Saturday, May 15, 2010

Kαταναλώσαμε όλα τα αποθέματα

The New York Times
Μετάφραση - Αναδημοσίευση Καθημερινή

Η Καλή Νεράιδα πέθανε χθες βράδυ από επιπλοκές, που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1946 και ο θάνατός της συνέπεσε με τις βρετανικές εκλογές του 2010 και τις ταραχές στην Ελλάδα.

Ιδού τι κρύβεται πίσω από τις βρετανικές εκλογές, τις ελληνικές ταραχές και το δικό μας Tea Party: Οι γονείς μας ήταν η «Σπουδαιότερη Γενιά» και κέρδισαν αυτόν τον τίτλο, κάνοντας τεράστιες οικονομίες και επενδύσεις, για να μας χτίσουν έναν κόσμο αφθονίας. Η γενιά μου, οι Baby Boomers εξελίχθηκε σ’ αυτό, που ο συγγραφέας Kurt Andersen αποκάλεσε η «Γενιά της Ακρίδας». Καταναλώσαμε όλη αυτή την αφθονία σαν πεινασμένες ακρίδες. Τώρα, εμείς μαζί με τα παιδιά μας πρέπει να γίνουμε η γενιά της «Αναγέννησης» - αυτή, που θα ξανασυγκεντρώσει χρήματα, αλλά μ’ έναν τρόπο οικονομικά και οικολογικά αποδεκτό. Κι αυτό θα απαιτήσει μεγάλη προσαρμογή.

Εμείς, η μεταπολεμική γενιά της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης μεγαλώσαμε, πιστεύοντας ότι υπάρχει πράγματι μια Καλή Νεράιδα, που με τα μαγικά της θα επέτρεπε στους συντηρητικούς να μειώνουν τους φόρους, χωρίς να περικόβουν παροχές και στους φιλελεύθερους να διευρύνουν τις παροχές, χωρίς να αυξάνουν τους φόρους. Η Καλή Νεράιδα το έκανε, τυπώνοντας χρήμα και κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι δανειζόμενοι από την Κίνα ή τη Γερμανία ή δημιουργώντας σύνθετα και περίπλοκα οικονομικά εργαλεία, στην πραγματικότητα, δημιουργούσαμε πλούτο.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έγινε η General Motors των χωρών. Οπως η διοίκηση της G.M. οι Ελληνες πολιτικοί χρησιμοποιούσαν το εύκολο χρήμα και τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. όχι για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, αλλά πιο διεφθαρμένοι, λιγότερο πρόθυμοι να συλλέγουν φόρους και μη ανταγωνιστικοί. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οποιοσδήποτε σε συγκεκριμένες «επικίνδυνες» δουλειές μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 50 οι γυναίκες, στα 55 οι άνδρες. Στη Βρετανία, όσοι είναι άνω των 60 ετών παίρνουν ετήσιο επίδομα για έξοδα θέρμανσης και επιβιβάζονται δωρεάν στα μέσα μεταφοράς. Αυτό είναι πολύ όμορφο, αν το αντέχεις. Αλλά, η Βρετανία, όπου το 25% του κυβερνητικού προϋπολογισμού είναι δανεικά, δεν το αντέχει πια.

Η Βρετανία και η Ελλάδα είναι η σημερινή εικόνα της αυριανής δύσκολης πραγματικότητας. Οι Baby Boomers θα πρέπει να αποδεχθούν μεγάλες περικοπές στα προνόμια και τις συντάξεις τους σήμερα, ώστε τα παιδιά τους να έχουν αύριο δουλειά και να μη φορτωθούν χρέη. Διαφορετικά, οδηγούμαστε σε μάχη γενεών σε όλη τη Δύση.

Υστερα από 65 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, η πολιτική αφορούσε κυρίως παροχές προς τους ψηφοφόρους, τώρα, μετατρέπεται κυρίως σε αφαίρεσή τους.

Δεν είναι αστείο. Ρωτήστε τους Ελληνες βουλευτές, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας είδαν το Κοινοβούλιο να πολιορκείται από οργισμένους διαδηλωτές, που φώναζαν «Κάψτε το!».

