Monday, September 24, 2007

Μετά τις εκλογές

Από τον Νίκο Ράπτη

Οι εκλογές του 2007 ήταν ασήμαντες από πολλές απόψεις, ένας όμως λόγος φτάνει: τα κόμματα δεν έθεσαν στην κρίση των πολιτών τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα, που καθορίζουν το μέλλον του ελληνισμού και που θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα ζήσει ή θα πεθάνει, αν θα συνεχίσει την ιστορική της διαδρομή ή όχι.

Τα προβλήματα αυτά είναι κυρίως δύο: το δημογραφικό και η κατάρρευση των ελληνικών οικοσυστημάτων (όχι τόσο των δασών!). Είναι τα σημαντικότερα διότι, σε αντίθεση με όσα συνήθως συζητούμε, αν δεν τα αντιμετωπίσουμε άμεσα οι επιπτώσεις τους σύντομα θα είναι μόνιμες και ανεπίστρεπτες· κι αυτό δε δεν είναι θέμα «άποψης», αλλά ψυχρών, αντικειμενικών, επαληθευμένων και επαληθεύσιμων επιστημονικών δεδομένων.

.....

Το πιο ενδιαφέρον με τα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα (το δημογραφικό και το περιβαλλοντικό) είναι πως:

1. Εφόσον εξελιχθούν για λίγο ακόμα ανενόχλητα, θα μετασχηματίσουν δια παντός τον ελληνικό χώρο, σε βαθμό που να καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την ίδια την επιβίωση των Ελλήνων και του ελληνισμού. Πρώτο λοιπόν καθήκον κάθε εθνικά υπεύθυνης πολιτικής δύναμης είναι να εφαρμόσει τουλάχιστο πολιτικές επείγουσας αντιμετώπισης των δυσμενών αυτών φαινομένων.

2. Η όποια οργανωμένη πολιτική αντίδραση απαιτεί μία πραγματική «κοπερνίκεια επανάσταση» στο τρόπο σκέψης πολιτικών ηγετών, κομμάτων και πολιτών. Όπως το έλεγε ο Μακρυγιάννης πρέπει να περάσουμε από το «εγώ» στο «εμείς», όπου μάλιστα στο «εμείς» θα χρειαστεί να συμπεριλάβουμε τους αγέννητους συμπατριώτες μας, τα παιδιά και την φύση.

Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο-γνώμη του Νίκου Ράπτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα προβληματισμού Προοδευτική Πολιτική (PPOL). Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός και πρώην διευθυντής του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ).

24 comments:

  1. Θα πρέπει να τονιστεί πως ύστερα από 3000 χρόνια το υπερ-αιωνόβιο δέντρο του Ελληνισμού έχει μείνει για πρώτη φορά χωρίς κλαδιά.
    Ο μεγάλος ιστορικός κύκλος που άρχισε με τον Α΄ και Β΄ ελληνικό αποικισμό στη γη της Ιωνίας και συνεχίστηκε αργότερα σε όλη τη λεκάνη της Α. Μεσογείου, τελείωσε το 1922 με τη μεγάλη μικρασιατική καταστροφή.

    Έκτοτε και για πρώτη φορά σε αυτά τα 3000 χρόνια ελληνικής παρουσίας, δεν υπάρχουν πλέον συμπαγείς πληθυσμοί εκτός Ελλάδας για να τροφοδοτήσουν το έθνος με ανθρώπους, ιδέες, οράματα, αξίες και πλούτο (αν εξαιρέσουμε τους ομογενείς των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση).
    Το βάρος της συνέχειας του έθνους πέφτει σήμερα στους ώμους μας ασήκωτο και τιτάνιο. Είναι τέτοιο το μέγεθος της προσπάθειας, και τόσο μεγάλη η απόσταση την οποία πρέπει να διανύσουμε, που θαρρώ ώρες-ώρες ότι χρειάζεται Ηράκλεια δύναμη και του Οδυσσέα την εξυπνάδα για να τα βγάλουμε πέρα.

