Monday, April 23, 2012

Εκλογές 2012. Διακήρυξη θέσεων G700

Συμμετέχουμε
Φέρνουμε στο προσκήνιο τις προτεραιότητες της γενιάς μας
Ισχυροποιούμε το μεταρρυθμιστικό μέτωπο

 

Στις 6 Μαΐου 2012 έχουμε εκλογές. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση την οποία έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να σχολιάσουμε στα πέντε έτη δημόσιας παρέμβασης της κίνησής μας. Αν και κάθε αναμέτρηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα δικά της προτάγματα και διακυβεύματα, υπάρχουν κάποιες σταθερές που προσδιορίζουν κάθε φορά τη στάση μας απέναντι σε κόμματα, πολιτικούς και πολίτες. Όπως τότε, έτσι και σήμερα:

1)    Συμμετέχουμε, δεν απέχουμε

Η αποχή δεν οδηγεί πουθενά. Είναι μια «μαλακία». Το είπαμε χονδροειδώς και έξω απ’ τα δόντια, αμέσως μετά την εκτεταμένη αποχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2010, έχοντας κατά νου ανάμεσα σε άλλα, και το σοκ των «ευρωεκλογών του φραπουτσίνο» το 2009, όπου επινοήθηκε ο όρος «συνειδητή αποχή».

Η γενιά μας είναι πρωταθλήτρια της αποχής. Αυτή η μεγάλη μάζα των πολιτικά αδιάφορων νέων (ως επί τω πλείστων αλλά όχι μόνο) που δηλώνουν «κατά συνείδηση απέχοντες» συμμετέχει κατά κύριο λόγο σε παράδοξες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας και σε μια γενικότερη γκρίνια. Η στάση αυτή, όχι μόνο δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά βοηθάει να διαιωνίζεται αυτό ακριβώς το σύστημα των πολιτικάντηδων που έφερε τη χώρα στο σημερινό σημείο.

Εμείς προτείνουμε στους νέους, που σήμερα είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι, να σηκωθούν την Κυριακή των εκλογών και να πάνε να ψηφίσουν. Να επιτρέψουν σε νέες δυνάμεις να αναδειχτούν, να δώσουν στη γενιά μας μια εκλογική πολιτική αποτύπωση, να ξεκινήσουν προκαλώντας αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής και να δηλώσουν τη θέση τους για τις κεντρικές πολιτικές τους επιλογές. Να πάψουν να ψάχνουν τον πολιτικό Μεσσία που αναζητούσαν οι μπαμπάδες μας στο πρόσωπο του Αντρέα ή του Καραμανλή. Αρκεί να ψηφίσουν ανάμεσα στις υπάρχουσες επιλογές αυτή που τους ταιριάζει. Έστω περισσότερο. Έστω συγκριτικά. Έστω ακόμα και με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».

Γιατί καλώς ή κακώς όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε, καλούμαστε να επιλέξουμε τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή καθώς και όσους θα σχηματίσουν Κυβέρνηση. Καλούμαστε δηλαδή, έστω και με αυτό τον απομακρυσμένο τρόπο, να συμμετάσχουμε στη διακυβέρνηση της ίδιας μας της ζωής και της ίδιας μας της κοινωνίας. Και όταν καλούμαστε να επιλέξουμε τι εκπροσώπους και τι κυβέρνηση θα έχουμε, όπως και σε κάθε άλλη επιλογή στη ζωή μας, θα πρέπει να είμαστε  πρακτικοί. Και όπως συνήθως συμβαίνει και με κάθε άλλο θέμα, συχνά η επιλογή δεν βρίσκεται μεταξύ ιδανικού και μη ιδανικού. Αλλά μεταξύ καλού, καλύτερου, κακού ή χειρότερου.

Αλλά όπως και να έχει η επιλογή πρέπει να γίνει. Και αν δεν γίνει από εμάς θα γίνει σίγουρα από κάποιους άλλους. Όταν λοιπόν απέχουμε, όσο και να νομίζουμε ότι «περνάμε κάποια άποψη» ή δίνουμε κάποιο μήνυμα, δεν καταφέρνουμε τίποτε άλλο από το να παραχωρήσουμε το δικό μας δικαίωμα συμμετοχής και επιλογής στους άλλους. Στους άλλους που ακουσίως τελικά εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στην κρίση τους. Κι αν ακόμα διαφωνούμε τόσο ριζικά με το πολιτικό σύστημα ώστε να το αποδοκιμάζουμε σε κάθε έκφανσή του, καλό είναι να θυμόμαστε πως κανένα πολιτικό σύστημα δεν έπεσε ποτέ επειδή… φοβήθηκε αυτούς που κάθονταν και το αποδοκίμαζαν από τον καναπέ τους. Η αποχή μας δεν τρομάζει κανένα. Κυβερνήσεις εξάλλου ανέκαθεν εκλέγονταν και εκλέγονται ακόμα και με συντριπτική αποχή. Αυτό είναι εμφανές από την εμπειρία από άλλες χώρες και από την ίδια την ιστορία. 

2)    Φέρνουμε στο προσκήνιο τις προτεραιότητες της γενιάς μας

Πάγια και διαχρονική άποψή μας είναι ότι οι νέοι, οι οποίοι, ήδη, την προ κρίσης εποχή πλήττονταν από χρόνια ανεργία, υποαπασχόληση, χαμηλές αμοιβές, έλλειμμα προοπτικής, και οι οποίοι τώρα πια λόγω της κρίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της μαζικής κοινωνικής καθόδου καθώς και της αναγκαστικής μετανάστευσης στο εξωτερικό, πρέπει να επιχειρήσουν να αλλάξουν τη φορά των πραγμάτων, φέρνοντας στο προσκήνιο την πιο σημαντική δική τους πολιτική προτεραιότητα: την απαλλαγή του δημόσιου βίου από τις παθογένειες των πολιτικών, οικονομικών και διοικητικών-θεσμικών πρακτικών και αντιλήψεων, που γιγαντώθηκαν στη χώρα μας την μεταπολιτευτική περίοδο της επίπλαστης ευημερίας, και οδήγησαν στη σημερινή ζοφερή κατάσταση. Αντιλήψεις και πρακτικές που έχουν έναν κοινό οριζόντιο παρονομαστή και διατρέχουν οριζόντια το πολιτικό φάσμα: πολιτικαντισμός, πολιτική πατρωνία, νεποτισμός, πελατειακές πρακτικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις, κρατισμός, αγοροκρατία, τοπικισμός, συντεχνιασμός, όλα κατάφεραν να κυριαρχήσουν υπό το μανδύα της επίκλησης άλλοτε της κοινωνικής ευαισθησίας, άλλοτε της επιχειρηματικότητας, ώστε από πίσω να κρύβουν τον πραγματικό τους σκοπό. Να μην αλλάξει τίποτα στο Καθεστώς της Μεταπολίτευσης.

Σε ό,τι μας αφορά, αυτή την απαλλαγή από το παρελθόν και τις κυρίαρχες πρακτικές την κωδικοποιήσαμε για πρώτη φορά στις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2007 ως Λευτεριά από τη Μεταπολίτευση. Έκτοτε υφάναμε το δημόσιο λόγο μας γύρω από το συγκεκριμένο αίτημα, προσθέτοντας σ’ αυτό κι ένα γενεακό πρόσημο: το αίτημα για γενεακή δικαιοσύνη. Μάλιστα, την επαύριο των Δεκεμβριανών του 2008, προβλέψαμε ότι εξαιτίας της κωλυσιεργίας του πολιτικού συστήματος καθώς και λόγω της σκληρωτικής συσσώρευσης εγωιστικών συμφερόντων στις δομές της οικονομίας, το κλείσιμο του μεταπολιτευτικού κύκλου (γνωστού κατ’ άλλους και ως 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας) θα γινόταν βίαια, μέσα από μια βαθιά οικονομική καταστροφή, με τη χώρα να προσφεύγει τελικά στην ξένη βοήθεια και την κοινωνία να βράζει με αντι-ευρωπαϊκό μένος.

Η Λευτεριά απ’ τη Μεταπολίτευση, έννοια που με διάφορες παραλλαγές έγινε μόδα απ’ άκρο σ’ άκρο του πολιτικού φάσματος κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (σήμερα ακόμα και η ΝΔ έπειτα από μια απόλυτα καταστροφική διετία την περίοδο 2007-2009 έχει το θράσος να μιλάει για νέα Μεταπολίτευση), υπήρξε για εμάς αίτημα διαχρονικό. Το εννοούμε, όμως, ως το ακριβώς αντίθετο από ό, τι είχαν και έχουν ακόμα στο μυαλό τους οι πολιτικάντηδες-πολιτικοί μας, όταν με στόμφο αρθρώνουν το σύνθημα καραμέλα για μια νέα Μεταπολίτευση.

Η Λευτεριά απ’ τη Μεταπολίτευση δεν θα έρθει με μια απλή «ανανεωτική» συνθηματολογία, με τα ίδια φθαρμένα υλικά, εύκολα και εν μια νυκτί. Με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες πρακτικές και αντιλήψεις που μας έφεραν ως εδώ. Αντίθετα, απαιτεί καταρχάς μια πολιτισμική επανάσταση που πρέπει να γίνει στη χώρα. Η επανάσταση αυτή προϋποθέτει ότι:
-    αποτρέπουμε τη βαλκανο-ανατολίτικη κοτζαμπάσικη νοοτροπία από το να συνεχίσει να δίνει τον παλμό στις πολιτικές πράξεις,
-    αποκτούμε επιτέλους σεβασμό και μαθαίνουμε και στα δικά μας τα παιδιά το σεβασμό απέναντι στους νόμους, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου
-    ξεπερνάμε τα ιδεολογήματά των γονιών μας και της γενιάς του Πολυτεχνείου που στοιχειώνουν τη σκέψη μας,
-    υπερβαίνουμε τα κωλύματα που κουβαλάνε από το ’60 και το ’70, όταν ήταν επαναστάτες φοιτητές, την αισθητική τους, την μουσική τους, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τους θεσμούς και το περιβάλλον, το αριστερό τους δήθεν, τον έμφυτο μικρο-αστικό συντηρητισμό τους και τον φολκλόρ εθνικισμό τους.

Η Λευτεριά απ’ τη Μεταπολίτευση, όπως είχαμε επισημάνει το Δεκέμβριο του 2008, προϋποθέτει ολική ρήξη με το σύστημα βαλκανική Ελλάδα. Ρήξη με το status quo: την πραγματικότητα του πελατειακού κράτους και του κρατισμού, της οικογενειοκρατίας, του παρεοκρατικού καπιταλισμού και της αγοροκρατίας, του συντεχνιασμού, του τοπικισμού, του οικολογικού ελλείμματος, της υπερχρέωσης, του υπερκαταναλωτισμού, της εύκολης ανάπτυξης, της εσωστρέφειας.

Η Λευτεριά απ’ τη Μεταπολίτευση συνεπάγεται το άνοιγμα ενός νέου ιστορικού κύκλου μέσα από τον ριζικό μετασχηματισμό της οικονομίας, της πολιτείας και της κοινωνίας. Προϋποθέτει ότι επικεντρώνουμε στην επίλυση του γενεακού ζητήματος και διασφαλίζουμε τη διαγενεακή δικαιοσύνη μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη.

3)    Στηρίζουμε πολιτικές, όχι κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.
 
Σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών αυτός ο μετασχηματισμός της Ελλάδας προϋποθέτει:

-    Την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με ορθολογικό περιορισμό του κράτους, γεγονός που όπως έχουμε επιχειρηματολογήσει στο παρελθόν σημαίνει κλείσιμο οργανισμών και άχρηστων υπηρεσιών και απολύσεις με αποζημίωση των απολυθέντων.
-    Επιτάχυνση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και δημιουργία ενός επιτελικού κράτους με ενσωμάτωση βασικών αρχών του νέου δημόσιου μάνατζμεντ και επένδυση στο στελεχιακό δυναμικό.
-    Την αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα, τις επενδύσεις σε τομείς εντάσεως τεχνολογίας, την εξωστρεφή ανάπτυξη και την παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών
-    Μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Ήδη στο ασφαλιστικό έχουν γίνει σημαντικά βήματα (νέο σύστημα συντάξεων, ενιαιοποίηση του κλάδου υγείας), απαιτείται όμως δημιουργία ενός κράτους που μπορεί να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των νέων κοινωνικών κινδύνων.
-    Νέο Εκπαιδευτικό Σύστημα όπου πέρα από ένα Σχολείο στα πρότυπα του IB και ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονων ευρωπαϊκών θεσμών που δεν λειτουργεί ως κρατικό παράρτημα, δίνεται έμφαση στην προσχολική αγωγή ως εργαλείου μείωσης των ανισοτήτων αλλά και την τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων.
-    Ενίσχυση της Δημοκρατίας με αλλαγή καταρχάς του παρόντος εκλογικού νόμου για μετατροπή του συστήματος σε μικτό (λίστα και σταυρό), ενίσχυση της αναλογικότητας, προώθηση της λογικής των προγραμματικών συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων, αποκοπή των δεσμών κράτους-κόμματος, ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.
-    Αντιμετώπιση της ανομίας και της ατιμωρησίας μέσα από μια πολιτική μηδενικής ανοχής και όχι με την λογική της ελαστικής εφαρμογής των νόμων στην οποία επιδίδεται συστηματικά το ενοχικό πολιτικό σύστημα και οι βασικοί εκπρόσωποί του.

