Το ΒΗΜΑ, 29-8-2010
Κύμα μετανάστευσης του νέου επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα απειλεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά και οι ολοένα και λιγότερες ευκαιρίες για μόνιμη και ασφαλή εργασία που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Το συμπέρασμα-σοκ που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, η οποία έγινε για λογαριασμό του Βήματος με την υποστήριξη του in.gr , είναι ότι επτά στους δέκα Έλληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες.
Η πανελλαδική δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 5.442 νέων από 22 ως 35 ετών, τελειόφοιτους ή απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είτε αναζητεί δουλειά είτε εργάζεται αλλά με μη ικανοποιητικούς όρους.
Στις απαντήσεις που δόθηκαν απεικονίζονται ανάγλυφα η αγωνία τους για το μέλλον και η απογοήτευσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Εκφράζεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στο κράτος, ενώ τονίζουν ότι η εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί και η έλλειψη κανόνων αξιοκρατίας τους οδηγούν στην απόφαση να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός των συνόρων της χώρας.
Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας της Κάπα Research είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των νέων με πτυχίο στην Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει μια σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 73,6% δηλώνει ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, ενώ το 42% δηλώνει ότι έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για να το επιτύχει, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, κατοικία ή κάποιο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόσθετης επιμόρφωσης.
Από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του.
Μάλιστα, το 60,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν θέτει ως επιδιωκόμενο μισθό ένα ποσό της τάξεως των 1.500 ως 5.000 ευρώ. Ακόμη τονίζουν ότι «οι Έλληνες της ξενιτιάς είναι δύο φορές Έλληνες», προσθέτοντας ότι «μπορεί να γίνει πατρίδα και η χώρα που μπορεί να εργαστεί και να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς».
Οι νέοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σήμερα ένα μεταναστευτικό ρεύμα αντίστοιχο με εκείνο της δεκαετίας του '60 (54,9%), καθώς στην πλειονότητά τους πιστεύουν, σε ποσοστό 86,2%, ότι οι λύσεις που προτείνονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση εξακολουθούν να αγνοούν τις δικές τους ανάγκες.
Στην πλειονότητά τους εξάλλου (64,1%) οι νέοι οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους στην Ελλάδα και θεωρούν ότι παρά την αυξημένη δυνατότητα πληροφόρησης που υπάρχει σήμερα, τις ευκαιρίες για καλή μόρφωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης, ούτε την ευκαιρία δημιουργίας περιουσίας, παρά μόνο μια μόνιμη αίσθηση επαγγελματικής ανασφάλειας και φόβου για τα γηρατειά τους.
Περιγράφοντας το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι νέοι σήμερα, και σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 62,7% εργάζεται με πλήρη απασχόληση, το 12,4% με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το 24,5% δεν εργάζεται και αναζητεί δουλειά.
Από εκείνους που εργάζονται 40,6% απασχολούνται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι γραφείου, 18,7% ως ελεύθεροι επαγγελματίες, 10,6% ως δημόσιοι υπάλληλοι, 6% ως τεχνίτες ή εργάτες και 4,4% ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Συγχρόνως, από τους νέους ηλικίας 22 ως 35 ετών οι οποίοι εργάζονται, το 54% απασχολείται σε τομέα σχετικό με εκείνον που σπούδασε, το 26,65% απασχολείται σε αντικείμενο που έχει μερική σχέση με τις σπουδές του, ενώ το 19,2% απασχολείται σε εντελώς άσχετο αντικείμενο με τις σπουδές του.
Τι ονειρεύονται οι νέοι
Oι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ περιγράφουν τους στόχους και τις προσδοκίες τους στη δημοσκόπηση της Kάπα Research υπογραμμίζοντας ότι πάνω απ' όλα τους ενδιαφέρει να έχουν μια σταθερή εργασία, ανεξαρτήτως με το αν αυτή τους ικανοποιεί πλήρως.
Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι επιθυμούν γενικώς να έχουν δουλειά, ανεξαρτήτως με το πού θα απασχοληθούν, ενώ σε ποσοστό 26,4% θα ήθελαν να είχαν τη δική τους επιχείρηση. Το 15,5% θα επιθυμούσε να εργαστεί σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, ενώ το 10,6% θα ήθελε να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος.