    Μιλώντας πριν κάμποσα χρόνια με ένα σοφό της ζωής για όλα τούτα, γύρισε με την απλότητα που τον διέκρινε και μου είπε τα εξής:
    -Κοίταξε και δες μέσα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, μεγάλοι λαοί, μεγάλες αυτοκρατορίες με ισχυρούς βασιλιάδες με ισχύ και εξουσία τεράστια, εξαφανιστήκανε από προσώπου γης και δεν έμεινε από δαύτους σχεδόν τίποτα. Κοίταξε τώρα και δες κάποιους από αυτούς τους μικρούς λαούς πως συνεχίζουνε και υπάρχουνε χιλιάδες χρόνια τώρα γαντζωμένοι στο ρου της ιστορίας.
    Αυτοί οι λαοί που φέρουν ενσαρκωμένο μέσα τους ανώτερο πνευματικό λόγο ουσίας δεν εξαφανίζονται αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. Έχουνε ρίζες γερές, βαθιά θαμμένες μέσα στη γη, ώστε κι αν το δέντρο κοπεί ή καεί αυτές στην πρώτη άνοιξη θα βλαστήσουν και πάλι!

    Πέρα από οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την τεράστια πνευματική κληρονομιά του έθνους. Έχοντας για γερό θεμέλιο την συμπυκνωμένη εμπειρία αυτών των χιλιάδων χρόνων της ιστορικής μας παρουσίας, να χτίσουμε πάνω της με μεράκι, -κι ακόμα υψηλότερα με αγάπη κι αφοσίωση, ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

    Πρώτιστο αγαθό κι ανάγκη η καλλιέργεια στο πνεύμα μας λοιπόν. Όλα τα υπόλοιπα έπονται!

    ReplyDelete
  2. Οι πρόωρες εκλογές, μέσα στο κατακαλόκαιρο και στα πεταχτά, κατά την άποψή μας ήταν πολιτικά αχρείαστες και θεσμικά αντισυνταγματικές δεδομένου ότι δεν υπήρχε λόγος εξαιρετικής εθνικής σημασίας που να τις επιβάλει.

    Ταυτόχρονα διεξήχθησαν στη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας και υπό την πίεση ενός γενικευμένου αισθήματος ανασφάλειας που προκάλεσε η συνομωσιολογία από πλευράς κυβέρνησης σε συνδυασμό με την απαράμιλλη κρατική ανικανότητα στη διαχείριση της κρίσης.

    Ήταν λοιπόν σχεδόν αναμενόμενο ότι τα μεγάλα θέματα της οικονομικής μεταρρύθμισης, του ασαφαλιστικού, της γενιάς των 700 ευρώ, της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος, για να μην πούμε για ευρύτερα ζητήματα όπως το δημογραφικό και η προστασία των οικοσυστημάτων, θα έμπαιναν φευγαλέα στη δημόσια συζήτηση και όχι ουσιαστικά, χωρίς δηλαδή σαφείς δεσμεύσεις προς το εκλογικό σώμα.

    Υπ' αυτή την έννοια, πράγματι θα συμφωνήσουμε με τη διαπίστωση του κυρίου Ράπτη, ότι οι εκλογές ήταν ασήμαντες, παρήγαγαν όμως μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα.

    1. αποκάλυψαν την ιστορική κρίση που περνάει το ΠΑΣΟΚ και μαζί του ολόκληρη η ελληνική κεντροαριστερά.
    2. έδωσαν μια δεύτερη σημαντική ευκαιρία στη ΝΔ να γίνει ταχύτερη, πιο κινητική και να βελτιώσει κατακόρυφα τις μέχρι πρότινος περιορισμένες κυβερνητικές της επιδόσεις. Φαίνεται για την ώρα ότι έλαβε το μήνυμα
    3.έβαλαν ένα "υπερδεξιό" κόμμα στη βουλή το ΛΑΟΣ
    4.ενίσχυσαν κατακόρυφα την καταγγελτική και σε γενικές γραμμές αντιμεταρρυθμιστική αριστερά

    Ουσιαστικά οι εκλογές αν και ασήμαντες ως προς τα αίτια διεξαγωγής τους και το περιεχόμενο του πολιτικού διαλόγου και των δεσμέυσεων από πλευράς κομμάτων αποδεικνύονται εξαιρετικά σημαντικές σε πολιτικούς όρους, γιατί άλλαξαν το τοπίο.