Για όλα αυτά ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε προτάσεις από το ξεκίνημα της λειτουργίας του blog, εννιά μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του 2007. Τις προτάσεις αυτές, τις εξελίξαμε και τις επικαιροποιήσαμε μέσα στο χρόνο έτσι ώστε να λαμβάνουν κάθε φορά υπόψη τα νέα δεδομένα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τις βρει συγκεντρωμένες στη σελίδα Agenda G700.

4)    Ισχυροποιούμε τις αυθεντικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις

Σήμερα, με τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης και το πολιτικό σύστημα των ψοφοδεών πολιτικάντηδων-πολιτικών βαθιά ενοχικό και απονομιμοποιημένο, πρέπει, όσοι πιστεύουμε στη φυγή προς τα εμπρός, και όχι στην επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, να ισχυροποιήσουμε με τις επιλογές μας το αυθεντικό μεταρρυθμιστικό μέτωπο.

Βρισκόμαστε στο Interregnum. Στο μεσοδιάστημα του τέλους μιας εποχής και της απαρχής μιας νέας. Το νέο, όμως, δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Η χώρα διαθέτει πλήθος ανθρώπων και ιδίως νέων, που αποδεικνύουν ότι μπορούν ακόμα και μέσα στην κρίση να καινοτομούν, να δημιουργούν, να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι. Μόνο που όλοι αυτοί δεν βρίσκουν πολιτική έκφραση. Οι ηγέτες των κομμάτων, από την Παπαρήγα στα άκρα Αριστερά μέχρι τον Καμμένο στην άκρα Δεξιά είναι οι ίδιοι old-school πολιτικοί που πρωταγωνίστησαν στο Μεταπολιτευτικό δράμα χωρίς αίσιο τέλος. Σήμερα ζητάνε ξανά την ψήφο μας. Την ψήφο της δημιουργικής Ελλάδας που "το παλεύει". Στο σύνολό τους, όμως, πρόκειται για ηγέτες ενός παγιωμένου πολιτικού κατεστημένου που δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο.   

Όπως διέξοδο δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε τα άκρα, η ψήφος στα οποία εξαργυρώνει την ανάγκη για παροδική εκτόνωση με μακροπρόθεσμες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες, όπως εξάλλου παγίως και διαχρονικά έχει αποδείξει η ιστορία.

Και αν το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί με τις ηγεσίες των κομμάτων να κινούνται σε κάτω του μετρίου επίπεδα και τα άκρα να αποτελούν μια επικίνδυνη εναλλακτική, υπάρχουν πρόσωπα, από τον ευρύτερο προοδευτικό-μεταρρυθμιστικό χώρο, της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων, του κέντρου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς της ΔΗΣΥ και της ΔΡΑΣΗΣ που μπορούν να αποτελέσουν φωνές αυθεντικής μεταρρύθμισης στη νέα βουλή που θα δημιουργηθεί.

Το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Στη Βουλή παίχτηκαν οι πιο τραγικές σκηνές του δράματος των τελευταίων δύο ετών. Αυτά τα 2 χρόνια, ανακαλύψαμε ποιοι είναι πολιτικάντηδες, ψοφοδεείς, υποκριτές, επικίνδυνοι, εγκάθετοι, εκτός τόπου και χρόνου, παλαιοκομματικοί, απροετοίμαστοι. Η Βουλή που θα προκύψει, μιας κι η παρούσα είναι πολιτικά ανάπηρη, θα έχει τη λαϊκή εντολή για να πάει τη χώρα παραπέρα.

Και ο αντίκτυπος αυτών των εκλογών εκτείνεται πολύ πιο πέρα από το σήμερα και το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Σίγουρα η χώρα και οι πολίτες της έχουν αρκετά δεινά που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν στο επόμενο διάστημα. Και σίγουρα οποιοδήποτε κόμμα και να εκλεγεί σε αυτές τις εκλογές δεν θα έχει τη δυνατότητα να μας γλιτώσει από αυτό το πικρό ποτήρι. Και αν κάποιος ανέξοδα το υπόσχεται αυτό, τότε σίγουρα υποτιμά τη λογική μας και ποντάρει στην άγνοιά μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν διακύβευμα. Αντίθετα, σημαίνει ότι το διακύβευμα τους είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμο. Σε αυτές τις εκλογές δεν θα ψηφίσουμε απλά την αυριανή κυβέρνηση. Σε αυτές τις εκλογές θα επιλέξουμε με τι υλικά θα δομήσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας, όταν θα έχει τελειώσει η κρίση. Σε αυτές τις εκλογές θα κληθούμε να δείξουμε τι διδάγματα λάβαμε από τα πρόσφατα δεινά μας και τι λύσεις προκρίνουμε για τη Νέα Ελλάδα που θα γεννηθεί μέσα από τις στάχτες του Μεταπολιτευτικού Μοντέλου. Σε αυτές τις εκλογές θα κρίνουμε όχι σε τι Χώρα θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια, αλλά σε τι Χώρα θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Και όχι το αν θα λήξει ή όχι αύριο η κρίση. Αλλά το πώς δεν θα επαναληφθεί.


 

91 comments:

  1. Στις συνολικές κρίσεις συμφωνώ. Ωστόσο, η εμμονή στις μεταρρυθμίσεις θα με βρει αντίθετο. Θα με βρει αντίθετο, επειδή όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα (εκτός από ένα λαίκό αλατοπίπερο) ήταν βαθιά συντηρητικές και εξαθλιώνουν περισσότερο τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Το είδαμε στην Υγεία (πλην συνταγογράφησης) το είδαμε και στην παιδεία (κλείσιμο σχολείων και αξιολόγηση από εξωτερικούς παράγοντες κι όχι από πολίτες). Το είδαμε και στις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα κάναμε τον εξής διαχωρισμό. Η εμμονή στην οριζόντια λιτότητα είναι κοινωνικά άδικη και εξαθλιώνει τις ευαίσθητες ομάδες. Η εμμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές, όταν σχεδιάζονται, υλοποιούνται, εποπτεύονται και αξιολογούνται σωστά, είναι κοινωνικά δίκαιη και αναδιανέμει ευκαιρίες από τους διαχρονικά ευνοημένους στους διαχρονικά αγνοημένους.

      Delete
    2. Ναι, αλλά αυτό προϋποθέτει -δεν είμαι εναντίον επί της αρχής- ότι μία μεταρρύθμιση θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί με δημοκρατικές διαδικασίες με τη βάση. Στο κάτω κάτω μπορούν να γίνουν και δημοψηφίσματα, αλλά σίγουρα όχι να επιβάλλονται όταν μάλιστα δεν έχουν τεθεί σε προεκλογικό πρόγραμμα.

      Delete
    3. Σωστό. Απλά η πιεστική κρίση σε συνδυασμό με το έλλειμμα μεταρρυθμιστικής τεχνολογίας και την άρνηση των πολιτικάντηδων να κουνήσουν οτιδήποτε τους προκαλεί πρόβλημα στην πελατεία οδηγεί σε τσαπατσοδουλειές που ονομάζονται μεταρρυθμίσεις και ξεφτιλίζουν την ίδια την έννοια της μεταρρύθμισης.

      Delete
    4. Μόνο ηλίθιος θα διαφωνούσε σε αυτό που γράφεις. Αλλά εδώ πρέπει να πιέσουμε για μεταρρυθμίσεις και αναδιοργάνωση του κράτους (κλπ ζητήματα) αλλά με δημοκρατικές γρήγορες διαδικασίες. Ίσως και με ένα πολυδημοψήφισμα. Δηλαδή δε θα ασκείται μόνο πίεση από ένα μέρος εργαζομένων που θίγονται, αλλά για το δικό του ρόλο θα αποφασίζει κι ο υπόλοιπος λαός. Και τότε να δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος και για τους φίλους και για τους εχθρούς των μεταρρυθμίσεων. Ο διάλογος θα γίνεται επί συγκεκριμένου. Και υποχρεωτικά όλες οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν και φιλολαϊκά στοιχεία και δε θα είναι μόνο νεοφιλελεύθερες εκφράσεις που φτωχαίνουν ή διαλύουν τον τόπο.

      Delete
    5. Δεν χρειάζονται δημοψηφίσματα επί δημοψηφισμάτων. Γνωρίζεται πόσο κοστίζουν όλα αυτά; Τα κόμματα που έχουν εκδώσει πρόγραμμα θα κριθούν επί του προγράμματός τους και κατόπιν εκλογών θα κριθούν κατά πόσο το ακολουθούν.

      Delete
  2. Πρέπει να το πούμε με σαφήνεια ότι στο φάσμα των επιλογών μας δεν μπορεί να υπάρχουν τα κόμματα(ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΧΑ)που πιστεύουν στην ιδεολογία και τη πρακτική της βίας.Και ότι ο φασισμός είτε είναι κόκκινος είτε μαύρος είναι ίδιος και απαράλλαχτος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτή η λογική συμψηφισμού των πάντων είναι τουλάχιστον αστεία. Πώς ορίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ βιαιοπραγούν είναι ακατανόητο και μόνο η μιντιακή προπαγάνδα και των μεγάλων κομμάτων μπορεί να το εξηγήσει... Γιατί αν οι τελευταίοι βιαιοπραγούν εναντίον πολιτών και μεταναστών στα καλά καθούμενα, οι πρώτοι πώς το κάνουν δεν ξέρω. Αλλά τέτοιες θέσεις θέριεψαν τη ΧΑ και ακόμα είστε αμετανόητοι.

      Delete
    2. Θα συμφωνήσω προσωπικά με Παρμενίδη και ας στεναχωρήσω πολλούς σχολιαστές.

      Το ΚΚΕ, αν και πυλώνας του συστήματος, κήρυξε πόλεμο ενάντια στα κόμματα του μνημονίου και είναι αυτό που με το ΠΑΜΕ και τα ΚΝΑΤ κρατάει με τη βία και το έτσι θέλω κάθε λίγο τα λιμάνια κλειστά προστατεύοντας μια εργατική αριστοκρατία στο όνομα του σοσιαλισμού. Τα κόλπα τους είναι γνωστά στο λιμάνι. Γνωστή είναι και η ζημιά των ανθρώπων του τουρισμού απ' την επαναστατική γυμναστική.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την παλαβή αριστερά και είναι ο κατεξοχήν χώρος ηθικής και πολιτικής κάλυψης της ανομίας και όλων των διάφορων "κινημάτων" τύπου δεν πληρώνω μέχρι το κίνημα μαζεύομαι έξω από την τοπική του ΠΑΣΟΚ και πετάω πέτρες έξω από τις εσωκομματικές συγκεντρώσεις.

      Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ακραίας συμπεριφοράς κόμματα που δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούν μεταξύ τους, ακόμα και αν συμφωνούν, άσε που ποτέ δεν πρόκειται να στηρίξουν Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

      Αντίθετα στη Γαλλία με την ισχυρή κομμουνιστική παράδοση ο Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου οδηγεί τους ψηφοφόρους του προς τον Ολάντ σε ένα μέτωπο αντι-Μερκοζύ. Στην Ελλάδα αυτόν τον ρόλο της εναλλακτικής αλλά λογικής Αριστεράς τον παίζει πλέον μόνο η Δημοκρατική Αριστερά.

      Η Χρυσή Αυγή είναι φασίστες του κερατά, περήφανοι ναζί με αναφορές στον Χίτλερ, ροπαλοφόροι σκίνχεντς, φίδια που επωάστηκαν χάρη στα προβλήματα παρακμής του κέντρου της Αθήνας και των πέριξ προαστίων. Οι χρυσαυγίτες έρχονται να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη αριστερή ιδεολογική κυριαρχία στο μεταπολιτευτικό σκηνικό με τρόπο βίαιο, στήνοντας δίκτυα προστασίας των φοβισμένων στις γειτονιές των πόλεων. Αφού η Δεξιά από τον Μητσοτάκη '93 και κατά δώθε ντύθηκε Αριστερά και τα διάφορα άκρα της ΠΟΛΑΝ, ΛΑΟΣ και τώρα ο Καμμένος αποδείχτηκαν και αποδεικνύονται σαλτιμπάγκοι, κωλοτούμπες και πελατειακοί λαϊκιστές ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή σε συνθήκες κρίσης να γίνει το μπαμ.

