Monday, July 16, 2007

FRFG: New Ecological Generational Contract

For the first time in history, the right of future generations to live on an ecologically intact, biologically varied planet is in danger. The greenhouse effect, for instance, is a byproduct of non-sustainable political environmental action that serves only the current generation.

Our current form of energy production is based on the exploitation of fossil fuels, which on one hand allows for uniquely high standard of living, but on the other forces enormous externalities upon the middle- to long-term future generations. Scientific research has determined that present energy policies of the generation now in power lead to the accumulation of carbon dioxide in the atmosphere, which aggravates the natural greenhouse effect and raises temperatures worldwide. We are already experiencing some of these disastrous consequences, for example the creation of refugees, flooding and conflicts.

In addition, intergenerational justice has been a leading argument to protect our natural resources and the Earth’s foundations for life from the beginning of the environmental movement. This is reason enough for the FRFG to work extensively on ecological intergenerational justice. Already in its first youth congress (1997), it supported a new “ecological generational contract” to specify our relationship to nature within a new framework.

Διαβάστε ολόκληρη την άποψη του Γερμανικού Ιδρύματος για τα Δικαιώματα των Μελλοντικών Γενεών (Foundation for the Rights of Future Generations, FRFG) σχετικά με το ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

22 comments:

  1. elpizo na mi me peite troll edo to xo omos. Moy lege enas filos oti stin Athina i nea moda sto ntisimo einai oi antipirikes rompes

    ReplyDelete
  2. Εξακολουθώ να πιστεύω πως χωρίς μια δραστική αλλαγή στο επίπεδο της νοημοσύνης, ο άνθρωπος θα συνεχίσει στο ορατό μέλλον να παράγει λύσεις που δημιουργούν νέα προβλήματα. Ο προσανατολισμός των επόμενων γενεών δεν μπορεί να επικεντρωθεί ξανά και ξανά στην μετεξέλιξη των τεχνολογιών και των συστημάτων. Κάνουμε συνεχώς κύκλους.

    Ο προσανατολισμός μας μελλοντικά πρέπει να οπωσδήποτε να επικεντρωθεί στην θεμελιώδη αναθεώρηση εκείνων των δομικών στοιχείων που συνθέτουν την ανθρώπινη διανόηση και αντίληψη. Αναθεώρηση και πλήρη μετασχηματισμό σε ολόκληρο το πνευματικό δυναμικό εσωτερικά θα φέρει ως άμεσο αποτέλεσμα και τον ακαριαίο μετασχηματισμό συστημάτων και πρακτικών εξωτερικά.

    Η «διατηρησημότητα» του οικολογικού συστήματος, δηλαδή η διατήρηση της τάξης εντός του, θα προέλθει μόνον και εφόσον κατανοήσουμε την πραγματική αιτία της παρατηρούμενης αταξίας. Και η πραγματική αιτία δεν είναι διαχωρισμένη από τον ίδιο τον άνθρωπο. Η πηγή της αταξίας είναι ο άνθρωπος. Δεν είναι ούτε το πετρέλαιο, ούτε η πυρηνική ενέργεια, δεν είναι ούτε το κάρβουνο.

    Η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε με ταχύτητα στο πρόβλημα του περιβάλλοντος παρεμβάλετε από την αδυναμία μας να αντιληφθούμε την ενότητα που διέπει τον παρατηρητή και το παρατηρούμενο. Διαχωρίζουμε εμάς από το πρόβλημα και το βλέπουμε σα να είναι κάτι έξω από μας, το βλέπουμε σαν κάτι το ξένο προς τη φύση μας. Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι ρυπογόνες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε.

    Η μαθησιακή διαδικασία μέσα από τη δοκιμή και το λάθος προϋποθέτει άνεση χρόνου. Δυστυχώς όμως μετά από δεκάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης ο χρόνος δεν είναι πια με το μέρος μας. Ο χρόνος τελειώνει μαζί και το «σχολείο», κι οσονούπω η ανθρωπότητα θα δώσει τις τελικές απολυτήριες εξετάσεις της.

    ReplyDelete
  3. κατά την άποψή μας ένα διαγενεακό συμβόλαιο για το περιβάλλον εμπεριέχει τη δέσμευση όλων για αλλαγή νοοτροπίας στο κρίσιμο πρόβλημα της αλόγιστης χρήσης ενέργειας και της σπατάλης των φυσικών πόρων.

    Ωστόσο η δέσμευση του κάθε ανθρώπου για αλλαγή νοοτροπίας σε προσωπικό επίπεδο, αν και προαπαιτούμενο, δεν αρκεί. Η αλλαγή παραδείγματος και η αναθεώρηση της νοοτροπίας μας πρέπει να συνδυαστεί με δημόσιες πολιτικές οι οποίες προωθούν την αειφορία και επιπρόσθετα βασίζονται στο τρίπτυχο ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Είναι επίσης αυτονόητο ότι δεν πρέπει να απορρίπτουμε με τόση ευκολία την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει για καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων ή για παραγωγή ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές.

