Sunday, May 30, 2010

Χρεωκοπία, αποπληρωμή ή αναδιάρθρωση: οι εναλλακτικές του χρέους

Του Μανόλη Γαλενιανού*

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε το πρώτο μέρος του πακέτου στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Μαζί του όμως ήρθαν και απαιτήσεις για επιπλέον λιτότητα οι οποίες πυροδότησαν μια μεγάλη συζήτηση για το αν τελικά το πακέτο μας βοηθά.

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χάσει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές, η μόνη εναλλακτική λύση ήταν η στάση πληρωμών, κοινώς η χρεωκοπία. Οπότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν η λιτότητα του πακέτου στήριξης είναι προτιμότερη από την χρεωκοπία και τις συνέπειές της.

Η πρώτη παρατήρηση που πρέπει να γίνει είναι ότι η χρεωκοπία θα είχε οδηγήσει σε λιτότητα μεγαλύτερης έκτασης από την σημερινή.

Ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημαντικό έλλειμμα ακόμα και χωρίς να υπολογίζουμε τις δαπάνες για τόκους, οι οποίες αποφεύγονται μέσω της χρεωκοπίας. Το λεγόμενο πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στο 8,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2009 ενώ το υπόλοιπο 5% του συνολικού ελλείμματος αποτελείται από τους τόκους. Καθώς κανένας επενδυτής με σώας τας φρένας δεν πρόκειται να δανείσει μια χώρα η οποία έχει μόλις αρνηθεί να αποπληρώσει τα προηγούμενα δάνειά της, στην περίπτωση της χρεωκοπίας το σύνολο του πρωτογενούς ελλείμματος θα έπρεπε να εκμηδενιστεί μέσα στο 2010.

Αντιθέτως, το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας προβλέπει μείωση του ελλείμματος «μόνο» κατά 5,5% του ΑΕΠ για το 2010 και την εκμηδένιση του πρωτογενούς ελλείμματος μέχρι το 2012. Συνεπώς το πακέτο στήριξης επιτρέπει μια σταδιακή προσαρμογή ενώ η χρεωκοπία θα είχε ως αποτέλεσμα λιτότητα μιάμιση φορά μεγαλύτερη για το 2010.

Μια δεύτερη, εξίσου σημαντική, επίπτωση είναι ότι η στάση πληρωμών θα είχε οδηγήσει στη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ή στη δέσμευση των καταθέσεων. Η χρεωκοπία θα είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις ελληνικές τράπεζες στις οποίες ανήκει περίπου το 25% του χρέους της κυβέρνησης. Οι ζημιές αυτές θα μεγέθυναν τους φόβους των καταθετών ότι οι τράπεζες μπορεί να πτωχεύσουν οδηγώντας τους σε αναλήψεις πανικού, κάτι το οποίο έχει ήδη συμβεί αλλά σε μικρή κλίμακα. Την επαύριο της στάσης πληρωμών η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είχε πια την δυνατότητα να στηρίξει χρηματικά τις τράπεζες και οι μόνες επιλογές θα ήταν να τις αφήσει να καταρρεύσουν ή να απαγορεύσει τις αναλήψεις.

Και οι δύο εναλλακτικές θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Η εμπειρία της Αργεντινής αρκεί για να πείσει ότι οι παραπάνω προβλέψεις δεν ανήκουν στην επιστημονική φαντασία: τον Δεκέμβρη του 2001 η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε στάση πληρωμών, δέσμευσε τις τραπεζικές καταθέσεις και τις μετέτρεψε από δολάρια σε υποτιμημένα πέσο, τα οποία έχασαν σε λίγους μήνες τα τρία τέταρτα της αξίας τους. Ως αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 10% το 2002 οδηγώντας το 60% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκριτικά, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα πέσει κατά 4% φέτος που θα είναι μάλλον και η χειρότερη χρονιά της κρίσης.

Ακόμα, λοιπόν, και αν ο χρονικός μας ορίζοντας δεν ξεπερνά τα δύο-τρία χρόνια, η στάση πληρωμών αποτελεί την επιλογή της απελπισίας. Ευτυχώς για εμάς, η χρεωκοπία θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κάτι το οποίο τις ώθησε να χρηματοδοτήσουν το πακέτο στήριξης που μας επέτρεψε να αποφύγουμε την άμεση πτώχευση.

Το επόμενο ζητούμενο είναι το αν η Ελλάδα θα επανακτήσει τη δυνατότητα να δανείζεται αυτόνομα από τις αγορές στα τρία χρόνια που διαρκεί το πακέτο στήριξης έτσι ώστε να βγει από την κηδεμονία της τρόικας. Δύο είναι οι βασικές εναλλακτικές της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους: να υποσχεθεί την πλήρη αποπληρωμή του ή να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Η αποπληρωμή είναι η επιλογή στην οποία, δημόσια τουλάχιστον, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή, όμως, ενέχει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κόστος τα οποία την καθιστούν λιγότερο ρεαλιστική ως μακροχρόνια λύση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2012 το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ. Υπό την αρκετά αισιόδοξη υπόθεση ότι το επιτόκιο δανεισμού θα είναι 5%, οι πληρωμές για τόκους θα ανέλθουν στο 7,5% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα φύγει στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο μέγεθος πληρωμών θα πλήξει την ελληνική οικονομία και θα αποτελέσει τροχοπέδη για οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής ανάπτυξης.

Επίσης, το 2012 η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα καταστήσει την στάση πληρωμών πιο ελκυστική. Τέλος, οι βουλευτικές εκλογές του 2013 θα κάνουν την διατήρηση της λιτότητας πολύ δυσκολότερη πολιτικά. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα μάλλον θα παραμείνει χώρα «υψηλού κινδύνου» για τους επενδυτές και η επανάληψη των δυσκολιών δανεισμού όπως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010 είναι πολύ πιθανή.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η μόνη επιλογή που μοιάζει ρεαλιστική είναι η αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια.

