Wednesday, February 16, 2011

Virtual Reality

Εδώ και αρκετές μέρες η χώρα βιώνει μια κατάσταση εικονικής πραγματικότητας.

«Πουλήστε παραλίες, Ελληνικό, ΔΕΗ δήλωσε ο Άγιος Σερβάτιος, κατά κόσμο Σερβάς Ντερούζ, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.

«Οργή στο Μαξίμου για τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις ευρώ».

«Ο ρόλος της τρόικας είναι τεχνοκρατικής καθαρά μορφής» συμπληρώνει ο αντιβασιλέας της κυβερνήσεως κ,. Πετσάλνικος.

«Συνεδριάζουν τα όργανα του κινήματος με κύριο θέμα τις δηλώσεις της τρόικας, μαθαίνουμε ότι σχεδίαζε ο Καρχιμάκης.

«Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τη ΝΔ».

«Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα» διαπίστωσε με στόμφο ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

Το σκηνικό ενός νέου «τροικού» πολέμου είναι εδώ, όμως, ούτε το ύφος, ούτε η ένταση των αντιδράσεων, ούτε το περιεχόμενό τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Ότι «πωλητήριο» αξίας 50 δις ευρώ δεν υπάρχει και άρα κακώς άνοιξε το θέμα και από τις δύο πλευρές. Η πάσα της τρόικα μας έριξε σε ένα εθνικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου. Στο διαγωνισμό πατριδοφροσήνης που ξεκίνησε έφτασε η κυβέρνηση να λέει ότι θα απαγορέψει με νόμο την πώληση δημόσιας γης, τη στιγμή που με άνεση εδώ και δώδεκα μήνες πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις χωρίς να τρέχει μία.

Για τον καλό πατριώτη πολιτικό και το φίλο του δημοσιοκάφρο υπάρχουν δύο πολύ πραγματικά θέματα που πρέπει να λάβει υπόψη και να αντιμετωπίσει. Πρώτον, το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεύτερον, η πρόκληση της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, των κτιρίων δηλαδή και των οικοπέδων που ανήκουν στο κράτος.

Σχετικά με το πρώτο θέμα όλοι όσοι κάνουν δηλώσεις και ωρύονται στα τηλεπαράθυρα αυτές τις μέρες γνωρίζουν ότι υπάρχει εγκεκριμένο από την τρόικα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δις ευρώ στην τριετία, το οποίο όμως δεν προχωράει. Γιατί λοιπόν ξάφνου προέκυψε θέμα αποκρατικοποιήσεων αξίας 50 δις; Γιατί δεν προέκυψε θέμα αργοπορίας του υπάρχοντος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κατά τον ενδιάμεσο έλεγχο; Δεν ξέρουν οι ελεγκτές; Δεν γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών που έχει την αρμοδιότητα του θέματος και του οποίου οι υφυπουργοί και οι γενικοί αυτές τις μέρες δίνουν συνεντεύξεις στα κανάλια απ’ εδώ ως τις ΗΠΑ; Πρόκειται για γκάφα μεγατόνων ή δρομολογείται κάτι άλλο; Και τι άραγε είναι αυτό το άλλο;

Και τα 50 δις ευρώ πως προέκυψαν; Πρόκειται για έναν μπακαλίστικο υπολογισμό ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων σε ακίνητα και οικόπεδα τύπου Ελληνικού, τα οποία φέρεται να βρίσκονται στα σκαριά. Ουδείς όμως γνωρίζει με ακρίβεια, αν υπάρχει πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των συγκεκριμένων ακινήτων ή κατά πόσο είναι ώριμα τα επενδυτικά σχέδια για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Γεγονός που μας φέρνει στο δεύτερο θέμα. Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Επαναλαμβάνουμε ακόμα μία φορά. Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι ανεξάρτητο ζήτημα από τις αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να είσαι ή αφελής ή ιδιοτελής για να ταυτίσεις τα δύο θέματα. Οι αποκρατικοποιήσεις αφορούν σε εταιρείες του Δημοσίου και οργανισμούς, η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας αφορά στην αξιοποίηση κτιρίων και ακινήτων την κυριότητα των οποίων κατέχει η ελληνική πολιτεία. Στο ένα χρειάζεται πολιτική αποκρατικοποιήσεων. Στο άλλο πολιτική διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Κι αν στην πρώτη περίπτωση υπάρχει πολιτική που δεν προχωράει, στη δεύτερη δεν υπάρχει τίποτα. Είμαστε χύμα. Από τη μία υπάρχει έλλειμμα πολιτικού κέντρου που να χαράσσει και να συντονίζει την πολιτική διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Το ελληνικό δημόσιο ίσως είναι το μόνο στην Ευρώπη που δεν έχει ενιαία στεγαστική πολιτική. Από την άλλη υπάρχει το απόλυτο χάος: πολλοί ιδιοκτήτες, πολλοί διαχειριστές, κακοδιοίκηση, έλλειμμα μηχανοργάνωσης, απουσία μητρώου ακινήτων, νομικά, πολεοδομικά και θεσμικά προβλήματα. Για τις ανοησίες της τρόικα δεν θα σχολιάσουμε, στα του οίκου μας όμως, ας αφήσουμε τις φαντασιώσεις και ας κάνουμε έναν πόλεμο με τις ανεπάρκειές μας.

