Thursday, April 19, 2007

Η γενιά των 700 ευρώ αποκτά φωνή: Μοιραζόμαστε τις αγωνίες και τα αιτήματά μας, διεκδικούμε όσα μας αξίζουν.

Δουλεύετε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα ή το βράδυ;

Πολλοί από εσάς κάνετε δύο δουλειές για να τα «βγάλετε πέρα»;

Τα χρήματα που παίρνετε δεν φτάνουν για να ζήσετε ανεξάρτητα και ως εκ τούτου έχετε ανάγκη από την οικονομική συνδρομή της οικογένειάς σας;

Ο εργοδότης σας οφείλει να σας ασφαλίζει στο ΙΚΑ ως μισθωτό, όμως σας ασφαλίζει στο ΤΕΒΕ ως ελεύθερο επαγγελματία; Μάλιστα πολλές φορές σας αφήνει εντελώς ανασφάλιστο;

Πληρώνετε ένα μεγάλο ποσοστό του μισθού σας σε κρατήσεις για ένα κοινωνικό κράτος περιορισμένης κοινωνικής αποτελεσματικότητας;

Διαθέτετε κάποιο τίτλο τεχνικής εκπαίδευσης, πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, αλλά οι ευκαιρίες για ανεύρεση ποιοτικής και δημιουργικής εργασίας είναι περιορισμένες;

Σας ζητoύν προϋπηρεσία τη στιγμή που μόλις ολοκληρώσατε τον κύκλο εκπαίδευσης και καταρτισής σας;

Η επιχείρηση στην οποία δουλεύετε δεν επενδύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας; Λειτουργεί με τη λογική του γωνιακού μικρο-μάγαζου;

Ξέρουμε τι ακριβώς σας συμβαίνει και για ποιο λόγο.

Κατά πάσα πιθανότητα είστε νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35.

Στην πρωινή σας εργασία, εάν κι εφόσον εργάζεστε, δεν βγάζετε πάνω από 700 ευρώ το μήνα καθαρά.

Αποφοιτήσατε από το πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ, το ΙΕΚ και το franchise εκπαιδευτήριο με πολλά όνειρα. Οι φιλοδοξίες σας όμως κόντυναν με το πρώτο ράπισμα που δεχτήκατε στον εργασιακό χώρο.

Θεωρείτε ότι είναι αδύνατον να φτάσετε το οικονομικό και κοινωνικό status των γονιών σας.

Αισθάνεστε ότι δουλεύετε χωρίς αντίκρισμα.

Είστε η γενιά των 700 Ευρώ.

Είστε η ανεκπροσώπητη σιωπηλή πλειοψηφία που ασφυκτία, αδυνατεί να εκφραστεί και προσπαθεί να βρει τρόπους προσωπικής εξέλιξης και κοινωνικής ανέλιξης.

Θεωρείτε ότι οι παλιές ιδεολογίες, τα σημερινά κόμματα και τα συνδικάτα δεν σας εκπροσωπούν επαρκώς.

Ευτυχώς μέσα σ’ αυτό το τέλμα κάτι αρχίζει να κινείται. Η σιωπηλή πλειοψηφία, όλοι εμείς οι νέοι των 700 ευρώ, αποκτούμε επιτέλους φωνή.

Στείλτε τη δική σας προσωπική ιστορία ή κοινωνικό σχόλιο, με comment ή με e-mail, στο νέο πολιτικό blog Η Γενιά των 700 Ευρώ (g700.blogspot.com) και βοηθήστε τη νέα γενιά, τη γενιά μας, να θέσει τους δικούς της άμεσους κοινωνικούς στόχους και να αποκτήσει διακριτή ιστορική και πολιτική ταυτότητα στις αρχές του 21ου αιώνα.

150 comments:

  1. Δεν είναι ανάγκη όλοι να δουλεύουν ως υπάλληλοι. Αν λοιπόν κάποιοι γίνουν αφεντικά να θυμούνται αυτά που λένε τώρα... Μόνο που τότε θα είναι στην γενιά των G2000 !!!

    Συμβουλή: Να είστε σίγουροι για τις γνώσεις σας και τις ικανότητες όταν ζητάτε δουλειά και να μην φοβάστε να ζητάτε αυτά που αξίζετε. Αλλά να μην ξεχνάτε ότι δεν σας χρωστάνε κιόλας.

    ReplyDelete
  2. βασιλη εγω κανω και τα δυο....το πρωι υπαλληλος των 1000 κ το βραδυ εχω την επιχειρηση μου που κανει το ιδιο με αυτο που κανω το πρωι (βεβαια το ΙΚΑ δεν μου επιτρεπεινα εχω ΙΚΑ κ ΤΕΒΕ συγχρονως),βεβαια εχω γαμισει λιγο τα ωραρια μου αλλα εχω αναγκες για λεφτα

    ReplyDelete
  3. Καλησπέρα και πάλι!
    Κατ'αρχήν να πω, πως είχα μια πολύ δύσκολη μέρα, οπότε θα συντομεύσω όσο γίνεται την απάντηση!
    Πρόσθεσα το linkάκι σας στα 2 από τα 3 μου blogs για να σας βρίσκω εύκολα κι εγώ και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν από εδώ!
    Δε μου ήρθε κάποιο προσωπικό μήνυμα από τους διαχειριστές του blog και το περιμένω για να γνωριστούμε καλύτερα, ο λογαριασμός μου είναι lyt646@yahoo.gr
    Θα ήθελα ακόμα να μάθω, πόσα άτομα απαρτίζουν αυτό το ιστολόγιο καθώς και με τι ασχολούνται, αυτό θα μου ήταν χρήσιμο ώστε να γνωρίζω αν είμαστε άνθρωποι που έχουμε αντιμετωπίσει την κλειστή πόρτα, οπουδήποτε κι αν χτυπήσαμε, ή έστω άνθρωποι που έχουν μάθει να ζουν με τον πενιχρό μισθό που επικαλείται το blog, μειώνοντας παράλληλα και τις κοινωνικές απολαύσεις!
    Προσωπικά αντιμετώπισα την κλειστή πόρτα οπουδήποτε κι αν απευθύνθηκα με αποτέλεσμα να έχω μειώσει κατά πολύ τις απαιτήσεις μου για μια ανθρώπινη ζωή
    με όνειρα και φιλοδοξίες!
    Περιμένω την απάντησή σας και επιπλέον έχω στείλει στο λογαριασμό σας, μήνυμα από το blog Πορφυράδα, ζητώντας σας αν θέλετε να συνυπάρξουμε στο λογοτεχνικό χώρο, παρέα με άλλους φίλους!
    Οπωσδήποτε κι εκεί θα μπορούσατε να προσφέρετε!
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση...

    ReplyDelete
  4. @ γιώργος_κ

    απαντήσαμε σε ένα από τα emails σου λέγοντας ότι θα γράψουμε κάτι για την πορφυράδα.

    θα ξανααπαντήσουμε και στο email το οποίο στέλνεις αυτή τη στιγμή.

    ReplyDelete
  5. @ vasilis

    πολύ σωστό αυτό που λες. Καλό είναι να ρισκάρουμε και να στρέψουμε την προσοχή μας προς υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες της μισθωτής εργασίας καθώς και οι ευκαιρίες για ποιοτική και δημιουργική εργασία στο χώρο των επιχειρήσεων και του δημοσίου πρέπει να βελτιωθούν.

    ReplyDelete
  6. @ politics and free thinking

    ουσιαστικά είσαι ένας G700. Η πολυαπσχόληση είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της γενιάς των 700 ευρώ διότι μόνο έτσι αυξάνεται τελικά το διαθέσιμο εισόδημα.

    ReplyDelete
  7. επίσης και για να μην το ξεχάσουμε
    στην Ελευθεροτυπία της Πέμπτης 19-4-2007, αντί επιλόγου, παρατίθεται κομμάτι της συζήτησης η οποία διεξάγεται στο blog μεταξύ των φίλων bloggers.

    Ο τίτλος του άρθρου είναι εμπνευσμένος από comment του blogger parmenidi και έχει τίτλο "επενδύουν σε διασκεδαστές".

    URL http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=67055076

    ReplyDelete
  8. Ξέχασα να πω μπράβο για το blog. Βάζω και εγώ link στο blog μου για εσάς.

    ReplyDelete
  9. έβαλα και εγω λινκς, να ερχεστε ποτε ποτε και απο μενα εχω κατι καλα θεματα οπως best place to work at, kai palia ειχα γραψει για το χαμενο knowledge worker στην ελλάδα.

    ReplyDelete
  10. Η G700 είναι ένα αριθμητικό ,πληθυσμιακό,δημογραφικό κοινωνικό μέγεθος που απαρτίζεται από εκατοντάδες χιλάδες νέους που διανύουν τα πρώτα 10 χρόνια της "εργασιακής" τους ζωής.
    Σ'αυτό το μέγεθος περιλαμβάνονται: Ανεργοι,κρυφοάνεργοι,προσωρινοί,εποχιακοί,ενοικιαζόμενοι,εκπαιδευόμενοι,καταρτιζόμενοι,μαθητευόμενοι,μερικοαπασχολούμενοι,εκτακτοαπασχολούμενοι,ετεροαπασχολούμενοι,πολυαπασχολούμενοι,κρυφοεπιδοτούμενοι,ωρομίσθιοι,ημερομίσθιοι,συβασιούχοι κάθε μορφής,μόνιμοι.Αυτό είναι περίπου το "εργασιακό" τοπίο.Και,παρά τα προσωρινά πλεονεκτήματα του δημόσιου τομέα,δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα εναιοποιηθούν εργασιακά.Η ποικιλομορφία του εργασιακού τοπίου είναι ανάγκη να τη χαιρετίσουμε ως θετική εξέλιξη.Ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας ανοιχτής και πλουραλιστικής κοινωνίας που η G700 οφείλει να την υπερασπισθεί ως το ΜΕΙΖΟΝ ΑΓΑΘΟΝ της ζωής της.Για να υπηρετηθεί όμως αυτό το "μείζον αγαθόν" πρέπει να ΑΞΙΩΘΕΙ η ΕΡΓΑΣΙΑ σε όλες της μορφές της και με όλους τους τρόπους.Ετσι οι εργαζόμενοι,ως ελεύθεροι και αυτοπροσδιοριζόμενοι πολίτες, θα αισθάνονται και θα είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους.
    Ανάμεσα σούς νέους που πραγματικά βιώνουν με οδυνηρό τρόπο "το νέο εργασιακό τοπίο" είναι οι πτυχιούχοι με τις καλύτερες σπουδές και τους καλύτερους τίτλους.Η Ελλάδα δεν μπορει να τους αξιοποιήσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να τους πείσει οτι δεν κάνανε"ΛΑΘΟΣ" που μορφωθήκανε.Οι ιδιοι βρίσκονται σε απόγνωση.
    Η λύση, κατά τη γνώμη μου,βρίσκεται στην ανάγκη να πολιτικοποιηθούν έντονα και ν'αρχίσουν να παρεμβαίνουν δυναμικά.Ας αξιοποιήσουν το Μεγα-εργαλείο και Μεγα-όπλο που ΜΟΝΟ αυτοί κατέχουν πολύ καλά: το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ! Το blog της G700 ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΤΟ ΜΕΤΕΡIΖI ΤΟΥ!

    ReplyDelete
  11. @vassilis
    Ο μέσος όρος των χρημάτων που παίρνει ενας G700 δεν είναι δυστυχώς ούτε 700 ευρω. Το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι μεταβατικό.

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα.
    Συμφωνώ με τον Parmenidis για το ότι πρέπει οι g700 να πολιτικοποιηθούμε, να παρέμβουμε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες αυτού του blog. Παρόλο που δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το κατά πόσο οι πολιτικοί μας είναι άμεσα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά, έμπρακτα και με συγκροτημένο τρόπο τα προβλήματά μας, νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας από το να περιμένουμε να αλλάξουν αυτοί.

    Επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα από ό,τι φαίνεται και αυτή είναι μία καλή περίοδος να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά και ίσως να πιέσουμε κάποιους πολιτικούς να πάρουν θέση (και να κριθούν ανάλογα). Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, προτείνω: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το blog για να διαμορφώσουμε μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα (ρεαλιστικής) πολιτικής που θα δημοσιοποιήσουμε στη συζήτηση που θα προηγηθεί των εκλογών; Μία λίστα 5-10 σημείων θα ήταν μία εύχρηστη αφορμή για συζήτηση. Προφανώς δε θα αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα της γενιάς μας σε μία κίνηση, αλλά από κάπου μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή. Εάν νομίζετε ότι αυτό είναι καλή και εφικτή ιδέα, μπορούμε να δούμε τί δυναμικό έχουμε στη διάθεσή μας και να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαμόρφωση αυτών των σημείων;

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα, με μεγάλη μου "τιμή" και "περηφάνια" έρχομαι κι εγώ να προστεθώ στον απογοητευτικό κατάλογο. Αν μη τι άλλο, δεν είμαι η μόνη(καλό και κακό, φυσικά!)...Και να καταδικάσω την κοινωνία της μιζέριας, η οποία αναπαράγει μη λειτουργικά πρότυπα που βασίζονται στην φιλαυτία και τον ατομισμό, διότι οι Ελληνάρες έχουμε μάθει να είμαστε πονηροί βλάχοι και να κοιτάμε να βολέψουμε ο καθένας τον κ.. του εις βάρος της κοινωνίας, που πληρώνει τις αδικίες

    ReplyDelete
  14. γιατι ειναι κακο να σε ασφαλιζει ο εργοδοτης στο ΤΕΒΕ αντι για ΙΚΑ?

    ReplyDelete
  15. Γεια σας, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο και διαβάζοντας την Ελευθεροτυπία, βρήκα το blog σας και αποφάσισα να συμμετέχω με τη δική μου μαρτυρία, αφού μάλιστα είδα ότι δεν υπάρχει συμμετοχή από το «μαστιζόμενο» χώρο των νέων δικηγόρων. Είμαι κι εγώ νέα δικηγόρος, 28 χρονών με σπουδές στη Νομική Σχολή Αθήνας, με μεταπτυχιακό δίπλωμα από την ίδια Σχολή και με αρκετά καλή εμπειρία, αφού δουλεύω από το τελευταίο έτος των σπουδών μου σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες στην Αθήνα, ενώ ξέρω δύο ξένες γλώσσες και έχω ζήσει και λίγο στη Γαλλία. Δουλεύω λοιπόν ήδη 6 χρόνια, ως ασκούμενη δικηγόρος και τελευταία ως συνεργάτης. Ίσως κάποιοι από επαφές που έχουν με δικηγόρους της γενιάς μας να γνωρίζουν την κατάσταση. Ας μιλήσουμε για τους ασκούμενους: νέοι επιστήμονες που εργάζονται με συνθήκες εξαρτημένης εργασίας, όπως εμείς οι νομικοί τις σπουδάσαμε, δηλαδή ο εργοδότης καθορίζει τον τρόπο, τον τόπο και το χρόνο εργασίας, αλλά για το κράτος εργάζονται με σύμβαση «μαθητείας», όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δικηγόρων. Αποτέλεσμα: αμοιβή 300- 400€, χωρίς ωράριο, χωρίς άδειες, χωρίς βέβαια επιδόματα και κυρίως, αυτό είναι το χειρότερο, χωρίς κανονική δουλειά, αφού το τι θα κάνεις κάθε μέρα εξαρτάται από τις διαθέσεις του δικηγόρου σου! Ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες μέχρι ρούχα στο καθαριστήριο ή και πρωινά ούρα προς εξέταση είναι μερικές μόνο από τις αρμοδιότητές σου και όταν καλείσαι να γράψεις κάτι ή να πας λίγο στο Δικαστήριο, αισθάνεσαι πραγματικά τυχερός και επιστήμονας.
    Αλλά και ως συνεργάτης, τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ. 600, 700, άντε 800 €, χωρίς βέβαια ασφάλιση, αφού, ενώ και πάλι παρέχεις εξαρτημένη εργασία, θεωρείσαι από τη νομοθεσία ελεύθερος επαγγελματίας και εσύ βαρύνεσαι με την καταβολή των εισφορών σου, οι οποίες είναι υπέρογκες για τα δεδομένα μας και για να πάρουμε μια σύνταξη 430€. Και βέβαια, αποκλειστική απασχόληση, πολύ μειωμένες δυνατότητες να έχεις δικές σου δουλειές, αφού όλη την ημέρα ασχολείσαι με υποθέσεις του γραφείου και κάθε δική σου δουλειά θεωρείται ότι είναι αβαρία για τα καθήκοντά σου ως συνεργάτη. Αν είσαι γυναίκα δε και έχεις ως εκ τούτου ανεπτυγμένη από φυσικού σου την αίσθηση της φροντίδας, ψήνεις και καφέδες (job description αυτό, όχι ευκαιριακά) και φυσικά κάνεις τη γραμματέα, τηλέφωνα, φαξ, mail, κλείσιμο εισιτηρίων, αγορά δώρων για γιορτές και λοιπές υποχρεώσεις του συναδέλφου και συνεργάτη δικηγόρου κ.α. Και όλα αυτά, γιατί η γραμματέας κοστίζει, ΙΚΑ κλπ και τους «σκίζει», όπως σε ήπιες διαμαρτυρίες μου, μου έχουν κατά καιρούς απαντήσει. Αυτό είναι και το χειρότερο, να μην είσαι δημιουργικός δηλαδή και παραγωγικός και να δουλεύει ένα γραφείο με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τους συνεργάτες, οι οποίοι οδηγούνται φυσικά σε αδιαφορία και βαρεμάρα, με αποτέλεσμα να βλάπτουν τους εαυτούς τους, αλλά και το γραφείο!
    Αυτό που είναι ιδιαίτερο σε εμάς είναι οι πολύ διαφορετικές συνθήκες, υπό τις οποίες γίνεται αυτή η «υπαλληλοποίηση» των δικηγόρων, την οποία πολύ φοβούνται και λίγοι παραδέχονται. Κάποιοι είναι πιο τυχεροί, παίρνουν περισσότερα, δουλεύουν λιγότερο, έχουν άλλη συμφωνία, ποσοστά π.χ. ή και λίγες δικές τους υποθέσεις, ό,τι έχουν συμφωνήσει στην ατομική διαπραγμάτευση. Οι διαφορετικές αυτές συνθήκες εμποδίζουν ή υπέρμετρα δυσκολεύουν την οποιαδήποτε συσπείρωσή μας σε κάποιο μόρφωμα διεκδίκησης και αυτά που ήδη υπάρχουν (Εθνική Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων) αναλίσκονται σε εκλογές , αφού είναι –τρομάρα τους- και φυτώρια πολιτικών και χορούς σε σκυλάδικα, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ροπή των νέων νομικών σε αυτό το είδος ψυχαγωγίας. Και βέβαια ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν μπορεί να μας εκπροσωπήσει, αφού σε αυτόν συμμετέχουμε και εμείς, αλλά και οι εργοδότες μας. Έχουν υπάρξει κάποιες αποφάσεις του ΔΣΑ για τα κατώτατα όρια αμοιβής ασκουμένων και νέων δικηγόρων, αλλά η εφαρμογή τους επαφίεται στον πατριωτισμό αμφοτέρων των μερών. Έτσι, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και άλλοι περιμένουν να γυρίσει ο τροχός και να γίνουν αφεντικά, άλλοι στρέφονται στο Δημόσιο, άλλοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ψυχικά και επαγγελματικά και άλλοι –αρκετοί –μαζευόμαστε, πίνουμε κανένα κρασί και τα συζητάμε, προσπαθώντας να διατηρήσουμε κάποιο χιούμορ στην κατάστασή μας. Και φυσικά ούτε λόγος για αυτά που κάποιοι ελπίζαμε και πιστεύουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε για το ρόλο του Δικηγόρου ως νομικού παραστάτη και συλλειτουργού της Δικαιοσύνης. Αυτά έχουν εξαφανιστεί προς το παρόν, εφόσον δεν επιλέγουμε εμείς το είδος της δικηγορίας που θα κάνουμε. Υπάρχει η ελπίδα να φτιάξουμε γραφεία από 2-3 ή και περισσότερους δικηγόρους και να προσπαθήσουμε να σταθούμε, το έχουμε κάπως ήδη δρομολογήσει, αλλά προς το παρόν για πολλούς από εμάς είναι σχεδόν αδύνατο, αφού δεν υπάρχει κάποια μαγιά πελατών που να μας το επιτρέπει (προσωπικά δεν έχω ούτε έναν δηλαδή, αλλά λέμε τώρα). Αυτά από το χώρο της Δικαιοσύνης, θα ήθελα να καταλάβω, καθώς είμαι και αρχάρια στο χώρο του Διαδικτύου, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι εμείς και εσείς, αλλά είναι ωραία γενικά να προσπαθείς να ανήκεις κάπου

    ReplyDelete
  16. Εγώ είμαι ασκούμενος δικηγόρος το πρωί και μεταπτυχιακός φοιτητής το απόγευμα.Φιλους πια δε βλέπω, το σαβ/κο κοιμάμαι και η ζωή μου είναι κομμάτια. Όσο για το εισόδημα...κλάφτα.κάτω από 300 κατά μέσο όρο. Να'ναι καλά οι γονείς.Και όταν γίνω δικηγόρος τα πράγματα δε προβλέπονται πολύ καλύτερα...