Η αναδιάρθρωση είναι μια μορφή χρεωκοπίας: το ποσό ή/και ο χρόνος της αποπληρωμής ενός δανείου αλλάζει χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών. Η ειδοποιός διαφορά με την στάση πληρωμών είναι ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ με στόχο την επάνοδο της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία και όχι την αποφυγή της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα διάφορα σενάρια τα οποία συζητούνται στο διεθνή τύπο κάνουν λόγο για μείωση του οφειλόμενου ποσού κατά 25-50% το οποίο θα έχει και το (θεμιτό) αποτέλεσμα να μοιραστεί το κόστος της προσαρμογής μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Ειναι χρήσιμο να ανατρέξουμε σε άλλο ένα λατινοαμερικάνικο προηγούμενο: το 2003 η Ουρουγουάη αναδιάρθρωσε το χρέος της για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, προξενώντας ζημιά της τάξης του 15% στους πιστωτές της, ποσό το οποίο ορίστηκε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Το αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας και της διαλλακτικότητας της κυβέρνησης ήταν ότι η Ουρουγουάη επανήλθε σχεδόν αμέσως στις αγορές και συνέχισε να δανείζεται με λογικούς όρους.

Αντιθέτως, το 2001 η Αργεντινή αρνήθηκε αρχικά να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της οι οποίοι τελικά έχασαν τα δύο τρίτα των χρημάτων τους όταν επήλθε συμφωνία το 2005. Αυτό ήταν μεν δημοφιλές εντός της χώρας αλλά την απέκοψε από τις διεθνείς χρηματαγορές, καθιστώντας αδύνατο τον μελλοντικό δανεισμό. Για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του 2008 η κυβέρνηση της Αργεντινής εθνικοποίησε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά τους. Φυσικά, όσοι είχαν την ατυχή έμπνευση να αποταμιέυσουν μέσω αυτών των ταμείων θα έχουν πολύ μικρότερες αποδόσεις και χαμηλότερες συντάξεις.

Συμπερασματικά, η συντεταγμένη αναδιάρθρωση υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή για να επαναφέρει τη χώρα σε βιώσιμη πορεία. Το 2013 η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να επανέλθει στις αγορές με χαμηλότερο έλλειμμα (λόγω του προγράμματος σταθεροποίησης) και χαμηλότερο χρέος (λόγω της αναδιάρθρωσης).

*Ο Μανόλης Γαλενιανός είναι επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της G700.

46 comments:

  1. http://s.enet.gr/resources/2010-05/12-13f3-thumb-large.jpg

    Η συμμορια της καπαρντινας (νταξει... εξαιρω τον θεμελη). Σαν κλιμακιο της KGB ειναι τα χρυσα μου. Καποιος "ξεχναει" οτι το μεγαλυτερο μερος του δημοσιου χρεους ειναι προιον εγκληματος. Ανοιγμα λογαριασμων κ δημευση περιουσιων ΤΩΡΑ!

    ReplyDelete
  2. Στη φάση που είμαστε τώρα δεν συζητάμε τίποτε άλλο απο γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές.Οταν και όποτε αυτές επιτευχθούν και ανάλογα με τις τότε συγκυρίες και σε συνεργασία με την ΕΕ μπορεί να αποφασιστεί μια κάποια μορφή ρύθμισης του χρέους με πιθανότερη επιλογή τη διάχυσή του σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με ένα μικρό ψαλίδισμά του.
    Τώρα η συζήτηση περί αυτού είναι καθαρά Ακαδημαική και μας αποπροσανατολίζει από τον ένα και μοναδικό σκοπό που πρέπει να είναι το στήσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου η επίτευξη του οποίου θα περάσει, σε μια πρώτη φάση, απο ένα βίαιο, του 40% περίπου,αποπληθωρισμό τιμών και εισοδημάτων.

    ReplyDelete
  3. To πρώτο δύσκολο τεστ είναι το Ασφαλιστικό,Ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.Εκεί ο Λοβέρδος παλινδρομεί επικίνδυνα.Αναλύεται σε τηλεοπτικούς λυγμούς και εκκλήσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους να υπερασπιστούν τη Πατρίδα.Να τη υπερασπιστούν απο ένα εχθρό που δεν είναι άλλος απο τις παλινωδίες του.

    ReplyDelete
  4. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑς ΚΑΤΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΕς ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕς ΧΩΡΕς ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΡΕΠΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ.

    Aν πρέπει σώνει και καλά να γίνει μια χρεοκοπία,ας χρεοκοπήσει η νοοτροπία εκείνη που θέλει η ζωή μας να εστιάζεται στο συνταξιοδοτικό μας βίο και όχι στον εργασιακό.Αυτή είναι μια κρίσιμη απόφαση που θα πρέπει να διαπνέει τους συντάκτες κάθε νομοσχεδίου με πρώτο και καλύτερο το "Ασφαλιστικό".
    Η αξίωση και επαναξίωση της εργασίας, ως οδηγού ζωής, πρέπει να βρίσκεται στη καρδιά των προσωπικών και συλλογικών μας ενδιαφερόντων.

    ReplyDelete
  5. H χρεωκοπία προτείνεται κυρίως απο τους "προοδευτικούς διανοούμενους " της Αριστεράς.Τα Αριστερά κόμματα στην Ελλάδα τη μόνη επαναστατική λύση που προτείνουν είναι αυτή της χρεωκοπίας.Ιδεολογία βγαλμένη "από τα κόκκαλα τα ιερά" της νοοτροπίας των μπαταχτσήδων.

    ReplyDelete
  6. Η αναδιάρθρωση σε βάθος χρόνου προτείνεται από κάθε σοβαρό αναλυτή εδώ και πολλούς μήνες. Το ότι πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές δεν αναιρεί το ότι πρέπει να κάνουμε αργότερα και αναδιάρθρωση και του χρέους. Τα λέει πολύ καλά το άρθρο. Η συζήτηση είναι τόσο ακαδημαϊκή όσο ακαδημαϊκή ήταν η εκτίμηση του Σημίτη για ένταξη στο ΔΝΤ. Γι' αυτό ας προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτό αφού πρώτα κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές.