Στην πλειονότητά τους όσοι δηλώνουν άνεργοι αναφέρουν ότι θα ήθελαν μια οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι σταθερή και καλοπληρωμένη ή οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι αντίστοιχη των σπουδών και της εμπειρίας τους. Μάλιστα, ένα ποσοστό 16,5% δηλώνει ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε δουλειά, ακόμη κι αν οι συνθήκες απασχόλησης ήταν συνθήκες «μαύρης εργασίας»!
Πάντως, οι περισσότεροι προτιμούν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα (51,5%) παρά στον δημόσιο τομέα (44,3%), επειδή στον πρώτο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους (73,5%) τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο και υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων (80,5%).
Το να ζείς στην "εποχή του ΓΑΠ", από μόνο του, είναι όνειρο. Ο,τι δεν έγινε, από συστάσεως Ελληνικού κράτους, γίνεται τώρα.
ReplyDeleteΣυνεπώς για τους νέους, που θέλουν να δουλέψουν και όχι να αναζητούν άλλοθι σε άρθρα σαν το πόστ του Χιώτη, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν.
Αλλωστε γιατί να δουλέψουν.Οι περισσότεροι ζούν με ένα επίπεδο διαβίωσης που θα το ζήλευε ο μέσος,σκληρά εργαζόμενος,Ευρωπαίος.
Κατα κεφαλήν εισόδημα 20.000 δολλάρια.Από τα υψηλότερα στο κόσμο.Οι περισσότεροι των "ανέργων" το εξασφαλίζουν απο τον ΟΑΕΔ και τις άλλες δομές του προνοιακου συστήματος, της οικογενείας συμπεριλαμβανομένης.Αυτοί θα πάνε μετανάστες;
ReplyDeleteΑγνοήσαμε την επαγγελματική εκπαίδευση.Και έτσι δεν έχουμε επαγγελματίες τεχνίτες και τεχνικούς.
ReplyDeleteΑκόμα δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά της επαγγελματικής από την Ακαδημαική εκπαίδευση.Και ακόμα φερνόμαστε απαξιωτικά στην επαγγελματική εκπαίδευση,ενώ στη Γερμανία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Οι χιλιάδες άνεργοι είναι υπερπροσοντούχοι κάτοχοι ακαδημαικών τίτλων.Ποιά αγορά τους χρειάζεται;
Επειγόντως conversion των ακαδημαικών σε επαγγελματικά.
Γλυκύ μου parmenides, σου θυμίζω πως η εποχή του ΓλεφτΑυΠάρχουν ευτυχώς ποτέ δεν ήρθε.
ReplyDeleteΠρόλαβε να έρθει η εποχή της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τρόικα η οποία βάνει στη σειρά
(παρά τις αντιστάσεις του βαθέος και ρηχού ΠαΣοΚ)
όσα ο, πατήρ του ΓΑΠ, ΑΓΠ εξεστράτιζε επί μια δεκαετία κινών χείρας μεν συν Μένιον και Τσοχατζόπουλον δε.
Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι καταδικασμενη από τη γενεά των χωρικών μας γονέων που 'ρχόσαντε στην πόλη για το μεροκάματο και βρέθησαν χειρωνάκτες.
Εφ' όσον εθέλησαν να σπουδάσουν ακόμα και τα τέκνα τους τα "που δεν παίρνανε τα γράμματα" αντί να τα ωθήσουν σε εργασίες και σπουδές που θα αναδείκνυαν τα ταλέντα των, πριμοδότησαν κυβερνήσεις που θα τα συμμάζωναν στα πανεπιστήμια.
Ο ΓΑΠ ως υπουργός παιδείας βοήθησε τα μάλα για να γίνουμε οι νέοι Έλληνες ένας πολυπληθής πτυχιούχος λαός.
Κι επειδή "αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα" τώρα πληρώνουμε τα κερατιάτικα. Εμείς των "σοφών" γονιών μας κι ο Γιωργάκης του Αντρέα.
Ρε parmenides ΠΟΣΟ ΗΠΙΕΣ στις διακοπές; Ακόμα να ξεμεθύσεις;
ReplyDeleteΈχεις πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει μέσα στο καλοκαίρι; Μπήκες καθόλου στο δίκτυο να ενημερωθείς ή με το που γύρισες πέρασες από τα γραφεία του κόμματος και πήρες τις καινούργιες ατάκες για τον "γκαπ" από τους επικοινωνιακούς του συμβούλους;
@parmenides:
ReplyDeleteΓια να μη θεωρήσεις ότι κάνω flame εναντίον σου, ορίστε και μερικά σχόλια σε αυτά που γράφεις:
"...Το να ζείς στην "εποχή του ΓΑΠ", από μόνο του, είναι όνειρο. Ο,τι δεν έγινε, από συστάσεως Ελληνικού κράτους, γίνεται τώρα..."