    ReplyDelete
  17. Aυτό που με απογοητεύει είναι πως δεν έχει μπει ακόμα ένας νέος ή μιά νέα στο forum που να είναι seasonal, part-time ή full-time υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, οικοδόμος, ξυλουργός κλπ. είτε λόγω hobby ή γιά income support.

    Στας Αμερικάς, ακόμα και "φτωχόπαιδα", που ακούνε στο επίθετο Rockefeller, Vanderbilt και Roosevelt αν έχετε ακουστά, δουλεύουν τουλάχιστον ως γκαρσόνια μεταξύ σπουδών ή σε συνδυασμό με σπουδές.
    Βλέπετε τους δίδαξε η κουλτούρα τους να έχουν job ethic από τα 18.

    Η δικιά μας κουλτούρα πότε θα υιοθετήσει πως η έντιμη εργασία, οποιαδήποτε έντιμη εργασία, είναι ΑΞΙΑ, ΤΙΜΗ και ΕΥΛΟΓΙΑ; Η δικιά μας κουλτούρα πότε θα αρχίσει να αντιγράφει τα καλά των Αμερικανών και όχι αποκλειστικά τα στραβά τους;

    Εχετε ακούσει ποτέ γιά τον Ησίοδο και το Ησιόδειον άροτρον;

    Αμάν πιά με τα δύο πτυχία σας και τα "αψογα" αγγλo-γαλλικά σας. Μου στέλνει ένας e-mail στα αγγλικά - υποθέτω ήθελε να με εντυπωσιάσει, με τον επίλογο "Ι am always in your disposal"

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  18. @ vassilis

    ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια

    ReplyDelete
  19. Στην φίλη μας την Ειρήνη και στους λοιπούς δικηγόρους θα σας πω ότι δυστυχώς διαλέξατε λάθος επάγγελμα. Η προσφορά είναι πολύ μεγάλη και η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων από ότι χρειάζεται.

    Το ξέρω ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά κανένας δεν εγγυάται εργασία.

    "Ι am always in your disposal"
    !!!! Για όσους δεν κατάλαβαν... : Είμαι πάντα στον σκουπιδοτενεκέ σας. Το σωστό είναι "I am always at your disposal" : Είμαι στην διάθεσή σας.

    ReplyDelete
  20. στο φίλο μας βασίλη: δεν φταίει μόνο ότι είμαστε πολλοί δικηγόροι, είναι και άλλα προβλήματα, ποιοι και ΓΙΑΤΙ έχουν το 80% της δικηγορικής ύλης και οι υπόλοιποι μοιραζόμαστε το πενιχρό 20%, είναι πολλά, γιατί οι παλιοί δεν βγαίνουν στη σύνταξη κ.α. Επίσης, στα 17 1/2 που μπήκα στη Νομική, το τελευταίο που σκεφτόμουνα ήταν το επάγγελμα, και νομίζω ευτυχώς...
    Φίλε κομφούκιε, κανείς δεν μίλησε (για) άψογα αγγλογαλλικά, ούτε είπαμε ότι επειδή ξέρουμε 2 γλώσσες θα πρέπει να μας ανοίγουν οι πόρτες, ούτε ότι η δουλειά δεν είναι άξια.Ούτε μάθαμε τις γλώσσες για τη δουλειά. Εμάν προσωπικά μου αρέσει να διαβάζω τους συγγραφείς από το πρωτότυπο. Ούτε φταίω που δεν πιάνουν τα χέρια μου, ούτε ποτέ μου έδειξε κανείς άλλο δρόμο από το Πανεπιστήμιο. Ας πούμε θα μου άρεσε να είχα γη να καλλιεργήσω ή ξύλο να φτιάχνω έπιπλα και να μην ήταν απαξιωμένα αυτά τα επαγγέλματα στη χώρα μου. Είμαι όμως παιδί της πόλης, τα χέρια μου δεν πιάνουνε, έπαιρνα τα γράμματα και να' μαι. Ένα στίγμα δίνουμε για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε...Και σερβιτόρα έχω κάνει εντωμεταξύ, όπως όλοι οι μεγάλοι αμερικανοί σταρ

    ReplyDelete
  21. @ parmenidis

    εύστοχη η περιγραφή του εργασιακού τοπίου

    ReplyDelete
  22. Ειρήνη, ότι και αν φταίει για τους πολλούς δικηγόρους και την λίγη δουλειά, είναι απλά επιβεβαίωση ότι υπάρχουν πολλοί δικηγόροι.

    Στα 17 που πέρασες στο πανεπιστήμιο έπρεπε να σκεφτείς και τις προοπτικές. Δεν πιστεύω ότι δεν τις σκέφτηκες καθόλου. Όταν τελείωσα (5 χρόνια πριν από σένα) το σχολείο είχα ήδη μια ιδέα για το τι θέλω να κάνω και τι προοπτικές εργασίας θα είχα σε λίγα χρόνια (βέβαια ήμουν και κ...φαρδος και μου βγήκε πολύ καλά το επάγγελμά μου).

    Πάντως αν θες να είσαι καλή στο χώρο σου πρέπει να προσπαθήσεις πολύ και να διεκδικήσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τον χαμάλη στο δικηγορικό γραφείο, μπορείς να το κάνεις και αλλού. Αυτό δώσε στα αφεντικά σου να καταλάβουν. Με λίγη πρωτοβουλία δεν χάνεις τίποτα.

    ReplyDelete
  23. @ pap

    είπες
    "Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, προτείνω: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το blog για να διαμορφώσουμε μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα (ρεαλιστικής πολιτικής που θα δημοσιοποιήσουμε στη συζήτηση που θα προηγηθεί των εκλογών;"

    φυσικά αρχίσαμε ήδη

    ReplyDelete
  24. @ loukritia

    welcome to the blog

    ReplyDelete
  25. Προσπαθώ, και συγκριτικά με άλλους είμαι σε αρκετά καλή μοίρα, αλλά τώρα δεν μιλάμε τι κάνω ή τι θα έπρεπε να κάνω εγώ, αλλά τι συμβαίνει στο χώρο των νέων δικηγόρων που δεν είναι ευκαταφρόνητος, αφού είναι κλασικό παράδειγμα προλεταριοποίησης νέων επιστημόνων. Ο καθένας κάπως τα καταφέρνει... Τι συμβαίνει λέμε. Και δεν έχεις δίκιο σε αυτό που λες για τον υπερπληθυσμό, είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα,επιμένω

    ReplyDelete
  26. @ yannis

    είναι πολύ κακό διότι

    α) το ΤΕΒΕ είναι ένα κοινωνικό ταμείο το οποίο απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και όχι σε μισθωτούς. Είναι πιο ευέλικτο και πιο φτηνό για τους εργοδότες με μηδενικό κόστος πρόσληψης αφού δεν απολύεσαι από πουθενά ως ελεύθερος επαγγελματίας.

    Κατά συνέπεια το ΤΕΒΕ επειδή ακριβώς απευθύνεται σε μια άλλη κατηγορία εργαζόμενου, δεν προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα του μισθωτού. Δεν προβλέπει για άδειες, αποζημίωση από την απόλυση κοκ.

    Ωστόσο πρέπει να ανγνωρίσουμε ότι το θεσμικό περιβάλλον που διέπει τις επίσημες εργασιακές σχέσεις της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα(εργατικό δίκαιο + ασφαλιστικό σύστημα δηλαδή ΙΚΑ) πρέπει να αλλάξει υπό την έννοια ότι πρέπει να υπάρξουν όχι μία, αλλά πολλές μορφές - πακέτα μισθωτής εργασίας προσαρμοσμένα στις ανάγκες και απαιτήσεις του εργαζόμενου και του εργοδότη κάθε φορά. Αυτό άλλωστε λέει πάνω κάτω και η ΕΕ μέσα στην πράσινη βίβλο που δημοσίευσε πρόσφατα (περί εκσυγχρονισμού του εργασιακού τοπίου) και φυσικά λοιδορήθηκε από τα γνωστά βαμπίρ απ' εδώ κι από εκεί.

    Δεν μπορεί για παράδειγμα (εργαζόμενος και εργοδότης) να πληρώνει με τον κρατικό τσαμπουκά 34% του μισθού σε ασφαλιστικές εισφορές + το κόστος από τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται η πρόσληψη στο ΙΚΑ. Απλά οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην μαύρη εργασία.

    ReplyDelete
  27. @ ειρήνη
    @ vassilis

    πέρα από το ζήτημα του υπερπληθυσμού στο χώρο των δικηγόρων, γεγονός το οποίο δυσκολεύει τα πράγματα και το οποίο δείχνει ότι είμαστε αλλού από άποψης επαγγελματικού προσανατολισμού, υπάρχει επίσης το ζήτημα της λειτουργίας των δικηγόρων ως κλειστό επάγγελμα και κοινωνικό κύκλωμα.

    Μπορεί στα χαρτιά να μην είναι, όμως ρωτάμε το εξής απλό;

    Μπορεί ένας δικηγόρος να πάρει υποθέσεις δωρεάν ή με σκοτωμένη τιμή για να φτιάξει πελατειακό δίκτυο και στη συνέχεια να σταθεί στα πόδια του; Ή υπάρχει ελάχιστη τιμή για έναν πολίτη που καταναλώνει δικηγορικές υπηρεσίες; πχ έξοδα προς ταμείο δικηγόρων , συλλόγου κι ότι άλλο;

    το ερώτημα είναι κρίσιμο και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματικές στην Ελλάδα συντεχνίες δυσκολεύουν, αν δεν απαγορεύουν, σε όσους είναι εκτός να μπούνε εντός με ίσους όρους.

    ReplyDelete
  28. Αγαπητοί φίλοι bloggers σ' αυτό το σημείο σας παρουσιάζουμε το σχόλιο-ισοτρία του φίλου Γιάννη Δημητρίου ο οποίος μας έστειλε email

    enjoy

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ says

    "Πρώτα απ’όλα θέλω να πω και πάλι συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Επιτέλους η σιωπηλή γενιά μας χρειάζεται ένα βήμα, μακριά από κόμματα και κάθε λογής πολιτικάντηδες. Ανήκω στην γενιά των 700€ τόσο ηλικιακά όσο και μισθολογικά. Ταυτίζομαι όμως με την γενιά μου και συναισθηματικά μέσα από την καθημερινή απογοήτευση και την αγωνία για το μέλλον.
    Η φύση του επαγγέλματός μου, δυστυχώς, με υποχρεώνει να αναζητώ εργασία κυρίως στον δημόσιο τομέα. Είμαι κοινωνικός λειτουργός σε μια χώρα που η κοινωνική πρόνοια χρησιμοποιείται κυρίως ως προεκλογικό τρικ. Εργάζομαι σε δήμο με σύμβαση έργου, πράγμα που σημαίνει ΤΕΒΕ και απόδοση Φ.Π.Α.. Επιπλέον πέρα του μισθού αποκλείονται επιδόματα αδείας δώρα κ.τ.λ. Επίσης σε περίπτωση απόλυσης δεν υπάρχει αποζημείωση ούτε δυνατότητα εγγραφής στο ταμείο ανεργίας ενώ θα πρέπει να πληρώσω αρκετά χρήματα για να κλείσω τα βιβλία στην εφορία ως «επιχειρηματίας».

    Πέρα όμως από την καθημερινή απογοήτευση που βιώνω, υπάρχει και ένα αίσθημα αγωνίας για το μέλλον, αφού τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει τουλάχιστον προς το καλύτερο. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ψάχνουν την μονιμοποίηση στο δημόσιο γιατί το κόστος της ασφάλειας που υπόσχεται είναι σε βάρος της δημιουργικότητας που θεωρώ πολύ σημαντική για την ζωή μου. Όμως η αναζήτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι δύσκολη και με χαμηλές αμοιβές και η διαδικασία απόκτησης προσόντων ακριβή. Σκεφθείτε ότι για το μεταπτυχιακό μου πληρώνω 4000€ το χρόνο! "

    ReplyDelete
  29. @ politics and free thinking

    ευχαριστούμε για το link. Δες τα σχόλιά μας στο blog σου σχετικά με το δανικό μοντέλο

    ReplyDelete
  30. @ κομφούκιος

    H G700 πάντως διαθέτει και υδραυλικούς και οικοδόμους. Τα posts είναι συλλογικά.

    Σύντομα θα σας παρουσίασουμε την ιστορία του Νίκου. εκπαιδευόμενος υδραυλικός το πρωί, ΤΕΕ το απόγευμα, delivery το βράδυ. πριν από λίγο καιρό κατήγγειλε τον μάστορα στο ΙΚΑ και την επιθεώρηση εργασίας.

    ReplyDelete
  31. @ G700 RE: δικηγόροι

    Η αλήθεια είναι όπως υπέθεσες. Σε πολλές δικηγορικές πράξεις ισχύει minimum αμοιβών, οπότε ο πελάτης καλείται να πληρώσει τουλάχιστον τις εισφορές στο Ταμείο Νομικών κλπ.
    Νομίζω, πάντως, ότι υπό προϋποθέσεις υπάρχει η δυνατότητα παροχής pro bono υπηρεσιών.

    ReplyDelete
  32. "Οι νέοι όσο κανείς άλλος διαπνέονται από αισθήματα δικαιοσύνης. Από τους πολιτικούς ηγέτες αναμένουν υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και συνέπεια ώστε να τους θεωρήσουν πρότυπα. Οι ατέρμονες διαπιστώσεις για τα κακώς κείμενα δεν ωφελούν αν δεν οδηγούν σε προτάσεις για βελτίωση. Οι νέοι αψηφούν το κίνδυνο αλλά απογοητεύονται εύκολα. Αν δεν βλέπουν έμπρακτα ότι η εμπλοκή τους στα κοινά οδηγεί σε αποτέλεσμα οδηγούνται στην απάθεια. Αυτό έχει συμβεί στον τόπο μας." (δεν ειναι δικές μου διαπιστώσεις.)Συμφωνώ με τους g700,αλλά , ακούω προσεκτικά κυρίως κάθε αντίθετη άποψη ορισμένων αγχομένων-υπευθύνων για το χάλι μου ,μεσηλήκων.Τους πιστέψαμε,τους ψηφίσαμε,τους κάναμε κυβέρνηση.Μας κοροϊδεψαν παταγωδως,και επιχειρούν να το επαναλάβουν.
    Σας χαιρετώ

    ReplyDelete
  33. @G700
    Κανονικά υπάρχει μίνιμουμ δικηγορικής αμοιβής, τόσο σε νομικές συμβουλές όσο και σε παράσταση σε δικαστήριο, αφού κόβεται το λεγόμενο γραμμάτιο προείσπραξης για την παράσταση. όμως, δωρεάν μπορούμε να συμβουλεύουμε, αλλά και να κάνουμε δικαστήρια, και να τα βάζουμε απο την τσέπη μας

    ReplyDelete
  34. Μια παράκληση μόνο. Όταν σε 20 χρόνια είμαστε εμείς η γενιά που κυβερνάει αυτό τον τόπο, να μην κάνουμε τα ίδια τα σημερινά. Δυστυχώς όμως από αυτό που βλέπω στις κομματικές νεολαίες μάλλον την έχουν βάψει και οι επόμενοι...

    ReplyDelete
  35. Μήπως χρειάζεται κι ένα forum G700;Είναι κουραστικός ο διάλογος μέσα απο comments!

    ReplyDelete
  36. @ κομφούκιος

    Όντως είναι κρίμα που ακόμη δεν έχεις διαβάσει την άποψη ενός υδραυλικού ή χτίστη κλπ.

    Τεράστιο ζήτημα είναι ο τεχνολογικός αναφαλβητισμός που διέπει τους περισσότερους έλληνες νέους, είτε είναι υδραυλικοί, είτε είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ. Οι περισσότεροι, τουλάχιστον μέχρι και ΤΕΙ, δεν ξέρουν καν να στείλουν email. Αυτό είναι ζήτημα σοβαρό που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη G700. Είναι μέλη της γενιάς μας και πρέπει να βρούμε τρόπους να τους διευκολύνουμε να μιλήσουνε.

    Κιαυτό φίλε Κομφούκιε θα γίνει. Το Διαδίκτυο είναι μόνο η αρχή.

    ReplyDelete
  37. As I speak, eχω ανοιχτη την ΤV στην ET1.

    NTΡΟΠΗ σας κύριε Ανδρουλάκη, ΝΤΡΟΠΗ σας

    ReplyDelete
  38. @ vassilis

    Οι κομματικές νεολαίες είναι αναχρονιστικές, μικροφασιστικές, οικογενειο-κρατούμενες, νεο-γεροντικές. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτές που να εκφράζει την πλειοψηφία της νεολαίας. Οι ομάδες αυτές λειτουργούν με τον παραδοσιακό πελατειακό τρόπο στις σχέσεις τους με την εξουσία και τα πολιτικά κόμματα.

    Εμείς ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, στα επόμενα 20 χρόνια που θαμαστε εμείς οι μεσήλικες, ρόλο ορισμού πολιτικών και λοιπών κατευθύνσεων θα έχει η κοινωνία των πολιτών, μέσω συμμετοχής και συνεργασίας.

    Κι αν αποτύχουμε σε αυτό το σκοπό, τότε εδώ θα είμαστε και θα αναμετρηθούμε.

    ReplyDelete
  39. @ animpro

    Το forum έρχεται

    ReplyDelete
  40. Σας ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ γιά λογαριασμό μου και λογαριασμό άλλων να χρησιμοποιείτε την έκφραση "θα μας πούν τώρα τα αμερικανάκια".

    ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΑΙΣΧΡΟΣ ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ ΚΥΡΙΕ

    ReplyDelete
  41. ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    ReplyDelete
  42. Αν είχατε έστω και ΙΧΝΟΣ ιδεολογίας και αξιοπρέπειας θα είχατε ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ μεταπολιτευτικά στην διάλυση της χώρας στα εξ ων συνετέθη Η κατ ελάχιστον θα είχατε παραιτηθεί.

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    ReplyDelete
  43. @ κομφούκιος

    Ο αντιμερικανισμός πουλάει στην Ελλάδα σαν την ηρωϊνη στους ναρκομανείς. Σε προεκλογική περίοδο ειδικά, είναι σαν το βαποράκι να κάνει φιλική έκπτωση στο χρήστη.