    ReplyDelete
  7. του φιλελεύθερου Νίκου Καισάριου
    http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=31736

    ReplyDelete
  8. "άνοιγμα λογαρισμών και δήμευση περιουσιών τώρα"

    Συμφωνώ απόλυτα, αλλά και πάλι δυστυχώς το χρέος μετριέται σε δις και όχι σε εκατομύρια. Στη δημιουργία του, κατά αναλογία ο καθένας, είμαστε συμμέτοχοι όλοι.

    ReplyDelete
  9. κι ένα άλλο του Καισάριου
    http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=41858

    ReplyDelete
  10. Η Ιαπωνία έχει χρέος 200% και μάλιστα το χρέος της είναι σχεδόν όλο εσωτερικό. Έχει όμως ένα εργασιοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης, ακόμα και δόμησης του τραπεζικού της συστήματος σε σχέση με τη λειτουργία της υπόλοιπης οικονομίας. Και δεν έχει καταρρεύσει. Γιατί δεν έχει καταρρεύσει το κοινωνικό συμβόλαιο του κράτους με τους πολίτες του. Αν και είναι η χώρα των χαμένων δεκαετιών με πολλά λάθη στο παρελθόν, έχει καταφέρει ένα είδος political smoothing που διατηρεί την κοινωνική συνοχή.

    ReplyDelete
  11. Η αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε μονόδρομος ούτε θέσφατο. Είναι η εύκολη λύση που οι δανειστές μας δεν την επιτρέπουν. Ούτε καν η παραμονή μας στην Ευρωζώνη.

    Το αν θα βοηθήσει μια αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί από τους όρους με τους οποίους θα γίνει, κι επειδή το χρέος μας είναι εξωτερικό, τους όρους που θα επιβάλουν οι Γάλλοι και Γερμανοί.

    ReplyDelete
  12. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα αν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές μας, κι ας έχει πάει το χρέος 150%.

    Ο παράγοντας που διαφεύγει του Μανόλη στην ανάλυση του είναι ο βαθμός εξάρτησης των εθνικών χρηματοοικονομικών συστημάτων της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών κι Αμερικής. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε ούτε στην Ουρουγουάη, ούτε στην Αργεντινή, ούτε σε όγκο χρέους, ούτε επίπεδο κινδύνου έκθεσης των τραπεζών στην διατραπεζική αγορά.

    Αν τεθεί σε εφαρμογή η πληρωμή των 700+ δις ευρώ από το πακέτο στήριξης, τότε θα υπάρξει μια εκτόξευση χρέους στις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Υπάρχει επομένως μια άλλη λύση, δύσκολη πολιτικά αλλά για την οποία μάλλον προετοιμαζόμαστε παρά στην αναδιάρθρωση. Συγχώνευση εθνικών λογαριασμών και δημοσιονομική ενοποίηση. Πολιτικά θα είναι πιο συμβατή λύση με τη διατήρηση μερικών από τα προνόμια των πολιτών σε σχέση με μια αναδιάρθρωση.


    Καλό το ακόλουθο βίντεο που εξηγεί αυτή τη σχέση εξάρτησης:

    http://video.nytimes.com/video/2010/05/27/business/1247467933725/explaining-europe-s-debt-crisis.html?th&emc=th

    Τελικά όμως παρά το μικρό μέγεθος της Ελλάδας, όπως είναι σήμερα τοποθετημένη πολιτικά και οικονομικά στην ΕΕ & ΕΖ, είναι σα μια μεγάλη τράπεζα, μάλλον πολύ μεγάλη για να αποτύχει.

    ReplyDelete
  13. Υπάρχουν δύο ρεύματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι της κυβέρνησης (δυστυχώς όχι όλων των μελών της) που λέει τα κεφάλια κάτω, δουλειά, ξέρουμε τι έχουμε να κάνουμε, είναι γραμμένο, νομοθετημένο και προδιαγεγραμμένο. Το άλλο λέει ας ψάξουμε να βρούμε άλλους τρόπους για να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές, όσο λιγότερη δουλειά, αρκεί να αποφύγουμε να παραδεχτούμε την πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης. Σε αυτό το ρεύμα ενσωματώνονται προτάσεις όπως αναδιάρθρωση, έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση της δραχμής κλπ.

    Καλό είναι που τις συζητάμε κι ευχαριστούμε πολύ το Μανόλη για την ανάλυση τους. Αλλά στο πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει δίλημμα αυτή τη στιγμή, υπάρχει μονόδρομος νομοθετημένος που υπερψηφίστηκε από το λαό εκ μέρους της βουλής των ελλήνων που μας εκπροσωπεί. Όσο το καθυστερούμε, τόσο ζημιωνόμαστε οι ίδιοι και τα παιδιά μας.

    ReplyDelete
  14. + τις άλλοις, λόγω των δομικών χαρακτηριστικών του ιδιωτικού τομέα και του βαθμού εξάρτησης τους στη λειτουργία του κράτους αλλά και τον τραπεζικό δανεισμό, μια αναδιάρθρωση χρέους θα αυξήσει άμεσα και κατακόρυφα τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, τις απολύσεις και τη μείωση περαιτέρω του ΑΕΠ και της αναπτυξιακής προοπτικής.

    ReplyDelete
  15. Παρμενίδη,

    τη χρεοκοπία την ευαγγελίζονται οι αφελείς αριστεροί και οι ιδιοτελείς κερδοσκόποι που κάνουν πάρτι με τα CDS κάθε φορά που αναφέρεται η λέξη από στόμα πολιτικού ή ΜΜΕ.

    Ακόμα και όλες τις περιπτώσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής αν κοιτάξει κανείς, ακόμα και της Ασίας, το εκ των υστέρων αξιολογητικό συμπέρασμα όλων ήταν ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν αρκεί, αν δε συνοδευτεί ή μάλλον ακολουθήσει μια σειρά ριζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    ReplyDelete
  16. Για να καταλαβω. Η προταση ειναι "τα κεφαλια μεσα κ δουλεψτε γ τους δανειστες" , οι οποιοι μας δανειζουν ηλεκτρονικο αερα κοπανιστο? Mε ποιο ηθικο ερεισμα μου ζηταει καποιος να δουλεψω γ τους διεθνεις τοκογλυφους ενω δεν εχω στηριξει το χρεωκοπημενο επιχειρηματοπολιτικο συνοθυλευμα που πλουτισε σε βαρος της χωρας?

