Monday, August 2, 2010

ΓΓΝΓ: Πρόσκληση σε διάλογο για την απασχόληση των νέων*

Από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Στις 27 Νοέμβρη 2009, το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ ενέκρινε το ψήφισμα για ένα ανανεωμένο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της Νεολαίας (2010-2018). Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν, μέσω ενός δομημένου διαλόγου με τους νέους ανθρώπους και τις οργανώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η 1η φάση της διαβούλευσης, από 15 Ιανουαρίου έως 15 Μαρτίου 2010, με θέμα την απασχόληση των νέων και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Ακολουθεί η 2η φάση της διαβούλευσης, από 1η Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου 2010, με θέμα την απασχόληση των νέων και «τις υπηρεσίες για τους νέους» (youth work).

Σκοπός είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα που να απευθύνονται στις προτεραιότητες που τέθηκαν στη Διάσκεψη Νεολαίας, με τίτλο «Απασχόληση των νέων και κοινωνική ενσωμάτωση», που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, 13-15/4/2010, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας.

Κατά συνέπεια, η Εθνική Ομάδα Εργασίας θα επιδιώξει, μέσα από ανοιχτό και δομημένο διάλογο, να διαγνώσει τα μέτρα που οι νέοι στην ελληνική κοινωνία θεωρούν ότι καλύπτουν τις προτεραιότητες που τέθηκαν στα συμπεράσματα της Ισπανικής Διάσκεψης Νεολαίας. Κεντρικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των νέων στον ανοιχτό διάλογο, είτε μέσα από τις οργανώσεις και τους φορείς που συμμετέχουν είτε μέσα από τις αυτόνομες παρεμβάσεις τους.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής σας στον ανοικτό διάλογο και τη συστηματική καταγραφή των απόψεών σας, παραθέτουμε μερικά κατευθυντήρια ερωτήματα, βάσει των οποίων θα κινηθεί ο διάλογος.

1. Προκειμένου να ενισχυθεί περισσότερο η ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας, ποια πολιτικά μέτρα θα προτείνατε για τα ακόλουθα θέματα:

• Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η πληροφόρηση, η καθοδήγηση και η στήριξή σας προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή σας στην αγορά εργασίας ως εργαζόμενος ή επιχειρηματίας;

• Πώς μπορούν να διασφαλιστεί η αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από τη μη τυπική και άτυπη μάθηση και τις εμπειρίες κινητικότητας;

• Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε προκειμένου να μην μπλέξετε σε επισφαλείς καταστάσεις και να διασφαλιστεί η πρόσβασή σας στην κοινωνική προστασία;

• Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβασή σας από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, π.χ. stage;

• Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διακρίσεων στην πρόσβαση σε ποιοτικές εργασίες, υποστηρικτικά προγράμματα και πληροφόρηση;

• Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή σας στον κοινωνικό διάλογο;

• Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να ενισχυθεί η συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

2. Πώς μπορούν οι «υπηρεσίες για τους νέους» να συμβάλλουν στην υλοποίηση των μέτρων που προτείνατε παραπάνω;

Ο δομημένος αυτός διάλογος θα έχει 18μηνη διάρκεια και θα καλύπτει την περίοδο 3 προεδριών (Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία).

Η δεύτερη φάση της διαβούλευσης για την απασχόληση των νέων, που συμπίπτει με την περίοδο της Βελγικής προεδρίας, θα ασχοληθεί με την προτεραιότητα της εργασίας για τους νέους (youth work). Τα αποτελέσματα αυτού του δεύτερου κύκλου διαβούλευσης θα κοινοποιηθούν από την Εθνική Ομάδα Εργασίας μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στη Βελγική Προεδρία, προκειμένου να ενσωματωθούν άμεσα στα σχετικά κείμενα.

Παρακαλούμε να αποστείλετε τις απόψεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις σας και συμπληρωμένο το επισυναπτόμενο Ερωτηματολόγιο Διαβούλευσης μέχρι τις 25 Αυγούστου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ggng@neagenia.gr, με θέμα «Συμμετοχή στο Διάλογο».

Σας ευχαριστούμε για την έγκαιρη συμμετοχή σας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 1ης ΦΑΣΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 1ης ΦΑΣΗΣ

*Η G700 συμμετέχει επίσημα στην Εθνική Ομάδα Εργασίας για τη νέα γενιά. Το κείμενο που καταθέσαμε στην πρώτη φάση διαβούλευσης μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το τελικό κείμενο που απεστάλη από την Εθνική Ομάδα Εργασίας είναι το Hellenic Report on National Consultation on Youth Employment.