    ReplyDelete
  44. @ pap και ειρηνη

    Οι δικηγόροι ως εργοδότες είναι ό,τι χειρότερο.Καρμίρηδες,σαράφηδες,φραγκοφωνιάδες.Ως επαγγελματική συντεχνία,με την ισχυρότερη επιρροή στο σύστημα εξουσίας,έχουν πολλές ευθύνες για τις κάκιστες υπηρεσίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και όχι μόνο.Και επι πλέον απορροφούν,με το έτσι θέλω,κοινωνικούς πόρους από την "πολυβεβαρεμμένη" G700.Νομοθέτησαν για τον εαυτό τους ποικίλα προνόμια.
    Η G700 ΠΡΈΠΕΙ να θέσει σαν στόχο της τη κατάργηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΟΡΏΝ.Ετσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους δικηγόρους που θα είναι και θα ασκούν το επάγγελμα ως Ευρωπαίοι δικηγόροι σε μια αγορά των 500.000.000 Ευρωπαίων πολιτών.Ετοιμασθείτε γι'αυτή τη μεγάλη αγορά.Τα προσόντα τα έχετε.Ο μεγάλος αριθμός δικηγόρων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας όταν διασκορπισθούν σ'αυτή την Ευρωπαική αγορά.Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους πολλούς γιατρούς.Χώρες με μικρό πληθυσμό,όπως η Ελλάδα,για να επιβιώσουν στο σύγχρονο κόσμο,είναι υποχρεωμένες,να παράγουν πολίτες ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ που να μπορούν να παίζουν ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαική και Παγκόσμια αγορά.Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε ως πεδίο δράσης μόνο την Εθνική μας αγορά.Αρα ως χώρα πρέπει να παράγουμε πολλούς και καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες σε όλους τους τομείς μιμούμενοι τους Ναυτικούς μας.
    Ο κόσμος είναι δικό σας.Αδράξτε τον!

    ReplyDelete
  45. ΝΑΙ

    CARPE EUROPAM

    Kαι να ΜΗ ξεχνάμε ποτε

    1) Την Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - δηλαδή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να ανοίγουμε χώρο ώστε ακόμα και εάν ΕΝΑΣ στους ΧΙΛΙΟΥΣ διαφωνεί, η επιθυμία της/του να είναι ΣΕΒΑΣΤΗ και να εκτελείται αυθωρει και παραχρήμα

    2) το Σύμφωνο του Kyoto
    Περιβάλλον, Περιβάλλον, Περιβάλλον

    ReplyDelete
  46. @ Σούζα το αλογάκι

    Ε λοιπόν, αν δεν τόβλεπα/άκουγα με τα μάτια/αυτιά μου, δεν θα πίστευα in a million years ότι ο κύριος Ανδρουλάκης, γιά τον οποίο μέχρι πρίν μισή ώρα έτρεφα βαθειά εκτίμηση, θα ΑΥΤΟ-ΕΥΤΕΛΙΖΟΤΑΝ σε τέτοιο βαθμό!!!!!!!

    ReplyDelete
  47. Ι ΑΜ SHOCKED!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  48. Η σοβαρότητα ειναι από εκείνα τα αγαθά της εποχής ,που δεν αγοράζονται με χρηματα.Η έλειψη σοβαρότητας εκτός από δικαίωμα είναι και επικίνδυνο φορτίο,για τους νέους(σαν εμάς εδώ μέσα).Εν τέλει ας ήταν μόνο αυτό το προβλημά μας,και θα το διορθώναμε.Ατυχώς για εμάς,(όλους,όχι μόνο τους εφτακοσάρηδες),είμαστε καταδικασμένοι σ έναν μακρύ αγώνα διεκδίκησης,τον οποίο προς το παρόν επιχειρούμε με λάθος τρόπο.Προς g700.θα επανέλθω.ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete
  49. @ διονύσης

    κουράγιο διονύση united we stand. Κι εμείς απ' το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύουμε. Παράλληλα προσπαθούμε να bloggar-ουμε κιόλας

    ReplyDelete
  50. Η απορριπαντικη κίνηση Καραμανλη την Κυριακή θα γίνει με την πλάτη στον τοίχο?Περιμένω απαντήσεις!!!!(θα είναι δηλαδή ανακάτεμα της σούπας-ανασχηματισμός,ή το γκαζι στο πάτωμα και εκλογές σε 1 μήνα?)

    ReplyDelete
  51. @ Γιάννης Δημητρίου

    είπες
    "Είμαι κοινωνικός λειτουργός σε μια χώρα που η κοινωνική πρόνοια χρησιμοποιείται κυρίως ως προεκλογικό τρικ".

    Έτσι είναι. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, όπως και ο δημόσιος τομέας σε πολύ μεγάλο βαθμό, διαθέτουν το τεκμήριο της νομιμότητας ωστόσο έχουν τεράστιο έλλειμμα αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ως εκ τούτου δεν παράγουν κοινωνική αξία ανάλογη με τα χρήματα τα οποία δαπανώνται.

    Είσαι ένας γραφειοκράτης του Τμήματος Κοινωνικής πρόνοιας κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.

    ReplyDelete
  52. @ parmenidis

    είπες
    "Η G700 ΠΡΈΠΕΙ να θέσει σαν στόχο της τη κατάργηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΟΡΏΝ".

    Σύμφωνούμε απόλυτα. Όχι μονοπωλιακές καταστάσεις είτε κρατικές είτε ιδιωτικές. Όχι κλειστές συντεχνίες και δίκτυα που προωθούν τα συμφέροντα των εντός και αγνοούν τα συμφέροντα των εκτός.

    ReplyDelete
  53. @ animpro

    το σκεφτόμαστε για forum. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν κι άλλες λύσεις.
    Θα δούμε. Το τεχνικό team ις μελετάει.

    Πάντως η εμπειρία δείχνει ότι στα forum όλοι σκοτώνονται μεταξύ τους και γίνεται κόλαση.

    ReplyDelete
  54. Ο Διονύσης είναι κι αυτός ένας από εμάς.
    Καποια στιγμή όμως που θα ειναι ένας καταξιωμένος δικηγόρος,θα είναι δίκαιος και αδέκαστος.Μέχρι τότε ....αγώνας ομαδικός,νεανικός ξεσηκωμός.Μας αξίζει καλύτερη ΕΛΛΑΔΑ.Μας αξίζει κοινωνικό κράτος που σήμερα δεν υφίσταται.
    Μας αξίζει ισότητα και ισονομία.
    Μας αξίζει κράτος δικαίου.
    Μας αξίζει σεβασμός.
    Μας αξίζει καλύτερη ζωή.
    Είμαι μαζί σας g700.Έτοιμος να διεκδικήσω ό,τι μου αξίζεικαι σαφώς να προσφέρω ό,τι μου ζητηθεί προκειμένου να προσφέρω στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.
    Συμφωνώ με τις φοβίες σας γιατί τις ίδιες εχω κι εγώ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  55. Φίλοι bloggers,

    όσοι από εσάς θέλετε να καταθέσετε την προσωπική σας ιστορία για ένα ρεπορτάζ σχετικά με τη γενιά των 700 ευρώ, το οποίο ετοιμάζει μια ελληνίδα δημοσιογράφος ανταποκρίτρια της κρατικής γερμανικής ραδιοφωνίας, στα πλαίσια της εκπομπής "europa heute" στο σταθμό deutschlandfunk",
    μπορείτε να στείλετε email στο email της G700 και να σας φέρουμε σε επαφή.

    URL σταθμού http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/

    ReplyDelete
  56. @ κομφούκιε,

    Άει μουρή χαζιά...

    Πες μου, αυτό το έγραψα με σωστά αγγλικά;

    ReplyDelete
  57. @ ειρήνη

    Φοβάμαι πως πήρες προσωπικά ένα γενικό σχολιασμό. Βέβαια, το post σου ήταν το εκλυτικό αίτιο, κι' αυτό διότι, ενώ τα άγχη σου είναι δικαιολογημένα, η προσέγγισή σου είχε αύρα συντεχνιακού χαρακτήρα.

    Το κομβικό πρόβλημα της περιόδου, δηλαδή η σαδιστική πραγματικότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα γενιά, είναι τόσο σοβαρό ώστε να μην αφήνει περιθώρια γιά επιμερισμό του δημόσιου διαλόγου στο συντεχνιακό επίπεδο.

    Αλλωστε, θα συμφωνήσεις πως, στην ελέυθερη οικονομία, είναι άδικο και παράλογο ωρισμένα ελεύθερα επαγγέλματα, όπως το δικό σου, να χαίρουν κρατικού προστατευτισμού μέσω, αφ' ενός των de jure ελαχίστων αμοιβών κλπ κλπ [ie ίστορίες γιά αγρίους!] και εφ' ετέρου του de facto επαγγελματικού απυρόβλητου με συνεπαγόμενη έλλειψη προστασίας του καταναλωτή. Απαιτούνται, λοιπόν, μεγάλες τομές στο χώρο σας προς όφελος της ελεύθερης οικονομίας και του καταναλωτή.

    Από την άλλη, όμως, η αθλιότητα της δικής σας καθημερινότητας, δηλαδή των νέων δικηγόρων, θα βρει σύμμαχο τον πολίτη στο βαθμό που ο πατερναλισμός από μεγάλα δικηγορικά trusts/κανάλια κλπ καταδυναστεύει άμεσα εσάς αλλά έμμεσα και τον καταναλωτή.

    Αφησα τελευταίο, όμως, το σημαντικότερο:
    Ο νομικός χώρος, η Δικαιοσύνη, είτε ως εξουσία (δικαστές), είτε ως συλλειτουργία (συνήγοροι) παρουσιάζει σοβαρά εκφυλιστικά φαινόμενα που δεν είναι καινούργια όπως αφελώς πιστεύει ο κοσμάκης. Καινούργια (Πασοκικό φαινόμενο) είναι η αγραμματωσύνη, η διαφθορά και η εξαγορά δικαστών από μαφιόζους δικηγόρους κλπ, αλλά ο εκφυλισμός και η απουσία ανεξαρτησίας και κύρους της δικαστικής εξουσίας είναι παληές αμαρτίες.
    Γιά παράδειγμα, στη πρώτη "κυβέρνηση" της Χούντας, πρωθυπουργός ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κόλλιας, καμμιά δεκάδα υπουργών ήσαν αρεοπαγίτες και οι υπόλοιποι ήσαν κατά συντριπτική πλειοψηφία δικηγόροι.

    Εχετε, λοιπόν, να διανύσετε πολύ δρόμο!!!!!!

    ReplyDelete
  58. Φίλη PAP

    H διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων είναι "εκ των ών ούκ άνευ" για μια δυναμική παρουσία της G700.Οι θέσεις όμως πρέπει να είναι ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες.Σαν πρώτη τέτοια θέση προτείνω την αδρανοποίηση του Εθνικού μας Συντάγματος.Όσο προχωρά η ενοποίηση της Ευρώπης τόσο θα καταργούνται στη πράξη τα εθνικά συντάγματα.Δέστε τι συμβαίνει με τη νομιμοποίηση των τίτλων των ΚΕΣ.Αγνοήθηκε πλήρως το Ελληνικό Σύνταγμα.Εχει νόημα μετά απ'αυτό να στουθοκαμηλίζουμε εάν χρειαζόμαστε η όχι το άρθρο 16 όταν ολόκληρο σχεδόν το Σύνταγμα γίνεται εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας; Η επιλογή να τοποθετηθεί το Εθνικό μας Σύνταγμα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας είναι επώδυνη αλλά ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ.

    ReplyDelete
  59. @ parmenidis

    Εδώ που τα λέμε είναι γενικά άχρηστο, αλλά απαιτούνται ωρισμένες βασικές αρχές ως προς το πολιτειακό σύστημα (που έχει μοναδικότητα σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, τουλάχιστο μέχρι να γίνει πολιτική ένωση με την έννοια της δημιουργίας κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης), τον απόλυτο διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους κλπ. και επι πλέον καμμιά δεκαπενταριά εντολές/προσθήκες όπως πχ τα 10-15 amendments του Αμερικανικού Συντάγματος που χωράνε σε μιά laminated κάρτα διαστάσεων ταυτότητας γιά να την κουβαλάει ο πολίτης μαζί του.
    Το Αμερικανικό Σύνταγμα είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο στην ελληνική φιλοσοφία και είναι καταπληκτικό καθ' ομολογία εχθρών και φίλων εκτός από το amendment #2 που αναφέρεται στην κατοχή όπλων από άτομα της militia, δηλαδή της εθνοφρουράς της οποίας η παρουσία ήταν κατανοητή πριν 230 χρόνια, όταν συστάθηκαν οι ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς χρησιμοποιείται ακόμα ως έρεισμα από τους ανεγκέφαλους ακροδεξιούς της National Riffle Association γιά την προστασία της οπλοφορίας με τα γνωστά και τραγικά της επακόλουθα.

    ReplyDelete
  60. Πάντως, παρμενίδη, τα δεινά της Ελλάδας δεν είναι τόσο συνδεδεμένα με την παρουσία συντάγματος, όσο με:
    1) Την μη εφαρμογή του Νόμου από τα όργανα της Εκτελεστικής Εξουσίας, είτε μιλάμε γιά δημόσια διοίκηση, είτε γιά την αστυνομία
    [πχ έχουμε νόμους εναντίον του θορύβου που ουδείς εφαρμόζει]
    2) Την ύπαρξη και αέναη προσθήκη αθέμιτων "φωοτογραφικών" νόμων που αποσκοπούν στη προνομιακή μεταχείριση και προστασία ομάδων πολιτών, ενίοτε δε και μεμονωμένων ατόμων (!) και
    3) Την εκτεταμένη διαφθορά και εξάρτηση στην Δικαιοσύνη σε συνδυασμό με παρουσία αγραμμάτων δικαστών.

    ReplyDelete
  61. @ Parmenidis

    Δε διαφωνώ ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι ρηξικέλευθες, όμως νομίζω ότι για να βγούμε από το τέλμα έχει σημασία και η σειρά με την οποία υποβάλλονται τα αιτήματα για μεταρρύθμιση, ξεκινώντας από πιο 'μπανάλ' μέτρα για να φτάσουμε στα πιο θορυβώδη. Και για να εξηγηθώ:

    Αν ξεκινήσουμε προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι, χρειάζεται μόνο μια κυβέρνηση πλειοψηφίας για να περάσει το νόμο. Εννοείται ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από τους βολεμένους του παρόντος καθεστώτος, όμως θα υπάρξει και η υποστήριξη της γενιάς μας (και ίσως και αρκετών από τους γονείς μας που βλέπουν τα παιδιά τους εγκλωβισμένα και απελπισμένα). Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατά υπέρ τέτοιων μέτρων και μπορούμε να ελπίσουμε ότι η δική μας υποστήριξη θα ξεπεράσει την αντίδραση. Υπάρχουν και μέτρα που ενδεχομένως θα προκαλέσουν λιγότερες αντιδράσεις μια και δε θίγουν κανέναν (π.χ. οι φθηνές και καλές συνδέσεις με το διαδίκτυο). Μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά.

    Αν ξεκινήσουμε με αιτήματα όπως η κατάργηση του εθνικού Συντάγματος ή έστω η απλοποίησή του, νομίζω ότι απλά θα ρίξουμε νερό στο μύλο αυτών που αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση σε μόνιμη βάση είτε γιατί δεν έχουν όραμα πολιτκής είτε γιατί δεν τολμούν να το εφαρμόσουν, δυστυχώς μία θλιβερά μεγάλη πλειονότητα μεταξύ αυτών που κυβερνούν (με την ευρεία έννοια) την Ελλάδα. Θα αρχίσουν διάφοροι να λένε για το 'κυβερνείο των Βρυξελλών' και τους 'υπαλλήλους των Βρυξελλών' (θυμίσου τις κορώνες την εποχή του βασικού μετόχου), για την εθνική μας κυριαρχία (την οποία ξεχνούν όταν εισπράττουμε όλα τα Κοινοτικά πακέτα), θα μπει στη μέση κι ο Χριστόδουλος, το βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού και πάει λέγοντας (και κλαίγοντας) ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα ίσως μετά από 5 χρόνια.

    Η Ειρήνη και η κάθε Ειρήνη τί θα κάνουν ως τότε;
    (Παρεπιπτόντως, Ειρήνη: βρήκα τη μαρτυρία σου πολύ διαφωτιστική για την αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα των νέων δικηγόρων.)

    ReplyDelete
  62. Φίλοι bloggers

    Η γενιά των 700 ευρώ πρέπει να θέσει τις δικές της άμεσες κοινωνικές προτεραιότητες χωρίς να μασήσει να πει αλήθειες και να προτείνει τολμηρές θέσεις.

    Η απλοποίηση - μεταρρύθμιση του ελληνικού συντάγματος με μέτρα όπως η αντικατάσταση του 16 με ένα νέο άρθρο τεσσάρων γραμμών το οποίο θα κατοχυρώνει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό και τίποτα παραπάνω είναι μέσα στις θέσεις τις οποίες επιθυμούμε να προωθήσουμε.

    Οι βασικές ωστόσο προτεραιότητές μας βρίσκονται όχι σε συνταγματικά θέματα, αλλά σε μια σειρά από πολιτικές οι οποίες θα δώσουν προοπτική στους νέους και οι οποίες θα δηιουργήσουν συνθήκες για μια νέα ισότητα μεταξύ των γενεών.

    Τέτοιες πολιτικές έστιάζουν στα πεδία του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, της επένδυσης στη γνώση και την τεχνολογία, στη μεγάλη εκκρεμή μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού τομέα.

    ReplyDelete
  63. Mιά απαραίτητη επεξήγηση.
    Ο όρος "κλειστό" επάγγελμα επιφυλάσσεται συνήθως γιά ελέυθερα επαγγέλματα με προκαθωρισμένο αριθμό αδειών άσκησης ανά μονάδα πληθυσμού. Ετσι λειτουργούν ακόμα τα συμβολαιογραφεία και έτσι λειτουργούσαν παληά τα φαρμακεία. Συνεπώς, εκτός εάν με τον όρο "κλειστό" αναφερόμαστε πλέον και σε περιορισμούς της γεωγραφικής κινητικότητας επαγγελματιών από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα, το επάγγελμα του δικηγόρου δεν είναι κλειστό per se, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στην έκδοση αδειών. Ομως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το επάγγελμα του δικηγόρου είναι κατοχυρωμένο και χαίρει σημαντικής θεσμικής προστασίας [πχ είναι υποχρεωτική η από δικηγόρους εκπροσώπηση των διαδίκων στα δικαστήρια, καθώς και η παράσταση και το minimum αμοιβών γιά σειρά πράξεων].

    Και μιά διόρθωση, με όλο το σεβασμό: το ορθό είναι
    παρεΜπιπτόντως

    ReplyDelete
  64. @ γιάννης

    Λες ¨"γιατι ειναι κακο να σε ασφαλιζει ο εργοδοτης στο ΤΕΒΕ αντι για ΙΚΑ?"

    Μου εχει γινει και μπορω να σου πω το γιατι:
    α) σε απολυει οποτε θελει διχως αποζημιωση και διχως να παρεις επιδομα ανεργιας
    β) δεν δικαιουσαι το 13 και 14 μισθο (γιορτες και καλοκαιρι)
    γ) σε πληρωνει οποτε θελει και σου λει στην αναγκη οτι δεν του αρεσε η δουλεια και ακυρωνει την συμβαση

    ReplyDelete
  65. Φίλοι "εφτακοσάρηδες"

    Ανησυχώ και Φοβάμαι όταν βάζεται ρεαλιστικούς και πραγματιστικούς στόχους ως G700.Οι στόχοι της νέας γενιάς πρέπει να είναι υπερβατικοί, ουτοπικοί,ανέφικτοι.Η G700 δεν καταρτίζει κυβερνητικό πρόγραμμα.Ξέρω οτι με τη πρότασή μου για "μουσειοποίηση" του Συντάγματος έθιξα τα ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. Ηλθε η ώρα η νέα γενιά να έλθει αντιμέτωπη με το ΒΑΘΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ της.Την ιστορία τη γράφουν οι δυναμικές πλειοψηφίες και έτσι βλέπω τη G700.