32 comments:

  1. De thelei polemo paidia, ligi douleia, systimatikotita kai methodikotita thelei. Ki ekei dystyxos yparxei ena problima, politismiko isos en merei, kyrios omos biomatiko.

    ReplyDelete
  2. I Troika epixeirei en meso allon thematon na anoiksei to pio kleisto epaggelma stin Ellada, ayto tou politikou. To epaggelma tou politikou den einai ieri agelada, kai kathe epikodomoitiki kritiki einai dekti esto ki an ayti telika aporifthei. Alla allo pragma o aforismos, ki allo pragma i kritiki analysi kai telika apofasi politikis.

    ReplyDelete
  3. αυτό που πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ότι έχει συμβεί είναι το εξής:

    εν κρυπτώ γινόταν κουβέντες ΓΑΠ και ΠΑΠ με την τρόικα. Οι μεν προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο διότι πλέον καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι χάθηκε
    Στην ερώτηση λοιπόν "που θα βρείτε τα λεφτά που σας λείπουν αφού ούτε φόρους εισπράτετε, ούτε το δημόσιο κόβετε, ούτε δαπάνες"
    απαντούν αορίστως οι μεν "με την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας"

    Κατά πως πιάνανε επί 30 έτη όλοι οι ΥΠΟΙΚ και οι πρωθυπουργοί τη φοροδιαφυγή

    οι δε όμως που δεν είναι μαλάκες αφ' ενός θα βάλουν τους μέν να το υπογράψουν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και αφ' ετέρου βγαίνουν και το "καινε" για να μην μείνει μόνο στα λόγια

    Όλοι ξέρουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα διότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
    Καλά καλά κτηματολόγιο δεν έχουμε (Λαλιώτηηηη ...) και θυμίζω μας έδιναν τα λεφτά για να το φτιάξουμε τζάμπα

    Μέσα στο μπάχαλο λοιπον βγαίνει ο ΓΑΠ και λέει αρλούμπες γιά νόμους κτλ τη στιγμή που το μνημόνιο προβλέπει ρητώς τη δέσμευση κάθε δημόσιας περιουσίας υπέρ των δανειστών

    Όπως λοιπόν ο Κωστάκης "έκαψε" το όνομα (τα πιτόγυρα και τα παιδάκια νάναι καλά) έτσι και ο ΓΑΠ "καίει" το όνομα με παρλαπίπες

    Αντε ούστ παιδιά μπας και μετά την πίκρα καταφέρουμε να σηκώσουμε κεφάλι
    Φτωχοί αλλά αξιοπρεπείς

    ReplyDelete
  4. ser

    oust oloi mazi xreiazetai, alla to problima meta einai me ti mas antikathista kaneis.

    ReplyDelete
  5. ser
    "το μνημόνιο προβλέπει ρητώς τη δέσμευση κάθε δημόσιας περιουσίας υπέρ των δανειστών"

    Μνημιειώδης μπαρουφα.

    ReplyDelete
  6. Normad
    καλώς τον!
    Διαβασε αν και αμφιβάλλω ότι θα μπορέσεις να το καταλάβεις -

    +
    Αρθρο 14, «Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία»:

    1. Η παρούσα Σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση που τυχόν προκύψει από την παρούσα ή σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

    2. Οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διένεξη προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την ισχύ, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    3. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από τα συμβαλλόμενα μέρη.

    4. Οι Δανειστές μπορεί να εκτελέσουν ή να επιδιώξουν να εκτελέσουν οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στην παρούσα ή άλλα δικαιώματα κατά του Δανειολήπτη στα δικαστήρια της χώρας του Δανειολήπτη.