    ReplyDelete
  3. Nαι, ναι...
    Kαι έδωσαν ευκαιρία και σ αυτό το κάθαρμα της CIA να με βρει απροετοίμαστη και να με καταστρέψει, πανάθεμά τον.
    Αλλά εγώ λαέ θα αναγεννηθώ από την στάχτη της Χαριλάου τρικούπη και θα σου φτιάξω την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των δέκα θαλασσών.

    ReplyDelete
  4. Των πέντε θαλασσών ηλιθία

    ReplyDelete
  5. Έκτοτε και για πρώτη φορά σε αυτά τα 3000 χρόνια ελληνικής παρουσίας, δεν υπάρχουν πλέον συμπαγείς πληθυσμοί εκτός Ελλάδας για να τροφοδοτήσουν το έθνος με ανθρώπους, ιδέες, οράματα, αξίες και πλούτο

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι δυναμικές που έχουν αναπτυχθεί στο ελλαδικό κρατίδιο συνδράμουν τα μάλα έτσι ώστε το πλέον δυναμικό κομμάτι του ντόπιου πληθυσμού να αναζητεί την επαγγελματική και ψυχική του γαλήνη εκτός των ορίων της χώρας.

    ReplyDelete
  6. Αλλά εγώ λαέ θα αναγεννηθώ από την στάχτη της Χαριλάου τρικούπη και θα σου φτιάξω την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των δέκα θαλασσών.

    Εμένα θα μου αρκούσε και το Πεδίο του Άρεως (γνωστό και σαν πάρκο).

    ReplyDelete
  7. Συντρέχουν χρυσό μου παιδί, συντρέχουν.

    Συντρέχω (ενεστώς)
    Συνέδραμον (αόρ β')
    ΔΕΝ υπάρχει ρήμα ΣΥΝΔΡΑΜΩ όπως δεν υπάρχει ρήμα ΕΚΔΡΑΜΩ

    ReplyDelete
  8. Αμάν πιά έχω απΗυδίσει που μας διορθώνεις και μας διορθώνεις.

    ReplyDelete
  9. Χαλάρωσε λίγο γεωργία γιατί μας τα έχεις πρήξει δεν είναι όλοι συνταξιούχοι αργόσχολοι σαν και σένα.

    ReplyDelete
  10. Ναι ρε συ G gamoti mou, pesta.
    Meta pou efaga, logo pou den nystaza kai eneka oti variomouna lew as mpw na kopsw kinisi kai tsoup i Giwrgia me ta arxaia ellinika.
    Eleos pia. Poly karatzaferis ta KAPH

    ReplyDelete
  11. Τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδας,με εξαίρεση τα Δωδεκάνισα,χαράχτηκαν το 1922 με τη στρατιωτική βία και τη διπλωματική τέχνη.Σύνορα τεχνητά και αυθαίρετα,όπως είναι όλα τα σύνορα όλων των Εθνικών κρατών.
    Εκατομμύρια Ελληνες μείνανε εκτός των συνόρων και οι περισσότεροι χάθηκαν για πάντα.Ενα κομμάτι μόνο τού τότε Ελληνισμού ,όχι το μεγαλύτερο,υποχρεώθηκε να ζεί στον σημερινό Ελλαδικό χώρο.
    Οι Ελληνες σήμερα διαθέτουν δύο κράτη (Ελλάδα,Κύπρος)και μία non state οντότητα,τον Ελληνισμό.Τα τρία αυτά πολύ μεγάλα μεγέθη,σε συνδυασμό με του ότι σήμερα "ολος ο πλανήτης είναι δικός μας" σημαίνουν ότι δεν έχουμε ανάγκη απο αλυτρωτισμούς.ΧΩΡΟ,ΛΟΙΠΟΝ,ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΘΟΝΟ.
    Το δημογραφικό μας πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με εθνοτικά ούτε με φυλετικά ούτε με αλυτρωτικά μέσα.
    Λύνεται μόνο με μιά έξυπνη μεταναστευτική πολιτική.Εκατομύρια άνθρωποι σ'όλο το κόσμο θα λαχταρούσαν να μπορούσαν να γίνουν Ελληνες.
    Γιατί δεν βλέπουμε πως μπορούμε να εκμεταλευτούμε αυτόν τον απίστευτου μεγέθους πόρο;