    Κομφούκιε,PAP
    "Κλειστά" επαγγέλματα θα πρέπει να χαρακτηρήσουμε όλα όσα απολαμβάνουν προνομιακής προστασίας απο το κράτος και παύουν στην ουσία να είναι ελεύθερα.Οι φαρμακοπιοί π.χ. πουλάνε με υψηλότατο (35%) ποσοστό κέρδους καθωρισμένο απο το κράτος. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν αυτά τα τεράστια κόστη χωρίς να τους ρωτάει κανείς.Για μια συνταγή 100 ευρώ ο φαρμακοποιός κερδίζει 35 ευρώ! Ετσι έχουμε μόνο στη Θεσσαλονίκη τόσα φαρμακεία όσα έχει όλη η Αυστρία! και όλοι με τεραστια έσοδα.Η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" σήμερα ασχολείται εμφατικά με το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.
    Αυτό δεν είναι κρατισμός;Αυτός δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη στρέβλωση της αγορας εργασίας των νέων;
    Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα: Συμβολαιογράφοι,ταξιτζήδες,περίπτερα,μηχανικοί,δικηγόροι,φορτοεκφορτωτές της λαχαναγοράς,βενζινάδικα,φορτηγά δημόσιας χρήσης και,και...

    ReplyDelete
  66. @ κομφούκιος
    @ parmenidis

    "Laws are made to be broken". Σλόγκαν που ταυτίζεται απόλυτα με την ελληνική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα έχουμε νόμους για τα πάντα. Υπάρχουν νόμοι (όπως πολύ καλά ανέφερες για την υχορύπανση) των οποίων την ύπαρξη ούτε καν γνωρίζουμε.

    Πιστεύω όμως ότι ασχέτως με το ποιο δίκαιο υπερισχύει μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού, σημασία έχει η εφαρμογή των νόμων να βαδίζει παράλληλα με ένα πιο ρεαλιστικό soft σύστημα 'τιμωρίας' αυτών που παραβαίνουν τους νόμους.

    Στην Ελλάδα σήμερα αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα οι νόμοι, η μισή χώρα θα έπρεπε να είναι μέσα. Η ουσία είναι το νομικό πλαίσιο να τιμωρεί μεν τους παραβάτες, όχι δε να τους 'καίει' και να τους απομονώνει από την κοινωνία. Και στην Ελλάδα το σύστημα είναι πολύ αυστηρό, όπως και ταυτόχρονα καθόλου αποτελεσματικό.

    ReplyDelete
  67. @parmenidis,

    το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι είχαμε πάντα ουτοπιστικούς στόχους, οπότε δεν γινόταν τίποτα. Για παράδειγμα βάλε την απαίτηση των δασκάλων για 1400 Ευρώ βασικό μισθό. Είναι σίγουρο ότι η αύξηση από τα 900 στα 1400 είναι ανέφικτη, ειδικά όταν υπάρχουν γύρω στους 350000 εκπαιδευτικούς στον δημόσιο τομέα. Θα μπορούσε όμως να ζητηθεί μία αύξηση της τάξης του 15%, (3 φορές ότι δόθηκε) που θα ήταν ρεαλιστική. Με την υπερβολή όμως αυτή έχασαν το δίκιο τους, την υποστήριξη του κόσμου, και το κράτος είχε άλλοθι για να αρνηθεί και να δώσει τελικά μόνο ένα 8%.

    @g700,

    Η παιδεία δεν πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό, αλλά προστατευόμενο αγαθό ως προς την ποιότητα από το κράτος, παρεχόμενο και από το δημόσιο. Για μένα η απαγόρευση των Ιδιωτικών Ανώτατων Ιδρυμάτων εκπαίδευσης, είναι αντιδημοκρατική και φασιστική.

    ReplyDelete
  68. @ vassilis

    Δεν πρέπει καν να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η παιδεία πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι και κρατικό. Το δημόσιο αγαθό δεν προσφέρεται υποχρεωτικά από το κράτος μόνο. Το κράτος όμως είναι υπεύθυνο για την παροχή αυτού του αγαθού, καθώς επίσης την υποστήριξη και τη διευκόλυνση των φορέων παροχής του αγαθού. Το δημόσιο αγαθό πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως προσβασιμότητα & ποιότητα.

    Ως δημόσιο αγαθό η παιδεία πρέπει να είναι ποιοτική και προσβάσιμη σε όλους. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα "δωρεάν", με άλλα λόγια 'τζάμπα'.
    Η ποιότητα θέλει χρήμα. Η πρόσβαση θέλει μηχανισμούς υποστήριξης. Η παιδεία πρέπει να γίνει δημόσιο αγαθό, όχι προϊόν του δημοσίου.

    ReplyDelete
  69. @ vassilis

    Δημόσιο αγαθό = Public Good

    Διάβασε προηγούμενο άρθρο του blog:

    "Ελληνικό Πανεπιστήμιο - Agenda G700"

    ReplyDelete
  70. @ parmenidis

    είπες

    "Ανησυχώ και Φοβάμαι όταν βάζεται ρεαλιστικούς και πραγματιστικούς στόχους ως G700.Οι στόχοι της νέας γενιάς πρέπει να είναι υπερβατικοί, ουτοπικοί,ανέφικτοι.Η G700 δεν καταρτίζει κυβερνητικό πρόγραμμα.Ξέρω οτι με τη πρότασή μου για "μουσειοποίηση" του Συντάγματος έθιξα τα ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. "

    Το άγιο των αγίων είναι το ασφαλιστικό. Αυτό είναι που δημιουργεί πρωτίστως τη γενιά των 700 ευρώ, τη γενιά της απόκρυψης εισοδημάτων, της μαύρης εργασίας, του ΤΕΒΕ αντί για ΙΚΑ κοκ. Απ' εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

    Νέα ισότητα μεταξύ των γενεών = μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

    Μήπως αντί καταχώνιασμα του συντάγματος θα έπρεπε να πάμε σε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ?

    ReplyDelete
  71. @ vassilis

    μη φοβάσαι την έννοια δημόσιο αγαθό. Δεν ταυτίζεται με το κράτος και την κρατική γραφειοκρατία, αλλά είναι αυτό που περιγράφει παρακάτω ο σούζα τ' αλογάκι.

    Άλλο το δημόσιο άλλο το κρατικό, άλλο το ιδιωτικό. Βασικό σύνθημα-παραδοχή της G700.

    ReplyDelete
  72. Φίλοι bloggers

    πρέπει να επιλέξουμε τους μεγάλους στόχους οι οποίοι οδηγούν και σε λύσεις.

    ReplyDelete
  73. ως προς τον οικονομικό ορισμό του κλειστού επαγγέλματος συμφωνούμε με τον parmenidi

    ReplyDelete
  74. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  75. Γιά να μη δημιουργούνται φοβίες και άγχη και να αποφεύγονται παρερμηνείες, ο όρος κοινωνικό vs. δημόσιο αγαθό είναι ενδεχομένως πιό πρόσφορος. Ιn effect, παραπέμπει περισσότερο στην Κοινωνία των Πολιτών και λιγότερο στο κράτος.

    ReplyDelete
  76. @ Parmenidis
    @ Κομφούκιος

    Parmenidi συμφωνώ μαζί σου. Αυτό στο οποίο αναφέρομαι στο προηγούμενο post είναι η διαχείριση ή η χρονική διάρθρωση της διεκδίκησης των αιτημάτων μας και όχι η ουσία τους. Καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε και να διατάξουμε σε μια κίνηση τις πολιτικές που θα βοηθήσουν τη Γενιά700 να βγεί από το αδιέξοδο. Αρα θα πρέπει να δουλέψουμε με τους περιορισμούς που υπάρχουν (π.χ. συμφέροντα αντίθετα από τα δικά μας και δυστυχώς πιο ισχυρά, άτολμοι πολιτικοί) και να τους υπερβούμε έναν-έναν με μικρά αλλά σταθερά βήματα που θα γίνονται μεγαλύτερα όσο σιγά σιγά η κατάσταση θα βελτιώνεται. Αρκεί όπως λέει και ο Vassilis να μην ξεχάσουμε αν και όταν θα γίνουμε η 'Γενιά2000'.

    Κομφούκιε, σ'ευχαριστώ για τη διόρθωση.

    ReplyDelete
  77. Τι εστι δημοσιο; Ειναι οτι εξυπηρετειτο ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ


    Τι εξυπρετουν σημερα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ; Κομματικο συμφερον, οχι το δημοσιο

    Και να σας πως κατι...αν μπει π.χ. 500 ευρω το τριμηνο διδακτρα δεν θα παθει κ κανεις τιποτα, αντθετως τα παιδια θα εκτιμησουν λιγο παραπανω το πανεπιστημοι μιας και καποιος θα τους το πληρωνει

    ReplyDelete
  78. @g700

    Εγώ το είπα για forum γιατί μου φαίνεται δύσκολος ο διάλογος με comments.Κι αν αλλάξει post,που χάνονται εκ των πραγμάτων κάποια σχόλια στη ροή του διαλόγου;Κι αν κάποιοι σκοτώνονται,αυτό μπορεί να γίνει και σε forum και σε σχόλια και στο χαζοκoύτι και παντού....

    ReplyDelete
  79. @vassilis
    Ειπες:
    "Για παράδειγμα βάλε την απαίτηση των δασκάλων για 1400 Ευρώ βασικό μισθό. Είναι σίγουρο ότι η αύξηση από τα 900 στα 1400 είναι ανέφικτη, ειδικά όταν υπάρχουν γύρω στους 350000 εκπαιδευτικούς στον δημόσιο τομέα. Θα μπορούσε όμως να ζητηθεί μία αύξηση της τάξης του 15%, (3 φορές ότι δόθηκε) που θα ήταν ρεαλιστική. Με την υπερβολή όμως αυτή έχασαν το δίκιο τους, την υποστήριξη του κόσμου, και το κράτος είχε άλλοθι για να αρνηθεί και να δώσει τελικά μόνο ένα 8%."

    Ποτε εγινε αυτο? Ποτε δοθηκε αυξηση 8% στους εκπαιδευτικους? Θα το διαβασει και κανενας και θα νομιζει οτι ειναι και αληθεια. Οι αυξηση που δοθηκε στους εκπαιδευτικους απο την κυβερνηση ειναι οπως για ολους τους δημοσιους υπαλληλους 2,5% (κατω απο τον πληθωρησμο). Φανταζομαι θα υπαρχουν εκπαιδευτικοι στο διαλογο και θα μπορεσουν να μας πουν καλυτερα.
    Ελπιζω να μην υπολογιζεις στην αυξηση το επιδομα που παιρνουν ολοι του δημοσιου και που δοθηκε απο τα δικαστηρια και οχι απο την κυβερνηση και μαλιστα κομμενο, 105€ αντι για 174€.Ενσωματωση ενος επιδωματος ειναι κατι εντελως διαφορετικο απο την αυξηση στο βασικο μισθο.

    ΥΓ. Αυξηση απο 900€ σε 1400€ με απλα μαθηματικα ειναι 55% και δεν την ζητησαν ποτε οι δασκαλοι. Εκαναν εναν εντιμο απεργιακο αγωνα και απο την υπουργο παιδιας δεν εισεπραξαν τιποτα αλλο απο αδιαλλαξια και απαξιωση.

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. @ nihardal

    O vassilis έχει απόλυτο δίκιο. Πράγματι οι δάσκαλοι ζήτησαν αύ ξηση στα 1.400 ευρώ γνωρίζοντας φυσικά ότι το αίτημα δεν είναι ρεαλιστικό.
    Τελικά δεν τους δόθηκε μηνιαία αύξηση του μισθού (πέραν της βασικής ετήσιας αύξησης σε όλο τον δημόσιο τομέ), αλλά αποφασίσθηκε να τους δοθούν κάτι αναδρομικά, ύψους 2-3 εκατοντάδων ευρώ σε δόσεις.

    Το παραπάνω είναι άσχετο θέμα στην όλη συζήτηση, αλλά το επισημαίνω διότι είναι ενοχλητικό να λέει κάποιος την αλήθεια και να τον διαψεύδουν.

    Το αίτημα των 1.400 ευρω το θυμάμαι διότι ήμουνα στην Ελλάδα το φθινόπωρο όταν είχαν βγει στους δρόμους.

    ReplyDelete
  82. kalo to blog alla makria apo kommata...kai epaggelmaties prostates

    ReplyDelete
  83. Επί χρόνια στην Ελλάδα ο αποκλειστικός παραγωγός δημόσιων αγαθών είναι το κράτος.Τώρα το κράτος πρέπει να αλλάξει ρόλο.Και απο παραγωγός να γίνει ελεγκτής και εγγυητής της επάρκειας,της ποιότητας και της εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης για όλους τους πολίτες.Το φθηνό η δωρεάν internet π.χ είναι δημόσιο αγαθό. Παραγωγός του όμως πρέπει να είναι ο ιδιώτης.Το κράτος εδώ θα πρέπει να είναι αγοραστής για λογαριασμό των πολιτών του.Μπορεί επίσης να είναι και ιδιοκτήτης των δικτυακών υποδομών.
    Αλλο παράδειγμα.Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό.Παραγωγός όμως αυτού του αγαθού μπορει να είναι ο οποιοσδήποτε.Το κράτος θα χρηματοδοτεί κάθε πολίτη για να μπορεί ο ίδιος να επιλέγει τον πάροχο των υπηρεσιών παιδείας.
    Ο τρόπος χρηματοδότησης δεν θα είναι ο ίδιος για όλους.Εξαρτάται απο την οικονομική του κατάσταση.Οι κατέχοντες θα πληρώνουν για τα δημόσια αγαθά.Το δωρεάν για όλους είναι άνισο και άδικο.
    Η Ελλάδα παρά του ότι πνίγεται απο το κρατισμό δεν έχει δημόσια αγαθά ούτε σε επάρκεια ούτε σε ποιότητα.
    Δεν χρειαζόμαστε άλλους νόμους που να συντηρούν το τέρας του υπερκρατισμού.Υπερσυνταγματοποιήσαμε και υπερνομικοποιήσαμε τη ζωή μας!Αλυσοδεθήκαμε!
    Η G700 πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπερασπισθεί τις πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στην ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε επαρκή και ποιοτικά δημόσια αγαθά άσχετα του πιος θα είναι ο παραγωγός τους και ο ιδιοκτήτης τους.

    ReplyDelete
  84. @κομφουκιος
    "O vassilis έχει απόλυτο δίκιο. Πράγματι οι δάσκαλοι ζήτησαν αύ ξηση στα 1.400 ευρώ γνωρίζοντας φυσικά ότι το αίτημα δεν είναι ρεαλιστικό.
    Τελικά δεν τους δόθηκε μηνιαία αύξηση του μισθού (πέραν της βασικής ετήσιας αύξησης σε όλο τον δημόσιο τομέ), αλλά αποφασίσθηκε να τους δοθούν κάτι αναδρομικά, ύψους 2-3 εκατοντάδων ευρώ σε δόσεις."

    Προφανως για να θυμασαι οτι ζητουσαν 1400€ θα εχεις δικιο, αλλα η ουσια της διαψευσης ειναι στο οτι δοθηκε αυξηση 8% το οποιο δεν ειναι αληθεια.
    Οποτε δεν διαψευστηκε αδικα καποιος που εχει "απολυτο δικιο".
    Τα αναδρομικα που πραγματι θα δοθουν ειναι ενα γελοιο ποσο.Ειναι 270€ σε τρεις δοσεις.

    ReplyDelete
  85. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

    Σήμερα θα κάνω σειρά παρατηρήσεων κομβικής σημασίας, που συμπυκνώνουν σε "μικρές μπουκιές" [in small bites, ώστε να είναι εύπεπτες], αλλά χωρίς διαστρέβλωση, τις σκέψεις όλων εδώ με σκοπό να προκύψουν θέσεις και να προκληθούν αντιθέσεις/ενστάσεις.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ # 1.
    Η ΑΙΤΙΑ IΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ G700.
    Υπάρχουν, υποθέτω, άπειροι λόγοι γιά τους οποίους ιδρύθηκε η Κίνηση G700 και γιά τους οποίους βρήκε άμεση και διαρκώς διογκούμενη ανταπόκριση στους νέους και λιγότερο νέους, εντός και εκτός χώρας, Ελληνες.
    Ομως, το έναυσμα [καθ' ομολογία των G700] ήταν το "ασφαλιστικό".
    Εξ αυτού απορρέει πως η θέση που θα πάρει ΚΑΙ ο τρόπος με τον οποίο θα χειρισθεί το ασφαλιστικό στις επόμενες εκλογές, θα είναι η πρώτη αγωνιστική δοκιμασία (test) της G700.
    Είναι, λοιπόν, μείζον θέμα στρατηγικής και τακτικής της G700 να αντιμετωπίσει το "ασφαλιστικό" ως κορυφαία προτεραιότητα.

    Εχουν ήδη γίνει συζητήσεις ως προς την πλατφόρμα στο ασφαλιστικό σε προηγούμενα posts. Mε βάση αυτές, μπορεί να δημιουργηθεί μιά λίστα συγκεκριμένων και "κοφτών" σημείων/προτάσεων πού θα υιοθετηθούν μέσα από την τρέχουσα διαδικασία (συμφωνώ/δεν συμφωνώ).

    Αφού οριστικοποιηθεί, το σύνολο των προτάσεων μπορεί να υποβληθεί σε κάθε ένα από τα κόμματα ΚΑΙ τους 300 της Βουλής, καλώντας τους να απαντήσουν σε κάθε σημείο με ΝΑΙ/ΟΧΙ/ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, οπότε θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση βάσει της οποίας θα κριθούν (litmus test).
    Στη συνέχεια, θα δημοσιευθούν οι θέσεις του καθενός και ΤΟΤΕ "θα κλάψουν μανούλαι και θα πενθήσουν τέκνα" όπως έλεγε η μοναδική Γεωργία Βασιλειάδου.

    ReplyDelete
  86. Κατά λάθος "υπέγραψα" ως anonymous το παραπάνω. Συγγνώμη

    ReplyDelete
  87. ως προς το σκέλος των δημοσίων αγαθών συμφωνούμε με τους parmenidis και σούζα τ'αλογάκι

    ReplyDelete
  88. ως προς την πρόταση την οποία κατέθεσε ο κομφούκιος. Έίναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θέλει επεξεργασία.

    Το ασφαλιστικό δεν είναι αιτία ίδρυσης της G700, αλλά μία εκ των αφρομών, και κοινωνική προτεραιότητα η οποία πρέπει να προωθηθεί άμεσα.

    ReplyDelete
  89. nihardal welcome back στο blog της G700

    ReplyDelete
  90. @ animpro

    επεξεργαζόμαστε προτάσεις ως προς την τεχνική βελτίωση του blog με σκοπό τη διευκόλυνση της συζήτησης

    ReplyDelete
  91. Νομίζω πως υφίσταται μείζον θέμα επικοινωνίας εδώ.
    Κάποιος σοφός είπε προ ετών ότι σε λίγα χρόνια, η γλώσσα επικοινωνίας των Ελλήνων θα είναι η νοηματική.
    Είναι τραγικό που δεν διαψεύσθηκε.

    ReplyDelete
  92. Κάτι μου λέει ότι τα κόκκαλα του Μαρξ θα τρίζουν στο Highgate. Να που η πάλη των τάξεων αντικαθίσταται πλέον από την "πάλη των γενεών"!

    Πιστεύω ακράδαντα ότι πέρα από την τεχνητή και αυθαίρετη (25-35 ετών και 700 ευρώ) οριοθέτηση που προβάλει και τη μηχανιστική απομίμηση παρόμοιων πρωτοβουλιών στην Ευρώπη, η κίνηση αυτή παραβλέπει τις πραγματικές οικονομικές αντιθέσεις, που έχουν οξύνει προβλήματα όπως αυτά που διεκδικεί αποκλειστικά ως δικά της.