    ReplyDelete
  4. Αν και το περιβάλλον είναι καυτό θέμα παγκοσμίως, μη με πείτε troll εδώ, αλλά στην αθήνα, πριν καεί η Πάρνηθα, αναλογούσαν 2 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο, όταν σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την υπόλοιπη Ευρώπη (δε μιλάω μόνο για ΕΕ) η αναλογία αυτή είναι 40 τ.μ. το ελάχιστο..

    ReplyDelete
  5. Αν και το περιβάλλον είναι καυτό θέμα παγκοσμίως, μη με πείτε troll εδώ, αλλά στην αθήνα, πριν καεί η Πάρνηθα, αναλογούσαν 2 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο, όταν σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την υπόλοιπη Ευρώπη (δε μιλάω μόνο για ΕΕ) η αναλογία αυτή είναι 40 τ.μ. το ελάχιστο..

    ReplyDelete
  6. @ μεσούτ @ g
    εντάξει μην αυτολογοκριθούμε κιόλας

    ReplyDelete
  7. ας αγοράσουμε όλοι μια αντιπυρική φόρμα. Μια ευγενική προσφορά του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το καλοκαίρι.

    ReplyDelete
  8. Παρά τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και των υπουργών του, η ελληνική πολιτική για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής παραμένει άτολμη και αναποτελεσματική.

    Διαβάστε το άρθρου του Τάσου Κρομμύδα, των Οικολόγων Πράσινων πατώντας το link.

    ReplyDelete
  9. FOUR BY FOUR

    OR

    DEATH

    ReplyDelete
  10. Μα αλλίμονο. Είμαστε καθώς πρέπει σοσιαλιστές, όχι ό,τι ό,τι.
    Μετρό από και προς το "Βενιζέλος" παίρνουν μόνο οι φτωχοτουρίστες και ένας Ελληνας ζάπλουτος εκκεντρικός.

    ReplyDelete
  11. ναι ναι, όπως έχει πει κι ο Σλοβένος μηδενιστής καλλιτέχνης κριτικός του υπαρκτού σοσιαλισμού και του καπιταλισμού, Ζάρκο Πετάν, "όποιος σπεύδει προς το σοσιαλισμό κάνοντας άλματα συνήθως τον προσπερνάει".

    Έτσι έπαθε κι η γενιά του πολυτεχνείου. Αφού προσπέρασε το σοσιαλισμό τώρα προσπερνάει το μετρό από την Αττική μαρσάροντας το τζιπ των 2,5 χιλιάδων κυβικών.

    ReplyDelete
  12. το πρόβλημα είναι σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν και πολλοί οικολόγοι...

    ReplyDelete
  13. κάποιοι εξ αυτών είναι ικανοί να μπαζώσουν το δάσος για να στήσουν πιο άνετα μια σκηνή και στη συνέχεια να παινευτούν ότι δεν έχτισαν σπίτι...

    ReplyDelete
  14. είναι μετά να απορεί κανείς με τη σοσιαλιστικοποίηση της ΝΔ, την κομμουνιστικοποίηση του ΛΑΟΣ και την ορθοδοξιοποίηση του ΚΚΕ;

    ReplyDelete
  15. Αν οι μεγαλύτερες γενιές δεν έχουν πια τη δυνατότητα, την όρεξη και την θέληση να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις των πράξεων και συμπεριφορών τους στο περιβάλλον, μπορούμε εμείς οι νέοι. Είναι πολύ θετικό που το μπλογκ έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της οικολογικής συνείδησης και προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

    Μπράβο στα παιδιά και τις ομάδες ακτιβιστών που ενεργά συμμετέχουν σε δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος και φανήκανε στους δρόμους της Αθήνας, στις παραλίες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να τους μάθουμε και από αυτό το μπλογκ, και όπου αλλού δώσανε και δίνουνε μάχες. Καιρός είναι να ξυπνήσουμε και να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη καθορισμού της ποιότητας ζωής μας.

    Ίσως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια ατζέντα με τα λιγότερο κοστοβόρα, λιγότερο χρονοβόρα, περισσότερο άμεσα εφαρμόσιμα μικρά πράγματα-δράσεις που θα μπορούσε ο καθένας μας να κάνει για να προσφέρει το ελάχιστο για την προστασία του περιβάλλοντος?

    Π.χ., λιγότερη χρήση κλιματιστικών, ανακύκλωση σκουπιδιών, αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων με πολλά παράπλευρα μολυντικά υλικά (πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ, όχι αγορά γάλακτος που χρησιμοποιεί πλαστική συσκευασία, κλπ.), χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον (μετρό, τρόλευ), υπεράσπιση και προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (ηλιακή για κατ' οίκον χρήση), αντικατάσταση υλικών φωτισμού με πιο οικονομικά, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά (λάμπες φθωρίου), κλπ. κλπ.