      Στην επόμενη βουλή σίγουρα θα πέσει ξύλο.

      Delete
    3. Συμφωνώ με Παρμενίδη και Gmosio.

      Delete
    4. @ο δείμος του πολίτη:

      Άστο, δεν βγάζεις άκρη. Εδώ και μετεωρίτης να πέσει, πάλι θα φταίνε όλα τα κόμματα εκτός αυτών της συγκυβέρνησης.

      Delete
  3. Η διαφορά των τριών βρίσκεται απλά στο ότι τα δύο πρώτα έχουν κατακτήσει το αναφαίρετο "δικαίωμα" να βιαιοπραγούν εδώ και χρόνια και εμείς να τους χειροκροτούμε.Η "λευτεριά απο τη ματαπολίτευση" δεν θα επιτευχθεί αν εξαιρέσουμε απο τις ευθύνες αυτά τα δύο κόμματα και ιδαίτερα το ΚΚΕ που ήταν αντεπιστέλλον μέλος του τρικομματισμού που κυριάρχησε τα τελευταία 40 περίπου χρόνια.

    ReplyDelete
  4. Το σύστημα λοιπόν,όπως γράφει και ο Μουζέλης,δεν ήταν κομματικό αλλά κομματοκρατικό και μάλιστα τρικομματοκρατικό.
    Αρα αυτές οι εκλογές μπορούν με τα σκανδιναβικού τύπου αποτελεσματα να μας οδηγήσουν σε μια πολιτειακή μεταβολή όπου θα κυβερνούν τα κόμματα κοινοβουλευτικά και όχι κομματοκρατικά.
    Αντε να το πείς αυτό τώρα στο ΚΚΕ,το κόμμα που αγωνίζεται να μετατρέψει τον τρικομματισμό σε μονοκομματισμό με τη βία.

    ReplyDelete
  5. Το ΚΚΕ αγωνίζεται με λύσσα να αφανίσει τους άλλους δύο παρτενέρ του για να μείνει μόνος αφέντης.Λογάριαζε όμως χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ καιτη ΧΑ των οποίων ήταν εκτροφείο.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικεύεται στους βανδαλισμούς,στους εμπρησμούς,στις πυρπολήσεις, και σε άλλες πιό αποτελεσματικές μορφές βίας.Γιαυτό και πολύ γρήγορα ανέβηκε στη κορυφή των τριών.
    Η ΧΑ πρός το παρόν περιορίζεται στα κλόμπς αν και προπονείται εντατικά στη μιλιταριστική τέχνη.
    Το ΚΚΕ χρησιμοποεί ως "επαναστατικό υποκείμενο" το λαό,ο ΣΥΡΙΖΑ τον όχλο και η ΧΑ το Εθνος.Αλλά πάντα με εργαλεία δοξασμένα απο τη βία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δηλαδή, ρε Παρμενίδη, από πού εξάγεις αυτά τα συμπεράσματα; Ποτε ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη βία; Αν θυμάσαι καλά δεν υποστήριξε τη βία, αλλά τα αίτια που την τροφοδότησαν (Δεκέμβρης 2008) κι όχι τους αναρχικούς, αλλά τη νεολαία. Το δε ΚΚΕ χρησιμοποιεί τα ΚΝΑΤ ως περιφρούρηση.

      Η δε μαρξιστική θεωρία (επαναστατικό υποκείμενο είναι μόνο το προλεταριάτο κατά το ΜΑΡΞ, όχι ο λαός) ακόμα στην Ελλάδα δεν έγινε πράξη για να κατηγορηθεί κάποιος ως βίαιος (φευ).

      Delete
  6. Ma etsi einai oi PASOKOI. Otan pleon de mporoun na peisoun kanenan giati prepei na tous psifisoume, prospathoun na peisoun giati den prepei na psifisoume otidipote allo.

    ReplyDelete
  7. @ο δειμος του πολίτη

    "Η δε μαρξιστική θεωρία (επαναστατικό υποκείμενο είναι μόνο το προλεταριάτο κατά το ΜΑΡΞ, όχι ο λαός)"

    Εχεις δίκιο αν το δούμε κατά γράμμα.Αλλά η ουσία δεν αλλάζει.Ετσι και αλλοιώς και τα δύο είναι περίπου μεταφυσικές έννοιες.Είναι διανοητικά κατασκευάσματα για να στηρίζουν μύθους που τους έχουμε ανάγκη μεν αλλά απο τους οποίους πρέπει να απαλλαγούμε δε.Και αυτο ακριβώς κάνει μια ελευθεριακή θεωρία που στηρίζεται στην αδογμάτιστη ελεύθερη κρίση.Μια θεωρία που νομίζω ότι εμπνέει και καθοδηγεί την "g700".Ετσιτο καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστο ερμηνεύοντας όλα όσα γράφουν με το άρθρο τους σήμερα.ΚΑι με τα οποία συμφωνώ απόλυτα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παρμενίδη κάτω από κάθε σχόλιο έχει το κουμπί reply. Εκεί απαντάς σ΄αυτόν που θέλεις χωρίς να χρησιμοποιείς πια το @. Γι'΄αυτό αλλάξαμε το φορμάτ των σχολίων.

      Delete
  8. @ aoua; re: Τζημερος

    Ο Τζήμερος έχει καλές θέσεις. Και, από τις θέσεις που έχει εκφράσει, καμία σχέση δεν έχει με Καμμένους και τα ρέστα. (Αυτές τις ανοησίες τις πετάει ο Jaga αθώα-αθώα για να μειώσει ή να αλλοιώσει με παιδαριώδεις μεθόδους). Αλλά ο Τζήμερος λέει κάτι άτοπα όπως "πολιτική, όχι πολιτικοί", ότι αυτός δεν είναι πολιτικός αλλά κάνει πολιτική κλπ. Αν αυτά δεν είναι παπαρδέλες, δεν ξέρω τι είναι.

    Και επιπλέον αποκλείει και συνεργασίες με "επαγγελματίες πολιτικούς". Λες και Δραση και Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι στην πολιτική για τις καρέκλες και την πολιτική καριέρα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιες συμπεριφορές κρατάνε σωστές θέσεις στο περιθώριο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι βέβαια. Και ο Μάνος και η Μπακογιάννη έχουν φτύσει αίμα στο μεροκάματο.

      Ούτε υπουργοί έχουν κάνει, ούτε έχουν ευθύνηυ για το ότι επειδή είναι ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ δεν ξέρουν να τακτοποιήσουν ούτε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

      Delete
    2. Το να διαβάζει κανείς την επιχειρηματολογία σου είναι σα να ακούει τον Τσίπρα να μιλάει Αγγλικά.

      Delete
    3. Με τη χαριτωμενιά πάντως δεν εξήγησες αν είναι λάθος αυτό που είπα, ότι δηλαδή και οι δύο είναι ανεπάγγελτοι (όχι ότι περίμενα απάντηση).

      Delete
    4. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=455049

      Delete
  9. @aoua

    Και κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε.Τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι ούτε "ιερές αγελάδες",ούτε "ασυλοποιημένες και ιδρυματισμένες κορασίδες" που πρέπει να βρίσκονται μονίμως στο απυρόβλητο.
    Η άποψη ότι μπορείς να βρίζεις όσο θέλεις το ΠΑΣΟΚ αλλά άμα πείς κουβέντα για τα σταλινικά κόμματα "θα σου κόψει ο Θεός τη γλώσσα",δηλαδή θα σε απειλήσουν,θα σε συκοφαντήσουν θα σε λοιδωρήσουν,θα σε προπηλακίσουν ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ.

    ReplyDelete
  10. @ g700

    εμένα αυτό το φορματ με δυσκολεύει γιατί κάθε φορά πρέπει να πάω πάνω-κατω για να βλεπω ποιος έχει προσθέσει που και τι. Ενώ αν τα προσθέτουμε στο τέλος τα βλέπω κατευθίαν. Και αν μου προκαλούν το ενδιαφέρον, τότε πάω να ψαξω σε τι αναφέρονται, αν δεν είναι προφανές.

    Με άλλα λόγια είμαι πιο πρόθυμος για ψάξιμο αφού μου προξενίσει κάτι το ενδιαφέρον, όχι πριν...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Δεκτό, όπως σε βολεύει. Απλά δεν είναι χρηστικό για τον εξωτερικό αναγνώστη. Με το reply απαντάς σε κάποιον σ' αυτό που λέει αμέσως και δημιουργείται μια φυσική συνέχεια συζήτησης πάνω σ' ένα σχόλιο που κάποιος τρίτος μπορεί να παρακολουθήσει. Έτσι δημιουργούνται επίσης και υποομάδες συζήτησης. πχ παραπάνω σου απάντησε ο aoua στην κουβέντα που πιάσατε για τζήμερο. Αν δεν του απαντήσεις από κάτω και απαντήσεις μετά από δυο ώρες στο τέλος όλων των σχολίων και αφού έχουν παρεμβληθεί σχόλια άλλων τότε ο τρίτος που διαβάζει χάνεται.

      Delete
    2. ΠΟΥ βρε παιδιά μου απάντησε ο aoua?

      α, και γιατί βγάζει την ώρα των σχολίων ό,τι να'ναι; Ούτε αυτό βοηθάει..

      Τελοσπάντων, αυτά είναι δικές σας αποφάσεις.

      Delete
    3. Είχε απαντήσει κάτω από το δικό σου @aoua τζήμερος. Εξαφανίστηκε για κάποιο λόγο εκτός αν βλέπουμε οράματα. Να πάμε στο γιατρό. Περίεργο.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  11. Αν είχα τρείς ψήφους θα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ,ΔΡΑΣΗ και θα τους "έδινα" την εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση απο κοινού.Σαυτά τα τρία κόμματα υπάρχουν εξαιρετικοί υποψήφιοι, κάποιοι απο τους οποίους είναι από τους πιό σημαντικούς Ελληνες.
    Αλλά και οι υποστηρικτές τους είναι πολύ αξιόλογοι.Ελπίζω η ΔΡΑΣΗ να μπεί στη Βουλή.θα βρω το τρόπο να βοηθήσω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Κουβέλης επιτέλους αρχηγός κόμματος!Και ρυθμιστικός παράγοντας μετεκλογικά!Αχ,Παρμενίδη,τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι!

      Delete
  12. Telospanton Ventriloquist, elega oti: Politiki, oxi politikoi simainei (antigrafo apo to site tis dimiourgias):

    1) Απαγορεύεται στην προεκλογική περίοδο, σε κόμματα και υποψηφίους να κάνουν αναφορές σε έντυπα, τηλεοπτικά, ή διαδικτυακά μηνύματα σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, εκτός από το δικό τους. Ο προεκλογικός «αγώνας» με πόλεμο λάσπης είναι απαράδεκτος. Εσύ θα μιλάς για τον εαυτό σου και το κόμμα σου: τι έκανε, τι θα κάνει και οι άλλοι θα μιλούν για τα δικά τους. 4 χρόνια είναι αρκετά για τον ελληνικό λαό να σχηματίσει άποψη για την πορεία του καθενός. Το ρεσιτάλ αλληλοκατηγοριών των υποψηφίων λίγο πριν τις εκλογές δεν ταιριάζει σε πολιτισμένη χώρα και δεν συμβάλλει στην εκπαίδευση του εκλογικού σώματος.

    2) Σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση και στη διατήρηση της υγείας του πολιτικού συστήματος έχει η λευκή ψήφος. Προηγουμένως θα πρέπει να καταργηθεί η διά νόμου υποχρέωση του πολίτη να ψηφίζει. Το δικαίωμα του εκλέγειν είναι... δικαίωμα, και ως τέτοιο είναι ασύμβατο με την έννοια του υποχρεωτικού. Η λευκή ψήφος θα θεωρείται ως αρνητική ψήφος για το σύνολο των κομμάτων που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Σήμερα δεν υπάρχει ένας θεσμικός τρόπος για να εκφράσει κάποιος την απαξίωσή του για το σύνολο των προσφερόμενων λύσεων, δηλαδή για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Είναι αυτονόητο ότι αν κάποιος είναι αδιάφορος για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν έχει κανένα λόγο να χάσει την Κυριακή του για να πάει στις κάλπες και να ρίξει λευκό. Τα ποσοστά της λευκής ψήφου, επομένως, ως μήνυμα συνειδητής επιλογής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αντίθετα από ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

    3) Καταργείται άμεσα οποιαδήποτε σύνταξη χορηγείται λόγω θητείας σε αιρετό αξίωμα. Η ρύθμιση περιλαμβάνει συντάξεις Προέδρων Δημοκρατίας Πρωθυπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, Νομαρχών, Συνδικαλιστικών στελεχών. Πολιτικός δεν γίνεται κάποιος για να εξασφαλίσει χρηματικά οφέλη αλλά για να προσφέρει στη χώρα – άλλωστε η ενασχόληση με την πολιτική είναι προαιρετική! Κατά τη διάρκεια της θητείας, ο εκλεγμένος λειτουργός συνεχίζει να είναι ασφαλισμένος στον φορέα που ήταν και πριν να εκλεγεί. Συνταξιοδοτείται από τον φορέα του στα 65 όπως όλοι οι Έλληνες, χωρίς τα χρόνια του αξιώματος να προσθέτουν κάτι.