    Για να'μαι ειλικρινής, πίσω από αυτό το κίνημα διαισθάνομαι κάποιον δάκτυλο πράσινο και σοσιαλ-ρεφορμιστικό. Ας είναι... Θα παρακολουθώ το "κίνημα" G700 και την κατάληξη του με ενδιαφέρον.

    ReplyDelete
  93. @ Rebel@work

    Ελα τώρα και συ που εμπνεύσθηκες από τον μεγαλύτερο απατεώνα της ιστορίας,

    ένα άνθρωπο που δεν δούλεψε ούτε μιά μέρα στη ζωή του και τον συντηρούσαν πλούσιες γυναίκες,

    ένα άνθρωπο που επικαλέσθηκε τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες γιά να οικοδομήσει την θεωρία του και στην συνέχεια είχε το θράσος να πει στις μάζες ότι το σύστημα ηθικών αξιών είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που το επέβαλε ο καπιταλισμός!

    Eμενα στο Hampstead Heath μιά περίοδο και πήγα πολλές φορές να φτύσω στον τάφο του.

    ReplyDelete
  94. @rebel

    Βεβαίως και τρίζουν τα κόκαλα του Μάρξ όταν τον κάνουμε εικόνισμα και τον προσκυνάμε.Και μάλιστα όταν ο ίδιος δήλωσε:"εγώ δεν είμαι μαρξιστής"(!) και εμείς επιμένουμε να είμαστε.
    Η μαρξιστική σκέψη,στην οποία προσωπικά οφείλω πολλά,χρειάζεται επικαιροποίηση και όχι δογματική προσήλωση.Είναι και αυτή ένα σημαντικό διανοητικό εργαλείο αλλά,ευτυχώς, όχι το μόνο.
    Η κλασσική ταξική διάρθρωση της κοινωνίας του Μάρξ δεν υφίστανται πιά.Σήμερα υπάρχουν τεράστιες ανισότητες,μεγάλη άνοδος της δύναμης του κεφαλαίου,δραματική υποχώρηση των δυνάμεων της εργασίας,συνεχής συγκέντρωση πλούτου σε λίγους με τάσεις δημιουργίας ολιγαρχίας,αλλά άρχουσα τάξη δεν υπάρχει.Υπάρχουν άρχουσες ΕΛΙΤ με διαρκώς μεταβαλλόμενη τη σύνθεσή τους.Δεν υπαρχει αστική τάξη,αλλά μεσαία τάξη με διαρκως μεταβαλλόμενη τη σύνθεσή της.Η κοινωνική κινητικότητα είναι τόσο μεγάλη που καθιστά τη σύγχρονη κοινωνία ΑΤΑΞΙΚΗ.Η κοινωνική άνοδος και πτωση μπορει να συμβεί πολλές φορές στη ζωή ενος σύγχρονου ανθρώπου.Οι ταχύτητες είναι μεγάλες και δύσκολα αφομοιώσιμες. Το βρίσκω συναρπαστικό και αισθάνομαι τυχερός που ζώ σε μια τέτοια ιστορική περίοδο όπου μπορεί να κάνεις τα πάντα ακόμα και να επιλέξεις να ζείς ως ένας φτωχός επαναστάτης μαρξιστης του παλλιού καλού καιρού.Αρκεί βέβαια να μη βλέπεις παντού ΦΕΡΕΦΩΝΑ.Και προφανώς όχι στη G700.

    ReplyDelete
  95. @ rebel at work

    Σε παραπέμπουμε στον αφορισμό του Σλοβένου καλλιτέχνη Ζάρκο Πετάν:

    "Ξέρω ανθρώπους που ζούνε από τους τόκους που τους αποφέρει το Κεφάλαιο του Μαρξ".

    Θα μπορούσαμε βέβαια να πάμε 120 χρόνια πίσω και να σε παραπέμψουμε στον ίδιο τον Μαρξ ή τον Μπακούνιν, 70 χρόνια πίσω και να σε παραπέμψουμε στον Κάρλο Ροσέλι.

    Επειδή όμως η κοινωνία και μαζί της η σκέψη και η επιστήμη εξελίσσονται σε παραπέμψαμε σε κάποιον περισσότερο σύγχρονο και εξίσου καλά κατερτισμένο, ο οποίος έζησε από πρώτο χέρι τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

    Έσύ όμως δεν μας είπες τι είδους μαρξιστής είσαι; Γιατί για αυθεντικός beyond the state μαρξιστής δεν μας φαίνεσαι.

    ReplyDelete
  96. Φίλοι bloggers

    Θα θέλαμε σ' αυτό το σημείο να ανακοινώσουμε ότι σύντομα το blog της Γενιάς των 700 ευρώ -G700- θα παρέχει νομικές συμβουλές πάνω σε εργασιακά θέματα σε όσους ή όσες το επιθυμούν.

    ReplyDelete
  97. @rebel at work
    Να μας παρακολουθείς. Και μόλις ανακαλύψεις οτι ήμαστε πράκτορες του ιμπεριαλισμού, του σιωνισμού,του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου και φυσικά των Αμερικανών, να μας καταγγείλεις στη "γκα κε μπε" η έστω στο κοινωφελές ίδρυμα GAZPROM.

    ReplyDelete
  98. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  99. @ rebel

    Δεν νομίζω πως ενoχλεί πιά κανένα η μνεία του Marx [άλλωστε, ο υπαρκτός σοσιαλισμός γκρεμίσθηκε εκ των έσω, by implosion], αλλά η παρουσία των λογής-λογής agents provocateurs με τους βερμπαλισμούς τους.

    Aτυχώς ΔΕΝ έσωσες την ψυχή σου.

    Αρεβουάρ [Βασιλειάδου]

    ReplyDelete
  100. Βλέπω ότι η αναφορά και μόνο στο Μαρξ δημιούργησε κάποια αναστάτωση, που ομολογουμένως δεν θα την περίμενε κανείς για κάποιον που, όπως γράφηκε, η ανάλυση και κριτική του είναι παρωχημένες. Η μήπως δεν είναι; Εν πάσει περιπτώσει, το θέμα μας δεν είναι ο μαρξισμός, αν και μια μαρξιστική και επιστημονική ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας μπορούμε να την επιχειρήσουμε και συζητήσουμε– την έχουν άλλωστε τολμήσει και βρει χρήσιμη και μεγάλοι κεφαλαιοκράτες, όπως ο Soros.

    Αυτά που θέλω να επισημάνω εν συντομία στους G700 είναι δύο πράματα: Πρώτον, ότι τα πραγματικά, οξυμένα και απολύτως κατανοητά προβλήματα των νέων ανθρώπων είναι αποτέλεσμα των οικονομικών αντιθέσεων του καπιταλισμού και της όξυνσης αυτών των αντιθέσεων και της πολιτικής κυβερνήσεων που (κακο)διαχειρίστηκαν αυτό το σύστημα, ενώ στην ουσία το εξυπηρετούν.(Πολλοί, στο ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, φοβούνται και αυτό να παραδεχτούν.) Δεύτερον, τα προβλήματα αυτά είναι ταξικά, δηλαδή αφορούν τάξεις εργαζόμενων και άνεργων νέων, μεταναστών και εργαζόμενων, νέων και γέρων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ασφάλιση και αβέβαιο μέλλον, συνταξιούχων κτλ., αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειτα περί γενεαλογικών. Ο τεχνητός, ηλικιακός διαχωρισμός των τάξεων είναι αποπροσανατολιστικός, γιατί παραβλέπει τα πραγματικά αίτια της ανεργίας και της «σχετικής εξαθλίωσης» (Θου Κύριε, φυλακήν τω στοματι μου!), ιδιαίτερα στους νέους.

    Dixi et salvavi animam meam!

    ReplyDelete
  101. @ rebel

    Buddy you are an amateur while we are "old whores", so to speak.

    ReplyDelete
  102. Σε ωραια βαση γινεται ο διαλογος στο G700. Δηλαδη καλοδεχουμενα ειναι μονο τα σχολια που λενε συγχαρητηρια και αλλα τετοια? Ειπε καποιος μια διαφορετικη αποψη και πεσανε ολοι να τον φανε! Αυτο το blog εχει αρχισει να μου θυμιζει ενα παρεακι ανθρωπων που εχουν πανω κατω παρομοιες ιδεες, τις πετανε και βαυκαλιζονται με το να συμφωνει ο ενας με τον αλλον (πολλοι διαβαζουν αλλα αυτοι που γραφουν ειναι πολυ λιγοτεροι και συγκεκριμενοι πλεον).
    Το κακο ειναι οτι ελαχιστοι ασχοληθηκαν με την ουσια του σχολιου του rebel (ισως μονο ο παρμενιδης) το οποιο δεν ειναι ο μαρξ αλλα το πολυ απλο και σωστο κατα την αποψη μου οτι το προβλημα της γενιας μας ειναι καθαρα ταξικο και οχι γενεαλογικο. Η απαντηση σε αυτο το απλο σχολιο ειναι οτι ειναι πρακτορας,προβοκατορας,φερεφωνο κτλ. Μαθαμε βεβαιως και την χρησιμη πληροφορια οτι ο κομφουκιος εφτυσε πολλες φορες τον ταφο του Μαρξ.
    Αν ειναι, για να συμμετεχει καποιος στην κουβεντα να πρεπει πρωτα να ασπαστει τον κομφουκιανισμο να μας το πειτε.

    ReplyDelete
  103. Είπε ο παρμενίδης "Η κοινωνική κινητικότητα είναι τόσο μεγάλη που καθιστά τη σύγχρονη κοινωνία ΑΤΑΞΙΚΗ"
    Ε όχι και αταξική φίλε παρμενίδη.Υπάρχει τόσο μεγάλη ταξική διαφοροποίηση σήμερα που το σύστημα των καστών της Ινδίας μοιάζει με ανέκδοτο.Κατα τ'άλλα δυστυχώς βρήκα εύστοχο το σχόλιο του nihardal...

    ReplyDelete
  104. @ g700
    "Έσύ όμως δεν μας είπες τι είδους μαρξιστής είσαι; Γιατί για αυθεντικός beyond the state μαρξιστής δεν μας φαίνεσαι."
    Λοιπόν μιλάμε για μια σύγχρονη αντίληψη περι πολιτικής και ζητάμε απο καποιον να αυτοπροσδιοριστεί σύμφωνα με τα παλαιομένα standards;Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε κάποιον που καλώς ή κακώς διαμόρφωσε με τα γραπτά του την πολιτική σκέψη του περασμένου αιώνα,χωρίς να του επιτεθούν όσοι τρομοκρατούνται με το φάντασμα του κομμουνισμού που δεν απειλεί πλέον την Ευρώπη;

    ReplyDelete
  105. @ nihardal
    @rebel

    Το πρόβλημα είναι ταξικό όταν όλη η αγροτική και εργατική τάξη - πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας - κατάφερε σε δύο δεκαετίες να φτάσει το επίπεδο ζωής και πρόσβαση σε ευκαιρίες αστών που σε άλλες χώρες δεν κατάφεραν σε 200 χρόνια?

    Όταν για απάντηση στο διάλογο μου επικαλείστε συναισθηματισμούς του στυλ πέσαμε όλοι να σας φάμε, ανυσηχώ για την ικανότητα σας να απαντήσετε τεκμηριωμένα και να υπερασπιστείτε τις απόψεις σας. Στα συγχαρητήρια που γράφει ο κόσμος τι να απαντήσουμε? Απαντάμε στις απόψεις, ακούμε, διαφωνούμε ή συμφωνούμε. Αν ήταν να συμφωνήσουμε με όλους και με όλα, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του blog?

    Κοινή τακτική ο συναισθηματισμός όταν δεν μπορείς να στηρίξεις την άποψη σου, φίλε nihardal.

    Ξυπνήστε κύριοι, ταξικός διαχωρισμός υπάρχει μόνο στη φαντασία σας. Οι εργατικές τάξεις κατάπιαν την αφρόκρεμα και απολαμβάνουν αυτές τα προνόμια του νεοπλουτισμού, με τον πιο αισχρό τρόπο.

    Η πάλη δεν είναι ταξική, η πάλη είναι για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γεννεών. Και τονίζουμε ότι διεκδικούμε τη δικαιοσύνη σαν αρχή στη λειτουργία της κοινωνίας μας, σήμερα και αύριο, όχι μόνο για μας, αλλά και για τα παιδιά μας, για την ίδια την κοινωνία μας. Ζητάμε τέλος στο γεροντοκρατισμό, αλλά ζητάμε και νέο ξεκίνημα στην αίσθηση της ευθύνης. Κι αυτή την αίσθηση οι γονείς μας δεν μας την μετέδωσαν. Πρέπει εμείς να κάνουμε την αρχή.

    ReplyDelete
  106. @σούζα το αλογάκι
    "Κι αυτή την αίσθηση οι γονείς μας δεν μας την μετέδωσαν. Πρέπει εμείς να κάνουμε την αρχή."
    Δεν ξέρω για σένα αλλά οι δικοί μου γονείς ήταν πολύ εντάξει σε αυτόν τον τομέα (σου φαίνεται πολύ συναισθηματικό αυτό;)

    ReplyDelete
  107. "Οι εργατικές τάξεις κατάπιαν την αφρόκρεμα και απολαμβάνουν αυτές τα προνόμια του νεοπλουτισμού, με τον πιο αισχρό τρόπο."
    κι αν ήθελες να εξηγήσεις-με επιχειρήματα βεβαίως-αυτό το σχόλιο....

    ReplyDelete
  108. @ nihardal

    είπες
    "Σε ωραια βαση γινεται ο διαλογος στο G700. Δηλαδη καλοδεχουμενα ειναι μονο τα σχολια που λενε συγχαρητηρια και αλλα τετοια? Ειπε καποιος μια διαφορετικη αποψη και πεσανε ολοι να τον φανε!"

    @ rebel at work

    είπες
    "Βλέπω ότι η αναφορά και μόνο στο Μαρξ δημιούργησε κάποια αναστάτωση, που ομολογουμένως δεν θα την περίμενε κανείς για κάποιον που, όπως γράφηκε, η ανάλυση και κριτική του είναι παρωχημένες".

    @ animpro

    είπες
    "Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε κάποιον που καλώς ή κακώς διαμόρφωσε με τα γραπτά του την πολιτική σκέψη του περασμένου αιώνα,χωρίς να του επιτεθούν όσοι τρομοκρατούνται με το φάντασμα του κομμουνισμού που δεν απειλεί πλέον την Ευρώπη;"

    Φίλοι bloggers

    το θέμα της παρεξήγησης δεν είναι ο Μαρξ. Είναι τα ειρωνικό σχόλιο
    του Rebel at work το οποίο έχει ως εξής

    "Για να'μαι ειλικρινής, πίσω από αυτό το κίνημα διαισθάνομαι κάποιον δάκτυλο πράσινο και σοσιαλ-ρεφορμιστικό. Ας είναι... Θα παρακολουθώ το "κίνημα" G700 και την κατάληξη του με ενδιαφέρον."

    Εμείς αποφασίσαμε να απαντήσουμε επί του πολιτικού σχολίου περί Μαρξ σε αυστηρό ύφος για να μην τσακωθούμε για τα υπόλοιπα.

    Nihardal νομίζεις ότι ο διαλογος στο blog μας πρέπει να γίνεται στη βάση της λογικής του Rebel at Work ότι δηλαδή υπάρχει κάποια συνομωσία-υποκίνηση, αλλά δεν πειράζει θα το παρακολουθούμε έτσι κι αλλιώς βρε αδερφέ?

    Τα πράγματα είναι απλά, όποιος θέλει να μιλήσει πολιτικά ας το κάνει είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος. Σε κάθε περίπτωση χάρη δεν μας κάνει με τη συμμετοχή του.

    ReplyDelete
  109. Λέγοντας τούτο κι επειδή η συζήτηση πρέπει να γίνεται σε πολιτική βάση θέλουμε να κάνουμε την εξής παρατήρηση προς τον Κομφούκιο.

    Σχόλια όπως αυτό περί φτυσίματος του Μαρξ είναι απαράδεκτα και δεν μας εκφράζουν. Έλεος δηλαδή.

    ReplyDelete
  110. @ animpro

    Οι γονείς μας στην πλειοψηφία τους ξεκίνησαν από χωριά, αγροτικούς πληθυσμούς, περιορισμένες δυνατότητες για κοινωνική και οικονομική ανέλιξη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η πλειοψηφία αυτή σπούδασε, εξελίχθηκε επαγγελματικά, μπόρεσε να εδραιωθεί επαγγελματικά και κοινωνικά. ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ.

    Τώρα θες να μιλήσουμε για το νεοπλουτισμό? Η ανάγκη του κοινωνικού status μέσω της βίλας στην Εκάλη, της mercedes και του τσογλανισμού?

    Πού είναι η ευθύνη που μας δίδαξαν οι γονείς μας? Στη λαμωγιά? Στο να πετάμε το μπαλάκι της ευθύνης από τον ένα στον άλλο? Στον ωχ-αδερφισμό - Εγώ θα λύσω το πρόβλημα? Στο πώς να καλύπτουμε τα ελλείματα μας με τη μεταφορά των χρεών στις μελλοντικές γενιές? Στο πώς αυτοί να ανεβάζουν το όριο συνταξιοδότησης στα 70 κι οι ίδιοι να αποχωρούν στα 50? Στο πώς να βολευόμαστε και στα παλιά μας τα παπούτσια όλοι οι άλλοι?

    ReplyDelete
  111. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Στην πράξη βέβαια είμαι απαισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποιας μορφής "κίνημα" σε μία τόσο ανομοιογενή ομάδα. Το κυρίως πρόβλημα είναι η διάσταση πτυχιούχων και μη. Οι πρώτοι παρόλο που αριθμητικά είναι λιγότεροι και δεν αποτελούν τη μεγάλη μαζα της γενιάς των 700, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τελικά σε μεγάλο ποσοστό θα ψιλοβολευτούν σταδιακά και τελικά θα ενταχθούν σε μεγάλο ποσοστό στον αντίστοιχο συντεχνιακό χώρο των σπουδών τους οπότε τα αιτήματά τους και ο όποιος αγώνας τους θα είναι τα κλασικά συνδικαλιστικά.

    Και να μη συμβεί το παραπάνω σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, το αίσθημα τις ανωτερότητας σε σχέση με τους μη πτυχιούχους, η ελπίδα ότι κάποια στιγμή τα προσόντα θα αναγνωριστούν και κάπως ο καθένας ατομικά θα τα εκμεταλλευτεί και θα βολευτεί. Ήδη αυτή η διάσταση διαφαίνεται σε αυτό το blog. Τα παραδείγματα που παρουσιάζονται είναι ατόμων με υπερεξιδικευμένες σπουδές και το παράπονο ότι η κοινωνία δε τους αμείβει αυτή την προσπάθεια και τα προσόντα. Δεν βγαίνει πουθενά κάποιο αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να συνοψίσω το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν δουλειές για τον υπερεξιδικευμένο πτυχιούχο αλλά το ότι υπάρχουν δουλειές των 700€. Αν δε λυθεί κάπως αυτή η αντίφαση το g700 θα γίνει απλώς ένα club παραπόνων πτυχιούχων, μέχρι να βολευτούν κουτσά στραβά ο καθένας ατομικά, για την άδικη κοινωνία.