Όσοι δεν πάσχουν από τρομολαγνεία (μετά από εκτενή έκθεση στα δελτία των 8), τα όνειρα που είναι εφιάλτες κατά κανόνα δεν είναι ευχάριστα. Γιατί όταν καταρρέει ένα κράτος και μια κοινωνία ολόκληρη, δεν είναι λογικό να κραυγάζεις για "καινοτομία" - μια και μόνο φορά μπορείς να καταστρέψεις οτιδήποτε, άρα σίγουρα δεν έχει ξαναγίνει.
"...Αλλωστε γιατί να δουλέψουν.Οι περισσότεροι ζούν με ένα επίπεδο διαβίωσης που θα το ζήλευε ο μέσος,σκληρά εργαζόμενος,Ευρωπαίος..."
Σωστά. Γιατί να δουλέψουν; Τα λεφτά μας περισσεύουν. Γι' αυτό και έχουμε 20% ανεργία - από επιλογή, ως κράτος. Μήπως να μη φύγουν στο εξωτερικό οι νέοι; Μήπως μεταναστεύσουν οι ξένοι εδώ, στη γη της Επαγγελίας;
"...Κατα κεφαλήν εισόδημα 20.000 δολλάρια.Από τα υψηλότερα στο κόσμο.Οι περισσότεροι των "ανέργων" το εξασφαλίζουν απο τον ΟΑΕΔ..."
Βασική αριθμητική: $20.000 / 12 = $1.667, ΜΑΖΙ με τους πετσοκομμένους 13ο και 14ο. Δηλαδή 1.300€ περίπου το μήνα max. Προφανώς αγνοείς τους μέσους μισθούς στην ΕΕ, όπως και το ύψος του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ.
"...και τις άλλες δομές του προνοιακου συστήματος, της οικογενείας συμπεριλαμβανομένης.Αυτοί θα πάνε μετανάστες;..."
Ωραία ατάκα αυτή, μάλλον θα την υιοθετήσουν στο κόμμα. Αν η οικογένεια θεωρείται πλέον μέρος του προνοιακού συστήματος, τότε γιατί να υπάρχει το ΕΣΥ; Έχουμε τη μαμά να κοπανάει κομπρέσσες και να φτιάχνει σουπίτσα στο σπίτι όποτε αρρωσταίνει κάποιος. Φυσικά και δεν θα πάνε αυτοί μετανάστες. Θα πάνε μόνο όσοι έχουν ακόμα λεφτά για τα εισιτήρια.
"...Αγνοήσαμε την επαγγελματική εκπαίδευση.Και έτσι δεν έχουμε επαγγελματίες τεχνίτες και τεχνικούς...."
Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σημίτη κατάργησε εντελώς τις προσλήψεις ΑΣΕΠ για αποφοίτους ΙΕΚ και ΤΕΕ, εκμηδενίζοντας στην ουσία τα "τεχνικά" πτυχία τους, που πάλι το ΠΑΣΟΚ είχε θεσμοθετήσει.
"...Οι χιλιάδες άνεργοι είναι υπερπροσοντούχοι κάτοχοι ακαδημαικών τίτλων.Ποιά αγορά τους χρειάζεται;..."
Έμαθες μήπως τα αποτελέσματα των πανελληνίων φέτος; Έμαθες ότι η Αννούλα είναι περήφανη που πέρασαν σε ΤΕΙ άτομα με μονάδα στις κόλλες τους; Έμαθες ότι έχει σκοπό να καταργήσει εντελώς τις εξετάσεις εισαγωγής, τουλάχιστον στα ΤΕΙ, για να μην εκτίθεται πλέον το ΥΠΕΠΘ;
"...Επειγόντως conversion των ακαδημαικών σε επαγγελματικά..."
Ναι, όσοι έχουμε πτυχία να να κάνουμε κορνίζα στον τοίχο, να αφήσουμε τα στυλό και τα πληκτρολόγια και να πιάσουμε το κατσαβίδι και την τσάπα. Μήπως έκανες διακοπές στην Κούβα ή στη Β. Κορέα;
Προσπαθώ να αποφεύγω τα προσωπικά σχόλια, αλλά όσο ποστάρεις τόσο προκλητικά, προπαγανδιστικά και εκτός πραγματικότητας σχόλια, κάποιος πρέπει να απαντάει σε αυτά. Αν δεν το κάνει κανείς άλλος εδώ μέσα, θα το κάνω εγώ.