    4) Καθιερώνεται χρονικός περιορισμός - ανώτατο όριο θητείας 12 ετών. Μετά την συμπλήρωση 12ετούς θητείας κανείς δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ως υποψήφιος σε οποιαδήποτε αιρετή θέση.

 Αν σε 12 χρόνια δεν κατάφερες να προσφέρεις στην πατρίδα σου, πήγαινε στο σπίτι σου. Αν κατάφερες, φρόντισε να βρεις και να αναδείξεις τους νεώτερους. Πολλοί αντιτείνουν ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα είχε στερηθεί μέρους των υπηρεσιών ενός Ελευθερίου Βενιζέλου. Πιθανόν. Όμως ας σκεφτούμε πόσοι άξιοι γεννήθηκαν τον τελευταίο αιώνα και δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την πολιτική διότι οι επαγγελματίες «δεινόσαυροι» δεν άφησαν χώρο.

    5) Καθιερώνεται το ασυμβίβαστο της βουλευτικής και της υπουργικής ιδιότητας, και επί τέλους η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία αποκτούν ανεξαρτησία.

 Επίσης, ο Υπουργός δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές που θα διεξαχθούν αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του.

    6) Κανένας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής αν δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 5 χρόνια εργασίας σε οποιονδήποτε – μη πολιτικό – χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα «στερηθούμε» των υπηρεσιών του φυτωρίου των κομματικών νεολαιών και των ανεπάγγελτων γόνων των πολιτικών «τζακιών». Δεν πειράζει, θα το αντέξουμε.

    7) Καταργείται η αμοιβή των βουλευτών για συμμετοχή σε επιτροπές. Αυτή είναι η δουλειά τους.

    8) Καταργείται η βουλευτική ασυλία. Όμως για να μην εμπλέκονται οι βουλευτές σε δικαστικές διαμάχες από π.χ. δικομανείς πολιτικούς τους αντιπάλους, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να δώσει ασυλία σε βουλευτή κατόπιν αιτήσεώς του, εάν η δικαστική διένεξη έχει πολιτικό χαρακτήρα, ο οποίος θα πρέπει να υποστηριχθεί και να αποδειχθεί από τον αιτούντα βουλευτή και να ψηφιστεί από τα 2/3 του σώματος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ aoua

      Το (1) το θεωρώ λάθος. Έχεις υποχρέωση να λες τα στραβά των άλλων στο λαό με ευθύτητα και υπευθυνότητα. Βεβαίως έχεις και υποχρέωση να καταθέτεις άλλη δική σου πρόταση.

      Το (2) είναι συμβολικό. Δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό, αλλά είμαι έτοιμος να το δεχτώ.

      Το (3) δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Υπάρχει και το μέτρο. Όχι στο τωρινό σκάνδαλο, αλλά όχι και στο άλλο άκρο. Κάποιος που εκλέγεται βουλευτής για δυο θητείες, μετά γίνεται υπουργός για δυο θητείες και μετά πρωθυπουργος για δυό θητείες, πες, είναι μάλλον ανεδαφικό να του λες θα είναι σα να δούλεψες όλα αυτά τα χρόνια στη δουλεια που έκανες για πχ τα 5 πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας σου.

      Το (4) είναι επίσης μη ρεαλιστικό. Σκέψου πάλι το παράδειγμα παραπάνω. Είναι μία φυσιολογική πορεία στην πολιτική. Απόλυτα θεμιτή και που διαρκεί περισσότερο από 12 χρόνια. Το 12 χρόνια είναι ένα τυχαίο νούμερο. Πλαφόν στην πρωθυπουργία ίσως. Σε οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα είναι περιττό, αν όχι χαζο. Το λέει για εφέ.

      Το (5) είναι καλό

      Το (6) είναι μη ρεαλιστικό και για πρακτικούς, συνταγματικούς και ηθικούς λόγους. Αν δεν θέλεις γόνους και νεολαίους, μην τους ψηφίζεις.

      Τα (7) και (8) είναι καλά.

      Με άλλα λόγια, προσωπικά, νομίζω ότι ο Τζήμερος έχει καλές και πολιτικά υγιείς θέσεις για τα σημαντικά. Αλλά είναι εφετζής και διατεθειμένος να προτείνει πράγματα που δεν είναι πρακτικά για να διασκεδάσει το τωρινό κλίμα.

      -Παρόλα αυτά, αν τα πάει καλά και καταφέρει να προωθήσει τα σημαντικά (τα εφετζίδικα ελπίζω να τα ξεχάσει), δεν θα έχω πρόβλημα.

      Απλώς εγώ νομίζω ότι ο Μάνος έχει τις καλές θέσεις του Τζήμερου, συν αρκετές άλλες επίσης καλές, με πολύ πιο πρακτική και ρεαλιστική τοποθέτηση, μείον τις προφανείς προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων χωρίς ουσία.

      Ο Μάνος βέβαια είναι για γερά στομάχια μετά το πάρτυ της μεταπολίτευσης, αλλά δε γίνεται αλλιώς. Και όσο δεν το καταλαβαίνουν οι Έλληνες και αναμένουν τις 500.000 θέσεις των ανεύθυνων λαϊκιστών, τόσο πιο πολλά θα λουστούν στο τέλος.

      Delete
  13. Διαβάζω στο άρθρο-διακήρυξη:

    "...σήμερα ακόμα και η ΝΔ έπειτα από μια απόλυτα καταστροφική διετία την περίοδο 2007-2009 έχει το θράσος να μιλάει για νέα Μεταπολίτευση..."

    Άρα δεν ψηφίζετε ΝΔ. Κατανοητό. Για τα υπόλοιπα χρόνια της μεταπολίτευσης φταίνει κανείς; Το ΠΑΣΟΚ ας πούμε;

    "...Οι ηγέτες των κομμάτων, από την Παπαρήγα στα άκρα Αριστερά μέχρι τον Καμμένο στην άκρα Δεξιά είναι οι ίδιοι old-school πολιτικοί που πρωταγωνίστησαν στο Μεταπολιτευτικό δράμα χωρίς αίσιο τέλος..."

    Καλά για την Παπαρήγα, όντως "πρωταγωνίστησε" με το σταθερό 8% που παίρνει το κόμμα της. Ο Καμένος πως πρωταγωνίστησε; Ως βουλευτής και υπουργός; Κανέναν άλλο δεν έχετε κατά νου;

    "...υπάρχουν πρόσωπα, από τον ευρύτερο προοδευτικό-μεταρρυθμιστικό χώρο, της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων, του κέντρου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς της ΔΗΣΥ και της ΔΡΑΣΗΣ που μπορούν να αποτελέσουν φωνές αυθεντικής μεταρρύθμισης..."

    Στο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπάρχουν "κεντρώοι"; Και οι ΔΗΣΥ-ΔΡΑΣΗ είναι "φιλελεύθερη κεντροδεξιά"; Δηλαδή δεξιά (απλή) ποιος είναι; Ο Καρατζαφέρης; Επίσης, έχετε υπόψη σας κάποια συγκεκριμένη οικονομική αναπτυξιακή πρόταση από Οικολόγους και ΔΗΜΑΡ; Γιατί εγώ δεν ξέρω γενικά καμία οικονομική τους πρόταση. Οι μεν ασχολούνται μόνο με τα λουλούδια, οι δεν μόνο με την επιβίωση του ευρώ.

    Και έπειτα:

    "...Η Λευτεριά απ’ τη Μεταπολίτευση δεν θα έρθει με μια απλή «ανανεωτική» συνθηματολογία, με τα ίδια φθαρμένα υλικά, εύκολα και εν μια νυκτί. Με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες πρακτικές και αντιλήψεις που μας έφεραν ως εδώ...."

    Άρα, λογικά, προτείνετε πως δεν πρέπει με κανέναν τρόπο ο κόσμος να ψηφίσει "τα ίδια φθαρμένα υλικά" και "τα ίδια πρόσωπα...που μας έφεραν ως εδώ...", δηλαδή μαύρο σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, σωστά;...

    Δια της ατόπου απαγωγής, και αφαιρώντας τις αντιφάσεις, προκύπτει ότι ουσιαστικά οι μόνοι που καλύπτουν όλα τα παραπάνω κριτήρια είναι:
    - Οικολόγοι Πράσινοι
    - ΔΗΜΑΡ
    - ΔΡΑΣΗ
    - ΣΥΡΙΖΑ (δεν το απορρίπτετε πουθενά)
    - οποιοδήποτε άλλο "ήπια φιλοευρωπαϊκό" μικρό κόμμα

    Νομίζω καταλαβαίνετε την αντίφαση. Εφόσον το σύστημα είναι επιλογής κόμματος, όχι μεμονωμένων υποψηφίων, τότε η βασική επιλογή είναι μεταξύ κομμάτων. Η σταυροδοσία είναι απλά και μόνο για το μοίρασμα εδρών, εντός του κόμματος.

    Με άλλα λόγια, όσο και αν κάποιος θέλει να επιλέξει υποψηφίους που θεωρεί άξιους, τελικά θα πρέπει να ψηφίσει το κόμμα στο οποίο αυτός ανήκει. Και δεδομένης της κομματικής πειθαρχίας δια ροπάλου, ουσιαστικά ο ψηφοφόρος επιπλέγει ταμπέλα κόμματος. Και οι θέσεις κάθε κόμματος, συνολικά, είναι γνωστές.

    Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο επιλογής, τα υπόλοιπα είναι ανεκπλήρωτοι πόθοι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν ψάχνετε συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις, ορίστε: Πρόταση για έξοδο από την κρίση από το ΣΥΡΙΖΑ (2009): 500.000 προσλήψεις σε θέσεις του δημοσίου και θέσεις χρηματοδοτούμενες από το δημόσιο. Αλλά προσοχή! Όχι όλες μαζί (ας είμαστε ρεαλιστές…). 100.000 το χρόνο για πέτε χρόνια.

      http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=16099


      Χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Αν είχε έρθει στη εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν ήδη προσληφθεί περί τις 250.000 τώρα. Γίνεται. Μπορούμε. Δεν θα αφήσουμε την αντιδημοκρατικότητα της αριθμητικής να μας το απαγορεύσει.

      Delete
    2. Προτιμάς δηλαδή οι τράπεζες να παίρνουν 150 δις από το κράτος και την ΕΕ και αυτά το χρήματα (πολύ λιγότερα) να μην πηγαίνουν για θέσεις εργασίας. Είναι κι αυτό μιας στάσις, νιώθεται. Προτιμάς 20 δις με μία υπογραφή σε τράπεζες, ενώ ξέρουμε ότι δε θα τα ρίξουν στην αγορά (γιατί η αγορά είναι μεσοαστικός χώρος οικονομικής δράσης). Για Λακεδαιμονίους θα μιλούμε τώρα;

      Delete
    3. @ ο δείμος του πολίτη

      Αυτά τα 150δις που αναφέρεις δεν τα είχαμε το 2009 και δεν τα έχουμε τώρα για να τα δώσουμε στις 500.000 θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό κυρίως γιατί δε χρειαζόμαστε άλλες θέσεις δημοσίου.

      Τα λεφτά μας τα δίνουν, αφού φτάσαμε εδώ που φτάσαμε μετά από 30 χρόνια πάρτυ, για να παραμείνουμε στο οικονομικό σύστημα της Ευρώπης. Αν θέλουμε να τα πάρουμε, καλώς. Αλλά θα κάνουμε ότι πρέπει για να παραμείνουμε σε αυτό το σύστημα (και όπως ο κ Μάνος, έτσι κι εγώ δεν συμφωνό με όλα στο μνημόνιο). Αν δε θέλουμε να τα πάρουμε, πάλι καλώς. Αλλά έτσι η αριθμητική δε βγαίνει (25 δις πρωτογενές έλλειμμα το 2009, 5 δις πρόσφατα), είτε μας αρέσει είτε όχι.

      Λίγη λογική, ρεαλισμό και συναίσθηση τις τωρινής κατάστασης χρειαζόμαστε.

      Delete
    4. Ας μιλήσουμε για λίγα χρήματα. Όταν έδινε εγγυήσεις ο Καραμανλής 23 δις στις τράπεζες, όταν το επανέλαβε το 2009 ο ΓΑΠ, αυτά δεν ήταν λεφτά; Ή νομίζεις πως επειδή λέμε "εγγυήσεις" παύουν να είναι χρήματα;

      Δεν υποστηρίζω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώνεται. Η θέση μου είναι επένδυση στην Κοινωνική Ανάπτυξη (ιδιωτική και δημόσια) με επενδύσεις Κοινωνικής ΑΝάπτυξης, δράσεων πρόληψης, κοινωνικής συνοχής κλπ.