    ReplyDelete
  112. @Σούζα το αλογάκι

    Φιλε σορυ αλλα υπαρχει προβλημα αμα θεωρεις οτι μια φραση "πεσατε να τον φατε" ειναι συναισθηματισμος. Εαν ειναι τοτε αυτα τι ειναι:

    "Ελα τώρα και συ που εμπνεύσθηκες από τον μεγαλύτερο απατεώνα της ιστορίας,
    ένα άνθρωπο που δεν δούλεψε ούτε μιά μέρα στη ζωή του και τον συντηρούσαν πλούσιες γυναίκες,
    ένα άνθρωπο που επικαλέσθηκε τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες γιά να οικοδομήσει την θεωρία του και στην συνέχεια είχε το θράσος να πει στις μάζες ότι το σύστημα ηθικών αξιών είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που το επέβαλε ο καπιταλισμός!
    Eμενα στο Hampstead Heath μιά περίοδο και πήγα πολλές φορές να φτύσω στον τάφο του."

    "Buddy you are an amateur while we are "old whores", so to speak."

    "Να μας παρακολουθείς. Και μόλις ανακαλύψεις οτι ήμαστε πράκτορες του ιμπεριαλισμού, του σιωνισμού,του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου και φυσικά των Αμερικανών, να μας καταγγείλεις στη "γκα κε μπε" η έστω στο κοινωφελές ίδρυμα GAZPROM."

    Οσο για τα συγχαρητηρια, προσωπικη μου αποψη ειναι οτι θα επρεπε ειτε να σβηνονται αυτοματα ειτε να μπει καπου μια σημειωση που να καλει τον κοσμο να μην δινει συγχαρητηρια.Τι συγχαιρει. Μια (καλη πολλες φορες)συζητηση γινεται και τιποτα παραπανω. Δεν ειναι κινημα αλλα 50 ατομα που συζηταμε. Αλλο που καποιοι το παραπηραν σοβαρα και θα κατεβασουν και νομοσχεδια για ψηφιση.

    @g700
    Συμφωνω οτι το σχολιο του rebel ηταν ειρωνικο αλλα τουλαχιστον ειναι σεβαστο οτι αυτο που πιστευει το ειπε ευθεως. Ειναι επισης οτι εσυ δεν του απαντησες ειρωνικα και υβριστικα. Θα μπορουσες ομως εξαρχης να καυτηριασεις τα απαραδεκτα σχολια γιατι προκειτε για την ουσια του διαλογου: ειναι εδω μεσα μια απο τις ελαχιστες διαφορετικες αποψεις που κατατεθηκε, ενω ολοι μοιραζουν μπραβο.
    Και επι της ουσιας τωρα.
    Δεν σας προβληματιζει το ποσο αρνητικα δεχτηκε η κοινοτητα του g700 μια απλη αναφορα στο ονομα του Μαρξ?
    Σε οσους αντεδρασαν ασχημα το μονο που εχω να πω ειναι οτι θα πρεπει να δειχνουν ανοχη σε αποψεις αντιθετες απο τον ακραια νεοφιλελευθερο κομφουκιανισμο και το πιο σημαντικο, να μην ξεχναει κανενας οτι προκειτε για ενα blog, τουτεστην μια απλη συζητησουλα.

    ReplyDelete
  113. προς όλους τους φίλους μαρξιστές

    Η G700 εχει ξεκαθαρίσει ότι ο ιδεολογικός προσανατολισμός της είναι καθαρά σοσιαλφιλελεύθερος.

    Πιστεύουμε ότι "ένα κομμάτι της ιστορίας του σοσιαλισμού σημαδεύεται από τη σταθερή παρουσία ενός φιλελεύθερου προσανατολισμού. Ο φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός είναι δυνατόν να συμφιλιωθούν.

    Αν ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να στρατευτεί στην υπόθεση της ελευθερίας, τότε πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο απελευθερωτικός του ρόλος έχει λήξει οριστικά. Ο φιλελεύθερος προσανατολισμός του σοσιαλισμού δεν αποτελεί θλιβερή αναγκαιότητα, ούτε θυσία της σοσιαλιστικής καθαρότητας στο βωμό των οικονομικών αναγκαιοτήτων. Πρέπει, αντιθέτως, να διεκδικήσουμε και να υιοθετήσουμε αυτό τον προσανατολισμό, γιατί ανταποκρίνεται σε μια ερμηνεία του σοσιαλισμού που τον συνοδεύει από τότε που εμφανίστηκε. Ενσαρκώνει σήμερα το μέλλον του σοσιαλισμού".

    Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στην Marie Canto-Sperber και έμπεριέχεται στο βιβλίο της "Φιλελευθερισμός και Σοσιαλισμός: Οι Κανόνες της Ελευθερίας", εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, και το αποδεχόμαστε πλήρως.

    Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι σταδιακά πρέπει να απεμπλακούμε από τους μύθους και τις μεγάλες ιδεολογικές αφηγήσεις της βιομηχανικής εποχής.

    Το πλαίσιο ανάλυσής τους δεν είναι επαρκές να εξηγήσει το σημερινό κόσμο ούτε να προτείνει επαρκείς λύσεις για τα προβλήματα της νέας γενιάς. μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι παλιές ιδεολογίες δημιουργούν συνθήκες ιδεολογικής ασφυξίας ειδικά στις αρχές του 21ου αιώνα περίοδο κατά την οποία ο κλασσικός φιλελεύθερος αστός και ο εργάτης προλετάριος έχουν εκλείψει ως κοινωνιολογικοί τύποι με πραγματικό περιεχόμενο.

    ReplyDelete
  114. “Το πρόβλημα είναι ταξικό όταν όλη η αγροτική και εργατική τάξη - πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας - κατάφερε σε δύο δεκαετίες να φτάσει το επίπεδο ζωής και πρόσβαση σε ευκαιρίες αστών που σε άλλες χώρες δεν κατάφεραν σε 200 χρόνια?” Αυτό είναι όντως πρωτάκουστο και προφανώς το «σουζα το αλογακι» δεν έχει καμιά σχέση όχι μόνο με την εργατική τάξη, αλλά ούτε καν με την παραγωγή στην Ελλάδα σήμερα. Και πιθανότατα δεν έχει ταξιδέψει στην βορειοδυτική Ευρώπη.

    Πως άραγε προσδιορίζεται αυτό το επίπεδο ζωής, το εφάμιλλο των αστών της Εκάλης στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Από την κατάσταση στα σχολεία και τα νοσοκομεία; Από τις υποβαθμισμένες συνοικίες (Δυτική Θεσσαλονίκη, κανείς); Ξέρει κανείς άραγε πόσα βγάζει ο εργάτης και ο ιδιωτικός υπάλληλος (ναι, αυτός ο άνω των 35 χρονών); Ξέρει κανείς τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που αποτελούν σήμερα το 20% της εργατικής, παραγωγικής και πλέον εκμεταλλεύσιμης δύναμης στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι πάνω από το 20% των Ελλήλων (ανεξάρτητα ηλικίας!) ζούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχιας; Γνωρίζει το G700 τι ποσοστό των πραγματικά προνομιούχων της ελληνικής κοινωνίας ανήκουν στη ηλικιακή αγκύλη των 25-35; Είναι τύποι σαν τον Μπόμπολα, τον Χατζηιωάννου ή σαν τον κάθε καλοαναθρεμμένο μπούλη οικογένειας βιομήχανου, εφοπλιστή, μεγαλέμπορου ή μεγαλοεπαγγελματία μέλος του «κινήματος» σας;

    Η μήπως ως γόνοι μικροαστικών και ΔΥ-ικών οικογενειών, που κατά κανόνα συντηρούν τις κυβερνήσεις του δικομματικού μας συστήματος, τις άμεσα και ξεδιάντροπα υπεύθυνες για τα χρέη και τα ελλείμματα, το ασφαλιστικό, την αντιπαραγωγικότητα, τη διαφθορά και τα άλλα δεινά της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν να δούν πέρα από τους στενούς ορίζοντες της τάξης τους και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να ανακυκλώσουν τον παρασιτικό κοινωνικό τους ρόλο; Να μετρήσουμε πόσοι από αυτή την κάστα των ΔΥ είναι νέοι και πόσοι από αυτούς τους νέους θα παραιτούντο από το ΔΥ-ίκι τους για το καλό των επόμενων γενιων;

    @G700

    Το σχόλιο μου περί «δακτύλων» παρερμηνεύτηκε και ίσως να ήταν άστοχο. Αλλά δύσκολα διαφεύγει την προσοχή μας η εκμετάλλευση αυτής της «κίνησης» από κάποιο συγκεκριμένο κόμμα (που, παρεμπιπτόντως, είναι συνυπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση) και των προσκείμενων φυλλάδων τους. Ποιά είναι η λέξη; Διαπλοκή;

    Οι πολύ εύστοχες παρεμβάσεις του nihardal με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

    ReplyDelete
  115. @ nihardal

    Για τα quotes που αντιπαρέθεσες περί συναισθηματισμού, συμφωνώ με απάντηση G700.

    Κι όσο για πράσινες, κόκκινες, μπλε φρουρές και συμφέροντα πίσω από μια προσπάθεια έκφρασης λόγου και διαλόγου, ελπίζω ότι δεν ανήκουν εδώ μέσα.

    ReplyDelete
  116. προς ολους τους παραπανω, μια προταση για δραση


    Αυτή η πρωτομαγιά πρέπει να γίνει δική μας…

    Ποιοι και ποιες είμαστε;

    Είμαστε η πρώτη γενιά που, όπως λέγεται τελευταία, «θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη».

    Είμαστε τα πειραματόζωα των νέων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

    Είμαστε αυτοί και αυτές που η αβεβαιότητα και το άγχος για την αυριανή μέρα όλο και εντείνονται.

    Είμαστε αυτοί και αυτές που ο λίγος ελεύθερος χρόνος που μας απομένει, πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της εκτόνωσης αντί της δημιουργίας ουσιαστικών καθημερινών σχέσεων. Γιατί όλα πια είναι στον αέρα, όλα τρέχουν στους ρυθμούς της αγοράς, της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων και των εργοδοτών. Αυτών δηλαδή για τους οποίους τελικά ξοδεύουμε όσα μας ανήκουν- το χρόνο μας, την ενέργεια μας, τη ζωή μας.

    Αυτοί είναι που προωθούν τις ορισμένου χρόνου συμβάσεις, αυτοί επιδιώκουν την συνεχή υποτίμηση της εργασίας μας με παρατυπίες, ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις για ψύλλου πήδημα, απαγόρευση της συλλογικής διεκδίκησης με εκφοβισμούς κτλ. Αυτά και άλλα πολλά που ήδη συμβαίνουν και τα ξέρουμε, και τα ξέρετε, σύντομα θα θεσμοθετηθούν και επίσημα και θα το ονομάσουν -ήδη το ονομάζουν- «νέες εργασιακές σχέσεις».

    Από την άλλη, βέβαια, εμείς είμαστε και αυτοί που αφήνουμε ως τώρα τη διαχείριση των ζητημάτων γύρω από τις ζωές μας σε άλλους. Σε πολιτικούς, κόμματα, εργατοπατέρες κτλ. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον μας, που αντί να παλεύουμε για κάτι καλύτερο, αντί να συγκρουόμαστε με ό,τι μας καταπιέζει, επιλέγουμε τον μονόδρομο της «ατομικότητας»: το να κοιτάς δηλαδή την πάρτη σου.

    Δεν είμαστε υπερβολικοί. Ξέρουμε καλά πως η ζωή είναι γεμάτη απαιτήσεις. Πολλές από τις οποίες μάλιστα μας έχουν παρουσιαστεί ως κοινωνικά αναγκαίες. Μερικές φορές νιώθουμε ότι δεν είμαστε ικανοί για τίποτα, πως τίποτα δεν είναι εύκολο, από την κάθε σκατοδουλειά μέχρι την πιο στοιχειώδη ανθρώπινη επαφή. Πως τα πάντα απαιτούν κόπο και όλα είναι σαν να γίνονται για κάποιον άλλο. Οι επιθυμίες μας μοιάζουν τελείως αποκομμένες από τις πράξεις μας και όλα φαίνεται να επαναλαμβάνονται από την αρχή. Μια προσπάθεια χωρίς περιεχόμενο, ένας φαύλος κύκλος: Δουλειά. Σπίτι. Τηλεόραση ή DVD. Μπαρ το Σαββατοκύριακο. Αμήχανα γέλια. Μοναξιά.

    Ξέρουμε καλά πως οι πραγματικές σχέσεις θέλουν χώρο και χρόνο. Αλλά αυτά δεν υπάρχουν σήμερα, δεν γίνεται να υπάρξουν, ο χώρος και ο χρόνος δεν μπορεί να υπάρξει όταν είμαστε στο τρέξιμο όλη μέρα, στην προσπάθεια να διαχειριστούμε το παρόν και το μέλλον. (Ένα μέλλον που πάει που; Στην δουλειά με αξία; Στο πτυχίο; Στο διδακτορικό; Στην μονιμότητα; Για ποια εξασφάλιση τρέχουμε και δεν φτάνουμε τελικά;)

    Και καθώς ο χρόνος περνάει εμείς προσπαθούμε να «εξοπλιστούμε» για να μην μείνουμε πίσω.

    Ώρες ώρες έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε ακίνητοι, καθηλωμένοι, πως όλοι μας προσπερνούν. Μαζεύουμε χαρτιά για να γεμίσουμε το άσπρο φόντο από ένα υπερπολύτιμο χαρτι: το βιο-γραφικό. Τρέχουμε από ΟΑΕΔ σε ΟΑΕΔ, παρακαλάμε τον καθένα για μία δουλειά, για ο,τιδήποτε. Ταπείνωση. Αναξιοπρέπεια. Ματαίωση ονείρων.

    (άραγε που βρίσκεται η ευτυχία σε όλα αυτά; Στα εκατομμύρια κουτιά αντικαταθλιπτικών που πωλούνται κάθε μήνα;)

    Βυθισμένοι λοιπόν σε αυτά τα πραγματικά προβλήματα μας, αλλά και συχνά απορροφημένοι από την κουλτούρα της κατανάλωσης και την προπαγάνδα των ΜΜΕ, αδυνατούμε να δούμε πως εμείς είμαστε η δύναμη που κινεί αυτόν τον κόσμο. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως η δύναμη του καπιταλισμού πηγάζει από τη δική μας εργασία, τις δικές μας σκέψεις και επιθυμίες. Πως αυτό το τερατώδες σύστημα, που παράγει βία, πολέμους, καταστροφή της φύσης και των ανθρώπων, βασίζεται στις δικές μας πλάτες. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως αν ενωθούμε γύρω από κοινούς σκοπούς και αγώνες για ένα κοινό όραμα, τα πράγματα ίσως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα για όλους μας.

    Ναι λοιπόν, είμαστε η γενιά της αβεβαιότητας, της επισφάλούς εργασίας, της δια βίου εκπαίδευσης, του συνεχούς τρεξίματος. Είμαστε άνεργοι, «μαύροι» εργαζόμενοι, φοιτητές που εργάζονται, φοιτητές χωρίς αυταπάτες για τα πτυχία τους, συνεχώς καταρτιζόμενοι, συνεχώς εξαρτημένοι από την οικογένεια, είμαστε συμβασιούχοι, είμαστε αγχωμένοι και είμαστε πια πολλοί!

    Νιώθουμε πως ήρθε η ώρα να συναντηθούμε και να δούμε ποιοι τελικά είμαστε. Τι μας ενώνει, τι μας προβληματίζει, πως μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό που έρχεται αλλά και σε αυτό που ήδη υπάρχει. Να μιλήσουμε επιτέλους για τις ζωές μας.

    Αυτή η πρωτομαγιά ας γίνει λοιπόν δική μας. Όχι των φορέων, ούτε των πουλημένων συνδικαλιστών και των κομμάτων. Δεν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε κάποιον να μιλάει για εμάς χωρίς εμάς. Πρέπει ό,τι κάνουμε να το κάνουμε από την βάση, να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά μας να εκφράζεται και η γνώμη μας να μετράει.

    Ας βρεθούμε λοιπόν ο ένας μπροστά στον άλλο και να δούμε από κοινού πως μπορούμε να παλέψουμε.

    Ας κάνουμε το πρώτο βήμα, ας απεργήσουμε και ας κατέβουμε όλοι και όλες αρχικά σε μια κοινή διαδήλωση, σε μια δική μας πρωτομαγιά!

    Ραντεβού την Τρίτη 1 Μάη στην Καμάρα, στις 17.00

    από συνέλευση ενάντια στην επισφάλεια
    http://www.episfaleia.gr/

    ReplyDelete
  117. @ Rebel at Work

    είπες

    "Είναι τύποι σαν τον Μπόμπολα, τον Χατζηιωάννου ή σαν τον κάθε καλοαναθρεμμένο μπούλη οικογένειας βιομήχανου, εφοπλιστή, μεγαλέμπορου ή μεγαλοεπαγγελματία μέλος του «κινήματος» σας;"

    Δυστυχώς δεν είναι, διαφορετικά θα είχαμε λύση το βιοποριστικό μας πρόβλημα και ίσως φτιάχναμε κάποιο άλλο blog.

    Σε κάθε περίπτωση οι μπηχτές τέτοιου τύπου καθιστούν άκυρο το όποιο επιχείρημά σου. Δεν μας ξέρεις δεν σε ξέρουμε οπότε ας μείνουμε στο πολιτικό κομμάτι της συζήτησης.

    Το πολιτικό-εμπειρικό κομμάτι λέει ότι η Ελλάδα της δεκαετίας του '70 δεν έχει σχέση με τη σημερινή Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα.

    Η Ελλάδα της μαζικής μετανάστευσης και της σπάνης των αγαθών, του δημοκρατικού ελλείμματος και των ελλειμματικών υποδομών έχει δώσει τη θέση της σε μια καλύτερη Ελλάδα, σε μια μαζική κοινωνία της κατανάλωσης, των πολλαπλών τρόπων ζωής, των άπειρων life styles και των χιλιάδων ατομικών επιθυμιών.

    Η κοινωνία μας άλλαξε, γιατί υπήρξε ανάπτυξη και διάχυση της ευημερίας. Ο μετανάστης που έφευγε για τη Γερμανία γύρισε και πλέον ζει στη χώρα του μ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο ευημερίας. Ο αγρότης-χωρικός που δεν είχε να φάει σήμερα έχει προβλήματα υγείας από τον σύγχρονο τρόπο ζωής ο οποίος συμπεριλαμβάνει νόσους όπως η παχυσαρκία, αλλά και οι όγκοι λόγω των φυτοφαρμάκων τα οποία χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα για να αυξήσει την παραγωγή και να πάρει τις επιδοτήσεις.

    Το πρόβλημα σήμερα είναι το εξής. Λόγω του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος (το οποίο όπως και σε όλους τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες δημιουργήθηκε λόγω της μαζικής κοινωνίας της ευημερίας η οποία αναδύθηκε την μεταπολεμική περίοδο) καθώς επίσης και λόγω του μοντέλου ανάπτυξης το οποίο ακολουθήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια (ΔΥ κράτος, επιδοτήσεις, παραοικονομία κοκ), η σημερινή ευημερία καθώς και η δυνατότητα της οικονομίας να δημιουργήσει ευκαιρίες και να μειώσει ανισότητες, βρίσκεται στον αέρα.

    Εμείς, ως κίνηση G700, λέμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Γιατί; Διότι μια κοινωνία που γερνάει όχι μόνο δημιουργεί κόστη για τη νεότερη γενιά, όχι μόνο γίνεται περισσότερο συντηρητική, αλλά κυρίως επιδιώκει να διατηρεί και να διαιωνίζει το υπάρχον status quo ανεξάρτητα από την ιδεολογία την οποία κάθε φορά επικαλείται.

    Μάλιστα αυτό το καταφέρνει έμποτίζοντας τη συλλογική σκέψη και συνείδηση με τις δικές της προσωπικές παραστάσεις, ιδέες και σκέψεις, οι οποίες είναι δηλωτικές της νοσταλγίας ορισμένων για το ένδοξο παρελθόν.

    Εμείς σ' όλα αυτά αντιστεκόμαστε, προτείνουμε νέες λύσεις, νέους τρόπους σκέψης και κατανόησης της πραγματικότητας, αποκαθήλωση των παλιών συμβόλων και απελευθέρωση της νέας γενιάς από του μύθους του περασμένου αιώνα.