    5. Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος

    ReplyDelete
  7. ser
    "στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος"

    Αυτή είναι η φράση κλειδί που κάνει όλα όσα λέγονται παραπάνω να έχουν τη νομική ισχύ ενός κωλόχαρτου.
    Αλλωστε ο ΓΑΠ- πέρα απο το τί λέει το υπάρχον Σύνταγμα και οι υπάρχοντες νόμοι, και που, κατά τη πλειονότητα των νομικών, καλύπτουν πλήρως τη νομική πλευρά-έχει αποφασίσει να θωρακίσει ακόμα περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο με νέο νόμο που θα ψηφιστεί ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300 και θα γίνει ΚΑΙ Συνταγματική διαταξη στο επόμενο Σύνταγμα που ήδη καταρτίζεται.

    ReplyDelete
  8. normad
    βλέπεις πράσινα όνειρα- ακριβώς αυτά που μας οδήγησαν εδώ

    ελπίζω κάποιος να σου εξηγήσει το ακριβές νόημα της παραγράφου 5 διότι δεν θα ασχοληθώ άλλο
    +


    "Καθημερινή" -
    Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας με σκοπό να αλλάξει το κείμενο του Μνημονίου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση θέλει να απαλειφθεί, ει δυνατόν, πλήρως από το κείμενο ο αριθμός των 50 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΔΝΤ. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή δεσμευόταν η κυβέρνηση να παρουσιάσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον (at least) 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. τη διετία 2011 - 2012 και τα υπόλοιπα έως το 2015. Εν τω μεταξύ, το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ουάσιγκτον όπου εδρεύει το ΔΝΤ είναι βαρύ, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι η στάση της τρόικας έναντι της χώρας θα είναι πολύ αυστηρότερη τους επόμενους μήνες. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δανειστές μας θα είναι εφεξής πολύ πιο πιεστικοί, κατά την αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, η λήψη πρόσθετων μέτρων, ενόψει της χορήγησης των επόμενων δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
    Αφορμή για τα πυκνά σύννεφα στις σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα δεν είναι μόνο οι πρωτοφανείς παλινωδίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στις Βρυξέλλες έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η πλειονότητα των υπουργών δεν προωθεί τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επίσης, δυσφορία προκαλεί η αδυναμία κυβέρνησης και Ν.Δ. να δημιουργήσουν πεδία συναίνεσης για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

    ReplyDelete
  9. Το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που κολλάει; Πετάμε τη μπάλλα στην εξέδρα; Μην μιμείσαι το Μιχελάκη.
    Ο άνθρωπος είναι η πόλυτη φιγούρα της μπλέ καρικατούρας.

    ReplyDelete
  10. ρε normad που ζεις ?

    διάβασες το σχόλιο μου στο προηγούμενο ποστ ?

    Οτι δηλαδή η τρόικα έκανε την ανακοίνωση γιά να το "κάψει" επικοινωνιακά ? Εκεί κολλάει

    To πρόβλημά σου είναι ο κομματισμός σου, γι' αυτό και δεν μπορείς να δεις αντικειμενικά.
    Ο Κουτσόγιωργας πέθανε- δεν το έμαθες ?

    ReplyDelete
  11. Κατάλαβα,παραφρόνησες από τον "άδόκητο" χαμό του "δημοσία δαπάνη"
    προσφάτως ενταφιασθέντος Εθνάρχη Μπουλντόζα.

    ReplyDelete
  12. τιποτα δεν κατάλαβες.

    Ζεις στο δικό σου virtual reality στο οποίο μόνο κουβέντα επιπέδου καφενείου και Αυριανής μπορείς να κάνεις -

    χωρίς γνώση, χωρίς επιχειρήματα, μόνο με κραυγές και συνθήματα

    ReplyDelete
  13. Πάνω σ' αυτό που λέει ο Ser για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, ο κυριότερος λόγος που δε θα αποδώσει μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι η απουσία κτηματολογίου, αλλά η απουσία ζήτησης στην οικονομία.