    ReplyDelete
  12. Από την ΚΑΘHΜΕΡΙΝΗ, 23/9/07

    Απομυθοποίηση τώρα
    Του Μιχαλη Χρυσοχοΐδη

    "Το ΠΑΣΟΚ του 2007 βρίσκεται πολιτικά στο σημείο μηδέν: ιδεολογικά συγκεχυμένο, αξιακά τελματωμένο, οργανωτικά αναποτελεσματικό και ηλικιακά εγκλωβισμένο στη «γενιά της μεταπολίτευσης» και εκείνης του «114»! Ενα φθαρμένο πολιτικό υποκείμενο σε κρίση ταυτότητας, το οποίο έχει πάψει να συγκινεί και να πείθει.

    Τέσσερις λοιπόν είναι οι άξονες στους οποίους πρέπει να ρίξουμε όλη μας την προσοχή από εδώ και μπρος:

    1. Ιδεολογική αποσαφήνιση της ταυτότητάς μας στο παρόν και στο μέλλον, μέσα από μια έντονη και βαθιά πολιτική συζήτηση αλλά και κατοχύρωση τάσεων εντός του κόμματος.

    2. Aξιακή αποκατάσταση και εναρμόνιση με τη σημερινή εποχή και κοινωνία του ύφους, του ήθους, αλλά και των πολιτικών μηνυμάτων της δημοκρατικής παράταξης.

    3. Oργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος μέσα από ένα πραγματικά ανοιχτό αλλά και λειτουργικό σχήμα

    4. Aνανέωση των στελεχών με περισσότερους εκπροσώπους της θαυμάσιας γενιάς των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων, που διαθέτουν γνώσεις, εμπειρίες και κοσμοπολιτισμό.

    Υπάρχει μια ακόμη αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψή μας. Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με την περίφημη «αυτομυθοποίηση» του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του. Ενοχλεί τους πολίτες και δεν πάει παρακάτω την πολιτική συζήτηση. Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, μάλιστα, υποδεικνύει ότι μάλλον φλερτάρουμε επικίνδυνα με τα όρια του «πολιτικού αυτισμού». Αποθέωση, δηλαδή, της αυτοαναφορικότητας και της εσωστρέφειας.

    Προτού λοιπόν προχωρήσουμε στη συζήτηση για τα πρόσωπα, εγώ θεωρώ αναγκαίο να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω και να επιλέξουμε τον επόμενο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ με γνώμονα το σχέδιο που θα καταθέσει ο κάθε υποψήφιος για την ικανοποίηση αυτών των προϋποθέσεων. Ας σταματήσουμε να είμαστε φοβικοί. Η δημοκρατική παράταξη έχει χρέος να δίνει σαφείς, αιχμηρές και κυρίως αισιόδοξες απαντήσεις στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανασφάλειας και κοινωνικής απαισιοδοξίας που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας."

    ΕΥΓΕ! ΕΥΓΕ! ΕΥΓΕ!

    ReplyDelete
  13. 1. Με ΗΘΟΣ και ΥΦΟΣ
    2. Με ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    3. Με ΝΕΑ ΣΤΕΛΕΧΗ: ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ και ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, αλλά πολιτικοποιημένους και όχι αρριβίστες και σαλταδόρους
    4. Με ΚΑΘΑΡΗ, high definition, ΕΙΚΟΝΑ

    H Δημοκρατική Παράταξη θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα και τις εκλογές του 2010.