Και μερικά ακόμα θέματα, προς σχολιασμό από τους τροϊκανολάτρες:
ReplyDelete* επίσκεψη Νετανιάχου
* "επικαιροποίηση" μνημονίου
* πρόσληψη 20 νέων "συμβούλων"
Ειδικά για το τελευταίο:
"Παραίτηση για το σύμβουλο 'σκάνδαλο'" (skai.gr, 30/8):
http://tinyurl.com/33d3vu3
Δικηγόρος 25 χρονών, χωρίς μεταπτυχιακά, δεν έχει πάει ακόμα φαντάρος, και προσλαμβάνεται σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού. Αν δούλευε στην αγορά όπως όλοι, τώρα θα του έβγαινε ο πάτος να κάνει θελήματα σε κάποιο δικηγορικό γραφείο για 700 ευρώ. Προφανώς είναι από τους "έξυπνους" που δεν θέλουν να πάνε έξω μετανάστες, σαν τα υπόλοιπα "κορόιδα" στην ηλικία του.
Όχι τίποτα άλλο, μη νομίζουν ότι όσοι διαβάζουν το blog είναι τίποτα αποχαυνωμένα ανιστόρητα παιδάκια.
@Jaga
ReplyDelete"..και να πιάσουμε το κατσαβίδι και την τσάπα."
Υπάρχει και η σφουγγαρίστρα αν σου πέφτει βαρειά η τσάπα.
parmenides
ReplyDelete"...απο τον ΟΑΕΔ και τις άλλες δομές του προνοιακου συστήματος"
Ε, οχι και του προνοιακού.Του προνομιακού θες να πείς.Την επόμενη φορά που θα κάνεις το ίδιο λάθος θα σε παραπέμψω στο Goas,το λατρεμένο "Persian boy" του Mεγαλέξανδρου.
@normad:
ReplyDelete"...Υπάρχει και η σφουγγαρίστρα αν σου πέφτει βαρειά η τσάπα..."
Κανένα σχόλιο επί της ουσίας έχεις να κάνεις για τα παραπάνω; Και για ότι έγινε στους μήνες που ήσασταν σε διακοπές;
Ή είσαι και εσύ ακόμα στο post-hangover των διακοπών και σου κατεβαίνουν μόνο ξεκαρδιστικά καλαμπούρια;
Υπάρχει απογοήτευση γιατί οι περισσότεροι νέοι ζούνε την ανεργία και την ύφεση. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να διακρίνουν τη σημασία των αλλαγών γιατί και δεν έχουν υλοποιηθεί όλες ακόμα και ποτέ δεν ξέρεις που θα καταλήξει όλη αυτή η υπόθεση. Συνεπώς όταν ένας νέος βλέπει ότι θέλει μια δεκαετία να στρώσει η ιστορία καλώς κάνει και σκέφεται το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι σαν εναλλακτική λύση.
ReplyDeleteNα προσθέσουμε στο Ευρωπαικό σπίτι και το νέο μεγάλο σπίτι που θεμελιώθηκε αυτές τις μέρες και αρχισε να κτίζεται σιγά-σιγά και που θα ελέχει την Ανατολική Μεσόγειο.Πρόκειται για το ΙΚΕ(Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάς)που δημιουργεί ένα τεράστιο παρθένο γεωοικονομκό χώρο.Πραγματικό χρυσωρυχείο το χαρακτήρισε ο Νετανιάχου.
ReplyDeleteΠοιός πολίτης,ποιάς χώρας,ενώ θα έχει το προνόμιο να κατοικεί σε αυτή τη Μεγκαχώρα θα επιλέγει να είναι άνεργος;
Σαυτή τη Χώρα η φτώχεια θα είναι επιλογή.Κάποιοι την επιλέγουν , την εξυμνούν, την εύχονται και την επιδιώκουν και σε τούτη τη Χώρα.
Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο και σε ένα τόπο όπου η φτώχεια και η αρρώστεια αποτελούν ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
ReplyDelete@parmenides:
ReplyDelete"...Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο και σε ένα τόπο όπου η φτώχεια και η αρρώστεια αποτελούν ΕΠΙΛΟΓΕΣ..."