    ReplyDelete
  118. @ rebel

    Κράτος οικογενειοκρατικό και γεροντοκρατικό. Οικονομικές ανισότητες μεγάλες που διογκώνονται συνεχώς. Κακή παιδεία, κακό σύστημα υγείας, κακό ασφαλιστικό, κακό και αδύναμο κοινωνικό κράτος. ΝΑΙ. Ταξικό περιβάλλον που εμπόδισε τους Έλληνες να εξελιχθούνε τα τελευταία 50 χρόνια ΟΧΙ.

    ReplyDelete
  119. @parmenidis

    "Η κλασσική ταξική διάρθρωση της κοινωνίας του Μάρξ δεν υφίστανται πιά. Σήμερα υπάρχουν τεράστιες ανισότητες,μεγάλη άνοδος της δύναμης του κεφαλαίου,δραματική υποχώρηση των δυνάμεων της εργασίας,συνεχής συγκέντρωση πλούτου σε λίγους με τάσεις δημιουργίας ολιγαρχίας, αλλά άρχουσα τάξη δεν υπάρχει. Υπάρχουν άρχουσες ΕΛΙΤ με διαρκώς μεταβαλλόμενη τη σύνθεσή τους."

    Αυτό που έγραψες είναι σημαντικό και - επί της ουσίας- θα μπορούσα να συμφωνήσω, με μόνον απλές σημειολογικές παρατηρήσεις: το κεφάλαιο, όπως λές, πράγματι υφίσταται, είναι ισχυρό, και είναι αυτό που κρατάει τα ηνία της οικονομικής (και κατ’ επέκταση της πολιτικής και κοινωνικής) ζωής σε ένα καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής. Το κεφάλαιο, ως αφηρημένη έννοια, όντως, δεν αντιστοιχίζεται μονοσήμαντα σε μία συγκεκριμένη τάξη ανθρώπων, που έξω από αυτή όλοι οι άλλοι είναι προλετάριοι, αλλά συστρατεύει, συνεταιρίζεται και στρατολογεί πολλά κοινωνικά στρώματα, που μπορεί να είναι η όχι φυσικοί κάτοχοι μέσων παραγωγής. Αρα, εκτός των μεγαλομέτοχων η ιδιοκτητών εταιριών, σε αυτο που εγώ θα όριζα ως άρχουσα τάξη συμπεριλαμβάνω και αυτούς που διαχειρίζονται τα κεφάλαιο, την πολιτική εξουσία, ακόμα και κομμάτια της μεσαίας τάξης (επαγγελματίες, υπάλληλοι, κτλ.) που το βιος του εξαρτάται από αυτό το πάρε-δώσε με το κεφάλαιο και τα οποία απολαμβάνουν λίγους (αλλά αρκετούς για εαυτούς) καρπούς της κοινωνικής υπεραξίας. Τα κοινωνικά όρια της "άρχουσας τάξης" είναι ασαφή και δυναμικά μεταβαλλόμενα, αλλά πάντα πηγάζει από και συνεταιρίζεται το κεφάλαιο.

    Ομως, η ανάλυση και περιγραφή σου είναι στην ουσία της ταξική και όχι γενεαλογική ή δημογραφική, και στα τελευταία σημεία είναι που διαφωνώ με το G700.

    ReplyDelete
  120. @G700

    Συγγνώμη, αλλά έχασα τον ειρμό σου. Λές:

    "Το πρόβλημα σήμερα είναι το εξής. Λόγω του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος (το οποίο όπως και σε όλους τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες δημιουργήθηκε λόγω της μαζικής κοινωνίας της ευημερίας η οποία αναδύθηκε την μεταπολεμική περίοδο) καθώς επίσης και λόγω του μοντέλου ανάπτυξης το οποίο ακολουθήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια (ΔΥ κράτος, επιδοτήσεις, παραοικονομία κοκ), η σημερινή ευημερία καθώς και η δυνατότητα της οικονομίας να δημιουργήσει ευκαιρίες και να μειώσει ανισότητες, βρίσκεται στον αέρα.

    Εμείς, ως κίνηση G700, λέμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει."

    Να αλλάξει τι ακριβώς; Το οικονομικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα, ο δημογραφικός χάρτης; Και να αντικατασταθεί με τι; Απλά ρωτάω, δεν σαρκάζω!

    Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα η υπογεννητικότητα έχει οικονομικές ρίζες. Οι οικογένειες δεν κάναν και δεν κάνουν παιδιά, γιατί θέλουν να τους εξασφαλίσουν κάποια ελάχιστη ποιότητα ζωής (κατά τα πρότυπα των ανεπτυγμένων κοινωνιών) με σχετικά περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Από την άλλη μεριά ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται.

    Με το συνταξιοδοτικό τι προτείνεις; Να βάλουμε τον κόσμο να δουλεύει μέχρι τα 70; Μα έτσι θα πάρουν δουλιές από τους νέους. Να τους κόψουμε τις συντάξεις; Λογικά, τουλάχιστον σε ένα ευνομούμενο κράτος, οι συντάξεις είναι κρατήσεις από τον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης του ζωής ως ποσοστό της εκάστοτε τιμής αγοράς της εργατικής του δύναμης. Εγώ δεν θα ήθελα, αφού με εκμεταλλεύτηκε ο εργοδότης μια ζωή, να μου πάρει αυτός ή το κράτος και τις κρατήσεις- αποταμιεύσεις μου από την άλλη.
    Η να βάλουμε όριο στη ζωή και να κόβουμε τη σύνταξη αν κάποιος ζήσει παραπάνω από αυτό;

    Ειλικρινά, θα ήθελα πολύ να ακούσω τις προτάσεις του G700 για τα προβλήματα της ανεργίας και του ασφαλιστικού.

    ReplyDelete
  121. Επιμένω οτι ο σημερινός κοινωνικός σχηματισμός δεν είναι μια ταξική κοινωνία. Αυτή η άποψη γνωρίζω ότι είναι μειοψηφική.Ερχεται σε αντίθεση με τη κρατούσα στην Ε λλάδα θεώρηση και ερμηνεία περι ταξικής κοινωνίας.Αταξική κοινωνία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεράστιεες ανισότητες. Αλλά στην αταξική κοινωνία (όπως είναι σήμερα οι δυτικές κοινωνίες)οι ανισότητες είναι μεταξύ ΑΤΟΜΩΝ και όχι μεταξύ ΤΑΞΕΩΝ.Σήμερα έχουμε λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς. Αλλά ούτε οι πλούσιοι ούτε οι φτωχοί αποτελούν ΤΑΞΗ κατά τη κλασσική Μαρξιστική ερμηνεία.Η φράση "ΤΆΞΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΏΝ" είναι μια περιγραφή του συνόλου των ανθρώπων που σε μιά δεδομένη στιγμή έχουν εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου.Αλλά σ'αυτούς ανήκουν άτομα όλων των επαγγελματικών ομάδων,όλων των ηλικιών,όλων των εθνοτήτων. Ο φτωχός δεν έχει ταξική κολτούρα. π.χ δημοσιογράφοι πλούσιοι και δημοσιογράφοι φτωχοί. Η κινητικότητα όμως είναι τέτοια που κανείς δημοσιογράφος δεν είναι ούτε μόνιμα φτωχός ούτε μόνιμα πλούσιος.Το ίδιο συμβαίνει με τους ηθοποιούς,τούς μουσικούς κλπ,κλπ.
    Αρα οι σημερινές κοινωνίες αποτελούνται όχι από ΤΑΞΕΙΣ αλλά από ΑΤΟΜΑ που εναλασσονται σε κοινωνικούς ρόλους. Ατομα που συναντιούνται προσωρινά, ομαδοποιούνται για λίγο,και στη συνέχεια δαλύονται.Γι'αυτό και κυριαρχεί ο ΑΤΟΜΙΣΜΟΣ που είναι η "ιδεολογία" της εποχης μας: τρέχει γρηγορότερα όποιος τρέχει μόνος του. Αλλά το τίμημα του "μόνος" είναι πολύ σκληρό.

    ReplyDelete
  122. @rebel

    Σήμερα ο πλανήτης υποφέρει απο τον ανθρώπινο υπερπληθυσμό.Το δη μογραφικό, και κατά συνέπεια το ασφαλιστικό, θα αντιμετωπισθεί μόνο με καλύτερη ισορροπία των ηλικιών σε πλανητικό επίπεδο και ταυτόχρονη ΜΕΙΩΣΗ του πληθυσμού.Προτάσεις για αύξηση της γεννητικότητας με τρομάζουν. Εμείς στην Ελλάδα χρειαζόμαστε να "εισαγάγουμε" περίπου 2.οοο.οοο νέους μετανάστες περαν των ηδη υπαρχόντων. Ιδού μια πρόταση που μπορεί να την υιοθετήσει η G700.

    ReplyDelete
  123. @ G700

    Filoi G700,

    Prwta apola thelw na rotisw kati. Panw dexia stin epikefalida tou blog grafete "Poioi eimaste" kai akolouthei mia paragrafos katw apo tin opoia diavazw "vew MY profile".

    Telika eisaste polloi i enas? Oxi pws exei simasia gia mena, alla den xerw an prepei na apeuthynomai ston eniko i ston plithyntiko.

    Twra, "edw karavia xanontai varkoules armenizoun". Ti thelw na pw. Ginikate mallia kouvaria gia to tipota, ti stigmi pou i Ellada exei sovarotata provlimata na antimetwpisei.

    Nomizw pws eixe dikaiwma o rebel na pei osa eipe. Oi ypainigmoi pou errikse den einai tipota allo para synepeia tou syndromou tis synwmosias pou akolouthei olous tous dogmatikous marksistes mexri na pethanoun. Itan logos na ton katakeraunwsete?

    Kai dikaiwma eks isou kathe allou na thewrei ton Marx kataptysto. Kai einai katagrameno oti ypirxe ena dixasmos anamesa se osa epaggelotan kai to tropo pou zouse kai oti to themelio tis thewrias tou einai diametrika antitheto me to ideologiko tou oikodomima.

    Egw omws apo ti makryni California tha sas pw kati pou exei sxesi me ton makariti Marx kai pou afora kai tis USA kai tin Ellada. Thaxete diavasei oto edw kai kairo ginetai ntoros megalos gia ta 11 ekatommyria "paranomous" metanastes, kyriws Mexikanous sparmenous apo dw ki apo kei. O kaugas einai an prepei na paroun green card i na apelathoun. I megali eirwneia einai pws antithetoi stin anagnwrisi tous einai kyriws oi amerikanoi aneidikeytoi xeironaktes kai i pleiopsifia ten repoumplikanwn mikroastwn, enw to kefalaio thelei na min apelathoun kai "idanika" gia ta symferonta tou tha protimouse na parameinoun alla xwris green card wste na plirwnontai pentarodekares, 3-5 dollaria tin wra gia xontres douleies!

    I wiki grafei oti o Marx ypostirize oti o kapitalismos tha pesei apo tin diethni ergatiki taksi. Twra omws vlepoume pws i ergatiki taksi mias plousias xwras antimaxetai tin ergatiki taksi mias ftwxis xwras otan yparxei kindynos tou antagwnismou logw yperprosforas.

    Ola auta vevaia pou syzitisa einai mataia dipla sti tragwdia tou Iraq kai olous tous terastious kindynous pou ksekinane apo to myalo enos dianoitika kathysterimenou, prwin alkoolikou pou vrike swtiria sto theo - katalavainete poion ennow.
    Alla mataia einai kai osa eseis syzitate ti stigmi pou i Ellada kolympaei sto xaos, tis kompines kai auto pou polloi apokaloun apelpisia.

    Apo to tropo omws tis leitourgias tou blog katalava vasika oti grafoun diaforoi kai sti synexeia mpainoun oi G700 kai kanoun moderation kai sxoliasmous tou typou "esy tapes wraia, symfwnoume, esy ligotera wraia kok", diladi kati san sxesi metaksy advisor kai mertaptyxiakou foititi. Kai giati oxi. O kathenas exei dikaiwma na einai afentiko sto spiti tou.

    ReplyDelete
  124. εγω συμφωνω με τον κομφουκιο.Εχει το ρπονομιο να λεει τα πραγματα με τ ονομα τους και να αποδιδει την ευθυνη εκει που ανηκει,δηλ.στην πολιτικη και αυτους που την υπηρετουν.Μπραβο κομφουκιε.

    ReplyDelete
  125. @ rebel at work

    η δική μας ιστορική ανάγνωση των εγχώριων εξελίξεων, σε αντίθεση με την μαρξιστική η οποία βλέπει με συγκεκριμένο γνωστό τρόπο τα πράγματα, είναι η ακόλουθη.

    Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί κοινωνικής και οικονομικής ανόδου, το δημόσιο, η μικροεπιχειρηματικότητα, η παραοικονομία, οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν εξαντλήσει τα όριά τους.

    Τα δημόσια-κρατικά αγαθά, που τις προηγούμενες δεκαετίες συνέβαλλαν στη μείωση των ανισοτήτων και τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής ζωής, σήμερα χάνουν το στοίχημα της ποιότητας και απαξιώνονται.

    Το ψηφιακό χάσμα μεταξύ Ελλάδας και λοιπών κρατών του πλανήτη μεγαλώνει, ενώ δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός.

    Το κύμα κοινωνικής ανόδου που χαρακτήρισε την Ελλάδα της μεταπολίτευσης έχει πλέον ξεφουσκώσει.

    Η συγκεκριμένη περίοδος με τα επιτεύγματα και τους μύθους της, τις εμφανείς αποτυχίες και τις ιδεοληψίες της, έχει κλείσει τον ιστορικό της κύκλο.

    Σήμερα, οι νέοι, αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις. Θέλουν ένα δίκαιο μέλλον, βεβαιότητα προοπτικής και ισότητα ευκαιριών ζωής. Ποιος όμως θα τους τα προσφέρει;

    Από τα δεξιά υπάρχει μόνο αδράνεια κι ακινησία, από τ’ αριστερά στείρα άρνηση.

    Η αλλαγή, όμως, είναι αναπότρεπτη σε μια προοδευτική χώρα όπως η Ελλάδα. Η νέα εποχή δεν θα μας περιμένει μέχρι να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό μας μοντέλο και στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

    Μια βραδυπορούσα Ελλάδα στην πλανητική εποχή της υψηλής τεχνολογίας, της πληροφορίας, της επικοινωνίας και του ανταγωνισμού των κρατών για πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις και αγορές, είναι καταδικασμένη να αφήνει πίσω της ανεργία, κοινωνικές ανισότητες και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

    Τα πράγματα δεν είναι απλά. Είναι όμως ξεκάθαρη η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε. Αλλαγές, Αλλαγές, Αλλαγές.

    Εμείς αυτό το απλό λέμε και επιδιώκουμε. Τις αλλαγές αυτές τις αρνούνται επίμονα τόσο τα κόμματα όσο και μια ολόκληρη γενιά, η γενιά των μεσηλίκων, η οποία ζει ακόμα κολημμένη με τις παραστάσεις του χθες. Δικαίως ο Μίμης Ανδρουλάκης σε προηγούμενο βιβλίο του τους αποκάλεσε βαμπίρ.

    Παρατήρηση 1η
    Η οικονομική σχέση δημογραφικού και δημογραφικού είναι αντιστρόφως ανάλογη. Όσο περισσότερη ευημερία έχεις τόσο πιο οξύ είναι το δημογραφικό πρόβλημα.

    Στα χωριά το 40 γιατί γεννούσαν όλοι από 6 παιδιά. Είχαν μήπως χρήματα για να τα μεγαλώσουν;

    Παρατήρηση 2η
    Έχουμε προτείνει σε προηγούμενο post τη δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού συστήματος ανοιχτό ως προς την ημερομηνία εξόδου από την ασφάλιση το οποίο όμως θα είναι και πλήρως ανταποδοτικό.

    Έχουμε προτείνει επίσης την αποσύνδεση των κοινωνικών δαπανών από το σύστημα ασφάλισης και την εισαγωγή τους στις δαπάνες του κοινωνικού κράτους.

    Τέλος έχουμε κουραστεί να λέμε ότι σε συνθήκες έντονης δημογραφικής κρίσης και ασφαλιστικού προβλήματος, η σύγκρουση των γενεών αποκτά νέο περιεχόμενο και αποκτά σημασία ανάλογη με ορισμένους κλασσικούς κοινωνικούς διαχωρισμούς, όπως η πάλη των τάξεων, των φύλων, των εθνών κοκ.

    Άλλωστε αν δεν ήταν έτσι δεν θα δημιουργούνταν όλες αυτές οι κινήσεις ανά την Ευρώπη οι οποίες βλέπουν τα πράγματα μέσα από το συγκεκριμένο πρίσμα.

    ReplyDelete
  126. @ california dreaming

    είμαστε πολλοί-ες

    ReplyDelete
  127. @G700

    “Η νέα εποχή δεν θα μας περιμένει μέχρι να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό μας μοντέλο και στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Μια βραδυπορούσα Ελλάδα στην πλανητική εποχή της υψηλής τεχνολογίας, της πληροφορίας, της επικοινωνίας και του ανταγωνισμού των κρατών για πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις και αγορές, είναι καταδικασμένη να αφήνει πίσω της ανεργία, κοινωνικές ανισότητες και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.”

    Συμφωνώ απολύτως. Το ειρωνικό είναι ότι απο διαφορετικές οπτικές γωνίες καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα όσον αφορά τουλάχιστον στην περιγραφή της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα. Βέβαια, το σημερινό τέλμα είναι παράγωγο της στρεβλής και αντιπαραγωγικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, της τεχνολογικής και οικονομικής εξάρτησης από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και της πολιτικής μιας σειράς συμβιβασμένων κυβερνήσεων. (Κάποιος αμοιβαίος γνωστός μας μίλησε, πριν από μας, κάποτε για την «ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού», «για κοινωνικές ανισότητες» και «σχετική εξαθλίωση», για «την πτωτική τάση του κέρδους» και την συνεπαγόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης, για κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού, κτλ.)

    Οπως έγραψα στο μπλόγκ μου, το τέλμα αυτό «δεν είναι το αποτέλεσμα των εργαζόμενων της γενιάς μας και της γενιάς των πατεράδων μας, αλλά μιας γενιάς κυβερνήσεων και πολιτικών που όχι μόνον δεν τόλμησε να βάλει χέρι στους έχοντες, αλλά και σκόρπισε πλούτο αυτής της χώρας, χωρις ευθύνη και ξεδιαντροπιά εδώ και κεί, κύρια στο βωμό της εκλογικής της αυτοσυντήρησης, σε F-16, θαλασσοδάνεια και γαλαζοπράσινους διορισμούς».

    Αν και η ανάλυση μου είναι μαρξιστική, πιστεύω ότι αυτό που αποκαλώ (αν μου επιτρέπεις) αστικό εκσυγχρονισμό είναι μια βραχυπρόθεσμη, αλλά και επιταχτική ανάγκη για την Ελλάδα, που δεν θα αναιρέσει τις βασικές αντιθέσεις (οι κρίσεις του καπιταλισμού θα υπάρχουν και θα μας επηρεάζουν), αλλά τουλάχιστον θα αμβλύνει τις παραμορφώσεις του ελληνικού μοντέλου. Και πρέπει να συνιστά συνεχή και εντατική προσπάθεια.

    Δυστυχώς, όπως και σύ, δεν ξέρω πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με τις παρούσες κοινωνικές (και όχι "ατομικές") και συντεχνιακές δυνάμεις και συσχετισμούς. Μια καλή αρχή ίσως θα ήταν η αναμόρφωση και ανανέωση του πολιτικού μας σκηνικού – δύο κόμματα και τρείς οικογένειες πολιτικών μας έχουν κυβερνήσει τα 30 τελευταία χρόνια.