    ReplyDelete
  14. Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, λέει, ορίστηκε πενταμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα μη κοινοβουλευτικά μέλη του Οργάνου, δηλαδή τις κυρίες Μαριλένα Κοππά, Φώφη Γεννηματά και τους κκ. Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Παναγιωτακόπουλο και Χρ. Πολυζωγόπουλο.

    Δηλαδή αυτό θα είναι όχι μόνο προϊόν σοφίας αλλά και έργον τέχνης!

    ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ
    ΑΣΕΒΕΣΤΑΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ

    ReplyDelete
  15. Συμφωνώ με τον Χρυσοχοΐδη τώρα τελευταία βελτιώθηκε κι έχει δουλέψει το πολιτικό του στίγμα περισσότερο. Υπάρχει ένα "ρευματίδιο" γύρω από το πρόσωπό του. Αν καταφέρει και γίνει (ή έστω πλησιάσει κοντά) ο Έλληνας Blair ή Brown θα πάει καλά και θα εκφραστεί κι ένα πολιτικό ρεύμα που δεν έχει προς τα που να πάει.

    ReplyDelete
  16. Πιστεύω όμως ότι εν ουδεμιά περιπτώσει πρέπει να ανακατευθεί αν δεν φύγει, ή τουλάχιστον δεν απομονωθεί, η κόπρος του Αυγείου από το Κόμμα.

    Με πλαισίωση από την ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ και τους ΚΟΙΝΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ και ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ τύπου
    Τσοχατζόπουλου, Λαλιώτη, Παναγιωτακόπουλου, Πολυζωγόπουλου, Παπασπύρου, Ματσουκά, Σηφουνάκη, Τσούρα, Παπουτσή, Σκανδαλίδη, Γεννηματά, Παπαϊωάννου, to name a few gangsters
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΚΡΗ
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ

    ReplyDelete
  17. Είναι δε ηθική υποχρέωση να αναγνωρισθεί πως στην χρονιά που τελειώνει, έδωσε recital ενάντια στο λαϊκισμό και ειδικά ενάντια στην φοιτητική αλητεία των καταληψιών, και ο Πάγκαλος.
    Ο Πάγκαλος δεν είναι πρωθυπουργικό υλικό διότι αδυνατεί να ελέγξει το λόγο του, και τακτικά επιπόλαιος, αλλά είναι έντιμος και ιδιοφυής.

    ReplyDelete
  18. Aπόσπασμα από συνέντευξη του Χρυσοχοϊδη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:
    "Ας πάρουμε για παράδειγμα την εγκληματικότητα. Η δεξιά απάντηση μιλάει μόνο για καταστολή. Η αριστερή απάντηση μιλάει μόνο για πρόληψη. Εμείς πρέπει να μιλάμε και για τα δύο."

    Θέσεις διατυπωμένες απλά και succinctly. So far sto good.
    Ομως Μιχάλη μου, πρέπει να δεσμευθείς για το ΤΙ θα κάνεις και με τον ΣΑΔΙΣΤΗ-GANGSTER-ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ που με βγαλμένη εξάτμιση κάνει ΣΟΥΖΕΣ στην Πλατεία Ρηγίλλης στις 3 το πρωί τρέχοντας με 150 χλμ την ώρα εξ αιτίας του οποίου έχω καταντήσει να παίρνω ηρεμιστικά.
    Αυτό σου το λέω διότι ΟΤΑΝ ήσουνα υπουργός Δημ. Τάξης ΔΕΝ έκανες μπλόκα για θόρυβο, όπως έκανες για το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι στην ΕΕ ο θόρυβος θεωρείται ΜΕΙΖΟΝ ΗΑΖΖΑRD επειδή μπορεί να προκαλέσει κώφωση, διαταραχές στην συμπεριφορά του ατόμου, επιθετικότητα με εκρήξεις πανικού ή οργής, μέιωση εργασιακής απόδοσης και αποδοτικότητας, άγχος, διαζύγια κλπ κλπ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ ΓΙΟΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
    ΓΙΟΚ.

