Friday, February 4, 2011

Οι επτά παγκόσμιες σφαίρες επιρροής του 2020

The Seven Global Economic Spheres of 2020
© The Globalist
Μετάφραση από ομάδα PPOl

Ζούμε σε καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας. Και όσο επισφαλές κι αν είναι να κάνουμε προβλέψεις, θα ήθελα μολοταύτα να κάνω ένα σκαρίφημα της πιθανής μελλοντικής φυσιογνωμίας του κόσμου το 2020.

Θέλω να υπογραμμίσω πως δεν κάνω πρόγνωση. Πολύ πιθανό σε δέκα χρόνια από σήμερα η πραγματικότητα να μην αντιστοιχεί στην αφήγησή μου. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω στην καλύτερη θεώρηση του κόσμου. Ασφαλώς θα υπάρχουν μεγάλες αναστατώσεις και το 2020 δε θα μοιάζει με το 2010 περισσότερο από ότι το 2010 μοιάζει με το 2000.

Τον 20ό αιώνα, η παγκόσμια οικονομία κυριαρχούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και δευτερευόντως από λίγα κράτη της δυτικής Ευρώπης και την Ιαπωνία. Η αφήγησή μου διαγιγνώσκει την ανάδυση επτά σημαντικών παγκοσμίων σφαιρών οικονομικής επιρροής.

Αυτές οι σφαίρες δε θα είναι αυτάρκεις και θα χαρακτηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από αλληλεξαρτήσεις, εφόσον φυσικά επιβιώσει το σημερινό θεσπισμένο πολυμερές σύστημα. Αν επικρατήσει ο αναδυόμενος προστατευτισμός, οι σχέσεις μεταξύ των σφαιρών αυτών θα χαρακτηρίζονται από οξύτητα και συγκρούσεις.

Πρώτον, αρχίζοντας από την ανατολή, έχουμε την πρώτη μεγάλη κι επεκτεινόμενη οικονομική σφαίρα, της Μεγάλης Κίνας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός. Μέσα στη σφαίρα αυτή συμπεριλαμβάνονται διάφορες υπο-σφαίρες, σαν την Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον «οργανισμό νοτιοανατολικών ασιατικών κρατών» (ASEAN). Αλλά καμιά από αυτές δεν μπορεί να αποτελέσει αυτόνομη σφαίρα -και όλες θεωρούν την Κίνα ως ατμομηχανή της οικονομικής τους ανάπτυξης. Η οικονομική σφαίρα της Μεγάλης Κίνας διατηρεί εκτεταμένες και πυκνές σχέσεις με τις υπόλοιπες σφαίρες και κρατικές οντότητες, ιδίως στην Αφρική.

Συνέχεια στην ιστοσελίδα του PPOL...

9 comments:

  1. Η Τουρκία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.Κανει πως θέλει να μπεί στην ΕΕ αλλά στη πραγματικότητα δεν θέλει.Εμείς κάνουμε πως μαχώμαστε να μπεί στην ΕΕ αλλα στη πραγματικότητα το απευχόμαστε.Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται την είσοδό της στην ΕΕ αλλά στην πραγματικότητα ανατριχιάζουν στην ιδέα του να καταστεί μια Ανατολική Χώρα η πρώτη σε πληθυσμό και όχι μόνο δύναμη της Ευρώπης.

    ReplyDelete
  2. Ελάχιστοι Ελληνες,ανάμεσα στους οποίους Εγώ και ο ΓΑΠ,πιστεύουν ότι πρέπει να "αδελφοποιηθούμε" με την Τουρκία,να γίνουμε δηλαδή καρντάσια.
    Με ενταγμένα τα Βαλκάνια στην Ευρώπη και με "αδελφοποιημένη" τη Τουρκία θα ανακτήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού χώρου του Ελληνισμού.Ετσι αναίμακτα μπορούμε να πούμε ότι δικαιώνεται το "πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι" και θα σωπάσει η Κυρά Δέσποινα,ύστερα απο 500 χρόνια, να δακρύζει.

    ReplyDelete
  3. Με τους Βαλκάνιους και τους Τούρκους έχουμε δεσμούς αίματος.Πολλοί απο μας είμαστε "τουρκανάκατοι".Οι μισοί Τούρκοι είναι εκτουρκισθέντες Ελληνες.Το ίδιο και οι μισοί Βαλκάνιοι.Σαυτούς τους γεωγραφικούς χώρους κατοικούν αδελφοί με μας λαοί που όταν τους πλησιάζεις καταλαβαίνεις απο τη ποιτιστική τους συμπεριφορά ότι έχουμε μαζί τους κάτι το σημαντικά ΚΟΙΝΟ.