Συγχαρητήρια. Με το που ήρθες έκανες το πιο ρατσιστικό και απαράδεκτο σχόλιο που έχει γραφτεί ποτέ σε αυτό το blog.
Βγάλε τα πράσινα γυαλιά και διάβασε τι ακριβώς είπες:
"Victim blaming"
http://en.wikipedia.org/wiki/Victim_blaming
Υποθέτω το ίδιο πιστεύεις και για το 20% του πληθυσμού της Γης που πεινάει, το 30% που δεν έχει πόσιμο νερό, και φυσικά τα εκατομμύρια που ζούνε σε παρόμοιους "παράδεισους" όπως εμείς εδώ, αλλά επιλέγουν να πεθάνουν από κάποια αρρώστια που εμείς ούτε καν θυμόμαστε.
Συγχαρητήρια και πάλι για το επίπεδο και το ήθος των σχολίων σου.
parmenides ζεις μαλλον στο σοσιαλιστικο παραδεισο του Πασοκ
ReplyDeleteκαι των ΔΥ.
Εγω προτεινω parmenides νεους μαζικους διορισμους στο δημοσιο
και μειωση μισθων στον ιδιωτικο τομεα.
Ζητω το πασοκ ,ζητω ο σοσιαλισμος!
@jaga
Στο θεμα των ΙΕΚ φιλε κανεις καποιο λαθος γιατι διαγωνισμοι ΑΣΕΠ γινονται για τους αποφοιτους τους και μαλιστα εχω και φιλους ΔΥ απο ΙΕΚ που ζουν τωρα στο αραλικι.
Το θεμα ομως δεν ειναι οι διορισμοι στο δημοσιο αλλα η αναπτυξη και η δημιουργια πραγματικου πλουτου.
@valo:
ReplyDeleteΓια τα ΙΕΚ και ΤΕΕ, όταν λέω "καταργήθηκαν" οι διορισμοί εννοώ ότι απλά δεν προκηρύσσονται πλέον θέσεις ούτε για δείγμα. Στις αντίστοιχες θέσεις "τεχνικών" ζητάνε πλέον από ΤΕΙ και πάνω, οι πιο κάτω δεν βρίσκουν δουλειά ούτε για επισκευές τηλεοράσεων πλέον.
Συμφωνώ στο δεύτερο, τα πτυχία από μόνα τους δεν παράγουν ούτε πλούτο ούτε δουλειές. Αλλά δεν βλέπω ΚΑΜΙΑ κίνηση προς τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας (το αντίθετο μάλιστα).
@jaga
ReplyDeleteΘεσεις για ΙΕΚ,ΤΕΕ κλπ
προκυρησσονται ακομα και μαλιστα
αρκετες.
πχ η προσφατη σε νοσοκομεια.
Απλα το μεριδιο του λεοντως το παιρνουν πλεον οι Νοσοκομοι.
Ειναι πολυ εκολοτερο να μπεις
στο δημοσιο με ΙΕΚ νοσηλευτικης
παρα απο ΤΕΙ λογιστικης.
Οσο για τους τεχνικους, με τις αποκρατικοποιησεις που ερχονται
και τις περικοπες σε δημους
οι περοσοτεροι δεν θα δουν δημοσιο ουτε σε δεκα ζωες.
Αλλα ουτε ιδιωτικος τομεας της προκοπης υπαρχει για τους τεχνικους.
Δουλευα σε μεγαλη τεχνικη εταιρια και σχεδον ολοι ηταν αλβανοι με γεωργιανους εργοδηγους.
Για συνθηκες μη ρωτας.
Οποτε ειναι μαλλον γκαφα να σπουδαζεις πχ τει ηλεκτρολογος για να μπεις στο δημοσιο.
Καλυτερα Εκαβιτης και νοσοκομος
εκει ειναι το ψωμι.
Μονιμοτητα και αγιος ο Θεος.
Ανθρωπος που σπουδαζει τεχνικος για να γινει ΔΥ πλεον κανει πολυ κακη επιλογη .
Πανε οι πρασινες ΔΕΚΟ με τις ατελειωτες προσληψεις.
Το θέμα δεν είναι πόσοι προτίθενται να φύγουνε αλλά πόσοι το κάνουνε. Στα λόγια όλοι μάγκες είναι, στην πράξη όμως κωλώνουνε.
ReplyDelete