    ReplyDelete
  19. Και κάτι άλλο αγαπητέ Μιχάλη,

    Θέλω με την πρώτη ευκαιρία, να βγείς πρώτος απόλους και να πεις στο Λαό ανοικτά,
    "Λαέ ήθελα να σου πω ότο πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι η δικιά σου ελευθερία τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
    Ο πατερούλης Ανδρέας δεν σε βοήθησε να το καταλάβεις και ίσως σε παραπλάνησε επ' αυτού. Εγώ υποχρεούμαι να σου πω πως αν δεν αντιληφθείς την σημασία της ελευθερίας ως ηθικού προνομίου ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΓΚΛΑ."

    Μου το υπόσχεσαι Μιχάλη μου;

    ReplyDelete
  20. Above all guys what we need at the top of the Democratic Party is someone with joie de vivre, with positive attitude, inspired and inspiring,

    not a bashful, grandiloquent, mean, fat, miserable creature

    nor a weakling, vassilating puppet who was abused by his demagogue father.

    We need some fresh air!

    ReplyDelete
  21. O κύριος Καραμανλής έδωσε δείγματα καλής διάθεσης αυτές τις μέρες. Υστερα από την υπόθεση των ομολόγων πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα νομιμότητας και ασφάλειας του Λαού.
    Συνεπώς, είναι και θα παραμείνει θέμα ηθικής τάξης η απομάκρυνση του κυρίου Αλογοσκούφη.
    Ως "δίκαιοι Αριστείδαι", οι πολίτες πιστεύουμε στο τεκμήριο της αθωότητας και θεωρούμε prima facie αμέτοχο τον κ. Αλογοσκούφη. Ομως, ως πολιτικός προϊστάμενος της εκδότριας αρχής των ομολόγων, φέρει, κατά την αρχήν της πρόστησης, τουλάχιστον την ΗΘΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευθύνη.
    Η απομάκρυνση του οιονεί υδροκεφάλου Τσιτουρίδη δεν αρκεί.

    ReplyDelete
  22. @ 2:15 am
    change
    "vassilating"
    to
    "vacillating"

    ReplyDelete
  23. @ parmenidis

    Δεν ξέρω αν παρεξηγήθηκα σχετικά με αλύτρωτες πατρίδες, ελπίζω όμως πως όχι.

    Αυτό που πραγματικά εννοούσα ήταν ότι ο ελληνισμός ανέκαθεν υπήρξε κινητικός και γι αυτό πολύ δημιουργικός, κυρίως όμως υπήρξε προοδευτικός μέσα από τις διάφορες πολιτισμικές ζυμώσεις που βίωσε μέσα από την ευρεία γεωγραφική διασπορά του.
    Οι μεγαλύτεροι έλληνες στοχαστές νεώτεροι και παλιότεροι, -οι περισσότεροι τουλάχιστον από αυτούς, προερχόταν έξω από το κατεξοχήν εθνικό κέντρο. Από τις ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου, της Ιωνίας, την Κων/πολη, τις παραδουνάβιες περιοχές, κτλ.
    Νομίζω πως σήμερα μαζί με τη διασπορά έχει χαθεί κι ο πλουραλισμός στην σκέψη μας, κάτι το οποίο διέκρινε ανέκαθεν εμάς τους Έλληνες, και που κατά την άποψή μου είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για την παραγωγή καινοτόμου πολιτισμικού έργου. Παρόλο που υπήρξαν πολλές σκοτεινές περίοδοι στην πορεία του έθνους, αυτήν η μεγάλη διασπορά των Ελλήνων εξασφάλιζε πάντα μία μαγιά επαρκώς μορφωμένων ανθρώπων οι οποίοι φροντίζανε για τον διαφωτισμό και την εθνική συνέχεια των υπολοίπων όταν οι συνθήκες τους το επέτρεπαν. Αυτό σήμερα δεν υφίσταται κατά τη γνώμη μου, και σε αυτό θέλησα να εστιάσω.

    ReplyDelete
  24. Όπως λέει και ο Κομφούκιος:

    "We need some fresh air!"

    ...To breathe freely!

    ReplyDelete