, ο αριθμός των παιδιών που γεννώνται εκτός γάμου (που ολόκληρη τη δεκαετία του 1970 κυμαινόταν περί το 10%) ξεπέρασε για πρώτη φορά το 50%.
«Αυτό που άλλοτε ήταν ένα γεγονός πέραν των κοινωνικών συμβάσεων, έγινε σήμερα κοινότυπο» έγραφαν ήδη το 1999 οι Φρανσίσκο Μουνιόζ-Περέζ (Francisco Munoz-Perez) και Φρανς Πριού (France Prioux).
Ο νομοθέτης εξάλλου δεν αγνόησε αυτήν τη σιωπηλή κοινωνική επανάσταση: το 1972 εξομοιώθηκε η «φυσική» τεκνοποιία με τη «νόμιμη» και το 2001 εξαφανίστηκαν και οι τελευταίες διακρίσεις μεταξύ «νομίμων» κι «εξωγάμων» τέκνων. Μιμούμενη μάλιστα το Βέλγιο, το Κεμπέκ και τη Γερμανία, το 2005 η Γαλλία εξάλειψε από τη νομική της ορολογία ακόμα και την ύπαρξη των όρων «φυσικό» και «νόμιμο» τέκνο, που είχαν συμπεριληφθεί στο νομικό της σύστημα από την εποχή του «ναπολεόντειου κώδικα», το 1804.
Ενώ όμως ο γάμος παρακμάζει, μία νέα μορφή συμβίωσης αναπτύσσεται ραγδαία: το 2006, συνήφθησαν περισσότερα από 75,000 «σύμφωνα συμβίωσης», που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 30%, μέσα σε ένα χρόνο. Από το 1999, οπότε καθιερώθηκε αυτή η διάταξη, που σύμφωνα με τον Ζακ Σιράκ (Jacques Chirac) «δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες των οικογενειών», περισσότερα από 300,00 ζευγάρια εντάχθηκαν στο καθεστώς του «συμφώνου συμβίωσης».
Ο Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) αναγνωρίζει ευχαρίστως σήμερα πως η δεξιά έκανε σφάλμα να αντιταχθεί παθιασμένα το 1999 στην καθιέρωση αυτής της νέας μορφής πολιτικής ένωσης. «Πέσαμε εντελώς έξω σε ότι αφορά το "σύμφωνο συμβίωσης"», δήλωνε μετανιωμένος το 2008, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό των ομοφυλόφιλων «τετί».
Η επιτυχία αυτής της μορφής συμβίωσης οφείλεται δίχως άλλο στην ευελιξία της -αρκεί μια γραπτή δήλωση για να ακυρωθεί- αλλά και σε άλλα της πλεονεκτήματα: οι συνυπογράφοντες το «σύμφωνο συμβίωσης» καλύπτονται αμοιβαίως από ασφαλιστήρια υγείας, η μεταβίβαση του μισθωτηρίου ενοικίασης είναι αυτόματη μετά το θάνατο του ενός των συμβαλλομένων και από το 2005 μπορούν να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, από το πρώτο κιόλας έτος συμβίωσης.
Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα προσέλκυσαν τους ομοφυλόφιλους, αλλά και τους ετεροφυλόφιλους: από το 1999, το 88% των συμφώνων συμβίωσης αφορούν την συμβίωση ανδρών και γυναικών.
*Η Anne Chemin είναι συντάκτης της «Le Monde». Η μετάφραση του άρθρου της έγινε από την ομάδα του PPOL.
From 2015, deaths projected to outnumber births in the EU27 26-8-2008 Eurostat
ReplyDeleteΝομίζω ότι η εξαίρεση της Γαλλίας οφείλεται στα εκατομύρια των Μουσουλμάνων μεταναστών.
ReplyDeleteΣε μας οι μετανάστες δεν είναι Μουσουλμάνοι και γεννάνε σχεδόν "Ελληνικά".
Σε όποιες χώρες υπάρχει μια κάποια αύξηση της γεννητικότητας είναι αυτές που έχουν πολλούς μετανάστες σε συνδυασμό με πλουσιοπάροχο κοινωνικό κράτος.