    @gmosios
    ειλικρινα πιστευεις οτι το μαυρο χρημα κ οι αποικιακες συμβασεις μετρουνται σε μερικα εκατομμυρια? Αν εξαιρεσεις το παρτυ της δεκαετιας του 80 τα στοιχεια γ το ρυθμο αυξησης του χρεους απο το 90 κ μετα σε σχεση με το ρυθμο αυξησης των δαπανων γ μισθους κ συνταξεις ειναι συντριπτικα.

    ReplyDelete
  17. Πρώτα κάνουμε μεταρρυθμίσεις και βάζουμε τα λαμόγια στη φυλακή, μετά κάνουμε αναδιάρθρωση.

    όχι δε θεωρώ ότι είναι μόνο εκατομμύρια. είναι κάποια δις εάν βάλεις μέσα και τα πιράνχας στα νοσοκομεία και γενικά τους προμηθευτές του δημοσίου.

    Στην παρατήρησή σου για αύξηση χρέους μη μετράς μόνο το απόλυτο μέγεθος του μέσου μισθού, ο μεγάλος όγκος στις δαπάνες ξέφυγε επίσης με τις επιδοτήσεις από την πίσω πόρτα (αγρότες - κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα), τη στήριξη των προβληματικών ΔΕΚΟ και το δανεισμό με εγγυήσεις του δημοσίου και επίσης και την αύξηση Δημοσίων Υπαλλήλων μόμινμων και με ευέλικτες σχέσεις.

    Ας πούμε ο ΟΣΕ. πως είναι δυνατόν να έχει 10 δις χρέος; Φταίνε οι κομπίνες μόνο με προμηθευτές ή μήπως φταίει και ότι κάθε χρόνο τα έσοδα για μισθοδοσία μόνο των 8.000 υπαλλήλων ξεπερνουσαν κατλά 30% τα έσοδα από εισητήρια;

    Δε λέω ότι ξέρω. βλέπω όλες τις πλευρές για να έχω πιο σφαιρική άποψη.

    συνοψίζω λέγοντας ότι για μένα το σύνθημα είναι τα κεφάλια μέσα για να αλλάξει η χώρα και όταν έχουμε πάλι καθαρό κούτελο και είμαστε σε θέση ισχύος τότε να σκίσουμε και τους τοκογλύφους

    ReplyDelete
  18. @ΜΓ
    άλλο ένα πολύ ωραίο άρθρο, μπραβο.

    Βλέπω όμως ότι συνεχώς γίνεται το ίδιο λάθος λογικής- το χρέος θα πάει στο 150% αν συνεχίσει η κατάσταση όπως έχει.
    Δεν υπολογίζουμε πχ το όφελος από κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων πχ ΟΣΕ ή από πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων (πχ ΔΕΗ, λιμάνια κτλ)

    Αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον και δυστυχώς δεν έχω βρει χρόνο να κάνω μερικούς υπολογισμούς.

    ΜΓ
    δεν ξέρω αν βρίσκεις ελκυστική την ιδέα του υπολογισμού του απαιτούμενου όγκου αποκρατικοποιήσεων ώστε (τόκοι-πληθωρισμός)+αποκρατικοποιήσεις +/- Δ ΑΕΠ=0

    Kατα τα άλλα τα 5ετη CDS είναι στα 697.3 με την Πορτογαλία στο 309.6

    ReplyDelete
  19. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4515950&ct=1

    Να υποθεσω οτι ως θιασωτες του παγκοσμιου συστηματος ειμαστε κ λατρεις της καθολα ΝΟΜΙΜΗΣ λειτουργιας των υπερακτιων.

    Ποσα λεει διακινουν? 500 δις? Και σε 10000 απο τις 15000 υποπτες υποθεσεις διακινησης μαυρου χρηματος εμπλεκονται offlaw εεε.. offshore?

    ReplyDelete
  20. Η χωρα εχει φτασει στο χειλος της καταστροφης.Εκει οδηγουν τα φουσκομενα μυαλα και τα μεγαλα οραματα.Μοναδικη λυση δυστηχως ειναι η εξαφανιση του
    1/3 του πλυθησμου της Ελλαδας
    καθως δε θα μπορει να βρει εργασια πουθενα.Προφανως λυση
    ειναι η μεταναστευση

    ReplyDelete
  21. Εχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής του χρέους με την αναμενόμενη δραματική μείωση των ελλειμμάτων γενικής και κεντρικής κυβέρνησης.Το 150% είναι ένα καλό και διαχειρήσιμο ποσοστό όταν συμβεί τότε και όταν συμβεί με τις προυποθέσεις που περιγράφει το MEMORANDUM.

    ReplyDelete
  22. "Προφανως λυση
    ειναι η μεταναστευση"

    Είμαι μέσα,αλλά για ποιά χώρα;

    ReplyDelete
  23. Η μεταφορά πόρων απο τις συντάξεις στην εργασία και απο τα επιδόματα ανεργίας και σχόλης στην εργασία, είναι μια καλή ιδέα που με πρωταγωνιστή το Κικήλια,διοικητή του ΟΑΕΔ, αθόρυβα άρχισε να δουλεύει.
    Μέσω του ΤΕΜΠΕ τα χρωστικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία γίνονται τραπεζικά δάνεια και μέσω αυτών πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές δίνοντας μια κάποια λύση στο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής.
    Επίσης η μετατροπή του επιδόματος εργασίας σε ασφαλιστική εισφορά εντάσσει πολλούς στην εργασία και τους βγάζει απο την ιδρυματική νοτροπία.

    ReplyDelete
  24. Αυτά θα μπορούσαν να συμβούν αν ο Λοβέρδος δεν συμεριφέρονταν σαν εμμηνοπαυσιακή γυναίκα.

    ReplyDelete
  25. Κόλλησε το σύνδρομο απο τη Ξενογιαννακοπούλου Normad.