7 comments:

  1. Οι Ελληνες «για πρώτη φορά κάνουν αυτά που πρέπει» με την καθοδήγηση ενος ηγέτη,του ΓΑΠ,στον οποίο υποκλίνεται η διεθνής κοινότητα.Η Ελλάδα για πρώτη φορά, απο συστάσεως Ελληνικού κράτους,βγαίνει απο έναν ιδιότυπο κλεπτοκρατικό τριτοκοσμισμό και μπαίνει στη χορεία των σύγχρονων Εθνών.Ηδη άρχισε να αποτελεί παράδειγμα πρός μίμηση.

    ReplyDelete
  2. «Η Ελλάδα είναι σαν τον Γκιούλιβερ. Πρέπει να κόψει όλα τα μικρά κορδονάκια που την κρατούν στη γη» .
    Λούκα Κατσέλη.

    Ηταν πρώτος ο Λοβέρδος,που αλλαξοπίστεψε,μετά ο Ρέπας,τώρα η Λούκα.Ολοι φιλοδοξούν να μπούν στο Πάνθεο των πολιτικών που, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, θα εκτοπίσουν τους Μαυρογιαλούρους.
    Τεκτονικές αλλαγές τις οποίες η Ελληνική κοινωνία επιδοκιμάζει και στηρίζει.

    ReplyDelete
  3. Να δω τη Τίνα να πουλάει το 40% των μονάδων της ΔΕΗ και να ανακράξω περιχαρής:"Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα" .

    ReplyDelete
  4. Τίνα, "κάντο όπως ο Λοβέρδος".

    Η Τίνα είναι "ερωτευμένη" με το Παντοκράτωρα ΓΑΠ.Για να εξασφαλίσει μια θέση στο δεξιό πλευρό του αιωνίως θα την κάνει τη δουλειά.Και θα την κάνει "όπως ο Λοβέρδος".

    ReplyDelete
  5. Σήμερα είχε ραντεβού με τους ελεγκτές της τρόικα.Τους γοήτευσε με την "εναλλακτικότητά" της.θα τους παρουσιάσει "εναλλακτικό" σχέδιο για την απελευθέρωση της ενέργειας.Οι τροικατζήδες συμφώνησαν να το δούν και να το αξιολογήσουν.
    Μου φαίνεται θα είναι σαν το πρώτο σχέδιο νόμου του Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό και σαν το πρώτο σχέδιο του Ρέπα για τους φορτηγατζήδες.
    ΣΑν επικοινωνιακή συνταγή φαίνεται επιτυχιμένη.

    ReplyDelete
  6. @ΓΓΝΓ:

    "...(ερώτηση) Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή σας στον κοινωνικό διάλογο;..."

    Μήπως να λέγατε καμιά κουβέντα στους τροϊκανούς, αντί να σκύβετε συνέχεια λέγοντας ναι σε όλα, πριν ακόμα πούνε καν τι θέλουν;

    Μήπως να συζητάγατε με κανέναν εργαζόμενο, πέρα από τους βαμμένους συνδικαλιστές που επίσης λένε ναι σε όλα και ετοιμάζουν τα πολιτικά τους κουστούμια;

    Μήπως, λέω μήπως, αντί να ασχολείστε συνέχεια με το τι λένε οι τουρίστες που είναι περαστικοί από εδώ για 10-20 μέρες, να ασχοληθείτε επιτέλους για το πως θα επιβιώσουν οι 10 εκατ. "ιθαγενείς" που ζούνε εδώ 12 μήνες το χρόνο, και από πάνω σας ψήφισαν και σας ταΐζουν κιόλας;

    @parmenides:

    ΟΚ, το πιάσαμε. Πάλι σου χάλασε το κλιματιστικό και σε έχει χτυπήσει η ζέστη. Αν δεν το ξέρεις, η κυβέρνηση της χώρας έχει πάει ήδη διακοπές μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη "διαταγή" του προέδρου να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν, μετά από ένα ομολογουμένως άκρως επιτυχημένο 9μηνο διακυβέρνησης.

    Μπας και μαυρίζουν από τώρα, ώστε όταν έρθει η σειρά τους να εξαφανιστούν στη γαλαρία της Βουλής δίπλα στον προηγούμενο καταλληλότερο να μην τους ξεχωρίζει η κάμερα;

    ReplyDelete
  7. H συζήτηση για το "ανοιγμα των επαγγελμάτων" πρέπει να συνδεθεί οπωσδήποτε με τη συζήτηση για το "πως κάποιος γίνεται επαγγελματίας".Ποιά εκπαίδευση θα αποκτά,ποιά πιστοποίηση,ποιά δεοντολογία θα διέπει την άσκηση των επαγγελματικών του καθηκόντων.
    Δεν έχουμε πιστοποιημένους επαγγελματίες αλλά επαγγελματίες "κατά δήλωσιν" ,"κατ΄απονομήν","κληρονομικώ δικαίω","εθιμικώ δικαίω" κλπ,κλπ.

    ReplyDelete