ReplyDeleteΒέβαια η απελευθέρωση της τεκνοποιίας απο τα δεσμά του γάμου και η κοινωνική αποδοχή του φαινομένου συμβάλλει στην αύξηση αλλά όχι σημαντικά.
Αυτό άρχισε να παρατηρείται και στην Ελλάδα όπου αρχίζει να γίνεται κοινωνικά αποδεκτή η διαφοροποίηση της γαμηλιότητας από τη γεννητικότητα.
Ο "λευκός" Ευρωπαίος δεν αναπαράγεται πιά.Ο πληθυσμός του συνεχώς συρικνώνεται.Θα γίνει προστατευόμενο είδος.
Για άλλη μια φορά θα επαληθευτεί ο καλλιτέχνης που έλεγε:
ReplyDelete"Γαμάτε, γιατί χανόμαστε"!!!!!
Το άγχος, η πρέσα, η αβεβαιότητα για το μέλλον κτλ, κτλ......βλάπτουν σοβαρά την σεξουαλικότητα και την τεκνοποίηση.
ReplyDeleteΕπιστροφή στην φύση μας. Όλα σε ανθρώπινα μέτρα και ρυθμούς.
Όλα καλά θα πάνε,
μη μου στεναχωριέσαι....
η συγγραφέας πάντως ισχυρίζεται ότι στη Γαλλία "η μετανάστευση συμβάλει μόνο κατά 25% στην αύξηση του πληθυσμού, έναντι 80% στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ των 25". Επίσης στο link που έβαλε η g700 αναφέρει το εξής ενδιαφέρον στοιχείο "From 2015 onwards deaths would outnumber births, and hence population growth due to natural increase would cease. From this point onwards, positive net migration would be the only population growth factor. However, from 2035 this positive net migration would no longer counterbalance the negative natural change, and the population is projected to begin to fall. κλπ μη το κουράζω έχει και κάποιους πίνακες
ReplyDeleteΗ σεξουαλική ζωή,η γαμηλιότητα και η τεκνοποίηση για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία διαχωρίστηκαν πλήρως και απέκτησαν κοινωνική νομιμοποίηση.
ReplyDeleteΣτον δημογραφικό αντίποδα της Γαλλίας βρίσκεται η Ρωσία.Τεράστια κοινωνικά προβλήματα.Αλκοολισμός εκτός ελέγχου,φτώχεια,υπογεννητικότητα,διαλυμένος κοινωνικός ιστός.
ReplyDeleteΑυτό είναι και το μεγάλο γεωπολιτικό μειονέκτημα της Ρωσίας.
Πως μπορεί να έχει φιλοδοξίες παγκόσμιας δύναμης μια τέτιοα χώρα;
Οι Ρώσοι ερωτεύτηκαν τη βότκα.Οι Ρωσίδες,ακάλυπτες σεξουαλικά από τον εγχώριο ανδρικό πληθυσμό,"πήραν των ομματιών τους".
ReplyDelete"..Οι Ρωσίδες,ακάλυπτες ...."
ReplyDeleteΟι Ελληνίδες καλύπτονται;
Κεφαλικός φόρος 1000 ευρώ στη γενιά των 700
ReplyDeleteΕπι πέντε χρόνια διαλύθηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός για πελατειακούς λόγους.
Τώρα ο Αλογοσκούφης βάζει κεφαλικούς φόρους 1000 ευρώ
στους νέους επιχειρηματίες της Γ700.Νέοι άνθρωποι που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό τομέα ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ σκληρά.
ναι απαράδεκτος ο συντελεστής 10% για εισόδημα μέχρι 10500
ReplyDeleteΚαι να φαντασθείτε ότι οι περισσότεροι γ700είναι "ψευδοεπιχειρηματίες" γιατί στη πραγματικότητα είναι μισθωτοί που υποχρεώθηκαν απο τους εργοδότες τους να έχουν μπλογκάκι.