      Delete
    5. Αν δεν κάνω λάθος, τα συγκεκριμένα όχι δεν ήταν λεφτά. Ήταν εγγύηση, όπως είπες κι εσύ. Υπόσχεση, που σαν τα κουρελόχαρτα που μοίραζε το κράτος (και στις τράπεζες), αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι αν χρειαζόταν δε θα μπορούσε να κρατήσει χωρίς την εξωτερική άμεση συνεισφορά που ήρθε αμέσως μετά.

      Οι τράπεζες τις Ελλάδας χωρίς στήριξη θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς πίεση δεν θα επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Πρέπει να τις στηρίξουμε (το κάνουμε) και να τις πιέσουμε (πρέπει να το κάνουμε περισσότερο).

      Και πάλι, βεβαίως, δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες σε αυτές τις εκλογές να σταματήσουν τη στήριξη. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προτάσεις γι' αυτό. Οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν εαν θέλουν τράπεζες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ή το αποκομμένο κρατικό υποκατάστατο με τα όποια λεφτά του απομείνει μετά από αυτήν την επιλογή.

      Delete
    6. Οι εγγυήσεις είναι λεφτά ζεστά... Δεν είναι κουρελόχαρτα. Πίσω από τις εγγυήσεις είναι η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΚΤ. Από την άλλη, παραβλέπεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει όχι για χρεοκοπία, αλλά για πάγωμα για 5 χρόνια των πληρωμών των δανείων (όπως έγινε με τη Γερμανία πχ μετά τον πόλεμο) και δεν έχει ποτέ εκφράσει θέση για απομόνωση.Δε διαφωνώ με τη στήριξη των τραπεζών, αλλά διαφωνώ με τα κρατούν μόνες τα κέρδη τους και να μοιράζονται με το λαό τις ζημιές. Ουσιαστικά αυτό γίνεται σήμερα και το ξέρουμε καλά.

      Delete
    7. Άλλο εγγύηση, άλλο ανακεφαλαιοποίηση. Το πρώτο το λες, το δεύτερο το κάνεις. Και η Ελλάδα πολλά έλεγε και λίγα έκανε το 2009. Η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως σήμερα στα κουρελόχαρτα.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφραζει θέσεις που θα φέρουν την απομόνωση. Μονομερής στάση πληρωμων σε απομονώνει. Αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταρρευση των τραπεζών, η απομόνωση είναι μεγαλύτερης διάρκειας και οι επιπτώσεις μεγαλύτερης έντασης.

      Επίσης, είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτές που περιγράφουν το μοντέλο της Γερμανίας μετά τον πόλεμο; Ή είναι η Ελλάδα τώρα ότι ήταν η Γερμανία μετά τον πόλεμο; Ή είναι ο κόσμος τώρα ότι ήταν το 1945;

      Οι κόσμοι που περιγράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή πολύ απλά δεν υπάρχουν. Τους δημιουργούν για να δικαιολογήσουν την υπαρξή τους.

      Delete
    8. Δηλαδή η "απλή λογική" λέει:

      Δεν έχει σημασία που ξελασπώσαμε τις τράπεζες, δεν έχει σημασία που παραμένουν ιδιωτικές και ανέλεγκτες ως ρπςο το τι κάνουν όλο αυτό τον ποταμό από χρήμα.

      Σημασία έχει να είναι σε ευρώ και να συνεχίσουμε να τις τροφοδοτούμε, ελπίζοντας κάποια στιγμή ότι θα συνετιστούν.

      Ανάμεσα στα αντι-αριστερά λογίδρια, ελπίζω να έχετε κάποια σοβαρή ή τουλάχιστον πειστική πρόταση, γιατί αλλιώς βλέπω τον Στέφανο να παραμένει τηλεοπτική γλάστρα εκτός Βουλής.

      Delete
    9. Μην αλλοιώνεις παραλείποντας, τρολλο-Jaga.

      Είπα "Οι τράπεζες τις Ελλάδας χωρίς στήριξη θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς πίεση δεν θα επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Πρέπει να τις στηρίξουμε (το κάνουμε) και να τις πιέσουμε (πρέπει να το κάνουμε περισσότερο)."

      Delete
    10. Πως ακριβώς θα τις πιέσεις, ΑΦΟΥ τις στηρίξεις;

      Και κυρίως, πως θα διασφαλίσεις τι θα κάνουν με το νέο ποταμό από χρήματα (όχι εγγυήσεις όπως γράφεις);

      Και γιατί "πρέπει" να τις στηρίξουμε; Ιδιωτικές εταιρίες δεν είναι; Ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και αν δεν μπορούν, κρατικοποιούνται. Έτσι απλά. Ξεκινώντας, αδιαπραγμάτευτα και άμεσα, από την ΤτΕ.

      Δεν βλέπω κάποια συγκεκριμένη μέθοδο "πίεσης" στο μαγικό πρόγραμμα του Στέφανου. Μόνο το γνωστό "κρατικές-φτου-κακά" και τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

      Delete
    11. Αν δεν τις στηρίξεις, δε θα μπορείς να τις πιέσεις διότι δε θα υπάρχουν. Ή, τουλάχιστο, αν θα υπάρχουν ακόμη σε κάποια μορφή, δε θα μπορούν να κάνουν αυτό που θέλεις διότι δε θα βρίσκονται εντός του οικονομικού συστήματος στο οποίο βρίσκεται το 99% του υπόλοιπου κόσμου.

      Βεβαιότατα, αυτό είναι κάτι που μπορούν οι Έλληνες να επιλέξουν. Υπάρχουν κόμματα που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές, τα οποία είναι κατά της στήριξης των τραπεζών. Κόμματα που είτε ανοιχτά δε θέλουν να συμμετέχουν στο οικονομικό αυτό σύστημα ή που με τις προτάσεις τους θα μας έβγαζαν από αυτό, για πάντα ή τουλάχιστο για μερικά χρόνια.

      Οι επιπτώσεις από αυτή την έξοδο είναι στην πραγματικότητα άγνωστες. Όμως πιστεύω ότι η ζωή των Ελλαδιτών θα άλλαζε ακόμη πιο δραστικά από ότι αλλάζει τώρα, με σημαντικότατες αποκλίσεις από το "δυτικό τρόπο ζωής" στον οποίο έχουμε συνηθίσει. -Και εδώ μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με την έκταση των επιπτώσεων και με την εκτίμηση τους (αν είναι καλές ή κακές). Ο καθένας μας καλείται να ψηφίσει με βάση την κριτική του ικανότητα και το γούστο του.

      Από την άλλη, αν στηρίξεις τις τράπεζες με τρόπο που διασφαλίζει τη λειτουργία τους και τη συμμετοχή τους στο οικονομικό σύστημα που μέχρι στιγμής επιλέγουμε να είμαστε, υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι για να τις πιέσεις. Νόμοι, κανόνες, κίνητρα, αντικίνητρα κοκ. Μέχρι τώρα τα χρησιμοποιούσαμε όλα αυτά - και πολλά άλλα παράνομα και υπόγεια - σε τεράστιο βαθμό για να τις πιέσουμε προς λάθος κατεύθυνση (αλόγιστες αγορές ομολόγων, ρουσφετολογικά δάνεια κλπ κλπ κλπ). Γι' αυτό είναι εκεί που είναι. Τώρα πρέπει και μπορούμε, αφού τις διασφαλίσουμε, να τις πιέσουμε με τα νόμιμα, θεμιτά και διαφανή μέσα που διαθέτουμε προς τη σωστή κατεύθυνση (επενδυτικά δάνεια με προοπτική κοκ).

      Delete
  14. Το σημαντικότερο σημείο του άρθρου είναι το (1), σχετικά με την ανάγκη μείωσης της αποχής.

    Λευκά-άκυρα-αποχή είναι ένα και το αυτό: απόσυρση ψήφων από την εκλογική διαδικασία. Το λευκό δεν είναι ταυτόσημο με το άκυρο, αλλά τελικά έτσι υπολογίζεται.

    Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνων ότι, ακριβώς επειδή στην παρούσα φάση κανένα από τα "πρώτα" κόμματα δεν πρέπει να βγει πολύ ενισχυμένο σε σχέση με τα άλλα (βλέπε παραπάνω σχόλιο γιατί), το συμπερασμα είναι ένα:

    - Αν κάποιος δεν ξέρει τι να ψηφίσει, είτε γιατί κανείς δεν τον εκφράζει είτε γιατί θέλει να κάνει "κακό" στα πρώτα κόμματα, θα πρέπει να διαλέξει κάποιο μικρό κόμμα στο όριο του 3%.

    Δηλαδή, να διαλέξει ένα κόμμα που ναι μεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή (δεν θα πάει χαμένη η ψήφος), αλλά όχι με άνετο ποσοστό. Απλώς για να αφαιρέσει έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα και, κατά συνέπεια, η ίδια η σύνθεση της Βουλής να γίνει πιο αντιπροσωπευτική και "αναλογική".

    Εννοείται πως από το παραπάνω σκεπτικό εξαιρούναι "ιδιαίτερες" περιπτώσεις όπως η ΧΑ, που στην ουσία δεν αποτελούν κόμματα αλλά οργανώσεις, που συχνά παρουσιάζονται με πολιτικό front-endγια ευνόητους λόγους.

    Καλώς ή κακώς, οι βουλευτικές εκλογές δεν λειτουργούν ως τέτοιες. Επομένως, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί τους κανόνες του παιχνιδού, τι θεωρεί ως καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως σύνολο (Βουλή), και να δει πως μπορεί, σε αυτές τις συνθήκες, να το πετύχει με τη δική του ψήφο. Αυτό ονομάζεται "στρατηγική ψήφος" (strategic voting).

    ReplyDelete
  15. @passionaria

    Για το Κουβέλη συμφωνώ.Ομως πέρα από τον ίδιο και πέρα απο τους αρριβίστες και συντεχνίτες, που έτρεξαν να ξεπλυθούν με μοσχοσάπουνο, σ'αυτό το μπούγιο μπορείς να συναντήσεις πολύ αξιόλογους ανθρώπους που αξίζει κανείς να τους τιμήσει στα πλαίσια της "στρατηγικής ψήφου" που λέει και ο jaga.
    To σημαντικό και το πολιτικό όμως είναι το άλλο που συνεισφέρει η ΔΗΜΑΡ.Μιλάει για τη "κυβερνώσα αριστερά".Εστω και αν αυτό είναι ένας τακτικισμός για ψηφοθηρικούς λόγους βάζει όμως ένα σοβαρό ζήτημα που λέει ότι επί τέλους μπορεί να υπάρξει και αριστερά,στην Ελλάδα,που ανησυχεί για τούτο το κόσμο και όχι για το υπερπέραν.Και ένα δεύτερο σημαντικό είναι ότι δείχνει να πιστεύει στα ειρηνικά "μέσα πάλης" και όχι στα κουμπούρια,στα γκαζάκια και στις Μολότωφ.Αυτονόητα θα μου πείς,αλλά στην Ελλάδα είναι ζητούμενο μια "ειρηνική αριστερά" που μπορεί να επιβληθεί με τη δύναμη των ιδεών της και όχι με τα ρόπαλα που σιγά-σιγά γίνονται καλάσνικωφ.

    ReplyDelete
  16. Στα πλαίσια της "στρατηγικής ψήφου" ψηφίζω:
    -ΠΑΣΟΚ
    -ΔΡΑΣΗ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
    -ΔΗ.ΜΑΡ
    -ΛΑΟΣ
    Το Καρατζαφέρη θα τον ψηφίσω πρώτον: Γιατί είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ανάχωμα στη ΧΑ.Οσο περισσότερο "ΛΑΟΣ" στη Βουλή και στη κοινωνία τόση λιγότερη "ΧΑ".
    Δεύτερο και πολύ σημαντικό: Για να τον ευχαριστήσω για το πολύ υψηλό τίμημα-κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής- που πλήρωσε υποστηρίζοντας τη κυβερνητική πολιτική του ΓΑΠ.ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΟΣΕ ΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ.

    ReplyDelete
  17. Χαίρομαι που ο τόπος επί τέλους απέκτησε "Δεξια".Για να καταλάβει η "Αριστερά" ότι υπάρχουν και αλλού Συνιστώσες.Τώρα στους "λαικούς αγώνες" θα τη βρίσκει συνέχεια μπροστά της.Ο τόπος επί τέλους απελευθερώνεται απο τις κατοχικές δυνάμεις-για να χρησιμοποιήσω και εγώ τον ωραίο "αριστερό" πολιτικό της λόγο- του αριστερού καρτέλ.Ενα καρτέλ που εκτελούσε και εκτελεί συμβόλαια για λογαριασμό της "σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης".
    Αυτό το πολυκερματισμό και τη πολυδιάσπαση που πολλοί τα θεωρούν αρνητικά φαινόμενα εγώ τα θεωρώ ευεργετικά για τις εξελίξεις.Εκεί που οι άλλοι βλέπουν "Βαιμάρη" εγώ βλέπω "Σκανδιναβία".