Συμπεραίνω ότι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει -παρακαλώ μη γελάτε- πρέπει να γίνουν λίγο πιο έξυπνοι και πιο τίμιοι. Για να υπάρξει «Αναγέννηση» πρέπει να υπολογίσουν, πώς θα συλλέξουν φόρους για να αυξήσουν τα έσοδα, ενώ θα πρέπει να κόψουν άλλους, για να προκαλέσουν ανάπτυξη. Πρέπει τώρα να χρησιμοποιούμε με σοφία κάθε δολάριο. Επειδή καταναλώσαμε όλα μας τα αποθέματα κι επειδή η Καλή Νεράιδα είναι νεκρή.

13 comments:

  1. ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ.

    Ετσι είναι, τα λέει πολύ ωραία το άρθρο.Πολλά απο τα μεγάλα εισοδήματα των baby boomers έγιναν καπνός στα ερωτοπάζαρα της Ταυλάνδης.Άλλα γίνανε πολυτελή διαβίωση.Αλλα άχρηστα περιουσιακά,ακίνητα κυρίως, στοιχεία.Νομοθετήσανε υψηλές συντάξεις χωρίς να πληρώσουν τις ανάλογες εισφορές.Βγαίνουν νέοι στη σύνταξη για να προκάνουν τη νιότη.Το συνταξιοδοτικό εξακολουθεί να είναι κοινωνική βόμβα.Δεν λύθηκε με τις μεταρρυθμίσεις Λοβέρδου,γιατί οι ρυμίσεις αυτές αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα και όχι όλο.Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και για τους υπόλοιπους,τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους.
    Ακούω ήδη τον αντίλογο: Είχε προγραμμτίσει, λέει, τη ζωή της(του), να πάρει τη σύνταξη στα 55.Ποιός έχει το δικαίωμα να το αλλάξει;
    Απαντώ.Τί ανοησία Θεέ μου!
    Ας βρούμε το κουράγιο να πούμε, πρώτοι εμείς έστω, ότι καμμία κοινωνική σύνταξη απο τις τωρινές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το πλαφόν των 2.000 ευρώ.Και η περικοπή να αρχίσει απο το επόμενο δευτερόλεπτο.
    Μια άλη πρόταση θα ήταν η συσχέτιση μισθών και συντάξεων με το ΑΕΠ,αφού πρώτα καθοριστούν ρεαλιστικά ποσά εκκίνησης.

    ReplyDelete
  2. Καλό το άρθρο και σωστό.

    Ο δυτικός ΔΕΝ εργάζεται από τα 0-24 κι από τα 60-80.

    Δεν είναι δυνατόν με 35 χρόνια ψευτοδουλειά σε γραφεία να καλυφθούν οι ανάγκες 24+20=44 απαιτητικών ετών.

    ReplyDelete
  3. Έτσι είναι πολύ σωστά τα λέει ο αρθογράφος...

    ReplyDelete
  4. Δεν ήθελα να σχολιάσω (γενικά συμφωνώ με το άρθρο), αλλά μόλις είδα το Λοβέρδο στην τηλεόραση και μου άναψε πάλι τα λαμπάκια.

    Μια ηλικιωμένη κυρία τον ρώτησε πως θα ζήσει η ίδια με 600 ευρώ και αν ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό, να αλλάξουν μισθούς για ένα και μόνο μήνα, να δει αν αυτός θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Όταν ο υπουργός εργασίας λέει, εμφανώς ντροπιασμένος, "...δεν έχω απάντηση...", τότε οφείλει να παραιτηθεί ΑΜΕΣΑ και να δώσει τη θέση του σε άλλον που πιθανόν να έχει απάντηση. Και από πάνω να λέει κιόλας "...οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κιόλας!..."

    Αυτούς του γιαλατζί σοσιαλιστές, που με αυτά που λένε και κάνουν ομολογούν ότι απλά δεν πιστεύουν σε αυτό που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν και παίρνουν ψήφο, κανονικά θα έπρεπε να τους ξεμπροστιάζουν καθημερινά τα ΜΜΕ. Έτσι, μπας και κάποια στιγμή ντραπούν και μας αδειάσουν τη γωνιά.

    Δεν αντέχω να ακούω άλλο για εργαζόμενους των 60+ (το επαναλαμβάνει και το άρθρο εδώ) που μπορούν να έχουν όρεξη και αντοχή να προσφέρουν, όταν παράλληλα θέλουμε να ρίξουμε την ανεργία των νέων. Και ειδικά να το λένε επαγγελματίες πολιτικοί, που παίρνουν σύνταξη στα 4-5 χρόνια "θητείας".