    ReplyDelete
  26. normad καμια χωρα δε θα ηθελε μεταναστες.
    Ομως χρεωκοπια σημαινει πεινα και καταστροφη.
    Ζωντανο παραδειγμα η Αργεντινη
    στην οποια ανθρωποι πεθαναν απο πεινα.
    Ειναι απιστευτο το σημειο στο οποιο φτασαμε και οι περισσοτεροι φοβαμαι οτι ακομα κοιμουνται.Εαν γυρνουσαμε στη δραχμη το νομισμα θα εμοιαζε με χαρτοπετσετα τουλαχιστο το πρωτο διαστημα.
    Ο κοσμος δε θα μπορουσε να αγορασει ουτε τα απαραιτητα

    ReplyDelete
  27. Saistalab

    αν πιστεύεις ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ηλεκτρονικός αέρας κοπανιστός, τότε μάλλον δεν ζούμε στην ίδια πραγματικότητα.

    Και αν αυτό μόνο έχεις κρατήσει από τα λεγόμενα, έστω κι έτσι, ναι αυτό πρέπει να κάνουμε και να τελειώνουμε με τα παραμύθια του επαναστάτη πολεμιστή αντι ιμπεριαλιστή και αντικαπιταλιστή έλληνα ήρωα (Δεν υπονοώ εσένα, αλλά τον τρόπο σκέψης που διέπει κόμματα της αριστεράς κι ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας που ποτέ δεν έμαθε να αναλαμβάνει τις ευθύνες του).

    Τις δικαιολογίες τις έχουμε τόσο έτοιμες για να μην στριμωχτούμε παρά του ότι η ευθύνη είναι δική μας, που φαντάζουν τόσο αληθοφανείς, ώστε ολόκληρη η υφήλιος έχει σαστίσει μαζί μας, σε λίγο θα σηκώσει και τα χέρια ψηλά και θα μας δείξει την πόρτα εξόδου. Μετά, ας μιλάμε για την τρανή Ελλάδα φτωχοκώσταινα θύμα του καπιταλισμού και των μεγάλων δυνάμεων.

    ReplyDelete
  28. libertarian

    έχεις δίκιο και ceteris paribus από το 2014 και μετά το χρέος μπορεί να κατέβει κάτω του 100%.

    αλλά οι προϋποθέσεις είναι τόσες πολλές που κανένας δεν προεξοφλεί ένα τόσο ρόδινο σενάριο που ποτέ στο παρελθόν δεν επιτεύχθηκε, πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον με τόσες πολλές δυσμενείς συνθήκες / κινδύνους.

    Αλλά ναι, αν καταφέρει και πάρει μπροστά η μηχανή μιας βιώσιμης πραγματικής ανάπτυξης, το χρέος θα είναι διατηρήσιμο.

    ReplyDelete
  29. Αρα υποθετω οτι τα χρηματα που παιρνουμε εναντι των ομολογων ειναι πραγματικος πλουτος που αποδεσμευουν οι τραπεζες απο τα θησαυροφυλακια τους? You gotta be kidding me, right? Eκτος αν εννοεις την υποχρεωση μας να αποπληρωσουμε τους δανειστες. Αυτη οντως δεν ειναι αερας.Εκει την πατησαμε!

    Αφου δεν υπονοεις εμενα γτ τον αναφερεις? Σε αλλον απαντας?
    Αυτα ειναι ρητορικα σχηματα που θυμιζουν στραβαδια νεουσ βουλευτες που τους κανουν μαθηματα επικοινωνιας.

    Δικαιολογιες γ μη αναληψη ευθυνης? I guess i'm gonna have to wright in english too to be understood...
    Ας πουμε ειμαι διαρρηκτης, σου ανοιγω το σπιτι κ το αδειαζω.Μερος της λειας ας υποθεσουμε ειναι κ το πορτοφολι σου με την ταυτοτητα σου, την οποια πλαστογραφω κ εκδιδω στο ονομα σου δανειο.Μ' αυτα που μου λες υποθετω οτι θα το πληρωνες...

    Το υπολοιπο αντιαριστερο κρεσεντο δε με απασχολει ετσι κ αλλιως.
    Καμια φορα αναρωτιεμαι ομως...αν δεν υπηρχαν κ οι πλανεμενοι αριστεροι θα βρισκοταν κανενας απο εμας τους wannabe yuppies της απεραντολογιας των αναλυσεων του καναπε να σηκωσει τον πολυτιμο ποπο του κ να διαμαρτυρηθεί γ την ανθρωποσφαγη αμαχων ακτιβιστων σημερα?

    ReplyDelete
  30. "...Αντιθέτως, το 2001 η Αργεντινή αρνήθηκε αρχικά να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της...Φυσικά, όσοι είχαν την ατυχή έμπνευση να αποταμιέυσουν μέσω αυτών των ταμείων θα έχουν πολύ μικρότερες αποδόσεις και χαμηλότερες συντάξεις..."

    Ενώ εμείς εδώ που είμαστε καλοπληρωτές και πληρώνουμε μέχρι και για υποβρύχια που γέρνουν, έχουμε υψηλά επιτόκια και ακόμα υψηλότερες συντάξεις, ε;...

    Από εκεί που κατηγορούσαν (όπως πάντα) τους ΠΑΜΕτζήδες όταν έλεγαν να εφαρμοστεί το "...δεν πληρώνω, δεν πληρώνω!", τώρα που υποτίθεται είχαμε σωθεί από το ΔΝΤ, η αστεία πρόφαση κυβέρνησης σκέφτεται ήδη να μας πάει ένα σκαλί παρακάτω, με την πρώτη ευκαιρία.

    Παίρνω όρκο ότι εφόσον γίνει αναδιαπραγμάτευση χρέους σε 1-2 χρόνια (ίσως μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές), αυτό στο οποίο ΔΕΝ θα γίνει με τίποτα διαπραγμάτευση θα είναι οι δόσεις για τις φρεγάτες και τα υποβρύχια.