    ReplyDelete
  18. "Το Καρατζαφέρη θα τον ψηφίσω πρώτον: "

    Αλλάζω αυτή τη φράση,γιατί προσφέρεται για παρανόηση,και την αντικαθιστώ με την εξής: " Τον Καρατζαφέρη θα τον "φηφίσω" για τους εξής δύο λόγους.Πρώτον:"

    ReplyDelete
  19. "....Η ομιλία της κ. Διαμαντοπούλου διεκόπη και η υπουργός αποχώρησε μπροστά στον κίνδυνο το επεισόδιο να λάβει έκταση. Στελέχη προσκείμενα στην Αννα Διαμαντοπούλου κατονόμαζαν γυναίκα, αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ως εκ των πρωταγωνιστών της επίθεσης".
    TA NEA

    Σε τί διαφέρουν αυτοί απο τους χρυσαυγίτες; Σε τί διαφέρουν αυτοί απο τους παρακρατικούς της δεκαετίας του 50 και 60;
    Εχουμε "χρείαν αποδείξεων" γιατί επελαύνει η "ΧΑ";

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρε φίλε, είπαμε αλλά το παρακάνεις λίγο. Οι παρακρατικοί δολοφονούσαν (Λαμπράκης) και στέλνουν κόσμο στο νοσοκομείο (βλ. δημιογράφους κλπ). Οι Χρυσαυγίτες σκοτώνουν ή στέλνουν κόσμο στα νοσοκομεία. Δηλαδή οι αντιδράσεις με χιουχαϊσματα και τα γιαούρτια (άλλες φορές) είναι βία; Καλός είσαι. Ας μείνουμε ήσυχοι τότε, και να σκύβουμε το κεφάλι. Ούτε να φωνάζουμε ούτε να αντιδρούμε, αφού είναι βία και ταυτίζεται με δολοφονικές επιθέσεις. Και αφού την κατονόμασε μία γυναίκα (που δεν έχουμε το όνομά τους, ούτε και της "δράστριας), τι να πούμε...

      Delete
    2. @ ο δείμος του πολίτη

      Βεβαίως και δεν πρέπει να σκύψεις το κεφάλι σε αυθαίρετες επιβολές. Να πας να ψηφίσεις. Δεν εμπόδισε κανείς τους Έλληνες να ψηφίσουν ό,τι θέλουν από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα - και μάλιστα με συχνότητα μεγαλύτερη της αναγκαστικής.

      Και βεβαίως μετά να σκύψεις το κεφάλι στις επιβολές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αλλιώς είσαι εσύ ο αυθαίρετος επιβολέας. Παρακώλυση της λειτουργίας του κράτους και της χώρας με το έτσι θέλω, πάγια και σε περίοδο δημοκρατίας είναι βία. Δεν είναι δυνατόν να μην το αντιλαμβάνεσαι αυτό. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς σχετικισμό για να πείς ότι ό,τι δεν είναι φόνος ή δε σε στέλνει στο νοσοκομείο δεν είναι βία!!! Έλεος.

      Το σχόλιο αυτό σε εντάσσει στη ομοταξία του Jaga ηθικά και πνευματικά και ελπίζω να το αποσύρεις.

      Delete
    3. Το να διατρανώνω την αντίθεσή μου είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Χωρίς χρήση βίας δικαιούμαι να αντιδρώ σε όποιον μου επιβάλλεται χωρίς να ρε ρωτήσει ή χωρίς να ρωτήσει γενικώς την κοινωνία. Αλλά άλλο να φωνάζω και να διαδηλώνω κι άλλο να με ταυτίσει ο Παρμενίδης ως ίδιο με παρακράτος και ΧΑ. Νομίζω ξεφεύγουμε λίγο... Γιατί αν η παρακώλυση της λειτουργίας του δημοσίου είναι βία, τότε θα ονομάσω βία και το γιαούρτι με τη μούντζα και την απεργία. Αλλά αν αυτά είναι βία, τότε η χρεοκοπία και οι τόσοι φόροι, τι είναι;

      Delete
    4. - Ο σχετικισμός σάς έχει φάει εκεί κάτω…

      Δε με νοιάζει τι θα διατρανώνεις εσύ και ο οποιοσδήποτε στον ελεύθερο χρόνο σας, αλλά δεν είναι δικαίωμά σου να επιβάλλεις τις διάφορες διατρανώσεις σου στην πλειοψηφία.

      ΟΧΙ κύριε. Δεν είναι το ίδιο η απεργία με τον ενεργό και βίαιο παρεμβατισμό. Άλλο να απέχεις και άλλο να εμποδίζεις αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν να το κάνουν, όταν αυτοί μάλιστα είναι και η πλειοψηφία.

      Βέβαια. Δεν είναι βία παρεμβαίνουμε χωρίς να ρωταμε κανένα. Προχωράμε. Δεν είναι βία να διακόπτουμε. Προχωράμε. Να μπουκάρουμε. Προχωράμε. Να κλείνουμε τους δρόμους κάθε μέρα για μήνες. Προχωράμε. Δεν είναι βία να πετάμε γιαούρτια. Προχωράμε. Να πετάμε αβγά. Προχωράμε. Να πετάμε φρουτα. Προχωράμε. Να πετάμε πέτρες. Προχωράμε. Να επιτιθέμεθα σε εκλεγμένους πολιτικούς. Προχωράμε. Να πετάμε μολότοφ σε τράπεζες. Προχωράμε. Σε τράπεζες που δουλεύουν αντί να απεργούν. Προχωράμε. Να τους σκοτώνουμε. Προχωράμε. κοκ

      Από πού εξαρτάται το αν ξεφύγαμε ή όχι; Από το αποτέλεσμα της νεκροτομής; Από την ιατρική γνωμάτευση; Από την εκρηκτικότητα ή τη σκληρότητα αυτών που πετάμε; Από την ιδιότητα αυτών στους οποίους επιτιθέμεθα; Από την ψυχολογική τους κατάσταση; Από το αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους; Ποιος θα το αποφασίσει; Εσύ;


      Δεν αναγνωρίζεις άλλη αρχή, πέρα από το υποτιθέμενο δικαίωμά σου να "αντιδράς" σε ό,τι δε σου αρέσει χωρίς να ρωτάς κανένα. Το μέτρο και το είδος της αντίδρασης είναι σχετικό με κάτι που κρίνεις χειρότερο. Αυτό σου αρκεί διαλεκτικά για να δικαιολογήσεις τις πράξεις σου. Και το αποτέλεσμα είναι ότι δε σέβεσαι την κοινωνία και το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας.

      Είσαι λοιπόν φασιστάκος.

      Είσαι ακριβώς το ίδιο με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ οργάνωση επιδιώκει να αντικαταστήσει τη νόμιμη και δημοκρατική πολιτεία και να επιβάλλει τις θέσεις του. Και δε μιλάμε για αοριστίες τώρα και "δεν ξέραμε" και "ήταν αλλιώς όταν ψηφίσαμε". Οι εκλογές είναι στις 6 Μαϊου. Δεν είναι ούτε του χρόνου ούτε του παραχρόνου.

      Delete
    5. Αν με χαρακτηρίζει φασίστα εμένα που τολμώ και δημοσιοποιώ θέσεις, εσύ που κρύβεις το προφίλ σου και υπερασπίζεσαι την αστική τάξη, πώς χαρακτηρίζεσαι; Θες να γυρίζουμε σε χαρακτηρισμούς; Δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω.

      Υπερασπίζεσαι την αστική υποταγή. Δικαίωμά σου. Και δικό μου είναι να φωνάξω την άρνησή μου σε μία αντιπλειοψηφική επιβολή. Ποια είναι η πλειοψηφία; Ποιος την εκφράζει; Η Διαμαντοπούλου; Η κυβέρνηση του διορισμένου που ενεργεί χωρίς να τολμήσουν να κάνουν δημοψήφισμα; Σχετικά δε το νόμο, καλό θα ήταν λίγο να δεις Φιλοσοφία του Δικαίου και να προσέξεις το πως αλλάζει η εννοιολογία του "νόμιμου" και του "ηθικού" σε κάθε κοινωνία.
      Νόμιμη είναι η κυβέρνηση αυτή και η προηγούμενη. Είναι και δημοκρατικές που εκφράζουν την πλειοψηφία του λαού; Λοιπόν σε πράξεις που αντιβαίνουν την πλειοψηφία του λαού ή δεν ρωτούν καν το λαό, δεν του ζητούν να πάρει θέση, τότε συγνώμη, αλλά θα είμαι αντίθετος. Αυτό, δε με χαρακτηρίζει φασίστα, αλλά δημοκράτη που αγωνίζεται για να έχει φωνή ο λαός και να μην υποκύπτει σε ό,τι θέλει κάθε υπουργός ή κυβέρνηση (ειδικά όταν εκλέγεται με άλλο πρόγραμμα).
      Και σίγουρα το κίνημα δε θα ρωτήσει κανέναν υπερασπιστή της αστικής νομιμότητας πώς θα αντιδράσει. Αυτό θα βγει εν τη πράξει. Μπορεί να διαφωνώ, μπορεί και να συμφωνώ. Ποτέ δε κρίνω βία το γιαούρτι ή το χιουχάισμα. Δεν το κρίνω ως βία επειδή δεν είναι βία, κι ας βαφτίζεται έτσι από συστημικούς/"δημοκράτες" απολογητές. Λυπάμαι, αλλά οι αξίες μου με ορίζουν ως τιμητή κι όχι υπερασπιστή ενός βίαιου συστήματος.

      Delete
    6. Φασιστάκος είναι αυτός που αναρωτιέται ποια είναι η πλειοψηφία 12 μέρες πριν από ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές για να δικαιολογήσει βία.

      Ποιος είμαι; Η Διαμαντοπούλου και η κάθε Διαμαντοπούλου της οποίας το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα καθήσταται αμφισβητούμενο από τη "δημοκρατικότητά" σου και τις διάφορες εννοιολογικές αλλαγές που σε βολεύουν. Η αγωγή σου προφανώς σου επιτρέπει να κάνεις πολλά, αν χρειαστεί, στους χαρακτηρισμούς κολλάς;

      Τελείωσα μαζί σου. Οι θέσεις και των δυό μας είναι ξεκάθαρες σε όλους όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές.

      Delete
    7. @Ventriloquist:

      "Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς σχετικισμό για να πείς ότι ό,τι δεν είναι φόνος ή δε σε στέλνει στο νοσοκομείο δεν είναι βία!!! Έλεος."

      Αυτό σίγουρα το έκλεψες από φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ, στις ανακοινώσεις μετά το βρωμόξυλο Παπουτσή το καλοκαίρι στις συγκεντρώσεις. Για για όλς τις ΕΔΕ της αστυνομίας για τα ανοιγμένα κεφάλια δημοσιογράφων.

      Πρόσεχε γιατί θα φας πόρτα από τον Στέφανο!

      Delete
  20. Η κάθε κομπλεξική και ανοργασμική "κ.Αυτοδιοικητικός του ΣΥΡΙΖΑ" δεν μπορεί να βγάζει το μίσος της με αυτο το τρόπο επειδή θέλει να θεραπεύσει τα στερητικά της.Αυτό λέγεται πεντάστερος τραμπουκισμός.Εφάμιλλος των παρακρατικών του παρελθόντος και των χρυσαυγιτών του παρόντος.Αν δεν βρούμε το θάρρος να το στηλιτεύσουμε και κάνουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα(έλα μωρέ γιαούρτια είναι δεν πειράζει,τα παιδιά πρέπει να εκτονωθούν) τότε ενεργούμε ως εκκολαπτικές μηχανές που επωάζουν το αυγό του φιδιού.

    ReplyDelete
  21. Δεν μας ενδιαφέρει το όνομα της "δράστριας", μάς ενδιαφέρει η πράξη της και πολύ περισσότερο η απόπειρα να το συγκαλύψεις.Αυτό με ανησυχεί περισσότερο και απο τη πράξη της.Γιατί δεν θέλεις να το καταδικάσεις ευθέως και προσπαθείς να βρείς αστείες δικαιολογίες του τύπου θα κάνουμε ΕΔΕ;

    ReplyDelete
  22. Κατ' αρχάς δεν ξέρω τα γεγονότα. Αν μία γυναίκα (που απλά χαρακτηρίζεται "αυτοδιοικητική του ΣΥΡΙΖΑ") μπήκε και φώναζε κατά της Αννούλας των κλεισμένων σχολείων χωρίς βιβλία και εκπαιδευτικούς, δε θα την κατηγορήσω. Απλά θα αναρωτηθώ πού ήμουν εγώ. Αν πέταξε ομπρέλα/καρέκλα ή κάτι που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα της Αννούλας (θα ήθελα να πω μπράβο, αλλά) θα το καταδικάσω.

