Wednesday, March 28, 2007

Living the baby boomer high life

Διαβάστε την έρευνα του βρετανικού κέντρου Refοrm σχετικά με την IPOD (Insecure, Pressured, Over-taxed and Debt-ridden) generation και τη σχέση της με τους γονείς της, τη γενιά των baby boomers.

Για δική σας διευκόλυνση προτείνουμε να διαβάσετε το προτελευταίο κεφάλαιο σχετικά με τους ανθρώπους άνω των 50 οι οποίοι ζουν λες και είναι έφηβοι.

Το κεφάλαιο αρχίζει ως εξής:

"The true position of young people is thrown into stark relief when compared
alongside that of their parents, the so-called “baby boomers.” Born between
1945 and 1960, the parents of young people have enjoyed many advantages of
which the younger generation can now only dream.

In fact the transfer of wealth to older people, combined with longer life
expectancy, is enabling the baby boomers to embark on a lifestyle of freedom
and relative ease that they enjoyed in their youth and which today’s young
people do not enjoy. Writing on similar trends in Australia, the commentator
Bernard Salt comments:

“The extra years gifted to the boomers is prompting the reinvention of the 50-
something time in life. This is no longer a chute to doddering retirement; this
is a new ‘teenage’ stage of life .... The new teenagers are pitching 50-
something as an exciting new phase in life.

“In the past no-one really thought much about life beyond 50: here was a time
of life when everyone looked, dressed, thought and acted old. But today we
see a granularity in the age groups that was previously somewhat blurred.
There are the ‘frail aged’ who extend beyond 75. There is the ‘active retired’
who fit neatly between 65 and 74. And then there are the lifestylers, the
seachangers, the new teenagers who are filling a widening void between 50
and 64.”

Ταυτόχρονα μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα με τίτλο "Για πάντα νέοι, ακόμα και με νυστέρι" σύμφωνα με το οποίο 37% των Ελλήνων θα πήγαινε σε πλαστικό χειρούργο για να κόψει χρόνια.

Στο ανωτέρω ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε και ο κάτωθι πίνακας:
Το έρωτημα της G700 είναι απλό: ποιος θα πληρώσει για τη νέα εφηβεία των γονιών μας;

14 comments:

  1. Επικροτώ!!!

    ReplyDelete
  2. giati mipos eisai araxtos baby boomer?

    ReplyDelete
  3. πληρώστε κορόιδα να πάνε οι γονείς σας για σεξοτουρισμό στην Ταϊλάνδη.

    Δεν ξέρω στην Ελλάδα αν συμβαίνει, αλλά στην Αγγλία παίζει πάρα πολύ

    ReplyDelete
  4. Οταν ο πατέρας Μπους στα ογδόντα του κάνει πτώσεις με το αλεξίπτωτο, τότε αυτός τι είναι: γέρος η νέος; Οταν ο Μητσοτάκης στα εννενήντα του χειρουργείται απο καρδιά και αμέσως μετά,υγιής,κάνει δηλώσεις που επηρεάζουν τη πολιτική ζωή του τόπου, τότε αυτός τι είναι: γέρος η νέος;Οταν οι σημερινοί νέοι στα 14 τους εχουν χοληστερίνη και στα 22 τους παθαίνουν εμφραγμα τότε αυτοί τι είναι: νέοι η γέροι;
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ;
    Υ.Γ.Το θέμα που θίγετε είναι ΠΟΛΥ -ΠΟΛΥ σοβαρό!

    ReplyDelete
  5. φίλοι bloggers,

    στην εποχή μας ανθεί η λατρεία της νεότητας και της νεανικότητας. Οι πρεσβύτεροι επιδιώκουν κατά το δυνατόν να συμπορευθούν μαζί της, με διαφορετική επιτυχία κάθε φορά, να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο "fit", να παρακολοθούν όσο μπορούν τις εξελίξεις στη μόδα και να επιδεικνύουν καλοπροαίρετη κατανόηση για τα νέα ήθη.

    Μέσα από τη λατρεία της νεότητας ανατιμώνται σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα μπαίνουν στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής ασχολίες που από τη φύση τους είναι υπόθεση των νέων ανθρώπων, ενώ αντίστροφα η αρρώστια και ο θάνατος παραγκωνίζονται. Όταν μάλιστα συμβαίνουν τέτοια άσχημα γεγονότα κανείς τα αντιπαρέρχεται με διακριτικότητα ή σιωπή.