    (ουφ τα είπα...)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Διαβαζοντας τις αναρτησεις σας για ένα πραγμα ειλικρινά απορώ.
    Αν ειστε η ...νεα γενια εργαζομένω των 700 ευρω. Διότι για τα "700", δεν εχω κανένα λόγο να το αμφισβητησω. Αλλά το ...νέοι,τι να πω;

    Γέροι, πολύ γεροι εισαστε, αφορητα γέροι που σε λίγο δεν θα ...αμειβονται με τίποτα. Αλλά ποτε δεν θα καταλάβουν το γιατί.
    Κρίμα...

    Εκτιμώ ότι οι ιστορικοι του μελλοντος σας, θα χαμογελουν πικρά κουνωντας το κεφαλι...

    ReplyDelete
  7. Θα διάβαζα με μεγάλη προσοχή τις δικές σου "νεανικές" απόψεις.Γιατί τις κρύβεις; Ακόμα και αν είνα για γέλια καλες θα είναι.

    ReplyDelete
  8. "Εκτιμώ ότι οι ιστορικοι του μελλοντος σας, θα χαμογελουν πικρά κουνωντας το κεφαλι..."

    Γράψε και τη δική σου γνώμη για να μπορούν όχι απλά να χαμογελούν αλλά και να ξεκαρδίζονται.Mην τους στερείς αυτή τη δυνατότητα αφού τους νοιάζεσαι τόσο.

    ReplyDelete
  9. O Πάγκαλος ξαναχτύπησε!
    Ο πιο άξιος εκπρόσωπος της γενιάς των παχύδερμων απατεωνίσκων baby boomers!

    Δεν αντέχω να μην το σχολιάσω, sorry για το off topic.

    Τι είπε πάλι ο αθεόφοβος, είπε ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα.

    Μάλιστα.

    Το ξέρει ότι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα επικαλούνται και οι Τούρκοι για να αμφισβητήσουν την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο;

    Νιώθει και εθνική ντροπή για τους εξοπλισμούς μας είπε. Ντροπή δεν ένιωσε κι όταν τόλμησε να ξεστοσμίσει στους αμερικανούς την νύχτα της κρίσης των Ιμίων την σημαία να την πάρει ο αέρας;

    Να τον ρωτήσω αν νιώθει καθόλου ντροπή και για τα 48 δις συνολικά που πήραν οι τράπεζες τα τελευταία 2 χρόνια και εκτοξεύσανε το έλλειμμα;

    Γιατί δεν βγαίνει επιτέλους στην σύνταξη να πάρει την παχυλή βουλευτική αποζημίωση και να πάει στην ταυλάνδη για διακοπές;

    ReplyDelete
  10. Reading the NYT article, though it is one of the many published in G700 blog, it strikes me how some people dont get the point.

    Its not about the money, stupid.

    Katerina, old man's view is better than no view. What is your view?

    ReplyDelete
  11. To BHMA λέει σήμερα "Προγράμματα μείωσης δόσεων δανείων για δημοσίους υπαλλήλους"

    ("Νέα προγράμματα, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά στους δημοσίους υπαλλήλους και θα τους εξασφαλίζουν χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις για δάνεια που έλαβαν στο παρελθόν...")

    Γιατί αποκλειστικά για τους δημόσιους υπαλλήλους;

    ReplyDelete
  12. @Lefteris:

    Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών. Ακόμα και με κουτσουρεμένα επιδόματα και μισθούς, αποτελούν την πιο σταθερή βάση πελατών για δανεισμό, με το χαμηλότερο ρίσκο μη αποπληρωμής.

    Όλα είναι θέμα οικονομικής αξιολόγησης (από τις τράπεζες), καμία σχέση με κοινωνική πολιτική.

    ReplyDelete
  13. Κατερίνα έχεις δίκιο... Είναι πιο νεανικό να στηρίζουμε τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, τις χρυσές εθελούσιες εξόδους στις ΔΕΚΟ και τα συμφέροντα των ειδικών ομάδων και των ραντιέριδων του μεταπολιτευτικού οικονομικού συστήματος...Θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

    ReplyDelete