    Και ας έρθει τότε το κάθε νεο-εκσυγχρονιστήρι να βρει (πάλι) δικαιολογίες για το θίασο.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. @saistalab:

    "...Για να καταλαβω. Η προταση ειναι "τα κεφαλια μεσα κ δουλεψτε γ τους δανειστες" , οι οποιοι μας δανειζουν ηλεκτρονικο αερα κοπανιστο? Mε ποιο ηθικο ερεισμα μου ζηταει καποιος να δουλεψω γ τους διεθνεις τοκογλυφους ενω δεν εχω στηριξει το χρεωκοπημενο επιχειρηματοπολιτικο συνοθυλευμα που πλουτισε σε βαρος της χωρας?...

    Πάλι καλά που τα λες εσύ, για να μην τα λέω μόνο εγώ.

    @parmenides:

    Μήπως δεν βλέπεις τι γράφεις ή μήπως ξέχασες ήδη τι έγραφες μόλις μέχρι πριν 2-3 μέρες για τον "μεγάλο μεταρρυθμιστή" Λοβέρδο; Ξαφνικά έγινε για τα μπάζα μόλις τον κράξανε τα δελτία των 8;

    @mesout tavaz:

    Αν όπως λες τα δανεικά και τα ομόλογα δεν είναι αέρας κοπανιστός, όπως λέει ο saistalab και έχω πει και εγώ, τότε γιατί όλες οι τράπεζες -παγκοσμίως- φοβούνται το bank run; Γιατί μόλις άρχισαν να φεύγουν οι εγχώριες καταθέσεις στο εξωτερικό ξαφνικά στέγνωσε η αγορά;

    Υποθέτω ότι αν όλα λειτουργούν σύμφωνα με τη λογική και οι τράπεζες δανείζουν μόνο όσα έχουν, τότε αν αύριο το πρωί πάει ο κόσμος και σηκώσει ΟΛΕΣ τις καταθέσεις του από ΟΛΕΣ τις τράπεζες, τότε λογιστικά οι τράπεζες συνολικά δεν θα έχουν μείον στο ταμείο, σωστά;

    Καλό θα ήταν πριν γράφεις συνεχώς σχόλια του τύπου "τα κεφάλια μέσα τεμπέληδες" και τέτοια ωραία, να διαβάσεις πρώτα τι σημαίνει FRBS (fractional reserve banking system) και πως δουλεύει το σύγχρονο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ειδικά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες. Όχι, δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, είναι παγκόσμιο banking standard:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking

    Και ορίστε και η λύση στο εγγενές αδιέξοδο (singularity point) του συστήματος, τη βρήκαν οι Ιάπωνες. Εξοντωτική εργασία για δεκαετίες, αποπληρωμή 100% των προσωπικών δανείων και μετά βουτιά από τον ουρανοξύστη της εταιρίας, να γλιτώσουμε και το ταμείο μας από τη σύνταξη:

    http://karoshi.jp/english/overwork2.html

    ReplyDelete
  33. @ saistalab

    Το πορτοφόλι είναι κρατικό και όχι μόνο ελληνικό. Ο διαρρήκτης δεν είναι τα άλλα κράτη που μας δίνουν τα λεφτά τους. Μάλλον τους δικούς τους φορολογούμενους γδύνουν για να μας τα δώσουν. Το μεγαλείο του Έλληνα μες την τραγωδία του, να γελάνε και τα μουστάκια μας… Του ΔΝΤ βέβαια είναι και δικά μας. Το διαρρήκτη θα τον πιάσουμε μόνο με πρωτοβουλία άλλων. Προς το παρόν οι άλλοι είναι δανειστές μας κι έχουμε την υποχρέωση να τους πληρώσουμε όπως κάθε οφειλέτης πληρώνει το δανειστή του. Τα φάγαμε και τώρα πρέπει να τα πληρώσουμε. Θα πλύνουμε και μερικά πιάτα για να μάθουμε.

    Όσο για τα υπόλοιπα, ο καθένας μάχεται με τον τρόπο του. Κι οι αριστεροί καλοί είναι, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα ελευθερίας από τους επίμαχους επαγγελματίες ιδιοκτήτες τους.

    ReplyDelete
  34. @ jaga

    Η μάχη θα δοθεί στον έλεγχο των φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από τις τράπεζες. Ήδη ο Ομπάμα ξεκίνησε με την άμεση φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων της Wall Street και το αντίπαλο στρατόπεδο οργανώνει αντεπίθεση διαρκείας.

    Η κατάργηση του Glass Steagal Act στις ΗΠΑ και η απορρύθμιση των χρηματαγορών διεθνώς είναι γνωστό τι αποτελέσματα έφερε και εδώ ήμασταν εδώ και δύο χρόνια και τα λέγαμε.

    Είναι γνωστό ότι μέσα από τις «καινοτομίες» στα επενδυτικά προϊόντα στυλ δομημένων προϊόντων, παραγώγων, και το φαινόμενο του securitsation οι τράπεζες κρύψανε κάτω από το χαλί τα 10 τρις χρέος με τη βοήθεια του intra-banking leverage.

    Έχει ενδιαφέρον επίσης να δεις ότι οι χρηματαγορές κι οι επιπτώσεις που έχουν στις οικονομίες σήμερα έχουν πολλά κοινά σημεία με την περίοδο του 1700-1800 περίοδο όπου πάλι τα συστήματα ήταν αντιστοίχως απορρυθμισμένα. Η ιστορία των αγορών επίσης δείχνει ότι υπάρχει συνάρτηση μεταξύ υπέρογκων κρατικών χρεών και κατάρρευσης χρηματαγορών.

    Εδώ λοιπόν θα δούμε μάχες τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν είμαστε εμείς, η Ελλάδα, που θα πρωτοστατήσουμε σε αυτές. Εμείς το ρόλο μας τον παίξαμε, και καθόλα σημαντικός αυτός. Η αναδιαπραγμάτευση χρεών θα γίνει μικραίνοντας και συγχωνεύοντας τις τράπεζες της Δύσης. Εξισορροπείται το παιχνίδι με το τραπεζικό σύστημα της Ασίας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Υπάρχουν και γεωπολιτικές διαστάσεις αλλά είναι άλλου παππά ευαγγέλιο.

