Thursday, March 29, 2007

Η λατρεία της νεότητας. Ποιο το πρόβλημα;

Στην εποχή μας ανθεί η λατρεία της νεότητας και της νεανικότητας. Οι πρεσβύτεροι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι, επιδιώκουν όσο είναι αυτό δυνατόν και με διαφορετική επιτυχία κάθε φορά, να συμπορευθούν μαζί της, να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο "fit", να παρακολοθούν όσο μπορούν τις εξελίξεις στη μόδα και να επιδεικνύουν καλοπροαίρετη κατανόηση για τα νέα ήθη .

Μέσα από τη λατρεία της νεότητας ανατιμώνται σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα μπαίνουν στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής ασχολίες που από τη φύση τους είναι υπόθεση των νέων ανθρώπων. Αντίστροφα ορισμένες αρνητικές καταστάσεις όπως λόγου χάρη η αρρώστια και ο θάνατος παραγκωνίζονται. Όταν μάλιστα συμβαίνουν κανείς τα αντιπαρέρχεται με διακριτικότητα ή σιωπή. Αυτή η στάση ζωής συνιστά πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και είναι το αποτέλεσμα της κοινωνίας ευημερίας που οικοδομήθηκε στη δύση τα τελευταία πενήντα χρόνια. Με καθαρά ανθρωπιστικούς όρους συνιστά σημαντική και αξιόλογη εξέλιξη. Με όρους κοινωνίας μιλάμε για την κοινωνική ισοπέδωση των ηλικιών, για μια εξέγερση του ανθρώπου ενάντια στους βιολογικούς παράγοντες.

Από την άλλη πλευρά όμως, με καθαρά οικονομικούς, ηθικούς, πολιτικούς ακόμα και περιβαλλοντικούς όρους, λαμβάνοντας υπόψη και την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος, η ανωτέρω εξέλιξη πρέπει να μας προβληματίσει. Ποιος θα πληρώσει το ηθικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος του 50+ lifestyle και της νέας εφηβείας των γονιών μας; Σ' αυτό ακριβώς το σημείο χρειάζεται ως κοινωνία να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή. Διαφορετικά βάζουμε τα θεμέλια για μια σκληρή σύγκρουση μεταξύ των γενεών.

Για του λόγου το αληθές μπορείτε να διαβάσετε τα προηγούμενα posts. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

4 comments:

  1. σας τα είπα για την Ταϊλάνδη σε προηγούμενο σχόλιο

    ReplyDelete
  2. Συντρόφια της G700,σας παρακαλώ μην αλλάζετε συχνά posts.Μια φορά τη βδομάδα αρκεί.Αλλοιώς δεν μπορούμε να το παρακολουθούμε και να το σχολιάζουμε.Κάθε post πρέπει να αποτελεί και ένα topic για προβληματισμό,σχολιασμό και "διαβούλευση".Χρειαζόμαστε μια κάποια άνεση χρόνου.

    ReplyDelete
  3. "Everything goes"! Τα πάντα επιτρέπονται.Η απόλυτη σχετικότητα των αξιών κυριαρχεί.Δεν υπάρχει, γενικά αποδεκτός, ηθικός και ανήθικος τρόπος ζωής. Ολες οι ζωές είναι ισότιμες.Δεν υπάρχουν ηθικά κολάσιμες συμπεριφορές.Υπάρχει όχι μόνο ανοχή αλλά και ενθάρυνση και ηρωοποίηση της διαφορετικότητας.Δεν υπάρχουν αμαρτίες.Υπάρχουν μόνο υπεύθυνες συμπεριφορές που διέπονται από τη προσωπική ηθική και αισθητική του καθενος.Οι μόνες συμπεριφορές που τιμωρουνται ειναι οι νομικά παραβατικές.Στη μεταμοντέρνα "ΔΥΣΗ" το πολιτισμικό εποικοδόμημα του οικονομικού φιλελευθερισμού είναι ο φιλελεύθερος πολιτισμικός πλουραρισμός.Ο ενας φιλελευθερισμός παράγει και ο άλλος φιλελευθερισμός καταναλώνει.Ο ένας δεν μπορεί να ζήσει χωρις τον άλλο.Και δεδομένου οτι η σύγχρονη ψυχαγωγική βιομηχανία στηρίζεται στη κατανάλωση βιωμάτων και εμπειριών, οι ενηλικες, ως πλούσιοι καταναλωτές,πρωταγωνιστούν στη κατανάλωση εμπειριών "νεότητας".

    ReplyDelete
  4. @ φίλος

    μην ανησυχείς, εμείς παρακολουθούμε το διάλογο σε όλα τα posts ακόμα κι αν κάποιος σχολιάσει κάτι που αναρτήσαμε πριν από ένα μήνα.

    Με την άνεσή του ο καθένας.

    @ parmenidis

    σωστά δεν πρέπει όμως να φάσουμε στο σημείο οι γέροι να ξοδεύουν τον συλλογικό πλούτο για να αισθάνονται νέοι και οι νέοι να γερνάνε πριν την ώρα τους. 34,4% η μέση επιβάρυνση του εισοδήματος από εισοφρές πάει πολύ. 28% στην ΕΕ και 26% στις χώρες του ΟΟΣΑ.

    ReplyDelete