    'Οσοι βγαίνουν έξω θα έχουν δει οτι παντού υπάρχουν ενοικιαστήρια εκεί που υπήρχαν μαγαζιά, άρα δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση. Για ποιό λόγο το κράτος θα τα πάει καλύτερα στο συγκεκριμένο τομέα; Ποιός θα επενδύσει σε μια οικονομία που λείπει η ζήτηση; Για ποιό λόγο;

    Η ζήτηση είναι υπερβολικά χαμηλη ωστέ να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, και γι' αυτό έχουμε ανεργία 14%. Ο λόγος είναι οτι το έλλειμμα (δηλαδή τα net χρήματα που μπαίνουν στην οικονομία) είναι υπερβολικά χαμηλό για να καλύψει ταυτόχρονα την επιθυμία αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα χρήματα που "διαρρέουν" εκτός της ελληνικής οικονομίας (ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών). Η λύση είναι ένα μεγαλύτερο έλλειμμα, και θα γινόταν αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει δικό της νόμισμα. Αλλά αντί γι' αυτό τώρα έχουμε μεγαλύτερη ανεργία και μείωση εισοδήματος του ιδιωτικού τομέα.

    Μερικοί (συνήθως ευκατάστατοι) το θεωρούν αυτό κάτι σαν δρόμο αρετής, αλλά α) τέτοιες πρακτικές είναι επικίνδυνες σε κρατικό επίπεδο όπως σύντομα θα γίνει αντιληπτό, και β) ακόμα και πλεονασματικές χώρες σαν τη Γερμανία που νομίζουν οτι είναι ανέπαφες, σύντομα θα επηρεαστούν λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που επιχειρούν να εφαρμόσουν πολλές χώρες (περαιτέρω μείωση ζήτησης).

    Καλωσήρθατε στη δυσλειτουργική πραγματικότητα της ευρωζώνης.

    ReplyDelete
  14. Είσαι αρκετά αυστηρός με τον καθρεπτιζόμενο εαυτό που περιγράφεις.Μην επηρεάζεσαι τόσο απο το παραταξιακό μαζοχισμό.

    ReplyDelete
  15. Jim Slip: Μα, και τα λεφτά του μνημονίου δεν είναι λεφτά που αυξάνουν το έλλειμμά μας; Αυτά γιατί δε βοηθούν να βγούμε από την κρίση χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο αν το μόνο που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα λεφτά και μεγαλύτερο έλλειμμα; Δηλαδή, πόσα περισσότερα θα δημιουργούσαμε αν είχαμε τη δραχμη; Πόσα χρειαζόμαστε;

    ReplyDelete
  16. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην ανυπαρξία ενος αστικού προοδευτικού φιλελεύθερου κόμματος.Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα έδινε την εντύπωση ότι μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό.Κυρίως γιατί ο ίδιος ο ΓΑΠ είναι ένας μεταμοντέρνος φιλελεύθερος αστός.Από προχθές όμως αρχίζει μια κρίση εκπροσώπησης αυτού του χώρου.Αν ο ΓΑΠ δεν το αντιληφθεί αυτό σύντομα και να το διορθώσει με τις ανάλογες κινήσεις, μπαίνουμε σε περιπέτειες ως χώρα.
    Σήμερα η αστική τάξη δεν συγκρούεται με τις παλιές φεουδαρχίες που την έφεραν στο προσκήνιο αλλά με τις σύγχρονες φεουδαρχίες,τις συντεχνίες των επαγγελματιών,των εμπόρων,των συνδικαλιστών,των δημοσιογράφων και όλο αυτό το σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην άβυσσο.
    Η αστική τάξη έδοσε τη νίκη στο Μπουτάρη και Καμίνη.Και ευτυχώς μέχρι τώρα δείχνουν να την εκπροσωπούν επάξια,κυρίως ο Μπουτάρης.Τώρα αυτές τίς μέρες δείχνει κίτρινη κάρτα στο ΓΑΠ.
    Το πρόβλημα βρίσκετααι εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ,απο το οποίο η Ελλάδα περιμένει να τη βγάλλει απο τη κρίση.There's no alternative.

    ReplyDelete
  17. parmenidi

    poly oraio to sxolio sou, alla giati "Από προχθές αρχίζει μια κρίση εκπροσώπησης αυτού του χώρου"? Ti egine kai simatodotei xronika ayto to elleimma opos les?

    ReplyDelete
  18. rat700
    ο Παρμενίδης ετοιμάζει την κωλοτούμπα-

    απο προχθες ο ΓΑΠ αποκαθηλώθηκε, διότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει σχέδιο κανένα και προσπαθούσε να μπαλώσει τα πράγματα με μυστικές συννενοήσεις με την τρόικα (η οποία φυσικά τον άδειασε) εξ ου και ο πανικός του.