    Αυτή η στάση ζωής συνιστά αναπόσαπστο κομμάτι του πολιτισμού μας και είναι το αποτέλεσμα της κοινωνίας ευημερίας που οικοδομήθηκε στις δυτικές κοινωνίες τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Με καθαρά ανθρωπιστικούς όρους συνιστά σημαντική και αξιόλογη εξέλιξη. Ωστόσο με καθαρά οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους, και δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος, πρέπει να μας προβληματίσει.

    Ποιος θα πληρώσει το ηθικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος του 50+ lifestyle? Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα σε όλους.2 άσχετες ερωτήσεις: 1.Πότε βλέπετε εκλογές?
    2.Πώς,ακόμα,ο Καραμανλης
    κρατάει τον τσιτουρίδη?
    Συγνώμη που ίσως κάνω χαζές ερωτήσεις αλλά προβληματίζομαι έντονα για τη γενικότερη κοροϊδία ένθεν και ένθεν.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  7. Πολλά ρωτάς χα χα

    ReplyDelete
  8. Κοντευει πια να σας γινει ψυχαναγκασμος. Οπως και με την οικονομικη κατασταση/βιοτικο επιπεδο, ετσι και ο μεσος ορος ζωης εχει αυξηθει σταθερα στο δευτερο ημισυ του 20ου αιωνα (και εννοουμε βεβαια στις βιομηχανικα ανεπτυγμενες χωρες). Καθε βδομαδα επανερχεσθε στο ιδιο refrain. Δηλαδη ΤΙ προτεινετε; Να φτιαξουμε ενα Καιαδα a l’ envers, και να πεταμε στο βαραθρο τους ανω των 65 αν ειναι αρρωστοι και ολους ανεξαιρετως μολις πλησιασουν τα 75-80;

    Αυτα τα περι ευημεριας των baby boomers στην Ελλαδα ειναι φρεσκος αερας και ουσιαστικα αναγονται σε 2 θεματα: 1) οι γονεις σας αγορασαν μια κυρια στεγη (Η η μητερα σας προικοδοτηθηκε με τεσσαρι complet, οπως ελεγαν τοτε οι μικροαστοι) και στη συνεχεια εκτισαν και ενα αυθαιρετο εξοχικο που αργοτερα νομιμοποιηθηκε, και που αμφοτερα αποκτησαν υπεραξια στο πλαισιο της γενικης οικονομικης βελτιωσης στον 1ο κοσμο στο τελευταιο ¼ του 20ου αιωνα και 2) σε αντιθεση προς τους Αμερικανους και πλειστους Ευρωπαιους, οι Ελληνες παιρνουν συνταξεις που ειναι ισες με τους μισθους των τελευταιων χρονων της καριερας τους (στις ΗΠΑ το maximum συνταξης απο την social security administration ειναι 1,700 δολλαρια μηνιαιως) και που κρινονται δυσαναλογα υψηλες σε σχεση με το εξ εισφορων συσσωρευθεν κεφαλαιο και σκανδαλωδως υπερβολικες αν ληφθει υπ οψιν οτι, χωρις να μειωθει το τοκοχρεωλυσιον (μηνιαια συνταξη), εχει αυξηθει η αναμενομενη διαρκεια αποπληρωμης του κεφαλαιου κατα 5-10 χρονια (με αλλα λογια το κρατος εχει δεσμευθει να πληρωσει το συσσωρευθεν εξ εισφορων κεφαλαιο εις διπλουν εως τριπλουν).

    Αντιλαμβανεσθε, βεβαια, οτι εκ του ΜΗ εχοντος ........ Δηλαδη, ακομα και ενα κερδισετε κατα κρατος στην επερχομενη και αναποφευκτη συγκρουση των ηλικιακων «συντεχνιων», παλι η κατασταση σας δεν προκειται να βελτιωθει αισθητα διοτι η οικονομια της Ελλαδας ειναι σαθρη. Και εκει οπου υπηρχαν θαυμασιες δυνατοτητες (ie Tουρισμος) η αισθητικη βαρβαροτητα και αμαθεια της γενιας του Πολυτεχνειου οδηγησαν το περιβαλλον σε τετοια αισθητικη υποβαθμιση που η Ελλαδα ειναι καταδικασμενη να δεχεται μονο τον απενταρο backpacker Η τον φτωχοτουριστα απο το Manchester και Birmingham