    Ενδιαφέρεστε να προσθέσετε?

    ReplyDelete
  16. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς ρεβιζιονιστές, καραδεξιοί νεοφιλελεύθεροι.
    Κάποτε υπήρχε η Διάπλαση των Παίδων ενός καραδεξιού φασίστα. Γρηγόριο Ξενόπουλο τον λέγανε. Σήμερα, εμείς οι νέοι σοσιαλιστές διαβάζουμε την βίβλο του σοσιαλισμού, το STATUS του μεγάλου θεωρητικού του Σοσιαλιστικού Παπανδρεϊσμού και του Λαϊκιστικού Γεννηματισμού, σύντροφου Κωστόπουλου.
    Οποιος έχει σπίτι κάτω από 200 τετραγωνικά και αμάξι κάτω από 2000 κυβικά είναι προδότης του σοσιαλισμού.
    Και εμείς ΔΕΝ αρκούμαστε στα λόγια. Πρώτη από τη νέα γενιά έδωσε το καλό παράδειγμα, η ακτιβίστρια, αγωνίστρια, συντρόφισσα Φώφη με τη 300άρα μεζονεδάρα της και εσωτερικό ασανσέρ.

    Ο φασισμός και τα αυτοκινητάκια των 1000 κυβικών ΔΕΝ θα περάσουν.

    ReplyDelete
  17. Ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια σύντροφε.
    Από αυτά αντλώ δύναμη και κουράγιο γιά να υπηρετώ τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

    ReplyDelete
  18. "Πλούσιοι και Φτωχοί" vs Status?

    Στο "Lord of the Flies" βρίσκεται μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση γιατί ο άνθρωπος εξελίσσεται σε homus statuscenus, ή μάλλον γιατί φαινοτυπικά εξελίσσεται αλλά ουσιαστικά διατηρεί τη ζωική του φύση, δηλαδή δίψα για εξουσία, εξουσία, εξουσία...

    ReplyDelete
  19. Τι ευγενικά αισθήματα αυτή η κοπέλλα, με πήραν τα κλάμματα. Θα πω στο δήμαρχο να μετονομάσουμε το Γενικό Νοσοκομείο Αργους σε "Φώφη Peron" και το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου σε "Φώφη Batista".

    ReplyDelete
  20. στο παραπάνω άρθρο του Κρομμύδα (ανακρίβειες για το περιβάλλον) προκύπτουν μερικά σημαντικότατα συμπεράσματα σχετικά με την ελληνική περιβαλλοντική πολιτική τα τελευταία χρόνια.

    1. η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο του Κιότο (+25%) για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ήδη από το τέλος του 2005 και συνεχίζει αυξητικά!

    2. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία από τις 25 χώρες της ΕΕ που κατέθεσε «εθνικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών» για την περίοδο 2005-2007 και με ανύπαρκτη δημόσια διαβούλευση

    3. η κατανομή δικαιωμάτων ήταν χαριστική

    4.ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), δεν ενισχύει αρκετά την μικρή οικιακή παραγωγή, τη σύσταση κοινωνικών εταιριών και τις νέες τεχνολογίες ενώ φιλοσοφία του παραμένει η κάλυψη από ΑΠΕ της αύξησης της κατανάλωσης και όχι η υποκατάσταση θερμικών σταθμών.

    5.Στις μεταφορές παραμένουμε τελευταίοι στην χρήση του σιδηρόδρομου (παρεμπιπτόντως ο ΟΣΕ απασχολεί 8,5 χιλιάδες υπαλλήλους)

    6.Στον οικιακό-τριτογενή τομέα καλπάζει η κατασκευή ενεργοβόρων κτιρίων. Η κυβέρνηση ζήτησε τρι\ετή αναστολή εφαρμογής της οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και που θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί πριν τον Ιανουάριο του 2006.

    ReplyDelete
  21. Αφαίρεσε και συ τον σιγαστήρα από τη μηχανή σου.

    Δείξε τον ανδρισμό σου.

    ΜΠΟΡΕΙΣ

    ReplyDelete
  22. Εύχομαι από καρδιάς να διαψευσθώ, αλλά ο σεβασμός προς το περιβάλλον ουδέποτε είχε, ούτε παρουσιάζει σήμερα, ηλικιακή (γενεακή) διαφοροποίηση.

    Ηταν, είναι και θα είναι πάντα ευθεία συνάρτηση της αγωγής, παιδείας και παράδοσης του καθενός μας. Και ατυχώς, 70-90% των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, είμαστε ανάγωγοι, απαίδευτοι και απολίτιστοι.

    Ας ΜΗ κρυβόμαστε αενάως πίσω από την πολιτική ορθότητα.

    ReplyDelete