    Εσύ, απλά, δεν καταλαβαίνεις ότι όταν οι πολιτικοί επιτίθενται στους πολίτες, θα δεχτούν και οι ίδιοι επιθέσεις. Η φυσικά διδάσκει τη δράση και την αντίδραση. Είτε το καταδικάσει κάποιος είτε όχι, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο: οι πολίτες στη βία της χρεοκοπίας αντιδρούν με αντι-βία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωραία καταδίκη για την ομπρέλα/καρέκλα ή κάτι που μπορεί να απειλησει τη σωματική ακεραιότητα της Διαμαντοπούλου. Κλασικό παράδειγμα.

      Το υποκοριστικό στο "φασιστάκο" το χρησιμοποιώ για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο φασισμός σας είναι γλοιώδης. "Εγώ άλλο θα ήθελα να πώ, αλλά θα πω αυτό που πρέπει, αλλά ό,τι και να πω οι πολίτες θα κάνουν ό,τι θέλουν να κάνουν..." κλπ κλπ κλπ. Και να σιγοντάρουμε λίγο, και να κρατάμε και μια πισινή μην τυχόν και μας την πούνε ότι είμαστε και Χρυσή Αυγή ή φασίστες κοκ.

      Όταν ο φασισμός βουτιέται στη γλίτσα προκύπτει ο φασιστάκος. Εσύ. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας άλλο, εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα.

      Delete
    2. Θα επιμείνω να αποφύγω τους χαρακτηρισμούς. Βλέπεις όταν δε μπορούμε να κάνουμε διάλογο με λογικούς συλλλογισμούς χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς που επικαλούνται το συναίσθημα.

      Και σκεφτόμουν, τη ωραία διαφωνία...

      Delete
    3. @Ventriloquist:

      Μπορείς να λες "φασιστάκο" όποιον θέλεις. Και να κολλάς ότι ταμπέλα θέλεις σε ποιοδήποτε κόμμα σου τη δίνει στα νεύρα.

      Το να βρίζεις σα σχολιαρόπαιδο όποιον διαφωνεί μαζί σου, όταν δεν μπορείς να του απαντήσεις με επιχειρήματα, αυτό λέγεται απλά Φασισμός.

      Αυτή ακριβώς η νοοτροπία είναι που μαχαιρώνει αλλοδαπούς και αλλόθρησκους στο δρόμο.

      Όσο και να τσαντίζεσαι, αυτή είναι η αλήθεια.

      Delete
    4. Συγχαρητήρια! Κατάφερες πάλι να αυτοαναιρεθείς στην ίδια πρόταση. Ονομάζεις τον χαρακτηρισμό "φασίστάκος" βρισιά, με κατηγορείς ότι βρίζω κάποιον φασίστα επειδή δεν έχω επιχειρήματα, και μετά ονομάζεις αυτό φασισμό (και άρα "βρίζεις" εμένα που το κάνω φασίστα). Και μετά για να μην αφήσεις καμία αμφιβολία για τη βλακεία που σε δέρνει προσθέτεις και ότι αυτό που μόλις έκανες είναι η νοοτροπία που μαχαιρώνει και τα λοιπά.

      Χρυσό μου αγόρι εσύ έχεις ταλέντο.

      Τα άλλα σου σχόλια είναι ανάξια απάντησης διότι ούτε υπάρχει περίπτωση να μπερδέψουν κανέναν, ούτε έχουν γέλιο (ε, εντάξει και οι ταλαντούχοι δε μπορεί να είναι συνεχώς πριζομένοι στην επιτυχία).

      Delete
    5. @ δείμος του πολίτη

      Ο ventriloquist βαζει κατι που είναι λογικο ασχετα πως σε είπε μετα και πρεπει να απαντησεις….. Αυτό που έκανες δεν ήταν καταδίκη ήταν αυτο όπως το περιεγραψε. Λιγο απο δω και λιγο απο εκεί σαν να μας δουλεύεις. Σπρωχνεις για βια και και με το δικό σου ορισμο (λες οτι θα ηθελες να πεις μπραβο). Τι καταδίκη είναι αυτή; Ετσι τα λένε και τα κομματα αυτών που τα σπανε για να μας δουλεψουν. Καταδικάζεις απεριφραστα ναι ή όχι; Πρέπει να προστατευουμε τη σωματική ακεραιότητα όλων με καθε τρόπο ναι ή οχι; Πρέπει να λέμε καθαρες κουβεντες γιατί αλλιώς αφηνουμε παραθυρα για οτι λογιο συμπεριφορα γουσταρει ο καθενας και αυτό είναι η ζουγκλα με τον ταρζαν. Με ενδιαφερει αυτό και ενδιαφέρει και πολύ κόσμο γιατι τελικα τι μπορούμε να κανουμε και τι δε μπορουμε να κάνουμε;

      Delete
    6. @Ventriloquist:

      Πάλι προσπαθείς να προκαλέσεις εντύπωση δια της συγχύσεως.

      Όσα χρόνια παρακολουθώ το G700, μπορεί να πω κάποιον άσχετο ή παράλογο, αλλά να τον βρίσω γιατί απλά δεν συμφωνεί μαζί μου, αυτό δεν το κάνω.

      Ονόμασα φασισμό αυτό που κάνεις, όχι εσένα προσωπικά. Εκτός αν σε εκφράζει απόλυτα ως ιδεολογία, οπότε μπορείς ο ίδιος περήφανα να πεις ότι είσαι φασίστας ακροδεξιός ή ακροαριστερός ή ελεφαντάκι με ροζ βούλες. Αυτό είναι δικό σου θέμα.

      Εγώ πάλι πιστεύω ότι, μια και έρχονται εκλογές, είναι πιο χρήσιμο να ασχολούμαστε με πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα και πολιτικές, αντί με το τι λέει ο καθένας πικραμένος.

      Delete
    7. Ααα, τώρα κατάλαβα. Ο ασκών το φασισμό μπορεί και να μην είναι φασίστας. Εντάξει τώρα. Μπορεί καμιά φορά να καταφεύγουμε στο φασισμό γιατί αλλάζουν οι έννοιες του τί είναι ηθικό και νόμιμο αλλά δεν είμαστε δα και φασίστες. Μη ξεφεύγουμε.

      Ή ίσως ο φασισμός είναι όπως η βλακεία. Πετάς μια βλακεία - αφαιρείσαι βρε αδερφέ, όλοι το κάνουν που και που - δεν πάει να πει ότι είσαι και βλάκας. Έτσι και με το φασισμό. Αφαιρείσαι για μια στιγμούλα, τσουπ! ρίχνεις μια καρέκλα χωρίς να το καταλάβεις. Ε, δεν είσαι και φασίστας. Αν μάλιστα ο αποδέκτης είναι η Διαμαντοπούλου θέλουν να σου πουν και μπράβο.

      Εσύ πάντως πρέπει να είσαι συνεχώς αφηρημένος. Είναι επειδή είσαι επιστήμονας.

      Delete
    8. Πάλι ανάποδα το κατάλαβες. Είπα ότι αυτά που λες είναι προφανώς φασιστικά, τόσο ως προς το περιεχόμενο (επιβολή με το στανιό), όσο και ως προς τον τρόπο που προσπαθείς να τα επιβάλλεις λεκτικά.

      Αν θέλεις να διαβάζει ο κόσμος αυτά που γράφεις, πρέπει να μετράς πρώτα μέχρι το 100, να ηρεμείς, και μετά να τα γράφεις. Αλλιώς βγάζεις ψυχολογία νηπίου και νεοφιλελεύθερες αρλούμπες, χειρότερες από αυτές των χειρότερων Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.

      Κάτι μου λέει ότι παρακολουθείς φανατικά Fox News αυτό τον καιρό και σε έχει επηρεάσει...

      Delete
    9. Ατύχησες, τρολλο-Jaga, διότι αυτές τις μέρες έχω και όρεξη και χρόνο. Πάμε λοιπόν:

      Ο ασκών το φασισμό είναι φασίστας διότι:

      Μία πράξη φασισμού δεν είναι σα μία βλακώδη πράξη. Δεν σου ξεφεύγει όταν αφαιρείσαι. Επιλεγεις να το κάνεις γνωρίζοντας τις συνέπειες

      Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα. Όταν χρησιμοποιείς φασιστικές μεθόδους είσαι φασίστας. Δεν έχει "ολίγον έγκυος".

      Όταν λοιπόν λες ότι αυτό που κάνω είναι φασισμός, με χαρακτηρίζεις/βρίζεις φασίστα - για να σου εξηγήσω πώς αυτοαναιρείσαι, αφού δεν καταλαβαίνεις ούτε όταν το κάνεις, ούτε όταν γελάνε μαζί σου γι' αυτό.

      Φυσικά δεν είμαι φασίστας διότι:

      1) Αναγνωρίζω το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας, όποιο κι αν είναι αυτό.

      2) Δεν χρησιμοποιώ οποιασδήποτε μορφής βίαιο παρεμβατισμό ή βίαια επιβολή που να αντιτίθεται στις επιλογές της δημοκρατικής πλειοψηφίας.

      3) Καταδικάζω απερίφραστα, χωρίς προϋποθέσεις ή παρενθέσεις, οποιαδήποτε μορφή αυθαίρετης βίας σε περίοδο δημοκρατίας.

      Από την άλλη, φασίστας είναι ΚΑΙ όποιος:

      1) Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας όταν δεν τον βολεύει ή διαφωνεί με αυτό.

      2) Χρησιμοποιεί οποιασδήποτε μορφής βίαιο παρεμβατισμό που αντιτίθεται στις επιλογές της δημοκρατικής πλειοψηφίας.

      3) Δε δέχεται ότι η δημοκρατική πλειοψηφία εκφράζεται μόνο μέσω δημοκρατικών, ελεύθερων εκλογών με βάση το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

      4) Υποστηρίζει απροκάλυπτα ή και δικαιολογεί, σιγοντάρει ή πατρονάρει με προϋποθέσεις ή παρενθέσεις οποιαδήποτε μορφή αυθαίρετης βίας σε περίοδο δημοκρατίας.

      >Οι δικαιολογίες, οι εκπτώσεις, ο σχετικισμός, οι προϋποθέσεις πρέπει να εκλείψουν. Δε δικαιολογούν, δε νομιμοποιούν, δε μετουσιώνουν το φασισμό.<

      Και είπαμε: Δεν έχει "ολίγον έγκυος". Αυτό είναι σημαντικότατο και γι' αυτό επιμένω να σου απαντώ. Όχι γιατί με ενδιαφέρουν οι χαζομάρες σου, αλλά γιατί από τη συμπεριφορά πολλών Ελλάδιτών διαφαίνεται ότι επειδή δυσκολεύονται από την τραγική κατάσταση της χώρας θέλουν να είναι "ολίγον έγκυοι". Δε γίνεται. Ή είσαι ή δεν είσαι.

      Κατά τα άλλα, όλοι πρέπει να πάνε και να ψηφίσουν ό,τι θέλουν. Συμφωνώ, πάνω-κάτω, με το ποστ των G700. Επίσης πιστεύω ότι η Δράση εκφράζει απόψεις, θέσεις και συμπεριφορές που μπορούν, με μεγάλη δυσκολία αλλά καλύτερα από οποιεσδήποτε άλλες έχω ακούσει στην Ελλάδα, να μας βγάλουν από την τραγική κατάσταση της χώρας, να μας οδηγήσουν σε μία υγειέστατη οικονομία και σε μία σαφώς υγειέστερη κοινωνία. Μετά το ξανασυζητάμε.

      Delete
    10. Δήλωση Βενιζέλου, σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος:

      >> http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4715089

      "...Πρέπει να περάσουμε, από τη δημοκρατία της πλειοψηφίας, στη δημοκρατία της συναίνεσης..."

      Και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Δηλαδή το αντίθετο από αυτό που λένε οι G700 περί "εκλογής προσόπων" από όλους τους χώρους.

      Ελπίζω να σε καλύπτει ως απάντηση σε όσα λες παραπάνω περί "δημοκρατικών διαδικασιών", "δημοκρατικής πλιεοψηφίας" και άλλα τέτοια όμορφα συνθήματα.

      Delete
    11. Είμαι κατά της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Αν δεν κάνω λάθος, ο κ Μάνος είχει προτείνει καθιέρωση σταυρού προτίμησης και στις ευρωεκλογές.