    ReplyDelete
  9. @ κομφούκιος

    είπες:
    "σε αντιθεση προς τους Αμερικανους και πλειστους Ευρωπαιους, οι Ελληνες παιρνουν συνταξεις που ειναι ισες με τους μισθους των τελευταιων χρονων της καριερας τους (στις ΗΠΑ το maximum συνταξης απο την social security administration ειναι 1,700 δολλαρια μηνιαιως) και που κρινονται δυσαναλογα υψηλες σε σχεση με το εξ εισφορων συσσωρευθεν κεφαλαιο και σκανδαλωδως υπερβολικες αν ληφθει υπ οψιν οτι, χωρις να μειωθει το τοκοχρεωλυσιον (μηνιαια συνταξη), εχει αυξηθει η αναμενομενη διαρκεια αποπληρωμης του κεφαλαιου κατα 5-10 χρονια (με αλλα λογια το κρατος εχει δεσμευθει να πληρωσει το συσσωρευθεν εξ εισφορων κεφαλαιο εις διπλουν εως τριπλουν)".

    Το είπες από μόνο σου.

    Ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς μια νέα ισότητα μεταξύ των γενεών είναι η σύνδεση του ύψους των συντάξεων με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η αποσύνδεσή τους από το μοντέλο αναπλήρωση στη βάση της τελευταίας πενταετίας.

    Αν θέλουν οι συνταξιούχοι να ζήσουν μια νέα εφηβεία δικαίωμά τους, αλλά τουλάχιστον με χρήματα που οι ίδιοι έχουν συνεισφέρει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Είναι καθαρά ζήτημα δικαιοσύνης.

    ReplyDelete
  10. @ wagner
    @ κομφούκιος

    επί της ουσίας συμφωνείτε. Κι εμείς.

    ReplyDelete
  11. @ g700 and Co

    Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι πως ακόμα και αν γίνει διόρθωση επί το δικαιότερο στα ασφαλιστικά θέματα, η porca miseria dolorosa των Ελλήνων ΔΕΝ θα αλλάξει.

    Η πίτα είναι μικρή. Δηλαδή, άντε να πούμε 1300 παίρνει ο πατέρας, 700 ο γιός, σύνολο 2000. Το διαιρούμε διά του δύο και έχουμε από χίλια,ήγουν δικαιότερη κατανομή. Βραχυπρόθεσμα ίσως αυτό στέκει. Το ζητούμενο, όμως, μακροπρόθεσμα είναι να αποκτήσουν όλοι 1300+ μισθούς και σύνταξη, άρα να μεγαλώσει η πίτα, όπερ θα επιτευχθεί μόνο με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

    ReplyDelete
  12. THINK BIG! THINK LONG-TERM!

    ΚΑΙ η ασφαλέστερη οδός στην επιτυχία είναι:
    ΓΝΩΣΗ, ΓΝΩΣΗ, ΓΝΩΣΗ

    ReplyDelete
  13. @ g700

    Γράφεις:
    Μέσα από τη λατρεία της νεότητας ανατιμώνται σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα μπαίνουν στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής ασχολίες που από τη φύση τους είναι υπόθεση των νέων ανθρώπων, ενώ αντίστροφα η αρρώστια και ο θάνατος παραγκωνίζονται.

    Εχεις δικαιο μόνο μερικώς. Τα πλέον ανάρπαστα επαγγέλματα στις ΗΠΑ αυτή την στιγμή (και προβλέπεται πως η ζήτησή τους θα επιταθέι μόλις αρχίσουν να αποσύρονται οι baby boomers) είναι τα παρα-ιατρικά: νοσοκόμος, βοηθός νοσοκόμου, τεχνολόγος πυρηνικής ιατρικής, ηχογραφίας, οικιακός/ή βοηθός νοσοκόμου κλπ κλπ.


    Γράφεις
    Όταν μάλιστα συμβαίνουν τέτοια άσχημα γεγονότα κανείς τα αντιπαρέρχεται με διακριτικότητα ή σιωπή.

    Πράγματι, μόνο στην Ελλάδα, ακούς και διαβάζεις
    "Χθες έφυγε ο τάδε" και αναρωτιέσαι "Μα που πήγε;"

    ReplyDelete
  14. Γνώση γνώση γνώση ΝΑΙ
    Να μεγαλώσει η πίτα ΝΑΙ

    ReplyDelete