    Οσο για τους νέους, αν κρίνω από το άλλο αποπροσανατολισμένο κίνημα - το φοιτητικό, αμφιβάλλω αν είναι τόσο επιδεχτικοί στο σύνολο τους σε αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση ή σε αλλαγές εν γένει.

    PS: Η αναφορά στους Μπόμπολα κτλ. δεν ήταν "μπηχτή", αλλά παράδειγμα της ταξικής διαστρωμάτωσης και αυτής της γενιάς των 25-35.

    ReplyDelete
  128. Απαντώ με 3 σημεία:

    1. Υπάρχουν οι εταιρείες ενοικίασης υπαλλήλων, από όπου μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την καριέρα του, εκτός και αν τα θέλει ΟΛΑ και ΜΑΣΗΜΕΝΑ και ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ.

    2. Υπάρχουν και ένα σωρό χώρες μέλη της Ε.Ε. όπου οι συνθήκες είναι άριστες εργασιακά και οικονομικά, εκτός και αν η επιθυμία να ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ κάποιος είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία να ξεκινήσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ.

    3. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνένωσης του δυναμικού περισσότερων του ενός, ώστε μέσα σε ομαδικό πνεύμα να γίνουν θαύματα. Μια εταιρεία με διανομή αρμοδιοτήτων και μοίρασμα εσόδων/εξόδων, ανεξάρτητα από την απόδοση του καθένα -κάποτε εργάζεται ένας περισσότερο και κάποτε κάποιος άλλος.

    ..αυτά με την προϋπόθεση ότι αναζητείται εργασία δημιουργική και όχι υπαλληλίκι..

    (δοκιμασμένα με άριστα αποτελέσματα)

    ReplyDelete
  129. franchise εκπαιδευτήριο = kala ντρεπεστε να το πειτε ιδιωτικο πανεπιστημιο;

    Εχω ζησει και δουλεψει εξωτερικο και μου αρεσε, αλλα οταν εισαι μοναχοπαιδι και εχεις γονεις δυσκολο να τους αφησεις μονους. Και στην τελικη γιατι η Ελλαδα να μην γινει γερμανια΄η δανία;

    ReplyDelete
  130. καθόλου δεν ντρεπόμαστε φυσικά. Ο όρος franchise εκπαιδευτήριο είναι πιο ακριβής και πιο εύστοχος.

    ReplyDelete
  131. Αγαπητέ φίλε,να γίνει η Ελλάδα γερμανία,συμφωνώ.Αλλά το παραμύθι αυτό δεν με πείθει,το ότι αυτό πρεπει να ξεκινήσει απο την ιδιωτικοποίηση των πανεπηστημίων η δημιουργία σωστού εκπαιδευτικου συστηματος που να ακολουθεί τις απαιτήσεις της εποχής μας.Να ξεκινήσουμε αν θες μια σοβαρή κουβέντα και θα δεις ότι θα συμφωνήσουμε στο τέλος.Σαφώς και θα γίνει κι αυτό σαφώς ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει όλα όσα πρέπει να προηγηθούν και ήδη να είχαμε 'ελεύθερα' πανεπιστήμια.Όσοι όμως λένε ΄΄οτι πρέπει να γίνει τώρα κάτι τέτοιο για να τελιώνουμε,κάνουν λάθος εγκληματικό.ΚΥΡΙΟΙ ας σοβαρευτούμε.ΑΝ αγαπάμε εμείς οι νέοι την Ελλαδίτσα μας θα πρέπει να πούμε την αλήθεια.Ότι δηλαδή για να φτάσουμε στα ΕΛΕΥΘΕΡΑ πανεπιστήμια ο σωστός δρόμος κοστίζει σε χρόνο 18+1 χρόνια.Ας το παραδεχθούμε.Δεν χρειάζεται να "ανακαλύψουμε την Αμερική".Εχει προηγηθεί η Γερμανία και πολλές σοβαρες χώρες.Αναφέρω τη Γερμανία επειδή το εν γένει σύστημά της(πολιτικοοικονομικο-δικονομινό)έχει πολλές ομοιότητεςή αν θέλετε είναι το πλησιέστερο στο δικό μας.Θα επανέλθω ως ιδιαίτερα προβληματισμένος νέος εφτακοσάρης,αλλά είμαι σχετικά και μακροπρόθεσμα αισιόδοξος.

    ReplyDelete
  132. @rodia
    Μιλάς σαν 50+
    Οπότε ή υπερβολικα φιλελεύθερη είσαι
    ή ανησυχείς πολύ για τις κινήσεις των νέων όπως η g700 , άρα ανήκεις στο "κεφαλαιο".
    Οι νέοι παλεύουν , διεκδικούν ότι τους ανήκει(π.χ.το μέλλον),και αυτό σημαίνει υγεία ενός τμήματός της.

    ReplyDelete
  133. Συμφωνώ με τον Αποστόλη ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και υιοθετώ πλήρως το 18+1 που γράφεις.
    Η μεταρρύθμιση στην παιδεία πρέπει να ξεκινήσει από τον παιδικό σταθμό.
    Επίσης παρατηρώ πως σας αρέσει να φιλολογείτε.Μ αρέσουν όσοι μιλούν ξεκάθαρα και ντόμπρα (και λακωνικά).

    ReplyDelete
  134. Αδυνατώ να καταλ΄βω τις αναφορές στις..κρατήσεις και το ασφαλιστικό.Μήπως να το καταργήσουμε ή να το θεραπεύσουμε;;;

    Κάτι για "δομημένα ομόλογα" πήρε το αυτί και επενδύσεις των αποθεματικών εδώ και 40+ χρόνια...

    Όχι τίποτα άλλο,αλλά αυτή η πρακτική νεο-φιλευλευθερισμό μυρίζει,οπότε μήπως θα πρεπε να διορθώσετε το εισαγωγικό κείμενο;

    ReplyDelete
  135. ...καλημερα σε ολους.Δεν ανηκω στους νεους οπως εσεις αλλα μπηκα για να πω ενα πραγμα. Οποιος πιστευει οτι ολα ειναι θεμα κυβερνησεων κ προσωπων κ οχι συστηματος καπιταλιστικου...εχασε κ θα περιμενει πολυ!τα παιδια του μπορει να μη παιρνουν ουτε μισθο κ να εχουν τσιπακι στο μυαλο για ελεγχο....η λυση λοιπον ειναι μια...σκεφτειτε κ μη κλαιγεστε

    ReplyDelete
  136. @ G700

    Οι προτάσεις λένε να κάνουμε περισσότερα παιδιά και να βγαίνουμε αργότερα στην σύνταξη. Αλλά δεν λένε ότι πρέπει να αυξυθούν οι φόροι στα εισοδήματα των ΑΕ. Γιατί ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων είναι να πληρώνουν τον φόρο του 45% οι ΑΕ και να μειωθεί ο ΦΠΑ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ελαφρυνθεί η θέση των εργαζομένων των 600 ευρώ και των συνταξιούχων των 350 ευρώ.

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας νέος εργαζόμενος 25 χρονών με ένα χαρτζιλίκι 450 ευρώ και 8ωρο θα πρέπει να βρεί λύση στα πρόβληματα που πρέπει να λύσουν οι αστοί (την υγεία, την εκπαίδευση και γενικά το ευ ζην όλης της κοινωνίας - Γι' αυτό άλλωστε έχουμε καπιταλιστικό σύστημα). Από ότι φαίνεται η γενιά των 700 μιλάει για τα προβλήματα των επιχειρήσεων (πόσο δυσβάσταχτο θα είναι να πληρώνουν φόρο και ΙΚΑ) λες και της ανήκουν...
    Σαν να είναι από νωρίς οι παχιές αγελάδες του συστήματος...
    Καλό άρμεγμα...

    ReplyDelete
  137. Μιά λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η σοβαρή επιδότηση του ενοικίου
    που θα έφθανε μέχρι το ποσό των 2000 ευρώ..
    ετσι θα έλυνε το πρόβλημα της ανεξαρτητοποίησης των νέων από την οικογένεια τους καθώς και της χειραφέτησης τους.

    Ο νέος για να αποκτήσει επαναστατική συνείδηση πρέπει να μη μένει με το μπαμπά και τη μαμά του..

    ReplyDelete
  138. Δεν διαβασα τα σχολια αλλα το γενια των 700ε ειναι η αντιδραση σας στα ορια του "βασικου"μισθου που σας καταστελει την ακορεστη καταναλωση!1500γ σε λιγα χρονια 8α τα εχετε.αλλα επειδη η εξαρτηση απο την καταναλωσης ειναι τεραστια τοτε 8α γινετε 1500γ!οποιος πεφτει στην παγιδα αυτη προβλημα του...

    ReplyDelete
  139. Άν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θεωρείται για κάποιους "ακόρεστη κατανάλωση" τότε καλύτερα να διαβάσεις έστω και 1 σχόλιο.
    Λοιπόν είμαι 33, με πτυχίο και τα συναφή, παίρνω 750€, δεν έχω σταθερή δουλειά, έχω αλλάξει 5 δουλειές τα τελευταία 8 χρόνια που δουλεύω, (1 έκλεισε. 1 ΜΕ έδιωξε για να βάλει κολλητή της. 1 ήταν σύμβαση stage 1 έτους 1 μέσω ΟΑΕΔ με είχαν γκαρσόνι σε γνωστή αλυσίδα και μου δίνανε 15€ για 12 ώρες καθημερινής σκληρότατης δουλειάς τη μέρα, τα οποία τα παίρνανε πίσω από την επιδότηση που τους έδινε ο ΟΑΕΔ. Όσο για μοπουρμπουάρ; τα τσέπωναν κάτι λαμόγια "μάνατζερ" και η δ/ντρια.
    Για να νοικιάσω γκαρσονιέρα στην κυψέλη ας πούμε, βάλε νοίκι κοινόχρηστα φαί τσιγάρο (συγγνώμη αυτό είναι πολυτέλεια όπως λές) κινητό; (και αυτό πολυτέλεια) παπούτσια να πάρω; (πολυτέλεια) χρειάζομαι τα 1500 που λές.
    Οπότε ζω με τους γονείς μου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Νά'ναι καλά οι άνθρωποι αλλά, ούτε φίλους μπορώ να φέρω σπίτι, ούτε γυναίκα (πολυτέλεια).
    Λοιπόν ελπίζω αυτό το post να το διάβασες και επειδή προφανώς είσαι από τους έχοντες, αν τα δημιούργησες μαγκιά σου αν τα βρήκες έτοιμα ξανά μαγκιά σου, κάνε ένα πείραμα. Προσπάθησε για 1 μήνα να ζήσεις με 700€ και το συζητάμε πάλι.

    ReplyDelete
  140. Sygxaritiria gia auti tin prospa8eia kai apo mena.Egw dustuxws(gia mena) anikw stin genia twn 500euro.Pantws arxika 8elw na episimanw tin anagki gia gefurwsi twn opoiwn diaforwn metaksu an8rwpwn pou exoun koina problimata-stoxous.H allagi mporei na er8ei, mono an o kosmos katalabei oti enwmenos mporei na diekdikisei.Adiaforw gia upsiles 8ewries tou marx kai allwn sofwn tis prosfatis arxaiotitas.Ta dedomena exoun allaksei, i koinwnia exei allaksei kai to sustima exei organw8ei wste na mporei na proaspizei kalutera ta sumferonta tou.H poludiaspasi twn koinwnikwn kinimatwn wfelei mono tous bolemenous tou sustimatos.Simasia den exei an prepei na zitisoume auksiseis 15% i 35%.simasia exei oti prepei na diekdikisoume ena kommati apo auto pou paragoume.paragoume plouto kai dikaioumaste ena megalutero kommati apo auton.Proswpika pisteuw sti diekdikisi realistikwn ki oxi outopikwn aitimatwn, etsi wste na antimetwpistoume me megaluteri sobarotita apo tous feromenous ''epikrites mas''.Oi akrotites protasewn-apopsewn den suspeirwnoun alla telmatwnoun tetoies prospa8eies mias kai apomakrinoun olous tous epidoksous sunodiporous sta dikaia aitimata tis genias twn G700 ki oxi mono.

    ReplyDelete
  141. ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ G700


    Χαιρετίζουμε την συνειδητοποιημένη γενιά των 700 ευρώ!
    Μια πρωτότυπη για τα συνδικαλιστικά χρονικά προσπάθεια στη χώρα μας .
    Οι νέοι των 25-35 διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες θέσεις στην εργασιακή ιεραρχία.των επαγγελματικών κλάδων.

    Από ΠΟΙΟΥΣ όμως;

    Από τους εργοδότες ; από τους συναδέλφους - ανταγωνιστές ; από την προηγούμενη γενιά ;
    από τους γονείς ; ή από το οικονομικό σύστημα ;

    Οι λίγες αλλά ωστόσο ενδεικτικές συζητήσεις που δημοσιοποιούνται μέσα από τα διαδικτυακά blogs δίνουν ως μια πρώτη απάντηση την επανάληψη του κλασικού νεοελληνικού και παγκοσμιοποιημένου μοντέλου του διχασμού ανάμεσα στον κρατισμό (με τα ελαφρυντικά του παρακλάδια π.χ. σοσιαλδημοκρατία κ.λ.π. ) και τον φιλελευθερισμό (με κάθε μεταμφίεσή του).

    Η απαίτηση όμως '' να παραμερίσουν οι προηγούμενοι για να έλθουν οι επόμενοι'' πρέπει να έχει πολλαπλό έρεισμα στην κοινωνία. Αλλά θα σταθούμε μόνο σε ένα που είναι όμως ουσιώδες.

    Χωρίς την εργασιακή ενσωμάτωση των ελπιδοφόρων άξιων νέων η κοινωνία πεθαίνει με θάνατο αργό και εξευτελιστικό . Και πεθαίνει διπλά : Βιολογικά και οικονομικοκοινωνικά .
    Βιολογικά για λόγους δημογραφικούς (μείωση γάμων και γεννήσεων) και οικονομικοκοινωνικά επειδή μειώνεται η ανάπτυξη (στοιχείο δυναμισμού της μορφωμένης νέας γενιάς μόνης ικανής να ακολουθήσει την πρόοδο ), εκλείπει η δημιουργικότητα (πνευματική ένδεια) και τελικά μειώνεται η αυτοπεποίθηση και οι νέοι μαραζώνουν όπως στις χώρες που διαλύουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι .

    Όταν υπάρχουν άνεργοι και επισφαλείς εργαζόμενοι οι ''νόμοι'' της αγοράς δεν αλλάζουν. Αντιθέτως , η προώθηση της g700 μπορεί να γίνει μόνο με μια πρόταση ανάπτυξης η οποία θα βασίζεται στον αλτρουισμό και που θα περιλαμβάνει και την υπόλοιπη κοινωνία στο πλάνο της : Μια μεγάλη κοινωνική ιδέα .
    ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    ReplyDelete
  142. Συνεχίστε την πολύ καλή αυτή δουλειά παιδιά.Επιτέλους κάποια άτομα συνειδητοποιούν το πρόβλημα μεταξύ των γενεών που όσο περνάει ο καιρός οξύνεται...

    ReplyDelete
  143. Επειδή κι εγώ σε δυό δουλειές ζορίζομαι (γραμματέας των κάτω από 700€ και καθηγήτρια αγγλικών των... ωρομισθίων), δεν προλαβαίνω να σκεφτώ πολύ.
    Με βοηθούν οι πολυβιταμίνες να ενταχθώ στο συστηματάκι της απομίζησης ενεργειών...
    Έχω καταλήξει σε ένα μόνο συμπέρασμα: Δεν θα κάνω παιδιά επειδή δεν μπορώ να τα ζήσω.

    ReplyDelete
  144. παιδιά μην απογοητεύστε όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν

    ReplyDelete
  145. Είμαι νέα δικηγόρος, με βιογραφικό πάνω από τον μέσο όρο. Παραιτήθηκα από το γραφείο στο οποίο δούλευα με ωράρια 9 με 10-11 το βράδυ και 2-3 Σάββατα το μήνα για 800 €, μετά από 1 1/2 χρόνο (κατά τον οποίο περίμενα να με "εκτιμήσουν"), συνειδητοποιώντας ένα μεγάλο λάθος που έκανα τόσο καιρό και που ΕΒΛΑΠΤΕ ΤΟΣΟ ΕΜΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κι αυτή τη συμβουλή θέλω να δώσω με το παρόν μήνυμα.

    Παραβλέποντας το ότι οι δικηγόροι είναι τσιγκούνιδες (δεν δημιουργήθηκε άδικα ολόκληρη φήμη) οφείλουμε και εμείς ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ εξ αρχής βάσει των τυπικών μας προσόντων και αναλόγως της πορείας μας να ζητάμε και πάλι, να ρίχνουμε πάντα ένα βλέφαρο στην αγορά εργασίας (ας πάμε και σε καμία συνεντευξούλα να δούμε τί μπορεί να μας προταθεί!) και να ενημερωνόμαστε για άλλα γραφεία.

    Την ευθύνη για τα χάλια μου την ρίχνω κυρίως σε εμένα και όχι στους τρεις καραγκιόζηδες που κακομάθαινα, τόσον καιρό σήκω-σήκω κάτσε-κάτσε. Αυτοί εργοδότες είναι, μ-κες ψάχνουν να τους πιούν το μεδούλι όσο το δυνατόν φθηνότερα. Εμείς είμαστε που οφείλουμε ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ και ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ. Και στην περίπτωση που δεν τα βρίσκουμε, να φεύγουμε! Θεωρώ αδιανόητο να "πάω στο σουπερμάρκετ" αντί της Ευελπίδων και (λυπάμαι αλλά) κατηγορώ τον ασκούμενο που το κάνει γιατί (όπως κι εγώ σε άλλα ζητήματα) δεν πάτησε πόδι.

    Και λυπάμαι που το λέω, αλλά ιδίως εμείς οι δικηγόροι, αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα, ποιανού θα μπορέσουμε???

    Καλά γραφεία υπάρχουν. Όσο για την μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων γραφείων, στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε την αγορά εργασίας αρνούμενοι να κάνουμε ορισμένες εργασίες και ζητώντας καλύτερες συνθήκες. Και ο "δικηγόρος- εργοδότης" μαθαίνει από τα λάθη του: αν δεν μπορεί να βρει κορόιδο με 300€ θα αναγκαστεί να δώσει 400 κ.ο.κ.

    ReplyDelete
  146. έχεις απόλυτο δίκιο

    ReplyDelete
  147. Χαιρετίζω θερμά αυτήν την επαναστατική κίνηση! Έψαχνα καιρό για κάτι παρόμοιο έτσι ώστε να πώ κάτι και 'γω ενάντια στη σύγχρονη λαίλαπα που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία.
    Είμαι 36 ετών, εργάζομαι σε επισιτιστικού ενδιαφέροντος εργασίες για περίπου 15 έτη. Το πράγμα που πραγματικά κάποτε με νευρίαζε αλλά τώρα πια απλά με απογοητεύει είναι ότι στην Ελλάδα δουλειά βρίσκεις ΜΟΝΟ μέσω γνωστών...
    Ας έχεις χαρτιά σχολής, προυπηρεσία κλπ. Αν δεν έχεις γνωριμίες, τα λεγόμενα κονέ, τότε πρέπει να ματώσεις και να κλάψεις πολλές φορές μέσα σου για νακαταφέρεις να βρεις κάποια θέση εργασίας. Λυπηρό αλλά η σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα μας. Στην υπέροχη χώρα που έχουμε την τύχη να έχουμε γεννηθεί..

    ReplyDelete
  148. Τραγική διαπίστωση 22χρονης στην πρώτη της δουλειά:
    "Άκουγα πως ήμασταν η γενιά των 700 ευρώ αλλά πίστευα πως τουλάχιστον αυτά τα 700 ήταν καθαρά... Δυστυχώς είναι 700 μικτά..."

    ReplyDelete