      Δεν είμαι εδώ για να απολογούμαι για- ούτε να εξηγώ τους- λεκτικούς ακροβατισμούς του κ Βενιζέλου. Αυτό που έχω να πω για το Βενιζέλο είναι ότι μετά τις αλλεπάλληλες ψυχρολουσίες στις απαφές του με την τρόικα, φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Το τι φαίνεται διατεθειμένος να κάνει και το τι φαίνεται ότι πιστεύει πως μπορεί να κάνει είναι άλλο. Τον θεωρώ καλύτερο και από τα κόμματα της "αριστεράς" και από τον Σαμαρά, τον οποίο θεωρώ ανερμάτιστο, αλλά όχι αρκετά καλό για να τον ψηφίσω, ιδίως όταν έχω την επιλογή της Δράσης. Αλλά το ότι στηρίζω τον κ Μάνο, δε σημαίνει ότι θεωρώ τον κ Μανο κάποια μορφή θρησκείας… Τέτοια σχέση με τα κόμματα που υποστηρίζουν έχουν άτομα διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας από τη δική μου.

      Delete
  23. Ventriloquist:

    Prosopika de symfono me ta kritika sou sxolia sta parapano points tou Tzimerou (mporo na sto analyso an thes). Kai en telei, to an o Tzimeros einai "effetzis" - mallon epeidi einai erasitexnis kai protaris "politikos" - ligo me endiaferei. Einai athoo ptaisma. Simasia exei pos einai afthartos kai gnisios, kai to programma tou - gia proti fora sta xronika tis xoras - einai ena programma olokliromeno, aplo kai katanoito, kalyptontas ola ta basika zitimata pou mia ygiis koinonia xreiazetai gia na orthopodisei prota, kai ystera na proodeysei.

    Protimo na rikso tin psifo mou ekei para ston Mano pou an kai se genikes grammes leei kapoies alitheies (katopin eortis bebaia), theoro pos proton:

    To sxedio tou exei basikes paraleipseis (px kamia anafora, i aplos anafora xoris arketes leptomereies stin eksygiansi tou politikou systimatos,tou syndikalismou, tou dimosiou tomea, organosi dimotikon kai nomarxiakon perifereion, syntaksiodotiko - to opoio einai ena eksairetika polyploko thema pou xreiazetai sxediasmo se bathos xronou, dimosia dioikisi, ethniki amyna, agrotiki politiki kai naytilia (oi dyo "baries" biomixanies tis xoras pou simera parapeoun) - me liga logia, ta basika themelia gia to pos prepei na leitourgei ena sobaro kai organomeno kratos. An de lyseis ayta prota, den exei kanena noima na milas px gia apokratikopoiiseis. Se arketa (oxi ola) apo ta simeia pou kalyptei stis theseis tou eite den epeksigei epakribos POS tha epiteyxthoun oi stoxoi, eite oi opoies epeksigiseis einai elleipeis.

    Deytero, theoro pos o Manos koubalaei to stigma tis symmetoxis sto party ton teleytaion 30 xronon os ypourgos se diafora ypourgeia me apokoryfoma ti "xrysi" dekaetia tou '90 os ypourgos oikonomias. Kai opos leei kai o Tzimeros, yparxoun pampolloi talantouxoi anthropoi ekei ekso, me gnoseis, pou tha mporousan na prosferoun ston topo.

    Telos - gia na gino ligo grafikos Parmenidis sto palcoseniko - o Tzimeros einai neos, kataksiomeno stelexos kai epityximenos eppagelmatias/epixeirimatias, kathos kai ekairetos, kalaisthitos kai talantouxos mousikos.

    ReplyDelete
  24. Βεβαίως aoua. Προσωπικές απόψεις ήταν αυτές. Να τον ψηφίσεις και καλή του επιτυχία. Νόμιζω ότι αδικείς τον Μάνο για την έλλειψη θέσεων και αν πας στο site και το δικό του και της ΦΙΣ θα βρεις μπολικο υλικό που θα καλύψει (ελπίζω) τις ανησυχίες σου. Αλλά, όπως και να έχει, όπως είπα και πριν, οι βασικές θέσεις που εκφράζει ο Τζήμερος είναι υγιείς. Το ότι είναι άγνωστη ποσότητα στην πολιτική, άλλους θα τους τραβήξει και άλλους όχι. Εγώ ελπίζω να αναθεωρήσει για τις συνεργασίες γιατί, όπως είπε και ο Παρμενίδης, πάμε για καταστάσεις Σκανδιναβίας. Όταν έχουμε καλές και ειλικρινείς θέσεις απαιτούνται οι συνεργασίες. Και γίνονται πιο εύκολες.

    ReplyDelete
  25. Κάτι χρήσιμο για τις εκλογές:

    "Eurostat: στα 17,5 ευρώ το 2010 το ελληνικό ωριαίο κόστος εργασίας" (24/4/2012):

    >> http://www.palo.gr/cluster/articles/politikh-nea/628/?clid=4705748

    "Στα δύο τρίτα του μέσου όρου της Ευρωζώνης το ελληνικό ωριαίο κόστος εργασίας" (24/4/2012):

    >> http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4714821

    "...Στην Ελλάδα, το μέγεθος βρισκόταν το 2010 στα 17,5 ευρώ, έναντι μέσου όρου για την Ευρωζώνη στα 26,9 ευρώ (δεν υπάρχουν ελληνικά στοιχεία για το 2011).

    Στον πίνακα κατάταξης των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, με βάση το ωριαίο κόστος εργασίας, αμέσως πάνω από την Ελλάδα κατατάσσονταν η Μ. Βρετανία (20 ευρώ) και η Ισπανία (20,2 ευρώ) και χαμηλότερα η Κύπρος (16,2 ευρώ), η Σλοβενία (14,1 ευρώ) και η Πορτογαλία (12 ευρώ)..."


    Υπόψη ότι στο παραπάνω δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο περικοπών του 2011, ούτε τα αυξημένα "έκτακτα" τέλη, ούτε και το πραγματικό κόστος διαβίωσης που ουσιαστικά καθορίζει πόσα μένουν στην τσέπη (αναλογία μεροκάμανου προς ημερήσιο κόστος).

    Σύμφωνα με τη "λογική" του μνημονίου, οι Σλοβενία, Πορτογαλία και Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν τρελή ανάπτυξη, τεράστιες εξαγωγές και μηδενική ανεργία.

    Ε και τι έγινε που έχουμε ακριβώς τα αντίθετα; Το "σχέδιο" δεν είναι λάθος. Κάτι άλλο θα φταίει... Ο ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε (τυχαίο παράδειγμα).

    ReplyDelete
  26. Επίσης, βία είναι να μην μπορείς να βγεις από το σπίτι σου μετά την δύση του ήλιου λόγο εγκληματικότητας. Έτσι δεν είναι; Οπότε, οι προπηλακισμοί και τα γιαούρτια που ενδεχομένως θα δεχτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή άτομα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μεταφραστεί από εσάς ως δίκαιη εκδήλωση οργής; Σωστά;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ενδιαφέρουσα άποψη αυτή. Θα πάω με 20 φίλους να γιαρτούσω μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμαρτυρηθώ για την κάλυψη που προσφέρει σε κάτι ιδιοκτήτες που στοιβάζουν 10-10 τους αλλοδαπούς σε κάτι αποθήκες 2Χ2. Όποτε γίνεται καμιά καταγγελία και σκάει η αστυνομία τσουπ το σωματείο με έγκριτο γνωστό δικηγόρο της Αριστεράς.

      Delete
  27. "Σαρκοζί: Η Λεπέν είναι συμβατή με την Δημοκρατία" (25/4/2012):

    >> http://tvxs.gr/news/kosmos/sarkozi-i-lepen-einai-symbati-me-tin-dimokratia

    "...Δήλωση του Νικολά Σαρκοζί στο δραματικό πρωτοσέλιδο της Liberation. Ο Σαρκοζί προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη (και την ψήφο) των ακροδεξιών του Εθνικού Μετώπου πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.."

    Μετά το στραπάτσο των φορο-λιτο-μπηχτικών φιλομνημονιακών στην Ολλανδία, ο μικρός Ναπολέων δεν διστάζει να συμμαχήσει με το διάβολο (στην κυριολεξία) για να μην αποσυρθεί πρόωρα από την πολιτική.

    Και εφόσον η Άνχελα του έχει απλώσει δημόσια χέρι στήριξης εναντίον του Ολάντ, έμμεσα δείχνει ότι δεν ενοχλείται καθόλου με την εκτίναξη της φασιστικής ακροδεξιάς στον έτερο άξονα της "σκληρής" ΕΕ.

    Για όποιον δεν θυμάται η δεν ξέρει, η Λεπέν και ο μπαμπάκας της έχει κατά καιρούς πει τα πιο απίστευτα πράγματα, ότι λέει καλά έκαναν στους Εβραίους στο Β'ΠΠ γιατί ήταν πληθυσμιακή "λαίλαπα", όπως και το ότι κανονικά θα πρέπει να σκοτώνουν τους αλλοδαπούς στα σύνορα όταν προσπαθούν να μπούνε στη Γαλλία. Μετά τον μάζεψαν από τα μικρόφωνα, μπας και κάνουν μιντικαό λίφτινγκ στην κορούλα (όντως έπιασε).

    Με αυτούς σας καλούν συμπράξετε με την ψήφο σας τα δύο δικά μας κόμματα των μπλε και πράσινων μνημονιακών κόκκων. Μην ξεχάσετε να τους ξαναψηφίσετε.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Η Λεπέν μιλάει φασιστικά αλλά συμπεριφέρεται δημοκρατικά ενω ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει "αριστερά" αλλα συμπεριφέρεται φασιστικά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επειδή τα έχετε μπλέξει πολύ, τσακωθείτε μεταξύ σας, εσύ και ο Ventriloquist, μπας και αποφασίσετε τελικά αν ο φασίστας που δεν δέρνει (προς το παρόν) είναι ή δεν είναι τέτοιος.

      Πάντως, στον πολιτισμένο κόσμος, φασίζουσα νοοτροπία είναι οποιαδήποτε επιβολή με το στανιό της προσωπικής άποψης, με την αιτιολογία ότι αυτός που την επιβέλλει έχει αυτό το δικαίωμα και "ξέρει καλύτερα". Και για να πείσει, επιστρατεύει από προπαγάνδα μέχρι βρωμόξυλο.

      Όποιος παρατηρεί τι και πως "νομοθετήθηκε" στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, ξέρει πολύ καλά τι εννοώ. Και όποιος ανεγκέφαλος δέρνει και καταστρέφει "εις το όνομα του λαού" (βλέπε κουκουλοφόροι) απλά διευκολύνει στη νομιμοποίηση της βίας των φασιστοειδών. Και συνήθως πληρώνεται για αυτό.

      Delete
  31. "η Λεπέν και ο μπαμπάκας της έχει κατά καιρούς πει τα πιο απίστευτα"

    Νά μια καθαρά φασιστική άποψη: Οι ιδέες των γονιών κληροδοτούνται στα παιδιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχεις μυρωδιά από ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έτσι;

      Υπάρχει ένα εργαλείο. Λέγεται Google search. Γράφεις "Ζαν Μαρί Λεπέν" και "δηλώσεις", πατάς "Αναζήτηση" και αρχίζεις να διαβάζεις.

      Delete
    2. Αμέσως μετά κάνεις το ίδιο με το όνομα της εγγονής "Μαριόν Μερεσάλ-Λεπέν".

      Δεν είναι δύσκολο...

      Delete
  32. Επομένως; Επομένως πρέπει να πάμε σε μαζικές βρεφοκτονίες και παιδοκτονίες.

    ReplyDelete
  33. Επίσης, μην ακούσω κανένα να διαμαρτύρεται γιατί η ΧΑ δεν αναγνωρίζει το σύνταγμα.

    Μην μιλήσετε για φασιστικές πρακτικές στην περίπτωση που η ΧΑ απαγορεύσει στα πανεπιστήμια εκδηλώσεις - ομιλίες που έχουν ως αντικείμενο τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.

    Σας πληροφορούμε ότι η Βία δεν είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται υπεύθυνα μόνο από την Αριστερά.

    ReplyDelete
  34. "....Πιστεύω στον ελληνισμό... Όλος ο κόσμος εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του. Και αν οφείλω σε κάποιους χρήματα σήμερα - και δεν είμαι η μόνη που οφείλει - είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της ελεύθερης αγοράς. Και αν με κρίνεις σήμερα είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της κριτικής.
    Πιστεύω στην ελευθερία και αν χρειαστεί θα διαδηλώσω...."

    Κατερίνα Μουτσάτσου
    --------------------
    Επί τέλους! Δεν υπάρχει ένας "αριστερός" στο διαδίκτυο να της βουλώσει το στόμα; Τί είναι αυτά τα περί ελεύθερης αγοράς και ελεύθερης σκέψης και κρίσης; Πήρε άδεια απο τους συριζαίους να το πεί η δοσίλογη;

    ReplyDelete
  35. Και τί είναι αυτό: "Δεν είμαι Ελληναρού, είμαι Ελληνίδα;" Πήρε άδεια απο τους ΚΥΠατζήδες του Καμένου; Κρεμάλα!,κρεμάλα!

    ReplyDelete