    Ιαπωνία – είναι ενδιαφέρον ο παραλληλισμός με την Ελλάδα και με βάζεις σε πειρασμό να τον κάνω. Όταν το παραγωγικό εργασιοκεντρικό μοντέλο της Ιαπωνίας από τα μέσα 1980 και μετά δεν πήγαινε, οι κυβερνώντες της που είχαν ως προτεραιότητα την υποστήριξη της εργασίας και τη διάσωση της εθνικής βιομηχανίας, προέβησαν σε μια σειρά από μαμούθ κρατικές επενδύσεις (αναγκάζοντας τις τράπεζες τους να αγοράσουν τα χρέη των επιχειρήσεων και να δανείσουν το κράτος) για να διατηρήσουν το εθνικό εισόδημα και το δείκτη απασχόλησης ψηλά. Οι επενδύσεις όμως που ήταν κάτι σαν γέφυρες Ρίου – Αντιρίου για την ένωση δύο χωριών 5.000 κατοίκων στη μέση του πουθενά θύμιζε κάτι από το φούσκωμα με έξτρα άτομα του δημοσίου στην Ελλάδα. Για τις βουτιές τι να κάνουμε? Έτσι έμαθαν ενώ εμείς μάθαμε να τα εκβιάζουμε από τους δανειστές μας.

    Με στενοχωρείς όμως που με αντιπετωπίζεις τόσο πολεμικά και παρασύρεσαι σε σχόλια που δεν έχουν ειπωθεί. Άλλο πράγμα οι τεμπέληδες, που δεν είπα, κι άλλο πράγμα τα κεφάλια μέσα, που ξεκινά από τους ίδιους τους κυβερνώντες στην εφαρμογή των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων τους. Την ευθύνη μας την έχουμε όλοι, αλλά για να’σαι σίγουρος, πιάσε και μια δεύτερη και τρίτη δουλειά για να’σαι και πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.


    ΥΓ ευχαριστώ για το link – θα το διαβάσω για να μάθω περισσότερα

    ReplyDelete
  35. Χωρις να ειμαι απολυτος δεν βλεπω η Ελλαδα να βγαινει απο αυτην την κατασταση ,οσο και αν <> οπως απλοικα αρεσκονται καποιοι να λενε.
    Η ανεργια σε συνδυασμο με τους πολυ χαμηλους μισθους στον ιδ. τομεα (που φοβαμαι οτι συνεχως θα συμπιεζονται) θα δημιουργησουν εκρηκτικη κατασταση
    μεγαλη πτωση οικονομικης δραστηριοτητας και την μετατροπη της Ελλαδας σε τριτοκοσμικο κρατος
    με το 40% βυθισμενο στην εξαθλιωση.Οι Ελληνες δεν ειναι ετοιμοι γιαυτο που τους περιμενει.Ειτε επιλεξει η χωρα την αναδιαρθρωση χρεους οπως η Αργεντινη ειτε συνεχισει (ποσο θα αντεξει;) το δρομο που ακολουθει τωρα μειωνοντας συνεχως μισθους και συνταξεις ,το 40%-50% του πλυθησμου-θα την γλιτωσουν εστω οριακα οι <>-θα εχει βυθιστει στην εξαθλιωση και θα θυμιζει αρκετα τους Αλβανους του 1991.Και δυστηχως θα την πληρωσουν παρα πολυ νεοι που θα αναγκαστουν απο την ιδια τη ζωη ειτε εχουν πτυχια ειτε οχι να ξενιτευτουν...

    ReplyDelete
  36. Jaga
    "Παίρνω όρκο..."

    Γονυπετής στην εικόνα της Λιάνας.
    Μακάρι να εκπληρωθεί η επιθυμία σου.Ολοι θέλουμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας Εθνικής καταστροφής για να έχουμε να λέμε κάτι και μείς απο τα κατορθώματά μας στα παιδιά μας.Το εύχομαι ολόψυχα να συμβεί.

    ReplyDelete
  37. Μακάρι να συνέβαινε τώρα.Δεν είναι λίγο μακριά μετά από 1-2 χρόνια; Δεν μπορείς να κάνεις κάτι; Για ξανακάνει τις προσευχές σου Jaga.

    ReplyDelete
  38. @mesout tavaz:

    "...Την ευθύνη μας την έχουμε όλοι, αλλά για να’σαι σίγουρος, πιάσε και μια δεύτερη και τρίτη δουλειά για να’σαι και πιο σίγουρος για τον εαυτό σου..."

    Δεν ξέρω αν σε στεναχώρησα, δεν ήταν η πρόθεσή μου, ούτε και γράφω "πολεμικά" όπως λες - απλά όταν ο χώρος είναι περιορισμένος και η επικοινωνία γραπτή, πολλές φορές το ύφος φαίνεται περισσότερο επιθετικό από ότι είναι (=> η αιτία των flames).

    Αλλά την ευθύνη σαφώς και ΔΕΝ την έχουμε όλοι. Δεν φάγαμε όλοι λεφτά, ούτε πληρωνόμαστε όλοι από το κράτος, ούτε πουλάμε υπερκοστολογημένα φάρμακα στα κρατικά νονσοκομεία, ούτε έχουμε off-shore εταιρίες για τα ακίνητά μας για να μην φορολογούμαστε.

    Οι περισσότεροι έχουμε ήδη δεύτερη και τρίτη δουλειά, για καθαρά οικονομικούς λόγους, εδώ και χρόνια. Και ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν να δουλεύουν στο Internet, ώστε να διαβάζουν και να σχολιάζουν και αυτοί.

    ReplyDelete
  39. @normad:

    Προσπάθησε, αν θέλεις να διαβάσεις ψύχραιμα και να καταλάβεις, έστω μια φορά, αυτά που γράφω.

    Έχεις αποφασίσει με ποιους διαφωνείς και προφανώς ερμηνεύεις αυτά που γράφονται, ως αφορμή να εκφράσεις τη διαφωνία σου.