ReplyDeleteστους ελεύθερους επαγγελματίες
ReplyDelete@parmenides:
ReplyDeleteΑπό το 1991 που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σύν, και ίσως το χειρότερο, έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων AIDS παγκοσμίως. Μη ξεχνάμε ότι για 15 χρόνια η Ρωσία ήταν χρεοκωπημένη έτσι;
Τώρα εάν τα λεφτά που έχουν μαζέψει από το πετρέλαιο-φυσικό αέριο πράγματι τα δώσουν στη κοινωνία (υπόσχεση Πούτιν), ίσως σε 20-30 χρόνια να επέλθει πληθυσμιακή ισορροπία
μην ανησυχείς libertarian εξετάζουμε λίγο τα μέτρα και γράφουμε το ξεχεστήριο
ReplyDeleteΘΥΜΙΖΩ.Τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν:
ReplyDelete1-Αμνήστευση όλων όσων εξέδιδαν και διακινούσαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια.
2-Απαλλαγή της Εκκλησίας απο καθε φορολογική υποχρέωση.
«2-Απαλλαγή της Εκκλησίας απο καθε φορολογική υποχρέωση.»
ReplyDeleteΔιαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας ΤΩΡΑ! Είναι ένα από τα θέματα στα οποία πρέπει να επιμείνουμε.
Το παρακάτω άρθρο του link:
ReplyDeletehttp://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/28/1556056.htmμε και τίτλο:
"Oι πτυχές του κινεζικού μάνατζμεντ",
το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Δείχνει με το το πιο γλαφυρό τρόπο και αναλύει τα συστατικά της επιτυχίας για το πως μπορείς να ξεπεράσεις το πρόβλημα της έλλειψης πόρων και να μετατραπείς από μαγαζάκι σε μια επιτυχημένη διεθνοποιημένη επιχείρηση.
Περίφημο case study.
Υπονοεί βέβαια χωρίς να το αναφέρει αυτολεξεί ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεφύγει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος από την μιζέρια που διακρίνει την πλειοψηφία της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
ΕΝΝΙΑ ΧΙΛΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ!!!,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΟΥ ΧΩΡΟΥ,λέει ο ΑΛΦΑ RADIO τώρα,υπέγραψε η κ.Βουλγαράκη ως συμβολαιογράφος,για να πάνε από το δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου επι υπουργίας του συζύγου της.
ReplyDeleteMAFIA,MAFIA,MAFIA.
αυτο το παραμυθι με την υπογεννητικοτητα ειλικρινα δε το καταλαβαινω. οκ, ο πληθυσμος γερναει κλπ κλπ. και δηλαδη τι θα γινει, θα εξαφανιστει το ειδος;
ReplyDeleteοσο για τον αλογοσκουφη.. τι να πω.. δεν ειδα καμια ΓΣΕΕ να ανακοινωσε καμια απεργια, καμια πορεια, κατι. μπορει και να το εκαναν τα παιδια και να κανω λαθος, αλλα δε πηρα γραμμη κατι τετοιο.
γιατι ποιοι "ελευθεροι" επαγγελματιες βγαζουν 10-15 χιλιαρικα; μονο οσοι ειναι ενοικιαζομενοι εργαζομενοι. το πραγμα δηλαδη ειναι περαν του αστειου αστειο.
θα βγει κανεις στους δρομους; θα φωναξει κανεις; το ιδιο μοτιβο. στη μεση της τετραετιας σε γαμ**ε κι ενα χρονο πριν σου δινουν. κατι ειδα οτι το 2010 θα εχει κατα ελαφρυνσεις και μαλακιες.
δεν θα εξαφανιστεί το είδος αλλά θα περιοριστεί το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας που είναι οι νέοι άνθρωποι (demography is power) και φυσικά οι μπέιμπι μπούμερς θα μείνουν χωρίς άτομα να τους πληρώνουν τις συντάξεις και τους ουρητήρες αργότερα για την ακράτεια που θα έχουν
ReplyDeleteexactly. so, what's the fuss about? let 'em rot..
ReplyDeleteΈνα παρόμοιο θέμα είχα θίξει κι εγώ στο ιστολόγιό μου
ReplyDeletehttp://oiskepseismoy.blogspot.com/2008/07/blog-post.html