    ReplyDelete
  4. «Η Γερμανία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο που αναγνωρίζει για πρώτη φορά την ιδέα της Γαλλίας για οικονομική διακυβέρνηση, είναι κάτι καινούριο κάτι που αρχικά δεν ήθελε η Γερμανία, είναι μία μεγάλη στροφή για το κοινό συμφέρον» σημείωσε ο κ. Χατζημαρκάκης,ομογενής,βουλευτής των φιλελευθέρων της Γερμανίας.
    Εμείς εδώ το τονίσαμε πολλές φορές ότι οι Γερμανοί στο τέλος της ημέρας κάνουν πάντα ό,τι τους πούν οι Γάλλοι.Ακόμα δεν μπορούν να αποΓαλλακτιστούν.Ευτυχώς.Γιαυτό και εμείς παίζουμε δυνατά το "Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία".Μας βγήκε σε καλό.Φορτώσαμε το χρέος στους Γερμανούς και ας έχουν αυτοί τώρα τη καυτή πατάτα.
    Είμαστε ωραίοι ρε οι μπαγάσηδες.Οι αγορές τρελλάθηκαν,οι αναλυταράδες ψάχνουν στα οικονομικά δοκίμια να εξηγήσουν πως μια χώρα που χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής της καταφέρνει να δίνει οδηγίες στους άλλους για το πως θα διαχειριστούς το χρέος που τους φόρτωσε.Φοβερό!
    Οι Γερμανοί έχουν κάνει την υπόθεση ¨διασωση της Ελλάδας" εθνκή τους υπόθεση.Ινστιτούτα,καγκελλάριοι,πρώην και νύν ,τραπεζίτες,τύπος,πολιτικοί, όλοι βάλθηκαν να βρούν λύση στο μεγάλο εθνικό πρόβλημα που τους ταλανίζει: "Πώς να μην πτωχεύσει η Ελλάδα".Περήφανος λαός.

    ReplyDelete
  5. Αίσθηση προκαλεί ότι ο κορυφαίος τραπεζίτης,Αλεξάντερ Ντιμπέλιους - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει.

    Σας είπα.Οι Γερμανοί το πήραν επί πόνου.Θα βάλουν την Ελλάδα στο δρόμο της Αρετής.Στην ανάγκη θα μας πληρώσουν τα μισά χρέη.Το κάνανε μείζον εθνικό τους θέμα.Ας είναι καλά οι Γάλλοι.

    ReplyDelete
  6. Πάντως εντοπίζω σημαντικά κενά στη σκέψη του (υπό την έννοια της απουσίας πλήρους επιχειρηματολογίας). Για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν η Αυστραλία (ολόκληρη ήπειρος και μεγαθήριο οικονομικά) να επηρεαστεί σε σημείο υποταγής στην κινεζική οικονομία;

    Επιπλέον, παρουσιάζει μία ΕΕ εντελώς στατικά και εντελώς όμοια με τη σημερινή της εικόνα. Ούτε καν πιθανολογεί για πολιτικές κι οικονομικές αλλαγές.

    Άσ'το, αδελφέ, το άρθρο είναι μέσα στο κενό. Μετεωρείται μεταξύ απουσία τεκμηρίων και πλήρους απαξίωσης της πολιτικής επιχειρηματολογίας

    ReplyDelete
  7. Συμφωνώ με τα όσα λές.Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη το δημογραφικό.Η Ρωσία η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν τεράστιους φυσικούς πόρους αλλά δεν έχουν ανθρώπους.Απο την άλλη η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν γεράσει.Αλλά όλοι αυτοί οι Χώροι-χώρες κάποια στιγμή θα γεμίσουν απο ανθρώπους όπως ήδη άρχισε να γίνεται.Εμείς,ως Ελλάδα,έχουμε παρόμοιο πρόβλημα.Θα μπορούσαμε να το λύσουμε με μιά μεταναστευτική πολιτική ένταξης στο εθνικό μας δυναμικό περίπου ΠΕΝΤΕ εκατομμυρίων νέων μεταναστών.

    ReplyDelete
  8. ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    "Στο Κάιρο μεταβαίνει την Κυριακή ο πρωθυπουργός προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. «Θα σταθούμε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα μεταφέρει στον Χόσνι Μουμπάρακ μήνυμα της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης"

    Απόστολος της ειρήνης ο ΓΑΠ.Αλλά αυτός ο Μπαραντέι μάλλον δεν κάνει για "ΓΑΠ".Μούφα μού φαίνεται.Ας μη βιαζόμαστε όμως.Ολοι θα κριθούν "εν τοις πράξεσι".

    ReplyDelete
  9. ελυσε τα προβλήματα της Ελλάδας ο θλιβερός και πάει να λύσει και τα προβλήματα της Αιγύπτου...

    ReplyDelete