    ReplyDelete
  40. Το προβλημα στην Ελλαδα ειναι οτι
    δεν θα μπορεις να επιβιωσεις σε λιγο ουτε αν δουλευεις 24 ωρες το 24ωρο.
    Εχω συγγενεις στην Βορεια Ευρωπη
    και μας δουλευουν για τα χαλια μας.Χαφιεδισμος, βλακεια,γλυψιμο,
    βολεμα στο δημοσιο,φιγουρατζηδες
    επιχειρηματιες, κακογουστια,πολεις τερατα,κακοηθεια,ψευτομαγκια κλπ
    Παθαινουμε οτι μας αξιζει.
    Υπαρχουν βεβαια και σωστοι ανθρωποι που απλα αποτελουν μειοψηφια

    ReplyDelete
  41. Eystratie

    don't fall into the trap of nullifying everything and everyone.

    I live in the north, and I can tell you that not a single country is without its scandals and its fiscal problems.

    And I have lived and worked a long time in Greece too, where not anyone is what you say.

    There is a silent majority of hard working competent and socially responsible Greek citizens, just as in other countries.

    The challenge is for the economic and political system to reward those skills rather than the lack of skills and values that you have just mentioned.

    Greek society has been conditioned into a parasitical form of life but are not parasites themselves. At least the majority. Times precipitate change, and change precipitates positivity and support of reforms.

    If we were to bring down every difficult moment into a step closer to the abyss, then we would merely miss the train of change and opportunities that a new world is offering. This is sth that the political system failed to grasp, but noone forbids you from acting upon it in your private life.

    ReplyDelete
  42. Αγαπητε rat700 θα προτιμουσα αν γινοταν να γραφεις στα Ελληνικα
    για να κατανοω και πιο γρηγορα αυτα που λες.Δεν ξερω αν εισαι Ελληνας αλλα στην Ελλαδα -και οχι μονο- ειχε η κοινωνια εκτροχιαστει εδω και χρονια.
    Καποιος που γεννηθηκε εδω και
    εζησε ολη του τη ζωη εδω βλεπει καλυτερα τα στραβα.
    Συνεχως φτωχαιναν στρωματα της κοινωνιας ομως οι υπολοιποι εκλειναν τα ματια τους και κοιτουσαν το βολεμα στο δημοσιο
    Επαναλαμβανω, παθαινουμε οτι μας αξιζει.Μονο που θα την πληρωσουν και ανθρωποι που δεν φταινε....

    ReplyDelete
  43. Eystratie grafo agglika giati den exo ellinikous xaraktires sto pc

    ta agglika einai giati mou kanane paratirisi oi ypoloipoi sxoliastes oti de diabazontai ta ellinika mou me agglikoys xaraktires

    diafono me tin apospi sou oti ftoxainame.

    I Ellada apo ton 2o pagkosmio kai meta biose mia apo tis megalyteres ekrikseis mazikis oikonomikis kai koinonikis aneliksis tou plythismou. Ftiaksame terastia mesaia taksi me koinonika dikaiomata (orous ergasias, misthoi, syntakseis, ygeionomiki asfalisi klp) poy akoma ki oi Germanoi zileyoun.

    To problima einai oti ftiaksame mia kakomathimeni mesaia taksi me entona ta geneaka xaraktiristika poy arneitai na paradothei ki apo to teleytaio pronomio poy thespise gia party tis eis varos ton neoteron kai mellontikon geneon.

    Oi Ellines ploytisame kai paxiname, alla me sathro paragogiko montelo xreokopisame to kratos. Parallila arrostisame apo ti noso tis afthonitidas (Affluenza) kai meiname aproetoimastoi mprosta se ena diethnes periballon pou metalassetai ragdaia mprosta sta matia mas.

    Ki epeidi milises gia metanasteysi, to exo ksanapei se alloys sxoliastes edo mesa pros skepsi / sizitisi. I metanasteysi me toys orous pou prosferetai sti diki mas genia simera einai eyergetima, einai plus einai proypothesi, gia tin diki mas, me ti seira mas, oikonomiki kai koinoniki aneliksi.

    Apoktiste eyropaiki taytotita, i elliniki de ftanei. I elliniki taytotita apo moni tis einai idia me ton aneidikeyto ergati.

    ReplyDelete
  44. Σε πολλα συμφωνω rat700 και εισαι λιγο ατυχος που δεν εχεις ελληνικα στο pc.
    Η ελληνικη μεσαια ταξη αποτελουνταν στο μεγαλυτερο μερος της απο τους ΔΥ(στρατιωτικους,ΔΕΚΟ,εφοριακουςκλπ)
    Τα παντα περιστρεφονταν γυρω απο τον κοσμο του Δημοσιου.Σπουδαζες για να μπεις στο Δημοσιο.Ακομα και επιχειρηματιες περιμεναν να τους επιδοτει το Δημοσιο.Οι παπαδες τα ιδια.Φουκαριαρηδες ηταν συνηθως οσοι δε δουλευαν στο κρατος η με το κρατος.
    Ηταν τραγικο που δεν αυξανονταν οι ονομαστικοι μισθοι ,ειχαμε ομως τεραστια επιδοματα σε κατηγοριες του Δημοσιου.Εχω δουλεψει στο δημοσιο και εζησα τις διαφορες.
    Το θεμα ειναι γιατι να θελουν ολοι να γινουν ΔΥ και να πουλανε και τη συνειδηση τους γι'ατο.Μηπως (λεω τωρα)επειδη υπαρχει φοβερη ασυδοσια ιδιωτικο τομεα;
    Τωρα απλα στριμωχτηκαν στη γωνια λογω ΔΝΤ και οι ΔΥ.
    Κανω παντως την αμαρτωλη σκεψη οτι πολλοι που γραφουν στο G700
    θα ηθελαν να ειναι ΔΥ.
    (οχι πως ειναι και κατι κακο)

    ReplyDelete
  45. Και κατι ακομα rat700.
    Εχω συγγενεις στη Γερμανια ανειδικευτους και ζουν με 2300-2500 ευρω εισοδημα πολυ καλυτερα απο τα 700
    η τα 500 (και βγαλε) των ελληνων μισθωτων του ιδιωτικου τομεα.
    Εδω φιλε μου κατι τελικα δεν παει καλα ,και δεν πηγαινε καλα απο χρονια απλα κοιμομασταν......

    ReplyDelete
  46. Λίγο το κινεζικό spamming να κόψουμε

    ReplyDelete