    Ετσι τώρα λέει δεν θα πουλήσει αλλά θα "αξιοποιήσει" έλα όμως που δεν υπάρχει ΑΠΤΟ αντικείμενο (πλην Ελληνικού) αφού καλά καλά δεν έχουμε κτηματολόγιο
    Θα μου πεις και να είχαμε κτηματολόγιο 50 δις σε 4 χρόνια από ενοίκια δεν..

    Ετσι λοιπόν θα "αξιοποιήσει" για 99 χρόνια (αλλά δεν θα πουλήσει...) - όπως με λίγα λόγια το Γκουαντάναμο που νοίκιασαν οι Αμερικάνοι για 99 χρόνια το 1934

    Και απ' όλα αυτά δεν μπορούμε να γλυτώσουμε με παρλαπίπες όπως οι πολιτικοί έχουν συνηθίσει

    δες πιό πάνω το άρθρο 14 -

    Αυτό που ο normad δεν κατάλαβε
    ΔΙΟΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ (νόμος που δεν προέρχεται από τη Βουλή)

    ReplyDelete
  19. Οι καταπατητές της δημόσιας περιουσίας-δες Βατοπέδι-συνέπτυξαν ένα ισχυρό μέτωπο με ΝΔ,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ και "βαθύ" ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανασφάλειας στη μεσαία τάξη ένα μεγάλο τμήμα της οποίας είναι αστικό.

    ReplyDelete
  20. rat700

    Με αποτέλεσμα ο ΓΑΠ να υπαναχωρήσει πρό του εκβιασμού στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα και φυσικά να ψηφιστεί ένας νόμος που όχι μόνο δεν ανοίγει αλλά κλείνει περισσόερο τα προνομιούχα επαγγελματα.

    ReplyDelete
  21. Eχουμε μέχρι τώρα δύο "τρύπες στο νερό" όσον αφορά το μέτωπο των μεταρρυμίσεων.Η πρώτη ήταν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που γραφειοκρατικοποίησαν περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και η άλλη είναι τα ¨κλειστά επαγγέλματα¨" που έκλεισαν, με τον ψηφισθέντα προχθές νόμο,ακόμα περισσότερο.
    Αυτές τις τρύπες το δημιουργικό και αστικοφιλελεύθερο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας ΤΑ ΘΕΏΡΗΣΕ ως σημεία ότι το πάνω χέρι στη κυβέρνηση άρχισαν να το παίρνουν οι αναχρονιστές,οι οποίοι συνεπικουρούμενοι απο τους σπεκουλαδόρους της ηγεσίας της ΝΔ μπορεί να εκτρέψουν τη χώρα απο τη πορεία εξόδου απο τη κρίση.

    ReplyDelete
  22. Οσοι αυτό το χειμώνα στοιχημάτιζαν σε κοινωνικές εξεγέρσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς.Στους δρόμους βρίσκονται μόνο οι εκπρόσωποι των μιζαδόρων που με την αλήτικη συμπεριφορά τους προβοκάρουν κάθε δυνατότητα να διευκολυνθούν να διαδηλώσουν τα επί τόσα χρόνια θύματά τους.
    Τα θύματα των μιζαδόρων ντρέπονται να συνυπάρξουν μαζί τους σε στημένους "κοινωνικούς αγώνες".

    ReplyDelete
  23. rat 700

    Πρόταση βόμβα

    Πρότασητης Εθνικής για συγχώνευση με την Αλφα.Εαν αυτό συμβεί θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης.Πιστεύω ότι θα συμβεί.

    ReplyDelete
  24. "Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις"....Χάλασε το προξενειό Εθνικής και Αλφα.Τα παιδία παίζει.

    ReplyDelete
  25. Σε μια ελεύθερη αγορά και σε μια κοινωνία του ρίσκου οι Ελληνες τραπεζίτες απολαμβάνουν τα οφέλη των δισ. κρατικών εγγυήσεων και του χαμηλού επιτοκίου της ΕΚΤ, την έχουν αράξει κανονικά και πίνουν "εις υγείαν των κορόιδων".
    Κομπραδόρικη συμπεριφορά,αντεθνική αντιπατριωτική και αντικοινωνική.

    ReplyDelete
  26. ε αφού το λέει ο Παρμενίδης έτσι θα είναι !

    Ακούστε κρατικοδίαιτα παπαγαλάκια- ο καιρός που το δημόσιο τα άρπαζε από τον ιδιωτικό τομέα πέρασε

    Με 30% haircut των ελληνικών ομολόγων (αυτών που το ελληνικό δημόσιο υποχρεώνει τις τράπεζες να αγοράζουν) ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ η αξία της ΕΤΕ ενώ της Alpha μειώνεται κατά 50%

    Οι εγγυήσεις Παρμενίδη είναι το risk sharing στο οποίο τα συνεταιράκια μας υποχρεώνουν (και καλά κάνουν)

    Ετσι λοιπόν θα δείς και τις τράπεζες απαξιωμένες χάρη στο αδηφάγο δημόσιο (Αντρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς)

    Η πραγματική αξία ανταλλαγής μόνο 70/30 δεν είναι

    ReplyDelete
  27. Σερ για φιλελεύθερος σαλάτα τακανες με τις τράπεζες. Κατόπιν κρατικών εγγυήσεων και ενέσεων ρευστότητας οι τράπεζες επί της ουσίας ζούνε λόγω "κρατικοποίησης" τους. Κι αντί να δούνε πώς θα παίξουνε μπάλα ανταγωνιστικά - γιατί υπάρχουν κι άλλες τράπεζες απέξω που θα θέλανε τα φιλέτα Ελλάδας, Τουρκίας, Βαλκανίων, και τζάμπα - κάθονται κι εγωιστικά, μυωπικά και με θράσος αποδεικνύουν την ανεπάρκεια επιχειρηματικής κουλτούρας. Μέχρι ναρθουν οι τράπεζες των Γερμανών και να τις εξαγοράσουν τζάμπα.

    Εντάξει καλό το ποίημα για όλα φταίνε οι πολιτικοί, αλλά εδώ προφανώς φταίνε κατά κόρον οι ανεπαρκείς (τουλάχιστον ο χαρακτηρισμός) γερασμένοι και δισκίνητοι Έλληνες τραπεζίτες.

    ReplyDelete
  28. Η πρόταση της Εθνικής δε γινότανε καλύτερη. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει εξαναγκαστική συγχώνευση και να κοπούν οι κρατικές ενέσεις, που ουσιαστικά είναι λεφτά των φορολογουμένων που θα μπορούσαν να ξοδευτούν στην αποπληρωμή χρεών του δημοσίου σε πόσους άλλους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και πληρώνουν και το ΦΠΑ τους κανονικά.

    ReplyDelete
  29. Mesout
    η δίκαιη αναλογία είναι περίπου 0.82/1
    και γι'αυτο απερρίφθη η πρόταση της ΕΤΕ

    πρέπει κι εσύ να καταλάβεις ότι πέρα απ'όλα τα υπόλοιπα προβλήματα (και δεν παίρνω καθόλου το μέρος των τραπεζών) οι ελληνικές τράπεζες είναι κρατικόπληκτες

    χρηματοδοτούν το ελληνικό δημόσιο στο 100% και χάνουν λεφτά
    Οι κρατικές εγγυήσεις είναι στην ουσία risk sharing δηλαδή εσύ δανείζεις εμένα κι εγώ εγγυούμαι γιά εσένα

    πίστεψέ με μία τράπεζα που έστω και κολοβή θα επιβίωνε είναι η Alpha (και γι' αυτό την θέλουν όλοι)

    ReplyDelete
  30. mesout
    κι επειδή καταλαβαίνω ότι έχεις ακόμα αμφιβολίες αναρωτήσου πως είναι δυνατόν οι 2 γαλλικές τράπεζες να έχουν τόσα χρόνια ζημιές ενώ οι ελληνικές έχουν κέρδη ?

    ReplyDelete
  31. Μπ. Παπαδημητρίου σήμερα για την ανεργία

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_20/02/2011_433323

    και επισημαίνει

    ο αριθμός όσων παραμένουν άνεργοι έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο, οπότε σταματά και η παροχή επιδόματος ανεργίας, έχει φτάσει στο 47% επί του συνόλου των ανέργων. Δηλαδή ένας σε κάθε δύο ανέργους έχει ελάχιστες πλέον πιθανότητες να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας. Η ελληνική αγορά εργασίας, γράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, «παρουσιάζει χαμηλές πιθανότητες μετάβασης (α) από την ανεργία στην απασχόληση και (β) από τη μη συμμετοχή στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό».

    ReplyDelete